Ses Teli Nodülü Ameliyatı
Anestezi Türü | : - |
---|---|
Ameliyat Süresi | : - |
Hastanede Kalma Süresi | : - |
İşe Dönme Süresi | : - |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Ses Teli Nodülü Ameliyatından Sonra Nodüller Tekrarlanır mı?
- Ses Teli Nodülleri Gırtlak Kanserine Dönüşür Mü?
- Ses Teli Nodüllerinin Bitkisel Tedavi Yöntemi Var Mı?
- Ses Teli Nodülü Oluşumunda Yaş Belirleyici Bir Faktör Mü?
- Ses Teli Nodülü Kendiliğinden İyileşir Mi?
- Ameliyat Sonrası Beslenme Ne Zaman Başlar?
- Ameliyat Sonrası Ses Tonunda Değişiklik Olur Mu?
- Nodül Ameliyatları Riskli Ameliyatlar Mı?
- Ses Teli Nodülleri Yaşam Kalitesini Nasıl Etkiliyor?
- Ses Teli Nodülü Ameliyatsız Olarak Tedavi Edilebilir Mi?
- Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Ameliyatlarda Başarı Oranı Nedir?
- Klinik ve Hekim Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
- Ses Teli Nodülü Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
- Ses Teli Nodülü Ameliyatı Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
- Ses Teli Nodülü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ses teli nodülü günlük yaşantıda her bir bireyin başına gelebilecek hastalıktır. Ses teli nodülleri genellikle işi sesiyle ilgili olan ve sesini gün içerisinde yoran kişilerde görülmektedir. Ses tellerinin ön ve orta kısmında ortaya çıkmasıyla oluşan kabartılardır. Genel olarak ile iki adet olup karşılıklı yerleşen nasırı andıran bir yapıya sahiptirler. Ses teli nodülü oluşan kişiler için öncelikle istirahat verilmesi ile iyileşme görülüp görülmeyeceği kontrol edilmelidir. Ancak bu durumla sık bir şekilde karşılaşılıyorsa mutlaka kişilerin seslerini doğru kullanmaları gerektiği ile ilgili eğitim alması gerekmektedir. Eğer sorun bu gibi çözümlerde iyileşme sürecine girmediyse, son çare olarak cerrahi tedavi gerekebilir.
Ses Teli Nodülü Ameliyatı Hakkında
Ses terapisi tedavisinden fayda görmeyen veya terapiye karşı uyum sağlayamayan hastalarda ses teli nodüllerine ameliyat yapılmaktadır. Bu ameliyat ağız içinden yapılır, kesik ve dikiş olmamasına karşın hastanın aynı gün içinde evine taburcu olması söz konusudur. Hastalığın tanısı, burun kulak boğaz muayenesi, ağız veya burun yoluyla endoskopik inceleme ile konulur. Ses teli nodülü ameliyatı yapan cerrahlar, hastaların ağız kısmından metal bir boruyu gırtlağına yerleştirir. Bu metal boru içinden çalışılarak ve mikroskop aracılığı ile ses telleri büyütülerek nodüllerin alımı gerçekleştirilir.
Ses teli nodülü ameliyatı ortalama bir saat sürer. hastanın aynı gün içerisinde evine gitmesinde sakınca görülmez. Hastanın yeme ve içmesi serbest olup sadece konuşma ve fısıldama yasağı bulunur. Ses teli nodülü ameliyatı sonrasında boğaz ağrısı maksimum 1 gün çekilmektedir. Ameliyatın sonrasıda dilde uyuşma yada yediklerinin tadını alamama gibi yan etkiler ile karşılaşılabilir ancak bu durum bir kaç hafta içerisinde kendi kendine düzelecektir. Bu durumun oluşmasındaki en büyük etmen dilin metal bir boru ile nedeniyle sıkıştırılmasından kaynaklanır. Halk arasında nodül kelimesinin kanser ile ilişkilendirilmesinden dolayı ses teli nodüllerine de böyle bir bakış açısı bulunur ancak, ses telleri nodülleri kanser değillerdir. Tüm nodüllerin tedavisine ihtiyaç duyulmaz.
Ses Teli Nodülü Nedir?
Seslerde bozukluğa yol açan hastalığa ses teli nodülü denir. Ses teli nodül, ses telinin üzerinde oluşan kalınlaşmaya verilen isimdir. Bu kalınlaşmalar mercimek tanesi kadar büyüklükte oluşan kabarcıklar olacaktır. Bu kalınlaşma ve kabarcıkların oluşmasının nedeni sesin yorulması ve bu nedenle travma oluşmasıdır. Ses travması, sesin yüksek, uzun süre veya hatalı kullanımından ortaya çıkar. Ses teli ile ilgili problemler erkeklere göre kadınlarda daha çok rastlanmaktadır. Boyun bölgesindeki kaslarını çok kasan kişilerin bu hastalığa yakalanma ihtimali diğer kişilere göre oldukça fazladır.
Ses Tellerinde Nodül Oluşum Nedenleri Nelerdir?
Ses teli nodülleri ses tellerinin hor ve uzun süre kullanımı sonucunda ortaya çıkar. Gürültülü ortamda çalışma, reflü ve sigara nodüllerin ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Belirtileri ise sesin titremesi, sesin çatallanması, ses kısıklığı, şarkı söylerken tiz tonlara çıkamama, sesi belli bir tona göre sabit tutamama, sesin kolay bir şekilde yorulması, boyun ağrısı, boğazda ağrı veya gerginlik hissi görülmesidir. Ses telindeki nodüller sesin zorlanması ve kötü kullanılması ile oluşur.
Ses Teli Nodülleri Kimlerde Görülür?
Ses telinde oluşan bu nodüller sesini günlük yaşantısında yoğun kullanan kişilerde oluşur. Şarkıcılar, din görevlileri, öğretmenler ve çok bağıran yüksek ses ile konuşan kişilerde ortaya çıkar. Hatta halk arasında öğretmen gibi gün boyunca konuşması gereken kişilerde oluştuğu bilinir. Bu hastaların arasında genellikle öğretmenler, satış elemanları, çağrı merkezi çalışanları gibi meslek grupları da dahildir. Profesyonel ses kullanıcılarında; aktör, oyuncu ve politikacı mesleklerine mensup kişilerde daha sık meydana gelir.
Ses Teli Nodülü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Ses teli nodülleri eğer küçük ve yumuşak nodüller ise ses terapisi ile tedavi edilir. Bu nodüller genel anlamıyla kişilerin yanlış kullanımı sonucunda ortaya çıkar. Yanlış kullanımının düzeltilmesi de nodülün tedavisi gibidir. Örneğin, kötü bir ayakkabı giyinip nasır oluşumu ayakkabı değişimi ya da doğru yürümeyi öğretilir ise nasır düzelebilir. Ses teli iki adettir. Ve her bir ses teli aynı zamanda birbirine çarparak birbirine zarar da verebilir, sağlıklı ses de oluşturabilir. Genellikle nodüller, her iki ses telinin birbirine zararı vermesi ile ortaya çıkar.
Düşük ses kullanımı, az ses kullanımı veya tekniği düzeltmek nodüllerin temel tedavi tekniği arasında bulunur. Kişinin nodülü varsa ses kullanımı azaltılır, ses terapisine yönlendirilir. Terapi uzmanı, hastanın hem nefes desteği hem de ses titreşimi oluşacak ve rezonans ses kullanım teknikleri ile hastanın kullanımını değiştirir ve kalıcı şekilde nodüllerin düzelmesini, oluşmamasını sağlar. Eğer dokudaki hasarı kalıcı ise, terapiye rağmen sonuç alınamıyorsa o zaman cerrahi tedavi ön plana çıkar. Cerrahi tedavi de ise, nodüller kesilir ve çıkarılır. Kişinin sağlığına kavuşmasına yardımcı olur. Ameliyat gerçekleştirildikten sonra mutlaka ses eğitimi alması gerekmektedir. Eğitimi gerçekleşmezse tekrardan nodüller oluşumu gerçekleşir.
Ses Teli Nodülü Ameliyatı
Nodüllerin, çok küçük ve çift taraflı olanları genellikle ses istirahati ile 5-6 ay içerisinde iyileşme süresi bulunmaktadır. Daha büyük olanlar, iyileşme göstermeyenlerde ise ameliyata yönlendirilir. Ses tellerindeki çok küçük nodülleri vücut kendisi düzeltir, düzeltilemeyen ameliyat ile tedavi edilir. Hasta ameliyat olduğu gün içerisinde taburcu edilebilir. Nodülün ameliyatındaki riski ise; ciddi bir riske sahip olmayıp, uzman bir cerrah tarafından yapılırsa daha az risk görülebilir. Ameliyat sonrası, sesin doğru kullanımına dikkat edilmediği, ses terapisi alınmadığı zaman nodüllerin oluşumu tekrarlanır.
Ses Terapisi
Ses terapisi, ses bozukluklarını davranışsal olarak tedavisini sağlamaktadır. Ses ile ilgili terapilerin ses tellerinde hasar oluşturacak durumları ortadan kaldırmayı ve en iyi sesin vücuttan çıkmasını sağlayacaktır. Ses terapisi alanında uzman kişiler tarafından tedavi edilmesi önemlidir. Bu kişiler dil terapistleri ve şan eğitmenleridir.
Terapi doktoru muayenesi görülen hastanın hastalığına yönelik özel terapi programını hazırlar. 3-6 seans arasında yapılan ses terapisi hastalığın iyileşme ve düzelme durumuna göre uzatılır ya da sonlandırılır. Tek tip ses terapisi bulunmamaktadır. Ses terapisi ses teli nodülü tedavisinin en etkili yöntemlerinden biri olarak gösterilmektedir. Ses terapisine başlarken öncelikle ses kısıklığına yada nodül oluşumuna neden olan problemi öğrenmek gerekmektedir. Yapılan değerlendirmelerin ardından Kulak Burun Boğaz uzmanı ve ses terapisti bir araya gelerek nasıl bir tedaviye başlanılması gerektiği ve nasıl bir yol izlenilmesi gerektiğini kararlaştırmalıdırlar. Ses terapisinin amaçları ise; ses hijyeni sağlanması, hastanın ses hakkında eğitimi ve bilgilendirilmesi, aşırı ses kullanmadan kaçınılması, hastanın kendi sesinde değişiklik olduğunu fark ediliyor olması gibi nedenler hastanın ses terapisine başvurmasına öncülük eder.
Ses Teli Nodülü Ameliyatı Öncesi
Nodülün tanısının konulması aşamasında doktorlar ekstra tetkikler istemek zorunda kalmazlar. Muayene sırasında ses telindeki nodüllerin gözle görülen bir şekilde olduğu sürece tanısı için yeterli bulunur. Ses teli nodülleri boğaz ve ses tellerinde oluşabilecek diğer hastalıklarla beraber değerlendirilmemesi gerekmektedir.
Ses Teli Nodülü Belirtileri
Nodüllerin ortaya çıkmasında rol oynayan bazı etmenler; alkol, çay ve kahve tüketimi, bağırma, sigara kullanmak, öksürme ve sık boğazı temizleme, depresyon, stres, sesin uygun olmayan ölçütte kullanımı şeklindedir. Nefesli konuşma, konuşma sırasında sesin gelip gitmesi, gırtlakta yumru varmış gibi hissetme, kullandıkça azalan ses kalitesi, ses şiddetinde azalma, seste sertlik de belirtileri arasındadır.
Seste Çatallanma
Seste çatallanma, seste perde ve şiddetinde meydana gelen anormalliklerdir. Ses kısıklığının belirtileri arasında konuşurken zorluk çekilmesi ve sesin dışarıya düzgün çıkmaması sayılabilir. Seste yaşanan problemler sadece iş hayatını yada kişinin sosyal hayatını etkilemekle kalmaz aynı zamanda psikolojik durumunu da etkiler. Özellikle seste aktif iş hayatına sahip kişiler ses çatallanmasından daha yüksek derecede etkilenirler.
Sesin Titremesi
Ses titremesi tamamen ses kaslarını kullanılamaması ve nefes desteğinin sağlanmaması ile alakalıdır. Bu sorunun üzerinde farklı çalışmalar söz konusu olup sesin doğru kullanımı gereklidir. Ve ses tellerini güçlendiren egzersizler yapılması önerilir. Sesin iyi ve doğru bir şekilde kontrolü sağlanmalıdır.
Ses Kısıklığı
Seste oluşan bütün normal dışı durumlar için ses kısıklığı tabiri kullanılmaktadır. Seste oluşan normal dışı durumlar için, sesin hırıltılı, daha yoğun titreşimli çıkması durumudur. Genel anlamıyla nedeni ise, gırtlakta bulunan ses tellerindeki problemlerdir. Ses kısıklığı, uzun süren konuşmalar ve yüksek ses sonucunda oluşan gırtlaktaki iltihap ve enfeksiyon sonucu meydana gelir.
Sesteki çatallaşmadan kaynaklı boğuk bir ses olarak tanımı gösterilir. Bu sorun gırtlağın alt bölümünde meydana gelirse sesin cılız ve az, üst tarafında ise kalın çıkmasına sebep olur. Ağızın içerisinde, ses burundan gelir. Nedenleri, yüksek sesle konuşmak, uzun süre konuşmak, çığlık atmak gibi durumlar sonucu oluştuğu bilinir. Birçok sebebi bulunmakla beraber nemli olmayan havalarda ve ortamlar uzun süre bulunmakta nedenlerinden biri arasındadır.
Ses Tonunun Sabitlenmemesi
Ses tonu, sesin alçalıp yükselmesi azalıp çoğalmasıdır. Ses tonlarının farklılaşması konuşmanın daha anlaşılır ve rahat dinlenmesini sağlamaktadır. Konuşmaya çeşit kazandırmasına yardımcı olur. Böylece konuşma monotonluktan çıkar. Ses tonunun ayarlanması için, konuşma egzersizleri yapılmalı ve konuşma hobileri geliştirilmelidir. Ses tellerindeki nodüllerden kaynaklı bir durumda sebepler arasındadır. Sabitlenmeme durumunda ses eğitimine ihtiyaç duyulur. Alınan nefes ne kadar güçlü olursa ses de o kadar güçlü ve etkili çıkar.
Sesin Çabuk Yorulması
Ses yorgunluğu, rahatlıkla ses çıkmıyor ise boğaz kısmının tahrişi ve etraftaki insanlarla konuşma sağlanamıyor ise ses yorgunluğu söz konusudur. Sesin yorgun olması eğer hastanın işi aktif olarak konuşmayı gerektiriyorsa rahatsız edici bir durum olur. Sese iyi gelen doğal çözüm yolları bulunmaktadır. Bitki çayları, baharatlı sütlere gibi çözümler ilk etapta fayda gösterebilir. Ses yorgunluğuna ve kısıklığında; ballı karabiberli süt, portakal suyu, ekinezya çayı, ballı zencefil, papatya çayı, zerdeçallı süt ve bunun gibi ürünler iyileşme aşamasını kolaylaştırır. Uzun süre sigara kullanımı, sesin yanlış kullanımı nodüllere bağlı olarak ses tellerinde arızaya yol açabilir.
Seste çatallanma, sesin titremesi, ses kısıklığı, ses tonunun sabitlenememesi, sesin çabuk yorulması nodülün belirtileri arasındadır. Nodüllerin oluşma sebebi olarak yüksek sesle konuşma ve şarkı söyleme esnasında oluşan travmalar nedeniyle gerçekleşir.
Boyun Ağrısı
Ses teli nodülü ile ilgili en sık görülen semptomlardan birisi ise boyun ağrısıdır. Boyun kaslarında gerginliğe sebep olabilir. Boyun ağrısının çeşitli nedenleri, fazla kilolu olmak, vücutta sıvı kaybı görülmesi, kötü duruş ve ani hareketlerdir. Bu, sorunlu bölgedeki kasların tıkanması sonucu oluşan yaygınlık kazanan problemlerdir. Ses telinde nodül olan kişi boyun kısımlarında fazlaca gerginlik hissedebilir, bu durum baş ağrısı ve farklı komplikasyonlar meydana getirir.
Tanı ve Tıbbi Değerlendirme
Nodül, sesini yanlış kullanan bireylerde meydana gelir. Seste netlik kaybı, havalılık, pürüzlülük, kısılması ile sesinde bozulma olan kişiler KBB doktoruna başvurduktan sonra ses telinde kamera ile muayenesinde tanısı gerçekleşir. Unutulmaması gereken durum ise, nodülün başlangıç döneminin başka hastalıklarının başlangıç dönemine benzetilmesi nedeniyle bu ilk muayeneden sonra tekrar eden muayeneler yapılmalıdır.
Genç hastalarda sadece konuşma terapisi ile iyileşme gerçekleşebilmektedir. Büyük olan hastalarda ise, cerrahi müdahale olmadan iyileşme göstermesi çok düşük olasılıktır. Hastanın ameliyatı sırasında herhangi bir kesi işlemi uygulanmaz. Ses teli nodülü genel anestezi altında da yapılmakta olup, yaklaşık 15 dk sürmektedir. Hastadan operasyon sonrasında fazla konuşmaması istenir. Hastanın ön muayenesi yapılarak tedavi aşaması belirlenir. Uzman hekimi tarafından tedavisi sürecinde oluşabilecek riskleri hastaya belirtmesi gerekli. Hasta bunun sonucunda riskleri kabul edip tedavi aşamasına girmeden önce onayladığına dair belge imzalar.
Tedavi Planlanması
Her hasta için özel tedavi yöntemi ile en iyi materyalleri kullanarak, ulaşılabilecek en mükemmel sonucu ortaya çıkartılmalıdır. Hastanın şikâyet ve istekleri göz önünde tutulur. İdeal tedavi planını yürürlüğe koymak, hasta için en uygun tedavi aşamasını belirlemek açısından yararlıdır. Tedavi planı, tedavinin acil olması, tedavi sıralaması, beklenen sonuçlara uygun şekilde yapılır. Planlamayı etkileyen faktörler ise; hastanın genel sağlığı ve durumu, hastanın kişisel özelliği ve psikolojik durumu, cinsiyeti, yaşı, toplumsal statüsü, mesleği, aile yapısı tedavi aşamasını etkiler. Birden fazla tedavi yöntemi ve uygulama şekli bulunur.
Tetkikler
Ameliyat öncesinde tetkikler ve doktor tarafından inceleme yapılır. Genel sağlık durumu büyük bir önem taşır. Bu sebeplerden dolayı kan tahlilleri, alerji testleri yapılması gereklidir. Kan tahlilleri neticesinde, hastanın sağlık durumu net bir şekilde ortaya çıkar. Eğer ihtiyaç olursa idrar tahlili yapılması mümkündür. Genel anlamda tetkikler için en önemli kısım hastanın muayenesidir. Muayene sırasında genellikle nedeni hakkında fikir yürütülür. Yapılacak tetkikler bu fikre göre seçilir. Nodül hastalıklarda ise teşhis muayene ile konduğu için genel olarak tetkike gerek duyulmaz.
Kan Tahlili
Kan tahlili, genel olarak bir kerede ve 1-2 örnek alınması şeklinde yapılan, ancak hastanın üzerinde şüphelerinin sayısına bağlı olarak 4-5 örnek alımına kadar çıkabilir. Muayeneye ek olarak daha kesin bulgular elde etmek ve net veriler üzerinden konuşmak için yapılan işlemdir.
Alerji Testleri
Alerji testleri, hastanın alerji türünü ve kaçınması gereken listeyi belirler. Testten fayda alınması isteniliyorsa, test materyallerinin seçimine dikkat edilmesi gerekir. Testin doğru biçimde uygulanması sağlanmalı. Ve sonuçların doğru biçimde yorum yapılıp, en uygun tedavi yöntemleri belirlenip buna göre hareket edilmesi gerekir. Tedavi aşamasından önce bu test uygulaması yapılmalıdır.
Ses Teli Nodülü Ameliyatı Sonrası
Ses teli nodülü ameliyatından sonra doktorun belirlediği süre boyunca, 3-5 gün boyunca mutlaka ses istirahati yapılması gereklidir. Yani bu süre zarfı içerisinde konuşma gerçekleşmemeli. Ses telleri iyileştikten sonra ise ses teli nodülü tekrarı olmaması için ses terapisi alınması gereklidir. Ameliyattan sonra sesin doğru kullanımına dikkat edilmediği ve ses terapisi alınmaması halinde nodüller tekrarlanmaya meyillidir.
Ses teli ameliyatı sonrası buna bağlı gırtlak kanserine dönüşüm olmaz. Nodüller selim lezyonlar olduğundan kanser tehlikesi taşımazlar. Tedavisi gerçekleşmediği müddetçe ses teli nodülü hastayı ömür boyunca takip eder. Ameliyattan sonra doktorun 2 saat içerisinde yapacağı kontroller neticesinde hatalar taburcu edilir. Eve gidince yemek, içmek serbesttir. Sadece 7 gün boyunca fısıldama ve konuşma bulunur. Ses teli nodülü ameliyatından sonra 1 gün yenilene içilene, konuşmaya ve fısıldaşmaya dahi dikkat etmek gerekir. Bazen 2-3 hafta süren dilde tat almama ve dilde uyuşma olabilir. Mutlaka kendiliğinden iyileşme gösterecektir. Ses teli nodüllerine kanser algısı yerleştirmek yanlıştır.
Ameliyat Günü
Hastanın fiziksel ve ruhsal bir biçimde hazır bulunması gerekmektedir. Ameliyathaneye giderken çok rahat olunması gerekiyor. Zihinsel olarak da aynı rahatlık olursa ameliyat daha sağlıklı ve problemsiz geçmesi sağlanır. Doktorun tavsiyesi üzerine verilen daha rahat giysiler giyinilip hazır halde bulunulması gerekir. Bunun yanında ise tahlillerin yapılıp doktora sunumu gerçekleşir. Hasta ameliyata alındıktan 2 saat sonra narkoz etkisinden çıkar. Aynı gün içerisinde taburcu olunabilir ve sadece ses istirahati verilir. Yemek içmek serbesttir.
Anestezi Yöntem
Anestezist tarafından uygulanan işleme denir. Ameliyat aşaması hastaların herhangi bir ağrı acı hissetmemesi için hastanın ameliyat öncesi ve ameliyat sonrası sürecini kapsayan detaylı bir tıbbi müdahale çalışmasıdır. Anestezi yöntemleri ikiye ayrılır. Biri genel anestezi diğeri ise lokal anestezidir. Ses telindeki nodül ameliyatında genel anestezi ile uyutma işlemi yapılır.
Ağrı
Ameliyattan sonra 1 gün boğaz ağrısı çekmesi normal karşılanır. Bazen dilde uyuşma, tat alamama gibi problemler yaşanabilir. Bu gibi sorunlar kendiliğinden düzelecektir. Metal boru ile dilin baskılanması dolayısıyla gerçekleşir. Yutkununca daha fazla ağrı kendisini hissettirebilir. Çok kısa zamanda geçmesi söz konusudur.
İlaç Kullanımı
İki çeşit tedavi yöntemi kullanılır. İlk tedavi yöntemi ses teraisi olmakla birlikte sesimizi en doğru nasıl yönetebileceğimizi öğreniriz. Hastanın sorunu bu yöntemle de geçmiyorsa da onun yerine cerrahi yöntem uygulanır. Ameliyat aşamasında endoskopik cihazlar yardımı ile ses telleri üzerindeki nodüller alınır. Ses teli nodülü ameliyatı olan kişilerin iyileşme sürecinden sonra mutlaka ses terapisine başlamaları gerekecektir. İlaç kullanımı ile kalıcı iyileşme sağlanması mümkün değildir.
Hareket Kabiliyeti
Ameliyat yapılmasının ardından konuşma ve fısıldama yapılması olanaksızdır. Bu süre bir haftalık bir dilimdir. Ses teli nodülü ameliyatından sonraki durumlarda ise ses terapisi yapılmalıdır. Çocukluk çağı için ses teli nodüllerinde cerrahi durum söz konusu değildir, sadece ses terapisi uygulanır.
Riskler Yan Etkiler ve Komplikasyonlar
Ses teli nodülü ameliyatından sonra dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Uzman doktorun belirlediği ses istirahati yapılması gerekmektedir. Yeme ve içme konusunda yasak konulmamıştır. Yani bu süre zarfında hiç konuşma veya fısıldama bile olmaması gerekir. Ses telleri iyileştikten sonra ses terapisi alınmaz ise nodüllerin tekrarlanması görülebilir. Ses teli felcinde ise nedenler çok farklıdır. Ona göre ilaç, eğitim, cerrahi olmalıdır. Nasıl kullanılması gerektiğini bilmek gerekir. Ses teli ameliyatı ciddi riskleri bulunduran ameliyat değildir. Bu alanla ilgilenen deneyimli uzman doktorlara gidilmelidir. Bu şekilde daha az riskle ameliyatın atlatılması mümkündür.
Ses Kaybı
Kişinin herhangi bir şekilde sesinin çıkmamasına ses kaybı denilmektedir. Sesimiz olmadığı sürece sosyal hayattaki iletişim yeteneğimiz kısıtlanacaktır. Oluşan bu probleme ses kaybı denir ve bu ciddi bir hastalıktır. Sesin kısılması ise var olan sesin istenilen ölçütte çıkmaması ve kalitesinin bozulmasıdır. Ses kısıklığı, bazı durumlarda çok hafif olabilir kişi fark etmese bile uzman kişiler fark edebilir. Ses kayıplarının yaşanması, ses kısıklığı ile başlayan serüvenin son durağıdır. Ses kısıklığı uzun süre tedavi edilmediği durumlarda, ses kaybına sebebiyet verir. Birbiriyle parça bütün ilişkisi içerisindedirler. Ses kaybı, ses kısılması insanın iletişimi etkileyen sorunlardır.
Kanama
Ameliyat sonrası, doktorun uygulamak şartıyla gerekli bulduğu durumların aksine davranılırsa kanama gerçekleşir. Boğazı zorlamak, yüksek sesle konuşmak, sigara içmek bunlar gibi aykırı durumlarda kanama gerçekleşir.
Yeme ve İçme
Ses teli nodülü ameliyatı hastanın yeme ve içmesine engel olacak bir ameliyat değildir. Aynı gün kendi evine taburcu olması durumunda istediği gibi yemek yiyebilir. Sadece tek yasak olan durum konuşma halidir.
Kalıcı Ses Bozukluğu
Sesimizin kalitesindeki bir problem yada sesin rahat hareket edemesi kaynaklı olarak ses bozukluğu ile karşılaşılır. Nodüller ses tellerinin orta kısmında olan iyi huylu oluşumlardır. Zorlamalı ses, boğuk ses, çabuk yorulma nodülün başlıca belirtileridir. Nodüllerin oluşma nedeni konuşma, şarkı söyleme veya bağırma nedeni ile oluşan ses teli travmasıdır. Sigara, alkol ve bunun gibi zarar verecek madde kullanımında nodülün oluşumu ayriyeten artmasına neden olur. Ses teli nodülünün tedavisinde ses terapisi ilk aşama olarak görülür. Terapi ile sonuç alınamayan hastalarda cerrah müdahale yapılması gerekir.
Ses Teli Felci
Ses teli felcinin oluşum nedeni kasların çalışmasına neden olan sinirlerin çalışmamasıdır. Ses tellerinin hareketlerinin sağlanması kaslar ve sinirler yardımıyla olur. Süperior laringeal ve inferior laringeal sinirlerdir. Cerrahi işlem sonucu istenmeyen sinir yaralanmasından meydana gelebilir. Belirtileri; ses kısıklığı, zorlanarak ses çıkartma, havalı ses çıkartmadır. Ses tellerinin muayenesi ve tanısının konulması aşamasında, ses tellerinin birinin mi yoksa ikisinin birden mi felç olduğu incelenir. Eğer nodüllerin ses terapisi ile tedavisinin mümkün olduğu görülürse, cerrahi müdahaleye yönlendirilmez ancak bazı durumlarda ses teli nodülü ameliyatı yapılması gerekebilmektedir.
İyileşme ve Taburcu Olma Süreci
Ses teli nodülü ameliyatından sonra iyileşme sürecinde ilk olarak ses terapisi uygulanır. Oluşan nodüllerin kaybolması ve ortadan kalkması için hatalı ses kullanımının düzeltilmesi gerekmektedir. Ameliyattan öncesi ve sonrası için uygulanması şarttır. Ameliyat yaklaşık olarak 1 saat sürer. Ameliyattan 2 saat sonra ise de hasta taburcu edilir. Ameliyattan sonra belirli süre boyunca konuşma ve fısıldama yasaklanır. Ameliyattan sonraki dönemde boğazda ağrı görülmesi normal görülmekle beraber, ağrının süresi 1 gün kadar sürdüğü bilinmektedir. İyileşme süresi bazen birkaç hafta sürmesi söz konusudur. İyileşme kendiliğinden gerçekleşir.
Spor ve Egzersiz
Ameliyat aşamasından sonra sesi geliştirecek ses egzersizleri yapılmalıdır. Birinci aşaması, nefes eğitim olmalıdır. İkinci aşaması, diyafram ve ses çalışmalarından sonra tek tonların söylenmesi olur. Tek tonu başarı ile çıkaran hastaya küçük ses dizileri söyletilir. Ağızın kapalı bir biçimde rezonans çalışması yapılması, çalışmalar ileriye gittikçe ton dizisi tonikten beşliye kadar genişletilir. Tiz ve pes seslerin çalışılması da egzersizlerin arasındadır.
Beslenme
Hasta cerrahi müdahaleden sonra önceki hayatındaki beslenme alışkanlığına devam edebilir. Aynı gün içerisinde yiyip içmesinde sakınca görülmemiştir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ses teli nodülü ameliyatından sonra uzman doktorun belirlediği süre zarfı boyunca 3-5 gün boyunca mutlaka ses istirahati yapılması gereklidir. Bu süre zarfında hiç konuşulmaması lazımdır. Ses telleri iyileştikten sonra nodüllerin tekrarı olmaması için ses terapisi alınması şarttır.
Sık Sorulan Sorular
Ameliyat ile ilgili hastaların bireysel olarak merak duyduğu birçok konu bulunur. Biz de bu soruları başlıklar halinde sizlerle buluşturmamız gerektiğini düşündük. Fakat gerçek anlamıyla doktorunuza danışmanız daha sağlıklı olacaktır.
Ses Teli Nodülü Ameliyatından Sonra Nodüller Tekrarlanır mı?
Ses teli nodülü ameliyatından sonra, hastalar nodüller tekrarlanmamasını istiyorsa cerrahiden sonra ses terapisi alması gerekir. Sesin doğru kullanımına da dikkat edilmesi bu hususlar arasındadır.
Ses Teli Nodülleri Gırtlak Kanserine Dönüşür Mü?
Ses teli nodülleri, selim lezyonlar olduğundan dolayı kanser tehlikesini taşımamaktadır. Nodüllerin neredeyse hepsi iyi huyludur.
Ses Teli Nodüllerinin Bitkisel Tedavi Yöntemi Var Mı?
Tedavi yöntemleri, bol bol su içilmeli, menekşe yağı ile gargara yapılması, bütün bir turbu su ile kaynatıp su ılıklaştıktan sonra gargara yapılması, yumurtayı çiğ yemek yerine rafadan yemek de yardımcı olur. Ballı sütün içine karabiber eklenilmesi, portakal mandalina gibi C vitamini içeren meyveler tüketmek, su bal ve limon karışımı, ballı zencefil çayı bu konuda yardım sağlayan tedavi yöntemleridir.
Ses Teli Nodülü Oluşumunda Yaş Belirleyici Bir Faktör Mü?
Yaş belirleyici faktör değildir. Çocukların da yetişkinler gibi ses tellerinde nodül oluşumu görülebilir. Belirleyici faktörü sesin kötü ve yanlış kullanımıyla alakalı bir durumdur.
Ses Teli Nodülü Kendiliğinden İyileşir Mi?
Nodülün cerrahiden sonra kendiliğinden iyileşmesi mümkündür. Sadece doktorun belirttiği süre zarfında konuşmaması gerekir. Hastanın bu aşamadan sonra ses terapisini en uygun biçimde alınması gereklidir.
Ameliyat Sonrası Beslenme Ne Zaman Başlar?
Hastanın ameliyat sonrası beslenmesi aynı gün içinde gerçekleşir. Taburcu olduktan sonra yeme ve içme konusunda sıkıntı yaşaması söz konusu edilmemiştir.
Ameliyat Sonrası Ses Tonunda Değişiklik Olur Mu?
Tedaviler sonucu oldukça başarılı sonuçlar elde ediliyor. Cerrahiden sonra ses terapisinden sonra sesin tekrar eski haline dönmemesi mümkündür. Ses kalitelerine erken zamanda ulaşımı sağlanır. Doktorun önerdiği zaman diliminde ilaç kullanımı ve ses kullanımında dikkatli olunması yeterli görülür.
Nodül Ameliyatları Riskli Ameliyatlar Mı?
Ses teli nodül ameliyatında hiçbir risk bulunmamaktadır. Deneyimli cerrah tarafından ameliyat olunan zamandan itibaren risk faktörü en aza düşer.
Ses Teli Nodülleri Yaşam Kalitesini Nasıl Etkiliyor?
Nodüller yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Hasta, insanlarla iletişim kurmakta zorlanır. Ses kısıklığı, boğazda yumru hissi, boyun ağrısı, seste yorgunluk, kulak kısmında acı, cızırtılı ve kaba ses çıkarması insanın iletişiminde sorun yaratır.
Ses Teli Nodülü Ameliyatsız Olarak Tedavi Edilebilir Mi?
Ses telindeki nodüller, ameliyatsız olarak uygun tedavi uygulanır ise iyileşme gerçekleşir. Ses terapisi ve sesin doğru kullanımı ile bu sıkıntılı süreç atlatılabilir. Ayriyeten bitkisel yollarla ile tedavisi mümkündür.
Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Sesin sürekli olarak yanlış ve kötü kullanımı sonucunda durumu daha kötüye taşıyabilir. Nodüller gün geçtikçe büyümeye başlarlar. Hastaya rahatsızlık verir. Terapi ile halledilebilen bu rahatsızlık zaman geçtikçe cerrahi tedaviye ihtiyaç duyar. Tedavisinde hiçbir riske sahip değildir. Bu yüzden en kısa zamanda tedavisi şarttır.
Ameliyatlarda Başarı Oranı Nedir?
Ameliyatlarda başarı oranı oldukça yüksek olup, doktorun gözlem altında olan hasta kısa zamanda sağlığına kavuşur.
Klinik ve Hekim Tercihi Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Hastanın cerrahi müdahale olmasını istediği kliniğin ve doktoru önceden araştırmasında fayda vardır. Araştırdığı doktorun müdahale ettiği hastaların öncesi ve sonrasına bakmalıdır. Seçeceğiniz doktorun donanımlı olmasına dikkat edilmelidir. Bu durum klinik için de geçerlidir.
Ses Teli Nodülü Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Ses tellerinde yerleşen nodüllerin tedavisinde ilk tercih egzersizler ve terapilerdir. Nodül oluşturan tonların bırakılamadığı durumlarda ise cerrahi yöntem devreye girer. Ağızdan sarkıtılan metal bir boru ilgili aletleri ses tellerine doğru götürür. Sonrasında ise ses telleri ayrılarak nodül temizliği yapılır. Operasyon oldukça basittir ancak dikkatli uygulanmalıdır. Bu dikkat sebebiyle de ses teli nodülü ameliyatı yaklaşık olarak kırk dakika ile bir saat arasında sürer.
Ses Teli Nodülü Ameliyatı Fiyatları Neye Göre Belirlenir?
Ses teli nodülü ameliyatının fiyatını belirleyen unsurlar oldukça sınırlıdır. Operasyon sırasında kullanılan aletler oldukça teknolojik olduğu için kullanabilen cerrah sayısı sınırlıdır. Cerrah sayısındaki sınır da fiyatları artırmaktadır. Diğer faktörler ise operasyonun yapıldığı hastane ve operasyondaki SGK payıdır. Ses teli nodülü ameliyatını fiyatını merak edenlerin muayene olması gerekmektedir.
Ses Teli Nodülü Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ses teli nodül ameliyatı için hastanede yatış gibi bir durum söz konusu değildir. Hasta ameliyat için hastaneye gelir, lokal anestezi ile uyuşturulur. Sonrasında ise endoskopik cihazlarla ses tellerine kadar ulaşılır. Bu noktada özel bir cihaz yardımıyla nodülü saran ses telleri açılarak (cerrahi kesi olmaksızın) nodül temizlenir. Sonrasında ise aynı yoldan çıkılarak operasyon tamamlanır. Hasta operasyondan sonra bir saat kadar dinlenir ve ayakta taburcu olur.