Dış Gebelik Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 30 dk - 60 dk |
Hastanede Kalma Süresi | : 12 - 24 Saat |
İşe Dönme Süresi | : 4 - 7 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Dış Gebelik Ameliyatında Tüp Nasıl Alınır?
- Dış Gebelik Neden Gerçekleşir?
- Dış Gebelik Tekrarlar Mı?
- Hamileliğin Dış Gebelik Olduğu Nasıl Anlaşılır?
- Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?
- Dış Gebelik Doğurganlığı Etkiler Mi?
- Dış Gebelik Sonrası Hamilelik Tehlikeli Mi?
- Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası Hamile Kalmak Zorlaşır Mı?
- Dış Gebelik Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
- Dış Gebelik Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?
- Dış Gebelik Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Dış Gebelik İçin Ameliyat Olmak Şart Mı?
- Dış Gebelik Ameliyatı Riskli Midir?
- Dış Gebeliğin Riskleri Nelerdir?
- Dış Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?
- Dış Gebelik Sonrası Hamilelikte Zorluk Yaşanır Mı?
- Dış Gebelik Ameliyatı Hangi Hastanelerde Yapılır?
- Dış Gebelik Ameliyatını Hangi Doktorlar Yapar?
- Dış Gebelik İlaç ile Sonlandırılabilir Mi?
- Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası Kaç Günde İyileşilir?
- Dış Gebelik Ameliyatından Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?
- Dış Gebelik Ameliyatından Sonra Şişlik Olur Mu?
- Dış Gebelik Ameliyatı Ne Sıklıkla Görülür?
- Dış Gebelik Ameliyatında İç Kanama Geçirme Riski Var Mıdır?
- Dış Gebelik Ameliyatı Neden Yapılır?
- Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası Kanama Olur Mu?
- Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilir?
- Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası Normal Doğum Olur Mu?
- Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası İlk Adet Ne Zaman Olunur?
Dış gebelik ameliyatı hakkında bilgi vermeden önce dış gebeliğin ne olduğuna bir bakalım. Normal bir gebelikte embriyonun rahim içine yerleşmesi gerekir. Dış gebelikte ise durum farklıdır. Dış gebelik, sperm ile yumurtanın birleşip döllenmesi ile oluşan embriyonun rahim içi yani döl yatağı dışında bir yere yerleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Bu durumun bir çözümü olarak da dış gebelik ameliyatına başvurulabilir.
Dış Gebelik Ameliyatı Hakkında
Dış gebelik durumu genel olarak tüplerde, tubalarda ve karın içerisinde görülür. Eğer birleşme henüz gerçekleşmemiş ise ilaç tedavisi gerçekleştirilebilir. Ancak dış gebelik gerçekleşmiş ise cerrahi bir müdahale gerekir. Bu durumda dış gebelik ameliyatı yapılması gerekecektir. Eğer dış gebelik tüplerde gerçekleşmiş ise ameliyat esnasında gebelik sonlandırılırken tüplerde yerinden alınır. Ancak gebelik tüpün içine yerleşmiş ise tüpün içerisi temizlenerek gebeliğe son verilir. Tüpe yapılan kesim işlemi onarılır. Ardından tüp yerinde bırakılır. Dış gebelik ameliyatı genel anlamda sezaryen gibi yapılır. Kesikler sezaryendekilerle aynı şekildedir. Yani ameliyat bir nevi sezaryen gibi gerçekleştirilir.
Dış Gebelik Nedenleri
Dış gebeliğin gerçekleşmesine sebep olan bazı hususlar vardır. Bunları birkaç başlıkta incelemek mümkündür. Bu durumlar aşağıdaki gibidir.
Fallop Tüplerinde İltihaplanma
Dış gebeliği tetikleyen en önemli özelliklerden biri de tüplerin durumudur. Tüpler sağlıklı olmadığında dış gebelik gerçekleşmesi ihtimali yüksek olur. Özellikle fallop tüplerinin enfeksiyon geçirmesi sonrasında oluşan iltihap sebebi ile kısmen veya tamamen tıkanması sonucunda gerçekleşen gebeliklerin dış gebelik olarak karşımıza çıkma ihtimali artmaktadır.
Fallop Tüplerinin Zarar Görmesi
Dediğimiz gibi fallop tüplerinin sağlıklı ve gerektiği gibi olmaması dış gebelik ihtimalini yükseltmektedir. Fallop tüplerinin cinsel yolla bulaşan herhangi bir rahatsızlık, enfeksiyon vb. durumlar sonrasında hasar görmüş olma olasılığı vardır. Bu durumda gerçekleşecek olan gebeliğin de dış gebelik olma ihtimali artmaktadır.
Tüplerin Şeklinin Bozulması
Yine geçirilen bir rahatsızlık veya enfeksiyon nedeniyle tüplerin şeklinde bozulma veya tüp cidarında hasarlar meydana gelebilmektedir. Bu durumda dış gebeliğe yol açan nedenler arasındadır.
Hormonal Dengesizlikler
Dış gebelik durumu kişinin hormonal dengesizlik durumları sebebi ile de gerçekleşebilmektedir. Kişinin hormonlarının herhangi bir sebeple dengesiz bir durumda olması da dış gebeliğin gerçekleşmesi ihtimalini tetikleyebilen sebepler arasındadır.
Anormal Cenin Gelişimi
Dış gebeliğe neden olduğu düşünülen sebeplerden birisi de anormal cenin gelişimidir. Bu durumun gerçekleşmesine kişinin fallop tüplerindeki problemler, hormonal dengesizlikler vs. unsurlar sebep olabilmektedir. Bu da dış gebelik oluşumuna yol açabilir.
Pelvik Enfeksiyonu
Dış gebeliğe neden olduğu düşünülen en yaygın sebeplerden biri de pelvik enfeksiyondur. Pelvik enfeksiyon genellikle cinsel yol ile kişiye bulaşır. Bu enfeksiyon genellikle üst üreme yolunda meydana gelir. Ancak bazen hiçbir belirtisi olmadan gerçekleşebilir. Bu enfeksiyon nedeniyle farkında olmadan dış gebelik riski taşıma olasılığınız vardır.
Daha Önce Dış Gebelik Yaşanmış Olması
Daha önce bir dış gebelik yaşamış kadınlar tekrar böyle bir durumla karşı karşıya kalıp kalmayacağını merak edebilirler. Daha önce dış gebelik yaşayan bir kadının yeniden bu durumu yaşayabileceği riski olmakla birlikte bu söz edilen risk çok azdır. Yüzde anlamında baktığımızda bu risk en fazla %1-10 arasındadır.
Kısırlık Tedavisi
Genellikle kısırlık durumu hasarlı tüpler nedeniyle meydana gelmektedir. Yani tüplerin hasarlı olması dış gebeliğe neden olduğu gibi kısırlığa da neden olabilmektedir. Kısırlık tedavisi, döllenen yumurta sayısını artırır. Bu nedenle kısırlık tedavisi gören kişinin, bu tedavi sürecinde meydana gelen gebelik durumunun dış gebelik olma ihtimali de artar. Tedavi sürecinde böyle bir durumun gerçekleşmesi mümkündür.
Uygunsuz Kürtaj Operasyonu
Eğer kürtaj yapılacaksa uygun ve sağlıklı bir ortamda doğru şekilde yapılması kadın açısından büyük önem taşımaktadır. Kürtaj operasyonu sırasında meydana gelen herhangi bir aksilik ya da ters bir durum olması, kürtajın uygun zamanda ve uygun ortamda yapılmaması sonucunda enfeksiyon meydana gelmesi dış gebelik riskini artıran durumlardır.
Yaş Faktörü
Hormonal dengesizliklerin yaşanması açıdan ve diğer kadınsal işlevlerin düzensizliği açısından ileri bir yaşta hamile kalmak dış gebelik riskine yol açabilmektedir. Böyle durumlarda tüplerin işlevi, durumu ve herhangi bir genital enfeksiyon olup olmadığı durumları dış gebelik riskinin belirleyici unsurları olacaktır.
Sigara Kullanımı
Araştırmalara göre sigara içen kadınların dış gebelik riski sigara içmeyenlerinkine göre iki kat daha fazladır. Bunun sebebi ise sigara içmenin tüplerin normal işlevini bozduğu yönündeki düşüncelerdir.
Kalıtımsal Nedenler
Kalıtım yani genetik sebepler birçok rahatsızlık için neden teşkil edebilmektedir. Dış gebelik konusunda da durum böyledir. Kalıtımsal faktörler, yani kişinin ailesinde daha önce bu durumu yaşayan birinin olması, dış gebelik riskini artırabilir.
Bazı Doğum Kontrol Hapları
Genelde baktığımızda doğum kontrol hapları dış gebeliğe sebep olmaz. Aksine doğum kontrol haplarının kadın sağlığı açısından birçok faydası olduğunu söylemek bile mümkündür. Gebelik riskini azalttığı gibi, kist oluşumu, iltihaplanma ve kemik erimesi gibi durumların da önüne geçmektedir. Ancak çok düşük bir ihtimal de olsa içerisinde progesteron hormonu bulunduran doğum kontrol haplarının dış gebelik riski yarattığını söyleyebiliriz.
Spiral Kullanımı
Spiral kullanımı en etkili doğum kontrol yöntemlerinden birisidir. Kullanılan bu yöntemle ne yazık ki kişinin gebe kalabilme şansı baya düşüktür. Ancak spiral kullanılmasına rağmen hamile kalınmış ise bu gebeliğin az da olsa dış gebelik olma ihtimali olabilir. Bu ihtimal %4 oranındadır.
Endometriozis
Kronik bir kadın hastalığı olan endometriozis, rahim içerisindeki dokunun anormal bir şekilde, fallop tüplerine ya da yumurtalığa doğru taşarak buralarda yara veya tümör benzeri dokular oluşturmasıdır. Fallop tüplerinin zarar görmüş olmasının dış gebelik riskini artırdığını zaten biliyoruz. Bu durumda da tüpler yara oluşması sebebi ile zarar görmüş olacağından düşük ve dış gebelik gibi durumların gerçekleşmesi riski artacaktır.
Dış Gebelik Belirtileri
Dış gebelik geçiren kadının vücudunda bu durumun fark edilmesini sağlayan bazı belirtiler meydana gelmektedir. Bu belirtiler aşağıda bahsedildiği gibidir.
Karın Ağrısı
Normal bir gebeliğin tüm belirtileri dış gebelikte de görülür. Ancak bunların dışında en sık görülen belirtilerden ilki alt karın bölgesinde oluşan ağrılardır. Ağrılar genellikle sürekli ve şiddetli bir biçimde seyreder. Tek başına alt karın bölgesinde oluşan ağrı dış gebelik teşhisi konabilmesi için yeterli değildir ancak yine de derhal bir doktora başvurulması gerekir.
Vajinal Kanama
Dış gebelik belirtilerinden birisi de anormal şekilde gerçekleşen vajinal kanamalardır. Genellikle regl kanamalarından farklı şekilde olup sık sık durup tekrar başlar. Kanamalar hem açık hem de koyu renkli bir şekilde olabilir. Henüz hamilelik belirtilerine rastlamamış kadınlar bunu regl kanamalarıyla karıştırabilirler. Bu yüzden olabildiğince kadınlar dikkatli ve tedbirli olmalarında sağlık açılarından büyük fayda vardır.
Omuz Ağrıları
Dış gebelikte kesin olarak sebebi bilinmemekle birlikte omuz ağrıları da yaşanabilmektedir. Omuz ağrıları da dış gebelik belirtilerinden biridir. Genellikle kolun bitip omuzun başladığı eklem noktasında ağrılar meydana gelmektedir. Bu ağrılar genel olarak uzanır vaziyette iken ortaya çıkmaktadır.
Sindirim Sistemi Bozuklukları
Dış gebelik belirtilerinden biri de sindirim sisteminde meydana gelen bozukluklardır. Bu belirtiler genelde tuvalete çıkıldığında alt karın bölgesinde oluşan ağrılarla ortaya çıkmaktadır. Burada mide bulantısı gibi normal hamileliğin belirtilerine rastlamak da mümkündür.
İshal ve Kusma
Sindirim sisteminde görülen bozuklukların da etkisi ile meydana gelen ishal ve kusma da dış gebelik belirtileri arasındadır.
Baş Dönmesi
Dediğimiz gibi normal bir gebeliğin tüm belirtileri dış gebelikte de mevcuttur. Baş dönmesi de bu belirtilerden birisidir. Yani baş dönmesi dış gebeliğinde bir belirtisi olarak kabul edilir.
Gözlerin Kararması ve Baygınlık Hissi
Gerçekleşen dış gebeliğin son seviyelerinde gerçekleşen iç kanama, vajinal kanama vb. belirtilerin bir sonucu olarak gözlerin kararması ve baygınlık hissi de ortaya çıkabilir. Bu durumların varlığı halinde derhal bir hastaneye gidilmeli ve bir doktora başvurulmalıdır.
Teşhis
Dış gebelik belirtilerinin ortaya çıkması durumunda derhal bir hastaneye gidilmesi gerektiğini söylemiştik. Buradan sonrasında bu gebeliğin var olup olmadığının doktor tarafından teşhis edilmesi gerekecektir. Teşhis için yapılması gerekenler de aşağıdaki gibidir.
Hasta Şikayetleri
Dış gebelik teşhisinin ilk adımı hasta şikayetleridir. Hastanın şikayetleri doğrultusunda doktor dış gebelik belirtileri olduğunu düşünür ise buna göre bir yol izleyecek ve buna göre bir tetkik süreci başlayacaktır.
Jinokolojik Muayene
Teşhis için yapılması gereken en önemli şeylerden birisi de jinekolojik muayenedir. Özellikle vajinal kanamaların sebebini anlayabilmek için jinekolojik muayene büyük önem arz eder. Hastanın önce karın bölgesi sonra da vajina içine bakılarak muayene yapılır. Ama bazen teşhisi konulmayan hasta var ise bu hastalardan rahim içinden parça alınması gerekiyor ki rahatlıkla teşhis konulabilsin.
Ultrasonografi
Genellikle karın bölgesindeki organların görüntülenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Görüntü, insan kulağının duyamayacağı yüksek frekanslı ses dalgaları kullanılarak alındığından hamilelerde ve hamilelik şüphesi taşıyanlarda rahatlıkla kullanılabilen bir görüntüleme yöntemidir. Dış gebelik teşhisinde de ultrasonografinin tercih edilmesinin sebebi budur.
Sonografi
Sonografi, vücuttaki kan dolaşımını, organları ya da dokuları görüntülemek için ses frekanslarının kullanıldığı bir görüntüleme yöntemidir. Üreme organlarının görüntülenmesinde de kullanılabildiği için dış gebelik teşhisi sırasında tercih edilen bir görüntüleme yöntemi olmuştur.
Beta Hcg Testi
Beta HCG testi, kişinin hamile olup olmadığını anlamak amacıyla yapılan kan testine verilen isimdir. Normalde kişinin Beta HCG değeri 1-10 mlU/ml arasındadır. Bu test sonucunda kandaki Beta HCG değerinin 10’un üzerinde olması test yapılan kişinin hamile olduğunu gösterir. Beta HCG testi dış gebelik teşhisinde de bu sebeple kullanılmaktadır.
Tedavi Yöntemleri
Dış gebelik durumunun teşhisi sonrasında yapılacak öncelikli şey tedavi yönteminin belirlenmesidir. Dış gebeliği sonlandırmak için çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Tedavi yönteminin ne olacağına doktor tanıyı koyduktan sonra karar verecektir. Bu tedavi yöntemleri de aşağıda bahsedildiği gibidir.
İlaç Tedavisi
Dış gebelikte erken teşhis yapılırsa ilaç tedavisi ile çözümü mümkün olabilmektedir. Kullanılan ilacın adı methotreksat’tır. Bu ilacın tedavideki başarı oranı oldukça yüksek olmakla beraber, dış gebeliğin tedavilerinde bilinen en etkili ilaçtır.
Tetikte Bekleme
Bazen dış gebelik olgularının kendi kendine yok olduğu gözlemlenebilir. Böyle durumlara uygun hastalara bekleme tedavisi de uygulanabilir. Acil durumlarla ilgili hasta bilgilendirilir ve bekleme tedavisine başlanır. Ancak düzenli bir şekilde Beta HCG testi yapılmalı ve gebeliğin gidişatı kontrol edilmelidir.
Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedavi yöntemlerine baktığımız da iki ayrı başlıkta incelendiğini görüyoruz. İki farklı cerrahi tedavi yöntemi vardır. Gebeliğin durumuna göre bu cerrahi tedavilerden biri uygulanacaktır. Bunlar salpenjektomi ve salpingostomi olarak adlandırılmaktadır. Bu tedavilerin ikisi de son yıllarda laparoskopik cerrahi yöntemleri ile yapılmaktadır. Bahsi geçen bu tedavilerin içerikleri aşağıdaki gibidir.
Salpenjektomi
Salpenjektomi dış gebelik tedavilerinde kullanılan cerrahi yöntemlerden birisidir. Bu yöntem doğrultusunda yapılan işlem gebelik geçiren tüpün tamamının alınması şeklindedir. Özellikle tüp parçalanmış ise bu tedavi yöntemi tercih edilmektedir.
Salpingostomi
Salpingostomi tedavisi de salpenjektomiye benzer ancak burada gebelik geçiren tüp hasar görmüş değildir ve bu nedenle tüp tamamen alınmaz. Tüp korunarak sadece dış gebeliğe sebep olan unsur (materyal de denebilir) ortadan kaldırılır.
Dış Gebelik Ameliyatı Fiyatları
Dış gebelik ameliyat ile ilgili ortalama bir fiyat vermek pek mümkün değildir. Bu unsur her hastanenin kendi fiyat politikasına göre değişiklik göstermektedir.
Dış Gebelik Ameliyatı Öncesi
Dış gebelik teşhisi konulduktan sonra duruma göre tedavi yöntemine karar verilir. Eğer ameliyat kararı verildiyse bu karardan sonra ameliyata kadar geçen süreçte genel kontroller, tetkikler, tahliller vb. şeklinde bir hazırlık süreci vardır.
Genel Kontroller
Ameliyat öncesinde kişi ile yapılması gereken bazı rutin kontroller vardır. Bunlar genel kontroller başlığı altında toplanır. Bahsi geçen kontroller aşağıdaki gibidir.
Hasta Şikayetleri
Dış gebelik teşhisi konulmasının ardından ilk adım hasta ile görüşüp durum ile ilgili şikayetlerini dinlemek olacaktır. Hastanın şikayetleri doğrultusunda doktor bir plan yapar, duruma göre bir yol izler ve yine bu şikayetler doğrultusunda bir tetkik süreci başlatır.
Ultrason
Ultrason hamileler ve hamilelik şüphesi taşıyanlar için modern tıbbın geliştirdiği ve doktorların sık sık başvurduğu görüntüleme yöntemi çeşitlerinden biridir. Zaten çoğumuzun da bildiği gibi doğum öncesinde gidilen kontrollerde de hamileler için ultrasonla görüntüleme yöntemine başvurulur. Bu özelliği ile ultrason dış gebeliğin de anlaşılabilmesi açısından önemli bir rol oynamaktadır. Bunun sebebi bu yöntemin radyasyon içermemesidir.
Jinekolojik Muayene
Genel kontrollerden en önemlisi de jinekolojik muayenedir. Bu adım da dış gebelik teşhisi konmuş olan hastanın önce karın bölgesine sonra da vajina içine bakılarak muayene yapılır. Herhangi ters bir durum var mı kontrol edilir. Hastanın gebelik ile ilgili mevcut durumuna bakılır. Buna göre tetkikler veya tedavi yolları belirlenir.
Tetkikler
Tedavi şeklinin kesin bir şekilde belirlenebilmesi için doktorun gereken tetkikleri yapması ve bunların sonuçlarını dikkate alması gerekecektir. Tedavi yöntemi açısından tetkikler belirleyici unsurlar olacaktır.
Tam Kan Tahlili
Diğer bir deyişle hemogram, tam kandaki hücrelerin sayımının yapıldığı kan tahlilidir. Enfeksiyon, anemi vb. durumların belirlenmesi için önem taşıyan bu test dış gebeliğin belirlenebilmesi açısından da önemlidir. Çünkü tam kan tahlili ile bazı kanama bozukluklarının sebeplerine de ulaşılabilmektedir. Vajinal kanamaların varlığı halinde bu test faydalı olacaktır.
Tam İdrar Tahlili
Bu tür bir tahlil genellikle hastanın izlemi ve hastalığın tanısı için yapılır. Yaygın bir laboratuvar testi olup dış gebeliğin belirlenmesi açısından da önem taşır. Diğer tetkikler ile birlikte yapılan tam idrar tahlilinin sonucunda ulaşılan pH değerine göre bir tanı koymak ve tedavi yolu belirlemek mümkün olacaktır.
Ultrasonografi
Aslında ultrason ile aynı özelliklere sahiptir. Radyasyon içermemesi sebebi ile dış gebelik veya normal gebelik şüpheleri durumunda kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. İnsan kulağının işitemeyeceği yükseklikteki ses dalgaları ile elde edilen görüntü dış gebeliğin teşhisi için de oldukça önemli bir rol oynamaktadır. Bu yüzden genel tetkikler arasında ultrasonografi de bulunmaktadır.
Ameliyata Hazırlık
Yapılan genel kontrollerin ve tetkiklerin ışığında doktor tedavi şekline karar verecektir. İlaç kullanımı ve bekleme tedavisi öngörülmemiş ise genellikle durum daha ciddi olduğundan hastanın ameliyat edilerek gebeliğine son verilmesine karar verilir. Hastanın ve doktorun da ameliyat öncesinde yapacağı bazı hazırlıklar ve dikkat etmesi gereken bazı hususlar olacaktır. Ardından hasta için uygun olan ameliyat yöntemi ile hasta ameliyat edilecek ve dış gebeliğe son verilecektir.
Hastanın Gebelik Öyküsü
Her hasta da belirtiler farklı şekilde gelişebilir. Bütün belirtiler görülmeyebilir, daha fazla belirti meydana gelebilir ya da dış gebelik hasta da daha farklı bir problem meydana getirebilir. Bu yüzden hastanın gebelik süreci, şikayetleri ve mevcut durumu ameliyat yöntemine karar vermek açısından önemli olacaktır.
Hastanın Yaşı
Daha önce de bahsettiğimiz gibi ileri yaşlarda gebe kalmak dış gebelik riskini tetiklemektedir. Bu yüzden ameliyat öncesinde kişinin yaşı ve yaşı itibari ile gebeliğinin durumu da göz önüne alınarak hareket edilmelidir.
Anesteziye Uygunluk
Dış gebelik ameliyatları genel anestezi altında ameliyathane ortamında yapılmaktadır. Bu yüzden de hastanın anesteziye uygunluğu da ameliyat için önemli bir husustur. Anestezinin uygunluk durumu ve anestezinin miktarı hastaya göre değişiklik göstermektedir. Anesteziye uygunluk için öncelikle hastanın anestezi almasına engel herhangi bir rahatsızlığı olup olmadığına, anestezi ilaçlarına alerjisi olup olmadığına veya varsa kullandığı diğer ilaçlara bakılır. Anesteziye uygun olup olmadığı konusunda karar verilir. Hastanın durumu anesteziye uygun duruma getirilebiliyor ise bu yapılır.
Ameliyat Yöntemine Karar Verilmesi
Yapılan tetkikler, kontroller ve muayeneler ışığında ameliyat yöntemine karar verilir. Kişinin gebelik durumu, ne seviyede olduğu, gebeliğin yerleştiği yerin neresi olduğu ve zarar görüp görmediği durumları belirlenir. Belirlenen bu durumlara göre ameliyat yöntemi seçilir ve hasta ile görüşülür. Örneğin; gebelik tüp içerisine yerleşmiş ve tüpe de bu yerleşme sonucu zarar vermiş ise gebeliğe son verilirken hasarlı tüp de alınır. Bu yüzden hastanın ve dış gebelik durumunun bilinmesi ameliyat yöntemi konusunda en belirleyici unsur olacaktır.
Hastanın Ameliyata Hazırlığı
Doktorun yaptığı ameliyat hazırlıklarının yanı sıra hastanın da ameliyat öncesi yapması ve dikkat etmesi gereken bazı durumlar olacaktır. Hastanın ameliyat öncesi hazırlık yapması gereken durumlar aşağıdaki gibidir.
Yeme İçmenin Kesilmesi
Ameliyat öncesinde hastanın en az 6 saat önce yemek yemeyi ve sıvı alımını kesmesi gerekmektedir.
Kan İnceltici İlaçların Bırakılması
Ameliyattan önce kişi eğer kullanıyor ise kan inceltici diğer bir deyişle kan sulandırıcı ilaçlarını bırakmalıdır. Ameliyatta herhangi bir komplikasyon yaşanmaması açısından doktorun söylediği sürede bu ilaçların bırakılması önem taşır.
Ameliyat Bölgesinin Temizlenmesi
Ameliyatı kolaylaştırmak ve daha steril hale getirmek amacıyla ameliyat öncesinde kişinin vajinal bölgesini temizlemesi ve ameliyata temiz şekilde gelmesi önemlidir. Ameliyata girecek olan kişi kendisine en uygun yöntem ile temizliğini gerçekleştirmelidir.
Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası
Dış gebelik ameliyatı sonrasında kişide meydana gelebilecek bazı komplikasyonlar ya da riskler olabilir. Bu konuda hastalar bilinçli ve tedbirli olmalıdır. Doktor uyarılarını dikkate almalı ve verilen ilaçları düzenli olarak kullanmalıdır. Ayrıca gerekiyorsa düzenli olarak doktor kontrolüne de gidilmelidir. Bunun dışında, ameliyat öncesinde olduğu gibi ameliyat sonrasında da dikkat edilmesi gereken önemli bazı hususlar mevcuttur. Ameliyat sonrası iyileşme sürecini kolayca atlatmak ve bu süreci hızlandırmak için bu hususlar özellikle dikkate alınmalıdır.
Riskler ve Komplikasyonlar
Ameliyat başarılı bir şekilde sona erdirilse bile bazı nedenlerden ötürü hastada, sık sık olmasa da görülen bazı riskler ve komplikasyonlar mevcuttur. Bunlar bazen yapılan ameliyattan dolayı bazen de hastanın vücudunun yapılan işleme tepkisi olarak ortaya çıkar. Bunlar bazen normal düzeyde etkiler olabilir. Ancak bazı riskler ve komplikasyonların gerçekleşmesi halinde doktora başvurmak en doğrusu olacaktır.
Rahim Tüplerinin Zarar Görmesi
Eğer dış gebelik ileri bir seviyede ise ve gereken zamanda gereken şekilde müdahale edilmez ise bulunduğu dokuyu eritip ona zarar vermeye başlar. Ancak bu durum ameliyat sırasında tüplerin alınması ile ortadan kaldırılabilir. Ameliyat sonrasında rahim tüpleri zarar görmez.
Enfeksiyon Riski
Hemen hemen her ameliyattan sonra gelişebilecek olan enfeksiyon riski dış gebelik ameliyatı için de söz konusu olabilmektedir. Genellikle enfeksiyon, ameliyat sonrasında hastanın ilaçlarını aksatması, temizlik ve hijyen konusunda sorumsuz davranması ve doktorun ameliyat sonrası için tavsiyelerine uymaması sonucunda gerçekleşebilir. Ancak en temel sebebi ameliyatlı bölgede hijyenin sağlanamamasıdır. Böyle durumlarda çözüm için derhal doktora başvurulması en doğrusu olacaktır.
Kanama
Dış gebelik ameliyatının en sık karşılaşılan risklerinden birisi de kanamadır. Ameliyat sonrası bir süre kanamalar olması genel itibarı ile normaldir. Ancak kanamaların sık sık gerçekleşmesi ya da normalden daha fazla olması riskli bir durum olabilir. Durumun tehlike arz edip etmediğini anlayabilmek adına bu kanamalardan doktorunuzu haberdar etmeniz gerekmektedir. Durum fark edildiği anda doktora başvurulması önemlidir.
Kısırlık
Dış gebelik, kısırlık tedavisi gören kişilerde de görülen bir durum olduğundan ameliyat sonrasında bu kısırlık durumunun devam etme olasılığı yüksektir. Bunun dışında herhangi bir kısırlık durumu söz konusu olmayan kişilerde de eğer gebelik sırasında rahim tüpleri zarar görmüş ise kısırlık durumunun meydana gelmesi söz konusu olabilir. Ancak kısırlık sık görülen bir komplikasyon değildir.
Dış Gebelik Tekrarlar Mı?
Daha önce de bahsettiğimiz gibi, bir dış gebelik yaşanması daha sonra da bu durumun tekrarlamasına neden olabilmektedir. Ancak bu durumun kesinlikle bu sebepten gerçekleştiğini söylemek doğru olamayacaktır. Ameliyattan sonra dış gebeliğin tekrarlanması durumunun gerçekleşmesi ihtimali düşüktür.
Yan Etkiler
Ameliyat sonrası gerçekleşen yan etkiler, hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte etkisi hafif komplikasyonlardır. Genelde doktorun ameliyat sonrası vermiş olduğu ilaçlar ile bunlar normale dönebilir. Bu yan etkiler, birkaç başlık altında incelenebilir. Bu başlıklar aşağıda bahsedildiği gibidir.
Halsizlik
Halsizlik durumu genellikle her ameliyattan sonra görülen bir yan etkidir. Dış gebelik ameliyatının sonrasında da anestezinin etkisi ve geçirilen operasyonun hastanın vücudunda meydana getirmiş olduğu yorgunluk sebebi ile belli bir süre halsizlik yaşanması normaldir. Bu halsizlik durumu baygınlık hissi vb. bir durum oluşturmadığı müddetçe tehlike arz etmez.
Az Miktarda Kanama
Ameliyattan hemen sonra kişinin az miktarda kanaması olması gayet normaldir. Rahim tüplerinin ameliyat sırasında seçilen ameliyat yöntemine göre zorlanması ya da alınması kanamalara yol açabilmektedir. Ancak kanamanın geçmemesi ya da artması halinde riskli bir durum söz konusu olup olmadığını öğrenebilmek açısından doktora başvurmak doğru olacaktır.
Vajinal Akıntı
Ameliyat sonrasında vajinal akıntı olması normaldir. Ameliyattan hemen sonra gerçekleşen vajinal akıntı sakıncalı değildir ancak akıntının süresi ve miktarı durumun ciddiyetini değiştirebilir. Enfeksiyon varlığı da vajinal akıntıya sebep olabilir. Bu yüzden doktora başvurulması akıntının kaynağının öğrenilmesi için daha doğru olacaktır.
Karın Ağrısı
Ameliyattan sonra gerçekleşen kanamalar ve akıntılar belli bir derece de karın ağrısına da sebep olabilmektedir. Ameliyat sonrası için doktor çoğunlukla bu tür ağrılar nedeniyle ağrı kesici ilaçlar vermektedir. Kullanılan ağrı kesiciler ağrı için faydalı olacaktır. Ancak ağrı durumunda herhangi bir değişiklik olmazsa ve ağrı artarsa doktora başvurulması gerekmektedir.
Psikolojik Açıdan Hassaslaşma
Ameliyat ve geçirilen gebelik nedeniyle kişinin hormonlarında değişiklikler olabilir. İyileşme süreci de kişiyi kötü yönde etkileyebilir. Bu hormon değişikliği ve ameliyat sürecinden dolayı kişi psikolojik açıdan da hassaslaşabilir ve ani duygu değişimleri yaşayabilir. Bu açıdan normal gebelik süreci ve doğum sonrası süreç ile benzerlikler görülebilmektedir.
Hormonal Değişiklikler
Geçirilen dış gebelik süreci ve ameliyat kişinin hormonlarında da değişiklikler meydana getirebilmektedir. Bu şekilde yan etkiler görülmesi oldukça normaldir. Genellikle böyle durumlar için doktor tarafından verilen hormon düzenleyici ilaçlar olacaktır. İlaçlar etkisini gösterecektir. Ancak ilaçlardan sonra da hormonlarla ilgili şüphelenilen, aksi bulunan bir durum söz konusu olur ve bu durum uzun bir süre ile devam ederse doktora başvurmak en doğrusu olacaktır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyat sonrasında sağlıklı ve sorunsuz bir iyileşme süreci geçirmek adına dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Hasta tarafından bunlar dikkate alınıp düzenli şekilde uygulandığı müddetçe iyileşme sürecinin sonunda istenilen sonuca ulaşılacaktır.
Cinsel İlişkiden Kaçınmak
Dış gebelik ameliyatından sonra normal gebeliğe göre gözetim süresi daha uzun olacaktır. İyileşme süreci de normal gebelik sonrasına göre daha çetrefilli bir süreçtir. Hastanın dikişleri olacağından belli bir süre kadının vajinal bölgesi cinsel birleşme açısından hassas bir duruma gelecektir. Yaralar iyileşene ve ameliyat etkisi geçene kadar cinsel ilişkiden kaçınmak en doğrusu olacaktır. Hastanın cinsel ilişki açısından uygun hale gelmesi yaklaşık 1 ay kadar sürebilir.
İlaçların Düzenli Kullanımı
Ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin sancısız ve sağlıklı bir şekilde tamamlanabilmesi açısından hastanın doktor tarafından verilen tüm ilaçları reçete de belirtildiği şekilde ve belirtilen süre ile kullanması önem arz eden bir husustur. Bu durum hastanın sorumluluğunda olacağından dikkat ve özen göstermek de hastanın görevidir. İlaçlar düzenli şekilde kullanıldığında iyileşme süreci de hızlanacaktır.
Havuza/Denize Girmeme
Bu ameliyatın uzun bir iyileşme ve gözetim süreci olduğundan bahsetmiştik. Öncelikle ameliyattan sonraki iki hafta içerisinde dikişler alınacaktır. Bu nedenle yaralar iyileşinceye kadar havuza/denize girmek gibi yaraların enfeksiyon kapmasına sebep olacak aktivitelerden ve içerisinde bakteri barındıran yerlerden kaçınmak gerekecektir. En azından 2-3 ay kadar deniz ve havuzdan uzak durmak hasta açısından iyi olacaktır.
Vajinal Bölge Temizliği
Ameliyat sonrası hijyen çok önemli bir unsurdur. Özellikle de ameliyat bölgesinin temiz tutulması hastanın sağlıklı bir iyileşme süreci geçirmesi açısından önem taşır. Ameliyat sonrası hasta vajinal bölge temizliği için en ağrısız ve basit yöntemi seçilmelidir. Tüy dökücü kremler veya vajinal temizlik için kullanılan tıraş bıçakları bunun için uygun olacaktır. İç çamaşırı sık sık değiştirilmeli, dikiş yerleri ve yaralar olabildiğince steril tutulmaya çalışılmalıdır. Bakteri veya enfeksiyon oluşmaması için vajinal bölgede gereken hijyenin sağlanmasına önem gösterilmelidir.
Doktor Kontrollerinin Aksatılmaması
Dış gebelik ameliyatının uzun bir iyileşme süreci olacağından, kontrollü ve sağlıklı bir süreç geçirebilmek için doktor kontrollerinin aksatılmaması büyük önem taşır. Genellikle ameliyat sonrasında hasta doktor tarafından belirlenen bir süre boyunca gözetim altında tutulacaktır. Ancak hasta taburcu olduktan sonra da doktor tarafından belirlenen aralıklarla kontrole gitmek zorundadır. Belirlenen tarihler öncesinde herhangi bir problem yaşanması durumunda da hastanın yine doktora başvurması gerekecektir.
Önlemler
Dış gebelik ameliyatından sonra sağlıklı bir süreç geçirmek için alınması gereken birkaç önlem vardır. Bunlar basit önlemlerdir ancak düzenli uygulanması önemlidir.
Sigaranın Bırakılması
Sigara kullanan biriyseniz, dış gebelik ameliyatı sonrasında doktorunuz sizden sigarayı bırakmanızı isteyebilir. Araştırmalara göre sigara içen kadınların dış gebelik yaşama riski sigara içmeyenlerinkine göre iki kat daha fazladır. Bunun sebebi ise sigara içmenin tüplerin normal işlevini bozduğu yönündeki düşüncelerdir. Doktorunuz sizden bunu istemese dahi kendi isteğiniz ile sigarayı bırakmanız sizin için iyi olacaktır. Sadece dış gebelik riskini değil birçok hastalığın da oluşumunu etkilediği için bırakılması en doğru seçim olacaktır.
Enfeksiyonlara Karşı Koruma
Özellikle böyle bir ameliyat geçirdikten sonra kişinin vajinal bölgesi enfeksiyon oluşumuna daha elverişli hale gelecektir. Hijyen ve ilaç kullanımı konusundaki en ufak bir dikkatsizlik ya da düzensizlik enfeksiyon riskini artıracaktır. Korunmak için ameliyat bölgesini yaralar iyileşene kadar ve yaralar iyileştikten sonra da hastanın durumu normale dönene kadar dikkatli olmak gerekmektedir. Bakteri ve mikropların çok bulunduğu ortamlardan uzak durmak gerekmektedir. Örneğin; halka açık havuzlar, umumi tuvaletler veya bunların lavaboları bakteri ve mikrobun yoğun olduğu yerlerdir. Ameliyat sonrasında mümkünse bu tür yerlerden bir süre uzak durmak gerekmektedir.
Doğum Kontrol Haplarının Fazla Kullanılmaması
Aslında doğum kontrol haplarının düzenli kullanımı riski artırmaz aksine hamilelik riskini azalttığı için dış gebelik riskini de azaltır. Hatta kadınsal rahatsızlıklar ile ilgili birçok konuda faydalı olduğu da bilinmektedir. Ancak bazı doğum kontrol hapları içerikleri sebebiyle dış gebelik oluşumunu tetikleyebilmektedir. İçerisinde progesteron hormonu bulunduran doğum kontrol haplarının dış gebelik riski yarattığını söyleyebiliriz. İçerisinde bu hormonu bulundurmadığına emin olduktan sonra hapların fazla kullanılması ile ilgili bir problem olmayacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Hastaların hakkında bilgi sahibi olmak istediği ve sıkça sorduğu birçok konu bulunmaktadır. Bu konular ile ilgili başlıklar aşağıdaki gibidir.
Dış Gebelik Ameliyatında Tüp Nasıl Alınır?
Dış gebeliğin döllenmenin rahim içi dışında bir yerde gerçekleşmesi sonucunda ortaya çıktığını söylemiştik. Bazen bu bölge tüpler olabilir. Tüp içerisine yerleşen embriyo büyüyerek bazen tüpe ve tüp cidarına zarar verebilmektedir. Özellikle de dış gebelik sebebi ile tüpte gerçekleşen bu hasarlar ve nadiren de olsa görülen yırtılmalar sebebi ile gebeliğe son verilirken tüpün de beraberinde, bulunduğu yerden alınması gerekebilir. Bu operasyona salpenjektomi ismi verilmektedir. Gerçekleştirilen bu operasyon ile hem gebelik sonlandırılır hem de hastanın zarar görmüş olan tüpü alınır.
Dış Gebelik Neden Gerçekleşir?
Dış gebelik genellikle normal gebelik gibidir. Kesin anlamda bir sebep gösterilemese de bu durumu tetikleyen sebepler olduğu düşünülmektedir. Tüplerde iltihaplanma, tüplerin şeklinde bozukluk olması, tüplerin bir şekilde zarar görmesi, hormonal dengesizlikler, sigara kullanımı, daha önce dış gebelik yaşanmış olması, kısırlık tedavisi, uygunsuz kürtaj operasyonları, ileri yaşta hamile kalınması, endometriozis ve kalıtımsal (genetik) nedenler gibi sebeplerin gerçekleşmesi ya da varlığı halinde dış gebelik riski artmaktadır. Bizzat neden olacak bir şey yoktur ancak bu durumun tetikleyici sebepleri bunlardır.
Dış Gebelik Tekrarlar Mı?
Dış gebelik riski azalır ancak tamamen yok olmaz. Kişinin gösterdiği dikkat ve özene göre bu durumun gerçekleşme riski azalabilir. Ancak kesin bir dille olmaz ya da olur dememiz doğru olmayacaktır.
Hamileliğin Dış Gebelik Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Genellikle dış gebelik ve normal gebelik arasında pek bir fark yoktur ancak ayırt etmek için belirtileri takip etmek gerekmektedir. Dış gebelikte vajinal kanamalar, alt karın ve nedeni tam anlamıyla belli olmamakla birlikte omuz ağrıları meydana gelir. Özellikle baş dönmesi, baygınlık hissi, gözlerin kararması, bulantı ve kusma gibi sebepler normal hamilelik ile aynı olduğundan ayırt edici belirtiler değillerdir. Bunları ayırt edebilmek için, belirtilerin varlığı halinde, derhal bir doktora gidip gerekli tahlilleri yaptırmak ve durumdan emin olmak gerekir. Daha sonra ilgili tedavi yöntemi ile bu durumdan kurtulmak mümkündür.
Dış Gebelik Nasıl Anlaşılır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi belirtilerin varlığı halinde doktora gidilmeli ve gereken tahliller yaptırılmalıdır. Jinekolojik muayeneler, Beta HCG testleri, idrar ve kan tahlilleri yapılması gereken tetkiklerdir. Bunların sonucu doktor tarafından incelenir ve durumun varlığına karar verilirse dış gebelik durumundan bahsedilebilir. Kişinin kendi kendine anlayabileceği bir durum değildir. Şüphe var ise derhal bir doktora başvurmak en doğrusudur.
Dış Gebelik Doğurganlığı Etkiler Mi?
Dış gebelik tedavi yöntemi dolayısı ile doğurganlığa etki edebilir. Eğer gebelik tüplere zarar vermiş ise tüplerin alınması gerekiyor demiştik. Tüplerin alınması halinde kişinin normal fiziksel yollar ile hamile kalması mümkün olmayacaktır. Bunun dışında bir tedavi yöntemi uygulanması gerekir ise doğurganlık bu durumdan etkilenmeyecektir.
Dış Gebelik Sonrası Hamilelik Tehlikeli Mi?
Dış gebelik sonrası hamile kalmak mümkündür. Ancak hamile kalmanın tehlikeli olup olmayacağı kişiye göre değişecektir. Eğer bir risk söz konusu ise daha sonra hamile kalmak tehlikeli olabilmektedir. Ancak bu riskler çok yaygın ve sıklıkla görülen durumlar değildir.
Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası Hamile Kalmak Zorlaşır Mı?
Aslında dış gebelik ameliyatı daha sonra hamile kalmayı etkilemez. Yeniden hamile kalmak mümkündür. Hastada herhangi bir kısırlık durumu söz konusu değil ise dış gebelik ameliyatı sonrasında hamile kalmak zorlaşmayacaktır.
Dış Gebelik Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Dış gebelik ameliyatı herhangi bir aksilik meydana gelmediği müddetçe 30 dakika-1 saat arasında sürmektedir. Ameliyat esnasında meydana gelen anormal kanamalar, karın içerisindeki damarlarda zedelenme, gerekli görülürse yumurtalığın alınması gibi durumların varlığı halinde ameliyat süresi uzayabilir.
Dış Gebelik Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?
Dış gebelik ameliyat ile ilgili ortalama bir fiyat vermek pek mümkün değildir. Bu unsur her hastanenin kendi fiyat politikasına göre değişiklik göstermektedir.
Dış Gebelik Ameliyatından Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Dış gebelik ameliyatından sonra iyileşme sürecini sağlıklı ve kolay bir biçimde atlatabilmek adına dikkat edilmesi gereken bazı hususlar mevcuttur. Öncelikle cinsel ilişki konusunda tedbirli olmak gerekmektedir. En azından ilk bir ay cinsel ilişkiye girilmemelidir. Dikişlerin alınması ve yaraların iyileşmesi gerekmektedir. Bunun yanında doktorun vermiş olduğu tüm ilaçlar reçete de belirtildiği şekilde ve belirtildiği süre ile kullanılmalıdır. Bakteri ve mikropların yoğun bir şekilde bulunduğu yerlerden uzak durulmalı, mümkünse bir süre havuza ve denize girilmemelidir. Vajinal bölgenin temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Sigara kullanılıyorsa bırakılmalıdır. Ayrıca tüm bunların yanı sıra belirlenmiş doktor kontrollerini de aksatmamak önemlidir.
Dış Gebelik İçin Ameliyat Olmak Şart Mı?
Dış gebeliğin durumuna göre ameliyat yani cerrahi müdahale dışında iki çeşit daha tedavi yöntemi vardır. Bunlardan biri ilaç kullanımı, diğeri ise bekleme tedavisidir. Eğer hastanın mevcut dış gebelik durumu elverişli ise ilaç tedavisi ile ya da bekleme tedavisi ile gebeliğe son verilebilir. Hastanın bu şekilde ameliyat olmasına gerek olmayacaktır. Ancak durum buna müsait değilse ve gebelik durumu ileri bir seviyede ise cerrahi müdahale gereklidir. Ayrıca cerrahi müdahaleler de kendi arasında ikiye ayrılır.
Dış Gebelik Ameliyatı Riskli Midir?
Aslında dış gebelik ameliyatı riskli bir ameliyat değildir. Ancak ameliyat sırasında veya sonrasında gerçekleşebilecek komplikasyonlar ve riskler olabilir. Bu risk durumu da kişiden kişiye ve ameliyattan ameliyata değişiklik gösterebilmektedir. Gebelik durumunun da bunda etkisi vardır. Eğer ameliyat riskli olacaksa hasta zaten doktor tarafından uyarılır.
Dış Gebeliğin Riskleri Nelerdir?
Dış gebelik sonlandırılmazsa kötü sonuçlar doğurabilir. Tüp içerisindeki embriyo zamanla rahim tüplerine zarar vermeye başlar. Embriyo içerisinde bulunup yetiştiği dokuyu zamanla eritir. Bu da bazı damarların zedelenmesine veya yırtılmasına sebep olur. Bu damarların yırtılması ile kanamalar başlar. Dış gebelik ile ilgili en tehlikeli durum kanamadır. Böyle bir durumda hayati tehlikeyi ortadan kaldırmak ve kanamayı durdurmak için genellikle cerrahi bir müdahale gerekir.
Dış Gebeliğin Belirtileri Nelerdir?
Dış gebelik belirtileri genel anlamda normal gebelik ile benzerlik göstermektedir. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir.
- Alt karın bölgesinde ağrılar
- Vajinal kanamalar
- Omuz ağrıları
- Sindirim sisteminde gerçekleşen bozukluklar
- İshal ve kusma
- Baş dönmesi
- Gözlerin kararması ve
- Baygınlık hissi.
- Normal gebelikten farklı olan belirtiler karın ve omuz bölgesindeki ağrılar ve vajinal kanamalardır.
Dış Gebelik Sonrası Hamilelikte Zorluk Yaşanır Mı?
Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Eğer ilaçla veya bekleme tedavisi ile dış gebeliğe son verilmiş ise kişinin doğurganlığı ve bir sonraki hamilelik süreci bundan çok fazla etkilenmeyecektir. Ama salpenjektomi yöntemi ile gebeliğe son verilmiş ise hamile kalınması mümkün olmayacaktır.
Dış Gebelik Ameliyatı Hangi Hastanelerde Yapılır?
Dış gebelik ameliyatı, içerisinde Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında uzman doktorlar bulunan her hastanede yapılabilmektedir. Bu ameliyat için gerek devlet hastanelerine gerek özel kliniklere başvurulabilir. Hastane seçimi kişinin tercihine kalmıştır.
Dış Gebelik Ameliyatını Hangi Doktorlar Yapar?
Dış gebelik ameliyatları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Bu ameliyatların ve tedavilerin alanında uzman kişiler tarafından yapılması gerekir.
Dış Gebelik İlaç ile Sonlandırılabilir Mi?
Dış gebeliğin durumu ilaç tedavisine yanıt vermeye elverişli ise gebelik ilaç ile sona erdirilebilir. Buna karar verilebilmesi için genel tetkiklerin yapılması ve gebeliğin son durumu hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Kararı uzman doktor verecektir.
Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası Kaç Günde İyileşilir?
Dış gebelik ameliyatından sonra iyileşme süreci oldukça konforludur. Ameliyat tekniği kapalı ise iyileşme süresi normalden iki kat daha hızlıdır. Hasta bir gün hastanede yattıktan sonra taburcu edilir. Sonrasında ise düzenli kontroller yapılarak kan değerleri ölçülür. Evde iki gün istirahat ettikten sonra ayağa kalkıp günlük işlerini sorunsuz şekilde yerine getirebilir. İlk ayın sonunda ise hayatı tamamen normale döner.
Dış Gebelik Ameliyatından Sonra Ne Zaman Hamile Kalınır?
Dış gebelik ameliyatından sonra vücudun kendini toplayabilmesi için en az bir ay boyunca cinsel perhiz uygulanması gerekir. İlk adet genelde kırkıncı günden sonra gerçekleşir. Ameliyat gerçekleştikten üç ay sonra gebe kalınmasında herhangi bir sakınca yoktur. İkinci kez gebe kalanlarda gebeliğin dış gebelik olma ihtimali çok düşük olduğundan dolayı büyük ihtimalle gebelik süreci sorunsuz olarak gelişecektir.
Dış Gebelik Ameliyatından Sonra Şişlik Olur Mu?
Dış gebelik ameliyatından sonra karın bölgesinde ya da diğer bölgelerde şişlik gelişmez. Açık ameliyat tekniğinden sonra ufak bir ödem gelişse de ömrü bir – iki gün kadardır. Bu sürenin sonrasında görülen şişlikler için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Dış Gebelik Ameliyatı Ne Sıklıkla Görülür?
Dış gebelik ameliyatları, dış gebeliğin sonlandırılması amacıyla icra edilir. Yani dış gebeliğin yaygınlığı ile ameliyatın sıklığı arasında bağlantı vardır. Günümüzde dış gebelik ihtimali hiç de azımsanamayacak kadar fazla olduğundan dolayı ameliyatlar da sık sık uygulanmaktadır. Bir kez dış gebelik geçirenlerde tekrar dış gebelik geçirme ihtimali çok az olduğundan dolayı aynı hastaya iki kere ameliyat uygulanması çok nadirdir.
Dış Gebelik Ameliyatında İç Kanama Geçirme Riski Var Mıdır?
Dış gebelik ameliyatında uygulama hatasına bağlı olarak iç kanama gelişme ihtimali bulunur ancak bu oldukça düşük bir ihtimaldir. Asıl risk, dış gebeliğe cerrahi müdahalede geç kalınması halinde dış gebelikten kaynaklanan iç kanama riskidir. Gebenin hayatı üzerinde ciddi risk oluşturur.
Dış Gebelik Ameliyatı Neden Yapılır?
Normal koşullar altında döllenen yumurta rahme oturur ve gebelik bu bölgede devam eder. Gebeliğin devam etmesi için uygun koşulları sunan rahim bölgesinin dışında bir yere yumurtanın yerleşmesi durumu dış gebelik olarak adlandırılır. Doğum ile sonuçlanmaz ancak ciddi sorunlar çıkartabilir. Dış gebelik ameliyatı da bu sorunların önüne geçmek ve rahim dışına yerleşen yumurtayı tahliye etmek amacıyla uygulanır.
Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası Kanama Olur Mu?
Dış gebelik ameliyatından sonra bir ay kadar çok hafif kanamalar olur. Regl kanamasına benzemeyen daha açık renkli bu kanamalar normal olarak kabul edilir. Birinci aydan sonra ilk adete kadar çok daha azalarak devam eder ve ilk adetten sonra tamamen kesilir. Bu sürecin dışında şiddetli bir kanama var ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilir?
2 veya 3 haftadan sonra adet döneminden sonra cinsel ilişkiye girilebilir.
Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası Normal Doğum Olur Mu?
Evet yapabilirler.
Dış Gebelik Ameliyatı Sonrası İlk Adet Ne Zaman Olunur?
Ortalama 1 ay sonra görülebilir.