Sırt Ağrısı
- Sık Sorulan Sorular
- Sürekli sırt ağrısı tehlikeli olabilir mi?
- Mevsim değişiklikleri sırt ağrısına neden olabilir mi?
- Sırt ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler var mı?
- Sırta ağrısı için hangi bölüme muayene olmak gerekir?
- Ergenlik döneminde görülen sürekli sırt ağrısının tehlikeli mi?
- Sırt ağrısı için güneş ışınları faydalı mı?
- Sırt ağrısı hangi egzersizler yapılabilir?
- Sırt ağrısı için alternatif tedaviler var mı?
- Sırt ağrısının beslenmeyle ilgisi var mı?
- Obezite sırt ağrısına neden olur mu?
- Sırt ağrısının görülme sıklığı nedir?
Sırt ağrısı oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Araştırmalara göre sırt ağrısı tıbbi bakım gerektiren, hastalar açısından çalışamamaya neden olabilen, kısmi ya da tam malulen emeklilik için en fazla görülen sağlık sorunları arasındadır. Çoğu zaman birkaç günde kendiliğinden geçen sırt ağrısı uzun sürdüğü takdirde kronik sırt ağrısı olarak tanımlanır.
Sırt ağrılarını yeri, sebebi, süresi ve ağrının türüne göre bazı kriterlere ayırmak mümkündür. Yerine göre sırt ağrıları omurganın her alanında ortaya çıkabilir. Boyun bölgesini etkileyen alan boyun omurgasıdır. Omurganın orta kısmı olan göğüs omurgasında ise genellikle kas gruplarındaki zorlanma yüzünden ağrılar meydana gelebilir. Sırt ağrıları ise en fazla bel omurgasında yani alt kısımda meydana gelir. Ağrı bazı vakalarda bacaklara kadar yayılabilir.
Sebebine göre sırt ağrıları ise spesifik ve nonspesifik olarak ayrılır. Hastaların çoğunda nonspesifik sırt ağrıları bulunmaktadır. Bu tür ağrılar genellikle geçicidir. Hastaların günlük yaşamda sırt bölgesine hatalı şekilde yüklenmesi gibi nedenlerden kaynaklanır. Spesifik sırt ağrısının nedeni ise omurga hastalığıdır.
Süresine göre sırt ağrıları akut, subakut ve kronik olarak sınıflandırılır. İlk defa görülen ya da herhangi bir yakınma olmadan geçen altı ay sonrasında tekrarlayanlar akut sırt ağrısı olarak tanımlanır. Bunların süresi en çok altı hafta devam eder. Süresi üç aydan fazla olanlar ise subakut sırt ağrısı olarak tanımlanır. Bundan fazla süren ya da düzenli olarak tekrarlayan sırt ağrıları da kronik olanlardır.
Ağrının türüne göre sırt ağrıları gruplara ayrılır. Sinir köküne baskıdan kaynaklanan sırt ağrıları radiküler ağrı olarak tanımlanır. Omurgadaki disk kaymasından dolayı sinir köküne baskı bu türde sırt ağrısına neden olur. Ağrı etkilenen sinir boyunca hissedilir. Hastada kısmı felç durumu da görülebilir. Yalancı radiküler ağrılar ise sinirin beslediği alanda oluşmaz. Ancak sıkça görülen bir sırt ağrısıdır. Ağrı leğen kemiği ile kuyruk sokumu arasında bulunan iliosakral eklemden ya da küçük omurga eklemlerinden kaynaklanabilir. Bazı sırt ağrıları gerilmiş kasların bazı sinirleri zorlamasından kaynaklanabilir. Sinirin farklı alanları uyarılırsa ağrı kol ve bacaklara kadar yayılabilir.
Spesifik sırt ağrısının nedeni genellikle omurga hastalığı, disk deformasyonu ya da kayması, bel kemiği sorunu ya da kas ve bağ doku hastalığından kaynaklanır. Özellikle bazı iç hastalıklar sırt ağrıları meydana getirebilmektedir. Özellikle akciğer, böbrek, yemek borusu ya da kalp hastalıklarında ve tümörlerde spesifik sırt ağrısı oluşabilir. Yapılan araştırmalara göre korku gibi streslerin, aşırı gerilme sorununun sırt ağrısının sürekli olmasına yani kronikleşmesine neden olabilir.
Nonspesifik sırt ağrısında belli bir neden belirlenemez. Ayrıca her ağrının özelliği aynı değildir. Bu daha çok kişinin ağrıyı algılamasına bağlıdır. Disk kayması herkeste aynı ağrıya neden olmaz. Bazı hallerde sırt ağrısı olduğunda vücudun duruşu da değiştirilebilir. Bu kasların gerilmesine ve ağrının daha geniş alana yayılmasına neden olabilir.
Her sırt ağrısında ağır bir hastalığın olması gerekli değildir. Ancak hastalığın bulguları, nedeni ve tedavi yolları hakkında önemli veriler verebilir. Bunun yanında bazı uyarı sinyalleri ile öncü işaretler şeklinde ortaya çıkabilir. Hastaların çoğunda ağrı bel omurgası alanındadır. Ayrıca bacaklara da yayılabilir. Boyun omurgası etkilendiğinde yayılım omuzlar, kol ve ensede etkili olabilir.
Yaşam tarzı da yakınmaların artmasına neden olabiliyor. Az hareket edilmesi, televizyon ya da bilgisayar önünde fazla kalınması, hatalı duruş, beslenme alışkanlıkları, stres, aşırı kilo ve ruhsal gerginlikler de sırt ağrısı oluşmasında etkili olabiliyor. Kaygılar, stres ya da korku genellikle kasılmada etkilidir. Soğuk hava, rüzgâr ve ıslanma da bu tür olumsuz etkenler arasındadır. Fakat sırt ağrısı için tek bir tetikleyici olması gerekmez. Çoğu zaman birden fazla tetikleyici ağrıya neden olabilir.
Sırt ağrıları genellikle başka belirtilerle birlikte seyredebilir. Hareket kısıtlanması, kas ağrıları ve bıçak saplanması tarzında ağrı ya da kol ve bacaklara yayılan ağrılar başka belirtiler olabilir. Sırt ağrısı olan hastalarda öncelikle tedavi olmayı gerektirecek bir nedenin varlığı belirlenmelidir. Bu yüzden ağrıya eşlik eden belirtiler, daha önce geçirilen hastalıklar gibi uyarı işaretlerinin değerlendirilmesi gerekir. Buna sinirlerde, sinir sisteminde ya da sinir kökleri hasarları, enfeksiyonlar, tümörler ve kırıklar da dâhil edilmelidir. Bu uyarı işaretleri doktorlar tarafından kırmızı bayraklar, bedensel ve psikososyal risk faktörleri de sarı bayraklar olarak değerlendirilir.
Bu uyarı işaretlerine göre sırt ağrısının nedenini anlamak ve tedavi yaklaşımını belirleyebilmek için hastalara ağrının yeri, yayılımı, hangi durumlarda ağrı oluştuğu, ağrının hafifleme ve şiddetlenme zamanı, ağrı eşliğindeki fiziksel ve ruhsal yakınmaları belirleyecek bazı sorular sorulur. Ayrıca hastaların geçmişte geçirdiği ya da var olan hastalıkları da tanı sırasında dikkate alınır. Psikososyal risk faktörleri de değerlendirilir. Fiziki muayene sonrasında hastanın kan ve idrar tahlili yapılır. Bu olası ciddi nedenlerin ayırt edilmesine faydalı olacaktır. Sırt ağrısından yakınan hamile bir kadın olursa hasta bir jinekoloğa yönlendirilir.
Doktor elde edilen verilere göre başka tetkiklerin yapılıp yapılmayacağına karar verir. Spesifik sırt ağrısından şüphe edilir ise başka tetkiklere gerek duyulabilir. Bu durumda omurganın önden ve yandan gösteren röntgen, eklemlerdeki bağlar, kaslar, kirişler gibi yumuşak dokularını gösteren ultrason tetkikleri yapılabilir. Bu şekilde eklemlerdeki kistler ve sıvı toplanması değerlendirilebilir. Bilgisayarlı tomografi ile omurlar, kaslar, disk ve eklemler gibi omurga bölgeleri ayrıntılı şekilde görüntülenebilir.
Manyetik rezonans tetkiki de disk kayması ya da omurga iltihaplanması gibi durumlarda yapılabilir. Bu tetkiklerin dışında myelografi yapılabilir. Omuriliğe kontrast bir madde enjekte edilir ve özel bir röntgen çekilir. Bu bel kemiği ve omurga kanalında olan değişimleri gösterebilir. Sintigrafi ise vücuttaki iltihap odaklarının belirlenmesinde kullanılabilir. Pozisyon emisyon tomografisi (PET) yardımıyla metabolizma süreçlerinin görüntülenmesi yapılabilir. Sinir hasarlarını görebilmek içi elektronörografi, kasların elektrik aktivitesini ölçmek için de elektromiyografi tetkiki yapılabilir.
Sırt ağrısının çok sayıda nedeni ve türü olduğunu belirttik. Bunun yanında çok sayıda tedavi seçeneği de bulunmaktadır. Hastalara ilaçlı ve ilaçsız tedaviler uygulandığında ağrının hafifletilmesi mümkün olabilir. Hastaya uygulanacak tedavi yöntemine doktor ve hasta birlikte karar verebilir. Akut sırt ağrılarından özellikle ilaç tedavisi çok yararlı olabilir. Hastalar kısa sürede normal yaşamına dönebilir, tedavi süresince destekleyici tedavileri de uygulamaya başlayabilirler. Ancak ilaçların doktora danışılarak, sınırlı süre kullanılması gerekir.
Sırt ağrısında kullanılan ağrı kesici ilaçlar genellikle oral yoldan alınır. Bazı hastalarda ise ağrının çıkış noktasına enjeksiyon şeklinde uygulanabilir. Spesifik sırt ağrısında ise genellikle ağrının temel nedenine uygun tedavi uygulanır. İlaçsız tedavide hastalara genellikle hareket etmeleri tavsiye edilir. Kullanılan ağrı kesici ilaçlar da hastaların daha rahat hareket etmesini sağlar. Yürüyüş, yüzme, bisiklete binme gibi faydalı olacak egzersizler yapılabilir. İlaçsız tedavinin faydası kişiye ve yakınmalarına bağlı olarak değişebilir. Bu konuda uzman doktorlar ve terapistler ile çalışma yapılmalıdır.
Sırt ağrısı olan hastaların genellikle omurgasında çökme, leğen kemiğinde de öne eğilme sorunu yaşanır. Fizik tedavi ve ergoterapi tedavi yöntemleri hastaların alışmış oldukları hareketlerden uzaklaşmasına yardımcı olur. Tedavi sırasında sırtı yormayacak hareketler öğrenilir. Kısalmış ve güçsüz hale gelen kaslar uzatılır. Hareket terapisi masaj ve elektroterapi yardımıyla metabolizma harekete geçirilir, kan dolaşımı da desteklenir. Sırt ağrılarının sıcak ve soğuk uygulamalarla giderildiği termoterapi tedavisi sırasında sıcak uygulama ise gergin kasların gevşetilmesi sağlanır. Soğuk uygulamada ise yaralanma ya da iltihaplanma nedeniyle oluşan sırt ağrılarının hafiflemesine yardımcı olur. Hastalar evde ağrı olan bölgeye de aralıklı olarak buz uygulaması yapabilir.
Sırt ağrısı tedavisinde korse kullanımı ağrının bir süre hafiflemesine yardımcı olabilir. Kasları gevşetebilir, omurgaya duruş desteği sağlar. Ancak hastaların korse kullanımını terapist onayı ile kullanması gerekir.
Sırt ağrısı hastalarının bir kısmında ağrı psikolojik stres kaynaklı olabilir. Özellikle kronik sırt ağrısı çeken hastalar da buna rastlanmaktadır. Tedavide psikolojik terapi yöntemleri fayda sağlayabilir. Özellikle düşünce ve davranışlarla ilgili olan bilişsel davranış terapisi sayesinde hasta kendi başına duygusal blokajları çözebilir. Bunlar kas gerginliklerine ve fiziksel yakınmalara neden olabileceği için sırt ağrısının hafifletilmesine faydalı olabilir.
Bu tedavi yöntemleri sırt ağrısı için faydalı olmaz ise cerrahi tedavi uygulanabilir. Spesifik sırt ağrılarında ameliyat daha fazla uygulanmaktadır. Yeni ameliyat teknikleri sayesinde küçük kesiler yapılarak operasyon gerçekleştirilebilir. İleri derecedeki hastalarda omurgada bazı alanların sertleştirilmesi ya da stabilize hale getirilmesi de gerekebilir.
Her sırt ağrısı için ağrının önlenmesi ya da hastanın kendi kendine yardımını sağlayacak önlemler de bulunmaktadır. İlk aşamada terapistlerden alınan destekle ağrı kontrol edilir, daha sonra hasta diğer önlemleri kendi oluşturabilir. Bunlar genel olarak hareket etme, doğru duruş, iyi bir yatak ve ayakkabı seçimi ile ergonomik işyeri koşullarının oluşturulması olarak sıralanabilir.
Sırt Ağrısı Hakkında
Sırt ağrısı pek çok kişiyi etkileyebilen sağlık sorunları arasındadır. Genellikle kas kaynaklı sorunlardan oluşan sırt ağrısı bazı durumlarda ciddi hastalıkların belirtisi de olabilir. Fiziksel aktivitenin en az seviyede olduğu yani hareketsiz yaşam tarzı olarak açıklanabilen sedanter yaşam sırt ağrısının en önemli sebepleri arasındadır. Düzenli egzersiz ve spor yapılmaması, kötü duruş, masa başında uzun süre zaman geçirmek sırt kaslarını güçsüzleştirir ve ağrıların ortaya çıkmasına neden olur.
Trafik kazası, spor yaralanmaları gibi etkenler de sırt ağrısı nedeni olabilir. Kasların ezilmesi, gerilmesi tarzındaki yaralanmalardan kırıkların olduğu ciddi yaralanmalara kadar geniş yelpazeye yayılan bu kazalardaki hasarlar sırtta ağrı yapabilir.
Özellikle kadınları etkileyebilen fibromiyalji başta sırt olmak üzere kürek kemiklerine, omuzlara kadar yayılan ağrı ile karakterizedir. Kaygı, stres gibi etkenler de fibromiyalji yakınmalarını arttırabilir. Hastalarda sabah sertliği, nemli ve soğuk havalarda ağrının artması, baş ağrısı gibi yakınmalar da olur.
Omurların arasındaki disklerde oluşan fıtıklaşma boyun ve bel bölgesinde daha yoğun görülür. Ancak sırt bölgesinde de bu tür fıtıklar oluşabilir. Sinir köküne baskı yapan fıtıklar nedeniyle sırtta kuşak tarzında ağrı ya da karıncalanma oluşabilir. Fıtık omuriliğe baskı yaptığı takdirde yürüme zorluğu ile yürüme mesafesinde kısalma sorunu da yaşanabilir.
Kemik erimesi olan hastalarda zayıflayan kemiklerde kırılma sorunu yaşanır. Bu en fazla omurlarda görülür. Omurlarda olan çökme kırıkları aynı zamanda sırt ağrısı nedeni olabilir. Herkesi etkileyebilen bu sorun kadınlarda daha fazla görülmektedir. Romatizmal hastalıklar da sırt ağrısı gibi kemiklerde, eklemlerde ve kaslarda ağrıya neden olabilir.
Skolyoz, kifoz gibi omurgada eğrilik olması da sırt ağrısı nedeni olabilir. Omurgadaki kemik ya da sinir yapılardan kaynaklanan tümörler ile akciğer, meme, prostat gibi organlardaki tümörler de omurgaya yayılım yaparak ağrıya yol açabilir. Bu tür sırt ağrıları geceleri ortaya çıkar ve dinlenmeye rağmen geçmez. Omurgadaki kireçlenme de sırtta ağrı yapabilir. Yaşın ilerlemesiyle birlikte omurların arasındaki eklem ve disklerdeki bozulmalar, kireçlenmeler bunun başlıca nedenidir.
Sırt ağrısı sebebi ne olursa olsun oldukça rahatsızlık veren bir ağrıdır. Buna maruz kalmamak için düzenli egzersiz yapılmalı, ideal kiloyu korumalı, sigara içilmemeli, eğilirken dikkat edilmeli ve ağır kaldırmaktan kaçınılmalıdır. Ayrıca stressiz bir yaşam düzeni oluşturulmalıdır.
Sırt Ağrısı Nedir?
Değişik sebeplere bağlı olarak ortaya çıkan sırt ağrısı çalışma performansının düşmesine, yaşam kalitesinin bozulmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman ağrılar ciddi rahatsızlıklardan ziyade tedavi edilebilir basit nedenlerden kaynaklanır. Sırt ağrısına kadınlar erkeklerden daha yatkındır. Bunun başlıca nedeni kadınların evde yaptığı hareketler, masa başı çalışmaları, gebelik ve emzirme süreçleri olarak gösterilmektedir.
Kişilerde ergenlik dönemindeki duruş bozuklukları nedeniyle ileride gelişebilecek skolyoz, kifoz gibi kalıcı omurga sorunları da sırt ağrısının önemli nedenleri arasında gösterilmektedir. Ayrıca fibromiyalji, akciğer, mide, kalp gibi organların hastalıklarından kaynaklanan sırt ağrıları da kişileri etkileyebilir.
Sırt ağrısının azaltılması için öncelikle karın ve sırt kaslarının güçlendirilmesi, fizik tedavi ve akupunktur gibi yöntemlerin uygulanması, ağrının ilaçlarla kontrol altına alınması faydalı olacaktır. Kasların güçlendirilmesi omurgadaki basıncın azalmasına ve sırt ağrısının hafiflemesine neden olacaktır. Stresten uzak durmak aynı etkiyi gösterecektir. Sırt egzersizleri, masaj ve bitkisel çözüm önerileri de sırt ağrısı ile mücadelenizde önemli uygulamalardır.
Sırt ağrısını kontrol altına almak, etkisini hafifletmek için ağır çantaların taşınmaması, yüksek topuklu ayakkabıların giyilmemesi, uzun süreli oturma, araç kullanma gibi eylemlerden kaçınılması, bel yastığı kullanılması, ağır eşyaların taşınmaması, yere dikkatli eğilme gibi önlemler alınmalıdır.
Sırt ağrısı tedavisinde nedene dayalı tedavi uygulanmaktadır. Bu şekilde sırt ağrısına neden olan rahatsızlık tedavi edildiğinde sırt ağrısı da etkisini yitirmektedir. Ancak sırt ağrısını önlemek için basit önerilere de dikkat edilmelidir. Kasları güçlendirmek ve stresten uzak kalmak en önemli önlemlerdir.
Sırt Ağrısı Hastalık Belirtisi Olabilir Mi?
Sırt ağrısı basit bir kas incinmesinden iç organ hastalıklarına kadar çeşitli sebepleri olan bir sağlık sorunudur. Bu nedenle özellikle sırtta sabit bir bölgeyi etkileyen sırt ağrısının önemsenmesi gerekmektedir. Bunun ihmal edilmesi ciddi hastalıkların tanı ve tedavisinin gecikmesine de neden olabilir. Sırt ağrısı akciğer ve kalp gibi hayati organların bir hastalığı yüzünden de ortaya çıkmış olabilir. Ağrının özelliklerine ve şiddetine göre, yerleşimine bağlı olarak hastalara ileri tetkikler yapılarak bu tespit edilebilir. Kadınlarda daha sık görülen fibromiyalji yani yumuşak doku romatizması, gelişme çağında belirlenen omurga eğriliği, kamburluk gibi rahatsızlıklar da sırt ağrısı nedeni olabilir. Bu yüzden sırt ağrısının bir hastalık belirtisi olabileceğini dikkate alarak ihmal etmemelisiniz.
Sırt Ağrısı Nasıl Tedavi Edilir?
Sırt ağrısı kas spazmı, aşırı egzersiz gibi basit nedenlerle oluşur ise dinlenme ile hafifleyecektir. Ancak uzun süre geçmeyen sırt ağrılarında mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Sırt ağrısı tedavisi nedeni göre yapıldığı için öncelikle ağrının sebebi belirlenecektir. Tedavide karın ve sırt kaslarını güçlendirecek egzersizler, fizik tedavi, ilaç kullanımı, akupunktur gibi yöntemlere başvurulabilir. Sırt kasları güçlendirilir ise hastalar önemli oranda rahatlama hissedecektir. Omurgadaki basıncın azaltılması ağrının hafiflemesine destek olacaktır. Ayrıca stresten uzak durmak, belin ve sırtın desteklenmesi, ağır kaldıramamak gibi önlemler de alınmalıdır. Sırt ağrısının skolyoz gibi nedenlerden kaynaklanması durumunda tedavide cerrahi girişime gerek duyulabilir.
Sırt Ağrısı Nedenleri
Sırt ağrısının farklı nedenleri olabilir. Bazı ağrıların nedeni basit bir sebep, bazılarının ise ciddi rahatsızlıklar olabilir. Sırt ağrısı olan kişilerin mutlaka bir doktora gitmesi ve ağrının neden kaynaklandığını öğrenmesi gerekir.
Myofasiyel Ağrı Sendromu
Myofasiyel ağrı sendromu sırt kasları ve yumuşak dokularında gelişen ağrı ile kendini gösterir. Daha çok masa başı çalışanlarını ya da uzun süre oturarak iş gören kişileri etkilemektedir. Bu sırt ağrısının karakteristik özelliği uzun süreli olması ve giderek şiddetlenmesidir. Ağrı temas halinde şiddetini arttırmaktadır.
Kireçlenme
Kireçlenme ileri yaştaki kişilerde ve kadınlarda daha fazla etkili olmaktadır. Hareketsiz bir yaşam tarzı nedeniyle ilerleyen rahatsızlık eklemlerde, omurlarda hareket kısıtlılığına neden olur. Bu yüzden sırt ağrısı başta olmak üzere kireçlenmeden etkilenen tüm eklemlerde yaygın ağrıya yol açar.
Fibromiyalji
Daha çok kadınları etkileyen fibromiyalji sırt, boyun bölgesi başta olmak üzere vücutta yaygın ağrılara neden olur. Ağrı özellikle sabahları kendini daha fazla hissettirir. Hastaların sürekli yorgunluk yakınması bulunur. Stres, soğuk hava ve yorgunluk ağrının tetiklenmesine neden olur.
Sırt ve Boyun Fıtığı
Omurgada sırt bölgesindeki ve boyundaki omurlarda oluşan fıtıklaşma yaygın ağrılara neden olur. Fıtık nedeniyle omuzlara, kollara, bacaklara kadar yayılabilen ağrı, kuvvetsizlik ve uyuşma gibi sorunlar da yaşanabilir.
Tüberküloz Ve Akciğer Kanseri
Sırt ağrısının iç hastalıkları nedeniyle de ortaya çıkma olasılığı bulunmaktadır. Tüberküloz ve akciğer kanseri de bunların arasındadır. Bu rahatsızlıkların erken belirtisi olarak ortaya çıkabilen sırt ağrısı hastalıkların erken aşamada teşhis edilmesine ve tedavisine yardımcı olabilir. Ağrının karakteristik özelliği künt tarzda olmasıdır.
Omurga Eğriliği
Omurga eğriliği sırt ağrısının önemli nedenleri arasındadır. Özellikle gelişme çağında olan çocuklarda görülen bu sorun omuzlarda, kürek kemikleri ile kalçada asimetriye neden olur. Ayrıca yaygın sırt ağrısına yol açar. Skolyoz denilen bu rahatsızlıkta omurga yana doğru on dereceden fazla eğilme mevcuttur. Böylelikle hasta olan kişilerin omurları ya sağ tarafa yada sol taraflarına doğru bir yer değişikliği olabilmektedir. Ayrıca omurlar kendi ekseninde dönerler. Bu yüzden hastalarda duruş ve görüntü bozukluğu meydana gelir. Omurgaya aşırı yük bindiğinden dolayı omuzlarda deformite olur. Sırt ağrısının en önemli nedeni de bu deformiteleri.
Kemik erimesi
Kemik erimesi olarak bilinen osteoporoz yaşlıları, menopoz dönemindeki kadınları daha fazla etkilemektedir. Kemiklerin daha kırılgan hale gelmesi nedeniyle yaygın sırt ağrısına neden olur. Bu tür sırt ağrıları şiddetli ve sürekli olur. Ayrıca etkilenen bölgelerde hassasiyet meydana gelir.
Kas Spazmı
Sırt bölgesi kas spazmlarının yoğun görüldüğü bölgeler arasındadır. Ani ve istemsiz gelişen ağrılı kas kasılmaları sırtta dayanılmaz ağrılara neden olabilir. Her yaştan kişiyi etkileyebilen kas spazmı kasların aşırı kullanımı, yaralanması, elektrolit dengesizliği ve vücuttaki sıvı kaybı gibi nedenlerden oluşabilir. Bölgeye sıcak ve soğuk kompres yapılması, masaj, egzersiz yapılması, ilaç kullanımı kas spazmı tedavisine yardımcı olur.
Ani Hareket
Ani hareket nedeniyle yaşanan sırt ağrısı için yapılabilecek en önemli şey dinlenmektir. Bu tür sırt ağrılarında başka bir tedaviye gerek duyulmaz.
Soğuk Algınlığı
Soğuk algınlığı yaygın olarak ateş, burun akıntısı, kas ağrıları gibi bulgularla seyreder. Vücuttaki kaslarda ve yumuşak dokularda ağrılar oluşur. Sırt ağrısı da soğuk algınlığı nedeniyle ortaya çıkmış olabilir. Bu durumdaki hastaların dinlenmesi, kendine iyi bakması gerekmektedir.
Kamburluk
Omurgada bel, sırt, boyun bölgelerinin doğal açıları bulunmaktadır. Bel ve boyun arkaya doğru, sırtın açısı da öne doğru olur. Sırttaki açılanma normalden fazla olduğunda buna kifoz artışı yani kamburluk denir. Bunun sebebi duruş bozukluğu, kaslar ya da omurganın yapısından kaynaklanabilir. Kamburluk nedeniyle oluşan sırt ağrısı süreklilik arz eder. Hastaların düzenli egzersiz yapması, kaslarını güçlendirmesi kamburluğa iyi geleceği gibi ağrıyı azaltacaktır.
Omur İltihabı
Omur iltihabı olan hastaların en fazla yakındığı konu ağrıdır. Özellikle sabahları uykudan uyandıracak derecede, hareketi kısıtlayıcı bel, sırt ve boyun ağrısıdır. Ayakta olduklarında topukta ağrı ve batma meydana gelir. Hareketsizlik tutukluluk halini daha belirgin hale getirir. Ayrıca hastada hareket kısıtlılığına neden olur, yaşam kalitesini bozar.
Büyük Göğüsler
Büyük göğüsler nedeniyle sırta binen yükün artması yaygın ağrılara neden olabilir. Kadınların vücut yapısına uyumlu olmayan göğüsler büyük olarak nitelendirilir. Büyük göğüslerin kas ve iskelet yapısına bindirdiği yük nedeniyle boyun ve sırt ağrıları meydana gelebilir.
Zona Hastalığı
Zona hastalığı vücutta lokal döküntülere neden olan bir sinir hastalığıdır. Hastalığın en önemli belirtisi şiddetli ağrıya neden olmasıdır. En fazla sırt omuru ve üçüncü bel omurunun arasındaki bölgede etkili olur. Bu nedenle zona hastalığının sırt ağrısına yol açması söz konusu olabilir.
Fazla Kilo
Vücudun ideal kilosunu koruması her açıdan önemlidir. Fazla kilo hem genel sağlığı olumsuz etkiler hem de sırt ağrısı gibi yakınmalara neden olabilir. Sırt ağrısı olan fazla kilolu kişiler bunun için başka bir sebep belirlenmediğinde uygun diyet programı ile kilo vermeyi ihmal etmemelidir.
Sırt Ağrısı Belirtileri
Her yaş grubunda görülebilen sırt ağrısının çeşitli sebepleri olabilir. Bu sebeplere bağlı olarak ağrının çeşitli belirtilerle gelişmesi tanı koymada yardımcı olabilir. Ağrının etkilediği bölgeye göre, şiddetine ve diğer belirtilere göre bir değerlendirme yapılabilir. Özellikle uzun süren sırt ağrılarında altta yatan nedenin tespit edilmesi önemlidir.
Ani Gelişen Ağrılar
Sırtta ani gelişen ağrılar genellikle kas spazmları, travmalar gibi nedenlerle oluşabilir. Hastaların bu durumda istirahat etmesi ağrının hafiflemesinde etkili olacaktır.
Travma Sonrası Geçmeyen Ağrı
Travma sonrasında sırtta geçmeyen ağrı oluşması durumunda kaslarda, omurlarda ve yumuşak dokuda zedelenme olduğu akla gelmelidir.
Bakteriyel Enfeksiyon Geçirmiş Olma
Bakteriyel enfeksiyon geçiren kişilerde de sırt ağrılarına sık rastlanabilir. Özellikle uzun süren ve yorgunlukla birlikte seyreden sırt ağrısında bakteriyel enfeksiyonun dikkate alınması gerekir.
Eklem Şişlikleri
Eklem şişlikleri artrit yani iltihaplı eklem romatizmasının bir belirtisidir. Bu sebeplerden kaynaklı sırt ağrıları olabilmektedir. Ağrıya ateş gibi başka belirtiler de eşlik edebilir.
Sırt Ağrısı Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Sırt ağrısı olan hastalarda tanı ve teşhis yöntemleri ile ağrının nedeni net bir şekilde tespit edilebilir. Şüphe edilen duruma göre hastalarda ileri tetkiklerde yapılabilir.
Fiziki Muayene
Hastanın fiziki muayenesi sırasında öyküsü dinlenir, ağrının şiddeti, yayılımı, ne zaman başladığı hakkında genel bilgiler alınır. Bu veriler doğrultusunda hangi tetkiklerin yapılacağına karar verilir.
Tetkikler
Sırt ağrısı için hastalara ilk olarak kan ve idrar tahlili yapılarak diğer hastalıklar açısından ayrım yapılır. Daha sonra gerekli hallere ve verilere göre bilgisayarlı tomografi, MR, röntgen, ultrason gibi görüntüleme tetkikleri yapılabilir.
Sırt Ağrısı Risk Faktörleri
Sırt ağrısı toplumda her yaştan, her cinsiyetten kişiyi etkisi altına alabilir. Ancak bazı risk faktörleri ağrının ortaya çıkışını kolaylaştırabilir. Sırt ağrısı risk faktörlerinin bilinmesi bunun için önlem alınmasını kolaylaştıracaktır.
Hamilelik
Hamilelik dönemi vücut ağırlığının artması ve ağırlığın dengeli bir şekilde dağılmaması nedeniyle sırt ağrılarının oluşmasına uygun zemin hazırlanmaktadır. Gebe kadınların bu süreçte çok kilo alması sırt kaslarının gerilmesine ve ağrılara neden olabilir.
Ağır İşlerde Çalışma
Ağır işlerde çalışan kişilerde de sırt ağrısına sıkça rastlanır. Ağır kaldırmak sırt kaslarının gerilmesine neden olan bir etkendir. Ağırlık kaldırmak zorunda olan kişilerin hem ağırlığı dengeli dağıtması hem de dikkatli hareket etmesi gerekir.
Sırt Ağrısı Komplikasyonlar
Sırt ağrısı hastanın yaşam kalitesini bozan bir sağlık sorunudur. Sürekli bu ağrıyla baş etmenin yaşattığı stres bile olumsuz sonuçlara neden olabilir.
İş Gücü Kaybı
Sırt ağrısının komplikasyonları arasında iş gücü kaybına neden olması bulunmaktadır. Sırt ağrısı olan çalışanların bu süreçte işbaşı yapamamaları nedeniyle bu kayıp yaşanmaktadır. Bu yüzden ergonomik işyeri koşullarının oluşturulması tavsiye edilmektedir.
Sırt Ağrısı Nasıl Önlenir?
Sırt ağrısını önlemek için öncelikle stresten uzak durulması gerekir. Ağrıya neden olabilecek hareketlerden, kas gerginliklerinden olabildiğince korunmak gerekir. Özellikle düzgün durarak omurganın rahat etmesi sağlanmalıdır. Otururken kalkarken eğilirken hareketlerin destekli yapılmasına özen gösterilmelidir. Kan dolaşımının düzgün olması için her türlü önlem alınmalıdır.
Kas Hareketlerine Dikkat Etmek
Kas hareketlerine dikkat edilmesi sırt ağrısı oluşumuna da engel olacaktır. Günlük aktiviteleri sırta zarar vermeyecek şekilde yapmak ve duruşa dikkat etmek gerekir. Ağırlık taşırken sırtın dik tutulması, ağırlığın vücuda yakın şekilde taşınması önemlidir. Yere eğilirken sırtın dik olması ve bu şekilde çömelmek en doğrusudur. Ayağa kalkarken de yavaş hareket edilmelidir. Ağırlık taşırken yüklerin iki ele eşit şekilde dağıtılması gerekir. Kısacası kas hareketlerine her pozisyonda dikkat edilmelidir. Ayağa kalkarken kol ve bacaklardan destek alınması, aynı şekilde otururken de buna uyulmalıdır.
Kuvvetlendirici Egzersizler
Sırt ağrısını önlemek için kasların kuvvetlenmesini sağlayacak egzersizler yapılmalıdır. Sırt ağrısı çekenler de dinlenmeyi çok abartmamalıdır. Hareketlilik, kasları kuvvetlendirecek egzersizler önemlidir. Bunun uzman gözetimi altında yapılması daha faydalı olacaktır.
Yüzmek
Yüzmek sırt kaslarını güçlendirecek bir faaliyettir. Sırt ağrısını önlemek için spor yapmak isteyenler bunu tercih edebilir.
Stresten Uzaklaşmak
Sırt ağrısı bazı kişilerde psikolojik etkenlerden kaynaklanabilir. Kaygı, üzüntü, stres gibi durumlarda bedende bazı fiziksel etkilere neden olabilir. Özellikle stresli yaşam tarzı vücudu psikolojik baskı altına alır. Kaslarda gerginlik olur ve sırt ağrısı hissedilebilir. Stresten uzaklaşmak bu tür ağrılara engel olabilir. Bu nedenle stresle baş etmenin yolları mutlaka öğrenilmelidir.
Sık Sorulan Sorular
Sırt ağrısı nedenleri, belirtileri, risk faktörleri, tanı ve tedavisi hakkında makalemizdeki bilgilerden faydalanabilirsiniz. Bu bölümde ise sırt ağrısı hakkında merak ettiğiniz soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
Sürekli sırt ağrısı tehlikeli olabilir mi?
Sürekli sırt ağrısı ihmal edilmemesi gereken bir sorundur. Kas incinmesi gibi basit nedenlerle oluşan sırt ağrısı birkaç gün içinde etkisini yitirir. Ancak altında kalp hastalığı gibi ciddi bir neden olan ağrının en önemli özelliği sürekli olmasıdır. Bu nedenle sürekli sırt ağrısı tehlikeli sonuçlara neden olabilir. Zamanında müdahale edilmesi hastalığın erken aşamada tedavi edilmesini sağlayacaktır.
Mevsim değişiklikleri sırt ağrısına neden olabilir mi?
Mevsim değişiklikleri eklem ve kas ağrılarının bir nedeni olabilir. Bu dönemlerdeki ısı ve hava akımlarının vücudumuzu etkilemesi durumunda bel ağrısı, boyun ağrısı, sırt ağrısı gibi eklem ağrılarına, kas ağrılarına neden olması kaçınılmazdır. Sıcak ortamdan çıkan kişinin aniden soğuk hava ile temas etmesi, terleme sonrasında hava akımına maruz kalması kas spazmına, ağrıya, kramplara yol açabilir. Rüzgâra maruz kalmak bile vücut ısısını düşürerek kas ağrılarına neden olabilir.
Sırt ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler var mı?
Sırt ağrısı için evde uygulanabilecek yöntemler arasında dinlenme, masaj yapma önemli yararlar sağlayacaktır. Ağrıyı hafifletmeye yardımcı olan biberiye yağı gibi bitkisel ürünlerle yapılacak masaj faydalı olacaktır. Ayrıca sırt kaslarını güçlendirecek egzersizlerin yapılması, duruş pozisyonun düzeltilmesi de gerekmektedir. Bu aşamada bol C vitamini alınması, sigaradan uzak kalınması gibi önlemlerde alınabilir.
Sırta ağrısı için hangi bölüme muayene olmak gerekir?
Sırt ağrısı için öncelikle aile hekiminize danışarak yakınmalarınızı anlatabilirsiniz. Aile hekiminiz buna göre sizi doğru bölüme yönlendirecektir. Kemik sorunlarından kaynaklanan ağrılar için ortopedi bölümüne gidebilirsiniz. Omurgadan kaynaklanan sorunlarda da ortopedist gereken tedaviyi uygulayacaktır. Omurilikten kaynaklanan sırt ağrısında ise nöroloji bölümüne başvurabilirsiniz. Fizik tedavi bölümü ise sırt ağrısının tedavisinde faydalanabileceğiniz bir bölümdür. Fizik tedavi yöntemleri ile kas, kemik ve sinir sorunları tedavi edilerek sırt ağrısı hafifletilebilir.
Ergenlik döneminde görülen sürekli sırt ağrısının tehlikeli mi?
Ergenlik döneminde görülen sırt ağrısının başlıca nedeni omurga eğriliği olabilir. Tıpta skolyoz denilen bu sorun erken yaşlarda sırt ağrısı ile belirti verebilir. Bu omurga eğriliğinin erken aşamada tedavi edilmesini de sağlayabilir. Ayrıca kamburluk yani kifoz nedeniyle de ergenlik döneminde sırt ağrısı olabilir. Aşırı egzersiz yapılması nedeniyle oluşan kas gerginlikleri de bu dönem görülebilir. Ama net bir şekilde sebebin belirlenmesi için kesinlikle alanında uzman bir doktora görünmek gerekiyor.
Sırt ağrısı için güneş ışınları faydalı mı?
Sırt ağrısı için güneş ışınlarının faydası olabilir. Eğer sırt ağrısı D vitamini eksikliğinden kaynaklanıyorsa güneş ışığı bu vitaminin sentezi için faydalı olacaktır. D vitamini eksikliği kas ve eklem ağrılarına, kas güçsüzlüğüne, yürüme ağrısına neden olabilir. Bu nedenden dolayı sırt ağrıları da meydana gelebilmektedir.
Sırt ağrısı hangi egzersizler yapılabilir?
Genellikle duruş pozisyonundan kaynaklanan sırt ağrıları için özel egzersizler yapılarak sırt kaslarının güçlenmesi sağlanabilir. Bu egzersizler için bir uzmandan destek alınabilir. Sırt üstü yere uzanarak iki kolunuzu yana koyun. Kalçanızı yavaşça kaldırabileceğiniz kadar yukarıya kaldırın. Bu şekilde 15-30 saniye kadar durarak eski pozisyonunuza gelebilirsiniz. Bu kolay egzersizi bile düzenli olarak yaparsanız sırtınızdaki ağrının hafiflediğini fark edebilirsiniz. Ancak gelişigüzel egzersiz yapmak yerine bir uzmana danışarak doğru olanını yapmanız gerekir.
Sırt ağrısı için alternatif tedaviler var mı?
Sırt ağrısı için tıbbi tedavilerin yanı sıra alternatif tedaviler de uygulanabilir. Akupunktur, termoterapi, fizik tedavi yöntemleri özellikle kaslardan, eklemlerden kaynaklanan sırt ağrısında başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olmaktadır.
Sırt ağrısının beslenmeyle ilgisi var mı?
Sırt ağrısının direkt beslenmeyle ilgisi olmasa da fazla kilonun ağrıların oluşmasında etkili olduğu bilinmektedir. Fazla kilo kaslara, disklere, omurlara binen yükün artmasına neden olur. Bu yüzden sağlıklı beslenmek herkes için önemlidir. Diyette B, E, C, D, E vitaminleri, kalsiyum, magnezyum, esansiyel yağ asitleri, selenyum, çinko ve bor içeren besinlere yer verilmelidir. Balık, fındık, bitkisel yağlar, yumurta, süt, yeşil lahana, soya fasulyesi, peynir, mantar gibi besinler bu ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Ayrıca bol su içilmesi disklerin beslenmesine yardımcı olacaktır.
Obezite sırt ağrısına neden olur mu?
Obezite derecesinde kilolu olan kişilerde sırt ağrısına daha fazla rastlanabilir. Eklemlere, omurgaya binen yüzün fazla olması kronik sırt ağrısı çekilmesine neden olabilir. Bu hastaların bir diyetisyene danışarak ideal kilosuna inmesi gerekir. Bunun yanında yağ hücrelerinin iltihabı artıran kimyasalları üretmesi nedeniyle fazla kilolu olan kişilerde ağrı daha fazla etkili olmaktadır. Bu sorun bel, sırt ve diğer eklemlerde daha fazla görülmektedir. Bu yüzden toplumda ağrıdan yakınan kişilerin çoğunluğu şişman olanlardır. Ağrı ve şişmanlık kişileri aynı derecede rahatsız etmektedir.
Sırt ağrısının görülme sıklığı nedir?
Sırt ağrısının toplumda görülme sıklığı oldukça yaygındır. Her yaştan ve cinsiyetten kişiyi etkileyebilir. Ancak kadınları erkeklere göre daha fazla etkilemektedir. Bunun başlıca nedeni kadınların yaşadığı hamilelik, menopoz gibi dönemler ile günlük ev işlerinin dikkatsizce yapılmasıdır. Ayrıca fazla kilolu olan kadın, erkek herkeste sırt ağrısı görülme riski daha fazladır.