Cilt Kırışıklık Problemi
- Sık Sorulan Sorular
- Cilt Kırışıklığı Neden Bir Problemdir?
- Ciltteki Kırışıklıkları Kremlerle Gidermek Mümkün Mü?
- Zeytinyağı Cilt Kırışıklıklarının Giderilmesinde Etkili Midir?
- Cilt Kırışıklığına Kesin Bir Çözüm Bulundu Mu?
- Kişide Cilt Kırışıklığı Kaç Yaşından İtibaren Görülmeye Başlar?
- Şapka Kullanmak Yüzdeki Kırışmayı Önler Mi?
- Erken Kırışıklık Genetik Mi?
- Yatış Pozisyonunun Cilt Kırışıklığına Etkisi Var Mı?
- Solaryum Cihazları Erken Kırışıklığa Sebep Olur Mu?
- Yüz Gerdirme Operasyonlarından Sonra Cilt Tekrar Kırışır Mı?
- Vücudumuzda En Çok Kırışan Bölgeler Hangileridir?
- Kırışıklık Giderici ya da Kırışıklık Önleyici Kremler Kullanırken Dikkat Etmem Gereken Hususlar Nelerdir?
- Cilt Kırışıklık Problemi için Hangi Kliniğe Başvurmam Gerekir?
Cildinizde meydana gelen kırışıklıklar, yalnızca yaşlılığın değil sağlık sorunlarında bir belirtisi olabilir. Uzun zamandır cildinizde bulunan veya yeni ortaya çıkan ufak tefek kırışıklıklar, vitamin eksikliğinden tutun tiroid bozukluğuna kadar birçok rahatsızlığın belirtisi olabilir. Cilt kırışıklık probleminin farkında olunması ve buna karşı önlemler alınması, belirttiğimiz hastalıklara karşı da önlem alınması anlamına gelir.
Cilt Kırışıklık Problemi Hakkında
Cilt üzerinde oluşan kırışıklıklar, insanları estetik açıdan rahatsız eder. Doktora giden hastaların neredeyse tamamı görsel bozukluklar sebebiyle uzman hekime danışırlar. Fakat ciltte oluşan kırışıklar, estetikten daha büyük sorunlara işaret edebilir. Cilt hastalıkları, cildi etkileyen hastalıklardır. Akneden tutun kansere kadar ciltte etkisi görülen birçok rahatsızlık bulunmakta ve bunlardan bazıları cilt altında bulunan dokuları etkileyebilmektedir.
Bebeklikten Yaşlılığa Cildin Değişimi
İnsan vücudu doğumdan itibaren ölüme kadar çok fazla değişime uğrar. Zaman akıp giderken ve bizler de yaş alırken bedenimizde meydana gelen değişiklikleri kabul etmek pek kolay olmaz. Doğduğumuzda pürüzsüz bir cilde sahipken ölüme kadar geçen sürede vücudumuzun çeşitli bölgelerinde kırışıklıklar oluşur. Yılların birikimi olan bu kırışıklıklar, estetik açıdan bizleri rahatsız etse de hayatın gerçeğidir.
Kollajen Doku Nedir?
Kollajen doku, hücrelerin arasındaki boşlukların dolmasını sağlayan ve liflerin yapısını oluşturan esnek yapılı proteinlerdir. Yaş ilerlemesiyle bu proteinlerin elastikiyeti azaldığından yaraların iyileşmesi eskisinden daha uzun sürer ve kemikler kolay kaynamaz.
Cilt Kırışıklığı Problemi Nedir?
Çoğu insanın kâbusu olan cilt kırışıklıkları, cilde doğru bakılmadığında erken yaşta ortaya çıkmaya başlar. Kırışıklık, yalnızca yaş ilerlemesiyle ortaya çıkan bir sonuç değildir. Cildimizin maruz kaldığı etkiler sebebiyle cilt, beklendiğinden de erken kırışma ihtimaline sahip olabilir. Güneş ışıklarının cildimize verdiği zararlar da kırışıklıklara neden olur. Güneşten korunmak amacıyla uzmanlar yaz aylarında 10:00 ve 16:00 arasında mümkünse dışarı çıkılmamasını önermektedir.
Cilt Tipleri ve Kırışıklık Arasındaki İlişki
Genellikle her insan cildini tanır. Cildi tanıdıktan sonraki önemli olan nokta ise cildin ihtiyaçlarını belirlemek ve cildin bozulmasına yol açacak faktörlere karşı önlem almak olacaktır. Her bir insan, yeni doğduğunda berrak ve pürüzsüz bir tene sahiptir. Ancak yıllar geçince cildimiz de zamana düşer ve farklı cilt tipleri ile karşı karşıya geliriz. Kırışıklıklar, farklı cilt tiplerinde farklı şekillerde ve oranlarda görülür. Kırışıklıkların engellenmesi ve oluşması için kilit nokta; cilt tipidir. Orta yaşlardan sonra cildin yenilenme temposu yavaşlar ve kırışıklar için uygun ortam hazırlanır. Özellikle orta yaş ve sonrasında cilt temizliği fazlasıyla önemlidir. Otuzlu yaşlarda meydana gelen ilk kırışıklıkların şoku büyük olabilir. Bu yaştan sonra cilt bakımı, tam anlamıyla ciddiye alınmalıdır. Cilt tipleri; Kuru cilt, normal cilt, karma cilt, olgun cilt ve yağlı cilt olarak ayrılmaktadır. Her insan mutlaka bu cilt tiplerinden birine sahiptir. Cilt tipi ne olursa olsun her insanda kırışıklıklar görülmektedir.
Erken Kırışıklık
Özellikle yüz bölgesinde olması gerekenden daha erken bir yaşta kırışıklık oluşmaya başladığında, aklınızda soru işaretleri canlanmalıdır. Vitamin eksikliğinden sigara kullanımına, çevre kirliliğinden cilt bakımını önemsememeye kadar birçok faktör erken kırışıklığın sebebi olabilir. Bazı insanlarda 60 yaşına kadar hiçbir kırışıklık görülmez. Ancak kirlenen hava ile birlikte, herkes bu şansa sahip olmaz. Genel sağlık durumunuzun da cildinize yansıyacağını söyleyebileceğimizden, erken kırışıklık olmaması için genel sağlığa dikkat edilmesi gerekir. Genel sağlık durumu için zihinsel ve fiziksel olarak sağlıklı olmanız gerektiğinden, cilt sorunlarıyla mücadele için de bunlar gerekir.
Tedavi Yöntemleri
Kırışıklık tedavisi için farklı yöntemler kullanılır. Cerrahi işin içine girmeden yapılan kırışıklık tedavilerinde, kırışıklık bölgesine bilerek zarar verilir ve cildin o bölgeyi tamir etmesi sağlanır. Bir bakımda vücuda zarar verilerek vücut uyarılır ve o bölge kırışıklıktan arınmış olur.
Yaşlanma Karşıtı Medikal Ürünler
Piyasada 'Anti-Age Ürünler' olarak geçen yaşlanma karşıtı medikal ürünler kullanılarak, kırışıklık ile mücadele edilebilir. Fakat cilt tipine uygun bir cilt bakım ürünü kullanılmadığında yarardan çok zararla karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple yaşlanma karşıtı medikal ürünler kullanılmadan önce uzman bir hekime danışmak gerekir.
Cerrahi
Kırışıklık ile mücadelede kullanılan yöntemlerden birisi de cilt operasyonlarıdır.
Botoks
Botulinum toxin kelimesinin kısaltması olan Botoks, bir bakteri tarafından özü oluşturulan protein olarak tanımlanabilir. Botoks tedavisinde bakteriden elde edilen nörotoksinler ile birlikte kırışıklık oluşan bölgelere uygulanarak en iyi sonuçlar elde edilmeye çalışılır. Botoks tedavisinin cilde tam etki etmesi için 6 ay civarında bir süre geçmesi gerekir.
Scarlet S
Epidermis ve dermis kısımlarında yer alan sorunları aynı anda tedavi eden Scarlet S, özel tasarlanan mikro iğneler ile cilt altını radyo frekans dalgaları ile uyararak cildin kendi kendini tamir etmesini sağlar. Cildin altına inen mikro iğneler, cilde bir sorun olduğu mesajını verir ve doğal yönden cildin iyileşmesini sağlar. Buna bağlı olarak cildin üst bölümünde bulunan hücreler harekete geçerek sivilce izlerinin oluşturduğu çukurlar, akneler, ton farklılıkları ile mücadele edilmiş olur. Öte yandan bu tedavi yöntemiyle birlikte cildin daha dolgun, genç ve sıkı bir görünüm alması sağlanır. Bu tedavi yönteminin en önemli ve öne çıkan özelliği de tek bir seansta bile mükemmel sonuçlar vermesidir.
Dolgu Enjeksiyonu
Dolgu maddesi çoğunlukla dudaklara uygulanan bir cerrahi işlemdir. Dolgu, dudaklarda daha dolgun ve çekici bir görünüm yaratmakta olup, bir diğer özelliği de kırışıklık ve yara izlerinin kapatılması amacıyla da tıbbi işlemlerde tercih edilmektedir. Dolgu enjeksiyonu, yüze de yapılabilir ve yüzde bulunan çukurları giderir. Dolgu enjeksiyonu sayesinde yüz sarkması, alın çizgileri, kaş arasında ve bağız etrafında bulunan kırışıklıklar, burun kanatlarında dudağa kadar inen kırışıklıklar ortadan kaldırılabilir. Yaklaşık yarım saat süren dolgu enjeksiyonunun sonucunun hemen görülmesi mümkündür. Kalıcılık süresi maksimum 18 aydır. 18 ay sonrasında cilt, eski görünümüne geri döner.
Lazer
Cerrahi operasyonların yanı sıra lazer ile cilde temas etmeden de hücreleri uyararak kırışıklıkların ortadan kalkması mümkün hale gelmiştir.
Emerge Lazer
Oldukça ileri bir teknoloji olan Emerge Lazer, çok basit bir şekilde cilde uygulanan bir yöntemdir. Fakat bu tedavi öncesinde bir dizi test ile hastanın Emerge Lazer tedavisi için uygun olup olmadığına bakılır. Emerge Lazer ile yaklaşık 30 dakikalık bir tedavi sonrasında sonuçlar hemen gözlenir. Ancak tedavi sonrasında 1-2 gün boyunca ciltte kızarıklık ve kaşıntı hisleri başlar. Bu sebeple hassas cilde veya cilt dokularına sahip kişilere yapılmaz.
Icon Lazer
Icon Lazer, estetik teknolojisinde çığır açan bir sistem olarak öne çıkmaktadır. Birçok özellik tek bir cihazda toplanır ve Icon Lazer teknolojisi ile birlikte lekeden, damara kadar kapsamlı bir şekilde kullanılır. En az seans süresi ile birlikte en yüksek verimi sunan Icon Lazer, optimum sonuçlar elde etmeyi mümkün kırar. Tüm uygulama boyunca hastaya ekstra ısı vermeyerek tedaviyi daha konforlu bir hale getirir. Üstelik Icon Lazer uygulaması yalnızca 15 dakika sürmektedir.
ClearLift
ClearLift, bir lazer uygulaması olarak olağanüstü bir yenileme avantajının yanı sıra kollajen bir hücre üretimi de sağlar. Müdahale olmadan, acı hissetmeden ve duraksamadan yapılan uygulama sonrasında hastanın vücudunda çok net fark edilen değişiklikler olur. ClearLift teknolojisinde kullanılan piksel lazer teknolojisi sayesinde en küçük kırışıklar bile ortadan kaldırılabilir. Yüzünüzden yılların etkisini silmek için kullanabileceğiniz bir yöntem olan ClearLift tedavisi ile aşırı güneşe maruz kalan ciltteki yaralar ya da hoş görünmeyen yara izleri, hayatınızdan çıkar. ClearLift uygulamasında, binlerce mikroskobik nokta ortaya çıkar ve bu şekilde tüm noktalara müdahale sağlanır. Daha ayrıntılı bahsetmek gerekirse, ClearLift içerisinde yer alan piksel lazer ışığı, çevredeki dokuya zarar vermeden her hücreye ayrı bir şekilde uygulanır. Böylelikle cilt sıkılaşır ve hücresel yaralar iyileşir. ClearLift teknolojisi ile birlikte herhangi bir enjeksiyon ya da tıbbi bir müdahale olmadığından hiçbir şekilde acı hissetme durumu da söz konusu olmaz. Tedavi sonrasında ciltte kızarıklık meydana gelse de çok kısa sürelidir.
Cilt Kırışıklık Probleminin Nedenleri
Cildimiz, vücudun güzelliğin dışarı vurulduğu bir organıdır. En üstte yer alan epidermis, su ve ısı kaybını kontrol eder. Zamanla altta yer alan dermis tabakasının kollajen lifleri azaldığından ciltte kırışıklıklar başlar. Böylelikle yüz hareketlerinin yoğun olduğu bölgelerde çizgi ve kırışıklıklar ortaya çıkar.
Seramid Miktarının Azalması
Seramid, amino asit ve yağ asitlerinden ortaya çıkan lipid moleküllerdir. Seramid miktarı, en fazla hücre sıvısında bulunur. Birçok hücresel işlev için uyarıcı niteliğinden olan seramid molekülleri, boynuzsu tabakanın hücreler arası bölümlerine sıkıca yerleşir. Burada en önemli doğal bariyeri oluşturan seramidler, sabun ve diğer yabancı maddelere büyük bir direnç gösterir. Seramidler sebebiyle cilt kremlerinin alt tabakalara etki etmesi zor olduğundan, cilt kremlerinde özel maddeler kullanılmaktadır. Seramid, insan vücudunun en fazla ihtiyacı olan temel yapı asitlerini bol miktarda içeren bir moleküldür. Bu asidin azalması ya da yok olması durumunda seramidler de otomatik olarak yok olur. Seramidler, hücrelerin büyümesi, yaşlanması, değişmesi ve birleşmesi gibi tüm hücre fonksiyonlarında etkin rol oynarlar. Bu fonksiyonlardan birisi de kanser hücrelerinin yayılmasını minimum orana indirmektir. Bu sebeple çok küçük yaştaki insanlar nadiren kanser hastalığına yakalanır. Ciltteki seramid miktarı, cilt yaşlandıkça azalır. Bu sebeple kırışıklıkların yanı sıra birçok hastalık da oluşmaya başlar. Tüm bunların sebebi vücudun direnç gösteren en önemli molekülünün azalması olarak gösterilir.
Sıvı Kaybı
Her ne kadar ciltteki kırışıklıkların yaşlandığımızda ortaya çıktığı düşünülse de yapılan araştırmalar sonucunda yaşlılığın bu konuda bir etkisi olmadığı belirlenmiştir. Bir önceki madde de bahsettiğimiz gibi, seramid miktarının azalması, sıvı kaybı ve vitaminsel eksiklikler, kırışıklığın artmasında önemli rol oynayan faktörlerdir. Özellikle marine edilmiş etler ve bol yağlı kızartmaların yanında sıvı tüketimi, vücudunuzun sıvı kaybetmesini sağlar. Bu sebeple yemek esnasında sıvı tüketilmemesi önerilir. Ancak toplumumuzda yemeğin yanında sürekli olarak sıvı besinler vücuda alınması sebebiyle bu alışkanlıktan kurtulmak zordur. Sıvı kaybını en aza indirmek ve ciltteki kırışıklıkları engellemek amacıyla, yemeğin yanında sıvı tüketmemeli, sonrasında bolca sıvı alınmalıdır. Böylelikle sıvı kaybı en aza indirilebilir.
Vitamin Eksikliği
Sağlıklı cilt, vitaminli cilttir. Vitamin ve mineral yönünden dengeli beslenmeyen bir bireyin cildi kısa sürede kırışacaktır. Bunun önüne geçmek için demir, vitamin ve mineral yönünden zengin besinler tüketilmelidir.
Cilt Kırışıklık Probleminin Belirtileri
Cilt kırışıklık problemi oldukça net belirtiler verir. Genelde önce yüz ve göğüs bölgesinden başlamak üzere deride dalgalı bir görünüm gözlenir. Bu görünüm kozmetik malzemeler kullanılarak ilk evrelerde ortadan kaldırılabiliyor olmasına rağmen ilerleyen süreçte kaldırılamaz. Sonrasında ise dalgalı görünüm düz hat şeklinde kırışıklıklara evrilir. Bu süreç yaşın ilerlemesiyle birlikte hızlanır.
Cilt Kırışıklık Problemi Teşhis ve Tanı Yöntemleri
Cilt kırışıklığı birçok hastalığa ve doğrudan yaşa bağlı olarak gelişebilir. Ayrıca kilo problemi olanların bir şekilde bu problemden kurtulmaları sırasında da aynı kırışıklıklar oluşabilir. Her üç durumda da kırışan cilt çok açık belirtiler verir. Ciltteki kırışıklıklar kişinin kendisi tarafından kolayca teşhis edilebilir. Sonrasında görüşülen estetik uzman da yalnızca fiziksel muayene ile kırışmanın tanısını koyabilir.
Cilt kırışıklık probleminin tanısı yapıldıktan sonra sebebinin araştırılması gerekir. Bir hastalığa bağlı olarak ortaya çıkan kırışıklıklar hastalığın ortadan kalkmasından sonra kendiliğinden iyileşir. Estetik cerrahi gerektiren kırışıklıklar ise genelde cildin yapıtaşlarının ortadan kalkmasından dolayı ortaya çıktığından dolayı bu yapıtaşlarının hangileri olduğunun ve seviyelerinin araştırılması şarttır.
Sonuç olarak cilt kırışıklık probleminin kesin tanısı doktor tarafından yapılan fiziksel muayene sonucunda konulur.
Cilt Kırışıklığı Risk Faktörleri
Cilt kırışıklığı genelde orta yaştan sonra görülmeye başlansa da çeşitli risk faktörleri ile birlikte her yaşta görülebilir.
Yaş
Az önce de bahsettiğimiz gibi; 30 yaşından itibaren cilt kırışmaya başlar.
Güneş Işığına Aşırı Maruz Kalma
Yaş faktörünün yanı sıra UV ışınlarına uzun süre maruz kalan cilt de diğer ciltlerden daha önce kırışmaya başlar. Bu sebeple uzmanlar, 10:00 – 16:00 saatleri arasında mümkünse kapalı ortamda durulmasını ve güneş ışınlarını direkt olarak almamayı önermektedir.
B2 ve C Vitamini Eksiklikleri
Uzmanlara göre; günlük alınmayan vitaminler her hastalığı doğuran etkenlerdir. Aynı zamanda B2 ve C vitaminlerinin eksikliği de cilt kırışıklığını hızlandırmakta ve yaş olarak öne çekmekte olan faktörlerin başında gelir.
Hava Kirliliği
Yaşadığımız metropollerde, hava gün geçtikçe daha da kirli bir hal alıyor. Çevresel etmenlerden fazlasıyla etkilenen cildimiz gördüğü zararı bizlere aktarıyor. Günümüzde şehir ve köy hayatı incelendiğinde, köyde yaşayan insanların ciltlerinde kırışıklıkların daha geç ortaya çıktığı tespit edilmiştir.
Stres
Hava kirliliğinin yanı sıra, her birimiz işlerimize yetişmek ve bir şeyleri başarmak için uğraşıyoruz. Bu sebeple ortaya çıkan stres de beynimizin içine kadar işliyor. Çok fazla strese maruz kaldığınızda da cildinize içten saldırmış oluyorsunuz.
Yetersiz Beslenme
Yetersiz beslenme sebebiyle gerekli olan vitaminler alınamazsa, cilt kırışıklığı diğer bireylerden daha erken olarak ortaya çıkmaya başlar.
Kuru İklim Koşulları
Özellikle soğuk iklimlerde yaşayan insanların ciltlerinde bozulmalar yaşanır. Bunun en büyük örneğini kutuplara yakın olan ülkelerde yaşayan insanların görüntülerinden anlayabilirsiniz. Soğuk iklimin yanı sıra kuru bir iklimde (karasal) yaşanan soğuklar ve sıcaklar sebebiyle de cilt kırışıklıkları meydana gelir.
Makyaj
Makyaj, cildin en büyük düşmanları arasında yer alır. Makyaj malzemelerinin içerisinde yer alan kimyasallar, genç yaşta insanların yüzlerini daha güzel bir hale getirse de orta yaş ve sonrasında kadınların yüzüne makyajsız bir şekilde bakılmaz olur. Tabii ki bu söylediğimiz olgu; sürekli makyaj yapan kadınlar için geçerli olmakla birlikte, makyaj yapılmayan bir cilt diğer ciltlere nazaran daha duru ve berrak kalır.
Spor Yapmama
Düzenli egzersiz yapılmaması da cilt kırışıklığını ortaya çıkan faktörlerden birisi olarak öne çıkıyor. Bu olguyu bir atasözü ile açıklayabiliriz; “İşleyen demir pas tutmaz.” Yapılan araştırmalar sonucunda, spor yapan kişilerin spor yapmayanlara oranla daha az cilt kırışıklığına sahip olduğu tespit edilmiştir.
Sigara
Sigara ve sigara içilen ortamların iç organlara zararı olduğu kadar vücudumuzun dış katmanı olan cilde de zararları vardır. Çok fazla sigara dumanına maruz kalan bir cilt, diğer ciltlere nazaran erken yaşlanır ve kırışıklıklar ortaya çıkar.
Cilt Kırışıklık Probleminin Komplikasyonları
Herhangi bir hastalığa bağlı olarak gelişmeyen, yani bir hastalığın sonucu olarak ortaya çıkmayan kırışıklıklar genelde yaş ile birlikte gözlenir. Kişinin yaşlanmasıyla beraber cildindeki temel yapı taşları azaldığından dolayı cilt kırışmaya başlar. Ayrıca kilo probleminin ortadan kaldırılmasından sonra da ciltte kırışma ve sarkma gözlenir. Bu iki durumun da sağlığı tehdit eden bir komplikasyonu bulunmaz. Cilt kırışıklığı yaşayanların, kırışıklık ortaya çıktıktan sonra komplikasyon olarak değerlendirebilecekleri tek nokta; hastalığın neden olduğu görünüş bozukluğu ve bu bozukluğun hastaya getirdiği güvensizliktir.
Cilt kırışmaları olan kişiler genelde kendilerini çirkin hissederler. Öyle olmasa dahi toplumdan dışlanmış olma içgüdüsü bulunur. Bunlar tamamen fiziksel bir sorunun psikoloji üzerinde yarattığı yanılsamalardan ibarettir. Günümüzde gelişen estetik cerrahi sayesinde cilt kırışıklıklarının ortadan kaldırılması oldukça kolay olduğundan dolayı kişilerin, böyle ufak bir problemi dert etmesine gerek yoktur.
Cilt Kırışıklık Problemi Nasıl Önlenir
Cilt kırışıkları, yaşlanma belirtisi olarak görülse de kimi zaman bir hastalık belirtisi de olabilir. Kırışıklık, elinde sonunda insan cildinde ortaya çıkacak olsa da bu süreç yavaş hale getirilebilir. Ciltte oluşan kırışıklığın sebebi, derinin yaş alması ile birlikte giderek kuruması ve albümin birikimlerinin vücutta yer tutmasıdır.
Beslenme Alışkanlıkları
Yanlış ve dengesiz beslenme sonucunda cilt yaşlanmasını hızlandırırsınız. Kabak, susam çekirdeği, yumurta ve mercimek gibi besinleri temel beslenme listenizde bulundurun. C vitamini içeren gıdalar tüketmeye özen gösterin ve içerisinde mineraller olan mantar, ciğer gibi besinleri tüketmeye çalışın.
Su tüketimi
Cilt kırışıklığını mümkün olduğunca gidermek için günde en az 8 bardak su içmeye özen gösterin ve florlu sulardan içmeyin.
Koruyucu krem kullanımı
Güneş ışınlarına uzun süre kalmak, ciltte meydana gelen kırışıkların hızını arttırmaktadır. Bu sebeple eğer güneş altında kalmak, çalışmak zorundaysanız UV ışınlarına karşı etkili olan kremleri de mutlaka kullanmalısınız.
Yaşam Tarzı Değişiklikleri
Hava kirliliğinin ciltte oluşan kırışıklıklar üzerinde fazlasıyla etkili olduğundan bahsetmiştik. İçerisinde yer aldığınız ortamın havasının nemli olmasını sağlamaya özen gösterin. Öte yandan imkânınız varsa temiz hava bulunan yaşam yerlerini sık sık ziyaret ederek, orada konaklayın.
Sık Sorulan Sorular
Bu bölümde, cilt kırışıklığı problemi hakkında sıkça sorulan sorulara göz atacağız.
Cilt Kırışıklığı Neden Bir Problemdir?
Dünya üzerinde yer alan tüm insanlar, daha estetik bir görünüme sahip olmak ve çevrelerine daha güzel görünmek ister. Ciltte oluşan kırışıklıklar, estetik görüntüyü zedelediğinden dolayı orta yaş ve üzerindeki birçok insan cilt kırışıklığını büyük bir problem olarak görmektedir.
Ciltteki Kırışıklıkları Kremlerle Gidermek Mümkün Mü?
Evet. Yaşlanma karşıtı medikal ürünleri, cildinize uygun bir şekilde kullanırsanız kırışıklıklarda azalma göreceksiniz. Ancak yalnızca krem kullanarak kırışıklıkları tamamen gidermek mümkün değildir.
Zeytinyağı Cilt Kırışıklıklarının Giderilmesinde Etkili Midir?
Evet. Zeytinyağı tüketiminin vücuda fazla sayıda faydası vardır. İnanılmaz şifası olan zeytinyağı, cilt üzerinde birçok önemli işlevi gerçekleştiren bir besindir. Cilt bakımı için uygulanan maskelerin hemen hepsinde zeytinyağı yer alır. Kozmetik ürünler pahalı olduğundan uygun maliyetle yapılan maskeler sayesinde cildin kırışıklarının en az indirilmesi amaçlanır. Zeytinyağı içerisinde Omega yağ asitleri yer alır. Böylelikle cildiniz nemi geri kazanır ve yumuşar. Zeytinyağı maske uygulamaları ile birlikte kırışıklıklar, kaz ayağı, alın çizgileri giderilebilir. Zeytinyağı tüketimi ve zeytinyağı maskesi, düzenli olarak tekrar edildiğinde ciltte inanılmaz farklılıklar yaratır.
Cilt Kırışıklığına Kesin Bir Çözüm Bulundu Mu?
Evet. Lazer tedavi yöntemleri ile birlikte kesin olarak cilt kırışıklığından kurtulabilirsiniz.
Kişide Cilt Kırışıklığı Kaç Yaşından İtibaren Görülmeye Başlar?
Genelde 30 yaş ve üzerinde cilt kırışıklığı görülür. Bunun sebeplerini de yazımızda açıklamıştık.
Şapka Kullanmak Yüzdeki Kırışmayı Önler Mi?
Şapka kullanımında UV ışınları direkt olarak cildinize gelmeyecek, en azından engellenecektir. Bu sebeple güneşli havalarda şapka takmak, yüzdeki kırışma için mantıklı bir yöntem olarak görülebilir.
Erken Kırışıklık Genetik Mi?
Ailemizden aldığımız genler, yaşlandığınızda cildiniz dahil olarak diğer tüm organların nasıl çalışacağını ve ortaya çıkan hastalıkları etkiler. Bu sebeple kırışıklık da dolaylı yoldan da olsa genetik bir faktör diyebiliriz.
Yatış Pozisyonunun Cilt Kırışıklığına Etkisi Var Mı?
Evet. Yapılan araştırmalar sonucunda sırt üstü yatmanın cilt kırışıklığını engellemeye yardımcı olduğu kanıtlanmıştır.
Solaryum Cihazları Erken Kırışıklığa Sebep Olur Mu?
Hayır. Sauna ve solaryum ile cildinizdeki toksinleri atacağınız ve UV ışınlarını almayacağınız için yararlıdır bile diyebiliriz.
Yüz Gerdirme Operasyonlarından Sonra Cilt Tekrar Kırışır Mı?
Evet. Cerrahi operasyonlardan yaklaşık 2 yıl sonra, cilt tekrar eski halini almaya başlar.
Vücudumuzda En Çok Kırışan Bölgeler Hangileridir?
Vücudun en hızlı kırışan ve yaşlanan bölgesi boyun kısmıdır. Boyun çok fark edilmese de ilk kırışan bölgemizdir. Boyun sonrasında ise kollar, eller ve yüzümüz kırışmaya başlar.
Kırışıklık Giderici ya da Kırışıklık Önleyici Kremler Kullanırken Dikkat Etmem Gereken Hususlar Nelerdir?
Her kırışıklık giderici ya da önleyici krem, her cilt için uygun değildir. Bu sebeple krem alırken mutlaka uzman bir hekim tavsiyesi alınması ve cilde uygun kremler seçilmesi gerekir.
Cilt Kırışıklık Problemi için Hangi Kliniğe Başvurmam Gerekir?
Cilt kırışıklığı problemi için hastanelerdeki Cildiye polikliniğine başvurabilirsiniz.