Bel Soğukluğu Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Bel Soğukluğu Hastalığı Kısırlığa Neden Olur Mu?
- Bel Soğukluğu İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri Bulunuyor Mu?
- Bel Soğukluğu İçin Hangi Bölüme Muayene Olmak Gerekir?
- Bel Soğukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Bel Soğukluğu Olan Hamile Kadınlarda Bebek Zarar Görür Mü?
- Bel Soğukluğu Gebelikte Nasıl Tedavi Edilir?
- Bel Soğukluğu Kimlerde Görülür?
- Bel Soğukluğu Tedavi Sonrası Ciddi Hasarlar Bırakabilir Mi?
- Bel Soğukluğu Enfeksiyonu Farklı Hastalıklara Neden Olur Mu?
- Bel Soğukluğu Tedavi Sonrası Ne Kadar Sürede Geçer?
Bel soğukluğu tedavisi dünya genelinde bakıldığında yılda 60 milyon kişiye uygulanan antibiyotik kullanımına bağlı bir tedavi yöntemidir. Hastalığın tedavisi kolay olsa da erken müdahale edilmediği sürece ciddi boyutlara ulaşabilir. Önemli olan hastaların semptomları fark ettiği anda doktora başvurmalıdır. Farklı yollarla bulaşan hastalık gereken tetkikler yapıldıktan sonra çiftlere uygulanır. Tedavinin en önemli adımı cinsel ilişkiye giren çiftlerin birlikte tedavi edilmesidir. Çiftler birlikte tedavi edilmediği sürece tam bir iyileşme sağlanması söz konusu değildir. Özellikle tek eşli kişilerde partnerin tedavi edilmesi önemlidir. Antibiyotik tedavisi ile doktorun önermiş olduğu bazı durumlar vardır. Tedavi süresince cinsel ilişkiden uzak durulması ve cinsel bölgenin nemlenmesini önlenmesidir. Hastalığın etkeni olan Neisseria Gonorrhoeae bakterisi nemli ortamlarda çoğaldığı için tedavi süresince cinsel bölgenin nemli olmamasına özen gösterilmelidir.
Bel Soğukluğu Tedavisi Hakkında
Bel soğukluğu tedavisinde erken teşhis edilmesi ve erken dönemde hastalığın tedavi edilmesi çok önemlidir. Erken dönemde tedavi edilmeyen hastalık geri dönüşü olmayan kalıcı hasarlar bırakabilir. Bel soğukluğu tedavisi antibiyotik kullanımı ile gerçekleştirilir. Hastalığın seyrine göre bazen kombine antibiyotikler kullanılabilir. Tedavinin asıl amacı vücuda bulaşan Neisseria Gonorrhoeae bakterisinin vücuttan atılmasıdır. Hastalığın etkeni olan bu bakteri son derece tehlikeli ve ölümcül bir bakteridir. Tedavi süresince doktorunuzun önermiş olduğu antibiyotiği düzenli olarak kullanarak aksatmamanız gerekir. Antibiyotik tedavisi saatinde uygulanması gereken bir tedavi olduğu için hastalar tedaviye gereken özeni göstermelidir. Erkekler kadınlara oranla daha erken belirti verdiği için tedaviye genellikle erken başlanır. Bir erkek bel soğukluğu teşhisi aldığında mutlaka kadın partnerini de tedavi ettirmelidir. Bel soğukluğu çiftlerin ikisinde de görülen bir hastalıktır. Çiftlerden biri tedavi edilmediği sürece hastalık tedavi bittikten sonra tekrar gelişir. Gonore bakterisi yıllar içerisinde kullanılan antibiyotiklere bağışıklık kazanarak tedavi sürecinin ilerlemesine neden olmuştur. Son yıllarda yapılan çalışmalar antibiyotiklerin tek başına işe yaramadığını mutlaka kür halinde antibiyotik tedavisi yapılması gerektiğini ispatlamıştır. Dünya genelinde yapılan çalışmalar ilerleyen dönemlerde bel soğukluğundan korunmak içi aşıya ihtiyaç duyulduğunu göstermiştir.
Bel Soğukluğu Nedir?
Cinsel ilişki sırasında akıntı yolu ile erkekten kadına ya da kadından erkeğe Neisseria Gonorrhoeae bakterisinin bulaşması ile oluşan hastalığa Gonore denir. Halk arasında bel soğukluğu olarak bilinir. Gonore ve nongonokoksik üretrit olmak üzere iki farklı şekilde incelenmelidir. En sık karşılaşılan tür ise Gonore üretrittir. Hastalık cinsel yollar ile bulaşır. Bakteri vücuda girdikten sonra kuluçka süresi başlar ve bu süre 2 ile 28 gün arasında değişebilir. Enfekte olduktan yaklaşık 4 ya da 5 gün içerisinde semptomlar görülmeye başlar. Hastalık genellikle kadın ve erkekten sperm şeklinde akıntının gelmesi ile belirti verir. Erkeklerde meydana gelen belirtiler ile kadınlarda oluşan belirtiler farklı olabilir. Erkeklerden kadınlara bulaşması daha kolaydır. Erkek hastalarda belirtiler daha erken dönemde başladığı için genellikle erken teşhis edilir. Bakteri kuru ortamda ve vücut dışında iki saniyeden fazla yaşayamadığı için hemen ölür. Hasta kişinin klozetini kullanmak ve eşyalarına dokunmak ile hastalık bulaşmaz. Gonore bakterisi nemli ve ıslak ortamlarda yaşayarak çoğalabilir. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre hastalık genellikle 15- 30 yaş arası genç insanlarda sıklıkla görülür. Hastalığın genç kişilerde görülme riskinin yüksek olması bilinçsiz ve korunmasız cinsel ilişkiden kaynaklanmaktadır. Dünya geneline bakıldığı zaman 25 saniye de bir genç bir kadın erkek partnerinden bu hastalık etkenini kapsamaktadır. Hastalık vücutta ciddi anlamda enfeksiyona neden olmaktadır. Vücutta bulunan farklı organların tutulumu söz konusu olduğu için hastalık ortaya çıkar çıkmaz gereken testler yapılmalı ve etkenin türü araştırılmalıdır. Doğru ve etkili bir tedavi geliştirebilmek için bakterinin türünün bilinmesi gerekir. Bakteriler genellikle üreme organları, idrar yolları, eklemler ve gözlerde tutulum gösterirler.
Bel Soğukluğunun Nedeni Nedir?
Gonore hastalığının asıl nedeni hastalık etkeni olan bakterinin farklı yollar ile vücuda alınmasıdır. Bununla birlikte bel soğukluğunun nedenleri;
- Korunmasız ve bilinçsiz bir şekilde cinsel ilişkiye girmek
- Birden fazla kişiyle cinsel ilişkiye girmek
- Enfekte olmuş kişinin vücut sıvıları ile doğrudan temas etmek ya da vücut sıvısının bulaşmış olduğu eşyalara dokunmak
- Cinsel ilişki sırasında kondom kullanılmaması ya da yanlış kondom kullanımı
Gonore gibi bulaşıcı hastalıkların nedenlerini ortadan kaldırılması için cinsel yaşa ulaşmış olan kişilerin cinsel ilişki ve üreme sağlığı eğitimlerini alarak bulaşıcı hastalıklar konusunda bilinçlenmesi gerekir. Bulaşıcı hastalıklar kişilerin sorunu değil toplumun sorunudur. Gonore etkeninin yayılmasının en önemli nedeni bilinçsiz ve kontrolsüz cinsel ilişkidir.
Bel Soğukluğu Bulaşıcı Mıdır?
Neisseria Gonorrhoeae bakterisi nemli ortamlarda yaşadığı ve çoğaldığı için vücut sıvıları ile çok kolay bulaşan bir enfeksiyon faktörüdür. Bel soğukluğu hastalığı cinsel ilişki sırasında çok kolay bir şekilde bulaşabilir. Etkenin bulaşıcılık özelliği nedeni ile dünya genelinde yayılımı da söz konusudur. İş ya da tatil için farklı ülkelere tatile giden kişilerin Gonore etkenini kapması çok kolaydır. Bu nedenle bu kişilerin bilinçlenerek dikkatli olmaları önerilir. Hastalığın tedavisi kolay olsa da bulaşıcılığını önlemek mümkün değildir. Hasta kişinin enfekte olan bölgesine dokunarak bile Gonore mikrobunu alabilirsiniz. Hasta bir anne doğum sırasında bebeğine de bulaşabilir. Bel soğukluğu cinsel ilişkiden yaklaşık bir hafta sonra belirti vermeye başladığı için kişi bu hastalık etkenini kaptığını fark etmez ve farklı insanlara cinsel ilişki yolu ile çok kolay bir şekilde bulaştırabilir. Bulaşıcı hastalıkların yayılmasını ve kendinize bulaşmasını önlemek için mutlaka korunmalısınız.
Kadınlarda Görülen Belirtileri Nelerdir?
Hastalığın genel belirtisi sperme benzeyen sarı renkli akıntıdır. Ancak kadınlarda meydana gelen belirtiler erkeklere göre farklıdır. Hastalığın belirtilerini anlamanın en net yolu kadın hastalara vajinal sitoloji uygulamaktır. Bu sayede hastalığın ne kadar ilerlediğini öğrenebilirsiniz. Hastalık semptomları kadınlarda gizli seyrettiği için belirti vermesi biraz zaman alabilir. Kadınlarda karşımıza çıkan hastalık belirtileri;
- Şüpheli cinsel ilişki sonrasında makattan ya da vajinadan sarı ve kötü kokulu akıntının gelmesi
- Regl dönemi dışında karın, kasık ve vajina bölgesinde şiddetli ağrıların oluşması
- Sarı veya yeşil renkte kötü kokulu akıntı oluşumu
- Dış genital bölgede ve anüs çevresinde yanma, kaşıntı ve şişliği meydana gelmesi
- Cinsel ilişki sırasında ve sonrasında uzun süre geçmeyen şiddetli ağrı
- Fallop tüpleri ve overlerin iltihaplanması ile devam eden pelvisin inflamasyonu
- Kasıklarda oluşan kramplar
- Rektum ve ağız bölgesinde gelişen enfeksiyonlar
Kadınlarda oluşan bu belirtiler kendilerini gösterdiği anda mutlaka tedavi edilmelidir. Tedavi edilmezse vücutta yayılarak farklı bölgelerin enfeksiyonuna neden olabilir. Özellikle overleri tutarak kadınlarda infertiliteye neden olur. Dış gebelik gibi karmaşık gebeliklerin oluşum nedenidir. Kadınlarda iç genital organların şeklinin değişmesine de neden olabilir. İç genital organlara bulaşan enfeksiyon karın boşluğuna doğru hızlı bir yayılım gösterebilir. Kadınlarda bel soğukluğuna yakalanmanın en büyük dezavantajı kolay yayılım göstermesidir. Kadınlarda görülen vakaların %50’ si asemptomatik olduğu için hastalık genellikle yayılım gösterdikten sonra belirti verir.
Erkeklerde Görülen Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde görülen bel soğukluğu hastalığı erken dönemde belirti verir. Cinsel ilişki sonrasında yaklaşık olarak bir hafta içerisinde tüm belirtiler görülmeye başlar. Bu nedenle hastalığın teşhis edilmesi daha kolaydır. Erkek hastalarda görülen belirtilere bakacak olursak;
- Penisten gelen beyaz, yeşil ve sarı renkte kötü kokulu akıntı
- Testislerin zamanla şişmesi
- İdrar yaparken yanma ve ağrı oluşumu
- Anal bölgede kaşıntı ve kızarıklık
- Penisle birlikte makattan kan ve akıntı gelmesi
- Konstipasyon gelişmiş gibi kanlı dışkı oluşumu
- Boğaz enfeksiyonu ve lenf bezlerinde şişlik
- Sık sık idrara çıkıldığı halde çok az idrar gelmesi
Hastalık belirtiler fark edilir edilmez yine tedavi edilmelidir. Aksi halde meni yolları iltihaplanır ve erkeklerde de kısırlık görülür.
Bel Soğukluğu Tedavi Türleri
Hastalık kolay bulaşan ve yayılan bir etkene sahip olsa da düzenli ve doğru tedavi yöntemi ile kolayca tedavi edilmesi mümkündür. Tedavi sürecine giren bir hastanın ilk yapması gereken tedavi bitene kadar cinsel ilişkiye girmemesidir. Hastalığın iyileştirilmesi ve farklı bir kişiye bulaştırmaması için bu önemli bir kuraldır. Hastalık belirtileri görüldükten sonra mikrobun türü tespit edilir ve gereken uygun antibiyotik başlanır. Bakterilerin neden olduğu bir hastalık olduğu için antibiyotik tedavisi ile olumlu sonuçlara ulaşılır. Hastanın ve hastalığın durumuna göre intramüsküler ya da oral yollar ile uygulanan antibiyotikler reçete edilir. Son yıllarda antibiyotik tedavisinin olumsuz sonuçlanmaya başlandığı gözlenmiştir. Bu gibi vakalarda doktorlar antibiyotik çeşidini değiştirerek farklı tedavi uygulayabilirler. Hastalığın tedavisi için bitkisel yöntemlere başvurulması uzman doktorlar tarafından önerilmemektedir.
Antibiyotik Tedavisi
Maruziyetin oluştuğu ilk 24 saat içerisinde hastalık etkeninin türü belirlenir ve türe uygun olan etkili bir antibiyotik başlanır. Antibiyotikler hastaya genellikle intramüsküler olarak verilir. Oral yoldan alınan antibiyotiklerin bakteriye çok fazla etki etmediğini ve bakterilerin direnç kazandığını göstermiştir. Günde 2x1 intramüsküler yoldan uygulanmak şartıyla 7 gün süren bir tedavidir. Hastaların antibiyotik dozlarını aksatmadan saatlerine uygun olarak yaptırmaları gerekir. Antibiyotik dozunda kullanılmaz ya da yarım bırakılırsa bakteriler direnç kazanır ve tedaviden beklenen cevap alınamaz.
Bakteriye etki edebilen antibiyotikler Seftriakson ve üçüncü kuşak sefalosporin grubu antibiyotiklerdir. Hastalığın tedavisi için çiftler aynı anda antibiyotik tedavisi görmelidir. Gonore için en çok tercih edilen antibiyotikler streptomisin, azitromisin, sefiksim, sefiksim ve doksosiklindir. Son yıllarda görülen bakteri türleri antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiği için genellikle kombine antibiyotik tedavisi önerilmektedir. Tedavi için uygun antibiyotik ve antibiyotiğin dozu bakterilerin hangi organı tuttuğu ile belirlenir. Organ tutulumuna uygun antibiyotik verilmesi çok önemlidir. Tedavi için hangi antibiyotiğin hangi dozda kullanılması gerektiğine doktorun karar vermesi gerekir. Antibiyotik tedavisi bittikten sonra hastadan tekrardan bazı testler istenir. Bakterilerin antibiyotiklere cevap verip vermediği araştırılır.
Bel Soğukluğu Aşısı
Gonore mikrobu yıllar geçtikçe antibiyotiklere karşı direnç kazanmaya başlamış ve antibiyotik tedavisinin olumsuz sonuçlanmasına neden olmuştur. Yapılan çalışmalardan sonra bakterilere karşı daha güçlü hale getirilen antibiyotikler kullanılsa da uzmanlar hastalık için bel soğukluğu aşısı geliştirilmesine karar vermişlerdir. Aşı geliştirilip aşılama takvimine dahil ederek gençlerde kalıcı koruma sağlanması öngörülmüştür. Aşı üretilirse çocukluk dönemi aşı takviminin içerisine dahil edilebilir. Okul çağında uygulanan okul aşıları ile yapılarak hastalığa karşı koruma sağlanabilir.
Bel Soğukluğu Tedavi Öncesi
Bel soğukluğu semptomları fark edildiği zaman hiç vakit kaybetmeden uzman bir doktora başvurulmalıdır. Hastalıkta organ tutulumu söz konusu olduğu için erken teşhis ve tedavi edilmesi son derece önemlidir. Genç insanlarda görülme sıklığı fazla olduğu için hastalığın etkilediği kitle yine gençlerdir. İlerleyen dönemlerde çocuk sahibi olma isteklerinden mahrum olabilirler. Bu gibi ciddi problemler yaşanmaması için erken dönemde tedavi edilmelidir. Hastalığın belirtileri diğer bulaşıcı hastalıklara benzediği için tedavi öncesinde yapılacak tetkikler ve fiziki muayene doğru teşhisin konulabilmesi için çok önemlidir.
Fiziki Muayene
Gonore semptomları ile doktora başvuran kişiye ilk önce hangi semptomlar ile karşılaşıldığı sorgulanır. Doktor tarafından genital organlarda meydana gelen değişiklikler değerlendirilir. Akıntının olduğu yerlerde kızarıklık ya da şişlik varsa değerlendirilir. Kızarıklık ilk aşamada çok küçük bir bölgede görülürken ilerleyen günlerde tüm genital organları kaplayabilir. Hastanın genel şikayetleri sorgulanır. Hastanın şikayetleri öğrenildikten sonra kesin tanı konulabilmesi için bazı tetkikler istenir. Kan ve idrar tahlilleri, kadın hastada serviks kültürü erkek hastalarda idrar borusu kültürü istenir. Hastalardan istenen bir tetkikte boğaz ve anüs kültürüdür. Tahlillerin istenme nedeni genellikle organ tutulumu olup olmadığını anlamaktır.
Kan ve İdrar Tahlilleri
Bel soğukluğu belirtileri bulunan kişilerden kan ve idrar örneği alınarak Gonore testine bakılır. Hastada bulunan enfeksiyon değerlerine bakılır. Hastalığın kesin tanısını koymak için tahlillerin yapılması gerekir. Tahlil sonuçlarının pozitif olması hastalık etkeni ile enfekte olduğunuz anlamına gelir. Enfeksiyon bulguları bakterilerin varlığı yapılan tahliller sonucunda ortaya çıkmaktadır. Test sonuçlarınıza göre antibiyotik kürü uygulanır.
Kadınlarda Serviks (Rahim Ağzı) Kültürü
Serviks kültürü servisit olan kadınlarda enfeksiyonun nedenini öğrenmek için istenen kültürdür. Özellikle Gonore ve klamidya gibi bakteri varlığında oluşan akıntılardan örnek alınır ve bu numuneler laboratuvarda incelenir. Serviksten alınan numunelerde mikroskop altında inceleme yapılarak var olan mikrobik etkenler araştırılır. Gonore şüphesi olan kadınlardan alınan numunelerde de Gonore etkeni aranır. Hastalığın tanısı için önemli bir kültürdür.
Erkeklerde İdrar Borusu Kültürü
İdrar yaparken yanma, kötü kokulu akıntı ve peniste kızarıklık şikâyeti ile gelen hastalara enfeksiyon nedenini bulmak için uygulanan bir tetkiktir. Hastadan alınan numune laboratuvarda mikroskop yardımı ile incelenir ve hastalık etkeni tespit edilir. Özellikle Gonore şüphesi taşıyan kişilerde kan ve idrar tahliline ek olarak kesin tanı amaçlı uygulanan bir yöntemdir. Bakterileri tespit etmek amacı ile sıklıkla kullanılır.
Boğaz ve Rektum (Anüs) Kültürü
Neisseria Gonorrhoeae bakterisi rektum ve boğaz gibi organ tutulumlarına neden olabilen bir bakteridir. Özellikle ilerlemiş hastalık etkeninde sık olarak karşılaşılır. Bu nedenle bel soğukluğu şikâyeti ile gelen hastalardan boğaz ve anüs kültürü isteyerek enfeksiyonun yayılma gösterip göstermediği araştırılır. Kulak çöpüne benzeyen boğaz kültürü çubuğu ile örnek akıntı alınır. Alınan numune lam üzerine sürülerek mikroskop altında incelenebilir. Bel soğukluğu çok nadirde olsa sadece boğaz bölgesinden belirti verebilir. Fiziki muayenede rektumun giriş bölgesinde kızarıklık ve şişlik görülürse gonorenin rektumu tuttuğu düşünülür ve anüs kültürü istenir. Özellikle anal ilişkilerde erken dönemde rektum tutulumuna neden olabilir.
Bel Soğukluğu Tedavi Sonrası
Antibiyotik tedavisi ile iyileşme sağlanan hastaların iyilik halini sürdürebilmesi ve tekrar enfeksiyon ile karşılaşmamaları için bazı kurallara uymaları gerekir. Antibiyotiklere karşı dirençli hale gelen bakteriler dikkat edilmediği sürece tekrardan enfeksiyona neden olabilir. Tedavisi biten kişiler tekrar tahlil yaparak bakterilerden tamamen kurtulduklarından emin olmalıdırlar. Cinsel yollarla bulaşan bir hastalık olduğu için kişiler tedavi sonrasında cinsel hayatlarında çok dikkatli olmalıdırlar. Hastalıktan korunmak için tek eşli cinsel ilişki ya da kondom gibi önlemler almalıdırlar. Gonore hastalığına bir kere yakalanan bir kişinin bir daha aynı hastalık etkeniyle karşılaşmaması gibi bir durum söz konusu değildir. Tedaviden sonraki hafta yine aynı hastalık etkeni bulaşabilir. Bu nedenle cinsel yaşamınızda kendinizi korumalı ve gerekli tüm önlemleri almalısınız. Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar birbirlerinin etkenleri taşıyabilir. Gonore olan bir kişide farklı cinsel yolla bulaşan hastalıkların görülme ihtimali çok yüksektir. Bu gibi hastalıklar toplumun yapısına zarar verdiği için cinsel yaşa ulaşmış kişilerin bu hastalıklar ile ilgili bilinçlendirilmesi çalışmaları yapılmalıdır.
Tek Eşli Cinsel İlişki
Cinsel hayatında çok eşli olan kişiler cinsel yolla bulaşan hastalıkların hepsine karşı büyük bir risk taşımaktadırlar. Özellikle Gonore etkenin yayılım hızı önceki yıllara oranla 10 kat daha fazla artmaktadır. İnsanlar bulaşıcı hastalık taşıdıklarının farkında olmadan sizinle birlikte olabilir bu durumda sizi enfeksiyona karşı açık bir hedef haline getirir. Sağlığınızı korumak ve bulaşıcı hastalıklara karşı önlem alabilmek için tek eşli bir cinsel hayat önerilir. Gonore, AİDS, Hepatit gibi birçok hastalık toplumda çok eşli cinsel ilişki tarafından hızla yayılış göstermektedir. Genellikle tedavisi zor ve erken dönemde belirti vermeyen bu hastalıklar yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Tek eşli cinsel yaşam sizi bulaşıcı hastalıklara karşı korur ve hayati tehlikeye neden olan bakteri ve virüslerden uzak durmanızı sağlar.
Cinsel İlişkide Kondom Kullanımı
Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar dışarıdan bakılarak anlaşılamayan ve genellikle taşıyıcı olan kişinin bile hastalık etkenine sahip olduğunu bilmediği hastalıklardır. Vücutta var olan bulaşıcı hastalık mikrobu cinsel ilişki sırasında meni ile partnerlerden birbirlerine geçiyor. Özellikle çok eşli cinsel hayatı olan kişiler tek eşli kişilere oranla daha fazla risk altındadır. Dünya sağlık örgütünün yapmış olduğu araştırmalara göre cinsel ilişki sırasında kullanılan kondom mikropların taşınmasını önlediği için bulaşıcı hastalıkların toplum içerisinde yayılmasını önlediği tespit edilmiştir. Kendinizi ve partnerinizi bulaşıcı hastalıklara karşı korumak için mutlaka kondom kullanmalısınız. Tek eşli cinsel hayatı olan kişiler partnerinin temiz olduğundan ve hastalık taşımadığından emin olsa bile bulaşıcı hastalıklara karşı risk altında olabilir.
Sık Sorulan Sorular
Günümüzde çok sık yaşanan Gonore hastalığı hakkında en çok sorulan soruları sizler için cevapladık.
Bel Soğukluğu Hastalığı Kısırlığa Neden Olur Mu?
Hastalık organ tutulumuna neden olabilen bir enfeksiyon çeşididir. Kadınlarda overlerin tutulumunu yaparak erken dönemde tedavi edilmediği sürece infertiliteye neden oluyor. Over tutulumunda overlerin aşırı derecede enfeksiyona maruz kalmasıyla yumurta üretimi bir süre sonra durabilir. Kadınlarda tutulum gösteren ilk bölge genellikle overlerdir. Erkeklerde ise meninin bulunduğu torbaların enfeksiyonuna neden olarak bir süre sonra yoğun enfeksiyon oluşturarak spermleri öldürüyor. Gonore enfeksiyonunun en önemli komplikasyonu kısırlıktır. Kadın ve erkek hastalarda erken teşhis kısırlık oluşumunu önlemek için büyük önem taşımaktadır. Pelvik inflamatuar ve sperm tüpünün inflamasyonu sonucunda infertilite kaçınılmazdır.
Bel Soğukluğu İçin Bitkisel Tedavi Yöntemleri Bulunuyor Mu?
Günümüzde kanser hastalığının yaygınlaşması insanları doğal beslenme ve hastalıklara karşı doğal tedaviler bulmaya sevk etmiştir. Organik yaşam tarzını seçerek ilaç kullanımına karşı gelen kişiler hastalıkların tedavisini bitkilerde aramaktadırlar. Bel soğukluğu tedavi içinde bazı bitkisel yöntemler geliştirilmiştir. Sarımsak, kekik yağı ve zeytin yaprağı gibi çözümler sunulmaktadır. Sarımsağın doğal antibiyotik olarak anlatıldığını ve birçok faydasının bulunduğunu söyleyebiliriz. Birçok faydası olsa da sarımsak mikropların vücuttan atılmasında tek başına spesifik bir tedavi yöntemi değildir.
Zeytin yağı ve kekik yağı vücudun metabolizmasını hızlandırarak vücutta bulunan toksik maddelerin atılmasına yardımcı olur. Bu etkide tek başına Gonore bakterisi gibi güçlü bir bakterinin vücuttan atılmasına yardımcı olamayabilir. Neisseria Gonorrhoeae gibi çok güçlü bakterilerin neden olduğu ve tedavi edilmediği sürece ciddi hasarlara yol açan bel soğukluğu gibi hastalıkların mutlaka uzman doktorlar tarafından gereken tahliller yapılarak tedavi edilmesi hayati önem taşımaktadır. Bitkisel ilaçlar ile evde kendi kendinize tedavi uygulamanız hastalığın ilerlemesine ve geri dönüşü olmayan hasarların oluşmasına neden olabilir.
Bel Soğukluğu İçin Hangi Bölüme Muayene Olmak Gerekir?
Bel soğukluğu için erkek hastalar üroloji doktoruna giderken kadın hastalar kadın doğum uzmanına danışabilirler. Özellikle fiziki muayene için doğru doktora gidilmesi önemlidir. Doktor tarafından yapılması gereken tüm ürolojik testler istenir ve bir an önce hastalığın tedavisine başlanır. Hamilelik döneminde bulaşıcı hastalığa yakalanan kadınlar bulaşıcı hastalıklar konusunda kendini geliştirmiş uzman kadın doğum doktorları tarafından takip edilmelidir. Hamilelik döneminde anne ve bebeğin birlikte tedavi edildiği unutulmamalıdır.
Bel Soğukluğu Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Hastalık genital bölge dışında göz, eklemler, boğaz ve rektum gibi vücudun farklı bölgelerini etkileyebildiği için tedavi edilmezse tüm vücuda yayılarak ciddi enfeksiyon oluşumuna yol açar. Özellikle göz tutulumu yaptığı zaman görme kaybına bile neden olabilir. Tedavi edilmediği sürece körlük, kısırlık, mide problemleri ve bağırsak sisteminin bozulması gibi ciddi vakalar ortaya çıkabilir. Bel soğukluğu tedavisi kolay bir hastalık olsa da mutlaka ciddiye alınmalı ve zaman kaybetmeden tedavi edilmelidir. Hastalık erken dönemde tedavi edilirse organ tutulumu görülmez. Tedavisi kolay şekilde yapılır.
Bel Soğukluğu Olan Hamile Kadınlarda Bebek Zarar Görür Mü?
Hamilelikte Gonore enfeksiyonu kapan bir kadının bebeği hamilelik esnasında zarar görmese bile doğum sırasında bu bakteriler bebeğin vücuduna bulaşarak bebekte kötü kokulu akıntı ve körlüğe neden olabilir. Bu nedenle hamileler doğumdan önce mutlaka uzman bir kadın doğum doktoru tarafından düzenli takip altında tedavi edilmelidir. Hastalık etkeni doğumdan önce vücuttan uzaklaştırılmalı ve bebekte oluşabilecek zararlar önlenmelidir. Hamilelik süresince bazı dönemlerde cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Hamilelikte sağlıklı bir cinsel ilişki geçirmek için yine doktorunuza danışmalısınız.
Bel Soğukluğu Gebelikte Nasıl Tedavi Edilir?
Gebelikte bel soğukluğu teşhisi konan bir kişiye yine antibiyotik tedavisi uygulanır. Gonorenin tek tedavisi antibiyotiktir. Hastalık tedavi edilmediği sürece düşük riski oluşturacağı ve doğum sırasında bebeğe bulaşacağı için mutlaka tedavi edilmesi gerekir.
Bel Soğukluğu Kimlerde Görülür?
Bel soğukluğu cinsel ilişki yaşayan herkeste görülebilir. Ancak bazı kişiler diğer insanlara oranla daha fazla risk altındadır. Bunlar korunması ilişkiye girenle, çok eşli cinsel hayatı olan kişiler, farklı ülkelerde farklı insanlar ile ilişkiye girenlerdir. Günümüzde çok eşli cinsel ilişki hayatı artmaya başladığı için cinsel yolla bulaşan hastalıklarda yayılmaya başlamıştır.
Bel Soğukluğu Tedavi Sonrası Ciddi Hasarlar Bırakabilir Mi?
Tedavi için geç kalınmış ise ya da hasta tedavi süresince antibiyotiklerini düzenli kullanmamış ise ciddi ve kalıcı hasarlar kalabilir. Bulaşıcı hastalıkların tedavisinde düzenli ilaç kullanımı ve doktorun önerilerine uymak hayat kurtarır. Bu nedenle bulaşıcı hastalığınız var ise mutlaka doktorlarınızın tavsiyelerine uyum sağlamalısınız.
Bel Soğukluğu Enfeksiyonu Farklı Hastalıklara Neden Olur Mu?
Cinsel yollarla bulaşan hastalıklar genellikle farklı enfeksiyonlara da neden olmaktadır. Bu nedenle Gonore gibi cinsel yolla bulaşan bir hastalığınız varsa mutlaka diğer enfeksiyon riskleri içinde tahliller yaptırarak araştırmalısınız.
Bel Soğukluğu Tedavi Sonrası Ne Kadar Sürede Geçer?
Bel soğukluğu bakteri kaynaklı bir hastalık olduğundan dolayı tedavi antibiyotikler ile sağlanır. Antibiyotik tedavisinin süresi de hastaya ve hastalığın boyutuna göre değişir. İyileşme süresi yani bel soğukluğunun tamamen geçme süresi ise antibiyotik tedavisinin tamamlanmasına bağlıdır. Antibiyotik tedavisi tamamlandıktan bir hafta kadar sonra hastalık tamamen ortadan kalkar. Tekrar cinsel ilişkiye girmeden önce mutlaka kültür testi yapılarak bakterilerin yok olduğu tespit edilmelidir.