Hiperbarik Oksijen Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- HBO Tedavisi Neden Tercih Edilmektedir?
- HBO Tedavisi Yaraya Nasıl Etki Eder?
- HBO Tedavisi Ortalama Bir Hasta İçin Yaklaşık Ne Kadar Sürer?
- Bir Seans Ne Kadar Sürer?
- HBO Tedavisi Gören Kişiler Araç Kullanabilirler Mi?
- Tedavinin Yan Etkileri Nelerdir?
- Tedavi Odasına Bir Yakınımla Birlikte Girebilir Miyim?
- HBO Tedavisi Kaç Yaş Aralığındaki Hastalara Uygulanabilir?
- HBO Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?
- Tedavi Sırasında Uyku Durumunda Mı Olacağım?
- Tedavi Odasında Yemek Yiyebilir Ya Da Bir Şeyler İçebilir Miyim?
- Tedavi Odasında Uzanabilir Miyim?
- Tedavi Odası Tek Kişilik Midir?
- Tedavi Sırasında Yanımda Hemşire Ya Da Hasta Bakıcı Olacak Mı?
- HBO Tedavisi Yorgunluğa Neden Olur Mu?
- SGK, HBO Tedavisi Masraflarını Karşılıyor Mu?
- Hiperbarik Oksijen Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
- Hiperbarik Oksijen Tedavisi Orucu bozar Mı?
Hiperbarik oksijen tedavisi hiperbarik odası içinde saf oksijen ile atmosfer basıncının üzerinde gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Hastalara saf oksijen verilmekte ve bu odada belli bir süre bulunmaları sağlanmaktadır. Bu tedavi yöntemi mutlaka bir uzman tarafından uygulanmak durumundadır. Oda ya da odacıklardan oluşan hiperbarik odası, gözlemlenmekte ve hastalar bu süreçte yakından takip edilmektedir. Elbette bu noktada hiperbarik odanın ne olduğundan da bahsetmek gerekir.
Silindirik formda ve çelik veya akrilikden yapılmış ve basınçlı hava veya saf oksijen ile basınçlandırılabilen kapalı, basınca dayanıklı medikal teçhizattan oluşur. Birkaç hastayı aynı anda (çok hasta odacıkları) barındırabilirler ya da sadece bir kişiyle (tek odacıklar) daha büyük olabilirler. Bu odaların kapasitesi, hasta sayısına göre farklılık göstermektedir. Hiperbarik oksijen tedavisi yaraların iyileşmesi için gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir. Bu tedavinin uygulandığı rahatsızlıklar ise aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.
- Gaz Embolisi,
- Dekompresyon hastalığı,
- Travmatik hava embolisi,
- Fournier Sendromu,
- Diğer yumuşak doku enfeksiyonları: selülit, fasiit ve miyozit,
- Alerjik, ilaç veya biyolojik yaralanmalar (Böcek sokmaları, yılan vb),
- Radyasyon hasarı,
- Kan transfüzyonunun imkansızlığı durumunda akut anemi,
- Akut travmatik iskemi, ezilme yaralanmaları,
- Termal veya elektrik yanıkları,
- Deri ülserleri, diyabetik ayak, kemik iliği iltihabı
HBO, son derece güvenli bir yöntem olarak bilinmektedir. HBO'nun yan etkileri oksijen basıncındaki ve / veya toksisitesindeki değişikliklerle ilgilidir. Oksijenin toksisitesi sunulan doz ve hiperbarik tedaviye maruz kalma süresi ile ilgilidir. Hiperbarik oksijen tedavisinin olası yan etkileri ise aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.
- Pulmoner toksisite: kuru öksürük, ağrı, ödem
- Nörolojik toksisite: parestezi ve nöbetler
- Yüzde kızarıklıklar
- Geçici görsel değişiklikler
Hiperbarik oksijen tedavisinden beklenen; yaraların iyileştirilmesi, ödemin vücuttan atılması ve antibiyotiklerin etkilerinin artırılmasıdır. Türkiye’de pek çok hastanede hiperbarik oda bulunmaktadır. Hatta sadece bu tedavi için kurulmuş olan sağlık kuruluşlarından da bahsetmek mümkündür.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Hakkında
Bu tedavinin amacı kandaki oksijen içeriğini arttırmaktır. Basınç bazı hastalıklar için tedavi edici bir öneme sahip değildir fakat asıl tedaviye yardımcı olarak kullanılır. Artan atmosferik basınç saf oksijen altında, fizik kanunları (Henry Kanunu, Dalton yasası) uyarınca kan sıvısında artışı tetikler. Terapötik basınçlarda, oksijen çözünürlüğü yaklaşık 20 kat artar. Bu, aşağıdaki terapötik etkilere yol açar:
- Oksijen birçok kez (yaklaşık dört kez) dokuya daha derin nüfuz eder ve böylece beslenen vücut hücrelerine ulaşır.
- Yeni doku oluşturulmasında yaraların iyileşmesinden sorumlu hücreler, işlev görmesi için minimum miktarda oksijen gerektirir. Bu mümkün değilse, büyük veya küçük damarlardaki kan beslemesi azaldığından, yara iyileşmesi bozuklukları söz konusudur. Bu duruma örnek olarak diyabet hastalarındaki açık yaralar gösterilebilir. HBO tedavisi sırasında oksijenasyonun iyileştirilmesi, bu tedavi edici hücreleri aktive edebilir ve yara kapanmasını sağlayabilir.
- Küçük kan damarları (kılcallar) yara iyileşme sürecinde gerekli olacaktır. Özellikle radyoterapi sonrası yara iyileşme sorunları bu tedavi yöntem ile kontrol altına alınır.
- HBO tedavisi, patojenlere karşı çeşitli şekillerde çalışır. Bazı bakteriler (anaeroblar olarak adlandırılır) oksijenden zengin bir ortamda hayatta kalamazlar ve bu nedenle HBO sırasında doğrudan öldürülürler. Vücudun kendi savunma hücrelerinin bir kısmı - sözde fagositler - mikropları öldürmek için büyük miktarda oksijen gerektirir. Oksijen eksikliğinde işlev zayıflar ve bu nedenle savunma performansı azalır. Sonuç olarak, yaralar enfekte olabilir. HBO tedavisi, bu hücrelerin performansını ve dolayısıyla savunma fonksiyonunu geliştirebilir.
- Doku şişmesi (ödem) HBO tedavisi ile azaltılabilir.
- Duman zehirlenmesinde, HBO tedavisi ile karbon monoksitin vücuttan atılması hızlandırılmıştır.
- Dalış kazaları ve gaz embolisi sırasında oluşan gaz kabarcıkları yok edilir. Basınç ve kan akışı düzenlenir.
Akut veya kronik olsun, doku lezyonlarının iyileşmesini sağlamak için, yara iyileşmesinin ve enfeksiyonun doğal mekanizmalarını aktive etmek ve sürdürmek için yeterli miktarda oksijenin varlığı esastır.
Yetersiz oksijen olduğunda, bu lezyonlar "iyileşmeyen yaralar" olarak gelişir. Yani altı hafta içinde uygun tedaviyle bile iyileşmezler. Yeterli miktarda oksijen olmadığında, hem lokal hem de sistemik tedaviler de işe yaramaz. Bu durumda Hiperbarik oksijen tedavisi uygulaması eklenir ve yaraların tedavisi için tüm diğer önlemler daha verimli hale getirilir.
Hiperbarik oksijen tedavisi kapsamında aşağıda bulunan lezyonların tedavisi ise mümkün olabilmektedir.
- Yumuşak doku yaralanmaları,
- Kangren,
- Selülit ve apseler,
- Fournier sendromu,
- Enfeksiyon ve ameliyat sonrası komplikasyonlar,
- Diyabetik ayaklar,
- Aktinik lezyonlar,
- Dalış kazaları,
- Travma,
- Solunum yolu zehirlenmeleri.
Herhangi bir kişinin oksijen tedavisinden yararlanıp yararlanmayacağını belirlemek için, doktorlar arteriyel kanındaki oksijen miktarını inceler. Kontrol etmenin başka bir yolu, kan örneğine ihtiyaç duymadan, oksijen veya doyma seviyesini dolaylı olarak ölçen bir nabız oksimetresi kullanmaktır. Parmak gibi kişinin vücut kısmındaki nabız oksimetre klipsi, kişinin oksijen tedavisi için iyi bir aday olup olmayacağını anlamaya yardımcı olur.
Normal arteryel kan oksijen seviyesi 75 ila 100 mm HG (milimetre milimetre) arasındadır. 60 mmhg veya daha düşük oksijen seviyesi, ek oksijen ihtiyacını belirtir. Çok oksijen de tehlikeli olabilir ve akciğerlerinizdeki hücrelere zarar verebilir. Oksijen seviyeniz 110 mm Hg'nin üzerinde olmamalıdır.Bazı insanlar her zaman oksijen tedavisine ihtiyaç duyarken, diğerleri bazen sadece ona ihtiyaç duyarlar veya bazı durumlarda bazı Oksijen Terapist doktorlarının ofisinde yapılır ve ikincisi, insanların evleri oksijen sağlar. Ya da taşınabilir oksijen sistemi.
Düşük oksijen az oksijen belirtileri nelerdir?
Yeterince oksijen almıyorsanız içinde aşağıdakileri içeren birçok işaret bulacaksınız:
- Hızlı nefes
- Nefes darlığı
- Yüksek kalp hızı
- Öksürük veya hırıltılı
- ter
- karışıklık
- Cildinizin rengindeki değişiklikler
Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, hemen tıbbi yardım alın.
Farklı oksijen tedavisi türleri vardır. Kullanılabilecek farklı oksijen tedavisi türleri şunları içerir:
- Oksijen gazı
- Sıvı oksijen
- Oksijen yapıcı
- Hiperbarik oksijen tedavisi
Oksijen gazı portatif tankta saklanabilir. Sıvı oksijen portatif bir tankta da depolanabilir, sıvı oksijen daha konsantre olur, dolayısıyla daha az oksijen daha küçük bir tanka sığabilir. Bu çok aktif insanlar için yararlıdır, ancak zamanında kullanılmazsa yararı ortadan kalkacaktır. Bu tanklar tekrar doldurulabilir. Oksijen Kontraatörler diğer seçeneklerden daha az portatiftir. Oksijen konsantrasyonu odadan oksijen alan, terapötik kullanım için yoğunlaşan ve diğer doğal olarak oluşan gazları uzaklaştıran bir cihazdır. Konsantrasyonların avantajı daha az pahalı olmaları ve bir tank gibi doldurulmasının gerekmemesidir. Taşınabilir versiyonlar mevcuttur. Ancak çoğu model taşınabilir olmak için gerçekten çok büyüktür.
Oksijen bir tüpten tüp yoluyla akciğerlere, burun tüpleri, yüz maskesi veya nefes borusu içine sokulan bir boru ile doğrudan verilebilir. Hiperbarik oksijen tedavisinde diğer oksijen tedavisi yöntemlerinden farklı olarak, insanlar basınç odasında veya bölmede saf oksijenle nefes alacaktır. Hiperbarik hücrelerde, hava basıncı normal hava basıncı seviyesinin üç veya dört katı kadar artar. Bu vücut dokularına verilen oksijen miktarını artırır. Bu tip oksijen iletimi genellikle kan damarlarınızdaki lezyonları, ciddi enfeksiyonları veya hava kabarcıklarını tedavi etmek için kullanılır. Hiperbarik tedavi dikkatli yapılmalıdır, böylece kan oksijen seviyeleri çok yüksek olmaz. Uzun süreli düzenli oksijen tedavisi, KOAH hastalarının yaşam kalitesini ve ömrünü önemli ölçüde artırabilir. Birçoğunun günde en az 15 saat oksijen tedavisi alması gerekebilir. Bir çalışma, sürekli ek oksijenin KOAH hastaları için en yararlı olduğunu ve hayatta kalma oranlarının artabileceğini söylemektedir. Ancak bu durum ile ilgili net kanıtlardan bahsetmek söz konusu değildir.
HBO Nedir?
Hiperbarik oksijen tedavisi atmosfere oranla daha yüksek bir basınçta % 100 oksijen solumasını içeren tıbbi bir tedavidir. Bunun için hastanın hiperbarik bir odada kalması gerekir. Hiperbarik oksijen tedavisi seansları kan tarafından taşınan oksijeni 20 katı miktarda kadar artırabilir. Kan damarlarının tıkanması ya da kol bacakların ezilmesi, mantarların neden olduğu enfeksiyonlar bu tedavi yöntemi ile ortadan kaldırılabilmektedir. Aynı zamanda bu tedavi yöntemi kan dolaşımını artırdığı gibi yaraların iyileşmesine de yardımcı olmaktadır. Tedavi aynı zamanda antibiyotiklerin etkisini de artırmaktadır. Seanslar genellikle 20 ile 90 dk arasında değişiklik göstermektedir. Zor Yaralar, bacak ülserleri, diyabetik ayak yaraları, cerrahi yaralar,kaslarda oluşan tahribatlar beyin, kemik veya kas yaralanmaları, kemik enfeksiyonları, geniş yanıklar, akut anemi, böcek ya da örümcek sokması ya da zehirlenme gibi pek çok rahatsızlık bu tedavi yöntemi ile iyileştirilebilmektedir.
Hiperbarik oksijen tedavisi kapsamında hastalar bazı yan etkiler ile karşılaşabilmektedir. Bu yan etkiler ise aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.Hastalarda seansa başladıktan sonra olumlu bildirimler gelmektedir. hastalar oksijen almaya başladıktan sonra uyku hali, uyuşukluk ya da yorgunluk görülebilmektedir. Cildin renginde geçici kızarıklıklar oluşabilmektedir. Açık tenli hastalarda kızarıklıklar daha yaygın görülmektedir. Ağızda ya da boğazda görülen kurumalar ise çok daha yaygındır. Eğer basınç doğru bir şekilde ayarlanmaz ise hastalarda barotravma adı verilen durumlar görülebilmektedir. Bunun anlamı ise kulak ağrısı, işitme kaybı ya da kulakta kanamadır. Hastalar bu tür yan etkiler ile karşılaştıklarında tedaviyi durdurmayı da talep edebilmektedir. Baş dönmesi, titreme, baş ağrısı, mide bulantısı ve buna benzer diğer yan etkiler de sıklıkla görülebilmektedir. Tedavinin tamamlanmasının ardından 6 hafta sonra geçici yan etkiler tamamen ortadan kalkmaktadır. Bu durumun temel nedeni ise oksijenin olması gerekenden çok daha fazla seyretmesidir. Genellikle diyabetik ve kataraktlı yaşlı hastalarda, verilen seans sayısı genellikle 60'ın üzerinde olduğunda bu durumun kötüleştiği gözlenebilmektedir.
Hiperbarik oksijen tedavisi insan vücudunun artan basınç altında oksijen ile doyurulduğu süreçte tıbbi bir prosedürdür. Bu tür tedavi özel tıbbi ekipman - basınç odaları yardımı ile gerçekleştirilmektedir. Görünüşte bir görüntüleme penceresi olan bir kapsül gibi görünüyor. Seansın böyle bir cihazda geçmesi sırasında, hasta uyuyabilir, oturabilir veya uzanabilir ve o zaman tüm organlar ve dokular, uzun zamandır beklenen iyileşmeyi sağlayacak yeterli oksijen seviyesi ile doldurulacaktır. Bu tedavi yöntemi ve hastaların geri kazanımı uzun süredir bilinmektedir ve hastalık ve yaralanmalardan sonra kendini en iyi korunma ve hızlı rehabilitasyon yöntemlerinden biri olarak kanıtlamıştır. Basınç altındaki oksijen normal çalışmalarında gerekli miktardaki interstisyel sıvılar ve plazmadan iç organlara geçer ve böylece vücuttaki rejeneratif süreçleri aktive eder.
Hiperbarik oksijen tedavisi almak isteyen kişilerin öncelikli olarak doktorları ile görüşmeleri ve sonrasında alacakları reçeteye uyum sağlamaları gerekmektedir. Eğer reçeteye uyum sağlanmaz ve tedaviler aksatılırsa iyileşme sağlanamayacaktır.
HBO Tedavisi Hangi Hastalıklarda Uygulanır?
Hiperbarik oksijen tedavisi pek çok hastalık için uygulanabilmektedir. Özellikle bu noktada deride bulunan yaralanmalardan bahsetmek de mümkün olmaktadır. Daha çok deri lezyonları için bu tedavi yöntemine başvuran hastalar, diğer alternatifleri de değerlendirmektedir. Yaygın olarak tedavisi gerçekleştirilen diğer hastalıklar ise aşağıda yer almaktadır.
- Dalış kazası
- Gaz embolisi
- Duman gazı ve karbon monoksit zehirlenmesi
- Şiddetli yumuşak doku enfeksiyonları (örn. gaz kangren)
- Akut hastalıklar
- Nesli tükenme tehlikesi olan deri ve kas greftleme
- Ciddi yanıklar (vücut yüzeyinin% 20'sinden fazlası veya eller, ayaklar, yüzler)
- Kan verme olasılığı olmadan hayatı tehdit eden kan kaybı
- Şiddetli yumuşak doku yaralanmaları
- Yüksek dereceli açık kırıklar
- Beyin dokusunda iltihap (beyin apsesi)
- Akut iç kulak hastalıkları: örn. İşitme kaybı, kulak çınlaması ile veya kulak çınlaması olmadan patlama / gürültü hasarı
- Kronik hastalıklar;
- Kötü yaralar örneğin. Diyabet veya dolaşım bozuklukları
- Radyasyon tedavisinin yara veya organ hasarı ile yan etkileri (örneğin deri, kemik, mesane, rektum); kısmen de önleme için
- Kemik dokusunun iltihaplanması
- Bilimsel çalışmalar aşağıdaki hastalıklarda ümit verici sonuçlar göstermiştir, ancak HBO tedavisinin potansiyeli daha fazla araştırma çabalarına konu olmaktadır:
- İnme
- Göz retinasının dolaşım bozuklukları
- Migren ve sözde küme baş ağrısı
- Spor yaralanmaları
- Kemik enfarktüsü (aseptik kemik nekrozu)
HBO tedavisi ile kontrol altına alınabilecek rahatsızlıklar aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Türleri
HBO tedavisi sayesinde vücuda etki eden birçok faktörün sebep olduğu sorunlar ortadan kaldırılabilir. Tedavinin başarılı şekilde uygulanması için mevcut durumun, HBO tedavisine uygun şekilde meydana gelmiş olması gerekir.
Ezilme Yaralanmaları
Ezilme yaralanmaları crush yaralanması olarak da adlandırılmaktadır. Kafa travmasına bağlı olarak kafa ya da yüz ezilmeleri bu grupta değerlendirilebilmektedir. Vücudun dış yüzeyini oluşturan organlarda bulunan tüm ezilmeler hiperbarik oksijen tedavisi sayesinde kontrol altına alınabilmektedir. Ezilmeler, dış faktörlerin vücuda basınç yapması sonucu meydana gelmektedir. önce kızarıklıklar görülmekte, sonrasında ise bu kızarıklıklar morluğa dönmektedir. Oksijenin dengelenmesi sonucunda ezilmeler kolayca tedavi altına alınmaktadır.
İyileşmeyen Yaralar
İyileşmeyen yaralar, bu tedavi yöntemi sayesinde hızlı bir şekilde kontrol altına alınabilmektedir. Yaraların iyileşmeme nedenleri arasında en büyük faktör ise öncelikli olarak enfeksiyon kapmış olmasıdır. Yaralar enfeksiyon kaptıkları takdirde bağışıklık sistemi yarayı iyileştirebilmek için yüksek oranda çaba sarf etmektedir. Savaşılan bakteriler ise zaman içinde toksinler üretilmektedir. Üretilen bu toksinler ise iyileşme sürecinin gecikmesine neden olmaktadır. Bu tür yaraların tedavisinde hiperbarik oksijen tedavisi yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kan dolaşımı bozuklukları nedeniyle de iyileşmeyen yaralardan bahsetmek mümkündür. Oksijen ve besinler yaraların iyileştirilmesi için devamlı olarak dolaşmaktadır. Kan dolaşımı bozuklukları geliştiği noktada ise yaraların iyileşmesi ne yazık ki mümkün olmamaktadır. Hatta iyileşmeyen yaraların en temel nedenlerinden biridir. Yaşın geçkin olması, damar hastalıkları, diyabet ya da yüksek kan basıncı kan dolaşımı bozukluklarının nedenleri arasında yer alır. Kan dolaşım bozuklukları ise iyileşmeyen yaraların en önemli faktörleri arasında yer almaktadır. Kötü beslenmeler yeterince su tüketimi sağlamamak ya da sigara ve alkol kullanımı da yaraların geç iyileşmesinde etkili olan unsurlar arasında yer alır. Türkiye’deki pek çok sağlık kuruluşu ise hastalara bu kapsamda hizmet vermekte ve yaraların en kısa sürede tedavi edilebilmesi için destek sağlamaktadır.
Diyabet Yaraları
Kötü kontrol edilen diyabet, hasta için ciddi komplikasyonlara yol açabilmektedir. Özellikle ayaklarda görülen tedavi edilmesi zor lezyonların görünümüne ise diyabet yaraları adı verilmektedir. Bu nedenle bu sorun dizisi "diyabetik ayak hastalığı" olarak bilinir.
Diyabetik ayak, yaralanmalara daha duyarlıdır, çünkü daha ince ve kırılgan bir cilde sahip olmanın yanı sıra ayakların koruyucu hassasiyetinde bir azalmaya neden olan sinir sisteminin bir uzlaşması vardır. Yani, birçok durumda diyabetik değişiklikler, ağrı, küçük kesikler, çizikler ve hatta daha büyük lezyonlar oluşabilmektedir. Diyabetik yaraların büyük çoğunluğu dikenler, taşlar, keskin nesneler, tırnaklar ve sıkı ayakkabılar gibi dış faktörlerden kaynaklanır. Bu yaraların çoğunluğu ise ayaklarda ya da bacaklarda görülmektedir. Hiperbarik oksijen tedavisi aracılığı ile diyabetik ayak hastalığının tedavi edilebilmesi mümkün olabilmektedir. Diyabetik yaralar kendi aralarında üçe ayrılmaktadır. Bu yara çeşitleri ise aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.
Nöropatik Yaralar: Duyusal Nöropatik, vücut için koruma görevi gören sinir duyarlılığının kaybına verilen isimdir. Acı veya rahatsızlık hissetmeden diyabetik sıkı ayakkabıların, ayakkabıdaki yabancı nesnelerin (örneğin taşlar) sürtünmesini veya bir nesneyi çıplak ayakla atmanın neden olduğu yaralanmalar fark edilememektedir. Bu durumlarda cilt yaralanır ve hastanın problemden haberdar olması mümkün olmaz.
Vasküler Yaralar: Esas olarak periferim Vasküler hastalık nedeniyle arteryel dolaşım problemleri nedeniyle ortaya çıkar. Diyabetin ayakları soğuk ve soluk renkte olur, bölgedeki nabız neredeyse fark edilemez deri ince ve parlaktır ve saçın azalması veya yokluğu söz konusudur.
Karışık yaralar: bu tip yaralar ise hem Nöropatik hem de Vasküler yaraların bir arada görüldüğü lezyon tipidir.Hastalara yaygın olarak hiperbarik oksijen tedavisi uygulanmakta ve kısa bir süre içinde yaraların iyileştiği gözlenmektedir.
Yanık
Yanıklar ısı, radyasyon, elektrik veya kimyasallarla doğrudan temastan kaynaklanan deri lezyonlarıdır. Bunlar, cildin farklı katmanlarını içerebilir ve tam da bu nedenle, birinci, ikinci ve üçüncü dereceden (en yüzeysel katmandan en derin katmana) sınıflandırılır. Her birinin farklı özellikleri vardır. Yanık gibi lezyonlar ile karşı karşıya kalan kişiler, tam bir iyileşme sağlayabilmek için hiperbarik oksijen tedavisine başvurmaktadır. Birinci dereceden yanıklar, sadece cildin yüzeyinde oluşmaktadır. Deri katmanından derinde doğru devam eden bu yanıklar şiddetine göre derecelendirilmektedir.Biraz daha derin olan yanıklar 2. Derece yanık olarak nitelendirilmektedir. Bu tür yanıklarda kabarcıklar ya da kızarıklıklar meydana gelir. Son derece rahatsız edici olan bu yaralar kendiliğinden iyileşmediğinde hiperbarik oksijen tedavisi uygulanabilmektedir. Bu tedavi yönteminde öncelikli olarak hastaların yanık derinlikleri ve aşamaları değerlendirilmektedir. Hastaların doğru yanıt alabilmesi bir uzman tarafından hastaların takip edilmesi ve tedaviye onay verilmesi oldukça önemlidir.
Radyoterapi Sonrası Yaralanmalar
Radyo dermatit olarak da bilinen radyoterapi cilt reaksiyonları, radyasyon tedavisinin en yaygın yan etkilerinden biridir ve doza, tedavi edilen vücudun alanına, kullanılan ekipmana ve kullanılan tekniğe bağlıdır. Son on yıllarda radyasyon terapisinin teknolojik ilerlemesi ile bu reaksiyonlar önemli ölçüde azalmıştır ve şu anda, hastalarda radyo dermatite dair yan etkiler yok denecek kadar azdır. Ancak, ortaya çıktığında, cildin görünümü, ağrı ve rahatsızlıktan dolayı yaşam kalitesi üzerinde olumsuz bir etkisi vardır.Radyoterapi ile tedavi endikasyonu varken, hastanın cilt reaksiyonlarının olasılıkları ve bunların nasıl tedavi edileceği veya iyileştirileceği konusunda radyoterapi doktoruna (radyo onkoloğu) danışması çok önemlidir. Radyoterapi doktorları ise bu rahatsızlıkların tamamen iyileştirilebilmesi için hiperbarik oksijen tedavisi önermektedir. Radyasyon terapilerinden sonra hastalarda hafif, orta şiddetli ya da şiddetli olmak üzere 3 farklı tipte yara oluşumu gözlenmektedir.
Hiperbarik oksijen tedavisi sayesinde kanser oluşumu engellenebilirken cilt kanseri riski de en aza indirilmektedir. Özellikle lezyonlara sahip olan ve cilt üzerinde farklılıklar gözlenen kişilerde de bu tedavi yöntemi oldukça etkilidir. Hastaların basınç odasında alacakları bu tedavi sayesinde vücutta bulunan lekelerden ya da diğer ekstra durumlardan da kurtulmak mümkündür.
Kemik İltihaplanmaları
Kemiklerde enflamasyon olarak da bilinen bu rahatsızlık, kan dolaşımından kaynaklı iltihaplanmalardır. Hastalar bu rahatsızlığa yakalandıklarında ateş ve ağrı şikayeti ile hekimlere başvurmaktadır. Kemik enfeksiyonları komşu yumuşak doku enfeksiyonlarının sonuçları olduğunda, hasta hastalıklı kemikte çok fazla ağrı ve şişlik meydana gelir, bu durumda bazı insanlar çevre dokularda apseler oluşturur. Her zaman ateşe neden olmayan bir enfeksiyondur. Kemiklerin enfeksiyon yolları şunlardır: kan dolaşımı, direkt invazyon ve komşu yumuşak doku enfeksiyonları. Kan dolaşımı, kemikler vücudun başka bir kısmından ayrılana kadar enfeksiyona yol açabilir. Çoğu durumda, kol ve bacak kemiklerinin ve çocukların omurgalarına odaklanmaktadır.Hiperbarik oksijen tedavisi kemik iltihaplanmalarında yaygın olarak kullanılan yöntemler arasında yer almaktadır. Kemiklerde bulunan apseler bu tedavi yöntemi sayesinde vücuttan uzaklaştırılabilmektedir.
Üç tip kemik iltihabı vardır:
- Akut kemik iltihabı, bir bebek bezi enfeksiyonundan iki hafta sonra ortaya çıkar.
- Subakut kemik inflamasyonu enfeksiyondan yaklaşık bir ay sonradır.
- Kronik kemik iltihabı enfeksiyondan birkaç ay sonra ortaya çıkar.
Akut kemik iltihabı genellikle çocuklarda ve ergenlerde görülür. Ağrınız boğazınızda yanma ve ateşiniz varsa doktorunuz kemik iltihabından şüphelenebilir. Daha sonra doktor düzenli bir fizik muayene yapar.Kandaki inflamasyonu ve beyaz kan hücrelerinin sayısını gösteren bir kan testi kemik iltihabı şüphesini güçlendirebilir.
Radyoaktif maddeler içeren scintography bakteriyel enfeksiyonun erken teşhisini gösterebilir. Buna bağlı olarak bir MRI araştırması yapılır.
Kemik iltihabının tedavisi, bakterileri yok ederek kemikteki enfeksiyondan kurtulmaktır. Tedavinin önemli bir kısmı bacağın sakinleşmesi ve rahatlamasıdır.Kemikteki bakterileri ortadan kaldırmak için genellikle bir antibiyotik reçete edilir. Tedavi altı hafta sürebilir. İlk olarak, ilacı doğrudan kana verin ve bir süre sonra antibiyotikli tabletlere geçmeye çalışın. Enfeksiyon antibiyotik kürleri ile ortadan kalkmazsa, ameliyatla keyifli olabilir. Daha sonra bir kişi yarayı ve enfekte olan tüm dokuları temizler.
Çoğu insan tedaviden sonra sağlıklı olur. Özel çocuklar ve gençler hastalıktan kurtulma şansına sahiptir. En kısa zamanda tedaviye başlamak önemlidir o zaman hastalıktan kurtulma şansı daha fazladır.Bazıları uzun süren ve kurtulmak zor olan kronik enfeksiyonlara yakalanırlar. Kemik iltihabı diğer kemiklere ve eklemlere yayılabilir. Birkaç kişi, inflamasyonun birkaç kez geri gelmesi ile ilgili sorunlar yaşıyor. Ancak, bu nadiren olur: Sadece bir buçuk yüzde on yıl boyunca yeni bir enfeksiyon olur.
Hiperbarik oksijen tedavisi görecek olan hastaların MRI taramasından geçmesi gerekmektedir. Buna dair tüm bilgiler ise aşağıda yer alır.MRI çalışmaları özellikle kas, bağ dokusu ve merkezi sinir sistemi değişikliklerinin iyi bir şekilde temsil edilmesini sağlar. Ek olarak, MR, iskelet, kalp, göğüs, kan damarları, idrar yolları ve bağırsak sistemi dâhil olmak üzere karın organlarında hastalık değişiklikleri üretebilir.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Öncesi
Hiperbarik oksijen tedavisine girecek olan hastaların belli noktalara dikkat etmesi gerekmektedir. Hastalar odaya alınmadan önce talep edilen belli faktörler bulunmaktadır. Bu faktörler ise aşağıda yer almaktadır.
Hastalar doğal liflerden (pamuk veya keten) yapılmış giysiler giymeli ve herhangi bir sentetik lif (naylon) giysinin hiperbarik odaya girmesine izin verilmemelidir (bu durumda, seanstan önce değiştirilmesi gerekir);
Cep telefonları, saatler, elektrikli teçhizat, ses cihazları, çakmaklar, kibritler, sigaralar ve benzerleri (borular, purolar, purolar, vb.), kontakt lensler, işitme cihazları ve buna benzer malzemeler odaya kesinlikle alınmamaktadır.
Seansa girmeden önce alkol ya da yağ gibi kullanımlar gerçekleştirilmemelidir. Bu durum meydana gelirse, hasta odaya girmeden önce bu malzemeler deriden tamamen çıkarılmalıdır;
Hastalara hiperbarik odaya girmeden önce idrar yapma ve tahliye etme talimatı verilmeli ve kusma ve ishal oluşumu hakkında rapor alınmalıdır;
Erken doğum ya da doğum riski bulunan kadınların kendi doktorlarına bu konu ile alakalı detaylı bilgi sunmaları ve onay almaları gerekmektedir. Adet döneminde kadınlar hiperbarik odaya girebilir;
Hastalar hiperbarik doktorun izni olmadan diğer tıp uzmanı tarafından reçete edilse bile, yağ, merhem veya krem gibi ürünleri kesinlikle kullanmamalıdır. Eğer ateş, vücut ağrısı, deri döküntüleri gibi genel durumda herhangi bir değişiklik varsa hastaların mutlaka durumu belirtmeleri gerekir.
Hiperbarik oksijen tedavisinden önceki öneriler, tek odalıklı kameralar söz konusu olduğunda çok daha kısıtlayıcıdır, çünkü bu cihazlar çoğunlukla saf oksijen ile basınçlandırılır, bu da yangın riskini artırır. Bu durumlarda, daha önce bahsedilenlere ek olarak aşağıdaki yönergeler gözlenir:
Düğmeli ya da cırt cırtlı plastik pantolonlar çıkarılmalıdır. Plastik çocuk bezlerinin kullanımı ile ilgili olarak, bunlar tercihen seans sırasında pamuklu çarşaflarla değiştirilmelidir; Herhangi bir ayakkabı çıkarılmalıdır. Hiperbarik odaya sadece% 100 pamuklu çoraplarla girilebilir Herhangi bir makyaj saç jölesi veya alkol bazlı ürünlerin kullanımı kesinlikle tavsiye edilmemektedir. Oje bulunuyorsa çıkarılmalıdır. Odaya girerken deodorant ya da aşırı parfüm kullanılmamalıdır Küpe, yüzük, gerdanlık, bilezik, saatler, bardak, madeni paralar ya da buna benzer metal ürünler odaya sokulmamalıdır, Kontak lensleri ve işitme cihazları çıkarılmalıdır; Hareketli diş protezleri ya da metal tıbbi ürünler çıkarılmalıdır. Sakız, emzik, oyuncaklar, kitaplar ve dergiler ve buna benzer ürünler odaya getirilememektedir.
Hiperbarik oksijen tedavisi kapsamında hastaların tüm tetkikleri yapılmakta ve buna göre tedaviye başlanmaktadır. Tüm bu tetkikler ise uzman hekimler tarafından gerçekleştirilmektedir. Hastalarda olası komplikasyonların önüne geçebilmek için ise yapılacak tetkikler oldukça önemlidir.
Hastanın Durumunun Analiz Edilmesi
Hiperbarik oksijen tedavisinin endikasyonu olan hastalar, hiperbarik hekim tarafından hiperbarik tedavinin başlangıcından önce yapılması gereken muayeneler için kendi takdirleri doğrultusunda değerlendirilir ve yönlendirilir. Bu muayeneler, hastanın taşıyıcısı olduğu hastalığın güncel aşamasını değerlendirmeyi ve hastanın gelecekteki yeniden değerlendirilmeleri için bir referans görevi görmeyi amaçlamaktadır. Sonunda, bu testlerden hiperbarik oksijen tedavisini engelleyebilecek diğer sağlık sorunlarının varlığını değerlendirmesi istenecektir. Bu değerlendirmelerin talebi, hiperbarik hekimin veya hastanın doktorunun sorumluluğunda olacaktır.
Tedavinin Hastaya Kaç Seans Uygulanacağının Belirlenmesi
Tedavi kapsamında hastaya kaç seans uygulanacağı tamamen uzman hekimlerin kararı ile belirlenmektedir. Bu durumda en önemli faktör ise lezyonların durumudur. Kronik hastalıklar için tedavi süreci daha uzunken, akut hastalıklar için tedavi süreci daha uzun tutulmaktadır. Ortalama olarak 30 seans sonrasında hastalarda tam anlamıyla iyileşme sağlanmaktadır.
Hastanın Seanstan Önce Yapması Gerekenler
Hastaların seansa girmeden önce uygulaması gereken belli unsurlar da bulunmaktadır. Bu unsurlar ise aşağıda yer almaktadır. Hastaların aç bir şekilde tedaviye girmesine gerek yoktur. Sadece hastalardan tedavi öncesi birkaç tetkik talep edilir. Bu tetkiklerin talep edilmesinin nedeni ise tedavi esnasından oluşabilecek komplikasyonların önüne geçebilmektir. Hiperbarik oksijen tedavisi kapsamında hastaların belli kıyafetleri tercih etmesi gerekmektedir. Bu kıyafetler ise mutlaka pamuklu türden olmalıdır.
Bir diğer önemli faktör ise vücutta reçete edilmiş olsa bile herhangi bir krem ya da cilt ürünün olmaması gerektiğidir. Hastalar tedaviye başlamadan önce kulaklarını açmak için belli egzersizler yapmalıdır. Bu egzersizler ise hastalara uzmanlar tarafından anlatılır. Son olarak elektronik cihaz ya da buna benzer ürünler kesinlikle odaya sokulmamalıdır. Tedavi süreci ve tedavinin nasıl işlediği aşağıda yer almaktadır.
Odaya ilk defa girecek ve ilk kez hiperbarik oksijen tedavisi alacaksanız size bir hemşire eşlik edecektir. Herkes koltuklarına yerleştiğinde kapı kapanır. Odanın içindeki basınç daha sonra 2,4 metreye düşürülür. Sıcaklığın yükseldiğini göreceksiniz.
Kulakların temizlenmesi: Basınç sırasında bu hususa dikkat etmeniz önemlidir veya kulakların temizlenmesi başarılı olur, bunun amacı kulakları korumaktır. Kulak zarınızda basınç farkı oluşacaktır. Bu, bir uçak inerken karşılaştığınız his ile aynıdır. Bu basınç hissi yutma, çiğneme, esneme veya arındırma ile giderilebilir. Temizleme sırasında ağız sıkıca kapatılmakta ve burun bastırılmaktadır. Kulaklarınızdaki basınç farkını hissettiğiniz anda hemen başlamak önemlidir. Kulaklarınız acıtmaya başlayana kadar beklemeyin.
Oda müsaitse maskeyi takın. Daha sonra 4 kez 20 dakika% 100 oksijen 3 kez 5 dakikalık bir hava ile verilir. Hava tahliyesi yan etkileri önlemek için hizmet vermektedir. 5 dakikalık molada, maskeyi çıkarırsınız ve bu sırada derin nefes almanız ve birkaç kez art arda nefes almanız gerekir. CD veya USB çubuk ile odada müziğinizi dinleyebilirsiniz. En sevdiğiniz FM radyo istasyonunu da dinleyebilirsiniz. Operatörler kanalları sizin için ayarlayabilmektedir. Tedavi sırasında bir sorun ortaya çıkarsa, hemşire 30 saniye içinde yanınızda olacaktır. Tedavinin sonunda basınç tekrar azalır. Sıcaklığın düştüğünü fark edeceksiniz. Soğumayı önlemek için, bir havluyu ters çevirebilirsiniz.
Bir kişi deniz seviyesinde hiperbarik bir odada gözlemlenen basınçtan daha yüksek bir basınca maruz kaldığında deniz dibi üzerinde de aynı etkiyi hisseder, çünkü daha fazla baskı için varyasyonlar her iki aktivitede de yaygındır.En sık gözlenen semptom, bir kişinin dağdaki bir yerden bir ovada yokuş aşağı yer alan diğerine hareket etmesi gibi, işitme duyumunun azalması ile ilgilidir ya da odanın içindeki hastanın kendi manevraları tarafından kontrol edilir. Basınçlandırma sırasında, hiperbarik haznenin içindeki sıcaklık artar ve basınçsız ortamda, çevrenin aniden soğutulmaya başlamasıyla tersi gözlenir. Bu duruma maruz kalan insanların sesinin tonu biraz değişmektedir.
Açlık Durumu
Hiperbarik oksijen tedavisi olacak olan hastaların açlık durumları çok da önemli değildir. Bu nedenle hastalar aç ya da tok fark etmeksizin tedaviye katılım sağlayabilmektedir. Hastaların en çok sorun ettiği nokta budur. Elbette dolu bir mide ile aşırı oksijen alımı da belli yan etkilerin oluşmasına neden olabilmektedir. Bu sebeple de hastaların mutlak suretle yemeklerini en iyi şekilde ayarlamaları ve buna göre tedaviye katılım sağlamaları gerekir. Bir diğer önemli husus ise aç olarak gelme sonucu oluşabilecek komplikasyonlardır.
Hiperbarik oksijen tedavisine aç karnına gelen kişilerde bayılma ya da tansiyon düşüklüğü görülebilmektedir. Bu nedenle hastaların az da olsa gıda takviyesi yapmaları ve kendilerini hazır hissettiklerinde odaya girmeleri tavsiye edilmektedir.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Sonrası
Hiperbarik oksijen tedavisi sonrasında hastaların kesinlikle rutin kontrollerine devam etmeleri tavsiye edilmektedir. Ortalama 30 seans süren bu tedavi yöntemi, hastaların şikayetçi oldukları rahatsızlıklarının giderilmesi için oldukça avantajlıdır. İlk defa bu tedavi yöntemi ile karşı karşıya kalan kişiler başlangıçta biraz tedirgin olmakta; fakat sonrasında sürece uyum sağlayabilmektedir. Bu nedenle de hastaların dikkat etmesi gereken hususlar da önem arz eder. Hemşirelerin ya da doktorların yönergelerini takip eden hastalar bu süreci çok daha rahat atlatmaktadır.
İlk kez hiperbarik odaya girecek olan kişilerin panik olmasını gerektirecek bir durum da bulunmamaktadır. Odada bulunan hoparlörler ve mikrofonlar sayesinde hasta ile hemen iletişime geçilebilmekte ve panik durumunda rahatlıkla müdahale edilebilmektedir. Bu durum oldukça önemlidir. Hastaların ise tedaviyi başarılı bir şekilde tamamladıktan sonra bakım ve muayenelerini atlatmamaları, ilaç kullanımlarını devam ettirmeleri gerekmektedir. Sorunsuz bir şekilde tedavisini sürdüren kişilerin iyileşme süreleri de kısalır. Antibiyotiklere, cerrahi prosedürlere ve hastanede kalınmasına daha az ihtiyaç duyulmaktadır. Genel olarak, tedaviye HBOT ekleyerek, daha düşük bir nihai maliyet, daha iyi kozmetik sonuçlar ve daha kısa bir tedavi süresi elde edilebilir.
Hastaların oksijen tedavisinin nasıl işlediğine dair detayları aşağıda bulabilmeleri de mümkündür. Oksijen kanda hemoglobine bağlanmasıyla taşınır ve kısmen plazma içinde çözülür. Plazmada çözünen bu kısım, olağan koşullar altında ihmal edilebilir değere sahip olan o kadar küçüktür. Basınç hiperbarik seviyelere çıkarıldığında, hemoglobin oksijen ile doyurma yeteneğini artırmaz.Yavaş yavaş artan plazmadaki çözünmüş oksijendir. Oksijen beslemesine ek olarak, basınç yükselmesi fizyolojik veya patolojik gaz kabarcıklarının azaltılması olan mekanik etkilere neden olur.
Hiperoksijenasyon için, etkilerinin, arteriyel kan oksijeninden doku hiperoksijenasyonunun sonucu olduğuna dair çok fazla kanıt vardır. Bu süreçte, Hiperoksijenasyon, iltihaplı bölgelerde vazokonstriksiyona ve ödem azalmasına neden olur; Ek olarak, oksijenin mevcudiyeti, yerel savunma fonksiyonları için doku koşullarının devam etmesini sağlar, böylelikle bahsedilen anti-efektif ve anti-enflamatuar etkiye sahiptir ve daha önce bahsedilen mekanik etkilerle birleştirilir.
Ayrıca fibroblastların ve kemik dokusunun proliferasyonu yoluyla bir iyileştirici uyaran elde edilir.
Hiperbarik oksijen tedavisi sonrasında vücutta iz kalır mı?
Hiperbarik oksijen tedavisi sonrasında kalıcı izler oluşabilir. Ancak zaten tedavi lezyonların yok edilmesi için gerçekleştirilmektedir. Özellikle şeker yaraları ya da buna benzer hafif yaralar en hızlı şekilde iyileşmektedir. Yanıkların ya da buna benzer derin yaraların iyileşememesi gibi durumlar ise söz konusu olabilmektedir. Bu gibi durumlarda ise ekstra estetik tedavilerine ihtiyaç duyulabilmektedir. Hastaların mutlaka doktorların önerilerine göz önünde bulundurmaları ve tedaviye devamlı olarak katılmaları ise lezyonların yok edilmesinde oldukça önemlidir.
Tedavi sürerken alkol ve sigara kullanılmasının bir sakıncası var mı?
Hiperbarik oksijen tedavisi esnasında sigara ya da alkol kullanımı son derece sakıncalıdır. Hatta hastalardan bu tip maddelerin kullanımını bırakmaları talep edilmektedir. Uzun süreli tedavi gerektiren hiperbarik oksijen tedavisi sonrasında pek çok komplikasyondan bahsedilebilir. Alkol ya da sigara kullanımı gerçekleştirerek tedaviye katılan hastalarda aynı zamanda baygınlık, bayılma ya da buna benzer olumsuz yan etkiler de gözlenebilmektedir. Hiperbarik oksijen tedavisi ile birlikte madde kullanımı da gerçekleştiren hastalar bulunmaktadır. Bu hastaların kullanım gerçekleştirmesi sonucunda tedavinin olumlu yanıt vermesi mümkün olmayacaktır.
Tedavi iş hayatımı nasıl etkiler?
Hiperbarik oksijen tedavisi iş hayatını etkileyebilecek bir tedavi yöntemi değildir. Kişiler günlük hayatta yaptıkları işler etkilenmeden tedavilere devam edebilmektedir. Bu noktada en önemli husus ise hastaların bu işlemi evlerinde de yapabiliyor olmalarıdır. Dünyanın pek çok ülkesinde hiperbarik oksijen tedavisi için oksijen tüpleri evlere teslim edilmektedir. Eğer bu tarz bir hastane ile iletişime geçme şansınız varsa talepte bulunabilirsiniz.
Hastanın Yapması Gerekenler
Tedavi sonrası süreçte hastaların yalnızca ilaç kullanımlarını düzenli bir şekilde devam ettirmeleri ve rutin kontrollerini kaçırmamaları önerilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Hiperbarik oksijen tedavisi ile ilgili olarak hastaların yöneltmiş oldukları pek çok soru bulunmaktadır. Bu sorular ve tüm kapsamlı cevaplar ise aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.
HBO Tedavisi Neden Tercih Edilmektedir?
HBO’nun tercih edilme nedenleri arasında ilk sırayı vücutta görülen lezyonlar almaktadır. Bu tedavi yöntemi sayesinde pek çok hastalığın tedavi edilmesi ise mümkün olmaktadır. Ciltte geçmek bilmeyen yaralar böcek ya da yılan sokmaları, diyabetik ayaklar, beyin apseleri ya da kemik iltihaplanmaları bu tedavi yöntemi sayesinde kolayca kontrol altına alınabilmektedir. Pek çok hasta Hiperbarik oksijen tedavisi için başvuru yapmakta ve tedavi sürecini de en kolay şekilde atlatmaktadır. Hiperbarik oda içinde uygulanan bu yöntem, yüksek oksijen basıncı alınmasına olanak sağlamaktadır. Kan dolaşımı bozuklukları ise yaraların kolay bir şekilde iyileşmesine engel olmaktadır.
Bunun nedeni ise kanda yeterli seviyede oksijen bulunmamasından kaynaklanır. Madde ya da sigara tüketimi gerçekleştiren kişiler ise bu durumla daha da sık karşı karşıya kalır. Radyoterapi gördükten sonra belli cilt hastalıklarına maruz kalan kişiler de bu tedavi yönteminden faydalanabilmektedir. Eğer bu tarz bir şikayetiniz varsa ve hiperbarik oksijen tedavisi yöntemlerinden faydalanmak istiyorsanız bu alanda hizmet veren bir sağlık kuruluşu ile iletişime geçebilirsiniz. Uzman kişiler sizde gerekli analizleri gerçekleştirdikten sonra bu tarz bir tedavi yöntemine ihtiyacınız olup olmadığını belirleyecektir. Sonrasında ise tedavi sürecine başlanır. Hastalıkların tedavisinde etkili rol oynayan hiperbarik oksijen tedavisi, 30 seans sonrasında etkili sonuç verir.
HBO Tedavisi Yaraya Nasıl Etki Eder?
Hiperbarik oksijen tedavisi sırasında ortam basıncı artar. Bu aşamada, hasta kulaklarda bir basınç hissi fark eder, bu da bir uçak inişi sırasında hissi gösterir. Basınç dengelemesi ise sıkma, yutma ya da çiğneme hareketi ile kontrol altına alınır. Basınç birikmesi, genellikle havadaki kısa duraklamalarla kesilen 30 dakikalık aralıklarla gerçek oksijen tedavisi ile takip edilir. Oksijen özel maskelerden nefes alır, daha az sıklıkla mini oksijen çadırları kullanılır. Daha fazla oksijen solunumundan sonra, basınç yaklaşık 15 dakika boyunca normal basınca indirgenir.
Çoğu hastalık için, tek tedavi 95 ila 135 dakika sürer. Bir hafta boyunca bir günde bir kez tedavi acil tedavi için bir kuraldır ama HBO tedavisi günlük koşullarda birkaç kez yapılmaktadır. Gerekli tedavilerin toplam sayısı tedavi edilen klinik tablonun durumuna göre değişir. Akut iç kulak bozuklukları olarak, 10 ila 15, HBO seans örneğini gerçekleştirilir ve yara iyileşmesi, kemik enfeksiyonları veya radyasyon yan etkiler, toplam 30 ile 60 seans arasında tamamlanmaktadır.
HBO Tedavisi Ortalama Bir Hasta İçin Yaklaşık Ne Kadar Sürer?
Hiperbarik oksijen tedavisinin süresi, hastalığın çeşidine göre değişiklik gösterir. Uzmanlar hastaların muayenelerini gerçekleştirmekte ve sonrasında ne kadar zamanlık bir tedavi gerçekleştirileceğine karar verilmektedir. Hastalar bu süreci en iyi şekilde değerlendirir ve yönergelere de uyum sağlarlar ise iyileşme süresi kısalacaktır. Tedavi esnasında verilen ilaçlar kesinlikle aksatılmamalı ve düzenli kullanım gerçekleştirilmelidir. Hastalar kısa bir süre içinde iyileşme sürecine girerken, daha ileri safhalarda olan rahatsızlıklar için durum biraz daha farklıdır. Normal bir hasta için tedavi 30 seansta tamamlanabilirken ileri safhalar için 60 seanstan bahsedilebilir.
Bir Seans Ne Kadar Sürer?
Hiperbarik oksijen tedavisi kapsamında bir seans yaklaşık yarım saat sürmektedir. Hastaların durumuna göre bu seanslar değişiklik göstermektedir. Hastaların lezyonları ya da yara boyutları incelendikten sonra kaç seans yapılacağına uzmanlar tarafından karar verilmektedir. Bu seanslar ise uzun süreli olabileceği gibi birkaç seansta da tamamlanabilmektedir. En önemli faktör hastaların mutlaka basınç odası içinde bulunan kurallara uyması gerektiğidir. Aksi takdirde seanslardan olumlu yanıtlar alınamayacak ve tedavi sağlıklı bir şekilde işleyemeyecektir.
HBO Tedavisi Gören Kişiler Araç Kullanabilirler Mi?
Hiperbarik oksijen tedavisi gören kişilerin araç kullanmasında herhangi bir olumsuzluk söz konusu değildir. Hastalar normal hayatlarına tedavi sonrasında dönebilmektedir. Oksijen tedavisi araç kullanımının yanında diğer işlerin yapılmasına da engel olmayan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle hastalar çekinmeden tedaviye araçları ile gelebilmektedir.
Tedavinin Yan Etkileri Nelerdir?
Tedavi genellikle orta kulak ve sinüsler için sarsıntı problemlerine yol açabilir ki bu genellikle teknik ve talimatlar ile mukozal burun spreyi kullanımı ile giderilir. Nadir durumlarda, tahliyenin girişi ile timpanotomi yapılır. Oksijen ile tetiklenen genel kramplar, mevcut tedavi basıncında yaklaşık olarak meydana geldiği belirtilen bir yan etkidir. 10.000 tedavi başına bir defa bu tip bir yan etki ile karşılaşılmaktadır. Hastalarda bu tip yan etkilerin yanında baygınlık ya da yüksek basınç hissiyatı görülebilmektedir. Hastalar çoğu zaman uçağın iniş anındaki his ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu durum ise yaklaşık 1 hafta sonrasında kendiliğinden düzelir.
Hiperbarik oksijen tedavisi güvenli ve etkili bir tedavidir. Güvenlik standartlarına gelince, yan etkiler minimaldir ve hiperbarik odadaki tedavi mükemmel şekilde iyi tolere edilir, vakaların büyük çoğunluğunda ağrısızdır ve herhangi bir rahatsızlık duymaz. Bazı hastalar kulakta bir miktar rahatsızlık yaşayabilirler valsalva manevrası ile kolayca ters çevrilebilirler. Tedaviden kaynaklanan komplikasyonlar nadirdir (% 3'ten az).
Tedavi Odasına Bir Yakınımla Birlikte Girebilir Miyim?
Tedavi odasına refakatçilerin alınması pek mümkün değildir. Aslında buna gerek de bulunmamaktadır. Çünkü basınç odasında mikrofon ve kameralar bulunmaktadır. Hastalar bu odalarda tedavi görürlerken hekimler rahatlıkla müdahalede bulunabilmektedir. Bu sayede hastalar olası bir problem durumunda hemşirelerle ya da doktorlarla iletişim kurabilmektedir. Hasta yakınları genellikle basınç odası dışında beklemektedir. Bu sayede çok daha sağlıklı bir tedaviden bahsedilebilir.
HBO Tedavisi Kaç Yaş Aralığındaki Hastalara Uygulanabilir?
Hiperbarik oksijen tedavisi küçük yaştaki hastalar için önerilmemektedir. Nedeni ise basıncın yüksek olması ve küçük çocuklarda yan etkilere neden olabilmesidir. Bu nedenle 15 yaşından itibaren diğer hastalara uygulanabilmektedir. Eğer çocuklarınız için bu tarz bir tedaviye ihtiyaç duyuluyorsa bunu mutlaka doktorlarınıza danışmalı ve en etkili yöntem için sizi yönlendirmesini talep etmelisiniz. Yaşı yüksek olan ve çeşitli rahatsızlıkları bulunan hastalarda da bu tür tedavilere müsaade edilmemektedir. Bunun için de yine uzmanınız ile iletişime geçebilirsiniz.
HBO Tedavisi Kimlere Uygulanamaz?
Hiperbarik oksijen tedavisi çok küçük yaştaki çocuklara ve yaşı ergin olan kişilere uygulanmamaktadır. Belli hastalıklara sahip olan kişilerde de bu tarz uygulamalar uygun değildir.
Tedavi Sırasında Uyku Durumunda Mı Olacağım?
Hiperbarik oksijen tedavisi esnasında hastaların hepsi normal durumdadır. Uyku hali sadece oksijenden etkilenen kişilerde görülmektedir. Bazı hiperbarik odalarda yataklar da bulunmaktadır. Bu tür odalarda tedavi esnasında uyku hali mümkün olabilmektedir. Hastaların uyumaması ve tedaviye iyi yanıt vermesi oldukça önemlidir. Bu durum olası komplikasyonların önüne geçebilmek için de önem taşımaktadır.
Tedavi Odasında Yemek Yiyebilir Ya Da Bir Şeyler İçebilir Miyim?
Hastalar için tedavi odasında yemek yemek ya da bir şeyler içmek mümkün değildir. Bir şeyler yemek düzenli tedaviyi engelleyeceğinden uzmanlar bu tarz durumlara pek uygun bakmamaktadır. Bunun yerine müzik dinleyebilmekte ya da odada bir şeyler izleyebilirsiniz. Hastalar daha farklı vakit geçirmek için kitap da okuyabilmektedir.
Tedavi Odasında Uzanabilir Miyim?
Hiperbarik oksijen tedavisi gören hastalar yataklı olan odalarda uzanabilmekte ve tedavilerini bu şekilde yapabilmektedir. Tedavi sürecinden sonra hastaların baygınlık ya da bayılma ile karşı karşıya kalmaları gibi durumlar için ekstra yataklar da bulunmaktadır. Oturan hastalar bu yataklardan yararlanabilmektedir. Oksijenin vücutta fazla bulunması kan basıncını artırmakta ve kan akışı hızlanmaktadır. Bu durum ise ani baygılıklara neden olur.
Tedavi Odası Tek Kişilik Midir?
Tedavi odaları çoklu olabileceği gibi tek kişilik de olabilmektedir. Bu tedavi sürecinde kişilerin yanlarında en az bir refakatçi bulunmaktadır. Bu refakatçiler hastaların temel ihtiyaçlarını karşılamak için yanlarında bulunmaktadır. Bunun yanı sıra refakatçiler için oda ya da yatak bulunmamaktadır.
Tedavi Sırasında Yanımda Hemşire Ya Da Hasta Bakıcı Olacak Mı?
Tedavi esnasında hastaları karşılayan hasta bakıcı ve hemşireler bulunmaktadır; ancak bu kişiler hastalara odada eşlik etmez. Dışarıda beklemekte ve olası bir durumda hastalara müdahale etmektedir. Hemşireler tedavi sonrasında kontrol gerçekleştirmek için ziyaretler yapmaktadır. Olası bir komplikasyon durumunda uzman doktorlara haber verilebilmesi için hemşirelerin varlığı şarttır. Bu alanda donanımlı olan hemşireler ise komplikasyonlara müdahale edebilme yetkisine sahiptir.
HBO Tedavisi Yorgunluğa Neden Olur Mu?
HBO tedavisi bazı hastalarda yorgunluğa neden olabilmektedir. Bunun dışında uyku hali ya da baygınlık gibi problemler yaşanabilmektedir. Fazla oksijenin vücuda girmesinden dolayı kişinin tansiyonunun düşmesi, halsizlik, hareket kabiliyetlerinde yavaşlama görülebilmektedir. Oksijen beyne fazla pompalandığında sinir hücrelerinde bozulmalar yaşanabilir. Bu tür durumlar baygınlık hissine neden olabilen faktörler arasında yer almaktadır. Hastaların bayılmaması ya da tansiyon düşüklüğü yaşamaması için uzmanların tavsiyelerine uymaları önerilmektedir. Tedavi öncesi hazırlıkların tam ve eksiksiz yapılması bu tür problemlerin ortaya çıkmasını da engelleyecektir.
SGK, HBO Tedavisi Masraflarını Karşılıyor Mu?
Ayakta ödeme kapsamına giren Hiperbarik Oksijen Tedavisi SGK tarafından karşılanmaktadır. hastaların bu tedaviyi görmek istedikleri hastanelerde durumu belirtmeleri ve buna göre bir faturalandırma talep etmeleri de mümkün olmaktadır. Hastanelerin ilgili birimleri ise hastalara bu duruma yönelik girişler yapmakta ve sonrasında gerekli işlemleri de sağlamaktadır.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
Hiperbarik oksijen tedavisinde amaç dokuların oksijene ulaşma miktarını artırmak olduğundan dolayı, tedavinin uygulandığı hastalıkların genel karakteri dokuların oksijensiz kalmasıdır. İyileşmeyen yaralar, şeker hastalığının ortaya çıkardığı tahribatlar, kemik hastalıklarının ileri seviyeli durumları, bazı kemik enfeksiyonları, akut gelişen görme ve duyma kaybı, karbon monoksit zehirlenmesi ve vurgun başlıca sebeplerdir.
Hiperbarik Oksijen Tedavisi Orucu bozar Mı?
Hiperbarik oksijen tedavisinde vücuda giren herhangi bir madde olmaz. Hasta basınçlı kapsüle ya da odaya alınarak tedavi edilir. Doğal olarak orucu bozacak herhangi bir durum gerçekleşmez. Bazı hastalardaki aşırı hassasiyetten dolayı sakinleştirici verilebilir. Böyle bir durumda ise oruçlu gidilmemesi faydalı olacaktır.