Yumurtalık Kisti
- Sık Sorulan Sorular
- Kistin patlaması veya kistin yırtılması ne anlama gelmektedir?
- Yumurtalık kistler kansere dönüşebilir mi?
- Yumurtalık kistleri hamile kalmaya engel midir?
- Doğum yapmış olmak yumurtalık kisti riskini artırır mı?
- Yumurtalık kisti oluşumunda beslenmenin bir etkisi var mı?
- Yumurtalık kisti kısırlığa neden olur mu?
- Yumurtalık kisti tedavisi nasıl yapılıyor?
- Yumurtalık kistinin tedavisinde bitkisel tedavi yöntemleri var mı?
- Yumurtalık kisti göğüslerde hassasiyet oluşturur mu?
- Yumurtalık kisti cinsel ilişki esnasında sorunlara yol açar mı?
- Enfeksiyonlar yumurtalık kisti oluşumuna neden olur mu?
- Yumurtalık kisti için hangi bölüme gidilir?
- Yumurtalık kisti adeti kaç gün geciktirir?
- Yumurtalık kisti kaç yaşlarında olur?
- Yumurtalık kisti neden ağrı yapar?
- Yumurtalık kisti neden tekrarlar?
- Yumurtalık kisti ne kadar sürede geçer?
- Yumurtalık kisti neyin belirtisidir?
Yumurtalık kisti her kadının yaşamı boyunca bir kez de olsa karşılaştığı bir sağlık sorunudur. Her kadın, üreme dönemi boyunca mutlaka yumurtalık kisti üretir. Bu kistler iyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılır. Yumurtalık kistlerinin büyük bir kısmı iyi huyludur. Bu kistler çoğunlukla belirti vermezler ve jinekolojik muayene sırasında saptanırlar. Yumurtalık kistlerinin takip altına alınması gerekir. Bu yüzden kadınların belirli aralıklarla kadın doğum uzmanlarına görünmesi ve muayene olması gerekmektedir.
Yumurtalık Kisti Hakkında
Yumurtalık kisti sorunu yaşanan kadınlar genellikle üreme çağındadır. Ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar, her kadında yumurtalık kisti görülebilir. Bu kistlerin sayıları ve boyutları farklı olabilir. Kistlerin çeşitlerini belirlemek için ultrason, kan tahlili, bilgisayarlı tomografi gibi yöntemler ile tetkikler yapılabilir. Bu kistlerin tedavisi için takip edilmesi gerekir. Bazı kistler birkaç ay içinde kendiliğinden yok olurken bazıları büyüyebilir ve başka sorunlara neden olabilir. Yumurtalık kistlerinin tedavisi, ilaçla ya da cerrahi ile yapılabilir.
Yumurtalık Kisti Nedir?
Yumurtalık kisti kadınlarda bulunan ve üremeyi sağlayan yumurtaların etrafında beliren, bazen tek yumurtada bazen de her iki yumurtada görülebilen, içi sıvı ya da kan dolu kesecikler şeklinde olan ve boyutları farklılık gösteren oluşumlardır. Bu kistler genellikle belirti vermezler. Çok nadir de olsa karın şişmesi, karın ağrısı ve kasık ağrısı görülebilir. Kistler, kendi etrafında dönmesi ya da kanaması nedeniyle bazen şiddetli karın ve kasık ağrısına neden olabilirler.
Yumurtalık kistleri genel olarak iyi huyludur ancak iyi huylu olanlar takip edilmediğinde, farklı sağlık problemleri yaratabilir. Bu nedenle kistlerin önemsenmesi ve mutlaka düzenli jinekolojik muayene ile takip altına alınması gerekir.
Yumurtalık Kisti Çeşitleri Nelerdir?
Yumurtalık kistleri büyüklüklerine, yapılarına ve gelişim gösterdikleri bölgeye göre farklı isimler ile adlandırılır. Birden fazla yumurtalık kisti vardır ancak pek çok türü nadiren görülür.
Folikül Kisti
Adet dönemlerinde kadınları yumurtaları, folikül adı verilen bir kesenin içinde bulunur. Bu kese yumurtalıkların iç kısmında bulunur ve kese açılarak yumurta bırakır. Kesenin açılmaması durumunda ise içindeki sıvı, yumurtalığın üzerinde kist oluşmasına neden olabilir. Bu kistlere folikül kist adı verilir. En sık karşılaşılan yumurtalık kistlerindendir. Bu kist türüne daha çok genç kadınlarda rastlanır. Adet sonrası kendiliğinden kaybolan bu kistler tedavi gerektirmez ve komplikasyona neden olmaz. Boyutları 2 ile 4 cm arasındadır.
Korpus Luteum Kistleri
Yumurtaların içinde bulunan folikül keseleri, yumurta bıraktıktan sonra açılır. Açılmayan keselerin içine sıvı birikmesi durumunda ise bu kistler oluşur. Normal şartlar altında her yumurtlama işleminden sonra folikül keseleri farklılaşır ve korpus luteum adı verilen bir dokuya dönüşür. Bu dokuda progesteron hormonu üretilir. Bu dokuda zaman içinde sıvı birikmesi nedeniyle korpus luteum adı verilen kistler oluşur ve bu kistler adet döngüsünü bozabilir. Hormon salgılaması nedeniyle adet gecikmesine neden olabilen bu kistlerin boyutları 3-4 cm civarındadır. Korpus Luteum kistleri adet görülmesinin ardından kendiliğinden kaybolabilmektedir.
Endometrioma
Rahim içini döşeyen zar tabakasına endometrium adı verilir. Bu tabaka bazen rahim dışında ya da yumurtalıklarda gelişim gösterebilir. Yumurtalıklarda bulunan bu dokular adet dönemlerinde kanayarak kistleşir. Bu kistlerin içi, kanamadan dolayı çikolata kıvamındadır. Bu nedenle, bu kist türlerine çikolata kisti adı da verilir. Bu kistler kısırlık, ağrılı adet görme ve cinsel ilişki sırasında ağrı komplikasyonları meydana getirir. Cerrahi olarak tedavi edilmesi gereken endometrioma, yumurtalıkların etrafında birden fazla üreyebilir ve polikistik over sendromuna da neden olabilir.
Kist adenomlar
Yumurtalıkların dış yüzeyinde gelişen ve kanserli olmayan kistlere verilen isimdir. Seröz ve müsinöz olmak üzere ikiye ayrılır. Seröz kist adenomlar en sık görülen tümör çeşitleridir. Kendiliğinden kaybolmayan bu kistler genellikle üreme çağındaki kadınlarda görülür. Boyutları 5 ile 15 cm olan bu kistlerin içi berrak bir sıvı ile doludur. Belirti vermeyen ve hiçbir şikâyete neden olmayan bu kistler, jinekolojik muayene sırasında tesadüfen fark edilebilirler. Kendiliğinden kaybolmazlar ve cerrahi tedavi ile alınmaları gerekir.
Yumurtaların etrafına gelişen bir başka kist adenom türü ise müsinöz kist adenomlardır. Bu kistler, iyi huylu yumurtalık kistlerinin %25’lik kısmını oluşturur. İnsanda görülebilen en büyük kist yapılarından olan bu kistlerin boyutları 25 ile 30 cm arasındadır. Bu kist türünün kendi kendine kaybolması imkansızdır. Bu yüzden hastaların muayene ardından mutlaka cerrahi müdahale ile kistlerin alınması konusunda bilgilendirilmesi gerekmektedir.
Dermoid Kistler
20 yaşından küçük kadınlarda görülen bu kistler genellikle ergenlik döneminde meydana gelir. Yumurtalıklarda bulunan saç, yağ, deri, diş, sinir hücreleri, kemik ve kıkırdak parçaları gibi dokular bulundurabilen kist türleridir. Karın ağrısı ile kendini belli eden bu kistler, cerrahi olarak tedavi edilir.
Yumurtalık Kisti Nedenleri
Yumurtalık kistinin oluşmasında pek çok neden etkilidir. Tiroit bezinin az çalışması, hormon bozuklukları olması, adet düzensizliği sorunlarının yaşanması, erken dönemde adet görme, obezite, meme kanseri ilaçları gibi etkenler yumurtalık kistlerinin oluşumunda etkilidir.
Genetik Yatkınlık
Yapılan araştırmalar yumurtalık kistlerinin büyük bir kısmının aileden geldiğini kanıtlamıştır. Ailesinde yumurtalık kisti bulunan kadınların büyük bir kısmında, bu kistler görülür.
Yumurtlamayı Artırıcı İlaçlar
Adet düzensizliği hormon bozuklukları, obezite, kısırlık, bazı kanser ilaçlarının kullanımı gibi durumlarda görülen bir sorundur. Özellikle çikolata kisti ve polikistik over sendromu olan kişilerde, yumurtaların çatlayamamasından dolayı adet düzensizlikleri meydana gelir. Bu düzensizliklerin tedavisi ise yumurtaların ilaçla çatlatılması şeklinde yapılır. Bu ilaçlar direkt olarak yumurtaya etki eder ve çatlamaya neden olur. Bu çatlama sonrasında yumurtalık kisti görülme ihtimali yüksektir.
Yumurtalık Kisti Belirtileri
Yumurtalık kistleri çoğu zaman belirti vermeden ilerler ve jinekolojik muayene sırasında tesadüfen fark edilir. Ancak boyutları büyüyen ve kanayan ya da yer değiştiren kistler, bazı belirtiler gösterebilir. Cinsel ilişki sırasında ağrı yaşanması, göğüs hassasiyeti, mide bulantısı, kusma, bayılma, karın bölgesinde şişlik ve ağırlık hissetme, kahverengi renkte kan gelmesi, kısırlık, göğüslerde dolgunluk hissi ve tüylenmede artış olması bu belirtilerden bazılarıdır.
Adet Düzensizlikleri
Yumurtalık kistleri genel olarak yumurtanın iç bölgesinde ya da yüzeyinde meydana geldiği için yumurtaların çatlayamamasına neden olur. Çatlayamayan yumurtalar ise adet düzensizliklerini meydana getirir. Bu düzensizlikler adet görememe, 2-3 ayda bir adet görme ya da adet dönemleri arasında leke gelmesi olarak ifade edilir.
Karın ve Kasık Ağrısı
Yumurtalık kistleri büyüdüğünde ya da kendi etrafında döndüğünde şiddetli karın ağrısına neden olur. Bu ağrı bazen kasıklarda veya karnın üst bölgesinde de görülebilir. Şiddetli ağrı ile birlikte şişkinlik hissi de olur. Yumurtalık kisti olan kadınlarda görülen bu ağrılar genellikle adet dönemlerinde meydana gelir. Adet dönemlerinin arasında da görülen bu ağrılar meydana geldiğinde, hemen doktora başvurulması gerekir.
Sindirim Sistemi Bozuklukları
Yumurtalık kistleri sindirim problemlerine de neden olabilir. Bu problemler karın boşluğunda, mesanede ve bağırsaklarda baskı hissedilmesinden kaynaklanır. Sık idrara çıkma, idrar sırasında ağrı ve dışkılama sırasında ağrı görülür. Bu kistler, kabızlık ve ağır dışkılamaya da neden olabilir.
İdrar Yolu Şikayetleri
Yumurtalık kisti olan kadınlarda sık sık idrara çıkma isteği belirebilir. İdrar sırasında yanma ve ağrı hissedilebilir. İdrar olmasa bile varmış hissi doğabilir. Bunların nedeni yumurtalık kistlerinin rahim ağzı enfeksiyonu ya da idrar yolu enfeksiyonu nedeniyle meydana gelmesi ya da kistlerin bu enfeksiyonlara neden olmasıdır.
Yumurtalık Kisti Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Yumurtalık kistlerinin çok büyük bir kısmı iyi huylu olsa da takip altına alınması gerekir. Büyüme ya da yayılma durumunda mutlaka tedavi edilmelidir. Tedaviye başlanmadan önce bazı tetkiklerin yapılması ve kistin çeşidinin belirlenmesi gerekir.
Jinekolojik Muayene
Yumurtalık kistleri büyük ölçüde iyi huylu oldukları için belirti vermeden ilerler ve çoğu zaman jinekolojik muayene sırasında, tesadüfen fark edilir. Doktorunuz tarafından yumurtalıklardan birinin şişkin olduğu ya da kist olduğu tespit edilirse bazı testlerin yapılması istenebilir.
Tetkikler
Yumurtalık kistlerinin hangi türde olduğunu belirlemek için bazı testler yapılır. Tedavi gerekip gerekmediğine, bu testler sonucunda karar verilir.
Ultrasonografi
Ultrason testine verilen isimdir. İç organların görüntüsünün ses dalgaları ile alınmasını sağlar. Bu test sayesinde yumurtalıklarda bulunan kistlerin boyutları, tam olarak yeri, şekli ve yapısı belirlenebilir. Kistlerin katı ya da sıvı dolgulu olup olmadığı saptanabilir. Yumurtalık kistleri kendiliğinden yok olma özelliği gösterdiği için doktorunuz tarafından birkaç ay boyunca, düzenli aralıklar ile ultrason testi istenir ve kistler bu test ile takip altına alınır. Kistlerin durumundan değişme olmaması ya da boyutlarının büyümesi durumunda, nedenlerin araştırılması için bazı ek testler yapılabilir.
CA 125 Kan Testi
Bu test, kanda bulunan tümör belirteçlerinin incelenmesi için yapılır. Kanda bulunan CA 125 adı verilen madde, yumurtalık kistlerinin kanser özelliği göstermesi durumunda artış gösterir. Basit bir kan testi ile bu maddenin kandaki seviyesi araştırılır. Ancak bazı iyi huylu yumurtalık kistlerinde de bu maddenin seviyesi yükseleceği için ek testlerin yapılması gerekebilir.
Gebelik Testi
Yumurtalık kistinin tedavisinde başlanmadan önce mutlaka gebelik testi yapılması gerekir. Bu kistler hamilelik döneminde değişen hormonlardan dolayı da artabileceği için nedeninin tam olarak belirlenebilmesi amacıyla hamilelik testi yapılır. Hamile olmadığınızdan emin olunduğunda, tedavi yöntemine karar verilir. Hamilelik nedeniyle gelişen yumurtalık kistlerini tedavisi için genellikle doğumdan sonrası beklenir. Çünkü bu kistler, doğumdan sonra kendiliğinden yok olabilir.
Yumurtalık Kisti Risk Faktörleri
Yumurtalık kistleri, ergenlik çağına giren her kadında görülmeye başlar. Bunun nedeni ise artan östrojen seviyesine bağlanır. Ancak ergenlikten önce ve menopoz sonrasında da bu kistlerin görülme ihtimali vardır. Her kadının karşılaştığı yaygın bir sorun olan yumurtalık kistlerinin bazı özellikler taşıyan kadınlarda görülme ihtimali daha fazladır.
İnfertilite Tedavileri
Kısırlık tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar, yumurtalıklara direkt etki ettiği için büyük ve çok sayıda kiste neden olabilir.
Tamoksifen
Tamoksifen, meme kanseri için kullanılan bir ilaçtır. Çok sayıda yan etkisi olan bu ilacın en önemli yan etkilerinden biri, yumurtalık kisti yapmasıdır. Bu ilacın sürekli kullanılması halinde, yumurtalıklarda kist meydana gelebilir.
Hipotiroidizm
Hipotiroit, tiroit bezi hormonlarının az salgılanması sonucunda yaşanan bir hastalıktır. Bu hastalığın en yaygın görülen belirtisi adet düzensizliğidir. Tiroit bezi hormonlarının seviyesini düzenlemek için hormon takviyesi yapılmalıdır. Bu hastalığın tedavisinde kullanılan hormon ilaçları, yumurtalarda kist oluşmasını tetikleyebilir.
Sigara İçimi
Sigara, kan dolaşımı ve hormon seviyeleri üzerinde etkilidir. Damarların tıkanması ile birlikte kanın düzensiz akışını etkiler ve bunun sonucunda pek çok hastalık meydana gelebilir. Yumurtalık kistleri de bu sorunlardan biridir. Hormonların seviyelerinde düzensizleşme ile birlikte, çok sigara içen kişilerde yumurtalık kisti görülme ihtimali fazladır.
Tüp Ligasyonu
Tüp ligasyonu tüplerin bağlanması anlamına gelir. Kadınlar, gebelikten korunmak için tüplerini bağlatmayı seçebilir. Bu durumda, döllenme için gerekli olan sperm ve yumurtanın birleştiği ve rahme ulaştığı tüpler bağlanmış olur. Bu bağlama işlemini yaptıran kadınlarda, yumurtalık kisti oluşması ihtimali artar.
Gebelik
Hamileliğin bazı dönemlerinde kist oluşumu görülmektedir. Bu kistler, artan hamilelik hormonları nedeniyle oluşur. Hamilelik döneminde östrojen ve progesteron adı verilen hormonlar artar ve bu hormonlar nedeniyle oluşan kistlerin büyük bir kısmı, gebelik sona erince kendiliğinden kaybolur. Hamile kalan bayanlarda yumurtalık kisti görülme ihtimali fazladır.
Yumurtalık Kisti Komplikasyonları
Yumurtalık kistleri büyüdüğünde ya da yer değiştirdiğinde bazı komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar görülüğünde acilen doktora başvurulması gerekir.
Yumurtalık Torsiyonu
Yumurtalık torsiyonu, kistin kendi etrafında dönmesi sonucunda kan akışının bozulması anlamına gelir. Kan dolaşımının bozulmasının sonucunda, kistin etrafındaki dokular canlılığını kaybeder. Bu durum, şiddetli ağrıya neden olur. Dermoid kistlerde ve büyüklüğü fazla olan kistlerde torsiyon görülür. Yumurtalık torsiyonu olması durumunda hemen müdahale edilmesi gerekir. Müdahale, laparoskopi ameliyatı ile yapılır. Geç kalındığında, yumurtalığın kaybedilmesi riski vardır.
Yumurtalık Kanseri
Yumurtalık kistleri genel olarak iyi huyludur ancak nadir de olsa jinekolojik muayene sırasında kanserli kistler tespit edilebilir. Kanserli olan kistler; her iki yumurtada kist olması, karın içinde sıvı birikmesi, büyüme göstermesi, birden çok sayıda olması ve içinde katı kısımların bulunması, etrafa yapışık ve düzensiz olması, ileri yaşlarda ortaya çıkması gibi durumların varlığında saptanabilir. Cerrahi işlem sırasında kistlerden bir örnek alınarak hemen incelenmesi ve kistin kötü huylu olup olmadığının belirlenmesi gerekir. Kötü huylu olan kistler ilerlediğinde yumurtalık kanserine neden olabilir. Bu kanserin rahme ve diğer organlara yayılma ihtimali bulunur. Tedavi edilmediğinde ise kısırlık ya da ölüm gibi sonuçlar doğurabilir.
Enfeksiyon Ağrı ve İç Kanama
Yumurtalık kistleri nadiren de olsa ağrı ve iç kanamaya neden olabilir. Kistin patlaması olarak kabul edilen bu durum sonucunda enfeksiyon oluşması ihtimali vardır. Yumurtalık kisti patlamasının hemen tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilmediğinde, hastanın ölümü ile sonuçlanabilir.
Yumurtalık Kisti Nasıl Önlenir?
Yumurtalık kistinin önlenmesi mümkün değildir. Yumurtalık kistlerinin büyük bir kısmı, belirli bir süre sonra kendiliğinden kaybolur. Bu kistlerin bulunduğu kadınlara, doktorlar tarafından doğum kontrol hapının kullanılması önerilebilir. Çünkü bu haplar yeni kist oluşumunu azaltır.
Jinekolojik Takip
Yumurtalık kistinin önlenebilmesi ya da büyümesinin durdurulması için jinekolojik olarak takip edilmesi gerekir. Özellikle üreme çağında olan kadınların yılda en az bir kez, jinekolojik muayene yaptırmaları gerekir. Çünkü yumurtalık kistleri belirti vermezler ve jinekolojik muayene sırasında tespit edilirler. Bu kistler ne kadar erken tedavi edilirse, komplikasyon gelişme ihtimali o kadar azalır. Kistlerin 6 ayda bir 3-4 kez takip edilmesi gerekir. Doktorunuz, büyümeyen kistlerin varlığında takip süresini bir yıla kadar çıkarılabilir.
Jinekolojik takip ile kistlerin yapısında değişme olması, büyümesi, çoğalması gibi durumlar takip edilir ve gerekli tedbirler alınır. Gerekli görülen durumlarda cerrahi olarak müdahale edilir ve ciddi sonuçlar doğurması önlenebilir.
Sık Sorulan Sorular
Yumurtalık kistleri hakkında ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, tedavi ve takip sürecini o kadar kolaylaştırmış olursunuz. Bu kistlerin nasıl oluştuğunu ve nasıl takip edildiğini bilmek, kist oluşumunu önlemenize ve kistlerin yayılmasını engellemenize yardımcı olur. Doktorunuzdan, bu kistler hakkında aklınıza takılan tüm detaylarla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Kistin patlaması veya kistin yırtılması ne anlama gelmektedir?
Yumurtalık kistleri büyüdüğü zaman içindeki sıvı da büyür ve gittikçe gerginleşen kistlerde yırtılma ya da patlama meydana gelir. Bazı durumlarda küçük olan kistler patlayabilir ve hastada hiçbir şikâyet ya da belirti görülmez. Ancak büyük kistlerin patlaması kanama, baş dönmesi, mide bulantısı, göz kararması ve bayılma gibi durumlar meydana getirebilir. Bu belirtiler cinsel ilişki sonrasında görülebileceği gibi günlük aktivite sırasında da meydana gelebilir. Bu belirtileri yaşayan hastaların bir an önce doktora başvurması gerekir, çünkü kistin patlaması şiddetli kanama ile birlikte hayati tehlikeye neden olur.
Yumurtalık kistler kansere dönüşebilir mi?
Yumurtalık kistlerinin büyük bir kısmı kanserli değildir ancak bazıları kanserli olabilir. Yaşla doğru orantılı olarak yumurtalık kanser riski de artar. Menopoza giren kadınlarda yumurtalık kanseri oluşması ihtimali daha yüksektir.
Yumurtalık kistleri hamile kalmaya engel midir?
Yumurtalık kisti olan kadınların hamile kalmasında bir engel yoktur. Hamile kalmadan önce ya da hamile kaldıktan sonra yumurtalık kisti görülen kadınların gebeliğinde herhangi bir sorun yaşanmayabilir. Ancak çikolata kisti varsa, hamileliğe engel olabileceği sonuçlar meydana gelebilir. Bu durum, çikolata kistlerinin yapışık olmasından kaynaklanır. Böyle bir durumda anne adayının hamile kalmadan önce ya da doğumdan sonra tedavi olması gerekir.
Doğum yapmış olmak yumurtalık kisti riskini artırır mı?
Doğum yapmak, yumurtaların çalıştığını gösterir. Yumurtlamayı sağlayan ilaçların kullanımı yumurtalık kisti oluşması ihtimalini arttırır. Ancak normal yollardan hamile kalan bayanlarda yumurtalık kisti görülmesi ihtimali azdır.
Yumurtalık kisti oluşumunda beslenmenin bir etkisi var mı?
Bazı kaynaklara göre beslenme alışkanlıklarının düzensiz olması nedeniyle yumurtalık kisti ihtimali yükselir. Özellikle kahve, çay, sigara ve çikolata gibi besinlerin aşırı miktarda tüketilmesinin, yumurtalık kistlerinin oluşmasında etkisi olduğu düşünülmektedir.
Yumurtalık kisti kısırlığa neden olur mu?
Yumurtalık kistleri, yumurtlama döneminde dışarı atılamayan ve kesesinin içinde büyümeye devam eden yumurtalar tarafından oluşabilir. det kanamasının rahim içinde kalması ve kist oluşturması çikolata kistidir ve her adet döneminde kanayan bu kistler gittikçe büyüyerek önemli sorunlara neden olabilir. Bu sorunlardan en önemlisi kısırlıktır. Çikolata kistleri büyüyerek yumurtanın işlevlerini yapamaz duruma gelmesini sağlar. Polikistik over görülen hastalarda da kısırlık ihtimali fazladır. Çünkü polikistik over adı verilen durumda, yumurtalığın etrafını saran birden fazla kistin varlığı söz konusudur. Bu kistler de yumurtanın, işlevlerini yapamaz duruma gelmesine neden olur. Bir kadının hamile kalabilmesi için yumurtanın çatlaması ve rahime yumurta bırakması gerekir ancak çikolata kisti ya da polikistik over gibi durumlarda bu çatlama işlemi gerçekleşmez ve kısırlık meydana gelebilir.
Yumurtalık kisti tedavisi nasıl yapılıyor?
Yumurtalık kistlerinin ameliyatla tedavisi için kullanılan bir başka yöntem ise laparotomidir. Büyük ve kötü huyu olan kistlerin çıkarılması için uygulanan bu ameliyat ile bazen yumurtalıkların da alınması gerekebilir. Karın bölgesinden yapılan büyük bir kesi ile ameliyat gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında çıkarılan kiste hemen biyopsi yapılır ve kistin kanserli olması sonucunda yumurtalık ve rahmin alınması da gerçekleştirilebilir. Bu ameliyat yöntemi genellikle tercih edilmez ve son çare olarak kullanılır.
- Yumurtalık kistinin tedavisi kistin türüne, hastanın yaşına, kistin boyutlarına ve bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterir. Bu kistlerin tedavisi için gözlemleme, doğum kontrol hapları ve ameliyat yöntemleri uygulanır.
- Gözlemleme yöntemi, küçük kistler için yapılır. Genellikle üreme çağında olan kadınlarda bulunan içi sıvı dolu kistlerin zamanla kendiliğinden kaybolması ihtimali nedeniyle, tedaviye gerek duyulmaz. Bu tür kistler, belirtiye ve şikâyete neden olmaz. Ultrason ile 1-3 ay aralıklarla takip edilir.
- Tekrarlayan yumurtalık kistlerinin varlığı durumunda ise doğum kontrol hapları ile tedavi sağlanır. Bu haplar yumurtlamayı durdurmak ve yeni kistlerin gelişmesini önlemek için kullanılır. Doğum kontrol haplarının kullanılması, aynı zamanda yumurtalık kanseri riskini de azaltacaktır.
- Yumurtalık kistleri büyükse ve büyümeye devam ediyorsa, ameliyatla alınması gerekebilir. Bu durumda iki farklı ameliyat yöntemi ile tedavi sağlanır. Bunlardan ilki laparoskopi ameliyatıdır. Kapalı ameliyat olan bu yöntem, yumurtalık kistlerin alınması için ilk tercihtir. Çok büyük olmayan ve iyi huylu olan kistler için bu yöntem tercih edilir. Göbek deliğinden ve karın bölgesinden yapılan 1-2 cm lik kesiler ile gerçekleştirilen bu ameliyat hem tanı amaçlı hem de kistlerin alınmasına yönelik olarak uygulanabilir. Açılan kesilerden kamera ve ince olan cerrahi aletler içeri alınır ve kistlerin alınması sağlanır. Karın içine karbondioksit gazı verilerek gerçekleştirilen bu işlemden sonra hastalar, aynı gün içinde evine dönebilir. Ameliyattan 4 saat sonra ayağa kalkan hastaların yalnızca 1 gece hastanede kalması yeterli olur. Hastalar günlük hayatlarına hemen dönebilir ve spor yapmaya devam edebilir. Ancak operasyon sonrasında hastalar omuzlarda ağrı hissedebilmektedir. Ağrılar yok denecek kadar az ve kısa sürelidir.
Yumurtalık kistinin tedavisinde bitkisel tedavi yöntemleri var mı?
Yumurtalık kistlerinin tedavisi, altında yatan nedene göre yapılır. Bu nedenler östrojen ve progesteron hormonlarının düzensizlikleri olabileceği gibi tiroit bezinden salgılanan hormonların düzensiz olması da olabilir. Düzenli ve doğru beslenme ile bu hormonların normal seviyeye gelmesi sağlanarak, yumurtalık kistleri tedavi edilebilir ya da önlenebilir.
- İyot alımının arttırılması; tiroit bezi nedeniyle gelişen yumurtalık kistlerinin tedavisi için uygulanır. İyot bakımından zengin olan yoğurt, iyotlu sofra tuzu, karides, yumurta, ton balığı, inek sütü, tarak, morina ve deniz sebzeleri gibi besinleri beslenmenize dahil ederek, tiroit bezinin düzgün çalışmasını sağlayabilir ve yumurtalık kistini önemli ölçüde engelleyebilirsiniz.
- Soğan kürü; yumurtalık kistlerinin temizlenmesini ve kistin oluşmasının önlenmesini sağlar. Soğan, en önemli antioksidan kaynaklarından biridir. Bu kürün yapılması için yemeklik soğan kullanılmalıdır. Bir adet orta boy soğan alınarak kabukları soyulur ve dörde bölünür. Önceden kaynatılmış olan 2 su bardağı klorsuz suyun içine konulur ve 5 dakika daha kaynatılır. Marketten alınacak olan hazır sular, soğanın kaynatılması için kullanılabilir. Kaynatılan soğan suyu, içine başka bir şey karıştırılmadan öğlen ve akşam yemeklerinden önde birer bardak içilir. Bu kürün faydalı olması için yalnızca 15 gün boyunca uygulanması gerekir. Adet döneminden önce uygulanabilen bu kürün etkili olabilmesi için adet bitiminden 7 gün sonra uygulanması gerekir.
- Sebze tüketimi; yumurtalık kisti oluşması ihtimalini azaltır. Yapılan bir araştırmaya göre kırmızı et ve peynir ağırlıklı beslenen kadınlarda, sebze ağırlıklı beslenen kadınlara göre daha fazla yumurtalık kisti saptanmıştır. Bu şekilde beslenen kadınların sebze tüketimine ağırlık vermesi ya da yağsız et tüketmesi tavsiye edilmektedir.
- Potasyum takviyesi; potasyum eksikliği nedeniyle oluşan yumurtalık kistlerinin tedavisi için kullanılır. Elma sirkesi, muz, kişniş, dulavrat otu, Arnavut biberi, dereotu, zerdeçal ve kekik gibi bitkilerde bol miktarda potasyum bulunur. Bu bitkilerin salatalarda, yemeklerde kullanılması ya da çiğ olarak tüketilmesi ile yumurtalık kistleri tedavi edilebilir.
- Lifli gıdalar; yumurtalık kisti nedeniyle karında oluşan şişkinlik ve kabızlık gibi sorunların giderilmesine yardımcı olacaktır. Yulaf, çavdar, baklagiller gibi lif açısından zengin besinlerin tüketilmesi ile yumurtalık kistlerinin büyümesi de önlenebilir.
- Hormon dengeleyici bitkiler; kadınlık hormonlarının düzensiz olması nedeniyle meydana gelen yumurtalık kistlerinin tedavisinde etkilidir. Bu bitkiler; maça kökleri ve kara yılan otudur. Bunlar, adet döngüsünün düzene girmesini sağlar ve ağrıyı azaltıcı etki gösterir. Maça kökü progesteron hormonun üretilmesine yardımcı olur ve vücuttaki hormon dengesini sağlar. Bu bitkilerin günde bir kez kullanılması yeterlidir. Çay olarak ya da salatalar ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilir.
Yumurtalık kisti göğüslerde hassasiyet oluşturur mu?
Evet, hassasiyet oluşturmaktadır. Bu durum yumurtlama ve adet dönemlerinde hissedilir. Ancak göğüslerin elle dokunamayacak kadar hassaslaşması başka bir deyişle göğüslerde alışılmamış hassasiyet görülmesi, yumurtalık kisti belirtileri arasında yer alır.
Yumurtalık kisti cinsel ilişki esnasında sorunlara yol açar mı?
Yumurtalık kistleri büyüdüğü zaman cinsel ilişki sırasında ve sonrasında şiddetli karın ağrısına neden olurlar. Bu kistlerin yırtılması ya da patlaması sonucunda ise cinsel ilişki sırasında kanama, cinsel ilişki sonrasında kanama, karın ağrısı, kusma ve mide bulantısı gibi belirtiler görülebilir.
Enfeksiyonlar yumurtalık kisti oluşumuna neden olur mu?
Rahim bölgesinde görülen enfeksiyonlar, vücuttaki salgı çıkış noktalarının tıkanmasına ve kist oluşmasına neden olurlar. Yumurtalık kistlerinin oluşmasına neden olan enfeksiyonlar rahim ağzı enfeksiyonları ve vajinal enfeksiyonlardır.
Yumurtalık kisti için hangi bölüme gidilir?
Yumurtalık kistlerinin teşhisinde hastanın verdiği belirtiler, gebelik problemleri ve jinekolojik muayene oldukça önemlidir. Yumurtalık kistleri genelde başka amaçlarla yapılan jinekolojik muayeneler sırasında keşfedildiği için hastanın başvurması gereken bir bölüm kalmaz. Ancak belirtilerden hasta kendi şüphelenmiş ise kadın hastalıkları ve doğum bölümüne başvurulmalıdır.
Yumurtalık kisti adeti kaç gün geciktirir?
Yumurtalık kistleri adet döngüsünün bozulmasına sebep olmaktadır. İlk aşamada iki adet arası süre kısalıp uzamaktadır. Bu, döngü şeklinde devam eden bir süreçtir. Ayrıca adet döneminin süresinde de uzama olmaktadır. Beş gün adet olan bir kadın yedi güne doğru hareket etmektedir. Adetler sancılı ve normalden daha kanamalıdır.
Yumurtalık kisti kaç yaşlarında olur?
Yumurtalık kistleri hormon aktivitesinin arttığı dönemlerde gelişme eğilimindedir. Ergenlik dahil olmak üzere sonrasındaki dönemde de yumurtalık kistleri ile oldukça sık karşılaşılır. Jinekolojik muayenelerde en çok karşılaşılan kist türü yumurtalık kistleridir. Menopoz sonrası dönemde ise oluşma ihtimalleri düşüktür.
Yumurtalık kisti neden ağrı yapar?
Yumurtalık kistleri büyüdükçe daha fazla ağrıya sebep olmaktadırlar. Ağrının temel sebebi bölgedeki kan akışının bozulmasıdır. Ayrıca bazı kistler etrafında dönerek kan akışını tamamen kesebilmektedir. Kan akışı kesildiğinde de anlık olarak çok ciddi ağrılar ortaya çıkmaktadır.
Yumurtalık kisti neden tekrarlar?
Yumurtalık kistlerinin oluşumunda hormon faaliyetleri oldukça önemlidir. Bir şekilde tedavi edilen yumurtalık kistleri, hormon faaliyetlerinin artmasıyla beraber tekrarlayabilirler. Tekrar ihtimali yaklaşık olarak yüzde otuzdur. Tekrarlayan kistler de en az ilk kistler kadar büyürler.
Yumurtalık kisti ne kadar sürede geçer?
Yumurtalık kistlerinin tamamının cerrahi olarak alınması gerekmez. Hayat tarzının değiştirilmesi ve hormon tedavisi ile kistlerin büyük bir bölümü küçülerek kaybolmaktadır. Bu süre yaklaşık olarak bir yıldır. Bir yıldan daha uzun süre boyunca varlığını sürdüren ve düşük ivmeyle küçülen yumurtalık kistlerine cerrahi müdahale gerçekleştirilir.
Yumurtalık kisti neyin belirtisidir?
Kadınların adet döngüsü aynı zamanda yumurtalıklarda kistlerin de oluşmasına sebep olmaktadır. Esasen sağlıklı bir regl döngüsünün sonucu olarak da kabul edilebilirler. Eğer kist iki regl döneminin ortasında oluşmamış ve varlığını sürekli olarak devam ettiriyorsa tümör oluşumu olduğu düşünülür. Kısacası yumurtalık kistleri hormon durumunun ve kanserlerin belirtisi olabilmektedir.