Beyin Pili Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 4 - 8 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 5 - 10 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 30 - 45 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Beyin Pili Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
- Zor Bir Ameliyat mıdır?
- Ağrılı Bir Ameliyat mıdır? Ağrıları Ne Zaman Geçer?
- Ameliyat Herkeste Aynı Sonucu Verir mi?
- En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mıdır?
- Ameliyat Sonrasında Ek Tedavi Gerekir mi?
- Ameliyat ile Tam İyileşme Mümkün müdür?
- İyileşme Süresi Ne Kadardır?
- SGK Beyin Pili Ameliyatını Karşılar mı?
- Özel Hastanede mi Devlet Hastanesinde mi Ameliyat Olmalıyım?
- Diğer Sağlık Sorunları Ameliyat İçin Engel Teşkil Eder mi?
- Beyin Pili Ameliyatı Fiyatları Neye Göre Belirlenmektedir?
- Beyin Pili Mesleki Hayatımı Nasıl Etkiler?
- Beyin Piline Sahip Hastalar Güvenlik Noktalarından Geçerken Problem Yaşar mı?
- Beyin Pilinin de Bir Ömrü Var mıdır?
- Beyin Pili Ameliyatı Ne Kadar (Kaç Saat) sürer?
- Beyin Pili Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Beyin Pili Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler?
- Beyin Pili Ameliyatını Devlet Karşılıyor Mu?
- Beyin Pili Ameliyatını Hangi Doktorlar Yapar?
- Beyin Pili Ameliyatı Fiyatı (Ücreti) Ne Kadar?
- Beyin Pili Ameliyatında Yaş Sınırı Var Mı?
Tıp camiası da günden güne ilerlemekte olan teknoloji ile birlikte yenilenmekte ve genişlemekte. Beyin pili ameliyatı da tıbbi teknolojide gelinen son noktalardan birisidir. Bu yazıda da beyin pili ameliyatı ile ilgili bilgilerden, ameliyat öncesi ve sonrası gibi süreçlerden bahsediliyor. Bu yazı ile beyin pili ameliyatı ile ilgili detaylı bir bilgiye ulaşmanız mümkün.
Beyin Pili Ameliyatı Hakkında
Beyin pili ameliyatı, yukarıda da bahsedildiği gibi gelişen teknoloji ile gerçekleştirilmesi mümkün hale gelen büyük ve etkili bir ameliyattır. Beyin pili ameliyatı çoğunlukla Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan alternatif bir yöntemdir. İlaç tedavisinin yeterli olmadığı yerde devreye giren beyin pili, son yıllarda parkinson için kullanılan etkin bir tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor. Hareket merkezinin normal çalışabilmesi için beyin içerisine yerleştirilen elektrotlar beyin pili olarak adlandırılmaktadır. Bu elektrotların yerleştirilmesi ve her hastaya göre farklı şekilde olan ayarlarının yapılması ile tedavi gerçekleştirilir. Bu şekilde hastanın genel hareket kabiliyetinde oldukça iyi yönde düzelmeler gözlemlenebilmektedir.
Beyin Pili Kullanımının Amacı
Beyin pili, parkinson hastalığının tedavisi amacı ile kullanılan cerrahi bir tedavi yöntemidir. Tedavi için öncelikli başvurulan bir yöntem değildir. Ancak ilaç tedavisine cevap vermeyen ve ilaç tedavisinden gerekli yararı göremeyen uygun hastalar için tercih edilebilmekte.
Kimler İçin Uygundur?
Bu ameliyatın gerçekleştirilebilmesi için de hastalarda aranan bazı şartlar ya da uygunluk durumları olabilmektedir. Bunların bazılarından aşağıdaki başlıklar altında bahsedilmiştir.
Parkinson
Beyin pili ameliyatının esas amacı parkinson hastalarının iyileştirilebilmesidir. Ancak her parkinson hastasına da beyin pili takılması gerekmektedir diye bir durum söz konusu olamaz. Bu durumun da kendi içerisinde şartları bulunmaktadır. Parkinson hastalarının da öncelikle ilaç tedavisi uygulamış olması gerekmektedir. İlaç tedavisinden gerekli yararı göremeyen, ilaçların yan etkileri nedeni ile sosyal yaşantısında problemler yaşayan ya da ilaçların artık tedavi için yeterli olmadığı yani ilaçla tedaviye cevap alınamadığı durumlarda beyin pili takılması durumu meydana gelmektedir. Parkinson hastalarının da beyin pili ameliyatı olabilmesi için bu şartlara uygun olması gerekir.
Diğer Şartlar ve Sebepler
Beyin pili ameliyatı çoğunlukla ileri derecede parkinson hastalarının tedavisinde kullanılsa da yalnızca parkinsonun tedavisinde karşımıza çıkmaz. Parkinson hastalığı dışında, hasta eğer ileri derecede hareket bozukluğu yaşıyorsa, kaslarında mütemadiyen seğirmeler ve kasılmalar meydana geliyorsa ve bunların ilaçlar ile tedavisi gerçekleştirilemezse yine bu durumlarda da beyin pili takılması söz konusu olabilir. Ancak yine de en sık kullanıldığı alan parkinson tedavisidir.
Kimler Beyin Pili Ameliyatı Olamaz?
Her ne kadar hastalığının durumu beyin pili takılmasını gerektirse de yine bazı durumlarda hastalara beyin pili ameliyatı yapılması mümkün olmaz. Bu durumlardan bazılarını da şu şekilde sıralamak mümkündür; Hastanın yaşı ameliyat için oldukça önemlidir. 75 yaşın üzerindeki hastalarda beyin pili ameliyatı tehlikeli olabilir. Takılan elektrot nedeni ile hastada kanama ya da daha farklı riskler ve komplikasyonlar meydana gelebilir. Parkinson hastalığının yanı sıra hastada tansiyon, şeker ve kalp rahatsızlığı gibi hastalıklar mevcutsa bu durumda da ameliyat yapılması mümkün olmaz. Özellikle de tansiyon ile şeker kontrol edilemeyen düzeyde ise ameliyat yapılamaz. Orta veya yüksek derecede hafıza kaybı durumlarında da ameliyat yapılması mümkün değildir. Ayrıca parkinson hastası olan bir kişi, ilaç tedavisi ile yaşam kalitesini koruyabiliyor ise beyin pili bir tercih olmaktan çıkar. Bu nedenle ilaç tedavisinin etkili olduğu durumlarda da ameliyat yapılmaz demek mümkündür.
Beyin Pili Ameliyatı Nasıl Gerçekleştirilir?
Ameliyat öncesinde tamamlanan tetkikler ile hastaya ait bir beyin haritası çıkarılmaktadır. Ardından çekilen MR’a göre hastanın beyninde elektrotların yerleştirilmesi gereken bölgeler belirlenir. Ameliyatın ilk aşamasında hasta uyanıktır. Yalnızca kafa bölgesine, bölgesel anestezi uygulanır ve herhangi bir acı ya da ağrı hissetmemesi sağlanır. Hastanın kafasına açılan ufak bir delik ile teorik olarak belirlenen hedefe yerleştirilen elektrotlar ayarları yapılarak muayene edilir. Bunun ardından da hasta anestezi uzmanı tarafından uyutulacaktır. Çünkü bu aşamada elektrotlara güç kaynağı sağlayacak olan pillerin deri altına yerleştirilmesi gerekmektedir. Ameliyatın bu aşamasında da hasta genel anestezi altında olacaktır. Kısacası ameliyatın ilk aşamasında hasta uyanıktır ve karşılıklı sohbet havasında hastanın tepkileri gözlemlenir. İnce ayarlar gerçekleştirildikten sonra ise hasta uyutulur ve güç kaynakları deri altına yerleştirilir.
Beyin Pilinin Avantajları Nelerdir?
Beyin pili ameliyatının, tedavi yöntemi olarak tercih edilmesinin avantajlarının en başında ayarlanabilir ve kontrol edilebilir bir yöntem olmasıdır. Beyin pilinin ayarları hastaya göre yapılmakta ve kontrol edilebilmektedir. Gereken ayarlar değiştirilebilir ve yönetilebilir. Örneğin, herhangi bir problem yaşanır ve bir yan etki ile karşılaşırsa pilin ayarlarında değişikliğe gidilebiliyor. Yahut hasta pilden memnun değilse kapatılabilir ve ayrıca istemezse pilin çıkarılması da mümkündür.
Ameliyat Ne Kadar Sürer?
Beyin pili ameliyatı, beyin ameliyatları arasındaki en az riski ve tehlikesi olan ameliyat olsa da ameliyat süresi her halükârda uzundur. Her hastanın beyin yapısı ve bu nedenle de çıkarılan beyin haritası farklıdır. Bu nedenle ameliyat süresi her hastaya göre değişebiliyor. Ancak ameliyatın uzunluğu için ortalama bir süre vermek gerekirse 3 ila 5 saat arasında değiştiğini söyleyebiliriz.
Ameliyatın Yapılacağı Hastane Şartları
Öncelikle ameliyatı gerçekleştirebilecek uzman hekim, deneyimli bir ekip, gerektiği yerde devreye girebilmesi için anestezi uzmanı ve psikiyatristin hastane bünyesinde bulunması şarttır. Ardından ameliyat esnasında kullanılması gereken tüm araç – gereç ve cihazların da eksiksiz bir şekilde bulundurulması gerekmektedir. Eğer ameliyat özel bir hastanede gerçekleştiriliyorsa, hastanenin de T.C yasalarına uygun bir şekilde varlığını sürdürdüğünden emin olunması şarttır. Gerekli araştırmalar ve görüşmeler yapılmadan hastane tercihi yapılmamalıdır. En doğru ve en başarılı sonucu alabilmek için bu önemli bir husustur.
Ameliyatta Kullanılan Cihazlar
Öncelikle beynin yapısını belirleyip, elektrotların yerleştirileceği bölgelerin saptanması için bir beyin haritası hazırlanması gerekmektedir. Bunun için de MR cihazı ve diğer görüntüleme tetkikleri için gerekli cihazlar kullanılır. Ameliyat öncesi tetkikler için kullanılan cihazların ardından, ameliyat günü hastanın kafasına takılarak beynin koordinatlarına ulaşılmasını sağlayan bir çember vardır. Bu çember veya çerçeveye de frame adı verilir ve ameliyat için gereken cihazlardan biridir. Ameliyat için gerekli diğer cihazlarsa elektrotlar ve pillerdir. Bunlar dışında sadece ameliyat için gerekli araç – gereç ve görüntüleme için monitörler kullanılmaktadır.
Beyin Pili Ameliyatı Öncesi
Beyin pili ameliyatı öncesindeki evrede, ilk olarak yapılması gereken bazı testler ve tetkikler olduğu gibi bu testler ve tetkiklerin ardından da hasta ile görüşerek uzlaşmak ve ameliyat kararını kesinleştirmek gerekmektedir. Sonrasında da planlamalar yapılır ve doktor ile hasta ameliyat hazırlıklarına başlar. Ameliyat öncesinde yapılması gereken bu işlemler ve diğer hususlar aşağıda daha detaylı anlatılmıştır.
Testler ve Tetkikler
Hastanın ameliyat öncesindeki genel sağlık durumunun kontrolü ve ameliyata uygunluğunun belirlenmesi açısından yapılması gereken bazı testler ve tetkikler olacaktır. Ayrıca beyin yapısının belirlenmesi ve haritanın çıkarılması için de bu tetkiklerin yapılması önemlidir. Yapılması gereken bu tetkikler aşağıda bahsedildiği gibidir.
MR
Hastanın, ameliyat öncesinde beyin MR’ının çekilmesi önem arz eder. Çekilen bu MR ile alınan görüntüler diğer görüntüleme tetkikleri ile birleştirilerek beyin yapısını ve koordinatları belirlemede önemli rol oynamaktadır.
Beyin Tomografisi
Beyin tomografisinin çekilmesi de en az MR kadar önemlidir. Beyin tomografisinden alınan görüntülerle MR görüntüleri birleştirilerek koordinatlar belirlenir. Yani yapılması gereken bir diğer görüntüleme testi MR ile birlikte beyin tomografisinin de çekilmesidir.
Psikiyatri ile Görüşme
Her hasta için gerekli olmasa da ameliyat düşüncesinden etkilenen ve ruhsal anlamda problemler yaşayan hastalar için gerektiğinde psikiyatrlar devreye girmektedir. Bu görüşmelerle hastanın ruhsal anlamda rahatlatılması amaçlanmaktadır.
Anesteziye Uygunluk
En önemli bir diğer tetkik ise anesteziye uygunluğun test edilmesidir. Bunun için bazı ek tetkikler de gerekmektedir (solunum testi vb.). Hastanın anesteziyi kaldıramayacağı ya da herhangi başka bir reaksiyon göstermesi gibi durumlar ortaya çıkarsa ameliyat gerçekleştirilemeyebilir. Riskler artar.
Kan Testi
Kan testi, hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi edinmek, kan sayımını gerçekleştirmek ve hormon durumlarını kontrol etmek amacı ile yapılan genel ve rutin bir testtir. Hemen hemen tüm ameliyatlar öncesinde kan testi yapılması gerekmektedir. Özellikle anesteziye uygunluk için de önemli bir test olan kan testi sonuçlarına göre hastanın genel sağlık durumunun ameliyata elverişli olup olmadığı kontrol edilir.
İdrar Testi
İdrar testi de tıpkı kan testi gibi hastanın genel sağlık durumunun belirlenmesi ve kan testinden ayrı olarak böbrek fonksiyonlarının kontrolü için yapılan rutin bir tetkiktir. Burada da yine anesteziye uygunluk için önemli veriler elde edilir.
Diğer Testler
Bu rutin testler ve ameliyata özel bazı tetkikler dışında hastada görülen ve kontrol edilmesi gereken başka bir durum var ise farklı tetkikler de istenebilir. Bu duruma muayene ve tetkikler ardından doktor karar verecektir.
Hastanın Hikayesi
Tetkikler ve testler dışında önem arz eden bir diğer durum ise hastanın tıbbi geçmişi ve hastalık öyküsü hakkında bilgi alınmasıdır. Doktor, hastası ile görüşerek hastalığının meydana geliş şeklini ve şikayetlerini dinlemelidir. Hastanın, tedavi için kullandığı ilaçlar ve aldığı tedaviler de bu açıdan oldukça önemlidir. Tüm bu bilgiler doktorun da ameliyata karar verme aşamasında daha kesin bir yol izlemesini sağlayacaktır.
Risk Analizi
Tüm tetkikler ve testler halledildiğinde hasta ile görüşme esnasında hastaya ameliyatın yol açabileceği tüm problemler, meydana gelebilecek tüm riskler ve komplikasyonlar anlatılır. Hasta bu konuda bilgilendirilmek zorundadır.
Hasta ile Görüşme ve Mutabakat
Tüm bu aşamaların ardından doktor hasta ile son bir görüşme yaparak ameliyat ile ilgili mutabakata varır. Tüm riskler ve avantajlar hastaya anlatılır. Hasta ameliyat olmaya karar verirse durum kesinleşir. Kesinleştirilen ameliyat için bu aşamadan sonra planlama aşamasına geçilir.
Ameliyata Karar Verme ve Planlama
Hasta ile gereken görüşmeler yapılıp, tetkik ve testleri tamamlandıktan sonra hasta için ameliyata engel teşkil edecek herhangi bir durum söz konusu değilse ameliyat kararı alınır. Bu karar sonrasında doktor ve hasta için en uygun ameliyat tarihi seçilir ve planlamaları yapılır. Hastanın ne zaman hastaneye yatacağı, saat kaçta ameliyata alınacağı ya da ameliyatın yaklaşık kaç saat süreceği gibi planlamalar bu aşamada yapılmaktadır.
Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması
Hasta, başka hastalıkların tedavisi için de dahil olmak üzere kullanmakta olduğu tüm ilaçları doktoru ile paylaşmalıdır. Doktor, hastadan ameliyat öncesinde kullanmakta olduğu bazı ilaçları belirli bir süre önce bırakmasını isteyebilir. Özellikle aspirin, antibiyotik veya kan sulandırıcı ilaçlar bunlara örnek gösterilebilir.
Ameliyat Hazırlığı
Tüm bu aşamaların atlatılmasının ardından geriye sadece doktorun ve özellikle hastanın ameliyata hazırlığı kalır. Hastanın hem fiziksel hem de ruhsal açıdan kendini ameliyat için hazırlaması gerekir. Bunun için bir psikiyatristten yardım alması da mümkündür. Ayrıca beslenmesine ve egzersizlerine de özen göstermeli, ameliyat öncesinde kullanması gereken ilaçları aksatmamalıdır.
Beyin Pili Ameliyatı Sonrası
Her ameliyat sonrasında olduğu gibi beyin pili ameliyatından sonra da hastanın dikkat etmesi gereken bazı hususlar ve karşı karşıya kalabileceği bazı riskler ve ya komplikasyonlar olabilmektedir. Hastanın bu konular özenli ve dikkatli olması önemlidir. Bu konulardan detaylı bir şekilde aşağıda bahsedilmiştir.
Ameliyat Günü
Ameliyat günü, hastanın hastane bünyesinde geçireceği ilk gündür. Bu ilk günde de hastanın dikkat etmesi gereken bazı hususlar vardır. Bu hususlardan detaylı şekilde aşağıda bahsedilmiştir.
Ağrı
Ameliyatın etkisiyle baş bölgesinde ağrılar hissedilebilir. Bu ağrıların olması ilk gün oldukça normaldir. Geçici bir etkidir. Doktorun ameliyat sonrasında vermiş olduğu ilaçlar ile ağrı en aza indirilebilir. Ağrılar anormal derecede şiddetli ise ya da ilaç kullanımı ağrıların azalmasını sağlamıyorsa derhal doktor ile görüşülmelidir.
Baş Dönmesi
Yine ameliyat etkisi ile baş dönmesi ya da baş dönmesi ile birlikte göz kararması gibi etkiler görülmesi oldukça normaldir. Ancak baş dönmeleri artıyor; bayılma hissi, halsizlik gibi durumlar meydana getiriyorsa doktor ile görüşülmesi gerekmektedir.
Ayağa Kalkma
Hastanın ameliyat günü derhal ya da ilk gün sonunda ayağa kalkması mümkün değildir. Hasta ilk gün duruma göre yoğun bakıma bile alınabilir. Hasta iyileşme gösterdiğinde odaya alındıktan sonra kısa yürüyüşlere başlayabilir.
İlaç Kullanımı
Hasta, ameliyat günü hastanede gözetim altında olacağı için ilaçları da hastane tarafından temin edilip hastaya verilmektedir. Ayrıca ameliyat günü hastanın yanında refakatçisi olması da doktor tarafından hastaya verilen reçetenin temini için gerekli olabilir.
Pansuman – Kontrol
Hasta gözetim altında iken pansuman ve kontrolü günlük, hemşireler ve doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Pansuman her gün yapılmasa da genel kontroller (tansiyon, nabız vb.) her gün nöbetçi doktor tarafından yapılmaktadır.
Gözetim Süresi
Ameliyat sonrası önlem amacı ile ilk gün ve gece hasta yoğun bakım ünitesine alınabilir. Buradan çıkarıldıktan sonra da 3 ila 5 gün arasında gözetim altında tutulur. Ardından hastanın durumuna da bakılarak taburcu işlemleri gerçekleştirilebilir. Buna da doktor yapmış olduğu kontroller doğrultusunda karar verecektir.
Yan Etkiler, Riskler ve Komplikasyonlar
Beyin pili ameliyatı her ne kadar beyin ameliyatları içerisindeki en kolay ve en riski az ameliyat olsa da her cerrahi işlemde olduğu kadar bu ameliyatta da karşılaşılabilecek bazı riskler ve komplikasyonlar mevcuttur. Cerrahi herhangi bir girişim için tamamen risksizdir demek asla mümkün değildir. Ameliyat sonrasında hastanın karşılaşabileceği bu riskler, yan etkiler ve komplikasyonlardan da aşağıda daha detaylı bir şekilde bahsedilmiştir.
Kanama
Kanama, beyin pili ameliyatı sonrasında görülebilen en nadir komplikasyondur. Genellikle bu kanama beyin kanaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak çok nadiren görüldüğünden her hastanın karşılaşabildiği bir komplikasyon demek de mümkün olmaz.
Enfeksiyon
Her cerrahi girişimin enfeksiyon meydana getirmesi riski mevcuttur. Bu nedenle beyin pili ameliyatı için de bu geçerlidir. Hasta gereken dikkat ve özeni göstermez, ilaçlarını, pansumanı ve kontrollerini aksatırsa bu risk artar. Ancak bazen farklı sebepler de enfeksiyon oluşumunu tetikleyebilir. Bunlar da genellikle çevresel faktörler veya hijyen eksikliği olarak karşımıza çıkar.
Damar Tıkanıklığı
Damar tıkanıklığı da beyin ameliyatları sonrasında sıklıkla olmasa da görülebilen bir etkidir. Ancak beyin pili ameliyatı olan her hastanın karşılaşması mümkün olmayan bir komplikasyondur. Damar tıkanıklığı, beyin pili ameliyatı sonrası kanamadan sonra en nadir görülen etkidir.
Görmede Bozukluk
Görmede bozukluk meydana gelmesi de yine beyin ameliyatları sonrasında nadiren de olsa karşılaşılabilen bir yan etkidir. Ancak beyin pili ameliyatında bu durum ancak sinir hasarı gibi durumlarda ortaya çıkar. Bu da oldukça düşük bir ihtimaldir.
Depresyon
Beyin pili ameliyatı sonrasında, birçok hastada depresyon veya motivasyon eksikliği gibi psikolojik yan etkiler gözlemlenebilmektedir. Böyle durumlarda da devreye psikiyatri girmektedir. Etkilendiği düşünülen hastalar ile görüşülmeli, gerekirse hasta ilaç kullanmalıdır.
Denge Kaybı
Denge kaybı da beyin pili ameliyatı sonrasında görülebilen bir yan etkidir. Ancak kalıcı ya da uzun dönemli bir problem olmadığı için bir süre sonra kaybolacaktır. Eğer denge kaybı aşırı derecede hissedilir şekilde ise ve düzelmiyorsa doktor ile görüşülmesi en doğru çözüm olur.
Baş Dönmesi ve Baş Ağrısı
Beyin ameliyatlarından sonra en sık karşılaşılan yan etkilerden ikisi baş dönmesi ve buna bağlı yaşanan baş ağrılarıdır. Beyin pili ameliyatından sonra da bu durum oldukça sık görülebilmektedir. Eğer baş dönmesi denge kaybına yol açacak kadar fazla ise ya da günden güne daha iyi bir hale gelmiyor ise bu durum için doktora başvurulması gerekir.
His Kaybı
His kaybı da beyin ameliyatlarında oluşabilecek başka bir komplikasyon çeşididir. Ancak beyin pili ameliyatında his kaybı çok az rastlanan bir durumdur. Ancak hasar gören sinirler olur ise his kaybı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Böyle bir şey hissediliyorsa derhal doktor ile görüşülmesi en doğrusu olacaktır.
Sinir Hasarı
Sinir hasarı, çok nadir görülen ciddi bir komplikasyondur. Birçok farklı yan etkiye neden olabilir. Bunlardan bazılarından da yukarıda bahsedilmiştir. Eğer anormal şekilde his kaybı, denge bozukluğu ya da görme problemleri yaşanıyorsa sinir hasarı oluşmuş olabilir. Bu nedenle de doktora başvurulması gerekecektir.
Diğer Problemler
Yukarıda saymış olduğumuz yan etkilerin ve komplikasyonların çoğu ciddi durumlardır. Bunlarında ortaya çıkma oranı neredeyse %2 ila %3’tür. Bunlar dışında da yine sık görülmeyen ancak rastlanma olasılığı olan komplikasyonlar meydana gelebilir. Bunlardan biri de elektrotlarda kayma ya da pil ayarlarında bozulma gibi problemlerdir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Hastanın, sağlıklı bir iyileşme süreci geçirebilmesi ve geçirmiş olduğu ameliyattan en verimli sonucu alabilmesi için dikkat etmesi gereken bazı hususlar olacaktır. Bu hususlar iyileşme sürecine de iyi yönde etki edecektir. Süreci hızlandıracak ve hastayı ameliyat sonrasında daha sağlıklı bir sonuca ulaştıracaktır. Bu hususların bazılarından aşağıda daha detaylı bahsedilmiştir.
Doktor Kontrolleri
Hastanın iyileşme sürecinin doğru seyri için doktor kontrolleri oldukça büyük bir önem taşır. Hasta en az 7 ila 10 gün aralıklarla doktor kontrollerine gelmeli ve bunu aksatmamaya özen göstermelidir. Beyin ameliyatları ciddi ameliyatlar olduğundan doktor kontrolleri de bu noktada oldukça önemli bir yere sahiptir. Ters giden herhangi bir durumun doktor tarafından tespiti onu daha hızlı ve erken şekilde kontrol altına almayı sağlayabilir. Bazen hastanın fark edemediği etkiler veya komplikasyonlar doktor tarafından teşhis edilebilir ve önüne geçilebilir. Bu nedenle hasta hiçbir şekilde doktor kontrollerini aksatmamalı ve kontrol programına sadık kalmalıdır. Pil ayarlarının da güncel kalabilmesi için doktor kontrolleri büyük önem arz eder.
Spor Tercihleri
Ameliyat sonrasında hastanın doğru sporları tercih etmesi de oldukça önemlidir. Hasta özellikle de ameliyattan sonraki sürecin başlarında ağır spor ve egzersizlerden kaçınmalıdır. Ayrıca travmaya neden olabilecek ağır ve şiddetli sporlar da hastaya bu aşamada tavsiye edilmemektedir. Spor konusunda kendisini zorlamamalı ve bu konudaki doktor tavsiyelerinin dışına çıkmamalıdır. Ayrıca hastalardan beyin pili nedeni ile araç kullanmamaları da istenmektedir.
Farklı Tedaviler Esnasında Hekimi Bilgilendirmek
Özellikle bazı testler ve tetkikler (genellikle radyasyon içerikli tetkikler) yapılması gerekiyorsa hekimin hastanın beyin pili olduğunu bilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde daha farklı komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle hasta farklı tedaviler esnasında hekimini beyin pilinin bulunduğu konusunda bilgilendirmelidir.
Beslenme
Sağlıklı ve düzenli beslenme sadece ameliyat olan hastalarda değil herkes de önem arz eden bir husustur. Ancak belli cerrahi girişimler sonrasında beslenmeyi sağlıklı ve düzenli bir hale getirmek çok daha önemlidir. Beslenme rutini en sağlıklı şekilde düzenlenmeli ve bu programlara uyulmalıdır.
Motivasyon
Beyin pili ameliyatı sonrasında hastaların yeni yaşam kalitelerine ayak uydurması ve pile alışması gibi hususlar biraz zaman alabilir. Zaten hastaların bu nedenle depresif olabildiğinden de bahsetmiştik. Bu nedenle yakın çevresinin ve doktorlarının hastaya gerekli derece de motivasyon sağlayacak aktiviteler yaptırması önemli. Hastanın motivasyonunu düşürecek hareket ve söylemlerden de kaçınılmalıdır.
Yürüyüş
Ameliyat sonrasında hastanın titremeleri ve kasılmaları yok denecek kadar az bir seviyeye ineceğinden yürüyüşler yapması da önemli bir husus. Bu yürüyüşler hem hastayı iyileşme sürecinde destekleyecek hem de yeni duruma alışmasına yardımcı olacaktır. Yürüyüşler, motivasyon açısından da oldukça önemlidir.
Sağlık Kontrolleri
Hastanın genel olarak sağlık kontrollerini aksatmaması da dikkat edilmesi gereken bir başka husustur. Bu pil için önemli olduğu kadar hastanın yaşam kalitesini düşürmemesi açısından da gereklidir.
İş Hayatı
Hastalığı dolayısı ile iş hayatındaki performansında düşüş yaşayan hastalar genellikle ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecini de atlattıktan sonra artık daha verimli bir çalışma hayatına adım atar. Ameliyattan sonra şikayetler azalacağından performans artacaktır. Ancak yine de hastanın dikkat etmesi ve kendisini çok fazla yoracak işlerden kaçınması önem arz eder.
Cinsel İlişki
Hastanın iyileşme sürecinde dikkat etmesi gereken bir diğer husus ise cinsel ilişkidir. İyileşme sürecinin başlarında tamamen cinsel ilişkiden uzak durması gereken hasta belli bir süre sonra cinsel aktivitelerine devam etse de kendisini çok yormamalıdır.
İlaç Kullanımı
İlaç kullanımı, her ameliyat sonrasında olduğu gibi beyin pili ameliyatı sonrasında da dikkat edilmesi önemli bir durumdur. Hasta ameliyat sonrasında kullanması için doktoru tarafından kendisine verilen ilaçlarını belirlenen şekilde ve belirtilen süre boyunca aksatmadan kullanmalıdır. İlaç kullanımı, iyileşme sürecini de olumlu etkiler ve hızlandırır. Bu nedenle hasta asla ilaç kullanımını aksatmamalı veya doktoru söylemeden ilaçlarını kullanmayı bırakmamalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Her ameliyatta olduğu gibi beyin pili ameliyatı hakkında da hastaların ve ya hasta yakınlarının merak ettiği, araştırdığı veya sıklıkla sorduğu bazı sorular olabilmektedir. Bahsi geçen bu sorulardan bazıları ise aşağıda bahsedildiği gibidir.
Beyin Pili Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Beyin pili ameliyatı çeşitli ilaçlar kullandığı halde verim alamayan ya da başlarda tedavi konusunda verim aldığı ilaçlardan bir süre sonra herhangi bir fayda görmeyen, yaş veya sağlık durumu da ameliyata elverişli olan parkinson hastalarının tedavisinde kullanılan cerrahi bir yöntemdir. Parkinson hastalığı dışında kas gerilmeleri ya da seğirmeleri yaşayan, distoni gibi rahatsızlıkları olan ve bunlar nedeniyle yüksek dozda ilaç kullanan hastalar da beyin pili ameliyatı olmaya aday olabilirler. Gerekli araştırmalar yapıldıktan sonra hastanın ameliyata uygun olup olmadığına karar verilir.
Zor Bir Ameliyat mıdır?
Elbette ki beyin içerisinde veya beyin ile ilgili yapılan her işlem zor bir işlemdir. Ancak zaten bu ameliyatın yapılması gereken evre hasta için de yaşam kalitesinin düştüğü, oldukça zorlandığı bir evredir. Ayrıca beyin pili ameliyatı beyin ameliyatları içerisindeki en risksiz ameliyatlardan birisi olarak karşımıza çıkmaktadır.
Ağrılı Bir Ameliyat mıdır? Ağrıları Ne Zaman Geçer?
Ameliyatın ilk yarısı bölgesel, ikinci yarısı da genel anestezi altında gerçekleştirildiğinden hasta ameliyat esnasında herhangi bir ağrı veya acı hissetmez. Ancak genel anestezinin etkisi geçtikten ve hasta uyandıktan sonra belli ağrılar duyabilir. Bu ağrılar da geçicidir. Doktorun hastaya vermiş olduğu ağrı kesici ilaçlar ile bu ağrılar en aza indirilebilir. Burada da ilaçları düzenli kullanmak önemlidir.
Ameliyat Herkeste Aynı Sonucu Verir mi?
Beyin pili ameliyatı amacı itibari ile herkeste aynı sonucu vermesine odaklı yapılan bir ameliyattır. Çünkü genellikle artık ilaçların fayda etmediği ileri seviyede parkinson hastalığına yakalanmış olan hastaların tedavisinde kullanılmaktadır. Yani amaç kasların ve reflekslerin gerektiği gibi çalışmasını sağlayabilmektir. Herkeste olumlu sonuç alınabilmesi için ise yerleştirilen pilin gerekli ayarları yapılmaktadır. Sonuç kişiden kişiye değişmese de bazen ameliyat da yeterli olmayabilmekte ya da hasta pilden memnun kalmayabilmektedir.
En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mıdır?
Elbette alanında diğer doktorlara nazaran daha deneyimli ve bilgili doktorlar olması olağan bir durumdur. Ancak bu gibi durumlarda bir veya birkaç doktor için en iyi doktor gibi tabirlerin kullanılması da yanlıştır. Alanında deneyim sahibi olan her doktor ameliyatın en iyi şekilde gerçekleştirilmesi ve sonuçlandırılması için yeterli bilgiye sahiptir. Bu nedenle bir doktorun diğerine göre daha tercih edilebilir özelliklere sahip olduğunu kabul edebiliriz ancak sırf bu nedenden ötürü de en iyisi olduğunu söyleyemeyiz.
Ameliyat Sonrasında Ek Tedavi Gerekir mi?
Ameliyat sonrasında eğer istenilen sonuç elde edilirse ve hasta da pil kullanımı ile ilgili bir problem yaşamıyor ise ek bir tedavi gerekmez. Yalnızca zaman içerisinde pilin ince ayarlarının yeniden yapılandırılması gerekebilir. Böyle durumlar da kontrollerde belli olur. Bunun için de doktor gerekli ayarlamaları yapacaktır.
Ameliyat ile Tam İyileşme Mümkün müdür?
Beyin pili ameliyatının asıl amacı parkinson hastalığını tedavi etmek yani titremeleri durdurmak olduğu için doğru şekilde gerçekleştirilen bir ameliyat sonrasında hastanın tam bir iyileşme yaşadığını söylemek mümkündür. Ancak bu tamamen pil kullanımına bağlıdır. Pil kapatıldığında ya da çıkartıldığında hasta eski haline dönecektir.
İyileşme Süresi Ne Kadardır?
Ameliyat sonrasındaki ilk gün, hasta öncelikle her ihtimale karşı yoğun bakım ünitesine alınır. Ardından normal odaya çıkarılan hasta 3 ila 5 gün arası gözlem altında tutulduktan sonra bir problem görülmediğine kanaat getirilirse tabur edilir. Yaklaşık 10 ila 14 gün arasında bir sürede de hastanın dikişleri alınır. Yani beyin pili ameliyatı sonrası hastanın iyileşme süresi ortalama olarak 1 ayı bulabilmektedir. Eğer hasta farklı problemler de yaşarsa (yan etkiler veya komplikasyonlar meydana gelirse) bu süre uzayabilir.
SGK Beyin Pili Ameliyatını Karşılar mı?
Burada önemli olan ameliyatın hangi hastanede yaptırıldığıdır. Özel hastanede yapılan beyin pili ameliyatının masraflarını devlet karşılamayabilmektedir. Ancak devlet hastanesinde gerçekleştirilen beyin pili ameliyatında bu durum farklıdır. Eğer ki hasta devlet hastanesinde olmak isterse tabi ki de SGK ameliyat masraflarını öder. Burada da tercih hastanın kendisine kalır.
Özel Hastanede mi Devlet Hastanesinde mi Ameliyat Olmalıyım?
Burada önemli husus hastanın, ameliyat olacağı hastaneden beklentileri ve istekleridir. Eğer hastanın durumu elverişli ise ve devlet hastanesine oranla daha ilgili bir bakım istiyorsa özel hastaneleri tercih edebilir. Ancak bunu karşılayamayacak olan hastalar için devlet hastaneleri daha uygun olacaktır. Bunun dışında bir fark olmaz. Ameliyatın birinde diğerinden daha iyi yapıldığı gibi bir iddiada bulunmak doğru olmayacaktır.
Diğer Sağlık Sorunları Ameliyat İçin Engel Teşkil Eder mi?
Ameliyat öncesinde yapılan bazı testler ve tetkikler vardır. Bunların bazılarının amacı da hastanın genel sağlık durumunun nasıl olduğunu belirlemek ve ameliyata engel teşkil edebilecek bir rahatsızlığı olup olmadığını anlamak amacıyla yapılmaktadır. Örneğin, kalp rahatsızlığı, şeker hastalığı ya da bunama gibi sorunları olan hastalara beyin pili takılması pek önerilmez.
Beyin Pili Ameliyatı Fiyatları Neye Göre Belirlenmektedir?
Ameliyat için özel hastaneler tercih edildiğinde belirli bir ücret de ödenmesi gerekmektedir. Bu ücretler de genellikle hastane şartlarına göre belirlenir. Bunlar hastanenin konumu, içerisindeki doktorların ve ekibin deneyim ve birikimi, fiyat politikası gibi etkenlerle değişebilmektedir. Ayrıca SGK karşılamadığı takdirde, pil ücreti de bunlara dahil edilebilir.
Beyin Pili Mesleki Hayatımı Nasıl Etkiler?
Beyin pili takılan bir parkinson hastası, eğer ameliyattan önce çalışıyor ise, ameliyattan önceki performansı ve sonraki performansı arasında oldukça büyük bir iyileşme olduğunu fark edecektir. Çalışmıyor ve ameliyattan sonra çalışmaya başlayacaksa da beyin pilinin mesleki hayatında ona büyük zorluklar yaşatmayacağını bilmelidir.
Beyin Piline Sahip Hastalar Güvenlik Noktalarından Geçerken Problem Yaşar mı?
Beyin pili de elbette bir cihaz olduğundan güvenlik noktalarından geçerken güvenlik dedektörleri uyarı verebilmektedir. Ancak her hastada bu beyin piline sahip olduğunu gösteren bir de sertifika veya kimlik benzeri bir belge olur. Bu belge ile güvenlik noktalarından da sorun yaşamadan geçebileceklerdir.
Beyin Pilinin de Bir Ömrü Var mıdır?
Elbette beyin pili de batarya ile çalışan bir cihaz olduğu için belirli bir ömre sahiptir. Bu süre yaklaşık olarak 5 yıl kadardır. Pilin bitmesi gibi bir durumda hastanın durumu kötüleşeceği için sık sık doktor kontrolleri yapılır. Pilin ömrünün azaldığı tespit edildiğinde de yaklaşık yarım saat süren bir ameliyat ile pil değiştirilir.
Beyin Pili Ameliyatı Ne Kadar (Kaç Saat) sürer?
Ameliyat süresi 4 saat ile 8 saat arası değişmektedir.
Beyin Pili Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Beyin pilleri adlarına aksi bir biçimde beyinde değil, göğüste veya karın bölgesinde yer alırlar. Beyin çekirdeklerine temas eden ve damar yolunu takip ederek pile bağlanan özel kablolar sürekli olarak pilden aldıkları enerjiyi beyin çekirdeklerine iletirler. Operasyon endoskopik yöntemler kullanılarak lokal anestezi altında icra edilir. Genelde iki saatlik bir operasyonla tüm tesisat vücut içerisine yerleştirilir.
Beyin Pili Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilecekler?
Beyin pili ameliyatlarından sonra dikkat edilmesi gereken pek bir husus bulunmaz. Yerleştirilme amacına yönelik olarak davranılması yeterlidir. Yani hangi hastalığın tedavisi amacıyla yerleştirilmişse, o hastalığın dayattığı yaşam tarzına uyulmalıdır. Operasyondan sonra doğru elektrik sinyalinin ayarlanabilmesi noktasında sabırlı olunması yeterlidir. Hastanede yatış süresinin tamamlanmasından hemen sonra sosyal yaşama sorunsuz olarak dönülebilir.
Beyin Pili Ameliyatını Devlet Karşılıyor Mu?
Beyin pili ameliyatları oldukça ciddi hastalıkların tedavisi amacıyla yerleştirilmektedir. Tedavi edilmediği takdirde çok daha olumsuz sonuçlar ortaya çıkarabilecek bu hastalıkların tedavisi için yapılan beyin pili ameliyatları SGK ödemesi kapsamındadır. Operasyon için hastane seçiminden önce ilgili kuruma SGK ile olan anlaşmaları sorulmalı, alınan bilgiye göre hareket edilmelidir.
Beyin Pili Ameliyatını Hangi Doktorlar Yapar?
Beyin konusunda uzman olan cerrahlar tarafından icra edilen operasyon tek bir cerrah tarafından değil, hastanın ihtiyaç duyduğu doktorların tamamı tarafından oluşturulan bir ekiple ameliyathaneye alınır. Operasyonun kontrolü beyin, omurilik ve sinir cerrahisi bölümündedir. Duruma göre aynı operasyonda birden fazla cerrah da bulunabilir.
Beyin Pili Ameliyatı Fiyatı (Ücreti) Ne Kadar?
Beyin bölgesine yapılan her müdahale gibi beyin pili ameliyatları da belirli miktarda risk barındırır. Operasyonu yapan doktorların kısıtlı sayıda olması, hastane koşullarının ekstrem altyapı gereksinimleri bulunması, kullanılan pillerin oldukça özel teknolojiler barındırması gibi unsurlardan dolayı uygulamanın fiyatına dair kesin bir bilgi vermek mümkün değildir. Operasyonu gerçekleştiren bir kuruma giderek muayene olunması ve oradan fiyat alınması daha faydalı olacaktır.
Beyin Pili Ameliyatında Yaş Sınırı Var Mı?
Beyin pili takılmasına sebep olan hastalıkların her yaş aralığında sık olarak görüldüğü için genel olarak yaş sınırının olmadığını söylemek mümkündür. Ancak düşük yaştaki hastalara operasyon gerçekleştirilmeden önce çok daha fazla tetkik uygulanmaktadır.