Tendon Kopması Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Tendon Kopması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Kalıcı Hasarlara Sebep Olur Mu?
- Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Bacak Bölgesinde Oluşan Tendon Kopmalarında Ameliyat Sonrası Yürüme Ne Zaman gerçekleşebilir?
- Tendon Yaralanmaları Nasıl Olur?
- Ameliyat Zorunlu Mudur?
- Ameliyatlar Hangi Riskleri Taşır?
- Ameliyat Sonrası Şişlik Normal Mi?
- Tendon Kopması Durumunda Hangi Cerraha Başvurmak Gerekir?
- Tendon Kopması Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
- Tendon Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tendon kopması tedavisi, hastaya ve tendonun durumuna göre değişim gösterir. Eğer tendon belirli bir miktarda kopmuşsa ve hala az da olsa bütünlük varsa, tercih edilen tedavi yöntemi PRP olabilir. Eğer tendon tamamen kopmuş ve iki uç arasında herhangi bir bağ yoksa bu noktada tendonun cerrahi operasyonla tedavi edilmesi gerekir.
PRP tedavisi olsun, cerrahi tedavi olsun her iki tedavinin de en az 1 ay kadar bir süreç aldığı söylenebilir. Tedavi süreci sadece geçirilen operasyonlardan ibaret değildir. Hastanın sonrasında göstermiş olduğu gayret de tedavi süreci olarak değerlendirilebilir. Tendon kopması tedavisi hem ülkemizde hem de dünyada uzun yıllardır yapıldığı için hastalar tedaviden yüksek oranda başarılı bir sonuç alacaklarından emin olabilirler. Günümüzde görüntüleme sistemlerinin yeterli olması ve doktorların konu hakkında fazlasıyla bilgi sahibi olmaları, tedavilerin başarılı geçmesi konusunda son derece büyük rol oynar.
Tendon Kopması Tedavisi Hakkında
Tendon kopması tedavisi, çeşitli şekillerde gerçekleştirilebilen ve tedavi süreci bir nebze de olsun uzun olan bir süreçtir. PRP tedavisi, ameliyat ve ev tedavisi, tendon kopmalarında en çok tercih edilen tedavi yöntemleri olarak bilinir. Tendon kopması tedavisinin başarı oranı ülkemizde son derece yüksektir. Bunun nedeni ise doktorların yeterli deneyim ve bilgiye sahip olmaları, haliyle tendon rahatsızlıklarını başarıyla tedavi edebilecek kapasiteye sahip olmalarından kaynaklıdır.
Ülkemizde tendon kopması tedavisi konusunda devlet hastaneleri de özel hastaneler de birçok hastaya yeterli imkânları sağlayabilir. Fiyat konusu özel hastanelerde değişim gösterirken, devlet hastanelerinde devlet desteğiyle tendon kopması tedavisi veya ameliyatı olmak mümkündür. Tedavi sonrasında hasta büyük oranda eski sağlığına kavuşabilirken, tedavi sürecinde hastanın göstermiş olduğu gayret, tedavinin başarılı sonuçlanması konusunda büyük önem taşır.
Tendon Nedir?
Vücudumuzun en önemli bağ dokularından biri olan tendon, kaslar ile kemiklerini birbirine bağlayan bir yapıdır. Topuğun hemen yukarısında yer alan tendon, son derece gergin ve sert bir yapı olarak bilinir. Bununla birlikte vücudumuz içerisinde kas gruplarını birbirine bağlayan tendonlar da bulunur. Tendonlar son derece sert bir yapıya sahipken, vücudumuzun en sert bağ dokularından biri olduğu rahatlıkla söylenebilir. Kas ve kemiklerin birlikte çalışmasını sağlayarak vücut hareketlerini sağlayan tendonlar, ayrıca iç organların kopmasına da yardımcı olur. Ayrıca tendonların şekil olarak da halat benzeri bir yapıda olduğu da söylenebilir.
Tendon Kopması Nedir?
Aşil tendon, pazı bölgelerinde yer alan tendonlar, üst ve ön bacakta bulunan tendonlar, kopmaların en çok yaşandığı tendonlar olarak bilinirler. Bu bölgelerde yer alan tendonlar son derece kuvvetlidirler ve kopmaları oldukça zordur. Zaman zaman darbeler nedeniyle kopabilen tendonlar, genel olarak ani yüklerin bindirilmesinden ötürü de kopabilmektedirler. Tendon kopmasıyla birlikte kişi kopma hissi yaşayabilir ve kopma sesi duyabilir.
Tendon Kopması Sebepleri Nelerdir?
Tendon kopması, zayıflı ve fiziksel sebeplere bağlı olarak yaşanan bir sorundur. Yapılan hareketler, hareketsiz bir yaşam sürülmesi, vücudun kaldıramayacağı hareketler yapmak ve daha birçok neden tendon kopmasına sebep olabilir.
Fiziksel Sebepler
Tendonlar yapı olarak güçlü olabilirler ancak hazır olmadıkları anlarda aşırı yük binmesi sonucu kopmaları ya da zarar görmeleri olası bir durumdur. Özellikle darbe nedeniyle tendonların koptuğu fazlasıyla görülür. Yapılan bazı hareketler tendona yavaş yavaş yük bindirirken, alınan darbeler tüm yükün bir anda tendonlara yüklenmesine neden olur. Bu duruma hazırlıklı olmayan tendonlar ise direkt olarak kopabilir veya çeşitli şekillerde yaralanabilir. Tendonların kopmasının en temel sebeplerinden bir diğer ise aniden hızlanma veya aniden aşırı güç gerektiren hareketler yapmaktır. Vücudun belirli bölgelerinde yer alan tendonlar; aniden koşma, ağır yük kaldırma, vücudun fiziksel olarak kaldıramayacağı hareketler yapma ve benzeri sebeplerden ötürü basınca dayanıklılık göstermeyerek kopabilirler.
Tendonlarda Zayıflama
Tendon kopmalarının bir diğer nedeni ise zaman içerisinde çeşitli nedenlerden ötürü tendonların zayıflaması ve dayanıklılığının azalmasıdır. Yaşlılık, tendonların zayıflamasının en temel nedeni olarak bilinirken, yaşlılarda yapılan ani hareketler sonucunda tendon kopması vakaları sıkça görülür. Ayrıca kan dolaşımının yetersiz kalması da tendon kopmasının en temel sebepleri arasında yer alır.
Tendon iltihaplanmalarının tedavi edilebilmesi adına tendona steroit enjekte edilmesi durumu da tendonların zayıflamasına ve kopmasına sebebiyet verir. Hastaya steroit enjekte edilmesinin ardından mutlaka hareketlerinde dikkatli olması ve bölgesel olarak aşırı yüklenmelerden kaçınması gerekir. Antibiyotik kullanımı da tendon zayıflamasına neden olan bir diğer durumdur. Bu noktada kullanılan antibiyotiklerin durumunu büyük önem taşır. Kinolon türü antibiyotik kullanımı tendonların zayıflamasının temel sebebiyken, bu nedenle antibiyotik kullanımı sırasında mutlaka doktor tavsiyelerine uyulması gerekir.
Tendon Kopması Belirtileri Nelerdir?
Tendon kopması belirtilerini hasta çok net bir şekilde görebilir ve tendon veya kas grubunda herhangi bir problemin olduğunu rahatlıkla anlayabilir. Bunun nedeni ise şiddetli ağrı, tendon bölgesinde kütleme, güç kaybı, şekil bozukluğu vb. sorunlarla karşılaşmasıdır. Hasta tendonun koptuğu bölgeyi herhangi bir şekilde kullanamamakla birlikte, gündelik hayatında birçok işinden geri kalır.
Şiddetli Ağrı
Tendonun kopmasıyla birlikte ortaya çıkan şiddetli ağrı, yapılan her hareket sonrasında kendini gösterir. Kas ve kemik yapısının arasındaki bağlantının kurulmasına yardımcı olan tendonlar, haliyle tüm temel hareketlerin yapılması sırasında devreye girerler. Bu nedenle şiddetli ağrılar, bölgesel hareketler sonucunda sıkça görülebilir. Hareketsizlik bir miktar bu ağrıları dindirebilecekken, tendon kopmasının tedavi edilmemesi ağrının şiddetini ve bölgesel zararı daha da çok arttıracaktır.
Tendon Bölgesinde Kütleme
Tendon bölgesinde kütleme, adından da anlaşılacağı üzere kopan tendonun olduğu bölgede kütleme benzeri bir sesin duyulması ve hissedilmesi durumudur. Yapılan her hareket sonucunda kopan tendonun hareket etmeye çalışması ve başarılı olamaması durumunda bu his veya ses ortaya çıkar. Aynı zamanda kütlemeyle birlikte anlık şiddetli ağrılar da görülebilir.
Güçsüzlük
Tendon kopmalarının en temel belirtileri arasında güçsüzlük ön plana çıkar. Tendonun koptuğu bölgeye bağlı bir hareketi yapmak istediği zaman, kendisinde hareketi yapabilecek potansiyel görse de gerekli eylemi gerçekleştiremez. Bir nevi kısmi felç olarak da tanımlanabilen bu durum, hastanın özellikle günlük hayatta çoğu işi yapamaz hale gelmesine neden olur.
Ağır Yük Kaldıramama
Ağır yük kaldıramama durumu, tendonun koptuğu bölgede yaşanan ağrılar ve güçsüzlük nedeniyle ortaya çıkan bir durumdur. Tendonların kas ve kemik arasında kurduğu bağ, tendon kopmasıyla sona ererken, haliyle bölgede kasların tam olarak kullanılması mümkün olmaz. Bu nedenle hasta değil ağır yük, normal ağırlıkta olan yükleri dahi kaldıramaz hale gelebilir.
Hareketsizlik
Özellikle önemli bölgelerde meydana gelen tendon kopmalarında hareketsizlik büyük oranda etkili olur. Bölgede kas ve kemik bağlantılarının olmayışı, zaman zaman hastanın bölgesel olarak hiçbir hareketi gerçekleştirememesine neden olabilir. Aşil tendon kopmaları, pazı kopmaları, ön ve üst bacak kopmalarının en sık görülen belirtileri arasında hareketsizlik yer alır.
Şekil Bozukluğu
Tendonun koptuğu andan itibaren kemikler ve kaslar birbirlerinden neredeyse bağımsız hale gelebilir. Bu bağımsızlık bölgesel olsa da kopmanın meydana geldiği bölgede şekil bozukluğu gözle görülür derecede olabilir. Özellikle aşil tendon kopmaları, şekil bozukluklarının en çok görüldüğü tendon kopmaları olarak bilinir.
Tendon Kopması Tedavi Türleri
Tendon kopmalarının tedavisinde PRP tedavisi, cerrahi tedavi ve evde tendon kopması tedavisi olmak üzere 3 farklı yönteme başvurulur. Tendon kopmasının durumuna göre söz konusu tedavi seçeneklerine başvurulur. Bazı durumlarda ise iki tedavinin bir arada kullanılması söz konusu olabilir. Cerrahi tedavi ise yapılan tedavilerin sonuçsuz kalması sonucunda direkt olarak tendonun onarılmasını amaçlayan ve büyük oranda net çözüm sağlayan bir tedavi türü olarak bilinir.
PRP Tedavisi
Tendonun ameliyatsız tedavi edilebilmesi adına kullanılan tedavi yöntemine PRP tedavisi adı verilir. PRP tedavisinde hastanın belirli miktarda kan veya doku alınır. Alınan bu kan veya dokular, laboratuvar ortamında bileşenlerine ayrılır. Bileşenlerin ayrılmasının ardından trombosit konusunda zengin bir yapının elde edilmesi amaçlanır. Elde edilen zengin trombosit yapısı ise kopmanın olduğu tendon bölgesine aktarılarak, bölgede zarar görmüş dokuların onarılması ve yerlerinin yeniden doldurulması amaçlanır. Seans sayısı tendona ve kopmaya bağlı olarak değişim gösterirken, tedavi süresi boyunca tendona çok hassas davranması gerekir.
Cerrahi Tedavi
Tendonların bir kısmının zarar görmesi durumunda değil de tamamen kopması durumunda başvurulan bir tedavi yöntemidir. Bazen tendon kısmi olarak zarar görse de tedavinin başarılı olmaması veya hastanın tendona yaralı durumda bile aşırı yüklenmesi sonucunda tendonun tamamen kopması söz konusu olabilir. Tendonun tamamen kopması durumunda, mutlak suretle hastanın tendon kopması ameliyatına tabi tutulması gerekir. Tendon kopması ameliyatında, bölgesel olarak bir kesik açılarak tendonlara ulaşılır ve bu tendonlar dikilir. Dikilen tendonlar zaman içerisinde yapı olarak hemen hemen eski haline dönerken, hastanın beslenmesi, fizik tedavi ve hastanın konuya göstermiş olduğu hassasiyet, tendonun tam olarak eski haline dönmesine yardımcı olur.
Evde Tendon Kopması Tedavisi
Günümüzde çoğu hasta evde tedavinin mümkün olmadığını düşünüp karamsarlığa kapılır ancak tendon kopması sorununun evde tedavisi de bazı durumlarda mümkündür. Evde tedavinin uygulanabilmesi adına öncelikle hastanede belirli bir süre tedavi görmek ve tendon sakatlığını bir miktar aşmak gerekir.
Dinlenme, buz tedavisi, ağrı kesici uygulaması, ısınma egzersizleri ve yavaş yavaş kuvvetlendirme, evde tedavinin aşamaları olarak bilinir. Tendon tedavisinin hastanedeki kısmı bittikten sonra hasta evine gittiğinde, mutlak suretle dinlenmeye büyük özen göstermelidir. Bu dinlenme süreci hastadan hastaya değişim gösterirken, haftalarca sürebilme ihtimali bulunur. Dinlenme esnasında belirli hareketler yapılarak tendon yoklaması gerçekleştirilir ve tendonda duyulan en ufak bir ağrı sonucunda hareketlere son verilir.
Belirli aralıklarla bölgesel olarak buz uygulaması yapılır ve bu sayede hem iltihap hem de ağrılar büyük oranda azalır. Buz uygulamasının periyotlarına mutlak suretle uyulmalı ve aksatılmamalıdır. Ayrıca doktor kontrolünde ağrı kesici ilaçlar kullanılarak, hastanın daha rahat bir tedavi süreci geçirmesi sağlanmalıdır. Isınma ve yavaş yavaş kuvvetlendirme aşamaları ise en çok dikkat edilmesi gereken aşamalar olarak bilinir. Gün içerisinde belirli egzersizler yapılmalı ve bu egzersizler öncesinde ısınma hareketleri es geçilmemelidir. Bununla birlikte doktor tavsiyesiyle birtakım egzersizler yapılır ve bu egzersizler kademe kademe zorlaştırılarak, tendonun kuvvetlenmesi sağlanır.
Tendon Kopması Tedavisi Sonrası
Tendon kopması tedavisinden sonra hastanın dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunur. Yaranın temizliği, tedavisi, kullanılan ilaçlar, yapılacak veya yapılmayacak hareketler gibi birçok detay, tedavi sonrasında mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Aksi halde bazı komplikasyonlar meydana gelebilir ve bu komplikasyonlar iyileşme süresini uzatır. Hatta bazı komplikasyonların iyileşme süresinden çok yaranın tekrar açılmasına dahi sebep olabileceğini söylemek mümkündür.
Cerrahi Tedavi Sonrası Oluşabilecek Komplikasyonlar
Cerrahi tedavi sonrasında birtakım komplikasyonların gerçekleşme ihtimali bulunur. Bu komplikasyonlar hastadan hastaya, geçirilen operasyonun kalitesine, cerrahın bilgi ve deneyimine, benzeri birçok konuya göre değişim gösterir. Kanama, şişlik, ameliyat bölgesinin etrafında morarma, yaranın ayrışması, doku ölümü vb. komplikasyonlar, sıklıkla görülebilir.
Komplikasyonların önlenmesinde hastanın ve doktorun dikkati büyük önem taşır. Hasta yaraya ve tendonlara fazla yüklenmemeli, olabildiğinde ameliyat bölgesini temiz tutmalıdır. Doktor ise ameliyat bölgesinin dikişi, tendonların tedavisi, hastanın konu hakkında bilinçlendirilmesi ve diğer tüm tıbbi bilgilerin masaya yatırılması gibi konulardan sorumludur.
Kanama
Ameliyatın gerçekleştiği bölgede, dikişlerin gevşemesinden ya da açılmasından dolayı şiddetli kanamalar meydana gelebilir. Bu tür durumlarda enfeksiyon riski gözetilerek müdahale edilir ve hastanın da bu tür durumlarda mutlaka bir sağlık kurumundan destek alması gerekir.
Morarma ve Şişme
Bölgenin kesilmesi ve işlem görmesinden ötürü morarma ya da şişme gibi komplikasyonlar oldukça normaldir. Buz tedavisi, ağrı kesici, kanın yapısını hafiften değiştiren ilaçlar ve gerekirse kremler vasıtasıyla morarma ve şişmenin önüne geçilebilir. Morarma ve şişme gibi durumlar hastadan hastaya farklılık gösterebilir. Bu durumun uzun süreli ve aşırı olmasında ise enfeksiyon riskine karşın hastanın hemen doktora başvurması gerekir.
Yara Ayrışması
Ameliyat kesiğinin çeşitli nedenlerden ötürü kısmen ayrılması durumu olarak bilinir. Acilen müdahale edilmezse enfeksiyon riski son derece artar ve bölgenin doku olarak zarar görmesi söz konusu olabilir. Hastanın ameliyat bölgesini fazla zorlaması veya yaraya atılan dikişin yetersiz olmasından ötürü görülebilir. Yapılacak müdahale ne kadar hızlı olursa, sorunun boyutu o kadar azalır.
Aşırı Skar (Nedbe)
Yaranın iyileşme döneminde klinik nedenlerden ötürü farklı şekillere girmesi durumudur. Yaranın iyileşmesi zamanla gerçekleşir ancak bölgede ciddi anlamda kötü izler kalabilir. Bununla birlikte dokuların da zarar görmesi söz konusu olabilir. Bu nedenle ameliyatın tecrübeli kişiler tarafından yapılması ve dikişin de yine uzman sağlık personeli tarafından atılması gerekir. Genel olarak yaranın kapatılması sırasında yapılan bir hata sonucunda aşırı skar durumu ortaya çıkar.
Nekroz (Doku Ölümü)
Ameliyat bölgesinde yaranın olduğu bölgede damarların, bölgeyi kan olarak yeterli derecede beslememesi durumunda görülen bir ameliyat sonrası komplikasyondur. Klinik nedenlerden değil de daha çok hastadan dolayı kaynaklanan bu durum, bölge dokuların ölmesiyle sonuçlanır. Hastanın aşırı kilolu olması, stres, sağlıksız beslenme ve daha birçok hastaya bağlı neden, nekrozu direkt olarak tetikler.
Enfeksiyon
Ameliyat sonrasında en sık görülen durumların başında enfeksiyon gelir. Tendonun koptuğu bölgenin hijyenik olarak kötü durumda olması, hastanın ameliyat yarasına dikkat etmemesi, ameliyat sonrasında hastanın bulunduğu ortam ve daha birçok durum enfeksiyonu tetikler. Yaranın son derece iyi bir şekilde muhafaza edilmesi ve dış etkenlerden korunması gerekir. Bununla birlikte enfeksiyon riskine karşın kullanılan ilaçlar da düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. Aksi takdirde yarada enfeksiyon görülme olasılığı yükselir ve bu durum da yaranın iyileşme süresini ciddi anlamda düşürür.
Tende
Ameliyat sırasında tendonların başarılı bir şekilde onarılabilir ancak bu tendonlar çevresinde bulunan diğer dokulara da yapışabilir. Bu tür durumlarda yaranın tekrar açılıp, tendonların ayrıştırılması gerekebilir. Kısacası, tendonların onarıldıktan sonra çevresinde bulunan diğer yapılara yapışmasına tende adı verilir.
Cilt Duyusunda Değişiklik
Ameliyat bölgesinin iyileşmesinin ardından, bölgesel olarak duyu hissinde azalma görülebilir. Bu durumun en temel nedenlerinden biri bölgede bulunan dokuların bir kısmının ölmesidir. Haliyle hasta dokunduğunda veya bölgeye herhangi bir temas olduğunda normale oranla daha az his duyabilir.
Ameliyat Sonrası Aktel Kullanımı
Ameliyat sonrasında uzman doktorun uygun görmesi durumunda hastanın atıl kullanması söz konusu olabilir. Özellikle bölgenin hareketsiz kılınıp, çok daha çabuk ve sağlıklı iyileşebilmesi adına atıl kullanımının önemi oldukça büyüktür. Aktel kullanımı hastaya ve tendona bağlı olarak 3-6 hafta arasında olabilir. Bazı durumlarda ise doktor tavsiyesiyle ateşlin değiştirilmesi gerekebilir. Ateşlin ve bölgenin zarar görmemesi adına hastanın uyurken birtakım destekleyici önlemler almalıdır.
Ameliyat Sonrası İzler
Ameliyat sonrasında yaranın tamamıyla iyileşmesini beklemek yanlış olacaktır. Yaranın boyutuna göre yaranın iyileşmesi süresi uzayabilir ve izlerin kalıcılığı artabilir. Ana kesik en az 6 ay gibi bir süre içerisinde iyileşirken, tamamen kaybolma gibi bir durum söz konusu olmayabilir. Zaman içerisinde yaranın görünürlüğü azalır ve kaybolmaya yüz tutar. Özellikle 2 sene sonra, ilk 6 aya göre ciddi bir fark görülür.
İyileşme ve Rehabilitasyon
Hastanın yaşına göre tercih edilen rehabilitasyon, tendonun güçlenmesi ve daha çabuk iyileşmesi için zaman zaman gerekli olabilir. Genç hastalarda nadiren tercih edilse de orta yaşlı ve yaşlı hastalarda mutlaka rehabilitasyona başvurulur. İyileşme hızını doğrudan etkileyen rehabilitasyon, tendonun tekrar eski gücüne kavuşmasına ve hatta bazı durumlarda eskisinden daha sağlam olmasına yardımcı olur. Rehabilitasyonla birlikte ilaç tedavisi de tercih edilebilir.
Sık Sorulan Sorular
Tendon kopması hakkında aklınıza takılan her türlü soru, sık sorulan sorularla cevaba kavuşabilir. Sık sorulan sorular, hastalığın her aşamasında size büyük ölçüde katkı sağlayacakken, daha iyi bir iyileşme süreci geçirmenize, tendon kopmasını nasıl anlayacağınıza ve neden tedavi olmanız gerektiğine kadar birçok konuda net bilgiler sağlayacaktır.
Tendon Kopması Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Tendon kopmasının tedavi edilmemesi durumunda, kendi kendine iyileşmesi mümkün olmaz. Hasta mutlaka tendonun koptuğu bölgeyi kullanırken çeşitli hareketleri yapamayacak hale gelir. Ayrıca tendon kopmasının boyutu da bu noktada büyük önem taşır. Kopukluğun boyutunun ileri evrede olması, çevrede bulunan dokuların zarar görmesine neden olabilir. Bununla birlikte bazı kasların da tendon kopması nedeniyle zarar gördüğü söylenebilir.
Kalıcı Hasarlara Sebep Olur Mu?
Tendon kopmaları sonucunda zaman zaman hareket kayıplarının yaşandığı ve kalıcı hasarların ortaya çıktığı görülebilir. Güç kaybı, eklemlerin hareket kabiliyeti olarak zayıflaması, sertlik ve daha birçok durum karşılaşılan kalıcı hasarlar olarak bilinir. Bu durum tendonun hangi bölgede koptuğu ve kopmanın ne boyutta olduğuyla doğrudan ilişkilidir.
Ameliyat Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?
Ameliyat sonrasında hastanın mutlak suretle tendonu zorlayacak hareketlerden kaçınması gerekir. Ayrıca verilen tedavi programına ve egzersiz programına da sıkı bir şekilde uyması önemlidir. Bağ dokusunu güçlendirecek şekilde ayarlanan bir besin programı da iyileşme sürecini ciddi anlamda hızlandıracaktır.
Bacak Bölgesinde Oluşan Tendon Kopmalarında Ameliyat Sonrası Yürüme Ne Zaman gerçekleşebilir?
Bacak veya ayak bölgesinde meydana gelen kopmalarda, bölgenin mutlaka düz tutulması ve uzun bir süre hareket etmemesi gerekir. Bu nedenle bacak bölgesinde meydana gelen tendon kopmalarının 2 ay kadar bir süre boyunca hastanın yürümesine olumsuz yönde etki edeceğini söylemek mümkündür. 2. Aydan sonra ise hasta fizik tedavi programına dâhil edilerek, iyileşme sürecinin hızlanması amaçlanır.
Tendon Yaralanmaları Nasıl Olur?
Tendon yaralanmaları, kas gruplarının aşırı derecede zorlanmasıyla birlikte tendona binen yüksek basıncın, tendonu belirli miktarda koparmasıyla oluşur. Ani ve ağır yükler, tendonların baş düşmanı olarak bilinirken, yaş ilerledikçe kişinin çoğu konuda dikkatli olması gerekir.
Ameliyat Zorunlu Mudur?
Tendon ameliyatı belirli hususlar sonucunda zorunlu olan bir durumdur. Bazı tendon kopmaları PRP tedavisiyle iyileştirilebilir ve ameliyata gerek kalmaz. Tamamen kopan tendonlarda ise ameliyat mutlak suretle zorunlu bir hal alır. Bunun nedeni ise tamamen kopan tendonun, herhangi bir şekilde tekrar birleşememesidir. Ameliyatla tendona ulaşılır ve tendon dikilerek, yeniden eski haline dönmesi amaçlanır.
Ameliyatlar Hangi Riskleri Taşır?
Tendon kopması ameliyatı, kalıcı yara izi, tendonun çevresinde bulunan diğer kaslara veya dokulara yapışması, ameliyat bölgesinde hissizlik veya doku ölmesi gibi çeşitli riskler taşır. Tendon ameliyatlarının herhangi bir şekilde hayati risk taşımadığı rahatlıkla söylenebilir. Her ihtimale karşı alanında uzman ve referansı olan doktorlardan destek almak, daha sağlıklı bir tendon ameliyatı gerçekleştirebilmenize yardımcı olur.
Ameliyat Sonrası Şişlik Normal Mi?
Ameliyat sonrası şişlik ve morarma en sık görülen komplikasyonlar olarak bilinir. Şişliğin kademeli olarak inmesi ve morluğun da yine kademeli olarak dağılması durumunda, şişlik herhangi bir sorun yaratmaz. Eğer şişlik uzun süreliyse ve her geçen gün artıyorsa, bununla birlikte morluk da giderek yayılıyorsa, acilen müdahale edilmesi gerekir.
Tendon Kopması Durumunda Hangi Cerraha Başvurmak Gerekir?
Tendon kopması durumunda hastanelerin ortopedi bölümünden yardım alınabilir. Ortopedi ve travmatoloji bölümü gerekli olan teşhis işlemlerinin ardından sorunun tendon kopması olup olmadığını belirler. Ayrıca tendon kopmasının ne boyutta olduğu da hızlı bir şekilde anlaşılarak, tedavi konusunda gerekli olan çalışmalar başlatılır.
Tendon Kopması Bitkisel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Tendon kopmasının bitkisel tedavilerle ortadan kaldırılması mümkün değildir. Dokuların birbirine kaynamasını hızlandırmak için bitkisel tedaviler bulunsa da bu tedavilerin doktor gözetimi olmadan uygulanması oldukça yanlıştır. Tendon kopması sonrası bitkisel protein kaynaklarının tüketimi artırılarak kopmanın iyileşme hızında gelişme sağlanabilir. Bunun dışında ise bölgeyi besleyen bazı ot karışımları ezilerek bölgeye tampon şeklinde uygulanabilir. Bu konuda bir karışım vermek doğru olmayacağından dolayı mutlaka bir doktora danışılmalıdır.
Tendon Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Tendon tedavisinde hızlı davranılması oldukça önemlidir. İlk aşamalarda herhangi bir greft ihtiyacı olmadan tendonların tamir edilmesi mümkündür. Gün geçtikçe greft ihtiyacı artarken, tedavinin başarı şansı azalır. Tedavi yapıldıktan sonra, tedaviye bağlı konforsuzluk durumu üç – dört hafta içerisinde tamamen ortadan kalkar. Sonrasında ise hareket kabiliyetinin kazanılması için fizyoterapi uygulamalarına geçilir. Genelde altı ay ile bir yıl arasında tam iyileşme sağlanır.