Kulak Çınlaması (Tinnitus)
- Sık Sorulan Sorular
- Kulak çınlamasının beyin tümöründen kaynaklanıyor olması nasıl teşhis edilir?
- Kulak çınlaması tedavi edilebilir mi?
- Kulak çınlaması tedavi edilmezse kendiliğinden iyileşebilir mi?
- Kulak çınlaması ilaçla azaltılabilir mi?
- Kulak çınlaması yaşlanmayla ilgili midir?
- Kulak çınlamasının doğal tedavi yöntemleri var mı?
- Kulak çınlaması psikolojik sorunlara yol açar mı?
- Kulak çınlaması için engel raporu alınabilir mi?
- Kulak çınlamasında lazer tedavisi uygulanabilir mi?
- Kulak çınlaması unutkanlığa neden olur mu?
- Kulak çınlaması duyma kaybına neden olur mu?
- Kulak çınlaması neden olur?
- Kulak çınlaması bir hastalık mıdır?
- Hamilelikte kulak çınlaması olur mu?
Kulak çınlaması, ülkemizde her 100 kişiden 10 unda görülen ve sıklıkla karşılan bir sorundur. Genellikle işitme kaybı ya da birinin anması olarak nitelendirilen kulak çınlaması, çoğu zaman önemsenmez ancak kişini hayatını olumsuz etkileyebilir. Örneğin; gece yatmadan önce kulak çınlaması yaşayan birinin uyku düzeni bozulabilir. Genel olarak basit bir sorundur ancak altında yatan nedene göre, bazen bir hastalığın habercisi de olabilir.
Kulak Çınlaması Hakkında
Çoğu zaman vızıltı, uğultu gibi sesler ile ortaya çıkan kulak çınlaması, pek çok insanı etkileyen bir sağlık sorunudur. Kendi başına bir hastalık değildir ancak bir hastalığın habercisi olabilir. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte cep telefonun sık kullanılması ya da yüksek sesle müzik dinlenmesi gibi etmenler, kulak çınlamasını tetikleyebilir. Kısa süreli olan ve çok nadir görülen kulak çınlamasının önemli bir nedeni olmayabilir ancak sürekli ve sık sık oluşan kulak çınlaması, bazen beyin tümörünün bile habercisi olabilir.
Kulak Çınlaması Nedir?
Kulak çınlaması kişiden kişiye göre değişen, vızıltı, uğuldama, çınlama, vınlama gibi seslerde hissedilebilen, bazen kulakta bazen de kafanın içinde yankılanan bir ses olarak ifade edilebilir. Kulak çınlamasının tıp dilindeki adı tinnitus dur. Objektif ve subjektif olmak üzere iki farklı çeşidi vardır. Kulak çınlaması tek başına bir hastalık değildir ancak hastalık belirtisi olarak nitelendirilebilir. Kulak çınlamasının tedavisi ise altında yatan hastalığın tedavisi ile mümkün olmaktadır.
Objektif Çınlamalar ve Nedenleri
Objektif kulak çınlaması, kulakta oluşan çınlamanın yalnızca hasta olan kişide değil, başka kişiler tarafından da duyulmasına verilen isimdir. Bu tür çınlamalar dışarıdan rahatlıkla başka biri tarafından duyulabilir. Objektif çınlamanın nedeni damar duvarında sertleşme ya da kulakta bulunan damarların daralması olabilir. Kulak damarlarında anormallik olmasının sebebi ise yaşlılık ve sigara kullanımına bağlanmaktadır. Kulakta bulunan kasların istemsiz olarak kasılması da objektif çınlama sebepleri arasında yer alır. Tıkırtı şeklinde duyulan bu kas kasılmaları çoğu zaman tedavi gerektirmeden kendiliğinden azalır ancak azalmayan tıkırtılar için kas gevşeticiler ile tedavi sağlanabilir. Objektif çınlamaların tedavisi için mutlaka tetkik yapılmalıdır.
Subjektif Çınlamalar ve Nedenleri
Subjektif kulak çınlaması ise yalnızca hasta olan kişi tarafından duyulan çınlamaları ifade eder. Bu tür çınlamalar genellikle kulak, burun ve boğaz hastalıklarından kaynaklanır. Çene ve kulak kemiklerinin eklemlerinde rahatsızlık olması da bu tür çınlamaların sebebi olabilir. Subjektif çınlamaların nedeni belirsiz olabilir. Bu tür çınlamanın altında yatan nedenin bulunması çok zordur ve tedavisi de zorlaşır.
Kulak Çınlaması Nelere Sebep Olur?
Uzun süre devam eden kulak çınlaması, kişinin hayatını olumsuz etkiler ve yaşam kalitesinin düşmesine neden olur. Kafa içinde oluşan bu tiz ya da kalın ses stres, uykusuzluk, depresyon, yorgunluk, konsantre bozukluğu, sinirlilik ve hafıza kaybı gibi sorunlara neden olabilir.
Kulak Çınlaması Nedenleri
Kulak çınlamasının altında yatan pek çok neden vardır. Bu nedenler bazen basit, bazen de çok ciddi bir hastalık olabilir.
İşitme Sinir Uçlarında Hasar Oluşması
Kulakta bulunan işitme sinir uçları, dışarıdan alınan sesin beyne iletilmesinde görevlidir. Sesin algılanmasını sağlayan bu sinirlerde tıkanma ya da hasar olması durumunda çınlama meydana gelebilir. Bu çınlamanın sürekli olması ise işitme kaybının habercisi olabilir.
Kulak Kiri
Kulak kiri, kulağın bakterilerden korunmasını sağlayan bir yapıdır. Kulağın içinde çok fazla kulak kiri birikmesi, yıkamayı ya da temizlemeyi zorlaştırır. Biriken bu kirler zamanla kulak zarına baskı yaparak işitme kaybına ya da kulak zarının tahriş olmasına neden olur. Bu durum sonucunda kulak çınlaması meydana gelebilir.
Kulak Zarı Sorunları
Kulak zarının delinmesi ya da tahriş olması, işitme kaybının yaşanmasına ve çınlama sesinin ortaya çıkmasına neden olur. Kulak zarı delinmesi yaygın bir sorundur. Gök gürültüsü gibi bir sesin ardından gelişebilir. Çoğu zaman ağrı hissettirmeyen bu durum, bazen kısa süreli ağrıya da neden olabilir. Kulak zarının delinmesi ile birlikte şiddetli bir çınlama hissedilebilir.
Kulak Enfeksiyonları
Kulakta oluşan herhangi bir enfeksiyon, işitme kaybının yaşanmasına neden olur. İşitme kaybı ile birlikte çınlama sorunu da meydana gelir.
Alerjik Rinit
Alerjik rinit, burundaki mukoza tabakasının alerjenlere maruz kalması sonucunda ortaya çıkan bir burun hastalığıdır. Bu hastalığın belirtileri sürekli burun akıntısı, burun tıkanması, kulak tıkanması ve burun kaşıntısı şeklindedir. Hastalıkla beraber burun ve kulak tıkanması yaşanması sonucunda, kulakta çınlama meydana gelebilir. Bu hastalık genellikle yıl boyu devam eder ve alerjik rinitle gelen kulak çınlaması da uzun süreli olarak hissedilebilir.
Sinüzit
Sinüzit, yüz kemikleri içinde bulunan ve sinüs adı verilen boşlukların, iltihap ile dolması sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Bu hastalık uzun süren burun akıntısı, geceleri öksürme, burun tıkanıklığı, horlama gibi belirtilerle kendini gösterir. Sinüzit nedeniyle baş ağrısı ve burun tıkanması oluşabilir ve bu tıkanma nedeniyle kulakta çınlama meydana gelebilir. Tıkanan burun, kulak kısmının da basınç hissetmesine neden olur. Bu basınçla birlikte kulak çınlaması gelişebilir.
Kulak Bölgesinde Travma
Kulak bölgesinde daha önce yaşanan bir kazadan ya da darbeden dolayı travma oluşması, kulak kanallarını, burada bulunan kan damarlarını ve kemikleri etkileyebilir. Duyma sinirlerinin de etkilememesi nedeniyle kulak içi basınç artabilir, duymada güçlük yaşanabilir ya da kulakta ağrı oluşabilir. Bütün bu nedenler, kulak çınlamasına zemin hazırlar.
Orta Kulakta Sıvı Birikmesi
Orta kulakta sıvı birikmesi genellikle burun tıkanıklığı sonucunda meydana gelir. Tıkanan burun nedeniyle orta kulak hava alamaz ve bu bölgeye sıvı birikir. Tıpkı bir vakum gibi uğultu yaratan bu tıkanma, kulak çınlamasına neden olabilir. Grip, nezle ya da sinüzit gibi nedenlerle orta kulağa sıvı birikmesi, vakum şeklinde çınlama hissedilmesine neden olur.
Östaki Tüpünün Genişlemesi
Östaki borusu, burun ve boğaz ile orta kulağı birbirine bağlayan bir yapıdır. Dışarıdaki ve içerideki hava akışı dengesini sağlayan bu borunun hamilelik ya da kilo vermeye bağlı olarak genişlediği görülebilir. Ayrıca sinüzit, grip gibi hastalıklar nedeniyle östaki tüpünün genişlemesi gerçekleşebilir. Genişleyen tüpler, işitme kaybının yaşanmasına ve kulak çınlamasına neden olabilir.
Orta Kulakta Atardamar Anomalileri
Orta kulakta bulunan atardamarın tıkanması ya da burada normalden fazla damar olması, kulak çınlamasına neden olabilir. Bu tür çınlamalar genellikle tek kulakta ortaya çıkar.
Alerji
Alerji, bağışıklık sistemiyle vücuda giren maddelere vücudun aşırı tepki vermesi olarak adlandırılabilir. Pek çok etmenin ya da alerjinin neden olduğu alerji hastalığı burunda, gözlerde, sinüslerde ve hava yollarında tıkanmaya neden olur. Bu tıkanma ve iltihaplanma ile birlikte kulak içi basınç artar ve kulak çınlaması meydana gelir.
Tiroid Hastalıklar
Tiroid hastalıkları hormonal hastalıklardır. Vücutta bulunan tiroid bezi hormonlarının az ya da fazla salgılanması sonucunda bazı hastalıklar meydana gelir. Bu hormonların fazla salgılanması kalp çarpıntısına neden olurken, az salgılanması ise düşük kalp ritmine neden olur. Kalp ritminin bozulması ile birlikte kulak çınlaması da gelişir.
Yüksek Ses
Ateşli silahlar, ağır iş makineleri ve elektrikli testere gibi yüksek ses çıkaran aletler, kısa süreli işitme kaybına neden olabilir. Konsere gidilmesi, yüksek sesle müzik çalardan müzik dinlenmesi de işitme kaybının yaşanmasına neden olabilir. Bu seslere kısa süreli olarak maruz kalmak, geçici kulak çınlamasına neden olur. Kulaklarda kalıcı hasarların oluşmasına sebep olan nedenlerden bir tanesi de uzun dönem boyunca yüksek sesli ortamlarda bulunulmasıdır.
Beyin Tümörü
Beyin tümörleri, kan damarına baskı yaparak kulak çınlamasına neden olabilir. Bu tür çınlamalar tek taraflı olarak görülür ve uzun süre hissedilir. Beyin tümörleri, sıklıkla tekrarlayan kulak çınlamasına neden olur.
Kulak Çınlaması Belirtileri
Kulak çınlaması, başka hastalıklar ile birlikte görüldüğünde, bazı belirtiler ile birlikte kendini gösterir. Kulak çınlaması ile birlikte bu belirtileri yaşıyorsanız en kısa sürede bir doktora görünmeniz gerekir.
Baş Ağrısı
Tümör nedeniyle kulak çınlaması yaşıyorsanız, baş ağrısı da bu çınlamaya eşlik edebilir. Böyle bir durumda kulak çınlaması tek taraflı olarak görülür ve şiddetli baş ağrısı da hissedilebilir. Baş ağrısı aynı zamanda sinüzit alerji gibi durumlarda da çınlama ile birlikte görülebilir.
Bulantı ve Kusma
Kulak çınlamasına mide bulantısı ve kusma da eşlik diyorsa, beyin tümöründen şüphelenilmesi gerekir. Bu tip bir problem yaşıyorsanız, bir an önce doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Baş Dönmesi
Kulak çınlaması beyin tümörü, damarlar bozuklukları ve kan damarlarında tıkanma gibi nedenlerle meydana geliyorsa, baş dönmesi de eşlik eder.
İşitme Azlığı
Kulak zarı iltihaplanması, orta kulak iltihabı, kulak zarı delinmesi ve işitme sinir uçlarının tahriş olması gibi durumlarda kulak çınlamasına işitme azlığı da eklenebilir. İşitme azlığı genellikle fark edilmez ya da fark edilse bile önemsenmez. Ancak kulak çınlamasıyla birlikte işitme azlığı yaşanması ciddi bir durumdur ve vakit kaybetmeden doktora bildirilmesi gerekir.
Denge Bozukluğu
Östaki tüpünün genişlemesi ya da beyin tümörünü olması, kulak çınlaması ile birlikte denge bozukluğunu da beraberinde getirir. Östaki, içerdeki ve dışarıdaki havanın dengesini sağlar ve bu boruda meydana gelen değişimleri dengenin bozulmasına neden olur. Beyin tümörünün kulak damarlarına baskı yapması sonucunda da kulaktaki denge merkezi hasar görür ve denge bozukluğu yaşanabilir.
Kulak Çınlaması Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Kulak çınlaması ile birlikte görülen diğer belirtiler, bu çınlamanın hangi hastalık nedeniyle meydana geldiğini belirler. Kulak çınlamasının tedavi edilebilmesi için tam olarak hangi hastalık nedeniyle meydana geldiğinin bilinmesi gerekir. Bunun için birtakım testler uygulanmalıdır.
Fiziki Muayene
Fiziki muayene sonrasında hastanın kulak yapısı incelenir. Kulak çınlamasının nedenleri araştırılır. Bu çınlama ile birlikte hastanın hangi şikayetleri yaşadığı gözlemlenir. Çınlamanın öyküsü dinlenir ve bu doğrultuda bazı ek testler yapılabilir.
İşitme Testi
İşitme testi, işitme kaybının olup olmadığının araştırılması için yapılan bir testtir. Bu test, özel bir odada, kulağınıza kulaklık takılarak bazı seslerin verilmesi ile yapılır. Elinizde bulunan butona, ses duyduğunuzda bakmanız istenir ve kulağınızın sesleri algılayıp algılamadığı ölçülür. Bu testler iki kulak için de uygulanabilir. Kulak çınlamasının işitme kaybı nedeniyle meydana geldiği, bu test sayesinde anlaşılır.
Doppler USG
Kulak çınlaması ve baş dönmesi gibi iç kulakla ilgili hastalıkların teşhis edilmesinde kullanılan bir tanı yöntemidir. Ultrason aleti ile boyun damarlarında kan akım miktarının tespit edilmesini sağlar. Aynı zamanda bu damarlardaki hastalığın tespit edilmesi için kullanılır.
Kontrastlı MRG
Kulak bölgesinin ve bu bölgedeki beyinle alakası olan yapıların incelenmesi için kullanılan bir tanı yöntemidir. Hastanın kafa ve kulak bölgesinin görüntüsünün bilgisayara aktarılması sağlanır. Bu yöntem uygulanmadan önce hastaya damarından bir kontrast madde verilir bu madde sayesinde kulak ve beyin bölgesindeki damarlar net bir şekilde incelenebilir. Bu yöntem sayesinde kulak bölgesindeki tümör, yüz felci, kulak sinirlerinde iltihaplanma, damarların sinirler üzerinde oluşturduğu baskı, kulakta doğuştan var olan ya da sonradan gelişen anormallikler gibi durumlar tespit edilebilir.
Kulak Çınlaması Risk Faktörleri
Bazı kişiler yaptıkları işten, cinsiyetinden ya da yaşından dolayı kulak çınlaması için risk altındadır. Yüksek sese maruz kalmak, yaşın ilerlemesi, sigara kullanılması ve kan akışını etkileyen problemleri olan kişiler, kulak çınlamasının daha fazla görüldüğü kişilerdir.
Yüksek Sese Maruz Kalanlar
Gürültülü işyerlerinde çalışanlar, kulaklık kullanarak yüksek sesle müzik dinleyenler, opera ya da konser gibi yüksek sesli müziğin olduğu ortamlarda bulunan kişiler, kulak çınlaması için risk altındadır. Özellikle ağır iş makinelerinin, elektrikli testlerin ya da ateşli silahların arasında çalışmak zorunda kalan kişilerde, kulak çınlaması daha fazla görülür.
Cinsiyet
Yapılan araştırmalar, kadınlara oranla erkeklerin daha fazla kulak çınlaması yaşadığını göstermektedir. Özellikle 40 yaşın üzerindeki erkeklerde, işitme kaybı ile birlikte kulak çınlaması da görülür.
Sigara Kullanmak
Sigara içen kişilerin kulak çınlaması yaşanması riski diğerlerine göre daha yüksektir. Çünkü sigaranın içinde bulunan maddeler, kan dolaşımı yoluyla vücuttaki pek çok damarı tıkayabilir. Ayrıca sigaranın bağışıklık sistemini azalttığı ve sinüzit gibi hastalıkların ihtimalini arttırdığı bilinmektedir. Bu hastalıklar, kulak çınlamasının başlıca nedenleri arasında yer alır.
Kulak Çınlaması Komplikasyonları
Kulak çınlaması kişinin hayat kalitesini düşüren ve bazı olumsuzluklar yaşamasına neden olan bir sorundur. Çınlamanın sürekli olarak hissedilmesi uykusuzluktan depresyona kadar çeşitli durumlar yaşamanıza neden olabilir. Bu nedenle uzun süren kulak çınlamalarını mutlaka önemsemeli ve altında yatan sebebin bulunması için doktora görünmelisiniz.
Konsantre Sorunları
Kulak çınlamasının yüksek ya da alçak seste ve sürekli olarak duyulması, konsantre sorunlarını da beraberinde getirir. Yaptığınız işe, okuduğunuz kitaba, yaptığınız yemeğe ve daha pek çok şeye odaklanamazsınız ve bu da kendinizi kötü hissetmenize neden olur.
Uyku Sorunları
Kulak çınlaması, özellikle gece yatarken ve sessiz ortamlarda daha çok hissedilir. Bu durum, uyku düzeninin bozulmasına ya da kaliteli uyuyamamanıza neden olur.
Depresyon
Sürekli çınlama duyulması, yapılan işlerde başarısız olmaya, uyku ve beslenme düzeninin bozulmasına, sinirlenmeye ve bütün bunlarla birlikte depresyona neden olur. Kulağında sürekli çınlama ile uyuyan ve bu çınlama ile uyanan kişilerin psikolojik durumları bozulur. Bu kişilerin çınlama tedavisi ile birlikte psikolojik tedavi de alması gerekir.
Anksiyete ve Sinirlilik
Anksiyete sinirlilik, korku ve endişeye neden olabilecek pek çok durum için kullanılan genel bir ifadedir. Sürekli kulak çınlaması hisseden kişilerde genellikle anksiyete ve sinirlilik durumları görülür. Kulak çınlaması nedeniyle hiçbir şeye odaklanamayan ve uyku kalitesi bozulan kişilerin anksiyete yaşama ihtimali de artar.
Hafıza Sorunları
Kulak çınlaması odaklanma problemleri yaratır. Bu da hafıza sorunlarını beraberinde getirir. Sinirlilik durumu ile birlikte gelen dikkat dağınıklığı, birkaç saat önce yapılan bir şeyin bile unutulmasına yol açabilir.
Stres ve Sinirlilik Hali
Stres, pek çok hastalığa neden olabilen bir faktördür. Kulak çınlamasının uzun sürmesi ya da şiddetli olması da kişinin stres yaşamasına ve sinirlilik hali içinde olmasına neden olur. Bu tür çınlama yaşayan kişiler kendilerini toplumdan soyutlar ve içine kapanabilir.
Kulak Çınlaması Nasıl Önlenir?
Kulak çınlamasını önleyebilmenin bazı yöntemleri vardır. Günlük hayatınızda alacağınız birtakım önlemler ile bu çınlamanın önüne geçebilir ya da çınlamanın şiddetini azaltabilirsiniz.
Tansiyonu Kontrol Altında Tutmak
Tansiyonu kontrol altında tutmak kulak çınlamasını önlemenin en önemli yollarından biridir. Tansiyon, kan akışının artmasını sağlar. Bu da kan damarlarındaki basıncı arttırır ve çınlama gerçekleşir. Tuzlu yemeklerden kaçınarak, yemeklerinizdeki tuz oranını azaltarak ve günde 1 su bardağı ılık ve limonlu su tüketerek tansiyonunuz kontrol altına alabilirsiniz.
Kafeinden Uzak Durmak
Kafeinin sinir sistemini uyarıcı etkisi vardır. Bu durum kişide kulak çınlamasına sebep olabilmektedir. Kahve, sigara ve kola gibi kafein içeren içeceklerden uzak durarak çınlamayı azaltabilirsiniz.
Düzenli Egzersizler Yapmak
Kan dolaşımını dengede tutmanın en önemli yolu egzersiz yapmaktır. Günlük düzenli olarak yürüyüş yapabilir, hafif egzersizler yapabilir, bisiklet sürebilir ya da yüzebilirsiniz. Bu sayede kulak çınlamasını önleyebilir ya da azaltabilirsiniz.
Yüksek Sesten Uzaklaşmak
Yüksek sesli ortamlar, kulak çınlamasının artmasına ve rahatsız olmanıza neden olur. Yüksek sesli olan gürültülü ortamlardan uzak durarak ve kulaklık ile müzik dinlemekten kaçınarak kulak çınlamasını önleyebilirsiniz.
Aşırı Yorgunluktan Kaçınma ve İstirahat
Aşırı yorgunluk ve stresli olmak, kulak çınlamasını tetikler. Gün içerisinde bol bol dinlenmeye ve kendinizi sakinleştirmeye çalışın. Bu sayede kulak çınlamasını önleyebilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Kulak çınlaması, hayatınızı kötü etkileyen bir sorundur. Bu sorun bazen önemsiz olabilir ancak sürekli gerçekleşen kulak çınlamasının altında başka bir hastalık yatabilir. Bu nedenle kulak çınlaması hakkında bilgi sahibi olmanız başka hastalıkların önüne geçmenize de yardımcı olacaktır. Kulak çınlaması için aklınıza takılan tüm sorularla ilgili doktorunuzdan detaylı bilgi isteyebilirsiniz.
Kulak çınlamasının beyin tümöründen kaynaklanıyor olması nasıl teşhis edilir?
Beyin tümörü, dünya üzerinde en sık karşılaşılan tümörler arasında yer alır. Kulak çınlaması bazen önemsenmez ancak işitme kaybıyla birlikte gelen kulak çınlaması nedeniyle doktora başvuran hastalarda, tümöre rastlanılmıştır. Eğer kulak çınlaması ile birlikte şiddetli baş ağrısı bulantı kusma ve işitme kaybı yaşanıyorsa, beyin tümöründen şüphelenilmesi gerekir.
Kulak çınlaması tedavi edilebilir mi?
Kulak çınlaması farklı nedenlerden meydana gelebilir. Meydana gelen bu problemlerin tedavi edilebilmesi adına öncelikle bu problemin sebebinin belirlenmesi gerekmektedir. Altında yatan nedene göre tedavi seçeneği de farklılık gösterecektir. Hastaların önce bir KBB uzmanına görünmesi gerekir. İşitme kaybı ile birlikte kulak çınlaması olması durumunda işitme testi yapılmalı ve bu doğrultuda tedaviye başlanmalıdır. Kulak çınlamasının tedavisi olmadığını düşünen hastalar, kendilerini dış dünyadan soyutlar ve psikolojik olarak çöküş dönemi yaşarlar. Hastaların ilk etapta bu durumu kabul etmesi ve bir tedavisinin olduğunu düşünmesi gerekir. Kulak çınlaması olan hastalar kendilerini rahat ettirmeli, stresten ve kafeinden uzak durmalıdır.
Kulak çınlaması için uygulanan ilk tedavi terapi yöntemidir. Bu yöntem, hastaların testleri tamamlandıktan sonra seanslar halinde uygulanır. Terapi sırasında hastalara arka planda az bir miktar kulak çınlaması verilir ve hastaların bu çınlamayı kabul etmesi sağlanır bu sayede hastalar, günlük hayatlarındaki kulak çınlaması göz ardı ederek normal hayatına devam edebilir.
Son zamanlarda kulak çınlaması için lazer tekniği de kullanılmaktadır. Ancak bu tekniğin kısa süreli tedavi için başarılı olduğu uzun süreli tedavilerde etkili olmadığı bilinmektedir. Kulak arkasındaki kemikten verilen yeşil renkli lazer ışını kısa süreli olarak çınlamayı tedavi edebilir. 2014 yılında nöbeti uygulanmakta olan beyni bir tedavi yöntemi de TMS dir. Bu yöntemde hastaların kulak çınlamasının nedeni tespit edilir ve manyetik alan ile kulak ve beyin bölgesine bir akım iletilir. Bu akım, kulaktaki çınlamanın baskılanmasına ve yok olmasına neden olur. Bir cihaz aracılığı ile verilen bu akım sayesinde hücrelerin çalışması, iç kulakta ve beyinde bulunan işitme merkezlerindeki elektriksel aktivite düzenlenir. Bu yöntemin başarısı kişiden kişiye göre değişmektedir ancak 2014 yılından beri büyük oranda başarı elde edilmiştir. Bu yöntem, kulak çınlamasının nedeni belirlendikten sonra 10 seans olarak uygulanmaktadır.
Kulak çınlaması tedavi edilmezse kendiliğinden iyileşebilir mi?
Kulak çınlaması bazen grip, nezle gibi etkenlerden dolayı gelişebilir. Uzun süreli olmaya kulak çınlamalar normal kabul edilir ve kendiliğinden geçebilir. Ancak altına yatan neden beyin tümörü ya da sinir tıkanması gibi nedenler ise, mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Önemli bir hastalıktan dolayı meydana gelen kulak çınlaması kendiliğinden geçmez ve mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Kulak çınlaması ilaçla azaltılabilir mi?
Kulak çınlaması için geçmiş yıllarda ilaçla tedavi denenmiştir ancak bu yöntem pek etkili olmamıştır. İlaçla tedavi olan hastalarda kulak çınlamasının azaldığı ya da yok olduğu gözlemlenmemiştir. Bu nedenle günümüzde ilaçla tedavi uygulanmaz. Ancak ilaçla tedavi için halen çalışmalar devam etmektedir.
Kulak çınlaması yaşlanmayla ilgili midir?
Yaşlanma sonucunda işitme sinirlerinde hasar oluşabilir. Bu hasarda zaman içerisinde kişide kulak çınlamasına sebep olabilmektedir. Özellikle 40 yaşın üzerinde olan erkeklerde, kulak çınlaması görülme ihtimali fazladır.
Kulak çınlamasının doğal tedavi yöntemleri var mı?
Kulak çınlamasının tıpta ilaçla tedavisi yoktur. Zaman zaman kişiyi olumsuz etkileyen bu sorunun önlenebilmesi için bazı doğal yöntemler mevcuttur. Susam yağı; kulak çınlamasını gidererek, kulaktaki iltihabın azalmasına yardımcı olur. Susam yağının doğrudan kulağa uygulanması, kulak kirinin temizlenmesine ve kulak yollarının açılmasına neden olur. Susam yağını biraz ısıttıktan sonra ılık olmasını sağlayın ve her bir kulağa 5 damla damlatarak 3 dakika bekleyin. Ardından kulaklarınız bir mendile temizleyin. Bu işlemi günde 1 defa uygulayabilirsiniz.
Elma sirkesi; kulak çınlamasına neden olan iltihaplanmasının azalmasına yardımcı olur. Elma sirkesinin içinde bulunan asitler, duyma problemini ya da kulak çınlamasını azaltır. Ayrıca kirden tıkanan kulakların açılmasına da yardımcı olur. Elma sirkesini bir bardak ılık suya bir yemek kaşığı koyarak karıştığı içebilir ya da yarım su çay bardağı elma sirkesine yarım mağ bardağı suyu karıştırarak, kulağınızın her iki kısmına da 3 yada 5 damla damlatarak kullanabilirsiniz. Hindistan cevizi yağı; içinde bulunan antibiyotik yapısı sayesinde kulak kanallarında bakterilerin üremesini engeller. Aynı zamanda kulaktaki iltihabı ve çınlamayı da azaltır. Bu yağı kullanabilmek için bir miktar ısıtmamız gerekir. Isıttığınız yağı her bir kulağınıza 5 damla damlatan ve 3 dakika bekleyin ardına temiz bir bezle temizleyin. Bu işlemi günde bir defa tekrarlayabilirsiniz.
Hidrojen peroksit; içinde bulunan mikrop önleyici yapı sayesinde kulakta meydana gelen rahatsızlığın yatışmasına ve kan akışının hızlanmasına neden olur. Bu sayede çınlamanın etkilerini azaltabilir. Çınlayan kulağınıza 3 ile 5 damla arasında hidrojen peroksit damlatın ve 5 dakika bekleyin. Bu işlemi 6 saat aralıklar ile tekrarlayabilirsiniz.
Zeytinyağı; içinde bulundurduğu antioksidan ve yağ asitleri aracılığı ile kulak çınlamasında etkili olan yöntemlerden biridir. Bu yağı doğrudan kulaklarınıza uygulayarak, kulak çınlaması problemini azaltabilirsiniz. Bir miktar zeytinyağı ısıttıktan sonra kulağınıza 3 damla damlatın ve 3 dakika bekleyin. Bu işlemi günde 2 defa tekrarlayabilirsiniz.
Ananas; içinde bulunan enzimler sayesinde kan dolaşımı hızlandırır, iltihabı azaltır ve kulak çınlamasını önler. Aynı zamanda vücutta bulunan bakteri ve virüslerin etkisini de azaltır. Kulak çınlaması yaşadığınız dönemlerde günde 3 dilim ananas tüketerek, kulak çınlamasını önleyebilirsiniz.
Greyfurt; kulakta bulunan iltihabın azalmasını sağlarken kan dolaşımının da hızlanmasına neden olur bu sayede kulak çınlamasını önleyebilir.
Kulaklarınızın çınladığı günlerde günde 3 bardak greyfurt suyu içerek, çınlamayı azaltabilirsiniz.
Kulak çınlaması psikolojik sorunlara yol açar mı?
Kulak çınlaması odaklanma, uykusuzluk ve sinirlilik durumları yaratır. Bu etkenlerin bir araya gelmesi kişinin iş hayatını ve sosyal hayatını olumsuz etkiler. Bu da psikolojik sorunların ve depresyonun oluşmasına zemin hazırlar.
Kulak çınlaması için engel raporu alınabilir mi?
Kulak çınlaması için engelli raporunda ek oran verilmez. Ancak altında yatan nedene göre engel oranı değişebilir. İşitme kaybı yaşayan hastalara, yaşadıkları işitme kaybı oranında engel oranı verilir ancak kulak çınlaması için ek bir oran yansıtılmamaktadır.
Kulak çınlamasında lazer tedavisi uygulanabilir mi?
Kulak çınlaması için lazerle tedavi yöntemi uygulanmaktadır. Bu yöntem hastanın kulak arkasından ya da kulak arkasındaki kemikten verilen lazer ışınların ile 12 seansta uygulanır. Ancak bu tedavinin kesin olarak iyileşme sağladığı kanıtlanmamıştır. Kısa süreli olarak kulak çınlamasını tedavi edebilir ancak uzun süreli tedavilerde, lazer yöntemi etkili değildir.
Kulak çınlaması unutkanlığa neden olur mu?
Kulak çınlaması, B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanabilir. Bu vitamin eksik olması unutkanlığa neden olur. Ayrıca sürekli kulak çınlaması yaşayan hastalar odaklanma problemi de yaşayabilir. Belli bir süre sonrasında bu problem kişide unutkanlığa sebep olmaktadır.
Kulak çınlaması duyma kaybına neden olur mu?
Kulak çınlaması işitme kaybına neden olmaz. Hastaların en çok yanıldığı konulardan biri de kulak çınlamasının işitme kaybına neden olduğudur. Kulak çınlaması nedeniyle işitme kaybı oluşmaz ancak hastada işitme kaybının olması kulak çınlamasına neden olabilir. Kulak çınlamasının ortaya çıkma sebepleri işitme kaybından kaynaklıdır veya kulak zarının tahriş olmasından kaynaklı olarak ortaya çıktığı bilinmektedir.
Kulak çınlaması neden olur?
Seslerin işitilebilmesi için dış kulaktan toplanan seslerin zar yardımıyla içerideki kemik yapısına aktarılması gerekir. Bu aktarım sırasında sorun olması beraberinde çınlamayı getirebilir. Çınlamanın anlık ve şiddetli olması ile sürekli ve orta şiddetli olması arasında çeşitli sebep farklılıkları bulunmaktadır. Kulak çınlamalarının nedenleri genel olarak şunlardır: Sesleri beyne ileten sinir sisteminde hasar meydana gelmesi. Kulak kirinin yolu tıkaması. Kulak zarının hasar görmesi. Üst solunum yolu enfeksiyonları. Sinüzit. Dış kulağa darbe alınması. Kulak kemiklerini hareket eden eklemlerde meydana gelen sertleşme. Östaki tüpünde meydana gelen şekil değişimleri. Sürekli düşük ya da sürekli yüksek kan basıncı. Şeker hastalığına bağlı doku hasarları. Hormon dengesini bozan hastalıklar. Görüldüğü üzere kulak çınlamasına sebep olabilecek oldukça fazla faktör bulunmaktadır. Bunlar genelde geçici kulak çınlaması yaratsa da şekil bozuklukları kalıcı kulak çınlaması sebepleri arasındadır.
Kulak çınlaması bir hastalık mıdır?
Kulak çınlamasını bir hastalıktan ziyade çeşitli sorunların ve hastalıkların bir belirtisi olarak görmek mümkündür. Tedavi prosedürleri de çınlamayı ortadan kaldırmak için değil, çınlamayı ortaya çıkaran sebebi ortadan kaldırmak üzerine inşa edilmiştir. Çınlamalar genelde birkaç saat ile birkaç gün içerisinde tamamen ortadan kaybolurlar. Çok nadiren birkaç günü aşan çınlama ile karşılaşılmaktadır.
Hamilelikte kulak çınlaması olur mu?
Hamilelik döneminde ortaya çıkan hormon dengesi tüm vücutta olduğu gibi kulak yapısında da değişimleri ortaya çıkarmaktadır. Geçici olan bu değişimler üst solunum yollarını, geniz yapısını, östaki borusunun genişliğini etkilemektedir. Hamileliğin başlamasından sonra çınlama gelişmiş ise bunun temel sebebi östaki borusunun genişlemesidir.