Anüs (Makat) Kaşıntısı Tedavisi
Anal kaşıntı sık görülen bir durumdur. Anüsünüzün içinde veya çevresinde bulunan kaşıntı genellikle yoğundur ve kaşıdığınızda çiziklere neden olabilir. Anal kaşıntı sosyal yaşamda kişiyi zor durumda bırakır ve rahatsız edici bir sorundur. Anal kaşıntı cilt problemleri, hemoroid ve parazit gibi birçok olası nedenden kaynaklanabilir. Anal kaşıntı kalıcı ise, doktorunuzla konuşun. Uygun tedavi ve kişisel bakım ile çoğu insan anal kaşıntıdan tamamen kurtulur. Anüs kaşıntısı kızarıklık, yanma ve ağrı ile ilgili olabilir. Kaşıntı ve bölgenin tahriş olması bunun nedenine bağlı olarak geçici veya daha uzun süreli olabilir.
Çoğu anal kaşıntı evde alınabilecek basit önlemlerle geçer. Fakat kalıcı ve şiddetli bir durum varsa doktora gitmek gerekebilir. Anal kaşıntı şiddetli veya kalıcıysa, anal kanama veya dışkı kaçağı varsa, anal alan enfekte görünüyorsa doktora gitmeniz gerekir. Kaşıntıya ve diğer şikâyetlere neyin neden olduğunu doktorun bulması gerekir.
Kalıcı anal kaşıntı, bir cilt rahatsızlığı veya tıbbi tedavi gerektiren diğer sağlık sorunları ile ilişkili olabilir. Bazen anal kaşıntı nedeni tanımlanamaz. Anal kaşınmanın olası nedenleri arasında iritasyona yol açan faktörler bulunur. Fekal inkontinans ve uzun süreli (kronik) ishal bölgedeki cildi tahriş edebilir. Benzer şekilde anüs ve çevresini sabun, ıslak mendil gibi ürünlerle, agresif şekilde temizlemek de bölgeyi tahriş eder ve kaşıntıya neden olur. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar, mantar enfeksiyonları, bağırsak kurtları kaşıntının olası nedenleri arasında sayılabilir. Bazen anal kaşıntı, sedef hastalığı veya kontakt dermatit gibi spesifik bir cilt durumunun bir sonucudur. Nadiren diyabet, tiroid hastalığı, hemoroid, anal tümörler gibi sorunlar da kaşıntıya yol açabilir.
Anüs Kaşıntısı Tedavisi Hakkında
Anal kaşıntı, birçok farklı durumun ortak belirtisidir. Çoğu anal kaşıntı vakası evde doktora gerek kalmadan tedavi edilebilir. Kaşıntı varsa anal bölgeyi bağırsak hareketlerinden hemen sonra nazikçe temizleyin ve iyice kurulayın. Pamuklu iç çamaşırı ve bol giysiler giyin. Bölgeyi çizmemeye çalışın. Eğer kaşıntı bu tip önlemlere rağmen devam ediyor veya başka belirtiler ekleniyorsa doktora görünmek gerekebilir.
Kaşıntı bir enfeksiyondan kaynaklanıyorsa, doktor bulaşıcı organizmalardan kurtulmak için bir antifungal, antibakteriyel veya antiparaziter tedavi önerebilir. Daha yüksek steroid dozlarına sahip reçeteli merhemler de kaşıntıyı ve iltihaplanmayı azaltabilir. Anal kaşıntıya neden olan hemoroidler, hemoroidi küçültmek için bantlama veya hemoroidin cerrahi olarak çıkarılması gibi daha girişimsel tedaviler gerektirebilir. Anüste kaşıntıya neden olduğu bilinen yiyecek ve ilaçlardan uzak durmak da semptomları azaltabilir.
Anüs kaşıntısını kontrol altına almak için evde birkaç adım atabilirsiniz. Anüs ve çevresi tahriş olduysa bölgeye krem uygulanabilir. Banyo yaparken bölgeyi su ve yumuşak bir bezle temizleyin. Tuvalet ve banyoyu kullandıktan sonra anal alanı iyice kurulayın. Anal bölgeyi çizmekten ve tahriş etmekten kaçının. Cildi tahriş edebilecek veya alerjik reaksiyona neden olabilecek parfüm veya boya içeren banyo ürünleri kullanmaktan kaçının.
Sert boya, parfüm veya ağartıcı içermeyen tuvalet kâğıdı kullanın. Yumuşak olarak tanımlanan türleri satın almayı tercih edebilirsiniz. Çok dar olmayan nefes alabilen pamuklu iç çamaşırı giyin. Ayrıca oturma banyosu düşünebilirsiniz. Oturma banyosunda kalçalarınızı 20 dakikaya kadar ılık suya koyun. Bağırsak hareketinden sonra oturma banyosunda oturmak tahrişi ve kaşıntıyı azaltır. Banyodan sonra anal bölgeyi daima nazikçe kurulayın. Ayrıca, anal kaşıntıyı tedavi etmek için çeşitli reçetesiz topikal kremler satın alabilirsiniz.
Anüs Kaşıntısı Nedir?
Anal kaşıntıya neden olan olası örnekler arasında hemoroidler, anal fissürler, bağırsak kurtları (Enterobius vermicularis), baharatlı yiyecekler ve ilaç yan etkileri bulunur. Anal kaşıntıya bağlı ek semptomlar anal cildin kaşıma ile tahriş edilmesi durumunda yanma ve ağrıyı içerir. Bu tip kaşıntının nedeni hemoroid veya fissür gibi genel anal problemler, sedef hastalığı veya kanser gibi cilt durumları, maya gibi bulaşıcı hastalıklar ve dışkı sızıntısı gibi sorunlar olabilir. Tanının konulması için anüs muayenesi gerekir. Kaşıntılı anüsün tedavisi nedene bağlıdır.
Dışkı vücuttan çıkan anal kanalın açılışında cildi tahriş eder. Açıklığı çevreleyen cilt anüs olarak bilinir. Kaşıntı dışkıdaki kimyasallara verilen bir reaksiyon olsa da genellikle anal alanın iltihaplanması anlamına gelir. Anal kaşınmanın şiddeti ve iltihaplanma miktarı doğrudan tahriş ve nemin yoğunluğuna göre artar. Anal kaşıntı, genellikle yanma ve ağrı olarak tanımlanan bir rahatsızlığa neden olur.
Anüs kaşıntısının neyden kaynaklandığına bağlı olarak değişen ek belirtiler de yaşanabilir. Bu tip bir kaşıntıya genellikle yanma hissi, ağrı, kızarıklık, şişlik, deride yaralar ve döküntüler eşlik eder. Kaşıntılı anüsün belirtileri nadiren tıbbi bir acil durumdur. Bunun bir istisnası rektumunuzda kanama yaşamanızdır. Kanama yaşanması halinde doktora başvurmak için zaman kaybetmemek gerekir. Kaşıntı günlük yaşamınızı bozarsa ve kişisel bakım tedavilerinden sonra bile daha kötüye gidiyorsa doktorunuzu görmek için bir randevu alın.
Anüs Kaşıntısı Nedenleri Nelerdir?
Anüs kaşıntısı çeşitli koşulların sık görülen bir belirtisidir. Çoğu anal kaşıntı vakası evde doktora gerek kalmadan tedavi edilebilir. Anal kaşıntı nedenleri arasında genellikle deri veya içsel tıbbi sorunlarla vardır. Derinin bir sebeple tahriş olması, egzama gibi cilt ile ilgili sorunlar anüs kaşıntısına neden olabilir. Bunun yanı sıra bağırsakları ya da bölgedeki organları etkileyen başka hastalıklar da yaşanıyor olabilir.
Hemoroid
Hemoroidler, rektum ve anüsün en alt kısmında yer alan damarların şişmesidir. Bu şişlik bacaklardaki varislere benzer. Bazen dışkılarken bölgedeki kan damarlarının duvarları gerilir ve incelir bu nedenle şişer ve tahriş olur. Hemoroidler, rektal kanamanın en sık nedenlerinden biridir. Nadiren tehlikelidirler, ancak daha ciddi bir durumun olmadığından emin olmak için doktorunuzu görmelisiniz.
Hemoroid iç ve dış olmak üzere iki çeşittir. İç hemoroidler genellikle dışarıdan görülmez ve hissedilmez. Genellikle acı vermezler çünkü o bölgede çok az sinir bulunur. İç hemoroid belirtileri arasında anüste kan, anal açıklığın dışına çıkan şişlik vardır. Bu şişlik dışkı yaparken acıya neden olabilir. Şişen bölgeler daha pembe olan nemli şişlikler olarak görünür. Bunlar genellikle kendi başlarına içeri girerler. Bu olmasa bile, yavaşça yerine geri itilebilirler.
Dış hemoroidler anüsün etrafındaki derinin altındadır, burada daha fazla ağrı algılayıcı sinir vardır. Bu nedenle daha acı verici olurlar. Dış hemoroid belirtileri bölgede ağrı, kanama, kaşıntı ve şişliktir. Kan pıhtısı oluşan hemoroid mor veya mavi renge dönebilir. Buna tromboz denir; acıtır, kaşınır ve kanar. Pıhtı çözüldüğünde, tahriş olmuş bir miktar şişlik kalmış olabilir.
Cilt Hastalıkları
Kaşıntılı bir anüsün cilt ile ilgili nedenleri arasında çeşitli cilt hastalıkları da bulunur. Bir egzama tipi olan atopik dermatit anüs çevresinde oluşursa kaşıntıya neden olabilir. Dışkıladıktan sonra bölgeyi temizlerken çok sert davranmak da buradaki deriyi tahriş edebilir. Anüs ve çevresinin yapısını korumak için sert olmayan tuvalet kâğıtları, hafif yapılı sabunlar, parfümsüz- boyasız ürünler ve pamuklu iç çamaşırları kullanmak gerekir. Bunların yanı sıra sedef hastalığı anüs çevresini etkileyerek kaşıntıya neden olabilir.
Bağırsak Parazitleri
Bağırsak parazitleri ya da diğer adıyla bağırsak kurtları genellikle bağırsak duvarına tutunan parazitlerdir. Tenya gibi yaygın türleri vardır. Bağırsak kurtlarının sık görülen belirtileri arasında karın ağrısı, ishal, mide bulantısı, kusma, gaz, şişkinlik, yorgunluk, açıklanamayan kilo kaybı ve karın hassasiyeti bulunur.
Bağırsak kurtları olan bir kişi dizanteri yaşayabilir. Dizanteri, bağırsak enfeksiyonunun dışkıda kan ve mukus ile ishale neden olduğu zamandır. Bağırsak kurtları ayrıca rektum veya vulva çevresinde kızarıklık veya kaşıntıya neden olabilir. Bazı durumlarda, bağırsak hareketi sırasında dışkıda bir kurtçuk fark edilebilir. Bazı insanlar herhangi bir belirti yaşamasa da yıllar boyu bağırsak parazitleriyle yaşar.
Enfeksiyonlar
Anüs ve çevresi doğal bir floraya sahiptir ve sağlıklı kişilerde bu flora dengededir. Bu dengeyi bozan etkenlerin olması ya da başka bir yerden zararlı mikroorganizmaların bulaşması enfeksiyonlara neden olabilir. Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar da buna dahildir. Bölgede bakteri, mantar veya virüs kaynaklı enfeksiyonlar oluşabilir. Bunların birçoğu kaşıntı ile kendini belli eder. Bazı durumlarda antibiyotik ilaçlar anüste mantar enfeksiyonlarına neden olabilir. Tedavi enfeksiyonun türüne bağlıdır.
Yaşam Tarzı
Beslenme alışkanlıklarından temizlik rutinine kadar birçok faktör anüs kaşıntısına neden olabilir. Bazı gıdaların sık veya çok miktarda tüketilmesi kaşıntı, tahriş ve başka sorunlara neden olabilir. Anüs kaşıntısı ile bağlantılı olabilecek besinler çikolata, baharatlı yiyecekler, kafeinli içecekler, domates, turunçgiller şeklinde sıralanabilir. Kaşıntılı anüs baharatlarda, acı soslarda ve biberlerde olduğu gibi yediğimiz gıdalardaki tahriş edici kimyasallardan kaynaklanabilir.
Yan etkileri arasında ishal bulunan veya müshil gibi bağırsak hareketlerini hızlandıran ilaçlar da kaşıntıya neden olabilir. Ayrıca antibiyotiklerin fazla kullanılması bölgede mantar enfeksiyonuna neden olarak kaşıntı yapabilir. Bu ilaçları doktorun önerdiği süre boyunca, belirtilen dozda kullanmak gerekir.
Kaşıntıya neden olabilecek sorunların yaşanma ihtimalini artıran bir diğer faktör de temizlik alışkanlıklarıdır. Yanlış hijyen alışkanlıkları bölgenin yeterince temizlenmemesi şeklinde olabileceği gibi temizlemek isterken fazla tahriş etmek şeklinde de olabilir. Dışkıladıktan sonra makat bölgesini iyi temizlememek bölgede kaşıntı ve enfeksiyon ihtimalini artırır. Bölgeyi yıkadıktan sonra nemli bırakmak, kurulamamak da benzer şekilde enfeksiyon ihtimalini artırır. Nem, özellikle diyabet veya HIV'li hastalarda anüs enfeksiyonu olasılığını artırır. Diğer yandan bölgeyi temizlerken sert davranmak, yumuşak olmayan tuvalet kağıtları kullanmak bölgeyi tahriş eder. Aynı şekilde sert içerikli, aşındırıcı, parfümlü, boyalı sabunlar veya temizleyiciler kullanmak da anüs ve çevresindeki deriyi tahriş eder, floral dengeyi bozar. Bu da bölgeyi enfeksiyonlara açık hale getirir. Makat bölgesi az ya da çok değil doğru şekilde temizlenmelidir.
Diğer Hastalıklar
Anüsü etkileyebilecek birçok hastalık ve tıbbi durum vardır. Bunların büyük kısmı anüs kaşıntısına neden olabilir. Sorunun ne olduğunu bir doktor tarafından anlaşılabilir. Fistül hastalığı kaşıntıya neden olabilecek hastalıklardan biridir. İnce bağırsaktan veya kolondan anüsü çevreleyen cilde anormal geçiş yolları açılmasına fistül denir. Açıklıkların bir ucu deriden açıldıysa bu dışkı- sıvı kaçaklarına ve kaşıntıya neden olabilir. Benzer şekilde Crohn hastalığı da birçok şikayetle birlikte kaşıntıya neden olabilir.
İshal, dışkı sızıntısı, anal çatlaklar ve nadir de olsa anal tümörler kaşıntıya neden olabilir. Anal kaşıntı anüsün içindeki sürekli nemin sık sık sıvı dışkılardan, ishallerden veya küçük miktarlarda sızıntı yapmasından kaynaklanan tahrişe neden olabilir.
Anüs Kaşıntısı Tedavi Türleri
Anal kaşıntı tedavisi sorunun nedenine bağlıdır. Tedavi reçetesiz kaşıntı önleyici krem gibi öz bakım önlemlerini almayı, bir enfeksiyon veya hemoroid tedavisini içerebilir. Belirtileriniz gece kötüleşiyorsa, oral bir antihistamin, kaşıntı önleyici krem etkinleşene kadar yardımcı olabilir. Uygun bakım ile çoğu insan anal kaşıntıdan kurtulabilir. Kaşıntı devam ederse doktorunuza görünün.
Anüs kaşıntısı, eşlik eden başka belirtiler yoksa ilk olarak evde uygulanabilecek yöntemlerle hafifletilebilir. Bunlara rağmen bir iyileşme yoksa veya eşlik eden başka belirtiler varsa doktora başvurmak gerekir. Doktor tedaviyi planlamak için sorunun nedenini araştırır. Nedene bağlı olarak ilaçlar veya girişimsel yöntemler denenebilir.
Evde Uygulanabilecek Yöntemler
Anal kaşınmanın hafifletilmesi esas olarak cildi daha fazla tahriş etmekten kaçınırken alanı temiz, serin ve kuru tutan dikkatli bir yıkama rutini içerir. Anal kaşıntılarınız varsa aşağıdaki kişisel bakım önlemlerini deneyebilirisiniz:
- Bölgeyi nazikçe temizleyin. Anüs etrafındaki alanı günde bir kez ılık su veya yumuşak içerikli sabunla temizleyin ve bölgeyi nazikçe kurulayın. Ovma işleminden kaçının.
- Dışkı sızması veya ishal varsa, anüsün etrafındaki alanı nemli tuvalet kağıdı veya pamukla temizleyin. Kurulamayı unutmayın.
- Kaşımaktan kaçının. Bu hareket cildinizi daha fazla tahriş eder. Bölgeye nemli, oda sıcaklığında bir kompres uygulayarak ya da ılık bir banyo yaparak rahatlayabilirsiniz. Kaşınmadan zarar görmemek için tırnaklarınızı kısa kesin.
- Rahat ve beyaz pamuklu iç çamaşırı giyin. Bu, alanı kuru tutmaya yardımcı olur. Külotlu çorap ve diğer dar giysiler giymekten kaçının, çünkü bunlar nemi hapsedebilir.
- Tahriş edici maddelerden kaçının. Köpük banyosundan, genital deodorantlardan, sert veya parfümlü sabunlardan ve ıslak mendillerden kaçının. Beyaz, kokusuz tuvalet kağıdı kullanın.
- Diyetinizi değiştirin. Kahve, kola, alkol, turunçgiller, çikolata, baharatlı yiyecekler, domatesler ve ishale neden olabilecek yiyecekleri azaltın. Müshillerin aşırı kullanılmasından kaçının.
- Bölgeye merhem veya jel uygulayın. Bunun için eczacılara danışabilirsiniz.
- Yumuşak dışkı veya sık bağırsak hareketleri bir sorunsa, diyetinize yavaş yavaş lifli besinler ekleyin.
İlaç Tedavisi
Tedavide seçilecek ilaçlar kaşıntının nedenine göre değişir. Hemoroid gibi bir problem varsa buna yönelik krem ve losyonlar uygulanır. Şikayetler geçmezse girişimsel yöntemler denenir. Bakteri, mantar veya virüs enfeksiyonu yaşanıyorsa bunlara yönelik krem ve losyon şeklindeki ilaçlar verilebilir. Bölgede dermatit (egzama) gibi bir cilt problemi varsa bunlara özel kremler verilebilir. Cilt tahriş olmuşsa kaşıntıyı azaltan ve cildi onaran pomat tipi ürünler kullanılabilir. Bağırsak parazitleri tespit edilirse, parazitin türüne göre bazı ağızdan alınan ilaçlar verilebilir ve bunların dışkı ile atılması sağlanır.
Girişimsel Yöntemler
Girişimsel yöntemler bazı hastalıkların varlığında gündeme gelir. Fistül denen anormal kanallar varsa lazer veya cerrahi yöntemlerle bunlar kapatılabilir. Bazı hemoroid türlerinde ameliyat gerekebilir. Nadirde olsa bölge tümör varsa buna yönelik girişimsel tedaviler uygulanabilir.
Anüs Kaşıntısı Tedavi Öncesi
Anüs kaşıntısı birçok tıbbi durumun ortak belirtisidir. Tedaviden önce buna neden olan durumun anlaşılması gerekir. Teşhis için öncelikle başvurduğunuz doktor fizik muayene gerçekleştirir. Birçok tıbbi durum bu muayene sırasında anlaşılabilir. Belirtilere göre farklı bir durumdan şüpheleniliyorsa ek tetkikler istenebilir. Kaşıntı sebebiniz açık değilse veya ilk tedaviye cevap vermezse, doktorunuz sizi başka bir bölüme sevk edebilir.
Fizik Muayene
Doktorunuz size semptomlarınız, tıbbi geçmişiniz ve kişisel bakım alışkanlıklarınız hakkında sorular sorarak kaşıntınızın nedenini teşhis edebilir. Eğer bağırsak kurtlarından şüpheleniyorsa, doktorunuz bağırsak kurtları için bir test önerebilir. Ayrıca dijital rektal muayene dahil olmak üzere fiziksel bir muayeneye de ihtiyacınız olabilir. Anal kaşıntı ilk önce hemoroid, anal fissürler, cilt sorunları, nem ve yıpranmalar (ciltteki çizilmeler) gibi anormallikler için anüsün dikkatlice incelenmesiyle değerlendirilir.
Rektal muayene sırasında doktor anal kanala bir parmağını yerleştirir ve buradaki tümör gibi oluşumları fark etmeye çalışır. Anal kanalı daha yakından incelemek için proktoskop yöntemi kullanılabilir. Proktoskop, anal kanalın görsel olarak incelenebilmesi için anüs içinden ve rektuma sokulan kısa bir tüptür. Bağırsak kurtlarından şüpheleniliyorsa bu test sırasında farklı uygulamalar da yapılarak test edilebilir.
Anoskopi
Anoskopi, doktorunuzun gastrointestinal sisteminizdeki, anüsünüz ve rektumunuzda belirgin anormallikleri tespit etmesine yardımcı olabilecek basit bir tıbbi işlemdir. Anoskopi yapmak için doktorunuz, anüsünüze anoskop adı verilen bir cihazı yerleştirecektir. Bu cihaz tipik olarak plastikten (tek kullanımlık) veya paslanmaz çelikten (sterilize edilebilir) yapılır. Bir anoskop doktorunuzun anal-rektal alanlarınızdaki dokuya ayrıntılı olarak bakmasını sağlar. Bu test bağırsaklarınızın alt kısmını etkileyebilecek çeşitli koşulları ve hastalıkları tanımlayabilir. Bunlar arasında kanser, anal fissürler adı verilen dokudaki yırtıklar, hemoroidler (anüs ve / veya rektum etrafındaki şişmiş damarlar) ve rektal polipler bulunur.
Rektoskopi
Rektoskopi doktorun anüsün mukoz membranını ve kalın bağırsağın son kısmını (kolon adı verilen) doğrudan görmesini sağlayan bir muayenedir. Muayene, bölgeyi vücudun içinden görüntülemek için bir video kamera ile donatılmış bir alet olan proktoskop kullanılarak yapılır. Proktoskopun önemli bir faydası, mukoza zarının durumunu değerlendirme ve ayrıca başka prosedürler için lezyonlara sahip olduğundan şüphelenilen küçük bir doku numunesi toplama kabiliyetidir. Bu test ile şüpheli anal kanser ve kolorektal kanser gelişiminin erken durumu, polip şeklinde şüpheli durumu, ülseratif kolit, divertikülozis, endometriyozis, bel omurgasında ve sakral bölgede ağrı, kanama, ishal, kronik kabızlık nedenleri anlaşılabilir.
Sigmoidoskopi
Kolon vücudunuzun, yediğiniz gıdadan su ve besinleri emmesine yardımcı olur. Dışkı tabanınızın da oluştuğu yerdir. İnen kolonunuzun son üçte birine sigmoid kolon denir. Anüsünüze rektumunuzla bağlıdır. Kolonoskopi, doktorların tüm kolonu incelemesine yardımcı olur. Ancak bazen sadece sigmoid kolonu yakından incelemek gerekir. İşte o zaman doktor sigmoidoskopi önerecektir.
Esnek sigmoidoskopi olarak da bilinen bu test doktorunuzun sigmoid kolonunuza hafif ve esnek bir tüp kullanarak bakmasını sağlayan bir işlemdir. Bölgedeki ülserler, anormal hücreler, polipler ve kanser bu test ile tespit edilebilir. Tipik olarak, herhangi bir anormal hücre değişimini kontrol etmek için numune olarak doku parçaları alınacaktır.
Kolonoskopi
Kolonoskopi, kalın bağırsak ve rektumdaki değişiklikleri veya anormallikleri tespit etmek için kullanılan bir testtir. Kolonoskopi testi sırasında rektuma uzun, esnek bir tüp olan kolonoskop yerleştirilir. Tüpün ucundaki küçük bir video kamera, doktorun tüm kolonun içini görmesini sağlar.
Gerekirse kolonoskopi sırasında polipler veya diğer anormal doku tipleri kapsamdan çıkarılabilir. Kolonoskopi sırasında doku örnekleri de (biyopsi) alınabilir. Bu test çok az risk oluşturur. Nadiren görülse de kolonoskopinin komplikasyonları şunları içerebilir:
- Muayene sırasında kullanılan yatıştırıcıya olumsuz tepki
- Bir doku numunesinin (biyopsi), bir polip veya başka bir anormal dokunun alındığı bölgeden kanama
- Kolon veya rektum duvarında bir yırtılma (perforasyon)
- Kolonoskopi risklerini sizinle tartıştıktan sonra doktorunuz sizden işlemi onaylayan bir onay formu imzalamanızı isteyecektir. İşlem sırasında bir cüppe giyersiniz. Sedasyon genellikle tavsiye edilir. Bazen hafif bir yatıştırıcı hap şeklinde verilir. Diğer durumlarda, yatıştırıcı herhangi bir rahatsızlığı en aza indirmek için intravenöz ağrı kesici ilaçla birleştirilir.
- Muayene masasında yan tarafa doğru yatılır, genellikle dizleriniz göğsünüze doğru çekildiğinde başlar. Doktor rektumunuza bir kolonoskop yerleştirir. Kolonunuzun tüm uzunluğuna ulaşacak kadar uzun olan cihaz, doktorun kolonunuza hava veya karbondioksit pompalamasını sağlayan bir ışık ve bir tüp (kanal) içerir. Hava veya karbondioksit, kolonu şişirir ve bu da kolonun astarının daha iyi görülmesini sağlar.
- Cihaz hareket ettirildiğinde veya hava verildiğinde, abdominal kramp veya bağırsak hareketi yapma dürtüsü hissedebilirsiniz. Kolonoskop ayrıca ucunda küçük bir video kamera içerir. Kamera görüntüleri harici bir monitöre gönderir, böylece doktor kolonunuzun içini inceleyebilir.
Doktor ayrıca doku numuneleri almak (biyopsiler), polipleri veya diğer anormal bölgeleri çıkarmak için kanaldan aletler yerleştirebilir. Kolonoskopi tipik olarak yaklaşık 30 -60 dakika arasında sürer.
Dışkı Analizi
Dışkı analizi, sindirim sistemini etkileyen belirli durumların teşhisine yardımcı olmak için bir dışkı (dışkı) numunesi üzerinde yapılan bir dizi testtir. Bu koşullar enfeksiyon (parazitler, virüsler veya bakteriler gibi), zayıf besin emilimini veya kanseri içerebilir.
Bir dışkı analizi için, bir dışkı örneği temiz bir kapta toplanır ve daha sonra laboratuvara gönderilir. Laboratuvar analizinde mikroskobik inceleme, kimyasal testler ve mikrobiyolojik testler bulunur. Dışkı, renk, tutarlılık, miktar, şekil, koku ve mukus varlığı açısından kontrol edilecektir. Dışkı gizli (gizli) kan, yağ, et lifleri, safra, beyaz kan hücreleri ve indirgeyici maddeler olarak adlandırılan şekerler açısından incelenebilir. Dışkı pH'ı da ölçülebilir. Bakterilerin bir enfeksiyona neden olup olmadığını anlamak için bir dışkı kültürü yapılır.
Anüs Kaşıntısı Tedavi Sonrası
Anüs kaşıntısının tekrar yaşanmaması için sonrasında bazı önlemler alınabilir. Buna neden olabilecek etkenlerden uzak durmak, bölgeyi aşındırmadan temizlemek faydalı olur. Beslenmeye dikkat etmek ayrıca önem taşır. Hastalar sorunun tekrar yaşanmaması için aklına takılanları doktoruna sormalıdır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Anüs kaşıntısını tekrar yaşamamak için yaşam tarzında ve alışkanlıklarda ufak değişikliklere gidilebilir. Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak kaşıntılı anüsün önlenmesine yardımcı olabilir. Bunun için aşağıdaki hususlara dikkat edebilirsiniz:
- Sağlıklı bir diyet ve egzersiz rutini sürdürün. İyi yemek yemek ve düzenli egzersiz yapmak, ishali ve hemoroidleri önlemek için sindirim düzeninin geliştirilmesine yardımcı olabilir.
- İyi hijyen alışkanlıkları edinin. İyi hijyen uygulamak kaşıntıyı önlemeye yardımcı olabilir. İyi uygulamalar arasında, çizilmekten kaçınılması ve anal alanın temiz ve kuru tutulması vardır.
- Bol giysiler giyin. Doğal kumaşlardan üretilmiş, nefes alabilen, bol giysiler giymek tahrişi ve nemi en aza indirir.
- Hafif içerikli sabun ve deterjan kullanın. Sabun ve deterjanları alırken boya, parfüm ve aşındırıcı maddeler içeren tercih etmeyin. Böylece kaşıntıya yol açabilen cilt tahrişini de önleyebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Anüs Kaşıntısı Hangi Hastalıklara Neden Olur?
Anüs kaşıntısı müdahale edilmediğinde bölgenin tahriş olmasına ve yaralara neden olabilir. Bu durumda cilt enfeksiyonlara açık hale gelir ve daha sıkıntılı durumlara yol açar. Bu nedenle anüs kaşıntısı yaşayanların evde uygulanabilecek yöntemleri denemesi ve sonuç alamıyorsa doktora gitmesi önerilir.
Anüs Kaşıntısı Tuvalet Problemlerine Yol Açar mı?
Anüs kaşıntısına neden olan bazı durumlar dışkı yaparken acıya ve genel olarak ağrıya neden olabilir. Bu tip sorunlar kaşıntının nedenine bağlıdır. Tek başına kaşıntı belirtisi de kişinin günlük yaşantısını zorlaştırabilir.
Alkol ve Sigara Kullanımı Kaşıntıya Neden Olur mu?
Alkol ve sigara birçok sağlık sorununa yol açabilir fakat anüs kaşıntısı bunlardan biri değildir. Kaşıntıya yol açabilecek çoğu hastalığın da alkol ve sigara ile bir ilgisi yoktur.
Anüs kaşıntısı tedavisi için hangi doktora gitmek gerekir?
Her ne kadar anal kaşıntı bir aile hekimliği veya iç hastalıkları doktoru tarafından değerlendirilebilse de, en sık genel cerrahi bölümüne başvurulur. Gerekirse doktor gastroenteroloji bölümüne sevk eder.
Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?
Evde alınan önlemlere rağmen birkaç günden fazla süren kaşıntı varsa aile hekimine başvurabilirsiniz. Kaşıntının yanında kanama başladıysa ya da başka belirtiler eşlik ediyorsa doktora görünmek gerekir.