Nevralji (Sinir Ağrısı) Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Nevraljide Yaşanan Ağrı Krizleri Nasıl Gelişir?
- Nevralji Tedavisi İçin Hangi Bölüme Başvurmak Gerekir?
- Nevralji Tedavisinde Alternatif Yöntemler Nelerdir?
- Nevralji Neden Olur?
- Nevraljide İyileşme Hasta Yaşına Bağlı Olarak Değişkenlik Gösterir Mi?
- Nevraljide Sinir Kaybı Söz Konusu Mu?
- Travmatik Yaralanmalar Nevraljiye Sebep Olur Mu?
- Nevraljide Fizik Tedavi Uygulanır Mı?
- Zona Ağrıları Nevraljiye Sebep Olur Mu?
- Nevralji Psikolojik Sorunlara Neden Olur Mu?
- Nevralji Günlük Hayatı Nasıl Etkiler?
- Nevralji Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Nevralji (Sinir Ağrısı) Tedavisi İçin Hangi Bölüme – Doktora Gidilir?
Nevralji, günümüzde sıkça görülen bir problem olmakla beraber, yaşlı hastalığı olarak bilinmektedir. Tüm dünya üzerinde bu hastalıktan mustarip olan kişi sayısının her geçen gün arttığını söylemek mümkündür. Nevralji bir sinir hastalığı olmakla beraber, vücudun çeşitli bölümlerinde ortaya çıkabilmektedir. Yaşa bağlı olarak gelişen bu hastalık, yaşam kalitesini çok ciddi bir şekilde düşürebilen, pek çok kişinin yaşadığı sorunlar arasında yer almaktadır. Vücutta yer alan sinirlerin zamana bağlı olarak tahrip olması, bu sorunun ortaya çıkmasının başlıca nedenleri arasında yer almaktadır. Tedavisi bulunan bu hastalık, ameliyat ya da fizyoterapi gibi yüksek tıp bilgisi gerektiren yöntemler ile çözüme kavuşturulabilir. Keskin ve batan ağrı, bu sorunun başlıca belirtileri arasında yer almaktadır.
Pek çok tipi bulunmakla beraber, bu hastalığa sahip olan hastaların özellikle dokunma ve hissetme konusunda ciddi sıkıntılara sahip olduğunu söylemek mümkündür. Herhangi bir nesneye dokunmak ve o nesneleri kavramak, kişiler için çok büyük bir işkenceye dönüşebilmektedir. Özellikle parmak uçlarında meydana gelebilecek bu keskin acı ve sinir harbi, psikolojik olarak da kişiyi son derece etkileyen faktörler arasında yer almaktadır. Günlük hayatı ciddi şekilde etkileyen ve kişilerin çalışmasına, pek çok işlemi yapamamasına neden olan Nevralji, ciddi bir hastalıktır ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavinin mümkün olmadığı durumlarda, bu sorun ilerleyebilmektedir. Delirten hastalık olarak bilinen bu hastalık, sinir uçlarında ortaya çıkabileceği gibi yüz gibi bölgelerde de ortaya çıkabilmektedir. Aniden gelişebilir ve her yaş grubunda ortaya çıkabilir. Ancak bu hastalığa yakalanan genç sayısının az olduğu bilinmektedir. Çünkü bu hastalığa sahip olan hastaların yaş ortalaması 50-70 arasındadır. Hastalığın farklı tipleri bulunmakla beraber, her tip oldukça korkutucudur. Hastalık genellikle zor teşhis edilmekle beraber, tedavisinin de yapılması oldukça uzun sürebilmektedir.
Nevralji Tedavisi Hakkında
Nevralji, yaşam kalitesini büyük oranda düşüren, kişiyi ciddi bir depresyona sokan ve dayanılmaz ağrılara sebep olabilen bir hastalıktır. Zamana bağlı olarak da duyu kaybına yol açabileceğinden ötürü, bu hastalığın tedavisinin yapılması esastır. Nöroloji uzmanı tarafından hastanın fizyolojik olarak incelenmesinden sonra, hastalığın durumuna bağlı olarak hastaya nasıl bir tedavi uygulanacağı belirlenebilir. İlaç tedavileri bu noktada tercih edilebileceği gibi, durumun ilerlemiş olduğu hallerde çeşitli cerrahi operasyonlar ve ileri seviye ameliyatlar da nevralji tedavisinde uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır. Bu sebepten ötürü, duyu kaybının yaşanmaması için belirtilerin görüldüğü anda, hastanın bir nöroloğa danışması gerekmektedir.
Nevralji Nedir?
Nevralji, bu hastalığa sahip olan kişilerin sinir dokularında hissettiği ağrı olarak açıklanmaktadır. Genelde ileri yaş grubunda ortaya çıkan hastalık, vücudun herhangi bir bölgesinde ya da birden fazla bölgesinde meydana gelen acıdır. Bu acı hastalar tarafından keskin bir batma hissi ya da yanma olarak tanımlanmaktadır. Nevralji hastaları, anlık olarak acı çekebilecekleri gibi, hastalığın ilerlemesine bağlı olarak yaşadıkları bu acı zaman içerisinde keskin ve dayanılmaz uzun süreli sancılara da dönebilmektedir. Nevralji hastaları bu sebepten ötürü yalnızca fiziksel olarak acı çekmezler. Zamana bağlı olarak birçok hastanın psikolojik olarak çöktüğü ve ileri seviyede depresyona girdiğini söylemek de mümkündür.
Bu hastalığın ortaya çıkış sebebi bilinmemekle beraber, genetik yatkınlıklar, sinir köklerinde meydana gelen tahribatlar ya da çeşitli travmaların bu hastalığa sebebiyet verdiği bilinmektedir.
Nevralji Türleri Nelerdir?
Nevralji vücutta oldukça hızlı ilerleyen ve oldukça ciddi bir sorun olmakla beraber, bu sorundan muzdarip olan hastalar nevraljinin farklı türleri ile karşı karşıya olabilirler. Birçok türü bulunuyor olmakla beraber; trigeminal nevralji en çok karşılaşılan türler arasında yer almaktadır.
Trigeminal Nevralji
Trigeminal nevralji, özellikle yüz bölgesinde görülen nevralji çeşididir. Hastalığın en yaygın görülen tipi olmakla beraber, bu tipin 50 yaşından sonra ortaya çıktığı düşünülmektedir. Kişi yüzüne dokunduğu anda keskin bir acı hissetmekle beraber, zaman içerisinde yüzünün elektriklendiğini de söyleyebilmektedir. Oldukça sancılı olan bu tür, zaman içerisinde ilerleyebilmekte ve bazı hastaların yüzünde bulunan sinirlerinde ciddi bir tahribat geliştiğini de söylemek mümkündür. Bu tip nevralji çeşidi, nevralji hastası olan birçok hastada görülmektedir. Bu sebepten ötürü, bu alanda klinik araştırmalar ve vakalar son derece fazladır.Hastalığın bu tipine sahipseniz, genelde yemek yemekte çok zorlanabilir, dişlerinizi fırçalamak bile sizin için bir işkenceye dönüşebilir. Yüzünüze dokunmak da aniden gelen ağrılara sebebiyet verebileceğinden ötürü, yaşam kaliteniz son derece düşebilir. Bu sebepten ötürü, trigeminal nevralji ciddi bir hastalıktır. Dokunmanın imkansızlaştığı bu türde hasta zaman içerisinde depresyona dahi girebilmektedir.
Atipik Trigeminal Nevralji
Trigeminal nevralji ile kıyaslandığında, bu tipin çok daha az görüldüğünü söylemek mümkündür. Başta ve boyun bölgesinde yoğun olarak karşılaşılan bu türün başlıca özellikleri arasında elektriklenme hissi bulunmaktadır. Bu elektriklenme hissi oldukça ciddi bir şekilde kişiyi etkilemekte ve derin acılara sebebiyet verebilmektedir. Ağrının çok daha şiddetli olması, kişiyi içinde bulunması güç bir duruma sokabilmektedir. Atipik nevralji bu sebepten ötürü, pek çok nevralji hastasının depresyona girmesinin de başlıca sebepleri arasındadır. Yaygın olarak görülmektedir.
Postherpetik Nevralji
Nevraljinin en ağrılı türlerinden birisi olmakla beraber, Zona virüsü ile paralellik göstermektedir. Bu tip nevralji, genelde yaygın olarak görülmez. Ancak etkileri oldukça ağırdır. Bu tip hastalığa sahip olan hastalar duydukları acının bıçak batması ile eş olduğunu söylerler. Oldukça can yakıcı olmakla beraber, komplikasyon son derece uzun sürebilmektedir. Zona, vücutta ciddi yıkıma sebep olan ve bir virüse bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Kabarcık ve döküntüler, bu hastalığın başlıca belirtileri arasında yer almaktadır. Hastalıktan kaynaklı yoğun ağrı, hastanın yaşadığı belirtiler arasında yer almaktadır. Bu hastalık sonrasında, sinir hatlarında bir tahribat meydana gelebileceğinden ötürü, postherpetik nevralji gelişim gösterebilmektedir.
Oksipital Nevralji
Oksipital nevralji, oksipital sinirlerden kaynaklı olan nevralji tipidir. Boyundan ense köküne uzanan sinirlerin uzantılarında meydana gelen tahribat, bu durumun ortaya çıkmasında etkilidir. Oldukça uzun sürebilen ve kişiyi çok ciddi bir şekilde incitebilen bu türde, en büyük belirtiler gözlerde görülmektedir. Hasta gözlerinin görmediğini söyleyebilir ve bu sebepten ötürü intihar etmek istediğini belirtebilir. Oldukça önemli olan bu tür, pek çok hastanın sorun yaşadığı, üzerinde çalışmaların halen yapılmakta olduğu hastalık tipidir. Baş ve boyun bölgesinde karıncalanmalar, yoğun sancı ve ağrı görülebilmektedir. Bu tip son derece sıkıntılıdır ve kişi yoğun depresyona girebilmektedir.
Glossopharyngeal Nevralji
Bu tip nevralji, son derece nadir olarak görülmekle beraber, dil ve bademcikler bu ağrının yaşandığı vücut bölgeleri arasında yer almaktadır. Hastalar açısından son derece sıkıntılı olan ve pek çok hastanın psikolojisini ileri derecede bozan bu hastalık, tedavi edilebilir nitelikli olmasına rağmen, çoğu hasta içerisinde bulunduğu depresyondan dolayı bu tedaviyi olmak istememektedir. Bu tip nevralji, diğer vakalara göre çok daha az rastlanan tiplerdendir.
Nevralji Belirtileri Nelerdir?
Nevralji, pek çok belirti ile karşımıza çıkan türler arasında yer almaktadır. Aslında teşhisi zor olan bu sebepten ötürü de mutlaka bir uzman tarafından teşhis ve tedavi edilmesi gereken bu hastalık, her hastada farklı belirtiler göstermektedir. Bu hastalığın başlıca belirtileri arasında keskin sancılar ve bir anda gelen batma hissi yer almaktadır. Bu batma hissi oldukça can sıkıcı olabilmekle beraber, önceleri anlık olarak sürerken daha sonra hastalığın ilerlemesi ile beraber uzun dakikalar ve sonrasında da saatler sürebilmektedir.
Kişinin kendisini çok yorgun hissetmesi, vücudunun çeşitli bölgelerinde duyulan elektriklenme ve ağrı hissi, söz konusu bölgeye dokununca meydana gelen sancı bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Bu hastalığa sahip olan kişi yüzüne dokunmak istememektedir. Hatta çoğu zaman yemek yemek ve uyumak dahi kendisi için bir işkenceye dönüşebilmektedir. Aniden gelen keskin bir acı ve bıçaklanıyormuşçasına gelen keskin bir ağrı, bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Hastalık genellikle 50 ile 70 yaş grubu arasındaki kişilerde meydana gelmekle beraber, erkeklere kıyasla kadınların bu hastalığa daha fazla yakalandığını da söylemek mümkündür. Nevralji belirtileri genelde benzer olmakla beraber, kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Hastalığın belirtileri kişide ciddi bir depresyona yol açtığı için bu hastalık halk arasında delirten hastalık olarak bilinmektedir.
Nevralji Tedavi Türleri
Nevralji çok yaygın olarak karşılaşılan bir hastalık olmasa da yaşandığı zaman hastanın hayat kalitesini daha fazla düşürmemek adına tedavi edilmesi esastır. Bu hastalığın tedavisi mutlaka nöroloji uzmanları tarafından yapılmalıdır, aksi halde geri dönüşü olmayan sonuçlar ile karşı karşıya kalınabilmektedir. Doku kayıpları yaşanabileceğinden ötürü, belirli belirtilerin görülmesinden sonra hiç vakit kaybetmeden doktora gitmek, hasta için yapılabilecekler arasında başı çekmektedir. Bununla beraber, bu hastalık genellikle 50 ile 70 yaş arasındaki hastalarda görüldüğünden ötürü, kişinin mutlaka yakın çevresinin bu belirtileri iyi dinlemesi ve belirtiler konusunda bilgi sahibi olarak kişiyi doktora götürmesi mutlaka yapılması gerekenler arasında yer almaktadır. Nevralji tedavisi oldukça uzun sürebilmekle beraber, ilaç tedavileri genellikle kişi doktora ilk geldiği andan itibaren uygulanan yöntemdir. Bu yöntemin uygulanması uzun sürebilir aynı zamanda kişi hayatı boyunca bu ilacı kullanmak durumunda kalabilir. Ancak hastalığın ilerlediği durumlarda kişinin ameliyat olması gerekmektedir. İlaç tedavisi uygulanabileceği gibi, cerrahi operasyonlar da bu süreçte uygulanabilir.
İlaç Tedavisi
İlaç tedavisi, kişi nevralji şüphesi ile doktora gittikten sonra, genellikle ilk olarak başlanan tedavi türleri arasında yer almaktadır. Söz konusu hastalığın mümkün olduğu kadar gerilemesini sağlamak, hastanın sinir uçlarında meydana gelen bu tahribatın acısını mümkün olduğu kadar en aza indirmek ve en önemlisi de psikolojik olarak çökmüş durumda olan hasta için çeşitli ilaçlar ile motivasyonu yeniden sağlayabilmek, ilaç tedavisinin başlıca amaçları arasında yer almaktadır. Bu süreçte doktorun tecrübesinin önemi oldukça büyüktür ve hangi tip ilaçları kullanmanız gerektiğine doktorunuz sizin için yardımcı olabilmektedir. Doktorunuz ile işbirliği yaparak ilaçlarınızı kullanmaya başlayabilirsiniz. Özellikle acıların ve elektriklenme hislerinin ortadan kalkması için ilacı kullanmanız gerekmektedir.
Antikonvülsan İlaçlar
Antikonvülsan ilaçlar genelde epilepsi gibi hastalıklar için kullanılan, oldukça etkili olduğu bilinen ilaçlardır. Nevralji çok ciddi bir hastalık olmakla beraber, bu hastalık uzmanlar tarafından da dayanılmaz bir ağrıya sebebiyet veren hastalık olarak yorumlanmaktadır. Hastanın acısını tolere edebilmek için mutlaka başarılı ilaçların kullanılması gerekmektedir. Bu ilaçların başlıca amaçları ağrıların şiddetlerini engelleyebilmektedir. Bu sebepten ötürü, bu ilaçlar aslında ağrı kesici olarak görev yaparlar. Oldukça ağır olabilen bu ilaçların birçok yan etkisi de bulunabilmektedir. Güçlü ağrı kesiciler, hastanın acısını dindirebilmek için uzmanlar tarafından en çok kullanılan ilaçlar olarak karşımıza çıkmaktadırlar. Fenitoin bu ilaçlara örnek olarak verilebilmektedir.
Trisiklik Antidepresanlar
Nevralji, hastayı yalnızca fizyolojik olarak etkilemez. Son derece zor bir hastalık olan nevralji, hastayı psikolojik olarak da etkiler ve hatta doğrudan bir çöküş dönemi içerisine sokar. Hastanın ağrı meydana gelen noktaya dokunamıyor olması, çoğu zaman yemek yiyemez olması, makyaj yapamaz olması ve bu gibi etkenler zaman içerisinde hastanın sinirlerinin bozulmasına, hastanın gerçek yaşamdan kopmasına ve ağır depresyon ve kişilik bozuklukları içerisine girmesine neden olmaktadır. Bu sebepten ötürü bu hastalık halk arasında delirten hastalık olarak adlandırılmaktadır. Tedavi sürecinde hastanın daha fazla zarar görmesini önleyebilmek açısından trisiklik antidepresanlar kullanılmaktadır. Bu sebepten ötürü, bu ilaçlar nörolog ve psikiyatr verilebilmektedir.
Cerrahi Tedavi
Cerrahi tedavi nevralji hastalarının hastalıklarının artık ilerlediği ve ilaçların tek başına sonuç vermediği durumlarda kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır. Bu süreç oldukça zordur ve hastanın bu süre zarfı içerisinde daha fazla zarar görmesini engellemek amacı ile antidepresan ve ilaç kullanımına devam edilir. Pek çok cerrahi yöntem uygulanabilir. Ancak hangi cerrahi yöntemin uygulanacağına uzman doktorun karar vermesi esastır. Cerrahi tedavilerde genelde başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Rizotomi
Rizotomi, oldukça ciddi bir ameliyattır ve duyu kaybına yol açmaktadır. Hastanın ağrılara dayanamadığı durumlarda uygulanan bu ameliyat ile sinir kökleri omurgadan kesilmektedir. Acı duyulan bu ameliyat sonrasında hasta duyularını kaybedeceğinden ötürü, acıları da hissetmez.
Balon Kompresyon
Balon kompresyon trigeminal nevralji hastalarına genelde uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır. Trigeminal sinirlere ulaşıldıktan sonra, buraya bir balon yerleştirilmesi ve birkaç dakika sonra da bu balonun çıkarılması esas alınmaktadır. Bu durum sinirlere zarar vermekte ve sinirlerin tahrip olmasına neden olmaktadır. Tedavi sonrasında hasta daha fazla acı da hissetmemektedir. Uzmanın hasta için bu tedavi yöntemini uygun bulması durumunda balon kompresyon yöntemi uygulanmaktadır.
Gliserol Enjeksiyonu
Trigeminal sinire yapılan gliserol enjeksiyonu, nevralji hastalığı sırasında tedavi aşamasında uygulanacak yöntemler arasında yer almaktadır. Mekkel mağarası adı verilen yapı içerisinde yer alan bölgeye uygulanan gliserol sayesinde, bölgede uyuşma yaşanması beklenir. Bu uyuşma, hastanın daha az acı çekmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bu durum bir duyu kaybının yaşanmasına da sebebiyet verebilmektedir.
Mikrovasküler Dekompresyon
Ameliyat sonrası, hasta için oldukça sıkıntılı geçebilen bu ameliyat türünde, trigeminal sinirlerin omurilikten ayrılması sağlanmaktadır. Bu işlem yakılarak gerçekleşmektedir. Hastalığın artık son derece ilerlediği durumlarda hastanın acısına son vermek için uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır. Sinire doğrudan uygulanan bu yöntem, genelde çok tercih edilen yöntemler arasında bulunmaz.
Radyofrekans Lezyon Uygulaması
Radyofrekans lezyon uygulaması da bölgenin uyuşukluk hissetmesi için hastaya uygulanan metotlar arasında yer almaktadır. Aslında başarılı bir yöntem olmasına karşın gliserol enjeksiyonunun bu yönteme göre daha fazla başarılı olması, bu yöntemin yaygın olarak uygulanmamasına sebebiyet vermektedir. Ancak bazı uzmanlar hasta için bu yöntemi tercih edebilmektedir.
Nevralji Tedavi Öncesi
Nevralji teşhis edilmesi son derece zor hastalıklar arasında yer almakla beraber, hastanın acısını dindirmek ve daha fazla zarar görmesini engellemek amacı ile hastanın doğru şekilde incelenmesi ve tedavisinin de yine doğru şekilde yapılması esastır. Bu sebepten ötürü tedavi öncesinde hastaya gerekli fiziksel muayenelerin ve tetkiklerin yapılması gerekmektedir. Hastanın hastalığının tam olarak belirlenmesi onun için hangi tedavi yönteminin uygulanacağının belirlenmesi için esastır. Nevralji hastalığına yakalandığından şüphelenen ve belirtilerinin bu yönde olduğunu düşünen kişinin vakit kaybetmeden en yakın nöroloğa gitmesi gerekmektedir. Erken teşhisin bu hastalıkta da erken sonuç verdiği bilinmektedir. Uzman bir nörolog tarafından incelenen hastanın nevralji hastası olduğunun belirlenmesi gerekli fiziksel muayene ve tetkiklerin yapılmasına bağlıdır. MRI ve EMG testi, bu testler arasında yer almaktadır.
Fiziki Muayene
Fiziki muayene tıbbın temel kurallarından birisi olmakla beraber, tedavi yöntemlerine geçmek için yeterli değildir. Bu süre zarfında hastanın fiziksel olarak doktor tarafından incelenmesi esastır. Sorunlu bölgenin görüntüsü ve bu bölgenin sinirlerine dokunarak hastanın vereceği tepkilerin belirlenmesi esastır. Muayenenin mutlaka bu alanda deneyimli bir uzman tarafından yapılıyor olması gerekmektedir. Aksi halde olumlu sonuç alınamaz ya da yanlış bir tedavi yöntemi uygulanabilir. Genelde bu adımda incelenen hasta için uzman tarafından bir kanı oluşmaktadır. Ancak bu kanının kesinliğinin anlaşılması için mutlaka gerekli tetkiklerin yapılması gerekmektedir.
Tetkikler
Tetkikler, kişinin nevralji hastası olup olmadığının belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Bu süre zarfında çeşitli cihazlar ve tıbbi görüntüleme yöntemleri kullanılarak hastanın sinir uçları incelenmelidir. EMG ve MRI bu konuda uygulanan yöntemler arasında yer almaktadır. Bu yöntemler, uzmana hasta ile ilgili kesin bir bilgi veren unsurlar arasında yer almaktadır. Nevralji hastalığının teşhis edilmesi için bu tetkiklerin mutlaka yapılıyor olması gerekmektedir.
EMG
EMG testi, sinirsel bir problem olup olmadığının belirlenmesi için uyuşma, sıkışma ve elektriklenme sorunları ile hastaneye gelen hastaların sokulduğu testtir. Oldukça başarılı bir test olan EMG genelde teşhis konusunda %99’a yakın sonuç vermektedir. Nevralji hastalığının teşhis edilmesi için de uzman tarafından hastaya uygulanması söylenen tetkiklerin başında da EMG testi gelmektedir. Ağrısız bir işlemdir ve birkaç dakika içerisinde sonuçlar belli olmaktadır.
MRI
MR, tıbbi görüntüleme yöntemlerinin başında gelmekle beraber, nevralji hastalığından şüphelenen kişiler için sorunlu bölgenin incelenmesi anlamına gelmektedir. Oldukça kısa süren bir çekim olan MR, radyasyonun olmaması sebebi ile de çokça tercih edilmektedir. Nevralji dahil birçok hastalığın belirlenmesinde bu cihaz kullanılmaktadır. En başarılı tıbbi görüntüleme yöntemlerinin arasında yer almakla beraber, sinir kökleri ile ilgili herhangi bir sorunun varlığı bu cihaz sayesinde belirlenebilir. Aynı zamanda MRI, hastalığın tipinin belirlenmesi için de ideal yöntemler arasında yer almaktadır.
Nevralji Tedavi Sonrası
Nevralji tedavisi, uzun zaman sürebilmekte ve çoğu zaman da başarılı sonuç vermektedir. Ancak başarılı sonuç vermediği durumlar da mevcuttur. Özellikle hastalığın fazla ilerlemediği durumlarda ilaç tedavileri, hastanın acısını kesmek için idealdir. Bununla beraber, nevralji hastayı ciddi şekilde depresyona sokan bir hastalık olduğu için psikolojik kökenli ilaçlar da bu tedavi sırasında oldukça fazla kullanılmaktadır. Bu tedavi sonrasında hastanın kendine oldukça fazla dikkat ediyor olması gerekmektedir. Tedavi sonrasında da hastalık tekrarlayabilmektedir. Bu sebepten ötürü, kişinin doktor önerilerini dikkatli dinlemesi esastır.
İyileşme Süreci
Bu hastalık bilinenin aksine oldukça ağrılı geçebilmektedir. Kişi hem fiziksel olarak hem de psikolojik olarak son derece yıprandığından ötürü, iyileşme süreci oldukça fazla zaman alabilmektedir. Bu hastalığın tamamen iyileşmesi bazı durumlarda hiç mümkün olmayabilmektedir. Ancak hastaların önemli bir kısmında, iyileşme görülür. İyileşme ortalama olarak 6 ayı bulabilmektedir. Bununla beraber, hayatı boyunca ilaç kullanmak durumunda kalan nevralji hastalarının sayısının da oldukça fazla olduğunu bilmekteyiz.
Kişi iyileşme sürecinde doktor önerilerinin hepsini dinlemeli ve ilaçlarını almalıdır. Fiziksel tedavi oldukça önemli olduğu gibi, bu süreçte psikolojik tedavi de asla ihmal edilmemesi gereken durumlar arasında yer almaktadır. Kişinin iyileşme süreci doktor önerilerini ne denli dinlediğine bağlı olarak değişebilmektedir. Tedavi ortalama olarak 1 yıl kadar sürebilmektedir.
Tedavide Başarı Oranı
Nöroloji bilimi her geçen gün gelişme göstermekle beraber, bu alanda yapılan çalışmaların da her geçen gün arttığını bilmekteyiz. Bu alanda çok sayıda doktor hizmet veriyor olmakla beraber, hastalara verilen tedavinin kalitesi de her geçen yıl artmaktadır. Bu noktada yapılan araştırmalar ve vakaların durumu incelendiğinde, hastaların yaklaşık %80’inde başarılı bir şekilde tedavinin gerçekleştiğini söylemek mümkün olacaktır. Bazı hastalar tedaviye cevap verirken bazı hastalar da hayatları boyunca ilaç kullanmak ve doktor kontrolleri altında yaşamlarını sürdürmek durumundadırlar.
Sık Sorulan Sorular
Bu bölümde nevralji ve nevralji tedavisine ilişkin merak ettiğiniz soruların cevaplarına ulaşabilirsiniz.
Nevraljide Yaşanan Ağrı Krizleri Nasıl Gelişir?
Nevralji ciddi bir hastalık olmakla beraber, ilerleyen yaş grubunda ortaya çıkan bir hastalık olarak kayıtlara geçmiştir. Ani ağrı krizleri bu hastalığın başlıca belirtileri arasında yer almaktadır. Yüzde ve baş bölgesinde bir anda sinir dokularında batma ve keskin ağrı hissi bu hastalığın belirtileri arasında yer almaktadır. Ağrı krizleri aniden gelişebileceği gibi psikolojik etkenlere bağlı olarak da gelişebilmektedir. Bu ağrılar anlık olabileceği gibi, hastalar boyunca da sürebilmektedir.
Nevralji Tedavisi İçin Hangi Bölüme Başvurmak Gerekir?
Nevralji, sinir dokularını etkileyen tahrip eden bir hastalıktır. Ciddi bir hastalık olmakla beraber, bu hastalığın tedavi edilmediği zamanlarda doku kaybına dahi neden olabileceği bilinmektedir. Genelde ileri yaş grubunda kadınlarda daha fazla görülen nevraljinin tedavisi için gidilmesi gereken bölüm nörolojidir. Bu hastalığın tedavisi bizzat nöroloji uzmanları tarafından yapılmaktadır.
Nevralji Tedavisinde Alternatif Yöntemler Nelerdir?
Nevralji tedavisi, pek çok kişinin merak ettiği ve pek çok hastanın da destek almak için hastanelere başvurduğu konular arasında yer almaktadır. Nevralji tedavisinde hastalığın ne denli ilerlediğine bağlı olarak çeşitli yöntemler uygulanabilmektedir. Alternatif pek çok yöntem bulunmakla beraber bu yöntemlerden ilki ilaç tedavisi olarak karşımıza çıkmaktadır. İlaç tedavisi sinir hücrelerinden kaynaklanan batma hissini ortadan kaldırmak için idealdir. Çeşitli antidepresanlar da bu yöntemler arasında bulunmaktadır. Ameliyat da durumun artık çokça ilerlediği durumlarda uygulanan yöntemler arasındadır. Bunun dışında doktor önerisine bağlı olarak fizyoterapi de uygulanabilecek yöntemler arasında bulunmaktadır.
Nevralji Neden Olur?
Nevralji, ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan ve nedeni henüz bilinmeyen hastalıklar arasında yer almaktadır. Yapılan araştırmalara rağmen neden olduğu hala anlaşılamayan nevraljinin, beyinden kaynaklı bir hasar sebebi ile oluşabileceği düşünülmektedir. Herhangi bir tümör bu durumu tetikleyebilmektedir. Genetik belirli faktörler ya da herhangi bir çevresel etmene bağlı olarak gelişebilen anevrizmalar, bu durumun sebepleri arasında gösterilebilmektedir. Bunun yanı sıra Trigeminal sinirde meydana gelen bir anormallik de bu durumun nedenleri arasında yer almaktadır.
Nevraljide İyileşme Hasta Yaşına Bağlı Olarak Değişkenlik Gösterir Mi?
Nevralji yaş grubu ilerledikçe meydana gelen bir hastalık olsa da gençlerde nadir olarak görülebilir. Bu hastalığın tedavisi pek çok yolla yapılabilir. Ancak tedavinin tam anlamı ile her zaman sonuç vereceğini söylemek mümkün değildir. Hastalara bu alanda yapılan tedaviler ve araştırmalar incelendiğinde, yaş grubu diğerlerine göre daha genç olan hastalarda uygulanan tedavinin daha başarılı olduğu görülmektedir. Elbette bu durum sinir uçlarının ne derece tahrip olduğuna bağlı olarak da değişiklik gösterebilmektedir. Hastalık tedavi olmadığı müddetçe sürekli olarak ilerlediğinden ötürü, yaş grubu daha büyük olan hastalarda sinirlerin tahribatının daha fazla olduğu bilinmektedir. Bu sebepten ötürü, iyileşme yaş grubuna bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir.
Nevraljide Sinir Kaybı Söz Konusu Mu?
Nevralji, nedeni hala bilinmeyen bir nedenden ötürü ileri yaş grubunda bulunan kişilerde ortaya çıkan bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Hastalık halk arasındaki bir tabirle ‘delirten hastalık’ olarak bilinmektedir. Önceleri saniyeler süren keskin ağrılar ve batma hissi zaman içerisinde daha keskin ve daha uzun sürebilen bir hastalığa dönüşür. Bu hastalık da nevralji olarak adlandırılır. Bu hastalığın tespit edilmesi son derece uzun olmakla beraber, tedavinin olmadığı durumlarda hastada sinir kaybının meydana geldiği bilinen bir gerçektir. Sinir kayıpları zaman içerisinde de duyu kayıplarını izlemektedir. Nevralji, kesinlikle önemsenmesi gereken bir hastalıktır ve hastalığın tedavisinin gerçekleşmediği durumlarda, sinir ve duyu kayıpları söz konusudur.
Travmatik Yaralanmalar Nevraljiye Sebep Olur Mu?
Nevraljinin hangi sebeplerden dolayı oluştuğu bilinmemekle beraber, travmatik bazı olayların nevraljiye sebep olduğu bilinmektedir. Özellikle sinir dokularına ve beyne zarar verebilecek nitelikteki herhangi bir kaza ya da yaralanma doğrudan nevraljiye sebebiyet verebilir. Bu durum yaralanma gerçekleştikten kısa bir süre sonra ortaya çıkabileceği gibi, yine sinir dokularının zaman içerisinde tahrip olmasına bağlı olarak ilerleyen yaşlarda da gelişim gösterebilmektedir. Travmatik yaralanmalar, nevraljinin gerçekleşebileceği olaylardan bir tanesi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Nevraljide Fizik Tedavi Uygulanır Mı?
Nevralji, kesin bir tedavi yönteminin bulunmadığı hastalıklar arasında yer almaktadır. Çoğu kez ameliyat başarılı sonuç veriyor olsa da bu her zaman kesin sonuç vereceği anlamına gelmemektedir. Sinir hastalıkları arasında yer aldığından ötürü, hastanın duyu kaybı yaşamamasını sağlamak için tıp alanındaki her müdahale yöntemi uygulanmaktadır. Fizik tedavi bu yöntemler arasında yer almaktadır. Hastanın sorun yaşayan bölgelerinde çeşitli sinir fizyoterapi uygulamaları yapılmaktadır. Pek çok hasta bu yol ile rahatladığını ileri sürmektedir. Fizyoterapinin hastalar üzerinde rahatlatıcı etkisi bulunmakla beraber, özellikle psikolojinin düzelmesini sağlayabilmek için de oldukça önemlidir.
Zona Ağrıları Nevraljiye Sebep Olur Mu?
Zona hastalığı geçiren bireylerde nadir de olsa zamana bağlı olarak nevralji hastalığının görülebileceği yönünde araştırmalar ve vakalar bulunmaktadır. Zona ağrıları çeken bireylerin zamanla sinirlerinde keskin sancı ve batma hissi ile karşı karşıya kaldığını söylemek mümkündür. Zamana bağlı olarak sinir hücrelerinde nevralji görüldüğü bilinen detaylar arasında yer alıyor.
Nevralji Psikolojik Sorunlara Neden Olur Mu?
Nevralji, psikolojik sorunlara yer açan bir hastalıktır. Bu durumun pek çok sebebi bulunuyor olmakla beraber, nevraljinin halk arasında delirten hastalık olarak yorumlandığını söylemek mümkündür. Birçok uzman, zaman içerisinde bu hastalığa yakalanan kişilerin, keskin ağrı ve geçmeyen sinir batmaları yaşadıklarından ötürü intihar düşüncesi ile karşı karşıya gelebileceğini vurgulamaktadır. Nevralji, vücudun çeşitli bölgelerinde uzun sürebilen ve hiç geçmek bilmeyen sinir sıkışmaları ve ağrı hisleri olduğunu söylemek mümkündür. Yanma hissi, elektrik çarpması gibi bir anda ortaya çıkan ve psikolojik olarak kişiyi depresyona sokabilecek pek çok ağrı hissi, bu hastalıkla mevcuttur. Nevralji, kişiyi fizyolojik olarak etkilemekle beraber, psikolojik olarak çok daha fazla etkileyen hastalıklar arasındadır. Ağrıların ve spazmların hastaya ne zaman geleceği belli olmaz. Aynı şekilde bu ağrıların ne kadar süreceği ve şiddeti de belli değildir. Bu sebepten ötürü, nevralji büyük psikolojik sorunlara neden olabilir.
Nevralji Günlük Hayatı Nasıl Etkiler?
Nevralji günlük hayatı oldukça olumsuz etkiler. Hastanın herhangi bir yere dokunduğunda yaşadığı yüksek sancı, aniden gelen elektrik çarpma hissi ve bu acıların bazı zamanlarda katlanılmaz oluşu, kişinin çoğu zaman yakın arkadaşlıklar kurmasını ve bir işte çalışmasını engelleyen faktörler arasında yer almaktadır. Bu sebepten ötürü, nevralji hastaları depresyona girmekte, hayatlarını sürdürmekte oldukça zorlanmaktadırlar.
Nevralji Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Nörolojik sebeplerden beslenen ağrılar oldukça tehlikeli ve ilerlemecidir. Ciddi bir problemin göstergesi olabilecekleri gibi tespit edilemeyen bazı sebeplerden de kaynaklanabilirler. Altında yatan sebebin bulunması ve tedavi edilmesi için mutlaka doktora başvurulması gereken ağrılar sınıfındadır. Nevralji ağrıları tedavi edilmedikleri takdirde hayat konforunu ciddi seviyede bozarlar. Sosyal yaşam, iş yaşamı ve genel olarak kariyer üzerinde ciddi yavaşlamalara sebep olurlar.
Nevralji (Sinir Ağrısı) Tedavisi İçin Hangi Bölüme – Doktora Gidilir?
Sinir ağrılarının tedavisine nöroloji bölümü bakmaktadır. Tüm vücudu etkisi altına alan ve özellikle sinir merkezlerinde toplanan ağrılar için nöroloji bölümüne başvurulmalıdır. Ağrıların ölçümlenmesi, merkezlerinin ve sebeplerinin belirlenmesi, takiplerinin yapılması ve son olarak tedavilerinin gerçekleştirilmesi nöroloji uzmanları tarafından yapılacaktır.