Gut Hastalığı Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Hangi Aşamada Cerrahi Müdahale Gerekir?
- Gut Hastalığı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Bağımlılık Yapar Mı?
- Gut hastalığı Ameliyatı Sonrası Kaç Gün İstirahat Etmeliyim?
- Gut Hastalığı Hangi Yaş Aralığında Görülür?
- Gut Hastalığı Tedavisi Sonrası Hastalığın Tekrar Görülme Riski Var Mıdır?
- Gut Hastalığına Sebep Olan Etmenler Nelerdir?
- Gut Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Gut Hastalığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
- Gut Hastalığı Hastanın Günlük Hayatını Nasıl Etkiler?
- Gut Hastalığında Kullanılan İlaçlar Gebeliği Önler Mi?
- Gut Hastalığı Tedavisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?
- Gut Hastalığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- Gut Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Gut hastalığı; basit olarak vücutta üretilen ürik asidin kanda birikmesi ve kristalleşmesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Gut hastalığı genellikle diyet ve ilaç kullanımı ile tedavi edilebilmektedir.
Erken dönemde teşhis konulan kişiler, ilaç kullanmadan diyet vasıtasıyla rahatlıkla hastalıktan kurtulabilmektedir. Fakat gut hastalığı 10 yıldan uzun süredir tedavi edilmediyse ameliyata başvurulur.
Gut Hastalığı Tedavi Türleri
Gut hastalığı, uygulanan özel bir diyet, ilaç kullanımı ya da cerrahi yöntemle tedavi edilebilmektedir.
İlaçlar
Gut hastalığının tedavisinde kullanılan pek çok ilaç bulunmaktadır.
Ürikoliz
Gut hastalığının en yaygın tedavi ilacı olan Ürikoliz, vücuttaki ürik asit üretimini azaltmakta ve böylelikle hastalığın sonlanmasına yardımcı olmaktadır. Hastanın yalnızca kan ürik asit düzeyi yüksekse ve gut hastalığı teşhisi konulmadıysa ilaç tedavisine gerek duyulmaz, diyet ile kolaylıkla tedavi edilir.
Probenesid
Organik asitlerin oluşturduğu tübüler sekresyonu ortadan kaldıran bir ilaçtır. Asıl kullanım amacı penisilinin yarattığı tübüler sekresyon yan etkisini ortadan kaldırmak olan probenesid, ürik asit oranını düşürdüğü gözlenince gut hastalığının tedavisinde de kullanılmaya başlanmıştır.
Kolsin
Kırmızı renkte ve yuvarlak bir ilaç olan Kolsin, Kolşisin ilacı ile benzer nitelikte olup hemen hemen aynı değerleri içermektedir. Gut hastalığının yanı sıra karın ağrısı, eklem ağrısı ve ateşli nöbetlerle savaş için de kullanılabilir.
Kortizon
Böbrek üstü bezinin kabuk bölgesinde salgılanarak iltihaplandırma oluşturan bakterileri önleyen ilaç olan kortizon, gut hastalığında böbreklerde sorun olduğunda, böbrekler yetersiz kaldığında kullanılır.
Colchium Dispert
Akut ve kronik dönemde olan gut hastalıklarında kullanılan Colchium dispert, Behçet hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır. Akut vakalarında günde 6-7 kere alınan ilaç, önleyici olarak ise günde 2-3 arasında alınır.
Allogut
Gut hastalığının yanı sıra böbrek taşı ve ürik asit artışı olduğunda da kullanılan Allogut ilacı kullanımı sonucunda deri döküntüleri ve purpura gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. İlaç fiyatı oldukça uygun olmakla birlikte reçete ile satılmaktadır.
Adenuric
Ürik asit üretimini inhibe eden bir ilaç olan Adenuric, yerli ve beşerî bir ilaç olup normal reçete ile satılmaktadır. Daha etkili bir ilaç olduğu için diğer ilaçlardan daha pahalı olduğu gözlenmiştir.
Kolşisin
Özellikle gut hastalığı ve Behçet hastalığının tedavisinde kullanılan bir tür ilaç olan Kolşisin, güz çiğdemi çiçeğinden elde edilmesi sebebiyle Kolşisin ismini almıştır.
Voltaren
Kas gevşetici romatizmal ağrılar için kullanılan bir merhem olan Voltaren, kokusuzdur. Merhemin yanında iğnesi de vardır. Fakat iğne genellikle adet sancısını bastırmak için kullanılır. Gut hastalığında kullanılma biçimi de eklemsel ağrıları minimuma indirme olarak tanımlanabilir.
Endol
Eklem ağrılarını azaltan bir ilaç olan Endol, gut hastalığında Voltaren adlı ilacın alternatifi olarak gösterilmektedir. Birçok ağrı sonucunda kullanılabilen Endol’un en yaygın kullanım şekli romatizma kaynaklı ortaya çıkan ağrılardır.
Cerrahi Yöntemler
Gut hastalığını yok etmek için cerrahi operasyonlar çok nadir uygulanır. Bunun sebebi de çok kolay tedavi edilen bir hastalık olmasıdır. Fakat 10 yıldan uzun bir süredir gut hastalığı tedavisi gören ya da görmeyen bir kişide iyileşme ortaya çıkmazsa, ameliyat zorunlu bir hale gelir.
Metabolik Cerrahi
Metabolik cerrahi yöntemi ile birlikte gut hastalığına neden olan tüm faktörler ortadan kaldırılabiliyor. Fakat bu ameliyatı olabilmek için obezite hastası olunmamak gerekiyor. Eğer hastada obezite hastalığına rastlanırsa, ameliyat masasına yatmadan önce özel diyetlerle bu hastalık tedavi edilmeye çalışıyor.
Gut Hastalığı Tedavisi Öncesi
Gut hastalığı teşhisi konulmadan ve tedaviye başlanılmadan önce, hastanın gut hastalığına sahip olduğundan emin olmak için tüm değerler incelenir. Kesin sonuca bir uzman doktorun varması gerekir.
Hastanın Durumunun Analiz Edilmesi
Gut hastalığı teşhisi konulduktan sonra, hastanın durumu analiz edilir. Bu analiz sürecinde hastanın hangi eklemlerde sıkıntı çektiği ve biriken ürik asidin ne zamandır eklemlerin altında yer yaptığı tespit edilir. Bu süre 10 yıldan daha uzunsa ameliyat, değilse ilaç ve diyet tedavisi kullanılır.
Hastalığın Oluştuğu Vücut Bölgelerinin Tespiti
Gut hastalığı, hangi eklem altında oluşursa oluşsun, kendini belli edecek şekilde ağrı, kızarıklık ve şişkinlik oluşturur. Tedavinin daha etkin bir süreç alması amacıyla bu noktalar tespit edilir.
Hastanın Tedavi Yönteminin Seçilmesi
Yukarıda bahsettiğimiz tüm bulgular elde edildikten sonra, hastanın ve hastalığın durumuna göre tedavi yöntemleri seçilir. Eğer teşhis çok erken yapıldıysa diyet ile bu sorun çözülebilirken, daha uzun sürede yapılan teşhislerde ilaç, 10 yılı aşkın süre sonrasında bir teşhis koyulduysa ameliyat ile tedavi yöntemleri tercih edilir.
Hastanın Hayat Tarzında Değişiklikler Yapması
Diyet ile tedavi yöntemi seçilirse, hastanın hayat tarzında değişiklikler yapması gerekecektir. Verilen beslenme listesine uyması ve asla alkol tüketmemesi gereken hasta, düzenli olarak egzersiz yapmak durumunda da kalacaktır.
Gut Hastalığı Tedavisi Sonrası
Gut hastalığı, herhangi bir tedavi yöntemi ile tedavi edildikten sonra hastanın sorumlulukları bitmez. Gut hastalığının tekrarlama olasılığına karşı uzman hekimin ona sunduğu beslenme ve egzersiz listesine bağlı kalmalıdır.
Kontrol Süreci
Gut hastalığı, tekrarlama sıklığı yüksek bir hastalık olduğundan hasta belirli periyotlarda kontrole çağrılır ve kan değerlerinin normal olup olmadığına bakılır.
Hastanın Yapması Gerekenler
Gut hastası, hekimin tavsiyelerine ve ona özel hazırladığı egzersiz ile beslenme listelerine uymak zorundadır. Aksi taktirde hastalık tekrar edebilir.
Sık Sorulan Sorular
Bu bölümde, gut hastalığı ile ilgili sıkça sorulan sorulara göz atacağız.
Hangi Aşamada Cerrahi Müdahale Gerekir?
Gut hastalığı uzun zamandır tedavi edilmemişse (10 yıl) veya bu tedavi sürecinde bir sonuç alınamamışsa cerrahi müdahaleye gidilir. Ancak çoğu zaman ilaç ve diyet ile gut hastalığının üstünden gelinebilmektedir.
Gut Hastalığı Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Bağımlılık Yapar Mı?
Hayır, yazımızda da bahsettiğimiz gibi ilaçlar ürik asit düzeyini dengelemek için kullanıldığından herhangi bir şekilde bağımlılık yapmaz.
Gut hastalığı Ameliyatı Sonrası Kaç Gün İstirahat Etmeliyim?
Gut hastaları ameliyat olduktan 1 gün sonra normal yaşantısına devam edebilmektedir.
Gut Hastalığı Hangi Yaş Aralığında Görülür?
Gut hastalığı, en çok 40-65 yaş arasında görülse de genel olarak 50 yaş üzeri erkeklerde ortaya çıktığı tespit edilmiştir. Kadınlarda ise menopoz dönemi sonrasında ortaya çıkabilir.
Gut Hastalığı Tedavisi Sonrası Hastalığın Tekrar Görülme Riski Var Mıdır?
Evet. Yenilen besinlere dikkat edilmez, uzman hekimin verdiği beslenme listesine bağlı kalınmazsa hastalık yeniden ortaya çıkabilir.
Gut Hastalığına Sebep Olan Etmenler Nelerdir?
Gut hastalığının sebebinin ürik asit atımının az olması ya da çok fazla üretilmesi olduğunu söylemiştik. Gut hastalığına kırmızı et ve sakatatların çok tüketimi ile deniz ürünlerinin gereğinden fazla vücuda alınması sebep olur demek mümkündür. Tabii ki çok az bir oranda da olsa genetik olarak hastalığı aktarma mümkün olmaktadır.
Gut Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Gut hastalığı tedavi edilmezse, gün geçtikçe birden fazla eklemde ani kasılmalar, ataklar ve ağrılar hissedilir. Bir süre sonra dayanılmaz bir ağrıya dönüşen gut hastalığı, 15 yıldan uzun süre tedavi edilmezse eklem hareketsizliğine ve dolayısıyla acıdan bayılmalara hatta ölüme kadar götürebilir.
Gut Hastalığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Gut hastalığı ameliyatında herhangi bir risk yoktur. Çoğu zaman ameliyata gerek kalmadan ilaç ve diyet yöntemi ile tedavi edilir.
Gut Hastalığı Hastanın Günlük Hayatını Nasıl Etkiler?
Ani gelen ataklar, ağrılar ve eklemlerde olan şişkinlikler, hasta olan kişinin günlük hareketlerini gerçekleştirirken zorlanmasına sebep olur. Özellikle ayak başparmağında görülen şişlikler sebebiyle ayakkabı içerisinde baskı gören ayak sürekli olarak ağrı yapacaktır.
Gut Hastalığında Kullanılan İlaçlar Gebeliği Önler Mi?
Hayır. Gut hastalığında kullanılan ilaçların gebeliğe bir yan etkisi yoktur. Herhangi bir şekilde gebelik esnasında da bebeği etkilemez.
Gut Hastalığı Tedavisi İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Gut hastalığı özel şekilde tedavi edilmesi gereken, oldukça kritik bir hastalıktır. Doğal olarak başvurulacak bölüm de tanı kısmını kolaylaştırmaktadır. Yaklaşık otuz yıl önce gut hastalığının tedavisi ile dahiliye bölümü ilgilense de günümüzde romatoloji bölümleri bünyesi altında gut hastalığının tedavisi gerçekleştirilmektedir. Bulunduğu yerde bu bölüm olmayan kişiler dahiliyeye başvurmalıdır.
Gut Hastalığı Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Gut hastalığının ortaya çıkmasından sonra hastalığı tamamen ortadan kaldıracak tedavi yöntemi yoktur. Tedavilerin amacı hastanın yaşam kalitesini artırmaktır. Doğal olarak belirtiler üzerine tedaviler uygulanır. Hayat tarzı değişiklikleri ömür boyu sürer. İlaç tedavileri ise hastalığın tepe noktasına ulaştığı zamanlarda hastayı destekler bir nitelik kazanır. Yani gut hastalığı tedavisi hastanın şikayetleri devam ettiği müddetçe tekrarlayarak devam eder.
Gut Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılıyor?
Gut hastalığının tedavisinde hastalığın seyrine göre değişen tedavi süreçleri uygulanır. Genel tedavi yöntemi hayat tarzı ve özellikle de beslenme alışkanlıkları üzerinde yapılan değişikliklerdir. Eklemlerdeki ürik asit birikiminin engellenmesi için hareket edilmesi gerekmektedir. Ayrıca normalin bir buçuk katı kadar su tüketilmelidir. Buna ek olarak da uzman bir diyetisyen tarafından hazırlanan diyet listesi hayatın merkezine konmalıdır. Bu genel önlemlere ek olarak ise ürik asidin etkisi kıran, iltihaplı yapıyı çözen ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar sürekli olarak değil, atak dönemlerinde doktor tarafından özel olarak reçete edilir.