Akne Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Akne Tedavisinin Kalıcı Çözümü Var Mı?
- Alkol Ve Sigara Kullanımı Tedavinin Etkisini Azaltır Mı?
- Adet Döneminde Ortaya Çıkan Sivilceler Müdahale Etmeli Miyim?
- Akne Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Bağımlılık Yapar Mı?
- Akne Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- Tedaviden Sonra Aknelerin Tekrarlama İhtimali Var Mı?
- Ağrılı Ve İltihaplı Sivilce Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Lazer Tedavisinin Cildimi Yakma İhtimali Var Mı?
- Sivilcelere Elle Müdahale Etmek Sakıncalı Mıdır?
- Akne Tedavisine Başlamak İçin Ergenlik Döneminin Bitmesini Beklemek Gerekir Mi?
- Ne Tür Akneler Normal Kabul Edilir?
- Akneler Bir Cilt Hastalığının Habercisi Olabilir Mi?
- Tedavi Süresince Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
- Akne Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Zararlı Mıdır?
- Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Akne Tedavisinde Leke Kalır Mı?
Bir insanın aknesi var o kişinin cildi karma veya yağlı bir cildi vardır. Yüzümün için alınacak olan temizleme ürünleri, makyaj malzemelerini ve kremleri alırken yüzümüzün yapısına uygun olarak almamız gerekir. Akne tedavisi kişinin akne şiddetine ve vücudunun yağ oranına göre değişkenlik gösterir. Orta şiddetli bir aknesi olan hasta sadece verilen kremlerle değil bunun yanında antibiyotikte almak zorundadır. Akne tedavisi uzun süreli bir tedavi şeklidir. Kullanılan ilaçlar genel olarak 4-6 ay arasında kullanılmaktadır. Uzun süre antibiyotik kullanımı hastalarda bir endişeye neden olsa da verilen antibiyotikler kişinin vücuduna minimum etki edecek şekildedir. Tercih edilen antibiyotikler güvenilirdir. Akne şiddeti fazlaysa kişiden ek tahliller yapılması önerilir. Aknesine neden olan bir hormonal bozukluğu var mı diye bakılır. Hormon bozukluğu sebebiyle aknesi olan hastalara hormon düzeltici ilaçlar takviye edilir. Akne tedavisinde kullanımı uzun ve yan etkileri fazla olan ilaçlar doktor kontrolünde kullanılmaktadır. Eğer dozajının üzerinde bir kullanım gerçekleşirse ciddi bir şekilde böbrek yetmezliğine kadar gidebilir. Akne tedavisi sabır gerektiren bir tedavi şeklidir bu yüzden kullanılan ilaçlar aksatılmadan kullanılmalıdır.
Akne Tedavisi Hakkında
Akne özellikle ergenlik döneminde karşılaştığımız bir cilt rahatsızlığıdır. Nadir olarak görülse de ilerleyen yaşlarda da kişide akne sorunu görülebilir. Bazı oluşan akneler çok yüzeysel olsa da bazıları derin yaralar şeklinde ortaya çıkabiliyor. Akne tedavisine başlanmadan önce aknenin kişide neden ortaya çıktığını derinlemesine bir araştırma yapılarak bakmak gerekiyor. Anne veya baba daha önce bu problemlerle karşılaşmışsa çocuklarında da akne görülmesi büyük olasılıktır. Dışarıdan cilde yapılan yanlış bir müdahale sonucunda akne ortaya çıkabilir. Kimyasal ürünlerin fazla olduğu kozmetik ürünlerin kullanımı kişide akneye yol açar. Mevsimsel mi yoksa genetik mi bu gibi durumlar araştırılarak ona göre bir tedavi uygulanır. Kişisel temizlik akne tedavisi açısından önemli bir rol oynar. Ellerimizi ve yüzümüzü her zaman yıkamalıyız. Tedavimiz bittikten sonra eğer akne izleri vücudumuzda kalırsa lazer tedavisi de uygulanabilir.
Akne Nedir?
Akne günümüzde çok sık görülen bir cilt rahatsızlığıdır. Kişilerin ihmalleri sayesinde yüzümüzde kalıcı izler dahi kalabilir. Akneli olan bir cilt aynı zamanda psikolojik olarak da insana zarar vermektedir. Özgüvenin eksikliği, stres, odaklanamama gibi sorunları da beraberinde getirir. Akne sadece ergenlik döneminde ortaya çıkan bir durum değildir. Sigara, kozmetik ürünler, bazı vitamin takviyeleri de akneye sebep olabilir. Özellikler ergenlikle beraber değişen hormonlar kişinin cildinde de bazı değişimlere neden olmaktadır. Ergenlik döneminde vücudun yağ oranı hızla artar. Yağ bezelerinin de artması hücrelerin tıkanmasına sebep olur. Tıkanan hücreler ise akneye neden olur. Bu dönemde kişinin yüzünde şişlikler, lekeler ve siyah noktalar görülür. Bazı kullanılan kozmetik ürünleri de akneye sebep olan önemli faktörlerdendir. Özellikle yüz derimiz ince bir tabakadan oluştuğu için oldukça hassastır. Kimyasal madde oranının yüksek olduğu kozmetik ürünleri akneyi tetiklemektedir. Aknenin sebep olduğu bir diğer durum ise sinir ve strestir. Aşırı stres akneye sebep olmaktadır. Stres altındayken farkında olmadan ellerimizle yüzümüzü oynarız. Bu durumda derimize zarar veririz. Verilen bu zarar sonucunda akne görülme olasılığı da artacaktır. Akneye sebep olan bir diğer durum ise sağlıksız beslenme ve sigara kullanımıdır. Aşırı yağlı yiyeceklerden kaçınmalıyız. Ergenlik dönemlerinde içilen sigara ise direkt olarak akne ile bağlantılı olduğundan dolayı sigara kullanımı da akneye sebep olacaktır.
Her Akne Sivilce Akne Midir?
Sivilce en genel anlamıyla ergenlik dönemlerinde yağ bezesinin tıkanması sonucu olan bir cilt hastalığıdır. Akne ise sivilcenin tıbbi literatürdeki ismidir. Sonuç olarak her akne bir sivilcedir.
Akne İzleri Kalıcı Mıdır?
Yoğun geçen ergenlik dönemi sonucunda veya akneye sebep olan nedenlerden dolayı bazı kişilerin yüzlerinde akne izleri kalabilir. Bu izler genel olarak kahverengi ve kırmızı lekeler halinde ciltte kalabilir. Akne tamamen geçtikten sonra bazı yapılan uygulamalar sonucunda akne izlerinden kurtulmak mümkün. Bazı cilt bakım ürünleri ve medikal ilaçlar kullanılarak akne izlerinin bir bölümünden kurtulabiliriz. Bu kullanılan ürünler sonucunda belli bir fayda görülmeyen kişiler ise cerrahi müdahale veya cildin soyulması gibi tedavileri yaptırmaları gerekebilir. Yapılacak bu uygulamalar kişiden kişiye göre değişeceği için 6 ay ila 12 ay arasında bir tedavi süresi vardır. Tedavi sürecinde cildimizi güneşe karşı korumalıyız. Bu yüzden dışarı çıkmadan önce muhakkak güneş kremi kullanmalıyız. Kabuk bağlayan yaralar kesinlikle koparılmamalıdır. Akne kabuklarının koparılması iyileşme süresini zorlaştıracaktır. Akne izi tedavisinde eğer sivilce çıkarsa sivilceler sıkılmamalıdır. Kişi eğer akne izi tedavisi için cerrahi operasyon olduysa kesinlikle doktorunun verdiği kremleri ve ilaçları aksatmadan kullanmalıdır.
Akne Tedavi Türleri
Akne tedavisi kişinin aknesinin yoğunluğuna ve şiddetine göre değişmektedir. Hafif aknesi olan kişiler için kremler ve A vitamini kullanımı önerilmektedir. Akne şiddeti fazla olan kişiler için bazı antibiyotiklerin kullanımı gereklidir. İleri yaşlarda sivilce çıkaran kadınlarda hormonal ilaçlar alarak tedavileri başlanmaktadır. Hormon haplarını kullanan kadınların bu ilaçları kullanmaya başlamadan önce hamilelik testi yaptırmaları önerilir. Çünkü bu haplar hamile kalmayı önler. Akneler tamamen geçtikten sonra iz bırakırlarsa cerrahi müdahaleler sayesinde bu izlerden de kurtulabilirler. Kişi akne tedavisini kendi evinde bile yapabilir. Bol bol sebze ve meyve yiyerek, her sabah ve akşam yatmadan önce cilt bakımını yaparak akne tedavisine katkıda bulunabilirler. Akne tedavisine kendimiz adına fayda sağlamak için cildimizi iyi tanımalıyız. Yüzümüze güneş koruyuculuğu olan nemlendiriciler sürmeli ve bol bol su tüketmeliyiz. Yüz ve vücut tipimize uygun maskeleri haftada bir defa yapabiliriz. Ellerimizle aknelerimize dokunmamalıyız ve onları sıkmamalıyız bu da tedavi sürecimizi uzatacaktır.
İlaç Tedavisi
Akneler için kullanılan ilaç tedavisi kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Topikal akne ilacı dediğimiz ilaç türleri genel olarak hafif derecedeki akneler için kullanılır. Akneler için akne kremi, cilt bakım jeli ve akne azaltıcı ilaçlar kullanılır. Bu durum genellikle ergenlik döneminde çıkan akneler için uygulanmaktadır. Jel veya kremlerden sonuç alınamadığı taktirde ağızdan alınan ilaç tedavisine geçilir. Bu ilaçlar genel olarak antibiyotikler, isotretinoinler ve hormon ilaçlarıdır. Yaygın sivilcelenme, ağrılı ve şişkin halde oluşan nodüller ve akne sonrası vücutta kalan izler varsa ağız yoluyla alınan bu ilaçlara başvurulur. Ağız yoluyla alınan ilaçların bir faydasını göremeyen ve şiddetli bir akne sürecinden geçen kişiye retinoid tedavisi uygulanır. Doktor gözetiminde uygulanır. İç organlara yönelik yan etkileri olduğundan dolayı dozajında kullanılmalıdır. Hamilelerin bu tedaviyi uygulamaları kesinlikle yasaktır.
Antibiyotik
Akneler için kullanılan iki çeşit antibiyotik vardır. Bunlardan ilki vücudumuza kullandığımız krem ve losyonlardır. Diğeri ise ve en yaygın kullanılan olan antibiyotik ise solfor antibiyotikleridir. Bunlar ağız yoluyla alınır. Antibiyotikler akne tedavisi için oldukça faydalıdır. Ancak tek bir sorun ise antibiyotiklerin zamanla etkisini yitirmesidir. Zamanla etkisini kaybetmelerinin nedeni ise bakterilerin antibiyotiklere karşı daha fazla direnç göstermesidir. Bu yüzden 3 aydan fazla kullanılan antibiyotikler daha sonrasında etkisini yitirebilir. Ve işe yaramaz hale gelirler. Antibiyotikler vücudumuzdaki iyi bakterileri de öldüreceğinden dolayı doktorlar tarafından uzun süre kullanımı tavsiye edilmez.
Eritromisin
Akne tedavisi için ağız yoluyla alınan ilaçların başında gelmektedir. Bazı yan etkileri görülebilir. Nefes darlığı, baygınlık, yüz ve dudaklarda şişme, deri döküntüleri, ağız ve boğazda ülser gibi yan etkileri görülürse bu ilacı kullanmayı durdurun. Yan etkiler arasında yer alan ve korkutucu olan yan etikler çok sık görülmezler.
Nadifloxacin
Akne tedavisi için kullanılan ilaçlardan birisi de nadifloxacin. Bu ilacın da bazı yan etkileri vardır. Cilt kuruluğu, kırmızılık, tahriş, deride kaşıntı, terlemenin artması gibi yan etkiler görülürse doktorunuza mutlaka danışmanız da fayda vardır. Hamile olan kadınları bu ilacı kullanmaları tavsiye edilmez.
Tetrasiklin
Ağız yoluyla kullanılan bu ilaç akne tedavileri içindir. Yan etkileri deride kızarıklık, yüzde ve vücutta şişme, kabarmadır. Yan etkileri görüldüğü takdirde ilacın kullanılmaması gerekir.
Doğum Kontrol Hapları
Doğum kontrol hapları genel olarak kadınların aknelerini giderme amacıyla kullanılan ilaçtır. Doğum kontrol haplarını kullanmadan önce hamilelik testi yaptırılmalıdır. Eğer bu ilacı kullanırken hamile ise bebeğe ve kendisine zarar verecektir. Bu hapların kullanıldığı dönemde kadınlar hamile kalamaz. Doktorunuzun gözetiminde kullanmanız gerekmektedir.
Vitamin İlaçları
Akne tedavisinde genellikler A vitamini kullanılır. Akne izlerinin giderilmesi içinde A vitamini önemli bir etkendir. A vitamini sayesinde yağ bezelerinin boyutlarında küçülmeler görülür. Bir dermatoloji uzmanı tarafından ilaçların kullanımı takip edilmelidir. Vitamin tedavisi uygulanılmaya başlanmadan önce kişiden kan testi istenir. Bu kan testi sonucunda karaciğer ve böbreklerin değerlerine ve kolesterol düzeyine bakılır. Yapılan kan testi normal düzeyde çıkarsa vitamin ilaçları alınır. A vitamini yağ yakıcı özelliğinden dolayı kesinlikle tok karnına içilmelidir. Vitamini aldığımız ilk hafta akne kusması dediğimiz aknelerde artış görülmesi çok doğaldır. 2.ayı geçtikten sonra gözle görülür bir şekilde akneler de azalma görülecektir. Bütün bunların yanında A vitamininin bazı yan etkileri vardır. Dudaklarda kuruma ve çatlama, yüzde kırışıklık, kas ağrısı, vücutta kaşıntı, gözlerde kuruluk gibi yan etkileri mevcuttur. Bu gidi yan etkileri minimuma indirmek için gün içinde bol bol su tüketilmelidir.
Antiseptik Deri Temizleyicileri
Akneli bir cildin genel olarak yağlı bir cilt yapısına sahiptir. Burun etrafında siyah noktalar da mevcuttur. Antiseptik deri temizleyicileri yağ bezelerinin giderilmesi için kullanılır. Bu temizleyici doktor kontrolünde kullanılmalıdır.
Azelaik Asit
Azelaik asit bir krem ilacıdır. Siyah noktaları, akneleri ve cilt lekelerine karşı kullanılır. Cildi yenileme özelliği vardır. Asidik özelliği nedeniyle bazı yan etkileri bulunmaktadır. Ciltte hafif yanma ve kaşıntı hissi yapmaktadır. Bu ilacı kullandıkça bu etki giderek azalmaktadır.
Kimyasal Peeling
Cilt yüzeyine uygulanan bazı asidik maddeler ile birlikte cildin uyarılma işlemine kimyasal peeling adı verilmektedir. Bunun yapılmasındaki asıl amaç ciltteki ölü tabakayı yok etmek, cildin kan dolaşımını ve cildin dokularını canlandırmaktır. Cilt lekeleri, akneler, siyah noktalar peeling işlemi sayesinde daha hızlı giderilir. Akne tedavisinde kimyasal peeling işlemi bazı asitler yardımıyla yapılmaktadır. Bu asitler cildi soyarak yeniler, gözeneklerin sıkılaşmasını sağlar, aknenin oluşumunu engeller. Kimyasal peeling işlemi seanslar halinde 1 ila 4 hafta arasında uygulanmalıdır.
Fototerapi
Fototerapi, ultraviyole ışınlarının kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Deride kızarıklık, sedef hastalığı, egzama, kaşıntı gibi birçok deri hastalıklarının tedavisinde uygulanır. Ve gözle görülür bir şekilde faydası tespit edilmiştir. Akne tedavisi bittikten sonra akne izi varsa fototerapi tedavisi uygulanabilir. Ortalama olarak 2-3 ay arasında belirli aralıklarla iz oluşan bölgeye müdahale yapılır. Haftada 2 veya 3 kez seanslar halinde yapılır. Yeni lezyonların oluşumunun önüne geçilir. Fototerapi tedavisi uygulanılmaya başlandıktan sonra doktorunuzun önerdiği kremlerin kullanımında yarar vardır. Fototerapi uygulaması yapıldığı günlerde tıraş losyonu, deodorant, parfüm gibi kozmetik ürünler kullanmamalıyız. Güneş tam tepedeyken dışarıya zorunlu kalmadıkça çıkmamalıyız. Bu tedavinin yan etkileri de vardır. Tedavi süresinin uzunluğuna bağlı olarak ten renginde bir koyulaşma meydana gelecektir. Tedavi bittikten sonra teniniz normal rengini alacaktır. Tedavi süresince kaşıntı, yanma, kızarıklık oluşacaktır. Bu gibi sorunlar doktorunuzun verdiği kremler sayesinde minimum düzeye inecektir.
UVA Ve UVB
UVA ışını gün içinde maruz kaldığımız güneş ışınlarının yüzde 95’ini oluşturmaktadır. Hava kapalı olsa bile bu ışınlara maruz kalmaktayız. Cildimiz için bu ışınlar tehlikelidir. UVB ışını ozon tabakası tarafından korunsa da bu ışınların yüzde 5’ine maruz kalmaktayız. Cilt ve deri hastalıklarına neden olur. Bu ışınlara çok maruz kalırsak deri kanserine yakalanma şansımız vardır. Bu zararlı güneş ışınlarından korunmak için dışarıya çıkmadan güneş koruma kremlerimizi sürüp çıkmalıyız.
Mavi Işık
Mavi ışık tedavisi akne problemleri olan ciltler için kullanılmaktadır. Akne sorununun olduğu bölgeye farklı açılarla uygulanan mavi ışık tedavisi sayesinde orada bulunan ölü deriler ve bakteriler ortadan kalkmaktadır. Eğer akne tedaviniz erken başladıysa ve ilaç kullanmak istemiyorsanız mavi ışık yöntemi size göre olabilir. Oldukça basit bir yöntem olmakla birlikte hasta ağrı, sızı veya acı hissetmez. Tedaviye yanıt verilebilmesi için 4 ila 12 seanslık bir uygulama yapılır. Kolay bir tedavi yöntemi olduğundan dolayı tedavi bitiminde de normal yaşantınıza kolayca geri dönebilirsiniz. Mavi ışık tedavisi alan kişiler dışarıya çıktıklarında güneş koruma kremleri sürmelidir.
LHE
LHE, lazer ve ışık yardımıyla yapılan bir akne tedavi türüdür. Bu yöntem sayesinde yağ kanalları açılır ve yağ tabakasından oluşan tıkanıklıklar giderilir. Bu tedavi yönteminde deriye ısı da verilir. Haftada iki kez uygulanmaktadır.
Lazer
Lazerle yapılan uygulamalarda asıl amaç gözenekleri sıkılaştırmak, cilt altı doku dediğimiz dokuyu yenilemek, cildin yağlılık oranını normal seviyelere çekmek ve aknelerin geçmesini sağlamaktır. Lazerle tedavi 10 gün arayla 3 seanstan oluşur. Kişinin akne oranına bağlı olarak bu seanslar artabilir. Lazerle tedavi sonrasında kişinin vücudunda veya yüzünde izler kalmamaktadır. Cildi yenileyeceğinden dolayı akne tekrar çıkmaz. Eğer akne tedaviniz antibiyotikler ile sağlanmışsa ve izler kalmışsa lazer tedavisine başvurulur. Derinin altında bulunan yağ bezeleri lazerle ısı verilerek yok edilir. Aknenin derinliğine bağlı olarak lazer seviyesi o bölgeye uygulanır. Akne izleri lazer sayesinde daha iyi hale getirilir.
KTP Lazer
KTP Lazer derin olmayan yaralar ve izler için kullanılan bir lazer türüdür. Kendi cilt tonunuzu en iyi şekilde yakalayan ve hiçbir şekilde iz bırakmayan bir işlemdir. Cildi yüzeysel olarak temizler. Derin izler ve ciddi kızarıklıklar için uygulanması pek tavsiye edilmez. 1 ila 5 seans şeklinde uygulanır. Seanslar arasındaki zaman ise 4 hafta civarındadır. Çok yakın zaman aralıklarında yapılması uygun değildir.
PDL Lazer
PDL Lazer vücutta oluşan kan damarlarının bıraktığı izler için kullanılan bir yöntemdir. Sarı renkte bir ışık kan damarlarının bıraktığı izlerin üzerine uygulanır. Kan damarlarının üzerindeki dokulara ısı verilerek başlanır. 6-8 seans aralığında bu uygulama yapılır. Seanslar yaklaşık 4 haftadır bir yapılmaktadır.
Akne Tedavi Öncesi
Akne tedavisine başlanılmadan önce kişinin ilk yapması gereken kan testidir. Kan testinin sonucuna göre aknenin neyden kaynaklandığı belirlenir. Doktorunuz kan testinin sonucuna göre size uygun tedaviyi başlatacaktır. Akne oranının şiddeti tedaviye başlamadan önce çok önemlidir. Şiddeti ne kadar fazla ise tedavi ona göre uygulanır.
Hastanın Durumunun Analiz Edilmesi
Hastanın durumunun analizi kan testi ile yapılır. Akneye neden olan sebepler belirlenir. Hormonal bozukluklar, yağ oranı, cildin yapısındaki bozukluklar, bazı bakterilerinin varlıkları gibi nedenler incelenir. Ergenlik döneminde çıkarılan akneler genel olarak hormonal nedenlerden kaynaklanmaktadır. Analiz yapıldıktan sonra kişiye en uygun tedavi hangisi ise ona başlanır. Orta ve şiddetli olmayan akne tedavilerinde genel olarak kremle tedavi uygulanır. Kremle tedavi olumlu sonuçlar verirse başka uygulamaya gerek kalmaz. Orta ve şiddetli aknesi olan kişiler antibiyotik ve lazerle tedavi alırlar. Verilen antibiyotiklerin yan etkilerinin fazla olmasından dolayı doktor kontrolünde uygulanması çok önemlidir. Aşırı dozda alım gerçekleşirse böbrek kaybına bile neden olabilir.
Tedavide Kullanılacak Yöntemin/Yöntemlerin Belirlenmesi
Tedavide kullanılacak yöntemler 3 farklı çeşittedir. Krem, antibiyotik ve lazerle tedavi yöntemidir. Kişinin aknesinin şiddetine göre kullanılacak yöntemde değişiklik gösterir. Yapılan yöntemler sırasında doktorunuzun dediklerinden dışarı çıkmamamız gerekir. Yapılan işlemler sırasında yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Dışarıya çıkarken güneş kremi sürmemiz şarttır. Eğer kullanmazsak tedaviden iyi bir yanıt alamayız.
Hastanın Yaşam Tarzında Değişiklik Yapması
Hasta tedavi öncesinde ve tedavi sırasında hayatında birtakım değişiklikler yapmalıdır. Aşırı yağlı yiyeceklerden uzak durmalıdır. Akne olan bölgeyi eliyle sıkmamalıdır. Sıkılan akneler iltihap kapacağından dolayı yüzde tahriş ve iz yapabilir. Günde en az 2 litre su içilmelidir. El ve vücut temizliğine özen gösterilmelidir. Yapılan bu değişiklikler sayesinde akne tedavimiz en kısa zamanda daha iyiye gidecektir.
Akne Tedavisi Sonrası
Başarılı bir akne tedavisi gerçekleştiren ve aknelerinin büyük bir kısmında azalma görülen kişilerin dikkat etmesi gereken en önemli unsur tedavi sonrasında da aynı özeni göstermesidir. Doktorunuzun vereceği kremleri, cilt bakım ürünlerini düzenli olarak belirli aralıklarla kullanmalıyız. Tedavi sonrasında yapılanlara uyulmadığı taktirde tekrar akne çıkarma olasılığı çok yüksektir. Akne sonrasında da bol bol su içmek çok önemlidir. Su cildin esnekliğini ve gözeneklerin kapanmasında yardımcı olacaktır. Tedavi sonrasında çok stres altında bulunulmamalı, yağlı ve sağlıksız yiyecekler tüketilmemelidir.
Kontrol Süreci
Tedavi sonrasında belirli aralıklarla aknelerin kontrolü için doktorunuza gitmekte fayda vardır. Yapılan kontroller sonucunda her şey olumlu sonuçlanırsa tedavi tamamen bitebilir.
Hastanın Yapması Gerekenler
Hastanın yapması gerekenler akne tedavisinin bitmesi için çok fayda sağlayacaktır. Bu dönemde bol bol su tüketmelidir. Doktorun verdiği el, yüz ve vücut losyonlarını düzenli olarak kullanmalıdır. Banyo yapma sıklığının arttırmalıyız. Akneli bölgeyi elimizle tahriş etmemeliyiz. Tahriş edilen bölgede yeniden akne çıkma olasılığı çok yüksektir. Daha çok sebze ve meyve tüketilmeli yağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Düzenli olarak egzersiz yapılarak vücut sağlığımızı arttırabiliriz. Yapılan egzersizler kan dolaşımını arttıracağı için hücrelerin içine oksijen girmesine kolaylık sağlar. Bu da aknelerin daha erken iyileşmesine ve tekrardan çıkmamasına neden olur. Kadınlar için akneli dönemlerinde ve akne tedavisinin bittiği dönemlerde makyaj yapmaları kesinlikle tavsiye edilmez. Bu geçiş döneminde yüze alınan kimyasal ürünler aknenin tekrardan çıkışını kolaylaştırır.
Beslenme
Akne tedavisi sırasında ve sonrasında yağlı yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Kişinin vücut yağ oranı ne kadar fazla ise akneye o kadar meyillidir. Daha çok sebze ve meyve tüketimi yapılmalıdır. Doktor kontrolünde A vitamini desteği alınmalıdır. A vitaminini bazı sebze ve meyvelerden de alabiliriz. Havuç, yeşil biber, elma, armut, kereviz, lahana, ıspanak gibi yiyecekler önemli derecede A vitamini içerirler.
Sıvı Tüketimi
Akneye sahip olan kişilerin günde en az 2 litre düzenli olarak su içmeleri tavsiye edilir. Su tüketimi kişide yağ yakacağından dolayı yağ oranını azaltır. Cildi güzelleştirir. Ve gözenekleri kapatıcı özelliğinden dolayı akneli cildi olan kişilerin bol su içmeleri çok önemlidir.
Cilt Temizliği
Ellerimizi gün içerisinde düzenli olarak yıkamalıyız. Doktorunuzun tedavi sırasında ve tedavi sonrasında vereceği kremleri kullanmamız gerekmektedir. Dudaklarımızda oluşan çatlaklar için dudak kremleri kullanmamız faydalı olacaktır. Kadınların makyaj yapımı bakteri sayısında artış göstereceğinden dolayı bu dönemlerde makyaj yapımı tavsiye edilmez.
Yan Etkiler
Kullanılan antibiyotiklerin ağır olmasından kaynaklı olarak bazı yan etkileri de vardır. Karaciğer bu ilaçlarda en çok zarar gören organdır. Bu yüzden size uygun dozajın belirlenmesi şarttır. Dozajın üzerinde kullanımı karaciğer kaybına bile neden olabilir. Yüz derimizde, dudaklarımızda ve gözlerimizde kuruluklar meydana gelir. Bu yüzden düzenli olarak kuruyan yerlerimizi nemlendirmek gerekmektedir. Hamilelerin bu dönemde akne tedavisi ilaçlarında yüksek yan etkisi olan ilaçkları kulanmaları yasaktır. Hem hastanın kendisine hem de bebeğe zarar verebilir. Sıklıkla ilaç değiştirmek çok tehlikeli bir hal alabilir. Bu yüzden doktorunuzun vereceği ilaçların dışında başka bir ilaç kullanmak size zarar verecektir.
Tedavi Sürecinde Ciltte Kuruluk
Tedavi sürecinde alınan ilaçlar ciltte, elde ve dudaklarda aşırı kuruluğa neden olmaktadır. Bu kuruluk ileri seviyede çatlaklara ve kanamalara sebep olur. Bu yüzden kuruyan alanlara düzenli olarak nemlendirici sürmemizde fayda vardır.
Kanserojen Etki
Bazı makyaj ürünleri kanserojen etkiye sahip olduğundan dolayı yüzümüzde ve cildimizde kalıcı hasarlar bırakabilir. Bu yüzden kullanılan ürünlere dikkat edilmelidir. Tedavi sırasında kesinlikle makyaj yapılmamalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Akne tedavisinde kişinin ve yakınlarının akıllarında birçok soru vardır. Gelin bunları beraber cevaplayalım.
Akne Tedavisinin Kalıcı Çözümü Var Mı?
Akne tedavisinin kalıcı çözümü elbette vardır. Verilen kremler, antibiyotikler ve teknolojinin de gelişmesi sayesinde kullanılan lazer tedavileri sayesinde akneden tamamen kurtulmak mümkündür.
Alkol Ve Sigara Kullanımı Tedavinin Etkisini Azaltır Mı?
Akne tedavisi sırasında zararlı maddelerin kullanımı tedavinin uzamasına neden olmaktadır. İyileşme süresi uzadığından dolayı kişi bu süreçte psikolojik olarak çok yıpranmaktadır. Zaten sigara kullanımı başlı başına akneye sebep olur. Bu yüzden zararlı maddeleri tedavi sırasında kesinlikle kullanmamalıyız.
Adet Döneminde Ortaya Çıkan Sivilceler Müdahale Etmeli Miyim?
Kadınların adet dönemlerinde çıkan sivilceler normal sivilcelerdir. Bu süreçte çıkan sivilceleri ellerimizle sıkmamalıyız. Sıkmış olduğumuz sivilceler daha çok yayılacağından dolayı daha fazla miktarda çıkabilir. Bu sivilceler zamanla geçeceğinden dolayı bir müdahaleye gerek yoktur.
Akne Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Bağımlılık Yapar Mı?
Akne tedavisi sırasında doktorunuzun vereceği ilaçlar bağımlılık yapmaz. Sadece dozajının üzerinde alınırsa birtakım zararlar ortaya çıkabilir.
Akne Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tedavi süresi kişiden kişiye göre değişmektedir. Genel olarak orta ve şiddetli aknesi olan kişilerin tedavi süreleri 3 ay ila 6 ay arasında olmaktadır. Daha hafif bir şekilde aknesi olan kişilerin tedavi süreleri 1 ay kadardır.
Tedaviden Sonra Aknelerin Tekrarlama İhtimali Var Mı?
Yapılan tedavi sonrasında eğer doktorunuzun vereceği kremleri kullanmazsak, cilt bakımımıza özen göstermezsek, yağlı yiyecekleri çok tüketirsek, bol bol su içmezsek, cildimizi nemlendirmezsek ve ellerimizle cildimizi tahriş edersek aknelerin tekrar çıkma ihtimali çok fazladır. Bu yüzden tedavi sonrasında da uyulması gereken kurallara uymamızda fayda vardır.
Ağrılı Ve İltihaplı Sivilce Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Ağrılı ve iltihaplı sivilceler kişinin cildinde kalıcı hasarlar ve kalıcı izler bırakabilir. Kişinin psikolojik olarak yıpranmasına neden olur. Erken tedavinin başlatılması hasta için çok önemlidir.
Lazer Tedavisinin Cildimi Yakma İhtimali Var Mı?
Lazer tedavisi gelişmiş bir teknoloji sayesinde ciltte herhangi bir yanma, ağrı ve kızarıklık bırakmaz. Cildimizi yakmaz.
Sivilcelere Elle Müdahale Etmek Sakıncalı Mıdır?
Evet çok sakıncalı ve kesinlikle yapmamamız gereken bir durumdur. Sıkılan sivilceler iltihap kapabilir. Sıkılan sivilcelerin etrafından yeni sivilceler çıkar. Yağ beze sayısının da artacağından dolayı akne tedavi süresi uzar. Bu yüzden sivilceleri ellemek, sıkmak çok yanlıştır.
Akne Tedavisine Başlamak İçin Ergenlik Döneminin Bitmesini Beklemek Gerekir Mi?
Ergenlik döneminde çıkan sivilceler için ergenliğin geçmesi beklenmez. Ne kadar erken bir tedaviye başlanırsa kişi için o kadar iyidir.
Ne Tür Akneler Normal Kabul Edilir?
Ergenlik dönemlerinde çıkan sivilceler de normaldir fakat şiddeti fazla olduğundan dolayı tedavi isterler.
Akneler Bir Cilt Hastalığının Habercisi Olabilir Mi?
Tedavi edilmeyen akneler cilt rahatsızlığının başlangıcı şeklindedir. İleri seviyede olan ve uygun tedavisi yapılmayan kişiler de cilt kanserine bile neden olabilir. Bu yüzden düzenli bir tedavi almak gerekir.
Tedavi Süresince Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?
Tedavi sürecinde en önemli yapılmaması gereken durum ilaçların kullanım düzeyidir. Dozajını aşan kullanımlar kişide kalıcı bir şekilde hasar verebilir. Tedavi sırasında yüzümüze kimyasal madde kullanmamız izlerin kalmasına sebep olacaktır. Aknelerimizi ellerimizle sıkmamalıyız. Sıkılan akneler yağ bezelerine zarar vereceğinden dolayı tedavimiz ilerlemeyecek hale gelir.
Akne Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Zararlı Mıdır?
Akne tedavisi sırasında kullandığımız ilaçlar zararlı değildir. Sadece belli yan etkileri vardır. Bu yan etkiler eğer kişide görülürse ilacın dozajının düşürülmesi lazımdır. Dozajının üzerinde bir ilaç alımı olursa karaciğer kaybına bile neden olacaktır. Bu yüzden kullanılan ilaçlar doktorunuzun gözetiminde olmalıdır.
Akne Tedavisi Nasıl Yapılır?
Akne tedavisinde en çok kurutucu kremler tercih edilir. Sonrasında ise antibiyotik tedavisi gelir. Amaç iltihaplı yapıları ortadan kaldırarak cilt yüzeyini temizlemektir. Aknelerin başlıca beslenme sahası olan yağ dokularının da kurutucu kremlerle ortadan kaldırılması, aknelerin gerilemeye başlamasına sebep olur. Daha ileri uygulamalarda kimyasal peeling, lazerli akne tedavisi ve radyofrekans ile akne tedavisi seçenekleri bulunur. Tüm bu yöntemlere başvurulmadan önce mutlaka bir cildiye uzmanına başvurulmalıdır.
Akne Tedavisinde Leke Kalır Mı?
Akne tedavileri planlanırken ilk amaç cilt yüzeyinde en ufak bir iz dahi kalmamasıdır. Yanlış kullanım, yanlış yöntem ve diğer bazı faktörlere bağlı olarak ise cilt yüzeyinde bir miktar iz kalması mümkündür. Bu izler kalıcı hale geldiklerinde plastik cerrahi yöntemlerine başvurulması gerekir. En çok kullanılan yöntemler ise kimyasal peeling uygulamalarıdır. Sonrasında lazerle cilt yenileme uygulamaları gelir.