Dudak Şişmesi Tedavisi
Deri dokusunda sıvı birikirse veya altta yatan bir iltihap varsa dudaklar şişebilir. Bu dudakların normalden daha büyük görünmelerine neden olur. Şişmiş dudakların normal karşılanan durumlardan potansiyel tehlikeye kadar değişen çeşitli nedenleri vardır.
Dudak şişmesi ile uyanmak, özellikle bir gün önce açık bir ağız yaralanması yaşanmadıysa endişe verici bir sorun olabilir. Ağızda ani travmaya ek olarak, sabahları şişmiş dudakların ortaya çıkmasına neden olabilecek birkaç genel durum vardır. Bunlar, çeşitli alerjik reaksiyonların yanı sıra cildi, sinirleri veya yüz kaslarını etkileyen tıbbi durumları içerir. Dişlere yapılan müdahaleler ayrıca dudaklarınızın şişmesine neden olan iltihapları da tetikleyebilir.
Nedene bağlı olarak, dudak şişmesi birkaç saatten fazla sürebilir. Bu, hiçbir sorun belirtisi olmadan yatağa gidebileceğiniz ve çok farklı görünüp hissederek uyanabileceğiniz anlamına gelir. Bunun nedeni açık değilse, başka belirtiler aramanız veya neye maruz kalmış olabileceğinizi tekrar düşünmeniz gerekebilir.
Dudak Şişmesi Tedavisi Hakkında
Dudak şişmesi başlı başına bir sorun olmaktan çok başka durumların belirtilerinden biri olarak ortaya çıkar. Buna neden olabilecek sorunlar birbiriyle alakasız ve çok çeşitlidir. Dudak şişmesine neden olan durumların çoğunun acil tedaviye ihtiyacı yoktur. Ancak başka bir şey olmadığından emin olmak için doktora görünmek faydalı olur.
Dudak şişmesine neden olabilecek birçok ciddi hastalık da vardır. Örnek vermek gerekirse anafilaksi, şişmiş dudaklara neden olabilecek ciddi bir alerjik reaksiyondur. Herhangi bir tipte bir alerji anafilaksiye neden olabilir ve bir alerjene rastladıktan sonra dakikalar veya yarım saatten fazla bir süre içinde ortaya çıkabilir. Buna bazen anafilaktik şok denir, çünkü bağışıklık sisteminizin vücudunuzu şoka girmeye neden olabilecek kimyasal maddeler ile doldurmasına neden olur. Bu durum düşük kan basıncı, hava yollarının daralması, dil ve boğaz şişmesi gibi semptomlara neden olur.
Dudaktaki şişkinliğe eşlik eden diğer belirtiler durumun ciddiyeti hakkında bilgi verebilir. Başka bir belirti yoksa dahi, sebebi anlaşılamıyor ve birkaç gün içinde geçmiyorsa doktora başvurmak önerilir. Doktor dudak şişmesinin tedavisini başlatabilmek için önce bunun nedenini bulmak durumundadır.
Dudak Şişmesi Nedir?
Dudaklarda değişik nedenlerle sıvı birikirse veya bir iltihap varsa, diğer bölgelerdeki gibi bu dokularda da şişme oluşur. Dudak şişmesi kendi başına bir hastalık değildir. Altta yatan bir durumun belirtisidir. Bu durum normal, geçici ve hafif olabileceği gibi ciddi bir hastalık da olabilir. Buna neden olan duruma göre şişliğin yeri, şekli ve hissi de değişir.
Şişmeye neden olan etken, ağza alınan bir darbe veya bölgenin kesilmesi gibi bir yaralanma ise, travmanın çoğuna maruz kalan dudak en fazla şişen bölge olur. Diş işlemlerinden önce dudağa iğne uygulandıysa etkilenen dudak ertesi sabah şişebilir.
Sadece alt dudağı etkileyen şişme sorunu keilitis glandularis isimli nadir hastalık olabilir. Bu, yetişkin erkekleri diğer gruplardan daha fazla etkileme eğiliminde olan nadir bir enflamatuar hastalıktır. Aynı zamanda dudak kanseri ile de ilişkilidir. Granülomatöz keilitis olarak adlandırılan benzer bir sorun da üst dudağı şişiren bir başka nadir enflamatuar durumdur. Benzer şekilde melkersson-rosenthal sendromu alt dudaktan ziyade üst dudağın şişmesine neden olur.
Dudak şişkinliğiniz bir dudağın bir tarafıyla sınırlıysa, muhtemelen ağzınızın o kısmının yaralanmasından veya o yerde bir kist veya başka bir büyümenin varlığından kaynaklanıyor olabilir. Uyanıp bunu fark ederseniz, ağzınızı dikkatlice inceleyin ve bir tarafın şişmesine neden olabilecek şeyleri arayın veya hissedin.
Diğer etkenlerin de ağzınızın bir tarafının diğerinden farklı görünmesine neden olabileceğinin farkında olmalısınız. Uyanırsanız ve ağzınızın bir tarafı sarkıyorsa, aşırı sersemleşirseniz veya konuşmayla ilgili sorun yaşıyorsanız, felç belirtisi olabilir.
İnme geçirmiş olabileceğinizi düşünüyorsanız hemen hastaneye gidin. Bell’in felci, yüz sinirlerinin yaralanması veya yanması sonucu oluşan geçici bir durumdur. Ayrıca yüz kaslarını felç edebilir. Herhangi bir felç acil bir durumdur ve doktor tarafından değerlendirilmelidir. Ancak, Bell’in felci hayati tehlike oluşturan bir durum değildir.
Dudakların şişmesinin birkaç nedeni vardır, ancak çoğu durumda bunlar ciddi değildir. Kendi kendine kaybolması olasıdır. Dudak şişmesine ciddi belirtiler eşlik ediyorsa doktora görünmek gerekir. Bununla birlikte dudak şişmesi vakalarının çoğu acil müdahale gerektirmez ve çoğu zaman birkaç gün içinde kendiliğinden iyileşir. Şişmiş dudakların altta yatan nedenini tespit etmek gerekir. Alerji gibi tedavi gerektiren bir durum varsa doğru tanı için doktora görünmek gerekir.
Dudak Şişmesi Nedenleri Nelerdir?
Dudaklar altta yatan bir iltihaplanma ya da dudak derisinin altında bir miktar sıvı birikmesi ile şişkinleşir.
Küçük cilt sorunlarından şiddetli alerjik reaksiyonlara kadar bir çok şey dudak şişmesine neden olabilir.
Bazı alerjiler, yaygın alerjilerden ender görülen genetik durumlara kadar dudaklarınızın şişmesine neden olabilir. Altta yatan sebebi bulmak için bir doktora baş vurmak gerekir. Böylece gelecekte onu tedavi edebilir veya önleyebilirsiniz. Bu arada, ibuprofen gibi reçetesiz satılan anti- inflamatuar ilaçların alınması şişliğin azalmasına yardımcı olabilir.
Alerjik Reaksiyonlar
Alerjiler vücudunuzun belirli maddelere verdiği reaksiyondur. Alerjisine sahip olduğunuz bir şeyle karşılaştığınızda, vücudunuz histamin denilen bir kimyasal üretir. Histamin salgılanması hapşırma, cilt kaşıntısı ve iltihaplanma gibi klasik alerji semptomlarına yol açabilir. Bu iltihap şişmiş dudaklara neden olabilir. Birkaç tür alerji vardır ve bunların hepsi dudaklarınızın şişmesine neden olabilir.
Çevresel alerjiler: Ortamdaki maddelere alerjik reaksiyon gösterebilirsiniz. Bunlar genellikle kaçınılmazdır ve polen, küf sporları, toz ve evcil hayvan tüyleri gibi maddelerden kaynaklanır. Çevresel alerjiler vücudun diğer bölümlerinde şişme, hırıltılı nefes, kurdeşen, egzama, hapşırma, burun tıkanıklığı gibi belirtilere neden olur. Neye alerjik olduğunuzu belirlemek için cilt veya kan testleri yapılabilir. Sonuçlara dayanarak, reçetesiz satılan veya reçeteli bir antihistamin önerilebilir.
Yiyecek alerjisi: Yiyecek alerjileri şişmiş dudakların yaygın bir nedenidir. Amerikan Allerji, Astım ve İmmünoloji Koleji'ne göre, yetişkinlerin yaklaşık yüzde 4'ü ve çocukların yüzde 6'sı gıda alerjisine sahiptir.
Şişlik genellikle alerjiniz olan bir şeyi yediğiniz anda başlar. Birçok yiyecek özellikle yumurta, fındık, süt ve kabuklu deniz ürünleri gibi yiyecekler alerjileri tetikleyebilir. Yiyecek alerjileri yüzün ve dilin şişmesi, baş dönmesi, yutma sıkıntısı, mide bulantısı, karın ağrısı, öksürme, hırıltı gibi belirtilere yol açabilir. Yiyecek alerjilerini tedavi etmenin tek yolu, hassas olduğunuz yiyeceklerden uzak durmaktır. Yemek yedikten sonra dudaklarınız şişerse, bir yemek günlüğü tutun ve sahip olduğunuz alerji semptomlarını not edin. Bu, alerjinize neyin sebep olduğunu anlamanıza yardımcı olabilir.
Diğer alerjiler: Böcek ısırmaları veya sokmaları da şişmiş dudaklara neden olabilir. Arılara alerjiniz varsa, sokulduktan sonra vücudunuzda şişme olabilir. Difenhidramin (Benadryl) gibi hızlı etkili bir alerji ilacı, bir böcek ısırığı veya sokmasından sonra şişliğin ve kaşınmanın azaltılmasına yardımcı olabilir. İlaç alerjileri de şişmiş dudaklara neden olabilir. İlaç alerjilerinin en yaygın nedenlerinden biri penisilindir. İnsanların yaklaşık yüzde 10'unun bu yaygın antibiyotiğe alerjisi olduğu biliniyor. İlaç alerjilerinin diğer olası nedenleri arasında diğer antibiyotik türleri, steroid olmayan antienflamatuar ilaçlar ve antikonvülsanlar bulunur. Kanser tedavisi gören bazı insanlar da kemoterapi ilaçlarına alerjisi olduğunu far ediyor. İlaç alerjilerinin diğer belirtileri arasında döküntü, kurdeşen, hırıltı, şişme, kusma, baş dönmesi gibi durumlar vardır. Gıda alerjileri gibi, ilaçlara karşı alerjik reaksiyonları tedavi etmenin en iyi yolu bunlardan kaçınmaktır.
Anafilaksi
Ciddi alerjik reaksiyonlar anafilaksi denilen akut bir alerjik reaksiyon şeklinde meydana gelebilir. Anafilaksi şiddetli olduğunda, kişi anafilaktik şoka maruz kalabilir. Bu reaksiyon tehlikeli ve ölümcül olabilir. Bazı insanlar anafilaksi yaşayana kadar bir şeye alerjileri olduğunu bile fark edemezler. Çalışmalara göre beş grup anafilaksi belirtisi vardır:
- Nefes: Hırıltılı nefes alma, nefes darlığı, göğüs ağrısı, yutma zorluğu, tıkanık burun.
- Sirkülasyon. Soluk veya mavi cilt, zayıf nabız, baş dönmesi, düşük kan basıncı.
- Cilt: Kurdeşen, şişme, kaşıntı, sıcaklık, kızarıklık.
- Mide (karın): Bulantı, kramplar, kusma, ishal.
- Diğer: Kaygı, baş ağrısı ve kaşıntılı kırmızı gözler.
Anafilaksi acil tıbbi tedavi gerektirir. İlk müdahale şekli bir doz epinefrin enjekte etmek ve daha sonra acil servise ulaşmaktır. Anafilaksi, anında tedavi gerektiren bir sorundur. Müdahale sırasında bir epinefrin enjeksiyonu yapılması gerekir. Alerjiniz olduğunu biliyorsanız, yanınızda taşıyabileceğiniz portatif bir epinefrin enjeksiyonu için reçete almak konusunda sağlık uzmanınızla görüşün. Yakın arkadaşlarınızın, iş arkadaşlarınızın ve aile üyelerinin anafilaksi belirtilerini tanıdıklarından ve epinefrin kullanmalarını bildiklerinden emin olun.
Anjioödem
Anjiyoödem cildin altında derin şişmeye neden olan kısa süreli bir durumdur. Alerjiler, alerjik olmayan ilaç reaksiyonları veya kalıtsal durumlar buna neden olabilir. Şişlik, vücudunuzun herhangi bir bölümünü etkileyebilir, ancak dudaklarda veya gözlerde oluşması en yaygın olanıdır. Anjioödemin diğer semptomları şunları içerir:
- Kaşıntı
- Ağrı
- Kurdeşen
Anjiyoödem belirtileri genellikle 24 ila 48 saat sürer. Antihistaminikler, kortikosteroidler veya epinefrin enjeksiyonları ile tedavi edilir. Doktorunuz anjiyoödemin nedeni ve ciddiyetine göre doğru ilacı belirlemenize yardımcı olabilir. Antihistaminikler alerjiye bağlı anjiyoödem için iyi çalışma eğilimindedir.
Alerjik olmayan ve kalıtsal anjiyoödem genellikle kortikosteroidlere iyi yanıt verir.
Cilt Sorunları ve Enfeksiyonlar
Dudakların üzerindeki veya yakınındaki sivilceler bazen geçici olarak dudak şişmesine neden olabilir.
Kistik sivilceniz varsa şiddetli şişlik oluşabilir. Bu ciddi sivilce türü, vücudun herhangi bir yerinde büyük lezyonlara neden olabilir.
Ağız çevresindeki uçuk enfeksiyonları ve coxsackievirus kabarcıkları da dudakların şişmesine neden olabilir. Bu değişiklikler bir virüsün belirtileridir ve virüs vücudunuzda çok daha uzun bir süredir mevcut olsa bile etkisi o anda ortaya çıkmış olabilir.
Gününüzü uygun cilt koruyucusu olmadan güneş altında geçirdiyseniz, ciddi güneş yanığı ile uyanabilirsiniz. Dudaklarınız güneşte yanarsa şişebilir ve çatlayabilir. Neyse ki, güneş yanığının dudaklar ve diğer yerlerdeki etkileri genellikle birkaç gün içinde azalır. Keilitis olarak bilinen yaygın bir bakteriyel cilt enfeksiyonu, dudakların veya enfekte olmuş vücudun herhangi bir bölümünün şişmesine neden olabilir.
Yaralanma
Yüzünüze, özellikle ağzınıza veya çenenize bağlı yaralanmalar dudak şişmesine neden olabilir. Yüz yaralanmalarının nedenleri arasında kesilmeler, dudakların yanlışlıkla ısırılması, yanıklar ve alınan darbeler yer alır. Yaralanma türüne bağlı olarak ayrıca morarma, sıyrıklar ve kanama da olabilir.
Yaralanma ile ilişkili şişmiş dudakların tedavisi nedene bağlıdır. Hafif yaralanmalarda bir buz torbası uygulamak ağrıya yardımcı olabilir. Şişliği azaltmak için ısı da uygulayabilirsiniz. Derin bir kesiniz varsa veya kanamayı durduramıyorsanız, hemen bir acil servise başvurun. Ayrıca şişlik, sıcaklık, kızarıklık veya hassasiyet gibi enfeksiyon belirtilerine dikkat edin. Bu belirtilerden herhangi birini fark ederseniz doktora bildirin.
Diş Sorunları
Diş telleri gibi diş tedavileri uygulamanın ertesi günü şişmiş dudaklara neden olabilir. Ağız veya diş etleri enfeksiyonu ayrıca şişmiş dudaklara ve ağız içinde iltihaplara neden olabilir. Dudak kanseri, yaygın olmasa da şişmeye neden olabilir. Bununla birlikte, dudak kanseri genellikle ilk önce dudağın dışında veya içinde bir yara olarak ortaya çıkar.
Keilitis Glandularis
Keilitis glandularis sadece dudakları etkileyen enflamatuar bir durumdur. Genetik ve nadir hastalıklardan biridir, erkeklerde daha yaygın görülür. Doktorlar buna neyin sebep olduğundan emin değillerdir, ancak UV maruziyeti, dudak yaralanmaları ve sigara kullanımıyla ilişkili olduğu görünmektedir. Hastalığın diğer belirtileri şunlardır:
- Hassas dudaklar
- Tükürük salgılayan değişik boyutlarda delikler
- Düzensiz dudak yüzeyi
Keilitis glandularis genellikle tedaviye ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte bölgeyi bakteriyel enfeksiyonlara daha yatkın hale getirir. Bunların genellikle antibiyotiklerle veya kortikosteroidlerle tedavi edilmesi gerekir.
Keilitis Granulomatous
Bazen miescher keilitis olarak da bilinen keilitis granulomatous, şişmiş dudakların olası bir başka nedenidir. Dudaklarında topaklı şişmeye neden olan nadir bir enflamatuar durumdur. Doktorlar sıklıkla MRS'nin bir alt türü olarak bahseder. Keilitis granulomatous genellikle şişliği azaltmaya yardımcı olabilecek kortikosteroidler veya steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlarla tedavi edilir.
Melkersson-Rosenthal Sendromu
Melkersson-Rosenthal sendromu (MRS), yüzü etkileyen enflamatuar bir nörolojik durumdur. MRS'nin ana semptomu şişmiş dudaklardır. Bazı durumlarda, bozuk bir dile veya yüz felcine neden olabilir. Çoğu insan bir anda sadece bu semptomlardan bir veya ikisini yaşar. MRS nadir ve muhtemelen genetiktir. Genellikle şişliği azaltmak için kortikosteroidler ve steroid olmayan anti-enflamatuar ilaçlar ile tedavi edilir.
Dudak Şişmesi Belirtileri Nelerdir?
Dudaklardaki şişmenin cilt hastalıkları ve ağır alerjik reaksiyonlar dahil olmak üzere farklı belirtilere sahip çeşitli nedenleri vardır. Dudak şişmesi yaşayan kişilerin özel belirtilerini ve bunların potansiyel nedenlerini tanımlamaları ve böylece uygun tedaviyi alabilmeleri çok önemlidir. Şişkinliğe eşlik eden ek belirtiler şunları içerebilir:
- Kırmızılık
- Ağrı
- Dokunmalara karşı fazla duyarlı dudak dokusu
- Çatlamış cilt
- Genellikle dudaklar, çevredeki maddelere, yiyeceklere veya ilaçlara karşı gelişen alerjik reaksiyonlar nedeniyle şişer.
Dudak Şişmesi Tedavisi Tedavi Türleri
Dudaklar çok çeşitli nedenlerle şişebilir. Bu durum her zaman bir tedavi gerektirmez. Fakat buna eşlik eden belirtilere göre acil tedavi gerektiren durumlar da olabilir. Dudak şişmesini tedavi edebilmek için şişmeye neden olan durum bulunmalıdır. Tedavi sorunun nedenine göre planlanır. Çünkü dudak şişmesi başka bir tıbbi durumun belirtisidir.
İlaç Tedavisi
İnflamatuar durumların neden olduğu şişmiş dudaklar için ibuprofen gibi steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar ya da kortikosteroidler şişliğin azalmasına yardımcı olabilir. İbuprofen tipi ilaçlar dudaklarınızın şişmesine neden olan bir morluk veya diğer yaralanmalarda da yardımcı olabilir. Fakat bir uçuk enfeksiyonu gibi mikroorganizma kaynaklı bir şişme varsa buna yönelik ilaçların kullanılması gerekir.
Dudak şişmesinin en yaygın nedeni alerjik reaksiyonlardır. Birçok alerji anti-histaminik ilaçlarla kontrol altına alınabilir. Çok şiddetli ve tehlikeli alerjik reaksiyonlarda anında enjeksiyon gerekebilir.
Girişimsel Tedaviler
Fokal distoni gibi diğer nörolojik durumlar daha girişimsel tedaviler gerekebilir. Bazı distoni tipleri için kas gevşeticiler yararlı olabilir. Ayrıca bu hastalığın tedavisinde botulinum toksini (Botox) enjeksiyonları yardımcı olabilir, ancak doktor tarafından dikkatli bir şekilde uygulanması gerekir.
Evde Uygulanabilecek Tedaviler
Dudak şişmesi çok ciddi bir sorun değilse ve nedeni anlaşılabiliyorsa evde uygulanabilecek yöntemler yeterli olabilir. Soğuk Kompres ve sıcak kompres bu tip yöntemlerin arasında yer alır. Şişmiş dudaklara havluyla sarılmış bir buz torbası uygulanması iltihabı azaltabilir. Fakat buzlar doğrudan cilde uygulanmamalıdır, bu daha fazla hasara neden olur. Bölgede bir ağrı varsa bunu hafifletmek için de ılık bir havlu bölgeye uygulanabilir. Aloe vera losyon kullanarak güneş yanığının neden olduğu şişmiş dudaklardan bir miktar rahatlama bulabilirsiniz. Ciddi kuruluk veya çatlama hafif nemlendirici dudak balsamıyla iyileşebilir.
Dudak Şişmesi Tedavi Öncesi
Dudak şişmesinin tedavi edilebilmesi için bunun altında yatan sorunun tespit edilmesi gerekir. Bazı durumlar kolayca anlaşılabilirken bazıları için tetkikler uygulanması gerekir. Dudak şişmesine eşlik eden diğer belirtiler sorunun aslında ne olduğuna dair ip uçları verir.
Fizik Muayene
Dudak şişmesi şikayetiyle doktora gidildiğinde ilk olarak fizik muayene gerçekleştirilir. Fizik muayene sırasında şişliğin görüntüsü, boyutu, yeri değerlendirilir. Doktor bölgeye dokunarak hassasiyeti ve dokuyu anlamaya çalışabilir. Şişliğin ne zaman ve nasıl başladığı hastaya sorulur ve genel sağlık durumu hakkında bilgi alınır. Bilinen hastalıklar ve alerjiler, o anki belirtilerle birlikte değerlendirilerek sorunun kaynağı bulunmaya çalışılır. Birçok dudak şişmesi nedeni fizik muayene sırasında anlaşılabilir. Fakat daha farklı bir hastalıktan şüpheleniliyorsa bunun durumunu öğrenmek için çeşitli tetkikler yapmak gerekir.
Dudak Şişmesi Tedavisi Sonrası
Dudak şişmesi genellikle geçici ve ciddi olmayan bir sorundur. Bu tip bir şişkinliğin kısa sürede geçmesi beklenir. Fakat bir alerji, yan etki veya bir hastalık sonucu oluşan bir şişlik varsa tedavi süresince sorunlar hafifler ve geçer.
İyileşme Süreci
Dudak şişmesi çoğu zaman evde birkaç gün uygulanan yöntemlerle geçer. Uçuk gibi durumlar için reçetesiz olarak satılan antiviral kremler bir hafta gibi bir sürede etki eder. İnflamatuar durumlar için ise, sorunun ciddiyetine göre ilaçlar kullanılır. Bunların ne kadar süre kullanılacağı doktor tarafından belirlenir.
Benzer şekilde alerjiler için kullanılan ilaçların kullanım süresi de doktor tarafından etkisine göre planlanır. Daha ciddi sorunların daha uzun erimli bir iyileşme süreci olabilir. Fakat dudak şişmesinde bu ihtimal nadirdir.
Alerjenlere Karşı Korunma
Alerjiler çok çeşitlidir ve insanların önemli bir kısmını etkiler. Alerjilerin etkilerinin şiddeti de kişiden kişiye değişir. İnsanlar her yaşta alerji geliştirebilir. Neye karşı reaksiyon geliştiğini tespit etmek hayatı büyük ölçüde kolaylaştırır. Bu etkenlerden mümkün olduğunca uzak durmak gerekli korumayı sağlar. Fakat şiddetli durumlarda acil müdahale gerekebilir ya da kaçınmanın mümkün olmadığı durumlarda farklı tedaviler gerekebilir.
Sık Sorulan Sorular
Dudak Şişmesi Nasıl Önlenir?
Dudak şişmesi eğer genetik bir durumdan ya da önlenemeyen bir hastalıktan kaynaklanıyorsa önlenemez. Fakat yaygın bir durum olan alerjik reaksiyon sonucu oluştuysa tedavi olmak, alerjiyi tetikleyen etkenlerden uzak durmak faydalı olur. Güneş altında kalmak nedeniyle dudakta sorun yaşanıyorsa güneş kremi kullanmak ve diğer yöntemlerle güneşten korunmak gerekir. Bazı dudak hastalıkları sigara içmek ile ilişkilidir. Bu alışkanlıktan vazgeçmek bu tip sorunların azalmasını da sağlar.
Dudak Şişmesine İyi Gelen Doğal Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Dudak şişmesi tıbbi tedavi gerektiren bir etkenden kaynaklanıyorsa doğal veya ev uygulamaları sonuç vermez. Eğer şişme ve rahatsızlık güneş yanığından kaynaklanıyorsa aloe vera jeli uygulamak faydalı olur. Hafif durumlarda soğuk sıcak uygulamalar da etki gösterir.
Dudak Şişmesi İçin Hangi Bölüme Muayene Olmak Gerekir?
Dudak şişmesi sivilce, uçuk gibi bir problemden kaynaklanıyorsa dermatoloji bölümüne gitmek gerekir.
Acil alerjik reaksiyonlarda hastanelerin aciline gidilebilir. Genel olarak alerjiler çok çeşitli olduğu için alerjinin türüne göre gidilecek doktor da değişir.
Dudak Şişmesi İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Dudak şişmesinin nedenine göre iyileşme süresi değişir. Uçuk gibi problemler gerekli kremlerle ortalama 1 haftada geçer. Diğer hastalıklar için uygulanacak tedavileri doktor belirler. Genellikle iyileşme süresi de ilacın kullanım süresi kadardır.
Dudak Şişmesi Tehlikeli Bir Durum mu?
Dudak şişmesi pek çok farklı hastalığın neden olabildiği bir belirtidir. Çoğu zaman ciddi bir durumun habercisi değildir. Fakat felç, tehlikeli alerjiler, anjioödem gibi ciddi sorunlardan da kaynaklanabilir. Çok nadir olarak dudak kanseri belirtisi olabilir.
Dudak Şişmesi Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Dudak şişmesi bir yaralanmanın, alınan bir darbenin sonucu olabilir. Bunun dışında uçuk, sivilce, anjioödem, alerjik reaksiyonlar, keilitis, dudak kanseri gibi hastalıklar dudak şişmesine neden olabilir.