Kawasaki Hastalığı Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Kawasaki Hastalığı Cerrahi Müdahale Gerektirir mi?
- Kawasaki Hastalığı Her Çocukta Aynı Belirtileri Mi Gösterir?
- Çocuklarda Hastalık Erişkinlerden Farklı mıdır?
- Kawasaki Hastalığı Kalıtsal mı?
- Kawasaki Hastalığının Komplikasyonları Nelerdir?
- Kawasaki Hastalığı Bulaşıcı mı?
- Kawasaki Hastalığı Hangi Bölgelerde Daha Çok Görülür?
- Kawasaki Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Kawasaki Hastalığının Ölüm Riski Var mı?
- Hastalar Yapılan Tedaviye Cevap Vermezse Ne Olur?
- Kawasaki Hastalığın Uzun Dönemli Olası Gelişimi Nasıldır?
- Kawasaki Hastalığı Olan Çocuklar Okula Devam Edebilir mi?
- Kawasaki Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
- Kawasaki Hastalığının Alternatif Tedavi Yöntemleri Bulunuyor mu?
- Kawasaki Hastalığının Aşısı Var mı?
- Kawasaki Hastalığı Kimlerde Görülür?
- Kawasaki Hastalığında Risk Faktörleri Nelerdir?
- Kawasaki Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
- Kawasaki Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
- Kawasaki Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Kawasaki Hastalığı Nasıl Geçer?
Kawasaki hastalığı bazen koroner arterleri içeren ve bebeklerde ve 1 ila 8 yaş arası çocuklarda ortaya çıkma eğilimi gösteren bir vaskülittir. Uzamış ateş, ekzantem, konjonktivite, mukoza zarının iltihaplanması ve lenfadenopati ile karakterizedir. Anevrizmalar ve koroner arter veya miyokardit rüptürü görülebilir. Tanı eko kardiyogram eşliğinde klinik kriterlere dayanır. Tedavi asetilsalisilik asit ve immunoglobulin IV ile yapılır. Koroner tromboz oluşumu fibrinoliz veya perkütan girişimleri gerektirir.
Kawasaki hastalığı (DK), orta ölçekli arterlerin, özellikle de% 20'sinin tedavi edilmeyen hastalarda yer aldığı koroner arterlerin vaskülitidir. Erken belirtiler arasında kalp yetmezliği, aritmiler, endokardit ve perikardit bulunan akut miyokardit yer alır. Daha sonra koroner arter anevrizmaları oluşabilir. Dev koroner arter anevrizması ( ekokardiyografide > 8 mm iç çap), nadir de olsa, en yüksek kardiyak tamponat, tromboz veya enfarktüs riski taşır. DK, çocuklarda edinilmiş kalp hastalığının ana nedenlerinden biridir. Ekstravasküler dokular ayrıca üst solunum yolu, pankreas, safra yolları, böbrekler, mukoza zarları ve lenf düğümleri gibi enflamatuar süreçlere de uğrayabilir.
Etiyolojisi bilinmemekle birlikte, epidemiyoloji ve klinik prezentasyon, genetik olarak yatkın olan çocuklarda enfeksiyona veya anormal immün yanıtı düşündürmektedir. Otoimmün hastalık da bir olasılıktır. Her ne kadar Japon kökenli çocuklar yüksek bir insidansa sahip olsa da, DK dünya çapında görülür. ABD'de yılda 3.000 ile 5.000 vaka bulunmaktadır. Erkek: kadın oranı yaklaşık 1,5: 1'dir. Hastaların% 80'i < 5 yaşındadır (en yüksek, 18-24 ay). Gençler, yetişkinler ve arasında nadir de olsa görülebilmektedir. Olgular tüm yıl boyunca meydana gelir, ancak ilkbahar veya kış aylarında daha sık görülür. Topluluktaki bireylerde, kişiden kişiye yayıldığına dair net bir kanıt bulunmayan DK'li gruplar bildirilmiştir. Hastaların yaklaşık% 2'sinde aylar veya yıllar sonra nüks vardır. Bilinen bir önleme yoktur.
Hastalık ateş, genellikle remitting, en az 5 gün süren (ama ateş düşürücü tedavi edilmezse, sıcaklık normale dönmez) ve başlayarak kademeli olarak ilerleme eğilimi > 39 ° C (yaklaşık 102 ° F) ve rahatsızlık, ara sıra uyuşukluk veya aralıklı kramp ile karın ağrısı ile ilişkilidir. Genellikle ateşin başlamasından bir veya iki gün sonra, bilateral bulbar konjonktival tıkanıklık aksuda olmadan ortaya çıkar.
Beş gün, genellikle peri anal bölgede şiddetlenmesi ile özellikle de sap boyunca, bir polimorf döküntü, maküler eritematozus görüntülenir. Döküntü eritem ürtikeryal, morbilliform, multiforme veya skarlatiniform olabilir. Faringeal konjesyon eşlik eder; kırmızımsı, fissürlü, kuru dudaklar; çilek gibi görünen kırmızı dil saptanmaktadır. İlk hafta boyunca, tırnak ve ayak parmaklarının tırnaklarının proksimal kısmı oluşabilir (parsiyel leukonychia). Avuç içleri ve ayak tabanlarındaki eritem veya kırmızı-mor pigmentasyon ve değişken ödem genellikle yaklaşık 3 ila 5'inci günde görülür. Ödem hafif olsa da, genellikle hassas, sert ve kaygısızdır. Periungual, palmar, plantar ve perineal ölçeklendirme 10. günde başlar. Cildin yüzeysel tabakası bazen büyük silindirlere ayrılır.
Hastaların yaklaşık% 50'sinde non-süpüratif duyarlı servikal lenfadenopati ( ≥1 nodül ≥ 1,5 cm çapında) bulunmaktadır. Hastalık 2 ila 12 hafta veya daha fazla sürebilir. Özellikle koroner arter hastalığı gelişme riski yüksek olan çocuklarda eksik veya atipik vakalar ortaya çıkabilir. Bu bulgular hastaların yaklaşık% 90'ında görülür. Diğer daha az spesifik bulgular çoklu sistem katılımını gösterir. Hastaların yaklaşık% 33'ünde arterit veya artralji (esas olarak büyük eklemleri içerir). Diğer klinik bulgular arasında üretrit, aseptik menenjit, hepatit, otit, kusma, diyare, safra kesesi hidropları, üst solunum yolu semptomları ve ön üveit yer alır. Kardiyak belirtiler genellikle döküntü, ateş ve diğer erken akut klinik semptomlar ortadan kalkmaya başlar başlamaz, yaklaşık 1 ila 4 hafta sonra, sendromun subakut aşamasında ortaya çıkar.
Bununla birlikte, 5 tanısal kriterin 4'ten azına sahip olan bazı ateşli çocuklar, koroner arter anevrizması dahil olmak üzere vaskülitik komplikasyonlar geliştirirler. Bu çocukların atipik (veya eksik) DK olduğu düşünülmektedir. Atipik DK düşünülmelidir ve eğer çocukta> 5 günlük ateş> 39 ° C ve DK için 5 kriterden ≥ 2 olması durumunda testler yapılmalıdır.
Laboratuar testleri tanısal değildir, ancak diğer hastalıkları dışlamak için yapılabilir. Hastalar tam kan sayımı, ANA, FR, HSV, kan kültürü ve orofarenks materyali kültürüne gönderilir. Lökositoz, genellikle olgunlaşmamış hücrelerde belirgin bir artışla birlikte, genellikle akuttur. Diğer hematolojik bulgular hafif normositik anemi, trombositoz (içerir ≥ 450.000 / μ hastalığı ve CRP ve ESH yüksek seviyelerde 2. veya 3. haftada L) eklenmiştir. Bunlar negatif ANA, FR ve kültürlerdir. İlgili organlara bağlı olarak, steril piyüri, artan karaciğer enzimleri, proteinüri ve serebrospinal pleositoz mevcut olabilir.
Pediatrik kardiyolog ile görüşme önemlidir. Tanı anında EKG ve ekokardiyografi yapılır. Anormallikler sadece gecikmeli olarak ortaya çıkabileceğinden, muayeneler 2 ila 3 hafta, 6 ila 8 hafta sonra ve hastalık başlangıcından 6 ila 12 ay sonra tekrarlanmalıdır. EKG, aritmileri, voltaj düşüşünü veya sol ventrikül hipertrofisini ortaya çıkarabilir. Eko kardiyogram koroner arter anevrizmalarını, kapak regürjitasyonunu, perikarditi veya miyokarditi gösterebilir. Anevrizmalar ve anormal stres testleri olan hastalarda koroner arteriografi bazen yararlıdır.
Tedavi olmaksızın mortalite, hastalık başlangıcının 6. haftasıyla% 1'e ulaşabilir. Uygun tedavi ile ABD mortalite oranı% 0.17'dir. Uzun süreli ateş kalp riskini artırır. Ölümler olarak daha yaygın sonuçlarıdır bir kardiyak komplikasyonlar sonucu ani ve öngörülemeyen olabilir: > % 50 hastalığı, ikinci ayda% 75 ve 6 ayda% 95 ilk ayında meydana fakat sonra 10 yıla kadar oluşabilir. Etkili tedavi akut semptomları azaltır ve daha önemlisi koroner arter anevrizma insidansını% 20'den < % 5'e düşürür. Koroner arter hastalığının yokluğunda tam iyileşme prognozu mükemmeldir. Koroner anevrizmaların yaklaşık üçte ikisi, 1 yıl içinde gerilemekle birlikte, rezidüel koroner stenozun devam edip etmediği bilinmemektedir. Dev koroner anevrizmaların gerileme olasılığı daha azdır ve daha yoğun takip ve tedavi gerektirir.
Çocuklar, uzman pediatrik kardiyologlar, enfeksiyon uzmanları ve / veya pediatrik romatologlar tarafından dikkatle tedavi edilmelidir. Atipik DK'li çocuklar yüksek koroner arter anevrizması riski taşıdıklarından tedavi ertelenmemelidir. Tedavi, tercihen 1 ya da hatta 10 ila 12 saat ve daha yüksek asit seviyeleri için 2 g / kg lık tek bir dozda immunoglobulin IR (IVIG) yüksek doz kombinasyonu ile hastalığın 10. günde erken başlamalıdır. Oral asetilsalisilik asit 20 ila 25 mg / kg 4 kez / günlük olarak uygulanmalıdır. Asetilsalisilik asit dozu, ateşsiz 4 ila 5 gün sonra günde bir kez 3 ila 5 mg / kg'a indirilir. Bazı uzmanlar, hastalığın 14. gününe kadar yüksek dozlarda asetilsalisilik asit bulundurmayı tercih ederler. DK'nin akut fazı sırasında asetilsalisilik asidin metabolizması düzensizdir, bu da yüksek doz gereksinimini kısmen açıklar.
Çoğu hasta tedavinin ilk 24 saati içinde hızlı bir yanıt alır. Birkaç gün boyunca ateşle birlikte daha düşük bir oran hasta kalır ve IVIG dozunu tekrarlamak gerekir. Semptomların daha yavaş çözülmesine yol açabilir, ama alternatif bir düzeni için kalp yetmezliği olan hastalarda 2 g hacmine tahammül yarar / IVIG kg IGIV olur bir 400 mg doz / 4 gün için 1 / gün kg (yüksek dozlarda asetilsalisilik asit ile birlikte bile). Tedavi etkinliği IGIV / aspirin başlatılan zaman > 10 gün hastalığın başlama bilinmemektedir, ama buna rağmen, bu düşünülmelidir.
3 / kg, hastalığın başlangıcından sonra en azından 8 hafta için 1 saat / gün ila 5 mg arasında bir dozda asetilsalisilik asit tutma iyileştirme 4 ila 5 gün sonra, yeni bir kardiyak çalışmalar tamamlanana kadar kullanılmalıdır. Koroner arter anevrizması ve (trombosit ve eritrosit sedimantasyon oranı normalizasyonu olarak gösterilmiştir), inflamatuvar sinyallerin yokluğu ise, asetilsalisilik asit kullanımı kesilebilir. Bu nedenle antitrombotik eylem asetilsalisilik asit koroner arterlerin anormallikleri arz eden çocuklar için süresiz saklanır. Dev koroner anevrizması olan çocuklar ek antikoagülan tedavi gerektirebilir (örneğin, warfarin, dipiridamol).
IVIG alan çocuklar canlı virüs aşılarına daha düşük bir yanıt alabilir. Bu nedenle, kızamık-kabakulak-kızamıkçık aşısı IVIG idaresi ve suçiçeği aşısı 11 ay sonra verilmelidir ≥ 11 ay. Kızamığa maruz kalma riski yüksek ise, aşı verilmelidir, ancak 11 ay sonra yeniden aşılama (veya serolojik test) yapılmalıdır.
Uzun süreli asetilsalisilik asit alan çocuklar, grip salgınları veya su çiçeği sırasında Reye sendromu gelişmesi için küçük bir risk taşırlar. Asetilsalisilik asitle tedavi edilen çocukların ebeveynleri, eğer grip veya su çiçeği belirtileri ortaya çıkarsa veya ortaya çıkarsa hemen çocuğunun doktoruyla temasa geçmeleri konusunda bilgilendirilmelidir.
Kawasaki Hastalığı Tedavi Hakkında
Kawasaki hastalığı çocuklarda ya da yetişkinlerde yaygın olarak görülebilen bir hastalık olarak bilinmektedir. Bulaşıcı olmayan bu hastalık için ise yaygın olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisi ile kontrol altına alınabilen bu hastalık, kısa vadede çözüme kavuşturulabilmektedir.
Kawasaki Hastalığı Nedir?
Kawasaki sendromu, bazı çocuklarda, kalp enflamasyonu ve ifade cilt döküntüsü, ateş, şişmiş bezler görünümünde ve giden kan damarı duvarının inflamasyonu ile karakterize nadir bir hastalıktır.
Bu hastalık bulaşıcı değildir ve genellikle 5 yaşlarındaki çocuklarda, özellikle de erkeklerde görülür. Kawasaki sendromu genellikle bağışıklık sistemindeki hücrelere kan damarlarına saldırarak iltihaba yol açan değişikliklerden kaynaklanır. Otoimmün nedene ek olarak, virüs veya genetik faktörlerden kaynaklanabilir.
Kawasaki sendromu tedavisi olmayan ve tedavi çocuk doktoruna rehberliğinde göre yapılmaktadır ve en sık otoimmün tepki nedeniyle immünoglobulinlerin inflamasyon ve enjeksiyon rahatlatmak için aspirin kullanımı ile yapılır.
Kawasaki sendromunun bir tedavisi vardır ve tedavisi iltihabı azaltmak ve semptomların kötüleşmesini önlemek için ilaçların kullanımıdır. Genellikle tedavi, kan damarlarının iltihaplanmasına, özellikle kalbin atardamarına ve bağışıklık sisteminin bir parçası olan proteinler olan yüksek dozlarda immünglobulinlere karşı ateşi azaltmak için aspirin kullanımı ile yapılır.
Ateşin sonunda, kalp damar hasarı ve pıhtı oluşumu riskini azaltmak için küçük dozlarda aspirin kullanımı birkaç ay sürebilir. Ancak, uzun süreli aspirin kullanımına bağlı bir hastalık olan Reye Sendromunu önlemek için, Dipyridamole tıbbi tavsiyelere göre kullanılabilir. Tedavi, çocuğun sağlığı için herhangi bir risk olmaksızın kalp kapak problemleri, miyokardit, aritmiler veya perikardit gibi komplikasyonlara yol açana kadar, hastanede yatış sırasında yapılmalıdır. Kawasaki hastalığının bir başka olası komplikasyonu, koroner arterlerde anevrizmaların oluşmasıdır, bu da arter tıkanıklığına ve dolayısıyla enfarktüs ve ani ölüme yol açabilir.
Kawasaki sendromu tanısı, uzmanlar tarafından çocuğun belirttiği semptomların gözlemlenmesinden belirlenen kriterlere göre yapılır. Böylece, aşağıdaki kriterler değerlendirilmektedir:
- Beş gün veya daha fazla ateş;
- İrinsiz konjonktivite;
- Kırmızı ve şişmiş dilin varlığı;
- Kızarıklık ve orofaringeal ödem;
- Çatlakların görüntülenmesi ve dudakların kızarıklığı;
- Kasık bölgesinde ölçekleme ile el ve ayaklarda kızarıklık ve ödem;
- Vücutta kırmızı lekelerin varlığı;
- Boyundaki şişmiş bezler.
Doktor tarafından Klinik muayenede, kan testleri ekokardiyogram, elektrokardiyogram ve akciğer grafisi olarak tanıyı doğrulamak yardımcı olabilir testler, gerekli olabilir.
Kawasaki Hastalığı Belirtileri Nelerdir?
Kawasaki hastalığının semptomları ilerleyici olup, hastalığın üç fazını karakterize edebilir. Ancak, tüm çocukların tüm belirtileri yoktur. Hastalığın ilk aşaması aşağıdaki belirtilerle karakterizedir: En az 5 gün boyunca genellikle 39 ° C'nin üzerinde
- yüksek ateş;
- Sinirlilik;
- Kırmızı gözler;
- Kırmızı ve kırık dudaklar;
- Dil şişmesi ve kırmızı çilek gibi görünmesi;
- Kırmızı boğaz;
- Boyundaki lekeler;
- Ellerin avuç içi ve ayakların tabanının kırmızılaşması;
Gövdenin derisinde ve bezin çevresindeki alanda kırmızı lekelerin görülmesi.
Hastalığın ikinci aşamasında, yaklaşık 2 hafta süren parmak ve ayak parmakları, eklem ağrıları, ishal, karın ağrısı ve kusmanın cildini soymaya başlar. Hastalığın üçüncü ve son aşamasında, semptomlar ortadan kayboluncaya kadar yavaşça gerilemeye başlar.
Yüksek Ateş
Kawasaki hastalığında yaygın olarak yüksek ateş görülmektedir. 39 dereceden daha fazla ateş görülmesi halinde hastaların mutlaka bir uzmana başvurmaları ve ateşi kontrol altına almaları gerekmektedir. Vücutta oluşan iltihap nedeniyle oluşan yüksek ateş, alkol ya da kolonya gibi ürünler ile düşürülmeye çalışılmamalıdır. Bu tarz davranışlar semptomların daha da artmasına neden olabilmektedir. Hastaya ılık bir duş yaptırılmalı ve vücut ısısının dengesi sağlanmalıdır. Eğer hala ateşte bir düşüş söz konusu olmuyor ise mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmelidir.
İltihaplanma
İltihaplanma, hastalıkta en sık görülen durumlar arasında yer almaktadır. Vücutta oluşan iltihap zaman içinde ateş yükselmesine de neden olur. Bu tür durumlarda iltihabın yayılmasını önlemek amacıyla uzmanlar belli ilaçlar reçete ederler. İlaçlar arasında antibiyotiklerden de bahsedilmektedir.
Deride Kızarıklık
Deride oluşan kızarıklıklar en yaygın belirtiler arasında yer alır. Genellikle kızarıklıklar çilek kırmızısı bir haldedir. Bu durum da yine gözle net bir şekilde görülebilmektedir.
Deride Döküntü
Deride döküntü, bu hastalık ile birlikte yaygın olarak gözlenmektedir. Deride oluşan kızarmalar yavaş yavaş yerini döküntülere bırakmaktadır. Bu nedenle de su çiçeğine benzer oluşumlar yavaş yavaş yaygınlaşabilmektedir.
Lenf Bezlerinde Şişlik
Lenf bezlerinde oluşan şişliklerin temel nedeni, vücutta oluşan iltihaptır. Hastalarda oluşan şişlikler, daha da yayılmaması için antibiyotik ile kontrol altına alınabilmektedir.
El ve Ayaklarda Şişlik
Hastalık kendini yaygın olarak el ve ayaklarda oluşan şişliklerle göstermektedir. Bu şişlikler zaman içinde diğer uzuvlara da yayılmaya başlayabilir.
Dudaklarda Çatlaklık
Zamanla yayılan iltihap ve hastalığın vücudu sarması sonucu dudaklarda çatlamalar ya da soyulmalar meydana gelebilmektedir.
Gözlerde Kızarıklık
Gözlerde kızarıklık hem hastalığın hem de oluşan yüksek ateşin bir sonucu olarak meydana gelmektedir.
Kawasaki Hastalığı Oluşum Nedenleri Nedir?
Kawasaki hastalığının kaynağı hala bilinmemektedir. Epidemiyolojik ve immünolojik çalışmalar, sonuçta vasküliti tetikleyen olaylar dizisinin tetikleyicisinin bulaşıcı kaynaklı olabileceğini düşündürmektedir. Bununla birlikte, hastalığın oluşumu o kadar basit görünmemektedir ve otoimmün ve genetik faktörler de hastalığın ortaya çıkması için gerekli görünmektedir.
En yaygın kabul gören hipotez (oto immün hastalık ne olduğunu anlamak için kan damarları karşı bir otoimmün reaksiyona neden, genetik olarak yatkın çocuklarda bağışıklık sistemini aktive edebilir, bulaşıcı bir ajan bir virüs ya da bir bakteri olmasıdır. Bazı önemli epidemiyolojik veriler, bunların arasında enfeksiyöz köken teorisini destekler:
- Kawasaki hastalığı lenf düğümleri iltihabı ve mukoza ateş döküntü ile karakterize edilir ve ağız, tezahürleri arasında olan gibi çeşitli bebek hastalıklarla benzer. Kızamık ve kızıl bunlar arasında yer almaktadır.
- Kışın ve yaz mevsiminde DK'nin insidansında mevsimsel bir artış vardır ve bu da birkaç viral enfeksiyona benzerdir.
- Kawasaki hastalığı sık sık, sınırlı bir coğrafi alanda belirli bir nüfusu etkileyen, salgınlarda ortaya çıkar.
- Japonya'da DK'li çocukların kardeşlerinin, genellikle ilk çocukta semptomların başlamasından bir hafta sonra ortaya çıkan, hastalığı geliştirme riski daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
- Hastalık beş yaşın altındaki çocuklarda sık görülür, ancak altı aylıktan küçük çocuklarda görülür. Bu gerçek, hayatın ilk aylarında bebeğin vücudunda dolaşan maternal antikorların varlığıyla tetiklenebilir ve bu da tetikleyici mikropların kirlenmesini engeller.
Kawasaki hastalığını tetikleyebilen virüsler ve bakteriler arasında, bazı şüpheli ajanlar:
- Parvovirüs B19.
- Meningokok.
- Mycoplasma pneumoniae.
- Klebsiella pneumoniae.
- Adenovirüs.
- Sitomegalovirüs.
- Parainfluenza virüsü.
- Rota virüs.
- Kızamık virüsü.
- Epstein Barr Virüsü.
- İnsan lenfotropik virüsü.
Çevresel Değişiklikler
Çevresel değişikliklerin hastalık üzerinde oldukça büyük bir etkisi bulunmaktadır. Virüslerin daha yaygın olduğu alanlara göç edilmesi ya da kişilerin alışkın olmadıkları bir çevreye giriş sağlaması bu durum için tetikleyici olabilmektedir. Ancak çevresel nedenlerden bahsedildiğinde yaygın olarak virüsler devreye girmektedir.
Enfeksiyonlar
Enfeksiyonlar da tıpkı çevresel değişikliklerde olduğu gibi kişileri etkisi altına almaktadır. Özellikle başka kişiler ile iletişim halinde olmak ve bu kişilerden enfeksiyon kapmak, hastalığın seyrini değiştirmektedir. Hastalığa neden olan enfeksiyonlar arasında ise çok basit virüslerden ya da mikroplardan da bahsetmek mümkün olabilmektedir.
Yaş
Yaş, Kawasaki hastalığında önemli unsurlardan birini oluşturmaktadır. Genellikle çocuklarda görülen bu hastalık bazen yetişkinlerde de gözlenebilmektedir. Fakat yine de Kawasaki hastalığı yaygın olarak bir çocukluk hastalığı olarak bilinmektedir.
Genetik Eğilim
Genetik eğilim, hastalık üzerinde etkilidir. Kawasaki hastalığı aile bireylerinden birinde görülmesi durumunda nesilden nesile aktarılabilmektedir. Bu nedenle de zaman zaman genetik bir hastalık olduğundan bahsetmek söz konusu olabilmektedir.
Kawasaki Hastalığı Tedavi Türleri
Kawasaki hastalığı ilaçla tedavi edilebilen bir hastalık olduğundan dolayı sadece etkisinin azaltılması mümkün olabilmektedir. Bunun için ise kişilere uzman hekimler tarafından uygun olan ilaçlar reçete edilmektedir. Hastalık esnasında ilaçların düzgün bir şekilde kullanılması ve uzmanların taleplerine riayet edilmesi gerekmektedir.
Kawasaki Hastalığı İlaç Tedavisi
Akut fazda Kawasaki hastalığı tedavisi tedavi safhalarında, subakut ve objektif kurtarma miyokard iskemisi ve enfarktüs önlerken, koroner arter duvarına inflamatuar tepkiyi azaltmak ve vaskülit ve sonuçları (tromboz ve anevrizma) önlemektir.
İntravenöz immünglobulin (IVIG) ana Kawasaki hastalığı ilaç ve akut aşamasında kullanılan, koroner arter anormallikleri varlığını azaltmak ve sırayla hastalığın, tercihen ilk yedi ila 10 gün için klinik semptomların süresini kısaltır. Akut faz inflamatuar proteinlerini normalleştirebilir; ancak eritrosit sedimentasyon hızı (ESR) ve miyokardiyal fonksiyonu iyileştirir.
Son zamanlarda yapılan bir retrospektif çalışmada, hastalığın sekizinci gününden sonra IVIG'nin geç başlangıcının, terapötik başarı şansını azalttığı sonucuna varılmıştır. 67 IGIV eylem mekanizmaları hala bilinmemektedir. Çeşitli teoriler elde edilmiştir ve gelişmiş endotelyal hücreler ve hücreler arasındaki etkileşimleri bloke makrofaj bastırılması ve aktive edilmiş monoksitler gibi muhtemel mekanizmalar için doğal öldürücü, inhibitör reseptörlerinin uyarılması, sitokin üretimi modülasyonu, nötralizasyon, bakteriyel süper antijenler, bozulmuş antikor sentezi ve artan baskılayıcı T lenfosit aktivitesi uzmanlar tarafından uygulanmaktadır.
Hastalara, 80-100 mg / kg'lık dozda asetilsalisilik asit (ASA) ile birlikte 10 ila 12 saatlik değişken bir süre boyunca (kanıt düzeyi A) 2 g / kg'lık tek bir infüzyon dozunda IVIG ile tedavi edilmelidir. 2,3 Hastalığın beşinci gününden önce IGIV infüzyonu kardiyak sekelleri beşinci hastadan yedinci güne kadar tedaviden daha fazla önlemez; Bu erken infüzyon, yeniden tedavi ihtiyacını artırır. Baş ağrısı, ateş ve titreme, hipotansiyon ve lökopeni, nötropeni veya doğabilecek proteinüri gibi diğer geçici değişikliklere IVIG vazomotor semptomları önemli olmayan bazı yan etkilere neden olabilir. Aseptik menenjit, tromboz, anafilaktik şok ve akut böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar nadiren mevcuttur. Kaşıntı, ekzematöz dermatit, alopesi ve eritema multiforme gibi advers dermatolojik etkiler de nadirdir.
Canlı zayıflatılmış virüsler (kızamık, kızamıkçık, kabakulak ve suçiçeği) ile aşılama nedeniyle pasif ilacın tarafından antikorların immünojenisitesinde azalmasına IVIG uygulamadan sonra en az 11 ay süreyle muhafaza edilmelidir.
Yüksek dozlarda aspirin (AAS), antienflamatuar etkiye sahiptir ve Kawasaki'li çocuklarda düşük dozlarda trombosit agregasyonunu inhibe eder. Bu nedenle, akut fazda aspirin, IGIV'in antienflamatuar etkisini güçlendirmek için dört günlük doza bölünmüş 80-100 mg / kg / gün dozunda kullanılır, fakat koroner anormalliklerin sıklığını azaltmaz. Aspirin yüksek dozlarda kullanım süresi kurumlar arasında değişmektedir. Birçok hastane ayarı 48 ile 72 saatlik afebril durumundan sonra dozu azaltırken, diğer servisler AAS'ı 14 gün boyunca yüksek dozda tutar ve ateşin kesilmesinden sonra 48 veya 72 saat daha uzar. Aspirin dozu daha sonra 3-5 mg / kg / gün'e düşürülür ve hastalığın başlangıcından altı ila sekiz hafta boyunca muhafaza edilir. Kardiyak anormallikli çocuklar için aspirin süresiz olarak korunur.
Aspirin geri dönüşümsüz trombosit inhibisyonunu antagonize ettiğinden, ibuprofen aynı zamanda aspirin ile birlikte verilmemelidir. Yüksek doz aspirini kullanan çocuklar için bir başka önemli bakım ise, Rella sendromunun veriselle veya grip enfeksiyonu bulunması durumunda ortaya çıkma olasılığı ile ilgilidir. Ebeveynlere, çocuklarının bu enfeksiyonlardan herhangi biri varsa, salisilâtlar kullanılıyorsa, çocuk doktoru aramaya talimat verilmelidir.
Hastaların IVIG ve aspirin ile ilk tedaviye yanıt vermediği durumlarda kortikosteroidler kullanılır. Yine de, sonra sonuçları kortikosteroid kullanımı tartışmalıdır.
Çalışmalar, yanıt vermeden klinikte iki doz IGIV alan hastalarda kortikosteroid kullanımını önermektedir. En yaygın olarak kullanılan rejim, üç gün boyunca günde bir veya iki saat içinde infüze edilen 30 mg / kg / gün metilprednizolon ile nabız tedavisidir.
IGIV ilk dozunun infüzyon tepkisiz KD olan hastaların yaklaşık% 10, örneğin, kalıcı ateş ya da 36 saat IVIG ilk infüzyondan sonra nüksetmesidir vardır. Bu hastalar başlangıç terapisine "yanıt vermeyenler" dir ve daha yüksek koroner değişiklikler riski taşırlar. Bu durumlarda araştırmacılar, tek bir dozda 2g / kg'lık ikinci doz İVİG tedavisini önermektedir. Bazı merkezler IVIG'nin üçüncü dozunu gerçekleştirir, ancak değişken bir klinik yanıtla - ateş devam edebilir.
Refrakter DK'nin tedavisi için protokol bulunmamaktadır. Bu olgularda olumlu sonuçlar veren başka ilaçlar da kullanılmıştır, ancak hepsi randomize olmayan ve kontrolsüz vaka raporlarına veya çalışmalarına dayanmaktadır. Koroner anevrizma insidansını azaltarak plazmaferez ve etkili klinik yanıt tedavisi ile ilgili raporlar vardır. Bununla birlikte, mevcut riskler nedeniyle, plazmaferez sıklıkla önerilmemektedir.
Kardiyak anormallikleri değiştirmeksizin ateş düşürücü prednizon veya metilprednizolon ile ilişkili siklofosfamid veya siklosporin gibi immünosüpresanlar da kullanılır. Sitotoksik ajanların ciddi yan etkileri vardır ve KD ve kardiyak anormallikler olan bir çocukta bir maliyet / fayda oranı değerlendirilmelidir. Metotreksat (10mg / vücut yüzey alanı 1x / hafta) klinik etkinlikle - ateşin kesilmesi ve koroner arter dilatasyonu yokluğu ile - bildirilmiştir.
Refrakter DK bazı durumlarda, nötrofil elastaz inhibe glikoproteine kullanılmıştır, ancak bunların sonuçları kanıtlanmış olması gerekir. Absiksimab, glikoprotein IIb / IIIa platelet önleyicisi, bu şekilde göstermektedir, anevrizma çapında iyi regresyon ile büyük anevrizma akut faz / subakut hastalarda kullanılmaktadır bir ilaç için vasküler yeniden teşvik eder. Tümör nekroz faktörü alfa karşı monoklonal antikor, kısmi sonuçlarla, tedavi edilen az sayıda vakada, ateş ve anevrizmaların iyileşmesi için etki etmektedir. Bununla birlikte, kullanımının endikasyonlarını değerlendirmek ve onaylamak için kontrollü çalışmalara ihtiyaç vardır.
Koroner anevrizma subakut fazı ve iyileşme hastalarda tedavi kabın trombozu (trombosit aktivasyonu) ve stenoz önlemeyi amaçlamaktadır. Düşük dozda aspirinin (3-5mg / kg / gün), küçük ve orta anevrizması olan çocuklar için temel bir tedavidir. Diğer antiplatelet maddeleri de (klopidogrel, tiklopidin, dipiridamol) kullanılır ve platelet toplanmasını bloke daha etkili olduğu kanıtlanmıştır aspirin ile ilişkilidir.
Randomize çalışmalar, düşük molekül ağırlıklı heparin, warfarin ve monoklonal antikorlar gibi ajanların rolü belirlemek için gerekli olan yönlendirilmiş dev anevrizması olan çocukların tedavisinde IIb / IIIa platelet alıcıları karşı etki eder. Dev anevrizması olan hastalar için en yaygın antitrombotik rejim, INR ( uluslararası normalize oran ) 2 ve 2,5 (kanıt düzeyi C) arasında tutmak için warfarin ile ilişkili düşük doz aspirin endikedir.
Yüksek Dozda Aspirin
Kawasaki hastalığı ile mücadele eden kişilere yüksek dozda aspirin ile müdahale gerçekleştirilmektedir. Ancak bu dozlar uzman hekimler tarafından ayarlanmakta ve uygun görülen süre kadar da tedaviye devamlılık sağlanmaktadır. Hastaların rutin kontrollerini gerçekleştirmeleri de bu aşamada hızlı iyileşme sağlanabilmesi için oldukça önemlidir.
Aspirin genellikle 16 yaşın altındaki çocuklar için tavsiye edilmez, çünkü bu yaş grubunda Reye sendromuna neden olma potansiyeli vardır, bu da özellikle karaciğer ve beyine ciddi organ hasarlarına yol açabilir. Aspirin, ağrının giderilmesi, ateş ve inflamasyonun baskılanması için yaygın olarak kullanılan steroid olmayan bir anti-inflamatuar ilaçtır (NSAID). Kawasaki hastalığını tedavi etmek için kullanılırsa, aspirin aşağıdaki etkilere sahiptir:
- Ağrıların giderilmesi için genelde yüksek dozlar gerekir.
- Ateşte azalma, buna rağmen yüksek dozlar da gerekebilir.
- Azaltılmış el ve ayak uyuşması görülebilir.
- Yükseltilmiş bir trombosit sayısı nedeniyle Kawasaki hastalığı ile görülen artan pıhtılaşmayı önlemek için kan trombositlerinin pıhtılaşmasını azaltır.
Başlangıçta, ağrı ve ateşi hafifletmek için yüksek dozda aspirin reçete edilir. Bunu, koagülasyon ve koroner arter anomalileri riskini en aza indirmek için semptom başlangıcından sonra 6 ila 8 haftaya kadar verilen düşük dozlar takip eder. İmmunoglobulin, vücuda giren yabancı bir elementten bir antijene veya proteine tepki olarak vücut tarafından yaratılan proteinlerdir. Genel olarak, sağlıklı donörlerden elde edilen insan antikorları kullanılır. Çözelti direkt olarak damarlara enjekte edilir ve antikorlar bağışıklık sisteminin hastalık ile ilintili iltihap değişikliklerine karşı savaşmasına yardımcı olur. Kawasaki hastalığını tedavi etmek için kullanılan immunoglobulin gama globulindir. Enjeksiyondan sonra semptomların azalması ve yavaşlaması 36 saate kadar sürebilir ve ateş bu sürenin ötesinde devam ederse ikinci bir doz verilir. Yaygın inflamasyona yol açan koşulları tedavi etmek için kullanılan bir başka anti-inflamatuar ajan sınıfı kortikosteroidtir. Bunlar, bir çocuğun iki doz intravenöz immünoglobuline yanıt vermemesi durumunda kullanılabilir. Steroidler inflamasyonu azaltsa da, kan damarındaki komplikasyonları azaltmayabilirler.
Semptomlar düzeldikten sonra, çocuk taburcu edilir ve semptomlar akana kadar ve bol sıvı içerene kadar bazda kalması önerilir. Çocuğun semptomları taburcu edildikten ve taburcu edildikten sonra bile eko kardiyogram kullanılarak çocuğun kalbi sürekli olarak izlenir. Bu kontroller düzenli aralıklarla sürdürülmektedir, çünkü bu komplikasyon riski hastalık düzeldikten sonra uzun süre devam etmektedir.
Damar İçin Gama Globulin
Bu terapi, zayıflamış bağışıklık sistemleri veya diğer hastalıkların enfeksiyonlarla mücadele etmesine yardımcı olabilir. İntravenöz immünglobulin ( IVIg ) 'nin tedavi edebileceği bazı hastalıklar şunlardır:
- İmmün trombositopeni gibi bağışıklık eksiklikleri
- Kawasaki hastalığı
- Guillain -Barre sendromu
- Kronik inflamatuar demiyelinizan polinöropati
- Lupus
- Miyozit
- Diğer nadir hastalıklar:
- Miyastenia gravis veya multipl skleroz gibi nörolojik hastalıklar
- Alan kişiler kemik iliği nakli de enfeksiyonları önlemek için IVIG kullanabilir.
Bazı kişiler bağışıklık sistemi bozukluklarının tedavisine yardımcı olmak için diğer ilaçlar yerine (immünosüpresanlar, kortikosteroidler veya biyolojik ilaçlar gibi) IVIg alabilirler. Bazı durumlarda, IVIg'yi immünosüpresanlar veya diğer ilaçlarla birlikte alabilirsiniz.
Vücudunuzun bağışıklık sistemi normalde enfeksiyonlara neden olan mikroplarla savaşacak kadar antikor üretir. Fakat bağışıklık yetmezliğiniz varsa, vücudunuz bunlardan yeterince faydalanamaz. Bu sizi çok hasta eden enfeksiyonlar için daha büyük risk altına sokar. IVIg size vücudunuzun kendi başına yapmadığı antikorlar verir, böylece enfeksiyonlarla savaşabilirsiniz. Lupus gibi otoimmün hastalıklarda, tedavi vücudunuzun düşük alyuvar hücresi sayısını artırmasına yardımcı olabilir. Bunlardan yeterli değil ve anemik olabilir ve çok yorgun hissedebilirsiniz. IVIg , lupuslu insanların beyaz kan hücrelerini kırmızı kan hücrelerini yok etmelerine yardımcı olur. Miyozitli kişilerde, tedavi bağışıklık sisteminizin kas hücrelerini yok etmesini engelleyebilir.
İmmunoglobulin, kanınızın plazmasının bir parçasıdır. Mikrop ve hastalıklarla savaşmak için antikorları vardır. İnsanlar kan bağışında bulunduğunda, bu bölüm ayrılabilir. Ardından kolunuzdaki bir damardan veya IV. IVIg alırsanız, bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olabilir, böylece enfeksiyonlarla savaşabilir ve sağlıklı kalabilirsiniz.
Sıvı immunoglobulin, sağlıklı olduklarından emin olmak için taranan donörlerin kan plazmasından alınır. Plazma, hepatit ve AIDS gibi ciddi enfeksiyonlar için test edilir. Plazma IVIg tedavisi için kullanılmadan önce saflaştırılır.
Kawasaki Hastalığı Tedavi Öncesi
Kawasaki hastalığı tedavi edilmeden önce uzmanlar tarafından belli muayeneler ve tetkikler yapılmaktadır. Bu tetkikler ise birtakım testleri de içermektedir. Hastalığın derecesi ve ne gibi durumları beraberinde getireceğine dair tüm detaylar ise testler sonucunda belirlenmektedir.
Kawasaki Hastalığında İdrar Testi
İdrar tahlili böbrek ve idrar sistemini etkileyen problemleri teşhis etmek için kullanılır. Tipik bir laboratuvarda yapılan idrar tahlili, idrar tahlili, idrar tahlili ve kültürü olmak üzere üç ana tip vardır. İdrar tahlili tip 1 en yaygın olanıdır, çünkü sağlığın iyi bir genel göstergesidir, fakat ayrıca dikkate alınması gereken başka parametreler de vardır.
İdrar testi tip 1, ayrıca idrar testi olarak adlandırılır EAS - Tortu'nun Anormal Unsurları, idrar pH'ını ve idrardaki bazı problemlerin göstergesi olabilecek elementlerin varlığını analiz eder:
- Bu elementlere ek olarak, idrarın mikroskobik olarak görselleştirilmesi yoluyla, örneğin, böbrek yetmezliği, enfeksiyonlar veya böbrek matematiğini gösteren, kristallerin, mantarların ve bakterilerin varlığını doğrulamak mümkündür.
- Bu idrar testi, ilk sabah idrarını, laboratuvar tarafından sağlanan plastik bir kaba yerleştirerek toplayarak yapılır. Toplama evde yapılabilir, ancak idrar konteyneri laboratuvara yaklaşık 30 ila 60 dakika içerisinde alınmalıdır.
- Toplamadan önce, samimi bölgeyi temizleyin, idrar yollarından safsızlıkları gidermek için ilk püskürtmeyi reddedin ve ardından kalan idrarı toplayın. Bu idrar testi, adet sırasında veya sonrasında yapılmamalıdır.
- EAS idrar testi, doktor veya hemşirenin idrarda özel bir kâğıt bantla ıslandığı klinikte veya hastanede de yapılabilir ve birkaç dakika içinde sonucu kontrol edebilir.
İdrar tahlili tip 1 için referans değerler aşağıdaki gibi olmalıdır:
- PH: 5,5 ve 7,5;
- Yoğunluk: 1.005'den 1.030'a
- Özellikleri : Glikoz, proteinler, ketonlar, bilirubin, ürobilinojen, kan ve nitrit, bazı (birkaç) lökosit ve nadir epitel hücreleri yokluğu.
- İdrar analizi pozitif nitrit, kan lökositleri ve çok sayıda ise, örneğin, idrar yolu enfeksiyonu göstergesi olabilir, ama idrar kültür sadece inceleme enfeksiyonunun varlığını veya yokluğunu teyit edilir. Bununla birlikte, idrar tahlili tip 1, herhangi bir idrar sorununu teşhis etmek için tek başına kullanılmamalıdır.
- 24 saatlik idrar testi, gün boyunca idrardaki küçük değişiklikleri tanımlamaya yardımcı olur ve gün boyunca ortadan kaldırılan tüm idrarı büyük bir kapta biriktirerek yapılır. Bu örnek daha sonra laboratuvara alınır ve analizleri, kompozisyonu ve miktarını kontrol etmek için yapılır, böbrek filtrasyon problemleri, protein kaybı ve hatta hamile kadınlarda preeklampsi gibi problemleri tanımlamaya yardımcı olur.
Genellikle idrarı almadan önce özel bir tedaviye gerek yoktur, ancak bazı doktorlar birkaç gün önce C vitamini takviyeleri, antrakinonlar veya metronidazol gibi antibiyotikler kullanmaktan kaçınmanızı isteyebilir. İdrarın toplanması da önemlidir, çünkü ilk jetin toplanması ya da doğru hijyen eksikliği hastanın durumunu yansıtmayan sonuçlara yol açabilir.
Kawasaki Hastalığında Kan Testleri
Beyaz kan hücresi sayımı gibi rutin kan ölçümleri elde edilebilir. Koşullu ortamda çocuklara, beyaz kan hücrelerinin seviyesi yükselir. Kan trombosit sayısı da hastalığın salgınının ikinci veya üçüncü haftasında bir zirveye ulaşabilir ve zirveye ulaşabilir. Ek olarak, sodyum, enzimler, protein ve lipitlerin kan düzeyleri de değiştirilebilir.
İdrar tahlili idrarda beyaz kan hücrelerinin varlığını ortaya çıkarabilir.
Eritrosit sedimantasyon hızı ve C-reaktif protein gibi inflamatuar belirteçler de arttırılabilir.
Kalbin bebek görüntünün Çalışmalar, kalbin yapısını ve işlevini görmek ve koroner damarlarda anevrizma olup olmadığını görmek için bunları kontrol etmek için kalbin elektriksel aktivitesini ölçmek için bir elektrokardiyografi ve ekokardiyografi olarak yapılabilir.
Kawasaki Hastalığında Elektrokardiyogram
Elektrokardiyogram veya EKG, kalbin elektriksel aktivitesini değerlendirmek, böylece ritmin ritmini, miktarını ve hızını gözlemlemek için yapılan bir muayenedir. Bu sınav bu bilgilere kalbi grafikleri çeken bir cihaz tarafından yapılır ve bu tür aritmiler, darbeler ve hatta kalp krizi, pratisyen hekim veya kardiyolog tarafından yorumlanır bu çizelgeleri gibi bir hastalık, varsa değiştirilebilir.
Böylece, bu test gibi hastalıkların tespit edilmesi için çok yararlıdır: Çarpıntı, baş dönmesi veya bayılma gibi belirtilerle ortaya çıkabilecek hızlandırılmış, yavaş veya yavaş kalp atışı ile meydana gelebilecek kardiyak aritmiler, Göğüs ağrısı veya yanma, baş dönmesi ve nefes darlığı nedeni olabilir akut miyokard enfarktüsü, Göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş ve halsizlik olduğunda şüphelenilen perikardit veya miyokarditten kaynaklanan kalp duvarlarının iltihaplanması, Kalp üfürümleri, genellikle baş dönmesine ve nefes darlığına neden olan kalplerin duvarlarındaki ve kapaklarındaki değişiklikler, Kalp yetmezliği ve Kawasaki hastalığı gibi durumlar teşhis edilir. Bu muayenede, kardiyolog tarafından, hastalıkların iyileştirilmesi veya kötüleşmesinin yanı sıra, aritmi veya kalp pili ilaçlarının etkili olup olmadığı izlenir. Elektrokardiyogram hastanede, kliniklerde veya kardiyologun kendi ofisinde yapılabilir, çünkü pratik ve hızlıdır, ayrıca ağrıya neden olmaz. Bunu yapmak için, hasta bir sedyede uzanır ve gerekirse, bilekler, ayak bilekleri ve göğüsler pamuk ve alkol ile temizlenir, çünkü bu bölgelerde, kablolar ve küçük metalik kontaklar sabittir. Elektrotlar metal temas kalp atışlarını yakalamak için bağlanır, daha sonra bir kardiyoloji ile analiz edilir bir grafik ile kâğıt içine kaydeder. Kontrendikasyon olmamasına rağmen, test sonucu tremor ya da Parkinson gibi hala ayakta duramayan kişilerde güvenilir olmayabilir.
Kawasaki Hastalığında Ekokardiyogram
Ekokardiyogram, kan akışına ek olarak kalbin büyüklüğü, şekli, kas kalınlığı ve kalbin çalışabilme yeteneği gibi gerçek zamanlı olarak kalbin bazı özelliklerini değerlendirmek için kullanılan bir muayenedir. Bu muayene ayrıca, muayenenin yapıldığı sırada, kalbin, pulmoner arterin ve aortun büyük damarlarını da görmeyi sağlar. Bu test ayrıca ekokardiyografi veya kalbin ultrasonu olarak adlandırılır ve değerlendirmek istediğine göre doktor tarafından istenen tek boyutlu, iki boyutlu ve Doppler gibi çeşitli tiplere sahiptir. Ekokardiyogram, kalp semptomları olan veya olmayan kişilerin kalp fonksiyonlarını değerlendirmek veya hipertansiyon veya diyabet gibi kronik kardiyovasküler hastalıkları olan bir sınavdır. Bazı endikasyon örnekleri:
- Kardiyak fonksiyon analizi,
- Kalp duvarlarının boyut ve kalınlığının analizi,
- Valflerin yapısı, valflerdeki malformasyonlar ve kan çıkışının görselleştirilmesi,
- Dakikada pompalanan kan miktarı olan kardiyağın hesaplanması,
- Fetal ekokardiyografi konjenital kalp hastalığını gösterebilir,
- Kalbi kaplayan zardaki değişiklikler,
- Nefes darlığı, aşırı yorgunluk gibi belirtilerinin saptanması,
- Kalp üfürümü, kalpte trombüs, anevrizma, pulmoner tromboembolizm, özofagus hastalıkları gibi hastalıklar,
- Kalpteki kitleler ve tümörleri araştırmak,
- Amatör veya profesyonel sporcularda oluşabilecek hastalıkların saptanması için kullanılır.
- Bu muayeneyi yapmak için, bebeklerde ve çocuklarda bile yapılabilecek bir kontrendikasyon yoktur.
Bu sınavın aşağıdaki türleri vardır:
- Transtorasik ekokardiyogram: En sık yapılan muayene;
- Fetal ekokardiyografi: Bebeğin kalbini değerlendirmek ve hastalıkları belirlemek için hamilelik sırasında;
- Doppler ekokardiyografi: Özellikle kalpte kan akışını değerlendirmek için endikedir, özellikle valvulopatilerde yararlıdır;
- Transözofageal ekokardiyogram: Hastalıkların araştırılmasında özofagus bölgesini de değerlendirmek için endikedir.
- Bu inceleme, tek boyutlu veya iki boyutlu olarak da yapılabilir. Bu, oluşturulan görüntülerin aynı anda 2 farklı açıyı ve üç boyutu aynı anda 3 boyutu değerlendiren, daha modern ve güvenilir bir şekilde değerlendirdiği anlamına gelir.
- Eko kardiyogram genellikle kardiyologun ofisinde veya bir görüntüleme kliniğinde yapılır ve 15 ila 20 dakika sürer. Tek yapmanız gereken göbekte ya da sol tarafta yatmak ve gömleği çıkarmak ve doktor kalbe biraz jel uygulamak ve görüntüleri farklı açılardan bir bilgisayara oluşturan ultrason cihazını bir bilgisayara kaydırmaktır.
- Muayene sırasında doktor, kişinin pozisyonunu değiştirmesini veya belirli solunum hareketleri gerçekleştirmesini isteyebilir.
- Basit, fetal veya transtorasik ekokardiyografi için herhangi bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Bununla birlikte, transözofageal ekokardiyografinin muayeneden sonraki 3 saat içerisinde yemek yememesi önerilmektedir.
Kawasaki Hastalığı Tedavi Sonrası
Kawasaki hastalığı ile karşı karşıya olan kişilerin mutlaka hastalık sonrasında belli faktörlere dikkat etmesi gerekmektedir. Rutin kontroller ya da buna benzer faktörlerin yanı sıra belli risklerden de bahsedilebilmektedir. Tedavi tamamlandıktan sonra hastalara uzmanlar tarafından belli yönergeler sunulur. Kişiler de bu tavsiyelere uydukları takdirde sorunsuz bir biçimde süreci atlatabilmektedir.
Kawasaki Hastalarının Takibi
Kawasaki hastaları genellikle hastanede müşahede altında tutulmaktadır. İlaç dozajının azaltılması ya da artırılması tamamen uzmanların kontrolünde olacak şekilde gerçekleştirilmektedir. Tüm bu işlemler yapılırken hastalara farklı tetkikler uygulanır ve düzenli olarak kontrol sağlanır. Takip aşamasında mutlaka dikkat edilmesi gereken husus ise ilaç etkileşimleri ve kan değerlerinin artışıdır.
Kawasaki Hastalığında Kalp Krizi Riski
Kawasaki hastalığı olan çocukların çoğu, birkaç hafta içinde iyileşir. Ancak ciddi komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Kalbi içerenler şunları içerir:
- Kalbin atardamarlarının zayıflığı (koroner arter anevrizması)
- İyi çalışmayan kalp kası veya kalp krizi
- Kalp kasının iltihabı (miyokardit), kalbin (endokardit) veya kalp kaplaması (perikardit)
- İyi çalışmayan kalp kapakçıkları
- Kalp yetmezliği
- Kawasaki hastalığı, vücuttaki diğer sistemleri de etkileyebilir. Bu sinir, bağışıklık, sindirim ve idrar sistemleri içerir.
Çocuğunuzda bir koroner anevrizma varsa, bazen hastalıktan birkaç yıl sonra eko kardiyogram ihtiyacı olacaktır. Çocuğunuzun pıhtıları önlemek için kan incelticiler de dâhil olmak üzere daha fazla tedaviye ihtiyacı olabilir. Çocuğunuz iyi hissediyor olsa bile, çocuğunuzun sağlık uzmanı ile takip görüşmelerini sürdürmek önemlidir.
Erken kalp krizi de dahil olmak üzere Kawasaki hastalığından sonra erken koroner arter hastalığı riski vardır. Çocuğunuz yaşam için kalp için sağlıklı bir yaşam tarzı takip etmek zorunda kalacak. Bu, sağlıklı beslenmeyi, düzenli egzersiz yapmayı ve sigara içmemeyi içerir. Çocuğunuz, yaşamı boyunca bir kardiyolog ile düzenli olarak takip edilmelidir.
Kawasaki hastalığı, küçük çocukları etkileyen ciddi bir durumdur. Vücuttaki kan damarlarına zarar verebilir. Kawasaki hastalığı belli semptomlara sahip olarak teşhis edilir. Örneğin, en az 5 gün süren ateş. Çocuğunuzun sağlık uzmanı Kawasaki'yi aspirin, intravenöz immünglobulin (IVIG) veya diğer ilaçlarla tedavi edecektir. Kawasaki hastalığı olan bir çocuk, özellikle kalbi etkileyenler gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Sık Sorulan Sorular
Hastalar ya da risk altında olan kişiler, Kawasaki hastalığı ile ilgili pek çok soru yöneltmektedir. Bu sorular ve en detaylı cevapları ise aşağıda yer almaktadır.
Kawasaki Hastalığı Cerrahi Müdahale Gerektirir mi?
Kawasaki hastalığı, cerrahi müdahale ile ortadan kaldırılacak bir hastalık değildir. Çoğu zaman virüsler, mikroplar ya da genetik bu hastalık üzerinde etki sağlamaktadır. Kısacası hastalık için cerrahi bir tedavi yönteminden bahsetmek de ne yazık ki söz konusu olmamaktadır. Hastalara genellikle yüksek dozda aspirin verilerek hastalık tedavi altına alınmaktadır.
Kawasaki Hastalığı Her Çocukta Aynı Belirtileri Mi Gösterir?
Başlıca belirtileri fazla beş gün boyunca yüksek ateş, (irin olmadan) aseptik konjonktivite, cilt, el ve ayak şişmesi üzerine noktalar, boyun şişmiş lenf düğümleri (genellikle sadece bir tarafı), dudakların kuruluk ve kızarıklık vardır. Tüm hastalar tüm semptomlara sahip değildir.
Hastalık çoğunlukla beş yaşından küçük çocukları etkilemektedir.
İki yaşından küçük çocuklar ve erkeklerde koroner anevrizmalar ile arterit (arter duvarlarının inflamasyonu) geliştirme riski daha yüksektir.
Çocuklarda Hastalık Erişkinlerden Farklı mıdır?
Kawasaki hastalığı çocukluk döneminde en sık görülen vaskülitlerden biridir; yani kan damarlarının iltihaplanmasıdır. Kesin nedeni bilinmemektedir, ancak bazı enfeksiyöz ajanların önemli bir inflamatuar yanıtı tetiklediği ve bunun sonucu olarak söz konusu damarları etkilediği düşünülmektedir. Özellikle Asya kökenli çocuklarda sık görülmesi nedeniyle hastalıkla ilgili bireysel bir genetik faktör olması olasıdır. Yetişkinlere göre çocuklar bu dönemi çok daha zor atlatmaktadır. Her ne kadar çocuk ya da yetişkin hastalığı olarak sınıflandırılması yapılmasa da semptomların çocuklarda daha kuvvetli olmasından söz edilebilmektedir.
Kawasaki Hastalığı Kalıtsal mı?
Kawasaki hastalığı kalıtsal değildir, ancak genetik bir yatkınlık olduğundan şüphe edilmektedir. Bu hastalığı olan ailenin birden fazla üyesine sahip olmak çok nadirdir. Ayrıca bulaşıcı değildir ve önlenemez. Nadir de olsa, aynı kişide ikinci bir hastalığa sahip olmak mümkündür.
Kawasaki Hastalığının Komplikasyonları Nelerdir?
Beş çocuktan birinde kalp komplikasyonları olabilir, ancak yarıdan azında kalıcı lezyonlar olacaktır. Bunlar arasında aşağıdakiler dikkat çekiyor:
- Miyokardit ( kalbin iltihabı );
- Kardiyomegali (genişlemiş kalp);
- Aritmiler (kalp hızında değişim);
-
Koroner arterlerin (kalbi kanla besleyen) iltihaplanması. Koroner arterler etkilendiğinde, pıhtıların görünümünü destekleyen küçük dilatasyonlar (anevrizmalar) oluşabilir. Bunlar, kanın koroner arterlerden geçişini kesebilir ve miyokardiyel enfarktüslere yol açabilir. Bu nedenle koroner anevrizma Kawasaki hastalığının en korkulan komplikasyonudur.
Kawasaki Hastalığı Bulaşıcı mı?
Kawasaki hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Ancak hastalığın oluşumunda genellikle virüsler ya da bakteriler etkilidir. Önlenebilir bir hastalık da değildir.
Kawasaki Hastalığı Hangi Bölgelerde Daha Çok Görülür?
Hastalık, daha çok Asya’nın belli bölgelerinde görülmektedir. Japon çocuklarında ve bu ülkeye komşu olan diğer ülkelerde de hastalığa sık sık rastlanılmaktadır.
Kawasaki Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Kawasaki, kan iltihaplanması anlamına gelmektedir. Bu hastalık tedavi edilmez ise hastalarda kanser ya da kalp yetmezliği gibi sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Kan kanseri oluşumuna neden olabilecek hastalıklar arasında yer almaktadır.
Kawasaki Hastalığının Ölüm Riski Var mı?
Kawasaki hastalığı ölüm riski taşıyan bir hastalık değildir. Ancak tedavi altına alınmadığı takdirde kalp krizi, kanser ya da kalp yetmezliği gibi sorunlara neden olabilmektedir.
Hastalar Yapılan Tedaviye Cevap Vermezse Ne Olur?
Hastalara uygulanan tedavi yöntemlerine cevap gelmez ise daha farklı tedavi yöntemlerine başvurulabilmektedir. Damar yolu ile sunulan ilaçlar ya da buna benzer farklı yöntemler hastanın tedaviye yanıt vermesi için sıklıkla kullanılmaktadır.
Kawasaki Hastalığın Uzun Dönemli Olası Gelişimi Nasıldır?
Kawasaki hastalığı, belirtiler ile ortaya çıkar. Bu belirtiler sonrasında eğer hastalık tedavi altına alınmaz ise semptomlar kuvvetlenmeye başlayabilir. Kızarık çilek dil ise en yaygın aşamalar arasında yer almaktadır.
Kawasaki Hastalığı Olan Çocuklar Okula Devam Edebilir mi?
Hastalık hastanede tedavi gerektirdiğinden dolayı hastaların okula devam etmesi oldukça zordur. Hastalık tamamen ortadan kalktıktan sonra hastalar okullarına devam edebilmektedir.
Kawasaki Hastalığında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Kawasaki hastalarında genellikle serum ile beslenme gerçekleştirilmektedir. Hastaların kan yapıcı gıdalar ile beslenmesi tavsiye edilmektedir.
Kawasaki Hastalığının Alternatif Tedavi Yöntemleri Bulunuyor mu?
Bu hastalığa ait alternatif tedavi yöntemlerinden bahsetmek ne yazık ki mümkün değildir. Çünkü hastalık sadece ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilmektedir.
Kawasaki Hastalığının Aşısı Var mı?
Kawasaki hastalığı önlenebilir bir hastalık olmadığından aşısı yoktur.
Kawasaki Hastalığı Kimlerde Görülür?
Hastalık hem yetişkinlerde hem de çocuklarda görülebilen bir hastalıktır.
Kawasaki Hastalığında Risk Faktörleri Nelerdir?
Kawasaki hastalığı ile mücadele eden kişilerin kanında iltihaplanma oluştuğundan dolayı en hızlı şekilde tedavi altına alınması gerekmektedir. Aksi takdirde kalp krizi ya da kalp yetmezliği gibi sorunlar oluşabilmektedir. Semptomlar ortaya çıktığı andan itibaren vakit kaybetmeden mutlaka bir tam teşekküllü hastaneye başvurulması gerekmektedir. Yapılan tetkikler ve muayeneler sonucunda hastalar için en uygun yöntemler seçilmeye başlanacak ve tedaviye de geçiş sağlanacaktır.
Kawasaki ölümcül bir hastalık değildir; ancak ilaç tedavisi ile semptomlar hafifletilebilmektedir. Bu nedenle de alanında uzman olan kişilerden destek alınması büyük önem arz etmektedir. Bu tarz bir durum ile karşı karşıya kalırsanız vakit kaybetmeden uzmanınıza danışın ve hastalık ile ilgili detaylı bilgi talep etmeyi unutmayın. Çünkü erken teşhis, olası risklerin ortadan kaldırılmasına da olanak sağlamaktadır.
Kawasaki Hastalığına Hangi Bölüm Bakar?
Kawasaki hastalığı çocukluk çağında ortaya çıkar. Genelde de altı yaş ve altında görülmektedir. Doğal olarak ilk başvuru çocuk hekimlerine yapılmalı, buradan gerekli sevk işlemleri gerçekleştirilmelidir. Asıl takibi ve tedaviyi ise bu konuda uzmanlaşmış olan romatoloji hekimleri gerçekleştirir. Özel ve nadir bir hastalık olmasından dolayı, tedavisi için özel bir uzmanlık gerekmektedir.
Kawasaki Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Kawasaki hastalığının tanısını kesin olarak gerçekleştirmek için birbirini tamamlayan yedi – sekiz kadar test uygulanabilir. Amaç, kawasaki hastalığı ile benzer belirtileri veren diğer hastalıkların denklemden çıkarılmasıdır. Süreç boyunca idrar testi, tam kan sayımı, EKG ve ultrason sık sık uygulanır. Duruma göre de diğer testler yapılarak hastalığın belirtileri ayırt edici hale getirilmeye çalışılır.
Kawasaki Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Erken dönemde teşhis edilen kawasaki hastalığında temel tedavi yöntemi ilaçlardır. İlaçların işe yamamaya başladığı ya da teşhisin geç yapıldığı durumlarda ise kalp – damar hasarlarını engellemek, var ise damar tıkanmalarını ortadan kaldırmak için cerrahi yöntemlere başvurulabilir. Amaç kalp sağlığını ve doğal olarak çocuğun sağlığını korumaktır. Cerrahi müdahale dahilinde bypass gerçekleştirilebilir, stent yerleştirilebilir ya da tıkanmış damarlar açılabilir. Seçilecek tedavi yöntemi tamamen hastanın durumuyla alakalıdır.
Kawasaki Hastalığı Nasıl Geçer?
Kawasaki hastalığı teşhis edildikten sonra hasta kesinlikle tedavi edilmelidir. Tedavi yöntemleri sırasıyla denenmeli, işe yaramayan tedaviden hızlıca vazgeçilerek daha ileri bir yönteme geçiş yapılmalıdır. Hastalığın kendi kendine iyileşme gibi bir ihtimali olmadığından dolayı, kawasaki hastalığı tıbbi tedavi ile geçer diyebiliriz.