Vertigo Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Vertigonun Sebebinin Belirlenmesi Zor Bir İşlem Midir?
- Vertigonun Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Bağımlılık Yapar Mı?
- Tedavi Uzun Sürer Mi?
- Vertigo Tedavisi Egzersizleri Nelerdir?
- Vertigo Evde Tedavi Edilir Mi?
- Vertigo İş Hayatını ve Sosyal Hayatı Nasıl Etkiler?
- Vertigo Hastası Araç veya Makine Kullanabilir Mi?
- Vertigo Hastasının Alkol Kullanmasının Bir Sakıncası Var Mı?
- Vertigo Hangi Yaşlardan İtibaren Görülmeye Başlar?
- Stresle Vertigonun Bir İlişkisi Var Mı?
- Vertigo Bir Hastalık Mıdır?
- Vertigo Tedavi Edilmezse Ömür Boyu Sürer Mi?
- Vertigo Sorununa Cerrahi Müdahale Sırasında Kişi Acı Hisseder Mi?
- Vertigo Ölümcül Bir Hastalığın Habercisi Olabilir Mi?
- Kullanılan İlaçlarla Vertigonun Bir İlişkisi Olabilir Mi?
- Vertigo Hastası Nasıl Beslenmelidir?
- Vertigo Tedavisi Nedir?
- Vertigo Tedavisi Nasıl Olur?
- Vertigo Tedavisi İçin Hangi Bölüme Başvurulmalıdır?
- Vertigo Tedavisi Kaç Gün Sürer?
- Vertigo Tedavisini Kim Yapar?
Hastanın günlük hayatını alt-üst edebilecek kabiliyetlere sahip Vertigo, tedavi edilmezse hastayı yataktan kalkmaya korkar hale getirecek bir hastalık olarak ön plana çıkıyor. Günde birkaç kez şiddetli baş dönmesi yaşatan ve insanların günlük ritmini bozan bir rahatsızlık olan Vertigo, eğer tedavi edilmezse iş ve sosyal yaşamı durma noktasına kadar getirebilir. Uzmanlar, Vertigo’nun bir hastalığın habercisi ya da bir hastalıktan sonra ortaya çıkan bir durum olduğunu belirtmektedir.
Vertigo Tedavisi Türleri
Vertigo’nun birden fazla tedavi yöntemi bulunmaktadır. Hasta kişi kardiyolojik yöntemlerin yanı sıra kendi kendine denge egzersizleri yaparak Vertigo rahatsızlığından kurtulabilecekken, fizik tedavi yöntemleri ve ilaç yöntemleri ile de Vertigo hastalığının önüne geçilebilir.
Epley Manevrası
Epley manevrası, genellikle BPPV Vertigo tedavisinde uygulanır. Yapılacak bu egzersiz ile birlikte Vertigo hafifletilir. Hastanın kulağındaki denge organında fazla bir sıvı üretimi varsa bu egzersiz, denge problemini ve baş dönmesini ortadan kaldırabilir. Epley manevrasının uzman bir doktor ile yapılması tavsiye edilse de manevraya hakim bir kişinin yardımı ile de yapılabilir. Öte yandan boyun sorunları yaşayan ve ileri düzeyde vertigo hastalığı yaşayan kişilerin bu egzersizi yapmaları kesinlikle önerilmemektedir. Epley manevrası, doğru yapıldığında %79 oranında başarı sağlayan bir tedavidir. Epley manevrasının ciddi yan etkileri olmasa da kısa süreli bulantıya sebep vermektedir. Epley manevrasında hasta, hangi kulağında sorun varsa o tarafa doğru döndürülerek yatar. Hastanın başının 45 derece arkaya olmasına özen gösterilir. Yaklaşık 30 saniye sonra hasta sırtüstü yatarken başı 90 derece karşı tarafa doğru döndürülür. Bir otuz saniye sonra ise başın vücuda göre olan pozisyonu sabit kalır ve hastanın vücudu başın olduğu tarafa doğru döndürülür. Bu eylemin de 30 saniye boyunca sürmesi sonrasında hasta oturtulur ve 30 saniye oturur pozisyonda bekler.
Kişiye Özel İlaç Tedavileri
Vertigo hastalığında, her hastaya aynı ilaç verilmemektedir. Bu sebeple vertigo hastası olan bir tanıdığınızın ilacını kullanmamalı ya da ilacınızı başkasına kullandırtmamalısınız. Vertigo, çok çeşitli bir rahatsızlık olduğundan ilaç kullanımı için mutlaka uzman bir hekime danışılması gerekir.
Vazodilatatörler
Damar genişletici bir etkiye sahip olan Vazodilatatörler, iç kulak ile beyin arasındaki iletişim kanallarının açılmasını sağlamak için kullanılır.
Diüretik İlaçlar
Diüretik İlaçlar, hipertansiyon tedavisinde sıkça kullanılır. Bu ilaçların etkisi ise vücuttan idrar atılımını kolaylaştırmasıdır. Kan basıncını düşürmek amacıyla vücutta tutulan fazla sıvıyı dışarı atan Diüretik İlaçlar, kan basıncının yüksek olduğu Vertigo tiplerinde kullanılır.
Ototoksik İlaçlar
Ototoksik ilaçlar, kulak için zararlı olan ilaçlardır. İç kulağa yapısal ve işlevsel olarak zarar veren bu kimyasallar, hastanın başka bir hastalığı için kullanılıyorsa Vertigo rahatsızlığını tetiklemektedir. Bu ilaçların kullanımı mümkünse durdurulmalı ve ototoksik olmayan bir müdahil ilaç kullanılmalıdır.
Streptomisin
Aminoglikozid sınıfından bir antibiyotik ilaç olan Streptomisin, tüberküloz tedavisinde uygulanan bir hastalıktır. 1944 yılında bulunan Streptomisin’in gelişen teknolojiyle birlikte tüberkülozu tedavi ederken Vertigo rahatsızlığı oluşturduğu tespit edilmiştir. Ototoksik ilaçlar kategorisine giren Streptomisin’in Vertigo şüphesi olan kimseler tarafından kullanılmaması önerilir.
Gentamisin
Bakteri öldürücü bir etkiye sahip olan Gentamisin, aminoglikozid yapısına sahiptir. Antibiyotik olarak kullanılan Gentamisin, birçok antibiyotiğe karşı direnç gösteren bakterilerin yok edilmesinde rol oynar. Kas içine enjekte edilen ilacın hemen hemen tamamı böbrekten atılsa da bir kısmı iç kulak sıvısına karışarak Vertigo hastalığını meydana getirebilir.
Fizik Tedavi Yöntemleri
İç kulakta yer alan ve serbest bir şekilde dolaşan cisimlerin hareketini azaltmak amacıyla manevralarla birlikte çeşitli baş ve göz alıştırma egzersizleri uygulanabilir. Bu egzersizler, farklı pozisyonlarda 30 saniye bekledikten sonra farklı pozisyona geçilmesiyle yapılır ve hastanın sinir sistemi ile birlikte dengeden sorumlu lob, tedavi edilir. Bu egzersizlerden birisi de yazımızın başında bahsettiğimiz Epley manevrasıdır. Bir diğer fiziksel tedavi yöntemi de denge egzersizleridir. Denge egzersizlerinin, düzgün ve hareket eden temas yüzeyinde yapılması önerilir. Giderek zorlaşan hareketlerde denge korunmaya çalışmalı ve hareketler, hastadan bir şikayet almadan yapılmalıdır. Hastanın baş dönmesi ya da baş ağrısı şikayetleri, egzersizler esnasında oluyorsa daha basit egzersizlere yönelmek doğru olacaktır.
Kardiyolojik Tedaviler
Vertigo, kulak veya kulakta beyne giden iletişim kanallarından birinde veya birden fazlasında rahatsızlık yaşanması olarak tanımlanabilir. Fakat çoğu zaman Vertigo, bir yalancı hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu noktada sorunlar göz, kalp veya direkt olarak beyin ile alakalı olabilir. Bu durumlarda hastaya kardiyolojik tedavi yöntemleri uygulanır.
Vertigo Tedavisi Öncesi
Vertigo rahatsızlığının tedavisi öncesinde, hastanın şikayetleri dinlenir ve kan tahlilleri yapılır. Bunlar yeterli gelmez ve kesin sonuçlara ulaşılamazsa diğer teşhis yöntemleri irdelenir ve sonuç aranır.
Hastanın Durumunun Analiz Edilmesi
Tedaviye başlamadan önce hastanın durumunun analiz edilmesi gerekir. Hangi çeşit Vertigo olduğunun bilinmesi ve hangi belirtileri gösterdiğinin bilinmesi tedavi sürecini iyileştirecek, aynı zamanda hızlandıracaktır.
Hastanın Tedavi Yönteminin Belirlenmesi
Vertigo hastalığının çeşidine ve ilerlemesine göre gerekli olacak tedavi yöntemi belirlenir. Örneğin; hastalık erken teşhis edilmişse, ilaca gerek kalmadan egzersizler ve beslenme alışkanlığı değiştirilerek çözülebilir. Eğer 1-2 yıl sonra bir teşhis konulduysa ilaç tedavisi uygulanması gerekirken, daha uzun sürelerde cerrahi müdahale gerekebilir. Öte yandan erken teşhis edilse bile oluşacak tümör sebebiyle ameliyat gerekebilir. Ancak genellikle egzersizler ve beslenme alışkanlığı ile sonuca varılmaktadır.
Hastanın Hayat Tarzında Değişiklikler Yapması
Vertigo hastası, yaşayacağı halsizlik ve gözlerinin karararak başının dönmesiyle birlikte sosyal fobi içerisine girecektir. Vertigo hastası bir kişi hem sosyal hayatında hem de iş hayatında değişiklik yapmak zorunda kalabilir. Eğer ağır bir işe sahipse, bu işi değiştirmek durumunda kalabilir. Öte yandan çok sosyal bir birey olan kişi, hastalandıktan sonra yaşadığı baş dönmesi ve düşme korkusuyla sosyal hayatından ödün verecek hale gelecektir. Tüm bunlar gayet normaldir ve hastalık sonrasında eskiye dönüş sağlanabilmektedir.
Vertigo Tedavisi Sonrası
Vertigo hastalığının belirtilen yollarla tedavi edilmesi sonrasında hasta, rahatsızlıktan ömür boyu kurtulamaz. Birçok kez farklı hastalıklarla ya da belli aralıklarla tekrarlayan Vertigo, aynı tedavi yöntemleri uygulanması sonrasında tekrar kaybolur.
Kontrol Süreci
Tedavi sonrasında hasta, belirli aralıklarla doktoruna görünerek hastalığın tekrar görülüp görülemeyeceğini ve alabileceği önlemleri öğrenebilir.
Hastanın Yapması Gerekenler
Tedavi sonrasında hasta, egzersizlere devam etmelidir. Normal koşullar altında her insanın egzersize ihtiyacı olmakla birlikte özellikle Vertigo hastası bir birey, uyguladığı denge egzersizlerini bırakırsa tekrar Vertigo sorunu ile karşılaşması muhtemel olarak görülür.
Sık Sorulan Sorular
Bu bölümde Vertigo hastalığı hakkında sıkça sorulan sorulara yanıt vereceğiz.
Vertigonun Sebebinin Belirlenmesi Zor Bir İşlem Midir?
Diğer hastalıklara göre teşhisi ve sebebi bulunması zor olan Vertigo, bir dizi test sonucunda ortaya çıkar. Hastanın hangi sebeplerle Vertigo hastası olduğu da nörolojik, psikolojik ve fizyolojik testler sonucunda bulunabilir.
Vertigonun Tedavisinde Kullanılan İlaçlar Bağımlılık Yapar Mı?
Hayır, Vertigo tedavisinde kullanılan hiçbir ilacın bağımlılık etkisi bulunmamaktadır.
Tedavi Uzun Sürer Mi?
Vertigo tedavisi, çeşitlerine göre değişen sürelere sahiptir. İç kulakta kristal kayması varsa tedavi yalnızca dakikalarca sürerken, farklı Vertigo çeşitlerinin tedavisi 2 aya kadar uzayabilir.
Vertigo Tedavisi Egzersizleri Nelerdir?
Yazımızda da belirttiğimiz gibi Vertigo tedavisinde sıkça kullanılan ve en etkili egzersiz Epley manevrasıdır.
Vertigo Evde Tedavi Edilir Mi?
Uzman tarafından tavsiye edilen egzersiz ve ilaçlar düzenli olarak kullanıldığında eğer bir cerrahi müdahaleye gerek yoksa Vertigo, evde tedavi edilen bir rahatsızlıktır.
Vertigo İş Hayatını ve Sosyal Hayatı Nasıl Etkiler?
Vertigo hastası bir birey, denge problemleri ve dikkatsizlik sorunları yaşayacağı için iş hayatı bundan etkilenebilir. Sosyal hayatta ise birey kendine güvenmediği, her an düşeceğini düşündüğünden olumsuzluklar yaşayabilir.
Vertigo Hastası Araç veya Makine Kullanabilir Mi?
Hayır. Vertigo hastası bir şoför, baş dönmesine bağlı olarak kullandığı arabanın hakimiyetini kaybederek kaza yapabilir. Bu sebeple vertigo hastasını araba kullanmaması gerekir. Öte yandan denge ve dikkatsizlik problemleri de yaşandığından herhangi bir iş makinesinin de kullanılmaması gerekir.
Vertigo Hastasının Alkol Kullanmasının Bir Sakıncası Var Mı?
Alkol, çok kullanıldığında baş dönmesi yaratan bir etkiye sahip olduğundan ve Vertigo rahatsızlığını tetiklediğinden dolayı Vertigo hastası bir birey, asla alkol kullanmamalıdır.
Vertigo Hangi Yaşlardan İtibaren Görülmeye Başlar?
Vertigo, her yaşta görülebilir. Ancak genellikle 40 ila 60 yaş arasında bireylerde sıkça görülür.
Stresle Vertigonun Bir İlişkisi Var Mı?
Evet. Vertigo, genellikle psikolojik problemler sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlık olarak kabul edilir. Bu sebeple çok fazla stres altına giren bir kişi, Vertigo hastası olabilir.
Vertigo Bir Hastalık Mıdır?
Vertigo sonrasında veya öncesinde yaşanan bir hastalık ile bağlantısı olursa, Vertigo bir haberci olarak görülür. Genellikle rahatsızlık sonrası birçok hastalık meydana geldiğinden dolayı Vertigo, çoğu zaman bir haberci olarak görülmektedir.
Vertigo Tedavi Edilmezse Ömür Boyu Sürer Mi?
Evet. Tedavi edilmezse bir süre sonra dayanılmaz boyutlara ulaşır ve cerrahi müdahale gerektirebilir.
Vertigo Sorununa Cerrahi Müdahale Sırasında Kişi Acı Hisseder Mi?
Hayır. Kişi ameliyat esnasında uyutulduğu için hiçbir acı hissetmez.
Vertigo Ölümcül Bir Hastalığın Habercisi Olabilir Mi?
Evet. Her hastalık, uzun süre tedavi edilmez ve göz ardı edilirse ölümcül olabilir. Bu sebeple Vertigo da ölümcül bir hastalığın habercisi olabilir, diyebiliriz.
Kullanılan İlaçlarla Vertigonun Bir İlişkisi Olabilir Mi?
Kesinlikle. Özellikle ototoksit ilaçların kullanımı iç kulağa hasar verdiğinden daha önce kullanılan ilaçların Vertigo rahatsızlığını meydana getirdiğini söyleyebiliriz.
Vertigo Hastası Nasıl Beslenmelidir?
Vertigo rahatsızlığını tetikleyen en önemli faktörler sigara, alkol ve aşırı derecede tuz kullanımıdır. Bu sebeple belirttiğimiz maddeler, hayattan çıkarılarak daha çabuk iyileşme süreci gözlenebilir. Aynı zamanda su tüketimi artırılmalı ve kafeinli içeceklerin tüketimi sıfıra indirilmelidir. Öte yandan Vertigo hastası bir birey, bol meyve tüketmelidir.
Vertigo Tedavisi Nedir?
Vertigoyu yani denge probleminin çözülmesi amacıyla uygulanan tedaviler vertigo tedavisi olarak adlandırılmaktadır. Tek bir tedavi yöntemi olmadığından ve her vertigo hastası özel bir süreç doğurduğundan dolayı vertigo tedavisi ciddi uzmanlık istemektedir. Egzersizler, beslenme alışkanlıkları, ilaçlar ve cerrahi müdahale başlıca vertigo tedavisi yöntemleridir.
Vertigo Tedavisi Nasıl Olur?
Vertigoda tedavi, tedaviyi gerektirecek kadar dengesizlik problemi yaratan sorunun tespitiyle başlar. Soruna göre birkaç farklı tedavi seçeneğinden birisi seçilerek uygulamaya geçilir:
- Eğer enfeksiyonlardan kaynaklanan bir vertigo var ise üç haftalık antibiyotik tedavisine başlanır.
- Bazı hastalıkların varlığı durumunda özel diyetler uygulanması ile vertigo ortadan kalkabilir.
- Bazı vertigo hastalarına tedavi uygulanması gerekmez. Bu hastalarda vertigo birkaç hafta içinde kendiliğinden ortadan kalkar. Bu hastalar özel egzersizleri yapmalıdır.
-
Eğer geçmeyen enfeksiyon ya da fiziki bir sorundan kaynaklanan vertigo var ise cerrahi müdahale gerekir.
Vertigo Tedavisi İçin Hangi Bölüme Başvurulmalıdır?
Vertigoyu ortaya çıkaran sebepler çok basit olabileceği gibi bir o kadar da karmaşık olabilmektedir. Bir iç kulak problemi olarak bilinmesinden dolayı ilk başvuru kulak, burun ve boğaz polikliniğine yapılmalıdır. Buradaki ilk incelemenin ardından eğer kulak kaynaklı bir sorun varsa doğrudan KBB polikliniğinde; eğer beyin kaynaklı bir problem var ise de nöroloji kliniğinde tedavi gerçekleştirilecektir.
Vertigo Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Vertigonun ilaçlı tedavisi yaklaşık üç hafta sürer. Geniş spektrumlu antibiyotikler verilerek enfeksiyonun baskı altına alınması sağlanır. Eğer ilaçsız, sadece egzersizlerle yürütülen bir tedavi varsa yaklaşık bir ay sürmektedir. Cerrahi işlem, hastalığın niteliğine göre değişmekle birlikte genelde iki – altı hafta arasında iyileşme süresine sahiptir.
Vertigo Tedavisini Kim Yapar?
KBB polikliniğinde teşhis yapıldıktan sonra tedaviyi hangi polikliniğin yapılacağına karar verilir. Kulak içi bir problemden kaynaklanan vertigo söz konusu ise KBB uzmanları; beyinden kaynaklanan bir sorun varsa nöroloji uzmanları; cerrahi bir işlem gerekiyorsa genel cerrahi uzmanları tedaviyi gerçekleştirmektedir.