Histeroskopi Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 30 - 60 dk. |
Hastanede Kalma Süresi | : 2 - 3 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 7 - 14 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Histeroskopi Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
- Histeroskopi Ameliyatı Kaç Saat (Ne Kadar) Sürer?
- Histeroskopi Ameliyatı Sonrası Gebelik Olur mu?
- Rahme Kamerayla Nasıl Bakılır?
- Histeroskopi Ameliyatı Sonrası Cinsellik Nasıl Olur?
- Histeroskopi Ameliyatı Fiyatları
- Histeroskopik Muayene Nasıl Yapılır?
- Gebelikte Histeroskopik Muayene Nasıl Olur?
- Histeroskopi Yaptırmak Riskli midir?
- Histeroskopik Muayene Fiyatları
- Histeroskopi Muayenesi Ne Kadar Sürer?
- Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?
- Histeroskopi Sonrası Aşırı Kanama
- Histeroskopi Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilir?
- Histeroskopi Ameliyatı Neden Yapılır?
- Histeroskopi Ameliyatı Sonrası Ağrı Durumu?
Rahim içerisinde meydana gelen sorunları tespit edebilmek ev bu sorunlara çözüm üretebilmek adına rahim ağzından ya da vajinadan giriş yapılarak vajinanın iç kısmının görüntülenmesi olayına histeroskopi adı verilmektedir. Bu müdahalede öze bir cihaz kullanılır ve yine cihaz desteği ile birlikte vajina içerisine Co2 gazı verilerek rahim içi şişirilir. Bu sayede gözlem yapmak ve var olan sorunu ortaya çıkarmak da çok daha kolay bir hal alacaktır. Bu ameliyatın birçok farklı nedeni olabilir ve rahim içerisinde meydana gelen sorunlar da en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Histeroskopi cihazı ile elde edilen görüntüler bilgisayar ekranına yansıtılarak inceleme de yine bu ekran üzerinden yapılacaktır.
Histeroskopi Ameliyatı Hakkında
Genel anestezi destekli bir ameliyat olduğu için ameliyat esnasında hasta herhangi bir şekilde ağrı ya da sızı hissi yaşamayacaktır. Rahim içerisindeki sorunların tespitini daha kolay hale getiren bir cihaz desteği ile gerçekleştiren ameliyatın birçok nedeni olabilir ve bu nedenleri tespit edebilmek adına histeroskopi cihazından faydalanılıyor. Bu operasyon ortalama yarım saat gibi bir süreye karşılık geliyor ve gayet basit bir operasyon olduğunu da söyleyebiliriz. Ameliyat öncesinde vajinal dezenfeksiyon yani vajinanın temizlenmesi de profesyonel bir şekilde yapılır ve sonrasında tespit edilen nedenler neticesinde ameliyat için start verilir.
Neden Yapılır?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi histeroskopi ameliyatının birçok nedeni olabilir ve tanısal histeroskopi ile birlikte bu nedenler kısa sürede ortaya çıkartılacaktır. Vajinanın temizlenmesinden sonra cihaz girişi yapılır ve bu cihazdan alınan görüntüler de ana ekrana yansıtılarak inceleme de bu ekran üzerinden daha detaylı ve daha profesyonel bir şekilde yapılacaktır. Rahim içi yapışıklığı olan hastaların tedavi edilmesinde bu ameliyat yöntemi tercih ediliyor. Bununla birlikte myomlardan şikâyet eden kadınların şikayetlerinin ortadan kaldırılması için de bu cerrahi yönteme her daim ihtiyaç vardır. Polipler ve rahim içerisinde var olan semptomlar da yine histeroskopi ameliyatını gerektiren durumlardan bazılarıdır. Bu operasyon ile birlikte rahim içerisinde sorunlar da kısa sürede ortadan kaldırılıyor ve hasta gündelik hayatına kısa sürede adapte oluyor.
Rahim İçi Yapışıklığı
Özellikle gebelik döneminden sonra ve sağlıksız kürtaj eylemleri sonrasında rahim içi yapışıklığı görülebilir. Menopoz döneminde de bu sorun ile çok sık karşı karşıya geliniyor ve histeroskopi ameliyatı ile birlikte bu sorunun kısa sürede ortadan kaldırılabileceğini de ifade etmekte fayda var. Rahim içi yapışıklığı riskli durumlardan bir tanesidir ve bazı kadınlar gebelik sorununu da beraberinde getirmektedir. Bu riski ortadan kaldırmak adına hiç vakit kaybetmeden hekimleriniz ile iletişime geçmeli ve histeroskopi ameliyatı için kapılarını çalmalısınız. Rahim içi yapışıklıklar, tedavi edilmediği takdirde hormonlar da etki edecek ve hormonların işlevini de belli oranda azaltacaktır.
Myomlar
Rahim yumruları olarak da bilinen myomlar, tek ve büyük boyuta sahip olabildiği gibi çok sayıda ve küçük boyutlarda da görülebilir. 35 yaş üstü birçok kadında varlığı tespit edilen myomların en kısa sürede alınması gerekiyor. Müdahale edilmedikçe farklı sorunlara da neden olabilen myomların tespit edilmesi işlemi tanısal histeroskopi ile mümkündür ve akabinde histeroskopi ameliyatı gerektirebilir. Yerleştirilecek olan cihaz ile birlikte myomların yerleşkesi ve durumu çok daha kısa sürede ve çok daha kolay bir şekilde tespit edilebiliyor. Sonrasında ise cerrahi müdahale ile birlikte kişi myomlardan kurtarılıyor. Yapılan araştırmalar, 35 yaşının üstündeki her 4 kadından 3’ünde myomların var olduğunu gösteriyor ve ne yazık ki kadınlar da bu konuda bilinçsiz bir tavır sergiliyor.
Polipler
İyi huylu et parçaları olarak bilinen polipler, müdahale edilmediği takdirde rahim içerisinde farklı sorunlara da yol açabiliyor ve kadın vücudunu olumsuz anlamda etkilemeyi başarıyor. Östrojen hormonunun fazla salgılandığı kadınlarda polip oluşumu çok daha hızlı ve belirgin bir şekilde karşımıza çıkıyor. Düzenli jinekolog kontrolleri bu yüzden büyük bir öneme sahiptir poliplerin tespiti de doktor kontrolü ile birlikte daha net bir şekilde ortaya çıkacak ve tespit edilecektir. Histeroskopi ameliyatı ile bu et parçalarının rahimden uzaklaştırılması da mümkündür ve yarım saat sürecek bir operasyon ile birlikte hasta gündelik hayatına kaldığı yerden devam edebilir.
Rahim İçindeki Septumlar
Rahim içi perde olarak da bilinen septumların oluşumdan birçok neden söz konusu olabilir. Tek bir nedenden bahsetmek ya da şu yüzden oluşuyor demek ne yazık ki mümkün değildir. Anne karnında başlayan bir gelişim süreci söz konusu ve rahimde yaşanan bu sorun da gelişimin tam manasıyla gerçekleşmemesi ile birlikte ortaya çıkabiliyor. Septumların ortadan kaldırılması adına uygulanan çok fazla yöntem var ve histeroskopi cihazı ile yapılacak olan kontrol neticesinde histeroskopi ameliyatı da bu sorunu ortadan kaldırmak adına uygulanan en önemli müdahale yöntemlerinden bir tanesidir. Düzenli doktor kontrolünü bu yüzden tavsiye ediyoruz ve eğer varsa bu tür bir sorunun tespit ve teşhis edilmesi de çok daha kolay bir hal alır.
Rahim İçine Kaçmış Spiral
Spiral takılırken rahimin kaza sonucu delinmesi ve spiralin rahim içerisine kaçması her ne kadar çok sık görülen bir olay olmasa da riskler arasında yer almakta ve karşımıza çıkmaktadır. Rahim içine kaçmış olan spiralin alınmasında da yine bu cerrahi müdahaleye başvuruluyor. Doktor kontrolü ile birlikte nasıl bir yol izleneceği sizinle de paylaşılıyor ve doktor tarafından gerekli bilgilendirme en iyi şekilde yapılıyor. Histeroskopi ameliyatı ile birlikte rahim içerisinde ulaşmak çok kolaydır ve bu bölgede yaşanabilecek farklı sorunların çözümü için de en çok bu operasyon yöntemi tercih edilir. Sonuçlara bakıldığında ise başarı grafiğinin her geçen gün biraz daha yükseldiğini görebiliyoruz.
IUA Uterin Kavite Yapışıklıkları
Rahim içi yapışıklık olarak bilinen bu durumda da yine histeroskopi ameliyatı kesin çözüm olacaktır. Bu sorunun en önemli nedenlerinden bir tanesi sağlıksız kürtajlar olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte çok sık kürtaj yaptıran kadınlarda da rahim içi yapışıklık sorunu meydana gelebilir. Gebelik sonrası dönem ve menopoz döneminde de oluşabilecek sorunlardan bir tanesidir. Rahimde meydana gelen bu sorunun giderilmesi adına öncelikli olarak rahim içi ve çevresi kontrol altına alınıyor ve teşhis konduktan sonra da ameliyat için start veriliyor.
Hafif Sineşiler
Uterin kavitenin yalnızca bir bölümünü kapsayan hafif sineşiler, film şeridini andıran bir görüntüye sahiptir. Bu görüntünün tespit edilebilmesi için histeroskopi cihazından faydalanılıyor. Hafif sineşilerin kontrol altında tutulması mümkündür ve az önce de bahsettiğimiz gibi düzenli jinekolog kontrolü ile birlikte bu konuda yaşanacak sorunların önüne geçmek de çok daha mümkün hale geliyor. Tespit edildikten sonra histeroskopi ameliyatı için süreç belirlenir ve doktorunuz da bu süreç hakkında nasıl bir planlama gerçekleştirileceğini sizinle paylaşacaktır. Rahim içi ve çevresinde yaşanacak çok fazla sorun var ve bu sorunlar erken teşhis ile birlikte tedavi edilmediği takdirde ilerleyen dönemlerde kadının cinsel hayatını da olumsuz etkileyecek ve genel sağlığına da belli oranda zarar vermeye başlayacaktır. Bu yüzden erken teşhis ve tedavi büyük bir öneme sahiptir.
Orta Derece Sineşiler
Uterin kavitenin yarısından daha fazlasını kaplar ve daha belirgin bir şekilde ortaya çıktığını da ifade etmek gerekiyor. Ameliyat işleminde genel anestezi uygulanması şarttır ve alımı hafif sineşilere göre çok daha zordur. Kapladığı alanın daha fazla olması vereceği zararı da belli oranda etkiliyor ve yine hafif sineşilere kıyasla daha tehlikeli olduğunu da belirtmek gerekiyor. Tespit ve teşhis edilmesi çok daha kolaydır ve yukarıda da bahsettiğimiz gibi anestezi destekli bir ameliyat ile bu sorun da kısa sürede ortadan kaldırılacaktır. Düzenli jinekolog kontrolünü bir kez daha tavsiye etmek istiyoruz ve bu sayede var olan sorunların ortaya çıkartılması da daha kolay hale gelecektir.
Ciddi Sineşiler
Konnektif doku olarak adlandırılan farklı bir yapıya sahiptir ve bununla birlikte endometriyal line yani düzlem izlenmediğini de belirtmekte fayda var. Sineşi kısmına bakıldığında totala yakınlık durumu gözlemleniyor ve diğer sineşilere nazaran tespit edilmesi de daha kolaydır. Histeroskopi ameliyatı gerektiren sorun ve durumlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor ve vakit kaybetmeden ameliyat süreci başlatılmalıdır. İlerlemesi ya da müdahale edilmemesi durumunda farklı sorunları da beraberinde getirebilir. Düzenli kontroller ile birlikte teşhis daha kolay bir hal alıyor ve jinekologlar da bu konuda sizlere daha detaylı ve daha sağlıklı bilgi aktarımında bulunacaktır.
Belirtileri/Tanı
Histeroskopi ameliyatı için birçok neden mevcuttur ve öncelikli olarak da bu edenleri tespit etmek gerekiyor. Belirtileri her zaman net bir şekilde ortaya çıkmasa da histeroskopi cihazı ile birlikte tespit etmek çok daha kolay bir hal alacaktır. Bu belirtilerden en önemlisi erken gebelik kaybı yani bilinen diğer adı ile düşük olarak karşımıza çıkıyor. Bu durumun çok sık yaşanması kromozomlar ile de alakalı bir durumdur ancak farklı nedenler de araştırılmalı ve buna göre bir müdahalede bulunulmalıdır. Histeroskopi ameliyatı öncesi gerekli tetkikler yapılacak ve belirtilerin asıl nedeni ortaya çıkartıldıktan sonra ameliyat süreci için harekete geçilecektir. Bu konuda doktorunuza güvenebilir ve ondan yardım alabilirsiniz.
Erken Gebelik Kayıpları
Erken gebelik yani düşük sayısının artması ile birlikte tetkiklerin daha güçlü hale getirilmesi gerekiyor. histeroskopi ameliyatı öncesinde bu tetkikler sonuç elde etme konusunda kesinlikle çok daha faydalı olacaktır. Erken gebeliğin nedenleri araştırılmalı ve müdahale de buna göre yapılmalıdır. Kromozomal bir sorun olarak da ifade edilen düşük sorunu, farklı nedenleri ve rahatsızlıkları da beraberinde getirebiliyor. Ameliyat kararı alınmadan önce bu nedenlerin detaylı bir şekilde ortaya çıkartılmasında fayda vardır. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki gebeliklerin %25’lik kısmında düşük durumu meydana geliyor ve çok sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi olduğunu da ifade etmek gerekiyor. Doktor kontrolleri ile birlikte bu sorunun nedeni kısa sürede ortaya çıkartılacaktır.
Kürtajlar
İstenmeyen gebelik durumlarında birçok kadın kürtaj olmayı tercih ediyor ve bu yolu seçiyor… Kürtaj, kadın bedenine olduğu gibi hormonlara da zarar veren eylemlerden bir tanesidir. Çaresiz olduğunuzu düşünerek bu yolu seçmeden önce sonuçlarını da öğrenmenizde fayda vardır. Sık kürtaj, rahim içi yapışıklığının en önemli nedenlerinden bir tanesidir ve bu histeroskopi ameliyatını beraberinde getirmektedir. Özellikle sık kürtaj yaptıran kadınlarda rahim hastalıkları ve sorunları çok daha sık ve net bir şekilde gözlemleniyor. Rahim içi yapışıklığının yanı sıra hormonal dengenin bozulması ve cinsel isteğin her geçen gün biraz daha azalması da bu sorunlardan bazıları olarak karşımıza çıkıyor.
Tüberküloz Şüphesi
Tüberküloza bağlı sineşilerden de bahsetmek gerekiyor ve her ne kadar nadir görülse de bu da en önemli sıkıntılar ve belirtilerden bir tanesidir. Histeroskopi ameliyatı ile birlikte düzeltilmesi de çok kolay değildir ancak endometriyal kalınlığın belirtilen düzeye ulaştırılması az da olsa mümkündür. Tüberküloza bağlı olarak gelişen sineşilerde gebelik oranının çok ama çok düşük olduğunu da belirtmek gerekiyor bu yüzden vakit kaybetmeden harekete geçmek kesinlikle çok daha doğru olacaktır. Yapışıklık durumu da bu sorunu tetikliyor ve müdahale geciktiği takdirde farklı sorunları da beraberinde getiriyor. Temkinli davranmakta fayda var ve özellikle her zaman ifade ettiğimiz gibi düzenli jinekolog kontrolleri de bu bağlamda hayatınızı kurtaracaktır.
Düzensiz Menstrüel Kanamalar
Sineşi yaygınlığının artması ile birlikte menstrüel kanamalarda da düzensizlik meydana gelecektir. Anormal menstrüel kanamalar da birçok sorunu beraberinde getiriyor ve bu durumu olası bir durummuş gibi karşılamak yerine hiç vakit kaybetmeden hekimleriniz ile görüşmenizde fayda var. Sineşi oluşumu ile birlikte ortaya çıkan anormallik, gebelikte yaşanan düşüklerin de en büyük nedenlerinden bir tanesidir. Bununla birlikte müdahale edilmediği takdirde fetusta gelişim bozukluğu ve gerileme durumu da kısa sürede ortaya çıkacaktır. Bu tür kanamalar ile karşı karşıya kaldığınız takdirde doktorunuza durumu anlatmanız ve detaylı bir kontrolden geçmeniz de sizlerin lehine bir durum olacaktır.
Regl Kanamasının Azalması
Adet döneminin düzensiz olması ya da regl kanamasının azalması tek başına bir belirti ya da tanı değildir. Net bir sonuç elde edebilmek adına genel tetkiklere ihtiyaç duyuluyor ancak yine de bu tür bir sorun ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde bunu doktorunuz ile paylaşmanız yerinde bir karar olacak. Genel sağlık durumunuz iyi olsa bile kanamalarda azalma meydana gelebilir ve her zaman endişe edilecek bir durum olmadığını da bir kez daha hatırlatmakta fayda var diye düşünüyoruz. Bu durum sıklaşmaya başladığında ve artık normal gibi görünmeye başladığında ise büyük bir sorun olduğunu düşünmeye başlayabilirsiniz. Düzenli kontroller işte bu yüzden hayat kurtarıyor ve var olan sorunların daha erken sürelerde ortaya çıkartılmasına da yardımcı oluyor.
Hiç Regl Olmama
Her ne kadar çok sık görülmese de bir belirti olarak karşımıza çıktığını ve dikkatli olmakta fayda olduğunu belirtmek gerekiyor. Hiç regl olmuyorsanız eğer bunun zaten bir soruna işaret olduğunu tahmin etmeniz de çok zor olmayacaktır. Hiç regl olmama durumunun altında farklı nedenler yer alabiliyor ancak tek bir nedene bağlı olduğunu ifade etmek de kesinlikle hatalı bir söylem olacaktır. Genel tetkik ve sağlık kontrolleri neticesinde bu sorunun asıl nedeni tespit edilir ve ilgili tedavi yöntemi belirlenerek vakit kaybetmeden harekete geçilir.
Periyodik Pelvik Ağrı
Menstrüel kanamanın normal bir şekilde gerçekleşmemesine neden olan bu sorun da tetkikleri beraberinde getiriyor… Pelvik ağrının asıl nedeni, menstrüle kanın normal bir şekilde dışarı atılamamasından kaynaklıdır. Bu durum uzun süreli devam ettiği takdirde pelvik ağrı da daha şiddetli ve sıkıntılı bir süreci beraberinde getirecektir. Plasentanın sineşi olmayan bölgeye yerleşmesi ile birlikte yerleşim anomalilerine bağlı olarak gebelik süreci de sıkıntıya girebiliyor ve ciddi kanamalar meydana gelebiliyor. Bu durum da yine periyodik pelvik ağrıların en önemli nedenleri arasında gösteriliyor. Bu tür bir ağrı durumu ile karşı karşıya geldiğinizde hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız tavsiye ediliyor çünkü müdahale edilmediği takdirde farklı sorun ve sıkıntıları da beraberinde getirecek, genel sağlık durumunu da olumsuz anlamda etkileyecektir.
İnfertilite
Histeroskopi uygulaması, uterin kavitenin değerlendirilmesinde en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir ve gayet başarılı bir uygulama olduğunu da bir kez daha ifade etmek gerekiyor. İnfertilite tespitinde de yine bu uygulamadan faydalanılacaktır. Histeroskopi ameliyatı gerektiren sorunlardan bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz ve yapılacak tetkikler neticesinde bu tür bir sorun ortaya çıktığı takdirde vakit kaybetmeden ilgili müdahalenin de yapılması gerekiyor. Kesin sonuç alabilmek adına doktorunuz farklı tetkikler de isteyebilir çünkü tespit edilmesi kolay değildir ve tek bir tetkik de tek başına yeterli olmayabiliyor.
Dış Gebelik
Tekrarlayan düşük ile birlikte dış gebelik durumu da yine hiperoskopik testlerin uygulanması için geçerli olan nedenlerden bir tanesidir. Yapılacak inceleme neticesinde ortaya çıkacak olan sonuçlar ile birlikte hiperoskopi ameliyatı için planlama yapılacaktır. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi hiperoskopi ameliyatı çok sayıda sorunu ortadan kaldırmak adına uygulanan cerrahi yöntemlerden bir tanesidir. Anestezi destekli bu girişim ile birlikte var olan sorunlardan kısa sürede kurtulmak mümkündür. Dış gebeliğin tek başına bir bulgu ya da tanıyı ortaya koymadığını da ifade etmekte fayda var. Kanamaların artması ile birlikte ortaya çıktığı takdirde daha kesin sonuç elde edilebiliyor ve aslında birçok tetkik istenmesindeki ana sebep de budur. Kesin sonuçlar elde edildikten sonra ameliyat planlaması çok daha kolay bir hal alacaktır.
Tekrarlayan Gebelik Kaybı
Düşük sorununun birçok nedeni olabilir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki tüm gebeliklerde bu oran %25’lere kadar ulaşmış durumda. Ne yazık ki yalnızca kadınlar değil, erkekler de bu konuda bilinçsiz bir tutum sergilemeye devam ediyor. Genel sağlığın yerinde olmaması ya da rahim ile ilgili sorunlar gebeliğin sorunlu olmasına ve hatta düşüğe kadar gidebiliyor. Tekrarlayan gebelik durumu ise farklı sorunları beraberinde getiriyor ve hiperoskopi ameliyatına ihtiyaç duyulabiliyor. Bunun için birtakım tetkiklere ihtiyaç duyulacak ve bu tetkikler neticesinde genel kanıya varılacaktır. Tek balına düşük sorunu ne yazık ki ameliyat için harekete geçirecek bir durum değildir.
Gebelikte Kanama
Gebelik döneminde kanamaların meydana gelmesi bazı durumlarda olağandır ve kabul edilebilir bir olaydır ancak bu kanamalar sıklaşmaya başladığında ve daha yoğun bir kan gözlemlendiği takdirde farklı bir sorunun söz konusu olduğunu tahmin etmek de zor olmayacaktır. Histeroskopi kontrolü ile birlikte sorunun ana nedeni tespit edilir ve eğer diğer tetkikler de beklenen sonucu verirse histeroskopi ameliyatı için süreç başlatılır. Gebelikte meydana gelen kananın birçok nedeni olabiliyor ve bu dönemde düzenli kontrollerin çok daha büyük bir öneme sahip olduğunu da ifade etmek gerekiyor. Gebelikte kanama elbette bir belirti olabilir ancak tek başına histeroskopi ameliyatını gerektirdiğini söylemek kesinlikle hatalı bir söylem olacaktır.
Türleri
Histeroskopi yöntemleri 3 farklı şekilde uygulanabiliyor. Var olan sorunları ortaya çıkarmak ve histeroskopi ameliyatı için bir planlama yapabilmek adına bu yöntemlerden en iyi şekilde faydalanılıyor. Ofis, tanısal ve operatif olmak üzere 3 farklı yöntem karşımıza çıkıyor. Sonuç elde etmek bu uygulamalar ile birlikte daha kolay ve daha hızlı hale gelmiş durumda. Dilerseniz daha fazla vakit kaybetmeden alt başlıklar halinde bu uygulamaların nasıl yapıldığına ve neden bu isimleri aldığına da hep birlikte göz atalım. Her yöntemin uygulanış şekli bazı farklılıkları da beraberinde getiriyor ve uzman bir doktor tarafından uygulandığı takdirde elde edilecek sonuçlar da çok daha güvenilir olacaktır.
Ofis Histeroskopi
Adından da anlaşılacağı gibi muayenehane ya da klinik ortamında başarılı bir şekilde gerçekleştirilen histeroskopi uygulamalarından bir tanesidir… bu uygulama herhangi bir anesteziye gerek duyulmadan sorunsuz bir şekilde yapılıyor ve bu uygulama sayesinde rahim içinin bir kamera yardımı ile birlikte daha net bir şekilde görüntülenmesine de fırsat sağlanmış olunuyor. Rahat olmasının yanı sıra gayet basit bir uygulama olduğunu da söyleyebiliriz ve hekim konforu ile birlikte hasta konforu da üst seviyelerdedir. Bu uygulama ile birlikte rahimde ve çevresinde var olan sorunlar daha net bir şekilde gözlemleniyor ve eğer ihtiyaç duyulursa gerekli tedavi yöntemleri de bu uygulama neticesinde belirleniyor. Konforlu ve başarılı bir uygulama olarak birçok hekim tarafından tercih edildiğini de söylemek mümkündür.
Tanısal Histeroskopi
Tanısal histeroskopi uygulaması da histeroskopinin farkı bir yöntemi olara karşımıza çıkıyor. Bu uygulama türünde ilk olarak rahim ağzı genişletiliyor ve bunun asıl nedeni de histeroskopun geçişini daha kolay ve daha hızlı hale getirebilmektir. Akabinde histeroskop, servikal kanal yolu kullanılarak rahim içi boşluğuna ulaştırılır ve bu sayede gözlem yapmak da çok daha kolay bir hal alır. Özel gazlar ya da karbondioksit gazının rahim içerisinde enjekte edildiğini de belirtmek gerekiyor ve bunun nedeni ise şişmeyi sağlayarak genişlik elde etmek ve gözlem yapmayı daha kolay hale getirebilmektir. Başarılı uygulamalardan bir tanesi ve az önce de ifade ettiğimiz gibi bu sayede rahim içinin gözlemlenerek sorunların tespit edilmesi de çok daha kolay ve hızlı bir hal alıyor.
Operatif Histeroskopi
Histeroskopi ile birlikte rahim içi yapışıklıklarına, myomlara ve anormal yapılara ulaşmak ve müdahale etmek mümkündür. Son yöntemimiz olarak operatif histeroskopiden bahsetmek istiyoruz. Histeroskop yardımı ile iç kısma makas, koter ya da tutucu aletlerin ulaştırılması mümkün ve çok daha kolay hale geliyor. Birtakım patolojik sorunlar bu müdahale ile birlikte daha net ve daha hızlı bir şekilde gözlemleniyor. Myomların yanı sıra poliplerin çıkartılması da yine bu uygulama ile birlikte mümkündür. Gayet başarılı bir yöntem olduğunu ifade etmekte fayda var ve en çok kullanılan yöntemler arasında yer aldığını da görebiliyoruz.
Histeroskopi Ameliyatı Öncesi
Cerrahi müdahale öncesi hastanın fiziksel hazırlığının yanı sıra zihinsel hazırlığının da büyük bir önem taşıdığını çok iyi biliyoruz ameliyat denilince birçok insan endişe ediyor ve genellikle tedirgin bir hava hâkim oluyor. Histeroskopi ameliyatı endişe edeceğiniz kadar büyük ya da sancılı bir ameliyat değildir. 30 dakika gibi kısa bir sürede masadan kalkacağınızı da belirtmek istiyoruz. Ameliyat öncesi dikkat etmeniz gereken bazı hususların yanı sıra yerine getirilmesi gereken tetkikler de mevcuttur ve bu konuda doktorunuz da sizlere gerekli bilgiyi aktaracaktır. Dilerseniz ameliyat öncesine hep birlikte göz atalım ve sizleri de bilgi sahibi yapmaya çalışalım.
Genel Kontroller
Her ameliyat öncesinde olduğu gibi histeroskopi ameliyatı öncesinde de hastanın genel sağlık kontrollerinin eksiksiz bir şekilde yapılması gerekiyor. Bu kontroller büyük önem arz ediyor çünkü var olan bir sağlık sorunu operasyonu olumsuz etkileyebilir ve bu da ameliyatın ertelenmesine ya da iptal edilmesine neden olabilir. Genel sağlık kontrolü neticesinde herhangi aksi bir durum söz konusu olursa eğer öncelikli olarak bu sağlık sorununun tedavi edilmesi gerekiyor. Doktorunuz da bu konuda bilgilendirmede bulunacak ve sağlık sorunu çözüldükten sonra histeroskopi ameliyatı için ilgili planlama yapılacaktır. Ameliyat öncesi tetkikler de doğru sonuç alabilmek ve planlamada bulunabilmek adına büyük bir öneme sahiptir.
Hasta Öyküsü
Hastanın genel sağlık durumunun kontrol edilmesinden sonra hastalık ile ilgili şikayetleri ve yaşadığı süreç de hastadan dinlenmelidir. Hasta öyküsü kesin bir bilgi içermemekle birlikte doktora hastalık hakkında fikir verecektir. Burada önemli olan tetkiklerin hatasız bir şekilde gerçekleştirilmesidir. Hastanın şikayetleri doğrultusunda direkt işlem yapmak yerine genel sağlık kontrolleri ve tetkiklerin sonuçlarının beklenmesi çok daha doğru olacaktır. Bu süreç emin olun çok kısa ve hastalığın nedenleri de bu kısa süre zarfında daha net bir şekilde ortaya konulacaktır. Hastanın öyküsünün dinlenmesinde kullandığı ilaçlara da yer vermesi gerekiyor ve tüm ilaçların yine doktor ile paylaşılmasında da fayda vardır.
Hastanın Şikayetleri
Histeroskopi tetkikleri öncesinde hastanın şikayetlerine de yer vermek gerekiyor ancak bir üst başlıkta da ifade ettiğimiz gibi şikayetler doğrultusunda kesin yargılara varmak ne yazık ki mümkün değildir. Fiziksel tedavinin yanı sıra histeroskopi cihazı yardımı ile de rahim içi detaylı bir şekilde gözlemlenmeli ve bu doğrultuda kararlar alınmalıdır. Hastalar birçok farklı şikâyet ile doktorların kapısını çalabiliyor ancak tetkiklere başvurmadan bu şikayetler ile hareket etmek fazlasıyla amatör bir davranış olacaktır. Şikayetlerin dinlenmesi, fikir edinmek adına gerçekleştiriliyor ve zaten sonrasında tetkikler için harekete geçiliyor. Bu konuda ilgili süreci de doktorunuz sizinle paylaşacak ve daha sağlıklı bilgi aktarımında bulunacaktır.
Jinekolojik Muayene
Jinekolojik muayene ile birlikte rahimde meydana gelen sorunlar daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır ve hasta şikayetleri ele alınarak bir araya getirildiği takdirde hastalık hakkında bilgi sahibi olmak çok daha mümkün hale geliyor. Düzenli jinekoloji muayenesi ile birlikte var olan sorunların kısas ürede ortaya çıkartılması daha mümkün hale geliyor ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki ne yazık ki çok az sayıda kadın bu muayenelerden haberdar ve düzenli olarak kontrole gidenlerin sayısı da ne yazık ki bir hayli az. Jinekolojik muayene ile birlikte tetkikler daha güçlü hale getiriliyor ve süreç ile ilgili karar vermek de daha kolay bir hal alıyor.
Tetkikler
Yazımızın büyük bir kısmında da bahsettiğimiz gibi ameliyat kararı almadan önce genel sağlık sorunlarının ortaya çıkartılması adına tetkikler yapılıyor ve bu tetkikler neticesinde birtakım kararlar alınıyor. Tetkikler içerisinde hormon kullanımı ve ultrasonografi gibi uygulamalar da yer alıyor. Kesin sonuç elde etmek ve karar alabilmek adına bu tetkiklerin eksiksiz bir şekilde yapılması gerekiyor. Doktorunuz bu konuda nasıl hareket etmeniz gerektiğini sizlere aktaracak ve yardımcı olacaktır. Tetkiklerin hatasız yapılması ameliyat sürecinin belirlenmesinde de büyük bir öneme sahiptir ve ameliyat olacağınız adreste bu tetkiklerin tamamını yaptırabilirsiniz. Şimdi dilerseniz bu süreçte hastaları ne gibi uygulamaların beklediğine de hep birlikte göz atalım ve sizleri de bilgi sahibi yapmaya çalışalım.
Hormon Kullanımı
Rahim içerisinde meydana gelen yapışıklık durumunun çözümlenmesinde hormon tedavisi uygulanabilir ve histeroskopi öncesi bu kullanımın nasıl sonuçlar doğurduğu da detaylı bir şekilde araştırılarak hareket edilir. Yeniden yapışma durumu meydana gelmemesi adına hormon kullanımı büyük bir öneme sahiptir ve bunun yanı sırsa spiral kullanımı da gerçekleştirilebilir. Bu tedavi bir bütün şeklinde uygulanıyor ve tetkikler arasında da yer almaktadır. Tedavi tamamlandıktan sonra histeroskopiye gerek olup olmadığı belirlenir ve ihtiyaç duyulduğu takdirde ameliyat için bir süreç planlaması yapılır. Hormon tedavisi genellikle olumlu sonuç veriyor ancak her hastada aynı sonuçları verdiğini söylemek de hatalı bir söylem olacaktır.
Ultrasonografi
Rahim içi kistlerin görüntülenmesinde ve bulguların netleştirilmesinde ultrasonografi de büyük bir önem taşıyor. Kesin sonuç elde edebilmek adına ultrasonografiden faydalanmak çok daha doğru ve sağlıklı bir hamle olacaktır. Sonuçlar kısa sürede ortaya çıkıyor ve rahim içinde meydana gelen birçok hastalık da yine bu uygulama ile birlikte tespit ediliyor ve buna göre harekete geçiliyor. Tedaviye hazırlık döneminde bu uygulama ile birlikte diğer tetkikler de tamamlandığı takdirde uygulanacak tedavi yöntemi de netlik kazanıyor. Bazı hekimler buna ihtiyaç duymayabiliyor ancak büyük bir kısmı ultrasonografinin önem arz ettiğini ifade ediyorlar.
Risklerin Analiz Edilmesi
Tetkikler neticesinde ameliyat için karar vermek çok daha kolay bir hal alıyor. Bu aşamadan sonra ise doktor tarafından risklerin analiz edilmesi gerekiyor. Analiz sonuçları hasta ile de paylaşılıyor ve gerekli bilgilendirme en iyi şekilde yapılıyor. Analiz sonrasında da gerçekleştirilecek olan birtakım uygulamalar var ve bunlardan bir tanesi de hastanın genel sağlık problemlerinin ele alınmasıdır. Eğer bu problemler ameliyatı olumsuz yönde etkileyecekse öncelikli olarak bu sorunun ortadan kaldırılması için bir hamle yapılıyor. Sağlık sorunu ortadan kaldırıldıktan sonra ameliyat için herhangi bir engel kalmıyor ve gerekli planlama yapılarak süreç için start veriliyor. Risklerin analizinde doktor birtakım uygulamalardan faydalanabilir ve teknoloji de bu konuda hekimlere yardımcı olmaya devam ediyor. Bu yüzden tercih edeceğiniz hekim ve kliniğin bu alanda gelişmişlik göstermesi önemlidir.
Hastanın Genel Sağlık Problemleri
Her cerrahi müdahale öncesi hastanın genel sağlık durumu ve sağlık problemleri göz önünde bulundurulmalıdır. Cerrahi müdahalelerin ne kadar önemli operasyonlar olduklarını biliyoruz ve bütünüyle hassasiyet göstermekte fayda vardır. Var olan birçok sağlık problemi ameliyatı olumsuz etkileyebilir ve sonuç alma eylemini de daha zor hale getirebilir. Yukarıdaki başlıkta da ifade ettiğimiz gibi öncelikli olarak var olan sağlık sorununun yok edilmesi ve sonrasında ameliyat kararı alınması gerekiyor. Tetkikler bu konuda hem doktora hem de hastaya daha net ve daha sağlıklı bilgiler sunacak ve hekimin yolunu da belli oranda açacaktır. Varsa sağlık sorunlarınızı hekiminiz ile paylaşmanız tavsiye ediliyor.
Düzenli Kullanılan İlaçlar
Cerrahi müdahalelerin tamamında olduğu gibi histeroskopi ameliyatı öncesinde de kullandığınız tüm ilaçları doktorunuz ile paylaşmanız gerekiyor. Bunun tek bir nedeni var ve o da kullandığınız ilaçların ameliyat sürecine direkt etki ediyor olmasıdır. Doktorunuz da bu konuda gerekli soruları soracak ve kullanmamanız gereken ilaçları da liste olarak sizinle paylaşacaktır. Önemli bir operasyona adım atacaksınız bu yüzden ameliyat öncesi dönemde de ekstra hassasiyet göstermeniz gerekiyor. İlaç kullanımı özellikle ameliyat öncesi dönemde çok daha büyük bir öneme sahiptir ve bünyelerinize zarar verecek olan ilaçlardan da olabildiğince uzak kalmanız tavsiye ediliyor. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar ameliyatı çok daha büyük ölçüde etkiliyor ve ameliyat esnasında meydana gelebilecek kanamalarda da can sıkıcı bir durum söz konusu olabiliyor. Aspirin dahi kullanıyor olansız bu bilgiyi doktorunuz ile paylaşmanız gerekecektir.
Menstrüel Döngü
Menstrüel döngünün düzensiz olması, rahim içerisinde meydana gelen sorunların neticesinde de gerçekleşebiliyor bu yüzden ameliyat öncesi bu konuda da doktorunuza detaylı bilgi vermek durumundasınız. Bu döngüde bir aksama ya da fazlalık durumu söz konusu ise tetkikler de buna göre yapılacak ve uygulanacak tedavi yöntemi de buna göre belirlenecektir. Bilgi paylaşımı bu süreçte çok daha fazla önem taşıyor ve bununla birlikte ameliyatı gerçekleştirecek olan hekimin işini de daha kolay hale getiriyor. Kullandığınız ilaçların yanı sıra menstrüel döngü ile ilgili sıkıntı ve şikayetlerinizi de eksiksiz bir şekilde hekiminiz ile paylaşmalısınız.
Gebelik Öyküsü
Hastanın gebelik öyküsünün dinlenmesi durumu da tetkikler ve ameliyat öncesi süreç içerisinde yer almaktadır. Gebelik döneminde yaşanan sağlık sorunları ile birlikte kanamalar hakkında bilgi almak da büyük bir önem taşıyor. Bu konuda tüm bilgileri doktorunuz ile paylaşmanızda fayda var ve yaşadığınız en küçük sorun bile doktorunuz için bilgi verici bir detay olabilir. Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi tetkik süreci eksiksiz ve hatasız bir şekilde gerçekleştirilmelidir. He bilgi önem taşıyor ve gebelik sürecinin nasıl geçtiği de net sonuçlar elde edebilmek adına gerekli olan detaylardan bir tanesidir.
Ameliyata Hazırlık
Ameliyat kelimesi bile insanı ürpertebiliyor ve özellikle kadınlardan bu durumdan çok daha fazla rahatsız oluyor. Her zaman söylediğimiz gibi fiziksel hazırlık ile birlikte zihinsel hazırlık da önemlidir bu yüzden aklınıza takılan en küçük soru işaretini bile doktorunuz ile paylaşmalı ve ameliyat öncesinde bu soru işaretlerinden ve endişelerinizden kurtulmalısınız. Doktorunuz sizi her anlamda rahatlatacak ve tedirgin ruh halinizi de ortadan kaldıracaktır. Bununla birlikte fiziksel hazırlık için de dikkat etmeniz gereken birtakım hususlar karşınıza çıkacaktır. Yeme içme bile büyük öneme sahip ve bu hususları göz önünde bulundurarak hareket ettiğiniz takdirde hem ameliyat daha başarılı geçecek hem de ameliyat sonrası dönemde kendinizi daha iyi hissedeceksiniz.
Yeme İçmenin Kesilmesi
Cerrahi operasyonlar öncesinde yeme içmenin kesilmesi için belli bir gün veriliyor ve bu güne sirayet etmenizde fayda vardır. Ameliyattan bir gün önce karnınızı çok fazla doyurmamanız ve hatta hafif atıştırmalıklarla tokluk hissini sağlamanız gerekiyor. Sigara ve alkol gibi zararlı içecekler ise bu dönemde sizlerin en büyük düşmanıdır ve bu konuda da doktorunuz tarafından önemli uyarılar yapılacaktır. Sizler dikkatli davrandığınız takdirde daha başarılı ve daha sağlıklı bir operasyon karşınıza çıkacak ve ameliyat sonrası dönemde de herhangi bir aksilik yaşamayacaksınız. Bu konuda doktorunuzdan da detaylı ve net bilgiler alabilirsiniz.
İlaç Kullanımının Durdurulması
İlaç kullanımı, ameliyat öncesi dönemde büyük riskler barındırabiliyor. En az 1 hafta öncesinden ilaç kullanımının bırakılması tavsiye ediliyor ancak bazı hekimler bu sürenin 10 gün olması gerektiği konusunda ısrarcı davranıyor. Hekimlerinizin uyarılarını dikkate alın çünkü kan sulandırıcı ilaçlar cerrahi operasyonlarda büyük sıkıntılara sebebiyet verebiliyor. Operasyon esnasında meydana gelecek kanamanın durdurulması bu ilaçlar yüzünden daha zor ve daha sıkıntılı bir hal alabiliyor. Hem hekim konforunu hem de kendi konforunuzu arttırmak adına ilaç kullanımını da belirtilen süre dahilinde bırakmanız sizlerin lehine olacaktır. Aspirin dahi kullansanız ameliyata direkt olarak etki edebiliyor ve olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenden dolayı buna ne kadar dikkat etmeniz gerektiğinin büyük önemi var.
Cinsel İlişkiye Ara Verilmesi
Ameliyat kararı alındıktan ve ilgili tarih belirlendikten sonra cinsel ilişki konusunda da dikkatli davranmanız gerekiyor. 10 gün kadar öncesinden cinsel ilişkiyi terk etmenizde fayda var ve doktorunuz da net süreyi sizinle paylaşacaktır. Ameliyata daha sağlıklı bir şekilde hazırlanabilmek ve fiziksel anlamda da hazır olmak adına cinsel ilişkinin bir süreliğine bırakılmasında fayda vardır. Ara verdiğiniz takdirde vajinal bölgede kendi içerisinde dinlenmiş olacak ve ameliyata daha sağlıklı bir şekilde hazırlanacaktır. Bu konu büyük bir önem taşıyor ve doktorların hastaları en çok uyardığı ve hatalara dikkat etmeleri gerektiğini söylediği konulardan bir tanesi olduğunu da ifade etmek gerekiyor.
Histeroskopi Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sonrası dönemde fiziksel olarak çok büyük rahatsızlıklar hissetmeyeceksiniz ve bu ameliyatın, hayatınızı olumsuz etkileyecek riskleri de bulunmuyor. Zihinsel olarak belli bir süre sıkıntı yaşayabilirsiniz ancak bu konuda da doktorunuz ve yakın çevrenizin desteği ile birlikte ayakta kalabilirsiniz. Ameliyat sonrası dönemde doktorunuz tarafından yapılan uyarıları da göz ardı etmemenizde fayda var. Ne kadar dikkatli ve hassas davranırsanız iyileşme süreci de daha hızlı ve daha sağlıklı bir seviyeye ulaşacaktır. Bu konuda doktorunuzdan yardım alabilir ve ameliyat sonrası dönemde de kontrolleri aksatmamak kaydı ile süreci hızlandırabilirsiniz.
Komplikasyonlar
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi histeroskopi ameliyatı sonrası da birtakım komplikasyonlar sizleri bekliyor ancak az önce de ifade ettiğimiz gibi hayatınızı büyük ölçüde etkileyecek olan riskler ya da sorunlar değildir. Bu tür sorunlar ile karşı karşıya geldiğinizde paniğe kapılmamanız ve vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Bu sorunlardan bir tanesi sıvı dengesinin bozulması olarak karşınıza çıkıyor. Çok sık görülmese de riskler arasında yer aldığını belirtmek gerekiyor ancak merak etmeyin önüne geçmek ve tedavi edilmesi gayet kolay. Az önce de ifade ettiğimiz gibi durumu doktorunuz ile paylaşmanız yeterli olacak ve ilgili tedavi süreci vakit kaybetmeden başlayacaktır.
Perforasyon
Bir tıp terimi olarak karşımıza çıkan perforasyon, içi boş olan bir organın açılmasına karşılık geliyor. Histeroskopi ameliyatı sonrasında ise riskler grubunda yer alıyor ve dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi olduğunu da ifade etmek gerekiyor. Periton boşluğuna doğru sımalar meydana gelebilir ve bu durum farklı sorunları da beraberinde getiriyor. Doktor kontrolleri, ameliyat sonrası da devam edecektir ve bu tür bir sorun tespit edildiği takdirde gerekli önlemler de vakit kaybetmeden alınacak. Ameliyat sonrası dönemde yaşadığınız her türlü sorunu küçük çapta dahi olsa hekim ile paylaşmanızda önem vardır. Düzenli kontrolleri aksatmamanız da bu yüzden büyük bir öneme sahip ve aksi bir durumun tespit edilmesinde de bu kontroller büyük pay sahibidir.
Akciğerde Sıvı Birikimi
Cerrahi müdahalelerin hastaları en çok korkutan taraflarından bir tanesi de ameliyat sonrası dönemde meydana gelen risklerdir. Bu risklerden bir tanesi de akciğerde meydana gelen sıvı birikmesidir. Çok sık rastlanan bir sorun olmadığını ve endişe etmemeniz gerektiğini belirtmek istiyoruz. Hasta eğer bu tür bir risk ile karşı karşıya gelmişse bu durum doktor kontrollerinde net bir şekilde ortaya çıkıyor ve ilgili müdahale de en kısa sürede sorun ortadan kaldırılıyor. Önemli ve büyük bir komplikasyon olduğunu söyleyebiliriz ancak tedavisi mümkün ve paniklemeden doktor kontrollerine devam etmeniz yeterli olacaktır. Sıvı birikmesinin önüne geçilmediğinde farklı hastalıklar da meydana gelebiliyor bu yüzden vakit kaybetmeden tedavi için harekete geçilmelidir.
Kanama
Özellikle vajinal bölgede meydana gelen kanamalar birçok hastayı tedirgin ediyor ve yine hastaların paniklemesine sebebiyet verebiliyor. Az önce de ifade ettiğimiz gibi paniklemeden direkt doktorunuz ile iletişim kurmanız gerekiyor. Kanama sorunu bu ameliyattan sonra hastaların başına gelen en önemli sorunlardan bir tanesidir ve çok sık görüldüğünü de ifade etmek gerekiyor. Kanamanın bir an önce durdurulması ve bu sorunun neden kaynaklandığının da tespit edilmesi gerekiyor. Hekimler bu konuda gerekli kontrolleri en iyi şekilde yapacak ve sorunun çözülmesi adına sizlere en iyi şekilde yardımcı olacaktır. Sizlerin yapması gereken en önemli şey ise büyük bir soğukkanlılık ile doktorunuza başvurmanız olacaktır.
Rahim Ağzında Yaralanma
Bu sorun, histeroskopi kontrolünde de gerçekleşebilir ve büyütülecek bir sorun değildir çünkü ilaç tedavisi ile birlikte kısa sürede sorunun çözümü gerçekleşiyor. Rahim ağzındaki yaralanmalarda önemli olan detay ise ilgi bölgenin iltihap kapmasını önlemektir. Asıl sorun ne yazık ki budur ve hassas olan bölge, yaralanma ile birlikte enfeksiyon riskini de beraberinde getiriyor. İlaç kullanımı ve bakımın kusursuz olması gerekiyor. Bu konuda doktorunuz yeterli bilgiyi sizinle paylaşacak ve ilaç tavsiyesinde bulunacaktır. Reçete dışına çıkmamak da büyük önem taşıyor ve kullanacağınız ilaçları doktorunuz ile paylaşabilirsiniz. Rahim ağzı yaralanmaları, ameliyattan sonra karşılaşılan en büyük sorunlardan bir tanesidir ancak tedavisinin mümkün olduğunu ve endişe etmemeniz gerektiğini bir kez daha hatırlatmış olalım.
Rahim İçinde Enfeksiyon
Rahim ağzı yaralanması ile birlikte yine en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de hiç şüphesiz rahim içerisinde oluşan enfeksiyon ve iltihaplanma durumudur. İlgili bölgenin bakımı doğru ev sağlıklı bir şekilde yapılmadığı takdirde ne yazık ki bu risk ile karşı karşıya gelebiliyorsunuz. Paniklemek yerine doktorunuz ile iletişime geçmek ve yardım almak kesinlikle çok daha doğru olacaktır. Burada ilaç tedavisi bir adım öne çıkıyor ve tedavi süresi boyunca ilaç kullanımını aksatmadığınız ve ilaçlarınızı doğru bir şekilde kullandığınız takdirde bu sorundan da kısa süre içerisinde kurtulacaksınız. Enfeksiyon ilerlediği takdirde iltihap kapma durumu da söz konusu hale gelebiliyor bu yüzden vakit kaybetmeden hekime başvurmak ve tedavi için harekete geçmek gerekiyor.
Anesteziye Bağlı Riskler, Komplikasyonlar
Anestezi destekli müdahalelerden bir tanesi olan histeroskopi ameliyatı, tetkikler neticesinde hastanın anesteziden hangi ölçüde etkileneceğini de bizimle buluşturuyor ancak tahmin edilemeyen sonuçlar da ortaya çıkabiliyor ve bu konuda da dikkatli olmakta fayda vardır. Anestezi neticesinde genellikle alerjik reaksiyonlar söz konusu oluyor ve ilaç tedavisi ile birlikte bu sorunun kısa süre içerisinde ortadan kaldırılacağını da belirtmekte fayda var. Ameliyat öncesi riskler ve komplikasyonlar konusunda doktorunuz sizlere bilgi verecekti ve yine sizden onay adlığı takdirde ameliyat için start verilecektir. Riskler hakkında bilgi sahibi olmanız daha temkinli olmanız adına da büyük önem taşıyor. Ameliyat öncesinde birtakım tetkikler gerçekleştirilecek ve hastanın anesteziye vereceği tepki de yine bu tetkikler neticesinde ortaya çıkacaktır.
Ciddi Yan Etkiler
Hayatınızı çok fazla olumsuz etkileyecek riskler barındırmadığını daha önce de ifade etmiştik ancak ciddi sorunlar adı altında birkaç risk mevcut… Merak etmeyin bu riskler ile karşı karşıya geldiğinizde tedavi konusunda sıkıntı yaşamayacaksınız ancak diğer risk gruplarına nazaran daha büyük sorunlar olduklarını belirtmekte fayda var. Doktor kontrolleri ameliyat sonrası da devam edecek ve bu kontroller neticesinde iyileşme süreci ile ilgili bilgi almak da daha kolay ve daha sağlıklı oluyor. Ciddi yan etkilere dilerseniz hep birlikte göz atalım ve karşı karşıya geldiğiniz takdirde neler yapmanız gerektiğini de yine sizinle paylaşalım.
Aşırı Vajinal Kanama
Vajinal kanamanın birçok nedeni olabilir ve rahim ağzı yaralanmalar ile birlikte rahim içi enfeksiyon durumu da bu kanamaları beraberinde getirebiliyor. Bunun dışında ameliyat ile ilgili sorunlar da kanamalara neden olabileceği için dışarıdan bakılarak herhangi bir sebep sunmak çok da doğru olmayacaktır. Bu tür bir kanama durumu karşınıza çıktığı takdirde sizler de doktorunuz ile iletişime geçebilirsiniz. Kanamanın asıl sebebi tespit edildikten sonra vakit kaybetmeden tedavi için harekete geçiliyor. Aşırı vajinal kanama, bir süre sonra kötü ve çirkin bir kokuyu da beraberinde getirecektir bu yüzden ertelemeden doktorunuza başvurmanızı tavsiye ediyoruz.
Şiddetli Karın Ağrısı
Birçok kadın, ameliyat sonrası dönemde şiddetli karın ağrısı şikâyeti ile doktorların kapısını çalıyor. Histeroskopi ameliyatı sonrası en sık karşı karşıya gelinen sorunlardan bir tanesidir ancak emin olun tedavisi de tahmin ettiğinizden çok daha kolaydır. Bazı kadınlar bu ağrıların adet sancısına benzer bir ağrı olduğunu söylüyor ve bu yüzden ayırt etmek de zor olabiliyor. Doktor kontrolü ile birlikte ağrıların asıl sebebi de daha kısa sürede ortaya çıkacak ve bununla ilgili tedbirler alınarak tedavi başlatılacaktır. Düzenli doktor kontrollerini aksatmamanızı bu yüzden sık sık ifade ediyor ve tavsiye ediyoruz. Kontroller esnasında şikayetlerinizi dile getirebilir ve doktorunuzdan yardım talebinde bulunabilirsiniz. Şiddetli karın ağrısı kimi zaman uykularınızı bölecek seviyeye ulaşıyor ve normal bir adet ağrısından çok daha şiddetli olduğunu da ifade etmek gerekiyor.
Ateş
Şiddetli ağrı ile birlikte baş ağrısı ve ateşlenme durumu da söz konusu olabiliyor. Ameliyattan sonra yine en sık karşı karşıya gelinen risklerden bir tanesi de yüksek ateştir. Bu normal bir hastalanma ölçütünde ateşlenme değildir ve gündelik hayatınızı sekteye uğratacak boyuta ulaşabiliyor. Şiddetli ağrı ile birleştiği ve beraber yaşandığı takdirde iş yapamaz hale geliyorsunuz. Ameliyat sonrası dönemde bu konuda da büyük bir hassasiyet göstermenizde fayda var ve yüksek ateş şikayetine sahip olduğunuz anlarda doktorunuz ile iletişim kurmanızda fayda var. Acele etmelisiniz çünkü ilerlediği takdirde çok daha sıkıntılı bir süreç karşınıza çıkacak ve rahatsızlığınız da daha hızlı bir şekilde ilerleyecektir.
Kötü Kokulu Vajinal Akıntı
Vajinal akıntı kendine has bir kokuya sahiptir ancak ameliyattan sonraki dönemde yaşanacak olan akıntının kokusu çok daha kötü ve rahatsız edicidir. Bu kötü ve çirkin kokudan kurtulmak adına özel bir tedavi uygulanıyor ve sizler de şikayetinizi ilettiğiniz takdirde doktorunuz bu konu ile ilgili süreci başlatacaktır bu akıntının nedeni tam olarak bilinemiyor ancak sıradan bir koku değil ve dışarıdan bile fark edilebiliyor. Bu durum ne yazık ki kişinin gündelik ve sosyal hayatını da olumsuz etkiliyor ve daha da kötüsü sahip olduğu özgüveni büyük ölçüde zedeliyor. Yapmanız gereken şey şikayetlerinizi doktorunuz ile paylaşmak ve tedavi için bir an önce harekete geçmek olacak…
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyattan sonraki süreçte tamamen rahata kavuşacağınızı düşünüyorsanız eğer yanılıyorsunuz. Az önce de bahsettiğimiz gibi ne yazık ki birtakım riskler mevcut ve bu risklerden uzak kalabilmek adına yapmanız gereken şeyler var. Dikkat edilmesi gereken hususları yerine getirdiğiniz takdirde iyileşme sürecinde yaşanacak olan sıkıntıları da en aza indirgemiş olacaksınız. Bu konuda doktorunuz da tavsiyelerde bulunacak ve düzenli kontroller neticesinde gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Ameliyat sonrası dönemde karşı karşıya geleceğiniz riskleri azaltmak adına hassasiyet göstermeniz gereken detayları da alt başlıklar halinde sizinle paylaşmak istiyoruz. Dilerseniz daha fazla vakit kaybetmeden bu hususları da ele alalım ve sizleri de bilgilendirmiş olalım.
Cinsel İlişkiden Kaçınma
Ameliyat sonrasında cinsel ilişki konusunda biraz daha sabırlı olmanız gerekiyor. Doktorunuz, ne zaman sağlıklı bir ilişki yaşayabileceğinizi ve bedenleriniz ile birlikte vajinanızın da bu konuda hazır olduğunu sizlere aktaracaktır. Ameliyattan sonraki 1 haftalık süreç büyük bir öneme sahip ve bu süreçte cinsel ilişkiden olabildiğince uzak durmanızda fayda var. Az önce de söylediğimiz gibi doktor kontrolleri neticesinde hekim de bu konuda sizlere bilgi verecek ve bedenlerinizin hazır olduğunu ifade edecektir. Ameliyattan kısa bir süre sona cinsel ilişkiye girdiğinizde takdirde vajinal kanama meydana gelebilir ve bununla birlikte enfeksiyon riski de daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bu konuda ekstra hassasiyet göstermeniz gerekiyor ve daha da önemlisi doktorunuzun uyarılarını dikkatte almalısınız.
İlaçların Doğru Kullanımı
Özellikle ağrılarınızın dinmesi için ağrı kesici ilaçlara çok fazla ihtiyacınız olacaktır. Gece daha rahat bir uyku çekmek ve gündelik hayatlarınıza sorunsuz bir şekilde devam edebilmek için ilaçların düzenli kullanımı büyük bir önem taşıyor. Size verilen reçete dışına çıkmamaya ekstra gayret gösterin ve ilaçlarınız bittiği takdirde vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçerek yeni bir reçeteye ihtiyaç olup olmadığını öğrenin. Ameliyat sonrası dönemde ilaç kullanımında hastaların büyük bir hassasiyet göstermesi gerekiyor ve bu sayede iyileşme süreci de beklenenden daha hızlı bir şekilde ilerleyecektir.
Düzenli Doktor Kontrolü
Ameliyat sonrasında belki de en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan bir tanesi hiç şüphesiz düzenli doktor kontrolüdür. Bu kontroller sayesinde var olan bir sağlık sorunu da daha kısa sürede tespit ediliyor ve hastanın şikayetleri ile ilgilenmek de daha kolay bir hal alıyor. Size verilen tarihlerde doktorunuzun yanında yer almanız iyileşme süreci adına büyük öneme sahiptir. Kontroller esnasında, yaşadığınız sorunları detaylı bir şekilde anlatın ve kullandığınız ilaçların yan etkileri varsa bunu da doktorunuza iletmeniz sizlerin yararına olacaktır. Birlikte hareket ettiğiniz takdirde süreci daha hızlı ve sağlıklı bir noktaya taşımanın mümkün olacağını da bilmeniz gerekiyor.
Regl Kanamalarını Takip Etme
Regl kanamalarının düzenli olması, bir kadının sağlıklı olduğunun en büyük işaretidir. Ameliyat öncesi dönemde olduğu gibi ameliyattan sonraki süreçte de regl dönemlerinin hatasız bir şekilde takip edilmesi gerekiyor. Düzenli doktor kontrollerinde doktorunuz sizden bu bilgiyi de isteyecek ve eğer bir sorun söz konusu ise buna göre bir tedavi planı hazırlayacaktır. Regl kanamalarının aksaması ya da erken olması durumunda farklı sağlık sorunları da ortaya çıkabiliyor bu yüzden yabana atılacak bir durum olmadığını sizlerin de bilmesinde fayda var. Düzenli takip ile birlikte doktorunuza da yine düzenli olarak bilgi vermeniz gerekiyor ve bu da doktor kontrolleri esnasında gerçekleşecektir.
Sık Sorulan Sorular
Ne yazık ki farklı kaynaklarda çok fazla hatalı bilgi var ve bu hatalı bilgiler nedeniyle insanlar cerrahi müdahaleden uzaklaşmaya başlıyor. Endişelerinizi ya da paniğe kapılmanızı gayet iyi anlıyoruz ancak doğru bilgiye ulaşmadan kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmek ne yazık ki zihinsel olarak da sizleri olumsuz etkileyecektir. Doktorunuz ile iletişime geçmek ve merak ettiğiniz soruların yanıtını profesyonel bir isimden almanızı tavsiye ediyoruz. Bu başlık altında ise doğruları paylaşmak ve en çok merak edilen konulara değinmeye çalışacağız. Dilerseniz daha fazla vakit kaybetmeden başlayalım ve operasyon ile ilgili sık sorulan soruları ve yanıtlarını da sizinle paylaşalım.
Histeroskopi Ameliyatı Ne Zaman Yapılır?
Hastanın şikayetlerine bağlı olarak gerçekleştirilecek tetkikler neticesinde bir tedavi planı uygulanır ve hormon tedavisi de bunlardan bir tanesidir. Sonuç alınamadığı takdirde histeroskopi ameliyatı için tarih belirlenir ve hastanın bu ameliyata uygunluk durumu da yine tetkikler neticesinde daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Rahim içinin gözlemlenmesi histeroskopi cihazı ile birlikte kusursuz bir şekilde gerçekleştiriliyor ve var olan sorun henüz çözülemediyse ameliyat için harekete geçmekte fayda vardır. Myomların alınmasında ve rahim içi yapışıklığın giderilmesinde de yine bu tedavi yöntemine başvuruluyor.
Histeroskopi Ameliyatı Kaç Saat (Ne Kadar) Sürer?
Hasta ve hekim konforunun yüksek olduğu ameliyat türlerinden bir tanesidir. Operasyon ortalama yarım saat ila 1 saat gibi bir süreye tekabül ediyor ancak operasyon esnasında meydana gelebilecek birtakım sorunlar ve kanamalar da operasyonun süresini uzatabilir. Bu konuda net bir bilgi vermek pek mümkün değildir.
Histeroskopi Ameliyatı Sonrası Gebelik Olur mu?
Son dönemin başarılı operasyonlarından bir tanesi olan histeroskopi, gebe kalmak isteyen kadınlar için herhangi bir engel teşkil etmiyor. Eğer online dünyada basit bir araştırma yaparsanız bu operasyonun gebelik için herhangi bir engel oluşturmadığını sizler de göreceksiniz. Yine uzmanlar ile görüşme sağladığınızda da gebelik konusunda sıkıntı yaşamayacağınızı belirteceklerdir.
Rahme Kamerayla Nasıl Bakılır?
Histeroskopi cihazı ile birlikte rahim içine ulaşmak mümkündür ve bu cihaz sayesinde rahim içinin tamamı da bilgisayar ekranına kusursuz bir şekilde yansıtılıyor. Bu sayede var olan sorunu tespit etmek de daha kolay ve hızlı bir hal alıyor.
Histeroskopi Ameliyatı Sonrası Cinsellik Nasıl Olur?
Bedenleriniz cinselliğe hazır olduğu takdirde doktorunuz da onay verecektir ve herhangi bir şekilde his kaybı durumunun söz konusu olmadığını da ifade etmek gerekiyor. Cinsellik ile ilgili sorun yaşamayacaksınız ve kaldığınız yerden devam edebileceğinizi de belirtmek gerekiyor.
Histeroskopi Ameliyatı Fiyatları
Ameliyat fiyatı ile ilgili net bir bilgi almak istiyorsanız eğer klinikler ve doktorlar ile yüz yüze görüşme yapmanız çok daha doğru ve sağlıklı olacaktır. Fiyatlar değişiklik gösterebiliyor, bu yüzden online dünyadaki rakamlara da aldanmamak gerekiyor.
Histeroskopik Muayene Nasıl Yapılır?
Histeroskopi cihazının tam yerleştirilebilmesi için rahimde bir alan oluşturulur ve genişleme sağlandıktan sonra cihaz yerleşimi sağlanır. Akabinde bu cihaz rahim içi görüntüsünü bilgisayar ortamına aktarıyor ve muayene işlemi de sorunsuz bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Gebelikte Histeroskopik Muayene Nasıl Olur?
Normal muayeneden herhangi bir farkı yoktur ancak daha hassas davranmakta ve rahme zarar vermemeye özen göstermekte fayda vardır. Uzman bir doktordan yardım aldığınız takdirde bu konuda herhangi bir sorun ya da sıkıntı yaşamayacaksınız.
Histeroskopi Yaptırmak Riskli midir?
Muayenenin herhangi bir riski yoktur ancak histeroskopi ameliyatı sonrası birtakım riskler mevcut ve bu riskleri de yazımızın bir bölümünde detaylı bir şekilde sizinle paylaştık. Bu riskleri ortadan kaldırmak ve en aza indirgemek de sizin elinizedir. Ameliyat öncesi ve sonrası dönemde göstereceğiniz hassasiyet de bu konuda büyük bir öneme sahip.
Histeroskopik Muayene Fiyatları
Kliniklerin iletişim numaralarını kullanarak sizler de bu soruya daha net ve sağlıklı yanıt alabilirsiniz. Buradan net bir fiyat vermek doğru olmayacaktır çünkü her klinik bu muayene için farklı rakamlar belirlemiş durumda…
Histeroskopi Muayenesi Ne Kadar Sürer?
15 dakika ila yarım saat gibi bir muayene süresi karşınıza çıkacaktır ve muayene esnasında da herhangi bir acı ya da ağrı durumu söz konusu değildir. Endişelerinizi bir kenara bırakın ve kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmek yerine uzman bir doktor ile iletişime geçerek sizler de daha sağlıklı bilgiler edinebilirsiniz.
Histeroskopi Ne Zaman Yapılır?
Rahim içi bölümde bir sorundan şüphe duyulduğu takdirde histeroskopi uygulamasına ihtiyaç duyulur ve akabinde gerekiyorsa ameliyat için de ilgili süreç belirlenir.
Histeroskopi Sonrası Aşırı Kanama
Ameliyatın en büyük ve en önemli risklerinden bir tanesidir ancak daha önce de belirttiğimiz gibi endişe etmenize gerek yok ve kısa sürede doktorunuz ile iletişime geçerek sizler de bu konuda tedavi talebinde bulunabilirsiniz.
Histeroskopi Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilir?
2-3 günden sonra izin verebiliyoruz.
Histeroskopi Ameliyatı Neden Yapılır?
Histeroskopi vajina ile rahim arasındaki alanın detaylıca görüntülenebilmesini ve gerektiğinde de müdahale edilebilmesini sağlayan oldukça gelişmiş bir jinekolojik yöntemdir. Sebebi fiziksel muayene ile tespit edilemeyen sorunların tespitinde kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Adet kanamalarındaki düzensizlik, gebelik ile ilgili problemlerin varlığı konusunda tespit amacıyla; miyom ve polip varlığı, iç zar konusunda da müdahale amacıyla kullanılır.
Histeroskopi Ameliyatı Sonrası Ağrı Durumu?
Olması gerektiği şekliyle uygulanan, sınırları zorlanmayan histeroskopi işlemi sonrasında kanama ya da ağrı olması beklenmez. Ancak, yapılan bir müdahale söz konusu ise (örneğin miyom alınması) buna bağlı olarak geçici ağrı oluşabilir. Histeroskopi ameliyatından bir hafta sonra dahi devam eden bir ağrı varsa mutlaka kadın doğum uzmanına başvurulmalıdır.