Horlama
- Sık Sorulan Sorular
- Horlamada yaş faktörü etkili midir?
- Horlama bir hastalık mıdır?
- Horlama tedavisinde ameliyat gerekir mi?
- Horlama tamamen ortadan kaldırılabilir mi?
- Obezite horlamayı tetikler mi?
- Horlama başka rahatsızlıklara yol açar mı?
- Uykuda nefes kesilmesi ölüme yol açar mı?
- Horlama neden daha çok erkeklerde görülür?
- Horlamanın psikolojik sebepleri var mı?
- Toplu ortamlarda yaşayanlar horlama problemi için ne yapmalıdır?
- Horlama bandı nedir?
- Horlama yastığı işe yarar mı?
- Horlama sağlığa zararlı mı?
- Horlama hangi hastalığın belirtisidir?
- Horlama hastalığına hangi bölüm bakar?
- Horlama neden oluşur?
Nefes alma eylemi gerçekleştirilirken havanın dar bir alana rastlaması sonucunda oluşturduğu titreşim sorununa horlama adı veriliyor. Uyku esnasında rahatsız edici bir ses ortaya çıkmakta ve bu sorun erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da sık görülebilen bir durumdur. Kilolu insanlar bu sorun ile daha sık karşı karşıya geliyor. Erkek ve kadınlar arasında bir değerlendirme yapıldığında erkeklerde daha fazla görüldüğünü söyleyebiliriz.
Kadınlardaki yağlanma genellikle kalça kısmında olurken erkeklerde ise yağlanma durumunun karın ve boyun bölgesinde etkili olduğunu görebiliyoruz. Nefes alma eylemi çok daha sıkıntılı bir hal aldığı için hem kişi hem de yakın çevresi bu durumdan rahatsızlık duyacaktır. Tedavi edilebilen bir hastalık ve en azından yaşam konforunu arttırmak mümkündür.
Horlama Hakkında
Horlama, tedavi edilmesi gereken hastalıklardan bir tanesidir ve en azından bir uzmandan yardım almanızda fayda var çünkü bu hastalığın altında farklı sorunlar olabiliyor. Öncelikli olarak bu sorunların teşhis ve tespit edilmesi, akabinde tedavi edilmesi gerekiyor.
Yorgunluk, halsizlik, uzun süre uykusuz kalma durumu da horlamaya neden olabiliyor ancak bunlar geçici sorunlardır. Tüm bunların dışında devam eden kronik bir horlama durumu varsa tedavi olmanızda fayda vardır ve altında yatan sorunlar hakkında da bilgi sahibi olmanız öneriliyor. Horlama, kişinin yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır ve tedavi edildiği takdirde bu bağlamda da fayda sağlayacak, artı değer katacaktır.
Horlama Nedir?
Nefes alma esnasında havanın dar bir alandan geçişinde yaşanan titreme durumu gürültülü bir şekilde dışarıya yansıyor ve bu yansıma horlama olarak tanımlanıyor. Horlama, bir hastalıktır ve erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da çok sık rastlanan bir hastalık olduğunu belirtmek gerekiyor. Kişinin yaşam kalitesini düşüren ve hatta özgüvenini kaybetmesine neden olan bu sorun, seyahat esnasında ya da bir başkasının evinde uyuma durumunu da daha zor ve sıkıntılı hale getiriyor.
Horlamanın altında farklı nedenler olabilir ve hastalık tedavi edilmeden önce bu nedenlerin detaylı bir şekilde ele alınarak incelenmesi gerekiyor. İnceleme neticesinde en uygun tedavi yöntemi de daha sağlıklı bir şekilde belirlenmiş olacaktır.
Uykuda Nefes Durması
Horlamanın sebep olduğu en önemli hastalıklardan bir tanesi olan uyku apnesi, uykuda nefes durması ya da nefesin kısıtlanması olarak tanımlanıyor. Nefes durması kısa bir süre gerçekleşiyor ve kişi yeniden nefes alabilmek için kendini zorladığında ortaya gürültülü bir ses çıkıyor.
Uyku esnasında yaşanan bu sorunun, uykuları da bölebiliyor ve yalnızca kişinin yakın çevresi değil, kişi de kendinden rahatsız olarak uykusundan uyanabiliyor. Bu sorunu yaşayan kimseler sık sık uyanır ve düzenli bir uyku uyuma konusunda da büyük sorunlar yaşamaktadırlar. Tedavi edilmesinde fayda var ve az önce de ifade ettiğimiz gibi bu sorunun altında farklı nedenler de yatıyor olabilir.
Uyku Apnesi Nedir?
Uykuda solunumun kısa süreli olarak durması olarak tanımı yapılan uyku apnesi, horlamanın yarattığı sıkıntılardan bir tanesidir. Bu yüzeysel bir nefes durması sorunudur ve nefes alma eylemi kısa bir süre sonra kaldığı yerden devam edecektir ancak vücut zorlanacağı için daha güçlü bir hamle ile gürültülü bir nefes alma durumu söz konusu hale gelecektir. Uyku apnesi esnasında üst solunum yolunun açık kalmasına yardımcı olan kaslarda belli oranda bir gevşeme meydana geliyor. Dil kökünün ya da bademciklerin hava yolunu tutması ile birlikte ortaya çıkan bu sorun, kişinin 10 saniye kadar nefes alamamasına neden oluyor.
Uyku Apnesinin Etkileri
Uyku apnesi sorunu tedavi edilmediği ya da kontrol altına alınmadığı takdirde dikkatsizliğe yol açacağını da belirtmek gerekiyor. Yapılan araştırmalar, trafik kazası riskini arttırdığını da ortaya koyuyor ve en tehlikeli sonuçlardan bir tanesi de budur. Uyku apnesinin görülme sıkılığına bakıldığında %3 gibi bir oran karşımıza çıkıyor ve birçok kişi bu sorunun önemsiz olduğunu düşünüyor. Bu konuda bilinçli davrananların sayısı da bir hayli az.
Bu tür bir sıkıntı ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde hiç tereddüt etmeden bir uzmandan yardım almalı ve tedavi için adımlarınızı atmalısınız. Aksi takdirde daha farklı sorunlar meydana gelecek ve dikkat dağınıklığı da daha belirgin bir hal alacaktır.
Uyku Apnesi Çeşitleri
Uyku apnesi kendi içinde 3 farklı türden oluşuyor. Tıkayıcı, merkezi ve bileşik uyku apnesi olarak karşımıza çıkan bu türlerin tedavileri mevcuttur. Uyku apnesinin tedavi edilmesinde öncelikli olarak tür belirlemesi yapılmalı ve buna uygun bir tedavi yöntemi belirlenmelidir. Her ne kadar küçük bir sorun gibi lanse edilse de kişinin rahat uyku uyuyamamasındaki en önemli etkenlerden bir tanesidir ve horlamanın beraberinde getirdiği bu sorunun bir an önce tedavi edilmesinde fayda vardır. Yapılacak tetkikler ile birlikte sorunun altında yatan farklı nedenler de en doğru ve sağlıklı şekilde değerlendirilecektir.
Tıkayıcı Uyku Apnesi
‘’ Obstrüktif’’ adı ile de bilinen tıkayıcı apne, hava yolunun tıkanması sonucu meydana gelen apne türlerinden bir tanesidir.
Merkezi Uyku Apnesi
Beyindeki solsunum merkezine bağlı sorunların meydana getirdiği apne türlerinden bir tanesidir ve tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini de belirtmek gerekiyor.
Bileşik Uyku Apnesi
Merkezi ve tıkayıcı uyku apnesinin aynı anda görüldüğü durumlara verilen addır.
Horlama Nedenleri
Horlama, rahatsız edici sorunlardan biri olarak karşımıza çıkıyor ve tedavi edilmediği takdirde kişinin yaşam kalitesini de büyük ölçüde etkisi altına alacak ve olumsuz anlamda etkileyecektir. Hastalığın birçok nedeni olabilir ve tedavi öncesinde ilk olarak bu nedenler araştırılması ve uygun tedavi yöntemi de buna göre belirlenmelidir. Aşırı kilo problemi yaşayan kimselerde horlama sorunu çok daha sık gözlemleniyor ve erkekler de bu konuda başı çekiyor diyebiliriz. Erkeklerde yağlanma durumu genellikle boyun bölgesinde olduğu için bu bölgenin nefes alış verişine etkisi de olumsuz olabiliyor.
Horlama sorunu tedavi edilmediği takdirde uyku düzensizliği başlayacak ve vücudunuz her geçen gün biraz daha yıpranacaktır. Horlama sorunu yaşayan kimseler sık sık uykudan uyanmak durumunda kalıyor ve kimi zaman nefes alma problemi ile kimi zaman da kendi gürültüleri nedeniyle uyanma durumu söz konusu hale geliyor. Doğru tedavi yöntemi ile birlikte bu sorundan kurtulmak mümkündür ve bu sayede yaşam kalitenizi de belli oranda arttırmış olacaksınız.
Aşırı Kilo Problemi
Aşırı kilo ve obezite sorunu, insan vücudunu bir bütün olarak etkisi altına alıyor ve farklı sağlık problemlerini de beraberinde getiriyor. Bu sorunu ortadan kaldırmadığınız takdirde birçok hastalık ile de baş etmek durumunda kalacaksınız. Aşırı kilo problemi olan kimseler, horlama sorunu ile de karşı karşıya geliyor ve nefes alma eyleminde yaşanan güçlük ile birlikte uyku problemleri de gün yüzüne çıkıyor. Yine horlamanın beraberinde getirdiği uyku apnesi durumu da rahatsız edici bir hal alacaktır.
Aşırı kilo sorununuz varsa eğer öncelikle bu sorun ile ilgilenmeli ve tedavisi için harekete geçmelisiniz. Kilo vermeye başladığınız takdirde horlama sorununun da yavaş yavaş azaldığını fark edeceksiniz.
Burun Eğriliği
Horlamanın ne büyük nedenlerinden bir tanesi nefes alış verişinde yaşanan sorunlardır. Burun eğriliği de bu sorunu tetikleyen unsurlar arasında yer alıyor. Horlama tedavisi öncesinde altında yatan nedenlerin doğru bir şekilde tespit edilmesi gerekiyor ve burun eğriliği durumu söz konusu ise öncelikli olarak bu sorunun tedavi edilmesi gerekiyor. Cerrahi müdahale ile birlikte burun yapısına müdahale etmek mümkündür. Her ne kadar zor bir operasyon da olsa yaşam standartlarınızın artması adına bu operasyona ihtiyacınız var. Estetik açıdan da sıkıntılı bir görüntü yaratan burun eğriliği, nefes alış verişini daha zor hale getiriyor ve uyku problemlerine de sebebiyet vermektedir.
Dilin Normalden Büyük Olması
Her ne kadar çok sık karşılaşılan bir sorun olmasa da dilin normalden büyük olması durumu da bazı hastalarda gözlemlenebiliyor. Nefes alış verişinde dil yapısı da büyük bir önem taşıyor ve dilin normalden daha büyük olması da horlamanın nedenlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Cerrahi girişimler ile birlikte bu sorun ortadan kaldırılabilir ve bu sayede horlama sorunu da tedavi edilmiş olunacaktır. Dilin büyük olması farklı sıkıntıları da beraberinde getiriyor bu yüzden yalnızca horlama için değil, vücut sağlığı için bu sorunun yok edilmesinde fayda vardır. Basit bir cerrahi girişim ile birlikte kısa sürede sağlığınıza kavuşacaksınız ve endişe edeceğiniz bir tedavi durumu değildir.
Sinüzit
Kış aylarında kendini daha belirgin bir şekilde ortaya koyan sinüzit problemi de horlamaya neden olan sorunlardan bir tanesidir. Sık sık ifade ettiğimiz gibi tedavi öncesi dönemde hastanın şikayetleri detaylı bir şekilde dinlenerek farklı sorunlar da tespit edilmeli ve buna uygun bir tedavi yöntemi belirlenmelidir. Hasta, sinüzit şikayetine sahip ise öncelikli olarak bu sorunun tedavi edilmesi ve daha sonra horlama üzerinde durulması gerekiyor. Horlama hastalığının altında yatan farklı sorunlar mevcut ve bu sorunların tespit edilmesi de bu yüzden büyük önem taşıyor. İlgili tetkikler neticesinde sonuca ulaşmak çok daha sağlıklı ve kolay olacaktır.
Geniz Eti
Nefes alma eylemi, insanın yaşantısını sürdürebilmesi için ihtiyacı olan en önemli eylemlerden bir tanesidir. Bu eylem gerçekleştirilirken yaşanacak herhangi bir sorun ani ölümlere sebebiyet verebiliyor. Solunum yollarında meydana gelen sorunlar ya da nefes alış verişini gerçekleştiren organların anormal bir şekilde çalışması durumu da nefes almayı daha zor ve sıkıntılı hale getirecektir. Geniz eti bulunan kimseler de bu konuda sıkıntı yaşayan hastalardır ve geniz eti bulunan hastaların horlama sorunu ile karşı karşıya gelmesi de gayet normal bir durum. Uygulanacak tedavi ile birlikte geniz etine müdahale etmek mümkün ve bu sayede horlama sorunu da tedavi edilmiş olunacaktır.
Alt Çenenin Küçüklüğü
Çene yapısı da nefes alış verişinde büyük bir önem taşıyor ve çene yapısında meydana gelen herhangi bir sorun ya da anormal bir oluşum, nefes alış verişini olumsuz anlamda etkileyecektir. Doğru ve sağlıklı bir nefes alış verişi gerçekleşmediği takdirde horlama sorunu da meydana gelecektir. Yapılan araştırmalar bu yöntem ve eğer bu tür bir sıkıntı ile karşı karşıya iseniz öncelikli olarak bu sorunun tedavi edilmesi gerekecektir.
Horlama şikayetinin giderilmesi için öncelikli olarak altında yatan nedenlerin tespit edilmesi ve bu nedenlerin ortadan kaldırılması gerekiyor. Doğru müdahaleler ile ortadan kaldırılabilecek bir sorundur ve yaşam kaliteniz de kısa süre içerisinde artacaktır.
Horlama Teşhis ve Tanı Yöntemleri
Horlama sorununu tespit etmek için tıbbi geçmiş incelemesi ve fiziksel muayene yeterli olacaktır. Klinik ortamda yapılacak kısa süreli muayene ile birlikte hastalığı teşhis etmek çok daha basit bir hal alıyor.
Tıbbi Geçmişi
Uyku apnesinin tespit edilmesi için uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Bu sorunun ailenizdeki kişilerde var olup olmadığı, uyku sorunu ile ilgili daha önce tedavi olup olmadığınız gibi detaylar, tıbbi geçmişin incelenmesi adına yeterli olacaktır.
Fiziki Muayene
Büyük bademcik, obezite ve solunum yollarında herhangi bir sorun olup olmadığını tespit etmek adına gerçekleştirilecek olan kontroller bütünüdür. Bu sayede horlama hastalığını teşhis etmek de mümkün hale geliyor ve daha da önemlisi horlamaya sebebiyet veren sorun daha sağlıklı bir şekilde gün yüzüne çıkartılıyor.
Horlama Belirtileri
Horlayan kişilerin büyük bir kısmı bunu kabul etmez ve kendi seslerini işitemedikleri için kabul ettirmek de pek kolay olmayacaktır. Hastalığın somut belirtileri mevcut ve en azından bu belirtilerden yola çıkak tedavi adına harekete geçmekte fayda var. Bu belirtilerden bir tanesi uyku sorunudur. Horlama hastalığı olan kişilerin derin bir uyku uyumaları pek de mümkün değil çünkü uyku apnesi ile birlikte nefes kesilme problemi de meydana gelecek ve uyku sırasında bu sorun nedeniyle sık sık irkilme ya da uyanma durumu gerçekleşecektir. Bu belirti ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde bir uzmandan yardım almanız gerekiyor ve diğer belirtiler de beraberinde gelecektir.
Uykuda Solunumun Durması
Uyku esnasında solunumun durması, uyku apnesi olarak tanımlanıyor ve horlama sorunu yaşayan kimselerin büyük bir kısmı da bu sıkıntı ile karşı karşıya gelecektir. Solunumun durması uzun süreli değildir ve boğulma şeklinde gerçekleşmez ancak 0saniyelik bir kesinti, daha gürültülü bir ses ile uyanmanıza ve yeniden nefes almanıza neden oluyor. Bu gürültülü durum horlama olarak lanse ediliyor ve hem hastayı hem de yakın çevresini rahatsız edecek bir seviyeye ulaşabiliyor. Horlama hastalığının en önemli belirtilerinden bir tanesi uyku apnesidir ve tedavi edilmediği takdirde uyku düzensizliği de devam edecektir. Uykuda solunumun durması, beyni de uyarıyor ve kişiye hareketlilik kazandırıyor. Gürültülü bir şekilde irkilmenin nedeni de tam olarak budur.
Gündüz Aşırı Uyku Hali
Horlama sorunu olan hastaların rahat ve derin bir uyku uyumaları beklenemez. Hastalık tedavi edilmediği takdirde bu sorun her geçen gün biraz daha artacak ve uyku sorunları nedeniyle vücut daha yorgun ve bitkin bir hal alacaktır. Gece uykusu, insan sağlığı için çok büyük bir öneme sahip ve bu uykuyu düzenli uyuyamadığınız takdirde günün erken saatlerinde ve büyük bir kısmında uyku problemi ile de karşı karşıya geleceksiniz. Gündüz sürekli olarak devam eden uyku hali de horlama hastalığının en önemli belirtilerinden bir tanesidir ve yukarıdaki belirti ile birlikte ele alındığı takdirde horlama sorununu teşhis etmek daha basit bir hal alıyor.
Konsantrasyon Zorluğu
Uyku, insan sağlığı için büyük bir öneme sahip ve özellikle gece uykuları, ertesi güne daha diri bir şekilde uyanmanızı sağlayacaktır. Horlama sorunu nedeniyle uyku uyuyamayan ya da sık sık uyanmak zorunda kalan kişiler için ne yazık ki bu durum mümkün olmuyor. Uykunun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmemesi, gün içerisinde farklı sorunlar yaşamanıza da neden oluyor ve konsantrasyon zorluğu da bu sorunlardan bir tanesidir. Konsantrasyon ve odaklanma konusunda sıkıntılar yaşıyorsanız eğer horlama belirtilerinden bir tanesi ile karşı karşıyasınız demektir ve vakit kaybetmeden bir hekimden yardım almanız tavsiye ediliyor. Aksi takdirde gün içerisinde farklı sorunlar da yaşayabilirsiniz.
Sabah Baş Ağrısı
Uyku problemine sahip kimselerin yaşadığı en büyük sıkıntılardan bir tanesi de şiddetli baş ağrılarıdır. Özellikle sabahın erken saatlerinde bu ağrılar ile karşı karşıya geliyorsanız horlama belirtilerinden bir tanesini daha bünyelerinizde barındırıyor olacaksınız. Uyku sorunu yaşayan kimselerde bu ağrı daha sık görülüyor ve bazı bünyelerde ataklar halinde daha şiddetli bir hal aldığı da gözlemlenmiştir. Baş ağrısı şikayeti söz konusu ise uzman kontrolleri ve tetkikler ile birlikte sorunun asıl nedeni daha doğru ve daha sağlıklı bir şekilde tespit edilecek ve ilgili tedavi yöntemi belirlenecektir. Ertelemek yerine bir an önce harekete geçmek sağlığınız adına daha doğru bir hamle olacaktır.
Yüksek Tansiyon
Tansiyonun düşmesi ya da anormal bir şekilde yükselmesi, farklı sorunlara sebebiyet verebildiği gibi altında farklı nedenleri de barındırabiliyor. Dikkate alınması gereken en önemli detaylardan bir tanesidir ve horlama sorunu yaşayanların da karşı karşıya geldiği durumlardan biri olarak karşımıza çıkıyor. Yüksek tansiyon ile sık sık karşı karşıya geliyorsanız eğer bir uzmandan yardım almanızda fayda var. Tek başına değerlendirildiğinde horlama belirtisi olarak kabul etmek çok ütopik bir düşünce olacaktır ancak yukarıda bahsi geçen diğer belirtiler ile birlikte ele alındığında horlama sorununu teşhis etmek daha kolay bir hal alıyor.
Gece Göğüs Ağrısı
Nefes alma problemi yaşayan insanların karşılaştığı en büyük sorunlardan bir tanesi de gece yarısı yaşanan göğüs ağrılarıdır. Horlamanın yanı sıra bu arpılar da uykularınızı bölebilir ve çok çabuk yorulmanıza neden olacaktır. Gece yarısı yaşanan göğüs ağrıları, horlama sorununun en önemli belirtilerinden bir tanesidir ancak bu belirti, diğer belirtilere göre daha endişe verici bir sorundur. Altında yatan nedenlerin tespit edilmesi ve bu nedenlerin de kısa süre içerisinde tedavi edilmesi gerekiyor. Ertelenecek bir durum değildir ve yalnızca horlamaya neden olmadığını, farklı sorunlara da gebe bir sorun olduğunu bilmenizde fayda var. İlgili tetkikler neticesinde sorunun tespiti daha kolay bir hal alıyor ve tedavi için harekete geçmek mümkün hale geliyor.
Horlama Risk Faktörleri
Sorunu meydana getiren çok sayıda risk durumu var ve bu riskler hakkında bilgi sahibi olunması da hastalığın teşhisini kolaylaştırıyor. Geniz eti ya da bademciğin normalden daha büyük olması bu risklerden bir tanesidir. Horlama sorunu tedavi edilmeden önce detaylı bir inceleme ve tetkik durumu söz konusudur. Bu tetkikler neticesinde hastalığın gerçek nedenini tespit etmek ve en uygun tedavi yöntemini belirlemek de mümkün. Risk faktörleri sayıca çok fazla ve bu risklerin büyük bir kısmını taşıyabileceğiniz gibi yalnızca bir tanesine sahip olmanız da sizleri horlama sorunu ile karşı karşıya getirebilir ve yaşam kalitenizi de düşürebilir.
Obstrüktif Uyku Bozukluğu (OSA) Risk Faktörleri
Uykuda solunum bozuklukları, tıp dilindeki adı ile ‘’ Obstrüktif Uyku Bozukluğu’’, uyku apnesi olarak da nitelendiriliyor. Horlama sorununun görüldüğü kişilerde uyku apnesi de söz konusu hale geliyor ve horlamanın doğurduğu sıkıntılardan biri olarak da tanımlamak mümkündür. Uyku esnasında nefes belli bir süreliğine kesiliyor ve 10 saniyeye ulaşan bu süre zarfında beyin güçlü bir şekilde uyarılıyor. Bu uyarılma neticesinde kişi nefes almak için daha güçlü ve sıkı bir hamle yapıyor. Bu hamle neticesinde gürültülü bir irkilme meydana geliyor ve bu da horlama durumu olarak karşımıza çıkıyor. Tedavi edilmesinde fayda vardır aksi takdirde birçok farklı sorunu ortaya çıkartabilir.
Cinsiyet
Erkeklerde çok daha sık görülen bir sorundur. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi yağlanma problemidir. Yağlanma durumu kadınlarda genellikle kaçla ve basen bölgesinde meydana gelir ancak erkeklerde bu sorun boyun bölgesinde çok daha sık gözlemleniyor. Nefes alış verişini zorlaştıran bu durum ile birlikte horlama sorunu ortaya çıkıyor. Horlama sorunu yaşayan kimseler uyku apnesi ile de karşı karşıya gelecektir. Yapılan araştırmalar, erkeklerin bu hastalıkta bir adım daha öne çıktığını ortaya koyuyor. Aşırı kilolu erkekler ise risk grubunun en üst sırasında yer alıyor ve aşırı kilolu kadınlar da zayıf kadınlara kıyasla çok daha fazla risk taşıyor.
Aşırı Büyük Bademcik
Nefes alma eylemi gerçekleştirilirken bademcik de önemli bir rol üstleniyor. Bademciğin normalden küçük olması önemli bir sorundur ve tam aksi durum söz konusu olduğu takdirde yani bademcik normalden daha büyük olduğu takdirde de farklı sorunlar meydana gelebiliyor. Bu sorunlardan bir tanesi uyku apnesi sorunudur. Bademciğe cerrahi olarak müdahale etmek mümkündür ve normale döndürüldüğü takdirde bu sorun da kısa sürede ortadan kaldırılacaktır. Ertelenecek bir sorun olmadığını belirtmek gerekiyor ve tedavi edilmediği takdirde nefes alış verişinde yaşanan sorun daha ileri seviyelere ulaşabilir ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilir.
Alkol ve Sigara Kullanımı
Alkol ve sigara kullanımının abartılı bir şekilde gerçekleştirilmesi nefes alış verişini de daha güç ve sıkıntılı hale getiriyor. Tekrarlayan bir horlama durumu olmasa dahi bu ürünleri tükettiğinizde daha bitkin ve daha yorgun olduğunuzu sizler de fark edeceksiniz. Alkollü bir şekilde uyuduğunuzda horlama sorunu ile karşı karşıya gelmeniz gayet normal ve bunu sürekli hale getirdiğiniz takdirde horlama sorunu da sık sık tekrar edecektir.
Burun Tıkanıklığı
Nefes alma eyleminde rol sahibi olan burun organı, tıkanık olduğu durumlarda nefes alma eylemini daha güç bir hale getiriyor. Tıkalı burun ile uyumak horlamayı da beraberinde getirecektir bu yüzden yatmadan önce burnunuzu temizlemeniz ve katılaşmış tabakayı ortadan kaldırmanız tavsiye ediliyor. Bu yöntemle beraber uykunuzda daha rahat nefes almanız ve güne dinç uyanmanızı sağlayabilirsiniz.
Horlama Komplikasyonlar
İnsan vücudunda meydana gelen hastalıklar tedavi edilmediği takdirde bir süre sonra komplikasyonlar doğuracak ve vücudu ele geçirmeye başlayacaktır. Horlama sorunu da birtakım komplikasyonlar ile birlikte sorunlara yol açabiliyor. Kardiyovasküler hastalıklar da horlama sorununun komplikasyonları arasında yer alıyor. Horlama, tedavi edilebilen bir sorun ancak birçok hasta ne yazık ki horladığını kabul etmediği için tedavi olmaktan da kaçınıyor ve bu sorunu basit bir hastalık olarak algılıyor. Burada önemli olan detay horlama hastalığı ile birlikte bu hastalığın altında yatan nedenlerdir. Çok daha büyük sıkıntılar olabilir ve önlem almak adına bu sorunların tespit edilmesinde de fayda vardır.
Kardiyovasküler Hastalıklar
Kalp, damar ve atardamar ile birlikte toplardamarların tümü, kardiyovasküler yapı olarak tanımlanabilir. Horlama sorunu tedavi edilmediği takdirde bu bölgede yaşanacak sorunlara da açık olmak gerekiyor. Horlama sorunu, nefes alma problemi ile birlikte ortaya çıkan sıkıntılardan bir tanesidir ve yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi insan, daha sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için nefes alış verişini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmelidir. Bu bağlamda yaşayacağınız problem, vücudunuza daha fazla zarar veriyor ve bu yüzden bir an önce tedavi edilmesinde fayda vardır. Horlama hastalığı her ne kadar basit bir sorun gibi lanse edilse de ortaya koyduğu risk ve komplikasyonların ne denli tehlikeli olduğunu görebiliyoruz.
Horlama Nasıl Önlenir?
Aşırı yorgunluk ile birlikte uyku pozisyonu da horlamaya neden olabilir ya da o gece çok fazla sigara ve alkol tüketmiş iseniz horlama sorunu ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Horlamayı engellemek için dikkat etmeniz gereken birtakım hususlar var ve bu hususları yerine getirdiğiniz takdirde daha rahat ve daha derin bir uyku uyuyabilirsiniz. Bu detaylar ne yazık ki geçici önlemler olacaktır ve devam eden bir horlama sorunu ile karşı karşıya iseniz bir uzmandan yardım almanızda fayda vardır. Günü geçirmek yerine uzun süreli bir tedavi ile birlikte bu sorundan tam olarak kurtulmak mümkündür.
Aşırı Yorgunluktan Kaçınmak
Vücut, aşırı yorgun olduğu dönemlerde farklı tepkiler verebiliyor ve horlama sorunu da bu tepkilerden bir tanesidir. Aşırı yorgun uyuyan kimseler horlama sorunu ile karşı karşıya gelebilir ve bunun gayet normal bir durum olduğunu da belirtmek gerekiyor ancak yorgun olmadığınız gecelerde de horlama sorunu yaşıyorsanız bu durum farklı sorunların habercisi olabilir. Aşırı yorgunluktan kaçınarak o geceyi daha rahat bir uyku ile tamamlayabilirsiniz ancak bunun geçici bir çözüm olduğunu da belirtmek gerekiyor. Devam eden horlama durumunda mutlaka bir uzmandan yardım almanız gerekiyor ve horlamanın altında yatan sebepler hakkında bilgi sahibi olmanızda da fayda vardır.
Doğru Pozisyonda Uyumak
Dilin geri düştüğü yatış pozisyonlarında horlama sorunu meydana gelecektir. Dilin geriye düşmesi nefes alış verişini de daha sıkıntılı hale getireceği için pozisyon değişikliği horlamayı da ortadan kaldıracaktır. Doğru pozisyonda uyuyarak horlama sorunundan kurtulabilirsiniz ve bunun için dilerseniz yumuşak bir yastık da kullanabilirsiniz. Yatış pozisyonu önemlidir ve pozisyon değişikliği ile birlikte daha rahat bir uyku uyumak da mümkündür. Doğru pozisyonu belirleyecek olan sizlersiniz ve yastık desteği ile birlikte uykularınız bölünmeyecektir. Dilin geriye düştüğü durumlarda nefes alış verişinde yaşanan sorunlar irkilmenize ya da gürültülü bir horlama ile uykunuzdan uyanmanıza da sebebiyet verecektir.
Spor Yapmak
Spor, insan vücudu için en faydalı eylemlerden bir tanesidir ve vücudunuz için en uyun spor programını düzenli bir şekilde uyguladığınız takdirde deliksiz bir uyku da sizleri bekliyor olacaktır. Horlama sorunu yaşayanlar için doktorların en önemli tavsiyelerinden bir tanesi de düzenli spordur.
Dikkat edilmesi gereken husus ise aşırı yorgunluktan kaçınmak olacaktır. Ağrı sporlar yerine vücudunuza fayda sağlayacak ve sizi zinde hissettirecek sporları tercih edebilirsiniz. Az önce de belirttiğimiz gibi en uygun spor programı ile birlikte hem vücudunuzu yormayacak hem de horlama sorununu kısa sürede ortadan kaldıracaksınız. Spor yapmak aynı zamanda birçok hastalığa karşı da korunmanızı sağlayacak ve daha diri bir bünyeyi sizinle buluşturacaktır.
Uyku Öncesi Yemek Yememek
Uyku öncesi yemek yemek, vücudunuza verebileceğiniz en büyük zararlardan bir tanesidir. Uyku esnasında sindirim gerçekleşmeyeceği için kilo almanıza da sebebiyet verecek olan bu eylem, rahatsız bir uykuyu da beraberinde getirecektir. Nefes alış verişi daha sıkıntılı bir hal alacak ve horlama sorunu meydana gelecektir. Uykudan önce hafif atıştırmalıklar doğru bir tercih olabilir ancak ana yemek tarzı bir tüketim sizi ne yazık ki kötü hissettirecek ve uykularınızı da bölecektir. Horlama sorununu ortadan kaldırmak ve daha rahat bir uyku uyumak adına yemekten önce yemek yememeye özen gösterin ve bu sayede kilo alımının da önüne geçmiş olacaksınız.
Sık Sorulan Sorular
Horlama, halk arasında basit bir sorun olarak kabul görse de tedavi edilmediği takdirde hastalığın altında yatan nedenlerin insan vücuduna daha fazla zarar verdiğini belirtmek gerekiyor. Tedavi yöntemleri oldukça basit ve doktor uyarlarını göz önünde bulundurarak hayatlarınıza devam ettiğiniz takdirde bu sorunu kontrol altına alabiliyorsunuz. Tedavi öncesinde hastanın şikayetlerine yer veriliyor ve bununla birlikte fiziksel muayeneye de ihtiyaç duyulacaktır. Horlama hastalığı ile ilgili bilinen çok fazla yanlış olduğunu da belirtmek gerekiyor ve bu yanlışlardan kurtulmak adına bir uzman ile iletişime geçerek aklınızdaki soru işaretlerine de son verebilirsiniz. Horlama, tedavi edilebilen bir hastalıktır ve tedavisi ile birlikte yaşam kalitesi de belli oranda yükselecektir.
Horlamada yaş faktörü etkili midir?
Yaş faktörü önemli değildir ve horlamaya neden olan sorunlar kişide mevcut olduğu takdirde bu hastalık erken yaşlarda da gözlemlenebilir. Orta yaş grubu erkeklerin büyük bir kısmında bu sorun meydana geliyor ve özellikle yorgun olunan günlerdeki uykularda horlama sorunu çok daha sık bir şekilde gözlemleniyor. Horlama hastalığının altında birçok farklı sorun olabilir bu yüzde temkinli ve tedbirli olmakta fayda vardır. Hastalığın altında yatan nedenler tespit edildikten sonra öncelikli olara bu nedenlerin ortadan kaldırılması ve bir an önce tedavi edilmesi gerekiyor.
Horlama bir hastalık mıdır?
Horlama, bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor ve tedavi edilmediği takdirde insan vücudunda farklı sorunlara da sebebiyet verebiliyor. Horlamanın birçok nedeni olabilir ve bu nedenlerden bir tanesi de bademciğin normalden büyük olmasıdır. Hastalığın tedavi edilmesinde kimi zaman cerrahi girişimlere de ihtiyaç duyulabiliyor. Horlama, yaşam kalitesini de düşüren bir hastalıktır ve bu durumdan en çok çevrenizdekiler etkilenecektir. Seyahat esnasında uyumak ya da farklı bir arkadaşınızın evinde uyumak sizin için olduğu gibi çevrenizdekiler için de kabusa dönüşebilir ve bu durum kimi zaman özgüven eksikliğini de beraberinde getiriyor. Tereddüt etmeden tedavi olmakta fayda var ve kısa sürede yaşam kalitenizi arttırmanız da mümkündür.
Horlama tedavisinde ameliyat gerekir mi?
Horlama tedavisi için direkt olmasa da dolaylı yoldan ameliyat durumu karşınıza çıkabiliyor. Eğer sorun bademciğin normalden daha büyük olması ya da dilin şekil olarak anormal bir yapıya sahip olmasından kaynaklanıyorsa ve son olarak çene yapınızda bir sorun var ise ameliyat gerekebilir. Bunun dışındaki sorunlarda ameliyat gerektirmeyen durumlar da mevcuttur. Endişe edip paniğe kapılmak yerine hastalığın asıl sorununun ne olduğunu tespit etmeniz gerekiyor ve bunu da bir uzman yardımı ile yapabilirsiniz. Cerrahi girişimler sonucunda başarı oranı bir hayli yüksek ve ülkemizde bu konuda başarılı hekim ve kliniklerin mevcut olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Horlama tamamen ortadan kaldırılabilir mi?
Horlama, altında yata nedenler tespit edilip tedavi olduktan sonra ortadan kaldırılabiliyor ancak yorgun uyuduğunuzda ya da aşırı alkol aldığınız gecelerde horlama sorunu ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Bu gayet normal bir durum fakat kronik devam edecek bir horlama durumu ile karşı karşıya gelmeyeceksiniz. Tamamen ortadan kaldırılabilir ibaresi yanlış olur çünkü en sağlıklı insan bile yorgun uyuduğu takdirde horlayabiliyor ya da çok fazla spor yaptığı günlerde aynı sorunu yaşayabiliyor. Endişe etmenize gerek yok ve normal olan durumlarda tereddüde düşmenizde yersiz olacaktır. Bunun dışında devam eden ya da süreklilik arz eden bir sorun karşınıza çıkarsa hiç vakit kaybetmeden doktorunuz ile görüşebilir ve yardım alabilirsiniz.
Obezite horlamayı tetikler mi?
Horlamanın en büyük nedenlerinden bir tanesi aşırı kilolardır ve obezite hastalığının da bu sorunu tetiklediğini söylemek mümkündür. Aşırı kilolu kimselerde horlama hastalığı çok daha fazla gözlemleniyor ve nefes alış verişi daha sıkıntılı olduğu için bu durum gayet normaldir. Horlama sorununun asıl nedeni obezite olarak tespit edildiği takdirde öncelikli olarak kilo vermeniz gerekecektir ve ilgili birime yönlendirileceksiniz. Obezite, yalnızca horlama sorununu değil, farklı sorunları da beraberinde getiren bir hastalık ve ne yazık ki çağımızın hastalığına dönüşmüş durumda. Obezite ile mücadelede başarı elde edildiği takdirde horlama sorunu da kısa sürede ortadan kalkacak ve daha rahat bir uyku uyuyacaksınız.
Horlama başka rahatsızlıklara yol açar mı?
Altında yatan nedenlere bağlı olarak farklı sorunlara da sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden tedavisince öndelikli olarak altında yatan nedenler araştırmaları ve bu nedenler ortadan kaldırılmalıdır. Horlamanın neden olduğu sorunlardan bir tanesi uyku apnesidir ve uyku apnesi sahibi olan kimselerin rahat bir uyku uyumaları da ne yazık ki mümkün değildir. Uyku esnasında nefes kısa süreliğine de olsa kesilir ve kişi uykusundan uyanır. Bu durum sık sık tekrarlanacağı için dikkat kaybı ve motivasyon eksikliği gibi sorunlar da meydana gelecektir. Hiç vakit kaybetmeden tedavi olmanız, sağlığınız için büyük önem taşıyor.
Uykuda nefes kesilmesi ölüme yol açar mı?
Uykuda nefes kesilmesi durumu uyku apnesi olarak nitelendiriliyor. Bu süre 5 ila 10 saniye arasında değişiklik gösteriyor. Ani nefes kesilmeleri ölüme sebebiyet verebilir ancak uyku esnasında beyin uyarıldığı için bu risk çok düşük bir ihtimal olarak karşımıza çıkıyor.
Horlama neden daha çok erkeklerde görülür?
Erkeklerde yağlanma sorunu daha çok boyun bölgesinde olduğu için nefes alış verişinde problemler meydana geliyor ve bu da horlamaya neden oluyor. Kadınlarda bu durum kalça bölgesinde meydana geldiği için horlama sorunu da erkeklere nazaran daha az görülmektedir.
Horlamanın psikolojik sebepleri var mı?
Birçok kaynakta psikolojik sebeplerden bahsediliyor ancak hatalı bilgi olduğunu ifade etmekte fayda var. Horlamanın nedenleri arasında aşırı yorgunluk, bademcik büyümesi, geniz eti, çene yapısındaki bozukluk ve aşırı kilo yer alıyor. Psikolojik etkenlerin herhangi bir şekilde katkısı yoktur.
Toplu ortamlarda yaşayanlar horlama problemi için ne yapmalıdır?
Yorgun uyumamaya özen gösterebilirsiniz ve bununla birlikte uyku pozisyonunuzu da diliniz geriye düşmeyecek şekilde ayarlamanız gerekiyor. Bununla birlikte yatmadan önce yemek yememeniz de horlamayı azaltacak etkenlerden bir tanesidir.
Horlama bandı nedir?
Gözenekleri açarak nefes alış verişini daha kolay hale getiren horlama bandı, burun tıkanıklığı sorun yaşayan kimselerin kullanabileceği ürünlerden bir tanesidir ve hali hazırda birçok marka bu ürün ile piyasadaki yerini almaya devam ediyor.
Horlama yastığı işe yarar mı?
Çok etkili bir ürün olmasa da yatış pozisyonunuzu ayarladığınız takdirde horlama sorununu bir nebze olsun ortadan kaldıracak ve sizlere daha rahat bir uyku fırsatı sunacaktır.
Horlama sağlığa zararlı mı?
Tekrar etmediği takdirde zararlı değildir ancak devam eden bir horlama durumu varsa bu hastalığın altında yatan nedenler sağlığınıza zarar verebilir. En azından bir uzmandan yardım alabilir ve bu sorunların vücudunuzu nasıl ya da ne şekilde etkileyeceğini detaylı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Horlama sorununun altında birçok sebep yatabiliyor ve bazıları da sağlığınızı tehlikeye atacak sorunlar olduğu için bir an önce tedavi edilmesinde fayda vardır, aksi takdirde farklı sorunlar ile de karşılaşabilirsiniz.
Horlama hangi hastalığın belirtisidir?
Horlama çoğu zaman üst ve alt solunum yolları ile akalı; bazen de vücudun tamamını etkileyen hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkmaktadır. Sinüs hastalıkları, uyku apnesi, üst solunum yolu enfeksiyonları başlıca horlama sebepleridir. Horlama eğer birkaç seferden daha fazla, kronik olarak ortaya çıkıyorsa altında bir hastalığın ya da anatomik problemin yattığı düşünülür.
Horlama hastalığına hangi bölüm bakar?
Horlama üst ve alt solunum yollarını kapsayacak şekilde gelişmektedir. Sürekli olarak horlama problemi yaşayanların kulak, burun ve boğaz polikliniğine başvurması gerekmektedir. Hastanın durumuna göre doğrudan bu bölümde tedavi gerçekleştirilebilir. Bazen de (genelde burun kaynaklı horlamalar) estetik cerrahiden destek alınabilmektedir.
Horlama neden oluşur?
Horlama hastalığı, horlamayı oluşturacak sorunun kronik hale gelmesiyle oluşur. Burun ile ağız arasındaki hava akımlarının farklı hızlarda olması bu titreşimli sesi ortaya çıkarmaktadır. Burnun anatomik olarak olmaması gereken bir yapıda olması ya da soluğun geçtiği yolun herhangi bir sebepten ötürü daralması – genişlemesi horlama hastalığını ortaya çıkarmaktadır.