Dermoid Kist Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 45 - 75 dk. |
Hastanede Kalma Süresi | : 12 - 24 Saat |
İşe Dönme Süresi | : 25 - 35 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Dermoid Kist Ameliyatı Öncesi
- Tetkikler
- Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi
- Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması
- Alınan Tedaviler ve Sağlık Durumu Kapsamında İnceleme
- Ameliyat Yöntemi ve Planının Hazırlanması
- Hasta ile Mutabakat ve Bilgilendirme
- Ameliyata Hazırlık
- Ameliyat Öncesi Beslenme ve Diyet
- Sık Sorulan Sorular
- İlaç ile Dermoid Kist Tedavisi Mümkün mü?
- Dermoid Kistin İçerisinde Saç, Deri, Tırnak Gibi Dokuların Bulunduğu Doğru mu?
- Dermoid Kist Ameliyatı Zor Bir Ameliyat mı?
- Ağrılı Bir Ameliyat mıdır? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
- Ameliyat Kaç Saat Sürer?
- Ameliyat Sonrasında İz Kalır mı?
- Ameliyat Sonrası İstirahat Raporu Verilir mi?
- İşe ve Sosyal Hayata Ne Zaman Dönebilirim?
- Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Göre Değişir mi?
- SGK Dermoid Kist Ameliyatını Karşılar mı?
- Devlet Hastanesinde mi Özel Hastanede mi Ameliyat Olmalıyım?
- Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?
- Diğer Sağlık Sorunları Ameliyat İçin Engel Olur mu?
- Ameliyat Olanların Yorumlarını Takip Etmeli miyim?
- Ameliyat Ertelenebilir ya da İptal Edilebilir mi?
- En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mı?
- Türkiye’de Başarılı Bir Şekilde Dermoid Kist Ameliyatı Yapılıyor mu?
- Yumurtalıkların Tamamını Aldırmak Zorunda mıyım?
- Sadece Kist Alınırsa Hamile Kalabilir miyim?
- Dermoid Kist Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilir?
- Dermoid Kist Ameliyatı Sonrası Kaç Günde İyileşilir?
- Dermoid Kist Ameliyatı Riskli veya Tehlikeli Mi?
Kadınların yumurtalıklarında gelişebilen bazı kist türleri bulunmaktadır. Dermoid kist de bu kist türlerinden biridir. Genellikle yumurtalıklarda gerçekleşir. Dermoid kisti diğer kist türlerinden ayıran özelliği ise içerisinde kıl, diş, tırnak vb. dokuların gelişebiliyor olmasıdır. Dermoid kist, ilaçla tedavi edilebilen bir hastalık olmadığından kesin tanı koyulduktan sonra derhal cerrahi bir müdahale yapılması gerekmektedir.
Dermoid Kist Ameliyatı Hakkında
Dermoid kistler genellikle ultrason ya da röntgen gibi görüntüleme tetkikleri yapıldığı bir anda tesadüfen tespit edilir. İlaç ile tedavisi mümkün olmayacağından hasta derhal ameliyat edilmelidir. Dermoid kistler için yapılan ameliyatlar çeşitleri, laparoskopik (kapalı) ya da açık ameliyat şeklinde karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu ikisi arasında da en sık tercih edilen cerrahi yöntem, hasta da bu durumu engelleyecek herhangi bir durum söz konusu değil ise, laparoskopik ameliyattır. Laparoskopik yöntem ile kist bulunduğu yerden güvenli bir şekilde alınabilir. Bu yöntemde açılan ufak bir kesiden bir kamera aracılığı ile ameliyatın yapılması gereken kistin bulunduğu bölgeye ulaşılır. Sonrasında açılan bu ufak kesiden kist çıkarılır. Ancak bazı durumlarda kist ile birlikte kişinin yumurtalıklarının da alınması gerekebilir. Hem hasta için hem de doktor için en güvenli ve en rahat ameliyat yöntemi laparoskopik ameliyat yöntemidir. Alınan kist incelemeler için laboratuvara gönderilir ve kistin iyi ya da kötü huylu olup olmadığı hakkında bir araştırma yapılır. Dermoid kistler çoğunlukla iyi huyludur. Ancak alınan iyi huylu dermoid kistlerin tekrar gelişebilme olasılığı vardır. Bu olasılığın oranı ortalama %4’tür.
Dermoid Kist Nedir ve Özellikleri Nelerdir?
Dermoid kist, kadın hastaların yumurtalıklarında meydana gelen bir kist türüdür. Germ hücrelerinden meydana gelmektedir. Germ hücreleri, hamilelik döneminde bebeğin dokularının oluşmasını sağlayan hücrelerdir. Bu nedenle dermoid kistleri, diğer kist türlerinden ayıran en önemli özelliği içerisinde saç, diş, kıl, tırnak ve sinir dokularının; zaman zaman da tiroid gibi dokuların oluşmasıdır. Dermoid kistler çoğunlukla sağ yumurtalıkta görülse de sol yumurtalıkta ya da her iki yumurtalıkta birden görülme ihtimali de vardır. Bu kistlerin boyutları genellikle üç mm ila otuz cm arasında değişebilmektedir. Dermoid kistlerin ilaç ile tedavisi mümkün değildir. Bu nedenle de kesin tanı koyulmasının hemen ardından hastanın ameliyat edilmesi gerekmektedir. Ancak büyük tehlike arz eden kistler değillerdir. Yani kansere dönüşme riskleri çok düşüktür. Uzun vadede %1 ya da %2 oranında kansere dönüşme riski oluşmaktadır.
Diğer Kistlerden Ayıran Özellikleri
Daha önce de bahsettiğimiz gibi dermoid kistler, hamilelikte bebeğin doku oluşumuna yardımcı olan germ hücrelerinden meydana gelmektedir. Bu nedenle de bu kistler içlerinde diş, tırnak, kıl, saç, kemik vb. dokular bulundurabilmektedir. Dermoid kisti diğer kistlerden ayıran en önemli özelliği budur.
Sağ Yumurtalıklarda ve Sol Yumurtalıklarda Dermoid Kistler
Dermoid kistlerin, çoğunlukla sağ yumurtalıklarda meydana geldiği gözlemlenmektedir. Ancak bu durum her zaman böyle olmayabilir. Sol yumurtalıklarda ya da hem sağ hem sol yumurtalıkta dermoid kist görülmesi olasılığı vardır.
Boyutları
Dermoid kistlerin boyutları 2-3 cm ila 30 cm arasında değişiklik gösterebilmektedir. Kistin büyümemesi için önemli olan erken tanıdır. Kist fark edildiği an ameliyat ile alınır.
Gelişim Evreleri
Dermoid kistler, yumurtalıklarda bulunan germ hücrelerinin anormal bir biçimde çoğalması sonucunda meydana gelmektedir. Ancak bu anormal hücre çoğalmasını neyin tetiklediği belli değildir. Ardından bu germ hücreleri dermoid kisti oluşturur. Dermoid kist oluştuktan sonra büyümeye başlar. Bunun yanında germ hücreleri hangi doku kökenli ise o dokuda kistin içinde gelişimini sürdürür. Bu dokular sıklıkla yağ, saç, kıl gibi oluşumu kolay dokulardır. Ancak bunların yanı sıra kistin içerisinde bazen diş, tırnak, tiroid dokusu gibi birçok doku da görülebilmektedir.
Dermoid Kist Risk Faktörleri
Dermoid kistin oluşumuna germ hücrelerinin anormal bölünmesinin neden olduğu belli olsa da bu anormal bölünme durumunu tetikleyen risk faktörlerinin neler olduğu henüz belirlenebilmiş değildir. Çoğunlukla genel belirtilerden sonra yapılan tetkikler sonucunda bu kistlere ulaşılabilmektedir.
Dermoid Kist Belirtileri
Dermoid kistler ancak ultrason, röntgen gibi görüntüleme tetkikleri esnasında fark edilmektedir. Bu tetkiklerin yapılmasını gerektiren nedenler ise hastada beliren bazı şikayetlerin varlığıdır. Bunlar da dermoid kistlerin belirtileri olarak kabul edilmektedir. Örneğin; cinsel ilişki sırasında yaşanan kasılma ve yanma hissi, idrara çıkma esnasında zorlanma, karın bölgesinde ağrı veya sancı gibi belirtiler meydana gelebilmektedir.
Torsiyon
Dermoid kistlerde en sık görülen komplikasyona verilen isimdir. En çok korkulan komplikasyon torsiyondur. Torsiyon, içerisinde bulunan dokular ve koyu renk ve kıvamdaki sıvılar nedeni ile kütle açısından bakıldığında ağır bir kisttir. Kistin ağır olması da bulunduğu yumurtalık ya da yumurtalıkların kendi etrafında dönmesine neden olabilmektedir. Torsiyon oluşumu durumunda kist nedeni ile yumurtalığa giden kan oranı azalacak ya da kesilecektir. Bu da ilerleyen aşamada kangren oluşumuna neden olmaktadır. Torsiyonun belirtisi sadece yaşanan ağrılar olduğundan bu durum ilerledikçe ağrılar da artacaktır. Bazen torsiyon tam bir vaziyette meydana gelmeyebilir. Bu da daha hafif ağrılara neden olur. Eğer yumurtalık bir süre sonra normal konumuna gelirse de ağrı kaybolacaktır. Dermoid kistlerde torsiyon görülme riskinin oranı %3 kadardır. Ancak kist büyümeye devam ederse bu risk artar.
Enfeksiyon
Dermoid kist vakalarında enfeksiyon görülmesi riski nadir rastlanan bir durumdur. Hastaların yalnızca %1’lik kısmında enfeksiyon riski gözlemlenmektedir.
Rüptür
Rüptür de dermoid kistin başka bir komplikasyonudur. Dermoid kistin reptüre olması olarak adlandırılan dermoid kistin patlaması durumu kendi kendine meydana gelebileceği gibi torsiyon sebebi ile de olabilir. Reptür riskinin meydana gelmesinin ihtimali %1 ila %4 arasındadır. Reptür ani bir şekilde meydana gelebilir. Bu durumda da şok gelişir. Kistin içerdiği sıvı ve kistin içerisinde oluşmuş diğer dokular karın zarını etkileyerek tehlikeli bir duruma sokabilir. Bu duruma kimyasal peritonite adı verilir. Bazen de rüptür alanından ufak bir sızıntı olabilir. Bu da karın ağrılarının yaşanmasına ve karın içerisinde iltihap oluşumuna neden olmaktadır.
Kansere Dönüşme
Dermoid kistler, diğer bir deyişle matür teratomlar genellikle iyi huylu tümörlerdir. Bu kistlerin kansere dönüşme olasılığı %1 ila %2 oranındadır. Yani dermoid kistlerde kansere dönüşme olasılığı vardır ancak bu olasılık çok düşüktür.
Dermoid Kist Tedavisi
Dermoid kistler meydana geldiğinde tanı koyulabilmesi için ultrason, röntgen gibi görüntüleme tetkiklerine ihtiyaç duyulur. Özel belirtileri olan bir hastalık değildir. Teşhis konulduğu durumda ise tek çözüm ameliyattır. Dermoid kistler ilaç ile tedavi edilememektedir.
Laparoskopik Ameliyat
Laparoskopik ameliyat, kapalı ameliyat yöntemine verilen isimdir. Birçok ameliyat için kullanılabilen bir yöntem olan laparoskopik ameliyat yöntemi, dermoid kistlerin alınması için de en sık tercih edilen cerrahi müdahale türüdür. Laparoskopik yöntemde ameliyat kapalı olarak yapılır. Bu yöntem ile vücutta açılan ufak bir kesi içinden kist bölgesine ulaşılması hedeflenir. Alınan kist açılan bu ufak kesiden çıkarılır.
Kimler İçin Uygundur?
Laparoskopik yöntem, dermoid kist ameliyatı için en sık tercih edilen ameliyat yöntemidir. Ancak bazı durumların söz konusu olması halinde laparoskopik yöntem kullanılamayabilir. Böyle durumlarda da hastaya açık ameliyat yapılması gerekmektedir. Örneğin, gebeliğin bazı dönemlerinde, aşırı kilo sahibi hastalarda, ileri evre kanserlerde ve benzeri durumlarda laparoskopik yöntem kullanılmaz. Bunlar ve bunlar gibi engel teşkil eden durumlar söz konusu olmadığında herkeste kullanılabilen bir yöntemdir.
Nasıl Yapılır?
Laparoskopik ameliyatlar, karın bölgesinden açılan 5 ila 10 mm arasında bir kesiden içeriye girilmesi şeklinde seyreder. Bu kesi içerisinden ucuna kamera bağlanmış olan bir cihaz aracılığı ile kistin bulunduğu bölge görüntülenir. Kameranın girdiği kesi haricinde 3-4 kesi daha açılabilir. Buradan da ameliyatın yapılması için gerekli cihazların kistin bulunduğu bölgeye ulaşması sağlanır. Alınan görüntü ve gerekli cihazlar sayesinde ameliyat gerçekleştirilir. Laparoskopik yöntemi, açık ameliyattan ayıran en büyük özelliği de bu kamera sistemidir. Çıplak gözle değil de özel görüntülemelerle ameliyat gerçekleştirilir. Ayrıca açık ameliyatta el ve açık ameliyatta kullanılan aletler ile kiste müdahale edilirken laparoskopik yöntemde ise bu yönteme özel kullanılan borulara yerleştirilen laparoskopik aletler ile ameliyat gerçekleştirilmektedir. Kamera yönteminin en büyük avantajı ise sorunlu bölgeye ait, çıplak gözle görülebileceğinden yaklaşık yirmi kat daha büyük bir görüntüye sahip olunması ve bu görüntü sayesinde tüm dokuların veya yapıların detaylı bir şekilde incelenebilmesine olanak sağlamasıdır.
Hastane Şartları
Laparoskopik yöntem için kullanılan özel cihazlar ve bu yöntem için bu cihazları kullanabilecek uzman bir doktor ve tecrübeli bir ekip gerekmektedir. Hastane tüm bunları bünyesinde bulundurmalıdır. Ayrıca ameliyatın yapılacağı ortam bir ameliyathane olmak zorundadır. Ameliyathanelerin de bu ameliyata elverişli ve steril bir durumda olması önemlidir.
Refakatçi Gerekir mi?
Genellikle ameliyat sonrasında hasta bir süre gözetim altında tutulmak istenecektir. Ayrıca hasta ameliyattan çıktığı ilk saatlerde anestezinin etkisinde olacaktır. Bu nedenle yardıma ihtiyacı olması muhtemeldir. Bu nedenle hastanın isteği dahilinde ameliyat sonrasında hastanın yanında bir refakatçi bulunması en doğrusu olacaktır. Ancak bu durum her hastanenin kendi içerisindeki kullara göre de değişiklik gösterebilmektedir.
Anestezi Türü
Laparoskopik cerrahi ameliyatı birçok karın içi hastalık için kullanılabilmektedir. Anestezi türü de hastalığa göre değişiklik gösterebilmektedir. Dermoid kistin alınması için kullanılan laparoskopik yöntemde ise genellikle genel anestezi kullanılmaktadır. Ancak kistin durumuna ve doktorun tercihine göre lokal anestezi ile de ameliyat gerçekleştirilebilir.
Ameliyatta Kullanılan Cihazlar
Laparoskopik cerrahi yönteminin özel cihazları bulunmaktadır. Öncelikle bir kamera ve kameraya bağlı görüntüye ulaşılmasını sağlayacak bir monitör olması gerekmektedir. Ardından laparoskopik yöntemde kullanılan özel ameliyat gereçleri vardır. Bunlar da bu ameliyatta kullanılan borular ile diğer bir deyişle trokarlar ile kullanılmaktadır.
İstatistikler ve Başarı Oranları
Laparoskopik cerrahi uygun olduğu düşünülen her türlü karın içi hastalıkta ve hasta da kullanılmaktadır. Dermoid kist ameliyatında da en sık kullanılan yöntem laparoskopik cerrahi yöntemidir. Başarı oranları da dermoid kistler açısından oldukça yüksektir. Laparoskopik yöntem ile yapılan dermoid kist ameliyatları çoğunlukla başarı ile sonuçlanmaktadır.
Fiyatları
Bu ameliyatın her sağlık kuruluşu açısından net olarak kabul edilmiş bir ücreti bulunmamaktadır. Bu nedenden dolayı fiyat konusunda kesin bir şey söylemek mümkün olmayacaktır. Yöntemin fiyatları yapılacağı hastaneye, hastanenin bulunduğu bölgeye, ameliyatı gerçekleştirecek doktor ve ekibin deneyimine ve ününe ya da hastanenin genel fiyat politikasına göre değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebepten ötürü fiyatlar ile ilgili en doğru ve en net bilginin, bizzat hasta tarafından veya hasta yakınları aracılığı ile ameliyatın yaptırılacağı hastane ile görüşülerek alınması gerekmektedir.
Açık Ameliyat
Dermoid kist ameliyatının yapılabilmesi için, sıklıkla başvurulan bir yöntem olmasa da açık ameliyat da tercih edilebilen bir yöntemdir. Genellikle laparoskopik yöntem için uygun olmayan hastalarda açık ameliyat yöntemi tercih edilebilmektedir. Açık ameliyat bizzat doktor tarafından, büyük bir kesi açılarak çıplak göz ile ve el yordamı ile gerçekleştirilir. Yani doktorun direk müdahalesi söz konusudur. Laparoskopik yöntemde olduğu gibi aracı bir kamera ya da trokar (boru) yoktur.
Kimler için Uygundur?
Açık ameliyat, dermoid kistin alınmasının gerektiği durumlarda, genellikle laparoskopik yöntem için uygun görülmeyen hastalarda kullanılan bir ameliyat yöntemidir. Aşırı kilo sahibi olunması, karın bölgesinde enfeksiyon olması, gebeliğin bazı dönemleri gibi durumlar laparoskopik yöntemin kullanılamayacağı bazı durumlara örnektir. Bu tür durumlarda, özellikle de aşırı kilolu hastalarda açık ameliyat yöntemi tercih edilmektedir. Ayrıca kistin belli boyutların üzerine çıkmış olması durumunda da açık ameliyat tercih edilmek zorundadır. Kist 10 cm’den büyükse ve içerisinde meydana gelen doku kemik yapısı bulunduruyorsa laparoskopik işleme engel olacağından açık ameliyat yöntemi ile kist alınır.
Nasıl Yapılır?
Karın bölgesine açılan, laparoskopik yöntemdekine göre daha derin ve daha büyük bir kesi aracılığıyla bu ameliyat gerçekleştirilir. Bu kesi yardımı ile boyutu büyük olan ya da içerisinde kemik dokusu bulunduran kist daha kolay bir şekilde soyulur ve alınır.
Hastane Şartları
İlk olarak ameliyatın yaptırılacağı sağlık kuruluşunun yasal olarak T.C. kanunlarına uygun işletildiğinden emin olunmalıdır. Bu bilgiye ulaşıldıktan sonra hastane içerisindeki şartların ne olduğuna bakılmalıdır. Öncelikle hastanenin bünyesinde bu ameliyatı gerçekleştirebilecek alanında uzman bir doktor ve ekip bulundurması şarttır. Bu ameliyat da laparoskopik yöntem gibi ameliyathane ortamında gerçekleştirilmelidir. Bu nedenle hastane içerisinde uygun bir ameliyathane bulunması gerekmektedir. Ayrıca ameliyathane açık ameliyata uygun şartlarda, uygun sıcaklıkta ve steril olmalıdır.
Refakatçi Gerekir mi?
Dermoid kist ameliyatı için yapılan açık ameliyat sonrasında ilk saatlerde hasta anestezi etkisi altında olacaktır. Ayrıca açık ameliyat sonrası dikişler de hastanın ilk gün kendini zorlamamasını gerektirir. Bu nedenle yanında hastaya yardımcı olacak bir refakatçi bulunması gerekebilir. Ancak bu durum hastane şartlarına veya hastanın isteğine göre değişiklik gösteren bir durumdur.
Anestezi Türü
Dermoid kist ameliyatında, açık ameliyat yöntemi tercih edildiğinde çoğunlukla genel anestezi kullanılmaktadır. Ancak kistin ve hastanın durumuna göre doktorun karar vermesi halinde açık ameliyat için lokal anestezi de kullanılabilir.
Ameliyatta Kullanılan Cihazlar
Açık ameliyat, laparoskopik ameliyat gibi özel monitörler ya da cihazlar gerektirmez. Gereken ameliyat araç ve gereçleri steril bir şekilde hazır bulundurulur. Açık ameliyat çıplak gözle ve direkt olarak doktorun müdahalesi ile gerçekleştirilmektedir. Yani bir cihaz ile değil el yordamı ile hasta ameliyat edilmektedir.
İstatistikler ve Başarı Oranları
Açık ameliyat yöntemi, dermoid kist ameliyatları için zorunluluk olmadığı veya gerek duyulmadığı takdirde pek tercih edilen bir yöntem değildir. Ancak, eğer hastanın durumu laparoskopik işlem için uygun değilse açık ameliyat yöntemi kullanılmaktadır. Kullanılan bu yöntem de dermoid kist ameliyatı için gayet başarılıdır. Sadece mecburiyet olmadığı takdirde sık tercih edilmemektedir.
Fiyatları
Dermoid kist için yapılan açık ameliyatın fiyatları her sağlık kuruluşu için değişiklik gösterebilmektedir. Ameliyatın yaptırılacağı sağlık kuruluşu, bulunduğu yer, doktor ve ekibinin bu konudaki deneyimi, sağlık kuruluşunun kendi içerisindeki fiyat politikası gibi unsurlar fiyat konusunda belirleyici olmaktadır. Fiyat ile ilgili en kesin bilgi bizzat hasta tarafından ya da hasta yakınları aracılığı ile ameliyatın yapılacağı sağlık kuruluşu ile görüşülerek alınmalıdır.
Kist ile Beraber Yumurtalığın Alınması Ameliyatı
Dermoid kistler genellikle iyi huylu olduğu için kansere dönüşme riskleri azdır demiştik. Kist ile birlikte yumurtalıkların da alınması kistin kötü huylu olması ya da kansere dönüşme olasılığının yüksek olması durumlarında gereklidir. Bu nedenle dermoid kistin varlığı durumunda başka herhangi bir komplikasyon gerçekleşmediği sürece yumurtalığın tamamının kist ile birlikte alınması durumu çok nadir görülmektedir.
Nasıl Yapılır?
Eğer kist ile birlikte yumurtalığın alınmasını gerektiren bir durum söz konusu ise bu konuda yapılacak olan cerrahi müdahale açık ameliyat yöntemi ile gerçekleştirilmelidir. Aynen kistin alımında yapıldığı gibi yapılır ancak kist ile birlikte yumurtalık da alınır.
İstatistikler ve Başarı Oranları
Gerekli görüldüğü zaman kist ile birlikte yumurtalığın da alınması söz konusu olabilir. Ancak dermoid kist nedeni ile yumurtalığın da alınmasına gerek duyulması çok nadir rastlanan bir durumdur. Nadir rastlandığı için çok sık gerçekleştirilen bir işlem değildir. Uzmanlar tarafından yapıldığında başarılı sonuçlar veren bir ameliyattır. Fakat başarı durumu hastaya ve kist ile yumurtalığın durumuna göre değişiklik gösterebilir.
Kimler İçin Uygundur?
Çok ciddi ve ameliyata engel teşkil edebilecek bir sağlık sorunu olmayan herkese uygun bir cerrahi işlemdir. Kist komplikasyona maruz kalmışsa ve yumurtalığa zarar vermişse bu kişilerde kist ile beraber yumurtalığında alınması gerekir.
Fiyatları
Bu ameliyat için ortalama bir ücret miktarı belirtmek mümkün değildir. Kistin ve yumurtalığın durumuna, ameliyatın yapılacağı hastaneye, ameliyatı gerçekleştirecek doktor ve ekibin deneyimine ve hatta hastanenin ve doktorun popülerliğine göre bile fiyatlar değişiklik gösterebilir. Bu nedenle fiyat hakkındaki en doğru bilgiyi ameliyatın yaptırılacağı sağlık kuruluşundan alınması gerekecektir.
Hastane Şartları
Öncelikle hastanede bu konu için alanında uzman bir doktor olması gerekmektedir. Kist ile birlikte yumurtalığında alınması ameliyatı açık ameliyat yöntemi ile yapılacaktır. Bu nedenle açık ameliyat yapılabilmesi için gerekli bütün araç ve gereçler hazır bulunmalıdır. Ayrıca ameliyathane koşulları da ameliyata uygun olmalıdır. Araç ve gereçlerin, ameliyathanenin ve diğer bütün gerekli unsurların steril olması şarttır.
Refakatçi Gerekir mi?
Hasta ameliyattan hemen sonra verilen anestezinin etkisinde olacaktır. Ayrıca da ameliyat sonrasında hastanın dikişleri olacaktır. Dikişler de hastanın ilk gün bazı durumlarda yardım alması gerekmesine sebep olacaktır. Bu sebeplere hastanın isteği doğrultusunda yanında refakatçi bulundurması mümkündür. Ancak bazı hastanelerde bu durum değişiklik gösterebilir.
Anestezi Türü
Kist ile birlikte yumurtalığın alınması ameliyatı, açık ameliyat yöntemi ile yapılacağından açık ameliyatta kullanılması gereken anestezi türü olan genel anestezi kullanılacaktır. Ancak duruma ve doktorun kararına göre lokal anestezi kullanılması da mümkün olabilmektedir.
Ameliyatta Kullanılan Cihazlar
Bu ameliyat için ayrıca kullanılması gereken özel cihazlar yoktur. Ameliyat esnasında, açık ameliyat için kullanılması gereken bütün araç gereçler ameliyathanede hazır bulunmalıdır.
Dermoid Kist Ameliyatı Hangi Uzmanlık Alanına Girer?
Herhangi bir ameliyatın başarılı sonuç verebilmesi için en önemli unsurlardan birisi de cerrahi müdahalenin uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesidir. Dermoid kist ameliyatı için de durum aynı şekildedir. Dermoid kist ameliyatı kadın hastalıklar ve doğum bölümünün uzmanlık alanına girmektedir. Bu nedenle cerrahi müdahalenin bir kadın hastalıkları uzmanı tarafından gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Kimler Dermoid Kist Ameliyatı Olamaz?
Ameliyata engel teşkil edebilecek çok ciddi sağlık sorunları olmayan her kadın dermoid kist ameliyatı olabilir. Böyle bir durum söz konusu ise doktorun tetkiklerinden sonra ortaya çıkacaktır. Ayrıca hastanın tıbbi geçmişinde de mevcut sağlık sorunları olabilir. Bunlar da doktor tarafından değerlendirildikten sonra ameliyata karar verilecektir.
Dermoid Kistin Ameliyatsız Tedavisi Mümkün mü?
Dermoid kistlerin teşhisi zordur. Çok kesin belirtiler vermezler. Ancak teşhis edildikten sonra derhal alınmaları gerekmektedir. İlaç veya iğne gibi başka yollar ile tedavi edilmesi maalesef mümkün değildir.
Dermoid Kist Ameliyatı Öncesi
Dermoid kist ameliyatına karar verilmeden önce ve karar verildikten sonra bazı aşamalar mevcuttur. Bunlar tetkikler, hasta ile görüşme, ameliyatın planlanması, doktorun ve hastanın ameliyata hazırlığı gibi önem arz eden aşamalardır. Bu aşamalardan aşağıda başlıklar halinde bahsedilmiştir.
Tetkikler
Dermoid kistin oluşum süresince veya oluştuktan sonra meydana getirdiği belirtiler hastaya bu bağlamda kesin bir tanı koymak için yeterli değildir. Ancak bu belirtilere bağlı olarak yapılan bazı testler ve tetkikler sonucunda rahatlıkla teşhis konulabilir. Dermoid kist teşhisi konulabilmesi için yapılması gereken tetkikler aşağıda bahsedildiği gibidir.
MR
MR birçok hastalığın teşhisi için kullanılabilen, istenilen organ hakkında detaylı bir görüntü elde etmek için istenilen bir tetkiktir. Kısaca detaylı bir görüntüleme yöntemidir. Dermoid kistlerin teşhisinde de MR filmi çekilmesi önemli bir tetkiktir. Yumurtalıklar ve durumları ile ilgili en detaylı görüntüye MR ile ulaşılabilir.
Tomografi
Tomografi de birçok alanda sıkça kullanılan başka bir görüntüleme yöntemidir. İlaçlı ve ilaçsız türleri mevcuttur. Dermoid kistin kesin teşhisi için görüntüleme tetkikleri çok önemlidir. Bu nedenle tomografi de teşhisin konulabilmesi açısından uygulanabilecek bir tetkiktir.
Ultrason
Ultrason, özellikle hamilelik döneminde radyasyon içermediği için kullanılan, ses dalgaları kullanılarak sonuç elde edilebilen bir görüntüleme yöntemidir. Tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden önce ya da sonra ultrasona da başvurulabilir. Bu görüntüleme tetkiklerinin her biri kesin tanı koyulabilmesi için gereklidir.
Röntgen
Eğer doktor tarafından gerek görülürse tomografi veya ultrason dışında hastadan röntgen de isteyebilir. Bu da yine koyulacak tanıyı kesinleştirebilmek açısından yapılan görüntüleme tetkikidir.
Anestezi Kontrolü
Her cerrahi müdahale öncesinde kullanılacak anestezi türünü kesin olarak belirleyebilmek ve hastanın anesteziye uygunluğunu incelemek amacıyla bazı testler yapılır. Bunlar genellikle genel sağlık durumunun belirlenmesi için yapılan idrar ve kan testleridir.
İdrar Testi
İdrar testi anestezi kontrolü ve anesteziye uygunluk için yapılması gereken testlerden biridir. Böbrek fonksiyonlarını ve idrar testi ile ulaşılabilecek diğer bütün değerleri kontrol etmek ve hastanın anesteziye uygun olup olmadığına karar vermek amacı ile yapılır.
Kan Testi
Kan testi de yine idrar testi gibi hastanın anesteziye uygunluğunun belirlenmesi ve anestezi kontrolünün yapılabilmesi için hastadan istenen bir testtir. Burada da hastanın kan sayımı, kan değerleri gibi unsurlarına bakılır. Örneğin kişide kansızlık gözlemlendiyse ameliyat öncesinde bu durum düzeltilmeye çalışılır. Kan testi de anesteziye uygunluk açısından önem arz eden bir tetkiktir.
Genel Sağlık Taraması
Hastaya genel sağlık taraması yapılması ameliyata engel herhangi bir sağlık sorunu var ise tespiti açısından ya da anesteziye uygunluğundan tam olarak emin olunabilmesi açısından önem arz etmektedir.
Diğer Testler
Eğer doktor genel sağlık taraması ve diğer tüm tetkikler sonucunda yine de bazı konularda istediği sonuçları elde edememiş ise farklı testler yapılmasını da isteyebilir. Örneğin genel sağlık taraması esnasında rastladığı herhangi bir sağlık sorunu varsa bununla ilgili ekstra başka testler yapmak isteyecektir.
Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi
Hasta doktorun tavsiyesi doğrultusunda ameliyattan belli bir süre önce sigara ve alkol kullanımını bırakmalıdır. Bunun en büyük nedeni sigara ve alkol hastada kötü etkiler yaratarak hastanın kan akışını kötü yönde etkilemektedir. Bu da ameliyat esnasında ya da ameliyat sonrasında bazı yan etkilerle karşı kaşıya kalınmasına neden olabilir. Örneğin, sigara kullanımı kan akışını yavaşlattığı için ameliyat sonrasında hastanın yaraları daha geç iyileşecektir. Bu nedenle ameliyattan belli bir süre öncesinde doktorun belirtmiş olduğu sürede sigara ve alkol kullanımından uzak durmak ameliyat anı ve sonrasındaki süreç için oldukça önemlidir.
Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması
Genellikle doktor tetkiklerden önce ya da sonra hastadan sürekli ya da belli bir süre için kullandığı bir ilaç varsa bunların ne olduğunu ve ne için kullandığını hastaya sorar. Ancak doktor bu soruyu hastaya yöneltmese dahi hastanın doktora kullanmakta olduğu ilaçlar ile ilgili bilgi vermesi gerekmektedir. Ameliyat esnasında bir komplikasyon yaşanmaması açısından bu bilgilerin doktor ile paylaşılması büyük önem taşır. Örneğin, bir kalp rahatsızlığından dolayı kullanmakta olduğunuz kan sulandırıcı bir ilaç mevcutsa ameliyat esnasında komplikasyon oluşmaması için bu yöndeki bilgiler doktor ile paylaşılmalıdır. Doktor durumun gidişatına göre hastadan bazı ilaçlarını kullanmayı belli bir süre bırakmasını isteyebilecektir.
Alınan Tedaviler ve Sağlık Durumu Kapsamında İnceleme
Hastanın ameliyat öncesinde hali hazırda görmekte olduğu veya yakın zamanlarda görmüş olduğu bir tedavi varsa ya da sürekli bir rahatsızlığı mevcutsa bu bilgileri doktoru ile paylaşması gerekmektedir. Doktor hastanın tıbbi geçmişi ile ilgili bilgilere sahip olmalıdır. Buna göre incelemelerini yapacaktır. Hastanın genel sağlık durumu ameliyatın seyri açısından önem taşır.
Ameliyat Yöntemi ve Planının Hazırlanması
Tüm bu tetkikler, testler, araştırmalar ve bilgilendirmelerin sonucunda doktor gereken incelemeleri yapar ve ameliyat yöntemini belirler. Ameliyatın hangi yöntemle, hangi tür anestezi ile ve ne zaman yapılacağı gibi bilgileri içeren bir plan hazırlar.
Hasta ile Mutabakat ve Bilgilendirme
Tüm bu araştırma ve incelemelerden sonra ameliyat yöntemine karar veren ve planı hazırlayan doktor son olarak bu bilgileri hasta ile de paylaşır. Ameliyat ile, ameliyat öncesi ve sonrası süreci ile ilgili gereken tüm bilgileri hasta ile paylaştıktan sonra son olarak hastanın tüm bunları kabul edip etmeyeceği sorulur. Hasta da ameliyat olmayı kabul ederse ameliyata hazırlık süreci başlar.
Ameliyata Hazırlık
Yukarıda bahsedilen ameliyat öncesi tetkik, inceleme ve bilgilendirme süreci sona erdiğinde hasta da ameliyat olmayı kabul ederse bundan sonraki süreç hastanın ve doktorun ameliyata hazırlık süreci olacaktır.
Ameliyathanenin Hazırlanması
Ameliyat için öncelikle uygun ortamın hazır bulundurulması gerekecektir. Bunun içinde önce ameliyathane hazır edilmelidir. Hangi ameliyat yöntemi kullanılacaksa ameliyathane, araç gereçler ve cihazlar da buna uygun ve steril şekilde hazırlanır.
Ameliyat Ekibinin Hazırlanması
Önemli noktalardan birisi de deneyimli ve uzman bir ekiptir demiştik. Bu nedenle ameliyathane hazırlığından sonra hazır bulunması gereken en önemli unsur doktor ve onun ekibidir. Ekibin de ameliyat için gerekli hazırlıklarını yapmış olması ve ameliyat için hazır bulunması, ameliyata hazırlık için en önemli unsurlardan biridir.
Hastanın Hazırlanması
Ameliyata hazırlık aşaması hastane ve doktor açısından yukarıdaki gibidir. Bir de hastanın ameliyata hazırlık süreci vardır. Gerekirse, hastanın bir gün öncesinde hastaneye yatışı yapılır. Ameliyat gününe kadar hasta, doktorun tüm uyarılarına ve tavsiyelerine uymalıdır. Sigara ve alkol kullanımını bırakmalı ve sağlıklı beslenmelidir. Ayrıca doktor istediyse kullanmakta olduğu ilaçlara da belirtilen sürede ara vermelidir. Bunlar dışında doktorun ekstra bir tavsiyesi ya da uyarısı olduysa hasta bunlara da dikkat etmelidir. Ameliyat günü hasta bakıcılar ya da hemşireler tarafından hazırlanan hasta ameliyathaneye götürülür. Hastanın ameliyatının akışında bir sıkıntı olmaması adına hazırlıklar bu şekilde yapılmaktadır.
Ameliyat Öncesi Beslenme ve Diyet
Dermoid kist ameliyatı için standart olarak belirlenmiş olan herhangi bir diyet programı bulunmamaktadır. Ancak doktorunuz size beslenme hakkında tavsiyelerde bulunabilir. Doktorun bu tavsiyelerine uymak en doğrusu olacaktır. Bunun dışında ameliyat öncesinde ödem, hazımsızlık veya kabızlık gibi problemlere yol açabilecek yiyecek ve içeceklerden uzak durulması gerekmektedir.
Dermoid Kist Ameliyatı Sonrası
Öncesinde planlanan günde ameliyat gerçekleşir. Ameliyatın hemen ardından artık ameliyat sonrasındaki süreç başlamış olacaktır. Bu süreçte hasta bazı yan etkilere maruz kalabilir ya da bazı riskler ve komplikasyonlar ile karşılaşabilir. Bunların dışında bir de hastanın dikkat etmesi gereken bazı unsurlar olacaktır. Bu unsurlardan, risklerden, komplikasyonlardan ve yan etkilerden aşağıda bahsedilmiştir.
Ameliyat Günü
Ameliyat sonrasında hastanın ameliyatın etkisini en yoğun hissedeceği gün ameliyattan çıktığı ilk gündür. Hastanın ameliyat günü karşı karşıya kalabileceği etkiler ve sorunlar aşağıda bahsedildiği gibidir.
Ağrı
Her türlü cerrahi müdahalenin yapıldığı ilk gün anestezinin etkisi geçmeye başladığında müdahalenin yapıldığı bölgede ağrı hissedilmesi olağan bir durumdur. Dermoid kist ameliyatında da durum bu şekildedir. Ameliyat günü hastanın ağrıları olması normaldir. Ancak ağrılar anormal şekilde seyrediyorsa ve şiddetlenmişse doktora danışmak en doğrusu olacaktır.
Ayağa Kalkma
Hastanın ameliyat sonrasında ayağa kalkması 2-3 günü bulabilir. Ancak bu durum hastaya ve ameliyatın nasıl geçtiğine göre de değişiklik gösterebilmektedir. Ayrıca ameliyat yönteminin de ayağa kalkabilme durumu üzerinde etkisi vardır. Örneğin, laparoskopik yöntemde ayağa kalkma ve iyileşme süreci daha kısa ve kolayken, açık ameliyatta yara daha büyük olacağından daha geç iyileşecek, günlük aktiviteler de daha geç normale dönecektir.
Hareket Kabiliyeti
Hastanın ilk gün kendisini yürümek veya sık sık hareket halinde olmak için çok fazla zorlamaması en doğrusu olacaktır. İlk gün hareket kabiliyeti biraz düşecektir. Hatta bu durum belli bir süre böyle olabilir. Ancak dikkat etmek ve vücudu zorlamamak gerekmektedir. Doktorunuz da bu konu hakkında sizi bilgilendirecektir.
Pansuman ve Kontrol
Hasta ilk gün dahil olmak üzere doktorun uygun gördüğü süre boyunca hastanede gözetim altında olacaktır. Gözetim altında olduğu sürede de hastanın yarasının pansumanı ve kontrolü doktor ve hemşireler tarafından yapılacaktır. Taburcu olduktan sonra da pansuman yaptırılması gerekirse hasta doktorun belirttiği aralıklarla kontrol ve pansuman için hastaneye gitmelidir.
İlaç Kullanımı
Hasta gerekirse ameliyat gününden ilaçlarını kullanmaya başlayacaktır. Hastanede bulunduğu sürede ilaçların ilk dozu hastanede verilebilir. Daha sonrasında hasta doktorun kullanması için vermiş olduğu ilaçları edinmeli ve düzenli bir şekilde kullanmaya devam etmelidir. İlk günden itibaren ilaçlar düzenli şekilde kullanılmalıdır.
Gözetim Süresi
Gözetim süresi her hasta için değişiklik gösterebilmektedir. Bazı hastalar ilk üç gün içerisinde taburcu olabilirken bazı hastalar daha uzun süre de gözetim altında tutulabilir. Bu hastanın durumuna ve doktorun isteğine bağlı bir durumdur. Ancak ameliyatın ilk günü hasta anestezi etkisini de henüz atlatmamış olacağından ve herhangi bir komplikasyon gelişmesi söz konusu olabildiğinden gözetim altında tutulması gerekmektedir.
Riskler, Yan Etkiler ve Komplikasyonlar
Ameliyattan hemen sonra ya da ilerleyen süreçte hastada bazı yan etkiler ve komplikasyonlar meydana gelebilir veya hasta bazı riskler ile karşı karşıya kalabilir. Bu risklerin ne olduğu ne şekilde geliştiği ve ciddiyet oranlarından aşağıda başlıklar halinde bahsedilmiştir.
Kistin Tekrar Nüksetmesi
Ameliyat ile mevcut kist alınıp yumurtalık temizlenebilir. Ancak ameliyatın kistin tekrarlama ihtimalini tamamen ortadan kaldırdığını söylemek mümkün değildir. Ayrıca tekrarlama riskinin oranı da her hastada değişiklik gösterebilir. Tüm hastalarda kist oluşumu tekrarlamayabilir ancak ameliyat başarılı olsa dahi tekrarlama ihtimali her zaman vardır. Bu tekrarlama ihtimali genel olarak bakıldığında iyi huylu kistlerde %4 oranındadır.
Kanser
Dermoid kistler çoğunlukla iyi huylu tümörlerdir. Bu nedenle kanser oluşumu riski yok denecek kadar azdır. Genel olarak baktığımızda bir dermoid kistin kansere dönüşme veya kanser oluşumuna sebep olma oranı yaklaşık olarak %1 ila %2 oranındadır. Yani dermoid kist nedeni ile kanser oluşumu riskinin meydana gelme olasılığı oldukça düşüktür.
Enfeksiyon
Dermoid kist ameliyatı da buna dahil olmak üzere her türlü cerrahi müdahale sonrasında enfeksiyon oluşma riski mevcuttur. Bunu en aza indirgeyebilmek için de hasta ilaç kullanımına, temizliğine ve kontrollerine özen göstermelidir. Bunlara dikkat edilmemesi riski artırır. Bu nedenle enfeksiyon riski de her hasta için değişiklik gösterebilmektedir.
Ödem
Ameliyat sonrası ödem oluşumu görülebilir. Hastanın ameliyat sonrası beslenmesi de ödem oluşumuna neden olabilmektedir. Bu nedenle ödem yapıcı, özellikle tuzlu gıdalardan uzak durulmalı daha sağlıklı ve ödeme sebep olmayacak gıdalar tüketilmelidir.
Kanama
Ameliyat sonrasında, müdahale yapılan bölgede kanama gibi durumlar da görülebilir. Çok sık olmasa da görülebilen komplikasyonlar arasında ameliyat bölgesinde meydana gelen kanamalar da vardır. Çoğunlukla ameliyat yarası henüz yeni iken böyle komplikasyonlarla karşılaşılır. Bunun önüne geçebilmek için hastanın özellikle dikişlerini zorlamaması gerekir. Ayrıca ameliyat sonrasında ilk bir hafta regl oluyormuş gibi kanamalar da meydana gelebilir. Ancak herhangi bir kanama gerçekleşmesi durumunda derhal doktora başvurmak gerekmektedir.
Alerjik Reaksiyonlar
Hastanın bünyesi ameliyat sonrası bir süre daha hassas bir halde olacaktır. Bu nedenle alerjik reaksiyonlar daha kolay meydana gelebilecektir. Ayrıca henüz ameliyat yaralarının olması da alerjik reaksiyonların normalden daha hızlı şekilde oluşmasına neden olabilir. Hastanın herhangi bir şeye alerjisi var ise iyileşme süresince buna dikkat etmelidir. Herhangi bir alerjik reaksiyon fark edilmişse derhal doktor bilgilendirilmelidir.
Anestezi Komplikasyonları
Bu tür durumların meydana gelmemesi için ameliyat öncesinde hastaya anesteziye uygunluk testleri yapılır. Ayrıca anestezi komplikasyonları çok sık meydana gelen bir komplikasyon türü değildir. Anesteziden ötürü komplikasyonların oluşması çok nadir görülen etkilerdir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hastanın ameliyattan sonra iyileşme sürecinin daha sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için dikkat edilmesi gerekenler vardır. Bunlar hastanın iyileşmesine katkıda bulunan unsurlardır. Bu konuda doktor tavsiyelerine uymak çok önemlidir. Bahsi geçen bu unsurlardan aşağıda bahsedilmiştir.
Cinsel İlişki
Doktorunuz muhtemelen sizden dikişleriniz alınıp, yaralarınız tamamı ile iyileşene kadar cinsel aktivitelerinize ara vermenizi isteyecektir. Bu süre her hasta da değişiklik gösterebilmektedir. Ancak ortalama bir ay süren bir süreçtir. Yalnız dermoid kist ameliyatın açık ameliyatta olan işlem süresi kapalı ameliyata oranla daha uzun süreli olmaktadır.
Duş Alma
Bu konuda en uygun süre doktor tarafında hastaya belirtilecektir ancak ilk bir hafta duş alınmaması tavsiye edilir. Bu bir hafta sonrasında yaranın çok sıcak ya da çok soğuk su ile temas etmemesi, vücut şampuanı veya sabun ile yıkanılmaması da önemlidir. İlk bir haftadan sonra bu şekilde duş almak herhangi bir zarara neden olmayacaktır.
Seyahat
Ameliyat sonrasındaki ilk bir ay uzun seyahatlere çıkılmaması tavsiye edilir. Dermoid kist ameliyatı sonrasında yaraların iyileşme süreci ortalama olarak üç ila dört hafta arasında değişebilmektedir. Bu sürede de doktor kontrolleri ve pansuman gibi işlemler yapılması gerekebilmektedir. Ayrıca hastanın iyileşme süreci boyunca dinlenmesi daha sağlıklı sonuçlar alınması için de önemlidir. Bu nedenle ameliyattan hemen sonra hastanın seyahat planları var ise bir süre ertelemesi en doğrusu olacaktır.
Buhar Banyosu
Buhar banyosu da duş almak gibi belli bir süre kaçınılması gereken bir aktivite olacaktır. Yaraların iyileşme sürecinde bu tür aktivitelerden uzak durulması gerekmektedir. Aksi takdirde yaraların iyileşme süresi uzayabilir ya da daha farklı sorunlar meydana gelebilir.
Sıcak ve Soğuk Teması
Ameliyat sonrasında ameliyat bölgesi direkt olarak sıcak veya soğuk ile temas ettirilmemelidir. Örneğin, direkt buz ile kompres yapmak ya da sıcak su ile yarayı temas ettirmek gibi faaliyetler yaraya kötü yönde etki edebilir.
Dikişler
Ameliyattan sonra hastayı en çok zorlayan ve hastanın da en çok dikkat etmesi gereken unsur ameliyat yarası ve yaradaki dikişlerdir. Açık ameliyat sonrasında bu yara daha büyük olacağından dikişler de daha fazla olacaktır. Özellikle ameliyat sonrasındaki ilk hafta dikişler daha hassas olacağından daha fazla özen gösterilmeli ve zorlanmamalıdır. Son olarak da dikişlerin türüne göre alınması gerekebilir ya da dikiş kendiliğinden düşebilir. Doktor bu konuda hastayı bilgilendirecektir.
Hijyen
Her ameliyat sonrasında olduğu gibi dermoid kist ameliyatı sonrasında da yara bölgesinde hijyene ve kişisel temizliğe özen gösterilmelidir. Hijyen dikkat edilmemesi durumunda enfeksiyon gibi ciddi komplikasyonları da tetikleyebilir. Bu nedenle kişinin ameliyat bölgesinin hijyenine ve kendi kişisel temizliğine bu süreçte ekstra önem vermesi gerekmektedir.
İlaç Kullanımı
İlaç kullanımı, ameliyat sonrasında iyileşme sürecini en etkili şekilde hızlandıran unsurlardan biridir. Bu etkinin sekteye uğramaması için de doktor tarafından verilen ilaçların belirtilen şekilde ve belirlenen süre boyunca düzenli olarak kullanımına özen gösterilmelidir. İlaç kullanımı ameliyat sonrası meydana gelen ağrıları ve komplikasyon risklerini en aza indirgeyecek en temel unsurlardandır. Bu nedenle de düzenli kullanımına özen gösterilmelidir.
Ameliyat Sonrası Hamilelik ve Doğurganlık
Dermoid kistler genellikle kötü huylu olmamakla birlikte yumurtalığa fazla bir zarar vermedikleri müddetçe hamile kalmayı ve doğurganlığı etkilemezler. Ancak kist komplikasyon geçirir ve bulunduğu yumurtalığa zarar verirse bazı durumlarda kist ile birlikte yumurtalığın da alınmasını gerektirebilir. Böyle bir durum söz konusu olduğunda yani kist yumurtalık ile birlikte alındığında maalesef kısırlık meydana gelecektir. Ancak doktorlar bu tür bir ameliyatı her zaman için son çare olarak tercih ederler. Yumurtalığın kurtarılma şansı var ise alınmaz. Öteki taraftan herhangi bir komplikasyona uğramayan ve yumurtalığa zarar vermeyen kist ameliyat ile alındığında hamileliği ve doğurganlığı etkilemeyecektir. Ameliyattan sonra hasta, iyileşme sürecini de en sağlıklı şekilde atlattığında eğer isterse ve daha önceden kısırlık problemi yoksa hamile kalabilir.
Ameliyat Sonrası Spor ve Egzersiz
Ameliyat sonrasında ilk birkaç gün hasta bitkin olabilir. Ancak 24 saatin ardından hastadan ayaklanması ve ufak ufak yürüyüşlere başlaması istenecektir. İlk haftadan sonra hasta kısa ve kendini yormayacak yürüyüşlere başlayabilir. Ardından yaralar iyileşmeye başladığında, doktorun da izni olduğu müddetçe hasta bu kısa yürüyüşlere, ağır olmamak kaydıyla, günlük egzersizlerini de ekleyebilir.
Beslenme ve Diyet
Ameliyattan sonraki ilk gün hastanın sıvı gıdalar ile beslenmesi istenecektir. Dikişlerin zorlanmaması için kabızlık, hazımsızlık ve gaz sıkışması gibi durumlar yaşanmaması gerekmektedir. Bu nedenle yeyip içilen gıdaların ödem oluşmasına neden olmayan, kabızlığa ve gaza neden olmayan gıdalar olmasına dikkat edilmelidir. Daha sonra hasta isterse eski beslenme alışkanlıklarına dönebilir. Ancak iyileşme sürecinin sonunda da genel sağlığı açısından dengeli ve sağlıklı beslenmesi en doğrusu olacaktır.
Doktor Kontrolleri
Ameliyat sonrasında hastanın en çok dikkat etmesi gereken unsurlardan biri de en az ilaç kullanımı kadar önemli olan doktor kontrolleridir. Hasta, doktor kontrolüne gitmesi gereken zamanlarda bunu kesinlikle yapmalı ve hiçbir şekilde kontrollerini aksatmamalıdır. İyileşme sürecinin sağlıklı ilerleyebilmesi açısından doktor kontrollerinin aksatılmaması büyük önem taşır. Örneğin, ameliyat sonrasında gelişen, hastanın fark edemeyeceği ufak tefek komplikasyonlar doktor kontrollerinde fark edilebilir. Bu nedenle doktor kontrolleri ameliyat sonrası hasta sağlığı için dikkat edilmesi önem taşıyan bir unsurdur.
İyileşme Süreci
İyileşme süreci, bütün hastalarda farklılık gösteren bir süreçtir. Bu sürenin uzunluğu, bu süreç içerisinde oluşabilecek komplikasyonlar ve yan etkiler tüm hastalarda değişiklik gösterebilir. Bu nedenle iyileşme süreci boyunca verilen ilaçlar düzenli ve doğru bir şekilde kullanılmalı, doktor kontrolleri aksatılmamalı, hijyene önem verilmeli ve doktorun tüm tavsiyelerine uyulmalıdır. Bu süreci en sağlıklı şekilde, bu unsurlara özen göstererek atlatmak mümkün olacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Her türlü tedavi ve cerrahi girişim ile ilgili merak edilen bazı sorular vardır. Dermoid kist ameliyatı için de durum böyledir. Hastaların dermoid kist ve ameliyatı ile ilgili sıkça sorduğu soruların cevapları ve merak ettiği bazı konuların açıklamaları aşağıda bahsedildiği gibidir.
İlaç ile Dermoid Kist Tedavisi Mümkün mü?
Dermoid kist teşhisi kolay olmayan ve genellikle görüntüleme tetkikleri esnasında fark edilen bir kist türüdür. Dermoid kist teşhis edildiğinde tedavisi gerekiyorsa derhal ameliyat yapılmalıdır. Maalesef dermoid kistlerin ilaç ile tedavisi mümkün değildir.
Dermoid Kistin İçerisinde Saç, Deri, Tırnak Gibi Dokuların Bulunduğu Doğru mu?
Dermoid kist, hamilelik sürecinde bebeğin saç, tırnak, deri gibi dokularının oluşmasına olanak sağlayan germ hücrelerinin anormal bir şekilde çoğalması sonucunda oluşan kistlerdir. Bu germ hücreleri nedeni ile kistin içerisinde genellikle tüy, tırnak, deri gibi dokular oluşur. Yani bu tür kistlerin içerisinde bazı dokuların meydana geldiği doğrudur.
Dermoid Kist Ameliyatı Zor Bir Ameliyat mı?
Dermoid kist ameliyatının hastaya göre iki ayrı yöntemi mevcuttur. Birisi laparoskopik cerrahi diğeri ise açık cerrahidir. Ameliyat yönteminin hastalara göre değişiklik gösterdiği gibi ameliyatın zorluk ya da kolaylık seviyesi de hastaya göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel itibari ile çok zor bir ameliyat değildir. Ancak ameliyat esnasında herhangi bir komplikasyon gelişmesi durumunda ya da beklenmedik bir durum meydana gelirse ameliyat biraz daha zor bir hale gelebilir.
Ağrılı Bir Ameliyat mıdır? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
Ameliyat esnasında hasta anestezi altında olacağından herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Ancak her ameliyatta olduğu gibi, sonrasındaki ilk birkaç gün ağrıların olması normaldir. Özellikle ilk gün hastanın ağrıları biraz daha şiddetli olabilir. Ancak ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilen ağrılardır. Genellikle 7 ila 10 gün içerisinde ağrılar tamamen kesilecektir.
Ameliyat Kaç Saat Sürer?
Eğer sadece kistin alınması yeterli ise ameliyat ortalama olarak bir saat kadar sürmektedir. Ancak bu süre için kesin diyemeyiz. Bu süre maalesef her hastada farklılık gösterebilmektedir. Bunun dışında kist ile birlikte yumurtalığın da alınması gerekiyorsa ameliyat süresi biraz daha uzayacaktır.
Ameliyat Sonrasında İz Kalır mı?
Ameliyattan sonra, müdahalenin gerçekleştiği bölgede ameliyat yaraları olacaktır. Genellikle kendiliğinden düşen dikişler kullanılır. Ancak yine de iz kalmaktadır. Açık ameliyatta yara daha büyük olacağından iz de laparoskopik cerrahiye oranla daha büyük olacaktır. Laparoskopik cerrahide bu izler yara boyutu küçük olduğu için daha küçüktür.
Ameliyat Sonrası İstirahat Raporu Verilir mi?
Evet, verilebilir. Ameliyattan hemen sonra birkaç gün gözetim altında tutulmanız gerekebilir. Ayrıca dikişler olduğundan ve yaraların da iyileşmesi için biraz zaman gerektiğinden okul veya iş için istirahat raporu verilecektir. Ancak bu raporun süresi hastaya ve doktora göre değişiklik gösterebilir. Kimilerinde bu süre bir hafta iken kimilerinde daha fazla ya da daha az da olabilir.
İşe ve Sosyal Hayata Ne Zaman Dönebilirim?
Ameliyat sonrasında sosyal hayata dönebilmek için çok uzun süre beklemeye gerek yoktur. Ancak iş hayatına dönmek biraz daha uzun sürebilir. Bu süre yaptığınız işe göre uzayabilir ya da kısalabilir. Örneğin, masa başı bir işte çalışıyorsanız bu süre daha kısa olacaktır. Ancak daha fazla fiziksel güç Gerektiren bir işte çalışıyorsanız da bu süre daha uzun olacaktır. Genele bakılırsa hastalar bir aydan sonra iş ve sosyal hayatlarına dönmektedirler.
Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Göre Değişir mi?
Ameliyat esnasında herhangi bir problem ya da herhangi aksi bir durum ile karşılaşılmazsa ameliyat tüm hastalarda genellikle başarı ile sonuçlanmaktadır. Kist kolaylıkla alınmaktadır. Fakat ameliyat sonucunda kistin tekrarlama olasılığı vardır ve bu da kişiden kişiye göre değişebilen bir sonuçtur. Kist her hastada tekrarlamaz.
SGK Dermoid Kist Ameliyatını Karşılar mı?
Eğer ameliyatı uygun bir devlet hastanesinde yaptırmayı tercih ederseniz SGK bunu karşılayacaktır. Ancak ameliyatı devlet hastanesi dışında özel bir sağlık kuruluşunda yaptırdığınızda ücretin tamamını ya da büyük bir kısmını ödemeniz gerekmektedir. Bu ücret de her sağlık kuruluşunda değişiklik gösterebilir.
Devlet Hastanesinde mi Özel Hastanede mi Ameliyat Olmalıyım?
Bu durum da kimse kesin bir şey diyemez bu hastanın isteğine göre farklılık gösterebilir. Yaşanılan bölgenin şartlarına göre hasta kendi tercihini yapmalıdır. Eğer devlet hastanesinde ameliyat olmak isterse seçimini bu yönde yapar ve bunda bir mahsur yoktur. Aynı şekilde, araştırıldıktan sonra özel sağlık kuruluşlarında da ameliyat yaptırılabilir. Bu hastanın kendi isteğine ve maddi durumuna göre vereceği bir karardır. Her ikisinde de ameliyat olunabilir. Bir mahsuru yoktur.
Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?
Ameliyat fiyatları her ne kadar piyasadaki diğer fiyatlarla etkilense de her hastanenin kendi bünyesinde belirlenmektedir. Devlet hastanelerinde bu ameliyat SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak özel sağlık kuruluşlarında bu fiyatlar birçok unsurun etkisi ile değişiklik göstermektedir. Bulunduğu bölge, bünyesindeki doktor ve ekibin deneyimi ve ünü, hastanın ve hastalığın durumu, ameliyatın türü vb. durumlardan dolayı fiyat değişmektedir.
Diğer Sağlık Sorunları Ameliyat İçin Engel Olur mu?
Hastanın kist dışında, çok ciddi sağlık sorunları olmadığı müddetçe ameliyata engel teşkil etmez. Daha ufak sağlık sorunları ise ameliyat öncesinde giderilmeye ve kontrol altına alınmaya çalışılır. Örneğin hastada tansiyon var ise ameliyattan önce düzene sokulmaya, kansızlık var ise müdahaleden önce giderilmeye çalışılır.
Ameliyat Olanların Yorumlarını Takip Etmeli miyim?
Elbette bu ameliyatı geçirmiş olan hastaların yorumlarını okumak ameliyat hakkında bilgi sahibi olunmasına yardımcı olacaktır. Ancak bu yorumlardan çok fazla etkilenilmemeli ya da ameliyat olan hasta ile aynı deneyimlerin paylaşılacağı düşünülmemelidir. Çoğunlukla bilgiler doğru olsa da ameliyat anı ve ameliyat sonrasındaki süreç hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir.
Ameliyat Ertelenebilir ya da İptal Edilebilir mi?
Eğer gerekiyorsa, ameliyat tarihi doktor ve hastanın görüşmesi sonucunda ertelenebilir. Bu tür durumlar her hastanede farklılık göstermektedir. Erteleme işleminin nedeni geçerliliği açısından önemlidir. Ayrıca ameliyat istenirse iptal de edilebilir. Gerekli görüldüğü halde, hasta ameliyat olmaktan vazgeçer ise ameliyat iptal edilir.
En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mı?
Doktorlar arasında seçim yaparken böyle bir terim kullanmak doğru olmaz. Diğerlerine göre daha deneyimli, tecrübeli ya da ün sahibi doktorlar elbette vardır. Ancak bu özellikleri nedeni ile herhangi bir doktor işin işinin en iyisi demek doğru olmaz. Her doktor işini elinden gelen en iyi şekilde yapmaktadır.
Türkiye’de Başarılı Bir Şekilde Dermoid Kist Ameliyatı Yapılıyor mu?
Dermoid kistler genellikle iyi huylu kistler olduğu için ameliyatları da genel itibari ile kolay ve zararsızdır. Ayrıca ülkemizde de bu ameliyat işin uzmanı doktorlar ve ekipleri tarafından gayet başarılı bir şekilde gerçekleştirilmektedir.
Yumurtalıkların Tamamını Aldırmak Zorunda mıyım?
Dermoid kistler sıklıkla tek bir yumurtalıkta ortaya çıkar. Ayrıca çoğunlukla da iyi huylu olduğu için komplikasyona maruz kalmadığı müddetçe yumurtalığa da zarar vermez. Ancak kist düşük ihtimalle de olsa kötü huylu olduğunda ya da yumurtalığa zarar verdiğinde kist ile birlikte bulunduğu yumurtalığında alınması gerekecektir. Bu sıklıkla karşılaşılan bir durum değildir. Herhangi bir geri dönüşü olmadığında son çare olarak yumurtalıklar alınır.
Sadece Kist Alınırsa Hamile Kalabilir miyim?
Sadece yumurtalıkta bulunan dermoid kistin alınması hiçbir şekilde doğurganlığı ve hamile kalmayı etkilemez. Kist başarılı bir şekilde alındıktan sonra hamile kalmakta hiçbir sorun yaşanmamaktadır. Sadece yumurtalığında alınması gerekirse kısırlık meydana gelir. Kistin alınması yumurtalığa bir zarar vermez.
Dermoid Kist Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilir?
Dermoid kist ameliyatından 1 hafta sonra cinsel ilişkiye izin verilebilir. Ameliyata bağlı oluşabilecek problemler göz önüne alınarak süre olarak 1 hafta belirlenmiştir.
Dermoid Kist Ameliyatı Sonrası Kaç Günde İyileşilir?
Dermoid kistler vücudun çeşitli bölgelerinde görülebilmekle beraber en çok yumurtalıklarda görülür. Buradaki kistlerin tedavisinden sonra iyileşme sürecini tedavi yöntemi belirler. Açık ameliyat yöntemiyle icra edilen operasyonlardan sonra ayağa kalkma süresi iki gün, büyük oranda iyileşme süresi üç hafta ve tam iyileşme süresi bir buçuk aydır. Kapalı yöntemde ise süreler yarı yarıya kısalmaktadır.
Dermoid Kist Ameliyatı Riskli veya Tehlikeli Mi?
Dermoid kistin geliştiği bölgeye bağlı olarak risk faktörleri de değişir. Doğal olarak kistin ortaya çıkartabileceği tehlikeler de değişmektedir. Günümüzdeki uygulama sıklığından ve görüntüleme tekniklerinin gelişmişliğinden dolayı omurga bölgesinde icra edilmediği müddetçe dermoid kist ameliyatının büyük oranda risksiz ve tehlikesiz olduğunu söylemek mümkündür. Ancak her cerrahi operasyon gibi dermoid kist ameliyatları da belirli bir oranda risk barındırmaktadır.