Karında Kist Oluşması
- Sık Sorulan Sorular
- Karında kist oluşması tehlikeli midir?
- Karında kist oluşumu önlenebilir mi?
- Bitkisel bir tedavisi var mı?
- Karındaki kistler kendiliğinden geçer mi?
- Hangi durumlarda cerrahi operasyona gerek duyulur?
- Karında kist oluşumu her yaşta görülebilir mi?
- Tedaviden sonra aynı bölgede tekrar kist oluşabilir mi?
- İlaç tedavisi kistleri yok eder mi?
- Kistlerin sebep olduğu ağrıdan dolayı ağrı kesici kullanılmalı mı?
- Karınlarında kist olan hastaların alkol kullanmasının bir sakıncası var mı?
- Karında kist oluşumu günlük hayatı nasıl etkiler?
- Karında kist olan hastalar için özel bir diyet uygulanır mı?
- Hastaların düzenli egzersiz yapmalarının tedavi edici bir özelliği var mı?
- Karında kist oluşması şişlik yapar mı?
Karında kist oluşması genellikle kadınlarda görülür. Kadınların karın bölgesinde oluşan kistler yumurtalıklarda ortaya çıkar. Vücutta ve karında bulunan hücrelerin bazıları sıvıları fazlasıyla emer. Fazla emilen sıvılar sonucunda karın bölgesine uyarıcısı belli olmayan uyaranlar gönderilir. Bunun neticesinde karında kist oluşması söz konusu olur.
Karında Kist Oluşması Hakkında
Karın bölgesinde oluşan kistler hücrelerin kendilerini sürekli olarak yenilemesi işlemiyle başlar. Yenilenen hücrelerde sıvı dengesizlikleri ile kistler meydana gelir. Karındaki kistlerin bulunduğu doku genel olarak sıvı emilmesinin fazla olduğu hücreler aracılığı ile ortaya çıkmaktadır. Kiste sahip olan doku genel olarak çevresindeki dokular ile temas kurar. Bu temasın sonucunda da kist belirtileri ortaya çıkmaya başlar. Karında kist oluşması sırasıyla hücrenin yenilenmesi sırasında sıvı emiliminin fazlalığı ile başlar. Ardından bu hücreler sağlıksız dokular oluşturarak vücuda temas eder. Temas eden dokular ile ödemler oluşur. Ödemlere halk arasında kist denir. Fakat bu yanlıştır. Ödemlerin etrafında zar görüldüğünde kist oluşumu tam anlamıyla gerçekleşmektedir.
Karında Kist Oluşması Nedir?
Karında kist oluşması sağlıksız sıvı emen hücrelere sahip olmanızdır. Sağlıksız bir şekilde işleyen organizmanın ödemler oluşturması ve ödemlerin zarlanması ile kist oluşması gerçekleşir. Kadınların karında kist oluşması ise yumurtalıkların sağlıksız işlemesidir. Yumurtalıklarda kist oluşuyor ise hücreler ve dokular yeterince çeşitte sıvı alamıyor demektir.
Görülme Sıklığı
Karında kist oluşmasının görülme yaşı yoktur. Fakat belirgin olarak kadınlarda doğurganlık çağına ulaşanlarda görülür. Her doğurgan kadında birkaç kez üst üste görülebilir. Kist oluşumunun görülmesi sık sık gerçekleşiyor olsa da belirtileri her zaman hissedilmez. Belirti olarak ağrı, sancı, sızlanma görmemeniz demek kist oluşmasının durması anlamına gelmez. Kistler oluşmaya ve yok olmaya devam ederler. Fakat bunu ağrı hissetmediğiniz için görülmüyor gibi algılayabilirsiniz.
Karında Kist Tipleri
Karında aniden ortaya çıkan ağrılarda ya da ilişki sırasında kendini hissettiren ağrılarda 1. tip kist tipi ile karşılaşırsınız. İşlevsel Kist dediğimiz bu tipte ağrılar ve sancılanmalar meydana gelir. 1 ay kadar ağrı ve sancılar devam eder. Ameliyat ya da çeşitli ilaç yöntemleri ile bu kist tipi tedavi edilebilir. Fakat ameliyat aşamasına gelinceye kadar gerekli kontrollerin yapılış sürecinde İşlevsel Kist tipinin ağrılarından kurtulamazsınız. Kansere kadar götürülebilecek kist tipleri ile de karşılaşabilirsiniz. Ağrısız olarak kendiliğinden yok olan kistler de vardır. Bu kist tiplerinde asla ağrı ve sancılanmalar ile karşılaşılmaz. Oluşumundan ve yok oluşundan haberdar dahi olmazsınız.
Çikolata Kistleri
Çikolata kisti olarak da bilinen kistlerin tıptaki adı farklıdır. Endometrioma adı verilen bu kist türünün kadın rahminde ortaya çıktığı görülmektedir. Rahim iç duvarı incelendiğinde kahverengi ve donuk kan renginin birleşimi bir cisim gözleniyor ise çikolata kisti oluştuğu anlaşılacaktır. Kadınlarda rahimde donuk kanı andıran bir şekilde kahverengi rengiyle karışmış olarak karşımıza çıkar.
Dermoid Kistler
Kadınlarda yumurtalama yani doğurganlık döneminde birçok kez kist oluşumu görüldüğünü söylemiştik. Fakat dermoid kistler kadın doğurganlığı ile alakası olmayan kist türleridir. Vücuttaki her dokuya sahip olabilir. Tehlike bir kist türüdür ve olağan dışı durumlarda görülebilir. Doğurganlıkta görülmesi olağan karşılanırken doğurganlık dışında ve nerede ortaya çıkacağı belli olmayan durumlarda karşılaşılan dermoid kistler cerrahi müdahale gerektirebilir.
Fibromlar
Ağızda görülebilen fibromlar kist oluşmasına sebep olabilir. Fibromlar alt dudak ve dilin lateral kenar kısımlarında oluşmaktadır. Bu tür kist oluşumları çiğneme, yutma ve konuşma rahatsızlıklarına ya da gecikmelerine sebep olabilir.
Kanser Şüphesiz Olan Kistler
Yumurtalık kanseri olarak anılan kanser türüne sebep olan kistler kadınların doğurganlık döneminde meydana gelenlerdir. Doğurganlık döneminde meydana gelmesi normal olan fakat tedavi sonucu alınamayan kistler kanser şüphesiz taşımaktadır. Kansere götürülebilecek kist teşhisini yapmak için uzman kişilerce inceleme yapılmalıdır. Yumurtalık bölgesinde oluşan ve sancısını ağır olarak hissettiğiniz her kist için kanser şüphesiz konulamaz. Ancak tedavi ve çeşitli ilaç yöntemleri denendikten sonra başarısız olunur ise kanser riski görülebilir. Kanser şüphesiz olan kistler genel olarak; ailesinde meme kanseri olan kişilerde, genetik olarak yumurtalık kanseri geçiren kişilerde, yumurtlamayı arttırıcı ilaç kullanan kişilerde ve hiç gebe kalmamış kadınlarda görülebilir. Kanser riski taşıyan kişiler bu hususlar ile değerlendirilir.
İyi Huylu
Kanser teşhisi konulduğunda iyi huylu ya da kötü huylu olarak ayrım yapılamaz. Ultrasonografik testler sonucunda iyi huylu kanser teşhisi konulabilir. Kan akım değişikliklerinin gösterileceği testlerde sonuç akımın düzgün olması ise iyi huyludur.
Kötü Huylu
Ultrasonografi testleri sonucunda kan akışı düzensiz ise kötü huylu kanser teşhisi konulur. Kötü huylu kanser hücrelerinin oluşması tedaviyi ortadan kaldıran bir sebep değildir. Kanser kötü huylu da olsa iyi huylu da olsa cerrahi operasyon gerektirir. Bu yüzden kan akışının düzensiz olması sonucunda umutsuzluğa kapılmayınız. İyi huylu kanserlerde de cerrahi bir operasyon geçirmek zorundasınız. Kistin kötü huylu olmasına sebep olan faktör hormonlar ise kısırlık riski bulunmaktadır.
Nasıl Tedavi Edilir
Kist tedavisi yapılırken farklı yollar denenir. Tıp, alternatif tıp ve yardımcı tıp olarak alt başlıklar altında ele alınabilir. Basit kistler yani işlevsel olmayan kistler yumurtalıklarda kendiliğinden oluşur ve kaybolur. Bu sebeple de tedavi gerektiren kist tipi değildir. Tedavi gerektiren durumlarda öncelikli olarak ilaç ve alternatif tıp ürünlerini kullanmak tercih edilir. Eğer bu yöntemler ile sonuç olumsuz çıkıyor ve kist oluşumu ortadan kaldırılamıyorsa cerrahi müdahale ile ameliyat yoluna gidilir. Tedavi sürecinde hassas davranılmalıdır. Rutin doktor kontrolleri aksatılmadan gerçekleştirilmeli ve ilaç kullanımları doğru zamanda ve eksiksiz olarak tüketilmelidir. Tedavi edilmesi ameliyat ile de son bulmaz. Ameliyat gerektiren kistlerde, ameliyat gerçekleştikten sonra radyoterapi ve kemoterapi almaya devam edersiniz. Bütünüyle bunla tedavi sürecidir. Eksiksiz uygulanması halinde başarılı sonuç alınması mümkün olur.
İlaç Tedavisi
Doktor eşliğinde ve resmi eczanelerden alacağınız ilaçları tüketmelisiniz. İlaç tedavisi sırasında aksaklıklar kabul edilemez. Doktorun verdiği ilaçlar zamanında ve şartlarına uygun olarak tüketilmelidir. İlaç kullanımından 10 - 15 dakika öncesi ve sonrasında sıcak ya da soğuk herhangi bir içecek kullanılmamalıdır. İlaç tedavisi sürerken kisti besleyici olan bazı ilaçları devre dışı bırakmanız gerekir. Kisti besleyen ya da oluşmasına sebep olan ilaçlar için mevcut kullandığınız tüm ilaçların açıklamalarını yeniden gözden geçirmelisiniz ya da doktorunuza tek tek ilaçları göstermelisiniz.
Doğum Kontrol Hapları
Doğum kontrol hapları gebeliğin önüne geçer. Fakat kist tedavisinde faydalı olarak bilinirler. Yumurtalık kistlerinin oluşmasının ardından diğer tedavi yöntemlerinin yanı sıra doğum kontrol hapı kullanılması da tedavi sürecinde yer alır. Gebe kalamayanlar için değil gebe kalmayı başarıp fakat gebeliğini kontrol altında tutmak isteyenler için bu haplar üretilmiştir. Üretim amacı doğrultusunda doğum kontrol hapları kullanılırsa yumurtalıklarda kistlerin ortaya çıkışı engellenebilir.
Antibiyotikler
Kist oluştuktan sonra karında ve vücudun diğer hücrelerinde sağlıksız dokular beslenmeye başlar. Bunları engellemek için antibiyotik kullanımı gereklidir. Antibiyotik olarak kullanılacak ilacın rastgele değil doktor eşliğinde belirlenmesi gerekir. Antibiyotikler kistleri tamamen yok etmez. Fakat kistlerin küçülmesini ve ortadan kaldırılma sürecini hızlandırırlar.
Cerrahi Yöntem
Cerrahi yöntem kist tedavisinde en son tercih edilecek yöntemdir. Tüm ilaçlar, alternatif tıp ve yardımcı tıp alanlarında tedavi için sonuç elde edilemediyse cerrahi operasyon aşamasına geçilir. Ameliyat yapılmadan önce kistin boyutu, türü ve kişinin bazı donanımları gözden geçirilir. Cerrahi yöntem uygulandığında kist etraftaki dokulara yapıştıysa yapışan doku ile beraber alınmak zorunda kalınabilir. Bunun önceden incelenip ameliyat olacak kişinin bilgilendirilmesi gerekir. Yumurtalıkta oluşan kistlerde iyi huylu ya da kötü huylu kanser riski taşımasının önemi yoktur. Her iki türdeki kist oluşumunda da yumurtalık ile beraber kistin alınması mecburiyeti ile karşılaşılabilir. Ameliyat açık ya da laparoskopik olarak gerçekleşmektedir.
Laparoskopik Cerrahi
Türkçe karşılığı karın ve gözlemek olarak bilinen laparoskopik ameliyat türü kapalı olarak gerçekleşmektedir. Karın içini gözlemeye dayalı bir ameliyattır. Karın açılmadan kist alınmaya çalışılır. Kapalı ameliyatlarda hasta kişi uyutulur. Göbek deliğinin hemen altında 1 cm kesim yapılarak boru karına gönderilir. Kamera sistemine sahip olan boru gönderilerek ekrana karın içi yansıtılır. Gözlem başarılı olarak sağlandıysa ameliyat başlar. Laparoskopik ameliyat türünde göbek altından uzatılan kameranın yanı sıra bir ya da birden fazla trokar daha kullanılabilir. Kasık bölgesine yerleştirilmesi uygundur. Ameliyat tamamlandıktan sonra tüm malzemeler ile birlikte karında oluşan gaz ve pislik de dışarıya çıkartılır. Ardından kesilen boru yerine dikiş atılarak ameliyat sonlandırılır. Laparoskopik ameliyat türünde hastanın işlemleri kısa sürmektedir. Açık ameliyat olan kişiler daha fazla gözlem altında tutulurken kapalı ameliyat gerçekleştiren kişiler 24 saat sonra hastaneden ayrılabilir.
Açık Ameliyat
Laparotomi adı da verilen ameliyat türü karın bölgesinin gözlem ve işlem amacıyla açılmasıdır. Açık ameliyat ile kist alınırken karın bölgesi tamamıyla oval halinde açılır. Karın açma işlemi genelde karın ortasına dikine doğru kesilerek tamamlanır. İşlem yapılmak istenen bölge üzerine yoğunlaşılır ve ihtiyaç durumunda kameraya sahip boru ile ekrana da yansıtılır. Yumurtalık kistlerinin alınmasının yanı sıra mide, bağırsak ve karın içi apselerin de alınmasını mümkün kılar. Tek bir açık ameliyat ile tüm dokulara temas edilebilir. Açık ameliyat gerçekleştikten sonra bir süre hastanede gözlem altında tutulursunuz. Çünkü dikişler hassastır. Kanama ve açılma riski ile karşılaşmamak adına hastanede duruş süreniz uzatılır.
Karında Kist Oluşması Hastalığının Nedenleri
Kist oluşmasının nedenleri arasında birçok kişisel ve genetik sebepten bahsedilebilir. Hücresel bozukluklar, dokuların ödem oluşturması, iltihapların uzun süre boyunca tedavi edilmemesi, kanal tıkanıklıkları, yaralanmalar, tümör, genetik durumlar, idrar ve bağırsak sorunları, aşırı kilolar, gebe kalınamaması, adet düzensizlikleri, kabızlık, kasıklarda sürekli ağrı, hormonal sebepler kist oluşması hastalığının başlıca nedenleri arasındadır. Kist tek bir sebepten bile oluşabileceği gibi bazı kişilerde bu sebeplerden birçoğu bir arada görülebilmektedir. Bu faktörler kist oluşmasını destekler. Herhangi bir tanesi karşısında tedavi yöntemini tercih etmiyorsanız kist oluşumlarına izin veriyorsunuz demektir.
Normalden Fazla Sıvı Emilimi Sonucunda Ödem Oluşması
Hücrelerde meydana gelen sıvı emiliminin fazla olması sonucunda dokular işlevlerini değiştirirler. Fazla sıvı emilimi gerçekleşir ve dokunun yapısı bozulur. Bu bozulan doku yapıları etrafındaki dokularla etkileşim içinde olduklarından dolayı yayılabilirler. Sıvı emilimi sonrası hücrelerin oluşturduğu dokular ise ödemler meydana getirir. Ödemlerin oluşması demek kist için vücudun hazır hale gelmesi demektir. Ödemlerin oluşumu tamamlandıktan sonra kist oluşumu kısa sürede gerçekleşecek ve belirtilerini hissettirecektir.
Karında Kist Oluşması Hastalığının Belirtileri
Kistler bazen oluştuğu bölgede hiçbir belirti vermeyerek kaybolup giderler. Fakat kistlerin oluşum yerleri önemlidir. Belirti vermeden kaybolup giden kistler ile belirtilerini hissettiren kistler farklı bölgelerde oluşurlar. Cilde temas edebilecek büyüklükte olan kistler farklı şekillerde belirtiler ile saptanabilirler. Kist oluşumunun belirtileri yavaş yavaş ortaya çıkar ve siz fark edene kadar vücudunuzun belirli bir bölgesine yapışmış olabilir. Erken fark edilen kist oluşumları ile erken tedbir alınabilir ve kistlerden kolaylıkla kurtulmanız mümkün olabilir.
Adet Düzensizlikleri
Kistlerin yumurtalık bölgesinde oluşmaya başlaması vücut tarafından kadınlara adetlerin düzenini bozarak haber verilir. Adet düzensizlikleri ile karşılaşanlar bunu farklı bir sebep ile algılıyor olabilir ve kist oluşumunu akıllarına getirmezler. Oysa bir ya da birden fazla adet düzeninizde değişiklik görürseniz kist oluşumunu teşhis etmek üzere en yakın hastaneye gitmelisiniz. Aksi halde kistler önüne geçilmez bir şekilde yayılmaya devam edebilir.
Dismenore
Dismenore adet döneminde yaşanan ağrılara verilen genel addır. Dismenore problemi kist oluşumuna dair mesajlar verir. Adet döneminde şiddetli ve sancılı ağrılar ile karşılaşıyorsanız kist oluşumu yumurtalıkta meydana gelmeye başlamış olabilir. Dismenore teşhisi konulan adet sancısı hastalarının kist için gerekli muayeneleri de yaptırması gerekmektedir.
Kabızlık
Diyet, bağırsak kanseri, yeme - içme bozuklukları, yetersiz su tüketimi, sinir ve kas sistemlerinde sindirimin düzgün çalışmaması ve kalsiyum ve demir ilaçları kabızlık oluşmasına neden olur. Kabızlığın nedenleri arasında sayılan tüm maddeler aynı zamanda kist oluşumu sırasında görülebilecek maddeler ile benzerlik göstermektedir. Bu yüzden geçirdiğiniz rahatsızlığa kabızlık teşhisi konduysa kist oluşumu için de tedbir almanız gerekir. Küçük yaşlarda kabızlık teşhisi konulan ve bu rahatsızlığı atlatan kişilerde kist oluşum riski daha azdır.
Sık Sık İdrara Çıkma
Kas ağrılarının artması ve sindirim problemi yaşanarak sık sık boşaltım sisteminin çalışıyor olması kasıklarda meydana gelen kistin tetiklediği bir şey olabilir. Bu durumda sık sık idrara çıkan kişilerin kist oluşumundan şüphe etmesi gerekir. "Bu aralar arttı, geçer" diyerek idrara çıkmanızı ertelemeyin. Hemen kist oluşumu için idrar tahlili yaptırın. Kişinin çok fazla idrarını yapması kişide kist oluşumunu beraberinde getirebilir.
Kasık Bölgesinde Ağrı
Kasıklarda ağrılar dönem dönem yaşanabiliyor. Fakat kasık ağrıları çekilmez bir hal aldıysa ve sıklıkla tekrar ediyor ise bunun tetikleyicisi bir kist oluşumundan şüphe edilebilir. Kistler kaslarda sürekli ağrılara sebep olurlar. Bu şekilde vücuda uyarıcı gönderilir. Kist oluşumu için belirti niteliği taşıyan kasık bölgesindeki ağrıların sebeplerini biliyor musunuz? Kasık ağrıları; idrar yollarında meydana gelen kapanma ya da iltihaplanma, böbrek taşları, bağ dokusunun kemikten ayrılması gibi çeşitli sebeplere dayanır. Dokuların kemikten ayrılması sebebi ise bunu ayıran bir kist yapışması mı var? şüphesi ile hareket etmeyi gerektirir.
Karında Ağrı ve Şişlik
Karın içinde yuvalanan ve yayılan kistler artık etkisini daha belirgin bir şekilde göstermeye başlar. Vücuda gönderdiği uyarıcılardan ziyade somut olarak yaralar ve şişlikler meydana getirmeye başlar. Kistin büyüklüğü 4-5 cm'yi bulduysa ve karın içinde rahat hareket edemiyor veya bir dokuya yapışamıyor ise şişlik olarak kendini gösterir. Cilde temas edecek kadar büyüklükte ve tehlikede olduğunun göstergesidir. Karında meydana gelen şişliklerin kist sebebi ile meydana geldiğinden emin olunduktan sonra kistin küçültülmesi üzerine tedavi yapılır. Tedavi sonucu başarılı olur ve şişlik indirilirse ardından şişlik içindeki kist ameliyat ile alınabilir.
Karında Kist Nasıl Teşhis Edilir?
Kist şüphesi ile hangi doktora gideceğinizi biliyor musunuz? Kistin birçok farklı oluşum sebebi var. Kist teşhisi konulabilmesi için vücudunuzun doğru bölgelerine muayene hizmeti almalısınız. Ancak bu şekilde kist ile alakalı olabilecek bölümlerde kist teşhisi konulabilir. Bunu teşhis edebilmek adına çok fazla yöntem beraber kullanılabilir. Sadece bir bölgede kist oluşumuna dair şüphe varsa korkmanızı gerektirecek bir şey yoktur. Fakat tekniklerin tamamında kist oluşumu gözleniyor ise müdahale edilmelidir. Yani tedavi süreci hızlı bir şekilde başlatılmalıdır. İçi kan renginde olan bir sıvı parçacığı ile karşılaşıyorsa teşhis konulabilir. Aksi halde tüm belirtiler kisti gösterse de kan rengini andıran sıvı parçasına rastlanmadığında teşhis konulamaz.
Vajinal Muayene
Kadınlarda kist oluşumu gebe kalınamaması ve hormonal bozukluklardan kaynaklanıyor olabilir. Bunun sonucunda kist rahim bölgesinde ortaya çıkar. Rahimde kist oluşumunun teşhis edilebilmesi için kadın doğum ve üroloji bölümlerinde vajinal muayene yapılmalıdır. Vajinal muayene sonucunda kadının gebelik durumu, kısırlık durumu ve rahimde yumurtlama olup olmaması gözlenecektir. Bu gözlemler sonucunda kist oluşumu hakkında yorum ve değerlendirme yapılabilir.
Ultrasonografi
Ultrasonografi yöntemi vücudu bir bütün olarak ele alır. Fakat yoğunlaşılan bölge karın ve kas bölgeleridir. Kist oluşumu gizliyse ve belirti bulunmuyorsa ancak ultrasonografik yöntemler ile ortaya çıkartılabilir. Ultrasonografik yöntem vajina ve rahim içinden görüntü alınmasını sağlar. Böylece kist oluşumunun muhtemel olduğu bölgeler elektronik olarak incelenebilir.
Radyolojik Tetkikler
Radyolojik tetkikler; mamografi, tomografi, X ışınlı, manyetik rezonans görüntüleyici, ses dalgaları, elastografi ve ultrason gibi çeşitli incelemeleri kapsar. Tüm bu incelemeler radyolojik tetkikler olarak adlandırılır. Karın bölgesini, kas, rahim ve vajina içinde ve dokusunda meydana gelen değişiklikleri ve hareketleri radyolojik tetkikler aracılığı ile görüntüleyebiliriz. Bu sebepten kist oluşumu teşhisi konulması için radyolojik tetkiklerden fazlasıyla yararlanılmaktadır. Mamografi kişinin meme kanseri olup olmadığını belirleyen en önemli yöntemdir. Tomografi radyasyon yaymadan görüntü alınabilmesini sağlar. X ışını yöntemi ise radyasyondan uzak, ışınlar ile vücudun görünmeyen bölgelerinden görüntü alma üzere çalışır. Tüm bunlar karın ve kas bölgesinin incelenmesinde sağlıklı ve radyasyondan uzak bir teknik kullanıldığının göstergesidir.
Karında Kist Oluşması Hastalığı Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Karında kist oluşması hastalığının tanısı günlük yaşamda karşılaşılan belirtiler ile yapılabilir. Fakat net bir teşhis konulması için bazı yardımcı malzemelere ihtiyaç duyulur. Yardımcı malzemeler kesinlikle elektronik olmalıdır. Elektronik bir makine kullanılmadan teşhis konulması mümkün değildir. Çeşitli tomografik, ultrasonik ve radyolojik yöntemlerden kullanılarak teşhis konulur. Teşhis konulmasında yapılan incelemeler sonucunda mutlaka donuk kan rengi ve kahverengi karışımı olan sıvı parçası ile karşılaşılmalıdır. Aksi halde karında kist olduğunu dair tanılar ve teşhisler iddia olma özelliğinden öteye gitmez. Karında kist oluşumu tanısı yapılabilmesi için hasta adayının yaşı, cinsiyeti, fiziksel özellikleri gibi bazı kişisel bilgiler de göz ardı edilemez.
Ultrason İncelemesi
Tanı ve teşhis yöntemlerinin ilki ve en önemlisi ultrason incelemesidir. Ultrasonda çıkan sonuçları konunun uzmanı ya da uzmanları tarafından incelenirse tanı konulabilir. Profesyonel bir inceleme gerektiren ultrason sonuçları kısa bir sürede elde edilebilir. Kist oluşmasında teşhis konulabilmesi için ultrason incelemelerinden fazlasıyla yararlanılmaktadır.
Karında Kist Oluşması Risk Faktörleri
Kist oluşmasının birçok farklı sebebi vardır. Daha önce geçirilen rahatsızlıklar ya da devam eden ağrılar için kist oluşturmakta riskli faktörler arasında yer aldığı söylenebilir. Risk faktörleri birden fazla olarak hissediliyorsa kist oluşumu tamamlanmış olabilir. Acil olarak tedavi yöntemlerine başvurmanız gerekir. Genetik riskler, kullanılan haplar, tüketilen sıvılar, sigara, alkol, doğurganlık dönemine ulaşmak başlıca risk faktörleri arasında yer almaktadır.
Genetik
Ailenizde daha önce meme kanseri olan ya da karın kistine rastlanan kişiler var ise siz de genetik sebeplerden dolayı karın kisti riski taşıyorsunuz. Genetik sebeplerden dolayı oluşan kistler ile sıklıkla karşılaşılır. Karında kist oluşumu genetik sebepler ile gerçekleşmesi çok kolay olan bir hastalıktır. Bu yüzden genetik olarak böyle bir risk taşıyan kişiler her aşamada doktor gözetiminde kiste karşı tedbirli olmalıdır.
Yaş
Kist oluşumu için yaş aralığı yoktur. Fakat yaş 18-19 olduğunda doğurganlık çağına gelindiğinden ötürü yaşınız gereği karın kisti riski ile karşılaşabilirsiniz. Yaşınız ile ilgili riskleri öğrenmek ve erken önlem almak için 18 yaşını doldurduğunuz andan itibaren yumurtalıkları ve vajinal bölgeyi sıklıkla muayene ettirebilirsiniz.
Bazı İlaçlar
Karın kisti oluşumunda bazı ilaçların tetikleyici olduğu bilinmektedir. Özellikle cinsel istek arttırıcı, zevk arttırıcı gibi çeşitli ilaçlar tüketmeyin. Gebeliğe engel olan haplardan da uzak durun. Bu tür ilaçları kullanan kişilerde karın kisti riski diğerlerine nazaran daha fazla görülmektedir. İlaç kullanımlarına dikkat edilmeli ve hiçbir ilaç yan etkisi okunmadan tüketilmemelidir.
Gebelik Hormonları
Pelvik ultrason sisteminden yararlanarak rahim ve yumurtalıklarınız görüntülenir. Bu görüntüler incelendiğinde kadınsal bölgelerde gelişimler ve değişimler gözlemlenebilir. Gebelik hormonlarınız da bu sistem ile incelenebilir. Gebelik hormonlarının düzensiz çalışması ve gebe kalınamaması karın kistlerinin oluşması için risk teşkil etmektedir. Gebe kalamayan ve hormonları yetersiz gelen kişilerde karın kisti riski fazlasıyla görülür.
Sigara İçmek
Kist oluşumu için ağız bölgesinde meydana gelen sağlıksız değişimler de etkilidir. Sigara içmek hem hormonları bozar hem de dilde ve dudakta çeşitli mikropların oluşmasına sebep olur. Bu mikropların kist oluşumunu desteklemesi ve altyapı görevi görmesi görmezden gelinemez. Sigara içen kişilerde karın kisti oluşumu riski vardır.
Karında Kist Oluşması Komplikasyonlar
Ağrılı cinsel ilişki ve interfilite karında kist oluşumu komplikasyonları arasında yer alır. Komplikasyon yan etki anlamına gelir. Karında oluşan kistlerde ağrılı cinsel ilişkiler ve interfilite de yan etki olarak etkisini gösterir. Doğrudan kist oluşumu sağlamasa da kistleri tetikler. Yumurtalıkta teratom görülmesi 20-30 yaşları arasında sıklıkla görülür. Bu da komplikasyonlar arasında yer alır. Belirti vermeyen kistler için çeşitli komplikasyonlardan faydalanmak gerekebilir. Çünkü karında kist oluşumu için hiçbir belirti ile karşılaşmadığınız durumlarda şüphe etmezsiniz. Kist oluşmasına sebep olduğu gibi kist oluşumundan sonra karşılaşılan sonuçlar arasında da değerlendirilebilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı ve interfilite durumu her zaman belirti değildir. Bazı durumlarda böyle bir problem yokken kist sonucu bu problemler ile karşılaşılıyor.
Ağrılı Cinsel İlişki
Ağrılı cinsel ilişki yaşıyorsanız cinsel ilişkinizi hemen durdurmayın. Tekrar deneyip ağrının devam edip etmediğini kesinleştirmiş olun. Çünkü bir kez ağrılı cinsel ilişki yaşama ile karın kisti komplikasyonlarından bahsetmek yanlış olacaktır. Fakat sürekli olarak aynı durum ile karşılaşmaya devam ediyorsanız kist oluşumu için tedbir almalısınız. Kist oluşumunu daha önce geçirdiniz ve başarılı bir şekilde kisti vücudunuzdan aldırdıysanız cinsel ilişkide zaman zaman ağrılı dönemler geçirmeye devam edebilirsiniz. Bunun için çeşitli doğum kontrol haplarından faydalanabilirsiniz. Ağrılarınız azalacaktır.
İnterfilite
İnterfilite kısırlık anlamına gelmektedir. Kısırlık sürecinin 1 yıl boyunca ilişki sonucu hamile kalınmaması ile yorumlar. 1 yıl boyunca korunmadan ve doğum kontrol hapı almadan ilişkiye giriliyor ve başarılı olunamıyorsa yani hamile kalınamıyorsa bu durum interfilite olarak adlandırılır. Teşhis konulması için 1 sene deneme süresinin tamamlanması gerekir. Erken ve aceleci davranılarak interfilite teşhisi konulmamalıdır. İnterfilite karında oluşan kistlere sebep olabileceği gibi çeşitli kist rahatsızlıkları sonucunda meydana gelen bir durum da olabilir. Kist aldırırken rahim ile ya da yumurtalık ile birlikte bir operasyon geçiren kadınlarda hamile kalamama problemi ortaya çıkmaktadır. İnterfilite karın kisti komplikasyonları arasında yer alır. Bu durum kistin alınmasından sonra başınıza geldiyse çeşitli tedavi yöntemleri ile süreç devam ettirilmelidir.
Sık Sorulan Sorular
Karında kist oluşması hakkında en çok sorulan sorular arasında; kistin sebepleri, sonuçları, oluşum süreci, tedavi süreci ve tedavi yöntemleri başlıkları altında sorular yer alır. Bu soruların sorulması ve cevaplanması ile birey kendi problemleri hakkında fikir sahibi olabilir. Fakat sıkça sorulan sorulardan yola çıkarak bireyler kendi kendine teşhis ve tanı yapmamalıdır. Mutlaka bir uzman tarafından edinilen fikir teyit edilmelidir. Karında kist oluşması sık sorulan sorular arasında cevaplanabilen ve bireylere yardımcı olabilen başlıca sorulara geçelim.
Karında kist oluşması tehlikeli midir?
Karında kist oluşması bazı durumlarda tehlike arz edebilir. İyi huylu ya da kötü huylu kist kanserleri arasında kötü huylu olanlara tehlikeli denilemez. Kötü huylu teşhisi konulan kistlerde bile tedavi şansı yüksektir. En büyük tehlikesi kadınların bir daha gebe kalamama sonucu ile karşılaşmasıdır.
Karında kist oluşumu önlenebilir mi?
Karında kist oluşumu sağlıklı yaşam kurallarına uyularak engellenebilir. Sağlıklı yaşam için organik besinler kullanılır. Yan etkisi bilinmeyen cinsel haplardan uzak durmak da kist oluşumunu engelleyebilir. Doğum kontrol haplarının bilinçli bir tüketicinin elinde olması da kist oluşumunu engelleyici bir faktördür.
Bitkisel bir tedavisi var mı?
Kist oluştuktan sonra kistin ortadan kaldırılması için bitkisel bir tedavi kullanılamaz. Fakat kistten kaynaklı ağrılardan korunmak ve ağrıları en aza indirmek için bitkisel tedavi yöntemlerinden faydalanılabilir. Bitkisel olarak bir kür hazırlayabilir ve adet dönemine yaklaşırken bu çözümü kendinize uygulayabilirsiniz. 2 Su bardağı klorsuz su kaynatın. 1 adet soğanı dilimleyerek küçük parçalar haline getirin. Kaynayan suyun içine soğanları ekleyin. Ardından soğanlar ile birlikte suyu tekrar 5 dakika kadar kaynatın. Kaynama tamamlandığında bu suyu için. Başka hiçbir şeye ihtiyacınız olmadan bu bitkisel tedavi yöntemini kullanabilirsiniz. Adet döneminden önce sancılarınız azalır ve kist oluşumunun da bir nevi önüne geçmiş olabilirsiniz. Kist oluştuktan sonraki ağrıları geçirmek için ise 6 yemek kaşığı yulaf ve yarım litre su ile hazırlayacağınız kürü kullanabilirsiniz. Aç karnına bu kürü içmelisiniz. Günde 2 kez içilmesi yeterli olacaktır. Yulaflar dilimlendikten sonra yarım litre suda 18-20 dakika arası kaynatılarak bu kür kolayca hazırlanabilir. Ağrıları geçirmede büyük etkisi olduğu bilinmektedir.
Karındaki kistler kendiliğinden geçer mi?
Karında oluşan kistler işlevsel değil ise kendiliğinden geçmektedir. Özellikle doğurganlık çağına gelmiş olan kadınlarda oluşan kistler kendiliğinden geçebilmektedir. Kendiliğinden geçen kistler zararsızdır. Fakat boyu 6 cm'ye kadar uzayan kistler işlevsel özelliği kazanır ve kendiliğinden geçmez. Kistler kendiliğinden oluştuğunda vücudunuzdaki reaksiyonlar dikkate alınır. Sağlıklı yaşanır ve kisti engelleyen yöntemler ile günlük hayatınızı sürdürüyorsanız kistler kendiliğinden yok olur. Fakat tetikleyici cinsel haplar kullanıyor ya da sigara ve alkol kullanımınızı yükseltiyorsanız oluşan kistler kendiliğinden geçmez ve işlevsel özelliği kazanarak ağrılara sebep olur.
Hangi durumlarda cerrahi operasyona gerek duyulur?
Kistler oluştuktan sonra herhangi bir ağrı ile kendini belli etmiyorsa kendiliğinden geçip gidecektir. Fakat 5-6 cm boyuna ulaşan kistler artık belirtiler ile kendini fark ettirir. Kendini fark ettiren ve bazen değişikliklere ve yaralanmalara sebep olan kistler önce küçültülerek yok edilmesi amacı ile hareket edilir. Fakat küçülmüyor ve yok olmuyorsa yani ilaç tedavilerinden fayda sağlanamazsa cerrahi operasyona gerek duyulur.
Karında kist oluşumu her yaşta görülebilir mi?
Genellikle 20'li yaşlara doğru ilerlerken görülür. Fakat 20'li yaşlarda bu kistin oluşmaması sizi rahatlatmasın. Çünkü 40 yaşına kadar kist oluşumu tehlikesi devam etmektedir. Karında kist oluşumu uzun bir süreçtir. Hem oluşum hem de tedavi açısından uzun bir sürece sahip olan kistler için sağlıklı yaşamak ilerleyen yaşlarda vücut direncini arttıracaktır.
Tedaviden sonra aynı bölgede tekrar kist oluşabilir mi?
Kist tedavi edilse de farklı bölgelerde kendini yenileyebilir. Aynı bölgede tekrar kist görülmesi ile nadiren karşılaşılır. Fakat aynı bölgede ısrarla kist oluşuyor olabilir. Bu durumlarda oluşan bölge önem taşır. Kist oluşan bölgenin iyi incelenmesi ve tekrar oluşmasının sebebinin iyi teşhis edilmesi gerekir. Ancak doğru teşhis ve beraberinde doğru tedavi ile aynı bölgede oluşan kistlerin önüne geçilebilir.
İlaç tedavisi kistleri yok eder mi?
Doktor gözetiminde kullanılan ilaçlar ile kistlerin yok edildiği sonucuna ulaşılmıştır. Kistin boyutu, türü ve oluşum zamanı da ilaç tedavisini etkilemektedir. Fakat ilaçların uzun süreli istikrarlı bir şekilde kullanılması ile kistler yok edilebilir. İlaçlar yan etkileri gözetilerek kullanılmalıdır. Böylelikle yan etkileri bilinen ilaçlar için y etkilere karşı farklı önlemler alınabilir.
Kistlerin sebep olduğu ağrıdan dolayı ağrı kesici kullanılmalı mı?
Kistler şiddetli ağrılar ile sizi rahatsız eden bir boyuta ulaştıysa ağrı kesici haplar kullanılabilir. Ağrı kesici olarak hap kullanmak zorunlu değildir. Bitkisel yöntemler ile ağrıların giderilmesini sağlamanız daha faydalı olacaktır. Doktor tavsiyesi üzerine ağrı kesici hap alınmalıdır. Sıradan bir ağrı olmadığı için sıradan bir ağrı kesici hap kullanılmamalıdır.
Karınlarında kist olan hastaların alkol kullanmasının bir sakıncası var mı?
Alkolden kesinlikle uzak durmalıdırlar. Kist oluşan bireylerin alkol ve sigara kullanması kesinlikle tavsiye edilmez. Alkol kana bulaştığında kist ağrıları tetiklenir. Ayrıca kistin ilaçlar yolu ile ya da kendiliğinden yok olmasını geciktirici bir faktördür. Bu yüzden karınlarında kist olanların alkol kullanması sakıncalı görülür.
Karında kist oluşumu günlük hayatı nasıl etkiler?
Karında oluşan kistler için eve kapanmanıza gerek yoktur. Günlük hayatınızı sürdürülebilir. İş yerinize veya gezmeye gidebilirsiniz. Günlük hayatınızı zorlaştıran ya da engelleyen bir hastalık değildir. Sadece ani ağrılar ve sancılar günlük hayatı olumsuz etkiler. Bu ağrılar da zaten evde oturuyor olsanız da dışarıda olsanız da başınıza gelecektir. Bu yüzden günlük hayatınızı sürdürülebilir ve karında kist yokmuş gibi davranmaya ve hareket etmeye devam edebilirsiniz.
Karında kist olan hastalar için özel bir diyet uygulanır mı?
Karında kist olan hastalar için diyet programlarından uzak durmaları tavsiye edilir. Çünkü diyet yapmak kabızlığa sebep olabilir. Kabızlık da karın kisti için tetikleyici bir sebeptir. Dolayısıyla diyet programları da karın kisti ağrılarını tetikleyebilir. Özel bir diyet programı yoktur. Fakat diyet yapmak zorunda hissedenler için kahvaltıda peynir, zeytin ve domates akşam yemeğinde yoğurt ve et ürünleri tüketilmesi tavsiye edilebilir. Et ürünleri tercih edilmiyorsa sebze yemekleri sağlıklı olacaktır.
Hastaların düzenli egzersiz yapmalarının tedavi edici bir özelliği var mı?
Egzersizlerin faydası göz ardı edilemez. Fakat hastalık sırasında egzersiz yapmanın tedavi edici olduğu da söylenemez. Tedaviyi uzun bir süreç olarak ele almamız gerekiyor. Tedavi teşhis ve tanı koyulması ile başlar. Ardından ilaç kullanımı ve gerekli durumlarda cerrahi operasyonlar ile sürdürülür. Son olarak cerrahi müdahale yapıldıktan sonra kemoterapi ve benzeri egzersiz tedavileri alınabilir. Egzersizler tedavi edici olma özelliğini sadece ameliyatlardan sonra gösterirler. Dolayısıyla egzersiz yapmak tedavi edici değildir ama tedavinin başarıyla tamamlanması için gereklidir.
Karında kist oluşması şişlik yapar mı?
Kistin oluştuğu bölgeye ve büyüklüğüne göre şişlik ortaya çıkabilmektedir. Karında kist oluşumlarının yarısı dışarıdan hiçbir belirti vermezken diğer yarısı da bölgesel veya karnın tamamına yayılan şişliği ortaya çıkarabilmektedir. Kistin, sindirim sistemi fonksiyonlarını etkileme derecesine bağlı olarak da besin tüketiminden sonra sekiz – on saat kadar ciddi şişlikler ile karşılaşılabilir. Eğer şişlik aşırı boyutlara ulaşmış ise kist zararsız olsa dahi ameliyat gerçekleştirilir.