Labial Füzyon (Genital Bölgede Yapışıklık) Ameliyatı
Anestezi Türü | : Lokal / Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 30 Dk - 2 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 3 - 4 Saat |
İşe Dönme Süresi | : 1 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Labial Füzyon (Genital Bölgede Yapışıklık) Ameliyatı Hakkında
- Labial Füzyon Nedir?
- Kimlerde Görülür?
- Belirtileri
- Neden Olur?
- Ameliyat Yöntemleri
- Labial Füzyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Kimler Labial Füzyon Ameliyatı Olamaz?
- Labial Füzyon Ameliyatı Hangi Uzmanlık Alanına Girer?
- Ameliyatın Yapılacağı Hastane Şartları
- Ameliyat Fiyatları
- Sık Sorulan Sorular
- Ameliyatsız Labial Füzyon Tedavisi Mümkün mü?
- Labial Füzyon Ameliyatı Zor Bir Ameliyat mı?
- Ameliyat Kaç Saat Sürer?
- Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
- Ameliyat Sonrası Cinsel İşlevlerde Bozukluk Olur mu?
- İdrar Zorlukları Ne Zaman Düzelir?
- Ameliyat Sonrası İstirahat Raporu Verilir mi?
- En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mı?
- Özel Hastanede mi Devlet Hastanesinde mi Ameliyat Olunmalıdır?
- Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Göre Değişir mi?
- Labial Füzyon Sadece Çocuklarda mı Görülür?
- Labial Füzyon Ameliyatı Olunmazsa Ne Olur?
- Ameliyat Sonrası İlerleyen Yaşlarda Estetik Gerekir mi?
- Ek Tedavi Gerektiren Bir Durum Olur mu?
- Yapışıklık Tekrar Nüksedebilir mi?
- Ameliyat Ertelenebilir veya İptal Edilebilir mi?
- Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?
- Ameliyat Türkiye'de Başarılı Bir Şekilde Yapılabiliyor mu?
- Labial Füzyon Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
- Ameliyattan Sonra Hijyen İçin Özel Olarak Neler Yapılmalıdır?
Labial Füzyon, özellikle ergenlik dönemine ulaşmamış olan kız çocuklarında görülen, vajinal dudakların birbirine yapışması sorununa verilen isimdir. Genellikle ergenlik döneminden önce ve menopoz döneminden sonra görülmektedir. Sebebi tam olarak bilinmez ancak östrojen hormonun azlığı ile ilişkilendirilmektedir. Labial füzyon genellikle kendiliğinden geçen bir durumdur. Çocukların %99’luk kısmında kendiliğinden iyileşme ve açılma görülür. Ancak çok nadir de olsa açılmayan ve idrar yapmayı zorlaştıran durumlar olabilir. Ameliyat da idrar yapamama, kötü kokulu akıntı gibi durumların varlığında tercih edilmelidir.
Labial Füzyon (Genital Bölgede Yapışıklık) Ameliyatı Hakkında
Labial füzyon ameliyatı, ilaçlar ile tedavi edilen ancak açılmayan genital dudakların varlığında yapılmalıdır. İdrar tutma ve yapamama problemini gidermek amacıyla hastanın yaşına göre genel ya da lokal anestezi ile genital dudaklar birbirinden ayrılır. Ameliyat sırasında kesi yapılmaz ve dikiş izi kalmaz. Ameliyattan sonra hijyene ve 3 hafta süre ile kortizonlu kremleri kullanmaya dikkat edilmesi gerekir.
Labial Füzyon Nedir?
Labial füzyon, genital dudakların yapışık olması durumudur. Genital bölgedeki dudakların bir kısmı ya da tamamı kapalı olabilir. Bu durumda çocuklar idrar yapmada zorlanır ve bu bölgede kaşıntı olur.
Kimlerde Görülür?
Labial füzyon ergenlik döneminden önceki dönemdeki kız çocuklarında, yeni doğan bebeklerde ve menopoz döneminden sonra görülebilir. Kız çocuklarında görülme sıklığı %3 ile %5 arasındadır. Sıklıkla 13 ay ile 6 yaş arasındaki kız çocuklarında görülür.
Belirtileri
Yapışıklık belirtilerinde çocukların idrar yaparken zorlanmaları yer alır. Aynı zamanda anne ve babalar genital bölgedeki dudakların yapışık olduğunu görebilirler. En sık görülen bir diğer belirtisi ise genital bölgede kaşıntı olmasıdır.
Neden Olur?
Bu hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak bebekler anne karnında östrojen ile korunur ve bu hormonu eksik olan annelerin bebeklerinde genital yapışıklık gözlemlenmiştir.
- Östrojen hormonu eksikliği ile birlikte genital bölgenin tahriş edilerek temizlenmesi
- Uygun olmayan ıslak mendillerin temizlik için kullanılması,
- Dermatit özelliği olan pedlerin, mendillerin ve bebek bezlerinin kullanılması,
- Asidik özelliği uygun olmayan şampuan, sabun ve diğer temizleyicilerin kullanılması,
- İdrar yolu enfeksiyonları,
- Mantar enfeksiyonu,
- Bezin sıklıkla ya da seyrek olarak değiştirilmesi,
- Hijyenin kötü olması,
- Annelerin aşırı sürtünme ile bebeklerin altını temizlemesi,
- İdrarın bazı çocuklarda tahriş etmesi gibi nedenler, yapışmayı tetikleyebilir.
Genital Bölgede Hijyenin Bulunmaması
Genital bölgenin temizlenmemesi, doğal olarak enfeksiyon oluşumunu tetikler. Bu durumda genital bölge kendini korumaya alarak kapanma eğilimi gösterebilir. Yapışma kötü kokulu akıntı ve kaşınma ile kendini gösterir.
Östrojen Olmaması
Yapılan araştırmalara göre anneden kız çocuklarına gelen östrojen hormonu genital bölgenin yapışmasını 6 ay ile 2 yıl gibi bir süre engeller. Annede bu hormonun az olması durumunda yapışıklık meydana gelebilir. Ayrıca kız çocuklarına bu hormon az geçebilir ya da geçmeyebilir. Bu durumlara hijyen olmaması da eklenince dudakların yapışması meydana gelir.
Labiumlarda Epitelial Zedelenme
Labium, kız çocukların dış genital bölgelerine verilen isimdir. Lebial füzyon ise küçük lebiumların yapışması ile meydana gelir. Kız çocuklarının genital bölgeleri zedelenerek temizlendiğinde tahriş olur ve bu da genital dudakların yapışmasına sebebiyet verir.
Adezyon Formasyonunun Oluşması
Adezyon, yapışıklık anlamına gelir. Adezyon formasyonu ise yapışıklığın bozulmalardan dolayı meydana gelmesidir. Genital bölgedeki dudakların yapısı, idrar yolu enfeksiyonları ya da kimyasal maddeye maruz kalma nedeniyle yapısal olarak bozulabilir. Bu yapısal bozukluk doğuştan da olabilir. Bu gibi durumlar labial füzyon oluşmasının nedenleri arasındadır.
Ameliyat Yöntemleri
Labial füzyon için yapılan ameliyat, yapışık dudakların cerrahi yolla ayrılması şeklinde yapılır. Bu ameliyattan sonra hastaların 3 hafta kadar kortizonlu ilaç kullanması tavsiye edilir. Genel olarak cerrahi son aşama tedavisidir yani yapışıklık durumu önce östrojeni olan, sonra da kortizonlu ilaçlar ile tedavi edilmeye çalışılır. Yapışıklık bu tedavilere rağmen devam ediyorsa cerrahi yöntem ile, kesi yapılmadan ayrılır.
Labial Füzyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bu hastalık için ameliyat, idrar yapamayacak kadar kapanma olması durumunda yapılır. Ameliyat, hastanın genel durumuna göre lokal ya da genel anestezi ile yapılır. Ameliyat sırasında kesi yapılmaz ve dudakların açılması sağlanır. Hastalar aynı gün içinde taburcu edilir.
Kimler Labial Füzyon Ameliyatı Olamaz?
Labial füzyon durumu genellikle 6 ay içinde kendiliğinden son bulur. Bazı çocuklarda ise 6 yaşına kadar iyileşme devam edebilir ve 6 yaşında kendiliğinden düzelebilir. Bu nedenle genel olarak 4-6 yaş öncesi kız çocukları için ameliyat uygulanmaz. Bununla birlikte idrar yapamama sorunu olmayan hastalar için de uygulanmaz. Ameliyatın yapılması için hastaların yapışıklığının idrar yapmayı engelleyecek seviyede olması gerekir.
Labial Füzyon Ameliyatı Hangi Uzmanlık Alanına Girer?
Labial füzyon, jinekoloji alanına girmektedir. Çocuklarda olan füzyon için çocuk jinekologları görev yapmaktadır. Yetişkinlerin ise labial füzyon durumunda jinekologlara başvurması gerekir.
Ameliyatın Yapılacağı Hastane Şartları
Bu ameliyat uygulaması kolay ve kısa süren bir ameliyattır ancak uzman hekimler tarafından yapılması gerekir. Bu nedenle ameliyatın yapılması için taş teşekküllü bir hastaneye ihtiyaç vardır.
Anestezi Gerekir mi?
Bu ameliyat için hastanın durumuna göre genel ya da lokal anestezi uygulanır. Hastalar birkaç saat gözetim altında tutulduktan sonra evlerine taburcu edilir.
Yoğun Bakım Gerekir mi?
Ameliyat sonrası hastaların, anestezinin etkisi geçene kadar gözetim altında tutulması gerekir. Bu nedenle hastalar kendine gelene kadar yoğun bakıma alınır.
Refakatçi Gerekir mi?
Kız çocukları için ameliyat yapılıyorsa ebeveynlerinin yanında olması gerekir. Yetişkinler için ise refakatçiye gerek yoktur.
Ameliyatta Kullanılan Cihazlar
Ameliyatta yalnızca anestezi için ve yapışıklığın ayrılması için gerekli ekipmanlar kullanılır. Kesi yapılmadığı için başka bir cihaza gerek yoktur.
İstatistikler ve Başarı Oranları
Labial füzyon ameliyatı başarı oranı oldukça yüksektir. %99 olan başarı oranına rağmen yapışıklık durumu ilerleyen dönemlerde tekrarlayabilir. Labial füzyon aslında vücudun kendini koruma mekanizmasıdır ve tekrar yapışma görülebilir. İdrar yapmama sorunu olmadığında, ameliyata gerek kalmaz.
Ameliyat Fiyatları
Bu ameliyatın fiyatları, ameliyatın gerçekleştiği hastaneye ve doktorun uzmanlığına göre değişiklik gösterir.
Labial Füzyon (Genital Bölgede Yapışıklık) Ameliyatı Öncesi
Ameliyat öncesinde doktorların tedavi yöntemine karar verebilmesi için bazı tetkikler yapması gerekir. Muayene ve tetkikler sonrasında ameliyatın yapılıp yapılmayacağına ve hastanın ameliyat için uygun olup olmadığına karar verilir.
Tetkikler
Ameliyat öncesinde kan testi ile birlikte çeşitli görüntüleme testleri yapılır. Bunlar sonucunda ameliyat tarihi belirlenebilir.
Fiziki Muayene
Yapışıklığın ne durumda olduğunun ve idrar yollarını ve rahmi kapatıp kapatmadığının belirlenmesi için fiziki muayene yapılması gerekir.
Görüntüleme Testleri
Yapışıklığın, iç bölgelere zarar verip vermediğini görmek amacıyla ultrason gibi görüntüleme testleri yapılabilir. Bu testler, iç kısımda başka bir sorun olup olmadığını ve yapışıklığın ne derece etkili olduğunu ölçmek için yapılmaktadır.
Anestezi Muayenesi
Hastaya ameliyat sırasında anestezi verileceği için bir anestezi uzmanı tarafından ameliyat öncesinde alerji testi yapılmalıdır. Hastaya az bir miktar anestezi uygulanarak sonuçları beklenir. Hastanın uygun olması sonucunda ameliyat tarihine karar verilebilir.
Kan Testi
Kan testi ile hastalarda başka bir hastalığın olup olmadığının kontrolü yapılır. Ameliyat için engel olacak bir hastalık varsa, önce tedavisi yapılır ve daha sonra ameliyat tarihi belirlenir.
Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması
Yapışıklık tedavisi için belirli bir süre östrojen hormonu içeren ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçların sonuç vermemesi sonucunda ise 3’er haftalık dönemlerle 6 ay kadar sürecek kortizonlu ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavilere rağmen açılma olmaması durumunda ameliyat yapılır. Hekiminizin daha önce bu hastalık için aldığınız ilaç tedavilerini bilmesi, ameliyat sonrası uygulanacak olan tedavinin belirlenmesi için önemlidir. Bu nedenle ameliyat öncesinde, daha önce alınan ilaçların ve uygulanan tedavilerin hekim ile paylaşılması gerekir.
Alınan Tedaviler ve Hastalık Öyküsü Kapsamında İnceleme
Hastalığın ne zamandan beri var olduğu incelenir. İyileşme için beklenmesi gereken süreler göz önüne alınır. Daha önce alınan tedaviler ve hastanın bu tedavilere ne ölçüde cevap verdiği incelenir. Ameliyat sonrasında uygulanacak olan tedavi, bu inceleme sonucunda belirlenir.
Ameliyat Yöntemi ve Planının Hazırlanması
Tüm tetkikler ve incelemeler yapıldıktan sonra ameliyatın yapılacağı tarih belirlenir ve planlaması yapılır. Hasta ile mutabakat yapılarak, gerekli işlemelere başlanabilir.
Ameliyat Öncesi Beslenme ve Diyet
Ameliyat öncesinde herhangi bir diyetin uygulanmasına gerek yoktur. Ameliyatta anestezi verileceği için hastaların 8 saat öncesinden bir şey yiyip içmemesi gerekir. Bunun nedeni, ameliyat sırasında anestezi alan hastaların, yemek borusuna midesindeki yiyeceklerin kaçarak boğulmasını önlemektir.
Ameliyata Hazırlık ve Hastaneye Yatış
Ameliyattan bir iki saat önce hastaların hazır bulunması ve yatış yapması gerekmektedir. Doktorunuz, yatış yapmanız gereken saat hakkında detaylı bilgi verecektir.
Labial Füzyon (Genital Bölgede Yapışıklık) Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sonrasında herhangi bir yan etki görülmez. Nadir de olsa görülen yan etkiler kısa sürelidir.
Ameliyat Günü
Ameliyattan sonra hastalar birkaç saat gözetim altında tutulur. Bunun nedeni beklenemeyen komplikasyonların zamanında önlenebilmesidir. Hasta anestezinin etkisinden kurtulup tamamen kendine geldikten sonra aynı gün içinde taburcu edilir.
Ağrı
Bu ameliyat sonrasında ağrı hissedilmez. Çok az da olsa hissedilebilen ağrılar için doktorunuz tarafından ağrı kesici ilaç ya da krem verilebilir.
Ayağa Kalkma
Ameliyattan sonra hemen ayağa kalkabilirsiniz.
Hareket Kabiliyeti
Bu ameliyat, hareket kabiliyetinin kısıtlanmasını sağlamaz. Ameliyattan hemen sonra hareket etmeye başlayabilir, rahatlıkla yürüyebilirsiniz.
Yardımcı Materyal Kullanımı
Ameliyattan sonra yapışıklığın tekrar oluşmasını önlemek için kortizon içerek kremlerin kullanılması gerekir.
Pansuman ve Kontrol
Kontrol zamanları doktorunuz tarafından belirlenecektir. Ancak genellikle ameliyattan sonraki bir hafta içinde ilk kontrolünüz yapılacaktır. Ameliyat sırasında kesi yapılmadığı için pansuman yapılmaz.
Gözetim Süresi
Anestezi komplikasyonlarını önlemek için gerekli olan gözetim süresi birkaç saattir.
İlaç Kullanımı
Ameliyattan sonra açıklığın uzun süre korunmasını sağlamak amacıyla 3 hafta boyunca kortizonlu kremlerin kullanılması gerekir. Bu kremler dışında başka bir tedaviye gerek yoktur.
Beslenme ve Diyet
Ameliyattan sonra diyet yapmanıza gerek yoktur ancak bol bol sıvı tüketmeye özen gösterilmelidir. Vitamin ve sebze ağırlıklı beslenilmesi tavsiye edilmektedir.
Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonlar
Labial füzyon ameliyatından sonra da diğer ameliyatlarda olduğu gibi bazı yan etkiler vardır. Genel olarak bu ameliyattan sonra komplikasyon görülmez ve yan etkilerin görülme olasılığı da oldukça azdır.
Ödem
Çok az bir ihtimal olsa bile yinede ameliyattan sonra ödem oluşma şansı vardır. Bu ödemler oldukça hafiftir ve hemen geçer. Ödemler için doktorun vereceği krem ya da ilaç kullanılmalıdır. Genital bölge için soğuk buz uygulaması yapılmamalıdır.
Geçici İdrar Zorlukları
Ameliyat sorasında kısa bir süre de olsa idrar zorlukları yaşanabilir. Bunun nedeni labial füzyon olan hastaların idrar yapmada uzun süre zorluk çekmesi ve ameliyattan sonra yeni durumuna henüz alışmamış olmasıdır.
Enfeksiyon
Ameliyattan sonra hastanın, doktorun vermiş olduğu kremlerin 2 ya da 3 hafta süre ile kullanması gerekir. Bununla birlikte genital bölgenin temizliğine dikkat edilmelidir. Tuvalet sonrası genital bölge su ve eller ile yıkanmalı, bebeklerin alt temizliğinde ılık ve ıslak pamukluk bir mendil kullanılmalıdır. Hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde enfeksiyon oluşabilir.
Kanama
Labial füzyon ameliyatından sonra kesi olmadığı için kanama da görülmez.
Kan Birikimi
Ameliyat sonrasında kan birikimi görülmez. Yalnızca adet döneminde labial füzyon durumu olan kişilerde, yapışıklık nedeniyle rahim ağzının kapalı olması sonucunda kan birikimi görülebilir.
Kızarıklıklar
Daha önce tahriş olmuş getinal bölgenin ameliyattan sonra kızardığı görülebilir. Bu kızarıklıklar kısa süre içinde yok olacaktır.
Morluklar
Ameliyat sonrasında hastalarda morluk görülmez.
Ağrı
Anestezinin etkisiyle ameliyattan sonra baş ağrısı görülebilir. Genital bölgede ise çok hafif ağrı yaşanabilir. Bu ağrıların giderilmesi için doktorunuzun tavsiyesi ile ağrı kesici ilaçlar kullanabilirsiniz.
Alerjik Reaksiyonlar
Kortizona alerjisi olan hastalarda ameliyattan sonra kullanılan kremler nedeniyle alerji oluşabilir. Bu reaksiyonlar kusma, deride kızarıklık oluşması, döküntü ve ishal şeklinde kendini gösterebilir. Ayrıca yüksek ateş de görülür. Bu durumlar geçicidir ve hemen kontrol altına alınır. Hastalarda alerjik reaksiyonlar görüldüğünde hemen doktora başvurulmalıdır.
Anestezi Komplikasyonları
Anestezi nedeniyle hastalarda baş ağrısı, baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve ateş görülebilir. Halsizlik ve uyuşukluk hisleri de görülen komplikasyonlar arasındadır. Bunlar geçicidir ve bu komplikasyonların olması durumunda hemen müdahale edilir. Bu komplikasyonlar genellikle hastanede kaldığınız birkaç saat içinde gerçekleşir. Eve çıktıktan sonra bu belirtileri yaşıyorsanız hemen doktorunuza başvurmanız gerekir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyattan sonra yapmanız gereken uygulamalar hakkında doktorunuz tarafından detaylı bilgi verilecektir. Bu uygulamalar, iyileşme döneminin hızlı olmasını ve ameliyattan sonraki süreçte rahat etmenizi sağlar.
Duş Alma
Ameliyattan sonra hastalar hemen duş alabilir ancak genital bölgenin şampuan ve sabun ile yıkanmamasına dikkat edilmelidir.
Oturma Pozisyonu
İlk gün hastalar bacakları biraz ayrık şekilde oturmalıdır. İkinci günden sonra oturmada normal pozisyona dönülebilir ve hastalar hemen günlük yaşamlarına dönebilir.
İç Çamaşırı Tercihi
Ameliyat sonrasında hijyenin sağlanması için kesinlikle iç çamaşırlarının hava alan türden olması gerekir. İç çamaşırının nefes alan pamuklu kumaştan tercih edilmesi, terlemeye ve enfeksiyon birikmesine engel olur.
Hijyen
Hastaların her tuvaletten sonra, eller ve su kullanarak temizlik yapması gerekir. Bu ameliyat bebekler için yapıldıysa pamuklu ve çok yumuşak bir bezle temizlik yapılmalıdır. Temizlik yapılırken bebeklerin genital bölgeleri havalandırılmalı, aynı zamanda hiçbir kimyasal madde kullanılmamalıdır.
Sıcak- Soğuk Teması
Ameliyat olan bölgenin hassas olması nedeniyle, kremler ile tedavi süreci tamamlanana kadar sıcak ve soğuk uygulamadan kaçınılması gerekir. Sıcak ya da soğuk olan uygulamalar bu bölgedeki yararlı bakterilere zarar verebilir ve bu durum tahrişe neden olur. Bu da tekrar yapışma ile karşı kaşıya bırakabilir. Tedavi dönemi boyunca duş alırken de suyun ılık olmasına önem verilmeli, çok sıcak su ile duş alınmamalıdır.
Buhar Banyosu
Buhar banyosu terlemeye ve genital bölgenin tahriş olmasına neden olur. Bu nedenle 3 hafta kadar buhar banyosundan uzak durulmalıdır.
Solaryum
Solaryum aşırı terlemeye neden olur. Bu da genital bölgenin enfeksiyon almasını ve tahriş olmasını hızlandırır. Bu nedenle ameliyat sonrası 3 hafta süre boyunca solaryumdan uzak durulmalıdır.
İlaç Kullanımı
Ameliyat sonrasında östrojen içeren ilaçlar aşırı kıllanma, meme ucu büyümesi, göğüslerde hassasiyet oluşması gibi hormonsal olaylara neden olur. Bu nedenle steroid adı verilen kortizonlu ilaçlar kullanılmalıdır. Doktorunuz ameliyat sonrası ağrı kesici ve antibiyotik ilaçlar kullanmanızı da tavsiye edebilir. Bu ilaçların düzenli ve reçete edildiği şekilde kullanılmasına önem verilmelidir.
Ameliyat Sonrası Spor ve Egzersiz
Ameliyattan sonra 3 hafta süre ile ağır spordan ve egzersizden kaçınılmalıdır. Ertesi günden itibaren başlayarak hafif egzersizler ve yürüyüş yapılabilir.
Beslenme ve Diyet
Fast food tüketiminden ve fazla yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Ameliyattan sonra en az bir hafta bol su tüketilmeli, vitamin bakımından zengin olan meyveler tercih edilmelidir.
Doktor Kontrolleri
Doktorunuz ameliyattan bir hafta sonra kontrol önerecektir. Tedavinin ilerlemesi ile ilgili bilgi alınması için bu kontrol önemlidir. 3 hafta sonra tekrar kontrol yapılır. Bunun ardından yılda bir kez kontrol muayenesi yapılmalıdır.
İyileşme Süreci
Ameliyattan sonra tam olarak iyileşme 2 hafta ile 3 hafta arasında sağlanır. İyileşmenin tam olarak gerçekleşebilmesi için doktorun reçete ettiği ilaçların düzenli olarak kullanılması gerekir.
Sık Sorulan Sorular
Labial füzyon ameliyatı olmadan önce aklınıza takılan tüm sorular ilgili doktorunuzdan detaylı bilgi isteyebilirsiniz. Ameliyat öncesi ve sonrası süreçle ilgili detaylı bilgi almanız, ameliyata kendinizi hazırlamanız açısından önemlidir.
Ameliyatsız Labial Füzyon Tedavisi Mümkün mü?
Labial füzyon tedavisi hastanın yaşına, yapışıklık düzeyine ve hastanın yaşadığı şikâyetlere göre değişmektedir. Çocukluk döneminde görülen bu hastalık, zamanla düzelecektir. Bu nedenle tedaviye başlamadan önce bir süre beklenmesi gerekir. Genel olarak 1 yıl içinde kendiliğinden açılma gerçekleşir. Bebeklik döneminde görülen labial füzyon idrar yapamama, zorlanma ve ağrı gibi durumlara yol açıyorsa, anestetik kremler kullanılarak el ile açma yapılabilir. Açma işleminin ardından 1 ya da 3 hafta süre ile östrojen içeren kremler kullanılmalıdır. Bu sürenin ardından 6 ay kadar vazelin kullanılarak tekrar yapışmanın önüne geçilebilir. Ergenlik döneminde yapışıklık artarak devam ediyorsa, adet görememe ve idrar yapamama gibi sorunlara yol açıyorsa yine östrojen ile tedaviye başlanır. Menopoz döneminde görülen yapışıklık için de östrojen tedavisi uygulanır. Ameliyat yapılmadan önce yapışıklığın açılması için bazen kortizon ve östrojen tedavisi birlikte uygulanabilir. İlişkiye girmeyi zorlaştıran, adet görmeyi ve idrar yapmayı engelleyen yapışıklıklar varsa, bunların tedavisi için cerrahi yolla müdahale edilir.
Labial Füzyon Ameliyatı Zor Bir Ameliyat mı?
Bu ameliyat oldukça kolay olarak yapılan, çok kısa süren ve başarı oranı çok yüksek olan bir ameliyattır.
Ameliyat Kaç Saat Sürer?
Ameliyat genel olarak yarım saat sürmektedir. Bu ameliyat ile birlikte estetik ameliyatı da yapılıyorsa ameliyat süresi 2 saate kadar uzayabilir.
Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
Ameliyat sırasında kesi yapılmadığı için dikiş atılmaz ve bu nedenle iz kalmaz.
Ameliyat Sonrası Cinsel İşlevlerde Bozukluk Olur mu?
Ameliyat, cinsel ilişkide sıkıntı yaşayan kişiler için yapılır. Bu nedenle bozukluk olması mümkün değildir. Aksine cinsel ilişki sırasında yaşanan zorlanma, ağrı ve tahriş gibi olumsuz durumlar ortadan kalkacaktır.
İdrar Zorlukları Ne Zaman Düzelir?
Normal şartlar altında hastalar ameliyat olduğu gün idrarını rahatlıkla yapabilir. Ancak uzun süre idrarını yapamamış hastalar, psikolojik olarak ilk gün idrar yapmakta zorlanabilir. Bu durum kendiliğinden geçer ve hastalar en kısa sürede idrarını yapmaya başlayabilir. Çocuklar ve bebeklerde bu durum yaşanıyorsa, ılık suya oturtulmaları ile idrar yapmaları sağlanabilir.
Ameliyat Sonrası İstirahat Raporu Verilir mi?
Ameliyattan sonra ilk gün hastaların istirahat etmesi gerekebilir.
En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mı?
Bu ameliyat için de en iyi doktorların değil, bu konuda uzman doktorların varlığından söz edilebilir. Jinekolog doktorları bu konuda eğitim almıştır ve kolaylıkla bu ameliyatı yapabilir.
Özel Hastanede mi Devlet Hastanesinde mi Ameliyat Olunmalıdır?
Ameliyat için cerrahi araçlara ihtiyaç yoktur. Kesi ve dikiş gibi işlemler de yapılmayacağı için istediğiniz hastanede ameliyatınızı olabilirsiniz.
Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Göre Değişir mi?
Ameliyat sonucu kişiden kişiye göre değişebilir. Çünkü ameliyat sonrasında hijyen temizliği ve enfeksiyon alınmaması gibi durumlar, tekrar yapışıklığın oluşmasını engelleyecektir. Doktor tarafından verilen ilaçların düzgün kullanımı ile genital bölgede oluşabilecek yapışıklığın önüne geçilebilmektedir. Bunları yapmayan hastalarda tekrar yapışma görülebilir.
Labial Füzyon Sadece Çocuklarda mı Görülür?
Labial füzyon sıklıkla bebeklerde ve çocuklarda görülmekle birlikte ergenlik dönemindeki çocuklardan menopoz dönemindeki kadınlara kadar her yaş grubunda görülebilir. Genellikle kendiliğinden geçen bir durumdur.
Labial Füzyon Ameliyatı Olunmazsa Ne Olur?
Labial füzyon ameliyatı idrar yapamama, idrar yapmada zorlanma, ilişkiye girememe ve adet görememe gibi fonksiyonel sorunların oluşması sonucunda yapılır. Bunların hepsi, oldukça önemli sorunlardır ve ameliyatın bir an önce yapılması gerekir. Ameliyat olunmaması durumunda rahim hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonu gibi çok daha fazla hastalık ile karşı kaşıya kalınabilir.
Ameliyat Sonrası İlerleyen Yaşlarda Estetik Gerekir mi?
Ameliyattan sonra dudaklarda sarkma olabilir ve ilerleyen yaşlarda estetik olunması gerekebilir. Ancak estetik zorunlu değildir ve hastanın tercihine bağlıdır.
Ek Tedavi Gerektiren Bir Durum Olur mu?
Ameliyat sonrasında tedaviye devam edilir ve kortizonlu kremler kullanılarak tedavi yapılır. Tekrar yapışma olması sonucunda, yine ek tedaviye başvurulabilir.
Yapışıklık Tekrar Nüksedebilir mi?
Yapışıklık durumu ameliyattan sonra hijyenik olmamaya ve ilaçların kullanılmamasına göre hemen tekrarlayabileceği gibi hayatınızın ilerleyen dönemlerinde de tekrar görülebilir.
Ameliyat Ertelenebilir veya İptal Edilebilir mi?
Ameliyat önemli fizyolojik sorunlar var olduğu için yapılır ve bu nedenle ertelenmesi ya da iptal edilmesi mümkün değildir.
Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?
Ameliyat fiyatları, ameliyatın gerçekleşeceği hastaneye ve doktorun uzmanlığına göre değişir.
Ameliyat Türkiye'de Başarılı Bir Şekilde Yapılabiliyor mu?
Bu ameliyatı Türkiye’de başarı ile gerçekleştirebilen çok sayıda doktor ve hastane bulunmaktadır.
Labial Füzyon Ameliyatı Hakkında Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?
Ameliyat idrar yapamama, adet görememe, cinsel ilişki sırasında ağrı ve zorlanma gibi önemli sorunların varlığında yapılır. Ameliyat sırasında genel ya da lokal anestezi kullanılabilir. Ameliyat sırasından kesi yapılmaz ve yapışıklık künt adı verilen yani kesmeden yapılan yöntemler ile ayrılır. Hastalar anesteziden uyanana kadar kontrol altında tutulur ve hemen taburcu edilir. Bu ameliyat hem hastalar hem de doktorlar için kolaydır.
Ameliyattan Sonra Hijyen İçin Özel Olarak Neler Yapılmalıdır?
Ameliyattan sonra hijyende aşırılıktan kaçınılmalıdır. Temizlik, su ve eller ile yapılmalıdır. Sabun, şampuan ve tahriş edici ıslak mendiller kullanılmamalıdır. Islak mendiler her ne kadar hijyenik ve kimyasal içermeyen mendiler olsa da ameliyat sonrasında kesinlikle kullanılmamalıdır. İç çamaşırları pamuklu olarak tercih edilmeli ve günlük değiştirilmelidir. Bebeklerin alt temizliği yapıldıktan sonra, epitel dokunun gelişmesi için nemlendirici kremler kullanılabilir. Bu kremleri doktorun tavsiyesi ile kullanmanız gerekir. Alt temizliğinin tahriş edilmeden ve yumuşak hareketler ile yapılması büyük önem taşır.