Histerektomi (Rahim Alma) Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 2 - 3 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 2 - 3 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 2 - 4 Hafta |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Rahim Alma Ameliyatı Zor Mu?
- Total Histerektomi Nedir?
- Histerektomi Tipi Nasıl Anlaşılır
- Histerektomi Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
- Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Histerektomi Ameliyatı Adeti Keser Mi?
- Histerektomi Kansere Neden Olur Mu?
- Histerektomi Ameliyatı Sonrası Kemik Erimesi Olur Mu?
- Histerektomi Ameliyatsız Tedavi Edilir Mi?
- Histerektomi Gebeliği Önler Mi?
- Histerektomi Ameliyatından Sonra Ne Zaman İyileşme Olur?
- Histerektomi Ameliyatından Sonra Kanama Normal Mi?
- Rahim Alma Ameliyatı İdrar Yollarını Etkiler Mi?
- Rahim Alındıktan Sonra Menopoz Hızlanır Mı?
- Rahim Alındıktan Sonra Kilo Alınır Mı?
- Rahim Ve Yumurtalık Alındıktan Sonra Kanama Olur Mu Olursa Ne Kadar Sürer?
- Rahim Ameliyatı Sonrası Ağrılar Ne Kadar Sürer?
- Rahim Ameliyatı Sonrası Karında Şişlik Olur Mu?
- Rahim Ameliyatı Sonrası Akıntı Normal Mi?
- Rahim Alma Ameliyatında Hastanede Ne Kadar(Kaç Gün) Kalınır?
- Rahim Ameliyatından Kaç Gün Sonra Cinsel İlişkiye Girilir?
- Rahim Alındıktan Sonra Kanser Riski Var Mı?
- Rahim Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Denize Girilir?
- Rahim Alınması Cinselliği Etkiler Mi?
- Rahim Ameliyatında Rahim Ağzı Alınır Mı?
- Rahim Alınırsa Cinsellik Biter Mi?
- Kapalı Yöntemle (Laparoskopik) Histerektomi Ameliyatı Yapılır Mı?
- Histerektomi Ameliyatından Sonra Lekelenme Olur Mu?
- Histerektomi Ameliyatı Sonrası Nasıl Beslenilmelidir?
- Histerektomi Ameliyatı Hangi Anestezi Yöntemiyle Yapılır?
Rahmin tamamının veya bir kısmının cerrahi işlemle alınması histerektomi ameliyatıdır. Kadın hastalıklarında en sık yapılan ameliyatlardan biridir. Rahim kadınlarda leğen kemiğiyle sarılmış kas yapılı organdır. Uterus adıyla da anılır. Kanser, rahim sarkması gibi birçok rahatsızlık dolayısıyla rahmin alınması gerekebilir. Rahim alma ameliyatları ciddi işlemlerdir bu yüzden rahatsızlıklar başka tedavilere cevap vermediğinde tercih edilir. İşlem birçok sorunun kesin çözümü olabilir. Rahmin alınması gerçekleştirilirken yumurtalık ve tüpleri alınmaz. Bu kısımları ilgilendiren başka rahatsızlıklar varsa alınması söz konusu olabilir. Yumurtalıklar alınmadığı süre işlem menopoza yol açmaz, yumurtalıklar hormon üretmeye devam eder. Fakat adet döngüsü son bulur ve gebelik ihtimali biter.
Histerektomi ameliyatı abdominal, vaginal, laparoskopik olarak üç şekilde gerçekleştirilebilir. Hastalığın durumuna göre hangi tipin gerçekleştirileceğine karar verilir. Histerektomi işlemi kadın hastalıklarının en büyük cerrahi işlemlerindendir. Uygulanan yönteme ve hastalığın durumuna göre işlemin ne kadar süreceği ve iyileşme süresi değişir.
Histerektomi Ameliyatı Hakkında
Histerektomi ameliyatlarında rahmin bir kısmı veya tamamı çıkarılır. Bu işlem birçok sağlık problemini çözebilir ve hastanın günlük yaşantısını kolaylaştırır. Rahmin alınmasına yol açabilecek bazı hastalıklar vardır. Bunlar anormal kanama, miyomlar, endometriozis, rahim kaynaklı ağrılar, rahim sarkması, kanser şeklindedir. Sayılan rahatsızlıklar öncelikle ameliyatsız tedavilerle iyileştirilmeye çalışılır. Çözülemeyen veya ilerlemiş rahatsızlıklarda ameliyat tercih edilir. Histerektomi (rahim alma) işleminde rahmin tamamı alınıyorsa buna total histerektomi denir. Duruma göre rahmin sadece bir kısmı da alınabilir. Bu işlemler ihtiyaca göre abdominal, vaginal ve laparoskopik yöntemlerinden biri tercih edilerek yapılır. Abdominal histerektomi işleminde rahim karından açılan kesiden çıkarılır. Kesi karnın alt kısmından açılır. Kesinin dikey ya da yatay açılması rahmin boyutuna ve işlemin amacına göre belirlenir. Abdominal yöntemde iyileşme süreci daha uzundur. İşlem sonrasında oluşabilecek ağrı, iltihap gibi komplikasyonlar daha sık görülür. Bu yöntem boyutu büyük tümörlerde veya kanserden şüpheleniliyorsa tercih edilir. Vaginal histerektomide karından kesi açılmaz. Bunun yerine vajen içine kesi açılır. Dışarıda kesi olmaması iyileşme sürecini kısaltır. Laparoskopik histerektomi işlemi kapalı bir işlemdir. Göbek çevresinde uygun bir yere ufak kesiler açılır. Işıklı mercek içeren küçük cerrahi aletlerle kesiden girilir. Bu aletlerin aldığı görüntüler ekrandan takip edilerek işlem sürdürülür. Kapalı işlem diğer yöntemlere göre daha uzun sürede gerçekleştirilir. Fakat işlem sonrasında komplikasyonlar çok daha az yaşanır ve iyileşme süreci çok daha kısa olur. Hastanede kalınması gereken süre kısalır. Görsel açıdan daha iyi sonuçlar elde edilir. Histeroktomi işlemlerinden sonra genellikle sorun çözülmüş olur. Fakat kanser gibi durumlar varsa doktor kontrolleri ve tedavi süreci devam eder. İyileşme süresi kullanılan yönteme göre değişse de karında büyük kesiler açıldıysa iyileşme altı hafta kadardır. Bu süreçte dikkatli ve özenli olmak önemlidir. Rahim alma işlemlerinden öne doktordan ayrıntılı bilgi almak sonrasına dair akla takılan soruları sormak hasta için faydalı olur.
Nedenleri
Rahimde oluşan bazı hastalıklar tedaviye yanıt vermediklerinde rahmin alınması söz konusu olur. Cerrahi işlem rahimden kaynaklanan birçok problemi çözer. miyomlar, endometriozis, anormal kanama, rahim kaynaklı ağrılar, rahim sarkması, kanser gibi hastalıklar diğer tedavi yolları sonuç vermiyor ve vermeyecekse rahim ameliyatı ile tedavi edilir.
miyomlar
miyomlar rahmin içi ve rahim ağzında oluşabilen iyi huylu tümörlerdir. Bu tümörler ufak şişlikler şeklindedir ve kanser değildir. Kas dokularında geliştikleri gözlenir. miyomlar şeklen yuvarlak ve pembeye benzer renkte görülür. Kadınlarda %20 ihtimalle görülür. Genellikle 35-45 yaşları arasında ortaya çıkar. Menopoz sonrasında miyom oluşma olasılığı düşüktür. Bunların rahimdeki konumlarına bağlı olarak değişik belirtileri olabilir. Belirtiler, miyom yeterince büyümeden ortaya çıkmaz. Adet döneminde görülen anormal düzeyde kanama, adet sonrasında oluşan kanamalar, rahim çevresinde şişlik, cinsel ilişki sonrasında bel ve karın ağrısı, idrara sık çıkma, kabızlık, kısırlık gibi durumlar miyom belirtisi olabilir. Görülen her miyomda ameliyat tercih edilmez. İlaçlarla ve farklı tedavilerle kontrol altına alınamayan miyomlar ameliyatla tedavi edilir. miyom oluşma riski hareketsiz ve kilolu kadınlarda daha yüksektir.
Endometriozis
Endometriozis, rahim içi dokusunun vücudun farklı yerlerinde büyümesidir. Rahmin iç yüzeyini oluşturan tabakaya endometrium denir. Bu doku rahim içinde değil yumurtalıklarda, tüplerde, rahmin yüzeyi veya arka kısmında, kalın bağırsakta, idrar torbasında, üreterlerde, rektumda gelişirse endometriozis hastalığı ortaya çıkar. Ender durumlarda başka organlarda da görülebilir. Endometriozisin yumurtalıklarda oluşması çikolata kisti olarak bilinir. Hastalık ergenlikten itibaren menopoza kadar her kadında görülebilir. Fakat 30-40 yaşlarında daha sık rastlanır. Ailesinde bu hastalık bulunan kadınların risk oranı daha fazladır. Endometriozis kasık bölgesindeki ağrılara neden olabilir. Ağrılar genelde idrar yaparken, cinsel ilişki sırasında, regl döneminde ortaya çıkar. Hastalığa sahip olup da ağrı yaşamamak da mümkündür. Endometriozis kısırlığa sebep olabilir. Hastalık ilaç tedavisiyle kontrol altına alınabilir. Kimi zaman ameliyata ihtiyaç duyulabilir.
Anormal Kanama
Anormal rahim kanamaları birçok sebepten ve birçok şekilde ortaya çıkabilir. Anormal kanamalar yaşandığında doktora başvurmak gerekir. Kanamalar adet dönemi olmamasına rağmen ortaya çıktıysa ya da adet kanamasının fazla olması ve uzun sürmesi şeklinde geliştiyse anormal kanama vardır. Bunun yanında cinsel ilişki sonrasında kanama yaşanıyorsa bu durum anormaldir. Bazı hastalıklar, hormon dengesizlikleri ve kullanılan ilaçlar kanamalara sebep olabilir. Böyle bir durum yaşandığında doktora başvurulmalıdır. Kontrol altına alınamayan kanamalarda histerektomi ameliyatı gerekebilir.
Rahim Kaynaklı Ağrılar
Rahimden kaynaklanan ağrıların birçok sebebi vardır. Ağrı şikayetinin nedeni öğrenildikten sonra buna yönelik tedaviler uygulanır. Kadınların birçoğu dönemsel ya da kronik olarak rahim kaynaklı ağrılar çeker. Fakat tedavilere yanıt vermeyen uzun süreli ağrılar rahmin alma ameliyatıyla tedavi edilebilir.
Rahim Sarkması
Rahim ve genital bölgedeki organlar bulundukları konumu bağ dokular sayesinde korurlar. Bağlar zarar gördüğünde, gevşediğinde rahim ve genital organlar vajinaya doğru sarkar. Bu duruma rahim sarkması denir. Sarkma başlangıç aşamasında tespit edilebilir fakat kimi durumlarda sarkma rahmin vajinadan dışarı çıkmasına kadar ilerlemiş olabilir. Sarkmanın derecesine göre şikayetler ve tedavi farklılaşabilir. Rahim sarkması bel ağrılarına, idrar kaçırmaya, cinsel ilişki sırasında ağrı hissetmeye yol açabilir. Bunun yanında karnın alt tarafında ağırlık hissi veya vajinadan bir şeylerin çıkması şeklinde fark edilebilir. Rahim sarkması yaşın ilerlemesiyle bağların gevşemesi sonucunda ortaya çıkabilir. Ayrıca çok sayıda doğum yapmak, normal doğum yapmak, bebeğin cüsseli doğması, ağır kaldırmak, kabızlık ve ıkınmak, uzun süre öksürmek ve fazla kilo gibi sebepler rahim sarkmasına neden olur. Sarkmanın derecesine ve hastanın durumuna göre sarkma tedavisi değişir. İlerlemiş durumlarda ameliyat gerekebilir.
Kanser
Rahimde oluşabilecek iki tip kanser vardır. Biri rahim içi kanseri, diğeri sarkomdur. Sarkom daha şiddetli bir kanser türüdür fakat ender olarak rastlanır. Rahim içi kanseri çok daha sık görülen bir türdür. Rahim içindeki endometrium zarında kanser hücrelerinin oluşmasıdır. Rahim içi kanseri genellikle hormonlarla bağlantılıdır. Hormon dengesizlikleri hastalığa yol açabilir. Bunun yanında bazı durumlarda hastalığa yakalanma ihtimalini arttırır. Bunlar; adet döngüsünün erken yaşlarda başlaması ve ileri yaşlarda bitmesi, kısırlık, aşırı kilo olarak sıralanabilir. Rahim içi kanseri ağrılar, kilo verme, kitle oluşması gibi belirtiler verebilir. Kanser tanısı koyulan hastanın durumuna, kanserin evresine göre tedavi yöntemleri belirlenir. Genellikle ameliyat gerekli görülür. Ameliyat sonrasında da tedaviler devam eder.
Histerektomi Tipleri
Histerektomide açık ve kapalı yöntemler uygulanabilir. İşlem yöntemi ameliyatın yapılış amacına, hastanın ve hastalığın durumuna göre belirlenir. Abdominal ve vajinal histerektomi açık yöntem, laparoskopik histerektomi kapalı yöntemdir. Kapalı yöntemde robotik tip de vardır. Bu yöntemlerin hepsinde iyileşme süreci ve işlem süresi farklılık gösterir. En uygun yönteme doktor ile birlikte karar verilmelidir. Genellikle histerektomi işlemlerinde genel anestezi kullanılır.
Abdominal Histerektomi
Abdominal histerektomi, karnın alt kısmında kesi açılmasıyla gerçekleştirilir. Kesi, işlemin amacına ve rahmin boyutuna göre yatak veya dikey açılabilir. Bu kesiden rahmin alınacak kısmı çıkarılır ve kesi kapatılır. İşlem genel anestezi altında gerçekleşir. Hastanın ameliyattan sonra bir iki gün hastanede kalması gerekebilir. Diğer yöntemlere göre hastanın iyileşme süresi daha fazladır. Bu süre altı hafta kadardır. Abdominal histerektomiden sonra fıtıklaşma riski vardır ve ilk zamanlarda ağrı daha sık görülür. Kesinin boyutundan ve yerinden dolayı iltihap riskleri doğar. Bu yöntem özellikle kanser şüphesi oluştuğunda veya büyük urlar meydana geldiğinde tercih edilir.
Vajinal Histerektomi
Vajinal histerektomide, vajen içinden kesi açılır. Ciltte, karında kesi açılmaz. Bu kesiden rahmin çıkarılacak kısmı alınır. İşlem 30 dakika ile 2 saat arasında sürebilir. Vaginal histerektomi herkes için uygun bir ameliyat değildir, vajinanın durumu ameliyat için uygun olmalıdır. Kesinin vajen içinde olması iyileşme süresini kısaltır ve riskleri azaltır. İşlemden sonra iki gün hastanede kalmak gerekir, bir problem yoksa sonrasında eve dönülebilir. İşlemden bir buçuk ay sonra gerçekleşecek doktor kontrolüne kadar cinsel ilişkiden uzak durmak gerekir.
Laparoskopik Histerektomi
Laparoskopik histerektomi kapalı cerrahi işlemlerden biridir. Genellikle göbek çevresine açılan küçük kesilerden görüntüleme cihazları ve cerrahi aletlerle girilerek işlem gerçekleştirilir. İşlem boyunca görüntüleme cihazlarından gelen görüntüler ekrandan takip edilir. Laparoskopik yöntemde robotik teknikler de kullanılabilir. Bu işlem diğer yöntemlere göre daha uzun sürer fakat kesiler büyük olmadığından iyileşme süreci daha kısa ve rahat geçer. Sonrasında büyük izler kalmaması da avantajları arasındadır. Laparoskopik yöntemler tanı amaçlı da kullanılabilir. Bu işlem için hastanenin teknolojik donanımı yeterli olmalıdır.
Kimlerde Daha Fazla Görülür?
Histerektomi ameliyatı ile tedavi edilen hastalıkların yaygınlığı ve görülme oranları birbirinden farklıdır. Bu hastalıklar miyom, kanseri, rahim sarkması, endometriozis gibi hastalıklar olabilir. miyom oluşumu daha çok 35-45 yaşları arasındaki kadınlarda görülür. Ergenlikten önce ve menopozdan sonra ortaya çıkmasalar da menopozdan önce ortaya çıkıp gelişebilirler. Endometriozis, adet döngüsü devam eden her kadında ortaya çıkabilir. En sık görüldüğü yaşlar 30-40 arasıdır. Ailesinde bu hastalık görülen kişilerde ortaya çıkma olasılığı daha fazladır. Rahim sarkması yaşın ilerlemesi, fazla kilo, çok sayıda doğum yapmak, ağır kaldırmak gibi birçok sebepten ortaya çıkabilir. Kanser oluşumu ihtimalini ise fazla kilo, kısırlık, erken başlayan ve geç son bulan adet döngüsü gibi durumlar arttırır.
Ameliyat Yöntemleri
Histerektomi ameliyatı açık veya kapalı yöntemlerle gerçekleştirilebilir. Abdominal histerektomi karnın alt kısmından yatay veya dikey kesi açılarak gerçekleştirilir. İyileşme süresi daha uzun bir yöntemdir. Kanser ve ur gibi vakalarda daha çok tercih edilir. Vaginal histerektomide kesi vajen içinden açılır. Bu işlem için her hasta uygun değildir. Laparoskopik histerektomi kapalı bir cerrahi yöntemdir. Genelde göbek çevresinden ufak girişler açılır ve görüntüleme cihazlarıyla bölgeye girilir ve görüntüler ekrandan izlenerek işlem gerçekleştirilir. Bu yönteme kimi zaman robotik teknikler de eklenebilir. Histerektomi işlemine karar verildiğinde ameliyat tipine hastanın ihtiyacına göre karar verilir. Hastalığın tedavisinde hangi yöntem daha etkili sonuçlar verecekse o yöntem tercih edilir.
Histerektomi Ameliyatı Öncesi
Rahimden kaynaklanan hastalık diğer tedavilere yanıt vermediğinde veya cerrahi işlem gerektirdiğinde rahim alma ameliyatına gerek duyulur. İşleme karar verildikten sonra hastalığın durumuna, rahmin boyutuna göre ameliyat yöntemi belirlenir. Burada ameliyattan önce gerekli tetkikler, kontroller gerçekleştirilir. İşlem gerçekleştikten sonra iki gece hastanede kalmak gerektiğinden buna yönelik hazırlıklar önceden yapılır. İşlem sırasında genel anestezi kullanılır. Bu yüzden belli bir süre önceden kan sulandırıcı ilaçlar doktor kontrolünde bırakılır, işlemden bir süre önce sigara ve alkol alınmaz ve belli bir saatten itibaren yeme ve içme kesilir. İşlem öncesinde ameliyat için gerekli hazırlık gerçekleştirilir. Hastaların işlemden bir süre önce hastanede olmaları gerekir.
Histerektomi Tipinin Belirlenmesi
Histerektomi yani rahim almadan kullanılacak yöntem, işlemin amacına ve hastaya göre değişir. Kanser veya şüphesi, ur gibi vakalarda genellikle abdominal yöntem tercih edilir. Bunun yanında vaginal yöntem kimi hastalara uygulanamaz. Bu yönteme hastanın durumuna göre karar verilir. Laparoskopik yöntemler de işlemin neye yönelik yapıldığına bakılarak tercih edilir.
Risk Faktörlerinin Analizi
Cerrahi işlemlerden kaynaklı risklerin önceden bilinmesi, önlem alınmasını kolaylaştırır. Bu yüzden hastaların yaşına, kronik hastalıklarına, kullandıkları ilaçlara, genel durumlarına bakılır ve işlem esnasında risk oluşturabilecek etkenler için önlemler alınır. Önlemlerin bazıları genel anestezi kullanılan tüm cerrahi işlemlerde benzer şekilde uygulanır. Genel anestezi altında hastanın solunumu değişeceği için bir dizi önlem alınması gerekir.
Hastanın Yaşı
Rahme bağlı hastalıklar ve genel sağlık durumu açısından hastanın yaşı değerlendirilir. Benzer yaşlarda görülmesi muhtemel riskler değerlendirilir. Buna uygun olan önlemler uygulanır.
Menopoza Girip Girmediği
Hastanın menopoza girip girmemesi birçok şeyi etkiler. Yumurtalıklardan hormon salgılanmasının devam edip etmemesi genel sağlık durumu açısından önemli bir bulgudur. Bunun yanında rahim alındıktan sonra gebe kalınması mümkün olmadığından menopoz da burada önemli bir eşiktir. Yumurtalıkların alınmasının gerekliliği doğduysa hasta menopoza girmemişse işlem sonucunda girecektir. Ayrıca menopoz birçok rahim hastalığı içinde eşiktir. Öncesinde ve sonrasında ortaya çıkabilecek durumlar bilinir.
Anatomik Bozuklukları
Anatomik bozukluklar organlardaki yapısal sorunlardır. Genellikle doğuştan gelirler ve organın normal görünümünden farklı gelişmesi şeklinde gözlenirler. Rahimde de anatomik bozukluklara rastlanabilir. Bu durumlar çok seyrek karşılaşılan durumlar olsa ameliyat öncesinde bilinmesi gerekir. Genellikle görüntüleme teknikleriyle yapılan testlerde ortaya çıkarlar.
Otoimmün Hastalıkların Varlığı
Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin sağlıklı hücrelere saldırmasından doğan hastalıklardır. Çok fazla çeşidi vardır ve farklı organları, sistemleri etkilerler. En bilinen otoimmün rahatsızlıklar lupus, MS, sedef gibi hastalıklardır fakat 80 fazla tipte otoimmün rahatsızlık vardır. Bu rahatsızlıklardan birine sahip olmak cerrahi işlemde kötü sonuçlara yol açabilir. İşlemden önce doktor tarafından bilinmelidir.
Düzenli Kullanılan İlaçlar
Süreğen hastalıklara yönelik devamlı kullanılan bazı ilaçlar cerrahi işlem esnasında risk oluştururlar. Bunlar genellikle kan sulandırıcı etkisi olan ilaçlardır. İşlemden bir süre önce doktor kontrolünde bıraktırılır. İşlemden sonra tekrar doktor kontrolünde başlatılır. Bunlar dışında kan sulandırıcı etkisi olan vitamin destekleri ve besinler de aynı süre içinde bırakılır.
Genel Sağlık Durumu
Hastanın genel sağlık durumu, süreğen hastalıkları, alerjileri, daha önce geçirdiği hastalıklar ve solum yollarının durumu işlemden önce incelenir. Bu, işlemde oluşabilecek risklerin önüne geçmede önemlidir.
Hastanede Yatış İşlemleri
Ameliyattan bir gün önce hastaneye yatılır. İşlemden sonra da en az bir iki gün hastanede kalınması gerekir. Bu süre hastanın durumuna göre uzar ya da kısalır. Hastanede geçirilecek günler için bazı hazırlıklar yapılır. Bunlar hastanın yanında kalacak bir yakınının olması, hastanın işlem öncesinde hijyenini sağlaması, yanına rahat kıyafetler alması gibi hazırlıkları içerir.
Refakatçi Desteği
İşlem öncesinde hastaneye yatıştan işlem sonrasında taburcu olana dek hastanın yanında kalak ve ona yardımı olarak bir yakınının bulunması faydalı olur. Özellikle işlemden sonra hastanın yürütülmesi, ihtiyaçlarını karşılaması ve eve dönerken hastaya yardımcı olması bakımından refakatçi önemlidir.
Hijyen Koşullarının Kontrolü
Hasta, hastaneye yatmadan önce kişisel temizliğini gerçekleştirir. İşlemden sonra en az bir iki gün duş alamayacağından, öncesinde duş almak faydalı olur. Bunun yanında kasık çevresinin de temizlenmesi önemlidir.
Yedek Kıyafetler
Hastanın hastanede kalacağı tahmini süre önceden bildirilir. Buna yönelik karın bölgesini çok sıkmayacak rahat kıyafetler, pijamalar getirilmelidir. Bu süre zarfında değiştirilmek üzere temiz iç çamaşırı, çorap ve pijama tarzı rahat kıyafetler önceden hazırlanır. Bunların pamuklu, yumuşak, hastayı rahat ettirecek giysilerden tercih edilmesi faydalı olur.
Hasta Hazırlığı
Ameliyattan önce işlem sırasında oluşabilecek cerrahi müdahale ve anestezi kaynaklı riskleri azaltmak adına bazı önlemler alınır. Bu önlemler solunum sistemini korumak, kan sulanmasının önüne geçmek gibi durumlara yönelik yapılır.
Yeme İçmenin Kesilmesi
Ameliyattan 12 saat önce yeme ve içme bırakılır. Su, sıvı veya başka bir gıda alınmaz. Ameliyat geçtikten sonra beslenme normal seyrine döner.
Sigara ve Alkolün Bırakılması
İşlemden en az 1-2 hafta önce sigara ve alkolün bırakılması gerekir. Sigara, esas olarak solunum yollarını kötü etkilediği için genel anestezi altındayken risk oluşturabilir. Bunun dışında yara iyileşmesini kötü etkiler. Alkol verdiği büyük zararların yanında kanı sulandırır. Bu da ameliyat esnasında riskleri arttırır. Bu yüzden sigara ve alkol ameliyattan ne kadar önce bırakılırsa o kadar iyidir.
Düzenli Alınan İlaçların Bırakılması
Ameliyata girecek hastalar kronik hastalıklarına yönelik düzenli olarak ilaç kullanıyor olabilirler. Bazı ilaçlar kan sulandırıcı etkilere sahiptir. Bunlar aspirin, tansiyon ilacı gibi ilaçlardır. Ayrıca bazı vitamin destekleri ve besinler de kan sulandırıcı etkiye sahip olabilirler. Bunlar işlemden bir süre önce doktor kontrolünde bırakılır. İşlemden sonra yine doktor kontrolünde tekrar kullanımına başlanır.
Hazırlık
Ameliyat öncesinde görüntüleme yöntemleriyle bazı organlar incelenir, kan tahlili, idrar tahlili gibi tetkikler yapılır. Bunlar genel anestezi gerektiren neredeyse tüm işlemlerden önce yapılır. Rahimdeki hastalığa bağlı olarak öncesinde bölgeden parça alınması ve incelenmesi söz konusu olabilir. Bunlara ek olarak hastanın genel durumuna göre doktor ek tetkikler de isteyebilir. Bunlar işlemin seyrini belirlemede önemli hazırlıklardır.
Tetkikler
Histerektomi ameliyatı öncesinde bazı tahliller ve görüntüleme yöntemleriyle genel sağlık durumu hakkında inceleme yapılır. Buradan hastanın farkında olmadığı ve işlemin seyrini etkileyebilecek bilgiler edinilir. Tetkikler kan tahlili, idrar tahlili, akciğer filmi, kalp grafiği ile gerçekleştirilir. Bunlar ek olarak doktor gerekliği gördüğü tahlilleri yaptırabilir.
Kan Tahlili
Kan tahlili kol toplardamarından, parmak ucundan veya arterlerden kan örneği alınarak yapılan incelemedir. Genellikle örnek kan, enjektör yardımıyla alınır ve laboratuvarda analiz edilir. Tahlilin sonuçları birçok parametre göz önünde bulundurularak doktor tarafından değerlendirilir.
İdrar Tahlili
İdrar tahlili, idrar örneğinin laboratuvar ortamında incelenip değerlendirildiği testtir. İdrarın görüntüsü, içeriği ve yoğunluğunun incelenmesiyle gerçekleştirilir. Öncelikli olarak böbrekler ve idrar yolları hakkında bilgi verse de başka birçok olgu hakkında da bilgi verir.
Akciğer Filmi
Akciğer filmi, akciğer ve ona yakın organların görüntülenmesinde kullanılan bir yöntemdir. İlaçlı veya ilaçsız şekilde uygulanabilir. İlaçlı akciğer filmi renkli görüntüler elde eder. Akciğer filmi çekildikten sonra görüntü radyolog tarafından yorumlanır. Bir anormallik varsa MR istenebilir. Bu yöntemler zorunlu olmadıkça gebe kadınlarda uygulanmaz.
Kalp Grafiği
Kalp grafisi EKG olarak da bilinir. Genel anlamıyla, kalpte oluşan elektrik akımıyla bir şerit grafiği oluşturulmasıdır. Bu grafik sayesinde kalbin gerektiği gibi çalışıp çalışmamasını, ritim bozukluklarını, arter tıkanıklarının saptanmasını, elektrolit anormallikleri tespit edilebilir. Ameliyat öncesinde kontrol amaçlı veya bir hastalığın tanısını koymada kullanılabilir.
İncelemeler
Histerektomi ameliyatı gerektiren hastalıklardan bazılarında ek incelemeler gerekebilir. Bu durum gelende rahim dokusunda oluşan problemlerde ve kanser şüphesi varlığında tercih edilir. Rahimden parça alınması da gerekebilecek incelemeler arasındadır.
Rahimden Parça Alınması
Rahimden parça alınması jinekolojik biyopsi olarak adlandırılır. Rahim dokusundan örnek doku çıkarılır ve mikroskop ile doku incelemesi yapılır. Jinekolojik biyopsi farklı birçok amaçla yapılabilse de miyom şüphesi oluştuğunda, anormal rahim kanamaları görüldüğünde tanı amaçlı gerçekleştirilir. Ameliyat öncesinde yapılmış olması, sorunun kaynağı hakkında bilgi sahibi olunmasını sağlar.
Ameliyattan Önce Lavman Yapılması
Histerektomi ameliyatından önce kalın bağırsağın boşaltılması amacıyla lavman yapılır. İşlem sırasında anüsten bir sıvı verilir. Bu sıvı kalın bağırsağın içini kayganlaştırır ve bulunan atıkları çözer. Bu sayede bağırsaktaki atıkların dışarıya çıkması sağlanır. Bazı durumlarda sıvı, anüsten küçük bir hortum yardımıyla bağırsağın ileri noktalarına da ulaştırılır.
Enfeksiyonu Önlemek İçin Antibiyotik Kullanımı
Ameliyat öncesinde doktor antibiyotik verebilir. İşlem sırasında veya sonrasında oluşabilecek enfeksiyonların önüne geçmek amacıyla uygulanır. Bazı durumlarda hasta eve döndükten sonra da bir süre antibiyotik kullanır.
İdrar Torbasına Sonda Yerleştirilmesi
İşlem başlamadan önce idrar torbasına sonda yerleştirilir. Sonda küçük boyutlarda bir tüp şeklindedir. Bu durum, işlem esnasında sıvı durumunu kontrol edebilmek, böbreklerde bir sorun olup olmadığı görebilmek adına gerçekleştirilir. Ameliyattan bir süre sonra sonda çıkarılır.
Sıvı Verilmesi İçin Plastik İğne Takılması
İşlem öncesinde damar yolu açılır ve buraya plastik bir iğne yerleştirilir. Bu işlem koldan veya elin üst tarafından damara ulaşılarak gerçekleştirilir. Açılan damar yolundan işlem sırasında ve sonrasında gereken sıvılar verilir. Taburcu olmadan önce iğne çıkarılır.
Histerektomi(Rahim Alma) Ameliyatı Sonrası
Riskler
Cerrahi işlemlerin hepsinde olduğu gibi histerektomi işleminde de bazı riskler vardır. Bunlar anesteziye ve cerrahi işleme bağlı olarak gelişebilir. İşlem öncesinde, sırasında ve sonrasında riskleri önlemek amaçlı bir dizi önlem alınır. Bu önlemler sayesinde risk ihtimali ciddi anlamda düşer. İşlem sonrasında ortaya çıkan bir komplikasyon yaşandığında vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Bunların oluşmaması içinde doktorun belirttiklerine uymak gerekir.
Enfeksiyon
İşlemde açılan kesi ve çevresinde enfeksiyon gelişebilir. Bunlar taburcu olduktan sonra işlem gören bölgeye gerekli özen gösterilmediğinde ortaya çıkabilir. Enfeksiyonu önleme amacıyla işlem öncesinde ve sonrasında antibiyotik kullanılır. Bununla birlikte yara yerinin hijyenine özen göstermek ve bölgeyi korumak gerekir.
Toplardamarda Pıhtı Oluşumu
Pıhtı, kanın durgunlaşmasıyla oluşan katılaşmadır. Ameliyat kan dolaşımını etkilediği için gelişir. Pıhtı toplardamarda oluşuyorsa dokulardan gelen kirli kan boşalamaz ve tıkanır. Başka bir bölgede gelişen pıhtı hareket ederek hayati organlara sıçrayabilir. Bu durum ciddi sorunlara yol açar. Pıhtı tedavisinde kan inceltici ilaçlar kullanılır. Pıhtı oluşma ihtimali görülen hastalarda bu ilaçlar önceden kullanılır. Pıhtıyı önlemek amacıyla işlem sonrasında olabildiğince erken yürümeye başlamak gerekir. Kısa süreli, yardım alarak da olsa yürümek kan dolaşımını düzenler ve pıhtı oluşumunu engeller.
Akciğerde Pıhtı Oluşumu
Akciğerde pıhtı oluşabileceği gibi toplardamardan gelen pıhtı akciğere de atabilir. Buna akciğer embolisi denir. Pıhtı akciğer damarlarını tıkar. Pıhtının etkilediği alanın boyutuna göre değişik belirtiler oluşabilir. Hafif nefes darlığı, göğüs bölgesinde ağrı, ağır solunum, kanlı balgam gibi belirtiler gözlenebilir. Daha ağır olarak dolaşım yetmezliği, ani solunum ve kalp durması da oluşabilir. Pıhtı ihtimali görülen hastalara kan inceltici ilaçlar verilir. Bunun dışında işlem sonrasında olabildiğince erken yürümeye başlamak kan dolaşımını düzeltir. Sigara kullanımı, aşırı kilo, yüksek tansiyon, genetik yatkınlık gibi durumlar pıhtı ihtimalini arttırır.
Kanama
Kanama durumu cerrahi işlem esnasında veya sonrasında gelişebilir. İşlem esnasında görülen kanamalara anında müdahale edilir. Kanama durdurulduktan sonra işlem devam eder. Sonrasında oluşan kanamalarda işlem gören bölgede anormallikler görülür. Böyle bir durum fark edildiğinde vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir.
Bağırsaklarda Tembellik
Bağırsaklarda tembellik, kabızlık olarak bilinir. Haftada üçten az tuvalete çıkmak anlamına gelir. Kişide şişkinlik, ağrı, bulantı, halsizlik, dışkının kuru ve sert halde çıkması gibi sıkıntılara yol açar. İşlem sonrasında bağırsak tembelliğini gidermek için bol bol sıvı tüketmek, günlük su ihtiyacını karşılamak, lifli besinler tüketmek, meyve ve sebze ağırlıklı beslenmek ve hareketsiz kalmamak gerekir. Bunlarla düzelmeyen sorunlarda doktora başvurulur.
Anestezi Riskleri
Genel anestezi, solunu işlem esnasında değiştirir. Kişi kendi başına değil cihaza bağlı solunum gerçekleştirir. İşlem sonrasında uyanma işlemi de kişinin solunumunu normale döndürmeyi içerir. Genel anestezi sonrası ses kısılması, boğaz ağrısı, bulantı ve kusma, nabızda değişiklik gibi durumlara çok sık rastlanır. Bunlar işlemi takip eden günlerde geçer. Boyunda ve sırtta ağrı ihtimali az da olsa vardır. Dudak, dil, diş ve boğazın zarar görmesi, alerjik reaksiyon, sinir hasarı, anestezi altındayken çevrenin farkına varabilme gibi durumlar da nadiren gerçekleşir. Yine çok düşük ihtimalle kalp krizi, ses tellerinde, soluk borusunda ve omurlarda hasar da görülebilir. Bu risklerin önlenmesi adına işlem öncesinde bir dizi tetkik ve kontrol gerçekleştirilir. Bu önlemler sayesinde risk oranları ciddi biçimde düşer.
Menopoz
Histerektomi ameliyatları yumurtalıkların alınmasını kapsamaz. Fakat onların da alınmasını gerektirecek bir durum varsa alınır. Yumurtalıklar alınmadıysa menopoz bulguları oluşmaz. Yumurtalıklar hormon üretmeye devam eder. Alındıysa menopoz gerçekleşir. Fakat menopoz oluşmasa dahi rahim çıkarıldığı için adet döngüsü yaşanmaz ve gebelik ihtimali ortadan kalkar.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Histerektomi ameliyatından sonra hasta evine döndüğünde uzun süre dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bunlar iyileşme sürecinin normal seyrinde devam etmesi, uzamaması için gereklidir. Dokuların tam olarak iyileşmesi altı hafta sürer. Bu süreç içinde doktorun belirttiklerine dikkat etmek önemlidir.
İlaçların Düzenli Kullanımı
Ameliyat sonrasında doktor tarafından bazı ilaçlar reçete edilebilir. Bunlar genellikle ağrı kesiciler ve antibiyotiklerdir. Gerekli durumlarda başka ilaçlar da verilebilir. Bu ilaçlar doktorun belirttiği süre boyunca, düzenli olarak kullanılmalıdır.
Düzenli Doktor Kontrolü
Taburcu olduktan sonra ilk kontrol işlemden 10 gün sonra gerçekleşir. Doktor bazı durumlarda daha erken de kontrol isteyebilir. İlk kontrolde dikişler kendiliğinden eriyen şekilde değilse alınır. İyileşme durumu gözlenir. Bundan sonraki kontrol doktor gerek görürse gerçekleşir. Ayrıca bazı rahatsızlıkların varlığı durumunda doktor kontrolleri ameliyat sonrasında da rutin olarak devam eder. Kontrollere zamanında gidilmesi önemlidir.
Havuz ve Denize Girmeme
İşlemin üzerinden altı hafta geçene kadar havuza, denizce girilmemesi ve dolu küvette oturulmaması gerekir. Bunlara başlamadan önce de doktora danışmak faydalı olur.
Duşta Dikkatli Davranma
Taburcu gerçekleştikten sonra duş almak mümkündür Fakat duş sırasında işlem gören bölgeye çok dokunulmamalı ve sonrasında kurutulmalıdır. Duş alırken vajen içine herhangi bir müdahalede bulunulmamalıdır. Altı hafta boyunca duşta dikkatli davranmak gerekir.
Cinsel İlişkiden Kaçınma
İşlemden sonra bir süre cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Bu süre altı ve sekiz hafta arasında değişir. Bu süre boyunca vajen içine herhangi bir müdahalede bulunulmaz.
Tampon Kullanmama
Ameliyattan altı-sekiz hafta sonraya kadar tampon kullanmamak gerekir. Kullanmaya başlamadan önce doktora danışmak faydalı olur.
Ağırlık Kaldırmama
Ameliyat esnasında açılan kesilerin boyutu uygulanan yönteme göre değişir. Fakat bu dokuların iyileşme süresi altı haftadır. Bu süre zarfında ağır kaldırmak yara yerinde açılmalara, geç iyileşmeye ve kanamaya neden olabilir.
Spor Yapmama
İşlemden sonra dokular iyileşene kadar spor yapmaya başlamak sakıncalıdır. İyileşme süresine hareketli olmak, yürümek önemli olsa da bu hareketlilik spor yapacak kadar olmamalıdır. Spora başlamak için altı hafta beklemek gerekir. Ağır sporlar için de altı ay kadar beklemek gerekir.
Araba Kullanmama
İşlemden sonraki ilk haftalarda araba kullanmamak gerekir. Bu durum işlem gören bölgeyi etkileyebilir. Araç kullanmaya başlamadan önce doktora danışmak faydalı olur.
Komplikasyonlar ve Yan Etkiler
İşlem sonrasında cerrahi müdahaleden kaynaklanan yan etkiler görmek muhtemeldir. Bunlar genellikle geçici veya kontrol altına alınabilir durumlardır. Anormal durumlar oluştuğunda doktora başvurmak gerekir.
Ağrı
Ameliyattan sonraki ilk haftalarda ağrı oluşması beklenen bir durumdur. Bu ağrılar ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Ayrıca uzun süre hareketsiz kalmamak, küçük yürüyüşler yapmak ağrıları azaltır. Zamanla ilaç kullanmaya gerek kalmaz ve iyileşmeler görülür.
Halsizlik
İşlem sonrasındaki günlerde halsizlik normal bir durumdur. Arada bir odanın içinde yürüyerek ve genel olarak istirahat ederek geçer. Bu durum ilk günlerden sonra yavaş yavaş geçer.
İştahsızlık
Ameliyattan sonraki günlerde iştahsızlık normaldir. Fakat gün içinde ihtiyaç kadar besin almak da önemlidir. Sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat etmek gerekir. İştahsızlık durumunda küçük porsiyonlar halinde sık sık yemek yenmesi faydalı olur. Bu durum kısa zaman içinde geçer.
Kanama
Taburcu olduktan sonra işlem gören bölgede kanama oluşması durumunda vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Yara yerinde veya altında oluşabilecek hasarlar, zorlanmalar kanamalara neden olabilir.
Sık Sorulan Sorular
Rahim Alma Ameliyatı Zor Mu?
Rahim alınması ameliyatı kadın hastalıkları bölümünün ciddi ameliyatlarından biridir. Fakat en sık uygulanan cerrahi işlemlerden de biridir. Ameliyat gerekli olduğunda, deneyimli cerrahlar tarafından gerçekleştirilmelidir. Genelde rahmin alınmasını gerektiren rahatsızlıklarda diğer tedavilerin yararı görülmemiştir ve ameliyat gerekli hale gelmiştir.
Total Histerektomi Nedir?
Total histeroktomi rahmin tamamının alınmasıdır. Hastalığın gerektirdiklerine göre rahmin bir kısmının veya tamamının alınması söz konusu olabilir.
Histerektomi Tipi Nasıl Anlaşılır
Histerektomi tipine karar verirken hastalığın ne olduğuna, işlemin neye yönelik yapılacağına, hastanın yöntem için uygun olup olmadığına bakılır. Hasta için en uygun ameliyat yöntemine karar verilir.
Histerektomi Sonrası Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
Histerektomi işleminde kesi vajen içinden yapıldıysa bölgeye doktorun önerdiği süre boyunca herhangi bir müdahalede bulunmamak gerekir. Aynı şekilde diğer işlemlerde de vajen içine herhangi bir müdahalede altı ay boyunca bulunulmamalıdır. Yara izleri cilt yüzeyindeyse bu bölgeleri altı hafta boyunca temiz tutmak önemlidir. Bölge duş aldıktan sonra kurulanmalıdır. Yara bölgesine doktorun önerdikleri dışında bir madde uygulanmamalıdır.
Rahim Alma Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Rahim alma işlemlerinden sonraki altı hafta önemlidir. Bu süre boyunca cinsel ilişki yaşanmamalı, tampon kullanılmamalı, denize ve havuza girilmemeli, ağır kaldırılmamalıdır. İşlem gören bölgenin çok gerilmemesi gerekir. Hafif sporlara başlamak için altı hafta, ağır sporlar için altı ay beklemek gerekir. Doktor kontrolleri aksatılmamalı ve verilen ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
Histerektomi Ameliyatı Adeti Keser Mi?
Histerektomi işlemlerinde yumurtalık alınmasa bile regl döngüsü son bulur. Bu durum rahim çıkarıldığı için yaşanır. Ameliyat sonrasında kadınlar bir daha adet görmez.
Histerektomi Kansere Neden Olur Mu?
Rahim alma işleminden kaynaklı kanser oluşmasına dair bir bulgu yoktur. Aksine histerektomi gerektiren hastalıklar arasında rahim kanseri de vardır.
Histerektomi Ameliyatı Sonrası Kemik Erimesi Olur Mu?
Rahmin alınması işleminde yumurtalıkların alınması gerçekleştiyse ve hastanın yaşı 45’in altındaysa kemik erimesi ihtimali artar. Bunun önlenmesine yönelik doktorun bazı önerileri olacaktır. Bunlara dikkat etmek, beslenme ve genel sağlığa özen göstermek kemik erimesinin önlenmesine yardımı olur.
Histerektomi Ameliyatsız Tedavi Edilir Mi?
Histerektomi rahmin tamamının veya bir kısmının alınması işlemidir. Bu ameliyata birçok hastalık sebebiyle ihtiyaç duyulabilir. Genellikle başka tedaviler başarısız olduğunda veya ilerlemiş hastalık durumunda tercih edilir. Bu yüzden histerektomi seçeneği gündeme geldiğinde bir gereklilik söz konusudur.
Histerektomi Gebeliği Önler Mi?
Histerektomi işleminden, rahim alındıktan sonra gebelik ihtimali ortadan kalkar. Rahmin bir kısmı ya da tamamı alınmış olduğundan işlem sonrasında gebelik yaşanamaz. Bu yüzden hastalığa yönelik tedavi önceliklidir fakat bazı durumlarda ameliyat ilk çözüm de olabilir. Ameliyat kararı verirken çekinceler doktora bildirilmeli ve doktorla birlikte karar verilmelidir.
Histerektomi Ameliyatından Sonra Ne Zaman İyileşme Olur?
Histerektomi işleminden sonra hasta süreç içinde yavaş yavaş iyileşir. Özellikle işlemi takip eden haftalarda büyük özen gösterilmelidir. Bu süreç tahmini altı haftadır. Bu süreçte gerekli dikkat ve özen gösterilmeli ve iyileşme hızlandırılmalıdır.
Histerektomi Ameliyatından Sonra Kanama Normal Mi?
Histerektomi sonrası işlem gören bölgede kanama oluşması görülebilir. Fakat böyle durumlarda doktora başvurmak gerekir. Kanamanın doktor tarafından durdurulması ve bölgenin kontrol edilmesi gerekir.
Rahim Alma Ameliyatı İdrar Yollarını Etkiler Mi?
Rahim alma ameliyatından sonra idrar yollarında kalıcı sorunların yaşanması beklenmez. Böyle durumlar yaşandıysa doktora görünmek gerekir.
Rahim Alındıktan Sonra Menopoz Hızlanır Mı?
Rahmin alınmasıyla adet döngüsü son bulsa da menopoz yaşanmaz. Yumurtalıklar hormon salgılamaya devam ettiği sürece menopoz görülmez. Rahmin alınması da yumurtalıkların hormon üretmesine engel olmaz. Fakat yumurtalıklar alındıysa menopoz gerçekleşir.
Rahim Alındıktan Sonra Kilo Alınır Mı?
Rahim alınmasının kilo alıp vermeyle ilgisi yoktur. Hastanın beslenmesine bağlıdır.
Rahim Ve Yumurtalık Alındıktan Sonra Kanama Olur Mu Olursa Ne Kadar Sürer?
Eğer kanama varsa hasta doktoruna gitmeli ve dikişler kontrol edilmelidir.
Rahim Ameliyatı Sonrası Ağrılar Ne Kadar Sürer?
Açık ameliyatta 1 hafta da kapalı ameliyatlarda ise daha kısadır.
Rahim Ameliyatı Sonrası Karında Şişlik Olur Mu?
Ameliyat sonrası beklenen bir bulgu değildir.
Rahim Ameliyatı Sonrası Akıntı Normal Mi?
Akıntı beklemeyiz olduğu durumda doktora gitmelidir.
Rahim Alma Ameliyatında Hastanede Ne Kadar(Kaç Gün) Kalınır?
Genellikle 2. gün hasta taburcu edilir.
Rahim Ameliyatından Kaç Gün Sonra Cinsel İlişkiye Girilir?
İlk haftadan sonra cinsel ilişkiye izin veririz.
Rahim Alındıktan Sonra Kanser Riski Var Mı?
Hastanın ameliyattan önce bir rahatsızlığı yoksa ameliyattan sonra da olmaz.
Rahim Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Denize Girilir?
Ameliyattan 1. aydan sonra denize girebilir.
Rahim Alınması Cinselliği Etkiler Mi?
Cinselliği etkilemez yalnız bunun tersini söyleyen var ama biz etkilemediğini söylüyoruz.
Rahim Ameliyatında Rahim Ağzı Alınır Mı?
Ameliyatın şekline ve hastanın yaşına göre sadece rahim kısmı veya rahim ağzı alınır.
Rahim Alınırsa Cinsellik Biter Mi?
Hayır, bu yanlış bir düşüncedir. Tamamen psikolojiktir.
Kapalı Yöntemle (Laparoskopik) Histerektomi Ameliyatı Yapılır Mı?
Rahmin çıkarılması ameliyatında üç farklı yöntem kullanılır. Bunlardan birisi de kapalı histerektomi yöntemidir. Bu yöntemde karın üzerine açılan deliklerden içeri girilerek rahim çıkartılır. Operasyon süresi diğer yöntemlere göre iki kat daha uzun olmakla birlikte operasyondan sonra konfor yüksek olduğu için daha sık tercih edilmektedir. Bazı vakalarda yarı kapalı yöntem kullanımı da söz konusudur. Laparoskopik histerektomi ameliyatında hasta genel anestezi ile uyutulur.
Histerektomi Ameliyatından Sonra Lekelenme Olur Mu?
Histerektomi ameliyatının yapılış tarzı ile operasyondan sonraki kanama ve lekelenme süreci arasında bağlantı bulunmaktadır. Açık ameliyat ve vajinadan girilerek yapılan ameliyat sonucunda bir miktar kanama normaldir. Kapalı ameliyat tekniğinde ise birkaç damlayı geçen kanama anormal olarak kabul edilir. Vajinadan yapılan histerektomi ameliyatından sonra iç çamaşırda lekelenme maksimum bir hafta devam eder. Sonrasındaki kanamalar olağandışı olarak kabul edilmektedir.
Histerektomi Ameliyatı Sonrası Nasıl Beslenilmelidir?
Histerektomi ameliyatından sonra beslenme sürecinde özel değişiklikler yapılması gerekmez. Vücudun kan ve hormon değerlerini aşırı uçlara çekebilecek ağır bir beslenme düzeninden uzak durulması faydalıdır. İlk gün sıvı – püre; sonrasında ise katı gıdalar tüketilmelidir. Tüketim olabildiğince yağlardan arındırılmalı ve sebze – meyve hakimiyeti kurulmalıdır. Yaklaşık bir hafta boyunca hafif bir beslenme düzeni iyileşme sürecini destekleyecektir.
Histerektomi Ameliyatı Hangi Anestezi Yöntemiyle Yapılır?
Rahim alma operasyonlarının farklı yöntemler altında gerçekleştirilmesi mümkün olsa da operasyonun oldukça kapsamlı olmasından dolayı anestezi yöntemi genel anestezidir. Bu sayede hastanın acı veya ağrı hissetmesi tamamen engellenir.