Sakal Bıyık Çıkmama Sorunu Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Testosteron ile Sakal Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
- Sakal ve Bıyık Çıkmama Sorunu Nelere Sebep Olmaktadır?
- Sakal ve Bıyığın Normal Uzama Hızı Ne Kadardır?
- Sakal ve Bıyık Ektirme Fiyatları Ne Kadar?
- Ekilen Sakalın Tekrar Dökülme Riski Var mı?
- Jilet Sakal Çıkarır mı?
- Sakal ve Bıyığın Hızlı Büyümesi İçin Neler Yapılabilir?
- Sakal ve Bıyığın Kalınlaşması İçin Neler Yapılabilir?
- Sakal Büyümesini Destekleyen Yiyecekler Nelerdir?
- Sakal ve Bıyığın Çıkma Yaşı Kaçtır?
- Sakal Bıyık Ekimi Nasıl Bir Klinikte Yapılmalı?
Sakal-bıyık çıkmaması farklı şekillerde gelişebilir. Tamamen çıkmayabilir, seyrek, düzensiz veya cılız olabilir. Durumun şiddeti, nedeni, kıl köklerinin durumu tamamen kişiye özgü olduğu için her yöntem herkeste etkili olmaz.
Bu durumlardan şikâyeti olan kişilerin kendilerine en uygun tedavi yöntemini bulmaları önem taşır. Kulaktan dolma yöntemler birçok kişiyi umutsuzluğa düşürür ve gereksiz harcamalara sürükler. En uygun tedavi şu şekilde bulunabilir:
- Hormon seviyelerini ve işleyişini kontrol etmek için bir doktora başvurun ve gerekli tahlilleri yaptırın.
- Hormon seviyeleri normalse kıl köklerinin durumunu öğrenmek için bir dermatoloji doktoruna gidin.
- Sakalda yalnızca cılızlık varsa dermatoloji uzmanına danışarak etkili ve güvenilir bir serum alın.
Daha gür bir sakal tercih eden erkekler için bunun çözümü kıl köklerinin durumuna göre değişir. Bu konudaki ihtimaller şu şekilde sıralanabilir:
- Hormon dengesinde bir sorun varsa buna yönelik uygulanacak bir tedavi belirtileri giderir. Bu durumda serum, vitamin ve diğer uygulamalar sonuçsuz kalır.
- Eğer bölgede kıl kökü yoksa bu durumu serum, vitamin gibi yöntemler çözemez. Sakal ekimi bunu çözebilir.
- Eğer bölgede kıl kökleri var fakat cılız ve seyrek çıkıyorsa mezoterapi, vitamin uygulamaları gibi yöntemler kullanılabilir.
- Alınan bir darbe sonucu bir bölgede sakal çıkmıyorsa darbenin şiddeti, bölgedeki kıl köklerinin durumuna göre mezoterapi, vitamin uygulamaları, sakal ekimi gibi yöntemlerden biri tercih edilebilir.
Sakal çıkmaması altta yatan bir vitamin eksikliği, hormonal dengesizlik gibi durumlar olmadıkça tıbbi bir sorun değildir. Genetik farklılıklar yüz kıllarının yapısını da belirler. Sakal-bıyık yapısının sorun olması kişisel zevkler ve kültürel kabullerle ilgilidir. Doktorlar bir dengesizlik olmadığı sürece hormonlara müdahale etmek istemez ve bir eksiklik olmadığı sürece ağızdan, damardan vitamin takviyesi alınmasını önermez. Aksi takdirde bu gereksiz uygulamalar yara izi bırakabilen sivilcelere, karaciğer problemlerine ve kelliğe yol açar.
Sakal Bıyık Çıkmama Sorunu Tedavisi Hakkında
Bazı erkeklerde hiç sakal çıkmaz, bazılarında ise kısmen çıkar. Çoğu erkekte buna neden olan tıbbi bir sorun, eksiklik, dengesizlik yoktur. Bu durumda ortada bir genetik yapı söz konusudur ve krem, losyon ve serum gibi şeyler bunu değiştiremez. Kaldı ki istenen sakal miktarı kişisel zevklere, kültüre ve modaya göre değişir.
Sakallar, erkek gelişimini ve cinsel özelliklerini teşvik eden hormon olan testosterondan sentezlenen dihidrotestosteron olarak bilinen bir kimyasal tarafından üretilir. Sakal yetiştirme yeteneği, bir erkeğin vücudunun testosterona tepki gösterme şekli tarafından belirlenir. Yani hormonun miktarından çok vücudun buna verdiği tepki sakala etki eder.
Genel olarak, çoğu sağlıklı erkek yaklaşık aynı testosteron seviyesine sahiptir. Ancak son çalışmaların da vurguladığı gibi, kalın sakallar çıkaran erkekler testosteron hormonuna karşı diğerlerinden daha hassastır veya daha duyarlıdır. Başka bir deyişle sakal yetiştirme kapasitesinin cinsel işlevle, aktiflikle veya testosteron seviyeleriyle hiçbir ilgisi yoktur. Bu tamamen genetikle ilgili bir durumdur.
Yüz ve vücut kıllarının büyüme yaşı birçok genetik ve kalıtımsal faktörlere ve bunların ortaya çıkardığı tabloya bağlıdır. Bazı kişiler için sakal çıkma yaşı 20'li yaşların başıdır ve hatta daha geç de olabilir. Diğer sekonder cinsel karakterlerle ilgili bir problem yoksa, genellikle bir endişe konusu değildir. Bununla birlikte, diğer sekonder cinsel karakterlerle ilgili herhangi bir sorun varsa, bir endokrinoloji uzmanına görünmelisiniz. Değilse, dermatoloğunuzla görüşün. Peptid bazlı / minoksidil bazlı solüsyonların kullanımı denenmeye değer olabilir. Bu gibi denemeler sonuç vermezse ve tam bir sakal istemeniz durumunda bıyık / sakal bölgesinde ekim yapılabilir. Bu bölgelerde düzenli bir büyüme göstermiyorsanız, nihai seçenek sakal ekimidir.
Bazı erkekler yüzlerine uygun sakal oluşumu göstermez. Bunun altında bir sağlık sorunu yoksa en sık karşılaşılan neden, kalıtımsal faktörlerdir. Testosteron seviyeleri de aynı şekilde değerlendirilmelidir.
Testosteron seviyeleri normal olsa bile, saçınız yüzünüzdeki sakalın büyümesi için gerekli alıcılara sahip olmayabilir. Saç kökü yoksa saç ya da krem sürmenin ya da diyet değiştirmenin bir etkisi olmaz. İşe yarayan tek tedavi saç ekimidir. Bu tedavide saç kökleri enseden alınır ve sakal bölgesine yerleştirilir.
Kıllar 3-4 ay sonra uzamaya başlar ve kalıcı olur.
Sakal ve Bıyık Çıkmama Sorunu Nedir?
Erkeklerde ergenlik dönemi 9 yaş ile 14 yaş arasında başlar. Başladıktan sonraki yıllarda ise yüz kıllarında artış meydana gelir. Hangi yaşlarda sakallanmanın başlayacağı büyük oranda genetikle ilgilidir. Aynı şekilde sakalın kalınlığı, sıklığı ve şekli de genetikle ilgilidir. Yani erkeklerin bazıları 14 yaşında sakallanmaya başlarken bazıları 20li yaşlarda yoğunlaşmanın başladığını görür. Bu durum bir sorunla ya da testosteron miktarıyla ilgili değildir.
Eğer ergenlikte yaşanan hormonal değişimler bir sebeple aksadıysa, normalin dışına çıktıysa ergenlik belirtilerinde anormallikler yaşanır. Nadiren ortaya çıkan bu sorunlar sakal çıkışı dışında da belirtiler verir. Bir endokrin uzmanı tarafından tedavi edilebilir.
Her sakal çıkmaması sorunu bu tip hormonal dengesizliklerden kaynaklanmaz. Hatta birçok vakada hormon, testosteron seviyeleri normal seyreder, cinsel işlevde bir sorun yoktur. Altında yatan herhangi bir sorun bulunmaz ve gelecekte de bir hastalığa yol açmaz. Bu nedenle sadece bu görüntüden rahatsız olanlar için bir sorun olarak kabul edilebilir.
Hormonlarda bir sorun olmadığı halde hormon tedavilerinin uygulanması sakalları çıkarırken saçları dökebilir, vücudun genel dengesini bozabilir, sivilcelere ve bunlardan kaynaklı yara izlerine neden olabilir. Bu nedenle uygulanmaz.
Erkeklerde sakal- bıyık tamamen çıkmayabilir ya da seyrek, dağınık ve zayıf çıkabilir. Çoğunlukla buna sebep olan hormonal bir sorun yoktur. Sakalın yokluğu, seyrekliği ve dağınıklığı cinsel işlev ile ilgili değildir.
Sakal Bıyık Çıkmama Sorunu Neden Olur?
Sakal çıkmamasının ya da seyrek çıkmasının bazı nedenleri vardır. Herkes için nedenler farklı olabilir. Buna neden olan duruma göre bir müdahale yapılmazsa, uygulamalar sadece zaman ve para kaybı haline gelir.
İşte erkeklerin sakal yetiştirememelerinin beş genel nedeni ve bunlara ilişkin çözümler:
- Genetik: Sakalın nerelerde olduğu ve ne kadar hızlı büyüdüğü genetik yapı ile belirlenir. Bazı erkeklerin yüz kılları düzensiz olabilir ve gür bir sakal oluşturmayabilirler. Bazıları da fazla kılları olmadığını görebilir. Bazı erkekler her gün tıraş olma ihtiyacı duyarken bazıları haftada bir tıraş olur. Genetiğin kendisi hakkında yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur, ancak genetiğin neden olduğu bazı şeyler ele alınabilir. Bunlardan biri hormonal dengedir. Hormonal dengede bir sorun varsa çözülebilir. Fakat yoksa ve genetik olarak sakal çıkmaması söz konusuysa sakal ekimi tek kalıcı çözümdür.
- Hormonlar: Yüz kılları erkeklerin bir özelliğidir ve sorumlu hormon testosterondur. Testosteron üretiminin nihayet yükselip gittiği ergenlik döneminde birçok erkek ve genç erkek ilk birkaç yüz kıllarını göreceklerdir. İşte bazı şeyler, sadece bazı çocuklar testosteronu kabul etmiyorlar ya da yeterli olmayabilir. Dihidrotestosteron alıcılığınız yüz kıllarınızın nasıl büyüdüğünün bir bileşenidir. Bunun için yapılabilecek çok şey yok, ancak bazı erkeklerde olması gerekenden daha düşük testosteron var. Bu bazen tıbbi olarak ele alınabilir, ancak hayalini kurduğunuz sakalı elde etmek için vücudunuzu (ve cüzdanınızı) neye koymak istediğinizi düşünün.
- Stres: Stres saç büyümesi de dahil vücudunuzun yaptığı her şeyi etkiler. Yüksek stres döneminden geçiyorsanız, yüz kıllarının büyümesinin yavaşladığını veya bazı alanların yamalı göründüğünü fark edebilirsiniz. Bu genellikle kalıcı bir şey değildir. Bu durumda yapabilecekleriniz stres yükünüzü azaltmanızdır. Strese neden olan faktörleri hayatınız boyunca uzaklaştırmaya çalışmak size yardımcı olacaktır. Profesyonel veya yakın bir arkadaşınızla konuşmayı düşünün, çünkü bu sadece sakal gelişiminize değil tüm sağlığınıza da yardımcı olacaktır.
- Diyet: Vücudunuz dengeli ve temiz bir beslenme düzeninde daha iyi çalışır. Sadece fast-food ve işlenmiş yemekler yenmesi durumunda yüzdeki kılların uzaması çok daha yavaş ve kalitesi çok daha düşük olur. Sağlıklı ve dengeli yemek yiyin ve beslenme gereksinimlerinizi karşılayın. Eğer sakalların seyrek ve cılız olması beslenme düzeninden kaynaklanıyorsa olumlu bir değişiklik göreceksiniz. Stres gibi, diyet de vücudunuzun yaptığı her şeyi ne kadar iyi yaptığını etkiler. Diyetinizi sabitlemek veya geliştirmek, yüzünüzdeki saçlarda büyük bir değişiklik olabileceği anlamına gelir, ancak bunun ötesinde kendi sağlığınız için de yapılması gerekir.
- Sağlık Sorunları: Birçok farklı hastalık ve durum yüz kıllarının büyümesini etkileyebilir. Bağışıklık sisteminizin kıllara saldırdığı otoimmün bir hastalık olan Alopesi (saçkıran-sakal kıran), saçların dökülmesine ve kolayca geri çıkmamasına neden olabilir. Hipotiroid, anemi gibi hastalıklar yavaş kıl büyümesi ile sonuçlanabilir. Neyse ki, saç büyümesini etkileyen hastalıkların çoğu tedavi edilebilir veya kontrol altına alınabilir. Sakal kıran, kıl köklerine kalıcı olarak zarar vermez, ancak altta yatan durumun ele alınması gerekir. Hipotiroid genellikle ilaçla tedavi edilir ve anemi takviyeler veya infüzyonlarla çözülebilir.
Yüz kıllarının eksikliğinin tıbbi bir durumdan kaynaklanabileceğinden şüpheleniyorsanız, bir doktora veya dermatoloğa (veya her ikisine) danışın. Tıbbi koşullar tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyar.
Sakal Bıyık Çıkmama Sorunu Tedavisi Tedavi Türleri
Sakal, bıyık gibi yüz kıllarının hiç çıkmaması veya seyrek, cılız çıkması bir sağlık sorunundan ya da sağlıksız beslenmekten kaynaklanıyorsa tedavi edilmesi gerekir. Fakat çoğu zaman böyle bir durum yoktur, tamamen genetik özellikler nedeniyle sakal miktarı azdır. Bu durumda kişinin beğenisine ters düşüyorsa bazı yöntemler uygulanabilir.
Sakal ve Bıyık Ekimi
Sakal çıkmamasına neden olan başka bir sağlık sorunu olmadığı kesinleşirse, durum genetiktir. Bu durumda bölgede kıl kökü olmayabilir. Kıl kökü yoksa yapılabilecek tek etkili uygulama sakal ve bıyık ekimidir. Bu uygulama temelde saç ekimi ile benzerdir. Fakat doğal görünmesi ve iyi sonuç alınması için farklı detaylara dikkat etmek gerekir.
Bilmeniz gereken ilk şey, sakal bölgesine yani yüze nakledilen kıl köklerinin kafa derisinden alındığıdır. Ense kısmındaki saçlar dökülmelere karşı dayanıklı ve kalındır. Bu kıllar nakilden sonra sakal kılları gibi büyür ve dökülmez. Normalde saç ve sakal biraz farklı renkler olsa bile bu doğal görünmeyeceği anlamına gelmez.
Aynı anda 2.000 kılın çıkarılması ve ekilmesi uzun bir prosedürdür. Sakal nakli en fazla sekiz saatlik bir zamanda tamamlanabilir. Bu ekim yapılacak alanın dar olması ile daha kısa bir süreye düşebilir. Ekim sırasında doktorlar hastalarına oral sedasyon ve baş çevresine lokal anestezi uygular. Böylece ağrı acı hissedilmemiş olur.
Sakal nakli için kullanılan en yaygın prosedür Foliküler Ünite Ekstraksiyonudur (FUE). Cerrah kıl foliküllerini teker teker bir donör bölgeden çıkarır ve sakalınızın doldurulmasını istediğiniz yere onları eker. İşlem 2-5 saat sürer ve sadece saç köklerinin çıkarıldığı bölgede küçük dairesel izler bırakır. Bazı klinikler bunu manuel olarak gerçekleştirirken, diğerleri mekanik yardımlar kullanmaktadır. Bu tür nakil diğer seçeneklerden daha hızlı bir iyileşme süresine sahiptir ve bu tedaviye maruz kalan çoğu kişi rahatsızlık hissetmediğini veya bunun çok az olduğunu bildirir.
Diğer ana nakil tipi, Foliküler Ünite Nakli'dir (FUT). Bu, cerrahın enseden saçlı derinin bir bölgesini alması ve istenen bölgeye nakletmesini içerir. Uzun ve büyük bir yara izi bırakır. İşlem süresi daha uzundur ve sonuçlar açısından dezavantajlıdır. Kıl yönlerinin kontrol edilmesi daha zordur. Kalıcı ve belli olan izler bırakabilir. Bu nedenle FUE daha yaygın tercih edilen bir yöntemdir.
FUE, çıplak gözle tespit edilemez. Daha sonra, doktor sakal bölgesinde saçın uzamasının yönünü, yoğunluğunu ve açısını belirleyen küçük kesikler yapar. Doktorun bu bölümdeki ustalığı, büyüdükten sonra sakalınızın ne kadar doğal göründüğünü belirler. Nakledilen bu tüylerin iki veya üç hafta sonra dökülmesi beklenir. Bu normaldir ve üç-dört ay sonra kalıcı olarak uzarlar. Bu, kılın yer değiştirme nedeniyle hafif bir şok yaşamasından dolayı gerçekleşir.
Serum Kullanımı
Serum kullanımı herkes için kesin çözüm değildir. Genetik olarak sakal çıkarmayan, boş bölgelerde sakal kılı kökü olmayan insanlarda serumların işe yaraması mümkün değildir. Diğer insanlar içinse doğru içerikler kullanıldığında kıl kalitesinin artması, bakımlı ve hızlı uzama, bazen kıl köklerinin uyarılması mümkündür. Peptit içeren serumların etki etme ihtimali daha fazladır. Serum sakal çıkması ile ilgili bir problem olmasa dahi sakal uzatmayı sevenler tarafından bakım amaçlı kullanılır.
Saf jojoba yağı ve argan yağı gibi içerikler sakalın sağlıklı büyümesi için koşullar oluşturmaya yardımcı olabilir. Dışarıdan uygulanan bu tip ürünlerin içinde B, C ve A vitamini olması da faydalı olabilir.
Piyasada sakal çıkarmayı vadeden ürünlerin hepsi vaadini yerine getirmez, bazıları da güvenilir olmayan içeriklere sahiptir. Serum kullanımında önemli olan bazı noktalara dikkat etmek gerekir. İlk olarak bir doktora gidip hormon ve vitamin dengesine baktırmak gerekir. Eğer bir sağlık sorunundan dolayı sakal çıkmama sorunu varsa bunu hiçbir serum çözemez. Ardından kıl köklerinin var olup olmadığına bakmak gerekir. Kıl kökü yoksa tek çözüm sakal ekimidir. Tüm bunların olmadığı anlaşıldıysa doğru içeriklere sahip serumlar tercih edilmelidir ve her türlü serum, krem ve yağ önerildiği şekilde kullanılmalıdır. Yan etkileri iyi araştırılmalıdır. Mümkünse bir doktordan tavsiye almak büyük fayda sağlar.
Vitamin ve Demir Desteği
Beslenmede düzensizlikler, sürekli kapalı ortamda zaman geçirilmesi, emilim bozuklukları gibi sorunlar nedeniyle vitamin ve demir eksikliği oluşabilir. Eksikliğin ne olduğuna bağlı olarak çeşitli belirtiler ortaya çıkar. Bazı eksiklikler sakal seyrelmesine ya da düzenli çıkmamasına neden olabilir.
Bu tip bir problemden şüpheleniliyorsa önce bir dermatoloji uzmanına gitmek gerekir. Eksikliği fark edilen bir vitamin ya da mineral varsa bunların bir süre takviye edilmesi gerekir. Fakat bir doktor önerisi olmadan vitamin takviyesi almak ciddi karaciğer sorunlarına neden olabilir. Herhangi bir eksiklik olmadığı halde vitamin ve mineral takviyesi almak bunların fazlalığına ve dengesizliğine yol açabilir.
D vitamini eksikliğinde uykuda olan kıl kökleri eksiklik giderildiğinde kökleri aktive edebilir. B-12, biotin ve niasin gibi B vitaminleri kılları şekillendirir ve güçlendirir. Sakal arttırmaya yönelik C vitamini, biotin ve A vitamini gibi besin takviyeleri vardır. Bunların daha kalın, daha sağlıklı saçlar ürettiği söylenir. Fakat bunların birçoğu günlük vitamin destekleri ile benzer içeriğe sahiptir. Farklı oldukları nokta daha pahalı olmalarıdır. Ayrıca eğer vücudunuz genetik sebeplerle sakal çıkarmıyorsa takviyeler işe yaramaz.
Hormon Tedavisi
Hormon tedavisi kişide hormon dengesizlikleri varsa uygulanır. Bu sorunun tek belirtisi sakallar ve vücut kılları üzerinde olmaz, vücudun genel sağlığını bozar. Erkek vücudunda birincil cinsiyet hormonu olan testosteron eksikliğine hipogonadizm denir. Erkeklerde testosteronda eksiklik ile ilişkili birkaç semptom vardır:
- Azalmış cinsel istek
- Ereksiyon sağlama veya sürdürme zorluğu
- Konsantre olma veya karar verme zorluğu
- Egzersiz programlarından kötü sonuçlar
- Vücut yağında artış ve kas kütlesi kaybı, kemik yoğunluğu kaybı
- Depresyon, kötü iş performansı
- Kolesterol profilindeki olumsuz değişiklikler
Bazı durumlarda, testosteron eksikliğinin özel bir nedeni keşfedilebilir. Örneğin testosteron üretimine veya bulunabilirliğine müdahale eden bir veya daha fazla hipofiz hormonunun aşırı salgılanması buna neden olabilir. Yine de çoğu insanda, testosteron eksikliği için bir neden bulunamamıştır. Bu durumlarda, testosteron replasman tedavisi genellikle etkili bir tedavidir.
Testosteron replasman tedavisi, düzenli testosteron uygulamasıyla vücudun testosteron seviyesini yükseltir. Bu terapi birkaç şekilde olabilir.
Testosteron yamaları günlük olarak belirlenmiş miktarda testosteron sağlar, ancak her gün değiştirilmeleri gerekir. Testosteron jelleri, günlük uygulama gerektiren testosteron yamalarıyla aynı şekilde çalışır.
İntramüsküler testosteron takviyesi, her bir ila dört haftada bir verilen bir enjeksiyondur. Testosteron “pelletleri” derinin altına yerleştirilerek 4-6 ay boyunca stabil bir testosteron seviyesi sağlar. Tavsiye edilmeyen başka bir yöntem ise testosteron ağız yoluyla alınmasıdır, dudak ve sakız arasında çözülür.
Yaygın olarak kullanılmaz, çünkü günde iki kez alınmalıdır ve birçok hastada diş eti tahrişine neden olur.
Testosteron tedavisine başlamadan önce, hastalar bunun yaşam boyu sürecek bir taahhüt olduğunu kabul etmelidir. Testosteron takviyesi, vücut tarafından doğal olarak üretilen testosteron miktarında azalma ile sonuçlanır.
Testosteron replasman tedavisi aynı zamanda hematokrit denilen bir testte yansıtılan hastanın kırmızı kan hücresi kütlesini artırabilir. Sonuç olarak, hematokrit seviyelerinin dikkatli bir şekilde izlenmesi esastır.
Sakal Bıyık Çıkmama Sorunu Tedavisi Tedavi Öncesi
Sakal bıyık çıkmaması ya da seyrek, cılız olması gibi bir problem yaşanıyorsa insanlar genellikle çevrelerinden duydukları tavsiyeleri uygular. Fakat herkesin bunu yaşama nedeni, kıl köklerinin durumu aynı değildir. Ayrıca bu önerilerde büyük bir bilgi kirliliği sorunu vardır. Yanlış ve hatta zararlı olabilecek durumlar yaşanabilir, birinde işe yarayan yöntem diğer kişide işe yaramayabilir. Ayrıca bu durum gereksi maliyetlere de neden olur.
Sakallarının seyrek olmasını istemeyen, hiç sakalı çıkmayan kişiler öncelikle bir dermatoloji uzmanına görünmelidir. Burada herhangi bir hormonal sorun, vitamin ve mineral dengesizliği olup olmadığı kontrol edilmelidir. Eğer herhangi bir sorun yoksa kıl köklerinin durumuna göre doktor gerekli önerileri yapar.
Muayene ve Tetkikler
Sakal çıkmaması sorunu hastanın yaşına, kıl yapısına ve diğer belirtilere göre değerlendirilir. Doktor kılların durumunu inceler. Hastanın şikayetlerini dinler. Dökülme gibi sorunların yaşanıp yaşanmadığı kontrol edilir. Ardından hormon ve vitamin, mineral dengesinde bir sorun olup olmadığını kontrol etmek için bazı testler ister.
Kan tahlili ile bu değerler ölçülebilir. En yaygın kullanılan testlerden kan tahlili olarak bilinen testin birçok çeşidi vardır. Fakat hepsi hastanın az miktarda alınan örnek kan üzerinde yapılacak incelemelere dayanır. Örnek kan genellikle hastanın kolundaki bir damarda alınır.
Sakal Bıyık Çıkmama Sorunu Tedavi Sonrası
Sakal bıyık çıkmaması altında yatan bir sağlık problemi varsa tıbbi bir sorun olarak kabul edilir. Bu durumda tedavi nedene bağlı olarak gerçekleştirilir. Hormon dengesizlikleri tedavileri daha uzun süreli olabilir. Vitamin, mineral eksiklikleri emilimde sorun yoksa, bir süre takviye alınması ile tedavi edilebilir.
Birçok erkekte ise sakalların seyrek olması ya da çıkmaması tamamen genetiktir. Bu durumda sakal ekimi gerçekleştirilebilir. Ekim yapılması sonrasında sakalların kalıcı olarak çıkması 4-5 ay kadar sürer.
Sakal ve Bıyığın Çıkma Süresi
Sakal ekimi gerçekleştirildikten bir süre sonra şok dökülmesi yaşanır. Bu nakledilen kılların yer değiştirmesinden kaynaklanır. 3-4 ay sonra da kalıcı olarak tekrar çıkarlar. Eğer altta yatan başka bir sorun tedavi edilerek sakal çıkması sağlanıyorsa bu süre tedavinin süresine göre değişir.
Düzenli Beslenme ve Uyku
Düzensiz ve sağlıksız beslenme vitamin ve mineral dengesizliklerine yol açar. Bu birçok sorunun yanında sakal ve bıyık seyrelmesine de etki edebilir. Bu nedenle sağlıklı ve dengeli beslenmek, uyku düzenine dikkat etmek vücudun sağlıklı işlemesi için gereklidir.
Stresten Uzaklaşma
Yoğun stres çok baskın ve vücudu fiziksel açıdan kötü etkileyen bir durumdur. Uzun süre veya aşırı strese maruz kalmak birçok sorunun yanında saç ve sakal seyrekliğine neden olabilir. Stresli ortamlardan uzaklaşmaya çalışmak, buna neden olan sorunları gidermeye çalışmak ve stresi kontrol altına almak belirtilerin giderilmesi için gereklidir.
Sık Sorulan Sorular
Testosteron ile Sakal Arasında Nasıl Bir İlişki Var?
Dengesizlik sorunu yaşayan az sayıda insan dışında erkeklerin çoğu aynı ya da benzer testosteron seviyelerine sahiptir. Cinsiyet hormonu dengesizliği ise azalan cinsel istek, kronik yorgunluk gibi belirtiler verir. Bununla birlikte sakalı gür erkeklerle seyrek sakallı veya sakalsız erkekleri ayıran şey, genlerinin testosteronlarına nasıl tepki verdikleridir. Bu sadece genetik yapı ile ilgilidir.
İster yüz ister saç derinizde olsun kıllar, testosterondan sentezlenen bir molekül olan dihidrotestosteron (DHT) maddesinin cildinizdeki reseptörlere bağlandığında büyür. Kıllanma testosteronun kendisi tarafından değil, bu alıcıların ne kadar iyi yanıt verdiğiyle belirlenir. Reseptörlerin duyarlılığı genleriniz tarafından belirlenir. Mutasyonlar rastgele veya tahmin edilemezdir, bu nedenle sakallı bir erkeğin çocukları sakallı olmaya eğilimli olur fakat bu her zaman böyle olmayabilir. Tersinin gerçekleşmesi de mümkündür.
Sakal ve Bıyık Çıkmama Sorunu Nelere Sebep Olmaktadır?
Sakal ve bıyık çıkmaması her zaman bir sorun değildir. Buna neden olan hormon dengesizliği gibi bir sorun varsa bu dengesizlik tedavi edilir. Vitamin eksiklikleri takviye edilebilir. Fakat çoğu erkekte sakal çıkmaması herhangi bir sorundan kaynaklanmaz. Bu durumda sakal çıkmaması bir sorundan kaynaklanmadığı gibi bir sağlık sorununa da neden olmaz.
Genetik olarak sakal çıkmamasının bir sorun olması kişinin beğenisine bağlıdır. Bunda kültürlerin etkileri de vardır. Bazı kültürlerde sakal daha yaygın ve övülen bir şeydir. Bazı kültürlerde ise önemsizdir ve toplumsal beğenide yeri yoktur. Kişi eğer sakalının seyrek olmasını veya hiç çıkmamasını dert ediyorsa sakal ektirebilir.
Sakal ve Bıyığın Normal Uzama Hızı Ne Kadardır?
Ortalama olarak sakal bir ayda 1 cm kadar uzar. Fakat bunu yavaşlatan ya da hızlandıran bazı genetik ve çevresel koşullar vardır. Genetik olarak yavaş uzayan sakala müdahale etmek sonuçsuz kalır. Diğer koşullar hakkında önlem almak mümkündür.
Sakal ve Bıyık Ektirme Fiyatları Ne Kadar?
Sakal bıyık ektirme işlemlerinin fiyatları değişkendir. Uygulayan doktorun ve kliniğin fiyat politikası, şehir, kullanılan yöntemler ve teknolojiler fiyatın belirlenmesine etki eder. Ayrıca ekim yapılacak alanın genişliği de fiyata etki edebilir. Bu nedenle en doğru bilgi başvurulmak istenen klinikten alınabilir.
Ekilen Sakalın Tekrar Dökülme Riski Var mı?
Sakal ekilmesi sırasında ense bölgesindeki saç folikülleri yüzde istenen bölgelere nakledilir. Bu bölgenin tercih edilmesindeki neden ense, yani başın arka kısmındaki saçların dökülmelere karşı dayanıklı olmasıdır. Böylece ekilen sakallar bu bölgede kalıcı olur.
Jilet Sakal Çıkarır mı?
Jilet hiç kıl kökü olmayan bir bölgede kıl çıkaramaz. Fakat bu yanılgı çok yaygındır ve nedenleri vardır. Bunlardan birincisi, bölgedeki cılız kıllar jilet ile temizlendiğinde uçları küt şekilde kesilmiş olur. Normalde kıllar kökten uca incelir. Jilet ile tıraş edilen kıllar küt şekilde, incelmeden uzar. Bu da daha kalın görünmesine neden olur.
Vücut üzerindeki tüm kıllar büyürken aşamalardan geçer ve bu sırada doğal olarak birkaç kıl dökülür. Kılların büyüme aşamaları şöyledir:
- Anagen (büyüyen faz)
- Katagen (regresyon aşaması)
- Telojen (dinlenme evresi)
- Eksojen (dökülme evresi)
Ergenlik belirtileri başladıktan bir süre sonra sakal kılları anajen faza girer. Bu süre kişiden kişiye değişir.
Bazılarının sakalları 20li yaşlarından sonra gürleşir. Bu nedenle düzenli tıraş olduğunuzda, gittikçe daha fazla kılın filizlendiğini fark edebilirsiniz. Aslında bu büyümeye neden olan tıraş değil, vücudunuzdaki testosteronun yükselmesi ve androjenik kılların nihayet uzayarak büyümesidir. Bu nedenle, nispeten kısa bir zaman diliminde, sakalınız oldukça hızlı bir şekilde büyüyecek gibi görünecektir, ancak gerçekte vücut kılları oluşmaya başlamıştır.
Diğer neden ise kıl foliküllerinin kendisi yukarıda ana hatlarıyla belirtilen dört aşamadan birinde olabilir. Sakalınızı tıraş ederken, tüm saç köklerini sadece bir uzunlukta etkili bir şekilde eşitlersiniz ve sadece birkaç günlük olan sakalınıza bakarken gözünüze daha kalın görünebilir.
Sakal ve Bıyığın Hızlı Büyümesi İçin Neler Yapılabilir?
Öncelikle stresten kurtulun. Stres, vücuda zararlı etkileri olduğu kanıtlanan ve insana yüklenen ağır bir yüktür. Sakalınızın verimli bir şekilde büyümesini istiyorsanız, o zaman vücudunuzu büyüme için temiz ve besleyici bir ortam haline getirmelisiniz. Bu aynı zamanda vücudunuzun ihtiyaç duyduğu miktarda besinleri alması anlamına gelir.
Diyetinizin her zaman karbonhidrat, protein ve yağ gibi farklı besin kaynaklarından oluştuğundan emin olun. Ayrıca vitaminlerinize ve minerallerinize de dikkat edin. Vücudunuzda sadece az miktarda vitaminlere ve minerallere ihtiyacınız var, ama bunlar çok yardımcı oluyorlar.
Ayrıca, peeling, sakallarınızın büyümesine de yardımcı olabilir. Yüzünüzün temiz olduğundan emin olmak hem cildinizde hem de saçınızda sağlığı destekler ve ayrıca kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur.
Sakal ve Bıyığın Kalınlaşması İçin Neler Yapılabilir?
Sakal ve bıyık kıllarının kalınlaşma sınırını yine genetik ve çevresel faktörler belirler. Genetik hakkında bir şey yapılamasa da çevresel faktörlerdeki değişikliklerle bazı farklar meydana getirilebilir.
Gerçekten kalın bir sakal sahibi olmak birçok erkeği rahatsız eder, çünkü sakal kaşındırır. Fakat kaşımak bölgeyi tahriş eder ve kılların büyüme evrelerinin düzgün ilerlemesini durdurur. Sakalınızın uzamasını istiyorsanız, bu dürtüyle mücadele edin ve ilk dört hafta boyunca kaşıntıyı azaltmak için uğraşın. Bunun için doğal yağlardan yararlanılabilir. Bunları yapmak yalnızca size yarar sağlayacak ve aynı zamanda sakalınızı daha yumuşak yapacaktır.
Egzersizle ne kadar terlerseniz, o kadar fazla testosteron elde edersiniz, bu da daha sağlıklı foliküller yoluyla yeni sakal kıllarının büyümesini teşvik eder. Egzersiz, aynı zamanda kaslarınıza ve saç derinize kan akışını artırır. Terleme ile toksinler atılır.
Strese girdiğinizde, yanıt olarak vücut tarafından "kortizol" adı verilen bir kimyasal üretilir ve bu sakal büyümesini kötü etkiler. İlk olarak, kortizol kan damarlarını daraltıyor, bu da saç köklerini büyütmek için kanınıza besleyen besin miktarını azaltıyor. İkincisi, bildiğiniz gibi, sakalınızı büyütmek için çok iyi olan testosteronun doğru gelişmesini ölüyor. Meditasyon yaparak, olumsuz insanları hayatınızdan atarak ve en önemlisi egzersiz yaparak stresi durdurabilirsiniz.
Sakalınızı büyütürken alacağınız bilinen bir günlük destek ‘biotin’dir. Bu sakal vitamin takviyesi saçtaki keratin kalitesini güçlendirerek sakalınızın daha hızlı ve kalınlaşmasını sağlar, bu da eşit ve sağlıklı görünen bir sakalın oluşmasına yol açar. Fakat bunu da bir doktora danışarak kullanmak gerekir.
Son olarak esansiyel vitamin ve mineralleri yüksek olan yiyecekleri tüketmek, daha kalın bir sakal tutmanın en hızlı yollarından biridir - çünkü sakalınız sadece vücudunuz kadar sağlıklı olabilir.
Sakal Büyümesini Destekleyen Yiyecekler Nelerdir?
Vitaminler ve mineraller de dahil olmak üzere diğer birçok faktör vücudumuzda daha kalın bir sakal oluşmasını kolaylaştıracak kimyasal değişikliklere neden olabilir. Fakat bu genetik kodların aşılabileceği anlamına gelmez. Bu sınırlar dahilinde olabilecek en iyi şekle kavuşmanıza yardımcı olur. Ayrıca sağlıklı ve dengeli beslenmek vücudun işleyişine genel olarak iyi gelir ve sakalların sağlıklı büyümesine yardımcı olur. Sakal büyümesine yardımcı olabilecek besinler şu şekilde sıralanabilir:
- Fıstık: Fıstık içeriğinde selenyum barındırır. Bazı tür fıstıkların içinde bu madde çok yoğundur ve günde 2 tane tüketmek bile ihtiyacı karşılar. Selenyum sakal ve bıyık gelişimine katkı sunar.
- Yumurta: Yumurtalar, hem proteinlerin hem de yüz kıllarının büyümesi için gerekli diğer gerekli mikro besinlerin mükemmel bir kaynağıdır. Ayrıca yumurta, sağlıklı saç ve sakallar için gerekli bir vitamin olan zengin bir biotin kaynağıdır. Son olarak, yumurta doymuş ve tekli doymamış yağlarda yüksek, ancak çoklu doymamış yağlarda düşük olduğu için, testosteron ve DHT üretimine elverişli olan adil bir yağ asidi oranı sunarlar.
- Kuru üzüm: Kuru üzüm aslında testosteron ve DHT'nin sentezini arttırdığı tespit edilen bir mineral olan borun en güçlü doğal kaynaklarından biridir. Kıl büyümesini hızlandırmak için borun güçlü yapısının çok az kişi farkındadır, ancak bu mineralin vücudunuz üzerindeki etkisi kesinlikle dikkate almaya değer.
- Sığır eti: Kırmızı etler genellikle testosteron üretimi için en temel yağ asidi olan doymuş yağ miktarı olarak yüksektir. Bu nedenle diyetinize sığır eti eklemek, vücudunuza daha sağlıklı kıl gelişimi için ihtiyaç duyduğu yağları verebilir.
- Portakal Suyu: Kolajen sentezini uyarabilen ve cildinize ve yüzünüze zarar verebilecek serbest radikallerin etkilerini tersine çeviren yardımcı olabilecek güçlü bir antioksidan olan zengin bir C vitamini kaynağıdır.
- Balık: Balık, vücudunuzun ihtiyacı olan sağlıklı bir çoklu mikro besin çeşitliliği sunar. Vücudunuzun kıl ve sağlıklı bir cilt üretmesine yardımcı olan iyi bir protein ve B vitamini kaynağıdır. Ek olarak, balık sakalların sağlıklı ve güçlü olması için hücre zarını korumaya yardımcı olan iyi bir omega-3 kaynağıdır.
Sakal ve Bıyığın Çıkma Yaşı Kaçtır?
Sakal ve bıyık erkeklerde ergenliğe girdikten sonra çıkar. Ergenlik belirtileri 13-16 yaşları arasında yaşanmaya başlar. Bu yaşlardan itibaren sakal çıkarmak mümkündür. Fakat bazı erkeklerde sakalların gürleşmesi yirmili yaşlara denk gelir. Bu bir problem değil genetik bir farklılıktır.
Sakal Bıyık Ekimi Nasıl Bir Klinikte Yapılmalı?
Nitelikli bir cerrah ve klinik seçmek, doğal görünümlü bir sonuç elde etmek için çok önemlidir. Bu süreç uzun bir araştırma yapmanıza ihtiyaç duyabilir. Fakat bu her zaman gereklidir. Klinik seçerken dikkat edilmesi gerekenler kısaca şöyle sıralanabilir:
- Eğitim: Saç nakli yapacak kişiler eğitimli cerrahlardır. Cerrahın eğitim bilgilerine internet üzerinden ulaşmak mümkündür.
- Tecrübe: FUE tekniği konusunda ustalaşmak için zaman ve düzenli pratik gerekir. Cerrahınızın kaç yıldır bu işi yaptığını ve kaç hastaya yardım ettiklerini öğrenin.
- Teknik: Manuel FUE gibi belirli bir yöntemi tercih ederseniz, cerrahınızın o teknikte deneyimli olduğundan emin olun. Son yıllardaki en yeni ve güvenilir teknik FUE’dir.
- Uzmanlık: Sadece saç ekiminde uzmanlaşan cerrahlar, çeşitli hizmetler sunanlardan daha fazla tecrübe ve bilgiye sahip olma eğilimindedir.
- İyi Personel: Sadece cerrahla ilgili değil bilgili, arkadaş canlısı ve eğitimli bir kadroya sahip bir klinik bulmak şarttır.
- Konsültasyon: Kliniğin sakal büyümenizi etkileyebilecek altta yatan koşulları ekarte etmek için konsültasyon önerdiğinden emin olun. Ayrıca saç yoğunluğunuzu bir tür gelişmiş programla kontrol etmeleri gerekir, böylece elinizde bulunan donör folikül sayısını ve ihtiyacınız olan nakil sayısını hesaplayabilirler. En iyi klinikler, herkesin sakal nakli için iyi bir aday olmadığını biliyor. Sizi hızlı bir karar vermeye zorlarlarsa, özellikle indirim karşılığında bunu yaparlarsa güven konusunda şüphe edebilirsiniz.
- İyi Aletler: İdeal FUE zımbaları o kadar keskindir ki tekrar keskinleştirilemezler. Kliniğiniz bunları yeniden kullanarak köşeleri keserse, sonuçlarınız zarar görür. Mekanik aletlerin de yüksek kalitede olması ve bakımlı olması gerekir. Kullandıkları aletleri ve üreticilerini sorun.
- Önce ve Sonra Fotoğrafları: Çoğu klinikte bunlardan oluşan bir galeri olacak. Bunların kendi hastaları olduğundan ve fotoshop yapılmadığından emin olun. İyi klinikler yüksek çözünürlüklü fotoğraflar, yoğun aydınlatma kullanır ve fotoğrafçı kullanmaz. Bulanık veya koyu fotoğraflar, saklayacakları bir şey olduğu anlamına gelir.
- Hasta Referansları: Kliniğiniz geçmiş hastaları referans olarak sunabilir, ancak onlara güvenmek için çok hızlı olmayın, bazı klinikler hastalara iyi referanslar vermeleri için rüşvet verir.
- İşin Çoğunu Cerrah Yapmalı: Hastalarının sonuçlarını önemseyen deneyimli cerrahlar, işlerin çoğunu kendileri yapacak, böylece onların eğitim ve becerilerinden yararlanacaksınız. Sadece bir hemşireye veya teknisyene, ara vermeleri gerektiğinde doldurmaları istenecek. Fakat kötü kliniklerde cerrahlar neredeyse bütün işi personele bırakabilir. Cerrahınızdan bu konuda bilgi isteyin.
- Ekstra Tedaviler: İyi klinikler genellikle sonuçlarınızı arttırmak için kan serumları gibi tedaviler sunar. Bunlar daha hızlı iyileşmeyi, transplant foliküllerinin daha hızlı aktivasyonunu sağlar.