Zona Hastalığı
- Sık Sorulan Sorular
- Zona hastalığı kansere dönüşür mü?
- Zona hastalığının tedavisi var mı?
- Zona hastalığı bulaşıcı mı?
- Zona hastalığında oluşan yaralar iz bırakır mı?
- Zona hastalığı tedavisi kaç gün sürer?
- Zona hastalığı ölüm riski nedir?
- Zona hastalığı mide bulantısı yapar mı?
- Gebelikte zona hastalığı nasıl tedavi edilir?
- Hamilelikte zona hastalığı düşük riski yaratır mı?
- Bebeklerde zona hastalığı görülür mü?
- Zona hastalarının tedavisi nasıl yapılır?
- Zona hastalığı kalıtsal mı?
- Zona hastalığı cinsel yolla bulaşır mı?
- Zona hastalığı işitme kaybına neden olur mu?
- Zona hastalığı yüz felcine sebep olur mu?
- Zona hastalığında hangi bölgelerde karıncalanma görülür?
- Zona hastalığı için hangi bölüme / doktora gidilir?
- Zona hastalığı kaç gün rapor verilir?
- Zona hastalığı olan ne zaman banyo yapabilir?
- Zona hastalığı tekrarlar mı?
- Zona hastalığı şişlik yapar mı?
- Zona hastalığı tehlikeli mi?
- Zona hastalığı nerde olur?
‘’Varicella Zoster’’ virüsünün meydana getirdiği zona hastalığı, su çiçeği geçirmiş olan kimseleri bekleyen tehlikelerden bir tanesidir. Varicella virüsünün vücut içerisinde ölü taklidi yapabildiği yani uyuduğu biliniyor ve önlem alınmadığı takdirde özellikle 50’li yaşlarda sonra deride döküntülü bir yapı olarak bu hastalık karşımıza çıkıyor. Zona hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir ancak suçiçeği hastalığı geçirmemiş iseniz ve zona hastalığına sahip biri ile aynı ortamda iseniz ya da fiziksel temas halinde iseniz su çiçeği hastalığına yakalanma riskiniz artacaktır.
Her iki hastalığın da birbiri ile bağlantılı olduğunu belirtmek gerekiyor. Zona hastalığı, tedavi edilebilen bir hastalıktır ve belirtileri ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde uzman yardımı alarak bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.
Zona Hastalığı Hakkında
Varicella virüsünün insan vücudunda yaşam alanı oluşturması ile birlikte ortaya çıkan zona hastalığı, daha çok yetişkinlerde gözlemleniyor ve az önce de ifade ettiğimiz gibi 50 yaş üstü kişiler risk grubunda yer almaktadır. Yaşlılık ile birlikte romatizma hastalığı da zona hastalığını tetikleyen faktörlerden bir tanesidir. Varicella, gerçekten çok ilginç bir yaşam formu ve insan vücudunda uzun yıllar pusuda bekleme özelliğine sahiptir. Tetikleyici unsurlar devreye girdiği takdirde bu virüs bir kez daha harekete geçiyor ve zona hastalığı ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bağışıklık sistemini doğrudan etkileyen bir hastalıktır bu yüzden bir an önce tedavi edilmesi daha doğru olacaktır.
Zona Hastalığı Nedir?
Zona hastalığı bir yetişkin hastalığı olarak bilinir ve kısmen bulaşıcı olduğunu da söyleyebiliriz. Suçiçeği geçirmiş hastalar da risk grubunda yer alıyor ve yine bu hastalığı tetikleyici çok sayıda unsur mevcuttur. Virüsün yeniden harekete geçmesinin ardından üçüncü günün sonunda deride kabarcıklı ve yuvarlak yapılar meydana geliyor. Kırmızı renge sahip olan bu yapılar sağlık sorunlarının yanı sıra estetik açıdan da kişiyi rahatsız edici bir seviyeye ulaşıyor.
Ağrı, kaşıntı ve yanma ile birlikte kendini belli eden zona hastalığı, derideki kabarcıklı oluşum ile de daha net bir şekilde tespit edilebiliyor. Tedavisi olan bir hastalık ve erken teşhis ile bu çok daha kolay bir hal alacaktır.
Oral Zona
Trigeminal sinirle bağlantılı olarak meydana gelen hastalıkta, sinirin ikinci ya da üçüncü dallarının tutulması söz konusu hale geliyor. Burun bölgesinin alt kısmı ile birlikte dil ve damak bölgesinde de belirtiler söz konusu olabiliyor ve hastalık kendini bu bölgelerde gösteriyor. Mukoza bölgesinde çevresi eritemli yapıların sayısı artıyor ve oral zona teşhisi koymak da çok daha basit bir hal alıyor.
Bu teşhisi kendi başınıza koymanız elbette mümkün değildir ve klinik ortamda yapılacak profesyonel tetkikler neticesinde hastalığın teşhis edilmesi de mümkün hale gelecektir.
Kranial Zona
Baş ve boyun bölgesini etkileyen sinir yapısının tutulumu ile birlikte ortaya çıkan ve tespit edilebilen kranial zona hastalığı, içi sıvı dolu kabarcıkların oluşumu ile birlikte daha net bir görüntü sergiliyor ve zona hastalığının teşhisinde bu görüntü büyük bir önem taşıyor. Kranial zona ile birlikte özellikle baş ve boyun bölgesinde şiddetli ağrılar meydana geliyor ve gece yarısı artış gösteren bu ağrılar, kişinin uykularını da bölecek seviyeye ulaşıyor.
Belirtiler ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde vakit kaybetmeden hekim desteği almanızda fayda var çünkü zona evde tedavi edilebilecek kadar basit ya da zayıf bir hastalık değildir. Tedavi edilmediği takdirde vücudu bir bütün olarak ele geçireceğini de eklemekte fayda var.
Ramsey Hunt Sendromu
Dış kulak yolu üzerinde meydana gelen tutulum ile birlikte ortaya çıkan bir hastalık türüdür. Teşhis edilmesi çok daha kolaydır. Hastalığın en önemli belirtilerinden bir tanesi ise tek taraflı kulak ağrısıdır ve bu durum bazı hastalarda daha şiddetli bir hal alabiliyor. Kulak çınlaması ve baş dönmesi de hastalığın diğer belirtileri olarak karşımıza çıkıyor. Bununla birlikte dilin ön kısmında az da olsa tat duyusu kaybı yaşanabilir ve bu da belirtilerden bir tanesi olarak listede yerini alıyor.
Tedavi edilmediği takdirde kulak ağrısı devamlı bir hal alabilir ve bununla birlikte yüz felci riski de söz konusudur.
Zona Hastalığının Nedenleri
Zona hastalığının bilinen birçok farklı nedeni var ve bu nedenlerden bir tanesi de Varicella Zoster virüsüdür. Bu virüsün uyanması ve yeniden insan vücudunda yaşam alanı oluşturması ile birlikte zona hastalığı söz konusu hale geliyor. Hastalığın bir diğer nedeni ise yaş faktörüdür. Ve 50 yaş üstü kişilerin risk altında olduğunu söyleyebiliyoruz.
Stres ve depresyon gibi durumlar da zona hastalığını tetikleyen faktörlerden bazılarıdır ve kişilerin bu konuda da dikkatli olmalarında fayda vardır. Sağlıksız beslenme de tetikleyici unsurlar arasında yer alıyor ve son olarak ilaç kullanımı da nedenler arasında gösterebiliyoruz. İlaç kullanımı öncesinde kullanacağınız ilaçların yan etkileri hakkında fikir edinmeniz gerekiyor. Ağır ilaçlar büyük risk taşıyor ve komplikasyonları ile de tehlike saçabiliyor.
Yaşlanma
Zona hastalığı bir yetişkin hastalığıdır. Çocukluk döneminde su çiçeği geçirmiş iseniz Varicella virüsünün vücutta bir kez de olsa yer edindiğini söyleyebiliriz. Bu yer edinme durumu yıllar sonra karşınıza zona hastalığı olarak çıkabiliyor ve 50 yaş üstü kişilerde bu hastalık daha yoğun bir şekilde gözlemleniyor. Yaşlanma ile birlikte insan vücudu çok daha zayıf ve savunmasız bir hal alıyor ve özellikle bağışıklık sistemi her geçen gün biraz daha güçsüzleşiyor.
Zona hastalığı da yaşlanmanın getirdiği hastalıklardan bir tanesidir. Döküntülü ve ağrılı bir hastalık olan Zona, tedavi edilmediği takdirde bağışıklık sistemine direkt etki ederek bağışıklık sistemini zayıflatabiliyor. Zona, tedavi edilebilen bir hastalık ve belirtilerine rastlandığı takdirde vakit kaybetmeden uzman yardımı almak gerekiyor.
Romatizmal Hastalıklar
Romatizma ile birlikte benzeri kronik sorunlar da yine zona hastalığının tetikleyici unsurlarından bir tanesidir. Yaşlılık döneminde daha sık meydana gelen romatizmal sorunlar, tedavi edilmediği takdirde zona hastalığına da sebebiyet verebiliyor. Zona hastalığının tedavisinde öncelikli olarak hastalığın altında yatan neden araştırmalı ve buna uygun bir tedavi yöntemi belirlenmelidir.
Zona hastalığı bir an önce tedavi edilmelidir aksi takdirde hastalığın ortaya çıkaracağı komplikasyonlar da hazırlıklı olmak gerekiyor. Ciddi sıkıntılar doğurabilen bu hastalık, estetik açıdan da sorun yaratıyor.
Kanser ve Kanser Tedavisi
Kanser tedavisinde hastaların büyük ölçüde radyasyona maruz kaldıklarını biliyoruz ve radyasyona maruz kalan bedenler, bir süre sonra zona hastalığı ile tepkilerini dile getirebiliyor. Bu durum her hasta ya da her bünye için geçerli değildir ancak radyasyonun da tetikleyici unsurlar arasında yer aldığını belirtmek gerekiyor. Eğer bu tür bir tedavi görüyorsanız doktorunuzdan zona hastalığı ile ilgili bilgi almalı ve gerekli önlemleri de yine birlikte almalısınız.
Aşırı radyasyon durumu yalnızca kanser tedavisinde değil, günümüz teknolojik tedavi yöntemlerinin büyük bir kısmında karşımıza çıkıyor. Radyasyon, insan vücudu için faydalı değil ancak bazı uygulamalarda kullanılan cihazlar ne yazık ki zararlı ışınlar yaymaya devam ediyor ve insan vücudu da bu zararlı ışınlardan nasibini alıyor.
Dengesiz Beslenme
Sağlıklı ve düzenli beslenme, insan vücudu için en önemli unsurlardan bir tanesidir. Özellikle çocuk yaşlarda edinilecek bu alışkanlık ile birlikte daha zinde ve daha güçlü bir bağışıklık sistemi yaratmak da mümkündür. Dengesiz beslenme durumunda bağışıklık sistemi de olumsuz etkileniyor ve hem bakterilerin hem de virüslerin vücut içerisinde yer edinmesi, yaşam alanı oluşturmaları da daha kolay bir hal alıyor.
Denesiz beslenme, zona hastalığını tetikleyen faktörlerden bir tanesidir ve bu konuda yapacağınız hatalar ne yazık ki hastalık ile karşı karşıya gelmenize neden olacaktır. Düzenli beslenme alışkanlığı erken yaşta edildiği takdirde vücudunuzu birçok hastalıktan korumayı da başarıyorsunuz. Birçok uzman bu konuda uyarılarına devam ediyor ancak ebeveynlerin büyük bir kısmı bu konuda ne yazık ki bilinçsiz davranmaya devam ediyorlar.
Bazı İlaçlar
İlaç kullanımında dikkatli olmakta fayda var ve özellikle kullanım öncesinde bu ilaçların yan etkileri ile ilgili de bilgi edinmeniz gerekiyor. Doktorunuzun yanı sıra prospektüs takibi yaparak da yan etkiler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Kısa süreli ilaç kullanımı vücutlarınıza zarar vermeyebilir ancak uzun süre devam eden ağır ilaçların kullanılması durumunda ne yazık ki birçok hastalık söz konusu hale gelebiliyor.
Zona hastalığı da bunlardan bir tanesidir ve 50 yaş üzeri iseniz risk grubunda yer aldığınızı da bilmeniz gerekiyor.
Zona Hastalığının Belirtileri
Zona hastalığı, belirtileri ile birlikte kendini net bir şekilde ortaya koyabilen bir hastalık türüdür. Bulaşıcı olduğu söyleniyor fakat burada bir yanlış anlaşılma var ve dilerseniz öncelikli olarak bu yanlış anlaşılmayı ortadan kaldıralım. Çocuk yaşlarda su çiçeği geçirmemiş iseniz ve zona hastası bir kişi ile aynı ortamda bulunuyorsanız bu durumda su çiçeği riski karşınıza çıkıyor. Dolaylı yoldan bir bulaşma durumu söz konusudur diyebiliriz.
Zona hastalığının çok sayıda belirtisi mevcut ve hastalığın üçüncü gününde vücudunuzda oluşan kabarcıklı yapılar da bu hastalığın teşhis edilmesinde doktorunuza büyük ölçüde yardımcı olacaktır. Bu hastalığın belirtileri arasında ateş ve titremede yer almakta olup, hastalığın ilerlememesi açısından üzerinde durulması gereken belirtiler arasında yer almaktadır.
Ateş
Ateşlenme durumu da yine belirtiler arasında yer alan unsurlardan bir tanesidir. Sıradan bir ateşlenme durumundan bahsetmiyoruz ve yüksek ateş ile birlikte titreme hali de karşınıza çıkacaktır. Özellikle gün içerisinde erken saatlerde ve gece uykularında bu sorun daha net bir şekilde karşınıza çıkıyor ve rahatsız edici bir hal alabiliyor.
Titreme durumu, Zona hastalığının belirtileri arasında yer almaktadır ancak titreme birçok hastalığın belirtisi arasında da olduğu için sadece titreme durumu ile Zona hastalığını teşhis etmek uygun olmaz. Titreme, yüksek ateş ile birlikte gerçekleştiğinde vakit kaybetmeden bir uzmanın kapısını çalmanız gerekiyor. Aksi takdirde hastalık kısa süre içerisinde ilerleyecek ve bağışıklık sistemini de zayıflatacaktır.
Titreme
Havanın soğuk olması ya da üzerinizdeki kıyafetlerin ince olmasından kaynaklı bir titremeden bahsetmiyoruz. Günün herhangi bir saatinde ataklar şeklinde meydana gelen bu titreme durumu, zona hastalığının belirtilerinden bir tanesidir. Yüksek ateş, baş ağrısı ve titreme durumu ile birlikte zona hastalığından şüphe edebilirsiniz. Klinik ortamda yapılacak test ve tetkikler neticesinde hastalığa dair daha net teşhisler konulacak ve sonuç elde edilecektir.
Titreme durumu özellikle gece yarısı daha sık karşınıza çıkacaktır ve bazı hastalarda uykuları bölecek seviyeye ulaştığını da görebiliyoruz. Vakit kaybetmeden uzman yardımı alarak erken teşhis için harekete geçebilir ve hastalığın tedavisini de daha kolay hale getirebilirsiniz.
Baş Ağrısı
Zona hastalığı, şiddetli baş ağrısı belirtisi ile de kendini gösteren bir hastalıktır. Genellikle gece geç saatlerde ve günün erken saatlerinde ataklar şeklinde seyreden baş ağrıları, motivasyonu düşürdüğü gibi bitkin bir vücut yapısını da beraberinde getiriyor. İlaç tedavisi sayesinde ağrı kesiciler en büyük yardımcınız olacak ve şiddetli baş ağrısı sorunundan kurtulmanızı sağlayacaktır.
Ağrı durumu devamlı bir hal aldığı takdirde ve şiddeti arttığı takdirde doktorunuza başvurabilir ve şikayetlerinizi dile getirebilirsiniz. Bu durumda eğer gerek görülürse yeni bir reçete paylaşımı söz konusu olabilir. Zona, komplikasyonları ile de hastanın yaşam konforunu düşüren hastalıklardan bir tanesidir ve tedavi edilmediği takdirde farklı sorunlara da davetiye çıkartabiliyor.
Işığa Karşı Hassasiyet
Zona hastalığının belki de en önemli belirtisi olarak karşımıza çıkan ışığa karşı duyarlılık durumu, rahatsız edici sorunlardan biridir. Zona hastalığına yakalanan kişi ışığa karşı daha fazla tepki vermeye başlar ve aydınlık ortamlarda büyük rahatsızlık yaşar. Yukarıda açıklamış olduğumuz bir çok belirtinin yanına ışık duyarlılığını da ekleyerek, Zona hastalığının teşhisini koymak hekimler için çok daha kolay olacaktır.
Dokunmaya Karşı Hassasiyet
Zayıflayan cilt yapısı da zona hastalığının bazı belirtilerini bizimle buluşturuyor. Derideki hassasiyet ile birlikte dokunmaya karşı verilen tepkiler de artış gösteriyor ve bazı hastalar bu tür durumlarda canının yandığını dile getiriyor.
Yorgunluk
Zona hastalığı ile birlikte bitkin bir vücut yapısı ve zayıf bağışıklık sistemi de hastayı bekleyen sorunlardan bir tanesidir. Gün içerisinde aşırı yorgunluk durumu söz konusu olacak ve bu durum motivasyonu da büyük ölçüde düşürecektir. İstirahat ederek bu durumu atlatabilirsiniz ve daha dingin bir vücut yapısına sahip olabilirsiniz.
Zona hastalığı, yalnızca sağlığınızı değil, estetik anlamda görselliği de olumsuz etkiliyor ve deri üzerinde meydana gelen kabarcıklar da can sıkıcı olabiliyor. Tedavisi olan bir hastalık ve tedavi ile birlikte kısa sürede kontrol altına alınıyor.
Kas Güçsüzlüğü
Yorgunluk durumu aynı zamanda kas güçsüzlüğüne de sebebiyet veriyor ve hastalığın bir diğer belirtisi olarak karşımıza kas güçsüzlüğü hali çıkıyor.
Zona Hastalığı Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Klinik ortamda yapılacak dermatolojik muayene ile birlikte hastalığı teşhis etmek mümkündür. İçi sıvı dolu kabarcıklar ve deri yüzeyinde oluşan pullu yapı, zona hastalığının en önemli belirtilerinden bir tanesidir ve hastanın şikayetleri doğrultusunda hastalığı tespit etmek de daha kolay olacaktır.
Zona hastalığının belirtileri çok fazla ve hastanın şikayetleri ele alındığı takdirde bu durum daha net bir şekilde ortaya çıkıyor. Antiviral tedavi ile birlikte kısa sürede tedavi edilebilen bu hastalık, kısmen bulaşıcı bir hastalıktır ve bu bağlamda vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım almak kesinlikle en doğru tercih olacaktır.
Dermatolojik Muayene
Hastalığı kendi başınıza teşhis etmeniz kimi zaman mümkün olmayabiliyor çünkü bazı belirtiler diğer birçok hastalığı taklit edebildiği için sağlıklı bir teşhis durumu söz konusu olmayacaktır. Klinik ortamda yapılacak olan dermatolojik muayene ile birlikte zona hastalığı hakkında bilgi edinmek daha doğru olacaktır.
Özellikle içi sıvı dolu kabarcıklar ve hastanın şikayetleri arasında yer alan ağrı durumu ve kas güçsüzlüğü durumu da zona hastalığını ortaya çıkaran belirti ve bulgulardan bazılarıdır. Zona hastalığı teşhis edildikten sonra antiviral tedavi uygulaması için harekete geçiliyor ve istirahat desteği ile hastalık kısa süre içerisinde tedavi ediliyor. Tedavi edilmeyen hastalık birçok farklı sorun ve komplikasyonu da beraberinde getirecektir.
Zona Hastalığı Risk Faktörleri
Zona hastalığını tetikleyen çok sayıda faktör var ve bu faktörler göz önünde bulundurularak dikkatli bir şekilde hareket edildiği takdirde hastalık ile karşı karşıya gelme riski de azaltılacaktır. Yaş faktörü en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir ve yapılan araştırmalar gösteriyor ki zona hastalığı genellikle 50 yaş üstü insanları ziyaret ediyor ve tehdit altına almış durumda.
Bir diğer risk faktörü ise kullandığınız ilaçlardır. İlaç kullanımı birçok hastalığın tedavisinde önemli bir yere sahip ancak uzun süre devam eden ilaç kullanımlarında birçok komplikasyon ve risk ile karşı karşıya kalabiliyoruz ve zona hastalığı da ne yazık ki bu hastalıklardan bir tanesidir.
50 Yaşından Fazla Olmak
50 yaş üzeri kişilerin zona hastalığı ile çok daha sık karşı karşıya geldiğini görebiliyoruz. Romatizmal hastalıklar da zonayı tetikleyen unsurlardan bir tanesidir ve yine romatizmanın da bu yaş grubunu etkisi altına aldığını düşünecek olursak bağlantılı bir durum karşımıza çıkıyor. 50 yaş üzeri iseniz eğer doktor kontrollerini aksatmamanız gerekiyor ve herhangi bir şikayetiniz varsa yine bu şikayetleri de doktorunuz ile paylaşmanız sağlığınız adına çok daha doğru olacaktır.
Radyasyon ve Terapi Gören Kişiler
Kanser hastalarının büyük bir kısmı, yeni dönem teknolojisi ile birlikte gerçekleştirilen tedavilerde radyasyona maruz kalabiliyor. Radyasyon, insan vücudu için faydalı değil ve tam aksine zararlıdır. Birçok bünye, aşırı radyasyona karşı zona hastalığı ile birlikte tepki veriyor ve hastalığı tetikleyen faktörlerden bir tanesinin de radyasyon ışınları olduğunu söyleyebiliyoruz.
Bağışıklık Sistemini Zayıflatan Hastalıkları Olanlar
Bağışıklık sisteminin zayıflaması, birçok hastalığa davetiye çıkartıyor ve eğer bu tür bir hastalığa sahip iseniz zona riski taşıdığınızı da bilmeniz gerekiyor. Bu riski en aza indirgemek adına öncelikli olarak sahip olduğunuz hastalığın üzerine gitmeli ve bu hastalığın tedavisi için adımlar atmalısınız.
Zona Hastalığının Komplikasyonları
Zona hastalığı, birçok farklı komplikasyonu da beraberinde getiriyor ve hatta tedavi edilmediği takdirde görme kayıplarına da sebebiyet verebiliyor. Yapılan araştırmalar, en riskli komplikasyonlardan bir tanesinin görme kaybı olduğunu ortaya koyuyor.
Görme Kaybı
Zona hastalığı tehlikeli bir hastalıktır ve 50 yaş üstü kişileri risk altında bulunduran bu hastalık, tedavi edilmediği takdirde bağışıklık sistemini doğrudan etkiliyor ve daha zayıf bir vücut yapısı yaratıyor. Hastalığın çok sayıda komplikasyona da sebebiyet verdiğini bir kez daha hatırlamak gerekiyor ve bunlardan bir tanesi de görme kaybı olarak karşımıza çıkıyor.
Cilt Enfeksiyonları
Ciltte meydana gelecek enfeksiyonel sorunların en önemli nedenlerinden bir tanesi zona hastalığıdır. Bağışıklık sistemini çökerten zona hastalığı, bu tür hastalıkların meydana gelmesine de sebebiyet veriyor. Hastalığın belirtileri ortaya çıktıktan sonra hiç vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım almakta fayda var, aksi takdirde yaşam kalitenizi düşürecek birçok farklı sorun ile de karşı karşıya kalabiliyorsunuz.
Zona Hastalığı Nasıl Önlenir?
Hastalıktan korunmak için alabileceğiniz çok sayıda tedbir mevcut. Bu tedbirlerden bir tanesi de Su Çiçeği aşıdır. Suçiçeği aşısı ile birlikte suçiçeği riskini olduğu gibi zona hastalığı riskini de en aza indirgemiş olacaksınız.
Suçiçeği Aşısı Yaptırmak
Zona hastalığı, su çiçeği ile bağlantılı bir hastalıktır. Suçiçeği aşısı yaptırdığınız takdirde zona hastalığı riskini de ortadan kaldırıyorsunuz. Su çiçeği geçiren hastaların 50’li yaşlardan sonra zona riski taşıdığını da belirtmek gerekiyor.
Zona Aşısı Olmak
En etkili korunma yöntemlerinden bir tanesi olan zona aşısı, zona hastalığı riskini azaltmak için tercih edebileceğiniz özel bir uygulamadır. Suçiçeği aşısı kadar etkili olan bu aşı ile birlikte sizler de daha güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olacaksınız
Sık Sorulan Sorular
Zona hastalığı ile ilgili çok sayıda kaynakta çok sayıda hatalı bilgi yer alıyor ve ne yazık ki hastalar bu bilgiler ışığında ilerleyerek yanlış kararlar alabiliyor. Bir uzmandan yardım almak ve sorularınızı yine bir uzman ile paylaşmak daha doğru olabilir. Zona hastalığı, antiviral tedavi yöntemleri ile birlikte kontrol altına alınabiliyor ve aynı zamanda hastalığın ortaya çıkardığı komplikasyonlar da bu sayede kısa süre içerisinde ortadan kaldırılıyor. Profesyonel yardım almak her zaman için daha etkili ve tedavi neticesinde başarılı sonuçlar elde edildiğini de görebiliyoruz.
Zona hastalığı kansere dönüşür mü?
Zona hastalığı tedavi edilmediği takdirde kansere dönüşme riski yok denecek kadar azdır. Zona hastalığının ortaya çıkardığı komplikasyonlar ele alındığında kanser riskinin dolaylı yoldan doğabileceği ortaya çıkıyor ancak doğrudan kansere dönüşme riskinden bahsetmek mümkün değildir.
Zona, tehlikeli bir hastalık ve tedavi edilmediği takdirde birçok komplikasyonu da beraberinde getiriyor. 50 yaş üstü hastaları etkisi altına alan bu hastalığın tedavisi mümkün ve antiviral tedavi ile birlikte kısa sürede başarılı sonuçlar elde edebiliyorsunuz.
Zona hastalığının tedavisi var mı?
Zona hastalığı tedavi edilebilen bir hastalık ve az önce de dile getirdiğimiz gibi antiviral tedaviler ile birlikte kısa sürede tedavi tamamlanıyor. Bununla birlikte zona ve suçiçeği aşısı da en etkili tedavi ve korunma yöntemleri arasında yer alıyor. Özellikle 60 yaş üstü kimselerin bu aşıyı mutlaka yaptırmaları gerekiyor ve bu sayede risk faktörlerini de ortadan kaldırmış oluyorsunuz.
İlaç desteği ile birlikte hastalık kısa süre içerisinde kontrol altına alınabiliyor ancak tedavi boyunca iyi istirahat etmeye ve düzenli beslenmeye özen göstermeniz gerekiyor. Tüm bu şartları sağladığınız takdirde en geç 8 haftalık süre zarfında hastalığı vücudunuzdan atmış olacaksınız ve gündelik hayatlarınıza adapte olmanız da çok uzun sürmeyecektir. Dilerseniz doktorunuzdan özel bir beslenme programı da talep edebilirsiniz.
Zona hastalığı bulaşıcı mı?
Doğrudan bulaşma gibi bir durum söz konusu değildir ancak zona hastalığına sahip bir hasta ile aynı ortamda bulunduğunuz takdirde ve çocukluk yaşlarda su çiçeği geçirmemiş iseniz su çiçeği hastalığına yakalanabilirsiniz. Zona hastalığı ile suçiçeği arasında önemli bir bağlantı var. Her iki hastalığın sebebi de aynı virüstür ve suçiçeği sonrası bu virüs uyku moduna geçiyor ve insan vücudunda yer almaya devam ediyor.
Zona hastalığını tetikleyen unsurlar gün yüzüne çıktığı takdirde virüs de harekete geçiyor ve bir kez daha kendine yaşam alanı buluyor. Suçiçeği geçirmiş iseniz zona hastalığına yakalanma ihtimaliniz çok daha fazladır ve yaş faktörü de bu bağlamda önemli bir detay olarak karşınıza çıkıyor. Zona aşısı ve suçiçeği aşısı bu yüzden büyük önem taşıyor ve bu aşıları yaptırdığınız takdirde her iki hastalığın oluşma riskini de en aza indirgemiş olacaksınız.
Zona hastalığında oluşan yaralar iz bırakır mı?
Zona hastalığı ile birlikte deri yüzeyinde birtakım kabarcıklar ve yuvarlak yapılar meydana gelecektir. Tedavi tamamlandıktan sonra bu kabarcıkların kendiliğinden ortadan kalkacağını da belirtmek gerekiyor. Bu yaralar ciltte iz bırakmaz ancak kaşındığı takdirde kanama durumu söz konusu olabiliyor ve sonrasında meydana geçen yaralar kalıcı olabiliyor. Zona hastalığı yalnızca sağlık bakımından değil, estetik bakımından da rahatsız edici bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor. Deri üzerinde meydana gelen ve estetik olmayan görüntü, kişinin sosyal yaşantısını ve sahip olduğu özgüveni de olumsuz etkiliyor. Antiviral tedavi ile birlikte kısa sürede tedavi edilebilen bu hastalık, su çiçeği geçirmiş hastaların korkulu rüyası olmaya devam ediyor. Dikkatli davrandığınız ve gerekli önlemleri aldığınız takdirde risk faktörlerini de olabildiğince aşağılara çekeceksiniz.
Zona hastalığı tedavisi kaç gün sürer?
Uygulanacak tedavi yöntemine ve hastanın genel sağlık durumuna bağlı olarak tedavi süresi de değişiklik gösterebiliyor. Zona hastalığı tedavisinde istirahat de büyük bir öneme sahiptir ve bu süre zarfında iş hayatından ya da sosyal hayattan uzak kalarak dinlenmeniz gerekiyor. Ona hastalığı doğrudan olması da dolaylı yoldan bulaşıcı bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor ve çevrenizdeki sağlıklı kimseleri riske atmamak adına sosyal yaşamdan ve iş hayatından uzak durmanız da daha doğru bir davranış olacaktır.
Zona hastalığının tedavisinde antiviral tevdi yöntemleri tercih ediliyor ve kısa sürede başarılı sonuçlar elde etmek de bu uygulamalar sayesinde mümkün hale geliyor. 2 ila 3 hafta gibi bir tedavi süresinin yanı sıra bazı kaynaklarda 6 ila 8 hafta süre ile devam eden tedavi sürecinden de bahsediliyor. Bu konuda en net bilgi kesinlikle doktorunuz tarafından verilecektir. Tedavi boyunca dikkat etmeniz gereken hususları ve daha da önemlisi doktor uyarılarını göz önünde bulundurduğunuz takdirde süreci daha hızlı ve sağlıklı bir noktaya taşıyabilirsiniz.
Tedavi sürecinde karşı karşıya geldiğiniz ya da geleceğiniz herhangi bir sorunda şikayetlerinizi doktorunuz ile paylaşmayı ihmal etmeyin. Bol istirahat ve bununla birlikte beslenme düzenini de aksatmamanız gerekiyor. İlaç tedavisi söz konusu ise ilaçlarınızı düzenli kullanmalı ve bu ilaçlar bittiği takdirde doktorunuza da bilgi vermelisiniz. Reçetelerinizi doğru ve düzenli bir şekilde uyguladığınız takdirde hastalığın komplikasyonlarını da kısa sürede ortadan kaldırmış olacaksınız.
Zona hastalığı ölüm riski nedir?
Zona hastalığı, virüslerin sebep olduğu bir hastalıktır. Çocuk yaşta geçirilen su çiçeği ile birlikte virüs vücut içerisinde uyku moduna geçebiliyor ve ilerleyen yaşlarda yeniden harekete geçerek zona hastalığını meydana getiriyor. Suçiçeği aşısı ve zona aşısı, tedbir bağlamında tercih edilebilecek en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Bu aşılarla beraber Zona Hastalığı riski azaltılmış olur.
Zona hastalığı tedavi edilmediği takdirde birçok farklı hastalığa da sebebiyet verebiliyor ve bağışıklık sistemini doğrudan etkisi altına aldığı için vücudu da her geçen gün zayıflatabiliyor. Ölüm riski de mevcut ancak bu riskin bir hayli az olduğunu belirtmek gerekiyor. Zona hastalığı doğrudan ölüm riski taşımaz ancak dolaylı yoldan bu riski barındırdığını söyleyebiliriz.
Zona hastalığı mide bulantısı yapar mı?
Zona hastalığı sürecinde mide bulantısı gözlemlenmez. Hastalığın komplikasyonları arasında bu tür bir sorun yer almıyor ancak halsiz bir vücut yapısı, şiddetli baş ağrıları, titreme ve yüksek ateş durumu ile karşı karşıya gelmeniz mümkündür. Bu sorunlar aynı zamanda hastalığın en önemli belirtileri arasında yer alıyor. Gerekli önlemler alındığı takdirde zona hastalığından korunmak mümkün ve bunun için de zona aşısı ya da su çiçeği aşısına başvurabilirsiniz.
Yetişkinlerde görülen bu hastalık genellikle 50 yaş üstü kişileri etkisi altına alıyor ve çocukluğunda su çiçeği geçirmiş olan yetişkinler de bu grupta yer almaktadır.
Gebelikte zona hastalığı nasıl tedavi edilir?
Gebelik döneminde bağışıklık sistemini ekstra güçlü olması gerekiyor çünkü anneler karnında bir can taşıyor ve bunun bilincinde hareket etmeleri gerekiyor. Gebelik döneminde zona hastalığı ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde ilaç tedavisine ne yazık ki başvuramıyorsunuz çünkü kullanacağız ilaçlar doğrudan çocuğa etki edebiliyor.
Doktorunuz bu konuda en uygun tedavi yöntemini belirleyecek ve düzenli beslenme ile birlikte istirahat önerisinde bulunacaktır. Gebelik döneminde meydana gelen zona hastalığı ile ilgili bilinen en büyük yanlışlardan bir tanesi de ne yazık ki hastalığın çocuğa da sirayet edeceği bilgisidir ancak bu tür bir şey söz konusu değil ve zona hastalığı herhangi bir şekilde anne karnındaki çocuğu etkilemeyecektir.
Hamilelikte zona hastalığı düşük riski yaratır mı?
Zona hastalığı ile hamilelik döneminde karşı karşıya geldiğiniz takdirde paniklemenize gerek yok çünkü zona hastalığı anne karnındaki çocuğu herhangi bir şekilde etkilemeyecektir ya da çocuğa herhangi bir şekilde zarar vermeyecektir. Gebelik döneminde meydana gelen zona hastalığı düşük riski yaratmaz ve bu konuda da endişelenmenize gerek yoktur ancak şikayetlerinizi bir uzman ile paylaşmanız en doğru tercih olacaktır.
Bebeklerde zona hastalığı görülür mü?
Yetişkinlere nazaran bebeklerde çok daha nadir görülen bu hastalık, gece yanığı olarak da adlandırılır. Bebeklerde de gözlemlenebilir ve belirtileri ile birlikte kısa sürede kendini ortaya koyacaktır. Ebeveynlerin özellikle hassasiyet göstermeleri gerekiyor ve herhangi bir risk durumunda uzman yardımı almak gerekiyor.
Zona hastalarının tedavisi nasıl yapılır?
Zona hastalığı genellikle ağızdan alınan antiviraller ile birlikte gerçekleştiriliyor ve en etkili tedavi yöntemlerinden bir tanesi olduğunu da belirtmek gerekiyor. Tedavi boyunca vücudun b vitamini eksikliğini kapatmak ve hatta yoğun bir şekilde b vitamini takviyesi yapmak gerekiyor. Bunu gıdalar aracılığı ile gerçekleştirebileceğiniz gibi ilaç desteği ile de mümkün hale getirebiliyorsunuz. B vitamini desteği ile birlikte zona hastalığının ortaya çıkardığı şiddetli ağrılar da kısa sürede yok edilecektir.
Ağrı kesicilerin yanı sıra antikonvülzanlar da yine zona hastalığının tedavisinde önemli bir yere sahiptir. Yüzeysel anesteziyi mümkün hale getirmek adına krem desteği de alınabilir ve doktorunuz reçetelerinizde bu tür ilaçlara mutlaka yer verecektir. Ağrılı bölgeler için geçici tedavi ve müdahale yöntemleri de mevcuttur ve bunlardan bir tanesi de ilgili bölgeye buz uygulaması olarak karşımıza çıkıyor.
2 ila 3 haftalık bir tedavi süreci yeterli olacaktır ancak bazı hastalarda bu süre 6 ila 8 haftaya kadar ulaşabiliyor. Tedavi boyunca karşı karşıya geleceğiniz her türlü sorun için doktorunuzdan yardım alabilirsiniz ve zaten düzenli doktor kontrolleri de bu süreçte devam edecektir. Şikayetlerinizi paylaştığınız takdirde bu şikayetleri ortadan kaldıracak bir başka tedavi de yine doktorunuz tarafından uygulanacaktır.
Zona hastalığı kalıtsal mı?
Zona hastalığı kalıtsal bir hastalık değildir. Bazı kaynaklarda genetik faktörlerin etkili olabileceği ifade ediliyor ancak ispatlanmış bir bilgi olmadığını bilmenizde fayda var.
Zona hastalığı cinsel yolla bulaşır mı?
Cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. Zona hastalığı doğrudan bulaşmaz ve bu bağlamda herhangi bir risk barındırmıyor.
Zona hastalığı işitme kaybına neden olur mu?
Hastalığın komplikasyonları arasında işitme kaybı da yer alıyor. Tedavi edilmediği takdirde bu tür bir sorun karşınıza çıkabilir bu yüzden vakit kaybetmeden doktor desteği almanız gerekiyor.
Zona hastalığı yüz felcine sebep olur mu?
Zona hastalığının komplikasyonları arasında yüz felci de yer almaktadır ve en tehlikeli sorunlardan biri olarak biliniyor.
Zona hastalığında hangi bölgelerde karıncalanma görülür?
Karıncalanma durumu belli bir bölgede gerçekleşmez. Farklı bölgelerde meydana gelebilir ve bu karıncalanma kimi zaman kaşıntı ve ağrıya da dönüşebiliyor.
Zona hastalığı için hangi bölüme / doktora gidilir?
Zonaya sebep olan bakteri, suçiçeği hastalığının geçirildiği ve bağışıklık sisteminin çok zayıf olduğu süre boyunca sinir sistemine yerleşir ve uykuya geçer. Suçiçeği geçtikten sonra da uyanmaz. Hayatın bir döneminde tekrar ortaya çıkar ve zona hastalığına sebep olur. Hastalığın tedavisi enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji bölümü tarafından gerçekleştirilir. Bu bölüm başvurulan hastanede yok ise dahiliye bölümüne başvurulmalıdır.
Zona hastalığı kaç gün rapor verilir?
Zona hastalığının geçirildiği süre boyunca hasta üç gün kadar rapor alabilir. Belirtilerinin şiddetine ve hastalığın durumuna göre rapor süresi bir haftaya kadar uzatılabilir.
Zona hastalığı olan ne zaman banyo yapabilir?
Döküntüler genelde beşinci gün civarında ortaya çıkar. Döküntülere sıcak su değdirilmesi acı vericidir. Ilık ve soğuk suyla her zaman; sıcak suyla ise sekizinci günden itibaren banyo yapılabilir.
Zona hastalığı tekrarlar mı?
Zona hastalığına sebep olan bakteri sinir sistemine yerleştikten sonra zona hastalığını zaman zaman ortaya çıkarır. Zona tedavi edilse bile bakteri yok edilmediğinden hastalık bağışıklık sistemi zayıfladıkça kendini gösterebilir.
Zona hastalığı şişlik yapar mı?
Zona hastalığının klinik tablosunda şişlik de yer alır. Genelde döküntülerden hemen önce döküntü bölgesinde şişlikler ortaya çıkar.
Zona hastalığı tehlikeli mi?
Zona hastalığının tedavisine başlanmazsa nörolojik hastalıklar ve sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Görme fonksiyonunun kaybedilmesi ve kısmi felç en tehlikeli olanlardır.
Zona hastalığı nerde olur?
Zona hastalığına sebep olan bakteri sinir sisteminde yaşar ancak vücudun çeşitli yerlerine doğru yayılım gösterebilir. Genelde sırt, kol ve yüz bölgesinde döküntüler görülür.