Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti)
Anestezi Türü | : Lokal / Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 2 - 5 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 1 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 1 - 3 Hafta |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti) Hakkında
- Karın Germe Nedir?
- Karın Germe Neden Yaptırılır?
- Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Kimler Karın Germe Yaptırabilir?
- Karın Sarkması Neden Olur?
- Karın Germe Yöntemleri
- Drensiz Karın Germe Ameliyatı
- Karın Germe Ameliyatını Kim Yapar?
- Karın Germe Ameliyatı Fiyatları
- Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti) Sonrası
- Ameliyat Günü
- Riskler, Komplikasyonlar ve Yan Etkiler
- Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
- İyileşme Süreci
- Spor ve Egzersizler
- Ameliyat Sonrası Beslenme
- Ameliyattan Sonra Doğum Yapılabilir mi?
- Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
- Ameliyat İzini Lazer ile Yok Etme
- Kontroller
- Sık Sorulan Sorular
- Cerrahi Müdahale Olmadan Sarkmalar Giderilebilir mi?
- Ameliyat Kaç Saat Sürer?
- Yaş Sınırı Nedir?
- Zor Bir Ameliyat mıdır?
- Kalıcı Bir Ameliyat mıdır?
- Ameliyat İzleri Hangi Koşullarda Kalmaz?
- Ameliyat İzlerinin Üzerine Dövme Yaptırabilir miyim?
- İstirahat Raporu Alabilir miyim?
- Kontroller Önemli midir?
- Doğumdan Hemen Sonra Karın Germe Ameliyatı Yaptırabilir miyim?
- Çatlak Sorunu, Karın Germe Ameliyatı ile Giderilebilir mi?
- Ameliyat Fiyatını Etkileyen Unsurlar
- Karın Germe Ameliyatı Olanların Yorumları Önemli mi?
- Karın Germe Ameliyatı Caiz midir?
- Karın Germe Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilir?
- Karın Germe Ameliyatı Ne Kadar (Kaç Günde) İyileşir?
- Karın Germe Ameliyatında Ağrı Oluyor Mu?
- Karın Germe Ameliyatından Ölen Var Mı?
- Karın Germe Ameliyatı Tehlikeli Mi?
- Karın Germe Ameliyatında Kaç Kilo Gider?
- Karın Germe Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?
- Karın Germe Ameliyatından Sonra Ödem – Şişlik Ne Zaman Geçer?
- Karın Germe Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Duş Almalıyım?
- Karın Germe Ameliyatını Devlet Karşılıyor Mu?
- Karın Germe Ameliyatı Tekrar Eder Mi?
- Karın Germe Ameliyatından Önce Nelere Dikkat Ediliyor?
- Karın Germe Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?
- Karın Germe Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Hamile Kalmalıyım?
- Karın Germe Ameliyatı Sonrası Korse Kaç Gün Takılır?
- Karın Germe Ameliyatından Kaç Gün Sonra Sigara İçilebilir?
Bütün kadınlar güzellikleri ve vücutlarının görüntüsüyle çevresindekileri etkilemek ister. Cerrahi operasyonlardaki gelişmeler bunu gerçekleştirmeyi oldukça kolaylaştırmıştır. Günümüzde isteyen herkes estetik operasyonlar sayesinde daha sağlıklı ve daha çekici bir görünüme ulaşabilir.
Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti) Hakkında
Karın germe ameliyatı karnın alt ve orta bölümünde bulunan fazla yağ ile sarkmış deri dokusunun alındığı, böylece karındaki kasların gerilerek güçlendirdiği cerrahi bir operasyondur. Karın germe ameliyatı bir obezite tedavisi değildir. Obeziteden muzdarip kişiler ameliyata alınmadan önce kilo vermeleri sağlanır. Ameliyat sayesinde göbek ve karın görüntüsü eskisine nazaran oldukça iyi hale gelecekken ameliyat sonucu karındaki iz kalıcı olacaktır.
Karın germe ameliyatı çoğunlukla bir hastanede yapılır ve genel anestezi uygulanması gerekir. Eğer operasyon çok küçük bir bölgeyle sınırlıysa lokal anestezi tercih edilebilir.
Karın Germe Nedir?
Karın germe bir şişmanlık ve obezite durumunu ortadan kaldıracak bir ameliyat değildir. Ameliyattan önce hastaların aklında kilo vermek var ise, önce bu kiloları vermesi gerekir. Halk arasında karın germe tıp literatüründe ise abdominoplasti olarak geçen bu ameliyat, karında yer alan mevut fazla yağın ve sarkmış durumda bulunan derinin alındığı bir operasyondur. Karın germe ameliyatı estetik amaçlı olduğu kadar eğer hastanın fazla yağları hareket etmesini engelliyorsa fonksiyonel bir amaçla da yapılabilir. Karın germe ameliyatı özgüveninizi artıracaktır.
Karın germe ameliyatı bir kilo verme biçimi değildir. Bunun yanında karın germe ameliyatı oldukça önemlidir. Bu yüzden eğer karın germe ameliyatı olmayı düşünüyorsanız ilerlemeye karar vermeden önce gerçekleri bilmelisiniz. Ameliyat öncesi yeterince bilgi edindiğinizden emin olun ve nihai kararı vermek için acele etmeyin.
Karın Germe Neden Yaptırılır?
Karının gevşemesiyle ortaya çıkan sarkmış deri ve çatlakları egzersiz ya da diyet yaparak ortadan kaldırmak mümkün değildir. Diyet ve egzersizle kilo verdiğinizde bölgedeki yağları azaltabilirsiniz ancak kilo verdikten sonra oluşan deri sarkmasını ortadan kaldırmak için uygulanması gereken en etkili yol karın germe ameliyatı olmaktır.
Karın germe ameliyatının yapılmasını gerektirecek düzeyde deri sarkması çoğunlukla kadınlarda görülmektedir. Kadınları karın germe ameliyatına iten sebeplerden en önemlisi fazla kilo alıp vermek iken ikincisi hamileliktir.
Karın Germe Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Hamilelik dönemi ve sonrasında alınan aşırı kiloların hızlı bir şekilde verilmesi sonucu karın bölgesinde gevşeme ve sarkmış bir yapı karşınıza çıkacaktır. Karnın ya da göbek bölgesinin gevşeyip sarkma meydana getirmesi özellikle kadınları çok daha fazla rahatsız ediyor ve görsel bir sorun olarak can sıkıcı bir hal alabiliyor. Karnı, bu kötü görüntüden ve sağlıksız durumdan kurtarmak için ameliyatlardan yardım alınabilir ya da ameliyatsız tedavi yöntemleri tercih edilerek daha sorunsuz bir süreç hazırlanabilir. Karın germe ameliyatı, pubis kıllı bölgenin bir miktar üzerinde yer alan kesi hattı ile birlikte start alıyor. Bu aşamada göbek deliğini transfer edebilmek ve bu noktaya da müdahale edebilmek adına bir kesi işlemi daha yapılıyor. Birikiş yağ doku alınarak karın germe işlemi gerçekleştiriliyor ve bu esnada bölgede toplanması muhtemel olan aşırı sıvıyı atmak için de dren ya da tüp yerleşimi yapılıyor. Ameliyat, hastaya ve müdahale yöntemine bağlı olarak 2 ila 5 saat sürebiliyor. Ameliyattan sonra gündelik hayatta kullanmanız adına korse takılıyor. Karın germe ameliyatı çok büyük risk barındıran bir ameliyat olmamakla birlikte bu ameliyatın başarı oranı da bir hayli yüksektir. Abdominoplasti ile birlikte sarkma ve yağlanma sorunu da kısa sürede ortadan kalkacak ve daha düz bir karın sizleri bekliyor olacaktır. Liposuction gibi izsiz uygulamalar da tercih edilebilir ve görüntü çok daha sağlıklı hale getirilebilir. Karın gerdirme ya da karın estetiği ameliyatları, uzman cerrahlar tarafından yapılmaktadır ve cerrah seçimini yaparken de dikkatli olmanızda fayda var. Bu işi geçekten iyi yapan hekimlerin yanı sıra alt yapı bakımından yeterli olan hastaneleri tercih etmeniz de ameliyatı daha kusursuz bir noktaya taşıyacaktır.
Kimler Karın Germe Yaptırabilir?
Karın germe ameliyatı sağlıklı olan erkekler ve kadınlar için uygundur. Herhangi bir kozmetik işlem uygulanması kararı kişiseldir ve hastalar çeşitli sebeplerden dolayı karın germe ameliyatını tercih ederler. En iyi adaylar ideal vücut ağırlığına yakın, sigara içmeyen, sağlığına dikkat eden ve ameliyatla ilgili gerçekçi beklentilere sahip olanlardır.
Diyet ve egzersiz kilo vermenize yardımcı olmuştur ancak karnınız hala çıkıntılıdır. Gebeliğinizi takiben karın kasları ve deri büzülmüştür. (Özellikle çoğul gebeliklerde) Aşırı kilo kaybından sonra karnınızın etrafında gevşek cilt dokusu sarkmaktadır. Birkaç gebelik geçiren kadınlar karın kaslarını sıkılaştırmak için karın germe ameliyatı olabilir.
Eğer hamile kalmayı planlıyorsanız çocuk sahibi oluncaya kadar ameliyatı ertelemeniz tavsiye edilir. Ameliyat sırasında sıkıştırılacak kaslar gebelik süresince yeniden ayrılabiir ve yapılan ameliyatın etkisi ortadan kalkabilir. Bu ameliyata kilo verdirecek bir operasyon olarak bakılmaması gerekiyor. Amacınız kilo vermek ise karın germe ameliyatının fazla bir faydası olmayacaktır.
Karın Sarkması Neden Olur?
Kilo alındığı zaman deride çoğunlukla çatlaklar oluşur ve kilo verildiği takdirde aynı şekilde sarkmalar meydana gelir. Bu sarkma ve çatlamalar çoğunlukla yapısal ve genetik faktörlere bağımlı olarak gelişir. Kısa sürede kilo alma ve gebelik gibi durumlar vücut derisinin gevşemesine neden olurken bu durumda en çok deforme olan bölge çoğunlukla karın bölgesidir.
Karnın ön duvarında bulunan ve görevi iç organları içerde tutmak olan kaslar kilo verildiği takdirde dışarı doğru itilir ve birbirinden ayrılır. Bu durumda sarkık bir karına sebep olur. Karın germe operasyonu ile karnın büyüyen ön duvarı küçültülür, gevşemiş olan karın kasları gerdirilir, sarkmış karın dokusu fazla yağlarla birlikte alınır.
Karın Germe Yöntemleri
Karın germe yöntemleri tam karın germe, mini karın germe ve genişletilmiş karın germe olarak üçe ayrılır. Uzmanlar ilk olarak tam yerine mini karın germe ameliyatını tercih etmeye yatkındır. Hangi yöntemin izleneceğine karar vermek için uygulanması gereken bir prosedür vardır. Alt karında göbek deliğinin altından alınan bir kesik ile bu prosedür gerçekleştirilir. Alınan parçanın gevşekliğine bakılarak hangi tip yöntemin izleneceğine karar verilir.
Doktorların önce mini karın germe ameliyatı uygulamak istemelerinin sebebi yara izinin tam karın germe ameliyatında daha belirgin olmasıdır. Hasta her zaman operasyondan daha küçük bir ameliyat iziyle ayrılmayı tercih edecektir. Sonuçta, her üç teknikte de seçim hastanın ihtiyacına ve spesifik estetik hedeflerine göre belirlenecektir.
Tam Karın Germe
Tam karın germe ameliyatının sık görülen yan etkileri ağrı, şişlik ve birkaç hafta sürecek acı hissini içerir. Hastalar ayrıca hissizlik, morarma ve genel halsizlik hissederler. Olası komplikasyonlar enfeksiyon, deri kanaması ve kan pıhtılaşması sorunlarını içerir. Dolaşım sistemi zayıf olanlar, diyabet, kalp, akciğer ve karaciğer hastalığından muzdarip olanlar tam karın germe ameliyatında risk altındadır. Tam karın germe ameliyatı geçirenler 4 hafta boyunca dinlenmeli, 6 hafta boyunca da hareketlerini sınırlamalıdır. Tam karın germe ameliyatının maliyeti mini karın germe ameliyatından daha yüksektir.
Tam karın germe ameliyatı kalçadan göbeğe kadar uzanır. İşlem cildi sıkılaştırır ve karın kaslarını kaburgalardan pubise kadar onarır. Bu nedenle karnın üst kısmında deri veya kas gevşekliği bulunan hastalar çoğunlukla tam karın germe ameliyatını tercih ederler. Bu ameliyat türünde mevcut göbek deliği kapatılır ve yerine yenisi açılır. Bunun nedeni ameliyat sırasında karın üzerindeki göbek deliğinin çok aşağılara inecek olmasıdır. Olduğu gibi bırakılırsa estetik görünmeyecektir.
Mini Karın Germe
Mini karın germe ameliyatı göbeği ile kasık kemikleri arasında hafif sarkma olan insanlar için uygundur. Mini karın germe ameliyatının sık görülen yan etkileri şişme, rahatsızlık ve uyuşukluktur. Prosedür ayrıca uzun süren uyuşukluk, kanama ve enfeksiyon riski taşır. Mini karın germe ameliyatı yaklaşık olarak 3 haftalık bir iyileşme süreci gerektirir.
Mini karın germe ameliyatı yalnızca alt karın bölgesine uygulanır. Düzeltmeler mevcut karnın hemen altında başlar. Göbeğin üzerindeki herhangi bir estetik işlemi mini karın germe ameliyatının kapsamında değildir. Mini karın germe işlemi sırasında göbek deliğinin pozisyonu fazla sapmayacağından yeni bir göbek deliği açılması gerekmez. Bu da karında göbek deliği açılmasından kaynaklı yara oluşma olasılığını ortadan kaldırır.
Genişletilmiş / Yüksek Yan Karın Germe
Genişletilmiş karın germe operasyonu mini karın germe ve tam karın germe prosedürlerinin ortasında bir yerde konumlanır. Göbek deliğinin hemen üzerinden işleme başlanacaksa genişletilmiş karın germe ameliyatı daha uygun olacaktır. Bu işlemde de mini karın germe operasyonunda olduğu gibi göbek deliği kapatılıp yenisi açılmaz. Göbek deliğinin konumu işlem sonrasında biraz daha aşağıda kalacaktır. Karında yara izi oluşturmadığı için estetik açıdan daha iyidir. Eğer işlem göbeğin birkaç cm üzerinden başlar ve genişletilmiş karın germe ameliyatı uygulanırsa göbek deliği kasığa doğru iner ve kötü bir görüntü oluşturur. Bu durumda tam karın germe ameliyatı uygulanması tercih edilir.
Drensiz Karın Germe Ameliyatı
Dren operasyondan sonra kapalı durumdaki vücut boşluğunda kalabilecek kan ve iltihabı boşaltma amaçlı kullanılan küçük, plastik tüplerdir. Drenler çıkarılırken hasta yüksek seviyede acı duyduğundan günümüzde drensiz karın germe ameliyatları tercih edilebilmektedir.
Drenli karın germe ameliyatında yumuşak dokunun alındığı alanlarda sıvı birikir. Seroma adı verilen bu birikim toplanırken karın bölgesinde şişkinliğe neden olur. Sıvı toplama işlemi komplikasyonlara neden olabileceği gibi enfeksiyona yakalanma riskini de beraberinde getirir. Drenler kesinlikle faydalı olsa da rahatsızlık vericidir. Hastalar periyodik olarak biriken sıvıları drenler aracılığıyla boşaltmalıdır ve sıvı birikimi durduktan sonra drenlerin çıkarılması için yeniden cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyacaklardır.
Drensiz karın germe operasyonunda bu tüpler kullanılmaz. İlk etapta sıvı birikimini önlemek için ameliyat sırasında bazı değişiklikler yapılır. Biriken sıvı göbek deliğinden çıkarılır. Drensiz karın germe ameliyatında iyileşme süresi daha kısa olacaktır.
Karın Germe Ameliyatını Kim Yapar?
Karın germe yani abdominoplasti ameliyatı yapa doktorlar, sarkma ve yağlanma sonucu kendilerine başvuran hastaların umudu olmaya devam ediyor. Karın gerdirme ameliyatları ve göbek estetiği son dönemde hastalar tarafından çok daha fazla tercih edilir hale geldi. Alternatif tedavi yöntemleri ve tıp dünyasındaki gelişmeler ile birlikte hekimlerin başarı oranı da arttı. Hastalar artık bu ameliyata ön yargısız bir biçimde yaklaşıyor ve alınan sonuçlar da gerçekten iç açıcı bir hal almış durumda. İzsiz ameliyatlar ve liposuction tedavisi de yine başarı sağlanan müdahalelerden bazılarıdır ve karın germe müdahale yöntemleri arasında yer almaktadır. Karın bölgesinde rahatsız edici bir gevşeme durumu söz konusu ise sizler de karnı şekillendirmek ve daha sağlıklı bir hale getirmek adına sarkmış bölgeye egzersizleri ile ameliyatsız bir şekilde müdahale edebilirsiniz. Bireysel olarak da yapılabilecek çok fazla şey var ve düzenli egzersiz de bunlardan bir tanesidir. Karnın gevşeyip göbek bölgesinin biçimsiz bir hal alması görsel olarak rahatsızlık yaratan durumlardan ve sorunlardan bir tanesidir. Özellikle kadınlar, hamilelik döneminde aldığı kiloları hızlı bir şekilde vermek adına abartılı diyet ve egzersiz programlarına başvuruyor ve bu da ne yazık ki sarkmalara neden olabiliyor. Karın germe ameliyatı yapan doktorlara ulaşarak sizler de ameliyat süreci ya da operasyon hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz ve bu bilgiler ışığında adımlarınızı atabilirsiniz.
Karın Germe Ameliyatı Fiyatları
Karın bölgesindeki dokuların gevşeme ile birlikte sarkma meydana getirmesi, korse ya da egzersiz programlarından yanıt alınamadığı takdirde cerrahi müdahale gerekebiliyor. Karın bölgesinde var olan sorunlar karnı bir süre sonra şekil bozukluğuna itiyor ve sarkmış bir göbek ne yazık ki özgüven eksikliğine de neden olabiliyor. Gevşeyip sarkmalara neden olan bölge için ameliyatsız müdahaleler de mevcuttur ve karnın yeniden şekillenmesi için tıp dünyası çok sayıda alternatif ile karşımıza çıkıyor. Karın germe operasyonları izsiz tedavi yöntemleri ile birlikte hastaların tedirginlik durumunu da bir hayli azaltmış durumda. Abdominoplasti ameliyatında yaşanan sorunlar liposuction ve lazer lipoliz gibi tedavi yöntemlerinde yaşanmıyor. Yağlanma ve sarkma gibi sorunlardan kurtulmak adına dilerseniz ameliyatsız tedavi yöntemlerinden de faydalanabilirsiniz. Karın estetiği ameliyatları fiyatları hakkında bilgi almak için hastane ve hekimler ile görüşmeniz de çok daha sağlıklı olacaktır. Fiyat bilgisinin yanı sıra sizleri nasıl bir sürecin beklediği ve ameliyat sonrası nelere dikkat etmeniz gerektiği de yine hekimler tarafından detaylı bir şekilde tarafınıza aktarılacaktır. Operasyonlardaki başarı oranı her geçen gün artıyor ve hastaların ameliyata bakış açısı da olumlu yönde değişiyor. Sizler de bu tür bir sorun yaşıyorsanız tedirginliğinizi üzerinizden atarak harekete geçebilirsiniz. Fiyatlar oldukça uygun ve ortalama bir bütçe ile ameliyat olabiliyorsunuz. Fiyat bilgisi sunan doktorların iletişim numaralarına online dünya üzerinden ulaşabilirsiniz.
Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti) Öncesi
Karın germe ameliyatı öncesi ilk yapılması gereken bir cerrah bulup onunla bir ön görüşme gerçekleştirmektir. Bu görüşmede nasıl bir operasyon gerekeceğine karar verilir. Eğer göbek deliğinin üstünde, kaburgalara kadar işlem yapılacaksa tam karın germe; göbek deliğinin altında işlem yapılacaksa mini karın germe; göbek deliği çevresinde işlem yapılacaksa genişletilmiş karın germe operasyonu tercih edilecektir.
Ameliyata girmeden önce evinizi hazırlayın. Buz paketleri, kolayca giyilip çıkarılabilecek rahat giysiler, vazelin ve banyo sandalyesi ameliyattan çıkıp evinize geldiğiniz sırada hazır olmalıdır. Ayrıca karın germe operasyonundan sonra sizi evinize götürecek birine ihtiyacınız olacak. Yalnız yaşıyorsanız, en azından ilk geceniz için birisinin sizinle birlikte kalmasını isteyebilirsiniz. Bunun için plan yapın. Ayrıca bu süreçte fazla güneşe çıkmamalısınız. Ameliyat öncesindeki en az 12 ay boyunca kilonuzu sabit tutmaya çalışın. Eğer aşırı kiloluysanız doktorunuz kilo vermenizi tavsiye edecektir. Ameliyat öncesinde komplikasyonları önlemek için ilaç kullanabilirsiniz. Pıhtılaşmayı önlemek için antikoagülan kullanmanız tavsiye edilebilir. Protein iyileşme sürecinde en önemli besin öğelerinden biri olduğu için hastalar ameliyat öncesi tavuk, balık, yumurta ve süt ürünleri açısından zengin gıdalarla beslenmelidir.
Yapılacak Tetkikler
Karın germe operasyonu ciddi riskler taşımasa da ameliyat öncesi hastanın ameliyata hazır olup olmadığının tespit edilmesi için bazı tetkikler yapılmalıdır. Doktorunuz ameliyat öncesinde sizden kan tahlili isteyebilir, anesteziye nasıl yanıt vereceğinizi ölçebilir, karnınızı muayene edebilir ve ameliyatın hangi bölgelerde yapılacağını tespit edebilir.
Kan Tahlili
Ameliyat öncesi kan testi hemoglobin düzeyini tespit etmek ve varsa hamilelik durumunun belirlenmesidir. Kan testi ameliyata hamile olarak girmediğinizden emin olmanızı sağlar. Hamile olmadığınızdan eminseniz doktorunuzdan bu testi atlamasını isteyebilirsiniz.
Kan testiyle kırmızı kan hücrelerinin seviyesi kontrol edilir. Eğer yeterli bulunmazsa ameliyat öncesi ilaç takviyesi gerekecektir. Hastanın ameliyat sırasında kanama yaşama eğilimi ameliyat öncesinde tespit edilmelidir.
Anestezi Kontrolü
Karın germe ameliyatı genel veya lokal anestezi kullanılarak yapılabilir. Çoğu cerrah genel anestezi ile operasyonu gerçekleştirmeyi tercih eder. Bunun nedeni hasta bilinçsiz olduğunda karın kasları tamamen gevşektir ancak hastanın bilinci açıksa karın kasları stresten ötürü kasılır ve cerrah beklenmedik kasılmalar sonucu işlemi gerçekleştirirken zorlanabilir. Lokal anestezi çoğunlukla mini karın germe operasyonlarında kullanılır.
Doktorunuz ameliyat öncesi uygulayacağı anesteziyle ilgili hastayı bilgilendirir ve anestezi öncesi uyulması gereken talimatlar konusunda uyarılarda bulunur. Eğer anesteziye uygun bulmazsa lokal anestezi uygulamak isteyebilir ya da operasyonu erteleyebilir.
Fiziki Kontrol
Tedavi seçeneklerini belirlemek için doktor karnınızı inceler. Karnınızda bulunabilecek herhangi bir anormali ameliyatın ertelenmesine neden olabilir. İlk muayene sırasında karındaki ve yanlardaki fazla cilt ve yağ alanlarını değerlendirecektir. Ayrıca karın duvarındaki kaslar incelenecektir. Ameliyatın planlanma aşamasında yardımcı olması için tıbbi görüntüler alınacaktır. Bazı durumlarda hastalar aynı zamanda farklı bir tür operasyona ihtiyaç duyabilir ve bu da kapsamlı bir tetkikle saptanabilir.
Ameliyat Haritası Çizimi
Ameliyattan önce operasyonun karnın hangi bölgesinde yapılacağı ameliyat öncesi tetkikler sonucunda doktor tarafından belirlenir. Doktor nerenin delineceğini, nereye kadar gerdirme yapılacağını ve dikişlerin nereden atılacağını bir kalemle karın üzerinde çizerek belirler.
Özel Rahatsızlık Durumları
Bazı özel rahatsızlıklar karın germe ameliyatının tehlike arz etmesine neden olabilir. Özellikle fıtık sahibiyseniz bunu özellikle doktorunuza belirtmeli, fıtığın durumunu kontrol etmesini sağlamalısınız. Daha önce geçirdiğiniz ameliyatla ilgili raporları doktorunuza göstermeniz fayda sağlayacaktır.
Fıtık
Eğer fıtık rahatsızlığı sözkonusuysa karın germe ameliyatı ile fıtık ameliyatı birarada yapılabilir. Bugün fıtık ameliyatı olması gereken çoğu kadın bu işlemi karın germe ameliyatı ile birleştirmeyi tercih etmektedir. Böylece iki farklı ameliyatın farklı iyileşme süreçleri birleştirilmiş olur. Karın fıtığı gebelik, kilo alımı, ağır kaldırma ve stres sonucu ortaya çıkabilir. Karın germe sırasında fıtığın tedavi edilmesi de oldukça güvenli ve kolaydır. Kasık fıtığı da karın germe operasyonu sırasında tedavi edilebilir. Çoğu plastik cerrah fıtık tedavisinde tecrübeli değildir. Bu yüzden bir genel cerrahın ameliyata eşlik etmesi tavsiye edilmektedir. Plastik cerrahınız fıtığı kendisi tedavi edebileceğini bildirirse kendisine güvenin.
Ultrason
Bazen histeroktomi, apandisit, kolesistetomi gibi durumlar karın cerrahilerinin bir komplikasyonu olarak ortaya çıkabilir. Bu tip fıtıklar ilk ameliyat sırasında, karın duvarının kapandığı yerde görülür. Bu yüzden doktor ameliyat öncesi bir ultrason muayenesi talep ederek sahip olunan fıtık türünü incelemek isteyecektir.
Fıtık Boyutunun İncelenmesi
Karın germe ameliyatı sırasında fıtığa dikkat edilmelidir. Fıtığın tam tipi, yeri ve kapsamı ameliyatın sizin için güvenli olup olmadığını belirleyecektir. Fıtık ne kadar büyük, fıtık bağırsakları etkiliyor mu gibi durumlar incelenecek, fıtığın tam yeri tespit edilecektir. Eğer fıtık boyutu kabul edilebilecek sınırın üzerindeyse karın germe ameliyatı ertelenmeli, önce fıtık için tedavi uygulanmalıdır.
Kullanılan İlaçların Doktora Söylenmesi
Reçeteli ilaçlar, bitkisel ilaçlar ve diğer takviyeleri de içeren aldığınız her şey hakkında doktorunuza bilgi verin. Cerrahınız ameliyattan önce ve sonra belirli bir süre ilaç almayı bırakmanızı istemeyin. Aspirin ve E vitamini takviyesi gibi bazı kan sulandırıcı ilaçlar kanamaya neden olabileceğinden bu tür ilaçların kullanımından kaçının.
Alınan Tedavilerin İncelenmesi
Cerrahınız ameliyat öncesi talimatları verebilir, aklınızdaki her soruyu cevaplayabilir. Ayrıntılı bir şekilde tıbbi geçmişinizi öğrenmek isteyebilir ve operasyona uygun olup olmadığınızı belirlemek için bir muayene yapacaktır. Soğuk algınlığı ya da farklı bir hastalık geçiriyorsanız bu ameliyatın ertelenmesine neden olabilir.
Hastanın Genel Sağlık Durumu İncelemesi
Tıbbi geçmişinizi gözden geçirin. Mevcut ve geçmiş tıbbi koşullarla ilgili soruları yanıtlamaya hazır olun. Geçirdiğiniz tüm ameliyatları anlatın. Eğer hastanın belli kronik hastalıkları bulunuyorsa (guatr, diyabet, kalp ve damar rahatsızlıkları vb) ameliyat öncesi ilgili branşların doktorları tarafından çeşitli konsültasyonlarda bulunulması ameliyat güvenliği için faydalı olacaktır.
Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Kullanımı
Eğer sigara içiyorsanız doktorunuz sigarayı ameliyattan en az iki hafta önceden bırakıp iki hafta sonrasına kadar devam ettirmenizi isteyecektir. Sadece sigarayı bırakmak yeterli değildir. Sigara içmek komplikasyonları daha olası hale getirdiğinden ve iyileşmeyi yavaşlattığından bırakılmalıdır. Sigara içmek kanda bulunan oksijen miktarını düşürür ve bu da dokuların yeterli oksijen alamadığı için yaraların daha geç iyileşmesine neden olur. Aynı şekilde ameliyattan önce en az bir hafta süreyle alkol almamalı, ameliyat sonrasında da iyileşme sürecinde alkolden uzak durmaya çalışmalısınız.
Ameliyat Öncesi Beslenme
Ameliyattan önce diyete girmeyin. Dengeli ve eksiksiz beslenin. Sağlıklı bir diyete sahip olmak iyileştirme sürecini hızlandıracaktır. Ameliyattan önce zaten dengeli bir diyet sürdürüyorsanız karın germe operasyonu öncesi özel bir şey yapmanıza gerek yoktur. Vitaminler de dahil olmak üzere kendi rutininizi devam ettirirseniz ameliyatı rahatlıkla geçirirsiniz.
Karın germe ameliyatı öncesi önerilen bir diyet biçimi yoktur. Yüksek lif ve protein içeren bir beslenme düzeni yardımcı olacaktır. Ameliyat öncesi protein alımını artırabilirsiniz çünkü ameliyattan sonra iştahınız azalacaktır ve yeterli beslenmede zorlanabilirsiniz. Ameliyattan bir gün önce ise hastanın sıvı diyetine girmesi tavsiye edilir. O gün sadece sıvı içerek kalın bağırsakları boşaltmış olursunuz ve ameliyat daha kolay geçer.
Karın Germe Ameliyatı (Abdominoplasti) Sonrası
Vücudunuz karın germe operasyonu sonrasında geçen aylarda birçok değişiklik gösterecektir. İlk şişme ve morarma haricinde bu değişikliklerin çoğu makul bir seviyede olacaktır. Sinirlerinizin üzerinde baskı, karıncalanma, kaşınma veya yanma hissedebilirsiniz. Çoğu şişme karın germe ameliyatından birkaç hafta sonra düzelse de son kalıntıların da ortadan kaybolması aylar sürebilir.
Unutmayın, vücudunuz pek çok değişikliğe alışkındır ve ayak uydurabilir. Çok fazla doku kaybettiniz ve karın kaslarınızın sıkıştı. Vücudunuz için gerekli yara dokusu oluşacak ve cerrahi travmasına karşı direnecek. Vücudunuzun iyileşmesine izin verin ancak bir karın germe ameliyatı sonrasında sizi nelerin bekleyebileceğini önceden bilin. Bundan birkaç ay sonra bile ara sıra ağrı hissedebilirsiniz. Sabırlı olun. Vücudunuz her geçen gün iyileşecek. Çoğu hasta için karın kesiklerinin etrafındaki hissizliğin çoğu ilk yılında azalır. Karın germe ameliyatından 3 ay sonra genellikle yaralar en kötü durumdadır. Yara izleri çoğu durumda zamanla düzleşecektir.
Ameliyat Günü
Ameliyat günü saat kaçta kalkarsanız kalkın duş alın ama makyaj yapmayın. Losyon, deodorant, parfüm, oje kullanmayın. Yüzük, saat, mücevher veya büyük miktarda parayı yanınızda getirmeyin. Kaybolurlarsa hastane sorumlu olmayacaktır. Ameliyat günü boyunca sizinle ilgilenecek bir yakınınızdan sizi hastaneye götürmesini isteyin. Hastaneye zamanında ulaşmaya çalışın. Geç kalırsanız ameliyatınız iptal edilebilir. Ameliyat öncesinde geç kalmamak için güzergahı ve trafiği test etmek için bir deneme sürüşü gerçekleştirebilirsiniz. Hastaneye geldiğinizde standart bir kabul prosedüründen geçmeniz gerekecektir. Bu tamamen rutindir ve adınızı, adresinizi, yaşınızı ve yakınlarınızın ayrıntılarını yazacağınız bazı formlar gerektirir. Ameliyat ücretini henüz ödememişseniz hastane sekreteri bu konuda yardımcı olacaktır.
Hastane girişindeki işlemler tamamlandığında odanıza götürüleceksiniz. Tıbbi personel yerleşmenize, eşyalarınızı açıp paketlemenize yardımcı olacaktır. Personel sizi sakinleştirmek için ameliyata kadar size eşlik edecektir. Ameliyat odasında bir hemşire bazı kontrolleri gerçekleştirir. Sizden kan ve idrar örneği alır, kan basıncınızı, boyunuzu ve kilonuzu ölçer. Hastane size ameliyat öncesi bir çift çorap verecektir. Bu çoraplar tehlikeli bir şekilde bacaklardaki kan pıhtılarının oluşmasını önlemek üzere tasarlanmıştır. Heparin gibi kan inceltme ilaçları da buna karşı koruma sağlayabilir.
Ameliyat öncesi cerrahınız sizi ziyaret edecek. Zihninzii rahatlatmak ve sormak isteyebileceğiniz son dakika sorularınıza cevap vermek için orada olacaktır. Daha önce yapmadıysanız imzalamanız için bir onay formu verecektir. Bu form prosedürün ve risklerin ne olduğunu anlamanıza ilişkin bir bildirimdir. Bu formu okumaya zaman ayırın ve anlamadığınız bir nokta olursa sormaktan çekinmeyin. Formdaki her maddeyi kabul ettiğiniz takdirde imzalayıp cerrahınıza geri verin. Prosedürün uzunluğu uygulanacak anestezi ve ameliyat tipine bağlı olacaktır.
Ağrı
Tüm hastalar ameliyat sonrası karnında yoğunlaşacak şekilde ağrı hissederler. Bu nedenle çoğu hastaya ağrı kontrolü için reçete edilen asetaminofen (tylenol) ve celebrex alır. Celebrex'i alamıyorsanız tek başına asetaminofen yeterli olabilir. Ameliyattan sonra ağrı durumunu azaltmak istiyorsanız, ağrı kesici kullanmaya başlamalısınız. Bu ağrınızı kontrol altında tutmak için yeterli değilse belirtilen şekilde (Vicodin, Darvocet, Tylenol, Percocet) herhangi bir ağrı kesici hapı da kullanabilirsiniz. Ağrı kesici ilaçlar midenizi rahatsız edebilir. Bu nedenle sadece tok karna alınmalıdır. Ameliyattan sonraki ilk gece veya akşam yatmadan önce bir miktar asetaminofen almanız önerilir. Uyuduktan 4 saat sonra uyanabilmek için alarm kurun, aynı ağrı kesici ilaçtan bir doz da gece uykunuzda alın ve sabaha kadar sabredin.
Ameliyat sonrası ilk 24 saat boyunca buz uygulaması ağrı ve şişmeyi azaltacaktır. Bİr seferde 20 dakika boyunca buz torbalarını karnınıza bastırın ve ardından 10 dakika dinlendirin. Bir başka deyişle, her yarım saatte 20 dakika boyunca karnınıza buz uygulayın. Dondurulmuş buz paketlerini kullanmayın, kendiniz hazırlayın. Buz torbalarını uygularken buzla birlikte her zaman az miktarda su olduğunudan emin olun. Cildinize dokunduğunuzda serinliğini hissetmeniz gerekir. Gece uyurken buz uygulamanıza gerek yoktur.
Beslenme ve Diyet
Ameliyattan sonraki ilk birkaç sadece sıvı tüketmeniz tavsiye edilir. Küçük, hafif yemekler için biraz daha bekleyin. Eğer iki kereden fazla mide bulantısı veya kusma yaşarsanız bunu azaltmak için doktorunuzu arayabilirsiniz. Aşırı kusma cildin altında cerrahi müdahale gerektirebilecek kanamalara neden olabilir.
Karın germe ameliyatınızı takip eden günlerde bol miktarda protein almanız gerekir. Vücudunuz hızlı bir iyileşmeyi desteklemek ve normal işlevini sürdürmek için protein ve sıvılara ihtiyaç duyar. Ameliyattan sonra iştahınız hemen normale dönmeyebilir. Bunun nedeni vücudunuzun yapılan değişikliklere ve ağrı kesicilere tepki vermesidir. İştahınızın açık olmaması yemekten kaçınmanız gerektiği anlamına gelmez. Ameliyattan sonra dengeli beslenmekte zorluk yaşıyorsanız doktorunuz protein sıvıları içmenizi tavsiye edebilir. Hazırlanması kolaydır ve iyileşme sürecinde idealdir.
Ameliyattan sonra diyet yapmayı düşünmeyin. Bunun yerine sağlıklı, dengeli bir yemek planı uygulayın. Diyetler uzun vadeli başarı için tasarlanmıştır. Kendinizi sevdiğiniz şeyleri yemekten mahrum bırakmak yerine sağlıklı beslenme alışkanlıklarına odaklanın. İşlenmiş gıda tüketimini sınırlayın. Vücudunuzun ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamak için günlük diyetinize meyve, sebze ve protein eklediğinizden emin olun.
Ameliyat sonrası bol su içmek çok önemlidir. Çoğu hasta mide bulantısı hissettiği için fazla su içmezler ve bu da hastanede daha fazla bakıma ihtiyaç duymalarına neden olabilir. Vitaminler enfeksiyonla savaşır. Enfeksiyonla mücadele için bol miktarda A ve C vitamini alın. A vitamini yumurta, süt ve balık yağında bulunur. C vitamini narenciye, domates ve yeşilliklerde bulunur. Vitaminler ameliyat sonrası morarmayı azaltır. Bununla birlikte ameliyat sonrası kaçınılması gereken gıdalar da var: Tuzlu yemekler yemek vücudunuzun şişmesine neden olur ve bu da karın germe operasyonundan sonra isteyeceğiniz bir şey değildir. Gazlı içecekler şişkinliğe neden olabilir. Alkol kanınızı inceltip kendinizi iyileştirmek için vücudunuzu zorlar hale getirecektir. Ayrıca ağrı kesiciyle etkileşime girip olumsuz etkileyecektir.
Kullanılması Gereken İlaçlar
Doktorunuz ameliyat sonrası bazı ilaçlar reçete edecektir. Bununla birlikte ilaçlarınızla ve yapmanız gerekenlerle ilgili yazılı talimatlar vermelidir. Ameliyatın yapıldığı kesit sargı ve bandajlarla kaplanacaktır. Karın germe ameliyatı sonrasında sıvı ve kanın çıkarılması için drenler kullanılmışsa bu kanalların bakımı için bazı ilaçlar reçete edecektir. Enfeksiyon riskini en aza indirgemek için antibiyotik de reçete edilebilir. Bunları talimatlardaki gibi uygulayın ve bir ateş veya kızarıklık, ağrı veya şişlik gelişirse doktorunuzu aramayı ihmal etmeyin. Ameliyattan sonraki ilk dört ila altı hafta içinde mide-bağırsak enfeksiyonları ortaya çıkabilir.
Çoğu hastaya Percocet reçete edilir. Bununla birlikte bu ilaç önemli ölçüde kabızlığa neden olabilir. Kabızlık sadece rahatsız edici değil, aynı zamanda tehlikeli olabilir. Kan basıncında ve kas gerginliğinde komplikasyonlara neden olabilir. Exparel gibi uzun süre etkili olan lokal anestezi postoperatif ağrı kontrolünde de yardımcı olabilir. Zofran gibi antiemetikler mide bulantısına iyi gelecektir. Ağrısız cerrahi işlemi yoktur ve ameliyat sonrası ağrı kontrolü için çaba gösterilmelidir.
Ayağa Kalkma Süresi
Geçmişte hastalara karın germe ameliyatı sonrasını takiben uzun süre ayağa kalkmaması söylenirdi. Ancak bu da aynı zamanda bacaklardaki kan pıhtıları veya akciğer sorunları gibi kendi sorunlarını yarattı. Günümüzde hastaların ameliyat sonrasında yakın zamanda kalkıp dolaşmaları tavsiye edilmektedir ancak yara büyümesi, enfeksiyonlar gibi durumlara karşı dikkatli olunmalıdır.
Hayattaki çoğu şey gibi ayağa kalkma süresine bulunacak cevap bu ikisinin ortasında bir yerde bulunur. Ameliyattan sonraki ilk birkaç gün dinlenme zamanı olmalıdır. Vücudunuzun dinlenmesi ve iyileşmesi gerekiyor. Ameliyat sonrası yatağın başı hafifçe kaldırılmış ve dizlerin altına birkaç yastık konulmuş bir pozisyonda yatmalısınız. Bu önemlidir çünkü gövdenizi yukarda tutmak akciğerlerinizin genişlemesine yardımcı olur. Bu pozisyon aynı zamanda ameliyat sonrası gerilen karnınızdaki cildi gevşetir. Gevşek cilt de yara üzerinde daha az gerginlik yarattığından ağrıyı azaltır.
İlk beş gün boyunca etrafta dolaşmamanız gerekir. Yürüyüş sadece hedef odaklı olmalıdır. (banyoya veya buzdolabına yürümek gibi) Çok fazla hareket cilt tabakasının kan tabakasıyla çakışmasına neden olabilir ve bu da kan toplama (hematom) ile sonuçlanır. Tuvalete gerektiği kadar gidin ancak her zaman size eşlik edecek biri bulunsun. Yardıma ihtiyacınız olacak! İlk beş gün duş almayın. Ameliyat sonrası giysilerinizi çıkarmadan kollarınızı, bacaklarınızı ve yüzünüzü süngerle yıkayabilirsiniz. Bununla birlikte giysiyi ıslatmamalısınız.
Ameliyatınızı takiben altıncı günün ardından kas tabakası cilt tabakasına karşı güçlenmeye başlar. Bu ayağa kalkıp dolaşmanın tam zamanıdır. Ayağa kalkıp günde en az 3 defa birkaç dakika yürümeniz tavsiye edilir. Burada amaç kaslarınızın tekrar hareket etmesini sağlamak ve akciğerlerinizi genişletmektir.
Müşahede Süresi
Doktorlar karın germe ameliyatlarını yıllardır etkili bir şekilde gerçekleştirmektedir. Bununla birlikte tedavi önemli bir cerrahi prosedürdür ve bu nedenle kapsamlı bir müşahade altında tutma, cerrahi sonrası dikkatli bakım gerektirir. Müşahede süresince doktorunuzun talimatlarını izleyerek iyileşmeyi hızlandırabilir, riskleri minimuma indirebilirsiniz. Ameliyattan sonra hasta tetkik amaçlı bir gün boyunca kontrol altında tutulmalıdır. Bu süre zarfında küçük çocuğu olanların çocuk bakımını kime devredeceklerini ayarlamaları gerekir. Hasta aktivite düzeyini azaltmalı, iyileşme için gerekli besin maddelerini sağlamak için sağlıklı beslenmelidir.
Müşahede altında geçirilen sürede hastalar drenaj tüplerini günde en az iki veya üç defa boşaltmalı, boşaltırken deşarjı izlemelidir. Eğer deşarjda yüksek miktarda kan veya kötü koku farkederse doktorlarını uyarmalıdırlar. Bu süreçte ayrıca bandajlarını günde birkaç kez değiştirmeleri gerekecektir. Birçok hasta ameliyat sonrası müşahede döneminde kabızlık yaşar. Bu etkiyi en aza indirgemek için bol miktarda su içmek önemlidir. Günde 8 ila 16 bardak su içmek de iyileşme sürecine yardımcı olacaktır. Bununla birlikte ameliyatlarını takiben sigara içen insanlarda komplikasyon ve enfeksiyon oluşma riski daha fazladır. Sigara vücudun her tarafındaki oksijen akışını engellediğinden ameliyat sonrasında en az 2 hafta boyunca tütün ürünleri kullanılmamalıdır.
Uzun süre hareketsiz kalmak birçok insan için sıkıcı olabilir. Ayrıca şişme, morarma ve yara izi iyileşme sürecinin normal bir parçasıdır. İyileşme ilerledikçe ve işlemin sonuçları ortaya çıktıkça çoğu hasta öz saygısının hızla geliştiğini görür. Bu dönemde depresyon yaşayanlar bunu doktorlarıyla görüşmelidir.
Riskler, Komplikasyonlar ve Yan Etkiler
Bir ameliyata girmeden önce riskler, komplikasyonlar ve yan etkiler açısından bilgilendirilmiş olmak ameliyat sürecinin başarısında önemli bir faktördür. Çoğu zaman estetik cerrahi prosedürler düzgün şekilde ilerler. Hasta ayağa kalkar ve zamanla sağlığına tekrar kavuşur. Bununla birlikte cerrahi personel ve klinikler komplikasyonları önlemek için tedbir almasına rağmen bazen çeşitli sorunlarla karşılaşabilirler. Komplikasyon riskini azaltmanın en iyi yolu kalifiye ve deneyimli bir cerrah tarafından ameliyat edilmek, ameliyat öncesi ve sonrası tüm yönergeleri takip etmektir. Cerrahınız olası komplikasyonları öngörebilir ve bu olayların önüne geçebilir. Karın germe ameliyatında en yaygın riskler anesteziye reaksiyon vermek, kan pıhtılaşması, enfeksiyon gibi sorunlardır.
Karın germe ameliyatından sonra bazı yan etkiler beklenebilir. Bu nahoş semptomlar biraz rahatsızlık verebilirken tıbben komplikasyon olarak görülmez. Bu yan etkilerin bazıları karın germe ameliyatının iyileştirme sürecini güçlendirmek için vücudunuzun kendi bağışıklık sistemi tarafından tetiklenir. En yaygın olanları karın ağrısı, şişlik ve ağrıdır. Cerrahınız karın germe ameliyatını ayrıntılı bir şekilde açıklayacaktır. İyileşme sorunları sık görülmez ancak rahatsızlığınızın şiddetinde ani bir artış veya ameliyat öncesi tartışılmayan herhangi bir yan etki yaşarsanız derhal doktorunuza danışmalısınız.
Karın germe ameliyatları yüksek başarı oranları ve komplikasyonlar için düşük riskler nedeniyle tercih edilmektedir. Bununla birlikte endişeleriniz varsa istatistiklere göz atmak sizi biraz rahatlatabilir:
2010 yılında 3681 karın germe ameliyatı için yapılan kapsamlı bir anket yapıldı. Bu ameliyatların %4.7'sinde komplikasyon görüldü. 163 hasta 173 farklı komplikasyon yaşadı ve en yaygın komplikasyonlar şunlardı:
- Enfeksiyon (%1.63)
- Kanama (%1.17)
- Kan pıhtılaşması (%0.19)
- Hipoksi (%0.24)
- Akciğer disfonksiyonu (%0.22)
- Şiddetli hipotansiyon (%0.16)
Karın germe ameliyatında komplikasyon oranı bu oranlardan da görülebileceği gibi -daha basit kozmetik cerrahi biçimlerinden daha yüksek olsa da- risk oldukça düşüktür. Komplikasyon olasılığı son derece deneyimli bir plastik cerrah seçerek ve ameliyat sonrası tüm talimatları uygulayarak daha da azaltılabilir. Ayrıca bir defada birden fazla ameliyat geçiren hastalar, sigara içenler ve şeker hastaları için komplikasyon oranı daha yüksektir.
Karın germe ameliyatı kararı son derece kişiseldir ve aldığınız risklerin ve potansiyel komplikasyonların kabul edilebilir olup olmadığına karar vermeniz gerekir. Cerrahınız ameliyatla ilgili riskleri ayrıntılı bir şekilde açıklayacak ve sonrasında aklınıza takılan tüm soru ve endişeleri cevaplayacaktır. Kabul edeceğiniz prosedürü ve olası riskleri veya olası komplikasyonları tam olarak anlamanız için onay formlarını imzalamanız istenecektir.
Enfeksiyon
Eğer ameliyat drenli yapılmışsa hasta ameliyat sırasında ve hemen sonrasında bir enfeksiyon geliştirme riski altındadır. Ameliyat sonrası karın sıvılarını boşaltma sırasında enfeksiyonu önlemek için ameliyattan sonra cerrah antibiyotik reçete eder. Hastalık genellikle bu reçete edilen antibiyotikleri talimatlara uygun bir şekilde almadığında veya yara bölgesini temiz tutmadığında ortaya çıkar. Temiz, steril bir ameliyathane ameliyat sırasında enfeksiyona yakalanma riskini azaltır. Popüler görüşün aksine soğuk bir ameliyathanedeki bir hastanın oda sıcaklığında veya hafif sıcak bir ameliyathanede enfeksiyon geçirme olasılığı yüksektir. Ameliyat sonrası yaraya doğru şekilde bakım yapılmazsa enfeksiyon riski artar.
Cerrahınız bandajları çıkarma/değiştirme, yaranızı suya maruz bırakma ve temiz tutma konusunda bazı özel talimatlar verecektir. Bazı kanama ve sızıntıların normal bir durum olduğuna dikkat edin ancak cerrahi yaranın iltihaplı olması durumunda enfeksiyon riski artar. Karın germe ameliyatını takiben enfeksiyonların çoğu hastanın yarasına doğru bakım yapılmadığı takdirde görülür. Enfeksiyon bulguları şunları içerir:
- Ateş
- Titreme
- Terleme
Enfeksiyon alanının çevresinden çıkan sıvının yeşilimsi bir rengi varsa ve aşırı derecede drenaj sıvısı geliyorsa ayrıca bir antibiyotikle tedavi edilmelidir.
Su Toplaması
Ameliyattan sonra ameliyat bölgesinde sıvı birikmeye başlayacaktır. Bu, vücudun kendini iyileştirme girişiminin bir parçasıdır. Bununla birlikte, karın ameliyatının kapsamı nedeniyle üretilen sıvı miktarı vücudun absorbe etmesi için çok fazladır. Sonuç olarak sıvı cildinizin altında toplanmaya başlayacaktır. Bu aynı zamanda seroma olarak da bilinir. Cerrahın profesyonel olmayan davranışları, bireysel iyileşme özellikleri veya eşlik eden hastalıklar karın germe ameliyatı sonrasında su toplanmasına yol açabilir.
Yaranın su toplamasını önlemek için bu sıvıyı serbest bırakmak ve toplamak için drenaj tüpleri ameliyatlı bölgenin içine yerleştirilecektir. Herhangi bir nedenle halen su toplanması sorunu yaşıyorsanız cerrahınız bir şırınga yardımıyla fazla suyu çıkaracaktır.
Su toplanması normalde birkaç hafta içinde giderilir ancak patolojik olarak güçlü bir birikim yaşanması cildin gerilmesine ve sarkmasına neden olur. Verdiği rahatsız hisler uzun bir rehabilitasyon dönemine, doktora yapılan sık ziyaretlere ve ek masraflara neden olabilir.
Eğer karın germe ameliyatı sonrasında çıkarılan yağ dokusu boyutu 5 santimetreden fazla çıkarsa su toplanma olasılığı %50 artacaktır. Genellikle doktor hastaya ameliyattan önce kilo vermesini veya bir liposuction prosedürüne tabi tutulmasını önerir. Karın germe ameliyatı sonrasında su toplanması aşağıdaki semptomlarla kendini gösterir:
- Alt karında şişme
- Hareket esnasında sıvıya duyarlılık
- Yüksek ateş
- Dikiş alanında kızarıklık
- Halsizlik, kilo kaybı
Ağrı-Sızı
En sık görülen karın germe ameliyatı komplikasyonlarından biri karın ağrısıdır. Eğer ihtiyaç duyarsanız doktorunuz ağrı kesici reçete edebilir. Anesteziden uyandığınızda karnınız ağrıyabilir. Eğer bir poliklinikte ameliyat olduysanız ağrı kesilinceye kadar bekleyerek ağrı kesici ilaçlarınızı talimatlara uygun bir şekilde aldığınızdan emin olmalısınız. Zaman geçtikçe ağrı giderek azalacak ve sonunda kaybolacaktır. Ağrı seviyeniz yükselmeye başlarsa doktorunuza danışın. Ayrıca ameliyattan altı hafta sonra ağrı azalmazsa başka bir doktora muayene olmayı düşünebilirsiniz.
Ağrılı, yavaş bir düzelme karın germe ameliyatı düşünen herkes için caydırıcıdır. Cerrahi sırasında anestezi kullanımı operasyon sonrası ağrıları hafifletir ve reçeteli ağrı kesici ilaçlara olan ihtiyacı azaltır. Ameliyat sonrası kısıtlayıcı drenin kullanımını ortadan kaldıran drensiz karın germe ameliyatı tekniği sayesinde hastalar daha az ağrı yaşadığı gibi günlük aktivitelerine de daha çabuk dönmeye başlar.
Son yıllarda karın germe ameliyatlarında kullanılmaya başlanan ve narkotik olmayan Exparel isimli ilaç ameliyat sırasında doğrudan dokuya ve kaslara enjekte edilir. Operasyondan 72 saat sonrasına kadar ağrı tedavisinde etkilidir. Exparel hastaların operasyondan sonraki üç gün boyunca rahatsızlığını azaltmakla kalmayıp narkotik ağrı kesici ilaçların miktarını sınırlamak isteyen hastalar için de kullanışlıdır. Ağız yoluyla verilen ağrı kesici bazı hastalarda aşırı uyku hali, yorgunluk, mide bulantısı ve kabızlığa neden olabilir.
Karın germe ameliyatı ağrı konusunda zor ameliyatlardan biri olarak bilinir. Ağrı ne kadar çok olursa hastaları hareket ettirmek ve aktif tutmak o kadar zorlayıcıdır. Karın germe ameliyatından sonraki günlerde hasta yeterli ağrı kesici alırsa hastanın ayağa kalkıp dolaşması daha kolay olur. Operasyonu takip eden günlerde hareket etmek iyileşme sürecini hızlandırır.
Halsizlik
Ameliyatı takiben birkaç gün içinde görülen halsizlik ameliyat sırasında kullanılan anestezik ilaçların ya da ameliyat sonrası verilen ilaçların bir yan etkisi olabilir. Çoğu karın germe ameliyatından çıkan hastanın normal günlük rutinine dönmesi iki hafta içinde gerçekleşebilirken bazen halsizlik iki aya kadar sürebilir. Ameliyat sonrası halsizliğe çeşitli faktörler neden olur: Güçlü ağrı kesiciler halsizliğe, kabızlığa ve daha geç iyileşmeye neden olabilir.
Ameliyattan sonra ilk 2-3 hafta içinde çoğu hastadan ağır kaldırma, yoğun egzersiz veya kalp atış hızını ve basıncını artıracak, kanama riskine ve zayıf yara iyileşmesine zemin hazırlayacak her şeyden kaçınılmalıdır. Fakat düşük seviyeli fiziksel aktiviteler, halsizliğe neden olabilir ve hatta kilo almaya da yol açabilir. Halsizlik etkilerini ortadan kaldırmak için günde birkaç kez yürümek, sonra sıklığını ve süresini kademeli olarak artırarak hafif bir egzersiz yapmak faydalı olacaktır.
Ameliyat öncesinde fiziksel aktivitesi yüksek olan kişiler bile halsizlikten kaçamazlar çünkü vücut yaralı dokuyu onarmak için enerjisinin bir bölümünü harcar. Bu süreç birkaç ay sürebilir. Bu nedenle doktorlar ameliyat sonrasında hastanın vücudunun sesini dinlemeli, halsiz hissediyorsa aşırı hareket ve egzersizden kaçınmalıdır.
Stres ve kaygı da kişinin kan basıncını yükseltebilir ve daha fazla halsizlik hissine neden olabilir. Bu nedenle çoğu hastaya ne kadar hafif göründüğüne bakılmaksızın herhangi bir ev işi yapmamaları, e-posta kontrolü dahil işinden uzak durmaları önerilmektedir. Yeterli uyku ve dinlenmeyle birlikte sağlıklı beslenmek iyileşme sürecini hızlandırmaya ve ameliyat sonrası yorgunluğu en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Kan Pıhtılaşması
Karın germe ameliyatının en ciddi risklerinden biri kan pıhtılaşmasıdır. Herhangi bir büyük ameliyatta (özellikle geçici olarak yürümeyi zorlaştıran) hareketsizlik nedeniyle bacak damarlarında kan pıhtılaşması riski vardır. Bir pıhtı kopar ve kan dolaşımı yoluyla akciğerlere doğru giderse oksijen transferini aniden ve ciddi şekilde bozabilir. Hayati tehlike yaratan bu duruma pulmoner embol denir. Pıhtı çözmek için kan incelticileri ve oksijen ile derhal müdahale edilmesi gerekir.
Karın germe ameliyatını takiben kan pıhtılaşmasını önlemek için ameliyattan en az bir ay önce ve ameliyattan en az bir ay sonrasına kadar sigara içmeyin. Sigara kan damarlarının daralmasına, kan akışının ve oksijen transferinin bozulmasına neden olur. Sigara içmek kan pıhtılaşması riskini artırır. Ameliyattan en az bir hafta önce ve ameliyattan sonra hormon tedavileri kullanılmamalıdır. Bu maddeler kan pıhtılaşmasına neden olabilir.
Hastalar ameliyattan sonra vücudun daha hızlı iyileşmesini sağlamak için bir süre dinlenmek ister ancak aşırı dinlenme kan dolaşımını yavaşlatır. Kan dolaşımı yavaşladığında bacaklarda kan pıhtısı oluşur. Ameliyattan sonra düzenli olarak yürüyün. Eğer ameliyat sonrası bol sıvı tüketirseniz kanınız yoğunlaşmaz, pıhtılaşma olasılığı düşer. Tuvaleti kullanmak istediğinizde veya banyoda size yardımcı olacak bir aile üyesi veya arkadaşınız olmalıdır. Yürüme, kan pıhtılaşmasını önleyerek bacak damarlarınızdan kan pompalanmasına yardımcı olur. Sıralı sıkıştırma cihazları (SCD'ler) bacak damarlarını sıkıştıran mekanik pompalardır ve yürüyüş simülasyonu ile dolaşımı teşvik ederler.
Kanama
Ameliyattan sonra yaraya doğru biçimde bakım yapılmadığında kanama riski artar. Karın germe ameliyatı karnın altındaki kasların sıkılaştırılmasının yanı sıra fazla yağ dokusunun da alınmasını gerektirir. İç ve dış müdahaleyi gerektiren bu operasyon sırasında aşırı kanama riskini en aza indirgemek önemlidir.
Aşırı kanama potansiyel olarak ciddi bir komplikasyondur. Bu daha çok kan pıhtılaşmasını önlemek için ilaç kullanan hastalarda yaygın görülür. Reçetesiz bitkisel ilaçlar ve gıda takviyeleri de cerrahi kanama riskini artırabilir. Bu nedenle ameliyat öncesi aldığınız tüm maddeleri doktorunuza açıklamanız hayati önem taşımaktadır. Doktorunuz gerekirse dozu düşürebilir ya da bu ilaçları geçici olarak almayı bırakmanızı tavsiye edecektir. Bununla birlikte sigara kullanıyorsanız her türlü nikotin alımını ameliyattan önce durdurmanız gerekmektedir.
Dikiş yerlerinin düzgün şekilde iyileşmediği durumda kanama olabilir. Doktorunuz bandajları çıkarıp takmayı, yarayı ıslatma ve hijyenik tutma konusunda bilgilendirmede bulunacaktır. Ameliyat sonrası küçük çaplı kanama görülmesi anormal değildir.
Tekrarlama
Eğer sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi başarırsanız karın germe ameliyatını tekrarlamaya ihtiyaç duymazsınız. Ancak karın germe operasyonundan sonra tekrar aşırı kilo alır ve daha sonra bunları verirseniz yeniden bir operasyona ihtiyaç duyabilirsiniz. Bununla birlikte gelecek gebelikler ve kilo artışı geçirdiğiniz operasyonun etkisini geri alabilir, gelecekte tekrar karın germe operasyonuna ihtiyaç duyabilirsiniz. Bilinmelidir ki daha düz bir karın ve daha sıkı göbek derisi olanların karın germe ameliyatı sonuçları daha uzun ömürlüdür ve tekrarlama olasılığı daha düşüktür.
Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Karın germe ameliyatı sonrası sarkma ve yağlanma sorununu en aza indirgemek adına dikkat edilmesi gereken birtakım detaylar mevcuttur. Abdominoplasti sonrası yapılan uyarıları dikkate aldığınız takdirde iyileşme süreci de daha sağlıklı bir hal alacaktır. Karın gerdirme ameliyatları her ne kadar basit operasyonlar gibi lanse edilse de ameliyat sonrası süreç büyük önem taşır ve burada hastalara büyük bir görev düşer. Göbek estetiği olarak da bilinen ameliyatlarda karnın gevşeyip sarkmış olan kısmı egale edilerek sağlıklı doku ile kapatılır ve daha düz bir karna sahip olmanız sağlanır. Karın bölgesinde uygulanacak olan yöntemler ameliyatsız olarak da gerçekleştirilebiliyor ve karnı şekillendirmek mümkün hale geliyor. Ameliyatlardan sonra bikini bölgesinde hafif de olsa bir iz kalacaktır ve izsiz tedavi yöntemlerinde bile bu iz ne yazık ki var olacaktır. 1 senelik süre zarfında deri rengine karışacak olan ameliyat izi herhangi görsel bir sorun yaratmayacaktır.
- 3 hafta boyunca gece ve gündüz olmak üzere korse kullanımı devam etmelidir.
- Yatakta düz yatmak yerine bacakları hafif çekerek uyumak çok daha sağlıklıdır.
- Ani kasılmalara neden olacak hareketlerden kaçınılmalıdır.
- Banyo ise bandajlar tam olarak çıkartıldıktan sonra yapılmalıdır.
- Tam iyileşme 3 ay ila 9 aylık bir süreci kapsıyor ve bu süre zarfında dikkat edilmesi gerekenleri yerine getirdiğiniz takdirde süreç daha hızlı bir hal alacaktır.
Ağırlık Kaldırma
Altı hafta içinde muhtemelen bandajlarınızdan kurtulur ve daha rahat egzersiz yapmaya başlarsınız. Ameliyattan 6 hafta kadar sonra birçok kardiyo tipi egzersiz yapabilirsiniz. Koşu, hız yürüyüşü, aerobik gibi. Ancak ağırlık kaldırmak karnınızı aşırı gergin hale getirebilir.
Bununla birlikte bu dönemde ağırlık kaldırmanız halen yasaktır ve egzersiz rutininde doktorunuz tarafından onaylanmadıkça karın kaslarınızı etkileyen egzersizler yapmamalısınız. Karın egzersizleri ve ağırlık kaldırma bölgede stres yaratarak iyileşmenizi etkilemektedir. Yoğunluğunu her geçen hafta artırmak koşuluyla karın bölgesini etkilemeyen egzersizler ise güvenlidir.
Yaklaşık 12 hafta sonra çoğu hasta için ağırlık kaldırma çalışmalarına başlamak mümkündür. Yine de doktorunuza ağırlık kaldırma egzersizleriyle ilgili mutlaka bilgi verin. Hastaların ağırlık kaldırmak için bu kadar uzun süre beklemesinin gerekçesi mide kaslarının ameliyat döneminde yoğun bir şekilde sıkışmış olmasıdır. Ağırlık kaldırmaya başlarken mutlaka küçük ağırlıklarla başlanmalı ve vücudun sesi dinlenmelidir. Karında baskı, ağrı hissederseniz kaldırdığınız ağırlığı azaltmanız gerekir.
Otomobil Kullanmak
Karın germe ameliyatının ardından taburcu edildiğinizde kesinlikle otomobil kullanmamanız gerekir. Bu nedenle sizi hastaneden eve götürecek bir yakınınızı ayarlamanız tavsiye edilir. Ameliyat sonrası kan dolaşımı sorunlarından bacaklarınızdaki kan pıhtısına kadar birçok şey yanlış gidiyor olabilir. Bu tür ameliyatlardan sonra en az bir gün boyunca doktorunuza yakın bir konumda bulunmalısınız. Ne kadar iyi bir sürücü olursanız olun anestezi etkisi altındasınız. Sedasyon veya rahatsızlık nedeniyle yardıma ihtiyacınız olabileceğinden refakatçi eşliğinde eve gitmek doğru bir tercih olacaktır. Eğer araba kullanacak bir yakınınız yoksa en azından bir gece otelde kalabilirsiniz.
Bir hafta sonunda araba kullanmaya başlayabilirsiniz. Sürüşe başlamadan önce emniyet kemeri takılıyken sürücü koltuğuna oturun. Tam sağa, tam sola ve arkaya dönün. Eğer bu dönüşler esnasında ağrı hissediyorsanız araba kullanmaya başlamayı erteleyin ve birkaç gün sonra tekrar deneyin. İlk günlerde otomobil kullanırken her yarım saatte bir durup ayağa kalkmalı birkaç adım yürümelisiniz. Bu bacağınızda kan pıhtısı oluşmasını engelleyecektir.
Cinsel Aktivite
Karın germe ameliyatı diğer estetik operasyonlara göre biraz daha fazla iyileşme süresi gerektirecektir. Genellikle doktorlar ameliyat sonrasında ilk 3-4 hafta cinsel aktivitede bulunmayı tavsiye etmez. Yine de genel tarihe güvenmeyin ve doktorunuza danışın. Ameliyat sonrasında güvenli bir şekilde cinsel ilişkiye girebilmeniz için kas onarımına, yara iyileşmesine ihtiyacınız var. Cinsel aktivite kan basıncını ve kanama riskini artırabilir. İlk birkaç hafta içindeki cinsel aktivite kan pıhtılaşması, su toplanması gibi komplikasyonlara neden olabilir. Bununla birlikte drenler çıkarılana kadar cinsel aktivite zaten doktorunuz tarafından yasaklanacaktır.
Karın germe ameliyatından sonra cinsel ilişkiye girme süresi muhtemelen sandığınızdan daha erken olacaktır. Bu birkaç etkene bağlıdır: karın bölgesinde ne kadar ağrı hissediyorsunuz ve kendinizi cinsel ilişki için hazır hissediyor musunuz?
Eğer ağrı kesici kullanıyorsanız libidonuz düşük olabilir ve cinsel aktivitenin keyfini çıkarmanıza engel olabilir. Öte yandan ameliyat sonrası iyileştiğinizde ve cinsel ilişkiye girmek için herhangi bir engel olmadığında kendinizi nasıl hissettiğiniz önemlidir. Vücudunuzdaki yara izleri yüzünden kuşkuya düşerseniz eşinize karşı dürüst olun. Anlayışlı olacak ve güven verecektir. Bunu bir kez atlatırsanız kaygılarınız ortadan kalkacaktır. Doktorunuzun tavsiyesini almaktan çekinmeyin.
Seyahat
Karın germe ameliyatından sonraki ilk bir hafta içinde seyahat etmek oldukça tehlikelidir. Bu yüzden eğer seyahat etmeniz şart ise ameliyatınızı daha iyi bir zamana yeniden planlamak doğru olacaktır. Genel kabul görmüş fikir birliği ise iki hafta boyunca seyahat etmekten kaçınmaktır.
Başka bir ülkede bulunduğunuzda ve bir komplikasyon yaşadığınızda bulunduğunuz yerde sağlık hizmeti alabileceğinizden emin olun. Yabancı bir ülkedeyken son isteyeceğiniz şey hastane aramak olacaktır. Seyahat sabahı bir tane aspirin alırsanız kan pıhtılaşması riskini azaltmış olursunuz.
Yakınlardaki yerel bir bölgeye gidiyorsanız bu yurt dışına çıkmaktan daha az riskli olacaktır. Bununla birlikte seyahatte yapacağınız aktiviteyi seçmek de önemlidir. Bazı aktiviteler karın germe ameliyatı sonrasında iyileşme sürecinizi etkileyebilir. Doktorunuza uzakta olduğunuzda ona karşı yapmayı planladığınız aktiviteler hakkında tamamen dürüst olun, böylece riskin azaltılmasına yardımcı olacak tavsiyeler alabilirsiniz.
Ameliyattan sonra enfeksiyon, su toplama, kan pıhtılaşması gibi komplikasyonlara karşı daha yatkın olacağınız için seyahatten ederken şunlara dikkat edin:
- Bol su için
- Kan dolaşımını teşvik etmek için yarım saatte bir ayağa kalkıp yürüyün. dizleriniz 90 derece bükük pozisyondayken uzun süre kalmak kan pıhtılaşmasına neden olabilir.
- Otururken ayaklarınızı ve ayak bileklerinizi hareket ettirin
- Seyahat çorabı giyin
- Seyahate çıkarken almanız gereken bir ilaç olup olmadığını doktorunuza danışın.
Duş Almak
Çoğu doktor yaranın enfeksiyon oluşturma riskini azalttığı için duş almak yerine ilk başlarda dikkatlice sünger ile temizlenmesini tavsiye eder. Ameliyattan sonra tam bir duş alabilmek için yaraların açık olmaması, tüm drenlerin çıkarılmış, drenaj bölgesinin kapatılmış olması gerekir. Bu dönemde dahi hala havuzlar, sıcak küvetler ve denizlerde enfeksiyon tehlikesi altında olursunuz.
Eğer drenaj tüpleri henüz alınmamışsa çoğunlukla sünger banyosu dışında herhangi bir şeye izin verilmez. Drenler kan ve serumun cildin altından çıkmasına izin verir ancak bakterilerin vücuda girmesi için açık bir yol haline gelme tehlikesi bulunur. Drenaj tüplerini temiz ve kuru tutun. Duşta çok sıcak su kullanmayın ve ayakta kalın, bir yere oturmayın. Oturduğunuz yerde bakteriler olabilir. Duşa girerken dikkatli olun ve kaymaz paspas kullanın. Duşta düşmek yaralarınıza zarar verebilir. İlk duşunuzda içerde fazla kalmamak önerilir. Duşa girin ve kısa sürede çıkın. Tüm drenler çıktıktan sonra tam bir banyo yapılabilir. Bununla birlikte jakuziye girmek için bir süre daha bekleyebilirsiniz. Jakuzilerde foliküliti gibi cilt enfeksiyonlarının görülmesi oldukça yaygındır. Ayrıca her türlü havuz ve küvet genel olarak yüksek miktarda bakteri içerir.
Eğer yüzmek isterseniz altı hafta kadar beklemeniz tavsiye edilir. Bununla birlikte "yüzme" ile tam olarak ne demek istendiği önemlidir. Bazı insanlar için sığ suda diz yüksekliğinde yürümek iken bazı insanlar için dalgalı suda uzun mesafelerde yüzmek aynı anlama gelebilir. Bu nedenle yüzme faaliyetine dönüş bireyselleştirilmiş ve kademeli olmalıdır. Başka bir deyişle, yüzmeye yavaş başlayın ve vücudunuzun sesini dinleyerek kademeli olarak ilerleyin.
Solaryum
Karın germe ameliyatından sonra en az 2 ay boyunca güneşlenme ve solaryum kullanımından kaçınılmalıdır. Bu süreçten sonra ise güneşe çıkarken yara bölgesini örtmeniz tavsiye edilir. Aksi halde bölgede pigment sorunlarıyla birlikte lekelenme oluşabilir.
Hareket Kabiliyeti
Doktorunuz ameliyat sonrasında normal hareket kabiliyetinizi kazanmanın ne kadar süreceğini sizinle tartışacaktır. Ameliyattan sonra ne kadar dinlenmeli, ne zaman ayağa kalkmalı, ne zaman yürümeli gibi konular hakkında verilecek talimatları dikkatle dinleyin.
Ameliyat sonrasında anestezi etkisinde olacağınız için hareket kabiliyetiniz düşük olacaktır. Yön bulmanız zor olabilir. Eğer aynı gün eve dönecekseniz hareket kabiliyetiniz araç kullanmaya uygun olmadığı için sizi eve götürecek bir yakınınızdan yardım almalısınız. İlk gün eve dönseniz bile birkaç gün evde, yatarak dinlenmelisiniz. Drenler bir hafta içinde çıkarılana kadar banyo yapmamalı, tuvalette yardım almalısınız. İlk bir hafta boyunca dışarı çıkmamalı, evin içinde yürürken de bir yakınınızdan yardım almalısınız. Her ne kadar hareket kabiliyetiniz düşük olsa da ilk günlerde kan pıhtılaşmasını önlemek için ayağa kalkıp yürümeniz gerekmektedir. İşinizin fiziksel taleplerini karşılayacak hareket kabiliyetine sahip olmadığınız için iki hafta işe gitmemelisiniz.
Dikişler
Dikiş doktorlar ve özellikle cerrahların cildi, iç organları, kan damarlarını ve diğer dokuları bir arada tutabilmek için kullandıkları tıbbi bir yöntemdir. Dikişler toksik olmayan ve vücut tarafından tolere edilebilen malzemeden yapılır. Kendiliğinden çözülmeyen klasik dikişler daha çok bir ipe benzer ve ameliyattan sonra doktor randevusunda doktorun neşterle kesmesi suretiyle çıkarılır.
Plastik cerrahlar karın germe ameliyatı yaparken çoğunlukla kendiliğinden eriyen, çözülen dikişler kullanmayı tercih etmektedir. Bu dikişler hem biyolojik hem de mekanik özelliklerine göre seçilmiştir. İdeal dikiş yara yayılmasını önlemek için yeterince güçlü ve uzun süre dayanıklı olmalıdır. Bu tip dikişler kullanıldığında yara kendisini onardığında dikiş çözülür ve kendiliğinden kaybolur.
Dikişleriniz alınmamışken hapşırırken karnınızı tutmanız tavsiye edilir. Yoğun basınçla hapşırdığınızda dikişleriniz açılabilir. Dikişlerle ilgili yaşanabilecek komplikasyonlardan biri vücudun bu yabancı maddeye uyum sağlayamayıp dışarı atmaya çalışmasıdır. Bu koşullar altında dikiş işlevini yerine getiremeyip enfeksiyon gibi sonuçlar doğurmasına neden olabilir. Bu nedenle ameliyattan 10 gün sonra doktorunuza dikişlerinizi göstermeniz, gerekirse dikişlerin doktor tarafından çıkarılmasını sağlamanız gerekecektir.
Korse Kullanımı
Karın germe ameliyatı sonrası kullanılan korse, dilendiği takdirde ameliyat olmadan da kullanılabilir. Abdominoplasti ve liposuction sonrası karın gerdirme işlemini daha güçlü bir şekilde yapabilmek adına kullanılan korselerin bu bağlamda büyük fayda sağladığı tespit edilmiştir. Sarkma ve yağlanma sorunu yaşayan hastaların ameliyat sonrası uzunca bir süre korse kullanarak iyileşme sürecini daha sağlıklı hale getirdiği gerçeği de unutulmamalıdır.
Karın gerdirme ameliyatları sonrasında 1 aylık süre zarfında bu korselerin kullanılması, karın bölgesini daha derli toplu tutabilmek adına kullanılıyor ve uzman hekimler tarafından tavsiye edildiğini de belirtmek gerekiyor. Karın estetiği ile birlikte daha düz bir karna sahip olacaksınız ancak estetik ameliyatı sonrası korse kullanımında yapılacak hatalar birtakım sorunlara da neden olabiliyor.
Ameliyatlardan hemen sonra karın bölgesinde gevşeme meydana gelmemesi için korse desteği alınıyor. Karnı daha sıkı tutabilmek için gerekli baskıyı yapan korseler kesinlikle işe yarıyor ve olumlu sonuç almanızı sağlıyor. Ameliyatsız tedavi yöntemi olarak da bilinen ve henüz yeni tespit edilmiş olan sarkmış karnın toparlanmasında da korse desteği büyük önem taşıyor. Göbek estetiği ameliyatı ile birlikte ameliyat sonrası süreç de büyük önem taşıyor ve uzmanların tavsiyelerine hassasiyet gösterdiğiniz takdirde süreci daha hızlı ve daha sağlıklı bir noktaya taşıyabiliyorsunuz. Korse desteği ile birlikte karnın gevşeyip yeniden sarkması engelleniyor. Ameliyat sonrası korse kullanımının yanı sıra hastanın uzunca bir süre öne doğru eğik bir şekilde yürümesi gerekiyor. Dik yürüme gerçekleştirildiğinde karın bölgesi kasılarak zarar görebiliyor ve ne yazık ki bu aşamada korse de herhangi bir şekilde fayda sağlamıyor. Ameliyat sonrası uyarılar dikkate alındığı takdirde karın bölgesindeki şekillenme ok daha hızlı hale gelecek ve sağlıklı bir süreç karşınıza çıkacaktır.
Uyku
Karın germe ameliyatından sonra geceleri daha fazla rahatsızlık duymak normaldir. Gün boyunca beyniniz o kadar çok zorlanıyor ki günlük yaşamın dikkat dağıtıcı unsurları duyduğunuz ağrıyı ve rahatsızlıkları görmezden gelebiliyor. Ancak geceleri dikkat dağıldı ve gün boyunca mevcut olan rahatsızlıklar ve ağrılar daha fazla belirginleşir ve uyku halini zorlaştırır.
Olacağınız karın germe ameliyatının hemen ardından uyumanız zor bir durum değildir. Sadece dikkat edilmesi gereken uyuma pozisyonunuzdur. Sırt üstü yatarak ameliyat sonrasında oluşabilecek bir çok riskten kurtulabilirsiniz. Bu süreçte karnınızın üzerine yatmamalısınız. Karın germe ameliyatından sonra uyumakta güçlük çekiyorsanız doktorunuza danıştıktan sonra uyku ilacı kullanabilirsiniz. Uyku ilacının çoğunlukla bir zararı olmayacaktır. Uykuya dalmakta sorun yaşıyorsanız hafif bir masaj yardımcı olabilir. Müzik, televizyon gibi yatıştırıcı arka plan sesleriyle uykuya dalmak da denenebilir.
Yarada sızıntı gelmesini engellemek ve yatağınızı temiz tutmak için tek kullanımlık emici pedleri yara bölgesine koyup üzerine su geçirmez bir gömlek giyebilirsiniz. Yatağınızın yanına sabah kalkarken destek alabileceğiniz bir ev eşyası yerleştirin. Su, ilaçlar, cep telefonu, atıştırmalıklar gibi gece ihtiyaç duyabileceklerinizi başucunuzda bulundurun.
Dren Kullanımı
Karın germe ameliyatı sırasında cerrah işlemin gerçekleştiği bölgede sıvı birikmesini engellemek için dren tüpleri yerleştirecektir. Her dren çok küçük bir delikten içeri yerleştirilen açık uçlu bir tüptür. Bu tüp içerde biriken sıvı, kan ve irini dışarı çıkarmakla yükümlüdür.
Drenlerin her biri günde birkaç kez boşaltılmalıdır. Doktorunuz her gün ne kadar sıvı boşaltıldığını ölçmenizi isteyecektir. Bu amaçla bir çizelge verilebilir. Drenaj belli bir miktarı aşarsa, çok kanlıysa, çok kötü kokuyorsa doktorunuzu arayın. Sıvı sarımsı, kahverengi, kırmızımsı veya bu renklerin karışımı olabilir. Sabit bir rengi yoktur.
Drenleri boşaltırken önce tüpün içindeki sıvıyı elinizle sıkıştırın. Bunu nazikçe yapın ve tüpü çekmeyin. Drenlerin genellikle yan tarafında işaretler vardır. Böylece onları tutup içerdikleri sıvı miktarını okuyabilirsiniz. Drenlerin işareti yoksa ne kadar sıvı boşaltıldığını görmek için küçük bir ölçüm kabı kullanın. Boşalttığınız her miktarı not edin. Drenlerin üzerinde küçük bir kapak vardır. Kapağı ters çevirin ve sıvıyı tuvalete atın. Drenleri önce bir karton bardağa boşaltıp daha sonra da atabilirsiniz. Bir drende daha fazla, diğer drende daha çok sıvı birikmiş olabilir. Bu durumda şaşırmayın, normaldir ve hiçbir anlamı yoktur. Drenler temizlik sırasında süngerle yavaşça temizlenir. Parfümlü sabun, eski tip sünger ya da kese kullanmayın. Anti bakteriyel sıvı sabun kullanın ve sadece tek kullanımlık havlu ile temizleyin.
İlaçlar
Ameliyattan çıktınsan sonra ilk birkaç saatte çok yoğun ağrılarınız olabilir. Bu durumda gereken ilaçlar hemşireler tarafından sağlanacaktır. Ameliyat gününü atlattıktan sonra evinizde dinlenirken kullanmanız gereken ilaçlar da taburcu olurken reçete edilecektir. Reçete edilen antibiyotiği düzenli ve doğru dozda kullanmak çok önemlidir. Reçete yazılan saate uyduğunuza dikkat edin. Eğer gece uykunuzdan uyanmanız gerekiyorsa alarm kurun ve antibiyotiği doğru saatte alın. Bununla birlikte reçete edilen ilacı kaç gün kullanacağınız da önemlidir. Hızlı iyileşme için reçetenize harfiyen uymalısınız.
Verilen antibiyotik ilaçlar karın germe operasyonundan sonra yaşanabilecek enfeksiyon oluşumunu önlemek içindir. İlaç içmekten hoşlanmasanız da ilaçlarınızı içmezseniz iyileşme süreci uzun ve zorlayıcı geçebilir. Eğer ilaç olarak tablet yutmakta zorlanıyorsanız doktorunuza bildirin. Doktorunuz sıvı ilaç ya da iğne yazabilir.
İyileşme Süreci
Karın germe ameliyatlarında iyileşme süreci artık çok daha hızlı bir süreci de beraberinde getiriyor. Abdominoplasti sonrası hasta kısa sürede gündelik hayatına adapte olabiliyor ve yine liposuction müdahalesi sonrası da bunu söylemek mümkün hale geliyor. Karın gerdirme-estetiği ameliyatları ile birlikte sarkma ya da yağlanma sorunu tarihe karışıyor ve hastalar görsel olarak daha tatmin edici bir göbek bölgesine sahip oluyor. İzsiz tedavi yöntemleri de son dönemde bir hayli popüler hale geldi ve hasta bu sayede görsel olarak herhangi bir sorun yaşamadan masadan kalkabiliyor. Karnın, gevşeme sorunu ile sizleri rahatsız etmesi var olan özgüveninizi de kaybetmenize neden olacaktır. Sarkmış ya da gevşeyip dağılmış olan dokuların toparlanması, alternatif müdahaleler ile birlikte mümkündür ve bu müdahalelerden başarılı sonuçlar alındığını da belirtmek gerekiyor. Karnın ameliyatsız olarak tedavi edilmesi de mümkündür ve karın bölgesinde yaşanan sorunlar daha basit müdahaleler ile de ortadan kaldırılabiliyor. Ameliyatlardan korkmanıza gerek yok çünkü süreç kusursuz bir şekilde karşınıza çıkacak e iyileşme süreci de aynı kusursuzluğu sizinle buluşturacaktır.
- Hasta genellikle 1 saat sonra ayağa kalkmaktadır.
- Ameliyattan 1 gün sonra drenler çıkartılıyor.
- Ameliyattan sonra karın bölgesini zorlayacak hareketler yapmadığınız takdirde iyileşme sürecini hızlandırabilirsiniz.
- Ameliyattan sonraki 1 haftalık süreçte enfeksiyon riskine karşılık antibiyotik kullanımı tavsiye ediliyor.
- 1 hafta boyunca yatış pozisyonunuza dikkat etmeniz gerekiyor.
- İlk banyo 3. Ya da 4. Günde yapılabilir.
Spor ve Egzersizler
Karın germe ameliyatına giren birçok hastanın amacı daha ince ve çekici bir bel ve karın bölgesine sahip olmaktır. Hastalar karın germe ameliyatı olduktan sonra kilo kaybı ve aynı zamanda vücutlarını şekillendirmek isteniyor bunun için spor ve egzersizler yapmalıdırlar. Düzenli egzersiz yapmak çok olumlu bir yaşam tarzı seçimi olsa da karın germe ameliyatından hemen sonra ağır bir egzersiz rutinine başlamak iyileşmenizi zorlaştırabilir. Bu yüzden egzersiz yapmaya başlanacaksa bu yavaşça gerçekleştirilmelidir. Her hastanın durumu farklı olmasına rağmen ameliyattan sonra bir egzersiz programı belirlenip buna uyulması faydalı olacaktır.
Ameliyattan 2 hafta sonra ağrılarınız biraz azalmış olur. Düz bir zeminde yürümek gibi hafif aktivitelere başlamanın tam zamanıdır. Hastaların bu durumda hareket etmeleri aynı zamanda iyileşmelerine de büyük bir katkısı olacaktır.
Ameliyattan 4 hafta sonra ağırlık kaldırmak isteyenler yavaşça başlayabilir. Bu noktadan sonra bile karın kaslarını zorlamamak için hafif ağırlıklar kaldırılmalıdır. Zamanla kaldırılan ağırlıkları artırabilirsiniz. Buna vücudunuzu dinleyerek karar verin. Eğer karnınızda rahatsızlık hissedersiniz ağırlığı azaltın.
Ameliyattan 6-8 hafta sonra karın kaslarını geliştirmeye yönelik egzersizler dışındaki bütün egzersizlere başlayabilirsiniz. Karın kaslarınızı çalıştırmak için 6 aya kadar beklemeniz gerekecektir. Karın içindeki kas grupları bu zamana kadar neredeyse ,%90 oranında iyileşmiş olsa da yorucu egzersize tabi tutulmadan önce %100'e ulaşmaları gerekir.
Eğer yorucu bir egzersiz programıyla çalışmaya başlarsanız çeşitli nedenlerle kendinizi riske atmış olursunuz: Bir karın germe ameliyatından sonra ağrıyı hafifletmek için kullanılan ilaçlar reaksiyon gösterebilir ve bu da vücut koordinasyonunuzu bozabilir. Bu durum egzersizlerinizi tehlikeli hale getirir. İyi bir egzersiz sırasında hastanın nabzı ve kan basıncı artar. Bu durumda hastaya yapılan ameliyat esnasında kanama olmasının riski bir hayli fazladır. Mideye baskı yapan egzersizler mide kaslarına ve bölgedeki yaraya zarar verebilir.
Ameliyat Sonrası Beslenme
Karın germe ameliyatından sonra kısa sürede iyileşmek için sağlıklı beslenmek önemlidir. Yeterli beslenebilmek için balık, ıspanak, brokoli, tavuk, elma gibi gıdaları menünüzden eksik etmemelisiniz. Vücudunuz ameliyat sonrası toksinleri boşaltmak ve cildinizi temiz tutmak için bol suya ihtiyaç duyacaktır. Günde en az 2.5 litre su içmeniz önerilir. Bu herhangi bir komplikasyon geliştirme şansını büyük ölçüde azaltacaktır. Karın germe ameliyatının ardından dengeli beslenmezseniz kilo almaya yatkın olursunuz:
Yaralarınızın iyileşmesi için C vitamini önerilir. Bu vitamin hücre için kolajenlerin sentezi için önemlidir. Bununla birlikte bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Cerrahi yaraların askorbik asit içeriği düşüktür. Bu yüzden C vitamini seviyeniz cerrahi işlem nedeniyle %60 oranında azalacaktır. Azalan C vitamini depolarınızı yerine koymak için bol bol narenciye tüketin.
Yaralarınızın iyileşmesi için günde en az 220 mg çinko alınması önemlidir. Çinko hücre bölünmesi ve protein sentezi için gereklidir. Ameliyattan sonra süt ürünleri tüketmeyi ihmal etmeyin.
A vitamini ameliyattan sonra vücudunuzun ihtiyaç duyacağı maddelerdendir. Yara iyileşmesinde etkili olan A vitaminini takviye tabletlerden alabilirsiniz.
Ameliyattan Sonra Doğum Yapılabilir mi?
Geçmişte karın germe ameliyatı geçiren bazı kadınlar gebe kalma konusunda endişeli olabilir. Bu konuda endişelenmenize gerek yok. Karın germe ameliyatı geçirdikten sonra hamile kalabilirsiniz. Bununla birlikte biraz beklemeniz önerilir. Bir karın germe ameliyatı sonrasında gebelikle ilişkili olan risklerin çoğu teoriktir. Örneğin Uterus’un tamamen genişlemesi için yeterli alan yoksa fetüsün büyümesinden ödün verilebilir. Bebekle ilgili komplikasyonlar ortaya çıkarsa sezaryen ile doğum yapılabilir. Karın germe ameliyatından sonra hamile kaldıysanız cerrahınızla birlikte süreci izlemelisiniz.
Ameliyat karın duvarı kaslarını sıkıştıracaktır. Gebelik de aynı şekilde karın kaslarını sıkıştırır ve cildi gerer. Bu durumda gebelikten sonra tekrar mini bir karın germe ameliyatına girmeniz gerekebilir. Bununla birlikte her vakanın etkilerini önceden tahmin etmek neredeyse imkansızdır. Bİrçok kadın için bebek büyüdükçe gerginlik hissinden dolayı rahatsızlık duyabilir. Bazıları için hisler daha acı vericidir. Doktorlar rahatsızlığın bebek büyüdükçe nefes darlığına neden olduğunu tespit ederlerse erken doğuma yönlendirebilirler.
Genel olarak karındaki yaranın iyileşmesi için birkaç ay gerekir. Karın germe ameliyatından sonra hamile kaldığınızı fark ederseniz doktorunuzla görüşün. Tamamen iyileşmemiş bir yaranın üzerine hamile kalmak bazı potansiyel komplikasyonlara yol açabilir. Ameliyattan sonra yara iyileşmeden hamile kalmak yaranın tekrar açılmasına neden olabilir.
Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
Tüm karın germe ameliyatlarından sonra bir miktar yara izi kalır. Karın germe ameliyatı karnın görünümünü iyileştirmek için alt karındaki fazla deriyi almayı içeren bir estetik prosedürüdür. Cerrahlar genelde iz kalmasını en aza indirgemek için gerekli önlemleri alsa da tamamen izsiz bir ameliyat mümkün değildir. İzler kaçınılmaz olmasına rağmen yine de yapabileceğiniz şeyler vardır:
Ameliyattan sonra izin kaldığı bölgeyi güneşten uzak tutun. Güneşe maruz kalan izler koyulaşır ve daha çok belirginleşir. Daha açık renkli izler daha belirsiz olur. Bununla birlikte ameliyattan sonraki ilk birkaç yıl boyunca güneş kremi mutlaka kullanılmalıdır.
İz görünümünü azaltmak için E vitamini takviyesi alın. E vitamini takviyesinin işe yaraması derinin gerginliğine bağlıdır. Yine de kullanmadan önce doktorunuza danışın. Bazı insanlarda alerjik reaksiyon gösterebilir.
Eğer enfeksiyon gelişirse derhal tedavi ettirin. Enfeksiyonlar ameliyat sonrası izlerin daha belirgin olmasına neden olabilir.
Ameliyat sonrası tüm izler yavaş yavaş iyileşir. Ameliyatı izleyen ilk hafta ve aylarda izler daha kötü görünür ve altı ay veya bir yıldan sonra düzelme gösterir.
Ameliyat İzini Lazer ile Yok Etme
Karın germe ameliyatı sonrasındaki izleri lazerle iyileştirmek olasıdır. Lazerle iz giderme süreci yarayı hasar gören ciltten ayırmak için yüksek enerjili bir ışık kullanmayı içerir. Lazer tipi yaranın derinliğine bağlıdır. Prosedür biraz pahalıdır ve derin yara izleri içn birkaç ay içinde en az iki tedaviye ihtiyaç duyulur. Lazer uygulaması sonrası iyileşme süreci üç ila altı ay arasında sürebilir.
Çok ince bir lazer ışığı derinin alt katmanına ulaşır. Yara dokusu parçalanır ve yeni doku oluşumuna neden olur. Lazer hasar görmüş dokuyu yeni kolajenlerle değiştirerek yok eder. Lazer işlemi sırasında hasta çok az rahatsızlık duyar ve tedaviden sonra günlük işlerine devam edebilir.
Kontroller
Bir karın germe ameliyatından sonra düzenli olarak doktor kontrolüne gitmeniz gerekir. Ameliyattan sonraki hangi zamanlarda kontrole gideceğinize doktorunuz karar verir. Kimi 1 hafta, 1 ay, 3 ay, 6 ay gibi bir periyot belirlerken kimi 1 ay, 2 ay, 4 ay, 6 ay gibi bir program yapabilir. Bu rutin kontrollerin dışında kanama, enfeksiyon veya nefes darlığı gibi semptomlar görürseniz kontrol gününü beklemeden doktorunuzu arayın. Ameliyat sonrasındaki kontrollerin ameliyat ücretine dahil olup olmadığını öğrenin. Bazı hastaneler kontrol için ek ücret alırken bazıları için bu kontrollerin ücreti ameliyat fiyatına dahildir.
Sık Sorulan Sorular
Son 15 yıldır popülerlik kazanmış ve şu anda plastik cerrahların uyguladığı en yaygın yöntemlerden olan karın germe operasyonu hakkında her hastanın kafasını kurcalayan, endişe duymasına neden olan bazı sorular vardır. Sorularınıza yanıt almak size kesin hedefleriniz hakkında tartışma imkanı sağlayacaktır.
Cerrahi Müdahale Olmadan Sarkmalar Giderilebilir mi?
Gelişen tıp ve teknoloji dünyası ile birlikte karın bölgesindeki germe operasyonları artık ameliyatsız bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Ameliyatları geride bırakan bu yöntemler sayesinde izsiz müdahaleler de mümkün hale geliyor. Yağlanma ve sarkma gibi sorunlar yaşıyorsanız eğer artık ameliyat olmadan da çözüm bulabilecek ve daha düz bir karın bölgesine sahip olabileceksiniz. Karın estetiği olarak da bilinen abdominoplasti, günümüz dünyasında yerini liposuction gibi müdahalelere bırakmış durumdadır.
Gerdirme işlemleri, yeni dönem ile birlikte lazer lipoliz, vaser, liposuction ve lazer liposuction yöntemleri ile gerçekleştiriliyor. Yağ hücre zarının parçalanması, bu müdahalelerdeki asıl amaçtır ve amaca da kolay bir biçimde ulaşılmaktadır. Karın ve basen bölgelerinde başarı oranı çok daha yüksektir ve bölgesel zayıflama konusunda da bu müdahalelerden yardım alınmaktadır.
Karın bölgesinde meydana gelen gevşeme, ameliyatsız olarak tedavi edilebiliyor ve karnın daha sağlıklı bir görüntüye sahip olması sağlanıyor. Sarkmış bölgeye müdahale edildikten sonra hastanın ayağa kalkma süresi de çok daha hızlı! Ameliyatlardan korkan ya da bu bağlamda tedirgin olan hastalar eğer ameliyatsız müdahaleye uygunsa yukarıda bahsedilen yöntemlerden bir tanesi tercih edilerek süreç daha sağlıklı hale getiriliyor. Karnı şekle sokmak artık çok daha kolay ve tıp dünyasının sunduğu çok sayıda alternatif olduğunu da görebiliyoruz. Sarkmalar ve beraberinde getirdiği gevşemeler ile birlikte görsel olarak rahatsızlık yaşayan kadınlar, bu müdahalelere çok daha fazla ilgi gösteriyor. Daha düz bir karna sahip olmak ve görsel olarak bunu mümkün kılmak adına adım atmak artık çok daha kolay bir hal almış durumda. Ameliyatsız tedavi yöntemleri ile birlikte bıçak altına yatmadan çözüme ulaşmak mümkün ve uzman hekimler kontrolünde yeni dönemde de bu müdahaleler gerçekleştiriliyor.
Ameliyat Kaç Saat Sürer?
Karın estetiği ya da bir diğer adı ile karın germe ameliyatı olarak karşılık bulan abdominoplasti, tam ve mini olmak üzere iki ana kategoride şekilleniyor ve hastanın durumuna bağlı olarak yöntem hakkında karar veriliyor. Sarkma ve yağlanma olan bölgeye müdahale edilerek bölgenin daha sıkı ve daha düz bir hal alması sağlanıyor. Liposuction destekli gerçekleştirildiği takdirde etkisi çok daha güçlüdür ve görsel olarak da herhangi bir sorun yaşatmayacaktır. Karın gerdirme ameliyatları, izsiz yapıldığı söylense de bikini bölgesinde hafif bir ize neden olmaktadır ancak bu izler uzun vadede deri rengine karışarak kaybolur ve doğal bir görüntü sergiler.
Gevşeme, farklı nedenlerden dolayı meydana gelebilir ancak bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi gebelik sonrası dönemdeki aşırı kilolar ve zayıflama sürecidir. Karın bölgesinde meydana gelen ve karnı şekil olarak bozukluğa iten bu sorun, ameliyatlardan kısa bir sür sonra daha düz bir görünüme sahip oluyor. Sarkmış ya da karnın gevşeyip dağınık bir hal alması ile birlikte cerrahi müdahaleye başvurulabiliyor. Ameliyatsız tedavi yöntemleri de mevcut ve göbek çevresine yapılan müdahaleler ile birlikte izsiz bir operasyon da gerçekleştirilebiliyor.
Abdominoplasti ameliyatlarında süre genellikle 2 ila 5 saat olarak karşımıza çıkıyor ve bu operasyonun seyrine bağlı olarak da süreler farklılık gösterebiliyor. Başarı oranının yüksek olduğu ameliyatlardan bir tanesidir ve yepyeni yöntemler ile birlikte operasyon süresi de olabildiğince kısa hale getiriliyor. Karın bölgesindeki sarkma ve yağlanma sorunlarına ameliyat ile çözüm bulunabileceği gibi evde yapılacak olan egzersizler ve düzenli beslenme programları ile de bu bölgeye kişisel olarak müdahale edebilmek ve sonuç alabilmek mümkün hale geliyor.
Yaş Sınırı Nedir?
Çoğunlukla 16 yaşından büyük herkes karın germe ameliyatı için hukuken rıza gösterebilir. Bir genç çok fazla kilo verdiği halde karın germe ameliyatı olmak istese bile son karar doktorun olacaktır. Estetik görünüm açısından ameliyatın uzun vadeli sonuçları olacağı için kişinin büyüme açısından tam anlamıyla olgunlaşıp olgunlaşmadığı göz önüne alınacaktır.
Karın germe ameliyatı düşünen biri için resmi bir üst yaş sınırı yoktur. Bir kişinin anesteziyi ne kadar iyi tolere ettiği ve genel sağlık durumu bu kararın alınmasında etkili olacaktır. Hastalar gerekirse kalp ve akciğer fonksiyonu testlerine tabi tutulabilir.
Zor Bir Ameliyat mıdır?
Karın germe ameliyatı, başarı oranı her geçen gün artan müdahalelerden bir tanesidir ve ülkemizdeki cerrahların bu konuda önemli adımlar attıklarını da belirtmek gerekiyor. Operasyon süresi çok uzun değil ve ameliyatın zor olduğunu söylemek de çok doğru olmayacaktır. Elbette her ameliyattaki gibi birtakım riskler ve zorluklar vardır ancak sonuçlara bakıldığında genel hataları ile basit bir ameliyat olduğunu söylemek mümkündür. Karın bölgesinde oluşan gevşeme ve sarkmış dokunun müdahale ile birlikte alınarak karın gerdirme işlemi ile birlikte daha düz ve daha sağlıklı karın bölgesine sahip olmak mümkündür.
Karnı şekillendirmek için ameliyatsız yöntemler de mevcuttur ve karnın şekil alması egzersizlerin yanı sıra lipoliz liposuction ile de gerçekleştirilebilir. Göbek estetiği, egzersiz ve ameliyatsız müdahalelere yanıt alınamadığı takdirde son çare olarak tercih ediliyor. Karın germe ameliyatları, abdominoplasti ile birlikte farklı yöntemler ile de gerçekleştirilebiliyor ve son dönemde alternatif müdahale yöntemleri de bir adım öne çıkmış durumda.
Sarkma ve yağlanma sorunu nedeniyle uzman hekimlere başvuran hastalar, gerdirme ameliyatları sonrası hastaların büyük bir kısmının gündelik hayata kısa sürede adapte olduğunu görebiliyoruz ve yine hastaların büyük bir kısmı bu durumdan fazlasıyla memnun. Karın germe ve izsiz tedavi yöntemleri ile birlikte göbek estetiği başarılı bir şekilde sonuca ulaşıyor ve hasta eski sağlığına kavuşarak daha düz bir karna sahip oluyor.
Kalıcı Bir Ameliyat mıdır?
Bir karın germe ameliyatı için beklentiler sonuçların kalıcı olmasıdır. Bununla birlikte sonuçlar genellikle ameliyattan sonraki bireysel tercihlere bağlı olacaktır. Ameliyattan sonra cilt daha pürüzsüz hale gelir ve karın kasları daha sıkı olur. Cİlt zamanla biraz gerilir ve özellikle oturduğunuzda sıkışabilir. Kilo artışı da ameliyattan elde edilen olumlu sonuçları bozabilir. Karın ameliyatı karnınızın görünümünü sıfırlayacaktır. Doğru diyet ve egzersizle bu sonucu korumak hastanın elindedir. Bu eylemlere dikkat edilmezse kalıcı sonuç elde etmek zor olabilir.
Ameliyat İzleri Hangi Koşullarda Kalmaz?
Karın germe ameliyatı sonrasında işlem yapılan bölgede ameliyat izi kalacaktır. İzler zamanla görünürlüğünü kaybedecektir. Daha az belli olan ameliyat izine sahip olmak için dikkat edilmesi gereken birkaç durum vardır:
- Bedeninizi güçlendirmek için ameliyat öncesinde karın egzersizleri yapabilirsiniz.
- Doktorun işlemi hangi bölgede gerçekleştireceği yara izinin belirginliğini etkiler. Cerrah muhtemelen eğer mümkünse kıyafetlerin altında kalacak şekilde bir kesi alanı belirler.
- Ameliyat sonrasında yara bakımı izi yok etme açısından oldukça güvenlidir. Bu süreçte bol su içilmeli, her gün dışarı çıkıp hava alınmalı, banyo ve tuvalet talimatlarına uyulmalıdır. Yara güneş görmemeli, kumaşın altında kalacak olsa dahi güneş kremi sürülmelidir.
Ameliyat İzlerinin Üzerine Dövme Yaptırabilir miyim?
Evet, ameliyat izi üzerine dövme yapabilirsiniz. Aynı zamanda gergin noktaları ve çilleri de dövme kompozisyonunda değerlendirebilirsiniz. Ancak bazı durumlara dikkat edilmelidir:
- Yara tamamen iyileşti mi? İyileşme süreci genellikle altı ay sürer ve yine de doktorunuzun onay vermesini gerektirir.
- Her yara aynı türde dokudan oluşmaz. Yara dokusu hala çok hassas ise üzerine dövme yaptırılması tavsiye edilmez.
- Ameliyat izi kırmızı renkteyse dövme yapılmalıdır.
- Yara enfeksiyon kapmışsa üzerine dövme yapılmamalıdır.
- Eğer ameliyat izinin bulunduğu bölgede sinir hasarı varsa dövme yaptırırken hissettiğiniz acıyı artırabilir.
İstirahat Raporu Alabilir miyim?
Ameliyattan sonra mutlaka evde dinlenmeniz gerekecektir. Bunun için doktorunuz size 2 ya da 3 haftalık istirahat raporu yazar. İlk bir hafta zaten drenaj tüpleri üzerinizde olduğu için evden dahi çıkmanız zor olacaktır. Tüpler ve dikişlerin alınmış olduğu 2. ve 3. haftalar arasında işe başlayabilirsiniz. Eğer işiniz karın kaslarınıza baskı yapan eylemler içeriyorsa alacağınız istirahat raporunun süresi uzayabilir.
Kontroller Önemli midir?
Ameliyat sonrasında yaraların iyileşip iyileşmediği, ameliyatın başarıyla sonuçlanıp sonuçlanmadığı gibi durumların incelenmesi için çeşitli kontroller gerçekleştirilmelidir. Cerrahınızla ameliyat sonrası randevular için kullanılan en yaygın program şu şekildedir: İlk üç gün içinde ilk randevu, daha sonra 1 ay, 2 ay, 3 ay ve 6 ay randevularıdır. Bazı cerrahlar sizi 1 ay, 4 ay ve 6 aylık sürelerde görmek isterken bazıları 6 aylık ve 1 yıllık kontroller isteyebilir.
Karın germe ameliyatından önce ameliyat sonrası hangi süreçlerde muayene olmanız gerektiğini ve bu muayenelerin ameliyat ücretine dahil olup olmadığını sormanızı öneririz. Bazı cerrahlar ameliyat sonrası muayene için ücret beklerken bazıları beklememektedir.
Doğumdan Hemen Sonra Karın Germe Ameliyatı Yaptırabilir miyim?
Karın germe ameliyatını doğumdan sonra yaptırmak doğum deformasyonunu ortadan kaldıracağından faydalıdır. Ancak bilinmesi gereken bunun doğumdan sonra ne zaman yapılacağı konusunda doktorla görüşülmelidir.
Teorik olarak doğumdan hemen sonra yapılabilmesine karşın çoğu cerrah doğumdan sonra altı ay ile bir yıl arasında beklenmesini tavsiye etmektedir. Bu durumda sonuçlarınızı etkileyebilecek iki ana faktör vardır: Bebeğiniz doğduktan sonra uterusunuz hala genişlemiş ve şişmiş durumdaysa karın germe operasyonunun sonuçlarını tam olarak almanızı önleyebilir. Birçok kadın hamileliklerinde kilo alır. Fazla yağ başarılı karın germe ameliyatı sonuçlarının elde edilmesini zorlaştırabilir.
Çatlak Sorunu, Karın Germe Ameliyatı ile Giderilebilir mi?
Karın bölgesindeki çatlaklar için uygulanabilecek ameliyat dışında da çözümler vardır. Karındaki çatlaklar için kayısı yağı, çörek otu yağı, melisa yağı gibi bitkisel çözümler uygulanabilir. Bununla birlikte kozmetik çatlak önleyici kremler ile oluşan çatlaklar en azda tutulabilir.
Eğer ameliyat dışındaki çözümler çatlakların giderilmesini sağlamıyorsa karın germe ameliyatı düşünülebilir. Ameliyat ile karındaki çatlaklardan kurtulmak mümkündür. Çatlakları gidermek için çoğunlukla mini karın germe ameliyatı tercih edilir.
Ameliyat Fiyatını Etkileyen Unsurlar
Karın bölgesindeki dokuların gevşeme ile birlikte sarkma meydana getirmesi, korse ya da egzersiz programlarından yanıt alınamadığı takdirde cerrahi müdahale gerekebiliyor. Karın bölgesinde var olan sorunlar karnı bir süre sonra şekil bozukluğuna itiyor ve sarkmış bir göbek ne yazık ki özgüven eksikliğine de neden olabiliyor. Gevşeyip sarkmalara neden olan bölge için ameliyatsız müdahaleler de mevcuttur ve karnın yeniden şekillenmesi için tıp dünyası çok sayıda alternatif ile karşımıza çıkıyor.
Karın germe operasyonları izsiz tedavi yöntemleri ile birlikte hastaların tedirginlik durumunu da bir hayli azaltmış durumda. Abdominoplasti ameliyatında yaşanan sorunlar liposuction ve lazer lipoliz gibi tedavi yöntemlerinde yaşanmıyor. Yağlanma ve sarkma gibi sorunlardan kurtulmak adına dilerseniz ameliyatsız tedavi yöntemlerinden de faydalanabilirsiniz. Karın estetiği ameliyatları fiyatları hakkında bilgi almak için hastane ve hekimler ile görüşmeniz de çok daha sağlıklı olacaktır. Fiyat bilgisinin yanı sıra sizleri nasıl bir sürecin beklediği ve ameliyat sonrası nelere dikkat etmeniz gerektiği de yine hekimler tarafından detaylı bir şekilde tarafınıza aktarılacaktır.
Operasyonlardaki başarı oranı her geçen gün artıyor ve hastaların ameliyata bakış açısı da olumlu yönde değişiyor. Sizler de bu tür bir sorun yaşıyorsanız tedirginliğinizi üzerinizden atarak harekete geçebilirsiniz. Fiyatlar oldukça uygun ve ortalama bir bütçe ile ameliyat olabiliyorsunuz. Fiyat bilgisi sunan doktorların iletişim numaralarına online dünya üzerinden ulaşabilirsiniz.
Karın Germe Ameliyatı Olanların Yorumları Önemli mi?
Karın germe ameliyatı tecrübesi olanların yorumları incelenebilir. Ancak yine de önemli olan doktorunuzun yorumları olacaktır. Eğer okuduğunuz yorumlar doktorunuzun tavsiyeleriyle paralellik gösteriyorsa sorun yok; ancak yorumlar doktorunuzun talimatlarıyla çelişiyorsa doktorunuzu dinleyin.
Karın germe ameliyatı olanların yorumları şu açıdan önemlidir. Sizinle benzer duyguları hisseden insanların deneyimlerini öğrenmek rahatlatıcı olacaktır. Öte yandan çok önemli görmediği bazı ayrıntıları doktorunuz sizinle paylaşmamış olabilir. Bu küçük ayrıntıları ameliyat tecrübesi olan hastalardan öğrenebilirsiniz. Bununla birlikte doktorunuz daha önce kendisi bu ameliyatı geçirmediği için tam olarak empati kurması mümkün değildir. Ameliyat geçiren hastalar ameliyat sırasında ve sonrasında ne hissedeceğinizi size daha iyi anlatabilir.
Karın Germe Ameliyatı Caiz midir?
Karın germe ameliyatının caiz olup olmadığıyla ilgili dini yorumlar birbirinden farklılık göstermektedir. Kimi din adamları caiz olduğunu söylerken kimisi caiz olmadığın söyler. Bu noktada dikkat edilmesi gereken ameliyatın neden olunduğudur. Var olan iyi görünümü daha da güzelleştirmek için ameliyat olmak dinen de caiz bulunmamaktadır. Ancak karın bölgesinde insanların yadırgadığı fazla derinin alınması hastanın da psikolojisinin düzelmesine neden olacağından caiz sayılır. Doktor tarafından karında bir anormallik bulunursa bunun ameliyatla düzeltilmesi fıtratı bozmaktan ziyade bir tedavidir. Tedavi amaçlı ameliyata girmek de dinen caizdir.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilir?
Yaklaşık 1 ay sonra diyebiliriz.
Karın Germe Ameliyatı Ne Kadar (Kaç Günde) İyileşir?
Karın germe ameliyatı ortalama 2 gün hastanede yatış gerektirirken 1 hafta kadar da evde istirahat gerektirir. 2 hafta sonrada hasta günlük yaşamına dönebilir.
Karın Germe Ameliyatında Ağrı Oluyor Mu?
Karın germe ameliyatlarında oluşan ağrılar daha çok gerginliğe bağlı ağrılar fakat ağrı kesicilerle bu ağrılar durdurulabilir.
Karın Germe Ameliyatından Ölen Var Mı?
Tabi ki eskiden anestezinin iyi olmadığı dönemlerde anestezi komplikasyonu açısında karın germe diğer ameliyatlarda olduğu gibi ölüm riski vardı. Fakat yine anestezik ilaçlar cihazlar sayesinde bu tarz ölümler azalmıştır şuan yok denecek kadar azdır.
Karın Germe Ameliyatı Tehlikeli Mi?
Karın germe ameliyatlarının sadece anestezi riski var. Bunun dışında çokta fazla büyük tehlikeli yok.
Karın Germe Ameliyatında Kaç Kilo Gider?
Karın germe ameliyatlarının uygulanma amacı kilo verilmesi değildir. Hızlı kilo alıp – verme sürecinden sonra ya da çeşitli travmaların etkisinden sonra oluşan deri sorunlarının ortadan kaldırılmasıdır. Aşırı kilolu hastalarda oluşan ve göbek bölgesinde toplanan derilerin gerginleştirilmesi, gebelik sonrası derideki çatlakların ve sarkmaların ortadan kaldırılması başlıca amaçlardır. Doğal olarak, eğer zayıflama operasyonları ile kombine edilmezse karın germe ameliyatlarıyla beraber kilo verilmez.
Karın Germe Ameliyatı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Karın germe ameliyatları sarkan derinin toplanması ve eğer var ise çatlakların ortadan kaldırılması amacıyla icra edilmektedir. Doğal olarak sarkmanın sebeplerinden olan kilo verme süreci tamamlanmadan karın germe ameliyatı yaptırılmamalıdır. En uygun dönem ideal kiloya yaklaşıldığı ve kilo verme sürecinin tamamlandığı dönemdir. Kilo verme devam ederken yaptırılırsa, belirli bir süre sonra derinin tekrar sarkması mümkündür.
Karın Germe Ameliyatından Sonra Ödem – Şişlik Ne Zaman Geçer?
Karın germe ameliyatından sonra yapılan kesi dolayısıyla kesi bölgesi boyunca ödem ve ödeme bağlı şişlik oluşması normaldir. Bu ödemlerin yaklaşık bir hafta ile üç hafta arasında azalarak kaybolması gerekir. Üç haftadan daha uzun süre varlığını devam ettiren ödemler içinse mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Karın Germe Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Duş Almalıyım?
Herhangi bir ameliyattan sonra duş almak için beklenmesi gereken süre ile dikişlerin alınma süresi eşittir. Karın germe ameliyatları estetik amaçlarla icra edildiği için operasyondan sonra estetik dikişler atılır. Bu dikişler yaklaşık bir hafta içinde deriyle bütünleşerek erir. Yani karın germe ameliyatından sonra bir hafta boyunca duş alınmamalıdır. Bu süre boyunca temizlik ıslak havlularla yapılabilir.
Karın Germe Ameliyatını Devlet Karşılıyor Mu?
Karın germe ameliyatları estetik amaçlarla uygulanmaktadır. Estetik amaçlarla icra edilen ameliyatlarda SGK ya hiç ödeme yapmamakta ya da çok küçük bir kısmını karşılamaktadır. Karın germe ameliyatlarında da durum tam olarak böyledir. Karın germe ameliyatı olmak isteyenler ücretin büyük bir bölümünü ceplerinden ödemek zorundadır. Yani, karın germe ameliyatını devlet karşılamıyor diyebiliriz.
Karın Germe Ameliyatı Tekrar Eder Mi?
Karın germe ameliyatını ortaya çıkartan temel sebep aşırı kiloların hızlıca verilmesidir. Karın germe ameliyatından sonra tekrar kilo alınırsa deri genişleyecektir. İkinci kilo alımından sonra tekrar kilo verilmesi durumunda da deri sarkacaktır. Yani karın germe ameliyatları ikinci kez icra edilebilir. Ancak bu zorlu süreci yaşayan insanlar ikinci defa kilo almamak için büyük çaba göstermektedir.
Karın Germe Ameliyatından Önce Nelere Dikkat Ediliyor?
Operasyon cerrahi kesi içerdiğinden dolayı dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlara dikkat edilmediği takdirde operasyon ertelenebilir:
- Kanı sulandıran ilaçlardan ve E vitamini içeren gıdalardan iki hafta kadar uzak durulmalıdır.
- Sigara operasyondan bir ay önce bırakılmalı, operasyondan sonra da başlanmamalıdır.
- Ameliyattan bir hafta önce alkol tüketimi bırakılmalıdır.
- Operasyondan önceki gece ondan itibaren besin tüketilmemelidir.
Karın Germe Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?
Karın germe ameliyatları estetik amaçlarla icra edildiklerinden dolayı operasyonu plastik cerrahlar gerçekleştirir. Operasyondan sırasında bazı diğer cerrahlar da operasyonda hazır bulunabilir.
Karın Germe Ameliyatından Ne Kadar Süre Sonra Hamile Kalmalıyım?
Karın germe ameliyatlarının icra edilmesindeki sebeplerin başında gebelik sonrası karın bölgesinde oluşan sarkmalar gelir. Doğal olarak gebe kalmak isteyenlerin önce çocuk doğurması, çocuk doğduktan sonra karın germe ameliyatı yaptırması tavsiye edilmektedir. Eğer karın germe ameliyatından sonra çocuk yapılacaksa hamile kalmak için en az dört ay beklenmelidir.
Karın Germe Ameliyatı Sonrası Korse Kaç Gün Takılır?
Karın germe ameliyatı sonrasında şekillenmenin daha düzgün olması için korse kullanımı mecburidir. Operasyondan sonra ilk hafta boyunca günde yirmi dört saat; birinci hafta ile üçüncü hafta arasında da günde sekiz saat korse kullanılmalıdır. Üçüncü haftadan sonra doktorun da onay vermesiyle korse kullanımı sonlandırılabilir.
Karın Germe Ameliyatından Kaç Gün Sonra Sigara İçilebilir?
Karın germe ameliyatlarından sonra sigaraya başlanması tavsiye edilmez. Temel sebebi iyileşme hızını yavaşlatması ve deri tahribatı yapmasıdır. Eğer illa içilecekse operasyondan sonra ikinci ay beklenmelidir.