Karın Kası (Estetiği) Ameliyatı
Anestezi Türü | : - |
---|---|
Ameliyat Süresi | : - |
Hastanede Kalma Süresi | : - |
İşe Dönme Süresi | : - |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Ameliyat sonrası iz kalır mı?
- Karın kası estetiği ağrılı bir işlem midir?
- Ameliyatın etkileri ne zaman ortaya çıkar?
- Estetik ameliyatları için yurt dışına gitmek gerekir mi?
- Karın kası estetiği ameliyatı hastayı psikolojik olarak nasıl etkiler?
- Karın kası ameliyatının zorunlu olduğu durumlar var mı?
- Karın kası ameliyatı caiz mi?
- Ameliyatsız karın kası yapmak zor mudur?
- Karın kası estetiğinde yaş faktörü önemli midir?
- Karın kası estetiği ameliyat fiyatları ne kadar?
- Karın kası dikme ameliyatı nasıl olur?
- Karın kası estetiği ameliyatı zor mu?
- Karın kası estetiği ameliyatı sonrasında nasıl beslenilmelidir?
- Karın kası estetiği ameliyatını kimler yaptırabilir?
- Karın kası estetiği ameliyatı fiyatı ne kadar?
Karın kası estetiği son yıllarda oldukça popüler olmaya başlayan fitness aktivitelerinden sonra ortaya çıkmıştır. Özellikle gençlerin spora meyilli hale gelmesi ile ortaya çıkan bu ameliyat türü son yıllarda iyice yaygın hale gelmeye başlamıştır. Genellikle özel hastanelerde ve kliniklerde gerçekleştirilen operasyonlar sonucu insanların büyük çoğunluğu spor yapma ihtiyacı duymadan karın kası görüntüsüne sahip olmaktadır. Bu gençlere çok daha cazip geldiği için belli fiyatlar ödeyerek spor salonlarından kurtulmanın çaresini bulmuşlardır. Peki karın kası estetik ameliyatı nasıl bir operasyon? Bu operasyonlar nasıl yapılıyor? Konu hakkında merak edilen bütün soruların cevaplarını sizler için yaptığımız büyük araştırma sonucu kaleme aldık.
Karın Kası Estetiği Hakkında
Karın kası estetiği insan vücudunda kasların en zor gelişim sağladığı karın bölgesinde gerçekleştirilen operasyonlara verilen addır. Bu operasyonlarda kişinin karın bölgesinde bulunan yağların fazlalığı vücuttan dışarıya çıkarılır. Daha sonra ise vücut içerisinde kalan bu yağlar plastik cerrahların uzmanlıkları sayesinde belli bir dizilim ile şekillendirilir. Daha sonra ise bu yağların donması için belli bir süre boyunca beklenir. Operasyon bittikten sonra ve üzerinden belirli bir zaman geçtikten sonra artık kişi spor yapmaya ihtiyaç duymadan karın kası görüntüsünde yağlara sahip olur. Bu operasyonu yaptıran kişiler arasında en çok spor salonuna gitmeye vakti olmayan ve bütün gün çalışan insanların olduğu görülmüştür. Spora gitmeye vakti olmayan insanların en çok tercih ettiği operasyon türüdür. Çünkü insan vücudunda pek çok kas kütlesi ortalama bir ay çalışmayla gözle görülebilir seviyede gelişim sağlar. Bu bir aylık süreçte kişiler spor salonuna giderek bacak, göğüs, kol, omuz, sırt gibi bölgelerinde bulunan kasları kuvvetlendirebilir. Fakat karın bölgesinde bulunan bu kasları kuvvetlendirmek ve belirgin bir hale getirmek oldukça zordur. Bu yüzden bir aylık çalışmanın arkasından operasyona giren bireyler karın kasına da sahip olarak hayatlarının kalanına devam edebilirler ve bir daha spor ile ilgilenmek zorunda olmayabilirler. Bu yüzden son yıllarda oldukça popüler olan bir ameliyattır.
Karın Kası Estetiği Nedir?
Karın kası yapmak oldukça zor bir iştir. Bütün sporcular karın kası yaparken ne kadar zorlayıcı bir süreç olduğunun farkındadır. Vücudun bütün bölümleri kolaylıkla kas dokusunu belli ederken karın bölgesinde bulunan kaslar oldukça nankör olarak bilinen kaslardır. Ne kadar çalışılırsa çalışılsın çoğu zaman için karın kasları kendini belli edemez. Bunun ise ana sebebi olarak bilinen gerçek karın bölgesinde bulunan yağ katmanlarıdır. Vücutta en yoğun olarak yağ bulunan bölge karın olduğu için ve karın kasları bu yağ katmanlarının altında bulunduğu için öncelikle karın kaslarının yakılması ve daha sonrasında karın kaslarının çalıştırılması gerekir. Bu oldukça uzun bir süreçtir. Bu süreçle uğraşırken kişiler oldukça fazla şekilde yıpranabilirler. Bundan kurtulmanın ise en iyi yolu karın kası estetiği yaptırmaktır. Bu estetik oldukça kolay olarak bilinen bir estetik işlemdir. Bu işlemin ana mantığı karın bölgesinde bulunan ve bir türlü erimeyen yağlara müdahale ederek bu yağların kas görünümünü almasını sağlamaktır. Böylece kaybolmayan yağlar dışarıdan adeta bir kasmış gibi görünür. Üstelik yağlar kas görünümünü aldığı için altında bulunan gerçek kas dokusu da çok daha rahat şekilde gelişimini tamamlayabilir. Kısa süre içerisinde yağların görünümüne ek olarak karın kasları da kuvvetlenir ve bütünlük oluşturur.
Kimler Karın Kası Estetiği Yaptırabilir?
Karın kası estetiği yaptırmak isteyenler arasında kimler bu avantaja sahip olabilir diye pek çok soru soruluyor. İşte bu sorunun cevaplarını burada açıklıyoruz. Spor yapmayı seven ve yaptığı spordan verim almayı bekleyen kişiler için idealdir. Eğer yaptığınız spor size faydalı gelmiyor ve bir türlü karın kası konusunda sonuca ulaşamıyorsanız karın kası estetiği tam size göre bir operasyondur. Plastik cerrahi uzmanı olan hekiminiz sizi inceledikten ve gerekli tetkikleri yaptıktan sonra sizi kolaylıkla kas konusunda estetik bir görünüme sokabilir. Böylece sizde uzun aylar boyunca uğraşıp şekil veremediğiniz karın kaslarınızın derdinden kurtulmuş olursunuz. Eğer spor yapmıyorsanız ve sporla uğraşacak vaktiniz yoksa karın kası estetik operasyonu yine sizin için oldukça uygun olan bir operasyondur. Pek çok insan iş hayatını yoğun geçirdiği için spor yapmaya vakit bulamamaktadır. İşte bu noktada çözüm olarak sporsuz şekilde fit ve sağlam bir vücuda sahip olmak isteyenlerin başvurduğu nokta olarak karın kası estetik operasyonu bulunuyor. Peki uzun süredir sporla uğraşan kişiler de karın kası estetik ameliyatı yaptırabilirler mi? Uzun zamandır spor yapıyor olmaları bu ameliyat için bir engel midir? Elbette ki hayır. Uzun süre boyunca karın kası yapmak için mücadele eden ve bunun sonucunda herhangi bir başarıya ulaşamayan pek çok kişi işin sonunda bu uygulamalardan vazgeçerek karın kası estetik operasyonu yaptırmaktadır. Bu operasyonlar sonrasında belki de altı ay boyunca uğraşıp yapamadığı karın kasına sadece bir iki saat içinde sahip olur. Fakat unutulmaması gerekiyor ki bu ameliyat sonunda oluşan gerçek bir kas değil. Yalnızca karın bölgesinde bulunan yağ dokuları yeniden şekillendirilerek adeta bir karın kasıymış gibi vücut dışından görünüyor. Fakat bu bilgiyi kimseye vermediğiniz sürece vücudunuza elini süren herkes bile bu dokunun yağ olduğunu anlayamaz. Çünkü sıkıştırılan bu yağ dokuları sertleşir ve elle dokunulduğunda adeta sert bir kas kütlesine dokunuyormuş gibi izlenim ve his uyandırır. Pek çok sporcunun uzun uğraşlar sonucu karın kasını elde edememiş olması yüzünden ortaya çıkmış bir plastik cerrahi türüdür ve son yıllarda oldukça yoğun şekilde kullanılmaktadır. Eğer sizde bu tarz sebeplere sahipseniz kolaylıkla karın kası estetik ameliyatı olabilirsiniz.
Karın Kası Estetiği Ameliyatı Nasıl Uygulanır?
Karın kası estetiği ameliyatı oldukça kolay olarak bilinen bir ameliyattır. Bunun sebebi ise ameliyat içerisinde herhangi bir bıçak kullanılmamasıdır. Kısacası hasta, ameliyat sırasında bıçak yarası almakla ve herhangi bir kesik işlemi ile karşı karşıya kalmaz. Bunun en önemli sebebi ise hastaya yapılan işlemin uzman plastik cerrahlarının yapmasındandır. Plastik cerrahlar işleme başlarken yalnızca karın kası bölgesi içerisinde optik cihazlarla küçük delikler açarak girerler. Bu nedenle operasyon sonrasında hastanın iyileşme hızı da oldukça hızlı ve çabuk olarak tamamlanır. Operasyonun içerisinde bu optik kablolar sayesinde girilen karın içerisinde yağ dokularına müdahale edilir. Eğer karın içerisinde bulunan yağ dokusu gereğinden fazla ise bir miktar yağ dokusu karın içerisinden bu hortumlar sayesinde alınır. Fakat bu hortumlar oldukça küçük santimetrelere sahip olan hatta mikro boyutlarda olan cihazlardır. Yağ dokusunun fazlası eğer var ise çıkarıldıktan sonra geriye kalan yağ dokusunun şekillendirilmesi için vücut dışından karın bölgesi üzerine kas görünümünün olması gereken yerler kalem yardımıyla çizilir. Kişinin karın bölgesinde olan yağ dokusu bu kablolar aracılığı ile titreşim verilerek bir kısımda toplanmaya başlanır. Oldukça ustalık gerektiren bu işlemler sonucunda yağ dokuları tamamen bir kas görüntüsü alır. Aralarında boşluklar, kıvrımlar ve sertlikler bulunur. Bundan sonra yapılması gereken oldukça basit şekilde kablo ve hortumların hastanın karın bölgesinden çıkarılmasıdır. Küçük olarak açılan delikler pansuman yardımıyla kapatılır. Üstelik tüm bu işlemler tam anesteziye gerek olmadan lokal anestezi tekniği ile gerçekleştirilebilir. Önemli olan kısım budur. Hasta operasyon sonrasında birkaç saat içerisinde kendisini toplayarak yataktan kalkabilecek kıvama gelmiş olur. Tamamen iyileşme süresi ise yalnızca bir iki gün aralığındadır. Kişinin tekrar gündelik yaşantısına dönmesi çok kolay olur. İş hayatını yoğun olarak yaşayan kişilerin akşam operasyon geçirip sabah tekrar işe gitmesinde dahi mahsur yoktur. Fakat elbette bu birkaç gün zarfında kişinin operasyondan sonra kendisini aşırı derecede yormaması ve dinlenmesi daha makul olan bir karardır. Bundan sonrasında kişinin karın bölgesinde yağ dokuları adeta bir kasmış gibi sertleşerek kıvrımlı güzel bir görüntü oluşturur. Yağ dokusunun altında kalan karın kasları ise spor yapılırsa çok daha hızlı şekilde güçlenir kuvvetlenir ve yağ dokusuna alt taraftan baskı yaparak daha sert bir karın kası görüntüsünü meydana getirir.
Karın Kası Estetiğinin Avantajları Nelerdir?
Karın kası estetiği kişilerin spor ile vakit harcamadan estetik bir görünüme sahip olmasında fayda sağlar. Kendinizi yormanıza, pek çok gıdadan uzak durmanıza gerek kalmaz. Ek olarak her akşam düzenli olarak spor salonuna gitmenize gerek kalmaz. Spor salonuna gitmeyeceğiniz için spor salonu masraflarından, protein tozu gibi diğer masraflardan kolay şekilde kurtulabilirsiniz. Bunu yapmanız sayesinde kolaylıkla karın kası estetiğine sahip olursunuz. Eğer spor salonuna düzenli olarak gidiyorsanız ve tüm kaslara sahip olduysanız yalnızca karın kasını bir türlü elde edemiyorsanız kendinizi daha fazla hırpalamanıza da engel olmuş olur. Karın kası estetiği sayesinde mekik gibi pek çok hareketten uzun süreli olarak kurtulabilirsiniz. Karın kasınız az şekilde çıkıyorsa karın kası estetiği yaptırarak yaptığınız spora ek almış olursunuz. Böylece karın kasınız normalinden çok daha fazla şişkin bir hal alır ve görünüm olarak pek çok kişiyle rakip olabilirsiniz. Sağlıksız olan iğne gibi pek çok spor ilacından uzak kalarak vücudunuzun sağlığını korumuş olursunuz. Ek olarak spor yapmanız gerekmeyeceği için spor salonu masraflarından, protein gibi destek ilaç masraflarından, zaman gibi çok kıymetli bir şeyden kurtulmuş olursunuz. Spor salonunda geçireceğiniz vakti arkadaşlarınızla eşinizle geçirebilir hayatın içerisine daha çok karışabilirsiniz. Üstelik pek çok insan bu kadar kısa süre içerisinde nasıl böyle bir karın kasına sahip olduğunuzu merak edip sürekli sizin hakkınızda konuşacaktır. Karşı cinsin karın kasınız aşırı derecede ilgisini çekecek ve ilgi odağı olacaksınız. Bu gibi pek çok özelliğe, avantaja sahip olmak için tek yapmanız gereken ise herhangi bir hastaneye giderek karın kası estetiği konusunda plastik cerrahlardan yardım istemek. Oldukça kolay bir ameliyat olduğu için kısa sürede toparlanacak ve günlük hayatınıza döneceksiniz. Bunu da bir avantaj olarak ekleyebiliriz.
Karın Kası Estetiği Öncesi
Karın kası ameliyatı olmak isteyenlerin öncelikle yapması gereken bazı işlemler vardır. Bu işlemler genellikle çoğu insan tarafından göz ardı edilir fakat oldukça önemlidir. Bu yüzden eğer spor yaparak karın kası elde edemediyseniz veya vaktiniz olmadığı için spor yapamıyorsanız bu yüzden karın kası elde etmek için ameliyat olmak istiyorsanız sizin için hazırlamış olduğumuz karın kası estetiği öncesi bölümünü dikkatle okumanızı tavsiye ederiz. Bu sayede operasyon öncesinde nelerle karşılaşacağınızı anlamış olur ve bundan sonra operasyona hazırlanırken yapmanız gerekenleri öğrenmiş olursunuz. İşte karın kası estetiği olmak isteyenlerin operasyon öncesinde karşılaştığı bazı durumlar uzman hekimler tarafından şu şekilde sıralanıyor.
Karın Kası Estetiği Cerrah ve Klinik Seçimi
Eğer karın kası estetiği yaptırmak istiyorsanız cerrah seçimine ve klinik seçimine mükemmel ölçüde dikkat etmelisiniz. Aksi halde istenmeyen pek çok durum ile karşı karşıya gelebilir bu yüzden büyük sıkıntılar ile baş başa kalabilirsiniz. Peki bu durumda nasıl bir yol izlememiz gerekiyor? İşte şu şekilde. Öncelikle internet üzerinden karın kası estetiği yapan hastane ve klinikleri araştırmalısınız. Pek çok klinik bu işlemi merdiven altı olarak tabir ettiğimiz basit kliniklerde gerçekleştirmeye çalışıyor ve kişiler bu durum sebebiyle büyük sıkıntılara maruz kalabiliyorlar. Bu yüzden operasyon geçireceğiniz kliniğin mutlaka sağlık bakanlığı tarafından sürekli kontrol ediliyor olması ve kurumsal bir firma olması gerekmektedir. Aksi hale operasyon sonrasında istenmeyen pek çok durumla karşı karşıya kalabilirsiniz. Klinik seçiminizi tamamladıktan sonra ne yapmanız gerekiyor? İşte bu durum da oldukça dikkat edilmesi ve hassas davranılması gerekilen bir durumdur. Çünkü klinik seçimi yapıldıktan sonra iyi bir cerrah seçimi yapmalısınız. Cerrahınız daha önce bu ameliyat tipini çok sayıda yapmış olursa bu sizin için çok daha iyi olacaktır çünkü cerrahınızın eli bu operasyona alışık olacaktır. Ayrıca bu operasyon türünde uzmanlaşmış olması sayesinde operasyon sırasında hata yapabilme riski de büyük ölçüde azalmış olacağından kolaylıkla operasyonu başarıya ulaştırabilir ve iyileşme sürenizde büyük oranda kısaltma yapabilir. Cerrah seçimi ameliyat öncesini ilgilendirdiği kadar ameliyat sonrasında da sizin için oldukça önemli olan konulardan bir tanesidir. Çünkü ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorun uzmanlığı ameliyat sonrasında bulunan iyileşme sürecini de büyük ölçüde etkiler. Cerrahınızın bu operasyonu başarıyla tamamlaması sayesinde operasyon sonrasında kolaylıkla ayağa kalkabilir ve gündelik yaşantınıza kolaylıkla geri dönüş yapabilirsiniz.
Ameliyata Hazırlık
Ameliyata hazırlık süreci oldukça önemli olan bir süreçtir. Bu süreç zarfında hastanın psikolojik ve fiziki olarak ameliyattan önce hazırlık yapması gerekir. Bu süreç ameliyat sonrasını da etkileyecek bir süreç olduğu için oldukça fazla miktarda dikkat edilmesi gerekir. Aksi halde operasyon sonrasında hastanın durumunda sıkıntılar gözükebilir. Peki ameliyattan önce nasıl bir hazırlık aşaması izlenmelidir? Bunun için ne gibi yöntemler seçilmelidir? Bunları uzman hekimlere sorduğumuzda kişilere tavsiyeleri ise şu başlıklar altında oluyor.
Kan Sulandırıcı İlaçların Bırakılması
Kan sulandırıcı olan ilaçların aşırı miktarda tüketilmesi ameliyat sırasında büyük sıkıntılara yol açabilir. Bu sıkıntılar ise şu şekildedir. Kişi ameliyat öncesinde kan sulandırıcı ilaçları kullanırsa ameliyat sırasında kan çok akışkan bir halde olur. Bu yüzden açılan kesiklerde büyük kanamalar meydana gelir. Bu kanamalar çok aşırı miktarda olursa hasta kan kaybı yüzünden sıkıntı yaşayabilir. Bu yüzden kan sulandırıcı olan ilaçların ameliyat öncesinde ivedilikle bırakılması gerekir. Böylece operasyon sırasında kan normal akış değerlerinde olacak ve kan kaybı fazla miktarda olmayacaktır. Bu da hastanın çok kısa sürede toparlanmasına destek olur. Ameliyat sonrasında günlük yaşantıya çok hızlı bir şekilde dönüş yapılabilir. Kolaylıkla toparlanmaya ve iyileşmeye yardımcı olacağı için ameliyattan önce mutlaka doktorlar kişilere kan sulandırıcı ilaçlar içiyorlarsa bir süre bırakmalarını söyler. Eğer kan sulandırıcı ilaçları kalp hastalıklarınızdan dolayı içiyorsanız bu durumda öncelikle geçireceğiniz ameliyatı kalp doktoruna danışmalı ve kısa süreliğine kan sulandırıcı ilaçları bırakmanızın bir sorun oluşturup oluşturmayacağını sormalısınız. Kalp doktorunuz ilaçları kısa süre için bırakmanızda herhangi bir sorun görmezse tekrar kalp doktorunuzdan aldığınız kağıtlar ile plastik cerrahına gelerek kendisine de bunları onaylamalısınız. Kalp hastalıkları haricinde önemli bir hastalığınız için kan sulandırıcı ilaç kullanmıyorsanız genellikle kısa süreli olarak kan sulandırıcı ilaçları bırakmanız sizin için bir sorun oluşturmaz.
Sigara ve Alkol Kullanımı
Sigara ve alkol kullanımı karın kası estetik cerrahisi için son derece riskli olan kullanımlar arasında gösterilir. Bunun sebebi spor yapan bir insanın asla bu maddeleri kullanmaması gerektiğidir. Kişiler sigara ve alkol kullanımı ile asla spor yapamazlar. Alkol tamamen karaciğer ve böbrekleri öldürürken sigara aynı şekilde akciğere zarar vermektedir. Sağlıklı şekilde spor yapmak isteyen bir insan kesinlikle bunlardan herhangi birini kullanamaz. Yalnızca alkol kullanımı olsa vücut içerisine giren alkol kolay kolay yakılamayacağı için spor yapmaya engel olacaktır. Daha çok karın bölgesinde yağlanmaya sebebiyet vereceği için kesinlikle uzak durulması gereken bir maddedir. Aynı şekilde sigara akciğerlerde tıkanmalar meydana getirerek büyük sorunlar oluşturur. Spor yapacak olan bir kişi için en önemli organlardan bir tanesi akciğerdir. Nefesini düzgün şekilde alamayan hiçbir sporcu gerçekten hayatı boyunca tam bir spor kabiliyeti sergileyemez. Bu yüzden kesinlikle sigara kullanımı olan kişilerin spor yapması mümkün değildir. Fakat bazı kişiler alkol ve sigara tüketerek spor yapmaktadırlar. Ama ne olursa olsun bu kişilerin yaptığı spor hiçbir işe yaramamaktadır. Yalnızca gereksiz hareketler ile bedeni yormaktan öteye gidebilen hareketler değildir.
Kesinlikle sigara ve alkol kullanımı olan kişilerin eğer karın kası estetik ameliyatı olmak istiyorlarsa bu alışkanlıklarından vazgeçmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde operasyon sonrası kesinlikle net bir sonuç alınamayacaktır. Kısa sürede alkol tüketimi olan kişiler bu karın kası operasyonuna spor ile destek veremeyeceği için tekrardan yağların dağılımına sahne olur. Eğer kişi bununla karşılaşmak istemiyorsa kesinlikle sigaradan ve alkolden uzak durması şarttır. Eğer bu operasyon öncesinde böyle bir alışkanlığı bulunuyorsa operasyon öncesinde operasyonu gerçekleştirecek olan cerrah ile görüşerek bırakması için nereye başvurması gerektiği ile ilgili bilgi almalıdır. Görüşülen cerrahta kesinlikle bu kullanımlar varken operasyonun gerçekleşmeyeceğini kendisine aktaracaktır. Bazı durumlarda operasyon alkol ve sigara tüketimi varken de gerçekleştirilebilir.
Fakat bu tüketimler operasyon öncesinde en az bir aylık süreç ile bırakılmalı ve operasyon sonrasında da en az bir aylık süre ile alkol ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu sayede operasyon sonrasında spor yaparak kaslara destek verilebilir. Böylece dizilen yağların altında bulunan kas kütleleri çalıştığı için tam olarak görünüm oturur ve bundan sonra uzun süreli olarak başka bir işlem gerekmez. Kişi hayatının geri kalanı boyunca karın kasına sahip bir birey olarak yaşamını sürdürebilir.
Beslenme ve Diyet
Beslenme ve diyet konusu karın kası ameliyatı öncesinde oldukça önemli olarak görülen konulardan bir tanesidir. Çünkü beslenme gerektiği şekilde gerçekleştirilmez, doktorun verdiği diyet listesine uyulmazsa kişi üzerinde yapılan işlem kısa bir zaman sonra kaybolur. Bu da operasyonun boşuna yapıldığını gösterir. Peki hasta böyle bir durumda ameliyat öncesinde nasıl beslenmeli ve diyet yapmalıdır? Her kişi için elbette beslenme ve diyet programları estetik cerrahlarının yönlendirdiği diyetisyenler tarafından özel olarak hazırlanmaktadır. Fakat kesinlikle genel geçer bir beslenme ve diyet kavramı yoktur diyemez. Genel olarak bu diyetler içerisinde hastaların bundan sonra ki kısa bir dönem içerisinde fazla yağlı yemekler yememesi gerektiği ve hayvansal gıdalardan çok sebze türlerine yönelmesi gerektiği yazar. Bunun sebebi ameliyattan çıkmış olan vücudu daha fazla yormamak ve henüz yeni şekillendirilmiş yağ kütlelerinin üzerine yeni yağların gelmesini engellemektedir. Fakat ameliyat öncesi ve sonrasında kısa bir süreç için uygulanan bu beslenme şekli kişinin hayatı boyunca uygulaması gereken bir beslenme şekli değildir. Yalnızca operasyonun etkileri kişinin üzerinden atılana kadar dikkat edilmesi gereken besin alışkanlıkları şekli olarak nitelendirilebilir. Diyet konusunda ise kişinin durumuna göre cerrahlar tavsiyeler verebilir. Eğer kişi fazla kilolu ise ve bu kilolarından kurtulmadan karın kası ameliyatı olmayacaksa bu durumda diyetisyenler kişiyi tempolu bir diyete sokarlar. Kişiden kişiye değişen bu diyetler içerisinde genellikle beslenme şeklinde olduğu gibi yağlı yemeklerden uzak kalma ve hayvansal gıdalardan çok sebzelere yönelme görülür. Bu sayede hastanın hızlı tempo ile zayıflaması ve karın bölgesinde bulunan yağların şekillendirilmesinin kolaylaşması sağlanır. Hasta böylece oldukça kısa sürede operasyonu geçirebilecek ve bunu atlatabilecek bir kiloya ulaşır. Bundan sonrasında operasyon gerçekleşir ve bir süre daha hasta perhiz uygulaması yaptıktan sonra eğer aşırı kilolu ise spor yapmaya devam edebilir. Eğer kilosu çok fazla değil ise bu durumda normal günlük yaşantısına dönerek işleriyle ilgilenmeye başlayabilir. Fazla kilolu olan kişilere ise genellikle doktorlar kilo vermeden karın kası estetik operasyonu yapmak istemezler. Hastaya durum açıldıktan sonra ameliyat öncesi hazırlıklardan biri olan diyet ve beslenmeye aşırı önem gösterilir. Hastanın zayıflamasının ardından hızlı bir şekilde operasyon gerçekleştirilir.
Tetkikler
Ameliyata hazırlık süreci içerisinde kişinin eğer kullanıyorsa kan sulandırıcı ilaçları bırakması, beslenme ve diyet konularında sıkıntısı var ise bunları gidermesi ve son olarak da alkol sigara kullanımı var ise bunları terk etmesinin ardından artık ameliyat için büyük engeller aşılmış demektir. Bu noktadan sonra plastik cerrahlar kişiyi karın kası estetik ameliyatı olabilmesi için gereken standart inceleme işlemlerinden geçirirler. Geçirilecek olan operasyon estetik cerrahi işlemi olduğu için hayati riskleri ve benzeri pek çok sıkıntılı durum yoktur. Ayrıca hastaya genel anestezi yapılmayıp yalnızca lokal anestezi yapılacağı için geçirilecek olan işlemler çok daha kolaydır. Buradan hastaya pek çok sağlık sorununda dahi hastaneye gittiğinizde yapılan tetkik işlemleri yapılır. Oldukça basit olan bu işlemler sonrasında doktorlarınız ameliyatı gerçekleştirecek olan cerrahına raporu sunarak ameliyat içerisinde verilecek olan ilaçlara ve değerlerinize bakarlar. Sonrasında doktorunuz buna onay verir ve ameliyat için hazırlıklar başlar. Peki bu tetkikler nelerdir? Hastane veya klinik içerisinde karın kası estetik ameliyatı olmanız için hangi aşamalardan geçmemiz şart? İşte bu konuda yaptığımız araştırma sonucu aşağıda bulunan başlıkları sizler için liste haline getirdik. Her bir tetkik için neler yapıldığını ve ne amaçla yapıldığını kolaylıkla anlayacağınız bir dizi yazı.
Fiziki Muayene
Fiziki muayene genellikle bütün hastalıklarda doktorların sık sık başvurduğu bir yöntemdir. Fiziksel olarak yaşadığınız herhangi bir sıkıntı durumunda doktorlar öncelikle sorunlu olan bölgeyi el yardımıyla dışarıdan hissedebilmek, görebilmek ve dokunmak isterler. Bu sayede pek çok sıkıntı ve sorun farklı tetkiklere ihtiyaç duyulmadan gözler önüne serilmiş olur. Karın kası ameliyatında geçirilecek olan ameliyat bölgesi karın olduğu için ve bu bölge tamamıyla gözler önünde olduğu için fiziki muayene büyük önem taşır. Doktorlar karın bölgenizi el yardımıyla inceleyerek yağ dokusunu ilk olarak kendileri anlamaya çalışırlar. Plastik cerrahlar bu konu üzerinde yıllarca eğitim aldıkları için bir ten dokusunun altında yatan yağ katmanını kolaylıkla kaslar arasında ayırt edebilirler. Böylece operasyonun gerçekleşmesi gereken bölge hakkında genel hatlarla bir fikir sahibi olurlar. Fakat fiziki muayene hiçbir zaman için tam olarak yeterli değildir. Geçirilecek olan operasyon karın bölgesi açılmadan yalnızca dışarıdan gelecek olan kabloların yardımıyla yapılacağı için karın bölgesinin detaylı bir haritası gerekmektedir. Tıpkı yolda araç kullanmaya benzeyen bir ameliyat türüdür. Karın bölgesinden içeriye minik robotik kollar sokularak yapılacağı için navigasyona ihtiyaç duyulur. Bu navigasyon ise bölgenin ölçüm ve taramaları sonrasında ortaya çıkabilir. Bu yüzden fiziki muayene sonrasında bazı bilgisayarlı aletlerin yardımıyla karın bölgeniz incelemeye alınır. Bunlar ise şu şekilde ayrı başlıklar halinde kendi içlerinde ayrılırlar.
Röntgen
Fiziki muayene işlemi gerçekleştikten sonra yapılması gereken en önemli bilgisayarlı müdahalelerden bir tanesi ise röntgendir. Röntgen cihazı kızılötesi ışınlar ile insan vücudunun içerisinde bulunan kemiklere kadar görüntü sağlayabilen bir cihazdır. Bu cihaz sayesinde genellikle kişilerin kemiklerinde olan herhangi bir durumun tespiti kolaylıkla yapılabilir. Çoğu zaman için kırık veya çatlak gibi durumlarda kemik tespiti yapmak için kullanılır. Fakat kişinin karın kası estetik ameliyatı olması öncesinde yapılması gereken en önemli tetkiklerden bir tanesi olarak da röntgen bilinir. Bunun sebebi ise röntgenin çok önemli bir şekilde karın bölgesinde bulunan yağ dokusunu da gösterebiliyor olmasıdır. Çünkü kızılötesi cihazlar belirli bir oranda kişiye gönderilerek et ve yağ dokusunun aşılması amaçlanır. Ne kadar yüksek oranda kızılötesi ışına ihtiyaç duyuluyorsa bu bölgede o kadar yağ olduğu anlamına gelir. Ne kadar yüksek oranda arttırılırsa gönderilen kızılötesi ışın varsa röntgen çalışanları bunu raporlara işleyerek plastik cerrahın olan hekime gönderir. Hekim bunları inceledikten sonra eğer gerekli görürse sizi bilgisayarlarla tomografi olarak bilinen MR cihazına gönderebilir. Burada da direkt olarak vücut içerisine ilaç verilerek tüm dokularınızın görseli çekilir. Bu cihaz tamamen kemiklerden bağımsız olarak tam anlamıyla damarların ve organların şeklini görmeye yarar sağlar. Bu sayede karın bölgesinde ne kadar miktarda yağlanma var bunlar kolaylıkla görülebilir. Bunun sonucunda alınan raporlar röntgen cihazında olduğu gibi aynı şekilde hekiminize gönderilir ve incelemeler sağlanır. Eğer bunlarda yeterli gelmezse veya doktorunuz daha detaylı olarak sizi incelemek isterse bilgisayar ölçümleri olarak bilinen diğer uygulamalara sizi göndererek incelemelere devam etmek isteyebilir. Bunda korkulacak herhangi bir durum olmadığı gibi direkt olarak sizin sağlığınız açısından daha olumlu yönde faydaları da mevcuttur. Bu cihazların ölçümler sırasında vücudunuza hiçbir zararı olmadığı gibi ölçümler sonucunda organlarınızın durumunu öğrenebileceğiniz için aslında bir bakıma faydası da mevcuttur. Herhangi bir ağrı veya sancı hissini hastaya yaşatmaz. Şimdi ise sırada bilgisayar ölçümlerinin neler olduğu ile ilgili başlık bulunuyor. Bunu da aynı dikkat ve özveri ile okumanızı tavsiye ediyoruz. Ameliyat öncesinde ne kadar dikkatli adımlar atarsanız ameliyat sonrasında da aynı şekilde çok daha hızlı iyileşme dönemi yaşar ve günlük yaşantınıza kolaylıkla geri dönersiniz.
Bilgisayar Ölçümleri
Bilgisayarlı sistemler tıp içerisine girdikten sonra pek çok uygulama aslında çok daha kolay oldu. Eskiden herhangi bir bilgi sahibi olmadan başlanılan ameliyatlar herhangi bir sonuç alınamadan bilinmeyen bir durumla karşılaşıldığı için müdahale edilmeden sonlanabiliyordu. Fakat artık durum tamamen bunun aksine farklı yönde. Bilgisayar teknolojileri arttıktan sonra artık doktorlar kolaylıkla kişinin ameliyat öncesinde olan durumlarını görebiliyor ve tespitini yapabiliyorlar. Bu sayede ameliyat başladığında cerrahlar ne ile karşı karşıya gelebileceklerini biliyorlar. Böylece operasyon öncesinde izlenecek olan yolda kolay şekilde bilindiği ve plan program yapıldığı için hem ameliyat süreleri kısalıyor hem de ameliyat sırasında organlar açıldığında farklı bir durumla karşılaşma riski en az seviyeye iniyor. Bu yüzden cerrahlar operasyon öncesinde bilgisayarlı tomografi veya MR gibi pek çok bilgisayar cihazının verilerini isteyebiliyor. Bu durum hastaların aleyhine olmaktan ziyade sonuç alabilmeleri için oldukça mantıklı olan bir davranış. Ameliyat sırasında hastalar kolay şekilde tedavilerini olup kısa süre içerisinde ayağa kalkabiliyorlar. Eğer devlet hastanesinde böyle bir operasyon geçirmek isterseniz çok daha uygun rakamlara bu işlemleri halledebilirsiniz. Fakat herhangi bir özel klinik içerisinde bu işlemi gerçekleştirmek istiyorsanız bilgisayar ölçümleri sizin için biraz pahalıya gelebilir. Bu yüzden operasyon ve çekimler öncesinde mutlaka doktorunuzla fiyat konusunda da konuşmalı ve anlaşma sağlamalısınız. Sektör içerisinde merdiven altı olarak tabir edilen klinikler hastalara önce ölçümleri yaparak sonrasında fahiş bedeller isteyebiliyorlar. Hastalar operasyondan vazgeçerlerse bile durum değişmiyor. Bu durumda mahkemelere intikal eden pek çok dosya var. Böyle bir durumla karşılaşmak istemiyorsanız en baştan gerekli olan tüm işlemleri yapmalı ve ona göre bir yol haritası çizmelisiniz. Aksi takdirde karşılaşacağımız sorunlar sizin için karın kası sahibi olmaktan ziyade karın ağrısı çekmenize sebep olabilir.
Kan Tahlili
Kan tahlili herhangi bir baş ağrısı ile bile doktora gittiğinizde yapılacak olan oldukça basit ve kolay bir testtir. Çoğu insan kan tahlili yapmaktan korku duyar. Bunun sebebi vücuda girecek olan bir iğnenin verdiği acı hissinden korkmaktır. Fakat kan tahlili için alınan kan sırasında büyük bir acı duyulması neredeyse imkânsız bir durumdur. Herhangi bir hastalık şikâyeti ile hastaneye başvuru yaparsanız bu durumda doktorlar sizi hemşirelere yönlendirir ve bir iki tüp kan alınıp bunun laboratuvarda incelenmesi için istek yaparlar. Fakat ameliyat için kan tahlili yaptırmanız gerektiğinde işlemler biraz farklılık gösterebilir. Bunun sebebi ameliyat için yapılacak olan kan tahlilinde çok daha farklı işlemlerin uygulanmasıdır. Öncelikle sizden bir veya iki tüp kan değil ortalama olarak on tüp civarında kan alınır. Bu kanlardan her bir tanesi farklı bir inceleme için ayrı laboratuvarlara gönderilir.
Kan değerlerinin tamamen incelenmesi için bir veya iki tüp kan yeterli olmayacaktır. Fakat kan alınırken damar yolu açılarak kolay şekilde on tüp kan sizden alınır. Her bir tüp kan için ayrı bir iğne ile damara giriş yapılmaz. Bu yüzden bundan da korku duymanın hiçbir geçerli sebebi yoktur. Kan testleriniz yapıldıktan sonra tüm incelemeler dosya halinde hekiminize gönderilir. Hekiminiz bu dosyaları inceledikten sonra size kan değerleriniz hakkında bilmeniz gereken bilgileri verir. Gerekirse ameliyat gününe kadar beslenme ve diyet yapmanız veya alkol kullanımını bırakmanız şeklinde size uyarılar yapabilir. Bu uyarılar son derece ciddi ve dikkate alınması gereken konulardır. Ameliyat sırasında herhangi bir aksilik yaşanmaması için mutlaka doktorunuzun verdiği tavsiyelere uymanız gerekmektedir. Böylelikle operasyon sonrası iyileşme süreciniz de çok hızlı olacaktır.
Kan tahlillerinin tamamının yapılması da farklı bir rahatsızlığınız olup olmadığı konusunda da inceleme sağlamış olacaktır. Bu yüzden sizin için son derece yararlı bir durumdur. Normal şartlarda böyle bir kan testi incelemesi yaptırarak değerlerimiz hakkında bilgi almaya kalksanız hem çok uzun süre beklerseniz hem de çok fahiş fiyatlarda bu uygulamalar size yapılır. Fakat söz konusu ameliyat olduğunda bu incelemelerin hepsi çok düşük miktarlara yapılacaktır. Fakat gittiğiniz klinik içerisinde kan alınırken vücudunuzun içerisine girecek olan iğnelerin steril olup olmadığına dikkat etmeli ve gerekirse hemşireleri bu konuda uyarmalısınız. Bunun haricinde kan tahlilleri ile ilgili olarak söylenmesi gereken herhangi bir farklı şey yok.
Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması
Ameliyat öncesinde mutlaka kullanılan ilaçların doktorla paylaşılması şarttır. Çünkü kullandığınız ilaçların herhangi bir tanesi ameliyat sırasında kan değerlerinizde veya organ çalışma değerlerinizde sıkıntılar oluşturabilir. Bu nedenle her ameliyat öncesinde olduğu gibi karın kası estetik ameliyatı öncesinde de doktorunuza kullandığınız ilaçları söylemeniz gerekir. Pek çok düzenli kullanılan ilaç kısa bir süre için terk edilebilir. Fakat genellikle kalp ilaçları çok nadir olarak terk edilmek zorunda kalınan ilaçlar arasında yer alır. Eğer kalp hastalığınız yoksa kalan diğer ilaçlarınızı karın kası estetik ameliyatı doktorunuza göstererek kısa bir süreliğine bırakmak için izin alabilirsiniz. Bunun önem ve değer derecesini doktorunuz bileceği için sorun olmaz. Fakat karın kası estetik ameliyatı öncesinde yalnızca kalp ilaçları sadece kendi doktorunuzun isteği ve emri ile bırakılamaz. Bu ilaçları kısa süreliğine dahi olsa bırakmanız için kalp doktorunuzun onay vermesi şarttır. Kalp doktorunuzun onay verdiğine dair gerekli olan belge gelmeden hiçbir şekilde estetik plastik cerrahınız bu işlemi gerçekleştiremez. Bunun için öncelikle kalp doktorunuza giderek geçirecek olduğunuz ameliyattan bahsetmeniz ve bu ameliyat öncesinde ve sonrasında bırakmanız gereken süreyi söylemeniz gerekir. Kalp doktorunuz eğer bu süreleri çok büyük bir sorun olarak görmeyip size onay verirse ancak bu takdirde kolaylıkla rapor alabilirsiniz. Aldığınız bu raporu estetik plastik cerrahınıza götürerek sunduğunuzda kullandığınız kalp ilaçlarını bırakmanız onaylanır. Ancak bu işlemlerden sonra estetik cerrahi işlemleriniz artık start verilebilecek bir duruma gelir. Bundan sonra ameliyat için önünüzde büyük olarak görebileceğiniz pek bir engel kalmaz. Yalnızca bir sorun daha vardır ve bunun aşılması da şarttır. Bunun içinde mutlaka doktorunuzla görüşmeniz ve doktorunuz bu durumları inceledikten sonra size onay vermesi ile ameliyat olabilirsiniz. Peki nedir bu durum? Şimdi bunu bir alt başlıkta hep beraber inceliyoruz.
Alınan Tedavilerin İncelenmesi
Daha önceden geçirmiş olduğunuz ameliyatlar var ise bunları mutlaka operasyon öncesinde doktorunuza bildirmeniz şarttır. Doktorunuz ameliyat öncesinde size daha önce aldığınız tedaviler ve ameliyatlar hakkında bilgi vermeniz için sorular sorar. Bu soruları doğru yanıtlamanız sizin için şarttır. Aksi takdirde doğru yanıtlamadığınızda ve bu sebeplerden dolayı ameliyat sırasında bir sorun çıktığınızda hiçbir şekilde sorumluluk doktora ait olmaz. Operasyonu gerçekleştiren cerrah sizin yalan beyan verdiğinizi ve gizlediğiniz eski tedavileriniz sebebiyle operasyonun sorunlu gerçekleştiğini kolay şekilde mahkemede aleyhinize delil olarak kullanabilir. Böyle bir durumun yaşanmasını hiçbir doktor ve hasta istemez. Bu yüzden mutlaka doktorunuz size geçmiş dönemlerde aldığınız tedavilerle ilgili bilgi sorduğunda doğru cevaplar vermeniz ve kendisine yardımcı olmanız şarttır. Bu soruların hepsi özel hayatınıza müdahale değil sizin sağlığınız açısından daha iyi şekilde gelişmeler yaşanması için sorulur. Geçmişte yaşadığınız herhangi bir rahatsızlık ve bu rahatsızlık sonunda kullandığınız ilaçlar ameliyat için bir risk oluşturabilir. Veya kısa zaman önce karın bölgesinden bir operasyon geçirdiyseniz üzerine tekrardan yeni bir ameliyat yapmak için yeterli süre geçmemiş olabilir. Bu gibi durumlar hesaplanarak kolaylıkla ameliyatın daha iyi şekilde geçmesi için çabalar gösterilir. Bu ve buna benzeyen nedenlerden dolayı geçmişte alınan tedavileri doktorunuza anlatmanız ve onun da bu durumları incelemesi şarttır. Daha verimli bir operasyon ve daha verimli bir ameliyat sonrası dönem geçirmek için bunları göz ardı etmemek hastanın lehine olan bir durumdur. Kimse sağlığını tehlikeye atmak istemeyeceği için doktorunuz size bu soruları sorduğunda hiçbir şekilde yalan beyanlar olmadan doğru şekilde cevaplar vereceğinizi biliyoruz.
Karın Kası Estetiği Sonrası
Karın kası estetiğinin hazırlık işlemleri tamamlandıktan sonra genel olarak büyük bir viraja girilir. Artık ameliyat gününden itibaren sizin tekrar ayağa kalkıp gündelik yaşamınıza döneceğiniz güne kadar geçecek süre içerisinde olan her şey bu alanı kapsar. Bu tıp olarak operasyon sonrası dönem olarak adlandırılır. Fakat operasyon gerçekleşmeden önce ki bir kısım hazırlıklar dahi artık operasyonla ilgili olduğu için operasyon sonrası dönem içerisinde ele alınır. Genellikle pek çok insanın heyecan duygularını en zirvede hissettiği nokta olarak bilinen bu dönem içerisinde ayrıca hastalığın tamamen ortadan kalkması ve kişinin tamamıyla karın kasına sahip olarak hayatına devam edeceği dönem bulunur. Yaklaşık olarak ameliyat sonrasında ki dönem ilk evrede yirmi beş madde içerisinde kendi içinde ayrılık gösterir. Bu dönemlerin her birini tek tek başlıklar altında inceleyerek sizlere operasyon sırasında ve sonrasında nelerle karşı karşıya geleceğiniz konusunda bilgiler veriyoruz. İşte karın kası estetiği sonrasında karşılaşacağınız dönemlerin adım adım ilerleyişi.
Ameliyatı Günü
Ameliyat günü geldiğinde genellikle herkesin heyecanı zirve noktasına ulaşır. Özellikle daha önce hiçbir şekilde ameliyathaneye girmemiş olanların içerisinde büyük bir korku hissi son dakikalarda ortaya çıkar. Ameliyata girmeden önce hastaneye gidildiğinde dahi soğukkanlı olarak ruh durumunu koruyan hastalar ameliyat önlüğü ile hasta bakıcılar geldiğinde ve hazırlanmasını istediğinde ruhen yıpranma süreci ile karşı karşıya kalırlar. Bu hazırlık süreci psikolojik olarak insanları derinden sarsar. Fakat aile bireylerinin desteği ve yakın arkadaşların bulunması ile bu durumda ortadan kalkar. Genellikle en büyük heyecanlar ameliyathane elbisesini giydikten sonra sedye ile ameliyathanenin içine girip ameliyatın yapılacağı masaya hasta getirilene kadar olur. Bu süreç içerisinde hasta duygularını kontrol etmeyi öğrenir ve kendisini sakinleştirmeyi başarır. Bu oda içerisinde bulunacak olan teknik ekip ve insanların varlığı ile karanlık bir kuyu hissinden kurtulur. Çevresinde bulunan ekibin işini yapmakta olduğunu ve profesyonel bir şekilde yıllardır çalıştıklarını hatırlar. Yapılan araştırmalarda pek çok insan ameliyat öncesinde odasından çıkış ile ameliyathaneye giriş arasında bu duyguları yaşadığını açıkça beyan etmiştir. Bu durum tamamıyla kişinin psikolojik durumu ile alakalıdır. İnsan genlerinde bulunan yapılar kolaylıkla psikolojik etkiler yapabildiği için insanların büyük çoğunluğunda bu süreç içerisinde aynı duyguların yaşanması normaldir. Ameliyathane içerisine girdikten sonra hasta ameliyathane sedyesine ayrı olarak yatırılır. Buradan sonra artık hasta bakıcılar ayrılarak dışarıya çıkarlar. Her hastanın ameliyat edileceği oda önceden dezenfekte edilir ve yalnızca tek bir hasta bulunur. Bundan sonra hastayla sırasıyla ilgilenmesi gereken uzmanlar teker teker gelerek görevlerini yaparlar. Artık hastanın ameliyat yolculuğu başlamış demektir. Bundan kısa bir süre sonra karın kasına sahip olacaktır.
Anestezi Kontrolü
Hastanın kendi odasından ameliyat odasına gelene kadar geçen süreyi bir üst başlıkta inceledik. Bu noktada artık hasta ameliyathane masasına yatırılır ve sırasıyla alanında uzman kişiler tarafından ziyaret edilir. Oda içerisinde hasta ile temasa geçen ilk kişi anestezi uzmanı olur. Anestezi uzmanı hastanın yanına gelerek kendisiyle konuşur ve operasyon hakkında tekrar bilgiler verir. Genellikle karın kası ameliyatları lokal anestezi ile yapılır. Fakat hastanın kendisi isterse genel anestezi ile de kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Bu daha çok isteğe özel bir ameliyat olduğu için hastanın fikri alınarak kararlaştırılır. Hastaların büyük çoğunluğu da korkuları yüzünden genellikle genel anestezi yöntemini tercih ederler. Genel anestezi alacak olan hastaya anestezi uzmanı tarafından ilk olarak kolundan damar yolu açılarak anestezi verilmeye başlanır. Bu yalnızca kişinin anestezi altına girdikten sonra uzun bir süre uyanmamasını sağlayan bayıltıcı ilaçtır. Bu yüzden hasta ilk olarak damar yolundan gelen bu ilaçla baygınlık hissi hissetmez. Yalnızca hafif bir yorgunluk haline sahip olur. Bunun akabinde anestezi uzmanı kendisine tüp ve ağızlık ile bir ilaç koklatmaya başlar. Bu ağızlığı yavaşça hastanın ağzına kademe kademe yaklaştırır. En sonunda hastanın ağzına bunu kapatarak nefes almasını ister. Kişilerin bünyelerine bağlı olarak bir ve üç nefes arasında kişiler bilinç kaybına uğrarlar ve uyku alemine geçiş yaparlar. Bundan sonra koldan gelen uyuşturucu ilaç çıkarılana kadar hasta kendisine gelemez ve bedeninde yapılan hiçbir işlemi hissedemez. Anestezi uzmanı kişi uyku haline geçmeden önce kendisine onu uyandırmak için tekrar geleceğini ve kendisine seslendiğinde cevap vermesi gerektiğini söyler. Kişi anestezi altına girdikten sonra ameliyat bittiğinde tekrar kişiyi uyandıracak olan kişide anestezi uzmanı olan kişidir. Bu kişi hastanın yanına gelerek ameliyatın bittiğini kendisini ailesine götüreceğini hastaya yavaşça temas ederek söyler. Burada hastanın ayılması ve bilincini yeniden kazanması evreleri görülür. Hasta kolaylıkla artık kendisine gelir ve çevresinden gelen kelimelere cevaplar vermeye başlar. Fakat genellikle bilinç tam olarak açık değildir. Sadece algılayıp yavaş şekilde cevap verilebilir. Kişinin ameliyat süresi boyunca anestezi uzmanı ile yapacağı görüşmeler ve kendisiyle kuracağı temaslar yalnızca bundan ibarettir. Başka bir şekilde anestezi uzmanı ile tekrar görüşme gibi bir durum söz konusu değildir. Buna ihtiyaç yoktur.
Hastanın Ameliyata Hazırlanması
Hastanın ameliyata hazırlanma süreci tamamıyla kişinin odasından başlayan ve ameliyat masasına getirilip narkoz etkisiyle uyutuluna kadar geçen süreyi kapsar. Bu süre içerisinde bulunan görevli kişiler hasta bakıcı statüsünden cerrah statüsüne kadar bulunan herkestir. İlk olarak hasta bakıcılar kişilere ameliyat önlüklerini teslim eder ve giyinmeleri için kısa bir süre verir. Bu ameliyat önlüğünün altına hiçbir ameliyatta izin verilmediği gibi başka bir kıyafet giymesine izin verilmez. Tamamıyla kişi doğduğunda olduğu kadar çıplak olmak zorundadır. Bundan sonra tekerlekli sandalye veya yatak üzerinde ameliyathaneye getirilir. Genellikle ilk olarak anestezi uzmanı hasta ile ilk teması kurar. Bundan sonrasında ameliyathanenin çok soğuk olması ve kişinin üzerinde hiçbir elbise bulunmaması nedeniyle üzerine kumaşlar örtülür. Gerekli olan durumlarda hasta narkoz etkisine girene kadar üşümesin amacıyla sıcak hava üfleyen hortumlar yatağa getirilir. Bu noktada hastayla anestezi uzmanından sonra ilk teması genellikle ameliyatı gerçekleştirecek olan kendi cerrahı kurar. Cerrah hastanın yanına gelerek psikolojik olarak onu dirençli tutmak adına her şeyin yolunda gittiğini kendisinin burada olduğunu söyler. Ameliyat sonrasında her şeyin daha iyi olacağı hakkında bilgiler verir. Hastanın ameliyat öncesinde ameliyata hazırlanma aşaması bununla ibarettir. Genellikle kısa bir süre içerisinde hasta narkoz etkisine girer ve gözlerini tekrar açtığında artık bekleme salonu olarak tabir edilen bir odada bulunur. Burada kendisini uyandıracak olan kişi narkoz veren anestezi uzmanıdır. İlk olarak hastayı karşılayan ve son olarak ameliyathaneden uğurlayan kişi aynıdır. Ayrıca bu bekleme odası da ameliyathanelerin içerisinde bulunur ve odalar arasında ayrı bir bölüm olarak muhafaza edilir. Sürekli olarak hastaların başında bir doktor bekler ve narkoz etkisi bitmek üzere olan hastalara anestezi uzmanını çağırarak müdahale ettirir. Uyanan hastalar artık ailelerine teslim edilir ve özel odaya gönderilirler.
Ameliyat Ekibinin Hazırlanması
Ameliyat ekibinin ameliyat için hazırlanma süreci oldukça zahmetli ve sık çalışma gerektiren bir süreçtir. Ameliyathane personelinin tamamı öncelikle dezenfekte olmak ve hijyen içerisinde bulunmak zorundadır. Bundan dolayı ekibin tamamı ameliyathaneye girmeden önce temizlik aşamalarından geçerler. Buna ek olarak ameliyathane içerisinde bulunan tüm malzemelerin tamamen dezenfekte edilmiş olması gerekir. Her ne kadar pek çok alet ve eşya paketlerinden çıkarılıp tek sefer için kullanılıyor olsa dahi bunların tek tek dezenfekte edilmesi şarttır. Bu yüzden ameliyathane ekibi tamamıyla bu parçaları hijyenden geçirir. Siz ameliyathaneye gelmeden önce ve ameliyathaneye geldikten sonra narkoz etkisine girene kadar geçen süreç içerisinde tüm ekip sizin vücudunuza temas edecek olan parçaların temizliği ile ilgilenir. Tek bir ameliyat aletinin dahi eksik olmaması için hepsi tek tek uzmanlar tarafından kontrol edilir. Ancak bundan sonra sizin narkoz alma işleminiz başlar ve ameliyat süresi ilerlemeye devam eder.
Ağrılar
Ameliyat tamamlandıktan sonra hastaların çekeceği ağrılar maksimum seviyelerde olmaz. Bunun sebebi ameliyat işleminin tamamını yalnızca karın bölgesine küçük robotik hortumların sokularak yapılmasıdır. Herhangi bir kesik işlemi gerçekleştirilemez. Bu yüzden büyük dikişlere de gerek olmaz. Karın bölgesinden içeriye giriş yapılan yerlere yalnızca küçük pansumanlar yapılarak operasyon tamamlanır. Bu yüzden de hastanın ameliyat sonrasında büyük ağrılar yaşaması gözlenmez. Yalnızca operasyon sonrasında eğer hasta genel anestezi altında işlem görmüşse bu narkozun vücuttan atılması için gereken süre zarfında yorgunluk hissi ve uyku gelir. Lokal anestezilerde böyle bir durumda söz konusu değildir çünkü lokal anestezi yapılan bölge narkoz değil uyuşturucu ile his olmayan bir bölge haline getirilir. Genel anestezi alan hastalar içinde herhangi bir ağrı durumu söz konusu değildir. Narkoz etkisi zaten uyuşturucu bir etki olduğu için oluşabilecek küçük ağrılar dahi narkozun etkisi ile ortadan kalkar. Lokal anestezi alan hastalar için ise ameliyat bitiminden yaklaşık üç dört saat sonra ağrı kesici iğneler yapılır. Hastanın ertesi güne kadar hiçbir ağrı hissi kalmaz. Bundan sonra yalnızca arada bir gelen kasılmalar ve küçük ağrı hisleri ile birkaç gün daha geçirilir ve hastanın iyileşme sürecinde yenilenmeler gözlenir. Bundan sonra düzenli olarak doktor kontrolüne gitmek ve tedaviyi sonuçlandırmak için gözetim altında kalmak hastanın lehine olan bir durum olacaktır.
Hareket Kabiliyeti
Ameliyat sonlandıktan sonra hasta bir gün hastanede gözetim altında tutulur. Bu sırada hastanın hareket kabiliyetinde herhangi bir sorun olup olmadığı uzman hekimler tarafından incelenir. Karın bölgesinde herhangi bir şişlik, oturup kalkma sırasında sancı ve ağrı gibi gözlemeler yapılır. İlk gözlemler ameliyatın nasıl geçtiği açısından büyük önem taşır. Bunun akabinde hastanın tekrar hareket kabiliyetine hızlı bir şekilde kavuşması bir gün sonrasında başlar. Bir hafta içerisinde hasta tekrardan eski hareket kabiliyetine sahip olur. Hastanede operasyon sonrası yapılan incelemeler ameliyatın gidişatı ile ilgili herhangi bir problem olup olmadığı konusunda fikir sahibi olmak için yapılır. Genellikle karın kası estetik ameliyatı yaptıran kişilerin yaklaşık bir hafta sonra hareket kabiliyetlerinin tamamen geri geldiği görülmüştür. Ameliyat öncesinde olduğu kadar esnek ve rahat hareketler kolaylıkla gözlemlenebilir.
İlaç Kullanımı
İlaç kullanımı çoğu zaman için halkımız tarafından önemsiz görülen bir konudur. Çoğu zaman insanlar doktorların verdiği ilaçları birkaç gün kullandıktan sonra ilacın tamamını kullanmadan ilaç kullanımını geri bırakmaktadır. Bu durumda hastalarda yapılan tedaviyi kötü yönde etkilemektedir. Genellikle bu tarz ilaç kullanımını terk etme durumlar büyük riskler taşımasa dahi ameliyat sonrasında verilen ilaçları terk etmek oldukça sakıncalı bir durumdur. Vücudun ameliyat sonrasında ihtiyacı olan ilaçlar yalnızca kısa bir süre alınıp terk edildikten sonra beden bu ilaçları aramaktadır. Çünkü vücut operasyonun ağırlığı ile bu ilaçlarda bulunan vitamin ve minerallere, içerisinde barındırdıkları her şeye ihtiyaç duyar. Bu yüzden mutlaka karın kası estetik ameliyatından sonra doktorunuzun verdiği ilaçları tam randımanlı şekilde kullanmanız şarttır. Aksi halde karın bölgenizde sıkıştırılarak kas görüntüsü verilmiş olan yağlar tekrardan karın bölgesine yayılabilir ve ameliyatın etkilerini tamamen ortadan kaldırabilir. Fakat bu ilaçları ömür boyu kullanmanız gerekmez. Yalnızca şekil verilen yağların sıklaşması ve bulundukları şekil ile tutunmaları için belirli bir süre kullanmanız gerekir. Bu ilaç kullanım süreleri ve içerikleri doktorlar tarafından hastanın yapısına göre değiştirilebilir. Bir kişi bir ilacı iki ay kullanırken farklı bir kişi bu ilacı yalnızca doktorun tavsiyesi ile bir ay süre kullanabilir.
Ayağa Kalkma
Hastanın ameliyat sonrasında ayağa kalkma süresi oldukça kısadır. Ameliyat bitiminden sonra genellikle hastalar narkoz etkisinden çıkmayı beklerler. Narkoz etkisinden çıkıldıktan sonra ameliyatı gerçekleştiren cerrah hasta ile görüşmeye gelir. Hasta ile görüşür ve kendisine bazı sorular sorar. Bundan sonra karın bölgesinde herhangi bir hareket sorunu var mı bunu gözlemlemek için hastanın kendisinden bazı hareketleri yapmasını ister. Bu hareketler tamamlandıktan sonra kişinin bir sorunu olmadığı anlaşılır. İlk olarak doktor kontrolünde hastanın ayağa kalkması kısa süreli bir yürüyüş yapması istenir. Fakat her ne koşulda olursa olsun hasta yeni ameliyat edilmiş olduğu için bu süre bir iki dakika ile sınırlandırılır ve hastanın tekrar yatağa dönmesi istenir. Oldukça kısa tutulan bu turdan sonra hastanın ilk ayağa kalkma eylemi gerçekleşmiş olur. Bir gece hastanede misafir edildikten sonra ertesi sabah hasta evine gönderilmek üzere ayağa kaldırılır ve yürüyerek taburcu edilir. Hastanın bundan sonra tam anlamıyla gündelik işlerine geri dönmesi çok kolaydır. Genellikle hastalar masa başı işlerde çalışıyorlarsa ameliyattan iki gün sonra işlerinin başına dönebilirler. Fakat hastaların işleri daha aktif ve beden gücü gerektiriyorsa hastaların en az bir hafta boyunca işlerinden uzak kalması tavsiye edilir. Pek çok hasta kendisini koruyarak çalışabileceğini düşünse dahi birkaç gün içinde ağır yük altına girmeleri durumunda ameliyat bölgesinde kasılmalar ve ağrılar yaşayabilirler. Bu da hastanın tekrar ameliyata alınması durumunu beraberinde getirebilir. Oldukça tehlikeli ve riskli bir davranıştır. Doktorlar hastalara ellerinde imkân varsa dinlenmelerini ve bir süre sokağa çıkmadan evde istirahat etmelerini önerirler.
Beslenme ve Diyet
Hastalar ameliyat sonrasında mutlaka beslenmelerine dikkat etmelidir. Özellikle ilk birkaç gün boyunca mutlaka hastaların yağlı yemeklerden uzak durması şarttır. Çünkü yağlı yiyeceklerin yağları hızlı bir şekilde süzülüp vücut tarafından depolanmaya çalışılır. En çok yağ deposu olarak kullanılan yer vücudun karın bölgesidir. Henüz yeni şekillenmiş olan yağların tekrardan ek yağ alması ile biçimlerinin bozulması istenmez. Peki hayatımızın bundan sonraki kısmında yağlı yemekler yemeyecek miyiz? Elbette hayır. Bu diyet ve perhiz yalnızca birkaç gün süre ile uygulanmak zorundadır. Henüz yeni oluşmuş yağların donması ve bölge üzerinde tamamen şekil alması beklenmek zorundadır. Bu yüzden yağlardan uzak durmak gerekir. Aynı şekilde karbonhidrat içeren unlu gıdaların yenilmesi de bu süreç içerisinde genelde yasaktır. Daha çok hastaların bu süreçte sebze yemesi tavsiye edilir. Her hastaya uzman ekipler tarafından diyet listeleri hazırlanır. Genel olarak tek bir listenin aynı ameliyatı olan hastalara dağıtılmamasının sebebi her insanın bünyesinin farklı olacağından dolayıdır. Bu sebeple doktorlar kişilerin vücut yapılarına göre özel olarak diyetisyenlere kısa süreli diyet listeleri hazırlatırlar. Ameliyat sonrasında bu diyet listeleri hastalar tarafından uygulanır. Genellikle bir hafta ile on gün arasında uygulanan listelerdir demek mümkündür.
Gözetim Süresi
Hastanın ameliyat sonrasında gözetim altında tutulması gereken süre ortalama olarak bir gündür. Fakat bazı durumlarda ekstrem olaylar gelişebilir. Böylesi zamanlarda hastanın maksimum olarak bir gün daha hastanede gözetim altında tutulmasına doktorlar karar verebilir. Bundan sonra hastanın dikkat etmesi gereken süreç bir haftadır. Bu bir haftalık süreçte kendisini yormaması ve dikkatli davranması şarttır. Kendisini koruması ve kendisine dikkat etmesi gerekir. Fazla yoğun olarak iş temposuna kapılmaması şarttır. Ancak kişinin meslek hayatı bilgisayar başında bedenini fazla yormadan geçecek şekilde ise çalışmasına herhangi bir engel yoktur. Evde gözetim altında tutulması işe gitmesinden daha sağlıklıdır. Doktorlarda hastalara eğer imkanları varsa evde gözetim altında olmalarını tavsiye ederler.
Ameliyat Süresi
Karın kası ameliyatı ortalama olarak bir saat civarında sürer. Fakat bu süre hastanın narkoz altına girmesinden sonra ameliyatın bitmesine kadar geçen süredir. Hastanın tamamen ameliyathaneye girmesi ve ameliyathaneden özel odasına geçmesi ortalama olarak genellikle iki saat aralığında sürer. Normalde doktorlar kişinin yakınlarına ameliyat süresi olarak bir saati gösterdikleri için bu zaman aşımı çoğu zaman insanları korkutabilir. Fakat korkmayı gerektirecek herhangi bir durum yoktur. Kişinin ameliyat odasına girmesi ve narkoz alıp bayılması ortalama olarak yirmi dakika ile yarım saat arasında sürer. Operasyonun tamamlanması ise genellikle bir saat civarında sürmektedir. Bir saat sonra ise ameliyatın bitmesinin ardından hasta ayılma odası denilen ameliyathane içerisinde bulunan özel bir odaya alınır. Burada ayılması da ortalama olarak on beş dakika ile yirmi dakika arasında sürer. Buradan çıkarılıp özel odasına geçirilmesi de on dakika zarfında süre alır. Bunların totali ortalama olarak iki saattir. Bazı durumlarda daha kısa bazı durumlarda daha uzun olduğu da görülmüştür. Fakat sürenin uzaması korkuyu beraberinde getirecek herhangi bir şey değildir. Eğer kişi lokal anestezi altında bu operasyonu gerçekleştirmek istiyorsa daha kısa sürelerde de ameliyathaneden çıkabilir. Lokal anestezi ile operasyon geçiren hastaların ortalama ameliyattan çıkış süreleri bir buçuk saat olur. Narkoz alma ve narkozdan ayılma gibi süreler olmadığı için yarım saat daha erken çıkma durumu söz konusudur.
Taburculuk ve İyileşme Süresi
Hastanın ameliyathaneden çıkmasının ardından hastanede bir gün boyunca gözetim altında tutulması şarttır. Bu bir günlük süre en küçük operasyonlarda dahi görülür ve genel prosedür gereğidir. Herhangi bir işlem yapılan hasta operasyonun büyüklüğüne göre minimum bir gün ile maksimum sınırsız şekilde hastanede gözetim altında tutulabilir. Karın kası estetik ameliyatı küçük bir ameliyat olduğu için genelde bir gün hastanede gözetim altında tutulma olur. Bu bir günün ardından hastalar kendi istekleri ile taburcu edilirler. Taburculuğun ardından genel olarak toplamda iyileşme süresi genellikle bir haftadır. Bu bir haftanın içerisinde kişi de yavaş yavaş iyileşme eğilimleri görülür. Toplamda bir haftanın sonunda ameliyat öncesinde yapılan tüm aktiviteler yapılabilir. Kişinin tekrardan günlük yaşantısına geri dönüşü kolaylaşır. Genel olarak karın kası ameliyatı olan kişilerin bir hafta içinde taburcu olduğunu ve genel iyileşmeyi tamamladıklarını söylemek mümkündür.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyattan sonra hastaların daha dikkat etmesi gereken bir takım kurallar bulunmaktadır. Bunlara dikkat edilmediği sürece ameliyatın iyi yönde etkileyecek etkileri olumsuz şekilde ilerlemeye başlar. Bu yüzden ameliyat sonrasında aşağıda sıralayacağımız başlıklara dikkat edilmesi ve azami özen gösterilmesi çok önemlidir. Ameliyattan sonra beslenmenize, spor ve egzersiz faaliyetlerine, sigara içmemeye özen göstermeniz şart olan kurallar arasındadır. Şimdi bunları ayrı başlıklar halinde tek tek inceliyoruz.
Beslenme ve Diyet
Ameliyat sonrasında eve gelen kişiler mutlaka ilk bir hafta boyunca yağlı gıdalardan uzak durmak zorundadır. Bu yağlı gıdalara ek olarak hayvansal gıdalar da tüketilmemesi gerekenler arasındadır. Bunun sebebi henüz yeni şekillendirilmiş olan yağların formlarının bozulmaması gerektiği içindir. Eğer kişilerin yediği gıdalar yağlı olursa ve vücut bu yağları depolamak için karın bölgesine gönderirse şekillendirilmiş olan yağlar tam anlamıyla donmadan ve kas görüntüsü almadan karın bölgesinde bozulmalar meydana gelir. Buna dikkat etmek son derece önemlidir. Bu süreç içerisinde yeşil sebze tüketmek çok daha iyi olacaktır. Hastanın sağlığı açısından doktorlar ameliyat sonrasında diyetisyenlere hastalara özel diyet programı da yazdırabilirler. Bu diyetler genellikle bir hafta ile bir ay arasında değişen süreçleri kapsar. Her hasta için özel olarak hazırlanır. Ameliyat geçiren tüm hastalara aynı diyet listesi verilmez. Bunun sebebi her hastanın farklı bünyesi ve yapısı olduğundan kaynaklıdır. Bu diyetlere uyulması halinde karın bölgesinde şekillendirilmiş olan yağ kütleleri çok kısa bir süre içerisinde birbirlerine yapışarak bir daha ayrılmamak üzere birleşmiş olurlar. Bundan sonra ki dönemlerde tüketilen yağlarda bu bölgeye geldikçe karın kası görünümüne sahip olan yağlarla birleşirler. Böylece karın bölgenizde çok daha büyük bir kas kütlesi varmış gibi görünür. İlerleyen süreçlerde spor yaparak karın kası yağlarına destek vermek faydalı olacaktır. Yağların altında bulunan kaslar çok daha kolay şekilde artık rahatladıkları için gelişebilirler.
Spor ve Egzersiz
Ameliyat sonrasında genellikle hastaların en büyük merak ettiği şey yapılacak olan spor veya egzersizler ile karın kası bölgesinde oluşturulan yağların eriyip erimeyeceğidir. Bu soru pek çok defa doktorlara hastalar tarafından sorulur. Bu sorunun yanıtı ise yapılacak olan spor faaliyetlerinin karın kası bölgesinde oluşturulan yağları eritemeyeceği yönündedir. Çünkü karın bölgesinde şekillendirilen yağlar yaklaşık olarak bir hafta içerisinde donarak kendi aralarında bir kas görüntüsüne kavuşurlar ve sertleşerek bir daha bozulmayacak ve erimeyecek forma kavuşurlar. Ek olarak yapılan olan sporlar artık daha verimli olacaktır. Yağ kütlesinin altında kaybolan kaslar çok daha sağlıklı çalışacaktır. İlerleyen süreçlerde yağların altında kalan kas sertleştiği için yağ dokusuna baskı yapacak ve bu yağ kütlesini yukarı yönlü olarak inecektir. Bu da karın bölgesinde oluşan yağların ve kasların daha iyi bir karın kası görüntüsüne yol açacağını ortaya koyar.
Sigara Kullanımı
Sigara kullanımı karın kası ameliyatlarından sonra yasak olan en başlı aktivitelerden bir tanesidir. Sigara içerek karın bölgenizde kasların çok daha yoğun çalışmasını sağlayacağınız için hazırlanmış olan bu yağ kütleleri çok daha kolay bir biçimde parçalanma gösterir. Ameliyat ile sıkıştırılmış olan bu yağ kütlelerinin parçalanması yapılan ameliyatın tamamen boşa çıkmasına ve gereksiz olmasına sebep verir. Eğer yağlardan oluşan bu karın kaslarını kaybetmek istemiyorsanız ameliyat sonrasında en az bir haftalık süreç içerisinde kesinlikle sigara kullanmamanız şarttır. Eğer bu süre içerisinde sigara içerseniz ve karın kası yağlarınızda erime olursa, sizde bunu şikâyet etmek için doktora başvurursanız yapılan testlerde sigara kullandığınız ve verilen raporlara uymadığınız tespit edilir. Eğer özel bir hastanede ameliyat olduysanız hiçbir şekilde yapılan ameliyatın ücretini de geri alamazsınız. Böyle bir sorunla karşı karşıya gelmek istemiyorsanız mutlaka ameliyat sonrasında ki dönemde en az bir hafta sigarayı bırakmanız şarttır.
Hareket Kabiliyeti
Hareket kabiliyetiniz ameliyat sonrası süreçte oldukça sıkıntılı geçecek olan süreçlerin başında gelir. İlk olarak bir hafta boyunca hareket kabiliyetinizde herhangi bir sorun olmamasına rağmen hareket etmemeniz gerekir. Ya dik bir oturuş pozisyonunda oturmanız ya da sırt üstü uzanmanız çok daha sağlıklı bir harekettir. Bir haftalık süreç içerisinde özgür bir hareket kabiliyetiniz olmaması canınızı sıkacak bir olgudur. Bu yüzden hastalara bir haftalık bu süre içerisinde eğer masa başı iş yapıyorlarsa bilgisayarlarda farklı aktiviteler yapmaları önerilir. Eğer evde dinlenme gerçekleşecek ise sırt üstü uzanarak televizyon izleme gibi daha farklı aktiviteler önerilebilir. Bunları uymak veya uymamak hastanın elindedir. Fakat eğer hasta kısa süre içerisinde karın kası yağlarının donmasını ve hareket kabiliyetini sorunsuz şekilde daha hızlıca geri kazanmak istiyorsa buna uymak zorundadır. Ortalama bir hafta sonunda kişi günlük aktivitelerine geri dönebilir ve hareket kabiliyetini tamamen geri kazanabilir.
Riskler, Yan Etkiler ve Komplikasyonlar
Her ameliyatta oluşabilecek olan semptomlar vardır. Ameliyatların sonrasında kişilerde farklı durumlar görülebilir. Bunlara genel olarak ekstrem durumlar dense dahi tıp dilinde komplikasyonlar olarak nitelendirilir. Ameliyat bitiminden sonra hastada beklenen bazı komplikasyonlar olabilir. Bunlar çok sık görülen ve çok kayda değer olmayan komplikasyonlardır. Hastanın sağlığını genel açıdan olumsuz yönde büyük şekilde etkilemezler. Fakat bazı komplikasyonlar vardır ki bunlar hastanın genel sağlığını sıkıntılı bir biçimde etkilerler. Bundan dolayı da acil müdahale edilmesi gerekebilir. Bunlar ayrı başlıklar altında dört şekilde incelenir. Şimdi sizler için bu dört komplikasyonu teker teker en ince ayrıntısına kadar inceliyoruz.
Ağrı
Her ameliyat sonrasında görülecek olan ağrılar komplikasyon olarak nitelendirilir. Ameliyatın etkisiyle bu ağrılar ortaya çıktığı için ağrılar dahi komplikasyon olarak bilinir. Fakat her ameliyat sonrasında bu komplikasyon vücudun verdiği bir tepki olarak değerlendirildiği için önemli olarak görülmez. Artık ağrılar halk tarafından dahi küçük bir tepkime olarak kabul görmüştür. Tüm dünya insanları ağrıları bu şekilde kabul etmiştir. Karın kası ameliyatlarından sonra görülecek olan ağrılar oldukça küçük miktarlı ağrılardır. Yalnızca karın bölgesinde işlem yapılan noktalarda yağların verdiği sıkışma hissi ile oluşan ağrılar hissedilir. Fakat bu ağrılar yapılacak olan ağrı kesici bileşen içeren iğneler sayesinde zayıflatılabilir. Ancak hastaların aşırı kuvvetli şekilde ağrılar çekmesi ve bu ağrıların kişileri kıvrandıracak kıvamlara getirmesi oldukça büyük sorunlar arasında yer alır. Bunun sebebi ise ameliyatta bazı işlemlerin yanlış yapılmış olabileceği şüphesidir. Kuvvetli ağrı durumlarında hızlı bir şekilde hasta bilgisayarlı cihazlar eşliğinde kontrol edilir. Yapılan işlemlerde en ufak hata payı var mı bu incelenir. Eğer bir sorun var ise hasta hızlı şekilde tekrardan ameliyata alınabilir. Eğer bir sorun yoksa hastanın bünyesinin aşırı reaksiyon gösterdiği düşünülerek ağrı kesici ilaçlarda artırıma gidilir. Fakat karın kası estetik ameliyatlarında böylesine kuvvetli ağrılar görmek çok düşük bir ihtimaldir. Genellikle karın kası ameliyat sonrasında hastaların yaşadığı ağrılar küçük ölçekli olmaktadır. Bunlar da düşük dereceli komplikasyonlar olduğu için çok önemsenmez. Ağrı kesiciler ile üzeri kapatılır.
Enfeksiyon
Enfeksiyon ekstrem olarak görülen komplikasyonlar arasında yer alır. Her zaman için hastalarda enfeksiyon görülmez. Gerçekleşecek olan karın kası estetik ameliyatlarının çok düşük bir bölümünde böyle bir risk ile karşı karşıya gelinebilir. Bu enfeksiyonun sebebi ise genellikle hastaların karın bölgesinden içeriye sokulan robotik kollardır. Bu robotik kolların küçük mikro deliklerden içeri girmesi sırasında oluşan aşınma ile deri üzerinde yıpranmalar meydana gelir. Bu yıpranmalar daha sonrasında pansuman sırasında unutulmalar yaşanırsa ve temizlenmeler yapılmazsa enfeksiyona çevirebilir. İlk olarak bu bölge üzerinde iltihap gören hastaların tepkisi ve korkusu büyük olur. Genelde büyük bir telaş ile doktora haber verme olur. Fakat enfeksiyonlar her ne kadar riskli birer durum olsalar dahi doktorların gerekli müdahalesi ile nihayete ulaştırırlar. Hastaya verilecek olan ilaçlar ve yapılacak olan pansumanlarla enfeksiyondan kolayca kurtulur. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalırsanız yapmanız gereken tek şey doktorunuza haber vermek olacaktır. Korkulacak ve telaş edilecek herhangi bir durum yoktur. Enfeksiyonlar komplikasyon sınıflarında ikinci derece olarak ele alınır. Halk arasında korku ve paniğe neden olsalar dahi doktorlar tarafından kolayca çözüme ulaştırabilecek ikinci sınıf komplikasyon olarak nitelendirilebilir. Enfeksiyonların tekrardan kaybolması ise yaklaşık olarak üç gün sürebilir. Bu üç gün boyunca verilecek olan ilaçları düzenli kullanmak şarttır. Aksi halde enfeksiyonun ortadan kaybolması daha uzun sürebilir.
Alerjik Reaksiyonlar
Her hastada gelişmeyen ve bu yüzden çok fazla rastlanmayan komplikasyonlardan bir tanesi ise alerjik reaksiyonlar olarak bilinir. Alerjik reaksiyonlar herkeste görülmez. Kişinin herhangi bir ilaca alerjisi varsa ve bu ilacı daha önce kullanmadığı için alerjisi olup olmadığını bilmiyorsa bu yüzden kişilerde reaksiyon görülebilir. Bu alerjik reaksiyonlar komplikasyonlar arasında en tehlikeli olanlardandır. Vücudun verilen ilaca karşı nasıl bir tepki gösterdiği bilinmediği için doktorlar yapılacak olan müdahalelerde hassas davranır. Her ameliyat sonrasında alerjik reaksiyonlar görülebilir. Endişelenecek bir durum yoktur. Eğer reaksiyon hastanede iken gerçekleşirse doktorlar gereken müdahaleyi yaparak hastayı sakinleştirip stabil hale getirebilirler. Bundan sonra hastanın kullanacağı ilaçlar değiştirilir. Hangi ilaçtan dolayı vücudun reaksiyon verdiği ve tepkimeye girdiği araştırılır. Bundan sonra bu ilacı kullanmaması için hastaya bilgi verilir. Bu ilacın içerisinde bulunan hangi maddeye karşı hastanın tepkime verdiği de öğrenilir. İlaç içerisinde bulunan bu maddenin bulunduğu gıdalar da hastaya bilgi verilerek uzak durulması öğütlenir. Bundan sonra hasta bu ilaçlardan uzak durmak ve kullanmamak zorundadır. Alerjik reaksiyonlar tehlikeli olan komplikasyonlardandır. Fakat çok sık rastlanılan bir durum değildir. Oldukça nadir olarak karşılaşılır.
Şişlik ve Ödem
Şişlik ve ödem durumları genellikle ameliyat sonrasında karın kası estetik ameliyatı olanların karın bölgesinde meydana gelir. Bir bölge üzerinde yağ toplaması yapıldığı için bölgede şişliklerin oluşması ve vücudun bu toplanmaya tepki göstermesi normaldir. Vücut tekrardan yapısı ve formu gereğince toplanan bu yağı karın bölgesine yaymak ister. Bunun için ilk on iki saat boyunca yoğun bir mücadele verir. Bu sırada hastanın ağrıları yoğun şekilde artış gösterebilir. Fakat oluşan bu şişlik ve ödemler çok tehlikeli durumlar değildir. Şişlik ve ödemler için doktorlar gerekli olan ilaçları hastalara verirler. Hastanede bulunulan zaman içerisinde bu ilaçlar serumlara şırınga yolu ile aktarılır ve damar vasıtası ile hastaya verilir. Bu ödemler zaman içerisinde kaybolur. Ortalama olarak bir hafta sonunda vücut üzerinde hiçbir şekilde ödem ve şişlik belirtisi görülmez. Eğer şişlikler ve ödemler bir hafta geçmesine rağmen hala kaybolmadıysa hastaneye başvurularak bunun ile ilgili nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hakkında bilgi alınabilir.
Doktor Kontrolleri
Doktor kontrolleri oldukça önemli olan ve ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Kişi operasyon sonrasında doktorun verdiği takvime uygun şekilde mutlaka randevularına gitmeli ve hekimi ile görüşme sağlamalıdır. Çoğu zaman için bu kontroller öncelikle ilk bir haftanın sonunda, sonrasında ilk bir ayın sonunda gerçekleşmektedir. Doktor kontrolüne zamanında gitmek ve ihmal etmemek gelişen süreç içerisinde karşılaşabileceğiniz farklı sorunları önceden anlamanıza olanak sağlar. Böylelikle önceden gelişebilecek olan her türlü olumsuzluk için önlem almış olursunuz. Mutlak doktor kontrollerinize zamanında gitmenizi tavsiye ederiz. Şimdi ise herkesin merak ettiği ve oldukça dikkatle okuyacağı bir kısma geçiyoruz.
Sık Sorulan Sorular
Karın kası ameliyatı olmak isteyen insanların merak ettiği pek çok soru elbette ki var. Fakat bunların hepsine tek tek cevap vermek çoğu zaman için mümkün olmuyor. Ama internet üzerinde ve çevremizde araştırma yaptığımızda karın kası ameliyatı olmak isteyenlerin en çok merak ettiği ve sorduğu soruları toparladık. Bu soruları onlarca karın kası estetik ameliyatı yapmış olan plastik cerrahı kişilere sorduk. Onlardan aldığımız yanıtları sizler için derledik topladık ve düzenledik. İşte insanların karın kası ameliyatı olmadan önce merak ettikleri ve cevaplarını aradıkları en sık sorulan sorular ve onlara verilen yanıtlar şu şekilde.
Ameliyat sonrası iz kalır mı?
Karın kası estetik ameliyatlarında herhangi bir iz kalma durumuyla karşı karşıya kalınmaz. Çünkü ameliyatların tamamı yalnızca hastanın karın bölgesinden içeri küçük robotik hortumların girmesi ile yapılır. Bu girişlerde oluşan küçük delikler için herhangi bir dikiş dahi gerekmez. Gerektiği durumlar olsa dahi bunlar operasyonu gerçekleştiren plastik cerrahlar ve uzman hekimler tarafından gözle görülemeyecek kıvamda kapatılır. Ameliyat geçirdiğiniz bölümün plastik cerrahi olduğunu unutmayın. Herhangi bir ameliyatta iz oluşsa dahi bu bölümün ameliyatlarında bir izle karşı karşıya kalınması oldukça zordur. Eğer böyle bir şüpheniz varsa dahi bunu ameliyattan önce uzman cerrahınızla görüşebilirsiniz. Kendisi de size böyle bir şeyin asla mümkün olmayacağını söyleyecektir. Ameliyat izi gibi konularda takıntılı olanlar için en rahat edilebilecek ekiple berabersiniz.
Karın kası estetiği ağrılı bir işlem midir?
Karın kası estetiği ameliyatın herhangi bir ağrı veya sancı durumuyla karşı karşıya kalınmaz. Yalnızca operasyon sonrasında ameliyatta yapılan işlemlerden dolayı ufak ağrılar olur. Fakat bunlarda verilecek olan narkoz ve ağrı kesicilerin etkisi ile minimum miktara indirilmiş olur. Bu yüzden operasyon sonrasında kişinin acı veya ağrı çekmesi çok uzak ihtimaldir. Bir hafta boyunca doktorun size vereceği ilaçları kullanarak oluşabilecek herhangi bir ağrının da önüne kolaylıkla geçebilirsiniz. Karın kası estetik ameliyatı zannedildiği kadar zor bir ameliyat değildir. Yalnızca karın bölgesinde bulunan yağlar belli bir dizilim ile yeniden şekillendirilir ve gerekirse bazı yağ parçaları bu hortumlar yoluyla dışarı alınabilir. Ekstra olarak ağrılarınızı dahi kesebilecek olan güzel bir işlemdir. Pek çok insan son günlerde karın kası ameliyatını tercih sebebi olarak görmekte ve spor salonlarında uzun uğraşlar vermeyi bırakmakta. Sizde böyle bir ameliyat geçirerek uğraşsız ve zahmetsiz yoldan karın kasına sahip olabilirsiniz.
Ameliyatın etkileri ne zaman ortaya çıkar?
Karın kası estetik ameliyatının etkileri ortalama olarak bir hafta sonra ortaya çıkmaya başlar. Tamamıyla karın kasının görüntüsünü yağların alınması ise ortalama olarak iki haftanın sonucunda oluşur. Bu süreç içerisinde mutlaka uzman hekimin söylediklerinin harfiyen yapılması şarttır. Aksi halde karın içerisinde tekrardan yerleştirilen yağ parçaları tekrardan dağılabilir. Bu yağların yeniden parçalanması demek yapılan operasyonun tamamıyla boş yere yapılmış olmasına sebep olmak demektir. Ameliyatın etkileri görülmeye başladıktan sonra ise ortalama olarak gene bir hafta boyunca fazla ağır yük kaldırmamaya dikkat edilmelidir. İlk iki hafta boyunca karın bölgesindeki kasları çalıştırmak yasaktır. Aksi halde bu bölgede oluşan yağlar tekrardan parçalanabilir. Ameliyattan sonra doktorunuzun söylediklerini eksiksiz olarak yerine getirirseniz ortalama olarak iki hafta sonra karın kası görünümüne tam anlamıyla kavuşabilirsiniz.
Estetik ameliyatları için yurt dışına gitmek gerekir mi?
Karın kası estetik ameliyatı için yurt dışına çıkmaya gerek yoktur. Çünkü Türkiye içerisinde alanında uzman olan plastik cerrahlar mevcuttur. Çoğu zaman için yurt dışından Türkiye’ye karın kası ameliyatı olmak isteyen kişiler dahi gelmektedir. Bundan dolayı ameliyatı yurt dışında yaptırsam daha iyi bir sonuç alır mıyım diye düşünmenizi gerektirecek hiçbir şey yok. Türk doktorlarına kendinizi emanet ederek rahat bir ameliyat geçirebilir ve istediğiniz karın kasına kolaylıkla sahip olabilirsiniz.
Karın kası estetiği ameliyatı hastayı psikolojik olarak nasıl etkiler?
Karın kası estetiği ameliyatı hastayı psikolojik olarak ilk ameliyat gününde olumsuz yönde etkiler. Ameliyathane stresi olduğundan dolayı hastalar psikolojik olarak yıpranırlar. Fakat bu olumsuz yönde etkilenme çoğu zaman için ameliyathanenin içine girdikten sonra ortadan kaybolur. Doktorların çalışmalarını gördükten sonra psikolojik olarak rahatlama gelir. Ameliyat bittikten sonra ise hastaların psikolojileri oldukça iyi yönde ilerlemeye başlar. Psikolojik olarak kendilerini daha güzel veya yakışıklı görmeye başlayan bireyleri kendi öz benlikleri ile barış yaparlar. Psikolojik olarak kendisini güzel bulmayan veya yakışıklı hissetmeyen hastaların daha çok tercih sebebi haline gelen de bir ameliyat türüdür demek mümkün. Daha pozitif ve mutlu bir yaşantı isteyenlerin en çok başvurduğu ameliyat türü karın kası estetiği.
Karın kası ameliyatının zorunlu olduğu durumlar var mı?
Karın kası estetik ameliyatlarının zorunlu olarak görüldüğü durumlar yoktur. Bu ameliyat türü yalnızca kişinin kendi isteği ile yapılabilir. Çok nadir olmak üzere karın bölgesinde aşırı yağlanma olan kişilerin istekleri doğrultusunda karın bölgelerinden yağları alınabilir. Fakat hasta bu işlem sırasında karın kası yaptırmak isterse bu ameliyat içerisinde bu operasyonda gerçekleştirilebilir. Fakat hekimler bu operasyonu da karın kası estetik ameliyatı olarak adlandırılıyor. O yüzden bir ihtiyaç halinde yapılmayıp yalnızca hastanın özel isteği üzerine yapıldığı için zorunlu durumlar içerisinde sayılmıyor. Kısaca herhangi bir sağlık problemi yüzünden hastalara karın kası estetik ameliyat yapılamıyor diyebiliriz.
Karın kası ameliyatı caiz mi?
İnsan vücudu içerisinde herhangi bir oynama yapmak ve sağlığı tehlikeye atmadığı sürece bir organın görünüşünü değiştirmek haramdır. Bunun sebebi ise İslam inancına göre Allah’ın kuluna verdiği görünüşü beğenmeyip değiştirmek felsefesi yer alır. Kişi Allah’ın verdiği bedeni beğenmeyerek değiştirmek isteyemez. Allah kişiye nasıl bir beden vermişse o beden ile yaşaması zorunludur. Bu yüzden karın kası estetik ameliyatı da caiz olarak görülemez. Çünkü karın kası estetik ameliyatı hiçbir durumda zorunlu kalınarak yapılan bir ameliyat değildir. Fakat karın kası estetik ameliyatı dışında bazı durumlarda vücutta değişiklik yapmak gerekli olabilir. Bu durumlar ise yalnızca kişinin sağlığını etkileyen durumlar olarak nitelenebilir. Kişinin görünüşü ile alakalı değişiklikler sağlığını tehdit ettiğinde yapılabilecek olan değişikliklerdir. Bunların haricinde kalan ve kişinin kendi isteğine göre vücudunda değiştirmek istediği şeyler ve bunların ameliyat ile düzeltilmesi İslam inancı olan kişiler için haram olarak bilinir. Bu yüzden pek çok insanın karın kası ameliyatı yaptırmak yerine doğal yollardan çalışarak spor yapması ve kendisine kuvvetlendirmesi daha yaygındır. Son yıllarda popülerleşmeye başlasa da geleneksel ve radikal İslamcı olan kişiler bu ameliyata iyi gözlerle bakmamaktadır. Bu ameliyatı gerçekleştiren pek çok insan daha modern olarak bilinen liberal kişilerdir diyebiliriz. Hızı ise süratli şekilde artmaktadır.
Ameliyatsız karın kası yapmak zor mudur?
Ameliyatsız karın kasına sahip olmak oldukça zor bir durumdur. Çünkü kişinin karın kası yapması bayağı zorlu bir mücadeledir. Vücut içerisinde karın kası oluşturmak için oldukça büyük bir potansiyele ihtiyaç duyulur. Spor yapan kişilerin büyük çoğunluğunun da bileceği gibi ancak vücut içerisinde en zor kas üretilen nokta karın bölgesidir. Bacaklar, kollar, omuzlar ve sırt bölgeleri dahi karın bölgesinden çok daha kolay şekilde kaslı bir görünüme spor sayesinde kavuşabilir. Fakat karın bölgesi vücudun genel manada en çok yağ depoladığı bölgedir. Bunun sebebi ise herhangi bir darbe gibi an içerisinde iç organları dış tehditlerden korumaktır. Öncelikle karın kası yapmak isteyen insanların karın bölgesinde oluşan yağları eritmesi, parçalaması ve yok etmesi gerekir. Ancak bundan sonra normal süreçte karında bulunan yağ katmanının altında kalan kas kütleleri gerçek bir randıman ile çalışmaya başlayabilir. Bundan sonra ise karın kaslarında gelişme ve şişme başlar. Bu süreci bu noktaya getirene kadar uzun çalışmalara ihtiyaç duyulur. Pek çok insan vücudunun bütün bölümlerini kas sahibi yapmış iken yalnızca karın bölgesinde oluşan yağlanma nedeniyle karın bölgesinin üzerinde bir kas görüntüsüne sahip olamamıştır. Bu yüzden ise çoğu insan sağlıksız olan ilaçları kullanmaya başlamıştır. Bu ilaçlar ve spor bırakıldığında ise tüm kaslar yavaş yavaş kaybolur. Bu yüzden günümüzde insanlar artık karın kası estetik ameliyatı ile karın bölgesinde kaslı bir görünüme kavuşmayı amaçlıyor diyebiliriz.
Karın kası estetiğinde yaş faktörü önemli midir?
Karın kası estetik ameliyatı olmak için yaş faktörü bu kadar mühim bir konudur demek yanlıştır. Fakat kişinin vücudu üzerinde herhangi bir değişiklik yapmaya karar vermesi için en az on sekiz yaşını doldurması şarttır. Bunun altı yaşlarda kişi hastaneye gidip parasını vererek dahi bu ameliyatı olmak istese hiçbir doktor daha sonra oluşabilecek sorunları ve meslek hayatını riske atarak bu ameliyatları gerçekleştirmez. En küçük on sekiz yaş olarak bilinen sınır ise maksimum altmış yaşlı hastalara kadar çıkabilir. Fakat bu yaş aralığında pek çok insan böyle bir operasyon isteği ile hastaneye başvurmalı. Bu ameliyatı yaptırmak isteyenlerin genellikle ortalama yaşları yirmi ile kırk, kırk beş yaş arasında değişmektedir. Kırk beş yaş üzerinde olan pek çok insan bu ameliyata sıcak bakmamakta ve kendi özgür iradeleri ile istememektedir. Genellikle gençlerin tercih ettiği bir operasyon türü olarak bilinmektedir.
Karın kası estetiği ameliyat fiyatları ne kadar?
Karın kası estetiği ameliyatının fiyatları genel olarak değişiklik göstermektedir. Eğer özel bir klinikte bu operasyonu geçirmek isterseniz alacağınız fiyat ortalaması çok daha farklıdır. Devlet hastanelerinde böyle bir ameliyat olmak isterseniz ise yine belli ücret aralıklarında fiyatlarla karşı karşıya kalırsınız. Çünkü hiçbir sigorta kurumu sizin özel zevklerinize göre vücudumuzda yapmak istediğiniz değişiklikler için size para ödenmeyecektir. Bu yüzden insanların büyük çoğunluğu kendi bütçelerine uygun olarak gördükleri kliniklerde fiyat araştırması yaparak bu doktorlar ile anlaşmak sağlamaktadır. Ülkemizde karın kası estetik ameliyatlarının büyük çoğunluğu bu vesile ile özel kurumlarda gerçekleşmektedir.
Karın kası dikme ameliyatı nasıl olur?
Vücutta mevcut bulunan kasların, özellikle de karındaki kasların daha belirgin hale getirilmesi amacıyla yapılan işlemdir. İşlemde kaslı bir görünüme yol açacak şekilde yağ enjeksiyonu, liposuction ve asma işlemleri uygulanır. Karın kası dikme ameliyatı da bu üç yöntemin kombine biçimde kullanılması sayesinde yapılır.
Karın kası estetiği ameliyatı zor mu?
Operasyonun uygulama aşaması oldukça kolaydır. Esas zorluk planlama aşamasıdır. Tüm yapının bir bütün oluşturacak ve göze hoş gelecek şekilde düzenlenmesi; üç uygulama arasında dengeli bir dağılım kurulması ve müdahale noktalarının belirlenmesi ciddi bir uzmanlık gerektirmektedir. Uygulama aşamasında ise süre uzatılarak her türlü risk ciddi oranda düşürülebilir.
Karın kası estetiği ameliyatı sonrasında nasıl beslenilmelidir?
Karın kası ameliyatından sonra beslenmeye oldukça dikkat edilmelidir. Göbekteki yağ miktarının artmasını yada azalmasını sağlayacak her türlü beslenme tarzı karın kaslarında şekil bozukluklarına sebep olabilir. Bu noktada uzman bir diyetisyenden destek almak ve onun oluşturduğu diyetleri uygulama faydalı olacaktır. Karın kası estetiği ameliyatından sonraki beslenme düzeni oldukça değişkendir. Yağ oranı artınca azaltmaya, azalınca da artırmaya yönelik diyet söz konusudur.
Karın kası estetiği ameliyatını kimler yaptırabilir?
Karın kası estetiği operasyonlarını spor egzersizlerini düzenli olarak yapan ancak istediği kas görünümüne bir türlü kavuşamayanlar yaptırmalıdır. Hiçbir spor faaliyeti yokken yapılacak karın kası estetiği ameliyatı oldukça çirkin bir görüntünün ortaya çıkmasına sebep olacaktır. Ayrıca yaptıracak kişilerin operasyondan sonra da spor egzersizlerine devam etmesi gerekmektedir. Yani karın kası estetiğini yaptıracak insanlar iradeli olmalıdır.
Karın kası estetiği ameliyatı fiyatı ne kadar?
Karın kası estetiği sırasında üç farklı estetik yöntemden yararlanılır. Her yöntem için ayrı uzman gerekebileceğinden ötürü fiyatlar yükselebilir. Ayrıca en temelde estetik bir operasyon olması da fiyatı etkilemektedir. En büyük belirleyici ise mevcut kas ve karın görünümüdür. Eğer yeterince kaslı bir yapı varsa fiyat düşük, kasların üzeri yağ ile kaplıysa fazla olmaktadır. Doğru ve kesin bir fiyat için muayene olunmalıdır.