Rahim (Uterus) Sarkması Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 2 - 4 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 5 - 8 Saat |
İşe Dönme Süresi | : 1 - 2 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Rahim Sarkması Bitkisel Yöntemlerle Tedavi Edilebilir mi?
- Kegel Egzersizlerinin Faydaları Nelerdir?
- Ameliyat Ne Kadar Sürer?
- Rahim Sarkması Gebeliği Engeller mi?
- İdrar Kaçırma Problemi Ameliyattan Sonra Geçer mi?
- Rahim Sarkması Cinsel Yaşamı Nasıl Etkiler?
- En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mı?
- Rahim Sarkması Ameliyatlarını SGK Karşılar mı?
- Rahim Sarkması Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
- Rahim Sarkması Ameliyatı Zor Mu?
- Rahim Sarkması Ameliyat Fiyatı Neye Göre Belirlenir?
- Rahim Sarkması Ameliyatı Nereden Yapılır?
Rahim çeşitli bağlarla bulunduğu bölgeye tutunur. Bağlardaki gevşeme ve işlev kaybı sarkmaya neden olur. Hastalığı önlemek risk faktörlerine karşı önlem almak ve gerektiği durumlarda kegel egzersizlerini uygulamaktan geçer. Rahim sarkması sorununda ameliyat her zaman ilk seçenek olmaz. Öncelikle medikal tedaviler tercih edilir. Hastalık ileri evrede teşhis edildiyse veya diğer tedaviler sonuçsuz kaldıysa ameliyat gündeme gelir.
Tedavinin belirlenmesinde hastanın yaşı, genel sağlık durumu, çocuk sahibi olma planları, şikayetleri ve hastalığın evresi belirleyici olur. Çocuk sahibi olmuş veya olmayı düşünmeyen hastalarda eğer sarkma ileri durumdaysa sıklıkla rahim vajinadan çıkarılır ve vajina daraltma işlemi uygulanır. Sadece vajina daraltma işlemi uygulanan hastalar doğum yapacağı zaman sezaryenle doğum yapması gerekir. Üreme çağında ve doğum düşünen hastalarda rahim alınmaz. Yalnızca vajina duvarındaki gereksiz büyümüş dokular alınır ve vajina daraltılır. Böylece doğumlarla genişleyen vajina problemi çözülmüş olur. Cinsel ilişkide yaşanan sorunlar ortadan kalkar. Rahimdeki sarkma ileri düzeyde ise rahmi sabit tutan bağ dokuların yukarı çekilmesi söz konusu olabilir. Fakat bu işlem pek kalıcı bir çözüm olmaz.
Ameliyatlar genellikle 2-3 saat sürer. Hasta işlemden bir süre sonra günlük işler yapabilir. Fakat vajina içindeki yaraların iyileşmesi bir-bir buçuk ay kadar sürer. Bu süre zarfında duş almak problem olmaz fakat hastaların havuz, deniz, kaplıca, sauna gibi yerlerden uzak durması gerekir. Ameliyat sonrasında yaklaşık 6 hafta kadar cinsel ilişkiye girmemek önemlidir.
Rahim Sarkması Ameliyatı Hakkında
Rahim sarkması herhangi bir şikâyete neden olmayacak düzeyde olabilir. Böyle durumlarda tedavi gerektirmez. Hastalar isterse kegel egzersizlerini uygulayarak durumun üstesinden gelebilir. Fakat cinsel işlev, mesane fonksiyonu, bağırsak fonksiyonu veya fiziksel durumdan rahatsızlık varsa tedavi gerekir. Tedaviler, hastanın şikâyetlerine ve şikâyetlerin düzeyine göre kişisel olarak planlanır. Hastanın tedaviden ne beklediği de belirleyici olur. Hamilelik planı olan hastalar için ameliyat çoğu zaman tercih edilmez. Gerekiyorsa doğum gerçekleştikten sonra cerrahi planlanır. Tedaviler belirlenirken hastaya tüm seçenekler ve ayrıntıları anlatılır. Eğer sarkma 3. veya 4. evreye geldiyse hastanın herhangi bir şikâyeti olmasa da ameliyat düşünülür. Ameliyatta çeşitli teknikler hastanın ihtiyacına göre tercih edilir.
Rahim Sarkması Nedir?
Rahim kas dokusundan oluşan doğum yapmış kadınlarda 6-7 cm, doğum yapmamış kadınlarda 4-5 cm boyutunda olan organdır. Genital bölgedeki diğer organlarla birlikte bağlar ile tutunur. Rahim sarkması da rahim bağlarının çeşitli nedenlerle gevşek hale gelmesiyle oluşur. Buradaki bağların gevşemesi nedeniyle rahmin vajinaya sarkması durumu meydana gelir. Hastalık hayati bir tehlike oluşturmasa da yaşam kalitesini kötü etkiler. Hastalığın ilerleme düzeyi farklılık gösterebilir. Şikâyetlerin şiddeti de artar. Rahmin sarkması komşu organları da etkileyebilir. Bölgede genel bir rahatsızlık hissi yaşanır. Sarkma, farklı şekillerde ortaya çıkabilir. Sistosel sarkma vajenin ön duvarından mesane organının fıtıklaşması şeklinde görülür. Rektosel sarkmada vajenin arka duvarından rektum fıtıklaşır. Enterosel sarkma, bağırsağın vajen duvarından fıtıklaşması şeklinde görülür. Rahim sarkmasında rahim vajinadan fıtıklaşması yaşanır. Bazen çeşitli sebeplerle rahmi alınan kişilerde vajen tepe noktası aşağı sarkar. Rahim prosidensiya adı verilen durumda ise vajenin ön ve arka bölümünden ayrıca tepe noktasından fıtıklaşma gerçekleşir. Rahim sarkması tedavisi kişinin şikâyetlerine, beklentilerine ve hastalığın ilerleme düzeyine göre değişir. Hamilelik düşünen hastalar için cerrahi işlem il etapta tercih edilmez. Hastalığın tanısı konduktan sonra tüm tedavi yöntemleri hakkında ayrıntılı bilgi verilir. Bazı durumlarda beklemek de mümkün olur. Fakat sarkma 3. veya 4. evreye geldiyse tedavi uygulanması elzem olur.
Rahim Sarkması Nedenleri
Farklı birçok sebep rahim sarkmasına neden olabilir. Bunlardan bir kısmını önlemek mümkün olmaz. Kadınların yaşadığı doğumlar rahim sarkmasında etkili olur. Çok sayıda hamilelik geçirmek, normal doğum, bebeğin iri olması gibi etkenler hastalığa yol açabilir. Aynı şekilde yaşın ilerlemesiyle bağların işlevini kaybetmesi sarkmaya neden olur. Uzun süre boyunca ağır kaldırmak da benzer sebeplerle sarkmaya yol açabilir. Herhangi bir sebepten sürekli öksürmek, süreğen şekilde kabızlık yaşamak ve ıkınmak, aşırı kilo da bağlara zarar vererek sarkmaya sebep olabilir. Kimi akciğer rahatsızlıkları karın bölgesindeki kas dokuları fazla gerebilir. Bu nedenle sarkma yaşanabilir.
Rahim Sarkması Belirtileri
Sarkmanın düzeyine göre yaşanan belirtiler değişir. Erken dönemlerde hiçbir belirti ortaya çıkmayabilir. Belirtiler şiddetini akşam saatlerine doğru arttırır. Belirti verecek düzeyde ilerlemiş sarkma şu şikâyetlere yol açabilir: Vajinadan bazı şeyler çıktığı gözlenebilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı, sızı hissedilebilir, hissizlik ve cinsel isteksizlik görülebilir. Bel ağrısı sarkmaya eşlik edebilir. Karnın alt kısımlarında aşağı çekilme hissi yaşanabilir. Sarkma ileri düzeydeyse rahim elle hissedilebilecek duruma gelebilir. Sarkmadan bağırsak ve mesane de etkilenebilir. Mesanenin etkilenmesi durumunda idrar kaçırma yaşanabilir. Bağırsakların etkilenmesi sonucu kabızlık sorunu oluşabilir. Sık sık idrar yolları enfeksiyonu yaşanabilir.
Rahim Sarkması Konservatif Tedaviler
Rahim sarkmasında ameliyatsız tedaviler ilk seçenek olarak değerlendirilir. Bunların sonuç vermediği veya vermeyeceğinin bilindiği durumlarda cerrahi seçenek devreye girer.
Vajinal Halka
Ameliyatsız tedavilerin arasında ilk seçenek vajinal halka olur. Farklı şekil ve boyutlarda bulunabilen halkalar rahim ağzına yerleştirilir. Düzenli aralıklarla çıkarılıp temizlendikten sonra tekrar yerleştirilir. Genellikle ileriki yaştaki hastalarda, ameliyat tehlikeli olacaksa tercih edilir.
Pelvik Taban Kas Egzersizleri
Erken evredeki rahim sarkmasında pelvik taban egzersizleri sonuç verir. Egzersizlere Kegel Egzersizleri de denir. Aynı şekilde sarkmayı önlemek için de yapılabilir. Hamilelik geçirildikten sonra yapılarak pelvik taban kasları güçlendirilerek hafif sarkma önlenebilir veya tedavi edilebilir.
Östrojen Tedavisi
Rahim sarkması ve oluşturduğu şikayetler ileri düzeyde ise östrojen tedavisi tek başına yararlı olmaz. Fakat erken dönemlerde cerrahi yerine geçebilir. Özellikle menopoz sonrası doktor ile birlikte planlanarak uygulanması hastalığın önüne geçebilir.
Rahim Sarkması Ameliyatı Teknikleri
Rahim sarkması tedavisinde ameliyatlar histerektomi veya pelvik tabanın onarılması şeklinde gerçekleştirilir. Pelvik taban ameliyatları kalıcılık sorunundan dolayı tercih edilmeyebilir. Histerektomi işlemi ise robotik cerrahi, açık cerrahi, laparoskopik cerrahi şeklinde gerçekleştirilebilir.
Robotik Cerrahi
Robotik cerrahi, robot yardımıyla yapılan minimal girişli bir işlemdir. İşlemin yan etkileri daha az, iyileşme süresi daha kısa olur. Komplikasyon riski de diğer işlemlere göre çok daha düşük seyreder. Minimal kesiler açıldığı için kozmetik açıdan avantaj sağlar.
Hangi Durumlarda Uygulanır?
Rahim sarkması ileri düzeyde ise rahmin çıkarılması gerekebilir. Rahmin çıkarılması işlemine histerektomi denir. Bu işlemler büyük cerrahi girişimlerden biri sayılır. Robotik cerrahi ile çok daha az komplikasyon riski ve çabuk iyileşme avantajı sağlanabilir. Robotik cerrahi birçok kurumda teknolojik altyapı olmadığı için tercih edilmez. Oysaki hasta için çok daha avantajlı olur. Nadiren hasta robotik cerrahiye uygun olmayabilir. Böyle durumlarda diğer tekniklerin tercih edilmesi çok daha faydalı olur.
Nasıl Yapılır?
Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirilir. Hastanın karın bölgesinde çok küçük birkaç kesi açılır. Kesilerden robotik materyaller bölgeye ulaştırılır. Cerrah bir konsol yardımıyla robotik aletleri kontrol eder. Kesilerden birinden bölgeyi görüntüleyen cihaz bölgeye gönderilir. Tüm işlem ekrandan izlenerek gerçekleştirilmiş olur. Görüntü yüksek çözünürlüklü ve 3 boyutlu olur. İşlem sırasında rahmi tutan bağlar kesilir. Rahim vajina yoluyla dışarı çıkarılır. Vajina dikilerek işlem bitirilir.
Laparoskopik Cerrahi
Laparoskopi işlemi de robotik cerrahi gibi küçük girişlerden gerçekleştirilir fakat farklı olarak robotik enstrümanlar kullanılmaz, cerrahın hareketleri robotik cerrahideki kadar özgür olmaz ve görüntü 3 boyutlu gelmez. Fakat açık cerrahiye göre daha az risk taşır ve iyileşme süreci hızlı olur.
Hangi Durumlarda Uygulanır?
Laparoskopik cerrahi kapalı ameliyat olarak adlandırılan işlemlerin arasında yer alır. Hastanın durumu uygunsa laparoskopik yöntemin tercih edilmesi iyileşme süreci açısından avantajlı olur. Rahmin boyutu, hastanın durumu uygunsa tercih edilir. Açık ameliyata göre çok daha az komplikasyon riski taşır.
Nasıl Yapılır?
Laparoskopik histerektomi genel anestezi altında gerçekleştirilir. Karın bölgesine birkaç minimal kesi açılır. Kesilerin birinden görüntüleme cihazı bölgeye ulaştırılır. Diğer kesilerden kapalı işlem için uygun, küçük cerrahi aletler girer. Ameliyat bölgeye yerleştirilen görüntüleme cihazları sayesinde ekrandan izlenerek gerçekleştirilir. Ameliyat esnasında rahmi tutan bağlar kesilerek, vajinadan rahim vücudun dışarısına çıkarılması sağlanır. Vajinadaki açılma dikilir ve işlem sonlandırılır.
Açık Cerrahi
Açık yöntemle gerçekleştirilen histerektomi ameliyatları en sık uygulanan işlemlerdendir. Bunun nedeni genellikle kurumlarda diğer işlemler için gerekli teknolojik altyapının bulunmaması olur. Komplikasyon riski daha fazla ve iyileşme süreci daha uzun seyreder.
Hangi Durumlarda Uygulanır?
Açık ameliyat, diğer teknikler için hasta uygun olmadığında tercih edilir. Rahmin büyük olması, hastanın durumu tercih etkili olur. İyileşme süreci diğer işlemlere göre daha uzun seyreder. Kesi büyük olduğu için belirgin iz kalması gözlenir.
Nasıl Yapılır?
Açık histerektomi ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştirilir. Yaklaşık 3-4 saat sürer. Karın bölgesinin alt kısmından bir kesi açılır. Rahmin bağları kesilir ve rahim açılan kesiden dışarı çıkarılır. Bölge kapatılarak işlem tamamlanır.
Pelvik Taban Cerrahisi
Pelvik taban cerrahisi, zayıflayan bağ dokularının onarılmasına yönelik yapılır. Rahim çıkarılmadığı için doğurganlığı bitirmez. Zayıflamış pelvik organların güçlendirilmesine yönelik hastanın diğer sağlıklı dokuları kullanılabilir veya bölgeye sentetik bir madde aşılanabilir.
Hangi Durumlarda Uygulanır
Pelvik taban cerrahisi, hasta doğum yapmayı planlıyorsa, üretken dönemindeyse tercih edilebilir. İşlem sırasında rahim çıkarılmaz. Fakat kalıcılığı konusunda bazı sıkıntıları bulunur. İşlemden beş yıl sonra sarkma tekrar edebilir. Sağlıklı rahmin alınmaması hastaya uzun vadede daha büyük yarar sağlar. Nasıl Yapılır? Pelvik taban ameliyatları hastanın şikayetine, sarkmanın durumuna göre karından açılan kesilerle ya da vajina üzerinden gerçekleştirilebilir. Karından kesi açıldıysa bağ dokulara müdahale buradan gerçekleşir. Vajinadan gerçekleştiğinde görünür bir kesi açılmamış olur. Bu ameliyatlar genel anestezi ile yapılmaktadır.
Rahim Sarkması Ameliyatı Öncesi
Rahim sarkması teşhisini koymak, hastalığın evresini belirlemek, komşu organların durumunu saptamak ve ameliyatın seyrini planlamak için bazı tetkikler uygulanır. Ardından ameliyata hazırlıklar başlar. Hastaya son tetkikler ve lavman uygulanır. Damar yolu açılır. Genellikle hastalar, hazırlıkların tamamlanması için bir gece önceden hastaneye yatar.
Tetkikler
Tetkikler hastanın genel sağlık durumu, hastalığın evresi, diğer organlarla ilişkisi gibi konularda bilgi verir.
Jinekolojik Muayene
Hastalığın teşhisi amacıyla ilk olarak hastaya jinekoloji yani kadın doğum uzmanları tarafından muayene gerçekleştirilir. Hasta şikayetleri dinlenir ve bazı sorular sorulur. Bu noktada hastanın şikayetlerini açık olarak belirtmesi önem taşır. Bu yüzden rahat olmak gerekir. Ardından hasta muayene masasına geçer. Gerekli şekilde hastanın uzanması sağlanır ve bölge incelenir. Rahim sarkması varsa muayene sırasında teşhis edilir.
Anket
Muayeneden sonra hastalığa dair hastanın şikayetleri ve yaşam kalitesinin nasıl etkilendiğine yönelik bir anket doldurulur. Bu bilgiler ışığında tedavi planlanır.
Ürodinamik Test
Rahim sarkması teşhisi koyulduysa sarkmanın mesaneyi nasıl etkilediğini anlamak için ürodinamik test yapılır. Mesane doldurulurken mesane kasılma basıncını, karın içi basıncı değerlendirmeyi sağlar. İşlem sırasında mesanenin boş olması gerekir. Mesanenin ve makatın içine kateter yerleştirilir. İşlem sırasında hasta acı, sızı hissetmez. Ardından mesane su ile doldurulur ve hasta idrarını yaparken gerekli ölçümler tamamlanır.
Kan Tahlili
Kan tahlilleri ise koldaki toplar damalardan veya parmak ucundan kan alındıktan sonra alınan bu kanın laboratuvar ortamında incelenmesine denilmektedir. Genellikle örnek kan, enjektör yardımıyla alınır ve laboratuarda analiz edilir. Yapılan kan tahlillerinin sonuçları kan içerisinde birçok parametre incelenir. Bu parametrelere ve normal değerleri kan tahlillerini isteyen doktor tarafından incelenir.
İdrar Tahlili
İdrar tahlilleri, hastadan alınan idrar örneklerinin laboratuvar ortamında detaylı bir şekilde incelenmesidir. İdrarın görüntüsü, içeriği ve yoğunluğunun incelenmesiyle gerçekleştirilir. İdrar tahlillerin asıl amacı böbrek ve idrar yolları ile ilgili bilgi vermek olsa da, bu organların dışında da bir çok konuda ön bilgi vermektedir.
Akciğer Filmi
Akciğer filmleri, akiğerlerin görüntülenerek herhangi bir problemin olup olmadığı ile ilgili olarak detaylı bilgi vermektedir. Akciğer filmlerinin çekimleri ilaçlı ve ilaçsız olarak iki şekilde de uygulanabilmektedir. İlaçlı akciğer filmi renkli görüntüler elde eder. Akciğer filmi çekildikten sonra görüntü radyolog tarafından yorumlanır. Bir anormallik varsa MR istenebilir. Bu yöntemler zorunlu olmadıkça gebe kadınlarda uygulanmaz.
Kalp Grafiği
Kalp grafisi EKG olarak da bilinir. Genel anlamıyla, kalpte oluşan elektrik akımıyla bir şerit grafiği oluşturulmasıdır. EKG’de yer alan kalp grafiği ile ilgili kalbin çalışma sistemi, ritim bozuklukları ve herhangi bir tıkanıklığın olup olmadığı kolaylıkla incelenebilmektedir. Ameliyat öncesinde kontrol amaçlı veya bir hastalığın tanısını koymada kullanılabilir.
Anestezi Muayenesi
Rahim sarkması ameliyatlarında genel anestezi uygulanır. Anestezi esnasında ve sonrasında oluşabilecek riskleri önlemek amacıyla anestezi uzmanları, hastaları muayene eder. Genel sağlık durumu hakkında bilgiler alınır. Varsa sürekli kullanılan ilaçlar, süreğen hastalıklar, alerjiler, daha önce atlatılan hastalıklar ve ameliyatlar hakkında bilgi toplanır. Bunlar dışında bazı testler uygulanır ve hasta için en güvenli anestezi uygulanır. Hastanın zarar görmemesi için anestezi kontrolleri büyük önem taşır.
Hasta Hazırlığı
Ameliyattan bir süre önce, hastanın dikkat etmesi gereken bazı önlemler alınır. Hastaneye yatış yapıldıktan sonra da yeme-içmenin kesilmesi, son tetkiklerin yapılması gibi hazırlıklar tamamlanır.
Refakatçi Desteği
Rahim (Uterus) sarkması ameliyatı öncesinde hastaların yanında onlara yardımcı olacak bir refakatçinin bulunması, bu sürecin daha hızlı ve kolay geçmesini sağlayacaktır. Özellikle rahim sarkması ameliyatından sonra hastaların yürütülmesi, ihtiyaçlarının görülmesi ve hastalara psikolojik destek olunması amacıyla refakatçinin bulunmasının önemi büyüktür.
Yeme-İçmenin Kesilmesi
Ameliyattan 12 saat önce yeme ve içme bırakılır. Su, sıvı veya başka bir gıda alınmaz. Ameliyat geçtikten sonra beslenme normal seyrine döner.
Sigara ve Alkolün Bırakılması
Rahim Sarkması ameliyatından en az 1 - 2 hafta önce sigara ve alkolün bırakılması önerilmektedir. Sigaranın solunum yollarına olan ciddi etkisi ve bırakmış olduğu tahribat nedeniyle genel anestezi ile yapılan ameliyatlarda riskler oluşturabilmektedir. Bunun dışında yara iyileşmesini kötü etkiler. Alkol verdiği büyük zararların yanında kanı sulandırır. Kanın sulanması da ameliyat esnasında riskleri artırdığı gibi, ameliyat sonrasında da kanama risklerini artırmaktadır. Bu yüzden sigara ve alkol ameliyattan ne kadar önce bırakılırsa o kadar iyidir.
Bırakılması Gereken İlaçlar
Hastanın başka rahatsızlıklar için kullandığı ilaçlar varsa doktora mutlaka bildirilir. Basit ağrı kesiciler veya bilindik ilaçlar atlanmamalıdır. İlaçlardan bazıları ameliyat sırasında risk oluşturduğu için bıraktırılır.
Kan Sulandırıcılar
Kullanılan ilaçlardan kan sulandırıcı etkisi olanlar işlem öncesinde doktor kontrolünde bıraktırılır. Çünkü kan sulandırıcı ilaçların etkisiyle işlem sırasında kanama oluşabilir. Böyle ilaçlara örnek olarak aspirin, E vitamini, bazı tansiyon ilaçları verilebilir. İlaçların sürekli kullanılması gerekiyorsa ameliyattan sonra, doktor kontrolünde başlanabilir.
Antibiyotikler
İşlem öncesinde antibiyotik kullanılıyorsa bir süre önce doktor kontrolünde bırakılır. Antibiyotikler işlem sırasında anestezi ilaçlarıyla etkileşebilir. Bu da istenmeyen durumlara yol açabilir.
Diğer İlaçlar
Sayılan ilaçların dışında steroidler, idrar söktürücüler ve sakinleştiriciler de işlem öncesinde bırakılmalıdır. Steroidler, hormon salgılamakla görevli bir bezi baskılar. Bu durumda anestezi ve ameliyat stresiyle baş etmek güçleşebilir. İdrar söktürücüler, potasyum ve sıvı kaybedilmesine yol açar. Bu da işlem esnasında hastayı tehlikeye sokabilir. Sakinleştirici ilaçlar kan basıncını düşürür. Böyle bir durumda da hasta şoka girebilir. Sürekli kullanılan ağrı kesiciler varsa bunların da belirlenen tarihte bırakılması gerekir. Bu yüzden kullanılan tüm ilaçların doktora bildirilmesi ve gerekenlerinin bırakılması gerekir.
Ameliyat Öncesi Lavman
Histerektomi ameliyatlarının hazırlık aşamasında lavman yapılarak, kalın bağırsağı boşaltmak büyük önem arz eder. İşlem sırasında anüsten bir sıvı verilir. Bu sıvı kalın bağırsağın içini kayganlaştırır ve bulunan atıkları çözer. Bu sayede bağırsaktaki atıkların dışarıya çıkması sağlanır. Bazı durumlarda sıvı, anüsten küçük bir hortum yardımıyla bağırsağın ileri noktalarına da ulaştırılır.
Hastanın Bilgilendirilmesi ve Mutabakat
Hasta işlemin ayrıntıları, öncesi ve sonrası hakkında ayrıntılı olarak bilgilendirilir. Ameliyattan sonraki süreçte onu nelerin beklediği anlatılır. Tedavi yönteminde hasta ve doktor ortaklaşır.
Rahim Sarkması Ameliyatı Sonrası
Rahim sarkması ameliyatının yapıldığı yönteme göre sonraki süreç de değişir. Kapalı teknikler tercih edildiğinde iyileşme süreci daha konforlu ve hızlı geçer. Hasta çoğunlukla bir-iki gece hastanede kalır. Sonrasında iyileşme evde devam eder.
Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonlar
Cerrahi işlemlerin hepsinde olduğu gibi histerektomi ve pelvik taban ameliyatlarında da bazı riskler vardır. Bunlar anesteziye ve cerrahi işleme bağlı olarak gelişebilir. İşlem öncesinde, sırasında ve sonrasında riskleri önlemek amaçlı bir dizi önlem alınır. Bu önlemler sayesinde risk ihtimali ciddi anlamda düşer. İşlem sonrasında ortaya çıkan bir komplikasyon yaşandığında vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Bunlarla ileride karşılaşmamak adına doktorunuzun bildirdiklerini mutlaka uygulamanız gerekmektedir.
Enfeksiyon
İşlemde açılan kesi ve çevresinde enfeksiyon gelişebilir. Bunlar taburcu olduktan sonra işlem gören bölgeye gerekli özen gösterilmediğinde ortaya çıkabilir. Enfeksiyonu önleme amacıyla işlem öncesinde ve sonrasında antibiyotik kullanılır. Bununla birlikte yara yerinin hijyenine özen göstermek ve bölgeyi korumak gerekir. Kapalı ameliyatlarda enfeksiyon riski çok düşük olur.
Pıhtı
Pıhtı, kanın durgunlaşmasıyla oluşan katılaşmadır. Ameliyat kan dolaşımını etkilediği için gelişir. Pıhtı toplardamarda oluşuyorsa dokulardan gelen kirli kan boşalamaz ve tıkanır. Başka bir bölgede gelişen pıhtı hareket ederek hayati organlara sıçrayabilir. Bu durum ciddi sorunlara yol açar. Pıhtı tedavisinde kan inceltici ilaçlar kullanılır. Pıhtı problemi ile karşılaşılabilecek olan hastalar için ise ameliyata hazırlık sürecinde bazı ilaçlar kullanılarak bu problemin önüne geçilmeye çalışılır. Pıhtıyı önlemek amacıyla işlem sonrasında olabildiğince erken yürümeye başlamak gerekir. Kısa süreli, yardım alarak da olsa yürümek kan dolaşımını düzenler ve pıhtı oluşumunu engeller.
Kanama
Kanama durumu cerrahi işlem esnasında veya sonrasında gelişebilir. İşlem esnasında görülen kanamalara anında müdahale edilir. Kanama durdurulduktan sonra işlem devam eder. Sonrasında oluşan kanamalarda işlem gören bölgede anormallikler görülür. Böyle bir durum fark edildiğinde vakit kaybetmeden doktora gitmek gerekir.
Anestezi Komplikasyonları
Genel anestezi, solunum işlemi esnasında değiştirir. Genel anestezi altında kişiler kendi başlarına solunum gerçekleştirmezler, solunum cihaza bağlı olarak gerçekleşmektedir. İşlem sonrasında uyanma işlemi de kişinin solunumunu normale döndürmeyi içerir. Genel anestezi sonrası ses kısılması, boğaz ağrısı, bulantı ve kusma, nabızda değişiklik gibi durumlara çok sık rastlanır. Bu gibi problemler ameliyat sonrasında bir kaç gün içerisinde geçecektir. Boyunda ve sırtta ağrı ihtimali az da olsa vardır. Genel anestezi altındayken de oluşabilecek komplikasyonlar arasında boğazın zarar görmesi, alerjik reaksiyonlar, sinir hasarı oluşumu ve hasta anestezi altında iken çevresel faktörleri algılaması gibi konular meydana gelebilir. Yine çok düşük ihtimalle kalp krizi, ses tellerinde, soluk borusunda ve omurlarda hasar da görülebilir. Bu risklerin önlenmesi adına işlem öncesinde bir dizi tetkik ve kontrol gerçekleştirilir. Bu önlemler sayesinde risk oranları ciddi biçimde düşer.
Menopoz
Rahim sarkmasında uygulanan ameliyatlar histerektomi ya da pelvik taban cerrahidir. Histerektomi ameliyatında rahim çıkarılır. Bu işlemler çoğu zaman yumurtalıkların alınmasını kapsamaz. Fakat onların da alınmasını gerektirecek bir durum varsa alınır. Yumurtalıklar alınmadıysa menopoz bulguları oluşmaz. Vücutta kalan yumurtalıklar genel olarak hormonlarını üretimini sürdürecektir. Ancak yumurtalıklar alınan kadınlar menopoz evresine gireceklerdir. Alındıysa menopoz gerçekleşir. Fakat menopoz oluşmasa dahi rahim çıkarıldığı için adet döngüsü yaşanmaz ve gebelik ihtimali ortadan kalkar.
Ağrı
Ameliyat sonrasındaki ilk hafta içerisinde ağrıların devam etmesi söz konusudur. Bu ağrılar ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Ayrıca uzun süre hareketsiz kalmamak, küçük yürüyüşler yapmak ağrıları azaltır. Zamanla ilaç kullanmaya gerek kalmaz ve iyileşmeler görülür.
Halsizlik
İşlem sonrasındaki günlerde halsizlik normal bir durumdur. Arada bir odanın içinde yürüyerek ve genel olarak istirahat ederek geçer. Bu durumun oluşumu iyileşme sürecine bağlı olarak yavaş yavaş azalmaktadır.
İştahsızlık
Ameliyattan sonraki günlerde iştahsızlık normaldir. Fakat gün içinde ihtiyaç kadar besin almak da önemlidir. Sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat etmek gerekir. İştahsızlık durumunda küçük porsiyonlar halinde sık sık yemek yenmesi faydalı olur. Bu durum kısa zaman içinde geçer.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Rahim sarkması ameliyatından sonra hasta evine döndüğünde uzun süre dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Bunlar iyileşme sürecinin normal seyrinde devam etmesi, uzamaması için gereklidir. Dokuların tam olarak iyileşmesi altı hafta sürer. Bu süreç içinde doktorun belirttiklerine dikkat etmek önemlidir.
İlaç Kullanımı
Ameliyat sonrasında doktor tarafından bazı ilaçlar reçete edilebilir. Bunlar genellikle ağrı kesiciler ve antibiyotiklerdir. Gerekli durumlarda başka ilaçlar da verilebilir. Bu ilaçlar doktorun belirttiği süre boyunca, düzenli olarak kullanılmalıdır.
Doktor Kontrolü
Taburcu olduktan sonra ilk kontrol işlemden 10 gün sonra gerçekleşir. Doktor bazı durumlarda daha erken de kontrol isteyebilir. İlk kontrolde dikişler kendiliğinden eriyen şekilde değilse alınır. İyileşme durumu gözlenir. Bundan sonraki kontrol doktor gerek görürse gerçekleşir. Ayrıca bazı rahatsızlıkların varlığı durumunda doktor kontrolleri ameliyat sonrasında da rutin olarak devam eder. Kontrollere zamanında gidilmesi önemlidir.
Havuz ve Denize Girme
İşlemin üzerinden altı hafta geçene kadar havuza, denizce girilmemesi ve dolu küvette oturulmaması gerekir. Aynı şekilde sauna, kaplıca gibi ortamlar da tercih edilmez. Bunlara başlamadan önce de doktora danışmak faydalı olur. Enfeksiyon oluşmaması için böyle yerlere dikkat etmek gerekir.
Duş Alma
Hastalar genellikle eve döndükten sonra duş almaya başlar. Fakat açık ameliyat tercih edildiyse pansuman alınana kadar duş alınmaması gerekir.
Cinsel İlişki
İşlemden sonra bir süre cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Bu süre altı ve sekiz hafta arasında değişir. Bu süre boyunca vajen içine herhangi bir müdahalede bulunulmaz.
Ağırlık Kaldırma
Ameliyat esnasında açılan kesilerin boyutu uygulanan yönteme göre değişir. Ancak ameliyat sonrasında bu dokuların tamamen iyileşmesi için geçen süre yaklaşık 6 haftadır. Bu süre zarfında ağır kaldırmak yara yerinde açılmalara, geç iyileşmeye ve kanamaya neden olabilir.
Tampon
Ameliyattan altı-sekiz hafta sonraya kadar tampon kullanmamak gerekir. Kullanmaya başlamadan önce doktora danışmak faydalı olur.
Spor ve Egzersiz
İşlemden sonra dokular iyileşene kadar spor yapmaya başlamak sakıncalıdır. İyileşme süresine hareketli olmak, yürümek önemli olsa da bu hareketlilik spor yapacak kadar olmamalıdır. Spora başlamak için altı hafta beklemek gerekir. Ağır sporlar için de altı ay kadar beklemek gerekir.
Sık Sorulan Sorular
Rahim Sarkması Bitkisel Yöntemlerle Tedavi Edilebilir mi?
Rahim sarkmasının bitkisel bir tedavisi bulunmaz. Bilinç yapılan uygulamalar yaşanan şikâyetleri arttırabilir. Kaldı ki erken evre rahim sarkmalarında ameliyat tercih edilmez. Egzersizler ve çeşitli medikal yaklaşımlar yeterli olur. İleriki evrelerde ameliyat gerekliliği doğar. Bu durumda, sarkmanın verdiği rahatsızlıktan kurtulmanın başka yolu kalmamış olur.
Kegel Egzersizlerinin Faydaları Nelerdir?
Kegel egzersizleri erken evre rahim sarkmasının tedavisinde etkili olur. Hastanın egzersizleri öğrenmesi ve düzenli uygulaması tek başına yeterli olur. Kegel egzersizleri rahim sarkmasını önlemek için de yapılabilir. Bu egzersizler rahim sarkmasını tedavi etmesinin yanı sıra farklı birçok etkiye sahiptir. İdrar kaçırma problemini çözmede, kolay orgazm olmada, iç organları desteklemede, normal doğumun kolaylaştırılmasında, menopoz etkilerini azaltmada faydalı olduğu gözlenmiştir.
Ameliyat Ne Kadar Sürer?
Rahim sarkması ameliyatlarının süresi ameliyat yöntemine göre değişir. Fakat ortalama 2-4 arasında tamamlanır.
Rahim Sarkması Gebeliği Engeller mi?
Rahim sarkması doğurganlığı kötü etkilemez. Fakat hastanın yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürür.
İdrar Kaçırma Problemi Ameliyattan Sonra Geçer mi?
Sarkmalara bağlı idrar kaçırma problemi varsa tedavi buna yönelik uygulanır. Ayrıca bazı işlemlerde vajina daraltma da yapılır. Ameliyattan sonra idrar kaçırmanın düzelmesi beklenir.
Rahim Sarkması Cinsel Yaşamı Nasıl Etkiler?
Hastalık ilerledikçe cinsel yaşantı için de sorun oluşturmaya başlar. Cinsel ilişkiden zevk alınmaması, tatmin olunmaması ve isteksizlik gibi sorunlar oluşabilir.
En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mı?
En iyi doktor tanımı yapmak güç olsa da deneyimli doktor hasta için avantaj oluşturur. Doktor seçerken hastalar deneyimlerine güvendiği, rahat iletişim kurabildiği doktorları tercih ederse süreçleri daha kolay atlatır.
Rahim Sarkması Ameliyatlarını SGK Karşılar mı?
Rahim sarkması ameliyatları SGK tarafından karşılanır. Devlet hastanelerinde tedaviler ücretsiz gerçekleştirilebilir. Özel hastanelerde ise ek ödemeler gerekebilir.
Rahim Sarkması Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
2 gün içerisinde taburcu ediyoruz 1 hafta içerisinde ise normal yaşamına dönüyor.
Rahim Sarkması Ameliyatı Zor Mu?
Hayır kolaylıkla uygulanabilir.
Rahim Sarkması Ameliyat Fiyatı Neye Göre Belirlenir?
Rahim sarkması ameliyatları estetik amaçlarla icra edilmektedir. Fiyatı belirleyen unsurların başında da amaç gelmektedir. Sonrasında ise kullanılacak yöntem etkilidir. Rahim tamamen alınıp alınmayacağı, rahimle birlikte mesaneye müdahale edilip edilmeyeceği ve ameliyatın vajinadan mı yoksa karından mı yapılacağı fiyatı etkiler. Son olarak ise operasyonu gerçekleştirecek doktorun bu konudaki uzmanlığı fiyatlar üzerinde etkilidir. Ameliyatın fiyatlarını merak edenlerin mutlaka muayene olması gerekmektedir.
Rahim Sarkması Ameliyatı Nereden Yapılır?
Rahim sarkması ameliyatlarında kullanılan üç teknik operasyon yapılacak bölgeyi belirlemektedir. Eğer ameliyat rahmin tamamen alınması şeklinde icra edilecekse vajinadan; asma yöntemi tercih edilecekse de karından kesi açmak şeklinde icra edilmektedir. Karından kesi kapalı ya da açık yöntem olmasına göre değişmektedir.