Kıl Dönmesi Ameliyatı
Anestezi Türü | : Lokal / Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 5 - 10 Dakika |
Hastanede Kalma Süresi | : 1 - 2 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 7 - 14 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Kıl Dönmesi Ameliyatı Hakkında
- Kıl Dönmesi Nedir?
- Kıl Dönmesi Neden Olur?
- Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Kimler Kıl Dönmesi Ameliyatı Olabilir? Ameliyat İçin Uygun muyum?
- Ameliyatı Yapan Ekip Kimlerden Oluşur?
- Ameliyatın Yapılacağı Hastane Şartları Nelerdir?
- Kıl Dönmesi Ameliyatı Fiyatları
- Kıl Dönmesi Ameliyatındaki Gelişmeler
- Sık Sorulan Sorular
- Kıl Dönmesi Ameliyatı Zor mudur?
- Ameliyat Ağrılı mı? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
- Ameliyat Ne Kadar Sürer?
- Ameliyat Sonrası Ne Zaman İşe Dönebilirim?
- İstirahat Rapor Verilir mi?
- Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?
- Dikişlerin Patlaması Halinde Ne Uygulanır?
- Kıl Dönmesi Tekrarlanır mı?
- Ameliyat Olanların Yorumlarını Dikkate Almalı mıyım?
- En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mı?
- SSK Kıl Dönmesi Ameliyatını Karşılar mı?
- Devlet Hastanesinde mi Özel Hastanede mi Ameliyat Olmalıyım?
- Herhangi Bir Hastalığın Var Olması Halinde Ameliyat Olabilir miyim?
- Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
- Ameliyat Ertelenebilir veya İptal Edilebilir mi?
- Kıl Dönmesi Ameliyatı Caiz mi?
- Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Sürede İyileşilir?
- Kıl Dönmesi Ameliyatı Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
- Kıl Dönmesi Ameliyatı Teşhisi Nasıl Konur?
- Kıl Dönmesi Ameliyatı İçin Hangi Doktor – Bölüme Gitmeliyim?
- Kıl Dönmesi Ameliyatından Kaç Gün Sonra Duş Alınmalıdır?
- Kıl Dönmesi Ameliyatının Başarı Oranı Nedir?
Bireyler arasında günümüzde en fazla yaşanılan hastalıklardan birisi de hiç şüphesiz kıl dönmesi ameliyatı olarak gösterilir. Vücutta yer alan tüylerin çeşitli reaksiyonlar ile karşı karşıya kalması sonrasın belli noktalarda kıl dönmesine yol açmakta ve hastayı ciddi problemler ile karşı karşıya bırakmaktadır. Her ne kadar kıl batması ile benzerlik gösterse de kıl dönmesi ameliyatı çok daha farklı sonuçlar vermekte ve tedavisi de ayın şekilde değişiklik göstermektedir.
Hemen hemen her bireyde görülme ihtimali bulunan ve en sık rastlanılan hastalıklar arasında yer alan kıl dönmesi, tedavi edilmemesi halinde bireyin normal yaşantısını olumsuz etkiler. Bu sebeple de mutlaka oluştuktan sonra tedavi sürecinin başlaması önerilir.
Kıl Dönmesi Ameliyatı Hakkında
Kıl dönmesi derinin alt kısmında meydana geldiği için mutlaka bazı cerrahi müdahaleler ile çıkartılması gerekir. Günümüzde her ne kadar çok fazla kıl dönmesi tedavisi bulunsa da genellikle bunlar arasında en fazla tercih edilenleri mikro sinüsektomi, bascom, sinüsotomi ve karidakis şeklindedir. Ayrıca bu yöntemlerin yanı sıra ameliyat şeklinde cerrahi müdahale yapılarak tedavi edilmesi de mümkün.
Kıl Dönmesi Nedir?
Tıp dilinde pilonidal sinüs, halk dilinde ise kıl dönmesi olarak bilinen hastalık, vücuttan atılan kılların makat bölgesinde yoğunlaşarak cilt altına nüfuz etmesi olarak da tanımlanabilir. Makat hastalıklarından bir tanesidir ve oturma sorunu ile birlikte şiddetli ağrılara da neden olabilmektedir. Erkeklerde çok daha sık rastlanan bu hastalık kadınlarda da görülebilen sorunlardan bir tanesidir. Apse şeklinde belirginleşen bölge kimi zaman kızarıklık kimi zaman ise morarma şeklinde kendini net bir şekilde belli etmektedir. Sinüsektomi müdahalesi ile birlikte bu sorundan kısa sürede kurtulmak ve daha sağlıklı bir hayata adım atmak mümkündür. Mikrosinüsektomi ise kesi oranının çok daha az olduğu müdahalelerden bir tanesidir ve cerrahlar tarafından çok daha fazla tercih edilmektedir.
Hastalığın tedavi yöntemlerinden bir tanesi de bascom ameliyatıdır ve eğer kıl dönmesi sorunu daha ileri bir seviyeye ulaşmışsa bascom ameliyatı tercih edilecektir. Vücudumuzdan dökülen kıllar, istemsiz bir şekilde deri altına nüfuz edebilir ve ameliyatı gerektiren durumlar söz konusu hale gelebilir. Bunun yanı sıra vücuttan tam olarak çıkamayan ve gelişimini tamamlamayan kılların deri altında kıvrılması da bu hastalığa neden olan durumlardan bir tanesidir.(Bu bilginin doğruluğu kesin değildir) Kuyruk sokumunda toplanan kıllar, kıl dönmesinin en önemli etkenlerinden bir tanesidir.
Hastalık, bireysel müdahaleler ile ortadan kaldırılamıyor ve tekrarlama riskini yok etmek adına ameliyat yani cerrahi müdahale gerektirir. Ameliyat sonrası vücudunuzda kesi izleri mümkün mertebe belirecek ve rahatsız edici bir görüntü oluşturacaktır ancak yeni dönem teknolojisi ve tıp dünyasındaki gelişmeler ile birlikte kesi izlerinin ortaya çıkmadığı ameliyatlar ve müdahaleler de gerçekleştirilebiliyor. Bu konuda uzman hekimler de ameliyat öncesi gerekli tüm bilgileri sizinle paylaşacak ve detayları en iyi şekilde aktaracaktır.
Kıl Dönmesi Neden Olur?
Makat bölgesi hastalıkları arasında yer alan ve tıp dilinde pilonidal sinüs ya da pilonidal kist olarak da karşılık bulan kıl dönmesi, apse şeklinde belirginleşerek rahatsız edici bir hal alıyor ve hastanın hem oturmasını hem de daha rahat hareket etmesini engelliyor. Kıl dönmesi, erkeklerde çok daha fazla görülen bir hastalıktır ve kadınlarda, erkeklere nazaran daha az rastlanan bir hastalık olarak karşılık buluyor. Hastalığın çok sayıda tedavi yöntemi var ve cerrahi müdahale ile birlikte kısa sürede hastalığı sonlandırmak da mümkündür. Bu yöntemlerden bir tanesi sinüsektomi ve kesi izlerinin daha az olduğu mikrosinüsektomi de yeni dönemde çok daha popüler hale gelen tedavi yöntemlerinden bir tanesidir.
Bascom ameliyatı da yine kıl dönmesi tedavi yöntemleri arasında yer almaktadır ve birçok cerrah hali hazırda bu yöntemi tercih etmektedir. Kıl dönmesi, kişisel bakımın yapılmaması nedeniyle kılların vücutta rahat bir şekilde hareket etmesi ile birlikte oluşabilir. Kıllar, bir süre sonra cilt altına nüfuz ederek yer edinir ve hastalık meydana gelir. Kuyruk sokumunda rastlanan bu sorun, kıl dönmesinin ileri seviyelere ulaşması ile birlikte çok daha rahatsız edici bir hal alıyor. Tekrarlama riski fazlasıyla yüksek bu yüzden kişisel bakıma ekstra dikkat etmek gerekiyor.
Hastalığın nedenlerinden bir diğeri ise aşırı kilolardır. Aşırı kilo sahibi olan hastaların bu sorun ile çok daha sık karşılaştığını da belirtmek gerekiyor. Bir diğer neden ise oturma pozisyonundaki rahatsızlık durumudur. Hareketsizlik de yine kıl dönmesine neden olan etkenlerden bir tanesi olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle ofis çalışanları ve çalışmalarını uzun süre oturarak yapan kimseler de bu hastalığın risk grubunda yer alan kimselerdir.
Kıl Dönmesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Bascom ve mikrosinüsektomi, kıl dönmesi hastalığında en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Sinüsektomi ameliyatı ile birlikte kesi oranı ve izleri çok daha azdır ve bununla birlikte hastanın gündelik hayata adapte olma süresi de çok daha kısa bir hal alıyor. Flap yönteminde kesiler 30 cm’ye kadar çıkabiliyor ancak mikrosinüsektomi ameliyatında bu oran fazlasıyla azalıyor. Müdahalelerdeki asıl amaç ilgili bölgeyi kesiler ile açarak kıl yumağını çıkartmak ve ilgili bölgeyi sorunsuz bir şekilde kapatmaktır. Pilonidal sinüs yani kıl dönmesi ameliyatlarındaki genel müdahale şekli budur. Makat hastalıkları arasında kendine yer bulan kıl dönmesi, apse ve ağrılar ile birlikte kendini daha net bir şekilde ortaya koyar.
Kıllar, her geçen gün cilt altında biraz daha ilerleyerek ağrıların artmasına neden olmaktadır. Ameliyat ile birlikte bu ağrılar son bulacak ve aynı gün iş hayatına da dönebileceksiniz. Kıl dönmesi ameliyatı olarak çok fazla alternatif karşınıza çıkıyor ve bu alternatiflerden en uygun olanı da cerrahlar belirleyecektir. Kıl dönmesinin cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi en sağlıklı tercihlerden bir tanesi olacaktır çünkü bu hastalığın kendiliğinden geçmesi neredeyse imkansız. Tekrarlama durumu elbette mümkündür bu yüzden ameliyat sonrası bazı konularda daha hassas davranmanız gerekiyor ve özellikle kişisel bakım bu bağlamda çok daha büyük önem taşıyor ve hastalar da bu konuda uyarılıyor.
Kimler Kıl Dönmesi Ameliyatı Olabilir? Ameliyat İçin Uygun muyum?
Kıl dönmesi her bireyde oluşabildiği gibi ameliyat da yine hemen hemen her birey tarafından tercih edilebilmektedir. Bu konuda ilk olarak doktor tarafından incelemeler yapılması ve ameliyatın ne şekilde yapılacağının belirlenmesi gerekir. Hastanın herhangi bir hastalığa ya da ameliyatta kullanılacak yöntemlere karşı olumsuz bir reaksiyonu yok ise ameliyat olabilmektedir. Genellikle ameliyat öncesinde yapılan testler ile hastanın ameliyata uygunluğu test edilerek, oluşabilecek sıkıntıların da önüne geçilir.
Ameliyatı Yapan Ekip Kimlerden Oluşur?
Bilindiği üzere kıl dönmesi vücudun birçok noktasında meydana gelebilen sorunlar arasında yer aldığı gibi bu durum ilgilenen doktorun bölümünü de belirlemektedir. Ancak genellikle kıl dönmesi gibi sorunlara cilt bölümü doktorlarına bakılır, operasyon da yine bu bölümün uzmanları tarafından gerçekleştirilir. Eğer başka bir bölümün doktoruna ihtiyaç duyulması halinde ise ameliyatta cilt doktorları dışında başka bölümün doktorları da ekip içerisinde yer alır.
Ameliyatın Yapılacağı Hastane Şartları Nelerdir?
Sadece kıl dönmesi ameliyatı olmamakla birlikte hastane gerçekleştirilecek her türlü tedavi ve cerrahi operasyonlar beraberinde birçok riski de getirir. Bu sebeple de ameliyat yapılacak hastanede mutlaka bazı şartların yerine getirilmesi ve ameliyata uygun ortamın hazırlanması gerekir. Ameliyatın yapılacağı hastanede bulunması gereken şartlar ise şu şekildedir;
- Mutlaka hastanenin uygulanacak olan tedavi yöntemlerine açık ve gerekli teknoloji ile ekipmana da sahip olması gerekir. Bu modern tıbbın hasta üzerinde kullanılması için önemlidir. Ayrıca ameliyatın başarı oranını da etkiler.
- Hastanenin hijyenik olması özellikle ameliyat sonrasında oluşabilecek risklerin ve komplikasyonların en aza indirgenmesini sağlar. Hijyen başta kıl dönmesi ameliyatı olmak üzere her tedavide önemlidir.
- Hastanede refakatçi kalınmasına gerek duyulması halinde mutlaka gerekli imkanların tanınmasına özen gösterilmelidir.
Ayrıca ameliyatı gerçekleştirecek doktorların tecrübesi ve başarı oranı da yine önemlidir.
Refakatçi Gerekir mi?
Genellikle kıl dönmesinde uygulanan yenilikçi yöntemler sayesinde hasta aynı gün içerisinde taburcu edilmekle birlikte uygulanacak olan yöntemin türü, hastanın durumu ve ameliyat sonrasında yaşanabilecek sıkıntılar da refakatçi ihtiyacını oluşturabilir.
Yoğun Bakım Gerekir mi?
Dünyanın en güvenilir operasyonlarından birisi de hiç şüphesiz kıl dönmesi ameliyatıdır. Bu sebeple de hastanın operasyon sonrasında yoğun bakıma girmesine gerek yoktur. Ancak ameliyat sırasında kullanılan ilaçların ya da uygulanan yöntemin hastada farklı reaksiyonlar oluşturması halinde düşük ihtimal olarak gösterilmekle birlikte hasta yoğun bakıma alınabilir.
Ameliyatta Kullanılacak Cihazlar
Bilindiği üzere kıl dönmesi hastalığının tedavi edilebilmesi için birbirinden farklı yöntemler uygulanmaktadır. Bu sebeple de tercih edilen yöntemin türüne bağlı olarak kullanılacak cihazlar da değişiklik gösterebilir.
Kıl Dönmesi Ameliyatı Fiyatları
Pilonidal sinüs veya pilonidal kist, yani kıl dönmesi hastalığında tercih edilecek olan tedaviye bağlı olarak fiyatlar da değişecektir. Cerrahi müdahalenin şart olduğunu belirtmek gerekiyor ve ameliyat olmadan bu hastalık kesinlikle kendi başına geçmiyor. Kıl dönmesinin tedavisinde çok sayıda yöntem mevcut ve bu yöntemlerin fiyatları hakkında bilgi alabileceğiniz en doğru adreste kesinlikle cerrahlar ve hastaneler olacaktır. Makat bölgesinde ve kuyruk sokumunda meydana gelen apse ve ağrılar ile birlikte kendini belli eden hastalık, cerrahi müdahale ile kısa sürede ortadan kaldırılıyor. Sinüsektomi, mikrosinüsektomi ve bascom ameliyatı en çok bilinen ameliyatlardan bazılarıdır. Bahsi geçen ameliyatların yanı sıra daha birçok farklı tedavi yöntemi var ve bu yüzden net bir rakam vermek çok da doğru olmayacaktır. Hastalık, hekimleriniz tarafından teşhis edildikten sonra nasıl bir tedavinin yapılacağı da belirlenir. Bu aşamadan sonra ameliyat ile ilgili bilgiler ve fiyat bilgisi de yine cerrah tarafından sizlere detaylı bir şekilde aktarılacaktır. Ülkemizde bu hastalığın ameliyatını gerçekleştiren çok sayıda hekim ve hastane mevcuttur.
Kıl Dönmesi Ameliyatındaki Gelişmeler
Kıl dönmesi ameliyatında hastanın durumuna ve hastalığın seviyesine bağlı olarak farklı tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bunlar ayrıca hastanedeki teknolojiye ve tedavilerin gelişmişlik seviyesine göre de değişiklik gösterir.
Mikro Sinüsektomi
Son dönemde uygulanan ve en iyi yöntemler arasında yer alan mikro sinüsektomi, hem operasyon sırasında hem de operasyon sonrasında hastaya çeşitli avantajları getirmektedir. Kullanılan cihazlar sayesinde diğer yöntemlere bağlı olarak hastanın yatmasına ya da genel anestezi yapılmasına gerek yoktur. Doktor tarafından ilk olarak hastaya lokal anestezi uygulaması yapılmakta ve 5 ile 10 dakika arasında tamamlanmaktadır. Bilindiği üzere diğer yöntemlerde açılan kesikler 5 ile 20 santim arasında olduğu gibi kıl zarıyla birlikte alınmadığı için de oluşma riski oldukça yüksektir. Ancak mikro sinüsektomi tedavisinde bu durum tam tersi olmakla birlikte hem kesik küçük atılır hem de kıl zarıyla birlikte alındığı için tekrarlanma riski azalır. Mikro sinüsektomi yönteminin avantajları ise şu şekildedir;
- Hastanede yatmayı gerektirmez, ayakta yapılan tedaviler arasında yer alır.
- Genel anesteziye gerek yoktur, sadece lokal anestezi yapılır.
- Tekrarlanma riski diğerlerine göre çok daha düşüktür.
- Kesikler küçük atıldığı için hem iz kalma ihtimali hem de iyileşme süreci çok daha kısadır.
Bascom
Kıl dönmesi ameliyatlarında mikro sinüsektomiden sonra en fazla tercih edilen yöntemlerden birisi de bascom ameliyatıdır. Bu operasyonda ise yine mikro sinüsektomi de olduğu gibi küçük kesikler açılması ve kıl yumağının tamamen alınması amaçlanır. Kullanılan teknoloji ve araçlar sayesinde genel anesteziye gerek kalmadan ayakta tedavi ile kıl dönmesinden kurtulabilir, aynı gün içerisinde taburcu olabilirsiniz.
Sinüsotomi
Ameliyatsız tedavi yöntemleri arasında yer alan sinüsotomi, cildin üzerinde açılan ufak kesikler ile kıl yumağının alınması şeklinde de tanımlanabilir. Ayrıca ameliyatlardan farklı olarak bu yöntemde kıl yumağı zarıyla birlikte alınır ve bu da tekrarlanma olasılığını azaltır. Ayrıca giriş ve çıkış kesiklerinin küçük olması nedeniyle de iyileşme süreci oldukça kısadır. Doktor tarafından yapılan incelemeler sonrasında hastayla birlikte uygulanacak yöntemin türü belirlenir.
Karidakis
Mantık olarak cilt kaydırma ameliyatları arasında da yer alan karidakis, kıl dönmesi ameliyatında sık sık kullanılır ve başarılı sonuçlar alınmasına yardımcı olur. En eski yöntemlerden birisi olarak da gösterilen karidakis ile çok daha az ağrı ve sızıyla süreci tamamlamak mümkündür. Ayrıca hasta genellikle 2 ile 3 gün arasında işine ve sosyal yaşantısına daha rahat bir şekilde dönmüş olur. Her ne kadar klasik ameliyatlara göre daha avantajlı görülse de diğer teknolojik yöntemlere bağlı olarak bazı dezavantajları da bulunmaktadır.
Klasik Ameliyatlar, Açık Bırakma, Primer Kapatma
Kıl dönmesinden geçmiş tarihlerden beridir kullanılan ve hem iyileşme süreci uzun olan hem de çeşitli sorunlara yol açan yöntemler arasında yer alır. Klasik ameliyatların yapılması halinde hastanın vücudunda büyük kesikler açıldığı gibi kıllar da parça parça alınır. Ayrıca zarın tam olarak alınamaması ve bir ilaç yardımıyla tahrip edilmesi de yine kıl dönmesinin ilerleyen zamanlarda oluşma riskini arttırır. Bu sebeple de klasik ameliyatlardan önce hastalar mutlaka son dönemde uygulanan teknolojik yöntemlere göz gezdirmelidir. Doktorlar tarafından genellikle diğer yöntemlere uygun olmayan hastalar tarafından tercih edilir.
Kıl Dönmesi Ameliyatı Öncesi
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi kıl dönmesi ameliyatı öncesinde de hem doktor hem de hasta tarafından yapılması gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Bunlar hem ameliyatın hem de tedavinin başarılı sonuçlanması için azami önem arz eder. Yapılmaması halinde ise ufak operasyonlar büyük sorunlara yol açabilir.
Tetkikler
Genellikle operasyon öncesinde hastanın ameliyata uygunluğunun kontrol edilmesi ve tercih edilecek yöntemlerde sıkıntılar çıkmaması için tetkik yapılması planlanır. Bu tetkikler ise kan tahlili, anestezi kontrolü ve dezenfektasyon şeklindedir.
Kan Tahlili
Birçok bilgiye ulaşılabilen kan tahlili doktorlar tarafından ameliyat öncesinde gerçekleştirilir. Kan tahlili ameliyat öncesinde mutlaka yapılmalı ve hasta eğer farklı hastalıklara sahipse önce onlar tedavi edilmelidir. Bazı hastalıklar ya da kandaki değerler, ameliyatın başarısız olmasına neden olabilir.
Anestezi Kontrolü
Lokal ve genel olarak gerçekleştirilen anestezilerde uygulanan ilaçlar hastanın vücudunda çeşitli alerjik reaksiyonlara sebep olabilmekle birlikte bu durum ameliyatın seyrini de olumsuz etkiler. Bu sebeple operasyon öncesinde doktorlar tarafından hastaya anestezi kontrolü yapılır.
Dezenfektasyon
Bilindiği üzere genellikle kuyruk sokumu bölgesinde oluşan kıl dönmesi, beraberinde ciddi riskleri de içerisinde barındırır. Operasyon öncesinde ise hasta üzerinde dezenfektasyon işlemi yapılarak hijyenik bir ortam hazırlanır.
Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması
Kullanılan bazı ilaçlar ya da aspirinler beraberinde kan sulandırmaya sebep olabilir. Bilindiği üzere cerrahi operasyonlarda kanın sulanması ve pıhtılaşmaması halinde çeşitli kanama sorunları meydana gelir. Bu sebeple hastanın mutlaka düzenli bir şekilde kullandığı ilaçları doktor ile paylaşması, ameliyat öncesinde de bu ilaçlardan uzak durması gerekir.
Alınan Tedavilerin Hekim Tarafından İncelenmesi
Hastanın geçmiş dönemlerde yaptırmış olduğu tedaviler, uygulanacak yöntemin seyrini değiştirebilmektedir. Mutlaka hasta ile hekim arasında daha önce alınan tedavilerin paylaşılması, varsa düzenli tedavilerin bilgisinin verilmesi gerekir.
Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi
Sigara başta olmak üzere alkol ve diğer zararlı ürünler yaraların çok daha geç iyileşmesine sebep olmakla birlikte çeşitli alerjik problemleri de ortaya çıkarmaktadır. Bu sebeple ameliyat öncesinde ve sonrasında hastanın sigara, alkol gibi ürünleri tüketmesi önerilmez.
Ameliyat Öncesi Beslenme ve Diyet
Hastanın ameliyatının başarılı geçmesi hem de ameliyat sonrasındaki iyileşme sürecinin hızlanması için doktor tarafından verilen beslenme planına eksiksiz bir şekilde uyulması önemlidir.
Mutfak Hazırlığı
Doktorun verdiği yönergelere bağlı olarak hasta tarafından farklı hazırlıkların yapılması da gerekebilir. Bu durum hastanın tercihine ve hastalığın seviyesine bağlı olarak değişiklik göstermekle birlikte mutlaka gerçekleştirilmelidir.
Şehir Dışından Gelenlerin Yapması Gerekenler
Her ne kadar kıl dönmesi operasyonlarında aynı gün taburcu işlemi olsa da eğer ameliyat olunacaksa ya da farklı problemler var ise şehir dışından gelen kişilerin hem kalacak yer hem de ameliyat öncesinde ve sonrasında ihtiyaç duyulacak malzemeleri hazırlaması gerekmektedir.
Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası
Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen kıl dönmesi ameliyatı sonrasında hastanın verilen detaylara dikkat etmesi, yönergelere uyması ve eksiksiz bir şekilde tedavi sürecine olumlu katkıda bulunması halinde kısa süre içerisinde normal yaşantısına dönüş yapabilmektedir.
Ameliyat Günü
Ameliyat günü hastalığın seviyesine ve uygulanan yöntemin türüne bağlı olarak çeşitli ağrılar ile farklı sorunlar meydana gelebilir. Doktor tarafından çeşitli uygulamalar yapılarak bu sorunların önüne geçilmektedir.
Ağrılar
Genellikle son teknoloji ile yapılan operasyonlar ağrı miktarı az olsa da ameliyat sonrasında hastalarda belirli seviyelerde ağrı oluşabilir. Doktor tarafından verilen ilaçların düzenli kullanılması halinde ağrılar ortadan kaldırılmaktadır.
Sonda Kullanımı
Zaman zaman kıl dönmesi ameliyatı yapılan bölgede az da olsa akıntıların meydana gelmesi halinde problem oluşturmaması için doktor tarafından sonda kullanımı tercih edilebilir.
Pansuman ve Kontrol
Mikro sinüsektomi gibi son teknoloji kullanılan yöntemlerde genellikle pansuman gerekmemektedir. Ancak cerrahi müdahalelerin yapılması ve büyük kesiklerin açılması halinde hem pansuman yapılması hem de düzenli doktor kontrollerine gidilmesi gerekir. Bu durum iyileşme süreci açısından önemlidir.
İlaç Kullanımı
Doktorunuz tarafından tedavi sürecini olumlu etkileyecek ve iyileşmenizin hızlanmasını sağlayacak ilaçların mutlaka eksiksiz, düzenli bir şekilde kullanılması gerekir.
Hareket Kabiliyeti
Genellikle operasyon sonrasında bir miktar ağrı oluşsa da hastanın hareket etmesinde çok büyük bir engel bulunmamaktadır. En geç 2-3 gün içerisinde ise hasta normal hayatına dönüş yapmaktadır.
Ayağa Kalkma
Gelişen tıp imkanları sayesinde ayakta gerçekleştirilen operasyon yine hastanın aynı gün içerisinde ayağa kalkmasına ve taburcu olmasına da engel değildir. Bu sebeple mutlaka kıl dönmesi ameliyatında son tedavi yöntemlerinin kullanılması gerekmektedir.
Gözetim Süresi
Her ne kadar operasyon sonrası hasta aynı gün taburcu edilse de zaman zaman hem uygulanan yöntemin türüne hem de operasyon sonrasında oluşan sıkıntıların türüne bağlı olarak gözetim süresinde artış meydana gelebilir.
Psikoloji
Kıl dönmesinin verdiği acı ve rahatsızlıklardan kurtulan hasta, ameliyat sonrasında psikolojik açıdan rahatlama hisseder ve bu da beraberinde iyileşme sürecini hızlandırır.
Kaçak Testi
Ameliyat sırasında uygulanan yöntemin başarısı hem de operasyon sonrasında meydana gelebilecek sıkıntılar için doktorlar tarafından kaçak testi yapılabilir. Bu durum başka problemlerin ortaya çıkmaması için önemlidir.
Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonlar
Kıl dönmesi ameliyatı sonrası belirli aralıklarla kanamalar meydana gelebilir. Kesi bölgesinden ya da kuyruk sokumunda oluşabilecek yaralardan damlalar halinde kan akması durumu hastaları da tedirgin eden komplikasyonlardan bir tanesidir. Ameliyat sonrası oluşabilecek sorunlardan bir diğeri de iltihaplanmadır ve bu gibi bir durum ile karşı karşıya geldiğinizde vakit kaybetmeden cerrahınızdan yardım talebinde bulunmanız tavsiye ediliyor. Cerrahi müdahale, ameliyat ile birlikte tekrarlama riski azalıyor ancak komplikasyonlar can sıkıcı bir hal alabiliyor. Yapılacak ameliyata bağlı olarak oturma ve hareket etme eylemlerinde bir süreliğine kısıtlanmalar olabilir ancak bu geçici bir sorundur ve endişelenmenize de gerek yoktur.
Sinüsektomi mikrosinüsektomi ameliyatı, kıl dönmesi tedavisinde gerek ameliyat süreci gerekse de ameliyat sonrası baz alındığında çok daha kabul edilebilir bir müdahale yöntemidir. Makat bölgesindeki ağrılar ameliyattan hemen sonra ortadan kalkacaktır. Pilonidal sinüs yani kıl dönmesi ameliyatları öncesi komplikasyonların en az olduğu ameliyatın tercih edilmesi tavsiye ediliyor. Bascom ameliyatı bu bağlamda çok daha sıkıntılı ancak mikrosinüsektomi ameliyatının komplikasyonları çok daha azdır. Kıl dönmesi ameliyatlarından sonra kesinin yapıldığı bölgede şişme ya da kızarıklıklar meydana gelebilir ancak bu sorunlar da kısa sürede ortadan kalkacaktır ve yine endişe edilecek bir sorun olmadığını da belirtmek gerekiyor. Ameliyat doğru bir biçimde yapıldığı takdirde ve ameliyat sonrası süreçte hasta daha dikkatli davrandığı takdirde sorunları geride bırakmak da daha kolay olacaktır.
Enfeksiyon
Her cerrahi operasyonda olduğu gibi kıl dönmesi ameliyatı da çeşitli enfeksiyonları beraberinde getirebilir. Hem operasyon öncesinde yapılan dezenfekte işlemi hem de operasyon sonrası hastanın hijyen açısında dikkatli olması, enfeksiyon riskini en aza indirir. Enfeksiyon riskinin oluşması halinde ise doktor tarafından antibiyotik uygulaması yapılır.
Alerjik Reaksiyonlar
Hasta hem operasyon sırasında yapılan anesteziye hem de uygulanan yöntemlere alerjik bir reaksiyon verebilir. Bu durumda ilk olarak alerjinin nedeni öğrenilmekte ve daha sonra da tedavisi yapılmaktadır.
Anestezi Komplikasyonları
Her ne kadar ameliyat öncesinde doktorlar tarafından hastanın anesteziye nasıl bir tepki verdiği yapılan testler ile kontrol edilse de zaman zaman operasyon sırasında uygulanan anestezi yöntemleri, beraberinde çeşitli komplikasyonların oluşmasına yol açabilir.
Ödem
Ameliyat gerçekleştirilen bölgede doku değişiklikleri de meydana gelebileceği için ödem oluşma riski yüksektir. Bu durum hayati bir risk olmamakla birlikte bir miktar ağrı ve sızıya yol açabilir.
Şişlik
Operasyon yapılan bölgede ödemle birlikte bir miktar şişlik de oluşabilmektedir. Ancak bu durum genellikle birkaç gün içerisinde normale döner. Kronik bir hal alması halinde ise farklı problemlere yol açmaması için mutlaka doktor ile iletişime geçilmelidir.
Kanama
Her ne kadar kıl dönmesi ameliyatı sonrasında kanama riski çok fazla olmasa da meydana gelmesi halinde hem kanamanın durdurulması için işlemler yapılmakta hem de dren sistemi kurularak problem ortadan kaldırılmaktadır.
Geçici Problemler
Ayıca yukarıda yer alan sıkıntıların yanı sıra operasyon sonrası bir miktar ağrı, sancı ya da farklı sorunlar meydana gelebilir. Kısa süre içerisinde geçecek ve hastanın vücudunda herhangi bir probleme yol açmayacaktır.
Uzun Dönemli Problemler
Genellikle kıl dönmesi ameliyatı sonrası uzun dönemli problemler ve riskler olarak problemin tekrar oluşma ihtimali gösterilmektedir. Başarılı bir ameliyat olmaması ya da eksik bir yöntem uygulanması halinde kıl dönmesi tekrar oluşabilir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Pilonidal sinüs yani kıl dönmesi ameliyatı sonrası yara üzerine oturmak, sırt üstü yatmak çok fazla sorun yaratmayacaktır ancak birkaç gün buna dikkat ederseniz iyileşme sürecinin çok daha hızlı hale geleceğini de belirtmek gerekiyor. Makat bölgesine ağırlık verilmemesi en önemli detaylardan bir tanesidir ve fiziksel olarak da zarar görmemesi büyük önem taşıyor. Ameliyattan sonraki 5 gün boyunca ağrılara karşılık antibiyotik tedavisi uygulanacaktır ve bu da yine iyileşme sürecindeki önemli detaylardan bir tanesidir. Dren kullanımı gerçekleştiyse eğer 2 gün sonra dren çıkartılır ve yara pansuman ile sorunsuz bir şekilde kapatılır. Ameliyattan sonraki dönemde ilgili bölge ve yakın noktalardaki kılların tüy dökücü kremler ile temizlenmesi tavsiye edilir.
Sinüsektomi ve mikrosinüsektomi ameliyatlarından sonra dikkat edeceğiniz hususlar biraz daha azalıyor ancak daha eski bir yöntem tercih edildiği takdirde ayağa kalkma süreniz ve ağrılarınızın dinmesi de zaman alacaktır. Yeniden apse oluşumu meydana gelmemesi için de ilgili bölgenin sık sık temizlenmesi gerekiyor. Kıl dönmesi ameliyatı ve tercih edilen ameliyat yöntemine bağlı olarak detaylar da değişiklik gösteriyor. Kıl dönmesinin cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi şarttır ve mikrosinüsektomi bu aşamada ameliyat sonrası da sizleri daha fazla rahat ettirecek bir müdahale yöntemidir.
Hijyen ve Ameliyat Bölgesi Bakımı
Ameliyat sonrasındaki hijyen ve operasyon gerçekleştirilen bölgede doktor tarafından verilen yönergelere bağlı olarak bakım yapılması önemlidir. Bu durum hem iyileşme sürecini hızlandırır hem de enfeksiyon gibi alerjik reaksiyonların oluşmasını önler.
İlaç Kullanımı
Doktor tarafından verilen ilaçların mutlaka düzenli ve eksiksiz bir şekilde kullanılması, uzman bilgisi dışındaki ilaçların kullanılmamasına da azami dikkat edilmesi gerekmektedir.
Duş Almak
Hasta herhangi bir aksi durum belirtilmemesi halinde genellikle 2 ya da 3 gün sonra duş alabilir. Ancak duşun çok sıcak ve çok soğuk olmaması, ameliyat gerçekleştirilen bölgeye doğrudan temas etmemesi de önemlidir.
Cinsel İlişki
Operasyon sonrasında iyileşme sürecinin bitmesi ve hastanın kendisini iyi hissetmesi halinde cinsel ilişkiye girmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Ağırlık Kaldırma
Özellikle büyük kesiklerin ve dikişlerin atıldığı yöntemler başta olmak üzere iyileşme süreci tamamlanmadan hastanın ağırlık kaldırması ya da ağır sporlar yapması doktor tarafından asla önerilmemektedir.
Uyku Pozisyonu
Hasta kendisini en rahat hissedeceği ve operasyon yapılan bölgeye de doğrudan sıkıntı oluşturmayacak uyku pozisyonlarını tercih edebilir. Derin yaraların ya da kesiklerin bulunduğu ameliyatlarda bu durum çok daha önemli olmaktadır.
Oturma Pozisyonu
Hasta tam olarak iyileşmeden kıl dönmesi yaşanılan ve tedavi edilen bölgenin üzerine oturmamalıdır. Bu durum hem ağrı ve acı çekmesine hem de yaranın tekrar problemli hale gelmesine yol açabilir.
Uçakla Seyahat
Hastanın oturma ya da hareket etme konusunda herhangi bir problemi bulunmaması halinde uçakla seyahat etmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Otomobil Kullanımı
Doktor tarafından aksi belirtilmemesi ve hastanın herhangi bir probleme sahip olmaması halinde operasyondan birkaç gün sonra otomobil kullanmaya başlayabilir.
Buhar Banyosu
Bilindiği üzere nem ve buhar beraberinde yaralara ya da vücutta yer alan kesiklere problem oluşturabilmektedir. Bu sebeple mutlaka doktor kontrolleri yapılmadan ve gerekli izinler alınmadan nemli ortamlara ya da buhar banyosuna girilmemelidir.
Solaryum
Solaryum teknolojisi cilt üzerinde bazı problemlere yol açtığı gibi yaraların da olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Bu sebeple solaryum yapılmadan önce hasta tarafından doktora bilgi verilerek gerekli onayların alınması gerekir.
Kıyafet Tercihi
Hastanın iyileşme sürecinde ve sonrasında geniş, rahat kıyafetler tercih etmesi, beraberinde yaranın hava almasına ve çok daha çabuk iyileşmesine yardımcı olacaktır.
Spor ve Egzersiz
Kıl dönmesi ameliyatı sonrasında her ne kadar hastanın hareket etmesinde ya da spor yapmasına engel bulunmasa da bazı spor türlerine de mutlaka dikkat göstermesi gerekir.
Fitness
Kıl dönmesi ameliyatı sonrasında hastaya en az problem oluşturabilecek spor türleri arasında fitness yer almaktadır. Bunun sebebi ise ağırlık kaldırma gibi sıkıntılar bulunmayan, hafif bir spor olarak gösterilmesidir.
Yüzme
Kıl dönmesi ameliyatı olan hastaların yüzme sporunu gerçekleştirmesinde bir engel bulunmadığı gibi mutlaka bazı detaylara dikkat etmesi gerekir. İyileşme sürecinden önce operasyon yapılan bölge suyla temas ettiğinde ya da ani hareketler yapıldığında çeşitli sorunlar ortaya çıkabilmektedir.
Pilates
Hastanın kendisini iyi hissetmesi ve yaranın da iyileşme sürecini tamamlaması halinde plates sporunu yapmasında herhangi bir problem bulunmamaktadır. Ayrıca uzman eşliğinde bu sporu gerçekleştirmesi çok daha faydalı olacaktır.
Hafif Sporlar
Genellikle doktorlar tarafından da ameliyat sonrasında iyileşme süreci tam olarak tamamlanana kadar hafif sporlar yapılması ve hastanın kendisini zorlamaması istenir. Bunlar ısınma hareketleri, hafif koşu, yürüyüş ya da egzersiz aktiviteleri şeklinde de tanımlanabilir.
Ağır Sporlar
Hastaların en çok dikkat etmesi gereken detaylar arasında ağır sporlar yer alır. Bilindiği üzere özellikle dikiş atılan ya da kapatılan yaralar sonrasında açılabilmekte, kanama, dikişlerin patlaması gibi sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu durum iyileşme sürecini de olumsuz etkiler.
Doktor Kontrolleri
Ameliyat öncesi ve sonrasında oluşabilecek detaylara dikkat edildikten sonra mutlaka doktor tarafından verilen kontrol randevularına eksiksiz bir şekilde gidilmelidir. Bu durum hem ameliyatın ve iyileşme sürecinin seyrini analiz etmek hem de tekrar oluşma riskini azaltmak için önemlidir.
Ameliyat Sonrası Beslenme
Bilindiği üzere kıl dönmesi kişinin beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak da farklı sıkıntılara yol açabilen hastalıklar arasında yer alır. Doktor tarafından diyetisyen yardımıyla da hastaya beslenme planı oluşturulması halinde mutlaka bireyin eksiksiz bir şekilde uyması gerekir.
İyileşme Süreci
Kıl dönmesi-pilonidal sinüs ameliyatı sonrası hareket etmekte zaman zaman sorun yaşayabilirsiniz ancak bu sorun kısa sürelidir ve endişelenecek bir durum değildir. Ameliyat sonrası oturma eylemini gerçekleştirirken daha dikkatli olmanıza fayda var ve bununla birlikte tuvaletlerinizi yaparken ıkınmaktan kaçınmanız gerekiyor. Kesi yapılan bölgenin fiziksel anlamda zarar görmemesine ekstra dikkat etmeniz gerekiyor ve bir süre yüz üstü yatmakta iyileşme sürecini daha hızlı ve daha sağlıklı hale getirecektir. Sinüsektomi-mikrosinüsektomi ameliyatlarında komplikasyonlar çok daha az olduğu için dikkat etmeniz gereken detaylar da çok daha azdır ve ameliyat sonrası 2 saat içerisinde normal hayatlarınıza kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz. Apse, ameliyat sonrası ortadan kalkacaktır ve makat bölgesinde büyük bir rahatlama meydana gelecektir. Bascom ameliyatı sonrası ise dikkat etmeniz gereken hususlar çok daha fazladır ve iyileşme süreci de daha uzundur. Kıllar, deri altına nüfuz ederek bu hastalığı ortaya çıkartabiliyor ve ameliyatı gerektiren bir durum söz konusu hale geliyor. Kuyruk sokumunda rastlanan kıl dönmesinin hızlı bir şekilde tedavi edilmesi şarttır ve cerrahi müdahale gereklidir. Tekrarlama riskinin en az olduğu ameliyat tercih edilerek de sağlıklı bir adım atılabilir ve mikrosinüsektomi de bu bağlamda öncelikli olmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Kıl dönmesi hastalığı çok sık meydana gelmesi ve farklı yöntemler uygulanması nedeniyle de hastalar tarafından bazı detaylar çok fazla merak edilmektedir.
Kıl Dönmesi Ameliyatı Zor mudur?
Günümüzde gerçekleştirilen en hızlı ve en kolay yöntemler arasında yer alan kıl dönmesi ameliyatı, özellikle gelişen teknoloji ve hastane imkanları sayesinde ayaküstü 5 ila 10 dakika içerisinde tamamlanmakta, hasta evine taburcu edilmektedir.
Ameliyat Ağrılı mı? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
Kıl dönmesi ameliyatı sonrasında uygulanacak yöntemin türüne bağlı olarak da bazı sorunlar meydana gelse de ağrı genellikle uzun sürmemekte ve doktor tarafından verilen ilaçlar sayesinde de kısa süre içerisinde ortadan kaldırılmaktadır.
Ameliyat Ne Kadar Sürer?
Genel anestezi gerektiren ve büyük kesikler açılan klasik ameliyatın tercih edilmemesi halinde kıl dönmesi probleminin ortadan kaldırılması lokal anestezi ile yaklaşık olarak 5 ila 10 dakika içerisinde gerçekleştirilir.
Ameliyat Sonrası Ne Zaman İşe Dönebilirim?
Hasta ameliyattan 2 ile 3 gün sonra işe dönebildiği gibi mutlaka kendisini iyi hissetmesi ve farklı sorunların bulunmaması gerekir. Ayrıca iş hayatına dönüş yaptığında da yine iyileşme süreci tam olarak bitmeden ağır aktiviteler yapmaması önerilir.
İstirahat Rapor Verilir mi?
Uygulanan yöntemin türüne bağlı olarak da hastanın da ihtiyaç duyması halinde istirahat raporu verilebilmektedir. Ayrıca farklı komplikasyon ve risklerin meydana gelmesi halinde raporun süresi uzayabilir.
Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?
Doktor tarafından belirlenen süreler ve aralıklara bağlı olarak kontroller gerçekleştirilebilir. Bu kontroller hem ameliyatın başarısına bakmak hem de hastalığın tekrar oluşma riskini kaldırmak için önemlidir.
Dikişlerin Patlaması Halinde Ne Uygulanır?
Hasta tarafından ağır işlerin yapılması ya da farklı aktivitelerin yapılması halinde dikiş patlaması sorunları ortaya çıkabilir. Bu tür problemlerde mutlaka doktor ile iletişime geçilmeli ya da en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Aksi taktirde kanama çok daha ileri seviyelere taşınabilir, iyileşme süreci olumsuz etkilenir.
Kıl Dönmesi Tekrarlanır mı?
Son dönemde gerçekleştirilen yöntemler ile kıllar zarıyla birlikte alındığı için tekrar oluşma riski yüzde 5 ile 10 arasındadır. Ancak eski yöntemlerin ve açık ameliyatların yapılması halinde tekrar oluşma riski %50’lere kadar yükselebilir.
Ameliyat Olanların Yorumlarını Dikkate Almalı mıyım?
Ameliyat olan kişiler ile iletişime geçmeniz ve yorumlarını almanız hem ameliyat süreci hem de ameliyat sonrasında yaşanılanları öğrenmeniz açısından önemlidir. Ayrıca yorumlar ile doktor ve yöntem tercihini de çok daha kolay yapabilirsiniz.
En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mı?
Uygulanacak olan yöntemde doktorun tecrübeli ve başarılı olması ayrıca ekibinin de aynı şekilde özenle seçilmiş bireyler olması halinde iyi bir doktor tarafından ameliyat gerçekleştirilmiş olur. İyi doktor ifadesi birçok detaya bağlı olarak tanımlanabilmektedir.
SSK Kıl Dönmesi Ameliyatını Karşılar mı?
Kıl dönmesinin ciddi bir hastalık olması ve alınmasının zorunlu olması nedeniyle ameliyatlar SGK tarafından karşılanmaktadır. Ancak burada tercih edilen yöntemler, kullanılan ilaç ve araçlar beraberinde ek ödemeler yapmanıza yol açabilir.
Devlet Hastanesinde mi Özel Hastanede mi Ameliyat Olmalıyım?
İki hastane arasında hem doktor tecrübeleri hem de teknolojik seviye açısından fark bulunmaması halinde SGK’nın karşılaması ve ek ücretler ödenmemesi için devlet hastanesi tercih edilebilir. Bu durum çevrenizde yer alan hastanelere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.
Herhangi Bir Hastalığın Var Olması Halinde Ameliyat Olabilir miyim?
Bazı hastalıklar bireyin bu tür ameliyatlar olması halinde tetiklenebilmekte ya da farklı sorunlara yol açabilmektedir. Mutlaka operasyon öncesinde doktor ile iletişime geçilmesi ve hastalık bilgilerinin paylaşılması gerekir. Bu sayede ameliyata uygun olup olmadığı uzman doktor tarafından belirlenecektir.
Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
Yapılacak kesi ve tercih edilecek kıl dönmesi ameliyatı ile birlikte iz kalma durumu da değişiklik gösterecektir. Kıl dönmesinin en az hasarla atlatılabilmesi için daha modern cerrahi yöntemler tercih edilmelidir. Ameliyat öncesi doktorunuz bu konuda gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Kuyruk sokumunda az da olsa iz kalacaktır ancak mikrosinüsektomi ile birlikte bu iz en aza indirgeniyor ve son dönemde kıl dönmesi ameliyatlarında da bu tedavi yöntemi tercih ediliyor.
Makat bölgesindeki izler kıl yumağını almak için oluşturulan kesiler nedeniyle ortaya çıkıyor ve bu durum ne yazık ki engellenemiyor. Bascom ameliyatında bu izler çok daha fazladır ve gözle görülebilir bir hal almaktadır. Pilonidal sinüs hastalığı olarak tıp dilinde karşılık bulan kıl dönmesi, doğru tedavi yöntemi tercih edildiği takdirde gerek ameliyat esnasında gerekse de ameliyat sonrası süreçte hastaya büyük kolaylık sunacaktır. Mikrosinüsektomi ameliyatı da az iz bırakmasının yanı sıra komplikasyonlarının da çok daha az olması nedeniyle hekimler ve hastalar tarafından çok daha fazla tercih edilmektedir.
Ameliyat Ertelenebilir veya İptal Edilebilir mi?
Kıl dönmesi hastalığının oluşması halinde hastanın normal hayatına rahat bir şekilde devam etmesi zor olduğu gibi farklı sorunlara da yol açabilir. Bu yüzden kıl dönmesi oluşması halinde en kısa sürede tedavinin gerçekleştirilmesi gerekir.
Kıl Dönmesi Ameliyatı Caiz mi?
Kıl dönmesi ameliyatı asgari bir ihtiyaç olarak gösterilmesi ve hastanın normal hayatına devam etmesi için gerekli olması nedeniyle dini açıdan herhangi bir sakıncası bulunmamaktadır.
Kıl Dönmesi Ameliyatı Sonrası Ne Kadar Sürede İyileşilir?
Kıl dönmesi ameliyatından sonra tam iyileşmenin ne zaman sağlanacağını belirleyen temel unsur kullanılan yöntemdir. Kapalı ameliyat tekniğinde tam iyileşme yaklaşık olarak altı hafta sonra tamamlanır. Açık ameliyat tekniğinde ise on haftayı bulan bir iyileşme süresi söz konusudur. Hasta iyileşme süresinin tamamında konforsuz değildir. Süreç içerisinde olumsuz etkiler giderek azalır. Açık ve kapalı yöntemin beraber kullanıldığı operasyonlarda ise iyileşme süresi dört haftaya kadar düşebilmektedir. Kısacası, operasyonun yöntemi ve kapsamı değiştikçe iyileşme süresi de doğru orantılı olarak değişmektedir.
Kıl Dönmesi Ameliyatı Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Kıl dönmesi ameliyatlarında müdahale edilecek alan, kıl derinliği, operasyonun riskler, yapılan tetkikler, ameliyatı gerçekleştiren doktor ve operasyonun yapıldığı hastaneye göre fiyatlar belirlenir. Hastanın sigortası olması da fiyatları değiştiren unsurlardandır. Kıl dönmesi ameliyatları hem devlet hastanelerinde hem de özel hastanelerde uygulanır. Kesin bir fiyat için mutlaka muayene olunmalıdır.
Kıl Dönmesi Ameliyatı Teşhisi Nasıl Konur?
Kıl dönmesi gelişim süreci boyunca çok az belirti verse de bir süre sonra teşhisi de yaptıracak olan belirtileri ortaya çıkarır. Fiziki muayene sırasında kıl dönmesinin fark edilebilir belirtilerinden teşhis gerçekleştirilmektedir. Sonrasında ise görüntüleme tekniklerinden yararlanılarak fiziki durum da ortaya çıkartılır. Kıl dönmesinin en net belirtileri akıntı, oturup kalkarken ağrı – acı, sivilce benzeri yapılar, sivilce içlerinden kıl çıkmasıdır.
Kıl Dönmesi Ameliyatı İçin Hangi Doktor – Bölüme Gitmeliyim?
Kıl dönmesi için hastaların ilk başvurdukları yer acil, dahiliye ya da cildiyedir. Burada yapılan teşhisten sonra hasta tedavi olması için genel cerrahiye yönlendirilir. Oldukça basit bir operasyon olduğundan dolayı da buradaki genel cerrahlar tarafından on dakika içinde kıl dönmesi ameliyat edilir. Eğer acil bir durum yoksa önce hazırlık sonra da ameliyat gerçekleştirilir ve böylece süre bir – iki güne çıkabilir.
Kıl Dönmesi Ameliyatından Kaç Gün Sonra Duş Alınmalıdır?
Kıl dönmesi ameliyatından sonra bölgedeki ödem birikimini tahliye etmek, akıntıyı ortadan kaldırmak için dren yerleştirilir. Ayrıca pansuman da yapılır. Operasyondan sonra drenin çıkarılmasını takiben duş alınmasında sakınca yoktur. Kapsamlı bir duş ise pansuman uygulaması bittikten sonra alınabilir. Duş alırken aşırı sıcak su kullanılmamalı, özel bir ortamda alınmalı ve kimyasal içeren duş jelleri kullanılmamalıdır.
Kıl Dönmesi Ameliyatının Başarı Oranı Nedir?
Kıl dönmesi ameliyatıyla birlikte içeriye doğru uzayan kıl dokuları ortadan kaldırılır. Kıl dokuları ile dolu olan kist yapısı da çıkarılır. Sonrasında cerrahi temizlik yapılarak operasyon tamamlanır. Yaklaşık dört – sekiz haftalık bir iyileşme sürecinden sonra hasta normal hayatına dönebilir. Kıl dönmesini ortaya çıkaran faktörler hayattan çıkarıldığı müddetçe kıl dönmesi ameliyatları yüzde yüz başarılıdır. Ancak bazı durumlarda kıl dönmesinin tekrar etme ihtimali de yüksektir.