Öksürük Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Öksürük Oluşumunda Risk Faktörleri Nelerdir?
- Gebelerde Kronik Öksürük Bebeğe Zarar Verir Mi?
- Bronşit Hastalığı Öksürüğe Neden Olur Mu?
- Bebeklerde Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Alerji Testi Nedir?
- Toz Alerjisi Öksürüğe Sebep Olur Mu?
- Öksürüğün İyileşmesi İçin Damla Kullanılabilir Mi?
- Öksürük Bulaşıcı Mıdır?
- Öksürük Sadece İstirahat Ederek İyileşebilir Mi?
- Öksürükten Kan Gelmesi Riskli Midir?
- Öksürük Hastalığı Ölüm Riski Taşır Mı?
- Öksürük Akciğer Kanserinin Belirtisi Midir?
- Öksürük Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Psikolojik Takıntılar Öksürüğe Neden Olur Mu?
- Öksürük Tedavisinde Cerrahi İşlemler Kullanılır Mı?
- Öksürük Hastalığı Mevsimsel Olarak Farklılık Gösterir Mi?
- Öksürük Tedavisinde Antibiyotik İlaçlar Kullanılır Mı?
- Öksürük Tedavisine Hangi Bölüm Bakar?
Öksürük, her ne kadar bir hastalık olarak nitelendirilse de aslında boğazların temizlenmesi ve solunum yollarının rahatlaması için vücudun gerçekleştirdiği bir savunma mekanizmasıdır. Sık gerçekleşmesi ya da şiddetli bir hal alması durumunda bir rahatsızlık durumu söz konusu olabilir. Bu tür durumlarda doktorunuzdan yardım isteyebilirsiniz. Öksürüğün çok sayıda farklı tedavi yöntemi mevcut ve her biri de başarılı yöntemlerdir.
3 haftayı aşan öksürük sorunu, kronik öksürük grubunda değerlendiriliyor ve mutlaka tedavi edilmesi gereken sorunlardan bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Gündelik hayatı olumsuz etkileyen ve kişinin nefes alıp vermesini de sıkıntılı hale getiren sorunlardan bir tanesidir ve basit tedavi yöntemleri ile sonuca gitmek de mümkündür.
Öksürük Tedavisi Hakkında
Öksürük Nedir?
Akciğerleri koruma altına alan ve aşırı sekresyonun vücuttan atılmasına yardımcı olan özel ve güçlü bir savunma mekanizmasıdır. Öksürük, normal bir şekilde gerçekleştiği takdirde insan vücuduna herhangi bir zararı yoktur ve tam aksine faydalıdır. Tekrarladığı ve şiddetli bir hal aldığı takdirde hastalık olarak değerlendirilebilir ve farklı öksürük türleri de mevcuttur.
Takipçisi olmak bu yüzden büyük bir önem taşıyor ve 3 haftadan daha uzun devam eden öksürük durumlarında hiç vakit kaybetmeden bir uzmandan yardım almanız gerekiyor. Kronik öksürük, en tehlikeli türlerden bir tanesidir ve tekrarlama riski olduğu için kişiyi farklı dönemlerde de rahatsız edecektir. Öksürük tedavisi oldukça basit ve çok sayıda alternatif tedavi yöntemi olduğunu da belirtmek gerekiyor.
Öksürük Çeşitleri
Birçok kişi tarafından bilinmese de öksürüğün farklı türleri vardır ve tedavi yöntemi de hastalığın türüne göre şekillenecektir. Öksürük çok basit bir hastalık gibi kabul görüyor ve bazı hastalar tedaviyi kendi yöntemleri ile evde yapmayı tercih ediyor ancak bu hastalığın altında çok farklı sebeplerin yatabileceğini de unutmamak gerekiyor.
Vücudu bütünüyle tehdit edebilen ve birçok farklı hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkan öksürük, kendi içerisinde gruplandırılıyor ve tedavi öncesinde hastalığın türü belirlenerek uygun tedavi için harekete geçiliyor. Evde tedavi yöntemleri de kimi zaman işe yarayacaktır ancak öncelikli tercih her zaman için doktor tedavisi olmalıdır.
Kuru Öksürük
En rahatsız edici öksürük türlerinden bir tanesi olan kuru öksürük, daha sert ve daha güçlü bir hastalıktır. Kimi zaman hasta kesik kesik öksürür ve boğazlarındaki acı da her geçen gün daha şiddetli bir hal alır. Kuru öksürük tedavisinde genellikle antibiyotik destekli ilaç tedavisi tercih ediliyor ve başarı oranına bakıldığında gayet yüksek rakamların karşımıza çıktığını da görebiliyoruz.
Hastalığın altında farklı bir neden yoksa, ilaç ve istirahat ile birlikte 1 haftalık tedavi süreci hastayı kendine getirecektir. Öncelikli olarak hastalığın nedenini ve altında yatan sorunu tespit etmek gerekiyor ve sonrasında tedavi yöntemini belirlemek daha kolay bir hal alacaktır. Kuru öksürük, boğazda yanma ve acı hissini de beraberinde getirerek kendini daha net bir şekilde belli ediyor.
Balgamlı Öksürük
Öksürük ile birlikte meydana gelen balgam, kimi zaman solunum yollarını tıkayarak kişinin nefes almasını daha sıkıntılı ve zor hale getirebilir. Yine bu hastalık türünün tedavisinde de antibiyotik tedavisi etkili olacaktır. Balgamlı öksürük de sarı ve yeşile çalan renkteki balgam, özellikle çok fazla hareket ettiğinizde ve gece uykularında daha rahatsız edici bir hal alacaktır.
Tedavi öncesinde hastanın şikayetleri ile birlikte son dönemde geçirdiği hastalıklar da ele alınmalı ve uygun tedavi yöntemi belirlenmelidir. Balgamlı öksürük de yine en az kuru öksürük kadar rahatsız edici ve sıkıntılı bir türdür.
Alerjik Öksürük
İnsan vücudu gerçekten çok hassas bir yapıya sahip ve bu hassasiyet, bazı durumlarda tepkiler verebiliyor. Alerjenler nedeniyle meydana gelen öksürük türüne alerjik öksürük adı veriliyor. Bu öksürük türü kimi zaman burun akıntısı ve boğaz ağlarını da beraberinde getirebiliyor. Hastalığın teşhis edilmesi gayet kolay ve klinik tetkikler neticesinde daha kısa sürede ortaya çıkacaktır.
Alerjik öksürük, tekrarlayabilen türlerden bir tanesidir ve bu hastalıktan korunmak için öncelikli olarak vücudun neye karşı hassas olduğunu belirlemek gerekiyor. Belirlemeler yapıldıktan sonra doktorunuzun uyarılarına göre hareket ettiğiniz takdirde hastalık ile karşı karşıya kalma riskini de azaltmış olacaksınız.
Öksürüğün Belirtisi Olduğu Hastalıklar
Halk arasında basit ve sıradan bir hastalık gibi görünse de nedenleri araştırıldığı takdirde aslında birçok farklı hastalığın da belirtileri arasında yer aldığını görebiliyoruz. Öksürük tedavisi öncesinde klinik testlerde asıl hedeflenen şey farklı sorunların var olup olmadığını tespit etmektir.
Çok sayıda öksürük türü var ve her birinin nedeni de farklı nedenlerdir ancak bu durum bazı bünyelerde diğer hastalıkların nedeni olarak karşımıza çıkabiliyor. Düzenli doktor kontrolleri bu yüzden büyük bir öneme sahiptir ve bu sayede genel vücut sağlığı test edilebilir ve eğer gerekiyorsa önlem alınabilir. Sıradan bir öksürük hastalığı deyip geçmemek ve bir an önce uzman yardımı almakta fayda vardır.
Tiroid Bezi İltihabı
Tiroid bezinin iltihaplanması, kişiyi hem fiziksel hem de zihinsel olarak etkisi altına alıyor. İnsan vücudunun verimli bir şekilde çalışabilmesi için üretilen hormonların büyük bir kısmı tiroid bezi tarafından salgılanıyor ancak belli başlı nedenlerden dolayı hormon salınımı düzensiz ya da anormal bir hal alıyor. İltihaplanma durumu da bunun en önemli nedenlerinden bir tanesidir.
Devam eden öksürük durumu ve tekrarlayan öksürük hastalığı ile birlikte tiroid bezinin iltihaplanma hali de göz önünde bulundurulmalı ve incelemeler bu yönde yapılmalıdır. Öksürük, birçok hastalığın habercisi olabilir bu yüzden tedaviyi etelemek yerine bir an önce harekete geçmek kesinlikle çok daha doğru bir eylem olacaktır.
Gizli Kalp Yetmezliği
Kalp hastalıkları tedavi edilmediği ya da kontrol altına alınmadığı takdirde ne yazık ki ölümle sonuçlanabiliyor. Genç hastaların yanı sıra yaşlı hastalarda da en sık rastlanan sorunlardan bir tanesi olduğunu belirtmek gerekiyor ve kalp yetmezliğinin tek bir nedeni olmadığını da bilmekte fayda var. Düzenli doktor kontrolleri ile genel sağlık durumunun takibinin yapılması bu yüzden önem taşıyor.
Kronik öksürük gibi bir sorun ile karşı karşıya geldiğinizde gizli kalp yetmezliği şüphesi de ortaya çıkacaktır. Öksürük sorununun bu hastalığın habercisi olabileceğini de belirtmek gerekiyor ancak endişeli bir tavır ile bu sonuca ulaşmak yersiz olacaktır. Doktor kontrollerini aksatmamak ve bu konuda da önlem almakta fayda var.
Koah Hastalığı
Amfizem ile birlikte kronik bronşiti de bünyesinde barındıran hastalıklardan bir tanesidir. ‘’Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’’ olarak adlandırılan KOAH, öksürük ile birlikte balgama da sebebiyet vermektedir. Kronik öksürük rahatsızlığı Koah hastalığının bir belirtisi olarak da karşımıza çıkabilir bu yüzden tetkiklerde bu detay da ele alınmalı ve buna göre hareket edilmelidir.
Reflü Hastalığı
Kronik öksürüğün belirti olarak değerlendirilebileceği hastalıklardan bir tanesi de reflü olarak karşımıza çıkıyor. Birçok hasta, öksürük şikayeti ile başvurduktan sonra reflü şikayeti ile de karşı karşıya gelebiliyor bu yüzden dikkatli olmakta fayda var ve tetkiklerin de bu yönde yapılması gerekiyor.
Astım Hastalığı
Nefes darlığı, solunum yolu rahatsızlıkları, öksürük ve beraberinde gelen astım hastalığı… Yine kronik öksürüğün belirti olarak kabul edilebileceği hastalıklardan bir tanesi de astım hastalığıdır. Yapılan araştırmalar, astımın da öksürük ile birlikte ortaya çıktığını gösteriyor.
Öksürüğün Nedenleri
Öksürük sorunu ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde yapılacak olan tetkiklerdeki asıl amaç, hastalığın nedenini belirlemek olacaktır. Öksürüğe neden olan birçok sorun var ve bu sorunlar tespit edildikten sonra uygun tedavi yöntemi belirlenecektir. Şikayetlere bağlı değerlendirmelerin yanı sıra klinik tetkiklere de ihtiyaç duyulacak ve bu sayede hastalığı teşhis etmek daha kolay bir hal alacaktır.
Soğuk Algınlığı
Hava değişimi ve aşırı soğuklar insan vücuduna direkt olarak etki ediyor ve vücudun, öksürük, burun akıntısı, boğaz ağrısı şeklinde tepki vermesine neden oluyor. Öksürük, özellikle kış aylarında çok daha sık karşılaşılan hastalıklardan bir tanesidir.
Her ne kadar kalın kıyafetler giyerek soğuktan korunduğunuzu düşünseniz de soğuktan sıcağa geçişte yaşanan terleme durumu da üşütmenize ve soğuk algınlığına neden olabiliyor.
Kış aylarında ekstra dikkatli olmanızda fayda var aksi takdirde kısa sürede öksürük hastalığına yakalanabilirsiniz. Antibiyotik tedavisi ile kolay bir şekilde tedavi edilebilen öksürük, beraberinde getireceği burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi sorunlarla da gündelik hayatlarınızı sekteye uğratabiliyor. Bu yüzden vakit kaybetmeden tedavi olmakta fayda vardır.
Zatürre
Halk arasında zatürre adı ile anılan hastalık, tıp dilinde ‘’Pnömoni’’ olarak karşılık buluyor. Akciğer dokusunun hızlı bir şekilde iltihaplanma durumu olarak da tanımı yapılabilecek olan bu hastalık, farklı sorunları da beraberinde getirebiliyor ve kişinin gündelik hayatına da olumsuz yansıyor. Bakteri ve birtakım mikroorganizmaların sebep olduğu bu hastalık, öksürük ile de kendini daha net bir şekilde belli ediyor.
Sindirim kanalındaki bakterilerin akciğerlere ulaşması ile birlikte ortaya çıkan zatürre, tedavi edilebilen bir hastalıktır ve tetkikler neticesinde en uygun tedavi yöntemi belirlenecektir. Bu hastalık yetişkinlerde çok daha fazla görülüyor ancak risk grubuna bakıldığında geniş bir yaş grubunu kapsadığını da görebiliyoruz.
Geniz Akıntısı
Geniz akıntısı, tedavi edilmediği takdirde balgama çevirebilir ve ilerleyen süreçte öksürüğü de beraberinde getirebiliyor. Balgamlı öksürüğün en önemli nedenlerinden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Solunum yollarını direkt olarak etkisi altına alan bu sorun, aynı zamanda kişinin nefes alış verişini de olumsuz etkileyecek ve çabuk yorulmasına neden olacaktır.
Bu akıntı bazı hastalarda sıvı şekilde meydana gelirken bazı hastalarda ise daha koyu bir sıvı ve hatta kimi zaman katı bir halde gerçekleşebiliyor. Geniz akıntısı, öksürüğün nedenlerinden bir tanesidir ve tedavi edilmesinde fayda vardır. Bu sorun bir süre sonra boğaz kuruluğu ve bademcik şişmesi gibi hastalıklara da davetiye çıkartabiliyor.
Astım Hastalığı
Astım hastalığı, hava yollarını oluşturan mukoza tabakasındaki şişkinlik durumu olarak tanımlanıyor. Tedavi edilmediği takdirde hastanın gündelik hayatını büyük ölçüde etkisi altına alacak ve büyük sorunlar yaratacaktır. Meydana gelen şişme durumu, bir süre sonra hava akımını da etkisi altına alıyor ve bu durum kişinin nefes alıp vermesini daha sıkıntılı ve daha zor bir hale getiriyor.
Astım hastalığı, nöbetleri de beraberinde getiren ciddi bir hastalıktır ve öksürüğün en önemli sebeplerinden bir tanesidir. Erken teşhis ile birlikte tedavi edilebilir ve ilaç tedavisi de bu hastalığın tedavisinde önemli bir role sahiptir.
Akciğer Su Toplaması
Akciğer organını saran zarların arasında, bu zarları korumak adına görev yapan kısımlar yer alıyor ve bu kısımlarda biriken su, akciğer su toplaması olarak tanımlanıyor. Hafife alınacak bir sorun değildir ve erken teşhis ile birlikte tedavi edilmesi de mümkündür. Bu sorunun tek bir nedeni olmadığını da belirtmek gerekiyor ve bu yüzden tedavi öncesinde ilk olarak sorunun asıl nedeni tespit edilmeli ve buna göre hareket edilmelidir.
Akciğerin su toplaması ile birlikte öksürük sorunu da baş gösterecektir ve beraberinde farklı hastalıklar da meydana gelebilir. Komplike bir durumdan bahsediyoruz ve klinik testlerin de bu detaylar göz önünde bulundurularak yapılmasında fayda vardır. Akciğer su toplaması kişinin gündelik hayatını da olumsuz etkileyecek ve nefes alıp verme problemi ile birlikte çok daha kısa sürede yorulmasına neden olacaktır.
Öksürük Tedavisi Türleri
Öksürük, halk arasında çok basit bir sorun gibi lanse ediliyor ve birçok hasta bu yüzden tedaviyi kendi kendine uygulamayı ve bunu da evde gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Yapılan en büyük yanlışlardan bir tanesi de ne yazık ki budur çünkü öksürük hastalığının altında farklı nedenler de olabilir ve önemli olan bu nedenleri ortaya çıkartabilmektir.
Öksürüğün birçok farklı tedavisi var ancak öncelikli olarak öksürük türü belirlenmeli ve buna göre hareket edilmelidir. Farklı türlere göre farklı tedavi yöntemleri tercih edilebilir ve ilaç tedavisi, öncelikli tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor.
Enfeksiyon Tedavisi
Üst solunum yollarında meydana gelen enfeksiyon ya da iltihaplanma durumu, vücudun bu soruna karşı öksürük ile tepki vermesine neden olacaktır. Bu tepki bazı hastalarda çok daha hafif bir şekilde gözlemlenirken bazı hastalarda isse daha sert bir hal alabiliyor. Erken teşhis ile birlikte tedavi her zaman için daha kolay olacaktır bu yüzden ertelemek yerine bir an önce bir uzmandan yardım almanız tavsiye ediliyor.
Enfeksiyon tedavisinde genellikle güçlü antibiyotikler tercih ediliyor ve ilaç tedavisi başarı oranının bir hayli yüksek olduğunu da görebiliyoruz. İlaçlarınız bittiği halde öksürük devam ediyorsa dozun arttırılması için bir kez daha doktorunuza başvurabilir ve yeni bir reçete ile tedaviye devam edebilirsiniz.
Asit Giderici Tedavi(Reflü)
Öksürük, birçok hastalığı beraberinde getirebiliyor ve basite indirgenecek bir sorun olmadığını görebiliyoruz. Reflü de bu hastalıklardan bir tanesidir ve eğer bu tür bir sorun tespit edilirse asit giderici tedavi uygulanacaktır. Bu genellikle ilaç tedavisi olarak karşımıza çıkıyor ve hastanın gündelik hayata adapte olması da ilaç tedavisi ile birlikte daha kolay bir hal alıyor.
Basit bir öksürük gibi nitelendirmek yerine ilgili tetkikler ile birlikte hastalığın neden olduğu diğer sorunları ve hastalığın asıl sebeplerini de belirlemek gerekiyor. Bu da klinik testler neticesinde çok daha kısa sürede ve çok daha kolay bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Nefes Açıcı Tedavi(Astım)
Öksürüğün sebep olabileceği ya da birlikte ilerleyebileceği hastalıklardan bir tanesi de astım hastalığıdır. Ne yazık ki çok daha sıkıntılı ve zor bir hastalıktır. Nefes alıp verme probleminin yanı sıra kişinin kalabalık ortamda rahat hareket edememesi nefes darlığı yaşaması da gündelik hayatına yansımaktadır.
Astım tespit edildiği takdirde ilaç tedavisine başvurulabilir ve astım hastalığı için özel nefes açıcı ilaçların olduğunu da belirtmek gerekiyor. Düzenli doktor kontrolleri bu hastalığın tedavisinde çok daha büyük bir öneme sahip. Kontroller neticesinde iyileşme sürecinin takibi yapılıyor ve eğer yeni bir reçeteye ihtiyacınız varsa da yeni ilaçlar tedaviye dahil edilecektir.
İlaç Tedavisi
Öksürük şurubu, ağrı kesici, ve vitamin desteği ile birlikte öksürük hastalığı kısa sürede tedavi edilebilir. İlaç tedavisi bu yüzden önceliklidir ve başarı oranının da yüksek olduğunu görebiliyoruz. Erken teşhis ile birlikte daha hafif ilaçlardan yardım alınabilir ancak sorun büyük ise ilaçların dozu arttırılacak ve daha ağır ilaçlar tercih edilecektir.
İlaç tedavisi ile birlikte istirahat konusunda da dikkatli davranmanız gerekiyor. Birçok hasta, ilaçlara güvenerek kısa sürede iş hayatına ya da gündelik hayata adım atmayı tercih ediyor ancak enfeksiyon riskinin yüksek olduğu ortamlarda yer aldığınız takdirde ne yazık ki ilaçlar sizleri korumayacaktır. Tedavi boyunca olabildiğince dinlenmeniz ve vücudunuzu rahatlatmanız daha doğru olacaktır.
Öksürük Şurupları
Öksürük tedavisinde öncelikli tercih olarak reçetelerde yer alan öksürük şurupları, ağrı kesici ve vitaminler ile desteklendiği takdirde etkisini daha kısa bir süre içerisinde gösteriyor. Bilinçsiz tüketimin vücudunuza ve iyileşme sürecine zarar vereceğini de bilmelisiniz. Prospektüste yer alan kullanım koşullarını yerine getirerek uygulamanız lehinize olacaktır.
Yakın çevrenizden ya da online dünyadan ilaç tavsiyesi almak gibi bir hataya düşmeyin! Klinik tetkik ve tedavi ile birlikte ilerlemek iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Yine doktorunuzun verdiği reçeteyi uygulayarak bu sürece katkıda bulunabilirsiniz. Kullandığınız öksürük şurubu bittiği. Takdirde bu bilgiyi doktorunuza vermeniz gerekiyor çünkü doz artırımı ya da daha ağır bir ilaca ihtiyacınız olabilir ve bunu da belirleyecek olan kişi doktorunuzdur.
Öksürüğe İyi Gelen Doğal Yöntemler
Halk arasında en bilinen doğal tedavi yöntemlerinden bir tanesi bal ve kekik karışımıdır. Öksürüğü kısa sürede kesen bu doğal karışımı 1 hafta süre ile düzenli bir şekilde tükettiğiniz takdirde öksürüğün azaldığını ve vücudunuzun daha dinç bir hal aldığını fark edeceksiniz. Bir diğer karışım ise limon, karabiber ve tuz karışımıdır. Özellikle karabiber, direkt üst solunum yollarına etki ederek buradaki mikrobu kısa sürede yok etme gücüne sahip. Tadı her ne kadar lezzetsiz gibi dursa da bir süre sonra bu tüketime ve tada alışmış oluyorsunuz.
Öksürük Tedavisi Öncesi
Öksürük hastalığı, belirtileri neticesinde çok kısa sürede teşhis edilebiliyor ve zaten doktorların yanı sıra hastalar da bu konuda bilgi sahibi oldukları için sorunu tespit etmek çok zor olmayacaktır. Tedavi öncesi dönemde hastanın şikayetleri ile birlikte ilgili tetkikler neticesinde öksürüğün türü belirlenmelidir. Tek tip öksürük hastalığından bahsetmek mümkün değil ve farklı türleri olan bir hastalıktır.
Hastalık türü belirlendikten sonra en uygun tedavi yöntemi daha kolay bir şekilde belirleniyor. Genellikle antibiyotik destekli ilaç tedavisi önceliklidir ancak hastalığın türüne bağlı olarak bu yöntem değişiklik gösterebilir ve daha ciddi müdahalelere gerektirebilir.
Öksürük Tedavisi Sonrası
Öksürük, bazı hastalarda kronik olabiliyor ve belli dönemlerde mutlaka karşılarına çıkıyor. Öksürük, tekrar edebilen bir hastalıktır ve özellikle kış aylarında çok daha sık görülür. Tedaviden sonraki dönemde soğuk ortamlardan kaçınmalı, grip olan kişiler ile aynı ortamda bulunmamalı ve daha da önemlisi sağlıklı beslenmelisiniz. Öksürüğün en büyük düşmanlarından bir tanesi güçlü bağışıklık sistemi ve sağlıklı beslenme düzenidir. Bunu gerçekleştirebildiğiniz takdirde öksürük hastalığı kapınızı çok fazla çalmayacaktır. İyileşme tam manasıyla gerçekleşene kadar reçetelerinizdeki ilaçları kullanmaya devam etmeniz gerekiyor ve bu ilaçlar bittikten sonra doktor kontrolü ile süreci tamamlayabilirsiniz.
Öksürük Tedavisinde İlaç Komplikasyonları
Güçlü antibiyotikler ile devam edecek olan tedavi sürecinde birtakım yan etki ve komplikasyonlar da karşınıza çıkacaktır. İlaç tedavisinde sizleri bekleyen en önemli sorunlardan bir tanesi uyku durumu olacaktır. İlaçların yan etkileri arasında gösterilen uyku, özellikle yoğun iş hayatına sahip kimseler için büyük sıkıntı yaratabiliyor. Bir diğer komplikasyon ise dikkat dağınıklığıdır. Yine iş hayatında bunun etkisini daha fazla hissedeceksiniz. Bu yüzden tedavi tamamlanana kadar eğer mümkünse rapor alabilir ve istirahat edebilirsiniz. İlaç tedavisi ile birlikte istirahati de doğru bir şekilde gerçekleştirdiniz takdirde iyileşme daha hızlı bir şekilde gerçekleşecek ve süreç daha sağlıklı bir hal alacaktır. Öksürük tedavisinde kullanılan ilaçların bir diğer yan etkisi ise halsizlik durumudur çünkü reçetelerinizde ağır antibiyotikler yer alıyor ve bu ilaçlar da vücudu daha bitkin ve kırgın bir noktaya taşıyor.
Öksürük Tedavisinde Beslenme
Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve ilaç tedavisi ile birlikte sağlıklı beslenmeyi de desteklemek adına özellikle c vitamini tüketimini arttırmanız gerekiyor. Bu konuda turunçgiller en büyük yardımcılarınızdan bir tanesi olacaktır ve vitamin ile desteklendiği takdirde iyileşme süresi daha sağlıklı ve hızlı bir hal alıyor. Öksürük sorununu kısa sürede çözmek için su tüketimini de arttırmanız gerekiyor. Gün içerisinde en az 1 litre su tüketimi sizlerin lehine olacaktır. Meyve tüketimi ile birlikte doğal meyve suları da yine tedavi süresince en büyük yardımcılarınızdan bir tanesi olacaktır. Özellikle taze sıkılmış portakal suyunu kahvaltılarınızdan eksik etmemeniz gerekiyor.
Sık Sorulan Sorular
Öksürük, basit bir hastalık gibi lanse edildiği için birçok hasta tedavi olmak ya da doktora gitmek yerine kulaktan dolma bilgi ya da öneriler ile tedavisini kendisi gerçekleştirmeyi tercih ediyor. Bunu yapmak yerine bir uzmandan yardım almak kesinlikle çok daha doğru olacaktır. Bilinen çok fazla yanlış var ve ne yazık ki internet dünyası da bu yanlışlara ortak olmaya ve destek vermeye devam ediyor. Hatalı bilgileri ortadan kaldırabilmek adına bir uzmana danışabilir ve sorularınızı onunla paylaşabilirsiniz. Kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmek ve amatör bir tedavi yöntemi belirlemek ne yazık ki iyileşme sürecine çok fazla katkı sunmayacak ve bedenlerinizi rahatsız edecektir.
Öksürük Oluşumunda Risk Faktörleri Nelerdir?
Öksürük oluşumundaki en önemli risk faktörlerinden bir tanesi aşırı sigara tüketimidir. Sigara, insan vücudunda yalnızca akciğerlere değil, vücudun bütününe olumsuz etki ediyor ve öksürük hastalığının yanı sıra farklı hastalıklara da sebebiyet verebiliyor. Bir diğer risk faktörü de koah hastalığıdır ve beraberinde şiddetli öksürük ile birlikte bitkin bir vücudu da ortaya çıkartıyor. Grip salgınları, alkol kullanımı, bağışıklık sistemine bağlı hastalıklar ve son olarak kronik hastalıklar da yine risk faktörleri arasında yerini almış durumda. Dikkatli olmakta fayda var ve tedavi boyunca doktorunuzun uyarılarını göz önünde bulundurarak hareket etmeniz gerekiyor.
Gebelerde Kronik Öksürük Bebeğe Zarar Verir Mi?
Doğrudan olmasa bile dolaylı yoldan bebeğe zarar verdiğini belirtmek gerekiyor bu yüzden bir an önce tedavi olmakta fayda vardır. Öksürük, beraberinde getireceği hastalıklar ile birlikte bağışıklık sistemini her geçen gün biraz daha zayıflatıyor ve iştahsızlığa neden olabiliyor. Gebelik döneminde yaşanacak iştahsızlık sorunu anneye olduğu gibi bebeğe de etki edecektir. Az önce de ifade ettiğimiz gibi dolaylı yoldan birçok olumsuz etkiye de sebebiyet veriyor ve bunlardan bir tanesi de halsizlik durumudur. Halsizlik ve iştahsızlık durumu, gebelik döneminde süt üretimine de olumsuz etki ediyor ve bebeğin beslenmesi de daha düzensiz ve sağlıksız bir hal alıyor.
Bronşit Hastalığı Öksürüğe Neden Olur Mu?
Öksürüğe neden olan hastalıklardan bir tanesi de bronşittir. Öksürük tedavisi öncesinde bu soruna neden olan sebeplerin de doğru bir şekilde araştırılması gerekiyor. Bronşit hastalarının büyük bir kısmında kuru öksürük gözlemlenirken bazılarında ise balgamlı öksürük meydana geliyor. Bronşit hastalığının tedavisi için birçok farklı yöntem mevcut ve tedavi neticesinde öksürük sorunu da ortadan kaldırılmış olunacaktır. Yazının büyük bir bölümünde bahsedildiği gibi sıradan bir hastalık deyip geçmemek gerekiyor çünkü öksürük sorunu farklı hastalıklara da kapı açabiliyor ve bağışıklık sistemini her geçen gün biraz daha zayıf hale getiriyor. Tetkikler neticesinde bu durum daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Bebeklerde Öksürük Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bebeklerin bağışıklık sistemi bir yetişkine nazaran çok daha zayıftır ve bu zayıflık durumu da birçok hastalığı beraberinde getiriyor. Öksürük hastalığının tedavisinde doktorunuz önermediği takdirde kesinlikle ilaç kullanmayın çünkü yan etkilerine bakıldığında bu ilaçların bebeklerinize zarar verebileceğini sizler de göreceksiniz. Buhar tedavisi ile birlikte emzirme eylemini de arttırmanız gerekiyor çünkü bebekler için özellikle bu dönemlerde anne sütü çok daha büyük bir öneme sahiptir. Bebeklerde öksürük tedavisinde tercih edilen bir diğer tedavi yöntemi ise uyku ve istirahat olarak karşımıza çıkıyor. Emzirme, ilaç tedavisi ve istirahat neticesinde bu sorun sağlıklı bir şekilde ortadan kaldırılabilir ve düzenli doktor kontrollerini de aksatmamak gerekiyor.
Alerji Testi Nedir?
İnsan vücudundaki alerjik bulguları kısa sürede ortaya koymak ve buna yönelik çalışmalar yapmak adına uygulanan testler bütününe alerji testi adı veriliyor. Klinik ortamda yapılacak testler ile birlikte insan vücudunun nelere alerjisi olduğu tespit ediliyor. Özellikle ilgili hastalığın hangi alerjik sorun ile ortaya çıktığını tespit etmek için de bu testlerden yardım alınıyor. Çok sayıda farklı alerji testi mevcut ve az önce de bahsettiğimiz gibi klinik ortamda en doğru şekilde gerçekleştirilecek ve sonuçlara göre hareket edilecektir. Alerji testi gayet basit bir testtir ve bu uygulama esnasında hasta herhangi bir şekilde acı ya da ağrı durumu ile karşı karşıya gelmiyor.
Toz Alerjisi Öksürüğe Sebep Olur Mu?
Öksürük her ne kadar basit bir hastalık gibi lanse edilse de altında çok sayıda neden yattığını bir kez daha hatırlatmak gerekiyor. Önlem alınmadığı takdirde kronik hale gelebilir ve kişiyi sık sık ziyaret edebilecek seviyeye ulaşabilir. Toz alerjisi de yine öksürük hastalığının altında yatan nedenlerden bir tanesidir ve eğer bu tür bir alerjiniz varsa tozlu ortamlarda bulunmamanız gerekiyor. İnsan vücudu gerçekten çok hassas ve bu hassas yapı toza karşı da savunmasız olabiliyor. Öksürüğün de bir savunma biçimi olduğunu söyleyebiliriz ve toza karşı bir tepki olarak d ortaya çıkabiliyor.
Öksürüğün İyileşmesi İçin Damla Kullanılabilir Mi?
Öksürük tedavisinde antibiyotik ağırlıklı ilaç desteğinin ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu biliyoruz. Eğer reçetelerinizde yer alıyorsa damla kullanımı da öksürük tedavisi için doğru bir tercih olacaktır. Öksürüğün iyileşmesi için damla elbette kullanılabilir ancak her zaman olduğu gibi doktorunuzu önerisi dahilinde kullanmanız daha doğru olacaktır. Öksürük tedavisi için özel olarak üretilmiş olan damlalar sayesinde de öksürüğü kontrol altında tutmak mümkün hale geliyor ve birçok doktor da reçetelerde bu ürünlere yer vermeyi tercih ediyor. Damlalar ile birlikte öksürük şurubu ve ağrı kesiciler de iyileşme sürecini çok daha hızlı ve sağlıklı bir noktaya taşıyor.
Öksürük Bulaşıcı Mıdır?
Öksürük, bulaşıcı bir hastalıktır. Sağlıklı kimselerin, öksürük hastalığına yakalanmış kimseler ile aynı ortamda bulunmaları tavsiye edilmiyor çünkü hem fiziksel temas hem de aynı havayı soluma durumu hastalığın karşı tarafa bulaşmasını ok daha kolay hale getiriyor. Öksürük hastası kimselerin de bu konuda dikkatli olmalarında fayda var ve bulaştırmamak adına evde istirahat etmeleri çok daha sağlıklı olacaktır. Öksürük, basite indirgenecek bir hastalık değil ve ne kadar erken tedavi edilirse gündelik hayatlarınıza adapte olmanız da bir o kadar hızlı olacaktır. Erken teşhis ile birlikte hastalığın tedavisi daha basit ve daha hızlı bir hal alıyor.
Öksürük Sadece İstirahat Ederek İyileşebilir Mi?
İstirahat, grip hastalığının tedavisinde en önemli detaylardan bir tanesidir ancak tek başına yeterli olmadığını da belirtmek gerekiyor. İstirahat ile birlikte yürütülecek olan ilaç tedavisi iyileşme sürecini hızlandırıyor. Bununla birlikte sağlıklı beslenme ve bol c vitamini tüketimi de bu sürece katkı sağlıyor. İstirahat süresince eve kapanmak yerine zaman zaman nefes almak adına hafif yürüyüşler düzenlemek de bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi adına büyük bir öneme sahip. Doktor kontrolü ile birlikte doktorunuzun vereceği tavsiyeler de büyük önem taşıyor ve bu süreçte daha profesyonel bir şekilde hareket etmenize yardımcı oluyor. İstirahat süresince ilaçlarınızı düzenli olarak almalı ve daha sağlıklı bir beslenme programı ile ilerlemelisiniz.
Öksürükten Kan Gelmesi Riskli Midir?
Öksürükten kan gelmesi durumu elbette risklidir. Bu tür bir sorun ile karşı karşıya geldiğinizde hiç vakit kaybetmeden bir uzmana görünmelisiniz. Bununla birlikte öksürükten kan gelmesi durumu birçok farklı hastalığın belirtisi olarak da değerlendirilebilir. Tetkikler de bu doğrultuda yapılacak ve buna göre birtakım önlemler alınacaktır. Öksürükten kan gelmesi durumu verem belirtisi olarak da lanse ediliyor ancak tek başına bu belirti ile birlikte bu tür bir kanıya varmak biraz abes olabilir. Tetkikler neticesinde asıl sorun ortaya çıkacak ve uygun tedavi yöntemi için vakit kaybetmeden harekete geçilecektir.
Öksürük Hastalığı Ölüm Riski Taşır Mı?
Direkt olarak öksürük hastalığının ölüm riski taşıdığını dile getirmek hatalı bir söylem olacaktır. Tek başına öksürük hastalığı bu tür bir risk barındırmaz ancak öksürüğün neden olduğu farklı hastalıklar ölüm riskini doğurabilir bu yüzden tedavi edilmesi her zaman için kişinin lehine olacaktır.
Öksürük Akciğer Kanserinin Belirtisi Midir?
Akciğer kanserinin belirtileri arasında öksürük de yer alıyor ancak tek başına değerlendirmek doğru değildir. Yani her öksürük durumunda acaba bu riski taşıyor muyum diye düşünmek kesinlikle abartılı bir düşünce biçimidir.
Öksürük Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tedavi edilmediği takdirde her geçen gün biraz daha ilerleyecek ve bağışıklık sistemini de daha hızlı bir şekilde zayıflatacaktır. Tedavi edilmediği takdirde farklı hastalıkları da beraberinde getirebilir ve astım ile bronşit de bu hastalıklardan bazılarıdır.
Psikolojik Takıntılar Öksürüğe Neden Olur Mu?
Çok nadir görülen bir durum olsa da psikolojik takıntıların da öksürüğe sebebiyet verdiğini söyleyebiliriz. Yapılacak tetkikler neticesinde aslolan, öksürüğe sebep olan nedenleri tespit etmektir ve eğer psikolojik takıntılar söz konusu ise tedavinin yönü de değişecektir.
Öksürük Tedavisinde Cerrahi İşlemler Kullanılır Mı?
Kronik öksürük tedavisinde eğer ihtiyaç duyulursa cerrahi yöntemlere de başvurulabilir. Cerrahi müdahale en son yöntem olarak karşımıza çıkıyor fakat ilaç tedavisi ve istirahat durumu yeterli gelmediği takdirde bu yöntem tercih edilecektir.
Öksürük Hastalığı Mevsimsel Olarak Farklılık Gösterir Mi?
Kış aylarında çok daha sık karşı karşıya geleceğiniz öksürük hastalığı, bazı hastalarda alerjik reaksiyon olarak meydana gelebiliyor ve yaz aylarında da baş gösterebiliyor.
Öksürük Tedavisinde Antibiyotik İlaçlar Kullanılır Mı?
Öksürük tedavisinin en önemli tedavi yöntemlerinden bir tanesi ilaç tedavisidir. Reçetelerin büyük bir kısmında güçlü antibiyotikler yer alır ve öksürüğün kısa sürede tedavi edilmesinde de pay sahibidir.
Öksürük Tedavisine Hangi Bölüm Bakar?
Öksürük yüzde doksan ihtimalle akut olarak gelişir ve sonra ortadan kaybolur. Sebebi solunum yolunun tahriş olmasıdır. Akciğer hastalıkları ve solunum yolunun genelini etkileyen faktörler başlıca öksürük sebepleridir. Öksürük tedavisine hangi bölümün bakacağı öksürüğün sebebine göre değişmekle birlikte genelde ilk başvuru kulak, burun ve boğaz polikliniğine yapılır. Burada yapılan incelemelerden sonra göğüs hastalıklarına da sevk işlemi gerçekleştirilebilir.