Skolyoz (Omurga Eğriliği) Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 10 - 12 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 1 - 2 Hafta |
İşe Dönme Süresi | : 1 - 2 Ay |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Skolyoz (Omurga Eğriliği) Ameliyatı Hakkında
- Skolyoz Hastalığı Nedir?
- Skolyoz Hastalığı Sebepleri
- Skolyoz Ameliyatı Nedir?
- Kimler Skolyoz Ameliyatı Olmalıdır?
- Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Ameliyatsız Skolyoz Tedavileri
- Skolyoz Ameliyatı Hastane Şartları
- Skolyoz Ameliyat Yöntemleri
- Skolyoz Ameliyatı Fiyatları
- Sık Sorulan Sorular
- Ameliyat Olmadan Skolyoz Tedavisi Mümkün mü?
- Skolyoz Ameliyatı Zor mudur?
- Skolyoz Ameliyatı Ağrılı mı? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
- Yetişkinlerde Skolyoz Ameliyatı Daha mı Zor?
- Skolyoz Ameliyatı Kişiden Kişiye Değişir mi?
- Skolyoz Ameliyatı Kalıcı Etki Bırakır mı?
- Skolyoz Ameliyatı Sonrası Ne Zaman İşime Dönebilirim?
- Ameliyat Sonrası İstirahat Raporu Alabilir miyim?
- Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
- Doktor Kontrolleri Hangi Aralıklar ile Yapılır?
- En İyi Doktor Diye Bir şey Var mı?
- Hangi Hastaneleri Hangi Kriterlere Göre Seçmeliyim?
- Ameliyat İptal Edilebilir veya Ertelenebilir mi?
- Skolyoz Ameliyatı Caiz midir?
- Skolyoz Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?
- Skolyoz Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
- Skolyoz Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Sürede İyileşilir?
- Skolyoz Ameliyatı Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
- Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Skolyoz Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılmalıdır?
Halk arasında omurga eğriliği olarak da bilinen Skolyoz, hastalıktan öte önemli bir bulgudur. Çok fazla nedeni olabilir ve alt metine bakıldığında skolyoz sorunu ile karşı karşıya gelen hastaların büyük bir kısmının farklı sıkıntılar nedeniyle de sorun yaşadığı ortaya çıkacaktır. Sağlıklı bir omurga yapısının belli başlı nedenler yüzünden deforme olması ya da zarar görmesi sonucu skolyoz ortaya çıkabiliyor. Belli bir yaş sınırı olmadığını belirtmek gerekiyor ve tüm yaş grupları da risk altındadır. Skolyozun çok sayıda alternatif tedavi yöntemi vardır ancak cerrahi müdahale bunların arasında kesin çözüm sunanıdır. Ameliyat, ilerlemiş hastalarda kaçınılmaz hale gelebilir ve uzman bir cerrah tarafından ameliyat gerçekleştirilmelidir.
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Ameliyatı Hakkında
Fizik tedavi ve korse tedavisi etkili olmadığı takdirde son olarak cerrahi müdahaleye başvurulur. Bahsi geçen ilk iki tedavi yöntemi, ilerlememiş olan durumlarda başarılı bir müdahale olacaktır ancak teşhiste geç kalındığı takdirde cerrahi müdahaleye başvurmak gerekiyor. 40 ve 45 derecelik eğrilikler söz konusu ise cerrahi tedavi dışında herhangi bir yöntemin denenmesi söz konusu olmayacaktır.
Skolyoz Hastalığı Nedir?
Skolyoz, basit bir tanım ile omurga eğriliği olarak karşılık bulmaktadır. Skolyoz hastalığı her yaş grubunda ve çocuklarda da görülebilen sorunlardan bir tanesidir. Çocuklarda tedavisi çok daha kolay olmakla birlikte yetişkinlerde de var olan bu sorun, omurga eğriliği ilerlediği takdirde çok daha sıkıntılı bir hal almaktadır. Eğrilik ya da bükey şekle sahip olan omurga, normal insanlarda düz ve sabit bir şekilde uzanmaktadır fakat skolyoz hastalığına sahip kimselerde anormal bir yol seyretmektedir. Skolyoz yöntemi-tedavisinde, omurgasında sorun belirlenen hastanın saha dağlıktı bir omurga yapısına sahip olabilmesi için müdahaleler esastır.
Skolyoz Hastalığı Sebepleri
Halk arasında omurganın belirgin bir şekilde yana eğrilmesi olarak da bilinen bu hastalık, şekil bozukluğunun yanı sıra sağlık açısından da ciddi anlamda olumsuz bir etkiye sahiptir. Skolyoz, bir bulgu olarak da tanımlanabilir ve herhangi bir hastalığın devamı niteliğinde bir sorun olarak da lanse edilmektedir. En büyük nedenlerinden bir tanesi sebebi bilinmeyen gizli skolyoz olarak karşımıza çıkıyor ve en çok karşı karşıya gelinen etkenler arasında gösteriliyor. Genetik faktör de bir diğer neden olarak gösteriliyor ancak tek başına oluşumda etkili değildir ve altında farklı sebepler de vardır. Genetik faktörlere yardımcı olarak çevresel faktörler de bu hastalığın ya da bulgunun oluşumunda önemli pay sahibidir. Bulgunun bir diğer nedeni ise oturma pozisyonu olarak biliniyor ve kötü duruş nedeniyle de bu hastalık ortaya çıkabiliyor. Gerçekleştirilen sportif faaliyetlerde zarar gören omurga yapısının ortaya çıkardığı bir sorun olarak da lanse edilebilir.
İdiopatik Olan Sebepler
Omurgadaki eğrilik genellikle C ya da S harfini andıracak şekilde meydana gelir. Omurlardaki dönme daha belirgin bir hal alır ve gizli skolyoz olarak da karşılık bulur. Sebebi tam bilinmeyen ve aydınlatamayan skolyoz türüdür ve birçok hastada karşılaşılabilen bir durumdur.
Adölesan İdiopatik Sebepler
10 ila 18 yaş grubu arasında en sık görülen skolyoz türlerinden bir tanesidir. Bağ dokusu hastalıkları ile birlikte omurgada meydana gelen kırıklar da bu hastalığın nedenleri arasında gösterilebilir. Omurga enfeksiyonları, tümörler, romatizma hastalıklar da bu türün en belirgin nedenleri arasında yer almaktadır.
Ailesel Faktörler
Genetik olarak da adlandırılan sebepler bütünüdür. Özellikle ailesinde skolyoz görülen bir çocuğun, ergenlik döneminde denetim altında olması şarttır. Düzenli kontroller bu bağlamda fayda sağlayacak ve var olacak olan bir skolyoz hastalığının erken biçimde önüne geçilmesini sağlayacaktır.
Kas-İskelet Sistemi
Kas hastalıkları ile başlayan süreçte kasların zayıflaması kontrolün yitirmesi ile birlikte farklı skolyoz türleri de ortaya çıkabiliyor. Kas iskelet sisteminde yaşanan sorunların erken teşhisi bu bağlamda büyük önem taşıyor ve basit tedavi yöntemleri ile de sorun kısa sürede ortadan kaldırılabiliyor.
Büyüme Faktörleri
Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde yaşanan sorunlar, skolyoz hastalığının en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Beslenme düzensizliği ve kas yapısının tam olarak şekil alamaması da skolyoz nedenleri arasında gösteriliyor. Az önce de belirtildiği gibi ailesinde skolyoz görülen çocukların ergenlik dönemleri daha sıkı bir şekilde takip edilmeli ve kontroller de düzenli olarak gerçekleştirilmelidir.
Sinir Basılar
Yapısal olmayan skolyozun en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Omurganın belli başlı sebepler nedeniyle gelişimini tamamlayamaması yapılsa olmayan skolyozu meydana getiriyor. Sinir basılar ile birlikte apse ve tümörler de bu durumda etkenler arasında gösterilebilir.
Apseler
Yukarıda da bahsedildiği gibi yapısal olmayan skolyozda en önemli etkenlerden bir tanesidir ve apseler ile birlikte tümörler de bu konuda etkindir.
Skolyoz Ameliyatı Nedir?
Bel ya da göğüs kısmında görülen ve omurgalara bağlı bir hastalık olarak tanımı yapılan skolyoz, her yaş grubunu risk grubuna dahil edebilen hastalıklardan bir tanesidir. Nedenleri tam olarak ortaya çıkartılamayan ve farklı hastalıklar ile birlikte gelişme kaydedebilen ilginç de bir bulgudur. Çocuk yaşlarda meydana gelebileceği gibi ergenlik döneminde ya da yaşlılık döneminde de meydana gelebilir. Hastalığın üç farklı tedavi yöntemi vardır. Fiziksel tedavi, korse tedavi ve son olarak yüksek eğrilik durumunda cerrahi tedavi yöntemidir. Skolyoz ameliyatı, eğriliğin ortadan kaldırılması için gerçekleştirilen cerrahi müdahaleler bütünüdür ve az önce de belirttiğimiz gibi eğrilik, korse ya da fizik tedavi ile ortadan kaldırılamadığı takdirde bu müdahaleye başvurulacaktır.
Kimler Skolyoz Ameliyatı Olmalıdır?
Teşhisler sonucu 40 derece üzerinde bir eğrilik tespit edildiği takdirde ameliyat dışında herhangi bir tedavi yöntemine başvurulmayacaktır ve bu sorun ile karşı karşıya olan hastaların da muhakkak skolyoz ameliyatı olmaları gerekiyor.
Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Skolyoz ameliyatında, sağ ve sol omurga bölgesine eğriliği tedavi etmesi adına metal çubuklar yerleştiriliyor. Bu metallerin omurgaya yapacağı baskı ile birlikte eğrilik sorunu uzun vadede ortadan kaldırılıyor. Vidalar ve metal çubukların asıl görevi eğriliği düzeltme adına ihtiyaç duyulan baskıyı sağlamaktır. Vidalar, her omurda iki adet bulunan pediküllere yerleştirilmektedir. Vidaların sahip olduğu boşluklu kısımlara da çubuklar eklenir. Metal parçaların paslanmaz çelik ve titanyum olduğunu da belirtmek gerekiyor. Ameliyat sonrası iyileşme anlık olarak meydana gelmez ve çubukların işlevini yerine getirmesi ile birlikte uzun vadede bir iyileşme süreci mümkün hale gelir.
Skolyoz tedavisinde özellikle çocuklarda cerrahi müdahale, riskli olarak tanımlansa da bu müdahaleye ihtiyaç duyulmaktadır. Omurgasında eğrilik ya da bükey yapılanma sorunu tespit edilen çocuklarda ameliyata gerek kalmadan farklı tedavi yöntemleri de tercih edilebilmektedir ancak bu omurganın eğrilik derecesine bağlıdır. Riske bağlı felç nedeniyle hastaların büyük bir kısmı omurgasında var olan sorun ile hayatlarına devam etmeyi tercih ediyor. Ameliyatın taşıdığı riskler ya da tedaviye karşı var olan ön yargı ne yazık ki hastaları ameliyat masasından uzak tutuyor.
Ameliyatsız Skolyoz Tedavileri
Erken teşhisin önemini skolyoz tedavisinde daha net bir şekilde görmek mümkündür. Skolyoz, erken teşhis edildiği takdirde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan fizik tedavi yöntemi ile daha basit bir şekilde tedavi edilebiliyor ve yapılan araştırmalar da başarı oranının bir hayli yüksek olduğunu gösteriyor. Fizik tedavi programları ile birlikte denetimli bir şekilde kontrol altına alınan hastalığın ilerlemesi de yine bu tedavi ile birlikte engelleniyor. Skolyozun başlıca nedeni olarak görülen kas tespit edilir ve valedo terapi adı verilen bilgisayar destekli sistem ile birlikte hangi fizik tedavi yönteminin daha uygun olduğu ortaya konulur.
Yine bu fizik tedavi programı ile birlikte desteklenecek egzersiz programı da hekim tarafından çıkartılacak ve hastaya sunulacaktır. Bu sayede skolyoz, ameliyatsız olarak tedavi edilebilir ve hastalığın ilerlemesi gibi bir durum da söz konusu olmayacaktır.
Fizik Terapi Egzersizleri
Fizik terapi egzersizleri tek başına yeterli olabilir ancak bunun öncesinde profesyonel bir teşhis gerekiyor. Uzman hekim tarafından bilgisayar destekli çalışma ile birlikte hastalığa neden olan kas belirlenmelidir ve hastanın bedensel olarak neye ihtiyacı olduğunu ortaya koyan bir egzersiz programı tanımlanmalıdır. Bu program düzenli bir şekilde uygulandığı takdirde korse tedavisi ya da cerrahi müdahaleye herhangi bir şekilde gerek kalmayacaktır.
Skolyoz tedavisinde bilgisayar destekli çalışmalar büyük önem taşıyor ve özellikle hastalığın tespit edilmesinde hem hekimlerin hem de hastaların en büyük yardımcısı olduğunu da belirtmekte fayda var. Yine fizik tedavi öncesi bu teknolojiden yardım alınıyor ve gerekli teşhis sonrası uygun egzersiz programı da hazır hale getiriliyor.
Erken teşhisin ne kadar önemli olduğu skolyoz tedavisinde bir kez daha ortaya çıkıyor çünkü erken teşhis durumunda cerrahi müdahaleye gerek kalmadan çözüm üretilebiliyor ancak bu mümkün olmadığında ve eğrilik 40 derecenin üzerine taşındığında ne yazık ki tek yol cerrahi müdahale olacaktır.
Kas Güçlendirici Uyarılar
Skolyoza etki eden ve neden olan kas tespit edildiği takdirde ve bu kasın tespitinde erken davranıldığında cerrahi müdahaleye herhangi bir şekilde gerek duyulmayacaktır. Kas güçlendirici uyarılar ile tedavi de mümkündür ve fizik tedavi destekli bir çalışma ile sorunun ortadan kaldırılması mümkündür.
Ağrılı Tedaviler
Fizik tedavi kapsamında gerçekleştirilen ağrılı tedaviler, ileri derece skolyoz hastalıklarında uygulanıyor ve başarı oranı da bir hayli yüksektir. Tedavinin ağrılı olduğu ve zor bir yöntem olduğu aşikâr ancak başarı oranının yüksek olması insanları bu tedaviye bir adım daha yakın hale getiriyor.
Reformer Pilates
Çok sayıda hastalıkta olduğu gibi skolyoz tedavisinde de pilatesin ne kadar faydalı ve işe yarar olduğunu görebiliyoruz. Reformer pilates, aletli pilates olarak da biliniyor ve eğrilik bulunan kas yapısına direkt olarak etki etmek adına tercih ediliyor. Program ise kişiye uygun ve hekim tarafından belirlenmelidir. Kas yapısının zamanla normale döndüğünü ve düzelmelerin meydana geldiğini gözlemleyebileceksiniz ancak eğrilik derecesi 40’ın üzerine çıktığı takdirde pilates ne yazık ki çok da etkili olmayacaktır.
Alternatif Tedavi Yöntemleri
Yoga ve akupunktur, alternatif tedavi yöntemleri arasında en popüler olanları ancak bununla birlikte alternatif tıp da dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. Bir diğer tedavi yöntemi ise özellikle son dönemde gündeme gelen bio enerji tedavisidir. Birçok hastalığın tedavisinde başrolde yer alan bio enerji tedavisi, skolyosz hastalığının tedavi edilmesi için de birçok hekim tarafından tercih ediliyor ve başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor.
Akupunktur
Akupunktur tedavisi cerrahi müdahalenin ya da fizik tedavinin yerini ne yazık ki tutmayacaktır. Eğriliğin başlangıç dönemlerinde tespit edilmesi akupunktur tedavisini başarılı kılacaktır ancak ileri derecede eğrilik durumlarında ne yazık ki bu tedavi yöntemi etki göstermeyecektir.
Schorth
Meissen’de keşfedilen ve Alman Doktor Katharina tarafından uygulanan tedavi yöntemi, 1921 yılına damga vurmuş ve o dönemi büyük ölçüde etkisi altına almıştır. Doktor, kendi kliniğini açtıktan sonra kızı Christa tarafından birtakım çalışmalar yürütüldü ve bu çalışmalar, Katharina’nın ölümünden sonra daha fazla yoğunluk kazandı. Annesinin ortaya koyduğu çalışmaları geliştirerek daha kusursuz bir seviyeye taşıyan Christa, egzersize dayalı bir skolyoz tedavisi ile karşımıza çıktı ve hali hazırda dünya üzerinde en çok kabul gören tedavi yöntemlerinden bir tanesi olduğunu söylemek de mümkündür.
Bu tedavi yöntemini başarılı bir şekilde uygulamak için doktorların sıraya girdiğini söyleyebiliriz. Schorth belgesine sahip olan ve bu eğitimi alan doktorlar, bu tedavi yöntemini uygulamak için doktorlar listesindeki yerini alıyorlar. Bu tedaviyi gerçekleştirecek olan doktorların postural özellikleri barındırmaları ve daha da önemlisi skolyoz yöntemi ile ilgili spesifik bilgilere de sahip olmaları gerekmektedir.
Tedavi, bireysel yapılabiliyor ancak bazı doktorlar grup tedavisi olarak da çalışmalarını gerçekleştirebiliyor. Tedavinin en büyük amaçlarından bir tanesi postural kontrolün tam olarak sağlanmasıdır. Tedavide korse kullanımı mümkündür ve hastalığın ilerlemesi için korse desteği alınmalıdır. Hasta, tedavi ile birlikte günlük faaliyetlerinden geri kalmıyor çünkü verilen egzersiz programını kendi başına uygulayabilmesi de söz konusudur.
Yoga
Egzersiz programları ile birlikte yoga yaparak da skolyoz hastalığını geride bırakmak ve eğrilik sorunundan kurtulmak mümkündür. Bunun için özel egzersiz programları ve yoga teknikleri de mevcuttur. Hekim kontrolü sonrası neye ihtiyacınızın olduğu ve nasıl bir programın sizleri beklediği de tespit edilecektir.
Skolyoz Ameliyatı Hastane Şartları
Nasıl bir hastanede ameliyat olmalıyım ya da hangi uzman ile görüşmeliyim sorularının yanı sıra ameliyat olacağınız hastanenin bu ameliyat için yeterli donanıma ve personel desteğine sahip olup olmadığını da bilmeniz gerekiyor. Skolyoz ameliyatı sonrası hemen taburcu edilmeyeceğiniz için yatışlarınızı daha rahat ve daha konforlu hale getirmek adına hastane seçimleriniz de büyük önem taşıyor.
Yoğun Bakım Gerekir mi?
Yoğun bakım gerektiren bir ameliyat değildir ancak taburcu olmanız zaman alacaktır. Ortalama 1 hafta boyunca yatış veriliyor ve bu süre zarfında hasta, doktor kontrolünde ve denetimindedir. Yatış süresince uygulamanız gereken bazı şeyler var ve dikkat etmeniz gereken detaylar da yine hekim tarafından sizlere sunulacaktır.
Refakatçi Gerekir mi?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yatış verilecek bir ameliyat olduğu için refakatçiye de ihtiyacınız olacaktır. Hastanede tek olmanız tavsiye edilir bir durum değil çünkü hareket kabiliyetiniz belli oranda azalacak ve özellikle ilk günlerde daha büyük sıkıntı yaşayacaksınız. Bu süre zarfında refakatçinizin olması sizin için de daha iyi olacaktır ve en azından günlük rutin işlerinizde bir destekçi görevi görecektir.
Skolyoz Ameliyat Yöntemleri
Cerrahi müdahale aşamasında sizleri çok farlı yöntemler bekliyor ve her biri kendi içerisinde başarılı müdahale yöntemleri olduğu için hekimler tarafından da gönül rahatlığı ile tercih edilebiliyor.
Spinal Navigasyon
Vida yerleştirme işleminde yardımcı bir müdahale olarak bilinen spinal navigasyon, omurganın 3 boyutlu şekilde ve sorunsuz bir şekilde görüntülenmesine de fırsat tanıyor. Bu görüntüleme daha emniyetli ve daha sorunsuz bir müdahaleyi de beraberinde getiriyor ve başarı oranı da bir hayli yüksektir. Başarı oranı, yapılan araştırmalara göre %100’e yakın ve aslında müdahale yöntemini popüler hale getiren en önemli detay da budur.
Nöromonitorizasyon
Sinir sinyal geçişlerini daha kusursuz bir şekilde takip edebilmek adına uygulanan yöntemlerden bir tanesidir ve başarı oranı da bir hayli yüksektir. Ameliyat süresince omuriliği daha bariz bir şekilde kontrol etmek mümkündür ve yaşanacak her türlü sorunda sinyal verilerek gerekli uyarı yapılmaktadır. Bu yöntem sayesinde felç riski en aza indirgeniyor ve az önce de belirttiğimiz gibi en ufak bir yırtılma ya da sorunda sinyaller verilerek müdahale etmek çok daha profesyonel bir hal alıyor.
3D-Print Yöntemi
İleri teknoloji, tıp dünyasına katkıda bulunmaya devam ediyor ve skolyoz hastaları ile birlikte hekimleri de mutlu eden bir teknoloji karşımıza çıkıyor. Bu teknoloji ile birlikte hastanın omurgalarını birebir kopyalamak mümkündür ve bu sayede omurga üzerinde inceleme yapmak da çok daha basit bir hal alıyor. Cerrah için büyük konfor ve hastalar için de başarı oranının yükseleceği bir ameliyata hazırlık niteliği taşıyor. Geçmiş yıllarda cerrahlar hayal ederek ya da tahmin yürüterek sonuca gitmeye çalışıyordu ancak bu teknoloji sayesinde birebir görüntülenen omurgalar üzerinde sanal ameliyat çalışması bile mümkün hale geliyor.
Skolyoz ameliyatında en büyük sorun felç riski iken şimdilerde teknoloji ve alternatif yöntemler sayesinde bu risk en aza indirgenmiş durumda. 3D-Print yöntemi ile omurgaya erişim sağlamak çok daha kolay. Hekim bu sayede sorunu daha net bir şekilde keşfedebiliyor ve az önce de belirttiğimiz gibi sanal bir ameliyat ile sonuçları da sanal dünyada ortaya koyma şansına sahip oluyor. Bu teknoloji an itibarıyla birçok klinikte ve yine birçok hekim tarafından kullanılıyor. Tercih edeceğiniz kliniklerde bu detayı da göz önünde bulundurmanızda fayda var. Hekim ve hasta konforunun üst seviyelerde olduğu müdahalelerin başarı oranı da her daim daha yüksek olacaktır.
Skolyoz Ameliyatı Fiyatları
Skolyoz, yani omurga eğriliği ameliyatı ile ilgili fiyat bilgilendirmesi yapmak ne yazık ki çok mümkün değil. Bu ameliyatı yapacak olan hekim, hastanın sahip olduğu hastalık seviyesi, omurgadaki eğrilik durumu ve yapılacak olan müdahale, fiyattaki değişikliklere neden olan etkenlerden bazılarıdır. Bu ameliyatı gerçekleştiren kurum ya da hekimler ile iletişime geçerek bilgi almanız sizler adına çok daha sağlıklı ve doğru olacaktır. Omurgada var olan eğrilik, genellikle küçük yaşlarda duruş bozukluğu ile birlikte kolayca tespit edilebiliyor ancak bu sorunu yaşayan hastaların bazılarında görsel olarak sorunu tespit etmek zaman zaman zorlaşabiliyor.
Omurganın yapısal bozukluğu ve tedavi yöntemi ile birlikte karşınıza bir fiyat çıkartılacaktır ancak bu platform üzerinden sabit bir rakam vermek sağlıklı bir bilgilendirme olmaz. Ameliyat için tercih edeceğiniz hekim tüm tetkikleri gerçekleştirdikten sonra fiyat bilgilendirmesi de yapacaktır.
Skolyoz tedavisinde uygulanan çok sayıda farklı yöntem var ve ameliyat teknikleri de farklılık gösterebiliyor. Omurgasında eğrilik tespit edilen hastanın omurga eğrilik derecesi belirlendikten sonra tedaviye geçiliyor. Çocuklarda cerrahi tedaviye yanıt almak çok daha kolay ve bu aşamada çocukların gelişimini ya da büyümesini engelleyen bir müdahalenin söz konusu bile olmadığını da belirtmek gerekiyor. Ameliyatın nasıl bir süreci beraberinde getireceği ve bununla birlikte ne kadara mal olacağı gibi sorulara yanıt almak adına uzman cerrahlar ile iletişime geçmeniz gerekiyor. Online dünyada verilen rakamların büyük bir kısmı doğruluk payı taşımıyor ve ortalama rakamlar olduğu için gerçek rakamları duyduğunuzda şaşırabilirsiniz. En sağlıklı yöntem kurum ya da cerrahlar ile irtibata geçmek ve tetkikler sonrası net fiyat almak olacaktır. Bunun için de randevularınızı alarak hekimleri hastanelerde ziyaret edebilirsiniz.
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Ameliyatı Öncesi
Cerrahi müdahale öncesi hekim ile detaylı bir görüşme yapılmalı ve bu görüşmede hastanın aklına takılan tüm sorular da detaylı bir şekilde hekime iletilmelidir. Beklenti ve hedeflerin yanı sıra ne tür tetkiklerin yapılacağı da yine hekimle görüşülecekler arasında yer alıyor. Cerrahi müdahale öncesi hekim tarafından bir beslenme programı verilecektir ve bu programın da hatasız bir şekilde uygulanması gerekiyor.
Bedensel olarak hazırlığın yanı sıra zihinsel hazırlık da önemlidir ve bu konuda yardım alacağınız kişi de kesinlikle hekimleriniz olacaktır.
Ameliyat Öncesi Tetkikler
Ameliyatını seyrini olumlu ya da olumsuz etkileyecek durumları ve detayları belirlemek adına cerrahi müdahale öncesi birtakım tetkikler yapılmalıdır. Fiziki muayene ile birlikte başlayacak olan süreç röntgen ile devam edecektir ve bu tetkikler sonrası nasıl bir ameliyat planlamasının söz konusu olacağı da hekim tarafından belirlenecektir. Tetkiklerin eksiksiz bir şekilde yapılmasına özen göstermeniz gerekiyor.
Fiziki Muayene
Herhangi bir teknolojik cihaza ihtiyaç duyulmadan elle yapılan kontrollerdir. Hasta, şikayetlerini ilettikten sonra gerekli muayene yapılır ve sorun tespit edilmeye çalışılır.
Röntgen
Röntgen çekimi ile birlikte sorun olan omurga ya da kas yapısı daha net bir şekilde tespit edilir. Fiziki muayene sonrası taşların yerine tam olarak oturması için röntgen çekimi şarttır ve röntgen sonuçları da hekimle paylaşılmalıdır.
Bilgisayar Ölçümleri
Bilgisayar destekli tetkikler sayesinde eğrilik daha net bir şekilde ortaya çıkacak ve müdahale yöntemi de az çok belirlenmiş olacaktır.
Kan Tahlili
Ameliyat için uygun olup olmadığınız ya da ameliyatı olumsuz etkileyecek olan birçok detay, kan tahlili ile birlikte ortaya çıkacaktır. Birçok cerrahi müdahale öncesinde olduğu gibi skolyoz ameliyatı öncesi de kan tahlilinin hekim ile paylaşılması şarttır.
Anestezi Kontrolü
Anestezi destekli müdahalelerden bir tanesi olan skolyoz ameliyatı, bu tür her ameliyatta olduğu gibi anestezi kontrolüne de ihtiyaç duymaktadır. Kişinin anesteziye vereceği tepki bu tetkikler sayesinde ölçülüyor ve ameliyatın seyrini olumsuz olarak değiştirecek bir durum mevcut ise gerekli önlemler de en kısa sürede alınıyor. Anesteziye bağlı olumlu sonuçları bertaraf edebilmek adına bu tetkiklerin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi şarttır.
Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması
Her ameliyat öncesinde olduğu gibi skolyoz ameliyatı öncesi de hastanın, kullandığı ilaçları hekim ile paylaşması şarttır. Bunun nedeni ise ilaçların ameliyata yapacağı etkidir. Eğer bu tür bir sorun söz konusu ise hastanın ilaçları ameliyattan uzunca bir süre önce bırakması talep edilir. Kan sulandırıcı ilaçlar ameliyat öncesi tehlike arz ettiği gibi ameliyat esnasında da hekim konforunu olumsuz anlamda etkileyebilir.
Alınan Tedavilerin İncelenmesi
Ameliyat öncesi hastanın, hekim ile paylaşması gereken detaylardan bir diğeri de daha önce aldığı tedaviler ve olduğu ameliyatlardır. Yine bunun da nedeni skolyoz ameliyatına etki edecek detayların belirlenmesi ve buna göre hareket edilmesidir. Mutlaka gelecek tedavileriniz için hekim ile bütün detayları açıkça paylaşmanız gerekmektedir.
Operasyon Planının Hazırlanması
Tetkikler sonrası hastanın durumu daha belirgin ve daha net bir hal alacaktır. Bu tetkikler doğrultusunda hekim tarafından operasyon planlaması yapılacak ve hasta ile paylaşılacaktır. Operasyon planlaması sonrası hastanın neler yapması gerektiği ve ameliyat öncesi hangi hususlara dikkat etmesi gerektiği de yine hekim tarafından paylaşılacaktır.
Ameliyat Öncesi Beslenme
Ameliyat öncesi hekim tarafından hastaya uygun bir beslenme programı sunulacak ve tavsiyeler verilecektir. Az önce de belirttiğimiz gibi beslenmenin yanı sıra kullanılan ilaçlar konusunda da ekstra hassasiyet göstermek gerekiyor. Kan sulandırıcı ilaçların terk edilmesi ve bunun yanı sıra sigara ve alkol gibi zararlı içeceklerin de en az 10 gün öncesinden bırakılması tavsiye ediliyor.
Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi
Ameliyat öncesi olmasa bile sigara ve alkol sağlık açısından içilmemelidir çünkü kullanıldığı takdirde hem bedenen hem de ruhen çok fazla zararı bulunmaktadır. Ameliyat öncesi bu içeceklere karşı daha dikkatli olmanız gerekiyor. En az 10 gün öncesinden tedbirinizi almalı ve bu içecekleri terk etmelisiniz.
Skolyoz (Omurga Eğriliği) Ameliyatı Sonrası
Skolyoz ameliyatı sonrası ağrılarınızın olması gayet normal bir durumdur ve iyileşme sürecinin seyri olarak da açıklanabilir. Ağrılarınızın dindirilmesi ve gündelik hayatlarınıza daha normal bir şekilde devam edebilmeniz için kullanmanız gereken ilaçlar da hekim tarafından reçete eşliğinde verilecektir.
Ameliyat Günü
Ameliyat günü bedensel hazırlığın yanı sıra zihinsel olarak da kendinizi hazır etmeniz hem sizlerin hem de hekimin konforu için önemli bir detaydır. Bu konuda hali hazırda aklınızda soru işaretleri varsa hekiminize danışabilir ve yardım alabilirsiniz. Ameliyat odasının hazırlanması, personelin hazır hale gelmesi ve hastanın hazırlanması ile birlikte ameliyat için harekete geçilecektir.
Ağrılar
Ameliyat sonrası ağrılarınız, aksi bir durum söz konusu olmadığı takdirde şiddetli bir seviyeye ulaşmaz. Ağrıların en aza indirgenmesi için birtakım ilaçlar verilecektir ve bu ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız da lehinize olacaktır.
Hareket Kabiliyeti
1 hafta sonra taburcu olacaksınız ancak bu süre iyileşme durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir ve buna karar verecek olan da hekimlerinizdir. Hareket kabiliyetinizi kısa sürede kazanmanız pek mümkün değildir. Bir süre daha yakınlarınızdan destek alacak ve gündelik ihtiyaçlarınız için de bir refakatçiye ihtiyaç duyacaksınız.
Kullanılacak İlaçlar
Ağrı kesici ağırlıklı olmak üzere birtakım ilaçlar yazılacaktır. Bu ilaçların hangi sıklıkla ve nasıl kullanılması gerektiği de hekimleriniz tarafından sizinle paylaşılacaktır.
Ayağa Kalkma
Ameliyat sonrası 1 haftalık taburcu süreci sizleri bekliyor ve daha sonra ayağa kalkabiliyorsunuz ancak hareket kabiliyetiniz bir süre daha eskisi kadar özgür olmayacaktır. Bu aşamada yakınlarınızdan yardım alabilir ve zorlanmadan hareket etmeye de ekstra özen göstermelisiniz.
Beslenme ve Diyet
Hekim tarafından hazırlanacak olan özel beslenme programını en az ilaç kullanımı kadar hassas bir şekilde devam ettirmeniz gerekiyor. Bu program sizi daha iyi hissettirecek ve bedensel olarak zorlanmanıza da belli oranda engel olacaktır.
Korse-Dren-Stepler Kullanımı
Drenler, hekimin belirlediği sürede yine hekim tarafından çıkartılacaktır ancak korseyi, iyileşme sürecini hızlandırmak adına gündelik hayatlarınızda kullanmaya devam edebilirsiniz. Yatarken ya da uyku pozisyonunda kullanmanıza gerek yok.
İlk Gün egzersizleri
Hareket kabiliyetinizi yeniden kazanabilmeniz adına egzersizler büyük önem taşıyor. Kendi araştırmalarınız ya da belirleyeceğiniz egzersiz programı yerine hekim tarafından bedenlerinizin istediği ve ihtiyacı olan egzersiz programını uygulamanız tavsiye ediliyor. Egzersizler sayesinde vücut daha ısınmış bir hal alacak ve hareket etmekte de çok fazla zorlanmayacaktır.
Gözetim Süresi
2 ila 3 ay gibi bir süreç, doktor denetiminde olacağınız süredir. Bu süre azalabilir ya da artabilir.
Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonlar
Ameliyat sonrası birtakım riskler karşınıza çıkacaktır. Uyuşmalar, enfeksiyon riski ve kanamalar da bu riskler arasında yer alıyor. Bu riskler ile karşılaştığınızda hiç telaşa kapılmadan mümkün olan en kısa zaman içerisinde derhal doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Gerekli çalışma ve müdahaleler sonucu sorun ortadan kalkacak ve gündelik hayatlarınıza da kaldığınız yerden devam edebileceksiniz. Morarma, şişlikler ve kızarıklıklar, hastaların en çok şikayetçi olduğu sorunlardan bazılarıdır ve kısa sürede müdahale edilebilecek sorunlar olduğunu da belirtmekte fayda var.
Kanama
Çok sık görülmese de skolyoz ameliyatı sonrası karşı karşıya gelebileceğiniz komplikasyonlardan bir tanesi de kanamadır. Bu tür durumlarda müdahale etmek yerine hekiminiz ile iletişime geçmeniz çok daha doğru bir hamle olacaktır. Kanamalar genellikle kısa süreli olur ancak hastalar bu durumda ne yapacaklarını bilemedikleri için bir panik durumu da söz konusudur.
Enfeksiyon
Enfeksiyon riski oldukça yüksek bir ihtimal ancak ilgili bölgeyi temiz tuttuğunuz ve bakımını sağlıklı bir şekilde yaptığınız takdirde bu riski en aza indirgemiş olacaksınız. Enfeksiyonun önüne geçilemediği takdirde hekimleriniz ile iletişim kurmanızda fayda vardır.
Anestezi Komplikasyonları
Skolyoz ameliyatı anestezi destekli bir ameliyattır. Bunun en önemli nedeni ise hasta konforu ile birlikte hekim konforunu da üst seviyelere taşımaktır. Ameliyat öncesi detaylarda belirttiğimiz gibi anestezi tetkikleri de yapılacaktır ve bu sonuçlara bağlı olarak hastanın ameliyat esnasında anesteziye vereceği tepki de bariz bir şekilde ortaya çıkacaktır. Anesteziden olumsuz etkilenme gibi bir durum sezildiği takdirde gerekli önlemler alınır ve ameliyatın seyrini olumlu etkileyecek hamleler en doğru şekilde yapılır.
Geçici Uyuşma
Özellikle ameliyattan sonraki ilk 1 haftalık sürede bu uyuşmayı daha belirgin bir şekilde yaşayacaksınız. Hareketleriniz daha kısıtlı hale gelecek ve hareket özgürlüğünüzü bir süreliğine kaybedeceksiniz. Ancak telaş etmenizi gerektirecek herhangi bir risk durumu söz konusu değildir.
Geçici Felç
Ani hareketlerde geçici felç durumu yaşanabilir ancak kısa süreli bir sorundur ve uygun yatış pozisyonu ile birlikte bu sorundan da kurtulabilirsiniz. Felç uzun süreli hale geldiği takdirde vakit kaybetmeden hekimlerinize görünmeniz gerekiyor.
Alerjik Reaksiyonlar
Genellikle kullanılan ilaçlar ya da anestezi neticesinde ortaya çıkan sorunlardan bir tanesidir. Alerji testi uygulandığı takdirde hastanın bu uygulamaya nasıl bir tepki vereceği de daha belirgin bir şekilde ortaya çıkacaktır. Nadir görünse de temkinli olmakta fayda vardır.
Morarma
Geçici sorunlardan bir tanesi olan morarma için herhangi bir müdahaleye gerek yoktur. Vücut, dinlenme ile birlikte bu sorunu kendiliğinden yok edecek ve eski görüntüsüne kavuşacaktır.
Şişlikler
Ameliyat sonrası en çok rastlanan komplikasyonlar arasında gösterilen şişlikler, vücudun kendini toparlaması ve istirahat edilmesi ile birlikte kısa sürede kendiliğinden yok olacaktır.
Ödem
Şişliklere bağlı ödem oluşumu birçok hastada görülebiliyor. Ödem için ilaç tedavisinin yanı sıra fizik tedavi de söz konusu olabilir. Hekim kontrolü ile birlikte soruna nasıl ya da ne şekilde müdahale edileceği de daha net bir şekilde ortaya konulacaktır.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyat sonrası hangi konular hassasiyet göstermeniz ve nasıl hareket etmeniz gerektiği de hekimlerinizce paylaşılacaktır. Ameliyat sonrası süreç size bağlı olarak çok daha hızlı iyileşmeyi de beraberinde getirebilir.
Duş
Skolyoz ameliyatı sonrası dikişlerin alınması için en geç 1 hafta sonra doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Bu süreden önce duş alma gibi bir lükse sahip değilsiniz. Dikişler alındıktan sonra eğer doktorunuz onay verirse duş alabilirsiniz ancak dikişlerin alındığı bölgeye herhangi bir şekilde su temas etmemelidir. Hassasiyet gerektiren bir eylem ve dikkatli olduğunuz takdirde herhangi bir sorun yaşamayacaksınız.
Otomobil Kullanımı
Dikişleriniz alındıktan ve hareket özgürlüğünüzü yeniden kazandıktan sonra araba kullanabilirsiniz. Belli bir dönem oturma konusunda sorun yaşayacaksınız ve eskiye nazaran daha az hareketlilik elde edeceksiniz. Tüm bunları geride bıraktıktan ve doktorunuzdan onay aldıktan sonra araba kullanabilirsiniz.
Seyahat
1 ya da 2 hafta kadar sonra seyahat için vücut uygun hale geliyor. Oturma ve kalkma konusunda sorun yaşamadığınız takdirde seyahat etmenizde herhangi bir sakınca yoktur. Eğer hali hazırda ağrılarınız devam ediyorsa ve şiddetli ağrılar ise seyahat için biraz daha dinlenmeniz uygun olacaktır.
Ağır Kaldırma
2 ila 3 hafta gibi bir süreç karşınıza çıkıyor ancak bu hastaya bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Doktorunuz ile görüştükten sonra net süreyi öğrenebilirsiniz. Kontrollere düzenli gitmeniz bu yüzden tavsiye ediliyor.
Cinsel İlişki
Ani hareketlerden kaçınmanızda fayda var bu yüzden cinsel ilişkiye girmek için kendinize 2 hafta kadar müsaade etmeniz gerekiyor. Ani hareket ameliyat sonrası hassaslaşan bedeninizi çok daha fazla yıpratacak ve vücudunuza zarar verecektir.
Hareket Kabiliyeti
Dikişleriniz alındıktan ve pansuman yapıldıktan sonra hareket kabiliyetinizde gelişmeler görülecektir. 1 hafta ila 10 günlük bir süre karşınıza çıkıyor ve bu süreden sonra hafif egzersizler ile hayatlarınıza devam edebilirsiniz.
Uyku Pozisyonu
Ameliyat sonrası 1 haftalık süreçte uyku esnasında yakınlarınız tarafından kontrol edilmeniz sizlerin lehine olacaktır. Ani dönüşler ya da sert bir yerde uyumak dikişli bölgeye zarar verecektir.
Fiziksel Egzersizle
Egzersiz programınızı doktorunuz belirleyecektir ve size en uygun olan egzersizi düzenli bir şekilde yaptığınız takdirde iyileşme süreci de çok daha hızlı bir hal alacaktır.
İlaç Kullanımı
Skolyoz ameliyatı sonrası ağrılarınızı hafifletmek için doktor tarafından birtakım ilaçlar yazılacaktır. Bu ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız, iyileşme sürecini de daha hızlı ve daha sorunsuz hale getirecektir. Tavsiyeleri yerine getirmeniz her daim lehinize olacaktır.
Buhar Banyosu, Solaryum, Güneşlenme
Çok ihtiyaç olmadığı takdirde en az 1 hafta süre ile bu eylemlerden kaçınmanızda fayda var. Yüksek ısı ile birlikte yüksek soğukluk da vücutlarınıza zarar verecektir.
Dikişler
Dikişler, 1 hafta sonra hekimleriniz tarafından alınacaktır ve bu aşamada duş alıp alamayacağınız da yine hekim tarafından belirlenecektir.
İyileşme Süreci
Tam iyileşme için net bir süre vermek çok da doğru olmayacaktır çünkü yaşınıza, hassasiyetinize, bünyenize ve mesleğinize göre bile değişiklik gösteriyor. Ameliyat sonrası egzersizleri eksiksiz bir şekilde yapmanız, ilaç kullanımına dikkat etmeniz ve doktorunuzun verdiği programları uygulamanız, iyileşme sürecini olumlu etkileyecek unsurlardan bazılarıdır.
Spor ve Egzersiz
Doktor tarafından sizinle paylaşılacak egzersizleri günlük düzenli olarak uygulamanız istenecektir. Bu egzersizler ile birlikte iyileşme sürecine de olumlu anlamda katkıda bulunabileceksiniz.
Fiziksel Terapi Egzersizleri
Gün içerisinde 3 seans üzerinden 5 ya da 10 dakikalık periyotlarla egzersizlerinize devam edebilirsiniz. Bu egzersizler doktor tarafından planlanacak ve düzenlenecektir.
Yüzme
Bedensel olarak insanı en çok yoran spor dallarından bir tanesi olan yüzme, skolyoz ameliyatı sonrası bir egzersiz programı olarak da tavsiye ediliyor ancak ameliyattan 3 ila 4 ay süre sonra bu eylemi gerçekleştirmeniz tavsiye ediliyor. Unutmamanız gereken en önemli şey bedeninizin yorulmamasıdır ve yüzme eylemi bu konuda en ağır spor dallarından biri olarak karşımıza çıkıyor.
Hafif Sporlar
Dikişler alındıktan sonra hafif sporlara başlayabilirsiniz ve zaten doktor tarafından size verilen egzersizler de hafif sporlar kısmında yer alıyor. Hafif sporlar ile birlikte hareket özgürlüğünüzü yeniden kazanabilir ve gündelik hayatlarınıza da kaldığınız yerden devam edebilirsiniz.
Ağır Sporlar
Ağır sporlara adım atmak için hekiminizden onay almanızda fayda var. Bedenlerinizin buna ne denli hazır olup olmadığı da düzenli olarak gideceğiniz kontroller neticesinde ortaya çıkacaktır.
Doktor Kontrolleri
Dikişler genellikle 1 hafta sonra alınıyor ancak bu süre bazı hastalarda 20 güne kadar çıkabilir. Bu süreyi belirleyecek olan kişi hekimlerinizdir ve kontroller için de yine hekimlerinizden tarih alacaksınız. Düzenli bir şekilde devam etmeniz ve aksatmamanız, iyileşme sürecini de olumlu anlamda etkileyecektir.
Korse ve Diğer Materyallerin Kullanımı
İyileşme sürecini hızlandırmak ve hareket kabiliyetini daha kısa sürede geri kazanmak için korse kullanımı tavsiye ediliyor. 2 ila 3 ay kadar korse kullanımına devam edebilirsiniz ve yatarken de kullanmak zorunda değilsiniz.
Ameliyat Sonrası Beslenme
Skolyoz ameliyatı sonrası beslenme konusunda hassasiyet göstermeniz gereken bir durum söz konusu değildir ancak sizi sık sık tuvalete çıkarmayacak ya da tuvaletlerinizi yaparken sizleri zorlamayacak gıdaları tercih edebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Skolyoz ameliyatı ile ilgili en çok merak edilen soruların yanı sıra yanlış bilinen doğruları da detayları ile birlikte paylaşmak istiyoruz.
Ameliyat Olmadan Skolyoz Tedavisi Mümkün mü?
Ameliyat olmadan skolyoz tedavisi elbette mümkün ancak bunun için erken teşhis büyük önem arz ediyor. Eğrilik, 40 dereceden daha az olduğu takdirde farklı tedavi yöntemleri ile birlikte bıçak altına yatmanız gerekmiyor ancak eğrilik derecesi arttığı takdirde cerrahi müdahale dışında gerçekleştirilecek olan tedaviler ne yazık ki sonuç vermeyecektir.
Skolyoz Ameliyatı Zor mudur?
Skolyoz tedavisinde cerrahi müdahale gerektiren durumlar çok daha sık karşımıza çıkıyor ve eğriliğin artması ya da teşhisin gecikmesi ile birlikte ameliyat dışında herhangi bir çözüm önerisi de sunulamıyor. Çocuklarda bu durum çok daha sık gözleniyor ve tedaviye de erken yaşlarda başlanması gerekiyor. Omurgasında sorun olan ve tedaviye yanıt vermeyen hastalar, ameliyatın getireceği olumlu sonuçlar ile birlikte sağlıklı bir yaşama da adım atacaktır. Hastaların en büyük korkusu ameliyat sonrası felç olmaktır ancak başarı oranının artması ile birlikte bu risk de günden güne azalıyor.
Araştırmalarınızı yaparsanız eğer skolyoz ameliyatı olan hastaların büyük bir kısmının olumlu yorumlar ile birlikte bu müdahaleye destek verdiklerini ve hatta müdahaleyi tavsiye ettiklerini görebileceksiniz. Zor ve riskli bir operasyon algısı hali hazırda devam ediyor ancak tıp dünyasının ortaya koyduğu gelişmeler ve çalışmalar ile birlikte bu algı kısa sürede ortadan kalkacak ve başarı oranı da günden güne artış göstermeye devam edecektir.
Skolyoz Ameliyatı Ağrılı mı? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
Ağrılı bir ameliyat olduğunu belirtmek gerekiyor ve ameliyat sonrası 1 ila 2 hafta gibi bir süre boyunca bu ağrılar devam edecektir. Şiddetin arttığı zamanlarda doktor tarafından verilen ilaçları kullanarak ağrılarınızı dindirebilirsiniz.
Yetişkinlerde Skolyoz Ameliyatı Daha mı Zor?
Erken teşhis ile birlikte ameliyatın erken yaşlarda yapılması tavsiye ediliyor. Yetişkinlerde bu ameliyat çok daha zor bir hal alıyor ve daha da kötüsü iyileşme süreci de yaş ilerlemesine bağlı olarak daha sorunlu bir hal alıyor.
Skolyoz Ameliyatı Kişiden Kişiye Değişir mi?
Kişiden kişiye demek yerine omurganın eğrilik derecesine ve hastanın yaş durumuna bağlı olarak değişir demek çok daha doğru olacaktır. Az önce de belirttiğimiz gibi yaş ilerledikçe bu ameliyat daha zor bir hal alıyor ve iyileşme de gecikebiliyor.
Skolyoz Ameliyatı Kalıcı Etki Bırakır mı?
Skolyoz ameliyatı kalıcı bir etki bırakmaz. Vücudunuzda sizi rahatsız edecek herhangi bir görsel bozukluk söz konusu değildir. İlkel yöntemlerin terk edilmesi ve daha modern tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi ile birlikte geçmiş yıllarda yapılan hatalar da artık yapılmıyor.
Skolyoz Ameliyatı Sonrası Ne Zaman İşime Dönebilirim?
Skolyoz ameliyatı sonrası 1 ila 2 hafta süre zarfında hafif işlerde çalışabilirsiniz. 1 hafta sonra dikişleriniz alınacak ve hareket kabiliyetiniz daha özgür bir hal alacaktır. Doktorunuz bu süreçten sonra işe başlayıp başlayamayacağınıza karar verecektir. Ağır işlerde çalışma için kendinize biraz daha fazla zaman vermeniz gerekiyor ve zaten hekimleriniz de bu konuda gerekli uyarıları yapacaktır.
Ameliyat Sonrası İstirahat Raporu Alabilir miyim?
Ameliyat sonrası en az 1 hafta süre ile hastanede kalacaksınız ve bu süre hastalığınızın durumuna, hekimin kararına bağlı olarak uzayabilmektedir. Taburcu olduktan sonra da dinlenmeniz gerekiyor ve bu bağlamda istirahat raporu talep edebiliyorsunuz. Kısa sürede işinize dönmeniz pek mümkün olmadığı için ve dinlenmenin şart olduğu için doktorunuz da istirahat raporu verecektir. Ağır işlerde çalışıyorsanız eğer bunu doktorunuza iletebilir ve rapor süresini de biraz daha uzatabilirsiniz.
Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
Ameliyat sonrası iz kalacaktır ancak görsel alamda sizleri rahatsız edecek bir iz olmadığını ya da bu boyuta ulaşmadığını da belirtmek gerekiyor.
Doktor Kontrolleri Hangi Aralıklar ile Yapılır?
Buna karar verecek ve bunu belirleyecek olan kişi hekimlerinizdir. Kontrollerin ilki dikişlerin alınması esnasında gerçekleşecektir. Ameliyattan 1 hafta sonra genellikle bu dikişler alınır ancak bazı mecralarda 20 gün olarak belirtilmiş durumda. Az önce de söylediğimiz gibi buna karar verecek olanlar hekimlerinizdir ve daha sağlıklı bilgi tarafınıza iletilecektir. Kontrolleri takip etmenizde fayda var ve daha da önemlisi yaşadığınız her türlü sorunu doktorunuz ile paylaşmanız gerekiyor.
En İyi Doktor Diye Bir şey Var mı?
Skolyoz ameliyatında başarı oranı her geçen gün biraz daha yükseliyor ve daha da önemlisi bu konuda uzmanlığa ulaşan hekimlerin sayısı da bir hayli fazla. Tıp dünyasındaki gelişmeler olumlu ve bu olumlu gelişmeler doktor kalitesini de arttırıyor. En iyi doktor gibi bir kısıtlama yapmak çok da doğru olmayacaktır çünkü hekimlerimiz bu işi zaten bilinçli bir şekilde yapıyor ve aldıkları sorumlulukların da farkındalar. Her biri kendi dalında en iyi doktor ve onlara gerçekten minnettarız.
Tıp dünyasının yetiştirdiği önemli isimler sayesinde skolyoz ameliyatı da artık sorunsuz bir şekilde gerçekleştiriyor ve bu aşamada teknolojinin desteğini de unutmamak gerekiyor. Eski tip yöntemler yavaş yavaş terk ediliyor ve hekimlerimiz de yeni döneme ayak uydurmak için çok daha fazla çaba gösteriyor. Kendini geliştiren ve mesleğini en iyi şekilde yapmak adına ekstra gayret gösteren her hekim bizim gözümüzde iyi hekimdir. Ülkemizde bu konuda isim yapmış ve bir adım öne çıkmayı başaran çok fazla doktor var ancak yazımızın başında da belirttiğimiz her biri bizim için ve sağlık sektörü için ayrı ayrı önem taşıyor. Tercih edeceğiniz hekim de emin olun ameliyatı kusursuz bir şekilde gerçekleştirecektir ve en kısa sürede sizleri sağlığınıza kavuşturacaktır.
Hangi Hastaneleri Hangi Kriterlere Göre Seçmeliyim?
Tercih edeceğiniz klinik konusunda online araştırmalar yapmanın yanı sıra hastaneleri birebir teftiş etmeniz de yine sizlerin lehine olacaktır. Personel ilgisi, konaklama imkanları, hekim deneyimi, cihaz desteği ve daha birçok detay, hastane seçiminde önem arz eden hususlardan bazılarıdır. Devlet hastaneleri ile birlikte özel hastaneler de seçenekleriniz arasında yer alıyor ve donanımsal olarak bir tık daha ileri seviyede olduklarını görebiliyoruz.
Ameliyat İptal Edilebilir veya Ertelenebilir mi?
Hasta ameliyat öncesindeki tetkikleri aşamasında kan değerlerinde anormal durumlar yada genel sağlık sorunları ile karşılaşılırsa, ameliyatın iptal edilmesi yaşanabilir. Ancak bu problemler ortadan belirli tedaviler yardımı ile kaldırılabiliniyorsa ameliyat ertlenebilmektedir. Yaşanan bu sorunu hekimleriniz ile paylaşmanızda fayda var ve gerekli önlemler alındığı takdirde ameliyat yapılabilir ancak böyle bir şey söz konusu değilse az önce de belirttiğimiz gibi ertelenebilir ya da iptal edilebilir. Nasıl ki ameliyat öncesi aldığınız tedavileri ve kullandığınız ilaçları hekim ile paylaşıyorsanız, ameliyat öncesi yaşadığınız ya da yaşanacak sorunları da hekim ile paylaşmanızda fayda var. Bu sorunlar ameliyatın seyrini değiştirebilecek boyuta ulaştığı takdirde ameliyatın sağlıklı bir şekilde yapılması ne yazık ki mümkün değildir.
Skolyoz Ameliyatı Caiz midir?
Gündelik hayatlarınızı olumsuz etkileyen ve sağlık bakımından sizleri rahatsız eden herhangi bir sorunda tıp dünyasından hizmet alabilirsiniz. Skolyoz ameliyatının dinen herhangi bir sakıncası yoktur. Eğer bu konuda aklınıza takılan soru işaretleri hali hazırda mevcutsa bir din görevlisine de danışabilirsiniz. Tıp dünyası sağlığınızı korumak ve size daha rahat bir yaşam sunmak adına var ve bunu da değerlendirmek en doğal haklarınızdan bir tanesidir.
Skolyoz Ameliyatını Hangi Doktor Yapar?
Omurga eğriliği oldukça kompleks bir sorundur. Kemik yapı sorunlarıyla ortopedi uzmanları ilgilenir. Ameliyat aşamasına kadar da hastanın takibini bu bölümün doktorları yapar. Ameliyat kararı alındıktan sonra beyin ve sinir cerrahisi uzmanlarıyla birlikte ortopedi cerrahisi uzmanları tarafından operasyon gerçekleştirilir.
Skolyoz Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Skolyoz ameliyatları genel anestezi altında icra edilir ve omurgaya ciddi müdahaleler gerçekleştirilir. Yapılacak en ufak hatanın dahi telafisi güç olduğundan dolayı cerrahlar oldukça dikkatlidir. Ortalama derecelere sahip bir skolyoz ameliyatı yaklaşık olarak üç – beş saat arasında sürer. Ancak sorunun boyutu büyük ise çok daha uzun süren ameliyatlar karşılaşmak da mümkündür.
Skolyoz Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Sürede İyileşilir?
Skolyoz ameliyatı ile gerçekleştirilen müdahale vücudun hareket imkanını büyük oranda kısıtlamaktadır. Hastalar skolyoz ameliyatından sonra yaklaşık bir hafta boyunca hastanede yatarlar. İlk gün tamamen yatar pozisyonda iken sonrasında ayakta da durabilirler. İlk haftanın sonunda hasta taburcu edilir. Üç haftalık süre boyunca oldukça dikkatli olunmalıdır. Üçüncü haftadan itibaren dışarı çıkılmasında ve okula vs. gidilmesinde sakınca yoktur. Üçüncü hafta ile altıncı ay arası kritik dönemdir ve iyileşmenin asıl süreci bu aralıkta yaşanmaktadır. Hasta öne – arkaya eğilemez, yana ani dönüşler yapamaz. Altıncı aydan sonra yüzmeye başlar ve birinci yıl itibariyle de skolyoz ameliyatına bağlı iyileşme süreci tamamlanır.
Skolyoz Ameliyatı Fiyatlarını Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Skolyoz ameliyatları multidisipliner cerrahi uygulamalardır. Operasyonu gerçekleştiren ekip, ekibin uzmanlık seviyesi, operasyonun gerçekleştirildiği hastane ve kullanılan ekipmanlar operasyon fiyatlarını belirleyen temel unsurlardır. Oldukça kapsamlı olan bu operasyonda fiyatlar büyük oranda hastanın durumuna göre belirlenmektedir. Yani skolyoz ameliyatının fiyatını merak edenlerin mutlaka bir doktora başvurmaları ve muayene olmaları gerekmektedir.
Skolyoz Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Skolyoz tedavisinde son ve kesin çare olarak cerrahi uygulamaya başvurulur. Amaç ya skolyozun ilerlemesini durdurmak ya da ilerlemişse düzeltmektir. Yani hem önleyici hem de kurtarıcı tedavi olarak uygulanmaktadır. Omurganın şeklini korumak için füzyon tedavileri uygulanır. Eğriliğe sebep olan noktalar doldurulur ve metal araçlarla desteklenir. Operasyon genelde belin arka bölgesinden genel anestezi altında gerçekleştirilir. Nadiren de olsa göğüs kafesinden de gerçekleştirilebilir. Kemikler törpülenebilir, desteklenebilir ya da ikame edilebilir. Tamamen hastanın durumuna bağlı bir girişim söz konusudur.
Skolyoz Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılmalıdır?
Skolyozun tedavisinde öncelikle cerrahi olmayan yöntemler denenir. Bu yöntemlerin başında da korse kullanımı gelir. Skolyoz büyük oranda çocuklarda görüldüğü için de tedavilerin yüzde seksene yakını çocuklara yapılır. Genel uygulamada cerrahi için sınır bulunmasa da sekiz yaşına kadar tüm prosedürlerin tamamlanması hastalığın tedavisi için en iyisi olacaktır: Böylece omurga eğriliğinin hayat üzerindeki olumsuz etkileri de erken yaşlarda kaldırılabilir.