Kolon (Bağırsak) Kanseri Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 2 - 5 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 3 - 5 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 2 - 3 Hafta |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Kolon Rezeksiyonu Sonrası Beslenme Nasıl Olur?
- Kapalı Bağırsak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Kalın Bağırsak Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
- Kolon Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
- Kolon Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Nasıl Olur?
- Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Çözülür?
- Kolon Kanseri Nasıl Anlaşılır?
- Kolon Kanseri Ameliyatla Tedavi Edilir mi?
- Kolon Ameliyatından Sonra Kanama Normal mi?
- Kolon Ameliyatından Sonra Şiddetli Ağrı Neden Olur?
- Kolon Ameliyatından Sonra Cinsel İşlevde Bozukluk Olur mu?
- Kolon Ameliyatı Olmadan Kanser Tedavi Edilebilir mi?
- Kolon Ameliyatı Yapan Doktorlar
- Kolon Ameliyatı Yapan Hastaneler
- Kolon Ameliyatından Sonra Komplikasyon Oluşur mu?
- Kolon Kanseri Ameliyatından Sonra Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?
- Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası Yaşam Süresi?
- Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme?
- Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası Bakım?
- Kolon Kanseri Ameliyatı Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Kalın bağırsaklarda oluşan kanser hastalığı neticesinde uygulanan cerrahi müdahale türü kolon ameliyatı olarak adlandırılıyor. Kolon olarak bilinen yapı yalnızca kalın bağırsak olarak nitelendirilemez ve kolonun son bölümünde yer alan rektum da bu yapı içerisinde kendine yer buluyor. Kalın bağırsak ve rektum yardımı ile insan vücudu, tükettiği gıdaların bir kısmını dışkılayabiliyor. Kolonda meydana gelen sorun nedeniyle bu eylemin sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesi de ne yazık ki mümkün değildir. Bu sorunun ortadan kaldırılması için cerrahi müdahale gerekiyor ve bu müdahale başarılı bir şekilde gerçekleştirilerek sorun ortadan kaldırılıyor. Son dönemde bu operasyonun çok daha başarılı bir hal aldığını da ifade etmek gerekiyor.
Kolon Ameliyatı Hazırlık
Kolon ameliyatı, cerrahi müdahaleler arasında en önemli operasyonlardan bir tanesidir. Ameliyat öncesi hazırlık süreci de bu bağlamda çok daha büyük bir öneme sahip. Hazırlık öncesi gerçekleştirilecek tetkikler ile birlikte hastalığın boyutu daha kolay bir şekilde tespit ediliyor ve müdahale yöntemi de buna göre belirleniyor. Doktorunuz, hazırlık sürecinde ne yapmanız gerektiğini, hem zihinsel hem de fiziksel hazırlığın nasıl olması gerektiğini de sizinle paylaşıyor. Hazırlık öncesi dilerseniz hastalığın belirtilerine ve ne gibi sorunlar neticesinde ortaya çıktığına başlıklar halinde göz atalım ve bu konudaki yanlışları da ortadan kaldırmaya gayret edelim.
Kolon Kanseri Belirtileri
Kolon kanserinin en önemli belirtileri arasında dışkılamada yaşanan sorunlar karşımıza çıkıyor. Kişi, tuvalet eylemini gerçekleştirirken normalden çok daha fazla zorlanır ve bu durum ağrılı bir hal almaya başlar. Dışkılama sonrası yaşanan bağırsakların tam manasıyla boşalmadığı hissi de kolon kanserinin en önemli belirtileri arasında gösterilebilir. Dışkı incelendiği takdirde normale oranla dışkı çapının daha ince bir hal aldığı gözlemlenir. Bu belirtilerin tamamı bir arada karınıza çıktığı takdirde hiç vakit kaybetmeden doktora başvurmanız gerekiyor. Halsizlik ve devamında beliren mide şikayetleri de yine kolon kanserinin belirtileri arasında gösterilebilir. Erken teşhis her zaman hayat kurtarıyor ve kolon kanseri tedavisinde de erken teşhisin ne denli önemli bir yere sahip olduğunu belirtmekte fayda var.
Dışkılamada Zorluk Yaşama
Kolon kanserinin gözlemlendiği hastaların en çok dışkılama şikâyeti ile hekimlerin kapısını çaldığını söyleyebiliriz. Dışkılamada yaşanan zorluk ve dışkılama sonrası bağırsakların tam olarak boşaltılamadığı hissi, bu hastalığın en önemli belirtileri arasında yer alıyor ve en çok şikâyet edilen konulardan biri olduğunu da belirtmek gerekiyor. Dışkılamada yaşanan zorluk, bir süre sonra mide ağrısı şikayetlerini de beraberinde getiriyor. Bu tür bir belirti ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde diğer belirtileri de gözlemleyerek doktorunuza başvurabilirsiniz. Yapılacak tetkikler neticesinde kolon kanseri riski taşıyıp taşımadığınız ya da bu hastalığa sahip olup olmadığınız daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Tuvalete Çıkıldığında Ağrı Yaşama
Kolon kanseri riski taşıyan hastaların tuvaletlerini yapmaları sanıldığı kadar kolay değildir. Tuvalete çıkıldığında rahatsız edici bir ağrı siz konusu hale gelir ve bu ağrı gündelik hayatta da şiddetli bir şekilde devam eder. Tuvalet eylemi sorunsuz bir şekilde gerekleşmez ve daha da önemlisi tuvalet sonrası dışkının tam olarak atılamadığı hissi meydana gelir. Tuvalet eylemi sonrası yaşanan halsizlik hissi de en önemli belirtilerden bir tanesidir. Devam eden gaz ağrısı mide ağrıları ile birleştiği takdirde kişi gündelik hayatında büyük sıkıntılar yaşar ve bu sıkıntıların önüne geçilmediği takdirde hastalık her geçen gün biraz daha ilerleyecektir. Erken teşhisin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz ve kolon kanserinde de erken teşhis bir kez daha hayat kurtarıyor.
Bağırsakların Boşalmadığı Hissi
Kolon kanseri riski taşıyan hastalarda görülen en büyük sorunlardan bir diğer ise bağırsakların tam manasıyla boşalmadığı hissidir. Kişi, tuvaletini yapsa bile dışkılama tam olarak gerçekleşmeyebilir ve bağırsaklarda bir ağrı durumu söz konusudur. Bu hissi birçok hasta yaşıyor ve bağırsakların tam boşaltılamamış olması da sürekli tuvalete gitme sorununu beraberinde getiriyor. Yukarıda bahsi geçen belirtiler ile birlikte bu sorunu da yaşıyorsanız doktorunuza başvurmanızda fayda var. Kişi sık sık tuvalete çıkmak isteyecektir ancak tuvalet eylemi sonrası bağırsaklardaki rahatsızlık devam edecek ve bu his gün boyu yaşanacaktır. Yaşanan bu sorun, gün içerisinde mide ağrılarını da beraberinde getirecektir.
Uzun Süre Halsizlik
Uzun süre halsizlik durumu özellikle hasta tuvaletini yaptıktan sonra daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Tuvalet eylemi sonrası bitkin düşen bünye, gün boyu bu halsiz tavrını sürdürüyor. Ağrılar ve tuvaleti tam olarak yapamama durumu da halsizliğin en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Bu sıradan bir halsizlik durumu değildir ve kişinin gündelik hayatına da olumsuz anlamda etki eden bir halsizlik olarak karşımıza çıkıyor. Tuvalet sonrası görülen halsizlik gün boyu devam ediyor ve bitkin düşmenize neden oluyorsa hiç vakit kaybetmeden bir hekim ile görüşmenizde fayda var. Erken teşhis ile birlikte hastalığı belirlemek de çok daha kolay olacaktır.
Genel Mide Şikayetleri
Tuvalet eyleminin tam olarak yapılamaması ve tuvalet sonrası bağırsakların tam olarak boşaltılamamış hissi, gün içerisinde mide rahatsızlıklarına ve ağrılarına da neden olabiliyor. Yukarıdaki şikayetler ile birlikte mide ağrıları da uzun süreli bir hal almışsa tetkikler için harekete geçmenizde fayda var. Genel mide şikayetleri, sıradan bir mide şikâyeti değildir ve günlük işlerinizi yapma konusunda da sizlere büyük sıkıntılar yaşatacaktır. Mide şikayetleri, ilaç tedavisi ile birlikte dindirilebiliyor ya da tuvaletini yapamama durumuna da müdahale etmek mümkündür ancak sorun kolon kanseri ile neticelendiriliyorsa bu durumda cerrahi müdahale için vakit kaybetmeden harekete geçilmelidir.
İshal Ya da Kabızlık
Kolon kanserinin belirtileri arasında yer alan ishal ya da kabızlık durumu, sıradan bir hastalığa da karşılık gelebilir. Belirtilerin tek başına yeterli olmadığını ve bir arada görüldükleri takdirde kişinin harekete geçmesi gerektiğini söyleyebiliriz. İshal ve kabızlık birçok hastalığın belirtisi olabilir ancak yukarıda bahsi geçen sorunlar ile birlikte karşınıza çıktığı takdirde hekim kontrolü şarttır. Tuvaletini yapmakta zorluk çeken bir hastanın ishal ve kabızlık ile imtihanı çok daha zordur ve bu dönemde hastalar mide ağrıları ile de doktorların kapısını çalmaya devam ediyor. Erken teşhisin önem taşıdığı hastalıklardan bir tanesi olan kolon kanseri, belli başlı belirtiler neticesinde kendini ortaya çıkartabiliyor ve teşhis etmek de bu bağlamda zor olmuyor.
Dışkı Çapının İncelmesi
Kolon kanseri olan hastalarda dışkı çapı çok daha ince ve küçüktür. Normal dışkı ile kıyaslandığında bunu bariz bir şekilde görüntüleyebilirsiniz. Kişi, bunun kontrolünü kendisi de yapabilir ve bu şikâyet ile de doktora başvurabilir. Az önce de ifade ettiğimiz gibi kolon kanseri birçok belirti ile birlikte kendini ortaya çıkartıyor. Dışkı çapının incelmesi de en önemli belirtilerden bir tanesidir. Yapılacak tetkikler neticesinde dışkı çapı çok daha profesyonel bir şekilde ele alınacak ve bu durumun kolon kanseri ile ilişkilendirilmesi de mümkün olacaktır. Bu tür bir şey seziyorsanız ve diğer şikayetler de gözleniyorsa doktora başvurmanız en doğrusu olacaktır.
Sıkışmış Gaz Ağrısı
Kişinin, tuvaletini tam olarak yapamaması, sıkışmış gaz ağrısını da beraberinde getiriyor ve gündelik hayatta yaşanabilecek en sıkıntılı durumlardan biri olduğunu da kabul etmek gerekiyor. Sıkışmış gaz ağrısı mideyi de zorlayarak şiddetli ağrılara neden oluyor ve ne yazık ki kişi tuvaletini tam olarak yapamadığı için uzunca bir süre devam ediyor. İlaç tedavisi bu bağlamda işe yarıyor ancak kolon kanseri teşhisi konulduğu takdirde vakit kaybetmeden cerrahi müdahale için harekete geçilmelidir. Sıkışmış gaz ağrısı, tuvalet eylemini de sıkıntıya sokacaktır ve özellikle tuvalet yapma esnasında bu ağrı çok daha şiddetli bir hal alacaktır. Kişinin vakit kaybetmeden hekim ile iletişime geçmesi ve müdahale için adım atması öneriliyor.
Risk Faktörleri
Her hastalıkta olduğu gibi kolon kanseri hastalığında da birtakım riskler mevcuttur. Bu riskleri taşıyorsanız eğer daha hassas ve daha dikkatli davranmanızda fayda var. Genetik faktörler ile birlikte polip oluşumu da risk grubunda yer almanıza neden oluyor. Bununla birlikte yaş faktörü de en önemli unsurlardan bir tanesidir. Bağırsak iltihabı ve sigara kullanımı da bu hastalığa yol açan sorunlardan bazılarıdır. Risk grubunda yer aldığınız, yapılacak tetkikler neticesinde daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Düzenli doktor kontrolü bu bağlamda büyük önem taşıyor ve eğer varsa bu tür bir hastalık, kontroller neticesinde kolay bir şekilde tespit edilebiliyor.
Genetik Faktörler
Kan bağınızın olduğu kişilerde kolon kanseri görülüyorsa/görülmüşse genetik faktörler sizleri de risk grubuna dahil edebilir. Kolon kanseri hastalar üzerinde yapılan araştırmalar, genetik faktörlerin bu hastalıkta önemli bir yere sahip olduğunu ortaya koyuyor. Kan bağınızın olduğu kimselerde kolon kanseri hastalığı mevcut ise doktor kontrollerini aksatmamanız sizlerin lehine bir durum olacaktır. Bu kontroller sayesinde sahip olduğunuz riskler daha kısa sürede ortaya çıkacak ve eğer müdahale gerekiyorsa erken hamlede bulunmak da mümkün olacaktır. Genetik faktörler, bu hastalığın nedenleri arasında gösteriliyor ve yapılan araştırmalar da bunu daha net bir şekilde ortaya çıkartıyor.
Polip Oluşumu
Polip, kalın bağırsağı çepeçevre saran mukoza tabakasının normalden daha farklı şekilde büyüme kaydetmesi ile ortaya çıkan kabartılar olarak tanımlanıyor. Bu büyüme genellikle bağırsak kanalı içine doğru gerçekleşir ve kolon kanserinin en önemli nedenlerinden bir tanesi olarak bilinir. Kalın bağırsakta görülen bu hastalık, kolon kanserinin oluşumunda da büyük bir etken olarak karşımıza çıkıyor. 50 yaş üstü kimselerde bu sorun çok daha fazla görülüyor ve yapılan araştırmalar bu oranın %80’lere ulaştığını gösteriyor. Polip oluşumu farklı şekillerde gerçekleşebilir ve en kısa sürede müdahale edilmediği takdirde kolon kanseri gibi riskli bir hastalığı da beraberinde getirebilir. Teşhis edildiği takdirde vakit kaybetmeden müdahale edilmesi de şarttır. Doktor kontrolleri bu yüzden büyük önem taşıyor ve bu büyümenin önüne geçmek adına kontrollerin aksatılmamasında da fayda vardır.
Yaş
Kolon kanseri hastaları arasında yapılan araştırma, yaş detayının da bu hastalıkta etkili olduğunu gösteriyor. 50 yaş üstü hastaların kolon kanseri risk grubunda yer aldığını söyleyebiliriz. Özellikle kalın bağırsakta yaşanan enfeksiyon ve iltihaplanma durumu ile birlikte tuvalet eylemi daha sıkıntılı bir hal alıyor ve kolon kanserinin de yolu açılıyor. 50 yaş üstü hastaların doktor kontrolleri konusuna daha hassas bir tutum sergilemeleri gerekiyor. Düzenli kontroller neticesinde eğer bu tür bir risk varsa müdahale etmek çok daha kolay olacak ve bunun yanı sıra hastalığı teşhis etmek de daha kolay bir hal alacaktır.
Bağırsak İltihapları
Bağırsaklarda görülen enfeksiyon, tedavi edilmediği takdirde çok kısa bir süre sonra enfeksiyon riskini de beraberinde getiriyor. Enfeksiyonun önüne geçilmediği takdirde kolon kanseri de ortaya çıkabiliyor. Az önce de belirttiğimiz gibi 50 yaş üstü hastalar risk grubunda yer alıyor ve bağırsak iltihabı gibi sorunlar da en çok bu kişilerde görülüyor. İltihap durumunda erken teşhis ve müdahale büyük önem taşıyor. Cerrahi müdahaleye gerek kalmadan bu sorun çözülebilir ancak iltihap ilerlemişse ve farklı sorunları da beraberinde getirmişse cerrahi müdahale şart hale geliyor. Bağırsak iltihabı, kişinin tuvaletini yapmasını da zorlaştırıyor ve bu durum farklı hastalıkları ve sorunları da doğurabiliyor.
Kötü Beslenme
Düzenli beslenmenin yanı sıra sağlıklı beslenme insan hayatında çok daha önemli bir yere sahiptir. Tükettiğiniz gıdaların dışkı yolu ile daha kolay bir şekilde atılabilmesi gerekiyor. Sürekli katı gıdalar ile besleniyorsanız bağırsaklarınızın zarar görmesi çok daha kolay olacaktır. Katı gıdaların sindirimi zor ve dışkılama esnasında da kişiyi zorlayacaktır. Kötü beslenme, kolon kanserinin en önemli nedenlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Sürekli katı gıdalar ile beslenen bir kişinin bağırsaklarında iltihaplanma durumu çok daha kolaydır. Beslenme düzeninizi sıvı destekli beslenme ile desteklemenizde fayda var. Bu sayede dışkılama eylemi çok daha kolay bir hal alacak ve bağırsaklarınızın temizlenmesi de mümkün hale gelecektir. Katı gıdaların yoğun tüketiminden olabildiğince uzak durmanızda fayda var.
Sigara Kullanımı
Sigara, birçok insanın bırakmakta güçlük çektiği zararlı içeceklerden bir tanesidir. İnsan vücuduna en çok zarar veren içecekler arasında da kendine yer bulmaya devam ediyor. Kolon kanseri hastalarının büyük bir kısmının bu zehri tükettikleri aşikâr ve ne yazık ki kanserin en önemli nedenlerinden bir tanesi de sigaradır. Olabildiğince azaltmak ve eğer mümkünse bırakmak, sağlığınız için çok daha faydalı olacaktır. Sigara kullanımı devam ettiği takdirde kanser ilerleyecek ve tedavi süreci de çok daha sıkıntılı bir hal alacaktır. Doktorlar bu konuda uyarılarına devam ediyor ancak insanların sigara tüketiminin önüne geçmek ne yazık ki peki mümkün olmuyor.
Obezite
Birçok hastalığı beraberinde getiren ve kişinin gündelik hayatına olumsuz etkide bulunan obezite hastalığı, kolon kanserinin de en önemli nedenlerinden bir tanesi ve obezite hastalarının bu bağlamda risk grubunda yer aldıklarını da ifade etmek gerekiyor. Eğer bu tür bir hastalığa sahip iseniz düzenli doktor kontrolleri sizin için daha büyük önem taşıyor. Risk grubunda yer alan hastaların bu konuda daha hassas davranmaları gerekiyor ve belirtiler ile karşı karşıya geldikleri takdirde vakit kaybetmeden hekime başvurmaları tavsiye ediliyor. Erken teşhis le birlikte kolon kanserine müdahale etmek çok daha kolay ve her hastalıkta olduğu gibi kolon kanserinde de erken teşhis hayat kurtarıyor.
Kolon Kanseri Teşhisi Nasıl Konulur?
Kolon kanseri teşhisinin tam manasıyla konulabilmesi için birtakım tetkiklere ihtiyaç duyulacaktır. Dışkı incelemesi de bunlardan biri ve dışkıda kan tespit edildiği takdirde diğer tektiler için harekete geçilecektir. Dışkıda kan tespiti kişi tarafından da yapılabilir ancak bu durum zaman zaman çıplak gözle belirlenemiyor ve laboratuvar ortamında inceleme durumu söz konusu olabiliyor. Radyolojik tetkikler ile birlikte endoskopik tektiler de büyük önem taşıyor ve tetkiklerin neticesinde kolon kanseri ile ilgili fikir sahibi olmak da mümkündür. Doktorunuz süreç hakkında sizlere bilgi verecek ve bu süreçte yanınızda yer alacaktır. Belirtiler sizi rahatsız etmeye başladı ise ve kolon kanseri hastalığından şüphe ediyorsanız vakit kaybetmende hekime başvurmanız en doğru yol olacaktır.
Dışkıda Gizli Kan İncelemesi
Dışkıda görülen kanlanma, kolon kanseri için büyük bir risk taşıyor ve belirtiler arasında yer aldığını da ifade etmek gerekiyor. Dışkıda gizli kan incelemesi için laboratuar ortamına ihtiyaç vardır. Az önce de belirttiğimiz gibi kişi kimi zaman bunu çıplak gözle görüntüleyebiliyor ancak bazı durumlarda bu sorunun ortaya çıkartılması zor olabiliyor. Laboratuvar ortamında yapılacak olan inceleme ile birlikte dışkıda kan tespiti çok daha doğru ve çok daha net bir şekilde gerçekleşecektir. Doktor kontrolü ile birlikte tektiler de daha sağlıklı bir şekilde netlik kazanacaktır. Gizli kan, kolon kanseri belirtileri arasında gösteriliyor ancak tek başına yeterli bir neden olmadığını da belirtmekte fayda var.
Radyolojik Tetkikler
Tetkikler ile birlikte hastalığın ne boyutta olduğu ve diğer bölgelere sıçrayıp sıçramamış olduğu da net bir şekilde belirleniyor. Akciğer grafisi ile birlikte karın ultrasonografisi de radyolojik tetkikler arasında yer alıyor ve bu tetkikler neticesinde istenilen sonuca çok daha kısa sürede ulaşıldığını ifade etmekte fayda var. Bazı doktorlar bu testlerin yeterli olmadığını ve bunun yanı sıra bilgisayarlı tomografiye de ihtiyaç olduğunu belirtiyor. Tektiler sonucunda karar vermek ve süreç hakkında fikir yürütmek çok daha kolay olacaktır. Eğer ihtiyaç duyulursa farklı tetkiklere de başvurulabilir ve bunun kararını da doktorunuz verecektir.
Laboratuvar Tetkikleri
Tetkikler tek başına yeterli olmayabiliyor ve diğer tetkikler ile birlikte sonuca ulaşmak çok daha kolaydır. Bir bürün olarak ele alındığı takdirde çok daha etkili sonuçlar ortaya çıkacak ve hastalık ile ilgili karar vermek de mümkün olacaktır. Kan sayımı ve biyokimyasal testleri de bünyesinde barındıran laboratuvar tetkikleri de bu konuda büyük bir öneme sahiptir. Kolon kanseri oldukça sıkıntılı bir hastalık ve kişiyi de endişeye sevk edebiliyor bu yüzden kesin sonuca ulaşmadan hastaya bilgi vermek çok doğru değildir. Laboratuvar tetkikleri de tam olarak bunun için yapılıyor ve sonucu kesinleştirebilmek, hastalığı tam manasıyla teşhis edebilmek adına bu tetkiklerin yapılması şarttır.
Endoskopik Tetkikler
Kesin sonuca ulaşmak ve hastalık hakkında bilgi edinmek için son olarak endoskopik tetkiklerin de eksiksiz bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Endoskopik tetkikler içerisinde kolonoskopi, biyopsi ve rektoskopi gibi tetkikler yer alıyor ve tüm bu tetkikler bir bütün olarak ele alınıyor. Kolon kanserinin teşhis edilmesi bu tetkiklerin tamamının sorunsuz bir şekilde yapılması ile mümkündür. Sonuçlar, hekim tarafından değerlendirilecek ve hastaya bilgi verilecektir. Teşhis edildikten kısa bir süre sonra ameliyat hazırlıklarının başlaması gerekiyor çünkü zaman bu aşamada yarışacağınız en önemli detaydır. Kolon kanserinde erken teşhis büyük önem taşıyor ve düzenli kontroller neticesinde bu hastalığın ortaya çıkartılması da çok daha kolay hale geliyor.
Kolon Kanserine Karşı Önlemler
Kolon kanseri hastalığına yakalanmamak için alabileceğiniz birtakım önlemler var ancak bu önlemler hayatınızın bir bölümünde alınarak etki gösterecek detaylar değildir. Bir yaşam standardına sahip olmalı ve bunu da bir ömür devam ettirmelisiniz. Düzenli beslenme bu bağlamda büyük önem taşıyor ve tüketeceğiniz gıdalar konusunda da ekstra hassasiyet göstermeniz gerekiyor. Düzenli beslenmenin yanı sıra düzenli spor ve egzersiz takvimine de ihtiyacınız olacaktır. Özetle, sağlıklı bir yaşam için beslenmenizi ve sporunuzu aksatmamanız gerekiyor. Bu elbette kesin sonuç veren önlemler değildir ancak en azından sahip olunan riski belli oranda azaltacaktır. Bu detaylar ile birlikte düzenli sağlık kontrolleri de büyük önem taşıyor.
Düzenli Beslenme
Yoğun çalışma koşulları, gündelik sorunlar, stres ve çok daha fazla detay ne yazık ki kişinin beslenme düzenini sekteye uğratabiliyor. Düzenli beslenme ile birlikte sağlıklı beslenme konusunda da bilinçsiz hareket ettiğimizi söyleyebiliriz. Kolon kanserinin en önemli nedenlerinden bir tanesi düzensiz ve sağlıksız beslenmedir. Gün içerisinde tükettiğiniz öğünler hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor ve bununla birlikte ağırlıklı katı beslenme durumu da kolon kanseri tehdidi oluşturuyor. Bu tehdidi geride bırakabilmek ve riski en aza indirgemek adına beslenme programına sahip olmanız ve bu programı da eksiksiz bir şekilde uygulamanız gerekiyor. Kişi hassasiyet gösterdiği takdirde zamanla risk grubundan da uzaklaşacak ve daha sağlıklı bir yaşantıya sahip olacaktır.
Düzenli Egzersiz
Hareketsizlik, bir insanın kendine yapabileceği en büyük kötülüklerden bir tanesidir. Özellikle gün boyu oturarak çalışan masa başı iş yapan kimseler bu konudan müzdarip. Kolon kanserinin nedenlerinden bir tanesi olarak gösterilen hareketsizlik durumu, gün sonunda gerçekleştirilecek egzersiz programı ile ortadan kaldırılabilir. Doktorlar tarafından tavsiye edilen düzenli egzersiz programları sayesinde sizler de daha sağlıklı bir bünyeye sahip olabilir ve risk grubundan her geçen gün biraz daha uzaklaşabilirsiniz. Dilerseniz bünyenize uygun bir egzersiz programı da temin edebilir ve daha sağlıklı bir şekilde adımlarınızı atabilirsiniz. Hareket etmek, insan vücuduna fayda sağlayan en önemli eylemlerden bir tanesi ve doktorlar da bu konudaki uyarılarına devam ediyor.
İltihap Önleyici Kullanımı
Bağırsaklarda yaşanacak herhangi bir sorun, ilerleyen dönemlerde kolon kanserinin de habercisi olabilir. İltihap önleyici kullanımı bu yüzden tavsiye ediliyor ve kişiyi risk grubundan biraz olsun uzaklaştırıyor. İltihap, önüne geçilmediği takdirde enfeksiyon riskini de beraberinde getiriyor ve zaten bu durum da kolon kanserinin en önemli nedenlerinden bir tanesidir. İltihap önleyici kullanımı doktor kontrolünde ve tavsiyesi ile birlikte gerçekleştirilmelidir. Profesyonel yardım almak ve düzenli doktor kontrolleri ile birlikte sağlığınızı güvence altına almak mümkündür. Kullanacağınız ilaçların da reçete ile tavsiye edilmesi gerekiyor ve aksi bir durumun sizlere zarar verebileceği ihtimalini de göz önünde bulundurmanızda fayda var.
Kalsiyum
İnsan vücudu ihtiyacı olan kalsiyumu temin edemediği takdirde belli başlı sorunlar ile hastalık belirtisi gösterebiliyor ancak kalsiyumun aşırı bir şekilde vücuda alınması ya da girmesi de hastalıklara neden olabiliyor. Kolon kanseri nedenleri arasında bu başlığı da sizinle paylaşmak istiyoruz. İhtiyaçtan fazla kalsiyum alımı söz konusu hale geldiği takdirde kolon kanseri riski de ortaya çıkıyor. Tükettiğiniz gıdaların içeriğini detaylı bir şekilde araştırmanız gerekiyor. Günlük ihtiyacın dışına çıkıldığı takdirde büyük sorunlar da sizleri bekliyor olacaktır. Vücudunuzun ihtiyacı olan kalsiyum miktarı, doktor kontrolleri ve tetkikler neticesinde çok daha kısa sürede ortaya çıkıyor ve gerekli bilgilendirme de daha sağlıklı bir şekilde yapılıyor.
D Vitamini
Kemik sağlığını korumak ve kalsiyum miktarını dengelemek adına vücudumuzun ihtiyacı olan D vitaminini eksiksiz bir şekilde almamız gerekiyor. Bu yüzden tükettiğimiz gıdalar büyük önem taşıyor ancak dikkat edilmesi gereken önemli bir detay daha var. D vitamininin yoğun alınması da yine kalsiyum gibi vücuda büyük zararlar verebiliyor ve dengelerin değişmesi ne yazık ki kolon kanseri gibi hastalıklara da yol açabiliyor. D vitamini de yine kalsiyum gibi vücudun ihtiyacı olduğu kadar alınmalıdır, aksi takdirde kolon kanseri riski doğacaktır. Kalsiyum ve D vitamini arasında büyük bir denge ve uyum söz konusudur, bu dengenin bozulması farklı sağlık sorunlarını da beraberinde getirebiliyor.
Prekanseröz Polip Tarama ve Tedavisi
Kalın bağırsak, iki bölümden oluşuyor. Kolon, 1,5 metre uzunluğa sahip bölüm olarak karşımıza çıkıyor. Rektum ise makat bölgesine yakın olan 15 cm’lik kısım olarak biliniyor. Polip tarama tedavisi, kolon poliplerini teşhis edebilmek ve bu teşhis sonrası müdahalede bulunmak adına büyük önem taşıyor. Makatta kanama ile birlikte ortaya çıkan bu sorun için prekanseröz polip tarama müdahalesi gerçekleştiriliyor ve var olan sorunun çözümlenmesi için ilk adım atılıyor. Makattan gelen kan, bu durumu gözler önüne seren en önemli nedenlerden bir tanesidir ve bir diğer neden ise makatta meydana gelen şiddetli ağrılardır. Tetkik ve tedavi ile birlikte sorunun önüne geçmek de mümkündür.
Kolon Kanseri Teşhisi
Kolon kanserinin teşhis edilebilmesi için birtakım tetkiklere ihtiyaç duyuluyor. Bu tetkiklerden bir tanesi kan testidir ancak tek başına yeterli olmadığını da belirtmekte fayda var. Kolonoskopi, tetkikler arasında en önemlisi olarak karşımıza çıkıyor ve bu sayede kolon kanserini teşhis etmek de çok daha kolay bir hal alıyor. Röntgen ve tomografi de yine bu tetkikler arasında yerini almış durumda. Kolon kanseri, belirtileri bakımından diğer birçok hastalığa nazaran kendini çok daha iyi saklayabiliyor bu yüzden tetkikler konusunda çok daha hassas davranmak gerektiğini de söyleyebiliriz.
Kolonoskopi
İnsan vücudunda kolon olarak bilinen kalın bağırsakların daha profesyonel bir şekilde görüntülenebilmesi ve incelenmesi adına geliştirilen yöntemlerden bir tanesidir. Kolonoskopi ile birlikte bağırsakların incelenmesi çok daha kolay bir ha almış durumda ve kolon kanseri teşhisinin konulabilmesi için de bu uygulamaya kesinlikle ihtiyaç vardır. Rijit endoskop olarak bilinen ve daha ilkel bir yöntem olarak karşımıza çıkan bu uygulama ne yazık ki bağırsakları tam manasıyla görüntülemek adına yeterli olmuyordu ve bağırsakların bir kısmına ulaşılabiliyordu. Kolonoskopi ile bu sorun ortadan kaldırıldı ve artık çok daha hızlı ve çok daha kolay bir şekilde görüntüleme yapılabiliyor. Kolon kanseri riski taşıyan ya da bu tür bir durumdan şüphe edilen hastalarda bu uygulamanın yerine getirilmesi de şarttır.
Kolonoskopi Öncesi Yapılması Gerekenler
Kolonoskopi uygulaması öncesi hastaların dikkat etmeleri gereken bazı detaylar var. Doktorunuz uygulama öncesi bu detaylar ile ilgili bilgi aktarımında bulunacaktır ancak bizler de bu konuya açıklık getirmek istiyoruz. Sıvı gıdalar tüketmeli ve özellikle katı gıdalardan bu süre zarfında uzak durmalısınız. Kahve ve çay gibi içecekler dışında sıvı gıda tüketimi tavsiye ediliyor. Tanecikli gıdalar uygulamayı çok daha zor ve sıkıntılı hale getirecektir bu yüzden bir gün öncesinde bu hassasiyeti göstermenizde fayda var. Bununla birlikte müshil kullanımı ve lavman kiti de doktorunuz tarafından tavsiye edilecek detaylar arasında yer alıyor. Göstereceğiniz hassasiyet ile birlikte uygulamanın çok daha kolay bir hal alacağını da belirtmekte fayda var.
Sıvı Gıdalar Tüketme
Tuvalet eylemini daha kolay bir hale getirmek adına sıvı gıdaların tüketilmesi çok daha doğru olacaktır. Burada dikkat etmeniz gereken en önemli detay ise sıvı gıdalar içerisinde kahve ve çay gibi zararlı içeceklerin yer almaması gerektiğidir. Bol su tüketimi ve maden suyu tüketimi uygundur. Meyve suyu da tavsiye edilmiyor çünkü kolonoskopi esnasında bu içecekler kan gibi görülebiliyor ve yanlış bilgi alımına neden oluyor. Sıvı gıda tüketimine 2 ila 3 gün öncesinden başlamanız, uygulamanın daha sağlıklı bir hal alması adına yeterli olacaktır. Kolonoskopi, kolon kanserinin teşhisindeki en önemli uygulamalardan bir tanesidir ve alınacak sonuçlar da kesin sonuçlardır.
Kahve Çay gibi İçecekler Tüketmeme
Kolonoskopi öncesi sıvı gıdalar tüketmeniz gerektiğini ifade etmiştik ve kahve ve çay gibi içeceklerin bu listede yer almadığını bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Kahve ve çay gibi içecekler, sahip oldukları içerik nedeniyle insan vücuduna uzun vadede büyük zararlar veriyor ve kolonoskopi öncesi de bu içeceklerin tüketilmemesi gerekiyor. Sıvı içecekler listesinde maden suyu ve su gibi içecekler yer alıyor. Doğal ürünler bu bağlamda sizlere çok daha fazla yardımcı olacak ve tuvalet eylemini daha kolay bir şekilde yerine getirmenizi sağlayacaktır. Doktorunuz da bu konuda gerekli uyarılarda bulunacak ve sıvı gıda tavsiyesi sunacaktır.
Lavman Kiti Kullanımı
Hasta bağırsağının temizlenmesi için lavman kiti de büyük önem taşıyor. Yukarıda bahsi geçen detaylar da tam olarak bağırsağın temizlenebilmesi için uygulanan yöntemlerdir. Bağırsağın temiz olması, daha net bir görüntü elde edilmesi adına büyük önem taşıyor ve bu sayede daha sağlıklı sonuçlara ulaşmak da mümkündür. Lavman kiti de bağırsak temizliği için tercih edilen ürünlerden bir tanesidir. Lavman, doktorlar tarafından yapılacaktır ve hastanın bağırsağı tam olarak temizlendikten sonra kolonoskopi de sorunsuz bir şekilde uygulanacaktır. Bağırsakların tam olarak temizlenemediği durumlarda kolonoskopi uygulamasına geçilmiyor çünkü alınacak görüntü net olmayacak ve elde edilecek sonuçlar da gerçeği yansıtmayacaktır.
Müshil Alımı
Kolonoskopi öncesi hastanın bağırsak temizliğine ekstra hassasiyet göstermesi gerekiyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sıvı gıdaların tüketimi bu konuda sizlere büyük ölçüde yardımcı olacaktır ancak tek başına yeterli olmadığını da ifade etmek gerekiyor. Müshil alımı ile birlikte daha sık tuvalete çıkacak ve bağırsakların temizliğini de daha kusursuz bir şekilde yapabileceksiniz. Doktorunuz bu konuda tavsiyelerde bulunacak ve kullanımın hangi sıklıkla ya da nasıl yapılması gerektiğini sizinle paylaşacaktır. Müshil kullanımı ile birlikte tuvaletinizi yapmakta zorluk yaşamayacaksınız ve kolonoskopi için de hazır hale geleceksiniz. Bağırsakların temiz olması, sağlıklı ve daha net sonuçlar alabilmek adına büyük bir öneme sahiptir.
Tedavi Yöntemleri
Kolon kanseri teşhisi konulduktan sonra hangi tedavi yönteminin çok daha uygun ve sağlıklı olduğu belirlenecek ve hastaya da konu ile ilgili bilgi sunulacaktır. Çok farklı tedavi yöntemi mevcut ve bunlardan bir tanesi de kemoterapidir. Radyoterapi, genel cerrahi ve laparoskopik yöntem de tedavi alternatifler arasında yerini almaya devam ediyor. Kolon kanseri teşhisi için tedavi yönteminin belirlenmesi de hastanın durumuna göre gerçekleşecektir. Saydığımız yöntemler gayet başarılı yöntemlerdir ve erken teşhis ile birlikte alınacak sonuçlar da olumlu olacaktır. An itibarıyla kemoterapi çok daha bilindik bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor fakat saydığımız diğer yöntemler de kolon kanseri tedavinde büyük önem taşıyor.
Kemoterapi
Kanser tedavisinde en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Var olan tümörün ilaç desteği ile tedavi edilmesi olara da basit bir tanım yapılabilir. Kemoterapide asıl hedef, kanser hücrelerine müdahale etmek ve bu hücrelerin büyüyüp gelişmesini kısa sürede önlemektir. Kemoterapi kürlerinin 1’den fazla olduğunu da ifade etmek gerekiyor. Hastanın sağlık durumuna bağlı olarak kemoterapi uygulanır ve başarılı uygulamalardan bir tanesi olduğunu da ifade etmek gerekiyor. Kolon kanserinde de en etkili tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor ve elde edilen sonuçlar da yüksek oranda başarılıdır. Kemoterapinin tek başına yeterli olmadığı durumlar da vardır ve bu tür durumlarda alternatif tedavi yöntemleri de uygulanabilir. Bunun kararını verecek olan kişi de süreci takip eden hekimdir.
Fiyatları
Kolon kanseri tedavisi için uygulanacak olan kemoterapi yöntemi, donanım olarak yeterli olan ve personel olarak da aynı yeterliliği gösteren hastanelerde uygulanabilir ancak bu uygulama ile ilgili bir fiyat vermek çok doğru olmayacaktır. Uygulama farklı kurumlarda farklı rakamlara karşılık gelebiliyor. Bu konuda sağlıklı bilgi alabilmek için klinikler ve hekimler ile birebir görüşme yapmanız daha doğru olacaktır. Kolon kanserinde erken teşhis büyük önem taşıyor ve kemoterapi için ne kadar hızlı davranılırsa elde edilecek sonuçlar da bir o kadar olumlu olacaktır. İyi bir hastane ve uzman personel ile birlikte bu hastalığın tedavi edilmesi ve en azıdan önüne geçilmesi de mümkün olacaktır. Devlet hastanesi tercihinizde eğer sosyal güvenceniz varsa herhangi bir ücret ödemeyeceğinizi belirtmek isteriz çünkü yapılan anlaşma ile birlikte Sgk artık bu tedavileri karşılıyor. Özel hastane ve yurt dışı tedavi durumunda ise ödemeniz gereken rakamlar bir hayli yüksek olacaktır.
Radyoterapi
Işın tedavisi olarak da bilinen radyoterapi, son dönemde çok sık tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Kanserli hücrelere direkt olarak müdahale etmek mümkündür ve iyonize ışınlar sayesinde bu hücrelerin tahrip edilmesi, akabinde yok edilmesi de söz konusu olabiliyor. Yan etkileri olan uygulamalar arasında gösteriliyor ancak diğer tedavi yöntemlerinin de yan etkileri olduğunu belirtmekte fayda var. Güçlü ışın uygulaması ile birlikte kanserli hücrelerin tahribatı, diğer uygulamalara nazaran daha hızlı bir şekilde yapılıyor. Radyoterapi uygulaması için yeterli olan klinikler tercih edilmelidir ve her kliniğin bu konuda hastaya yardımcı olamayacağını da belirtmek gerekiyor. Radyoterapi uygulaması öncesi süreç ile ilgili bilgilendirmenin yanı sıra uygulamanın yan etkileri de hastaya detaylı bir şekilde aktarılmalıdır. Hastanın onayı ile birlikte tedaviye başlanacağını da söyleyebiliriz.
Fiyatları
Radyoterapi, son dönemde bir adım daha öne çıktı diyebiliriz ve elde edilen sonuçların başarılı olması da hastaları bu uygulamaya daha yakın hale getiriyor. Ülkemizde her hastanede uygulanmıyor bu yüzden araştırma yapmanız gerekiyor ve araştırmalarınızda fiyat detayını da öğrenebilirsiniz. Net bir rakam vermek kemoterapi uygulamasında olduğu gibi radyoterapi uygulamasında da pek mümkün değildir. Yapılacak olan işlem ve bu işlemi yapacak olan kliniğe göre fiyatlarda değişiklik söz konusu olabiliyor. Şunu da belirtmek gerekiyor, eğer sosyal güvenceniz varsa devlet hastanelerinde bu uygulamaya para ödemek zorunda değilsiniz çünkü Sgk bu konuda hastalara maddi destek imkânı sunuyor ve hiçbir ücret ödemeden tedavi olmanızı sağlıyor. Özel hastaneler ya da yurt dışı tedavilerinde ise rakamlar elbette yüksek.
Genel Cerrahi
Genel cerrahi ile birlikte hedeflenen şey tümörü besleyen yapının çıkartılmasıdır ve müdahale ile birlikte bu amaca ulaşmak da mümkündür. Tümörün alınması cerrahi müdahale ile birlikte mümkündür ancak hastalık seviye olarak daha ileri bir boyuta taşınmışsa bu durumda anjiografik embolizasyon ihtiyaç duyulacaktır.
Klasik Cerrahi
Yan etkileri bakımından ele alındığında en etkili yöntemlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Hastanın gündelik aktivitelerine adım atması çok daha hızlı bir hal alıyor. Açık cerrahi ile kıyaslanan tedavi yöntemlerinden bir tanesidir ve açık cerrahiye göre de birçok avantaj sunduğunu ifade etmek gerekiyor. Ameliyat sonrası çok fazla ağrı hissedilmez ve bağırsak hareketlerinin normale dönmesi de yine diğer operasyonlara nazaran çok daha hızlı ve kolaydır.
Fiyatları
Klasik cerrahi fiyatlar ile ilgili bilgiyi doktorlardan ve kliniklerden almanız çok daha sağlıklı ve doğru olacaktır. Rakamlar, kiniklere bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor çünkü ameliyat öncesi yapılacak tetkikler de fiyatı belirleyecek detaylardan bir tanesi ve bu tetkikler için de ekstra ödeme yapma durumu söz konusudur.
Kolon Ameliyatı Öncesi
Kolon ameliyatı öncesi hastanın süreç ile ilgili bilgilendirilmesi şarttır ve bununla birlikte hastanın ameliyat öncesi nelere dikkat etmesi gerektiği de yine doktor tarafından aktarılacaktır. Ameliyat öncesi yapılacak şeylerden bir tanesi de hastanın genel sağlık durumunun değerlendirilmesi ve eğer varsa farklı bir hastalığı öncelikli olarak o hastalığın ortadan kaldırılması gerekiyor. Ameliyatı olumsuz etkileyecek bir sorunun tespit edilmesi durumunda müdahale gecikmeden yapılmalı ve sürecin hızlandırılması şarttır.
Cerrahın Hastayı bilgilendirmesi
Kolon kanseri elbette sıkıntılı bir hastalık ancak cerrahi müdahale ile birlikte insanlar daha fazla endişeleniyor ve tedirginlikleri de artıyor. Bu süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatabilmek adına hekim desteğine her daim ihtiyaç vardır. Cerrahın hastayı bilgilendirmesi de bu yüzden büyük önem taşıyor. Merak edilen soruların yanıtlanması, hastanın kafasındaki soru işaretleri ve sürecin nasıl devam edeceği gibi detaylar ele alınmalıdır. Hastanın endişeleri ortadan kaldırılmalı ve bu ameliyat sonrası kendisini daha sağlıklı bir yaşantının beklediği de aktarılmalıdır. Fiziksel hazırlık elbette önemli ancak zihinsel hazırlığın da kusursuz bir şekilde yapılması gerekiyor. Zor bir ameliyat ancak sağlığınıza kavuşabilmeniz adına bu ameliyat sürecini de en iyi şekilde atlatacaksınız.
Hasta Durumu
Az önce de belirttiğimiz gibi hastanın fiziksel ve zihinsel olarak ameliyata hazır hale gelmesi gerekiyor. Kulaktan dolma bilgiler ya da yanlış bilinen doğrular nedeniyle hastaların bu ameliyata karşı büyük bir ön yargı ile yaklaştıklarını söyleyebiliriz. Hasta durumunun bütün olarak değerlendirilmesi doktorun en önemli görevlerinden bir tanesidir. Eğer farklı bir sağlık sorunu varsa ve bu sorun ameliyatı olumsuz etkileyecekse gerekli müdahalelerin yapılması şarttır. Ameliyat için uygun koşulların sağlanması durumunda süreç başlıyor ve hastaya da gerekli bilgi sunuluyor. Kolon ameliyatı öncesi hastanın fiziksel ve zihinsel durumunda doktorun payı ve sorumlulukları oldukça fazladır. Doktor ile iletişimin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda var.
Ameliyat Amacı
Yapılacak olan ameliyatın nasıl bir süreci beraberinde getirdiği, hastanın ameliyat öncesi neler yapması gerektiği ve daha da önemlisi bu ameliyatın hangi amaçla gerçekleştirildiği gibi detayların doktor tarafından hastaya iletilmesi gerekiyor. Hastanın bilgilendirmesi önemlidir çünkü fiziksel hazırlık yeterli değil ve bunun yanında kişinin zihinsel olarak da ameliyata hazır hale gelmesi gerekiyor. Ameliyatın amacı ile ilgili hastanın soruları da detaylı bir şekilde yanıtlanmalı ve soru işaretleri ortadan kaldırılmalıdır. Başarılı bir operasyon ile birlikte sağlığınıza kavuşmak mümkün ve kolon kanseri tedavisi de artık mucize değil. Uygulanan yöntemler ve başarılı tedavi süreci ile birlikte sağlığınıza kavuşabilirsiniz.
Cerrahi Girişimlerin Detayı
Kanser hastaları ruhsal olarak diğer insanlara nazaran daha zayıf ve daha duygusal bir kimliğe sahip oluyor. Sürecin sorunlu olması ve hastalığın büyük bir hastalık olması da kişiyi psikolojik olarak olumsuz etkiliyor. Bu olumsuz etkiyi ortadan kaldırabilmek ve başarılı bir ameliyat gerçekleşeceğine hastaları da inandırmak için doktorlara büyük bir görev düşüyor. Cerrahi girişimlerin detayı ile ilgili bilgi vermek de bu bağlamda doktorun en önemli görevlerinden bir tanesidir. Hasta, kendisini nasıl bir sürecin beklediğini ve bu süreçte neler yaşayacağını öğrenmek istiyor ve bu aşamada doktorlar da gerekli bilgilendirmeyi yapıyor. Soru işaretlerinin ortadan kaldırılması ve hastanın zihinsel olarak da rahatlaması için bu detayların aktarılması doğru olacaktır.
Ameliyatın Faydaları
Ameliyat sonrası hastayı nelerin beklediği ve bu ameliyatın sağladığı faydalar da yine hasta ile paylaşılmalıdır. Kolon kanseri hastalarının zihinsel olarak rahatlamaları ve psikolojilerinin iyi olması önemlidir. Bu süre zarfında hastanın daha diri bir zihinle yaşantısına devam etmesi gerekiyor. Ameliyatın faydaları ile ilgili bilgilendirme, onları daha iyi hissettirecek ve psikolojik olarak da rahatlatacaktır. Ameliyat, başarılı bir müdahaleyi de beraberinde getiriyor ve kanserli hücrelerin alınması ile birlikte hastayı daha sağlıklı ve daha mutlu günler bekliyor. Ameliyatın faydalarından bahsedilirken hastanın neler yapması gerektiği ve bununla birlikte bu süreçte hangi detaylara hassasiyet göstermesi gerektiği de anlatılmalıdır.
Ameliyat Yöntemleri
Gelişen teknoloji ve tıp dünyası ile birlikte kolon kanseri tedavisi için ortaya atılan yöntemlerin sayısı da her geçen gün artıyor. Başarı oranına bakıldığında bir hayli yüksek olduğunu görebiliyoruz. Yapılacak tetkikler neticesinde hasta için en uygun olan, daha doğrusu hastanın ihtiyacı olan tedavi yöntemi belirleniyor. Burada önemli olan detay ise ameliyat yöntemlerinin hasta ile de paylaşılmasıdır. Hangi tedavi yönteminin nasıl bir sürece sahip olduğu ve ne gibi riskleri olduğu da hasta ile paylaşılmalıdır. Her tedavi yöntemi her kolon kanseri hastası için uygulanamıyor çünkü tedavilerin de kendi içinde sahip oldukları bir geçerlilik durumu söz konusudur. Az önce de bahsettiğimiz gibi hastalığın seviyesine ve hastanın durumuna en uygun yöntem belirlenmeli ve süreç başlatılmalıdır.
Ameliyatın Riskleri
Her ameliyat gibi kolon kanseri ameliyatının da birtakım riskleri var. Hasta bilgilendirme başlığı altında ameliyatın riskleri ve komplikasyonları da hastaya sunulmalı ve gerekli bilgilendirme yapılmalıdır. Büyük riskler karşınıza çıkmıyor ve var olan risklerin tedavisi de mümkündür. Ameliyat sonrası düzenli doktor kontrolleri devam edecek ve hastanın iyileşme süreci de takibe alınacaktır. Bu esnada varsa yan etkiler ve riskler daha net bir şekilde gözlemlenebiliyor ve bu sayede müdahale etmek de çok daha kolay olacaktır. Ameliyatın risklerini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz ve bu bağlamda kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmemeniz gerektiğini de belirtmekte fayda görüyoruz.
Ameliyatın Yan Etkileri
Cerrahi girişimin yarattığı sorunlardan bir tanesi de şiddetli ağrılardır. Cerrahi girişim sonrası bu ağrıların seviyesi her geçen gün biraz daha artıyor. Bazı hastalar süreci sorunsuz bir şekilde atlatırken bazı hastalar ise bu ağrıların gündelik hayatlarını da olumsuz etkilediğini ifade ediyor. Ağrı kesici ilaçlar bir yere kadar faydalı oluyor ve ağrı ile mücadele edilemezse epidural kanala entegre edilecek kateterler sayesinde ağrı ile mücadele daha başarılı bir şekilde sonuçlanıyor. Yan Etilerden bir tanesi de yaralı bölgelerde meydana gelen enfeksiyon riskidir. İlgili bölge iltihap kapmaya başladığı takdirde enfeksiyon riskini doğuruyor ve farklı sorunlara gebe olduğunu da ifade etmekte fayda var.
Alternatif Tedavi Yöntemleri
Cerrahi müdahale, an itibarıyla en başarılı yöntemlerden bir tanesidir ancak bazı durumlarda alternatif yöntemlere de başvurulabiliyor ve bu da genellikle hastalığın erken teşhis edilmesi ile birlikte mümkündür. Kolon kanseri, erken teşhis ile birlikte başarılı bir müdahaleye gebe hastalıklardan bir tanesidir ancak hastalık ilerlediği takdirde cerrahi müdahale kaçınılmaz hale geliyor. Gelişen tıp dünyası birçok tedavi yöntemini de beraberinde getiriyor ve bu tedavi yöntemleri de hastanın durumuna ve hastalığın seviyesine bağlı olarak tercih edilecektir. Doktorlar da bu konuda karar verecek olan yetkili kimselerdir.
Cerrahi Hazırlık
Ameliyat öncesi süreçte birtakım hazırlıklar gerekiyor. Tetkikler, hazırlık dönemindeki en önelmiş detaylardan bir tanesidir. Kan testi ile başlayan süreç, tomografi ve anestezi tetkikleri ile devam ediyor. Müdahalenin anestezi destekli olduğunu da belirtmekte fayda var ve eğer hastanın anesteziye karşı herhangi bir olumsuz tavrı söz konusu olursa ameliyat ile ilgili gerekli önlemlerin de alınması şarttır. Tetkiklerin değerlendirmesi doktor tarafından yapılıyor ve az önce de belirttiğimiz gibi olumsuz bir durum ile karşı karşıya gelinirse gerekli önlemler en kısa sürede alınıyor. İdrar testi de yine bu süreçte karşınıza çıkacak tetkiklerden bir tanesidir. Tüm tetkiklerin eksiksiz bir şekilde yapılması ve en iyi şekilde değerlendirilmesi durumunda ameliyat hazırlığı da daha sağlıklı ve kontrollü bir şekilde yapılmış olacaktır.
Tetkikler/Testler
Hastanın genel sağlık durumunu kontrol altında tutabilmek ve ameliyat ile ilgili daha doğru kararlar alabilmek adına tetkiklerin hatasız bir şekilde yapılması gerekiyor. Bu tetkikler neticesinde hekimin de karar verme süreci hızlı bir hal alacaktır. Teknoloji dünyası, bu bağlamda tıp dünyasına katkıda bulunmaya devam ediyor ve bilgisayarlı sistemler ile birlikte hastanın durumunu daha kısa sürede öğrenmek ve teşhis koyabilmek de mümkün hale geliyor. Bilgisayarlı tomografi de bunlardan bir tanesi ve sonuçların bilgisayar destekli incelenmesi de süreci daha profesyonel bir noktaya taşıyor. Yapılacak tetkikler hakkında da bilgi sahibi olmanızda fayda var ve zaten doktorunuz da bu konudaki merakınızı giderecek ve soru işaretlerine detaylı bir şekilde yanıt verecektir.
Kan Testleri
Erken teşhis adına tercih edilen çok sayıda yöntem var ve tetkikler arasında yer alan kan testi de en önemlisi diyebiliriz. Rektal tuşe, sigmoidoskopi ve kolonoskopi ile birlikte kan testi de bu listede kendine önemli bir yer buluyor. Kan testindeki asıl amaç ise dışkıdaki gizli kanı ortaya koyabilmektir. Kolon kanserinin en önemli belirtilerinden bir tanesi olan gizli kan durumu, kan testi ile birlikte daha kısa sürede ortaya çıkartılabiliyor. Tetkikler konusunda bilmeniz gereken önemli bir detay var. Tek başına yapılacak bir test, kolon kanseri için teşhis koymaya yeterli değildir bu yüzden bahsi geçen tüm tetkiklerin bir arada yapılması ve bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekecektir.
İdrar Testleri
Yukarıda da belirttiğimiz gibi testler tek başına yeterli değildir ve kesin sonuç alabilmek adına diğer testlerin de eksiksiz bir şekilde yapılmasında her zaman fayda vardır. Kan testi ile birlikte idrar testine de ihtiyaç duyulacaktır ve bu sayede sonuç elde etmek çok daha mümkündür. Böbrek fonksiyonları ile birlikte enfeksiyon ya da iltihap durumunu da bu tetkik ile birlikte değerlendirmek ve neticelendirmek mümkündür.
Göğüs Grafisi
Radyolojik tetkikler altında göğüs grafisi de kolon kanserini teşhis edebilmek için kullanılan yöntemlerden bir tanesidir. Bilgisayarlı tomografi ile birlikte desteklendiği takdirde sonuçları yorumlamak çok daha kolay ve kesin bir kanıya varmak da mümkündür. Kalp ve akciğer durum değerlendirmesi için tercih edilen bu uygulama, ortaya koyduğu sonuçlar sayesinde başarılı bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor.
EKG
Kalp fonksiyonlarının incelenmesi ve değerlendirilmesinde büyük bir rol oynayan EKG uygulaması ile birlikte kalp hastalığı ya da kalpteki ritim bozukluğu da daha sağlıklı bir şekilde gözlemlenebiliyor ve ameliyat ile ilgili karar verme süreci de daha hızlı bir hal alıyor. Kolon kanseri ameliyatı öncesi hastanın genel sağlık durumu da değerlendirilmelidir ve tetkiklerin büyük bir kısmı da bunun için yapılıyor. Kalp hastası olan kişilerin ameliyat için her an uygun olmadıklarını söyleyebiliriz ve bu durumda gerekli önlemlerin alınması da şarttır. EKG uygulaması da bu bağlamda hastaya ve hekime yardımcı olacaktır.
Bilgisayarlı Tomografi
Kolon ameliyatı öncesi yapılacak tetkiklerden bir tanesi de bilgisayarlı tomografi olarak karşımıza çıkıyor. Hastalığın hangi seviyede olduğu ve daha da önemlisi farklı hastalıkların var olup olmadığı da bu uygulama ile birlikte daha kısa sürede ortaya çıkartılıyor. Teknoloji desteğinin tıp dünyasında önemli bir yere sahip olduğunu ifade etmek gerekiyor ve bilgisayarlı tomografi de bu çalışmalardan bir tanesidir. Net sonuçlar alabilmek için bu uygulamanın yanı sıra diğer tetkiklerin de eksiksiz bir şekilde yapılmasında fayda vardır.
Ultrasonografi
Kalın bağırsakta yanan sorunları tespit edebilmek ve daha da önemlisi kolon kanseri ile ilgili net bir teşhis koyabilmek için gerçekleştirilen bu uygulama, başarılı sonuçlar veriyor. Kalın bağırsağın özellikle boş olarak değerlendirilmesi gerekiyor yani bağırsakların temizlenmesi bu uygulama için gereklidir. Uygulama radyasyon yaymadığı için hastaya herhangi bir şekilde zarar vermeyecektir. Kolon kanseri hastalarının büyük bir kısmı bu tetkik neticesinde hatalık hakkında bilgi edinebiliyor ve az önce de belirttiğimiz gibi sonuçlar gayet başarılıdır. Kalın bağırsak incelenmeden önce ilaç desteği ile bağırsakların temizlenmesi gerekiyor. Ameliyat öncesi hazırlık döneminde bu ilaçları düzenli bir şekilde kullanarak bağırsak temizliğini de kusursuz bir şekilde yapabilirsiniz. Tuvalet eylemi sağlıklı bir şekilde gerçekleştirildiği takdirde bağırsak temizliği de söz konusu olacaktır.
Solunum Fonksiyonu Testleri
Kalp testleri ile birlikte solunum testleri de yine kolon kanseri öncesinde yapılacak olan tetkiklerden bir tanesidir. Hastanın kalp ritim bozuklukları ya da solunum ile ilgili şikayetleri varsa eğer öncelikli olarak bu sorunların ortadan kaldırılması gerekiyor. Bu durum farklı ameliyatlar için de geçerlidir çünkü ameliyatın seyrini değiştirecek farklı bir hastalık söz konusu olduğu takdirde ameliyatın yapılması da pek sağlıklı olmayacaktır. Solunum fonksiyonu testleri ile birlikte genel sağlık durumu da kusursuz bir şekilde kontrol altına alınıyor ve inceleme fırsatı bulunuyor. Bu test sonrası anestezi testi karşımıza çıkıyor ve son tetkik olarak süreç tamamlanıyor.
Anesteziye Uygunluk
Kolon kanseri ameliyatı, hasta ve hekim konforunu arttırabilmek adına anestezi destekli bir ameliyat olarak karşımıza çıkıyor. Bazı hastaların anesteziye vereceği tepki ne yazık ki olumlu olmuyor ve bu da ameliyatın seyrini değiştirebiliyor. Anestezi testinin yapılmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi, hastanın vereceği tepkiyi ameliyat öncesi görebilmek ve buna göre bir önlem almaktır. Anesteziye uygunluk söz konusu ise ameliyat için harekete geçilebilir ancak aksi bir durum söz konusu ise öncelikli olarak bu durumun ortadan kaldırılması gerekiyor. Anestezi uygulaması her hastada aynı sonucu vermiyor bu yüzden anestezi tetkikleri kesinlikle yapılmalı ve çıkacak sonuca göre hareket edilmelidir. Doktorların da bu konuda ne kadar hassas olduklarını çok iyi biliyoruz.
Ameliyat Yöntemine Karar Verme
Tetkikler sona erdikten ve hastanın genel sağlık durumu değerlendirildikten sonra ameliyat yöntemine karara vermek de bir doktor için hiç de zor olmayacaktır. Ameliyat yöntemini seçmeden önce hastanın genel sağlık durumu ve hastalığın hangi seviyede olduğu gibi detaylar da göz önünde bulundurulmalıdır. Yönteme karar verildikten sonra hastaya da bu konu hakkında bilgi verilmeli ve soru işaretleri giderilmelidir. Sürecin nasıl ilerleyeceği, hastanın bu süreçte neler yapması gerektiği ve ameliyat öncesi hangi konulara ekstra hassasiyet göstermesi gerektiği gibi konular da yine hasta ile paylaşılmalıdır. Ameliyat yönteminin tercih edilmesinde en önemli unsur tetkiklerdir ve buna göre karar vermek çok daha sağlıklı olacaktır.
Ameliyata Hazırlık
Ameliyat öncesi dönemde az önce de belirttiğimiz gibi bir hazırlık süreci karşınıza çıkacaktır. Bu süreçte neler yapmanız gerektiğini doktorunuzdan öğrenebilirsiniz ancak bizler de kısa kısa aktarımda bulunmaya devam ediyoruz. Sigara ve alkol gibi zararlı içecekleri en az 10 gün öncesinden bırakmanızda fayda var. Bununla birlikte katı gıdalarla beslenmek bu sürede sizlere zarar verecektir, bu yüzden sıvı ağırlıklı beslenmeyi tercih etmelisiniz. Lavman uygulaması hakkında daha önce de bilgi vermiştik ve bağırsakların temizlenmesi için bu uygulamaya da kesinlikle ihtiyaç olacaktır. Kusmanıza yardımcı olacak ilaçların kullanımı da büyük önem arz ediyor ve bağırsakların temizlenmesi için bu detay da büyük önem taşıyor.
Yeme İçmenin Kesilmesi
Ameliyattan 1 gece önce herhangi bir şey tüketmemeniz gerekiyor. Bağırsakların dolu olmaması büyük önem arz ediyor ve doktorunuz da bu konuda gerekli bilgiyi sizinle paylaşacaktır. Kolon kanseri ameliyatında bağırsaklar ile direkt muhatap olunacağı için bağırsakların temiz kalması önemlidir. Az sonra bahsedeceğimiz detaylar da direkt olarak bu konuya işaret ediyor. Bağırsakların temiz kalması için yeme içmeye de dikkat etmenizde fayda var ve sıvı ağırlıklı beslenme bu süreçte sizlere daha fazla yardımcı olacaktır. Ameliyat öncesi katı gıdaların özellikle tüketilmemesi gerekiyor ve ameliyat günü de bu konuda dikkatli olmanız isteniyor.
Lavman
Uygulama, doktorlar tarafından yapılıyor ve profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesinde de fayda vardır çünkü amatörce bir müdahale organlarınıza zarar verebilir. Lavman uygulamasındaki asıl amaç, bağırsakların sorunsuz bir şekilde temizlenmesini sağlamaktır. Kolon kanseri ameliyatı olacak her hastanın bu uygulamaya gireceğini de belirtmek gerekiyor. Lavman ile birlikte bağırsakların temizliği kusursuz bir şekilde sağlanarak hasta ameliyata daha hazır hale getiriliyor. Uygulama canınızı herhangi bir şekilde yakmayacaktır. Bu konuda endişeleriniz ya da soru işaretleriniz varsa eğer doktorunuz ile konuşabilir ve merak ettiklerinizin yanıtını daha sağlıklı bir şekilde alabilirsiniz. Bağırsak temizliğinin farklı yöntemler ile yapılması da mümkündür ancak lavman daha hızlı ve daha profesyonel bir uygulama olduğu için çok daha fazla tercih ediliyor.
Kusma Sağlayan İlaçlar
Kolon kanseri, sıkıntılı hastalıklardan bir tanesi ve bu sıkıntı ameliyata hazırlık döneminde de kendini net bir şekilde belli ediyor. Dikkat etmeniz ve hassasiyet göstermeniz gereken çok fazla detay var. Bu detaylardan bir tanesi de bağırsakların temiz kalması durumudur. Kusma sağlayan ilaçlar ile birlikte mide ve bağırsak temizliği kusursuz bir şekilde yapılıyor. Evet sık sık kusmaya çıkmak ve bu eylemi gerçekleştirmek bedensel olarak sizleri yıpratacak ve yoracaktır ancak ameliyata hazır hale gelebilmeniz için bunu yapmanız gerekiyor. Kusmayı kolaylaştıracak ve hızlandıracak ilaçlar, doktorunuz tarafından reçete ile verilecektir ve düzenli bir şekilde kullandığınız takdirde herhangi bir sorun yamayacağınızı da ifade etmemiz gerekiyor.
Ameliyat Bölgesinin Yıkanması
Ameliyat için hekimlerin muhatap olacağı bölgenin temiz tutulması ve eğer mümkünse bakımının yapılması gerekiyor. Özellikle tüyden ve kirden arındırılması önemlidir. Bunu ameliyattan 1 ila 2 gün önce yapabilir ve hazır hale gelebilirsiniz. Hastaların bu konuda yeteri kadar hassas olacağını düşünüyoruz ancak o dönemde yaşanan stres ve endişe nedeniyle unutulabiliyor ya da ihmal edilebiliyor. Ameliyat bölgesinin temizliği ve bakımı içine ekstra ürünler kullanmanıza gerek yok. Burada önemli olan doktorun daha rahat bir çalışma alanına sahip olmasını sağlamak ve bunu mümkün kılmaktır. Tüy dökücü kremler ve su ile temas bu konuda sizlere yardımcı olacaktır.
Ameliyat Bölgesindeki Tüylerin Alınması
Ameliyat bölgesinin temiz tutulması gerektiğini az önce de belirtmiştik. Doktorun konforu ve ameliyatın daha sorunsuz geçmesi için bu bölgenin bakımı önem taşıyor. Tüylerin alınması için tüy dökücü ürünler kullanabilir ve bunu ameliyata kısa bir süre kala gerçekleştirebilirsiniz. Bu önemli bir detay çünkü doktor, ameliyat süresince ilgili bölge ile muhatap olacak ve çalışma ortamını da bu bölge olarak düşünebiliriz. Hasta ne kadar hassasiyet gösterirse hekimin işim de bir o kadar kolaylaşacaktır. İlgili bölgenin temizlenmesi için çok fazla ürün var ve az önce de belirttiğimiz gibi tüy dökücü kremler kısa sürede sonuç elde etmenize yardımcı olacaktır.
Sigaranın Bırakılması
Sigara, insan vücuduna en büyük zararı veren içeceklerden bir tanesidir. Bağımlılık dereceniz hakkında herhangi bir fikrimiz yok ancak ameliyat gibi önemli operasyonlar öncesinde bu zararlı içeceğin en az 10 gün öncesinden terk edilmesi gerekiyor. Bedenlerinize zarar verdiği gibi ameliyatın seyrine de olumsuz anlamda etki ediyor. Bu tür bir sorun ile karşı karşıya gelmemek adına dikkatli davranmak durumundasınız. Özellikle ameliyat günü sigara tüketilmesi çok büyük olumsuzluklara neden olabiliyor ve doktorunuz da bu konuda gerekli uyarıları yapıyor. 10 günlük süre sizler için yeterli olacaktır ancak burada doktorunuzun verdiği süre önem arz ediyor ve bu konuda yetili kişi de doktorunuzdur.
Alkolün Bırakılması
Alkol de en az sigara kadar zararlı içeceklerden bir tanesidir. Ameliyattan 10 gün kadar önce alkolün de terk edilmesi gerekiyor. Sigara ve alkol ne yazık ki bu tür önemli operasyonlara zarar verebiliyor ve operasyonun seyrini de olumsuz anlamda etkiliyor. Doktorunuzun uyarılarını göz ardı etmemelisiniz ve bu uyarılar doğrultusunda hareket ettiğiniz takdirde herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. Ameliyat öncesi dönemde alkol ve sigaranın yanı sıra katı gıdaları da terk etmenizde fayda var. Bu detaylar, daha sağlıklı bir operasyon için önem taşıyor ve bu detayları göz önünde bulundurarak hareket ettiğinizde hasta konforu ile birlikte hekim konforu da bir üst seviyeye taşınacaktır.
Kolon Ameliyatı Sonrası
Kolon ameliyatı sonrası birçok ameliyatta olduğu gibi birtakım riskler ve komplikasyonlar gözlemlenebiliyor. Ne yazık ki bu riskler oldukça ciddi riskler ve erken müdahale edilmediği takdirde süreç de daha sıkıntılı bir hal alabiliyor. Ameliyat öncesi doktorun bu konuda hastaya bilgi vermesi gerekiyor ve hastanın da en azından karşısına çıkabilecek sorunlarda hazırlıklı olması daha sağlıklı ve doğru olacaktır. Kanama ve iç organların yaralanması bu risklerden bazılarıdır ve profesyonel müdahale ile çözülebilecek sorunlardır. Paniklemenize ya da endişelenmenize gerek yok ve bu aşamada doktorunuz ile hızlı bir şekilde iletişime geçerek destek almanız en doğru adım olacaktır.
Ciddi Riskler/Komplikasyonlar
Ameliyat sonrası karşınıza çıkabilecek riskleri başlıklar altında incelemek istedik. Her ameliyat zorlu bir süreci de beraberinde getirir ancak ameliyat sonrası dönemde hastaları daha sıkıntılı anlar bekliyor. Riskler ve komplikasyonlar da bu sıkıntıları oluşturan nedenlerden bazılarıdır. Kolon ameliyatı da ameliyat sonrası hastaları rahatsız edebilen ameliyatlardan biri ve ne yazık ki çok fazla risk taşıyor. Hasta ile mutabakat sürecinde bu konuda gerekli bilgilerin hastaya verilmesi gerekiyor. Kalp yetmezliği ve böbrek yetmezliği gibi büyük risklere gebe olan bu ameliyat, hastaları endişelendirebiliyor ancak bu sorunlar ile karşı karşıya geldiğinizde vakit kaybetmeden ve paniklemeden doktorunuza başvurmanız sizlerin lehine olacaktır. Dikkatli davrandığınız ve hızlı hareket ettiğiniz takdirde önlem alınabilecek ve gerekli müdahale de en kısa sürede yapılacaktır.
Kanama
Müdahale edilen damarların şiddeti baskı nedeniyle açılması iç ve dış kanamalara neden olabiliyor. Ameliyat sonrası en çok karşı karşıya gelinen sorunlardan bir tanesi olduğunu belirtmek gerekiyor. Kanamanın durdurulabilmesi için bir müdahaleye daha ihtiyaç olacaktır. Bununla birlikte yatakta uzun süre kalan hastalarda da toplardamarda pıhtı oluşumu çok sık görülüyor ve bu durum ciddi solunum sıkıntılarını da beraberinde getiriyor. Cerrahi girişim sonrası hastanın süreli yatakta tutulması ne yazık ki sağlıklı bir tercih değildir. Hastanın belli saatlerde yürütülmesi ve az da olsa hareket ettirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde kanama ve solunum ile ilgili sorunlar meydana gelebilir.
İç Organların Yaralanması
İç organların yaralanması durumu ameliyat esnasında gerçekleşebileceği gibi ameliyat sonrası dönemde de ortaya çıkabiliyor. Cerrahi müdahale ne kadar başarılı olursa olsun yapılacak en küçük hata iç organlara zarar verebiliyor. Bu durum ameliyat esnasında meydana geldiği takdirde gerekli müdahale en kısa sürede yapılabiliyor. Ameliyat sonrası dönemde karşı karşıya geldiğinizde ise kanama ve ağrı ile birlikte kendini belli edecektir. Hemen doktorunuza başvurmanız ve yardım almanız doğru bir adım olacaktır. İç organda meydana gelen yaralanmalara hızlı bir şekilde müdahale edilmesi gerekiyor, aksi takdirde bedensel işleyiş sıkıntılı bir hal alacak ve kişi farklı sorunlar ile de karşı karşıya kalacaktır.
Akciğer Yetmezliği
Özellikle solunum fonksiyonları ile ilgili sorun yaşayan hastalar, kolon ameliyatı sonrası akciğer problemleri ile de karşı karşıya kalabiliyor. Akciğer yetmezliği bunlardan bir tanesi ve bununla birlikte iltihaplanma ve enfeksiyon riski de karşılarına çıkabiliyor. Sigaranın terk edilmesi bu yüzden büyük önem taşıyor çünkü akciğer yetmezliği durumu genellikle sigara kullanan hastalarda gözlemleniyor ve doktorlar da bu konuda gerekli uyarıları yapıyor. Bu tür durumlarda doktorunuz ile iletişime geçebilir ve müdahale için adımlarınızı atabilirsiniz. Akciğer yetmezliği ile birlikte az önce de belirttiğimiz gibi enfeksiyon ve iltihaplanma riski de yaşanan en önemli sorunlardan bazılarıdır ve birçok hastanın da bu sorunlar ile karşı karşıya geldiğini söyleyebiliriz.
Kalp Yetmezliği
Ameliyat öncesi hastanın genel sağlık durumunun ele alınması ve kontrol atında tutulması, yan etkileri en aza indirgeyebilmek adına büyük önem taşıyor. Kalp yetmezliği ya da kalp ritm bozukluğu gibi hastalıklara sahip olan kalp hastalarının bu konuda ekstra dikkatli davranması gerekiyor. Aynı hassasiyet doktor tarafından da gösterilmelidir. Ameliyat öncesi sahip olacağınız hassasiyete ameliyat sonrası da ihtiyacınız olacaktır. Kalp yetmezliği, cerrahi girişim sonrası özellikle kalp hastalarında görülen en büyük sorunlardan bir tanesi ve bu tür bir sorun ile karşı karşıya geldiğinizde vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız gerekiyor.
Böbrek Yetmezliği
Kolon ameliyatı, en zor ameliyatlardan bir tanesi ve bununla birlikte ameliyat sonrası dönemde de dikkatli olmakta fayda var. Özellikle böbrek ve kalp sorunları yaşayan hastaların karşılaştığı sorunlar çok daha ciddi olabiliyor. Az önce bahsettiğimiz gibi kalp yetmezliği durumu söz konusudur ve bunun yanı sıra böbrek yetmezliği de bu ameliyatın riskleri arasında yer almaktadır.
Enfeksiyon
İlgili bölgede oluşabilecek enfeksiyon ve iltihaplanma durumunda doktorunuzdan yardım alabilirsiniz. Bu durum genellikle kanamaların neticesinde karşınıza çıkabiliyor ancak erken müdahale ile birlikte herhangi bir sorun yaşamayacağınızı da belirtmek gerekiyor. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ameliyatın birçok yan etkisi ve riski söz konusu ancak bazı riskler diğerlerine nazaran daha basit ve müdahale edilmesi çok daha kolay görünen sorunlardır.
Yan Etkiler
Her ameliyatta olduğu gibi kolon ameliyatında da hastaları bekleyen birtakım yan etkiler ve riskler söz konusudur. Yazımızın büyük bir bölümünde de bahsettiğimiz gibi ameliyat öncesi doktorun bu konuda hastayı detaylı bir şekilde bilgilendirmesi gerekiyor ve merak edilen soruları da yanıtlaması şarttır. Yan etkiler can sıkıcı olabiliyor ve zihinsel olarak zor bir dönem geçiren hastayı daha fazla yorabiliyor ancak buna alışmalısınız çünkü bu tür büyük operasyonların yan etkilerinin olması gayet normal bir durum. Vücut dengeniz değişiyor ve yan etki olarak kendini daha net bir şekilde ortaya koyuyor. Ağrı, en sıkıntılı yan etkilerden bir tanesi ve birçok hastanın da bu konuda şikayetçi olduğunu belirtmek gerekiyor. Şikayetlerinizi dindirmek ve en aza indirgemek adına ağrı kesici takviyesi alabilirsiniz. Doktorunuz, sizinle bir reçete paylaşacaktır ve bu reçeteyi düzenli uyguladığınız takdirde herhangi bir şekilde sorun yaşamayacaksınız.
Şiddetli Ağrı
Operasyon sonrası karşınıza çıkabilecek en büyük sorunlardan biri olan şiddetli ağrı, ağrı kesiciler ile zayıflatılabiliyor ancak bazı durumlarda bu ilaçların da yetersiz kaldığını belirtmek gerekiyor. Ameliyat sonrası karşılaşılan bu sorun, gece yarısı şiddetini arttırıyor ve ne yazık ki uyku düzeninizi de olumsuz etkiliyor. Şiddetli ağrı durumunda doktor kontrollerine devam etmeniz ve bu şikayetinizi de doktorunuz ile paylaşmanız gerekiyor. Doktorunuz, yapılabilecek müdahaleleri yapacak ve ilaç dozunu arttırarak ağrılarınızı dindirmeye gayret edecektir.
Zatürre Gelişimi
Kolon ameliyatı, zor bir ameliyat olmasına rağmen başarılı bir ameliyat olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle son dönemde erken teşhis ile birlikte elde edilen başarı ülkemiz doktorlarını da bir adım öne taşıyor. Ameliyat sonrası yan etkiler ve riskler konusunda insanların ön yargılarını kırmak gerekiyor. Birçok hasta bunun nedeninin yanlış müdahale olduğunu düşünüyor ancak böyle bir şey söz konusu bile değildir. Müdahale ne kadar başarılı olursa olsun yan etkiler ile mücadele etmek durumunda kalabiliyorsunuz. Zatürre de bunlardan bir tanesi ve birçok hastanın karşı karşıya geldiği can sıkıcı bir sorundur. Zatürre şikâyeti ile doktorunuza başvurduğunuzda gerekli tedavi de en iyi şekilde uygulanacaktır.
Nefes Darlığı
Solunum yollarında sorun olan hastaların ameliyat sonrası karşı karşıya geleceği en önemli sıkıntılardan bir tanesi nefes darlığı olarak karşımıza çıkıyor. Yazımızın bir bölümünde de bahsettiğimiz gibi kalp yetmezliği ya da solunum yolları ile ilgili şikayetleri olan hastaların ameliyat konusunda çok daha hassas davranmaları gerekiyor. Doktorlar da bu konuda gerekli tüm hassasiyeti gösterecektir. Nefes darlığı, ameliyat sonrası karşılaşabileceğiniz sorunlardan bir tanesidir ve bu tür bir sıkıntı ile karşılaştığınız takdirde ilaç tedavisi ile ayakta kalmanız mümkün. Doktorunuz, gerekli müdahaleyi en kısa sürede yapacak ve ihtiyacınız olan ilaçları da sizinle paylaşacaktır. Düzenli kulanım ile birlikte bu sorunu atlatmanız da mümkündür.
İdrar Yapma Zorluğu
Ameliyat sonrası hastaların en sık karşılaştığı sorunlardan bir tanesi de idrar yapma zorluğudur. İdrar yollarında yaşanan sorunlar beraberinde idrar eylemini de daha sıkıntılı hale getirebiliyor. Sıvı ağırlıklı gıdaların tüketilmesi ve ilaç desteği alınması bu sorunu bir nebze de olsa ortadan kaldıracaktır. Doktorunuz ile görüşmenizde fayda var ve size vereceği reçeteyi düzenli bir şekilde uygulayarak bu sorunu atlatabilirsiniz. İdrar yapma zorluğu gündelik hayatı da sekteye uğratıyor ve kişinin toplum içerisinde yer almasını da daha sıkıntılı bir hale getiriyor. İdrar yapma zorluğu, aynı zamanda şiddetli karın ağrılarını da beraberinde getiriyor ve farklı sorunlar da doğurabiliyor.
Cinsel Fonksiyonlarda Bozulma
Kolon ameliyatı sonrası hastaların canını sıkabilecek en önemli sorunlardan bir tanesi de hiç şüphesiz cinsel fonksiyonlarda bozulma durumudur. Cinsel isteksizliğin yanı sıra erkeklerde ereksiyon sorunu da gözlemlenebiliyor ancak bu sorunların geçici problemler olduğunu belirtmekte fayda var. İlaç tedavisine gerek kalmadan psikolojik destek neticesinde bu sorunlar çözülebiliyor. Erkekler bu sıkıntıyı çok daha fazla yaşıyor ve psikolojik olarak da yıpranıyorlar. Az önce de belirttiğimiz gibi ilaç desteği almadan sorunu kısa sürede çözmek mümkün. Bu süreçte panik yapmamanız ve denemeye devam etmeniz gerekiyor. Partnerinizin desteği de büyük önem taşıyor ve zihinsel olarak sizleri büyük ölçüde rahatlatacaktır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyat sonrası tam manasıyla başarı elde edebilmek için hastaların da ekstra hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Dikkat etmeniz gereken bazı hususlar var ve bu hususları yerine getirdiğiniz takdirde iyileşme sürecini de hızlandırabilirsiniz. Doktorunuzun uyarıları ve kontroller bu dönemde çok daha büyük önem taşıyor. Kontroller, ilaç kullanımı, yara bakımı, sağlıklı beslenme ve daha birçok detay karşınıza çıkacaktır. Bu detaylar konusunda ne kadar hassas olursanız alacağınız karşılık da o kadar fazla olacaktır. İyileşme sürecinin çok daha sağlıklı ve hızlı bir hal alması için doktor ve hastanın birlikte hareket etmesi ve iletişim içerisinde olması gerekiyor. Bu denetimi sağlayabildiğiniz takdirde bu süreç sizlerin lehine işleyecektir.
Yara Bakımı
Pansuman ve yara bakımı için ameliyatı gerçekleştiren doktorunuzdan yardım alacaksınız. Düzenli kontroller ile birlikte yara bakımı da büyük önem taşıyor. Bakım, profesyonel bir şekilde yapılmadığı takdirde enfeksiyon ve iltihap riski de doğabiliyor. Bu riski ortadan kaldırmak adına sürecin doktorunuz tarafından takip edilmesinde fayda vardır. Yara bakımı doğru bir şekilde yapıldığı takdirde enfeksiyon ve iltihap riskini de en aza indirgemek mümkündür. Yara bakımı için doktorunuz tarafından belirlenecek olan zamana da riayet etmeniz gerekiyor. Ameliyat sonrası en çok karşılaşılan sorunlardan bir tanesi iltihap ve enfeksiyon durumudur. Yara bakımının bu yüzden düzenli bir şekilde ve profesyoneller tarafından yapılması şarttır.
Gıda Alımı
Sıvı ağırlıklı gıdalar ile beslemeniz, idrar eylemini daha sorunsuz ve daha sağlıklı bir şekilde yerine getirmenize yardımcı olacaktır. Gıda alımı konusunda doktorunuza da danışabilirsiniz ve sizin için sağlıklı gıda önerisinde bulunmanın yanı sıra özel bir beslenme listesi de hazırlayabilir. Düzenli beslenmenin yanı sıra sağlıklı beslenmek de büyük önem taşıyor bu yüzden tükettiğiniz gıdaların içeriklerine de hâkim olmanızda fayda var. Doktorlar genellikle hastaları için özel bir liste hazırlıyor ve bu listeye riayet ettiğiniz takdirde bu bağlamda herhangi bir sorun yaşamayacağınızı da belirtmekte fayda var.
Egzersiz
Ameliyat sonrası dönemde ağır kaldırmak ya da sürekli olarak hareket halinde olmak bedenlerinize zarar verecek, kanamalara neden olacaktır. Egzersiz konusunda daha hafif programları tercih etmeniz gerekiyor ve bunun için de profesyonellerden özel bir program alabilirsiniz. Hareketsiz kalmak da en az çok hareketlilik gibi zararlıdır. Uzun süre yatakta hareketsiz kalan hastalarda kanama riski çok fazla ve bu riski ortadan kaldırmak adına gün içerisinde hafif yürüyüşler gerçekleştirebilirsiniz. Ağır kaldırmak, ağır sporlar ile ilgilenmek, bedenlerinizi yoracak egzersiz programları bu dönemde sizlere zarar verecektir. Dikkatli olmakta fayda var ve göstereceğiniz hassasiyet de iyileşme sürecini olumlu anlamda etkileyecektir. Egzersiz programınızı doktorunuzdan da alabilirsiniz ya da az önce de belirttiğimiz gibi profesyonel sporcular ve hocalardan da bu konuda yardım almanız mümkündür. Hafif egzersiz programları, ameliyatın yan etkileri riskini de ortadan kaldıracaktır.
Cinsel İlişki
Kolon ameliyatı sancılı bir ameliyat ve ameliyat sonrası dönemde yaşayacağınız sorunlar da can sıkıcı olabiliyor. En basit örnekle cinsel ilişki için uzunca bir süre beklemeniz ve bedenlerinizi dinlendirmeniz gerekiyor. Tam iyileşme gerçekleşmeden cinsel ilişkiye girdiğiniz takdirde kanama durumu meydana gelebilir. Doktorunuz bu konuda tam süreyi sizinle paylaşacaktır ve onay almadan bu tür bir hamlede bulunmamanız tavsiye ediliyor. Sert hareketler ya da ani hareketler kanama sorununa gebedir ve kanamanın durdurulması da zaman alabilir. Yeteri kadar dinlendikten ve iyileşme sürecini tamamladıktan sonra cinsel ilişki için de hazır hale geleceksiniz ancak buna karar verecek olan kişi de doktorunuzdur.
İlaç Kullanımı
Ameliyat sonrası dönemde doktorunuz tarafından sizlere verilecek reçete, genellikle ağrı kesici ilaçların olduğu bir reçete olacaktır. Düzeni kullanım önem arz ediyor ve ağrılarınızın şiddetini azaltmak için de bu reçeteye ihtiyacınız olacaktır. Düzenli doktor kontrolleri de ilaç kullanımı ile birlikte iyileşme sürecinin hangi boyuta ulaştığını daha net bir şekilde ortaya koyuyor. Süreçte herhangi bir sıkıntı durumu söz konusu ise doktor müdahalesi daha kısa sürede ve daha kolay bir şekilde yapılabiliyor. Verilen ilaçların dışında farklı bir ilaç kullanmamanız gerekiyor ve bazı hastaların bu konuda bilinçsiz bir şekilde hareket etmesi de süreci sıkıntıya sokan en önemli sorunlardan bir tanesidir.
Düzenli Doktor Kontrolü
İyileştiğini düşünen hastaların yaptığı en büyük hatalardan bir tanesi doktor kontrollerini es geçmek ya da aksatmaktır. Bu, yapacağınız en son şey olmalıdır çünkü sürecin takibinde doktor kontrolü büyük önem taşıyor. Aksi bir durum söz konusu olduğunda doktor müdahalesinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi için kontrollerin devam etmesi gerekiyor. Verilen tarihler size uygun değilse doktorunuzdan bu tarihi değiştirmesini rica edebilirsiniz. Tam iyileşme gerçekleşene kadar bu kontrollerin devam edeceğini de belirtmekte fayda var. Kolon ameliyatının zorlu bir ameliyat olduğunu ve ameliyat sonrası dönemde de doktor ile iletişimin güçlü tutulması gerektiğini bir kez daha belirtmek gerekiyor.
Sigara Kullanmama
Sigara kullanımı, ameliyat öncesi dönemde olduğu gibi ameliyat sonrası dönemde de bedenlerinize zarar verecektir. Bunun için daha dikkatli davranmanız gerekecek ve hatta uzunca bir süre sigaradan uzak kalmanız gerekecektir. İyileşme sürecini hızlandıran en önemli detaylardan bir tanesi sigara ve alkolün terk edilmesidir. Bunu yapabildiğiniz takdirde kullandığınız ilaçlar da etkisini çok daha hızlı ve çok daha sağlıklı bir şekilde gösterecektir. Bağımlılık derecesinde sigara kullanıyorsanız doktorunuzdan bu konuda da yardım alabilirsiniz. Eğer ilaç takviyesi süreci herhangi bir şekilde olumsuz etkilemeyecekse ilaç yardımı ile de sigarayı bırakabilirsiniz. Tam iyileşme gerçekleştikten sonra sigara kullanıp kullanmayacağınıza ise doktorunuz karar verecek ve bu konuda gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.
Yeterli Beslenme
Beslenmedeki düzensizlik ve daha da önemlisi sağlıksız beslenme durumu kolon kanserinin en önemli nedenleri arasında yer alıyor. Tükettiğiniz gıdalardaki kalsiyum ve D vitamini fazlalığı, vücuda giriş yaptığı takdirde bu durum da riski büyük ölçüde arttırıyor. Gündelik hayatlarınızda bu konuya özellikle dikkat etmeniz gerekiyor ve ameliyat sonrası dönemde de dikkat etmenizde fayda var. Doktorların büyük bir kısmı, ameliyat sonrası beslenme için özel bir liste hazırlıyor ve dilerseniz sizler de bu tür bir talepte bulunabilirsiniz. Sıvı ağırlıklı beslenmek, tuvalet eyleminde sizleri zorlamayacak ve idrar yapma sorununu da bir nebze olsun azaltacaktır. Bu konuda dikkat etmeniz gereken detaylar doktorunuz tarafından da aktarılacaktır.
Stresten Kaçınma
Ameliyat gibi önemli operasyonlar sonrası kişi hem fiziksel hem de zihinsel olarak normale nazaran daha yıpranmış bir şekilde karşımıza çıkıyor. Bu yıpranma durumu stres ile birleştiğinde farklı hastalıkları da beraberinde getiriyor. Kolon ameliyatı sonrası dikkat etmeniz gereken en önemli faktörlerden biri de stres sorunudur. Bedensel ve zihinsel anlamda yorulmamak adına stresten uzak durmalı ve bununla ilgili psikolojik destek de almalısınız. Stres önleyici ilaçlar ve sakinleştiricilerin yanı sıra profesyonel destek almak, bu süreci daha sağlıklı bir şekilde tamamlamanıza da en iyi şekilde yardımcı olacaktır. Doktorunuz da bu konuda yardımlarını esirgemeyecek ve nasıl hareket etmeniz gerektiğini sizinle paylaşacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Ameliyatlar, hastaların büyük bir ön yargı ile yaklaştıkları operasyonlardır. Ne yazık ki yanlış bilgilerin sayısı çok fazla ve özellikle online dünyada yapılan araştırmalar hastaları ziyadesiyle tedirgin etmeye yetiyor. Güvenilir platformlardan bilgi almak ya da doktorunuza danışmak yapacağınız en doğru şey olacaktır. Kolon ameliyatı ile ilgili sık sorulan soruları başlıklar altında yanıtlamak istedik ve ileteceğimiz bilgiler de kesinlikle doğru bilgilerdir. Ameliyat ile ön yargılarınızdan kurtulmanız ve bildiğiniz yanlışlardan kurtulmanız adına bu başlıklara ihtiyacınız olacaktır. Şüpheleriniz, endişeleriniz ve merak ettikleriniz, alacağınız yanıtlar ile birlikte ortadan kalkacak ve daha da önemlisi sizleri bu ameliyata daha yakın hale getirecektir. Bu başarılı operasyon ile birlikte hastaları daha sağlıklı ve daha güzel günler bekliyor.
Kolon Rezeksiyonu Sonrası Beslenme Nasıl Olur?
Ameliyat sonrası, vücut içerisinde yer alan narkozun daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde dışarıya atılabilmesi için sıvı destekli gıdaların tüketimine daha fazla ağırlık verilmelidir. Katı gıdalar atılımı daha zor hale getirecek ve sancılara neden olacaktır. Hazmı zor olan gıdaların tüketimi iyileşme sürecini zora sokacağı gibi idrar eylemini de daha sıkıntılı hale getirecektir. Bununla birlikte doğal gıdaların tüketilmesi tavsiye ediliyor. Meyve suyu ya da hazır gıdalar, bu süre zarfında uzak durmanız gerekenler arasında yer alıyor. Sıvı tüketimi eğer mümkünse normalin iki katına çıkartılabilir. Gün çerisinde bol bol su tüketmek, idrar eylemini de daha kolay hale getirecektir.
Kapalı Bağırsak Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Göbek üzerinden 1 cm gibi küçük bir delik açılarak bu bölgeye teleskop ile girilir ve organların görüntülenmesi de çok daha kolay bir hal alır. Karnın şişirilmesi ise karbondioksit desteği ile yapılır ve buradaki asıl amaç da çalışma alanını genişletmek ve daha rahat bir çalışma ortamı hazırlamaktır. Teleskop aracılığı ile elde edilen görüntüler bilgisayar ortamına aktarılıyor yani bir monitör aracılığı ile gözlem yapmak da çok daha kolay bir hal alıyor. Karın duvarına açılacak olan farklı delikler üzerinden özel çalışma aletleri de bu bölgelere entegre ediliyor ve süreç başlıyor. Bu özel aletler ile birlikte kolonun alınması çok daha kolaydır ve sorunsuz bir operasyon olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Kalın Bağırsak Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Kalın bağırsak ameliyatı sonrası birtakım riskler söz konusudur ancak bu riskler arasında belki de en önemlisi, meydana gelecek olan şiddetli kanamalardır. Bu kanama durumunun ameliyat esnasında meydana gelmesi de söz konusu ancak müdahale etmek elbette çok daha kolaydır. Bağırsaklar içerisinde gerçekleşen kanama, farklı sorunları da beraberinde getiriyor ve bir an önce doktora başvurmanız gerekiyor. Bu riski en aza indirgemek için abartılı hareketlerden kaçınmanız gerekiyor. Sürekli hareketsizlik durumu da kanamaya neden olabilir bu yüzden hafif yürüyüşler ve hareketlilik durumu her zaman için tavsiye edilendir.
Kolon Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Kolon ameliyatının süresi ile ilgili 2 ila 5 saatlik gibi bir zaman diliminden bahsediliyor ancak bu sürelerin net süreler olmadığını da belirtmekte fayda var. Ameliyat esnasında yaşanacak herhangi bir sorun ya da meydana gelebilecek olan kanama durumu süreyi uzatabilir ve ekstra müdahale gerektirebilir. Bu konuda ortalama süreyi doktorunuzdan öğrenmeniz çok daha sağlıklı ve doğru olacaktır. Her ameliyat hesaplandığı gibi gitmeyebilir ve az önce de belirttiğimiz gibi bu süre zarfında yaşanacak olumsuz bir durum da ameliyat süresine etki edecektir. Kısa süreli bir ameliyat olmadığı aşikâr ancak ameliyat esnasında hasta konforu üst seviyelerde tutuluyor.
Kolon Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişki Nasıl Olur?
Ameliyat sonrası uzunca bir süre dinlenmeniz gerekecektir. Cinsel ilişki konusunda da sabırlı davranmanız gerekiyor çünkü ani ve sert hareketler şiddetli kanamayı da beraberinde getirecektir. Kanama durumunun yanı sıra iyileşme sürecine de olumsuz etki edeceği için bu konuda doktorlar uyarılarda bulunmaya devam ediyor. Boşalamama ya da zaman zaman meydana gelen erekte sorunu da can sıkıcı olabilir ancak bu sorunların geçici olduğunu ve tedavi ile birlikte ortadan kaldırılabileceğini de bilmenizde fayda var. Ameliyat öncesinde de bu konuda hastalara gerekli bilgi verilmeli ve mutabakat sağlandıktan sonra süreç başlatılmalıdır.
Bağırsak Düğümlenmesi Nasıl Çözülür?
Bağırsaklarda yaşanan ve birçok hastanın karşı karşıya geldiği sorunlardan bir tanesi de düğümlenme sorunudur. Bağırsakların bir bölümünün iç içe geçmesi durumu olarak da tanımı yapılan bu sorun, üst solunum yolları ile ilgili şikâyette bulunan hastalarda daha sık görülüyor. Asıl nedeni ise henüz tespit edilebilmiş değildir ancak tedavisinin mümkün olduğunu belirtmek gerekiyor. Karın içi ameliyatı gibi operasyonlar sonrası da bu hastalık görülebiliyor ve ameliyatın riskleri arasında yer aldığını da ifade etmek gerekiyor. Cerrahi müdahale ile birlikte düğüm çözülüyor ve hastalık kısa sürede tedavi edilebiliyor. Cerrahi müdahale dışında farklı tedavi yöntemleri de mevcut ancak kesin sonuç veren yöntem cerrahi müdahaledir.
Kolon Kanseri Nasıl Anlaşılır?
Kolon kanserinin tespit edilmesinde kolonoskopi en etkili yöntemlerden bir tanesidir ancak bu uygulamanın öncesinde birtakım belirtilerin de hastalığı ortaya çıkarması gerekiyor. Dışkıda meydana gelen gizli kanama en önemli belirtilerden bir tanesidir. Şiddetli ağrır ve tuvalette zorlanma gibi durumlar da belirtiler arasında gösteriliyor fakat bu belirtiler ile birlikte direkt olarak kolon kanseri teşhisi koymak kesinlikle doğru olmayacaktır. Kolonoskopi ile birlikte bilgisayar destekli tomografi çalışmaları da teşhis için uygun yöntemler arasında yer alıyor. Yapılacak olan tetkiklerin değerlendirilmesi neticesinde hastalığın varlığı daha net bir şekilde ortaya çıkartılabilir ve ameliyat için harekete geçilebilir. Tetkiklerin tamamının eksiksiz yapılması büyük önem arz ediyor çünkü belirtilere göre hareket etmek riskli bir tutum olacaktır.
Kolon Kanseri Ameliyatla Tedavi Edilir mi?
Kolon kanserinin ameliyat ile tedavi edilmesi mümkündür ve cerrahi yöntem ile birlikte çok sayıda alternatif tedavi yöntemi olduğunu da ifade etmek gerekiyor. Günümüz teknolojisi ve tıp dünyası bu konuda önemli çalışmalara imza atıyor. Özellikle erken teşhis ile birlikte tedavinin çok daha mümkün olduğunu söyleyebiliriz. Kolonoskopi ile tespit edilen hastalık, ilgili tetkiklerin tamamlanması ile birlikte ameliyat sürecini de beraberinde getiriyor. Hastaları başarılı bir operasyon bekliyor ve bu operasyon sonucunda hasta tam iyileşme ile birlikte gündelik hayatına da kaldığı yerden devam edebiliyor.
Kolon Ameliyatından Sonra Kanama Normal mi?
Ameliyatın yan etkileri ve riskleri başlığı altında kanama durumunun meydana gelebileceğini belirtmiştik. Kolon ameliyatı sonrası özellikle aşırı hareketlilik kanamaya neden olabiliyor. Bununla birlikte yatakta uzun süre hareketsiz kalan hastalarda da kanama riskinin çok fazla olduğunu belirtmek gerekiyor.
Kolon Ameliyatından Sonra Şiddetli Ağrı Neden Olur?
Ameliyat sonrası meydana gelen ağrıların gerçek nedeni tespit edilebilmiş değildir ancak birçok hastanın bu ağrılardan şikayetçi olduklarını söyleyebiliriz. Ağrı kesici tedavisi ile birlikte ağrıların şiddeti en aza indirgeniyor ve kişinin gündelik hayata devam etmesi de mümkün hale geliyor.
Kolon Ameliyatından Sonra Cinsel İşlevde Bozukluk Olur mu?
Geç boşalma ve boşalamama gibi cinsel sorunlar, kolon ameliyatı olan birçok erkek hastanın yaşadığı ve karşı karşıya geldiği sorunlardır. Ameliyat öncesi bu konuda hastaların detaylı bir şekilde bilgilendirilmesinde fayda var. Bu sorunların tedavisi mümkün ve partnerinizin de zihinsel anlamda sizlere destek olması gerekiyor.
Kolon Ameliyatı Olmadan Kanser Tedavi Edilebilir mi?
Kanserin tedavi edilmesinde cerrahi müdahale şarttır. Bazı durumlarda hastalık o kadar çok ilerlemiş oluyor ki cerrahi müdahale de yeterli gelmiyor. Bu yüzden kolon kanserinde erken teşhis çok daha büyük önem taşıyor.
Kolon Ameliyatı Yapan Doktorlar
Ülkemizde bu ameliyatı gerçekleştiren çok fazla isim var. Klinikler üzerinden bu doktorlara ulaşabilir ve doktorlar hakkında daha net bilgi toplayabilirsiniz.
Kolon Ameliyatı Yapan Hastaneler
Kolon ameliyatı için donanımlı hastanelere ihtiyaç vardır. Ülkemiz bu konuda önemli adımlar atıyor ve an itibarıyla birçok hastanede bu ameliyatın sorunsuz ve başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini de belirtmek gerekiyor.
Kolon Ameliyatından Sonra Komplikasyon Oluşur mu?
Kolon ameliyatı sonrası birtakım komplikasyonlar mevcut. Bu komplikasyonlar, erken müdahale ile birlikte ortadan kaldırılabiliyor. Ağrı, kanama, mide bulantısı, şişlik ve daha birçok komplikasyon durumunda doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Ameliyat öncesi de bu konu ile ilgili gerekli bilgiler hastaya verilecek ve mutabakat sağlandıktan sonra süreç başlatılacaktır. Ameliyat öncesi ve ameliyat esnasında olduğu gibi ameliyat sonrası dönemde de sıkıntılı bir süreç söz konusu ve hastaların bu süreçte ekstra hassas davranmaları ve hareket etmeleri gerekiyor.
Kolon Kanseri Ameliyatından Sonra Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?
Sağlıklı bir yaşamın devam ettirilmesinde kalın bağırsağın yani kolonun önemi çok büyüktür. Bu sebepten ötürü kolon kanseri ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur:
- Operasyondan sonra uzun süre hastanede kalınması psikolojik yük oluşturmaktadır. Bu sebepten ötürü taburcu olma imkanı tanındığı an hasta taburcu olmalıdır.
- Bağırsağın tekrar işlevsel hale geçmesi sürecinde bulantı, kusma, ağrı ve acı olabilir. Eğer bir günden fazla süren durum var ise doktora başvurulmalıdır.
- Bağırsak fonksiyonlarını yormamak için lifli gıdalar tüketilmelidir. Bol sıvı tüketimi gerekir. Ayrıca bitkisel yağlar daha çok tüketilmelidir.
- En önemlisi de tekrar riskini engellemek için düzenli doktor kontrolleri yapılmalıdır.
Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası Yaşam Süresi?
Kolon kanseri ameliyatından sonra yüzde on ile yüzde altmış arasında değişen nüksetme ihtimalleri vardır. Kolon kanseri her tekrar ettiğinde yaşam ihtimali daha da düşmektedir. Ancak, başarılı geçen ameliyatlardan ve tekrarlamayan kolon kanserlerinden sonra yaşam oldukça uzun olabilmektedir. Bu noktada kesin bir sayı vermek mümkün değildir. Hastadan hastaya değişen yaşam süreleri söz konusudur. Birkaç yıl da olabilir birkaç on yıl da.
Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası İyileşme?
Genel sağlık durumu ve vücut fonksiyonlarının konforunun belirlenmesinde en önemli organların başında kolon gelmektedir. Kolon kanseri ameliyatından sonra kolonun bir kısmının alınması yaklaşık bir yıllık bir iyileşme sürecini başlatır. Operasyondan sonraki ilk iki hafta kritik iken ikinci haftadan sonrası genel iyileşme süresidir. Bu süreç dahilinde her şeye azami özen gösterilmeli, doktor tavsiyelerine uyulmalıdır. Hasta ikinci aydan sonra sorunsuz olarak sosyal ve iş yaşamına dönebilir. Birinci yılın sonuna kadar da bazı bağırsak ve sindirim problemleri yaşaması olasıdır.
Kolon Kanseri Ameliyatı Sonrası Bakım?
Kolon kanseri ameliyatından sonra yaklaşık bir hafta boyunca hastanede kalınır. Bu süre boyunca tüm bakım hasta bakıcılar tarafından yapılmaktadır. Birinci haftanın sonunda ayakta taburcu olunur. Eğer açık ameliyat yöntemi kullanılmışsa eve dönünce bir – iki hafta kadar daha dinlenilmelidir. Kapalı ameliyat yönteminde ise bir hafta dinlenme yeterlidir. Tüm bu süreç boyunca hasta tüm ihtiyaçlarını kendi giderebilir. Bakım namına yapılması gereken tek şey duş alınabilene kadar vücudun ıslak bezlerle silinmesidir. Ekstra bir bakıma ya da çabaya gerek yoktur.
Kolon Kanseri Ameliyatı Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Kolon kanseri ameliyatları SGK tarafından karşılanmaktadır. Fiyatı belirleyen ilk unsur sigorta kapsamıdır. Ayrıca kullanılan yöntem de fiyat üzerinde etki oluşturabilir. Kullanılan aletler, operasyonu gerçekleştiren uzman cerrah, operasyonun gerçekleştirildiği hastane de fiyatlar üzerinde bir miktar etkilidir. Kolon kanseri ameliyatı olmadan önce kurumun kendisinden fiyat alınması daha doğru olacaktır.