Mesane Sarkması Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Mesane Sarkması Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
- Mesane Ameliyatında Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
- Mesane Sarkması Kısırlığa Sebep Olur mu?
- Mesane Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Mesane Sarkması Ameliyatları Kaç Saat Sürer?
- Ameliyat Sonrası Hastanede Kalmak Gerekir mi?
- Tedavi Sonrası Cinsellik Nasıl Gelişmelidir?
- Mesane Sarkması Cinsel İsteksizliğe Yol Açar mı?
- Ameliyat Sonrası Hamile Kalınabilir mi?
- Mesane Sarkması Hiç Cinsel İlişki Yaşamamış ve Doğum Yapmamış Kişilerde Görülebilir mi?
- Mesane Sarkması Tedavi Sonrası Tekrar Oluşabilir mi?
- Mesanede Sarkmasının Kanserleşme Riski Bulunuyor mu?
- Mesane Sarkmasının Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Mesane Sarkmasının Ameliyatsız Çözümü Var Mıdır?
- Mesane (İdrar Torbası) Sarkması İçin Hangi Doktora Gidilir?
- Mesane Sarkması Tedavisi Sonrası Ne Kadar Sürede İyileşilir?
İdrar torbası olarak nitelendirilen mesane, kadınlarda leğen kemiği içinde endopelvik fasya denilen kas ve destek dokusunun üzerinde yer alıyor. Bu puboservikal fasya, pubis kemiğinden rahim ağzına doğru uzanmaktadır. Puboservikal fasya ile ön tarafının mesane boynu ve üretrayı desteklediği bilinir. Arka bölümünün ise mesaneyi desteklediği belirtilmektedir.
Mesane sarkması ise kadınlarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığın tedavisinde çeşitli alternatifler bulunmaktadır.
Mesane sarkması için bazı tedavilerin geçici çözümler sunduğu belirtilirken, bazı tedavilerin ise uzun dönemde etkili olabildiği gözlemleniyor. Tedavinin seçeneklerinin komplikasyonları ve riskleri arasında da farklılık bulunur. Hasta için en yararlı tedavi konusunda uzman doktordan görüş alınmalıdır. Etkinlik, maliyet, yan etki gibi konulara ilişkin bilgi alabilirsiniz.
Mesane Sarkması Tedavisi Hakkında
Mesane sarkmasının tedavisinin amacı, güçsüz ve gevşemiş dokular sebebi ile sarkan pelvik dokuların bir destek yapı veya yama ile eski pozisyonlarında sabit kalmasını sağlamaktır. Bu amaca ise çeşitli cerrahi teknikler ile ulaşılması mümkün olabilir. Mesane sarkması tedavisindeki tekniklerin ortak amacının anatomik yapıyı eski orijinal haline getirilmesini sağlamaktan geçiyor.
İdrar torbası olarak uzmanlar tarafından nitelendirilen mesane sarkmasının tedavisinde bazı kriterlerin önemi büyüktür. Mesane sarkması ile karşılaşan kadının sağlık durumu, yaşı ve ileride anne olma isteği olup olmadığı gibi durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. İleride anne olma isteği bulunmayan kadınların tedavisinde kendi dokusu kullanılıyor. İdrar torbasının yukarı çekilmesi ile tedavi yapılırken, başarı oranı ise %50 olarak gösterilmektedir. Oranın ortalamanın üstünde veya altında olmasında hastanın durumu ve hekimin başarısı önem taşır.
Kullanılacak tedavi yöntemi, hastanın durumuna göre değişir. Mesane sarkmasının ileri derecede olması, daha önceden ameliyat yapılması ve rahatsızlığın tekrardan oluşması durumlarında meş olarak adlandırılan bezlerin kullanımına başvurulmaktadır. Bezlerin mesane altına yerleştiği ve tedavinin başarı şansının yaklaşık %90 civarında olduğu gözlemleniyor. Mesane sarkması yaşayanlarda idrar kaçırma problemi görebilir. İdrar kaçırma bulunuyor ise farklı cerrahi yöntemlere başvurulması söz konusu olur. Bu cerrahi operasyonların yaklaşık yarım saat sürdüğü belirtilmektedir. Başarı oranının ise yüksek olması dikkatlerden kaçmaz.
Mesane Sarkması Nedir?
Vajinanın üzerinde yer alan kasların görevini yerine getirememesi sonucunda vajinanın içeriye yada dışarıya doğru sarkmasına mesane sarkması hastalığı adı verilir. Tıpta ise sistosel olarak adlandırılıyor. Mesane sarkmasının genellikle kadınlarda görülebilen bir rahatsız olduğu bilinir. Bu sarkmanın asıl oluşum nedeni, vajinanın hemen ön kısmında yer alan kasların idrar torbasına destek verememesi ile beraber dışarıya doğru yönlenmesi ile oluşur.
İdrar torbasının rahme doğru yaklaşması ve baskılaması ile meydana gelmektedir. Karın bölgesinde basıncın artırıldığı hapşırma, öksürme gibi durumlarda, mesane sarkması hissedilebilir noktalara ulaşmaktadır. Bu durum sonucunda kadınlarda idrar kaçırmada görülebilinir. İdrar kaçırma sorununun öksürme, ıkınma ve aksırma durumlarında ortaya çıkması söz konusudur. Mesane sarkmasının ilerlemesi durumunda ıkınma sırasında mesanenin vajinadan dışarıya çıkabileceği gözlemlenir. Hastanın idrarını yapmakta zorluk çektiği ve eliyle idrar torbasını yukarı kaldırmadan idrarını yapamaması mümkündür. İdrar sorunu yaşayan mesane sarkması hastalarının böbreklerinde çeşitli olumsuzlar gözlemlenir. Böbreklerin fonksiyonlarında gerçekleşen bozukluklar sebebi ile ciddi rahatsızlıklar oluşabilir.
Kadınlarda mesane sarkması sorunun yaşanmasında çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Zor doğumlar gerçekleştiren kadınların vajinaların genişlediği ve bajinalarında yer yer yırtılmaların oluştuğu görülmektedir. Kadının cinsel yaşamına olumsuz etki eder. Cinsel tatminliğin azalması ile karşılaşabilirsiniz.
Mesane sarkması, genellikle tek başına görünmez. Yanında rahim sarkması, kalın bağırsağın son kısmının sarkması, idrar torbası sarkması ve idrar kaçırma şikayetleri de bulunur. Genital organların bir bölümünün sarkması ise diğer kısımları da zaman içerisinde aşağıya çekebilmektedir.
Mesane Sarkmasının Sebepleri Nedir?
Genellikle kadınlarda görülen mesane sarkması, çeşitli sebepler ile oluşmaktadır. Hastalığın oluşumunda bazı fonksiyonların doğrudan etkisi bulunur. Mesane sarkmasının sebepleri arasında;
- Irksal Yatkınlığa Sahip Olma
- Normal Doğum
- Pelvik Cerrahi Ameliyatlar
- Uzun Süreli Kabızlık Durumu
- Obezite
- Sigara Tüketimi
Yer alır. Kısacası mesane sarkmasının oluşumunda hastanın etkisi büyüktür. Sarkma ile karşılaşmamak için daha dikkatli olmalısınız. Genel olarak mesane sarkmasının sebeplerinin ayrıntılı incelemesi ise aşağıda mevcuttur. Mesane sarkmasının sebepleri ile ilgili çevrenizi bilgilendirmeniz gerekir.
Irksal Yatkınlığa Sahip Olma
Bazı ırkların bazı hastalıklara daha yatkın olduğu belirtilmektedir. Hangi ırklar olduğu bilinmezken, mesane sarkmasının sebepleri arasında da ırkın etkisi bulunur. Irksal yatkınlığa sahip olan kişilerde daha fazla görülüyor. Araştırmalar sonucunda mesane sarkmasının bazı ülkelerde daha fazla görüldüğü belirtilmektedir. Buradaki farklılığın ise ırksal yatkınlık ile doğrudan ilişkisi bulunur.
Normal Doğum
Mesane sarkmasının doğum yapmamış ve genç olan hastalarda daha az görüldüğü bilinmektedir. Orta yaş üstü ve doğum geçmişi olan kadınlarda ise daha fazla görüldüğü belirtiliyor. Mesane sarkmasının oluşumundaki en önemli sebep olarak ise normal doğum gösterilir. Çoğul gebelikler ve zor geçen doğum sonrasında genital organları yerinde tutan bağlarda uzama gerçekleşmektedir. Bununla birlikte, bazı bölgelerde yırtılma olma ihtimali bulunur. Kasların yıpranması ve gelişmemesi gibi durumlarda organları yerinde tutma görevi azalır. Menopoz döneminde östrojenin azalması ise bir diğer etkidir.
Pelvik Cerrahi Ameliyatlar
Pelvik anatomisini düzeltmek ve oluşan deformasyonları ortadan kaldırmak için pelvik cerrahi ameliyatları yapılmaktadır. Pelvik, kadınların üreme organlarının yerleştiği bölgeye denir. Bu bölgede leğen kemiğinin bulunduğu gözlemlenir. Karnımızın alt kısmında bulunan bu yerlerde organlar, kaslar ve dokular yer alır. Bu kasların güçlendirilmesi için pelvik taban egzersizlerine başvurulması gerekir. Peki pelvik cerrahinin komplikasyonları nelerdir? Pelvik cerrahi sonrasında mesane sarkması oluşabilmektedir. Mesane sarkmasının nedenleri arasında bulunuyor. Uzmanlar, pelvik cerrahi operasyonu öncesinde hastaların bilinçlendirilmesi gerektiğini belirtmektedir. Mesane sarkması komplikasyonu hakkında sizlerde uzman doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Pelvik cerrahi operasyonun altın standart olarak gösterilen yöntem ile yapılması tavsiye edilmektedir. Bu yöntem ile yapılan operasyonlar sonucunda mesane sarkmasının görülme riski azalır.
Uzun Süreli Kabızlık Durumu
Kabızlık sorunu, ciddiye alınması gereken bir sorundur. Uzun süreli kabızlık durumunda mesane sarkması ile karşılaşma ihtimaliniz bulunur. Mesane sarkması görülen kadınlara yapılan araştırmalarda, kadınların çoğunda uzun süreli kabızlık söz konusudur. Kabızlığın normal sürede ortadan kalkmaması halinde uzman doktora başvurmalısınız. İhmal edilmemesi gereken bu sorun, mesane sarkmasının oluşumunda doğrudan etkilidir.
Obezite
Fazla kilolu olan insanların birçok hastalığa daha kolay yakalandığı gözlemlenir. Obezite, birçok hastalığın yanında mesane sarkmasının da nedenleri arasında bulunmaktadır. İnsanlarda fazla kilo bulunması halinde kalça taban kaslarında zorlanma olur. Bu zorlanma sonucunda oluşabilen rahatsızlıklar arasında mesane sarkması yer alıyor. Genellikle kadınlarda görülen mesane sarkması rahatsızlığına ilişkin çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Araştırmalar, obezite olan kadınlarda mesane sarkmasının daha fazla görüldüğünü göstermektedir.
Sigara Tüketimi
Birçok hastalığın oluşumunda sigara tüketiminin doğrudan etkisi bulunur. Sigara içen insanların bağışıklıklarının daha zayıf olduğu ve hastalıklara daha kolay yakalandığı gözlemlenmektedir. Mesane sarkmasının sebepleri arasında da sigara tüketimi bulunuyor. Sigara tüketen insanlarda mesane sarkmasının görülme olasılığı daha yüksektir. Sigara tüketimi, mesanede sadece sarkmaya sebep olmayabilir. Mesane kanserinin en önemli nedenleri arasında da yer alır.
Mesane Sarkması Kimlerde Görülür?
Mesane sarkmasının genç ve henüz doğum yapmamış kadınlarda daha az, birden fazla doğum yapmış kadınlarda ve zorlu doğum gerçekleştirenlerde görülmektedir. Özellikle zor doğumlar sonucunda genital organların yerinde sabitleyen bazı bağlarda uzama olabilir. Bazı bölgelerde ise yırtık gelişebildiği gözlemlenir. Bölgedeki organları yerinde tutan bağlarda da gevşeme söz konusudur. Gevşeme sonucunda mesane sarkması meydana gelir.
Kadınlarda genellikle menopoz döneminde görülebilen mesane sarkması, östrojen hormonunun azalması ile ilişki içerisindedir. Pelvis tabandaki aksların zayıflamasının östrojen hormonunun azalmasından kaynaklandığı gözlemlenir. Hiç doğum yapmayan veya sezeryan ile doğum yapan kadınlarda sarkmanın çok nadir görüldüğü belirtilir. İri bebek dünyaya getirme, zor doğum, karın içi basıncı arttıran kronik öksürük, çok sayıda doğum yapma, aşırı kilo ve ağır işlerde çalışma idrar torbası sarkması riskini arttıran etkenler arasında gösterilmektedir. Mesane sarkmasının aynı zamanda aşağıdaki unsurları taşıyan kişilerde daha fazla görüldüğü belirtiliyor.
- Irksal yatkınlığa sahip kişilerde
- Sigara kullanan kişilerde
- Obezite ve pelvik cerrahi ameliyatlar geçirmiş kişilerde
- Şeker hastalığına bağlı sinir harabiyeti sonucunda
Mesane sarkması görülen kişilerin acil olarak uzman doktora gitmesi gerekiyor. Sarkmanın ilerlemesi sonucunda tedavinin daha da zorlaşacağı belirtilmektedir. Her hastalığın tedavisinde olduğu gibi mesane sarkmasında da erken teşhis ve tedavinin önemi büyüktür.
Mesane Sarkması Belirtileri Nelerdir?
Hastalık ve rahatsızlıklar ile ilgili ne kadar çok bilgi sahibi olursanız, tedavisi için o kadar hızlı hareket etme imkanınız olacaktır. Mesane sarkmasının oluşumuna ilişkin bilgi sahibi olabilmeniz için belirtilere de dikkat etmeniz gerekir. Hafif mesane sarkmaları sonucunda herhangi bir belirti olmama ihtimaliniz bulunuyor. Orta derecede olan sarkmalarda ise karnın aşağı kısımlarında ağırlık hissi oluşur. Karın ve sırtın alt bölümlerinde ağrı gibi durumlar oluşabilmektedir. Hastaların uzun süre ayakta kalması, hastalığın neden olduğu şikayetlerin artmasına neden olur. Mesane sarkması sebebi ile cinsel yaşamda olumsuz etkilenebilir. İdrar kaçırma ise en fazla karşılaşılan durumlar arasında yer alıyor. İleri derecede mesane sarkmasının belirtileri aşağıda listelenmiştir.
- Gülme, öksürme ve hapşırma sırasında idrar kaçırma
- İdrara sık çıkma
- Cinsel ilişki sırasında idrar kaçması
- İdrar yaparken güçlük çekilmesi
- Sürekli idrara çıkma isteğinin oluşması
- Tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları
- İdrar yaparken boşalma sorunu
- Vajinadan bir kitlenin sarkması
- Ağır kaldırma sırasında zorlanma ve ıkınma ile vajinanın sarkması
Mesane sarkmasının en fazla görülen belirtileri, belirtilerin oluşmasındaki etkenler ve yapılması gerekenlere ilişkin aşağıda ayrıntılı değerlendirme mevcuttur.
İdrara Sık Sık Çıkma İsteği
Kişinin gündüz veya gece birçok kez idrara gitmesi olarak "sık idrara çıkma" deyimi kullanılmaktadır. Bu durumun iki başlık altında incelenmesi mümkündür. İdrar miktarının değişmeden idrar yapma sıklığının arttığı durumlar ve idrar miktarının arttığı durumlar olarak nitelendirildiği gözlemlenir. Kişinin günlük çıkardığı toplam idrar miktarında değişme olmayabilir. Ancak çeşitli nedenler ile daha fazla idrara çıkma isteği oluşabilmektedir. Mesane sarkmasının belirtileri arasında da yer alır. Sık şekilde idrara çıkan insanlarda mesane sarkması görülebiliyor. Tanı konulabilmesi için uzman doktora başvurmalısınız.
Cinsel İlişki Sırasında İdrar Kaçırma
Kadınlar, cinsel ilişki sırasında idrar kaçırabilirler. Bu durum ise normal karşılanmamalıdır. Seks sırasında, parmak, penis veya başka bir nesne tarafından mesaneye baskı yapılabiliyor. Kadının vücudundaki mesanenin klitorise ve vajinaya yakın olduğu bilinmektedir. Mesanenin seks sırasında bir şekilde ilerlemesi söz konusudur. Orgazm sırasında kadınlarda idrarda çıkabilir. Cinsel ilişki sırasında idrar kaçıran kadınların uzman doktora başvurmaları gerekir. Bu durumun cinsel ilişkinin kalitesini olumsuz etkilediği gözlemleniyor.
İdrarı Yaparken Zorluk Yaşama
İdrar yaparken zorluk yaşanmasının çeşitli hastalıkların belirtisi olduğu bilinmektedir. Ortaya çıkan yanma ve acı hissinin ciddiye alınması gerekir. İdrar yolu enfeksiyonu durumunda bazı sebepler de oluşabilir. Sizin daha fazla idrar yapmanın sebebi olarak da gösterilmektedir. Yaygın bir rahatsızlık olarak gösterilirken daha çok cinsel hayatları olan genç kadınları etkiler. Diyabeti olan kişiler, hamile kadınlar ve diğer mesane problemi olan insanlarda idrar zorluğundan etkilenme söz konusudur.
Mesane sarkmasının belirtileri arasında yer alan idrar yaparken zorluk yaşama, erkeklerde kadınlara göre daha az görülmektedir. Erkekler idrarlarını yaparken acı hissedilirse bunun sebebi üretrit veya prostata bağlı başka bir rahatsızlık olarak gösteriliyor.
Tekrarlayan İdrar Yolu Enfeksiyonları
Erkeklere oranlar kadınlarda idrar yolu enfeksiyonunun 8 kat daha fazla görüldüğü gözlemleniyor. Kadınların yarısından fazlası ömürleri boyunca en az bir kez idrar yolu enfeksiyonu geçirdiği bilinmektedir. Ortaya çıkan enfeksiyonların 1/3'ü antibiyotik tedavi ihtiyacı ile karşılaşmaktadır. Erkeklerde kadınlara göre idrar yolu enfeksiyonun 8 kat daha fazla görüldüğü gözlemleniyor.
Günümüzdeki yeni yaklaşımların amacı koruyucu tedbirler odaklı gösterilir. İdrar yolu enfeksiyonların mesane sarkmasına neden olabildiği ve tekrarlanmaması için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Yineleyen üriner sistem enfeksiyonu, sonraki 1-2 hafta içinde ve bir önceki enfeksiyondan sorumlu bakteriye bağlı olarak ortaya çıkar. Reenfeksiyon ise ilk altı ay içinde ve başka bir bakteriye bağlı olarak ortaya çıkmasına denir.
Vajinadan Bir Kitlenin Sarkması
Mesane sarkması ile karşılaşan kadınlarda vajinadan bir kitlenin sarkması durumu görülüyor. Vajinadan gerçekleşen sarkmanın net olarak mesane sarkmasının belirtilerinden birisi olduğu bilinmektedir. Uzmanlar, bu gibi durumlarda acil olarak hastaneye başvurmanızı öneririm. Vajinadan bir kitlenin sarkmasının hijyen ve sağlık açısından olumsuz etkileri bulunmaktadır. Mesane sarkması sebebi ile hastaneye başvuran kişilerde sıklıkla görülüyor.
Gülme Öksürme ve Hapşırma Esnasında İdrar Kaçırma
Genellikle kadınlarda görülen mesane sarkması rahatsızlığı, çeşitli komplikasyonları ile dikkat çekmektedir. Kişilerin mutlaka bu ve bunun gibi hastalıklar konusunda bilinçlenmesi ve bu hastalıklar hakkında öncesinde bilgi sahibi olması oldukça önemlidir. Gülme, öksürme ve hapşırma esnasında idrar kaçırmanın normal bir durum olmadığını unutmayın. Bu durumun genellikle mesane kanserinin belirtilerinden birisi olduğu bilinmektedir.
Mesane Sarkması Tedavi Türleri
Orta yaş üstünde sıklıkla görülen mesane sarkması, normal yolla doğum yapmış veya zorla doğum yapmış kadınlarda sıklıkla karşılaşılan rahatsızlıklar arasında bulunmaktadır. Menopoz dönemi veya sonrasında ortaya çıkan şikayetler ile belirlenir. Bazı durumlar sonucunda çeşitli hastalıklara veya genetik özelliklere bağlı olarak erken yaşlarda da gelişebildiği gözlemleniyor. Mesane sarkmasının çoğunlukla birden fazla normal doğum yapmış, zor ve uzun süren normal doğum yapmış olan kadınlarda yaşın ilerlemesi ile görüldüğü belirtilmektedir.
Mesane sarkmasının tedavisi ise mevcuttur. Tedaviye ne zaman başlandığı, tedaviden olumlu sonuç alınması açısından önem taşır. Mesane sarkmasının tedavi türleri arasında;
- Mesane Eğitimi
- Kegel Egzersizleri
- İlaç Tedavisi
- Mesane Sarkması Ameliyatı
Bulunuyor.
Mesane Eğitimi
Mesane kasılması ile idrar yapma işlevi gerçekleşmektedir. Mesane kasılmasının doğrudan beynimizin kontrolü ile ilişkisi bulunuyor. Mesaneyi kontrol etme fonksiyonunun bazı insanlarda azaldığı veya kaybolduğu gözlemlenmektedir. Kontrolün azalması sonucunda sık idrara çıkma, acil idrar yapma hissi ve idrar kaçırma ortaya çıkabiliyor. Uzmanlar, mesane eğitimi öncesinde dikkat edilecek unsurlara ilişkin detayları açıklamışlardır. Bu unsurların yerine getirilmesi halinde mesane eğitimini sağlayabilirsiniz. Mesane eğitimi öncesinde dikkat edileceklerin sıralaması aşağıda yer almaktadır.
Kahve, çay ve alkol idrar miktarını arttırabilir. Portakal suyu ve kola gibi asitli içecekler mesaneyi tahriş ederek sık idrar çıkmasına neden olabilmektedir.
Kabızlık sorununun bulunması halinde öncelikle bu sorunun ortadan kaldırılması gerekiyor. Meyve, kepekli, tahıllı ve sebze gibi lif ağırlıklı diyete ağırlık verilmesi gerekir.
Fazla kiloların karın içi basıncını arttırdığı ve pelvik taban kaslarına fazladan yük bildirdiği gözlemlenmektedir. Mesane eğitimlerini ve egzersizlerini aksatmadan yapmalısınız. Gelişmelerin izlenimini açısından her günün incelemesini yapmaya çalışın. Gelişim göstermesinin sizleri teşvik edeceğinden emin olabilirsiniz.
Mesane eğitiminin başarılı olacağınıza kararlılık göstermeli, inanmalı ve sabretmelisin.
Beynimizi mesane üzerindeki kontrol etme gücünü tekrardan kazanmak için mesane eğitimine ihtiyacımız olabilir. Uygulama sonucunda sıkışma, sık çalışma ve tuvalete yetişemeden kaçırma gibi durumlar kontrol altına alınabilinir. Uygulamaya bağımlı olmanız sonucunda olumlu gelişmeler yaşanabilmektedir. Mesane eğitiminden olumlu sonuç alabilmeniz için 6 ila 8 hafta sabretmeniz önerilir.
Kegel Egzersizleri
Kadınlarda doğum sonrasında vajinada değişimler meydana gelmektedir. Bu değişimlerin mesane sarkması ile ilişkisi olabilir. İlerleyen zamanlarda ciddi problemlerin oluşmasında ise mesane sarkmasının etkisi yüksektir. Bu gibi sorunların önüne geçmek ve bu sorunları minimize etmek adına kegel egzersizleri önerilmektedir.
Kegel egzersizlerinin genel olarak insan sağlığı açısından faydaları oldukça yüksektir. Bu egzersizler fiziksel olarak kas yapısının güçlenmesinin yanında, hastaların yaşayacak oldukları cinsel ilişkilerden de daha çok keyif almasına yardımcı olmaktadır. Pelvik kaslarını güçlendirmek adına kegel egzersizi adı verilen egzersizleri yapabilirsiniz. Pelvik kaslarınızı geliştirmek için kegel egzersizleri yapabilirsiniz. Kaslardaki gelişim sonucunda mesaneyi güçlendirebilir ve koruyabilirsiniz. Güçlenen mesane ile daha kaliteli cinsel deneyimler yaşamanız söz konusudur.
Kegel egzersizinin nasıl yapıldığını öğrenmek için aşağıdaki kısmı dikkatlice okuyunuz. Mesane sarkmasının tedavisinde önerilen yöntemler arasında kegel egzersizinin nasıl yapılması gerektiği aşağıda listelenmiştir.
- Bu işlemin en başında mesanenin temizlenmesi ve tamamen boşaltılması gerekmektedir. Bu yüzden egzersizlere başlamadan önce mutlaka lavaboya girilmesi gerekmektedir.
- İdrarınızın boşaltımını yaparken 10'a kadar sayın ve pelvik kaslarınızı kasmaya çalışın.
- Pelvik kaslarınızın genişlemesine yardımcı olarak bir yandan 10’a kadar sayınız.
- İdrarınızın gelmesi halinde belirtilen kegel egzersizinin günde 3 veya 4 defa tekrarlanması tavsiye edilmektedir.
- Kadınların pelvik kaslarını bulmakta genellikle zorlandığı gözlemleniyor. Kegel egzersizlerin faydalı olabilmesi için karın ve uyluk kaslarını çalıştırmaktan kaçınmalısınız. Bu kasların çalıştırılmasının pelvik kaslarına herhangi bir etkisi bulunmuyor. Pelvik kaslarının nasıl çalıştırılacağının bilinmez ise kegel egzersizlerinde hiçbir fayda göremezsiniz.
Karın bölgesinde ağrı oluşumu, kegel egzersizinin komplikasyonları arasında bulunur. Mesane sarkması ve kegel egzersizine başvururken dikkatli olmalısınız. Egzersiz sonrasında karnınız ağrıyabilir. Bu durumda egzersizi tekrardan yapmanız gerekir. Karın egzersizi yapıldığında ağrı oluşumu söz konusudur. Mesane sarkması sebebi ile kegel egzersizini yaparken nefesin tutulması iyi değildir. Egzersiz gibi kasları kuvvetlendirici aktiviteler yardımı ile pelvik kaslarının güçlü olması bu gibi hastalıkların önüne geçilmesini sağlamaktadır.
İlaç Tedavisi
Mesane sarkmasının tedavisinde kullanılan yöntemler arasında ilaç tedavisi bulunuyor. Burada mesane sarkmasının hangi evrede olduğu ve hastanın genel sağlık durumu önem taşır. Uzman doktor tarafından verilecek ilaçların kullanımını aksatmamak önemlidir. Mesane sarkması sebebi ile hastaneye başvuran hastaların öncelikle durumu teşhis edilir. Teşhis sonrasında verilebilecek ilaçlara ilişkin değerlendirme yapılır ve hastaya bilgi verilir.
Mesane Sarkması Ameliyatı
Kadınlarda daha fazla görülen mesane sarkmasının ciddi rahatsızlıklar arasında yer aldığı gözlemleniyor. Sıklıkla doğum yapan ve 40 yaş üzerinde olan kadınlarda daha fazla görüldüğü belirtilmektedir. Genç yaştaki kadınlarda ise daha seyrek görüldüğü biliniyor. Mesane sarkmasının asıl ortaya çıkış sebebi, vajinanın idrar torbasına destek vermeyi yitirmesi ile meydana gelir. Kadınlar, normal doğum sırasında ciddi zorlanmalar yaşayabiliyor. Bu zorlanmalar sonucunda mesane sarkması oluşabilir. Mesane sarkması, en fazla yaşanılan kadınsal hastalıklar arasında gösterilmektedir. Bitkisel ilaçlar, ilaç tedavisi ve kegel egzersizleri gibi tedavi yöntemleri bulunur. Ancak kesin ve kalıcı tedavisi söz konusu olmaz. Mesane sarkmasının kesin tedavisi için ameliyat önerilmektedir.
Mesane sarkmasından kaynaklı olarak ameliyatın her zaman yapılmadığı belirtilmektedir. Ameliyatın gerçekleşebilmesi için cinsel ilişki sırasında aşırı derecede yanma, ağrı veya idrar kaçırma olması gerekir. Vajinadan sarkan bir doku hissedilir ise bu dokunun idrar yapma esnasında, ıkınma veya üşütme durumlarında vajina ağzına kadar inmesi gözlemlenir. Bu durumu yaşayan kadınların kesinlikle ameliyat olması gerektiği ifade ediliyor. Kasıklarda şiddetli ağrı ve idrar kaçırma durumları yaşayan hastalarında tedavisinde ameliyata başvurulduğu gözlemleniyor.
Ameliyat nasıl yapılıyor? Mesane sarkması ameliyatı nasıl yapılmaktadır? Ameliyat, ortalama 30-45 dakika sürmektedir. Mesane sarkması ameliyatının başarı oranı ise %95 olarak belirtiliyor. Ameliyatın karın bölgesinden gerçekleştirildiği gözlemlenir. Ön rahim duvarının desteğini kaybetmesi sonucunda oluşan mesane sarkmasının ameliyatının dikişsiz ve vajinadan yapıldığı bilinmektedir. Yan bölgelerde sorun bulunuyor ise laparoskopik yöntem tercih edilir. Ameliyat sonucunda sarkmış olan mesanenin onarıldığı belirtilmektedir. Vajina içerisinde yapılan ameliyatlarda ise kesi ve dikiş olur.
Her ameliyat gibi mesane sarkması ameliyatı sonrasında da dikkat edilmesi gerekenler bulunuyor. Ameliyat sonrasında şiddetli olmasa bile çeşitli ağrılar yaşayabilirsiniz. Ağrı yaşayan hastaların belirtilen ilaçları mutlaka kullanması gerekiyor. Mesane sarkması ameliyatının laparoskopik olarak yan bölgelerinden yapılması halinde herhangi bir dikiş alma işlemi olmaz. Vajina içerisinde yapılan ameliyatlar sonucunda genellikle kendiliğinden atan dikişler yapılır. Mesane sarkması ameliyatının ardından beslenmenize mutlaka dikkat etmelisiniz. Kabız olmasına neden olabilecek olan katı yiyeceklerden uzak durmanız gerekir. Katı yiyecekler tüketmenizin ıkınma sırasında çeşitli sorunlar yaşamanıza sebep olabileceği belirtilmektedir.
Mesane sarkması ameliyatı sonrasında basit egzersizlerle idrar ve rahim torbasını destekleyen kasları güçlendirebilirsiniz. Ameliyatın ardından cinsel ilişkiye ilişkin en az 1,5 ay tedbirli olmalısınız. Süreç zarfında uzman doktorunuz ile görüşmeniz tavsiye edilir. Taburcu olmanızın ardından kabızlık, yüksek ateş, idrar yapamama, koku ve akıntı gibi durumlarla karşılaşılması halinde ameliyatı gerçekleştiren doktora başvurmanız gerektiğini unutmayın. Uzman doktorunuz tarafından ameliyat sonrasında gerekli kontrolleriniz yapılacaktır.
Mesane Sarkması Tedavi Öncesi
Mesane sarkmasının tedavisine başlanmadan önce çeşitli kontroller ve testlerden geçersiniz. Mesanenin durumunu görebilmek, tanı koyabilmek ve tedavi yönteminin tespit edilebilmesi için önem taşır. Tedavi öncesinde yapılan testler arasında ise;
- Ürojinekolojik Muayene
- Tetkikler
- Hastanın Yaşı
- Hastanın Gebelik Planı
Yer alıyor.
Ürojinekolojik Muayene
Aşırı aktif mesane, idrar kaçırma ve pelvik organ sarkmaları şikayetleri ile ürojinekoloji ilgilenmektedir. Pelvik tabandaki iç içe geçmişlik bozulur ise bağırsak ve mesane faaliyetlerinin normal yapısında da bozulma meydana gelebilir. Bu bozulma sonucunda idrar ve dışkıyı kaçırma, işemede güçlük, pelvik organlarda sarkma, pelvik ağrı ve bunlara bağlı seks yaşantısı ile ilgili sorunlar oluşabilmektedir. Ürojinekoloji fizyolojisi ile ürolojik muayenelere gereksinim duyulur. Tedavinin kişiye özel olarak tıbbi veya cerrahi olarak düzenlenmesi gerekebilir.
Ürojinekoloji, öncelikle hastanın fiziksel ve davranışsal durumunu gözlemler. Ardından problem saptanması durumunda ise kombine ve cerrahi tedaviler tercih edilir.
Tetkikler
Kadınsal rahatsızlıklar arasında bulunan mesane sarkması, belirli tedavi yöntemleri ile tedavi edilebilmektedir. Tedaviye başlamadan önce bazı tetkikler yapılır. Bu tetkikler ise aşağıda yer alıyor. Tetkikler sonucunda mesane sarkmasının durumuna ilişkin değerlendirme söz konusu olur.
- Tam İdrar Tahlili
- Böbrek Fonksiyon Testleri
- Laboratuvar Tetkikleri
Tam İdrar Tahlili
Mesane sarkmasının idrar ile doğrudan ilişkisi bulunur. İdrar kaçırma, fazla idrara çıkma vb. problemler sebebi ile tam idrar tahlili şarttır. Test yapılmadan önce idrara renk verecek olan gıdaların tüketiminden kaçınmalı ve ağır egzersizler yapmamalısınız. Adet döneminde bulunuyorsanız, uzman doktorunuza mutlaka belirtmelisiniz. Rutin idrar testinin laboratuvar veya klinikte yapıldığı gözlemleniyor.
Tam idrar tahliline başlamak için öncelikle ellerinizi yıkamalısınız. Genital bölgenizin temizliğini yaptıktan sonra size verilen steril kabın iç kısmına dokunmadan bir miktar idrarınızı boşaltmanız istenir. İdrar kabınızın kapağını kapatmanızın ardından görevliye teslim etmeniz gerekiyor. Tam idrar tahlili ile mesane sarkmasının genel durumuna ilişkin önemli bilgilere sahip olunması söz konusudur.
Böbrek Fonksiyon Testleri
Böbrek fonksiyon testleri ile böbreğin çalışması hakkında bilgi sahibi olunur. Mesane sarkması, böbreklerin yapısını olumsuz etkileyebilmektedir. Böbreklerin iyi çalışmadığından şüphe duyulduğunda doktorlar tarafından teste tabii tutabilirsiniz. Böbrek fonksiyonlarında bozukluk olan hastalarda çeşitli sıkıntılar görülür. Bunlar arasında ise halsizlik, konsantrasyon kaybı, dikkat, uykusuzluk ve iştahsızlığın olduğu belirtilmektedir. İdrar renginde değişme görülebilen sorunlar arasında yer alır. Böbrek fonksiyon testleri sonucunda mesane sarkmasının tedavisinde nasıl bir yol izleneceği konusunda bilgi sahibi olunur.
Laboratuvar Tetkikleri
Mesane sarkması tedavisinin hangi hastanede yapıldığı, hastanenin kalitesi ve yapılan tetkiklerin neler olduğuna dikkat etmelisiniz. Laboratuvar tetkiklerini geniş tutan hastanelerin daha kaliteli olduğu gözlemlenmektedir. Mesane sarkması tedavisine başlanmadan önce bazı laboratuvar tetkiklerinden geçersiniz. Genel olarak kullanılan laboratuvar tetkikleri aşağıda listelenmiştir.
- Hemogram
- Tam İdrar Tetkiki
- Kolesterol
- Trigliserid
- Kan Şekeri
- Üre
- Kreatinin
- Sedimantasyon
- Kan Grubu
- HBsAg
- Anti-HBs
Bu tetkiklerin dışında birçok farklı tetkiklerde bulunuyor. Tetkiklerin neler olduğunu hastanenin internet sitesinden öğrenebiliyorsunuz.
Hastanın Yaşı
Hastalıkların belirli yaşlarda daha fazla görülme olasılığı vardır. Mesane sarkması, genç kadınlarda nadir olarak görülebilen bir rahatsızlıktır. Genellikle 40 yaş üzerinde ve fazla doğum yapan kadınlarda görülmektedir. Mesane sarkmasının tedavisine başlanmadan önce hastanın kaç yaşında olduğuna dikkat ediliyor. Burada uygulanacak tedavi yönteminin seçilmesinde ve sürecin belirlenmesinde doğrudan ilişkisi bulunur.
Hastanın Gebelik Planı
Mesane sarkması tedavisi sonucunda tekrardan gebe kalma ihtimalinin ortadan kalkabilmesi mümkündür. Burada hastanın yeniden gebelik planı olup olmadığına dikkat edilir. Hastanın gebelik planı buluyor ise tedavi sürecinde değişiklik olacaktır. Uzmanlar, hastanın gebelik planı üzerinden tedavi yöntemlerini belirlemektedir. Mesane sarkması sebebi ile uzman doktora başvurduğunuzda, gebelik planınızı açık şekilde doktorunuza yatırmalısınız.
Mesane Sarkması Tedavi Sonrası
Tedavi edilen hastaların tedavi sonrasında belirtilenlere mutlaka uyması gerekiyor. İhmaller sonucunda hastalığın tekrardan tekrarlama ihtimali olabilir. Mesane sarkması tedavi sonrasında dikkatli olmalısınız. Uzman doktorunuzun belirtmiş olduklarını mutlaka yerine getirmeye dikkat edin.
Ameliyat Sonrası İdrara Çıkma
İdrarın mesane sarkması ile doğrudan ilişkisi vardır. Bu sebep ile mesane sarkması tedavisinin ardından idrar yollarında yaşadığınız sorunların çözülmesi gerekir. Sık idrara çıkma, idrar yaparken ağrı yaşama ve cinsel ilişki sırasında idrarını kaçırma gibi durumların çözül bulması önem taşır. Ameliyat sonrasında idrara çıkma konusunda uzman doktorunuzdan bilgi alabilirsiniz.
Ameliyat Sonrası Beslenme
Ameliyatların ardından beslenmemize dikkat etmeliyiz. Beslenme, ameliyat sonrasında ameliyatın başarılı olabileceğini görebilmemiz için en çok dikkat edilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor. Mesane sarkması tedavisinin ardından belli bir süre katı yiyecekleri tüketmekten kaçınmalısınız. Katı yiyeceklerin tüketimi sebebi ile kabızlıkla karşılaşabilirsiniz. Kabızlık, mesane sarkmasının en önemli problemleri arasındadır. Kabız olan hastalarda ıkınma sırasında rahatsızlıklar görülür. Mesanenin zarar görmemesi için ıkınmanın normal düzeyde olması önem taşır. Hastanın, bol sıvı tüketmesi ise şiddetle önerilmektedir. Bol sıvı tüketimi ile sindirimimizin daha da kolaylaşacağından emin olabilirsiniz.
Hastanın İyileşme Süresi
Mesane sarkması ameliyatı sonrasında hastanın ilk gün veya ilk iki gün gözetim altında tutulması gerekiyor. Gözetimin ardından hastaneden taburcu edilmektedir. Genel olarak, 7 ila 10 gün içerisinde iyileşme süreci tamamlanır. Ancak yaklaşık 1 ay sonra tam olarak iyileşme mümkün olabilir.
Sık Sorulan Sorular
Hastalıklar veya rahatsızlıklar hakkında bilgi sahibi olmanız için hasta olmanız gerekmez. Herhangi bir hastalığa ilişkin sık sorulan sorular üzerinden bilgi sahibi olabilirsiniz. Mesane sarkması nedir? Mesane sarkması hastalığına ilişkin en fazla sorulan soruların neler olduğu ve cevapları aşağıda yer almaktadır.
Mesane Sarkması Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Mesane sarkmasının tedavi seçenekleri arasında ameliyat bulunmaktadır. Ameliyat sonrasında oluşabilecek bazı komplikasyonlar olduğu biliniyor. Mesane sarkması ameliyatı olan kişilerin aşağıdaki riskleri taşıdığı gözlemlenir.
- Enfeksiyon Riski
- İdrarını Yapamama
- Şiddetli Ağrılar
- Yüksek Ateş
- Akıntı ve Kötü Koku
Bu risklere ilişkin ameliyat öncesinde sizlere bilgi verilecektir. Uzman doktorun belirttiklerini yerine getirmeniz halinde risklerin meydana gelme olasılığını en az seviyeye indirebilirsiniz.
Mesane Ameliyatında Oluşabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
Mesane sarkmasının ameliyatı sonrasında oluşabilecek riskler ve komplikasyonlar aynıdır. Yukarıda belirtilen risklerin, ameliyatın ardından komplikasyon olarak görülme olasılığı bulunur.
Mesane Sarkması Kısırlığa Sebep Olur mu?
Kadınlarda daha fazla görülen mesane sarkmasının kısırlığa etkisi yoktur. Ancak mesane sarkması sebebi ile cinsel ilişkide problemler yaşayabilirsiniz. Cinsel zevkin ve kalitesinin düşmesine neden olur. Mesane sarkmasının ilerlemeden tedavi edilmesi önem taşır.
Mesane Sarkması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Mesane sarkmasının kronik pelvik ağrıya, cinsel ilişkiden haz alamamaya, cinsel ilişkide sorunlara ve ağrılı birleşmeye sebep olabileceği bilinmektedir. Mesane sarkmasının tedavi edilmemesi halinde birçok farklı sorun da ortaya çıkabilir. İdrar kaçırma, en fazla karşılaşılan durumlar arasında gösteriliyor.Kadınların günlük yaşantılarında rahat hareket edilmemesi sebebi ile yaşam kalitelerinin düştüğü gözlemlenir.
Mesane Sarkması Ameliyatları Kaç Saat Sürer?
Ameliyatların sürelerinde farklılıklar olur. Burada hastanın durumu ve tercih edilen ameliyat yönteminin etkisi yüksektir. Mesane sarkması ameliyatının genellikle genel anestezi ile yapıldığı bilinmektedir. Laparoskopik ameliyatlar, yaklaşık olarak 4 saat sürmektedir. Mesane sarkmasında vajinal ameliyat yapılır ise 1 saat içerisinde ameliyatın tamamlanabileceği gözlemlenir.
Ameliyat Sonrası Hastanede Kalmak Gerekir mi?
Ameliyat sonrasında belirli bir süre hastanede kalmalısınız. Hastanede kalma süresi ise mesane sarkmasının durumuna göre değişiklik gösterebilir. Genellikle bir gün hastanede kalması yeterli gözükmektedir.
Tedavi Sonrası Cinsellik Nasıl Gelişmelidir?
Mesane sarkmasının tedavisinin tamamlanmasının ardından cinsellik konusunda dikkatli olmalısınız. Belli bir süre cinsel ilişkiye girmekten kaçınmanız önerilmektedir. Tedavi sonrasında cinsel yaşama ilişkin uzman doktorunuz ile iletişim halinde kalmanız öneriliyor. Cinsellikte sorun yaşamamak için bu sürecin doğru yönetilmesi şarttır.
Mesane Sarkması Cinsel İsteksizliğe Yol Açar mı?
İdrar kaçırma, cinsel ilişki sırasında idrarı tutamama ve idrar yaparken ağrı vb. birçok idrar problemine sebep olan mesane sarkmasının cinsel isteksizliğe de sebep olur. Mesane sarkmasının tedavisinin ardından isteksizlik giderilmektedir.
Ameliyat Sonrası Hamile Kalınabilir mi?
Mesane sarkması ameliyatında laparoskopi yöntemine başvuru ihtimali bulunuyor. Laparoskopi ile yapılan mesane sarkması ameliyatlarının ardından hamile kalabilirsiniz. Şununda bilinmesi gerekir ki vajinal ameliyatlar geçiren kadınların hamile kalma ihtimalleri gitgide azalmaktadır. Ameliyat sonrasında hamile kalamama ihtimaliniz vardır. Ameliyat sonrası gebelik düşüncesi olan kadınların uzman doktorlarına bu düşünceyi mutlaka aktarmaları gerekir.
Mesane Sarkması Hiç Cinsel İlişki Yaşamamış ve Doğum Yapmamış Kişilerde Görülebilir mi?
Hiç cinsel ilişki yaşamamış ve doğum yapmamış kişilerde de mesane sarkması görülebilir. Ancak görülme olasılığı nadirdir. Genel olarak doğum yapmış ve 40 yaş üzerindeki kadınlarda görülüyor.
Mesane Sarkması Tedavi Sonrası Tekrar Oluşabilir mi?
Mesane sarkmasının tedavisinin ardından belirtilenlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Risklerin ve komplikasyonların oluşmaması için dikkatli olmalısınız. İhmaller sonucunda, mesane sarkmasının tekrardan oluşması mümkündür. Tedavi sonrasında mesane sarkmasının tekrardan göründüğünü düşünüyorsanız, acil olarak uzman doktora başvurmalısınız.
Mesanede Sarkmasının Kanserleşme Riski Bulunuyor mu?
Kanser, en ciddi hastalıklar arasında yer almaktadır. Mesane sarkması yaşayan kadınlarda kanserleşme pek görülmez. Ancak mesane sarkmasının tedavi edilmemesi halinde kanser ile karşı karşıya kalma ihtimaliniz olabilir.
Mesane Sarkmasının Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Mesane sarkmasının tedavisinde çeşitli yöntemler kullanılabilir. Cerrahi uygulamalar da söz konusu olmakla birlikte, başarı oranı muallak olan çeşitli bitkisel tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Bu yöntemlerden bir tanesi kürler şeklinde uygulanan karışımdır: • Kiraz sapı ve aslanpençesi bitkisi beraber altı dakika kadar kaynatılır. Sonrasında ise uygun bir aletle bu karışım süzülür. Geriye kalan suya çeyrek limon suyu ilave edilerek tüketilir. Tüketim sabahları aç karna; akşamları ise yemeklerden bir saat sonra olmalıdır. İlgili bitkisel kür üç – altı ay kadar uygulanmalıdır. Eğer idrar kaçırma problemleri rotadan kalkmaz ise mutlaka bir doktora başvurulmalıdır.
Mesane Sarkmasının Ameliyatsız Çözümü Var Mıdır?
Mesane sarkmalarında kesin ve temel tedavi yöntemi cerrahidir. Cerrahiye uygun olmayan adaylarda ise vajinaya yerleştirilen aletlerle tedavi sağlanabilmektedir ancak bu aletlerin ortaya çıkardığı fayda, ortaya çıkardığı risklerden daha düşük olduğu için pek tercih edilmemektedir. Hasta cerrahiye uygun olmasa dahi bazı ek tedavilerle cerrahiye uygun hale getirilmektedir.
Mesane (İdrar Torbası) Sarkması İçin Hangi Doktora Gidilir?
Özellikle kadınlarda görülen mesane sarkmasının takibi ve tedavisi kadın hastalıkları ve doğum uzmanları tarafından gerçekleştirilmektedir. İdrarı tam yapamama, idrar kesesinin veya rahmin sarkması şeklinde hissedilen belirtilerle bu bölüme başvurulmalıdır. Sonrasında ise cerrahi uygulama jinekoloji uzmanlarınca gerçekleştirilir. Basit bir operasyon olmasından dolayı birçok jinekolog bu operasyonu başarılı şekilde icra edebilir.
Mesane Sarkması Tedavisi Sonrası Ne Kadar Sürede İyileşilir?
Mesane sarkması ameliyatları oldukça basittir. Yaklaşık yarım saatlik, damardan verilen anestezi ilaçları sayesinde yapılan bir operasyon tüm sorunların ortadan kalkmasını sağlar. Hasta dört – beş saat kadar hastanede yatırıldıktan sonra taburcu edilir. Bir – iki haftalık bir dikkat süresinden sonra ise tam iyileşme gerçekleşir. Çok nadiren, vücut kondisyonu düşük hastalarda iyileşme süresi bir aya kadar uzayabilmektedir. İyileşme süresi boyunca konfor oldukça yüksektir.