Testis Kanseri Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 15 - 20 Dakika |
Hastanede Kalma Süresi | : 1 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 1 - 3 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Testis Kanseri Hakkında
- Testis Kanseri Nedir?
- Germ Hücreli Kanserler
- Testis Kanseri Nedenleri
- Testis Kanseri Belirtileri
- Testis Kanseri Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Testis Kanseri Tedavi Yöntemleri
- Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekir
- Testis Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Ameliyat Ekibi Kimlerden Oluşur?
- Ameliyatın Yapılacağı Hastane Şartları
- Testis Kanseri İstatistikleri ve Ameliyatın Başarı Oranları
- Testis Kanseri Ameliyat Fiyatları
- Testis Kanseri Ameliyatı Öncesi
- Tetkikler
- Testis Kanseri Ameliyatı Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi
- Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması ve İnceleme
- Alınan Tedaviler ve Hatalık Geçmişinin İncelenmesi
- Ameliyata Hazırlık
- Ameliyat Planının Hazırlanması ve Hasta ile Mutabakat
- Psikolojik Hazırlık
- Mutfak Hazırlığı
- Ameliyat Öncesi Beslenme ve Diyet
- Testis Kanseri Ameliyatı Sonrası
- Ameliyat Günü
- Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonlar
- Ameliyat Sonrası Skrotum İçine Protez Testis Yerleştirilmesi
- Kemoterapi ve Radyoterapi Sonrası Sperm Dondurulması
- Testis Kanseri Ameliyatı Sonrası Kanser Yenilenmesi İhtimali
- Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Ameliyat Sonrası Spor ve Egzersiz
- Beslenme ve Diyet
- Doktor Kontrolleri
- İyileşme Süreci
- Sık Sorulan Sorular
- Ameliyatsız Yöntemler Hangi Durumlarda Tercih Edilir
- Testis Kanseri Ameliyatı ile Testislerin Tamamı Alınır mı?
- Metastaz Durumunda Hangi Tedavi Yöntemleri Uygulanır?
- Testis Kanseri Ameliyatı Zor Bir Ameliyat mı?
- Ağrılı Bir Ameliyat mı Ağrılar Ne Zaman Geçer?
- Ameliyat Kaç Saat Sürer?
- Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
- Protezler ile Cinsel İşlev Korunabilir mi?
- Ameliyat Olduğum Belli Olur mu? Protez Görünümü Belli Olur mu?
- Ameliyat Sonrası İstirahat Raporu Verilir mi? İşe Ne Zaman Dönebilirim?
- En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mı?
- Devlet Hastanesinde mi? Özel Hastanede mi Ameliyat Olmalıyım?
- Ameliyat Sonrası Ek Tedavi Gerekir mi?
- Kanserden Korunmak İçin Neler Yapabilirim?
- Ameliyat Olanların Yorumlarını Takip Etmeli miyim?
- Ameliyat Ertelenebilir veya İptal Edilebilir mi?
- Diğer Sağlık Sorunları Ameliyata Engel Olur mu?
- Ameliyat Sonrası Testosteron Hormonu Seviyesinde Değişiklik Olur mu?
- Erkeklik Hormonu Tedavisi Gerekir mi?
- Testis Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Testis Kanseri Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilir?
- Testis Kanseri Ameliyatı Sonrası Riskler Nedir?
Testis kanseri oldukça hızlı ilerler. Hastada gerekli tetkikler sonucunda tümör tespit edildiyse, zaman geçmeden ameliyat edilmesi gerekir. Ameliyatta tümörün saptandığı bölge çıkarılır. Ameliyat sonrasında tümör incelenir. Bu inceleme tümörün türü, kanserin yayılma durumu hakkında bilgi verir. Edinilen bilgiler ışığında gereken tedavilere karar verilir. Tümör iki çeşit olabilir. Bunlar seminom, non-seminom şeklindedir. İkisi içinde farklı tedaviler gerekir. Kanserin yayılma durumuna göre tekrar ameliyat gerekebilir.
Testis kanseri genellikle genç yaşlarda ortaya çıkar. Ortalama 25-35 yaşları arası en çok görülen yaşlardır. Kanserin genetik yatkınlık, kısırlık, inmemiş testis gibi nedenleri olabilir. Çok hafif belirtilerle çok çabuk ilerleyen bir kanser türüdür. Bu yüzden testislerde hafif ağrılar, hassasiyet durumları hissedildiğinde, testislerde şişme veya genişleme gözlemlendiğinde vakit kaybetmeden üroloğa başvurmak gerekir. Tümör ne kadar erken teşhis edilirse, tedavideki başarı o kadar artar.
Testis kanseri ameliyatı ve sonraki tedavilerle kanser atlatıldıktan sonra beş yıl boyunca belli aralıklarla doktor kontrolleri devam etmelidir. Bu hastalığın tekrarı ihtimali var olduğu için gereklidir. Testis kanserlerinde tümör tespit edildikten hemen sonra yapılması gereken ilk şey ameliyatla tümör olan testisin çıkarılmasıdır. Tümörün analiz edilmesiyle yayılma durumu ve tümörün türüne göre başka tedavilerle süreç devam eder. Hastalık ilerlediyse tekrar ameliyat gerekebilir. Erken teşhis bu ihtimali eler.
Testis Kanseri Hakkında
Testisler testosteron hormonun salgılandığı, sperm yapımının sağlandığı organlardır. Burada oluşan kanserlere testis kanseri denir. Testis kanserinde skrıtal ultrasonografi ve cerrahın yaptığı elle muayene ile tanı konur. Testislerdeki tümörler seminom ve non seminom olmak üzere iki tiptir. Bu türler, tümör cerrahi işlemle alındıktan sonra, patoloji raporuyla anlaşılır. Seminom tümör uzaktaki organlara yayılmadıysa testisin alındığı bölgeye ve karın altına radyoterapi uygulanır. Non seminom tümörler uzak organlara yayılmadıysa kemoterapi uygulanır. Bu tümörler uzak organlara yayıldıysa daha uzun bir kemoterapiye ihtiyaç duyulur. Kemoterapi işe yaramazsa RPLND ameliyatı gerekir. Testis kanseri çok hızlı ilerleyen bir hastalıktır. Bu yüzden testislerde bir anormallik olduğunda vakit kaybetmeden üroloğa başvurulmalıdır. Erken teşhis edilen tümörlerde başarı oranı oldukça yüksektir.
Testis Kanseri Nedir?
Testisler, erkek üreme sisteminde öncü role sahiptirler. Ürolojik açıdan testisler, önemli bir görevi üstleniyor olmalarıyla beraber; hafif sert, yumurtaya benzer ve aynı zamanda süngerimsi yapıdadırlar. Testislerin düzenli görünüme sahip olmaları gereklidir. Testislerdeki herhangi bir sert oluşum, potansiyel olarak tümör tehdidi içermektedir. Testis kanseri teşhisi konulan erkeklerde genellikle ağrı olmadan şişme durumu veya genişleme durumu söz konusudur. Bazı hastalarda ise testislerde hassasiyet ortaya çıkmış durumdadır. Testislerde meydana gelen bu sorunların uzman doktora haber verilmesi durumunda gecikme olduğundan dolayı tedavi süreci uzayabilmektedir. Erkeklerin testislerde herhangi bir olumsuz durumla karşı karşıya kalmalarıyla beraber üroloji birimine başvurmaları gerekmektedir. Testislerde var olan şüpheli durumun incelenmesi için kan testi ve ultrason yöntemleri tercih edilmektedir. Testis kanseri teşhisi koyulan hastaların ameliyat olması zorunludur.
Germ Hücreli Kanserler
Germ hücreleri eşey hücreleridir. Kadınların yumurtalıklarında, erkeklerin testislerinde bulunur. Bu hücreler sadece testis kanseri değil birçok kanser türünde de görülebilir. Testislerde germ hücrelerinin kanserinde seminom ve non seminom tümörler görülebilir.
Seminomlar
Seminom tümörler radyoterapiye cevap verme olasılığı yüksek tümörlerdir. Non semiminom yani seminom olmayan tümörlere göre daha iyi huylu oldukları söylenebilir. Yayılma hızları bakımından daha yavaş seyrederler. İlerleyen seminomlarda radyoterapi yeterli olmuyorsa kemoterapi de uygulanabilir.
Non Seminomlar
Non seminom yani seminom olmayan tümörler genellikle kemoterapiye cevap verir. Seminom tümörlerle göre daha hızlı yayılma gösterirler. Radyoterapiye cevap vermezler. Bazı durumlarda seminom ve non seminom tümörler aynı anda görülebilir. Bu durumda tedavi non seminom tümör tedavisi gibi uygulanır.
Testis Kanseri Nedenleri
Testis kanseri önlenebilecek veya önlenemeyecek birçok sebepten kaynaklanabilir. Genetik faktörler, çevre etkisi, AIDS gibi durumlar testis kanserine yol açabilir. Bu sebeplerde genellikle genetik faktörler ön plandadır. Testis kanseri genellikle erken yaşlarda, üreme ihtimalinin yüksek olduğu yaşlarda ortaya çıkar. Aile öyküsünde inmemiş testis öyküsü bulunan, testis kanseri öyküsü bulunan, testislerde gelişim bozukluğu görülen kişilerde rastlanma olasılığı yüksektir. Bunun dışında genç yaşlarda görülme sıklığı çok daha yüksektir.
Coğrafya
Kanser türleri yaşanılan veya soyun geldiği coğrafyada yaygın olabilir. Bu yaygın olma durumu genetik olarak bazı hastalıkların yeni kuşaklara geçmesine neden olur. Testis kanseri de beyaz ırktan gelenlerde daha yaygın görülür.
Aile Öyküsü
Birçok hastalıkta olduğu gibi testis kanseri de genetik yatkınlıktan dolayı ortaya çıkabilir. Kişinin ailesinde inmemiş testis sorunu yaşanmışsa, klinefelter sendromu görüldüyse, testis kanserine rastlandıysa daha dikkatli olmak gerekir. Testis kanseri aile öyküsünde bulunan ve kişinin kendinde de bulunan hastalar ortalama yüzde üç civarındadır.
İnmemiş Testis
Kriptorşidizm rahatsızlığı inmemiş testis olarak bilinen rahatsızlıktır. Bebek anne karnında gelişirken büyüdükçe testisi oluşturacak dokular ilk olarak böbreklerin altında oluşur. Bebek anne karnında büyüdükçe bu dokular kasık kanalından yerleşecekleri bölgeye doğru hareket ederler. Doğumdan bir süre önce testisi oluşturacak dokular skrotum adı verilen torbaya yerleşirler ve testis oluşur. Bu işlem tamamlanamadığında testisi oluşturacak doku içeride kalır. İnmemiş testis, tekinin veya ikisinin birden inişini tamamlayamadığında ortaya çıkar. Bebekler bu sorun ile doğduklarında bir yaşına gelmeden tedavi edilmeleri ve testislerin skrotuma yerleştirilmesi gerekir. Küçük bir cerrahi işlemle bu sorun tedavi edilir. Bebekliğinde bu sorunu yaşayanlarda testis kanseri görülme olasılığı vardır. Bu yüzden kişi testislerini belli aralıklarla kontrol etmelidir.
Kısırlık
Kısırlık farklı sebeplerle oluşabilen, bir kısmı tedavi edilebilen bir durumdur. Kısırlık yaşamış kişiler testis kanseri riskini aklında bulundurmalıdır. Kimi kişilerde kısırlık testis kanserini tetikleyebilir. Bu çok sık karşılaşılan bir durum olmasa da testislerde oluşan bir anormallik durumunda üroloğa başvurulmalıdır.
Klinefelter Sendromu
Klinefelter sendromu kromozomlardaki bir bozukluktan kaynaklanır. Erkekler XY kromozomuna sahip olarak doğarlar. Erkek çocukta X kromozomunun bir veya birden çok kopyasının bulunması Klinefelter Sendromu olarak adlandırılır. Bu sendrom testis büyümesinde sıkıntılar oluşturabilir. Normalden daha küçük testisler daha az testosteron üretimine neden olur. Bu sendromun belirtileri herkeste aynı değildir. Fakat zayıf kemikler, jinekomasti, vücut ve yüz kıllarının az olması, utangaç davranış yapısı gibi sonuçlar doğurabilir. Genellikle çok geç teşhis edilen klinefelter sendromu testis kanseri için risk unsurudur.
HIV
HIV virüsü taşıyan kişiler testis kanserinde risk grubundadır. HIV enfeksiyonu dışındaki enfeksiyonlar testis kanserini tetiklemez.
AIDS
HIV taşıyan ve AIDS hastası olan kişiler testis kanserinde risk grubundadır. AIDS bağışıklığa saldıran bir enfeksiyondur. Bu hastalığa sahip olanlar testis kanseri açısından da yüksek risk taşır.
Testis Kanseri Belirtileri
Testis tümörü için hasta tarafından gözlenen semptomlar genel itibariyle mesane kanseri, prostat ve böbrekte taş sorunu gibi şikâyetler ile karıştırılabilmektedir. Testis tümörü teşhisi üroloji uzmanı tarafından hastane ortamı içerisinde çeşitli testlerle kesin olarak yapılabilmektedir. Testis tümörü vakalarında; testiste genişlemeye bağlı olarak büyüme ve kitle gözlenir. Çoğu zaman tümör ağrı yapmamaktadır. Testis tümöründeki belirtiler farkındalık yaratıcı seviyede olmadığından dolayı, belirtilerin tümünün bilinmesi gerekmektedir. Testis tümörüne sahip olan hastalar, karın alt bölgesi ve skrotumdaki ağrı sebebiyle şikâyetçi olabilmektedirler. Ağrının hissedilmesi kısa süreli olarak gözlenebileceği gibi bazı erkeklerin uzun süreli olarak bu bölgelerde hissettiği ağrı daha uzun süreli olarak gözlenmiştir.
Nadir olarak testis tümörü sebebiyle memede hassasiyet veya büyüme gözlenebilmektedir. Meme bölgesinde oluşan hassasiyetin sürdüğü durumlarda üroloji bölümüne acil olarak başvurulması gerekmektedir. Testis tümörü, hücreleri etkilediğinden dolayı kişilerin üzerinde ağırlık hissi oluşturabilmektedir. Ağırlık hissiyle beraber günlük işler aksatılabilir ve moralde düşüş gözlenebilir. Leydig hücreli testis tümörleri erkeklik ve kadınlık hormonu üretebilmektedirler. Hormonlar yardımıyla tümöre yönelik olarak koyulan teşhis doğrulanabilmektedir. Testis tümörü belirtileri arasında hormonlarda yaşanan değişim sebebiyle cinsel isteksizlik gözlenebilmektedir. Aşırı kıllanma sorunu da hormonlardan kaynaklı olarak nadiren gözlenebilir. Testisten dışarıya çıkarak farklı organlara yayılmış olan tümörün belirtilerini gözlemleyebilmek de oldukça zordur. Bel ağrısının oluşması çoğunlukla böbrekte taş sorunu gibi gözlenebilmektedir. Tümör karnın alt kısmındaki lenf bezlerine yayılabilir. En sık yayılım gösterdiği organ ise akciğerdir. Göğüs ağrısı, nefes darlığı ve öksürük belirtileri mevcuttur. Öksürürken kan gelebilmesi durumu belirtiler arasındadır. Testis tümörü için genel itibariyle gözlenen belirtiler bunlar olmakla beraber, bazı erkeklerin hiçbir belirti göstermemesi durumu da söz konusudur. Testis tümörünün ortaya çıkması için sağlık kontrolü veya kısırlık testi yapılması gerekebilir.
Testis Kanseri Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Testis kanseri fark edildiği anda tedaviye başlanmalıdır. Aksi takdirde çok hızlı yayılma gösterir. Tümör testislerden lenf nodlarına doğru yayılma gösterir. Bundan sonraki evrede de karın bölgesi lenf nodlarına sıçrar ve ilerler. Genellikle akciğere ilerler. Yayıldıkları takdirde tedavi güçleşir, ölümle sonuçlanabilir. Bu yüzden testislerin birinde veya ikisinde birden belirti olabilecek durumlar varsa zaman kaybetmeden üroloğa görünmek gerekir. Tedavide ilk yapılacak şey tümörün bulunduğu testisin alınmasıdır. Tek testisin alınması testosteron hormonunda bir anormalliğe yol açmaz. İstenildiğinde alınan testis yerine aynı görüntüyü sağlayan işlemler yapılabilir. Yayılma hızı oldukça yüksek olan testis kanseri, tedavi edilmediğinde akciğer gibi uzak organlara yayılır.
Testis Kanseri Tedavi Yöntemleri
Testis kanseri tanısı konulduktan sonra ilk yapılacak işlem kanserli testisin alınmasıdır. Bundan sonra tümörün türüne göre kemoterapi veya radyoterapi uygulanır. Bunların ne kadar süre devam edeceği kanserin ilerleme durumuna göre değişir. Eğer kemoterapiye cevap alınamıyorsa ek ameliyat gerekebilir.
Radyoterapi
Testis kanseri saptandıktan sonra testis alınır ve patoloji raporu beklenir. Buradan tümörün seminom olduğu sonucu çıkarsa radyoterapiye başlanır. Eğer daha ileriki evrelerde bir durum söz konusuysa kemoterapiye başlanır. Erken evrelerde seminom tümörler genellikle radyoterapiye cevap verir.
Kemoterapi
Patoloji sonucuna göre non seminom tümör tespit edildiyse ve evre olarak kemoterapiden cevap alınabilir durumdaysa kemoterapiye başlanır. İleri evrelerde kemoterapiye hemen başlanır. Çoğunlukla haftalık 3-4 kez verilir. Bu işlemlerde en çok kullanılan tedavi bleomisin, etoposid, CisPlatin üçlüsünün birlikte verilmesi şeklindedir.
Testis Kanseri Ameliyatı
Testis kanseri ilk tespit edildiğinde yapılacak işlem ameliyattır. Tümör bulunan testis alınır ve patolojiye gönderilir. Bunun sonucuna göre kemoterapi, radyoterapi veya RPLND söz konusu olabilir. Lenf bezlerine sıçramış kanser söz konusuysa bu cerrahi işlem uygulanabilir.
Hangi Durumlarda Ameliyat Gerekir
Testis kanserinde ilk uygulanacak işlem kanserli testisin alınmasıdır. Eğer testislerin birinde veya ikisinde birden tümör tespit edildiyse ilk olarak zaman kaybetmeden testis alınmalıdır. Sonraki süreci patoloji sonuçları belirler. Burada sonuçlara göre tümörün türü ve yayılma durumu gözlenir, uygun tedavi yöntemleri çıkarılır.
Testis Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Erkeklerde genç yaşta görülme oranı, ilerleyen yaşlara göre daha fazla olan testis kanseri sağlığı ciddi anlamda tehdit etmektedir. Kanser tipleri içerisinde erkeklerde görülme oranı her geçen gün artış gösteren testis kanseri, testis tümörü olarak da adlandırılmaktadır. 15 ila 35 yaş arası yaş grubuna dâhil olan erkeklerde en sık görülen kanser tipidir. Modern tıbbın gelişmiş yöntemleriyle beraber testis kanseri cerrahi yöntemlerle %90-95 oranında tamamen iyileştirilebilir durumdadır. Erkeklerin günümüz dünyasındaki en aktif dönemlerinde var olabilen testis kanserinin riskini artıran etkenlerin başında inmemiş testisler geliyor. Kanserin gelişim riskini artıran inmemiş testis yani kriptorşidizm durumu, hastaların %5-12’si arasında mevcut oluyor. Testis tümörlerinin ağrısız bir şekilde gözleniyor olmasıyla beraber çok az testis tümörü ağrıya neden olmaktadır. Tümör genel itibariyle yayılmayan bir yapıdadır.
Testis kanseri için ameliyat ile cerrahi müdahale gerçekleştirilebilir. Kasık cildinden bir kesi oluşturularak, kanserli testis alınır. Karnın alt bölgesinden açılan kesiden içeriye doğru girilecek şekilde hastanın vücudundan alınan kanserli testis, laboratuvar ortamında incelenir ve kanser türü belirlenir. Tedavi planının belirlenmesinde testis kanserinin tipi önemli olduğu gibi, bu aşamadan sonra abdominal lenf bezi ya da kan örnekleri kanser varlığına yönelik pozitif olursa orşiyektomi ameliyatının ardından kemoterapi verilebilir.
Testis tümöründe seminom dışı hücreler mevcutsa kemoterapinin ardından, karın boşluğundaki lenf bezlerine yönelik cerrahi işlem uygulanabilmektedir. Karında açılan küçük bir kesiden, laparoskopik alet yardımıyla vücudun farklı noktalarına yayılmış olan kanserli hücreler ve aynı zamanda abdominal lenf bezlerinin alınması gerçekleştirilir.
Ameliyat için üroloji uzman hekimlerin gözetiminde tedavi en doğru seçenek olarak ön plandadır. Testis kanserinin tedavisinde ameliyat öncesi, ameliyat esnası ve ameliyat sonrası dönem periyodik olarak öneme sahiptir.
Ameliyat Ekibi Kimlerden Oluşur?
Testis kanserinde, kanserli testisin alınması işleminde anestezi uzmanı, ürolog ve hemşireler görev yapar. Eğer RPLND ameliyatı yapılacaksa kalp cerrahına da ihtiyaç duyulabilir.
Ameliyatın Yapılacağı Hastane Şartları
Testis kanseri ameliyatları ameliyathane şartlarında gerçekleştirilir. Bu işlem için yeterli fiziki şartları sağlayan ve üroloğu bulunan hastaneler ameliyat için uygundur.
Yoğun Bakım Gerekir mi?
Kanser bulunan testis alındıktan sonra genellikle yoğun bakıma ihtiyaç duyulmaz. RPLND işlemlerinde durum değişebilir.
Refakatçi Gerekir mi?
Testis kanseri işlemlerinde tümör bulunan testis alınırken genel anestezi veya belden uyuşturma yapılır. Genel anesteziden sonra hasta bir gece hastanede kalabilir. Bu süreçte yanında bir yakının bulunması faydalı olur. Belden uyuşturma ile gerçekleştirilen işlemlerden sonra eve dönmek mümkündür. İşlem sonrasında hastaya eve kadar eşlik edecek birinin olması da faydalı olur.
Anestezi Türü
Testis kanseri ameliyatında kanserli testis alınırken genel anestezi veya belden uyuşturma gerçekleştirilir. Hangisinin hasta için uygun olacağına anestezi uzmanı ve üroloğunuz karar verir.
Ameliyatta Kullanılan Cihazlar
Kanserli testis alınırken mümkün olduğunca küçük kesiler açılarak testis alınır. Bu işlemde açık ameliyatlarda kullanılan aletler kullanılır. Kapalı bir işlem olmadığında görüntüleme aletleri gibi aletler kullanılmaz.
Testis Kanseri İstatistikleri ve Ameliyatın Başarı Oranları
Testis kanserinin tedavi süreci kanserin ilerleme durumuna, evresine göre değişir. Ne kadar erken fark edilirse tedavi süreci o kadar kısalır ve başarı oranı artar. Henüz uzak organlara yayılmamış, ilk evre vakalarda başarı oranı ortalama yüzde 98’dir. Lenf nodlarına veya daha uzak organlara yayılan kanserlerde tedavi süreci uzar, ek ameliyatlar gerekebilir. Bu süreçte başarı hastadan hastaya değişir.
Testis Kanseri Ameliyat Fiyatları
Testis kanseri, tek veya çift testiste birden kötü huylu kanser hücrelerinin gelişimiyle meydana gelen hastalıktır. Testisler, yumurta şekline sahip olmaları itibariyle gevşek cilt ve kas dokusuna sahip olan salgı bezleri olarak da tanımlanabilmektedirler. Testis adıyla bilinen salgı bezleri, erkeklerin testosteron hormonunu oluşturularak kanın içerisine nüfuz etmesinde ve aynı zamanda sperm üretiminin gerçekleşmesini sağlamaktadır. Testis kanseri, germ hücreleriyle köklenirler. Germ hücresiyle oluşan testis kanserinde iki tip bulunmaktadır. Seminoma ve Non-seminoma tipindeki kanserlerin birbirinden farklı yayılma, büyüme ve tedavi özellikleri bulunmaktadır. Çok sık görülmeyen bir kanser tipi olan testis kanserine, genç ve orta yaştaki erkeklerde sıklıkla rastlanılır. Testis kanserinin gelişimini sürdürmesinde risk arz eden durumlar mevcuttur. Kanserin gelişiminde risk faktörleri; inmemiş testis sendromu, kötü gelişen testis yapısı, ailede testis kanseri bulunması, beyaz ırk ve klinefelter sendromu olmasıdır. Testis kanserinde en sık rastlanılan şikâyet, testis torbasındaki sert şişlik ve rahatsızlık hissi olarak bilinmektedir.
Testis kanserinden şüphelenilmesi gereken ve üroloji uzmanına başvurulması gereken durumlar; testiste ağrı olmadan şişlik, testiste normalden farklı bir his oluşması, karın bölgesinde veya kasıkta ağrı ve testis torbasında sıvı birikmesidir. Testis kanseri teşhisi koyulduğunda, kanserin iyileştirilebilmesi adına ameliyat gerekmektedir. Uygulanabilecek tedaviler arasında; cerrahi operasyon, RPLND ve kemoterapi tedavi yöntemleri mevcuttur. Ameliyat ile tedavi edilen hastalarda kombine olacak şekilde diğer tedavi yöntemleri de desteklenebilmektedir. Kanserin tedavisi için uygulanacak ameliyat yöntemleri farklı olduğundan dolayı fiyatlar da aynı şekilde değişkenlik göstermektedir. Hastanelerin belirlediği fiyat politikası çerçevesinde şekillenen fiyatlarla beraber testis kanseri ameliyatı gerçekleştirilebilmekte ve sonuçlar başarılı şekilde alınabilmektedir. Ameliyat öncesinde olduğu gibi ameliyat sonrası da üroloji uzmanı cerrah tarafından takip edilmektedir.
Testis Kanseri Ameliyatı Öncesi
Testis kanseri ameliyatı öncesindeki dönemde hasta bireyler kendilerini psikolojik açıdan hazırlamalılardır. Psikolojik olarak yapılacak hazırlık için ilgili üroloji uzmanı ile birebir olarak görüşme sağlanmalıdır. Kanserin tipine ve yapılacak işlemlere yönelik olarak bilgilendirme ile birlikte hastada bilinç oluşturulabilmektedir.
Tetkikler
Testis kanserinin tanısı koyulurken doktor önce aile öyküsünü alır, kişinin öyküsünü alır ardından elle muayene eder. Testislerde şişlik, hassasiyet gibi durumlar gözlenir. Bunu takiben birçok tetkik uygulanır. Tümör tespit edildiğinde ameliyata yönelik testler de istenebilir.
Ultrason Taraması
Testis ultrasonunda ses dalgaları kullanılarak iç organlar görüntülenir. Çubuğa benzer bir aletle ses dalgaları gönderilir. İç organlardan ekolar toplanır, bilgisayar görüntüyü oluşturur ve sunar. Bu yöntemle testisteki kitleyi dolduranın katı mı sıvı mı olduğu anlaşılır.
Kan Testleri
Testiste oluşan tümörleri saptamada kan testleri yardımcı olabilir. Tümör belirteci olarak bilinen proteinlerin salgılanma durumuna bakılarak tümör varlığı ya da yokluğu anlaşılabilir.
MR
Manyetik rezonans görüntüleme canlıların iç organlarını görüntülemede kullanılan bir yöntemdir. Büyük mıknatıslarla manyetik bir alan oluşturur. Bu alan içinde radyo dalgaları ile sağlıklı ve sağlıksız dokular ayırt edilebilir. Güvenli bir yöntemdir. Alerji oluşturabilecek ilaçlar kullanılmaz.
BT Taraması
BT taraması (Bilgisayarlı Tomografi) hastanın vücudunda bir kısmın ayrıntılı görüntüleri çekilir. Birden fazla görüntü almasıyla çok daha ayrıntılı görüntüler oluşturulur. BT taramasıyla kanserin evreleri, yayılma durumu hakkında bilgi toplanır. Testis kanserinin ve diğer kanserlerin lenf bezleri, akciğer gibi organlara yayılma durumunu tespit etmekte kullanılır.
Lenf Nodları Taraması
Lenf nodları bazı durumlarda kanser belirtisi olabilir. Bunların takibiyle kimi kanserlerin varlığı ortaya çıkarılabilir. Testis kanseri teşhisi konulduktan sonra da lenf nodları gerektiğinde takip edilebilir.
Tümor Belirteçleri
Kanda rastlanan kimi proteinler tümöre işaret eder. Bu yüzden bu proteinlere tümör belirteçleri denir. Kanda tümör belirteçlerine rastlanması hastalık hakkında bilgi verir. Non seminom tümörlerin birçoğunda bu belirteçlerin birinde veya birkaçında yükselme görülebilir.
Alfa Feto protein
Alfa-Feto protein testis tümörlerinin yanı sıra karaciğer tümörlerinde de ortaya çıkar. En geç bir haftada yeniden madde salgılanması olmazsa yarı yarıya düşer. Saf seminomlarda yükselmez.
Beta İnsan Koryonik Gonadotropin
Beta insan koryonik gonadotropin saf seminom tümörlerde %7 oranında gözlenir. Seminom tümörlerde kimi zaman normalden iki kat fazla gözlenir.
Laktik Dehidrogenas
Laktik Dehidrogenas beş tipi olan bir enzimdir. Sadece testis kanserine özgü gözlemlenmez. İlerlemiş seminom tümörlerinin büyüklüğü hakkında bilgi verebilir. Non seminom tümörlerin takibinde baz alınabilir.
Plasental Alkalin Fosfataz
Plasental Alkalin Fosfataz sigara kullanımı yüksek olan kişilerde de yüksek olarak gözlenir. Tümörler ilerlediğinde, hastalık yayıldığında arttığı bilinir.
Evrelendirme
Tümörün, kanserin yayılma durumu kanserin evresini belirler. Kanserin evresini belirleme amaçlı kimi tetkikler yapılır. Kanserin evresinde göre tedavi yöntemleri uygulanır. Tümör testislerde ise birinci evredir. Testisin alınması ve ihtiyaca göre radyoterapi veya kemoterapiyle tedavi edilir. İkinci evrede kanser karın bölgesindeki lenf nodlarına sıçrar. Bunun tedavisinde daha uzun süre kemoterapi uygulanır. Kemoterapiye cevap alınamıyorsa farklı yöntemlere gidilir. Üçüncü evrede kanser daha uzak organlara sıçrar. Genellikle akciğere sıçrar. Bu durumda tekrar ameliyat gerekebilir. Tedavinin nasıl seyredeceğine kanserin evresine göre karar verilir. Erken dönemde fark edilen tümörlerin tedavisinde başarı oranı daha yüksektir.
Anestezi Kontrolü
Ameliyat öncesinde gereken anestezi türü belirlenir. Hasta ile anestezi uzmanı görüşür. Geçirilen hastalıklar, kullanılan ilaçlar, alerjiler ve süreğen hastalıklar hakkında anestezi uzmanına bilgi verilir. Anestezi uzmanı hastayı kontrolden geçirir ve uygun anesteziye karar verilir, gerekli önlemler alınır.
Diğer Rutin Testler
Her ameliyat olduğu gibi testis kanseri ameliyatı öncesinde de, işlem sırasında çıkabilecek sorunlara önlem olarak kimi testler uygulanır. Doktorun hasta için gerekli gördüğü testler de bunlara eklenir.
Testis Kanseri Ameliyatı Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi
Testis kanseri ameliyatından önce yakın zamanda alkol almak tehlikelidir. İşlemden bir süre önce alkol alımını kesmek gerekir. Sigara anestezi altında kimi sorunlara neden olabileceği gibi iyileşmeyi de geciktirir. Bu yüzden ameliyattan bir süre önce ve sonraki süreçte sigara içmemek gerekir. Özellikle sigara ve alkol kullanımı genel anestezi altındayken sorunlara sebep olabilir. Riskleri arttırır.
Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması ve İnceleme
Testis kanseri ameliyatı öncesinde kimi ilaçları doktor kontrolünde bırakmak gerekebilir. Özellikle kan sulandırıcı etkisi olan ilaçlar işlem öncesinde bırakılır. Bu yüzden kullanılan ilaçlar ve vitamin takviyeleri doktora eksiksiz olarak söylenmelidir. Bunlar ameliyat esnasında yaşanabilecek komplikasyonları önlemede oldukça önemlidir.
Alınan Tedaviler ve Hatalık Geçmişinin İncelenmesi
Hasta ameliyata girmeden önce hastalık geçmişi incelenir. Süreğen hastalıklar, daha önce geçirilmiş hastalıklar, sürekli kullanılan ilaçlar hakkında doktora bilgi verilir. Bu inceleme ameliyatın seyri açısından önemlidir. Bu yüzden doktora bilgi verirken net, açık, eksiksiz bilgi vermek gerekir.
Ameliyata Hazırlık
Hasta tüm tetkikler ve incelemelerden sonra ameliyata hazırlanır. Kendi kıyafetlerinin yerine işlem sırasında üstünde olacak giysi giyilir. İşlemde neler yapılacağı, tahmini ne kadar süreceği gibi bilgiler hastaya verilir. Ameliyathane ve ameliyatı gerçekleştirecek ekip hazırlanır.
Ameliyathane Hazırlığı
Testis kanseri ameliyatı için ameliyathane işleme hazır hale getirilir. Gereken cerrahi aletler hazırlanır. Ortam steril hale getirilir.
Ameliyat Ekibinin Hazırlığı
Ameliyat öncesinde, ameliyatta görev yapacak cerrah, hemşireler ve anestezi uzmanı hazırlıklarını yapar. Gerekli hijyen sağlanır.
Hastanın Hazırlanması
Hasta ameliyattan bir gün önce hastaneye yatırılır. Hasta ameliyatta giyilecek uygun giysiyi giyer. İşlem esnası, ne kadar süreceği, sonrası hakkında hasta bilgilendirilir.
Ameliyat Planının Hazırlanması ve Hasta ile Mutabakat
İşlemde tam olarak ne yapılacağı, işlemin neye yönelik yapılacağı, işlemin ne kadar süreceği, olası komplikasyonlar ve riskler hakkında hastaya bilgi verilir ve işlem hakkında mutabakat sağlanır.
Psikolojik Hazırlık
Hastanın testis kanseri ameliyatı hakkında soru işaretleri, korkuları olabilir. Özellikle ameliyat sonrası için endişeli olabilir. Ameliyata olası durumlar için bilgilendirilmiş ve sakin olarak girmesi önemlidir. Bu yüzden endişeli olmamak, sakin bir şekilde ameliyata girmek faydalı olur. Endişeler hakkında doktora danışarak gerekli bilgi alınabilir. Testis kanserinde erken teşhis ve erken müdahalenin hasta için oldukça önemli olduğu bilinmeli ve ameliyatın tedavi için önemli bir adım olduğu unutulmamalıdır.
Mutfak Hazırlığı
İşlem sonrasında ve işlemden sonraki tedavi sürecinde beslenme büyük önem taşır. Bu yüzden işlem öncesinde mutfağı sağlıklı beslenmeye yönelik düzenlemek faydalı olur. İşlem sonrasında kilo kaybını önlemek için beslenme düzeninde kimi önlemler alınabilir. İşlem sonrasında bol bol sıvı tüketmek faydalıdır. Protein alınımına dikkat etmek, omega 3 kaynağı olan besinleri yeteri kadar tüketmek, idrar söktürücü özellikte olan besinleri yeteri kadar yemek faydalı olur. Şekeri olabildiğince azaltmak da faydalıdır.
Ameliyat Öncesi Beslenme ve Diyet
Testis kanseri ameliyatından bir süre önce yeme ve içme bırakılır. Bu sürenin ne kadar olacağına doktorunuz karar verir. Yakın zamanda alkol almamış olmak ve sigaradan uzak durmak önemlidir. Bunun dışında ameliyattan önce uzak durmanız gereken başka bir besinler varsa doktorunuz sizi bilgilendirecektir.
Testis Kanseri Ameliyatı Sonrası
Testis kanseri için yapılan operasyonlarda kombine olarak kemoterapi ve RLNPD işlemleri uygulanabileceğinden dolayı ameliyat sonrası döneme hazırlığın iyi planlanmış olması gerekmektedir. Testis kanseri ameliyatından sonra hastalarda beslenme durumu ve istirahat durumu iyi ayarlanmalıdır. Ameliyat olan kişilerin yaptıkları fiziksel hareketlere dikkat etmesi gerekiyor.
Ameliyat Günü
Hasta tercihen bir gün önce hastaneye yatabilir, ameliyattan sonra genellikle aynı gün evine gidebilir. Bazı durumlarda bir gün hastanede kalmak gerekebilir. İşlem ortalama 20 dakikada tamamlanır. İşlemden sonra patoloji raporu beklenir.
Ağrı
İşlem sonrasında hastanın büyük ağrılar çekmesi beklenmez. Yine de ağrı hissedilirse doktorunuz gerekli ağrı kesicileri verecektir.
Ayağa Kalkma
İşlem genel anestezi altında gerçekleştirildiyse hastanın uyanması ve anestezi etkisinden çıkması beklenir. Belden uyuşturma ile gerçekleştirilen işlemler sonrasında da anestezi etkisinden çıkmak beklenir. Bu etkiler geçtikten bir süre sonra hasta ayağa kaldırılır ve yürütülür. Bu işlem, hasta çok yorulmadan, gerektiği kadar yapılır.
Hareket Kabiliyeti
İşlem sonrasında hastanın hareket kabiliyetinde bir sıkıntı oluşmaz. Bununla birlikte işlemin gerçekleştiği bölge korunmalı, ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Dikişlerin alınmasına kadar bölgenin korunmasına dikkat edilmelidir. Oturma ve uyuma pozisyonları buna göre belirlenmelidir.
İlaç Kullanımı
İşlemden sonra patoloji raporu gelene kadar tedaviye yönelik ilaçlar kullanılmaz. Hastanın ağrı şikayeti varsa ağrı kesiciler verilebilir. Yaranın enfeksiyon kapmaması adına antibiyotik verilebilir. Doktorun verdiği ilaçlar düzenli kullanılmalıdır.
Pansuman-Kontrol
İşlemden sonra yerleştirilen pansuman genellikle en geç 4 gün sonra alınır. Bunun dışında işlem sonrasında patoloji raporu çıktıktan sonra sonuca göre tedaviler devam eder. Ameliyat sonrasındaki tedavileri aksatmamak, bu tedaviler bittiğinde de belli aralıklarla kontrolleri takip etmek önemlidir.
Gözetim Süresi
Kanserli testisin alınması işleminden sonra hastanın genel durumu gözden geçirilir. Anestezi etkisinden çıkması beklenir ve yürütülür. İşlem sonrası normal seyrinde ilerliyorsa hasta evine dönebilir.
Beslenme ve Diyet
İşlem sonrasında sağlıklı beslenmek, sıvı tüketimine önem vermek, sigara ve alkolden uzak durmak önemlidir. İşlemden sonra çıkan patoloji raporu tedavinin devamını belirler. Kemoterapi veya radyoterapi görürken de beslenmeye dikkat etmek gerekir. Kilo kaybına karşı önlem almak, gün içinde yeteri kadar protein almak, yağlı besinler yerine haslanmış besinler tercih etmek faydalı olur.
Yardımcı Materyal Kullanımı
İşlem sonrasın çoğunlukla hasta için yardımcı materyal kullanılmaz. Kişi ilk günlerde yürürken rahatsız hissediyorsa yardımcı olacak aparatlar edinilebilir.
Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonlar
Kanserli testisin alınması işleminin kimi yan etkileri olabilir. Bunlar çoğu zaman önlenebilir veya tedavi edilebilir. Hastanın doktor kontrollerini aksatmaması bu riskleri azaltır.
Kısırlık
Testis kanseri tanısından sonra tümör bulunan testis alınır. Bu işlem cinsel hayatta ve üremede bir sorun oluşturmaz. Çünkü diğer testis yeterli testosteronu üretir. Kemoterapi tedavisi uygulanırken spermde azalma olabilir. Bu durum kemoterapi bittikten sonra normal haline dönecektir. RPLND işlemi yani lenf bezlerine yönelik ameliyat söz konusu olduysa enjakülasyon(boşalma)işlevinde sorunlar oluşabilir. Bunlar işlem sırasında sinirlerin korunmasına dikkat edildiğinde çoğunlukla yaşanmaz. Tüm bunlara önlem olarak genellikle tedaviye başlamadan spermlerini dondurur.
Kanama
İşlem gören bölgede anormal bir kanama durumu varsa uzmana danışılmalıdır. İşlem gören bölgede dikişlerin ve yaranın durumu kontrol edilmelidir. Gerekirse pansuman yenilenmelidir.
Enfeksiyon
Ameliyat sonrasında işlem gören bölge enfeksiyon kapabilir. Buna yönelik olarak doktorunuz gerekli önlemleri alacaktır, fakat işlem gören bölgenin hijyenine dikkat etmek, pansumanı zamanında değiştirmek, doktorunuz önerdiyse antibiyotiklerinizi düzenli almak önem taşır. İşlem gören bölgede enfeksiyon geliştiyse doktora başvurulmalı ve tedavi edilmelidir.
Ödem
İşlem gören bölgede hafif şişlik, ödem oluşabilir. Bu durum geçicidir. Geçmeyen bir durum söz konusuysa doktora başvurmak gerekir.
Alerjik Reaksiyonlar
İşlem öncesinde, hastanın ameliyat esnasında ve sonrasında alerjik reaksiyon göstermemesi için önlemler alınır. İşlem sonrasında da alerjisinin olduğu bilinen ilaçların kullanılmamasına özen gösterilir.
Ereksiyon Bozukluğu
Kanserli tümörün alınması işleminden sonra ereksiyon bozukluğu riski azdır. Cinsel hayatta büyük sıkıntıların yaşanması beklenmez. Alınmayan testis yeterli testosteronu salgılayacaktır. İşlem sonrasında kemoterapiye başlandıysa sperm sayısında düşme gözlenebilir. Bu durum geçicidir. Eğer lenf nodlarına yönelik operasyon geçirildiyse bu risk artabilir.
Anestezi Komplikasyonları
Ameliyatta uygulanan genel anestezi, belden uyuşturmaya göre daha fazla risk taşır. Genel anestezide hastanın kendi solunumu durdurulup, cihaza bağlı solunum yapılır. Solunum yollarındaki problemler anestezi esnasında sorun yaratabilir. Bunun yanında anestezide kullanılan ilaçlara yönelik alerjiler görülebilir. Bu riskleri düşürmek amacıyla işlem öncesinde anestezi uzmanı hastayı kontrol eder ve uygun anestezi yöntemini uygular.
Ameliyat Sonrası Skrotum İçine Protez Testis Yerleştirilmesi
Kanserli testisin alınmasıyla oluşan görüntü kişiyi psikolojik olarak etkiliyorsa, bu bölgeye protez testis yerleştirilebilir. Protez testis skrotum denilen torbanın içine yerleştirilir. Boyut olarak diğer testisin boyutuna göre doğal bir görünüm sağlanır. Yapı olarak doğal testise benzer silikon maddelerden yapılırlar. Doku olarak doğal görünümlü bir doku sağlanır. Protez testis hastanın psikolojik durumuna olumlu yönde etki eder. Kanser atlatıldıktan sonra hayatında daha özgüvenli devam etmesine yardımcı olur.
Kemoterapi ve Radyoterapi Sonrası Sperm Dondurulması
Testis kanseri ameliyatlarında ve tedavi sonrasında kısırlık riskinin oluşmaması için birçok önlem alınır ve risk durumu azalır. Yine de hastalık genç ve üretken dönemlerde daha sık görüldüğünden sperm dondurulması tercih edilebilir. Olası bir kısırlık durumuna önlem olarak hastalar spermlerini dondurabilir ve çocuk sahibi olmak istediklerinde bunları kullanabilir. Kimi zaman kemoterapi sperm sayısını düşürebilir ve kalıcı etkiler bırakabilir. Bunlara önlem olarak kemoterapi öncesinde sperm dondurma işlemi gerçekleşir. Alınan spermler uygun koşullarda uzun süre korunabilir. Spermlerin bir kısmı kullanıldığında kalan kısım yine muhafaza edilebilir. Bu, erkeğin üreme fonksiyonlarında sıkıntı olsa yaşansa dahi çocuk sahibi olabilmesini sağlayan bir yöntem olmasıyla oldukça faydalı ve önemlidir.
Testis Kanseri Ameliyatı Sonrası Kanser Yenilenmesi İhtimali
Testis kanseri nüks edebilir bir hastalıktır. Bu yüzden hastalar kanseri atlattıktan sonra bile düzenli doktor kontrollerine gitmeli, aksatmamalıdır. Kanseri atlattıktan sonra doktorunuz gerekli kontrol programını çıkaracaktır. Bu kontroller beş yıl kadar sürebilir. Bunun dışında ayda bir kez hasta kendi kendini elle muayene etmelidir. Kontrolleri aksatmadan yapılan hastalarda kanser tekrar ortaya çıkarsa çok kısa sürede fark edildiğinden tedavisi daha kolay, başarı oranı daha yüksek olur.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Testis kanseri ameliyatı sonrasında dikkat edilmesi gereken bası hususlar vardır. Bunlar işlem gören bölgedeki yaranın iyileşmesi, işlem sonucunda patoloji raporuna göre belirlenen tedavilerin başarısı adına oldukça önem taşır.
Cinsel İlişki
Kanserli testisin alınması işleminden sonra cinsel ilişki için birkaç gün beklemek gerekir. Doktora danışıldıktan sonra cinsel ilişki yaşamak bir sorun oluşturmaz. Testislerden birinin alınması kişinin cinsel yaşantısını kötü etkilemez. Sağlam olan diğer testis gereken işlevi görür. Oluşan görüntüden rahatsızlık duyuluyor ve psikolojik olarak kötü etkileniliyorsa testis protezi görüntü problemini çözer.
Duş Alma
İşlem sonrasında birkaç gün yara yerine su değdirilmemesi gerekir. Duş almak yerine işlem gören bölgeye su değmeyecek şekilde bölgesel temizlik yapılabilir. Pansuman çıkarıldıktan sonra duş almada bir sorun kalmayacaktır.
Sıcak-Soğuk Uygulama
Sıcak soğuk uygulamaları fizik tedavide kullanılan, ağrıyı azaltacak etkilere sahip bir uygulamadır. Ağrı oluştuğunda ilaç kullanılmak istenmiyorsa tercih edilebilir. Bu uygulama yapılırken dikkatli olunmalıdır.
Seyahat
İşlem sonrasında uçak seyahati yapılmadan önce doktora danışılmalıdır. İşlem sonrasında patoloji raporunun gelmesiyle farklı tedavilere başlanacağından testis alındıktan sonra uzun süreli seyahatlere çıkılmamalıdır.
Uyku ve Oturma Pozisyonu
Testis kanseri ameliyatından sonraki birkaç gün dikişler ve pansumanlı bölgeyi korumak ve rahatsız olmamak amacıyla uyku ve oturma pozisyonlarına dikkat etmelidir. İşlem gören bölge korunmalı, ani hareketlerden kaçınılmalıdır.
Buhar Banyosu
Buhar banyosu, sauna gibi durumlardan bir süre uzak durulması faydalı olur. Bunlara başlamadan önce doktora danışmak önemlidir.
İlaç Kullanımı
Testis kanseri ameliyatından sonra doktorun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır. İşlem öncesinde bırakılmış ilaçlar varsa bunları kullanmaya başlamadan önce doktora danışmak ve onun kontrolünde başlamak gerekir.
Dikişler
İşlem sonrası bölgedeki dikişler genellikle bir hafta sonra alınır. Fakat beslenme bozuklukları olan, yara iyileşmesini geciktiren kimi rahatsızlıkları olan veya sigara kullanan kişilerde bu süre uzayabilir. Dikişlerin bulunduğu bölgenin hijyenine özen gösterilmeli ve yara yeri korunmalıdır.
Hijyen
İşlem sonrasında enfeksiyon oluşmaması açısından hijyen büyük önem taşır. Fakat işlemden sonra birkaç gün bölgeye su değdirilmemelidir. Pansuman yenilenmesine özen gösterilmelidir. Dikişler alınana kadar işlem gören bölge dış etkenlerden daha özenli korunmalıdır. İşlem gören bölgeye bir süre eller yıkanmadan dokunulmamalı, çevresi temiz tutulmalıdır.
Ameliyat Sonrası Spor ve Egzersiz
Ameliyat sonrasında spora başlamadan önce doktora danışılmalıdır. Yara bölgesinin korunması için önlem alınmalıdır. Kanserli testisin alınmasından sonraki tedavi sürecinde de spor ve egzersiz hasta için oldukça faydalı olur.
Beslenme ve Diyet
Testis kanseri ameliyatından sonra ve sonrasındaki tedaviler sürerken beslenme büyük önem taşır. Sağlıklı beslenme kanser atlatıldıktan sonra da dikkat edilmesi gereken bir husustur. İşlem sonrasında bol su tüketmek, idrar söktürücü özelliği olan maydanoz gibi yiyecekleri tercih etmek faydalı olur. Omega 3, protein içeren besinler yeteri kadar alınmalı aşırı yağlı yemeklerden uzak durulmalıdır. Haşlanmış kırmızı et haftada 1-2 defa alınabilir. Yeşil çay, rezene, ıhlamur gibi bitki çayları tercih edilebilir. Şeker kullanımını azaltmak önemlidir. Aynı şekilde sigara ve alkolden de uzak durmak faydalı olur. Bunun dışında sonrasında uygulanacak tedavilerde dikkat edilmesi gereken besinler varsa doktorunuz bildirecektir.
Doktor Kontrolleri
Testis tümörü teşhisi konulduktan sonra kanserli testis alınır. Bunun sonrasında patoloji raporuna göre kemoterapi veya radyoterapi uygulanır. Bu tedavi sürecinde doktor takibinde olunur. Kanser atlatıldıktan sonra da yaklaşık beş yıl kadar doktor kontrolleri devam eder. Bu kontroller hastalığın tekrar etme olasılığına karşı devam eder. Doktor kontrolleri aksatılmamalıdır.
İyileşme Süreci
Ameliyat ve sonrasındaki tedavilerle kanser atlatıldıktan sonra hasta normal yaşantısına dönmeye başlar. Ameliyat sonrasında yara yerinin iyileşmesiyle hastanın hayatı kolaylaşır. Bu süreçte sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak ve doktor kontrollerini düzenli takip etmek önemlidir. Kemoterapi uygulandıysa, tedavi esnasında ortaya çıkabilen tat duyusunda bozulmalar, sperm sayısında azalma tedavi bittikten sonra düzelmeye başlar. Kemoterapinin yan etkileri yavaş yavaş ortadan kalkar. Bu süreçlerde hastanın moralinin yüksek olması iyi etkilere sahiptir. Kanser atlatıldıktan sonra hasta normal rutinine dönebilir.
Sık Sorulan Sorular
Ameliyatsız Yöntemler Hangi Durumlarda Tercih Edilir
Testislerde tümör tespit edildiyse tümör olan testisin alınması gerekir. Kanserin yayılma durumuna göre sonrasındaki tedaviler değişir. Yayılma durumu kimi durumlarda gözlemlenebilir, müdahale için beklenebilir. Kanserli testisin çıkarılmaması durumunda kanser uzak organlara yayılır. Daha büyük sorunlara yol açar, hayati tehlike doğurur.
Testis Kanseri Ameliyatı ile Testislerin Tamamı Alınır mı?
Testis tümörünün tespit edildiği testis alınır. Diğer testiste tümör yoksa dokunulmaz. Alınmayan testis gerekli testosteronu sağlar, cinsel yaşantıda bir problem oluşturmaz.
Metastaz Durumunda Hangi Tedavi Yöntemleri Uygulanır?
Metastaz durumu hastalığın yayılması anlamına gelir. Testis kanserinin yayılma durumuna göre tedavi değişir. Kanser karındaki lenf nodlarına yayıldıysa kemoterapi uygulaması yapılır. Kemoterapiye cevap alınamıyorsa tekrar ameliyat gerekebilir. Kanser akciğer gibi daha uzak organlara yayıldıysa ameliyat ihtimali artar. Metastazın durumuna göre en uygun yönteme doktor karar verecektir.
Testis Kanseri Ameliyatı Zor Bir Ameliyat mı?
Testis kanseri ameliyatı kanserli testisin alınmasına yönelikse 20 dakikalık kolay bir işlemdir. Hasta için büyük zorluklar oluşturmaz. Eğer buna ek olarak lenf nodlarına yönelik işlem yapılacaksa bu ameliyat zorlu ve uzun bir ameliyatlardır.
Ağrılı Bir Ameliyat mı Ağrılar Ne Zaman Geçer?
Kanserli testisin alınması işleminden sonra büyük ağrılar yaşanmaz. Oluşabilecek ağrılara yönelik olarak doktor ağrı kesici reçete edebilir. Bu ağrılar geçici ağrılar olur.
Ameliyat Kaç Saat Sürer?
Kanserli testisin alınması 15- 20 dakikada son bulur. Hastanın aynı gün evine dönmesi mümkündür.
Ameliyat Sonrası İz Kalır mı?
Kanserli testis alınırken çok büyük kesiler açılmaz. Açılan kesiler de kıyafetlerle gizlenebilir izler bırakır. Yara izi zamanla belirginliğini kaybeder.
Protezler ile Cinsel İşlev Korunabilir mi?
Testiz protezi alınan testisin oluşturduğu görsel bozukluk için kullanılır. Cinsel işlevi sağlam olan testis yerine getirir. Her iki testisin alınması söz konusuysa cinsel işleve yönelik farklı yollar denenebilir.
Ameliyat Olduğum Belli Olur mu? Protez Görünümü Belli Olur mu?
Kanserli testisin alınması sırasında açılan kesi, küçük bir iz bırakır. Bu izin belirginliği zamanla azalır. İz görüntüsünün geçmesini sağlayacak tedaviler uygulanabilir. Alınan testisin yerine normal testis dokusuna sahip protezler yerleştirilir. Boyutları doğal boyutlara göre ayarlanabilir. Genellikle alınmamış testisin boyutu baz alınır. Bu yüzden protez testis bilmeyen biri için fark edilmesi zor bir durumdur.
Ameliyat Sonrası İstirahat Raporu Verilir mi? İşe Ne Zaman Dönebilirim?
Testis kanseri ameliyatı sonrasında yeteri kadar istirahat raporu verilir. Fakat hastalığın yayılma durumuna göre sonrasında da tedavi süreceği için bir süre işe ara vermek veya buna göre düzenlemek düşünülebilir.
En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mı?
Testis kanseri tedavisi işinin ehli ürologlar tarafından yapılır. En iyi doktor diye bir saptama mümkün olmasa da deneyimli doktor vardır. Bu da hasta için önemlidir. Bu süreçte doktora güvenmek ve iyi iletişim kurmak önemlidir.
Devlet Hastanesinde mi? Özel Hastanede mi Ameliyat Olmalıyım?
Testis kanseri tedavisini gerçekleştirebilecek imkânlara sahip tüm hastanelerde tedavi olunabilir. Devlet hastanesi veya özel hastane gibi bir tercih yapmak zordur. Özel veya devlet fark etmeksizin her hastanenin şartları farklıdır.
Ameliyat Sonrası Ek Tedavi Gerekir mi?
Ameliyat sonrasında genellikle kemoterapi veya radyoterapiye başlanır. Bu tedaviler tümörün türüne ve kanserin yayılma durumuna göre değişir. İleriki evrelerde müdahale edildiyse ek bir ameliyat söz konusu olabilir.
Kanserden Korunmak İçin Neler Yapabilirim?
Kanser hastalığı kişinin yaşam tarzı, çevresel faktörler gibi kontrol altına alınabilecek durumlardan kaynaklanabilir. Bunun yanında genetik yatkınlık da söz konusu olabilir, bu durumun önüne geçmek zordur. Fakat sağlıklı beslenmeye dikkat etmek, spor ve egzersiz yapmak, sigara ve alkol tüketmemek gibi önlemler kanserin önüne geçmede yardımcı olabilir.
Ameliyat Olanların Yorumlarını Takip Etmeli miyim?
Testis kanseri ameliyatı geçiren hastaların tümör tipleri, yayılma durumu, genel sağlık durumu birbirinden farklıdır. Bu yüzden tedavide izlenecek yok hepsinde aynı olmaz. Tedavi sonucundaki başarı da çok farklı etkenlerle değişir. Ameliyat geçiren hastaların yorumları takip edilecekse bu durum akılda bulundurulmalıdır.
Ameliyat Ertelenebilir veya İptal Edilebilir mi?
Testis tümörü tespit edildiğinde en kısa sürede müdahale edilmelidir. Testis kanseri hastalarında erken teşhisin önemi büyüktür. Çünkü hastalık sanılan aksine çok hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Müdahalenin gecikmesi riskleri arttırır. Bu yüzden iptal edilmesi veya ertelenmesi önerilmez.
Diğer Sağlık Sorunları Ameliyata Engel Olur mu?
Genel anestezide sorun olabilecek rahatsızlıklara veya süreğen hastalıklara sahip hastalar için en doğru kararı doktor verecektir. Fakat genel olarak işlemin gerçekleştirilmesi elzemse, hastanın ameliyata girebilecek duruma gelmesi için çabalanır.
Ameliyat Sonrası Testosteron Hormonu Seviyesinde Değişiklik Olur mu?
Testislerden birinin alınmasıyla testosteron salgılanmasında bir sorun ortaya çıkmaz. Sağlam olan testis işlevini yerine getirir.
Erkeklik Hormonu Tedavisi Gerekir mi?
Tek testisin alındığı durumlarda, diğer testiste bir sorun yoksa testosteron hormonu olması gerektiği gibi salgılanmaya devam edecektir. Bu yüzden hormon tedavisi bu durumda gerekmez.
Testis Kanseri Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Testis kanserlerine hızlıca tepki verilmesi gerektiği için teşhis ve tedavinin aynı gün yapılması mümkündür. Testis kanseri tedavisi için de en etkili yöntem cerrahi uygulamadır. Bu cerrahi uygulamada kanserin hangi tarafta olduğu fark etmeksizin testis alma işlemi gerçekleştirilir. Duruma göre bir ya da iki testis alınabilir. Operasyon genel anestezi altında yapılır ve tüm vakaların yüzde sekseninde kesin sonuç verir. Geriye kalan yüzde yirmilik kısımda ise ek bazı tedavilerin uygulanması gerekir ki bunlarda kemoterapi veya radyoterapidir.
Testis Kanseri Ameliyatı Sonrası Cinsel İlişkiye Ne Zaman Girilir?
Testis kanserlerinden sonra yapılan operasyonlarla birlikte tek yumurta ya da çift yumurta alınabilir. Çift yumurtanın alındığı durumlarda üreme fonksiyonu kaybolur ancak cinsel istek devam eder. Operasyonun psikolojik ve fiziki etkileri atlatıldıktan sonra cinsel ilişkiye girilmesinde sakınca yoktur. Bu süre de genel olarak iki – üç ay arasındadır. Testislerinin alınmış olmasına kafasını çok takan hastalara testis protezi uygulanması da söz konusudur.
Testis Kanseri Ameliyatı Sonrası Riskler Nedir?
Testis ameliyatları eğer evre bir ve evre iki testis kanserleri için gerçekleştiriliyorsa operasyondan sonra kanserin tekrar ortaya çıkma riski yok denecek kadar azdır. Evre üç ve dört kanserlerde ise operasyondan sonraki en büyük risk kanserin diğer testiste ya da lenf bezlerinde tekrar ortaya çıkmasıdır. Bu riski önlemek amacıyla kemoterapi ve radyoterapi gibi tamamlayıcı tedaviler uygulanır. Sürekli ve düzenli kontroller ile de hızlı müdahale imkanı yaratılır.