Makat Çatlağı (Anal Fissür)
- Sık Sorulan Sorular
- Makat çatlağı muayenesinde canım çok yanar mı?
- Makat çatlağı ağrı yapar mı?
- Makat çatlağı tedavisi nasıl yapılır?
- Makat çatlağı hemoroide dönüşür mü?
- Makat çatlağı ilaçla veya kremlerle tedavi edilebilir mi?
- Makat çatlağı için hangi bölüme muayene olmak gerekir?
- Makat çatlağı oluşmaması için ne yapmak gerekir?
- Makat çatlağı tedavi sonrası tekrar oluşabilir mi?
- Makat çatlağı tedavisi ne kadar sürer?
- Makat çatlağı tedavisinde hastanın dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
- Makat çatlağı tedavi edilmezse ne olur?
- Makat çatlağı kaç günde iyileşir?
- Makat çatlağı olan nasıl beslenmeli?
- Bebeklerde makat çatlağı ne kadar sürer?
- Makat çatlağı tehlikeli mi?
Makat iç kasındaki direnç artışı, bir diğer deyişle anüsteki travma durumu makat çatlağı ve yırtılmalarına sebebiyet veren en önemli nedenler arasında gösteriliyor. Tıp dilinde anal fissür olarak adlandırılan bu hastalık, genellikle basur ile karıştırılıyor. Makat bölgesinde meydana gelen yırtılma ve çatlak durumu ishal ve kronik hale gelen kabızlık durumundan kaynaklı olabiliyor. 6. Haftayı geçmesine rağmen devam eden hastalığın kronik bir hal alacağını belirtmek gerekiyor. Oturmada güçlük çekme ve makatta meydana gelen cam kesiği tarzı bir ağrı ve acı durumu da hastalığın en önemli belirtileri arasında yer alıyor. Tedavisi oldukça basit olan bu hastalık, utanılacak ya da endişe edilecek bir hastalık değildir.
Makat Çatlağı Hakkında
Ağrı, kanama ve tuvalet yapma eylemini gerçekleştirirken zorlanma durumu makat çatlağının belirtilerinden bazılarıdır. Yetişkin hastalığı olarak bilinen makat çatlağı, bazı hastalarda çok daha şiddetli bir şekilde meydana gelirken bazı hastalarda belirtileri ile birlikte daha hafif bir şekilde atlatılır. Anüste meydana gelen travmalar, iç kasın kasılmasına ve savunma mekanizmasının daha güçlü hale gelmesine neden oluyor ancak bu durum kronik hale geldiği takdirde yırtılma ya da çatlaklar oluşuyor. Fiziksel muayene neticesinde teşhis edilebilen hastalık, ağrılı ve sancılı bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor ve tedavi edilmediği takdirde farklı sorunlara da sebebiyet verecektir.
Makat Çatlağı Nedir?
Sfinkter kası yani makat iç kasındaki direnç artışı ile birlikte ortaya çıkan ağrılı bir hastalıktır. Anüsteki travmaların yanı sıra kronik ishal ve kabızlık durumu da hastalığa sebebiyet verebiliyor. Makat çatlağı sorunu kimi zaman kendiliğinden iyileşebiliyor ancak 6 haftayı geçen sürelerde kronik hale geliyor ve profesyonel yardıma ihtiyaç duyuluyor. Hastalığı tetikleyen unsurlardan bir tanesi de tuvalette ıkınma durumudur. Anüsteki travma bu sayede tetiklenir ve bununla birlikte iyileşmeyen yaranın dışkı ile teması da yarayı besler ve daha şiddetli hale getirir.
Erken teşhis ile birlikte kolayca tedavi edilen hastalık, hastanın yaşam kalitesini de büyük ölçüde etkilemektedir.
Kronik Anal Fistül
Makat çatlağı hastalığı 6 haftalık süre boyunca takip edilebilir ve bu takibi hastalar kendi başarına da yapabiliyorlar. 6 haftalık süre sonunda iyileşmeyen hastalığın kronik bir hal aldığını ve profesyonel yardıma ihtiyaç duyduğunu söyleyebiliriz. Kronik anal fistül, yaşam kalitesini düşüren ve tuvalet yapma eylemini zorlaştıran bir sorundur.
Hastalar tuvaletten çıktıktan sonra cam kesiği benzeri bir acı duyarlar ve bu da oturma güçlüğü yaratır. Hareketliliğin çok fazla olduğu dönemlerde hastalık kendini daha sert ve keskin bir şekilde ifade edebiliyor. İlaç tedavisi ve doğal tedavi yöntemleri ile birlikte bu sorunu ortadan kaldırmak ve tedavi etmek mümkündür.
Makat Çatlağı Hangi Hastalıklarla Karıştırılabilir?
Makat çatlağı hastalığının karıştırıldığı hastalık basur hastalığıdır. Belirtileri her ne kadar benzer olsa da basur hastalığında makat dışına taşan yapılanma ile birlikte iki hastalığı birbirinden ayırt etmek mümkün oluyor. Ağrı ve kanama durumları her iki hastalığın da belirtileri arasında yer alıyor ancak kanama durumu basur hastalığında çok daha yoğun bir şekilde gözlemleniyor.
Her iki hastalık da tedavi edilmediği takdirde kanser riski oluşturabiliyor ve bu konuda da benzerlik gösterdiklerini söyleyebiliriz. Basur hastalığının tedavi süreci daha sıkıntılı ve zor iken, makat çatlağı hastalığının tedavisi oldukça basittir ve ilaç kullanımı ile birlikte kısa süre içerisinde tedavi edilebiliyor.
Makat Çatlağı Kanser Habercisi midir?
Makat çatlağı hastalığı birçok farklı hastalığın habercisi olabilir ve dolaylı yoldan kanser riski barındırdığını da ifade etmek gerekiyor. Hastalığın tedavi yöntemlerine bakıldığında gayet basit müdahaleler olduğunu görebiliyoruz bu yüzden tedaviyi ertelemek yerine bir an önce yardım almak çok daha doğru olacaktır. Makat çatlağı, önlem alındığı takdirde tehlikeli bir hastalık değildir ve ilaç tedavisi ve cerrahinin yanı sıra istirahatler ile birlikte kısa sürede ortadan kaldırılabilir ancak 6 haftadan sonra kronik hale gelen hastalık kanser riski de doğurabiliyor ve bu bağlamda temkinli olmanız gerekiyor.
Makat Çatlağı Hastalığı Nedenleri
Hastalığın birçok nedeni var ancak en önemli nedenlerinden bir tanesi kronik devam eden ishal durumudur. Anüs bölgesindeki travmalar bu bölgeye aşırı bir şekilde zarar veriyor ve vücut bir savunma planı hazırlamak isterken zorlanmaya başlıyor. Makatta meydana gelen yırtılma ve çatlakların asıl nedeni de budur. Bir diğer neden ise kabızlık durumudur ve eğer sık sık bu hastalık ile karşılaşıyorsanız önlemlerinizi almanız gerekiyor.
Anüs travmalarının önüne geçmek mümkün ve bu aşamada dikkat etmeniz gereken bir diğer detay ise tuvalette uzun süre kalmamak ve ıkınmamak olacaktır. Ikındığınız takdirde anüs bölgesindeki travmalar tetikleniyor ve makat çatlağı oluşumuna katkıda bulunuyorsunuz. Çok dikkat ederek öneminin farkına vardığınızda hastalık riskini de minimum seviyeye azaltmış olacaksınız.
Kabızlık
Kabız olmamak için tükettiğiniz gıdalara dikkat etmeniz gerekiyor. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme programının yanı sıra kabızlık önleyici gıdalardan da yardım aldığınız takdirde bu sorunla karşı karşıya kalmayacaksınız. Makat çatlağı hastalığının en önemli nedenlerinden bir tanesi olan kabızlık, kronik hale geldiği takdirde makat bölgesini zorlayabiliyor ve bu da tuvalet yapma eylemini daha sıkıntılı bir hale getiriyor.
Kadınlar bu sorunla daha sık karşı karşıya geliyor ve özellikle tuvaletini yapamama durumunda ıkınmaya çalıştıkları için travmalar da gün yüzüne çıkıyor. Az önce de bahsettiğimiz gibi kabızlık önleyici gıdaların yanı sıra ek besinler de mevcut ve beslenme listenizde bu ürünlere yer vererek fayda sağlayabilirsiniz.
İshal
Tükettiğiniz gıdalar, beslenme modeliniz ve yaşam tarzını birçok farklı hastalığa sebebiyet verebiliyor ve tüm bunları kapsayan sorunlardan bir tanesi de ishal hastalığıdır. İshal hastalığı kronik hale geldiği takdirde makat çatlağı sorununa da ev sahipliği yapabiliyor. Kronik ishal ile birlikte ortaya çıkan makat hastalığı tedavi edilmediği takdirde her geçen gün ilerleme kaydedecektir. Özellikle dışkının yara ile birleşmesi ve temas etmesi durumunda yara her geçen gün biraz daha büyüyor ve iyileşme sürecini de olumsuz etkiliyor.
İlaç tedavisi ve doğal tedavi yöntemleri ile birlikte kısa sürede tedavi edilebilen makat çatlağı, profesyonel yardım ile birlikte daha sağlıklı bir şekilde tedavi edilecek ve ortadan kaldırılacaktır.
Normal Doğum
Makat çatlağı hastalığı kadınlarda ve erkeklerde eşit oranda gözlemleniyor. Kadınların bu hastalık ile en çok karşılaştıkları dönem ise gebelik dönemi ve doğum sonrası dönem diyebiliriz. Bununla birlikte normal doğum yapan kadınlar da doğum sonrası dönemde makat çatlağı ile karşı karşıya gelebiliyor. En önemli neden ise anüs bölgesinin sıklaşması ve direncin artmasıdır. Bu durum travmaya sebebiyet verebiliyor ve doğum sonrası dönemde makat çatlağı hastalığı karşınıza çıkıyor.
Normal doğum yapan kadınların en çok şikayetçi olduğu konulardan bir tanesi de makat çatlağı hastalığıdır ancak endişe etmenize gerek yok çünkü hastalık kısa süre içerisinde tedavi edilebiliyor ve gerekli önlemler en doğru şekilde alınıyor.
Ters İlişki
Ters ilişki, bilinen diğer adı ile anal ilişki, erkekler ve kadınlar için birçok farklı sorun yaratabiliyor. Erkeklerde jinekolojik hastalıklar söz konusu hale gelirken kadınlarda da makat çatlağı ve basur gibi hastalıklar meydana gelebiliyor. Anüs bölgesine girecek olan sivri ya da kalın bir cisim bu bölgeyi normalden daha fazla zorluyor ve bu durum sık sık yaşandığı takdirde vücut bir şekilde kendini savunmak istiyor ve tepki gösteriyor.
Anüs travmaları sonucunda oluşan makat hastalığının en önemli nedenlerinden bir tanesi de tekrarlanan anal ilişkilerdir. Bu durum bölgenin genişlemesine ve gaz kaçırma sorununa da sebebiyet verebiliyor.
Makata Yabancı Cisim Sokmak
Makata girecek olan herhangi bir cisim ya da makattan çıkacak olan dışkı, anüs travmalarına sebebiyet verebilir. Genişleme ve büyüme durumu da makat çatlağı hastalığının en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Makata yabancı cisim sokmak birçok tehlikeli ve riskli durumu da beraberinde getiriyor. Bu tür bir eylemden kaçınmanızda fayda var ve özellikle ilişki esnasında bunu talep eden partnerlerinizi de uyarmanız gerekiyor.
Makat çatlağı, tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen birçok hastanın bu durumdan utandığı ve çekindiği için doktorların kapısını çalmadıklarını görebiliyoruz. Tedaviyi ertelediğiniz takdirde hastalık her geçen gün biraz daha ilerleyecek ve müdahale etmek çok daha zor bir hal alacaktır.
Aşırı Acı Tüketimi
Acılı gıdaların yanı sıra baharat yoğunluğu fazla olan gıdalar da makat çatlağı hastalığının en önemli nedenlerinden bir tanesidir. Tükettiğiniz gıdalarda acıya çok fazla yer vermeniz tavsiye edilmiyor. Acılı gıdaların vücuttan atılması normal gıdalara nazaran daha zor oluyor ve bu da anüs travmalarını beraberinde getiriyor. Devam eden travma durumunda kısa bir süre içerisinde makat çatlağı ile karşı karşıya gelmeniz mümkündür.
Tüketilen gıdaların kontrollü bir şekilde tüketilmesi ve acı oranının da doğru bir şekilde belirlenmesi gerekiyor. Sık ve bol acı tüketimi yalnızca makat çatlağı hastalığına değil, birçok farklı soruna da sebebiyet verebiliyor.
Makat Çatlağı Hastalığı Belirtileri
Ağrı, kanama ve şişme gibi çok sayıda belirti ile birlikte karşımıza çıkan makat çatlağı hastalığı, yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen sorunlardan bir tanesidir. Erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda gözlenen hastalık, tedavi edilmediği takdirde kanser riskini de beraberinde getiriyor ve birçok hastalığın da habercisi olabiliyor. Makat bölgesinde cam kesiğini andıran bir acı ve beraberinde gelen ağrı durumu ile birlikte hastalık hakkında fikir yürütmek mümkündür.
Makat çatlağı hastalığının herhangi bir belirtisi ile karşılaştığınız zaman fazla zaman geçirmeden olabildiğinden en kısa sürede alanında uzman bir doktora görünmenizde fayda vardır. Basit tedavi yöntemleri ile birlikte kısa süre içerisinde bu hastalıktan kurtulmak mümkündür ve ilaç tedavisinin de cerrahi yöntemler ile birlikte en etkili tedavi türlerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.
Makatta Ağrı
Çok fazla hareket edildiğinde ya da uzun süre oturduğunuz takdirde makattaki ağrı daha şiddetli ve zorlayıcı bir hal alacaktır. Meydana gelen ağrının şiddeti hastalığın seviyesine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Ağrı kesiciler ağrının dindirilmesi konusunda en büyük yardımcınız olacaktır. Ağrı durumu tuvaletinizi yaptıktan sonra da şiddetli bir hal alıyor ve yaşam kalitesini düşüren en önemli unsurlardan bir tanesi de maalesef budur.
Makattaki ağrının yanı sıra şiddetli kanama ve kaşıntı durumu da yaşam kalitesini düşüren bir diğer detay olarak karşımıza çıkıyor. Tuvaletten sonra daha sıkıntılı bir hal alan belirtiler, gündelik hayatta ani bir şekilde de karşınıza çıkabiliyor.
Makatta Şişme
Basur hastalığı ile benzerlik gösteren makat çatlağı hastalığı, belirtileri ile de bu hastalığa daha yakın gibi görünüyor ancak farklı hastalıklar olduklarını bir kez daha hatırlatmakta fayda var. Makatta meydana gelen şişme durumu tuvaletinizi daha zor yapmanıza neden olacaktır ve hastalığın en önemli belirtilerinden bir tanesi de budur. Şişmenin önüne geçmek için evde uygulayabileceğiniz çok sayıda tedavi yöntemi mevcut ancak profesyonel yardım alarak bu sorunun önüne daha hızlı bir şekilde geçebilirsiniz. Şişme durumu hareket etme özgürlüğünüzü de kısıtlıyor ve aşırı hareketlilik durumunda kaşıntı sorununu da beraberinde getiriyor.
Makatta Kanama
Basur hastalığında da karşımıza çıkan kanama durumu, anal fissür hastalığında da belirti durumu olarak gösteriliyor. Özellikle tuvaletinizi yaptıktan sonra hafif bir kanama durumu ile karşı karşıya gelebilirsiniz ve bu da hastalığın belirtilerinden bir tanesidir. Kanama bazı durumlarda daha şiddetli bir hal alabiliyor ve hastaların en çok endişelendiği durumlardan biri de maalesef budur.
Makatta kanama sorununun çözümlenmesi için hastalığın tedavi edilmesi gerekiyor. Erken teşhis ile birlikte daha kısa sürede ve daha sağlıklı bir şekilde tedavi edilebilen makat çatlağı hastalığı, evde de tedavi edilebilir ve alternatif tıbbın sunduğu çok sayıda bitkisel tedavi yöntemi de bu hastalığın tedavisinde başrol oynamaktadır.
Makatta Kaşıntı
Şişme ile birlikte özellikle yürüme ve koşma esnasında kaşıntı sorunu daha belirgin bir hale geliyor. Makat çatlağı hastalığının belirtilerinden bir tanesi olan makatta kaşıntı durumu, yaşam kalitesini düşüren en sıkıntılı sorun olabilir. Hasta, bu sebepten dolayı kalabalık içine çıkmaya çekinebiliyor ve gün içerisinde devam eden kaşıntıya kayıtsız kalamadığı için elini sürekli olarak makat bölgesine götürüyor.
Hastalık tedavi edilmediği takdirde kaşıntı sorunu her geçen gün biraz daha ilerleyecek ve sıkıntılı bir hal alacaktır. Özellikle tuvalet sonrası baş gösteren kaşıntı sorunu, bazı hastalarda iş hayatını da olumsuz etkiliyor ve odaklanma sorununa neden olabiliyor. Erken teşhis ile birlikte hastalığın tedavisi çok daha kolay bir hal alıyor ve bu konuda göstereceğiniz hassasiyet de lehinize olacaktır.
Makat Çatlağı Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Gözle muayene ile birlikte makatın parmakla muayene edilmesi de teşhis ve tanı sürecinde gerekli olan uygulamalardan bazılarıdır. Hastaların en çok tedirgin olduğu noktalardan biri de budur ve bu yüzden birçok hasta tedavi olmak istemez. Sedye üzerinde dizlerinizin üzerine çöker pozisyonda uzanmanız gerekiyor ve parmakla kontrol bu şekilde yapılacaktır. Tedirgin olmanıza ya da utanmanıza gerek yok çünkü birçok kişi bu hastalık ile karşı karşıya kalabiliyor ve doktorlar da bu konuda rahat olmanız gerektiğini söylüyorlar.
Erken teşhis edilen hastalık daha kısa sürede tedavi edilebileceği gibi yine hastalığın ortaya çıkardığı komplikasyonlar da tedavi ile birlikte ortadan kaldırılıyor.
Gözle Muayene(İnspeksiyon)
Makat yanakları iki elle açıldıktan sonra anüs bölgesi detaylı bir şekilde kontrol ediliyor ve gözle yapılacak muayene neticesinde hastalığı teşhis etmek çoğu zaman mümkün oluyor. Bu kontrolün yeterli olmadığı durumlarda ise parmakla müdahale gerçekleştirilecektir ve bunun dışında herhangi bir uygulamaya da ihtiyaç duyulmuyor.
Gözle muayenenin yanı sıra elle muayene de hastaları tedirgin eden bir muayene biçimi olarak lanse ediliyor ancak tedirgin olmanızı gerektirecek en küçük durum söz konusu değildir. Doktorlar rahatlamanız ve kendinizi iyi hissetmeniz için ellerinden gelenin çok daha fazlasını yapıyor ve muayene esnasında da hastalarını yormuyorlar. Endişe etmek yerine bir an önce uzman yardımı almanız kesinlikle sizlerin lehine bir durum olacaktır.
Makatın Parmakla Muayenesi
Makat çatlağı ile basuru ayırt edebilmek için parmakla muayene şarttır ve gözle muayene sonrası gerçekleştirilecek olan bu eylem neticesinde hastalık daha net ve daha sağlıklı bir şekilde tespit edilebiliyor. Hastaları en çok endişelendiren muayene yöntemlerinden bir tanesi olduğunu söyleyebiliriz ancak rahatlamanız adına doktorlar ellerinden gelenin çok daha fazlasını yapacaktır. Bazı durumlarda parmakla muayeneye gerek kalmıyor ve gözle muayene yeterli olabiliyor.
Dizlerinizin üzerine çökerek ilgili bölge açık bir şekilde beklemeniz gerekiyor ve bu esnada doktorunuz parmakla muayeneyi sorunsuz bir şekilde gerçekleştirecektir.
Uygun Tedavinin Belirlenmesi
Makat çatlağı hastalığı tedavi edilebilen bir hastalıktır ve ilaç ve cerrahi tedavinin de en başarılı yöntemlerden biri olduğunu söyleyebiliyoruz. Uygun tedavi yönteminin belirlenmesi için gerekli kontrol ve tetkiklerin yapılması gerekiyor ve zaten sonrasında doktorunuz gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Tedavide çok sayıda yöntem kullanılabilir ancak az önce de söylediğimiz gibi ilaç tedavisi bir adım daha öne çıkıyor ve başarı oranı da bir hayli yüksektir. Uygun tedavi doktorunuz tarafından belirleniyor ve süreç hakkında bir planlama yapılarak bilgi veriliyor. İlaç tedavisinin yanı sıra evde uygulanabilecek tedavi yöntemlerine de başvurulabilir. Tetkikler neticesinde doğru kararı ve tedavi yöntemini belirlemek çok da zor olmayacaktır ve hastalığın tedavisi de gayet basittir.
Makat Çatlağı Risk Faktörleri
Makat çatlağı hastalığını tetikleyen çok sayıda unsur var ancak bunlardan en önemlileri kronik ishal ve kabızlık durumudur. Tükettiğiniz gıdalara ve yaşam alanlarınıza ekstra hassasiyet göstermeniz gerekiyor. anüste meydana gelecek olan herhangi bir travma durumu makat çatlağı hastalığını gündeme taşıyabiliyor. Hastalık, erkeklerde ve kadınlarda eşit oranda gözlemleniyor ve kadınlarda özellikle gebelik döneminde daha yoğun bir şekilde yaşanıyor. Anüs travmalarının önüne geçebilmek için dikkat etmeniz gereken birtakım hususlar var ve bu konularda dikkatli olduğunuz takdirde hastalık riskini de en aza indirgemiş olacaksınız.
Kronik Kabız ve İshal Hastaları
Kabız ve ishal hastalığının kronik bir hal alması durumunda vücudun tepkisi de çok farklı olabiliyor ve birçok farklı hastalık meydana gelebiliyor. Makat çatlağı da bunlardan bir tanesidir ve ishal ya da kabızlığa sahip olan kimselerin bu hastalığa yakalanma riskinin daha fazla olduğunu belirtmekte fayda var. Kronik kabız ya da ishal durumu da hiç tereddüt etmeden doktorunuzdan yardım alabilir ve ilaç tedavisi ile birlikte bu sorunlardan kurtulabilirsiniz. Doğru ve sağlıklı beslenme de yine bu hastalıklardan korunmanız adına dikkat etmeniz ve yerine getirmeniz gereken detaylardan bir tanesidir.
Makat çatlağı hastalığı, anüs travmaları ile birlikte ortaya çıkıyor ve dışkılamada yaşanacak sorunlar da bu travmaların gün yüzüne çıkmasına neden oluyor.
Makat Çatlağı Komplikasyonları
İlaç tedavisi, doğal tedavi yöntemleri ve ameliyatsız tedavi yöntemleri ile birlikte kusursuz bir şekilde tedavi edilen hastalık, cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyulduğu durumlarda birtakım sıkıntılara da sebebiyet verebiliyor. Eğer tedavi için cerrahi müdahale tercih edilmişse gaz kaçırma ve dışkıyı tutamama gibi sorunlar da karşınıza çıkabiliyor. Komplikasyonlar konusunda doktorunuz gerekli bilgilendirmeleri yapacak ve uyarılarda bulunacaktır. Özellikle geçmiş yıllarda daha fazla tercih edilen ancak son dönemde uygulanmayan cerrahi müdahaleler, bu tür sorunlara daha fazla sebebiyet veriyordu ve şimdilerde tercih edilmemelerinin en önemli nedeni de budur. Komplikasyonlar gerçekten can sıkıcı ve makat genişlemesi ile birlikte bu tür sorunlar da kimi zaman kaçınılmaz olabiliyor.
Dışkı ve Gaz Kaçırma
İlerlemiş hastalıklarda cerrahi müdahaleye daha sık bir şekilde başvuruluyor ve bu müdahalelerin komplikasyonları da gerçekten can sıkıcı olabiliyor. Dışkı ve gaz kaçırma sorunu en riskli sorunlardan bazılarıdır ve özellikle makat genişletilmesi ile birlikte yapılan müdahaleler sonrasında bu durum daha sık bir şekilde karşımıza çıkıyor. Yaşı ilerlemiş hastaların bu sorun ile daha fazla karşı karşıya geldiklerini de görebiliyoruz. Dışkı ve gaz kaçırma sorunu tedavi edilebiliyor ve ameliyat sonrası dönemde bu tür sorunlar ile karşılaştığınız takdirde sizler de hiç tereddüt etmeden doktorunuzdan yardım alabilirsiniz.
Makat Fistülü Gelişimi
Makat çatlağı hastalığı cerrahi yöntemler ile tedavi edildiği takdirde birçok farklı komplikasyon ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bunlardan bir tanesi de yeni fistüllerin oluşumudur. Böyle bir durumla karşılaştığınız zaman kendi sağlığınız açısından olabildiğince en kısa sürede tedavinizi yapan doktordan bilgi almalısınız. Yeni bir cerrahi girişime ihtiyaç duyulmadığı takdirde ilaç tedavisi ile birlikte bu sorun ortadan kaldırılabiliyor.
Makar fistülü gelişimi en sık karşılaşılan sorunlarda biri ve eğer tedavilerinizde cerrahi yöntem tercih edilmişse bu konuda da bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bu durumda endişe etmenize hiç gerek yok sizler için uygun olan tüm tetkikler yapıldıktan sonra elde edilen sonuca göre sizler için olabilecek en iyi tedavi ile uzman doktorunuz müdahale edecektir.
Makat Çatlağı Nasıl Önlenir?
Makat çatlağının önüne geçmek ve risk faktörlerini ortadan kaldırmak adına dikkat etmeniz gereken çok sayıda husus var ve bunlardan bir tanesi de beslenme programıdır. Düzenli ve sağlıklı beslenen kişiler, makat çatlağı hastalığı ile karşı karşıya gelmeyeceklerdir. Katı gıdalardan olabildiğince uzak durmanız gerekiyor ve bol sıvı tüketimi de risk faktörlerini de en aza indirgeyecektir.
Makat çatlağı, yaşam kalitesini düşüren bir hastalık ve özellikle iş hayatında aktif bir şekilde yer alan insanlar bu konuda büyük sıkıntılar yaşıyor. Hastalık ile birlikte makatta meydana gelen kaşıntı durumu, iş hayatında motivasyon ve odaklanmayı da olumsuz etkiliyor. Tuvalette ıkınmak yerine tuvaletiniz geldiği takdirde bu eylem için harekete geçmelisiniz. Anüsün zorlanması durumu makat çatlağının en büyük nedenlerinden bir tanesidir.
Egzersiz Önerileri
Hareketsizlik, insan vücudu için en zararlı durumlardan bir tanesidir. Oturarak çalışanlar için de aynı durum geçerlidir. Makat çatlağı hastalığından korunmak ve riskleri en aza indirgemek için sizler de hiç tereddüt etmeden egzersiz programlarına başvurabilir ve hareketliliği daha profesyonel bir şekilde sağlayabilirsiniz. Bu konuda profesyonel yardım almak her zaman için daha doğru olacaktır ve vücudunuzun ihtiyacı olan egzersiz programını aldıktan sonra bu programa da uygun hareket etmeniz gerekecektir. Düzenli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra egzersiz de yine bu hastalıktan korunmak adına ihtiyacınız olan en önemli detaylardan bir tanesidir.
Sıvı Tüketimi
Vücut direncini artırmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek adına sıvı tüketimine de ihtiyacınız olacaktır. Günde en az 2 litre olmak kaydı ile sıvı tüketimini düzenli hale getirmeniz makat çatlağı hastalığı riskini de belli oranda azaltacaktır. Bol sıvı tüketimi ile dışkının yumuşaması da mümkün hale geliyor ve bu sayede tuvaletinizi yaparken herhangi bir şekilde zorlanmıyorsunuz.
Sıvı tüketimi yalnızca su şeklinde değil, meyve suları ya da doğal maden suları şeklinde de olabilir. Özellikle ofis çalışanı iseniz ve hareketlilik durumunuz çok daha az ise su tüketimi ile birlikte vücut direncini arttırabilir ve bağışıklık sistemine de katkıda bulunabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Makat çatlağı hastalığı ile ilgili bilinen yanlışların sayısı ne yazık ki çok fazla. Birçok hasta, makat çatlağını basur ile karıştırıyor ve tedaviler konusunda da endişeli bir tavır takınıyor. Endişe edeceğiniz ya da utanacağınız bir durum yok çünkü söz konusu olan şey sağlığınız ve kendinizi doktorlara emanet etmekten çekinmeyiniz.
Erken teşhis ile birlikte hastalık ilaçlarla tedavi edilebiliyor ancak tedaviyi geciktirdiğinizde ne yazık ki cerrahi müdahale ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. Bu yüzden vakit kaybetmeden yerine bir an önce profesyonel yardım almalı ve bir uzmanın kapısını çalmalısınız. Tetkikler neticesinde doktorunuz bir tedavi planlaması yapacak ve bu konuda da sizlere daha detaylı bilgiler sunacaktır.
Makat çatlağı muayenesinde canım çok yanar mı?
Hastaların çok fazla kaygı duyduğu durumlardan biri ise ne yazık ki muayene sürecidir. Özellikle erkekler bu konuda büyük bir endişe yaşıyor ve utandıklarını ifade ediyorlar. Makat çatlağı hastalığının teşhis edilmesi için parmakla muayeneye ihtiyaç vardır ve dizlerinizin üzerine çökerek sedyeye uzanmanız gerekir: bu durum birçok hastayı tedirgin edebiliyor ancak merak etmeyin utanılacak ya da endişe edilecek bir durum yok!
Makat çatlağı muayenesinde canınız yanmayacaktır. Doktor, özel bir eldiven takıp parmağı ile makata giriş yapacak ve incelemelerini bu şekilde sürdürecektir. Saniyeler sürecek olan müdahalede canınız yanmayacaktır. Kısa süreli bir müdahale olduğu için çok fazla endişelenmenize gerek yoktur.
Makat çatlağı ağrı yapar mı?
Makat çatlağı hastalığının en sıkıntılı komplikasyonlarından bir tanesi de ağrı durumudur. Özellikle çok hareketli olduğunuz anlarda ve tuvaletinizi yaptıktan sonra bu ağrı daha şiddetli bir hal alıyor. Sosyal hayatı da olumsuz yönde etkileyen ağrı durumu kimi zaman kaşıntı sorununu da beraberinde getiriyor ve hastalar bu durumdan şikayetçi olabiliyor. Ağrı için ağrı kesiciler tavsiye edilecek ve düzenli kullanım ile birlikte bu sorun kısa süre içerisinde ortadan kalkacaktır. Ağrıyı dindirmek için uygulayabileceğiniz doğal tedavi yöntemleri de mevcut ve bu tedaviyi evde kendi başınıza da sorunsuz bir şekilde yapabiliyorsunuz. Ağrı ile karşılaştığınızda profesyonel yardım almanız elbette öncelikli tercihiniz olmalıdır ve bu sayede tedavi süreci de daha hızlı ve daha sağlıklı bir hal alacaktır.
Makat çatlağı tedavisi nasıl yapılır?
Makat çatlağı hastalığının tedavisinde kullanılan çok sayıda yöntem var. Eğer hastalık henüz ilk evrelerinde ise ilaç tedavisi yeterli olacaktır. Dışkı yumuşatan ve kas gevşetici olarak kullanılan ilaçlar bu dönemde en büyük yardımcılarınızdır. Eğer hastalık ilerlemiş ise cerrahi müdahale ya da ameliyatsız tedavi yöntemlerinden en uygun olanı tercih edilerek tedavi süreci başlatılır.
Makat çatlağının tedavisi oldukça basittir ve operasyonlar da tahmin ettiğiniz kadar uzun sürmüyor ancak daha kısa sürede tedavi olmak ve sorunsuz bir süreç atlatmak isterseniz belirtiler ile karşılaştığınızda hiç vakit kaybetmeden doktor yardımı almalısınız.
Makat çatlağı hemoroide dönüşür mü?
Tedavi edilmediği takdirde basur riskini de beraberinde getiren bu hastalık, aynı zamanda kanser riski de taşıyor. erken teşhis ile birlikte çok daha kısa sürede ve çok daha kolay bir şekilde tedavi edilebildiğini bir kez daha belirtmek gerekiyor. Basura çok yakın bir hastalıktır ancak farklı oldukları ve ayrıldıkları noktaların sayısı da bir hayli fazladır. Tedaviyi ertelemek ya da hastalığın kendiliğinden geçmesini beklemek yerine uzman yardımı almak daha doğru olacaktır ve bu sayede hastalığın ortaya çıkartacağı komplikasyonlardan ve neden olacağı hastalıklardan da kurtulmuş olursunuz.
Makat çatlağı ilaçla veya kremlerle tedavi edilebilir mi?
Makat çatlağı hastalığında ilaç tedavisi en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Kas gevşeticilerin yanı sıra dışkı yumuşatıcı ilaçlar da tedavide etkin rol oynuyor. Erken teşhis ile birlikte ilaç tedavisi etkisini daha hızlı bir şekilde gösterecektir ancak hastalık ilerlemiş bir seviyede ise ilaç tedavisi ne yazık ki fayda sağlamayacaktır.
Makat çatlağı için hangi bölüme muayene olmak gerekir?
Makat çatlağı hastalığının teşhis ve tedavisinde genel cerrahi bölümüne gitmeniz gerekiyor. Klinik muayene ile birlikte hastalık kısa süre içerisinde teşhis edilecek ve uygun tedavi yöntemi de yine en kısa sürede belirlenecektir.
Makat çatlağı oluşmaması için ne yapmak gerekir?
Düzenli ve sağlıklı beslenme en önemli detaylardan bir tanesidir ve bu konuda göstereceğiniz hassasiyetin yanı sıra bol sıvı tüketimine de ihtiyacınız olacaktır. Egzersiz programları da yine bu hastalığın riskini azaltmak adına tercih edebileceğiniz programlardan bir tanesidir. Makat çatlağı hastalığı, anüsteki travmalar neticesinde meydana geliyor bu yüzden tuvaletinizi yaparken kendinizi zorlamamalı ve rahat hissettiğiniz zamanlarda tuvaletinizi yapmalısınız. Oturarak çalışıyorsanız ya da ofis ortamında sürekli bilgisayar başında iseniz 1 saatlik aralarda 5 dakikalık kısa yürüyüşler de hastalık riskini en aza indirgeyecek detaylardan biridir.
Makat çatlağı tedavi sonrası tekrar oluşabilir mi?
Makat çatlağı tekrar edebilen bir hastalıktır bu yüzden tedavi tamamlandıktan sonra da doktorunuzun uyarılarını göz önünde bulundurmalı ve buna göre hareket etmelisiniz. Hareketsizlikten kaçınmalı ve kendinize uygun bir egzersiz programını düzenli olarak devam ettirmelisiniz. Bol sıvı tüketimi ve sağlıklı beslenme ile birlikte tekrar riskini ortadan kaldırmak mümkündür. Tüm bu detayları yerine getirdiğiniz takdirde sizler de daha sağlıklı bir vücuda sahip olacaksınız.
Makat çatlağı tedavisi ne kadar sürer?
Tercih edilecek operasyona ya da tedavi yöntemine bağlı olarak tedavi süresi de değişiklik gösterebiliyor bu yüzden net bir süre vermek ne yazık ki doğru olmayacaktır. Tetkikler neticesinde tedavi yöntemi belirlendikten sonra bu konuda doktorunuzdan bilgi alabilir ve süreç hakkında merak ettiklerinizi de daha sağlıklı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Makat çatlağı tedavisinde hastanın dikkat etmesi gerekenler nelerdir?
Makat çatlağı hastalığının tedavisinde eğer cerrahi yöntem tercih edilmişse, operasyon öncesinde tuvaletinizi yapmaya özen gösterin ve temiz bir şekilde doktorunuzun karşısına çıkın. Müdahale yapılacak bölgenin bakımı da doğru bir şekilde yapılmalı ve doktora daha pürüzsüz bir çalışma alanı yaratılmalıdır. Dikkat etmeniz ve yerine getirmeniz gereken hususlar doktorunuz tarafından da sizinle paylaşılacak ve gerekli detayla aktarılacaktır.
Makat çatlağı tedavi edilmezse ne olur?
Makat çatlağı hastalığı tedavi edilebilen bir hastalıktır ve herhangi bir belirti durumu ile karşı karşıya kaldığınız takdirde doktorunuza başvurmalısınız. Tedavi edilmeyen hastalık basura dönüşebilir ve kanser riski taşıdığını da unutmamak gerekiyor.
Makat çatlağı kaç günde iyileşir?
Makat çatlağı tanısında oldukça güç durumlar yaşanabilir. Belirtilerin basur ile karıştırılması yanlış tedavi prosedürlerini beraberinde getirdiği için iyileşme süresi uzar. Doğru bir tanıdan sonra başlanan tedavi çatlağın durumuna göre birkaç hafta ile birkaç ay arasında sürebilir. Temel yöntem beslenme alışkanlıklarının ve dışkılama alışkanlıklarının değiştirilmesidir. İlaç tedavisinde iyileşme süresi bir ay; cerrahi uygulamalarda ise doğru kasa müdahale edilirse iki hafta ile altı hafta arasındadır.
Makat çatlağı olan nasıl beslenmeli?
Makat çatlağının ortaya çıkmasına sebep olan faktörlerden birisi de beslenme alışkanlıklarıdır. Sindirim sisteminin aşırı katı ya da aşırı sıvı dışkı üretiyor olması anüs bölgesinde sorunları beraberinde getirir. Hastanın olabildiğince doğru kıvamda dışkı üretebilmesi için buna göre beslenmesi gerekir. Sinir açısından zengin gıdalar, bulgur gibi tahıllar, posasız gıdalar ve sert etler tüketilmemelidir. Posa açısından zengin sebze ve meyveler ise bol bol tüketilmelidir. Beslenme alışkanlıklarının dizaynında önemli olan dışkının kıvamıdır. Anüs bölgesini baskı altına almayacak ve ıkınma gerektirmeyecek şekilde dışkılamak gerekir.
Bebeklerde makat çatlağı ne kadar sürer?
Bebeklerde makat çatlağı oluşmasının sebebi belirli bir dönemde döneme uygun besin verilmemesidir. Hala anne sütü içmesi gereken bebeklerde katı beslenmeye geçmek beraberinde makat çatlağını da geçirecektir. Makat çatlağı oluştuktan sonra doktora başvurulmalıdır. Uygun tedavi yöntemi ile birkaç hafta içerisinde makat çatlağının iyileşmesi mümkündür. Çatlağın oluşmasından hemen sonra ise uygun bir beslenme düzenine geçiş yapılmalıdır.
Makat çatlağı tehlikeli mi?
Makat çatlağı kronik hale gelme ihtimali olan, tedavi edilmediği takdirde de hayat konforunu ciddi şekilde bozan bir hastalıktır. Ayrıca anüs bölgesinde geniş bir çatlağın olması enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Bölgenin hijyenik tutulamadığı zamanlarda bu bölgeden başlayan ciddi hastalıklar ile karşılaşılması söz konusudur. Genel olarak tehlikeli bir hastalık olmasa da mutlaka tedavi edilmelidir.