Safra Kesesi Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 45 - 60 Dakika |
Hastanede Kalma Süresi | : 3 - 5 Saat |
İşe Dönme Süresi | : 1 - 2 Hafta |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında
- Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?
- Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Kimler Safra Kesesi Ameliyatı Olur?
- Safra Kesesi Ameliyatı Neden Yapılır?
- Safra Kesesi Ameliyatı Yöntemleri
- Safra Kesesi Ameliyatında Hastane Şartları
- Yoğun Bakım Gereksinimi
- Refakatçi Gereksinimi
- Ameliyatta Kullanılacak Cihazlar
- Safra Kesesi Ameliyatı Fiyatları
- Sık Sorulan Sorular
- Ameliyatsız Safra Kesesi Tedavisi Mümkün mü?
- Safra Kesesi Ameliyatı Zor mudur?
- Safra Kesesi Ameliyatı Ağrılı mıdır? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
- Ameliyat için Yaş Sınırı Var mıdır?
- Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İstirahat Raporu Verilir mi?
- İşe Ne Zaman Dönebilirim
- Ne Zaman Günlük İhtiyaçlarımı Karşılayabilirim?
- Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?
- Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Göre Değişir mi?
- Ameliyatta Safra Kesesinin Tamamı Alınır mı?
- Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
- Laparoskopiyle Safra Kesesi Nasıl Çıkartılıyor?
- Gebelik Döneminde Safra Kesesi Ameliyatı Olabilir miyim?
- Emzirme Döneminde Safra Keseri Ameliyatı Olabilir miyim?
- En İyi Doktor Diye Bir şey Var mı?
- Devlet Hastanesinde mi Özel Hastanede mi Ameliyat Olmalıyım?
- Safra Kesesi Ameliyatı Ertelenebilir ya da İptal Edilebilir mi?
- Safra Kesesi Ameliyatı Caiz midir?
- Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilir?
- Safra Kesesi Ameliyatında Sonda Takılır Mı?
- Safra Kesesi Ameliyatında Kaç Delik Açılır?
- Safra Kesesi Ameliyatını Kim Yapar?
- Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Alkol Alınır Mı?
- Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Kaç Günde Taburcu Edilir?
- Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Dikişler Alınır?
- Safra Kesesi Ameliyatı Lokal Anestezi Olur Mu Hangi Anestezi Kullanılır?
- Regl İken Safra Kesesi Ameliyatı Olunur Mu?
- Safra Kesesi Ameliyatında En İyi Hastane Hangisidir?
- Safra Kesesi Ameliyatı Kolay Mı?
- Safra Kesesi Ameliyatı Riskli Mi?
- Safra Kesesi Ameliyatından Ne Kadar Sonra Banyo Yapılır?
- Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Sırt Ağrısı Olur Mu?
- Safra Kesesi Alındıktan Sonra Kendini Yeniler Mi?
- Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Sigara İçilir Mi?
- Safra Kesesi Ameliyatlarını Hangi Bölüm Yapar?
- Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Kahve İçilir Mi?
- Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Oruç Tutulur Mu?
- Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Spor Yapılır Mı?
- Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme?
- Safra Kesesi Ameliyatını Kimler Olamaz?
- Safra Kesesi Ameliyatı Neden Yapılır?
Açık ya da kapalı teknik uygulanarak safra kesesinin cerrahi müdahale ile çıkartılması eylemine safra kesesi ameliyatı adı veriliyor. Laparoskopik yöntem, yeni dönemde çok daha fazla tercih ediliyor ve bu yöntemin sunduğu avantajların çok daha fazla olduğu biliniyor. Laparoskopik yöntemin sunduğu en önemli avantajlardan bir tanesi ameliyat sonrası ağrıların çok daha az ve iyileşme sürecinin çok daha hızlı olmasıdır.Safra kesesinde taş oluşumu hastaları ciddi anlamda rahatsız eden ve günlük yaşantılarına etki eden bir hastalık olmakla birlikte, günümüzde rahatlıkla açık ve kapalı yöntemlerle gerçekleştirilen ve hastaların iyileşme sürecinin hızlı geçtiği ortalama yarım saat kadar süren operasyonlardır. Kapalı ameliyatı kabul etmeyen hastalarda ya da bu ameliyatın mümkün olmadığı hastalarda ise açık ameliyat zorunludur. Safra kesesindeki taşların yanı sıra safra kesesindeki yıpranma ve tahribat da bu ameliyatı gerektiren unsurlardan bir tanesidir. Bu ameliyatta öncelik taşlar değildir. Safra kesesi bir bütün olarak çıkartılır ve bu eylem vücudun dengesini de herhangi bir şekilde bozmayacaktır.
Safra Kesesi Ameliyatı Hakkında
Safra kesesinde biriken taşlar, hastalarda büyük bir ağrıya neden olur ve zaman zaman hasta hareket kabiliyetini de yitirdiğini fark eder. Ağrının şiddetinin artması ile birlikte safra kesesindeki yıpranmalar da daha fazla olacaktır. Cerrahi müdahale ile safra kesesinin bütün olarak alınması gerekir. Ameliyat iki farklı yöntemle gerçekleştirilebiliyor ancak az önce de belirttiğimiz gibi kapalı ameliyat her zaman için daha konforludur ve iyileşme süreci de çok daha hızlıdır. Safra kesesinde yaşanan her sorun her zaman ameliyat gerektirmeyebilir. Burada oluşan taşlar kimi zaman kendini yıllarca saklayabiliyor ve herhangi bir şekilde ağrı yapmadan hasta ile birlikte yaşamlarını sürdürebiliyor. Hastanın herhangi bir şikayeti yoksa ameliyat tekrar gözden geçirilmelidir.
Safra Kesesi Ameliyatı Nedir?
Safra kesesinin cerrahi müdahale ile birlikte bir uzman tarafından çıkartılması eylemidir. Klasik teknik yani açık tekniğin yanı sıra halk arasında kapalı teknik olarak da bilinen laparoskopik yöntem de ameliyat yöntemleri olarak karşımıza çıkıyor. Açık teknik hali hazırda uygulanıyor ancak kapalı yöntemin hasta konforu için çok daha sağlıklı olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda var.
Safra Kesesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Hasta safrasının alınması ya da taşlarının kırılması için genel uzm cerrahi hekime başvurur. Uzman hekim kişinin laparoskopik kolesistektomi ya da açık kolesistektomi ameliyatlarından hangisinin olacağına karar verir. Her iki operasyonun hem öncesi hem de sonrası için hazırlıkları vardır. Özellikle açık ameliyatlarda safra kesesinde ki hastalığın giderilmesi ve beraberinde mide, apandisit gibi hastalıklarında tedavi edilmesi muhtemeldir. Eğer aynı anda safranın tedavisi haricinde başka bir işlem uygulanmayacak ise laparoskopik yöntem tercih edilir. Safra kesesi taşlarında yapılması muhtemel iki ameliyat yönteminin nasıl yapıldığı hakkında detaylı bilgiyi ameliyat öncesi hekim tarafından verilir.
Safra Kesesi Açık Kolesistektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır? Genel cerrahi uzmanı hastanın ön muayenesini yapar, Hastada apandisit ya da farklı mide hastalıkları varsa hekim bu riske girmez ve açık ameliyatı önerir, Ameliyattan önce hasta Anestezi uzman hekimine görünür, Ameliyata gelmeden bir önce ki gece ılık su ile duş alınır, Bağırsakların boşaltılması için ilaç kullanılır, Ameliyattan en az 8 saat önce katı ve sıvı gıda tüketimi durdurulur, Ameliyata alınan hastanın karın bölgesinden 8 ile 10 cm arasında kesik açılır, Açılan kesikten içeri girilerek kolosistektomi işlemi başlar, Ameliyat yaklaşık olarak 45-60 dakika arası sürer, Ameliyatın hemen sonrasında hasta uyandırılma odasında genel anestezi etkisinin geçmesi için bekletilir ve odasına çıkartılır. Safra Kesesi Laparoskopik ( laparoscopic ) Ameliyat Nasıl Yapılır? Uzm hekim tarafından muayenesi yapılan hastaya laparoskopik kolesistektomi ameliyatı yapılacağı kesinleştirilir, Hasta ameliyathanede genel anestezi ile uyutulur, Endoskopik görüntüleme yöntemini kullanmak için karın bölgesinde 2cm çapında delik açılır, Açılan delikte içeri girilerek safranın alınması ya da taşlarının kırılması işlemi gerçekleştirilir, Hasta operasyondan sonra uyandırılma odasında bekletilir, Kapalı ameliyat işlemi yaklaşık olarak 20 dakika sürer, bu süre sonunda 30 dakika uyandırılması için bekletilen hasta odasına çıkarılır, Hastanede 1-3 gün arası müşahede altında tutulur ve taburcu edilir. Hastalara taburcu edilmeden önce uzm cerrahi hekim tarafından nelere dikkat etmesi gerektiği, bağırsağına ve mide sorunlarına yol açmaması için gereken bilgiler ile birlikte iletilir. Eğer hastaya ameliyat sırasında port takılmamış ise gündelik yaşantısına dönebilir.
Kimler Safra Kesesi Ameliyatı Olur?
Hazımsızlık ile başlayan süreç, özellikle yağlı yemeklere karşı kişinin daha tahammülsüz olması ve mide bulantısı gibi şikayetler ile birlikte daha belirgin bir hal alıyor. Karnın sağ üst tarafındaki ağrıların şiddetli bir hal alması ve safra kesesinde taş ya da çamur tespiti ile birlikte ameliyat şart hale geliyor. Bu durumda ilaç ya da farklı bir tedavi yöntemi ne yazık ki etkili olmayacaktır. Bununla birlikte kısa sürede büyüyen sorun ile birlikte ilaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar da ameliyat olabilir. Safra kesesindeki taşlara bağlı olarak da hastanın ameliyat olması gerekebilir. Özellikle milimetrik taşlar mevcutsa ameliyatın ertelenmesi çok daha riskli bir tercih olacaktır. Safra yollarındaki tıkanıklık nedeniyle oluşan sarılık da ameliyat olması gereken hastayı bizimle buluşturuyor. Özellikle bu durumda hiç vakit kaybetmeden ameliyat tercihi yapılmalı ve hasta 2 3 gün içerisinde ameliyat olmalıdır. Safra kesesi önemli bir sorundur ve teşhis edildiği andan itibaren gerekli müdahaleler geciktirilmeden yapılmalıdır. Özellikle ameliyat gerektiren hastalıklarda vakit kaybetmek büyük bir risk doğuruyor.
Safra Kesesi Ameliyatı Neden Yapılır?
Karın sağ üst bölgesindeki ağrıların her geçen gün daha şiddetli bir hal alması ve bu ağrıların sırt bölgesine kadar ulaşması ile birlikte hastanın sosyal yaşantısı sekteye uğrayacak ve gündelik konforu da azalacaktır. Bunun yanı sıra safra kesesi taşlarının sarılığa neden olması da bir başka sorunu ortaya çıkartacaktır. Şişlik, hazımsızlık ve yağlı gıdalarla ilişkinin kısa bir süre sonra tamamen kesilmesi de gündelik konforu zedeleyen sorunlardan bir tanesidir. Bu sorunları ortadan kaldırmak ve hastanın eski hayatına geri dönmesini sağlamak adına safra kesesi ameliyatı yapılır. Sessiz taş olarak da bilinen ve herhangi bir şekilde belirti göstermeyen taşlar da risk oluşturan sorunlardan bir tanesidir. Teşhis edilmesi durumunda ilaç tedavisi ya da cerrahi müdahale ile gerekli uygulamanın yapılması şarttır.
Enfeksiyon, İltihaplanma
Enfeksiyon ve iltihaplanmanın en önemli belirtisi şiddetli karın ağrısıdır ve bu ağrı özellikle karnın sağ üst bölgesinde meydana gelir ve kısa sürede sırt bölgesine doğru bir yayılma gösterir. İltihap, bunun yanı sıra yağlı yemeklere karşı olan isteksizlikle birlikte kendini daha net bir şekilde belli eder. Bulantı ve iştahsızlık ile birlikte nabızda yükselme ve gaz sıkışması hissi de enfeksiyon belirtileri arasında yer alıyor. Dışkıdaki değişim ve özellikle balçık görüntüsü de safra kesesi iltihabı için sizleri uyaracak olan detaylardan bir tanesidir. En kısa sürede müdahale edilmediği takdirde hastalık ilerleyecek ve kişiye çok daha fazla zarar verecektir.
Safra Kesesi Taşı
Safra kesesi içinde her daim var olan ancak eriyik bir yapıda olan taşların, kolesterol ya da pigmentlerin çökelek bir hal alması ile birlikte ortaya çıkan zarar verici taşlardır.
Safra Kesesi Ameliyatı Yöntemleri
Safra kesesi taşları iki farklı ameliyat yöntemi ile alınıyor. Safra kesesinde ki taşların alınması ya da direkt olarak kesenin alınması genel cerrahi uzm hekiminin önerilerine göre belirleniyor. Laparoskopik ( ingilizce adı ile Laparoscopic ) olarak adlandırılan kapalı kolesistektomi ve açık kolesistektomi ameliyatları, safra kesesinde yapılan operasyonlara verilen isimlerdir. Safra kesesinin alınmasında 2017 yılı itibari ile en sık tercih edilen yöntemlerden ilki Laparoskopik ameliyatlardır. Açık Safra Kesesi Ameliyatı Karaciğerin hemen altında yer alan safra kesesinin alınması işleminde uygulanan açık kolesistektomi operasyonu uzm cerrahlar tarafından genel anestezi altında yapılır. Açık ameliyat sırasında hastanın karın kısmında yaklaşık 10cm çapında kesik açılır. Hiçbir görüntüleme yöntemi kullanılmamaktadır. Genel olarak safra kesesinde ki ameliyatlar için kapalı laparoskopik yöntemler tercih edilse bile bazı durumlarda uzm hekim operasyonu açık yapmak zorunda kalıyor. Hastanın bağırsağına, karaciğerden çıkan boğaz ve mideye takılması gereken port olması durumunda açık ameliyat tercih edilir. Aynı anda birden fazla hastalıkları tedavi ettirmek isteyen kişilerde uygulanır. Bu sebepler açık ameliyatların avantajlarıdır. Safra kesesinde yapılan açık ameliyatlarının dezavantajları ise işlem sırasında açılan kesiğin bakımı, enfeksiyon kapma riski, ameliyat bölgesinde işlem sonrası ağrı hissedilmesi gibi nedenlerdir.
Kapalı ( Laparoskopik ) Safra Kesesi Ameliyatları Laparoskopik ( iaspanyolca ismi laparoscopia ) yani kapalı ameliyat yöntemleri 2017 yılı itibari ile en sık tercih edilen operasyonlardır. Safra kesesinin kapalı ameliyatı yöntemleri ile işleme alınmasının açık operasyonlara göre daha fazla avantajı vardır. Bu avantajlar: Laparoskopik ameliyatın kısa sürmesi, işlem sırasında hastada herhangi bir kesiğin bulunmaması, ameliyatın komplikasyonları arasında enfeksiyon kapma riski olmaması, safrayı alma ve taşları eritme ameliyatı sırasında yapılan işlemin daha steril olması olarak sıralanabilir.
Safra kesesi tedavisi için kullanılan iki ameliyat yöntemi hakkında en doğru tercihi genel cerrahisi uzmanları verebilir. Ayrıca yapılan operasyonlardan sonra doktor tarafından ameliyat sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında bilgi alınmalıdır.
Laparoskopik Ameliyat
Halk arasında bilinen adı ile kapalı ameliyat, hasta konforu için çok daha etkili bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor. Laparoskopik kolesistektomi, 90’lı yılların başında uygulanmaya başlanmış ve alınan sonuçlar ile birlikte günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır. Safra kesesi ameliyatlarının başarı oranı, genel cerrahide kapalı ameliyat tekniklerinin gün geçtikçe gelişmesi ile beraber git gide artmaktadır. Bu ameliyatın en büyük artılarından bir tanesi de karın duvarında geniş bir kesi işlemi yapmaya gerek duyulmamasıdır. Genel anestezi destekli ameliyat, hasta konforunu zirveye taşıyor. 3 ya da 5 delik içerisinden sarkıtılan kamera ile birlikte bir ekran üzerinden gerçekleştirilen ameliyat, hastanın çok daha kısa sürede taburcu edilmesine de olanak sağlıyor. Eski yöntemlerden bir tanesi olarak bilinen açık yöntem, kapalı yöntem ile birlikte terk edilmiştir.
Klasik Açık Ameliyat
Açık kolesistektomi, bilinen diğer adı ile açık ameliyat, safra kesesi ameliyatında hali hazırda uygulanan yöntemlerden bir tanesidir. Kapalı ameliyata nazaran konfor biraz daha düşüktür ancak kapalı ameliyatın mümkün olmadığı ya da tavsiye edilmediği hastalarda mecburen açık ameliyat uygulanacaktır. Genel anestezi uygulanarak hasta ve hekimin konforu arttırılır ve bu ameliyat modelinde karın boşluğuna cerrahi bir kesi ile giriş yapılır. Kesi sonrası safra kesesi bariz bir şekilde görüntülenebiliyor ve yine cerrahi müdahale ile tamamen çıkartılıyor. Hastanın tam olarak iyileşmesi için 2 aylık bir süre gereklidir ve taburcu olma süresi de çok daha uzundur. Kapalı ameliyata nazaran daha eski ve daha zayıf bir yöntem olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de budur.
Safra Kesesi Ameliyatında Hastane Şartları
Steril bir ortamın yanı sıra uygulanacak tekniğe bağlı olarak ameliyat odasının yeterli donanıma sahip olması da şarttır. Açık ameliyat ve kapalı ameliyat için aynı detaylar geçerlidir ancak kapalı ameliyat aha teknoloji destekli bir müdahale olduğu için donanımsal yeterlilik bu yöntemde çok daha ön plandadır.
Yoğun Bakım Gereksinimi
Acil bir durum neticesinde hasta yoğun bakımda tutulabilir ve bu da refakatçi gerektiren bir durumdur. Açık ameliyatta yatış verilirken, kapalı ameliyatta bu tür bir durum söz konusu değildir.
Refakatçi Gereksinimi
Kapalı ameliyat yapıldığı takdirde hasta ertesi gün taburcu ediliyor ve refakatçi gerektiren bir durum da söz konusu olmuyor ancak açık ameliyatta uzun süre yatış alıyorsunuz ve bir refakatçiye de mutlaka ihtiyacınız olacaktır.
Ameliyatta Kullanılacak Cihazlar
Detaylı bilgi bulamadım
Safra Kesesi Ameliyatı Fiyatları
Fiyatlar hakkında net ya da ortalama bir rakam söylemek çok da doğru olmayacaktır. Tercih edeceğiniz klinik ve ameliyat yönteminin yanı sıra ameliyatı gerçekleştirecek olan hekime bağlı olarak da fiyatlar değişiklik gösterebilir. Bu konuda en sağlıklı bilgi klinikler ve hekimler tarafından verilecektir. Yüz yüze görüşmeler çok daha etkili olacaktır ve dilerseniz sizler de bunun için randevu alarak ilk adımı atabilirsiniz.
Safra Kesesi Ameliyatı Öncesi
Ameliyat öncesi tüm kontrollerin ve gerekli tetkiklerin eksiksiz bir şekilde yapılması şarttır. Ameliyatı olumsuz yönde etkileyecek durumlar ortaya çıkartıldığı takdirde ameliyat ertelenebilir ya da bu konu ile ilgili gerekli önlemler daha doğru şekilde alınabilir. Öncelikli olarak bir anestezi uzmanı tarafından muayene edilen hasta, daha sonra kan tahliline gönderilmelidir. Kan tahlili sonuçlarının hekim ile paylaşılması gerekiyor ve gerekli incelemeler yapıldıktan sonra alınacak önlemler de belirlenir. Yüksek tansiyon, şeker ve astım gibi hastalıklara sahip olan hastalar, ilgili birimlere yönlendirilerek ameliyat konusunda herhangi bir riskin var olup olmadığı ortaya konulur. Herhangi bir risk durumunda ameliyatın ertelenmesi söz konusu olacaktır. Coraspirin ya da aspirin gibi kanda sulanma meydana getiren ilaçlar kullanılıyorsa, bu ilaçların ameliyattan en az 10 gün önce terk edilmesi söylenecektir. Ameliyatın seyrini ve iyileşme sürecini olumsuz etkileyecek olan bu tür ilaçlar, hekimleriniz tarafından da liste halinde sizlere sunulacaktır. Bunun yanı sıra farklı bir hastalığınız varsa ya da ilaç kullanıyorsanız tüm bu detayları da hekiminiz ile paylaşmanız gerekiyor. Ameliyatın seyrini değiştirecek herhangi bir durum olumsuz sonuçlar doğurabilir. Ameliyattan önceki gece beslenme konusunda da temkinli olmanız ve hatta hiçbir şey tüketmemeniz gerekiyor. Ameliyattan önceki gece kendinizi oruç tutuyormuş gibi görebilirsiniz. Hekim tarafından sunulacak olan belgeyi ameliyattan önce imzalamanız ve kabul etmiş olarak ameliyata gelmeniz gerekiyor. Gerçekleştirilen bu prosedür süreci sadece safra kesesi ameliyatı için geçerli olmayıp, tüm ameliyatlarda uygulanan genel bir prosedür olduğunu belirtmekte ciddi fayda vardır.
Tetkikler
Ameliyat öncesi kan tahlili ile birlikte anestezi testi de karşınıza çıkacaktır. Kan tahlili, var olan diğer hastalıklarınızı da ortaya çıkartacak ve ameliyatı olumsuz etkileyecek herhangi bir unsurun var olup olmadığını daha net bir şekilde ortaya koyacaktır. Anestezi testi de yine ameliyatta uygulanacak anestezinin üzerinizdeki etkisini ortaya çıkartacaktır. Anesteziye karşı herhangi aksi bir reaksiyon göstermeniz söz konusu ise yine anestezi testinde bu da daha sağlıklı bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bilgisayarlı ve fiziki muayene de bu testlerden sonra gerçekleştirilecek olan testlerden bazılarıdır. Şikayetlerinizin detaylı bir şekilde ortaya dökülmesi ve idrar tahlili ile birlikte tetkikler son buluyor ve ameliyat için tam anlamıyla hazır hale geliyorsunuz.
Kan Tahlili
Ameliyat öncesi uygulanacak ilk test kan tahlili olacaktır. Bu test ile birlikte hastanın var olan diğer hastalıkları ya da ameliyata engel teşkil edecek olan sorunlar da daha sağlıklı bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Anestezi Kontrolü
Anestezi kontrolünün asıl amacı, ameliyat esnasında uygulanacak olan anestezinin hastaya zarar verip vermeyeceğinin ortaya çıkartılmasıdır. Anesteziye karşı alerjik bir durum söz konusu ise ameliyat öncesi gerekli önlemler alınacaktır.
Bilgisayarlı Muayene
Teknoloji destekli muayene ile birlikte hastalık daha sağlıklı bir şekilde teşhis edilebiliyor ve yapılacak olan müdahale de daha doğru bir şekilde belirleniyor.
Fiziki Muayene
Elle kontrol olarak da bilinen fiziki muayene, hastalığın teşhisindeki son aşamalardan bir tanesidir. Hastanın ağrıları da bu muayene ile birlikte kontrol edilecektir.
Hasta Şikayetlerinin İncelenmesi
Hastanın var olan şikayetleri ve ne gibi sıkıntılar yaşadığı detaylı bir şekilde dinlenecek ve gerekli tedavi yöntemi hekim tarafından belirlenecektir. Hasanın şikayetlerine bağlı olarak tetkiklerin sayısı arttırılabilir ve ameliyat için daha doğru bir karar verilebilir. Çok sayıda tetkik mevcut ancak şikayetlerin farklı yöne kayması ya da farklı hastalıkları doğurması gibi bir durum da söz konusu olabilir. Hekimleriniz de bu tür durumlarda gerekli yöntemi belirleyecek ve sonuca gidecektir.
İdrar Tahlili
Testlerin en son aşamasıdır ve idrar tahlili sonuçlarının hekimle paylaşılması ile birlikte testler sona erecektir. Kan testi ile benzer bir test olduğunu belirtmek gerekiyor ve yine bu test ile birlikte var olan diğer hastalıklar da daha bariz bir şekilde ortaya çıkıyor.
Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi
Ameliyat öncesi sigara ve alkol tüketiminin en az 10 gün öncesinden bırakmanız gerekiyor. Sigara ve alkol, anestezi destekli ameliyatlardan önce kullanıldığı takdirde ameliyatın seyrini olumsuz yönde değiştirebiliyor ve etkiliyor. Hekimleriniz bu konuda sizleri uyaracak ve gerekli bilgileri sunacaktır. Özellikle ameliyat sabahı sigara içme gibi bir yanlışa düşmemeniz gerekiyor. Sigara ve alkol tüketiminin genellikle 10 gün öncesinden terk edilmesi söyleniyor ancak hekimlerinizle bu konuyu konuşmanız ve daha sağlıklı bilgi almanızı tavsiye ediyoruz.
Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması
Kullandığınız ilaçlar olabilir ve mevcut bir hastalığınız varsa eğer bu detayları da doktorunuz ile paylaşmanız gerekiyor. Kullandığınız ilaçlar ameliyatın seyrini değiştirebilir ve özellikle kan sulandıran ilaçlar bu bağlamda çok daha zararlı bir sonuç doğurabiliyor.
Tedavi Geçmişinin İncelenmesi
Daha önce geçirdiğiniz hastalıklar ya da bu hastalıklar için hali hazırda kullandığınız ilaçlar ve daha önce geçirdiğiniz ameliyatların da detaylı bir şekilde incelenmesi gerekiyor. Az önce de belirttiğimiz gibi safra kesesi ameliyatını olumsuz etkileyecek her türlü sorunun tam olarak ortaya konulmasında fayda vardır. Hekimleriniz bu konuda gerekli soruları soracak ancak sizin de hekime yardımcı olmanız ve gerekli bilgilendirmeleri yapmanızda fayda var. Geçirdiğiniz ameliyatlar ya da kullandığınız ilaçların hekim tarafından tahmin edilmesi elbette zor. Bu yüzden gerekli bilgilendirmeleri zaman zaman hastaların da yapması gerekiyor. Özellikle kullandığınız ilaçlar bu aşamada çok daha büyük önem taşıyor ve az önce de bahsettiğimiz gibi kan sulandırıcı ilaçlar ne yazık ki ameliyat esnasında olduğu gibi ameliyat sonrası süreçte de sizlere zarar verecektir.
Operasyon Planının Hazırlanması
Operasyon planı hekim tarafından hazırlanacak ve tüm tetkikler yapıldıktan sonra gerçekleştirilecektir. Operasyon planı hakkında hastaya da detaylı bilgiler veriliyor ve ameliyata nasıl ya da ne şekilde gelmesi gerektiği de iletiliyor.
Mutfak Hazırlığı
Ameliyattan önceki gece herhangi bir şekilde tüketim yapmamanız gerekiyor. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi oruçlu bir insan gibi ameliyata gelmeniz çok daha doğru olacaktır.
Ameliyat Öncesi Beslenme
Çok acıktığınız hissettiğinizde ve artık bünyenizin zayıfladığını düşünüyorsanız hafif gıdalar tüketebilirsiniz ancak bu konuda da hekimlerinizden bilgi almanızda fayda var.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası
Ameliyat sonrası karşınıza çıkacak sorunları ve bunun yanı sıra ameliyat sonrası nasıl bir beslenme politikasına sahip olacağınızı hekimleriniz detaylı bir şekilde sizinle paylaşacaktır. Ameliyat sonrası hemen taburcu olma gibi bir durum söz konusu değildir, bu yüzden refakatçi desteği almanız da sizlerin lehine olacaktır.
Ameliyat Günü
Ameliyat günü uzman personel tarafından ameliyat için hazır hale getirileceksiniz. Psikolojik olarak hazır olmanızda fayda var ve hali hazırda aklınıza takılan soru işaretleri varsa hiç çekinmeden hekimleriniz ile paylaşabilirsiniz. Aç karnına olmanız gerektiğini biliyorsunuz ve daha da önemlisi ameliyat günü herhangi bir şekilde sigara içmiyorsunuz.
Ağrı-Sızı
Ameliyat sonrası ağrılarınızın olması gayet normaldir ancak bu sorun uzun süreli hale geldiği takdirde hekimlerinize başvurmanız tavsiye ediliyor. Hafif ağrılar için endişe etmeye gerek yok fakat şiddetli ağrılar, az önce de bahsettiğimiz gibi safra kesesi sızıntısının belirtisi olabilir.
Ayağa Kalkma
Ameliyat sonrası hemen taburcu edilmiyorsunuz. Anestezinin etkisi bir süre daha devam edecek ve hatta hayal görmeye başlayacaksınız. Yarım saat ila 1 saat kadar sonra anestezi etkisini tamamen yitirecek ve yatış süresi başlayacaktır. Ortalama 2 ila 4 günlük bir yatış veriliyor ve bu süre tamamlandıktan sonra taburcu ediliyorsunuz. Yatış verilmesinin en önemli nedeni ise doktor gözetimidir ve bu esnada beslenme konusunda da size özel bir program hazırlanacaktır.
Hareket Kabiliyeti
İlk gün çok fazla hareket etmemeniz gerekiyor ve hatta yatış pozisyonunuzu da sırt üstü ayarlamak durumundasınız. Bu konuda hemşireler gerekli yardımı sizlere yapacaktır. 2. Yatış gününde küçük adımlarla oda içerisinde gezinebilirsiniz ve bu gezinti de refakatçi ya da hemşire gözetiminde ve kontrolünde olmalıdır.
Beslenme ve Diyet
Yağlı gıdaların hayatınızdan uzaklaştığı döneme merhaba diyebilirsiniz. Hafif gıdalar ile birlikte ishali önlemek adına lifli gıdalara ağırlık vermeniz gerekiyor. Günde 1 ila 2 litre su tüketimi, tuvalet eylemini daha kolay hale getirecek ve tükettiğiniz gıdaları daha kolay atmanıza da yardımcı olacaktır. Kahve ve çay gibi içeceklerin yanı sıra asitli içeceklerden de ameliyattan sonraki dönemde uzak durmanız gerekiyor. Tüketeceğiniz zamanlar olacak ancak sınırlı olmasına da dikkat etmenizde fayda var. Yağlı gıdalar, brokoli ve çikolata gibi ağır tatlılardan uzak durmanızda fayda var. Safra kesesi ameliyatı sonrası uzak durmanız gereken en önemli gıdalar arasında baharatlı gıdalar yer alıyor. Aşırı bir tüketim söz konusu olduğu takdirde ağrılar başlayacak ve uykularınız bölünecektir.
Psikoloji
Ameliyat sonrası kendinizi iyi hissedeceğinizden emin olabilirsiniz ve psikolojik olarak da büyük bir rahatlama yaşayacaksınız. Safra kesesinin vücuttan alınması herhangi bir eksiklik hissi yaratmayacak ya da yaşatmayacaktır çünkü safra keseniz olmadan da hayatınızı sorunsuz bir şekilde sürdürebiliyorsunuz ancak yukarıda da bahsettiğimiz gibi tüketeceğiniz gıdalara ekstra dikkat etmeniz gerekiyor.
Kullanılacak İlaçlar
Ameliyat sonrası düzenli olarak kullanacağınız ilaçları hekimleriniz belirleyecek ve reçete ile sizlere sunacaktır. Her hekimin tavsiyesi farklı olacağı için bu metinde önerilecek ilaçları belirtmek çok da doğru olmayacaktır.
Pansuman ve Doktor Kontrolü
Ameliyattan sonraki 10. Gününde pansuman için hekimlerinizi ziyaret etmeniz gerekiyor. bu süre değişiklik gösterebilir ya da ağrılarınıza bağlı olarak daha erken bir zamanda da hekimlerinizin kapısını çalabilirsiniz.
Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonlar
Basit bir cerrahi müdahale olarak lanse edilen safra kesesi ameliyatı, uzman bir cerrah tarafından gerçekleştirildiği takdirde başarı oranı çok daha yüksektir ancak bunun yanı sıra ameliyat sonrası da dikkatli olmakta fayda var ve ameliyat sonrası karşınıza çıkabilecek komplikasyonları da bilmeniz gerekiyor. Safra Sızıntısı: Safra sıvısının ilgili bölgenin yakınlarına sızması ile birlikte safra sızıntısı meydana geliyor. Drenaj tüplerinin tedavi aşamasında kullanılması ile birlikte oluşabilecek bu problemlerden tamamıyla kurtulmak mümkündür. Cerrahi müdahale esnasında meydana gelen yaralanma sonucu da safra sızıntısı ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Pankreatit: Kan şekerinde yükselme ile başlayan süreç, hazımsızlık gibi sorunları da ortaya çıkartabiliyor. Nedeni ise aşırı derecede ve bilinçsiz bir şekilde alkol kullanımıdır. İshal: Ameliyat sonrası en çok görülen sorunlardan bir tanesidir ve birçok hasta bu sorun nedeniyle hekimlerin kapısını çalmaya devam ediyor.
Safra Sızıntısı
Safra sıvısının kontrol edilememesi ve bu sıvının yakın bölgelere zarar vermesi ile birlikte ortaya çıkan bu sorun, ameliyat sonrası karşılaşabileceğiniz komplikasyonlardan bir tanesidir.
Drenaj Tüpü Tedavisi
Safra kesesi ameliyatı sonrası birçok hastanın şikayetçi olduğu safra sızıntısı sorununda kesin çözüm olarak nitelendirilen bir tedavi yöntemidir. Uzman bir cerrah tarafından uygulanan drenaj tüpü tedavisi ile birlikte ağrılarınız sona erecek ve sızıntı kontrol altına alınarak normal hayatlarınıza devam etmeniz sağlanacaktır.
Pankreatit
Ameliyat öncesi olduğu gibi ameliyat sonrası da alkolü azaltmanız ve hatta hayatınızdan tam olarak çıkartmanız gerekiyor. Asitli içecekler arasında belki de en zararlısı olan alkol, ameliyat sonrası aşırı bir şekilde tüketildiği takdirde pankreatit sorununu meydana getirebiliyor.
Kronik İshal
Safra kesesi ameliyatı sonrası en sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesi de kronik ishal. Bu sorun ile karşı karşıya gelmemek adına ameliyat sonrası beslenme konusunda çok daha dikkatli olmakta fayda var. Lifli gıdalar tüketmeniz ve daha yumuşak gıdaları tercih etmeniz bu bağlamda çok daha faydalı olacaktır.
Enfeksiyon
Çok sık karşılaşılan bir sorun değildir ancak her ihtimale karşı en kısa sürede hekimlerinize başvurmanızda fayda var. Enfeksiyon, kısa sürede vücudun farklı bölgelerine de yayılabildiği için büyük bir tehlike arz ediyor ve bu tehlikenin de bir an önce ortadan kaldırılması şarttır.
Ateşlenme
Özellikle hastane günlerinizde ateşlenmeleriniz çok daha sık meydana gelecektir ve ağrılar ile birleştiği takdirde gerçek bir işkenceye dönüşüyor ancak ilaç tedavisi ile birlikte bu sorunu ortadan kaldırmak mümkün ve zaten doktor gözetiminde olduğunuz için şikayetlerinizi de kısa sürede hekimlerinize iletebilirsiniz.
Bulantı, Kusma
Ameliyat sonrası beslenme programınızda büyük ölçüde değişiklik olacak ve bünyeniz artık her yemeğe daha büyük tepki verecek ve reaksiyon gösterecektir. Hafif yağlı gıdalarda bile bulantı ve kusma sorunu meydana gelebilir. Beslenme programınızı düzenlemeniz de bu sorunu ortadan kaldırmak adına yeterli olacaktır.
Anestezi Komplikasyonları
Anestezi testleri, ameliyattan önce sorunsuz bir şekilde yapılıyor ancak ameliyat sonrası kestirebilmek mümkün değil. Testler her ne kadar olumlu da çıksa anestezi ile birlikte hastanın bünyesi farklı reaksiyonlar gösterebiliyor. Olumsuz reaksiyon aldığınız takdirde sizler de hiç vakit kaybetmeden hekimlerinize danışabilir ve yardım alabilirsiniz.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Safra kesesi ameliyatı sonrası ayağa kalkma süreniz ortalama 1 haftadır ve 1 hafta sonra hafif işler olmak üzere gündelik hayatınıza kaldığınız yerden devam edebiliyorsunuz ancak dikkat etmeniz gereken ekstra detaylar var ve bu detayları da başlıklar halinde sizinle paylaşmak istiyoruz. Doktorunuz gerekli bilgileri iletecek ve hangi süreçte nasıl hareket etmeniz gerektiğini de sizinle paylaşacaktır. Duş alma, cinsellik, işe dönüş, seyahat ve daha birçok detay yine alt başlıklarda yanıt bulacaktır.
Duş Almak
Ameliyat sorası pansumanların çıkartılması için 3. Gün ya da 10 gün sonrası bekleniyor. Hastanın durumuna öre bu süre değişiklik gösterebiliyor ve duş almanız da pansumanların çıkartılmasına bağlıdır. Pansumanlar çıkartıldıktan ve ilgili bölge temizlendikten sonra duş almanızda herhangi bir sakınca yoktur ancak yine ilgili bölgeye çok baskı yapmadan hafif bir temizlik çok daha uygun olacaktır.
Uyku Pozisyonu
Sırt üstü yatmak, konforunuz için çok daha sağlıklı olacaktır ve ameliyat sonrası 1 haftalık süre zarfında daha temkinli bir uyku pozisyonu şarttır. Çok fazla dönüyor ya da yatakta çok fazla hareket ediyorsanız en azından refakatçinizden yardım alabilir ya da bir yastık ile etrafınızı daha yumuşak hale getirebilirsiniz. Bu sayede baskı ya da sert bir durumda acı çekme oranı da azalacaktır.
Hareket Kabiliyeti
Hareket kabiliyetinizi kazanmanız uzun sürmeyecektir. Pansumanlar alındıktan sonra yavaş adımlarla gündelik hayatınıza dönebilir ve hareket özgürlüğünüzü yeniden kazanabilirsiniz. Ağrıların rahtsızlık vermemesi için daha yavaş hareket etmeniz tavsiye ediliyor aksi takdirde pansuman bölgesinde zedelenmeler ya da ağrılar meydana gelebilir.
İlaç Kullanımı
Doktor tarafından verilen ilaçları düzenli bir şekilde kullanmanız, iyileşme sürecini olumlu etkileyecek ve bu süreci daha hızlı hale getirecektir. Özellikle yaşayacağınız ağrıların azalması için ağrı kesici ve türevi ilaçların aksatılmaması gerekiyor. Ağrılarınızın şiddetlenmesi durumunda ya da ekstra bir sorun ile karşılaştığınızda hekimlerinize başvurarak farklı ilaçlar da alabilirsiniz.
Cinsel İlişki
Cinsel ilişki, aşırı efor ve hareket nedeniyle bedeni yıpratabiliyor ve özellikle safra kesesi ameliyatı türü ameliyatlardan sonra cinsel ilişki için biraz sabırlı olmak gerekiyor. Ameliyattan sonraki 2 hafta boyunca cinsel ilişkiye girmeniz tavsiye edilmiyor. 2 haftalık süreç sonrası kendinizi iyi hissediyorsanız cinsel ilişkiye girebilirsiniz ancak temkinli olmakta ve daha yavaş hareketler sergilemekte fayda var.
Otomobil Kullanımı
Ameliyat sonrası hareketlerinizde belli oranda aksamalar ve yavaşlamalar olacaktır. Hareket kabiliyetinizi tam olarak kazandıktan sonra otomobil kullanabilirsiniz. 1 ila 1.5 haftalık dinle süresi sonrası bu konuda yeterli hale geleceksiniz ve zaten doktorunuz da bu konuda gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır.
Solaryum Güneşlenme
Safra kesesi ameliyatı sonrası güneşlenme ve solaryum konusunda daha hassas ve daha dikkatli davranmanız gerekiyor. Çok gerekmediği takdirde 2 hafta boyunca bu eylemlerden kaçınmanız tavsiye ediliyor. Aşırı sıcak, cildinize zarar vereceği gibi ameliyat sonrası yıpranmış olan vücudunuza daha olumsuz bir etkide bulunacaktır. 2 haftalık süreç sonrası gönül rahatlığı ile güneşlenebilir ya da solaryuma girebilirsiniz.
Buhar Banyosu
Yoğun sıcak ve aşırı buhar etkisi ameliyat sonrası cildinize zarar verebilir. Güneşlenme ve solaryum eylemlerinde olduğu gibi buhar banyosu konusunda da 2 haftalık bekleme süresi karşınıza çıkıyor. Doktorunuz bu konuda daha uzun süre beklemeniz gerektiğini söyleyebilir ancak ortalama 2 haftalık süreç, ameliyat sonrası yıpranmış bedeninizin kendini toparlaması adına yeterli olacaktır.
İyileşme Süreci
Tam iyileşme için yaraların kapanması beklenecektir ve bu da ortalama 6 haftalık bir süreci beraberinde getiriyor. Bu süre zarfında doktor tarafından verilen ilaçları düzenli kullanmanız ve dikkat etmeniz gereken noktalarda daha hassas davranmanız süreci hızlandıracaktır. Açık ameliyat ve kapalı ameliyat hastalarının iyileşme süreleri de farklılık gösteriyor. Kapalı ameliyatı tercih eden hastaların iyileşmeleri çok daha hızlı bir sürece karşılık gelirken, açık ameliyat tercihi yapan hastalar biraz daha sabırlı olmak zorundadır.
Spor ve Egzersizler
Ameliyat sonrası 2 hafta boyunca ağır işlerden kaçınmanız gerekiyor ve sportif faaliyetler ağırlaştırılmış bir şekilde yapılacaksa 2 hafta beklemekte fayda var. 6 hafta sonraki kontrolde hangi egzersizleri yapabileceğiniz ve spor konusunda nasıl hareket etmeniz gerektiği de hekim tarafından detaylı bir şekilde belirtilecektir.
Fitness
Hafif bir şekilde olmak kaydıyla ameliyattan 1 ila 1.5 hafta kadar sonra fitness yapabilirsiniz ancak bu konuda doktorunuzun belirleyeceği süre baz alınmalıdır.
Hafif Sporlar
2 hafta sonra hafif sporlar ile gündelik hayatınıza devam edebilirsiniz. Egzersizler konusunda yine doktorunuzdan yardım almanız da daha sağlıklı olacaktır.
Ağır Sporlar
Ağır sporlar için 6 haftalık bir süreye ihtiyacınız var ve ameliyat sonrası 6 haftayı doldurduğunuz takdirde ağır sporlar ile gündelik hayatlarınıza devam edebilirsiniz.
Yüzme
Yüzme, kasların en çok çalıştığı ve bedenin en çok yorulduğu sporlardan bir tanesidir ve ağır sporlar bölümünde değerlendirildiği için bazı hekimler 6 aylık bir süreye ihtiyacınız olduğunu belirtiyor.
Doktor Kontrolleri
Ameliyat sonrası 3. gün ya da 10 günlük süre zarfında pansumanlarınızı aldırmak için ilk kontrol gerçekleşecektir. Sonraki süreçte kontrollerin hangi periyotlarda devam edeceğini de hekimleriniz belirliyor.
Nekahat Dönemi
Nekahat, yani iyileşme sürecinde hastanın çok daha hassas hareket etmesi gerekiyor. Verilen ilaçların düzenli kullanılması, beslenmede aksamaların olmaması ve kontrollere düzenli katılım sağlanmasının yanı sıra daha birçok detay karşınıza çıkıyor.
Uzak Durulması Gereken Yemekler
Safra kesesi ameliyatı sonrası sizlere zarar verecek gıdaların başında yağlı yemekler geliyor. Yağlı yemeklerden olabildiğince uzak durmakta fayda var ve bununla birlikte tüketeceğiniz yemeklerde baharat miktarının olabildiğince az olmasına dikkat etmelisiniz. Baharat ve yağlı yiyecekler iyileşme sürecini olumsuz etkileyecek ve zarar görmenize neden olacaktır.
İyileşme Sürecinde Beslenme
Lifli gıdalar ile birlikte sebze ve meyve tüketimi, iyileşme sürecinde en büyük yardımcılarınız olacaktır. Az önce de belirttiğimiz gibi yağlı gıdalar ve aşırı baharat ile süslenmiş yemeklerden ekstra kaçınmanız gerekiyor. Yağlı gıdalar, ameliyat sonrası birçok sorunu tetikleyici unsur olarak addediliyor ve hekimler tarafından da bu konuda gerekli uyarılar yapılacaktır.
Sık Sorulan Sorular
Ameliyat ile ilgili çok çelişkili ifadeler mevcut ve ne yazık ki insanlar kulaktan dolma bilgiler ile hareket etmeye devam ediyor. Bu bağlamda doktorunuza danışabilir ve ondan yardım almayı tercih edebilirsiniz. Ameliyat ile ilgili aklınıza takılan soruları ve çok sayıda soru işaretini de başlıklar halinde yanıtlamaya çalışacağız.
Ameliyatsız Safra Kesesi Tedavisi Mümkün mü?
Endoskopik Retrograt Kolonjiopankreatografi adı verilen operasyon ile birlikte cerrahi müdahaleye gerek kalmadan yani ameliyatsız tedavi artık mümkün. Safra kesesinde yer etmiş olan taşlar, bu müdahale ile birlikte ince bağırsağa düşürülerek dakikalar içerisinde alınıyor. Bu yöntem son dönemlerde oldukça popüler olmakla beraber, başarı oranını da her geçen gün artıran bir yöntemdir. Ameliyatsız tedavi yöntemlerinin an itibarıyla en başarılı alternatifi demek de doğru olacaktır.
Safra Kesesi Ameliyatı Zor mudur?
Hasta ve hekim konforu ele alındığında ameliyatın zor bir ameliyat olmadığını söylemek mümkündür. Açık ameliyat çok daha sıkıntılı bir ameliyat sürecini beraberinde getirirken kapalı ameliyat oldukça kolay ve konfor bakımından daha tatmin edici bir müdahale türüdür. Öncesi, günü ve sonrası ile birlikte genel hatları ile alındığı takdirde kolay bir ameliyat olduğunu da belirtmek mümkündür.
Safra Kesesi Ameliyatı Ağrılı mıdır? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
Safra kesesi ameliyatı ağrılı bir ameliyattır ancak ameliyat sonrası 1 haftalık süreçte bu ağrılardan kurtulacaksınız ve zaten ilaç tedavisi ile birlikte ağrılar da hissedilmeyecek seviyeye düşürülecektir. Ameliyattan sonra iyileşme sürecinde ağrıların şiddeti artmakta olup, hastaların vakit kaybetmeden doktorlarından tavsiye alması gerektiği ve durumu aktarması gerektiği belirtilmelidir. Ameliyat Ne Kadar Sürer? Hastanın hazırlanması, anestezi müdahalesi ve ameliyat odasının hazır edilmesi ile birlikte ortalama 2 ila 2.5 saatlik bir ameliyat süresi sizleri bekliyor. Daha kısa süren ameliyatlar olduğu gibi uzayabilen ameliyatlar da vardır. Tedirgin olmanızı gerektirecek ya da endişe duymanıza neden olacak bir müdahaleler bütünü değildir ve başarı oranı da bir hayli yüksektir.
Ameliyat için Yaş Sınırı Var mıdır?
Ameliyat için yaş sınırlaması yoktur ve genellikle 40 yaş üstü kişilerde görülen bir hastalık türü olduğu için ameliyatın genel kitlesi de yaşlı hastalardır. Kalp rahatsızlığı ya da şeker rahatsızlığı olan hastalarda çok daha hassa davranmak gerekiyor ve hekimlerde bu konuda gerekli önlemleri aldıktan sonra ameliyatı gerçekleştiriyor.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası İstirahat Raporu Verilir mi?
Safra kesesi ameliyatı sonrası hemen taburcu edilmiyorsunuz ve yatış alacaksınız. Hareket kabiliyetinizi kazanmanız ve gündelik hayatınıza dönüş yapabilmeniz de zaman alacaktır. Ağır işlerde çalışıyorsanız istirahat raporu alabilirsiniz ve zaten hekimleriniz de bu durumda size rapor verecektir.
İşe Ne Zaman Dönebilirim
Hafif işlerde çalışıyorsanız ve gün içerisinde dinlenme durumunuz oluyorsa ya da oturur pozisyonda çalışma fırsatınız varsa 1 hafta sonra iş hayatınıza kaldığınız yerden devam edebilirsiniz ancak ağır işlerde çalışıyorsanız ve çalıştığınız iş ağır kaldırma gibi eylemlere sahipse 2 hafta süresince dinlenmeniz ve sonrasında iş hayatınıza dönüş yapmanız çok daha uygun olacaktır. Ağır işler, ameliyat sonrası yıpranmış olan bedeninize çok daha fazla zarar vereceği için izin alma durumu söz konusu ise bu süreyi biraz daha uzatabilirsiniz.
Ne Zaman Günlük İhtiyaçlarımı Karşılayabilirim?
Ameliyattan birkaç gün sonra artık kendi başınıza hareket edebilir ve tuvalet ihtiyacınızı da tek başınıza karşılayabilirsiniz. Gündelik hayattaki normal eylemlerinizi tam anlamıyla yerine getirebilmek için ise 2 hafta gibi bir süreye ihtiyacınız olacaktır.
Doktor Kontrolleri Ne Zaman Yapılır?
Pansumanın alınması ameliyattan 3 gün sora yapılıyor ve bir diğer kontrol ise 10. Gün gerçekleştiriliyor. Bu süreleri doğru rakamlar olarak vermek pek mümkün değil çünkü kontrol tarihlerini hekimleriniz belirleyecektir ve iyileşme sürecine bağlı olarak kontrol süreleri arasındaki zaman da daralabilir ya da genişleyebilir. Ameliyat sonrası bu konu ile ilgili gerekli bilgilendirme birinci ağızdan yapılacaktır.
Ameliyat Sonucu Kişiden Kişiye Göre Değişir mi?
Ameliyat sonucunda bu bağlamda bir değişiklik söz konusu değildir ancak iyileşme sürecinde hastanın takındığı tavır ve gösterdiği hassasiyet, iyileşme süresini daha hızlı hale getirecektir. Bu hassasiyeti göstermediğiniz takdirde ağrılarınız artabilir ya da sızıntı ile birlikte enfeksiyon sorunu da meydana gelebilir. Ameliyat, başarılı bir şekilde gerçekleştiriliyor ve başarı oranının her geçen gün arttığını da belirtmek gerekiyor. Uzman bir cerrah tarafından gerçekleştirilen ameliyat sonrası hasta yeteri kadar dikkatli hareket ettiği takdirde herhangi bir sorun yaşanmayacaktır.
Ameliyatta Safra Kesesinin Tamamı Alınır mı?
Safra kesesi ameliyatında safra kesesinin tamamı cerrahi bir müdahale ile alınacaktır. Bu durum, gündelik hayatınızda herhangi bir eksiklik hissi yaşamanıza neden olmuyor ve sorunsuz bir şekilde hayatlarınıza devam edebiliyorsunuz. Safra kesesinin tamamının alınması yaşam konforunu herhangi bir şekilde olumsuz etkilemez ancak tüketeceğiniz gıdalara eskiye nazaran çok daha dikkat etmeli ve bu konuda çok daha fazla hassasiyet göstermelisiniz.
Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
Ameliyat esnasında kesi ile müdahale yapılacağı için ameliyat sonrası kesi izine rastlamak da mümkün olacaktır ancak görsel olarak sizi rahatsız edecek abartılı bir iz ile karşı karşıya gelmiyorsunuz. Bunun yanı sıra safra kesesi ameliyatının farklı alternatif yöntemleri de mevcuttur ve tek port cerrahisi ile hiçbir iz kalmadan ameliyat olmanız da mümkündür.
Laparoskopiyle Safra Kesesi Nasıl Çıkartılıyor?
Göbek bölgesinden küçük bir boru ile karın boşluğunun hemen hemen 4 litrelik gaz ile şişirilmesi ile süreç başlıyor. Boru yardımı ile ilgili bölgeye bir kamera gönderiliyor ve karın içerisindeki alan çok daha net bir şekilde seçilir hale geliyor. Daha sonraki işlem ise sağ kaburga altından üç adet borunun yerleştirilmesi ve cerrahi aletlerin de konumlandırılması işlemidir. Akabinde safra kesesinin kana kısmı ve damar bölümü zımba yardımı ile kapatılır ve daha sonra kesilerek ayırma işlemi yapılır. Safra kesesi tamamen alındıktan sonra karın içerisine doldurulan gaz tamamen boşaltılır ve kesi yapılan bölgenin dikilmesi ile birlikte ameliyat sona erdirilir. Safra kesesi ameliyatında yalnızca taşlar değil, taşlarla birlikte safra kesesi de tamamen çıkartılıyor ve kişi hayatında safra kesesi olmadan devam ediyor. Bu durum yaşam konforunuzu herhangi bir şekilde olumsuz etkilemeyecektir bunu bilmenizde de fayda vardır.
Gebelik Döneminde Safra Kesesi Ameliyatı Olabilir miyim?
Gebelik döneminde basit dahi olsa herhangi bir ameliyat tavsiye edilmiyor. Çok gerekmedikçe ameliyata başvurmamakta fayda var ancak bunu hekimlerinizle görüşerek bir tedavi süreci belirleyebilirsiniz.
Emzirme Döneminde Safra Keseri Ameliyatı Olabilir miyim?
Emzirme döneminde ameliyat olmanız kesinlikle tavsiye edilmiyor ancak ağrılarınız çok fazla ise ve artık gündelik hayatınız sekteye uğramaya başladıysa hekimleriniz ile görüşebilir ve tedavi için ilgili süreci çok daha sağlıklı bir şekilde ortaya koyabilirsiniz. Safra kesesi hastalığının ameliyat ya da benzeri bir müdahale dışında tedavisi ne yazık ki yoktur. Alternatif tıp ya da bitkisel tedavi yöntemleri safra kesesinin tam olarak düşmesini sağlamaz. Bu yüzden öncelikli tercih her zaman için ameliyat olmalıdır.
En İyi Doktor Diye Bir şey Var mı?
Ülkemiz, tıp dünyasında hizmet veren çok sayıda hekim yetiştiremeye devam ediyor ve bu hekimlerin sayısı da her geçen gün biraz daha artıyor. Hekim, kendi alanında gelişme kaydediyor ve öğrenmeye açık bir tavra sahip olduğu takdirde başarı da gelecektir. Bu yüzden en iyi doktor gibi bir kısıtlama getirmek çok da doğru olmayacaktır. Hastasına değer veren, işine sahip çıkan ve işini layıkıyla yerine getirmek adına elinden gelenin çok daha fazlasını yapan her hekim en iyi doktor olarak nitelendirilebilir.
Devlet Hastanesinde mi Özel Hastanede mi Ameliyat Olmalıyım?
Bunun kararını verecek olan sizlersiniz. Özel hastaneler kimi hastalarca daha donanımlı ve daha etkili olarak lanse ediliyor ancak devlet hastanelerinin şu anki durumlarına baktığımızda birçok operasyon için yeterli olduklarını da görebiliyoruz. Ameliyatı devlet hastanesinde olduğunuz takdirde ve sosyal güvenceniz varsa ekonomik anlamda büyük ölçüde rahatlayacaksınız çünkü bu ameliyat devlet tarafından karşılanıyor. Özel hastanede olmayı tercih ettiğiniz takdirde omuzlarınıza maddi anlamda biraz daha yük binecektir.
Safra Kesesi Ameliyatı Ertelenebilir ya da İptal Edilebilir mi?
Ameliyatı olumsuz etkileyecek bir sorun söz konusu olduğu takdirde bu sorunu hekimleriniz ile paylaşabilir ve ameliyatın ertelenmesini talep edebilirsiniz.
Safra Kesesi Ameliyatı Caiz midir?
Safra kesesi ameliyatının dinimizce herhangi bir yaptırımı ya da olumsuz karşılığı bulunmuyor. Sağlığınızı etkileyen olumsuz faktörlerin önüne geçmek ve bu hastalıkların tedavilerinden faydalanmak günah değildir. Bu konuda aklınıza takılan bir soru işareti varsa din alimlerinin kitaplarına göz atabilir ya da yakın çevrenizdeki bir imamdan da yardım alabilirsiniz.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Cinsel İlişkiye Girilir?
1 hafta sonra girilebilir.
Safra Kesesi Ameliyatında Sonda Takılır Mı?
Genelde takılmaz takılması gereken bir durum varsa takılır.
Safra Kesesi Ameliyatında Kaç Delik Açılır?
Safra kesesi ameliyatları genellikle 3 delikten yapılan ameliyatlardır.
Safra Kesesi Ameliyatını Kim Yapar?
Genel cerrahlar yapar.
Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Alkol Alınır Mı?
Alkol herhangi bir ameliyattan sonra alınmaz.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Kaç Günde Taburcu Edilir?
Laparoskopik dediğimiz yöntemle yapılmışsa ameliyat günü veya bir gün sonra taburcu edilir. Eğer açık yapılırsa 2-3 gün hastanede kalabilir.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Dikişler Alınır?
Ameliyattan 1 hafta 10 gün sonra dikişler kendiliğinden erir erimez ise dikişler alınır.
Safra Kesesi Ameliyatı Lokal Anestezi Olur Mu Hangi Anestezi Kullanılır?
Çok özel bazı seçilmiş vakalarda olabilir onun dışında safra kesesi ameliyatı lokal anestezi altında yapılmamalıdır.
Regl İken Safra Kesesi Ameliyatı Olunur Mu?
Çok acil bir ameliyat değil ise regli döneminde safra kesesi ameliyatı yada herhangi bir karın iç ameliyat yapmamak gerekir.
Safra Kesesi Ameliyatında En İyi Hastane Hangisidir?
Safra kesesi ameliyatlarını hastaneler değil doktorlar yapar. Doktorların araştırılması gerekir.
Safra Kesesi Ameliyatı Kolay Mı?
Son derece basit bir ameliyattır.
Safra Kesesi Ameliyatı Riskli Mi?
Sonuçta karın içlerinde yapılan tüm ameliyatlarındaki riskler safra kesesi ameliyatı için de geçerlidir.
Safra Kesesi Ameliyatından Ne Kadar Sonra Banyo Yapılır?
Hasta ameliyattan taburcu olduktan 1 gün sonra taburcu olabilir.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Sırt Ağrısı Olur Mu?
Devamlı yatmasına bağlı sırt ağrısı olabilir. Bazen sağına vuran sağ omuz ağrısı da olabilir. Bunlar hasta aktif hayata döndü mü tamamen geçer.
Safra Kesesi Alındıktan Sonra Kendini Yeniler Mi?
Hayır safra gezisi bir organdır ve ameliyattan sonra kendini yenilemez.
Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Sigara İçilir Mi?
Hayır içilmez.
Safra Kesesi Ameliyatlarını Hangi Bölüm Yapar?
Genel cerrahlar yapar.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Kahve İçilir Mi?
İçilebilir.
Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Oruç Tutulur Mu?
Oruç tutulabilir.
Safra Kesesi Ameliyatından Sonra Spor Yapılır Mı?
Çok ağır sporlar yapılmadan yapılabilir. Ameliyattan 1 ay sonra ağır sporlarda yapılabilir.
Safra Kesesi Ameliyatı Sonrası Beslenme?
Safra kesesi ameliyatlarından sonra yaklaşık bir ay boyunca dikkatli olmak yeterlidir. Sonrasında vücudun durumuna göre beslenme alışkanlıklarında eskiye dönülmesi mümkündür. Operasyondan sonra bir haftalık süre boyunca gaz yapacak gıdalardan uzak durulmalıdır. Ayrıca ağır yağlı yiyeceklerin de çok az tüketilmesi gerekir. Patates kızartması ve hayvansal yağlar olabildiğince az tüketilmelidir. Bazı hastalarda sarımsağa karşı hassasiyet gelişebilir ki eğer gelişirse sarımsak tüketimi de minimumda tutulmalıdır.
Safra Kesesi Ameliyatını Kimler Olamaz?
Safra kesesi ameliyatlarının icra edilmesinden önce hastanın şikayetlerinin olabildiğince artması beklenir. Safra kesesinde taş oluşumu tek başına ameliyat sebebi değildir. Bu taşın cerrahi olmayan yöntemlerle de tedavisi mümkündür. Ancak safra kesesindeki taş iltihaplanmalara sebep olursa safra kesesi ameliyatı gerçekleştirilmektedir. Yani taş olmasına rağmen iltihap olmayanlarda ya da belirli bir büyüklükte taşı olmayanlarda safra kesesi ameliyatı uygulanmaz.
Safra Kesesi Ameliyatı Neden Yapılır?
Safra kesesi ameliyatları cerrahi yöntemlerle kırılamayan taşların ortadan kaldırılması amacıyla icra edilmektedir. Safra kesesine yerleşen taşlar bir süre sonra ağır belirtiler vermeye başlamakta ve hayatı oldukça olumsuz yönde etkilemektedirler. Belirtiler geçici olmaktan ziyade sürekli büyür cinstendir. Ayrıca alınmayan safra kesesi taşları ciddi iltihaplara sebep olabilmektedir. Safra kesesi ameliyatları da tüm bu durumların önüne geçme noktasında en efektif çözümdür.