Kaşıntı Tedavisi
Kaşıntı tedavisinde istenen başarının yakalanması için kaşıntıya neden olan yani altta yatan etkenin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması gerekmektedir. Hastanın rahatlatılması amacıyla altta yatan rahatsızlığın tedavisi yapılırken gerek duyulursa semptomatik kaşıntı tedavisi de yapılmalıdır.
Dermatoloji polikliniklerine başvuran hastaların en fazla yakındığı sorun kaşıntıdır. Ciltte kaşınmaya ya da ovmaya yönelik bir his oluşturan kaşıntı çeşitli sebeplerle ortaya çıkmaktadır. Şiddetine bağlı olarak hastaya oldukça rahatsızlık veren, uyku kalitesini bozan, işini ve sosyal yaşamını olumsuz etkileyen bir sorundur. Kaşıntıya başta cilt hastalıkları olmak üzere, sistemik hastalıklar, fiziksel etkenler, psikolojik sorunlar, alerjenler neden olabilir. İç organ kanserlerinde kaşıntı hastalığın erken döneminde gelişir. Çoğu kanserlerde kaşıntı ilk belirti olarak ortaya çıkabilir. Bu açıdan kaşıntının hiçbir zaman ihmal edilmemesi ve altta yatan nedenin belirlenerek kaşıntı tedavisinin dolayısıyla hastalıkların tedavisinin yapılması gerekir.
Nedeni dermatolojik bir hastalıkla açıklanamayan ve uzun süren kronik kaşıntı durumunda hastaların yaklaşık % 10-50 kadarında kaşıntıya yol açan sistemik nedenler tespit edilir. Kronik kaşıntı süresi altı haftadan uzun süren kaşıntı olarak tanımlanır. Bu hasta grubunun % 10 kadarında kanser türleri belirlenir. Bu daha çok lösemi ve lenfoma kanserlerinin içerir.
Kaşıntı tedavisi nedenine göre farklılık gösterir. Kaşıntının nedeni mantar enfeksiyonu olursa krem ya da hap, ürtiker olursa kaşıntı giderici hap ve iğne, egzama olursa kaşıntı hapı, steroid kremler gibi farklı tedavi yolları uygulanır. Cilt kuruluğundan kaynaklanan kaşıntı tedavisi sırasında da losyonlar ve nemlendirici krem kullanılır. Ayrıca cildin kuruluğunu arttıracak etkisi olduğundan sıkça banyo yapılmamalıdır.
İç hastalıklarından kaynaklanan kaşıntı da ise hastalıkların tedavi edilmesi yoluna gidilir. Ayrıca kaşıntı sorunu hafifletecek tedavi de uygulanır. Bu hastaların tedavi süresince rahatlamasına yardımcı olur. Strese bağlı kaşıntılar da ise psikiyatri uzmanından destek alınmalıdır. İlaç alerjisinden kaynaklı kaşıntı sorununda ise ilacın kesilmesi sorunu giderecektir. Kaşıntı tedavisi süresince kaşıntı hissini artmasına neden olan ekşi, baharatlı ve acı yiyeceklerden de uzak durulmalıdır.