Mide Ağrısı
- Sık Sorulan Sorular
- Mide ağrısı tedavisi nasıl yapılır?
- Şok diyetler mide ağrısına neden olur mu?
- Mide ağrısını gideren besinler nelerdir?
- Aşırı yemek yemek mide ağrısına neden olur mu?
- Mevsim koşulları mide ağrısına neden olur mu?
- Mide ağrısı mide kanseri belirtisi olabilir mi?
- Mide ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler nelerdir?
- Mide ağrısı görülme sıklığı nedir?
- Aşırı kafein tüketimi mide ağrısına neden olur mu?
- Mide ağrısı ağız kokusu yapar mı?
- Mide ağrısına hangi bölüm bakar?
- Mide ağrısı ne kadar sürer?
- Mide ağrısı ne zaman tehlikelidir?
- Mide ağrısı nelere yol açar?
- Mide ağrısı ile karın ağrısı nasıl ayırt edilir?
- Mide ağrısı hamilelik belirtisi midir?
- Mide ağrısı baş ağrısı yapar mı?
Mide ağrısı cinsiyet ayırmadan kadın erkek her yaştan kişiyi etkileyebilen çeşitli nedenlerden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Ağrının karakteristik özelliği karın bölgesinde sadece midenin olduğu yerde kramplara ve kasılmalara neden olmasıdır. Mide ağrısı çeşitli sebeplerden ortaya çıksa da en fazla beslenme alışkanlıkları bunda etkili olur. Asitli içecek ve yiyeceklerin, aşırı yağlı besinlerin tüketilmesi halinde mide bulantısı, kasılma, kusma, yanma, kramp ve ağrı ile karşılaşılabilir. Mide ağrısı olanlar kısa sürede geçmeyen ağrılar için mutlaka bir doktora başvurmalıdır.
On iki parmak bağırsağı ve yemek borusunun arasında kalan mide torbaya benzer bir sindirim sistemi organıdır. Erişkinlik çağına kadar mide yapı ve görev bakımından tam olgunluğa erişmektedir. İçeriğinde 1,5 litre sıvıyı tutabilen mide yeri geldiğinde 4 litreye kadar sıvı tutma kapasitesi olan düz kaslardan oluşan bir organdır. Ağızdan alınan besinlerin tükürük ve dişler yardımıyla parçalanmasından sonra bu içerik yemek borusundan mideye ulaşır. Mide mukozasından salgılanan salgılar ile besinlerin sindirimini sağlar. Sindirimle midenin boşalması ortalama 20 dakikada gerçekleşir. Katı sıvı karışımın mideyi tam olarak terk etmesi ortalama 1,5 saati bulur. Bu sindirimde normal işleyiştir. Fakat bazı aksaklıklar yüzünden kişilerde mide ağrısı gelişebilir. Midenin işleyişini olumsuz etkileyen ağrı kişiye de oldukça rahatsızlık verir.
Mide ağrısı farklı şiddette ortaya çıkabilir. Özellikle ülser, hazımsızlık, gastrit ve mide kanseri gibi hastalıkların belirtileri yada sonucu olarak rastlanabilmektedir. Mide ağrısının birkaç gün geçmemesi durumunda kesinlikle ihmal edilmemesi ve doktora gidilmesi gerekir. Bazı hallerde hastalıkların erken aşamada teşhis edilmesine yardımcı olabilir.
Her yaştan kişiyi etkileyebilen mide ağrısının nedenleri psikolojik olabileceği gibi, hormonal düzensizlik, beslenme bozukluğu gibi etkenler de olabilir. Alerjik durumlar, stres, gastrit, çevresel etkiler, aşırı kilo, reflü, ülser, aşırı miktarda acı tüketimi, alkol ve sigara kullanımı, kabızlık başlıca mide ağrısı nedeni olarak gösterilebilir.
Mide ağrısı tedavisi sırasında ağrıya yol açan etkenlerin tedavi edilmesi, ortadan kaldırılması gerekir. Mide ağrısına iyi gelen besinlerin tüketilmesi, doktor tarafından reçete edilen ilaçların düzenli kullanılması önerilir. Doktorunuza danışarak bitkisel çözüm önerileri de mide ağrısı için kullanılabilir. Ancak bu gaz, hazımsızlık, stres gibi etkenlerden oluşan mide ağrısında etkili olabilir.
Mide ağrısına sebep olan her ne ise yok edilmesi adına kullanılan ilaçların doktor denetiminde olmasında fayda vardır. Mide ağrısının erken aşamada tetkik edilerek bunun altında yatan nedenin teşhis edilmesi ciddi sorunlarla karşılaşılmasını engeller. Bu yüzden özellikle inatçı mide ağrısını önemsemelisiniz. Doktora giderek iyileşmek için adım atmalısınız.
Mide ağrısı basite alınmamalıdır çünkü hafife alınan bu hastalık belli başlı hastalıkların belirtileri olabilmektedir. Bu nedenle özellikle geçmeyen ağrıda bir doktora görünmekte yarar vardır. Mide kanseri gibi ciddi mide hastalıkları bu şekilde erken aşamada teşhis edilebilir. Ağrı bazen kalp krizinin bile habercisi olabilir. Mide ağrısının şekli, tipi, ağrının başlangıcı ve sona ermesi, şiddeti gibi özellikleri bir doktor tarafından değerlendirilmelidir.
Tedavi sırasında öncelikle hastaların beslenme alışkanlıklarını gözden geçirerek düzenlemesi gerekir. Bunun için bir diyetisyenden yardım alınabilir. Ağrıya neden olan reflü ise yemek yedikten sonra hemen yatmama, oturma pozisyonunu ayarlama, yastığı dik pozisyonda tutma, dar kıyafetlerden kaçınma gibi önlemler alınmalıdır. Gastrit, ülser gibi hastalıklardan kaynaklanan mide ağrısı olanların gece yatmadan önce yemek yememesi, acılı ve asitli besinlerden uzak durulması gerekir. Alınan önlemlere rağmen mide ağrısı geçmeyen hastalara ayırıcı tanı için yani başka hastalıkların olma riskine karşı endoskopi yapılması da ihmal edilmemelidir.
Mide Ağrısı Hakkında
Midede beslenme yoluyla alınan gıdaların saklama, karıştırılma ve parçalanma işlemleri yapılır. Midenin ürettiği mide suyunun içeriğinde mide asidi, sindirim enzimleri ve zarlar bulunur. Besinler bununla karıştırılır ve kısımlar halinde bağırsağa gönderilir. Besinlerin midede kalma süresi bileşimine göre değişir. Ancak kural olarak besinler ne kadar yağlı olursa, besinlerin çiğneme süresi az olursa midede kalma süresi de uzun olur.
Midenin içi dirençli bir zar ile kaplıdır. Bu sayede mide asidi hiçbir şekilde mide duvarına olumsuz bir etki yaratmaz. Fakat midede fazla miktarda asit üretilmesi halinde ya da mide içeriğindeki asit oranı normal olmasına karşın mide mukozasında hassasiyet olması durumunda mide asidi ile koruyucu zar arasındaki denge bozulmuş olur. Yanlış beslenme, stres, iklim farklılıkları midenin zorlanmasına neden olabilir. Mide ağrısı gibi yakınmalar midenin bozulan kas hareketlerinden kaynaklanabilir.
Mide ağrısı aşırı yemek yeme, midenin üşütülmesi, besin zehirlenmesi gibi çeşitli sebeplerden kaynaklanabilir. Ancak bazı durumlarda ciddi rahatsızlıklar nedeniyle de mide ağrısı ortaya çıkabilir. Mide ağrısı nedeniyle rahatsız olanlar ağrıyı geçirmek için çeşitli yöntemlere başvurabilir. Bunların en önemlisi beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, mideye yararlı olabilecek bazı besinleri tüketmeye çalışmaktır.
Aşırı bir şekilde yemek tüketimi mide ağrısı yaratabilir. Özellikle çok aç iken yemeği hızlı bir şekilde yemek aşırı yemek yemeye neden olabilir. Yemeğin hızlı yenmesi gereksiz yere fazla yemeye neden olur. Yavaş yemek doyma hissinin daha iyi hissedilmesini sağlar. Midenin belli bir kapasitesi vardır. Bunu aşırı şekilde doldurmak hazımsızlığa ve midede kramp tarzında ağrıya neden olabilir.
Enfeksiyonlar bir başka mide ağrısı nedenidir. Vücudumuza sindirim yoluyla ya da kan yoluyla giren bakteriler enfeksiyona yol açarak mide ağrısı yapabilir. Bu durumda ağrının giderilmesi için hastalara enfeksiyon tedavisi yapılması gerekir.
İnsanlarda beslenmeye bağlı olarak bazı sindirim sorunları ortaya çıkabilir. Bunlardan biri olan kabızlık mide ağrısı nedeni olabilir. Mide ağrısına neden olabilecek bir diğer rahatsızlık da ishaldir. Bu yüzden kabızlık ve ishal kontrol altına alınmalıdır. Bu sindirim sorunlarını beslenme alışkanlıklarınıza dikkat ederek ve ilaç tedavisi ile ortadan kaldırabilirsiniz.
Mide iltihapları ve tahrişler de sıkça mide ağrısı ile karşılaşmanıza neden olabilir. Bu durumda mutlaka tıbbi yardım alınmalıdır. Mide iltihapları için antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Uygulanmadığı süre zarfında hastada geri dönüşü zorlaştıran oldukça ciddi sorunlar meydana gelebilir.
Günümüzde stres kaynaklı mide ağrısı sorunu olan pek çok insan bulunmaktadır. Çalışma temposunun ağırlığı, duygusal etkiler gibi nedenlerle stres yaşayan kişilerde yoğun mide ağrısı görülebilir. Bu durumda stresten uzak durmak en iyi tedavi seçeneğidir.
Aşırı kilo mide sorunlarının en önemli sebepleri arasındadır. Fazla kilonun verilmesi mide ağrısı gibi sorunların çözümlenmesinde en iyi seçenektir. Özellikle aşırı kilo nedeniyle mide ameliyatı olan kişilerde mide ağrısı görülebilir. Bunun dışında aşırı kilo mideye baskı yapacağı için reflü için uygun zemin hazırlayabilir. Reflü başlı başına mide ağrısı nedeni olabilir.
Beslenme hatalarından dolayı mide çeperinde oluşan yaralar gastrit olarak tanımlanır. Mide yüzeyinin bu şekilde erozyona uğraması hastalarda şiddetli mide ağrılarına neden olabilir. Hastaların yağlı besinlerden, asitli yiyecek ve içeceklerden uzak durması tavsiye edilir. Bu tür besinler yaralara verdiği ekiyle mide ağrısını tetiklemektedir.
Oluşan bu gaz sıkışması ağrısı alt karın dediğimiz bölgede daha sık görülmektedir. Bu mide ağrısı ile karıştırılabilir. Ağrının nedenini belirlemek için hastaların muayene edilmesi gerekir. Çünkü mide ağrısı bütün karın bölgesini etkilemez. Sadece midenin olduğu bölgede yoğunlaşır.
Mide ağrısı başlangıçta hafif bir yanma hissi ile ortaya çıkabilir. Ağrı giderek artarak hastayı rahatsız etmeye başlar. Bazen aniden başlayan keskin bir mide ağrısı çekilebilir. Şiddetini giderek arttıran ağrı da olabilir. Mide ağrısının şiddeti, süresi, başlangıcı gibi özellikleri genellikle altta yatan nedene bağlı olarak değişebilir.
Mide ağrısı tedavisi altında yatan yani ağrıya neden olan etkene yönelik uygulanır. Çoğu zaman mide ağrısı için tıbbi bir tedavi uygulanmasına gerek kalmaz. Alınan önlemlerle ağrı kendiliğinden düzelir. Geçmeyen mide ağrısı, şiddetli mide ağrısı için tıbbi tedavi uygulanması gerekir. Mide ağrısına neden olan reflü, gastrit, ülser gibi ciddi hastalıklar teşhis edilir ise bunlar için tedavi planlaması yapılmalıdır.
Mide Ağrısı Nedir?
Mide ağrısı yemekten önce ya da yemekten sonra sol kaburganın altında ortaya çıkan karın ve sırta vurabilen bir ağrıdır. Mide ağrısının tanımını yapmak çok kolay değildir. Ağrıya çoğu zaman yanma hissi de eşlik edebilir. Mide ağrısı bazı durumlarda ülser, gastrit, safra taşı, kolit, mide kanseri gibi hastalıkların bir belirtisi olarak ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda ise aşırı yemek, gaz, mide tahrişi, enfeksiyon gibi nedenlerden dolayı mide ağrısı olabilir. Ağrının 1-2 gün aralıksız olarak devam etmesi halinde mutlaka uzman bir doktora gidilmelidir.
Mide ağrısı terimi genellikle mide krampları ya da karın içinde oluşan donuk ağrının ifade edilmesi için kullanılır. Ancak çoğu zaman yaşanan mide ağrısı kısa süreli ve aralıklı olarak ortaya çıkar. Altında yatan neden çoğu zaman ciddi değildir. Fakat ciddi derecedeki mide ağrısı hastalara endişe verebilir. Ağrının aniden başlaması, herhangi bir sebep yokken başlaması ve belli bir bölgede yoğunlaşması durumunda acilen tıbbi destek alınmalıdır.
Mide ağrısı çoğu zaman bütün karın bölgesini etkileyecek derecede olmaz. Bu yüzden karın ağrısı ile karıştırılma olasılığı düşüktür. Ağrı genellikle midede hissedilir. Ağrının özelliği çoğu zaman kramp şeklinde olması, beraberinde bulantı ve kusma, şişkinlik, gaz gibi belirtilerin de olması mümkündür. Mide ağrısı altta yatan nedenine göre çeşitli belirtilerle birlikte ortaya çıkabilir. Bazı hastalarda mide ağrısı bağırsak hareketliliği sonrasında kendiliğinden etkisi yitirebilir. Ancak kabızlık ve ishal gibi sorunlardan kaynaklanan mide ağrısında tuvalet ihtiyacı bile zor karşılanabilir.
Bazı hastalarda mide ağrısının başlangıcı oldukça rahatsız edicidir. Ağrı zonklayıcı bir şekilde ya da kolay geçmeyecek şekilde ortaya çıkabilir. Bazı durumlarda midenin belli bir kısmını etkileyecek şekilde keskin ve aniden ortaya çıkan tarzda olabilir. Böyle bir mide ağrısı tehlikeli kabul edilebilir. Altında ciddi bir sağlık sorunu olma olasılığı yüksektir. Bu nedenle mide ağrısının ihmal edilmemesi ve bir doktora başvurulmasında yarar vardır.
Mide ağrısı genellikle kendi kendine geçen bir ağrı türüdür. Özellikle hazımsızlık ya da gaz gibi nedenlerle oluşan mide ağrısı için bir tedavi uygulanmasına gerek kalmaz. Ancak ciddi mide ağrısı sorununun tedavi edilmesi gerekir. Mide ağrısının kanser, irritabl bağırsak sendromu, gastrit gibi nedenlerle ortaya çıktığına dair şüpheler varsa aniden şiddetli ve keskin bir ağrı ortaya çıktı ise mutlaka önemsenmelidir.
Mide ağrısının hafiflemesi için doktorun reçete ettiği ilaçlar kullanılabilir. Bunun yanında mide ağrısı tedavisi için beslenme alışkanlıklarının düzenlenmesi de önemlidir. Mide ağrısına iyi gelen besinlerin tüketilmesi, bitkisel çayların içilmesi hastaların rahatlamasına yardımcı olacaktır. Eğer bir hastalık nedeniyle mide ağrısı çekiyorsanız mutlaka hastalığın tedavi edilmesi gerekmektedir.
Mide Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?
Günümüzde mide ağrısı toplumda görülen en ciddi sağlık sorunları arasında gösterilmektedir. Bazen aşırı yemek gibi basit bir sebepten kaynaklanan mide ağrısı bazen de kalp krizi, mide kanseri gibi ciddi bir rahatsızlığın belirtisi şekilde ortaya çıkmaktadır. Nedeni belirlenemeyen ve sinsi bir şekilde şiddetini arttıran mide ağrısı her zaman tehlikeli kabul edilmelidir. Ayrıca mide ağrısının sırta ve başka bir bölgeye vurması da tehlikeli görülebilir. Ağrı eşliğinde olan diğer belirtiler de ciddiyeti hakkında önemli bilgiler verecektir. Geçmeyen mide ağrısı ve nedeni belirlenemeyen mide ağrısı için mutlaka tıbbi destek alınmalıdır.
Mide Ağrısı Nedenleri
Mide ağrısı çeşitli nedenlerden ortaya çıkabilir. Ortaya çıkan bu durum kişide olan ağrının giderilmesi adına asıl sebebinin ne olduğunu bulmak gerekiyor. Daha sonra nedenlerin ortadan kaldırılması için tedavi planlaması yapılmalıdır.
Hormonal etkiler
Hormonal etkiler mide ağrısı nedeni olabilir. Vücuttaki hormon dengesinin değişmesi sindirim sistemini doğrudan etkileyebilir. Bağırsak hareketleri başta olmak üzere sindirimde rol oynayan mide gibi organlarda sorun yaşanabilir. Bu yüzden hamilelik gibi hormonal dengenin değiştiği dönemlerde mide ağrısı ile karşılaşan kişiler fazladır.
Psikolojik Sebepler
Mide ağrısına neden olabilecek pek çok etken sayılabilir. Psikolojik sebepler de vücut mekanizmasına olumsuz etkiler yapabilir. Mide kaslarını etkileyebilir. Stres, üzüntü gibi etkenler midenin doğal işleyişini bozar. Midenin salgıladığı asit miktarı artar ve mukozada tahribata neden olabilir.
Çevresel Etkiler
Mevsimsel koşullar gibi çevresel etkiler de sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir. Soğuk havalarda midenin üşütülmesi bulantı, kusma, yanma ve mide ağrısı gibi sorunlara neden olabilir. Terleme, hava akımına maruz kalma, klimalı ortamda uzun süre kalma gibi çevresel etkiler nedeniyle oluşabilecek mide ağrısına karşı dikkatli olunmalıdır.
Gastrit
Gastrit mide ağrısı nedenleri arasındadır. Bu rahatsızlık mide mukozasındaki akut ya da kronik şekilde oluşan yüzeysel erozyonları ifade eder. Mideyi en fazla etkileyen, her yaştan kişide görülebilen akut gastrit uygun şekilde tedavi edilirse ortadan kaldırılabilir. Kronik hale gelen gastrit için sıkı bir diyet ve ilaç tedavisi uygulanmalıdır.
Reflü
Reflü toplumumuzda oldukça yaygın bir mide rahatsızlığıdır. Mide ve yemek borusunun birleşiminde bulunan kapağın gevşemesi nedeniyle mide içeriğinin yemek borusuna kaçması reflü yakınmalarını başlatır. Yemek borusu ile temas eden mide içeriği asidik yapıda olduğundan hasara neden olur. Bu yüzden yanma eşliğinde mide ağrısı gelişebilir. Bu hastaların alacakları önlemlerle reflünün etkilerini dolayısıyla mide ağrısını azaltması mümkündür. Özellikle yatarken başın biraz yüksekte tutulması hastaların daha rahat etmesini sağlar. Bu şekilde mide içeriği yemek borusuna ulaşarak tahrişe neden olmaz.
Aşırı Kilo
Toplumda yaygın görülen mide ağrısının başka bir sebebi de aşırı kilolu olmaktır. Aşırı kilo genel sağlığımızda ciddi tehlikelere neden olabilir. Bunların etkisiyle mide ağrısı da çekilebilir. Özellikle kilolu olan kişilerde safra taşının meydana gelmesi riski olabildiğince fazla düzeydedir. Bu nedenle de ciddi ağrılar oluşabilir. Yağ fazlalıklarının mideye yaptığı baskı da reflü gibi sorunlara neden olabilir. Bu yüzden sağlıklı bir diyet uygulanarak fazla kiloların verilmesi önerilir.
Aşırı Acı Tüketimi
Aşırı acı tüketimi mide mukozasını olumsuz etkileyen bir durumdur. Beslenmede acının fazla tüketilmesi midede asit salgısının artmasına, midede daha yoğun şekilde erozyon oluşmasına neden olur. Mide mukozasının bu şekilde hasar görmesi mide ağrısına yol açabilir. Mide ağrısı çeken kişilerin ısrarla acı biber tüketmesi ağrının şiddetini de arttıracaktır.
Sigara Ve Alkol
Sigara ve alkol mide mukozasını tahriş edecek etkiler yapabilir. Kişilerde reflü, gastrit gibi mide sorunları varsa bu maddelerin etkisi daha fazla olur. Hastalıkların şiddetlenmesine yol açabilir. Özellikle alkol kimyasal içerdiğinden mide yüzeyini aşırı tahriş edebilir. Bu nedenle şiddetli mide ağrıları oluşabilir.
Kabızlık
Beslenmede yeterince lifli yiyeceklerin tüketilmemesi kabızlığın en önemli sebebidir. Kabızlık aynı zamanda kişilerde bağırsak hareketlerini yavaşlattığı için mide ağrısına neden olabilir. Hastaların ağrıyı önleyebilmek için posalı besinler tüketmesi ve bol sıvı almaları önerilir.
Stres
Stres pek çok hastalığın nedeni olduğu gibi mide ağrısının da oluşmasına yol açabilir. Stresli bir yaşamın içinde bulunmak sindirim sistemi üzerinde beklenmedik etkiler yapabilir. Sinirsel iletimi bozar, kasların gerginleşmesine neden olabilir. Kaygı, endişe, stres, üzüntü gibi duygu durumları mide ağrısı gibi belirtilerle kendini gösterebilir. Midede spazmlar oluşabilir.
Alerjik Durumlar
Alerjik durumlar özellikle besin alerjileri kişilerde karın ağrısı, mide ağrısı, bulantı ve kusma, ishal gibi etkilere neden olabilir. Bu yüzden besin alerjisi bulunan kişilerin diyet listelerinde bu besinlere yer vermemesi önerilir. Alerjen besinler mide çeperini erozyona uğratabilir.
Mide Ağrısı Belirtileri
Mide ağrısı belirtileri genellikle sindirim sistemi ile ilgili olur. Bu belirtiler bazı durumlarda ağrının nedenini belirlemeye yardımcı olabilir. Hastaların mide ağrısına eşlik eden diğer bulguları doktoruna detaylı şekilde anlatması gerekir.
Midede Yanma Ve Ekşime
Mide ağrısı çoğu zaman midede yanma ve ekşime gibi belirtiler ile ortaya çıkabilir. Bu daha çok gastrit, ülser gibi mide sorunlarından kaynaklanan mide ağrısında görülebilir. Hastaların bu durumda bir uzmana görünmesinde yarar vardır.
İştah Kaybı
Mide ağrısı olan hastaların iştah kaybı yaşadıkları gözlenmektedir. Ağrıdan dolayı hastalar yemek yemekten çekinirler. Yedikleri besinler ağrıyı tetiklediği, şiddetlendirdiği için yememeyi tercih ederler. Bu yüzden kilo kaybı da ortaya çıkabilir.
Gaz Sıkışması
Gaz sıkışması bazen mide ağrısının oluşmasına neden olabilir. Genellikle karnın alt bölgesinde hissedilen kramp tarzındaki ağrıların mideden kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için hastanın muayene edilmesi gerekir.
Mide Ağrısı Tanı Ve Teşhis Yöntemleri
Mide ağrısı olan kişilerin uygun tanı ve teşhis yöntemleri ile değerlendirilmesi gerekir. Mide ağrısının neden kaynaklandığı hakkında bu şekilde kesin tanı konulabilir.
Muayene
Mide ağrısı olan hastaların muayenesi sırasında öyküsü dinlenir. Mide ağrısına eşlik eden bulantı ve kusma, yanma, ağza acı suların gelmesi gibi bulgular sorgulanır. Ayrıca hastaların kilo durumu, epigastrik hassasiyet, karın bölgesi değerlendirilir. Muayeneden elde edilen bulgulara göre hastalara daha ileri tetkikler yapılmasına karar verilebilir.
Tetkikler
Mide ağrısı tanısında hastalara ağrının özelliklerine göre bazı tetkikler yapılabilir. Kesin tanı koyma aşamasında endoskopi, radyolojik incelemeler, ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi gibi tetkikler kullanılabilir.
Radyolojik İnceleme
Mide ağrısı tanısı sırasında radyolojik inceleme en fazla tercih edilen yöntemdir. Bu incelemede çekilen mide filmi hem kolay bir uygulamadır hem de diğer yöntemlere göre maliyeti düşüktür. Özellikle ülser nedeniyle oluşan mide ağrısı nedeninin belirlenmesinde faydalı olabilir. Ancak ülserin görüntülenmesinde mide filmi yetersiz kalabilir.
Endoskopi
Endoskopi mide ağrısı olan hastaların değerlendirilmesi sırasında sıkça başvurulan bir tetkiktir. Ucunda küçük bir kamera olan bir hortum ile midenin bilgisayar ortamında görüntülemesi yapılır. Bu tetkik sırasında gerekirse parça alınarak biyopsi işlemi de yapılabilir. Bu şekilde mide kanseri tanısı yapılabilir.
USG
USG tetkiki yani ultrasonografi tetkiki midenin incelenmesi amacıyla yapılabilir. Mide ağrısı olan hastalarda kullanılabilen en kolay görüntüleme tetkiklerden biridir. Midede olan gastrit, ülser gibi rahatsızlıkların teşhis edilmesine yardımcı olabilir
Bilgisayarlı Tomografi
Bilgisayarlı tomografi mide ağrısı tanısı sırasında diğer tetkiklerle sonuca ulaşılamadı ise kullanılabilir. Özellikle mide kanseri gibi sebeplerle mide ağrısı olan hastalarda tercih edilebilir.
Mide Ağrısı Risk Faktörleri
Mide ağrısı toplumda çok yaygın olmasına rağmen insanlar mide sağlığına pek fazla önem vermemektedir. Mide ağrısını tetikleyecek alışkanlıklarından vazgeçmezler. Ancak mide ağrısını yaşayanlar bunun ne kadar rahatsız edici olduğunu bildiklerinden yaşam tarzlarını buna göre düzenler.
Alkol Ve Sigara Kullanımı
Alkol ve sigara kullanımı mide yüzeyine çok zarar vermektedir. Mide kendi ürettiği asit salgısının yanı sıra bu tahriş edici maddelere maruz kaldığında mide çeperinde tahribat olabilir. Mide çeperinde yara olan kişilerde ise alkol ve sigara rahatsızlığın ilerlemesine neden olur. Bu yüzden mide ağrısı olan kişilerin ve mide ağrısından korunmak isteyenlerin alkol ve sigara kullanmaması önerilir.
Mide Ağrısı Komplikasyonları
Mide ağrısı için gereken tetkikler yapılarak mutlaka uygun bir tedavi planlaması yapılmalıdır. İhmal edilen mide ağrısı nedenine bağlı olarak gastrit ve reflü hastalığı gibi ciddi mide rahatsızlıklarına uygun ortam hazırlayabilir.
Gastrit Ve Reflü Hastalığı
Gastrit ve reflü hastalığı mide ağrısına neden olabilecek rahatsızlıklardır. Gastrit yani mide zarı iltihabı midenin tamamını ya da bir bölümünü etkisi altına alabilir. Akut gastrit etkisini hızlı gösterir. Ancak kısa sürede etkisini yitirir. Kronik gastrit ise mide iltihabının uzun süre devam ettiği bir sorundur. Gastrit rahatsızlığının kronik olanı 50 yaş üzerindeki kişilerde daha fazla görülebilir.
Gastrit genellikle şişkinlik hissi, gaz sorunu, mide ekşimesi, geğirme, karın ağrısı ve bulantı gibi belirtilere neden olur. Bazı hastalarda ise hiç yakınma olmadan hastalık tesadüfen teşhis edilebilir. Kronik gastrit hastalığının yaklaşık % 80-90 oranında helicobacter pylori bakterisinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Bu hastalarda antibiyotik tedavisi uygulanması gerekir. Ayrıca proton pompa inhibitörleri ile midedeki asit üretimi de azaltılmalıdır. Bu hastaların midedeki erozyon nedeniyle oluşan yakınmalarını da azaltır.
Reflü hastalığı ise midedeki asidinin yemek borusuna kaçması nedeniyle bu bölgeyi tahriş etmesinden kaynaklanır. Bu hastalarda mide yanması, mide ağrısı gibi yakınmalara neden olur. Hastaların tedavisinde beslenme alışkanlıklarını yeniden düzenlemesi, mide asidini azaltıcı ilaç tedavisi uygulanması gerekir.
Mide Ağrısı Nasıl Önlenir?
Mide ağrısını önlemek için en önemli unsur beslenme alışkanlıklarının gözden geçirilmesidir. Midede ağrıya neden olabilecek etkenlerin ortadan kaldırılması halinde sorunu azaltabilirsiniz. Ancak ağrının nedeni bir hastalık olursa mutlaka tedaviye başlanmalıdır.
Beslenme Alışkanlıkları
Beslenme alışkanlıkları mide ağrısının gelişiminde etkilidir. Bu yüzden size iyi gelmeyen besinleri diyet listenizden çıkarmalısınız. Özellikle yağlı besinlerden, acılı besinlerden ve sigaradan uzak durmalısınız. Asitli içecekler, asitli meyve sularından, siyah çay, kahve ve şekerlemeler mutlaka azaltılmalıdır. Besinleri iyi çiğnemeli, öğünlerinizi küçük miktarlara göre düzenlemelisiniz. Az ve sık yemeye dikkat etmelisiniz. Bu aşamada vücut ağırlığınıza da dikkat etmelisiniz. Hafif besinleri tercih ederken besin değeri yüksek olanları seçmelisiniz. Mide ağrısı gibi sorunları olanlar besin değeri yüksek beslenme düzenini düzenlerken kalorilere dikkat etmelidir.
Vücudun ihtiyacı olan günlük gereksinimi mutlaka almalısınız. Sebze, meyve, tam buğday ürünleri, pirinç gibi temel besin maddeleri beslenmede mutlaka olmalıdır. Ayrıca besinlerin besin değerini koruması için sağlıklı bir şekilde pişirilmesi gerekir. Bu nedenle buharla pişirme, kaynatma, buğulama, ızgara gibi pişirme yöntemleri tercih edilmelidir.
Stresten Uzak Durmak
Stres mide ağrısının önemli bir sebebidir. Bu yüzden stresten uzak bir yaşam düzeni kurulmalıdır. Gerek iş yaşamında, gerekse aile ve sosyal yaşamda stresten uzak kalınmalıdır. Stres vücut metabolizmasını bozar, bağışıklık sistemini zayıflatır. Bu yüzden hastalıklara karşı daha zayıf olursunuz.
Kilo Kontrolü
Fazla kilo sindirim sistemine iyi gelmeyen bir sorundur. Bu yüzden kilo kontrolü yapılması gerekir. Fazla kilolarınızı midenize iyi gelecek besinlerden oluşturulan bir diyet ile verebilirsiniz. Bu konuda bir diyetisyenin yardımını da alabilirsiniz.
Sık Sorulan Sorular
Günümüzde en yaygın sorunlardan biri olan mide ağrısı konusunda makalemizde geniş bilgilere yer vermeye çalıştık. Mide ağrısının nedenleri, tanısı, tedavisi, komplikasyonları hakkında bilgilere makalemizden ulaşabilirsiniz. Birazdan mide ağrısı ile ilgili aklınıza takılan ne kadar soru var ise yanıtlarını vermeye çalışacağız.
Mide ağrısı tedavisi nasıl yapılır?
Mide ağrısı tedavisi altta yatan nedenine yönelik uygulanır. Mide ağrısına neden olan gastrit, reflü, ülser gibi hastalıklar varsa öncelikle bunlar tedavi edilmelidir. Kişinin fazla kilolu olması nedeniyle ağrı oluyorsa mutlaka kilo vermeye çalışmalıdır. Aşırı yemek, stres, mevsim koşulları gibi nedenlerden kaynaklanan mide ağrısı için bu etkenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Ayrıca mide ağrısının hafiflemesi için beslenmeye dikkat edilmelidir. Mideye iyi gelen besinler tüketilmelidir.
Şok diyetler mide ağrısına neden olur mu?
Şok diyetler nedeniyle mide ağrısı çekebilirsiniz. Diyet sırasında tüketilen besinler ağrıya neden olabilir. Bu besinler mide mukozasını tahriş edebilir. Şok diyetler sırasında rutin beslenme düzeni olmadığı için kişilerde kabızlık, ishal gibi sindirim sorunları da yaşanabilir. Bunların mide ağrısına yol açması da kaçınılmazdır. Sağlıklı bir mide için düzenli beslenmek en önemli etkendir.
Mide ağrısını gideren besinler nelerdir?
Mide ağrısı oldukça rahatsız edici bir ağrıdır. Mide ağrısını gidermek için bol sebze ve meyve tüketilmelidir. Ayrıca her gün en az 5-6 bardak su içilmelidir. Kafeinsiz, kalorisi düşük, sodyum içermeyen bitkisel kaynaklı çayları da tüketebilirsiniz. Sodyum oranı yüksek çorbalar, karbonatlı içecekler ve meşrubatlar ise tüketilmemelidir. Gazoz, kola gibi gazlı içeceklerin içindeki kabarcıklar karbondioksit gazı ürettiğinden midede boşluk oluşmasını yavaşlatır. Bu durum aynı zamanda kişide mide şişkinliğini oluşturabilmektedir.
Dondurulmuş ve paketlenmiş ürünler yerine taze yiyecekler tercih edilmelidir. Bağırsak hareketlerinin artması için egzersiz yapmayı da ihmal etmemelisiniz. Süt ürünlerini de dikkatli tüketmelisiniz. Mide ağrısını gidermek için çok soğuk ve çok sıcak besinlerden kaçınmalısınız. Elma, kavun, fasulye, lahana, karnabahar gibi gaz yapıcı besinler de tüketilmemelidir.
Mide ağrısına iyi gelecek yoğurt tüketimi de ihmal edilmemelidir. Bu sindirim yavaşlığından ve hazımsızlıktan oluşan mide ağrısını dindirecektir. Öğünlerinizde besinlerin yanında yoğurt tüketmeyi alışkanlık haline getirebilirsiniz. Mide enzimlerinin denge içinde olmasını sağlayan muz mide ağrısı ve yanma şikâyetlerine iyi gelmektedir. Mide hücrelerine uyumlu olan muz mide mukozasının koruyucu etki göstermektedir. Ayrıca zencefil, tarçın, nane, ıhlamur, rezene gibi bitkiler de mide dostu olarak önerilmektedir.
Aşırı yemek yemek mide ağrısına neden olur mu?
Aşırı yemek yemek midede şişkinliğe neden olarak mide ağrısına yol açabilir. Bu yüzden öğünlerinizi sık ve az miktarlarda olacak şekilde düzenlemelisiniz. Aşırı yemekten kaçınmak için çok aç olduğunuz zaman daha az yemeye gayret etmelisiniz. En doğrusu çok acıkmamaya çalışmanızdır. Böylece açlıktan yiyeceklere saldırmaz, ne kadara yediğinizi kontrol edebilirsiniz. Öğünleriniz kısa aralıklarla günde altı öğüne göre düzenleyebilirsiniz.
Mevsim koşulları mide ağrısına neden olur mu?
Mevsim koşulları da mide ağrısına neden olabilir. Özellikle soğuk havalar mide üşütmesine neden olabilir. Ayrıca sıcak ortamdan soğuk ortama geçiş yapmak ta mide ağrısı yaşamanıza neden olabilir. Mideyi üşütmek bütün dengeleri alt üst edebilir.
Mide ağrısı mide kanseri belirtisi olabilir mi?
Mide ağrısı bazı durumlarda kanser belirtisi olabilir. Bu yüzden birkaç günde geçmeyen ya da giderek şiddetini arttıran mide ağrısından yakınıyorsanız mutlaka bir doktora gitmelisiniz. Beslenmenize dikkat etmenize, üşütmemenize rağmen geçmeyen mide ağrıları kanser işareti olabilir. Bu şekilde erken aşamada mide kanseri teşhisi yapılabilir ve tedavisine başlanabilir.
Mide ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler nelerdir?
Mide ağrısı için ilk aşamada evde bazı yöntemler uygulayabilirsiniz. Özellikle aşırı yemekten, çevresel etkiler yüzünden oluşan, gaz sıkışmasından kaynaklanan mide ağrısı için doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz. Mide ağrısını hafifletecek besinler ve bitkisel öneriler bu konuda yardımcınız olabilir. İlaçlara yüklenmek yerine doğal olarak mide ağrısını geçirebilirsiniz.
Midenizde biriken aşırı gazdan ve asit salgılanmasından yakınıyorsanız ve bu yüzden mide ağrısı hissediyorsanız biraz suyla karıştırdığınız limon suyu ve kimyon kullanabilirsiniz. Midenin asit baz dengesini kimyon sayesinde sağlayabilirsiniz.
Midenizde kramp tarzında ağrı oluyorsa papatya çayı içebilirsiniz. Bu hem hazımsızlık sorununa iyi gelir hem de mide kaslarını gevşetir. Geceleri yatmadan bir bardak ılık süt içmek te mide ağrısının hafiflemesine yardımcı olabilir. Evde mide ağrısını geçirmek için tarçın da iyi bir seçenektir. Özellikle mide yanması ile birlikte olan ağrıyı dindirmenize yardımcı olur.
Ülser nedeniyle mide ağrısı çekenler haftada 3-4 defa karnabahar haşlayarak suyunu içebilir, az haşlanmış karnabaharı tüketebilir. Ancak bunu tuzsuz ve az miktarda bitkisel yağ ile tüketmeniz gerekir. Ülser kaynaklı mide ağrısı için çiğ lahana tüketmek, suyunu içmek te oldukça faydalıdır. Elma sirkesi mide zarının tahrişinden kaynaklanan mide ağrısına iyi gelmektedir. Bu nedenle salatalarınızda elma sirkesi kullanmayı alışkanlık haline getirebilirsiniz.
Kabızlık nedeniyle mide ağrısı çekenler lifli besinler tüketmeye gayret etmelidir. Şekersiz maden suyu içmeniz mide asidi yüzünden oluşan ağrınızı hafifletebilir. Midenizde ağrı olmaması için mercimek, fasulye gibi baklagiller tüketmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu şekilde mide sağlığınızı koruyabilirsiniz.
Mide ağrısı görülme sıklığı nedir?
Toplumda her geçen gün artan reflü, gastrit, ülser gibi mide hastalıklarının olması, stresin artması, obezitenin etkili olması gibi nedenler mide ağrısının görülme sıklığını da arttırmaktadır. Mide ağrısı herkeste görülebilecek bir rahatsızlık olmakla birlikte; cinsiyet ve yaş ayrımı oluşturmamaktadır. Özellikle beslenme bozukluğunu alışkanlık haline getiren kişilerde daha sık rastlandığı görülmektedir. Hazır fast food tüketiminin artması, taze sebze ve meyve tüketiminin azalması mide sağlığını olumsuz etkilemektedir.
Aşırı kafein tüketimi mide ağrısına neden olur mu?
Aşırı kafein tüketimi mide mukozasına zarar vermektedir. Midede asit salgısının artmasına ve mide mukozasının zarar görmesine neden olmaktadır. Özellikle gençler yaygın olan aç karnına kafeinli içeceklerin tüketilmesi mide ağrısının gençlerde de artmasına neden olmuştur. Bu yüzden kafein içeren kahve, kola gibi içecekler sınırlandırılmalıdır.
Mide ağrısı ağız kokusu yapar mı?
Ağız kokusu yani kötü nefes kokusu herkesi etkileyebilir. Bunun çeşitli sebepleri olabilir. Kişilerin psikolojisini ve sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyen bu sorun ağız ve diş bakımının gerektiği gibi yapılmasına rağmen yaşanıyorsa mide rahatsızlıkları nedeniyle oluşabilir. Özellikle reflü nedeniyle yaşanan mide ağrısı beraberinde ağız kokusu sorununun yaşanmasına da neden olabilir. Ancak burada ağız kokusunun nedeni mide ağrısı değil reflü hastalığıdır. Reflü nedeniyle mide içeriğinin yemek borusuna çıkması ağız kokusu yapabilir. Mide ağrısı eşliğinde ağız kokusu varsa ilk akla gelen reflü hastalığı olabilir.
Mide ağrısına hangi bölüm bakar?
Mide ağrısı birçok hastalığın, durumun ve sendromun ortak belirtisidir. Tüm mide ağrılarının neredeyse yüzde doksanı geçici ve önemsiz sebeplerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Basit birkaç değişiklik ile ağrıdan kurtulmak söz konusudur. Birkaç günü geçen ve şiddetlenen mide ağrılarında ise doktora başvurulması gerekir. Doğrudan dahiliye bölümüne ya da aile hekimine başvurulması yeterlidir. Yapılan incelemelerde kompleks bir sorun görülürse sevk işlemi gastroenteroloji bölümüne yapılacaktır.
Mide ağrısı ne kadar sürer?
Karın ağrılarının yaklaşık yüzde doksan kadarı birkaç saat içerisinde kendiliğinden yok olur. Anlık olarak gelişen ve birkaç dakika içerisinde kaybolan karın ağrıları da mevcuttur. Daha kompleks sebeplere bağlı olarak gelişen ağrılar ise sebep ortadan kalkana kadar değişen şiddette devam edebilir. Gaz varlığına bağlı bağırsak ve mide ağrısı gaz çıkarılana kadar; gastrit ve ülsere bağlı mide ağrıları ise mide asidi dengelene kadar devam etmektedir. Birkaç günü geçen ve tedavi amaçlı girişim yapılmayan mide ağrılarında ise mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Mide ağrısı ne zaman tehlikelidir?
Mide ağrılarının çok büyük bölümü kesik kesik ve hafif şiddetli ağrılardan oluşur. Bu tür ağrıların birkaç günden daha az devam etmesi olağandır ve tehlikesizdir. Ancak karın ağrısının akut olarak gelişip çok şiddetli olması ciddi bir sorunun göstergesidir. Mide delinmesi ya da bağırsak delinmesi bu tehlikeli sebeplerden bazılarıdır. Bu tür sorunlar beraberinde ölüm tehlikesini dahi getirdiğinden dolayı acilen doktora başvurulmalıdır.
Mide ağrısı nelere yol açar?
Sindirim sistemi vücudun ikinci beyni olarak adlandırılmaktadır. Mide ve mideye yakın bölgeler de bu ikinci beynin en öneli alanlarıdır. Mideyi veya bağırsakları etkisi altına alan mide ağrısının sonuçları hayat konforundadır. Mide ağrısının başlamasından sonra beslenme, solunum ve fiziksel kabiliyetlerde ciddi azalmalar görülür. Dışkılama problemleri baş gösterir ve hayat bir anda yaşanmaz hale gelebilir.
Mide ağrısı ile karın ağrısı nasıl ayırt edilir?
Mide ağrısı ile karın ağrısı oldukça benzerdir. Karın ağrılarının, mide ağrılarını da kapsayan daha üst bir seviye olduğunu söylemek mümkündür. Karın ağrıları, karın boşluğunda yer alan organların herhangi birinden gelişebilir ve lokal etkiler oluşturur. Mide ağrısı ise sadece mideden ve mideye yakın bağırsak ve yemek borusu parçalarından oluşur. Karın boşluğunun daha üst bölgelerini ve genelde sırtı etkiler. Karın ağrısı ise daha çok kasıkları etkileme eğilimindedir.
Mide ağrısı hamilelik belirtisi midir?
Embriyonun oluşması ve rahme yerleşmesi her zaman ideal bir süreç olarak gerçekleşmez. Kist ve polip rahatsızlıkları olan bazı kadınlarda gebelik süreci ciddi ağrılar ile başlayabilir. Her zaman geçerli olmasa da bazı durumlarda mide – karın ağrısı gebelik başlangıcı olarak görülmektedir. Çoğu zaman ise sorunlu bir döllenme sürecinin göstergesidir. Hamileliğe dair en net belirtiler yapılacak kan testleri ile alınacaktır.
Mide ağrısı baş ağrısı yapar mı?
Mide ve sindirim sistemi sinir aktivitesi açısından oldukça yoğundur. Sürekli ve şiddetli mide ağrılarının bir sonucu olarak sinir uçlarında yorulma ve hassaslaşma görülür. Bu da nörolojik faaliyetlerin katlanarak artması ile dengesizleşmesi arasında git – gel oluşturur. Birkaç saati aşan mide ağrılarının hafif ve orta şiddette baş ağrısı oluşturması doğal olarak kabul edilmektedir.