Burun Eti Büyümesi
- Sık Sorulan Sorular
- Geniz Eti Büyümesi Öksürük Yapar mı?
- Sinüziti Olan Hastalarda Geniz Eti Büyümesi Görülür mü?
- Geniz Eti Büyümesi Nasıl Anlaşılır?
- Geniz eti Ameliyatı Riskli mi?
- Çocuklarda Oluşan Geniz Eti Büyüme Gerçekleştikçe Büyür mü?
- Horlama Sadece Geniz Etinden mi Kaynaklanır?
- Geniz Eti Ameliyatında Yaş Sınırı var mı?
- Ameliyat Sonrası Geniz Eti Tekrar Oluşur mu?
- Geniz Eti Olan Kişiler de Burun Akıntısı Olur mu?
- Geniz Eti Büyümesi Doğal Yollarla Çözülebilir mi?
- Geniz Eti Büyümesi Ameliyatı Şart mı?
- Uyku Apnesi Geniz Eti Büyümesi İle İlgili midir?
- Burun Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?
- Burun Eti Büyümesi Nelere Sebep Olur?
- Burun Eti Büyümesi Tedavi Edilmez İse Ne Olur?
Burun eti büyümesi, burun tıkanıklığının en büyük sebebi olan sorunlardan birisidir. Burun eti büyümesi özellikle çocuklarda sürekli uyku isteği ve zeka geriliği gibi sorunları meydana getirebilmektedir. Sadece çocuklar değil günümüzde yetişkinlerde de burun eti büyümesine oldukça fazla karşılaşılmaktadır.
Burun Eti Büyümesi Hakkında
Tedavi edilmeyen ve gittikçe büyüyen burun etleri, çocuklarda horlama meydana getirdiği gibi ağız açık bir şekilde uyuma, alt-üst çene oranının bozulması, yüzdeki simetri oranının bozulması, büyüme geriliği, işitme kaybı yaşanması, çok zor iyileşen sinüzit atakları ve aynı zamanda tedavisi zor olan orta kulak iltihaplarının yaşanmasına sonuç açabilir.
Burun (Geniz) Eti Büyümesi Nedir?
Geçirilen enfeksiyonlar ya da hali hazırda olan alerjiler, burun ve boğaz arasına yerleşen bir doku sebebiyle ortaya çıkan geniz eti, büyüdükçe insanın nefes almasını zorlaştıran ve ağızdan nefes almayı zorunlu kılan bir rahatsızlık olarak tanımlanabilir.
Burun Eti Büyümesinin Nedenleri
Geniz eti, esasında çocuklarda doğumdan itibaren vardır. Bu büyüme, genelde 5 yaşına kadar devam eder ve 7 yaşından itibaren küçülür. Yetişkinliğe kadar geniz eti tamamen küçük bir hal alır. Geniz etleri, burun boşluğunun arka bölümünde boğaza bağlanan bölgede bulunur. Vücudun enfeksiyonlara karşı savaşmasına yardımcı olacak antikorlar üreten geniz etleri; insan yaşamının ilk yıllarında bakterilerin vücuda burun kanalından girerek enfeksiyonlara sebep olmasını engeller. Geniz etlerinin büyüme sebebi enfekte olmalarıdır. Enfeksiyon azalınca normalde eski boyutuna dönen geniz etleri, kimi zaman küçülmek yerine büyür. İşte geniz eti büyümesinin sebebi de tam olarak budur.
Burun Eğriliği (Septum Deviasyonu)
Burun anatomisinde ortaya çıkan bazı problemler, tıpkı geniz etinde olduğu gibi burnun solunum fonksiyonlarını bozar ve olumsuz sonuçlarla hastayı karşı karşıya getirir. Burun orta hattında kemik ve kıkırdak tarafından oluşturulan ve septum adı verilen yapı, burnu ikiye ayırır. Normal bir solunum için her iki bölümün de fonksiyonlarının eşit olarak çalışması gerekir. Doğum esnasında yaşanan travma veya erken çocukluk döneminde burna darbe alınması, burun eğriliğine neden olabilir. Septum Deviasyonu adı da verilen burun eğriliği, kalıtsal nedenler sebebiyle de ortaya çıkar. Hali hazırda Türkiye'de de bolca kalıtsal sebebiyle karşımıza çıkmaktadır.
Sinüzit, Viral Enfeksiyonlar
Bir sinüs enfeksiyonu, Amerika'da her yıl 31 milyon kişiyi etkilemektedir. Bu sebeple dünyada hemen hemen herkeste görüldüğü düşünülür. Enfeksiyon sebebiyle, nazal yollarımızda da enflamasyon oluşur. Sinüsler, alın, burun ve elmacık kemiklerinin yanı sıra gözlerimizin arkasında da yer alan hava paketleridir. Sinüsler, mikropları yakalayıp koruyan askerler üretmekle görevlidir. Kimi zaman bakteriler ve alerjiler sebebiyle çok fazla asker üretilir. Asker adını verdiğiniz bir sıvı olan mukuslar, fazla üretildiğinde sinüs açıklarını tıkar. Eğer bir alerji ya da soğuk algınlığı durumu varsa sıklıkla mukus oluştuğuna dikkat etmişsinizdir. Bu mukus birikimi, hastalıkla bağlantılı olarak maksimum 2 haftada azalarak geçer. Aynı zamanda oluşan enfeksiyonlardan burun etinin de etkilenme durumu söz konusu olursa, geniz etinin büyümesi gibi sonuçlar doğurabilir.
Hormonal Faktörler
Uyku kalitesi, insanlar için büyük önem taşır. İnsanların gelişimini sağlıklı bir biçimde tamamlayabilmesi için uykuda bazı hormonlar salgılanır. Yapılan araştırmalarda, bu hormonların tam salgılanmadığı bireylerde geniz eti büyümesine rastlanmıştır.
Yapısal Ya Da Genetik Faktörler
Geniz eti oluşumunda kesin olmamakla beraber genetik faktörlerle de ilişkili olduğu bilinmektedir. Eğer hastaların bağışıklık sisteminde bir problem olursa, geniz eti oluşumuna sebebiyet verdiği bilinmektedir. Fakat geniz eti oluşumunda en önemli faktör olarak genetik ya da kalıtsal faktörler belirlenmiştir.
Burun Eti Büyümesi Belirtileri
Geniz etinin büyümesi sonucunda, bireye birçok yol aracılığı ile belirti ve uyarı verir.
Burun Tıkanıklığı
Burun tıkanıklığı, özellikle ülkemizde her 100 kişiden 10 kişinin yaşadığı bir sorundur. Çoğumuz ya tıkalı burunla yaşıyoruz ya da geçici yöntemlerle bu soruna çözüm bulmaya çalışıyoruz. Ancak burun tıkanıklığı uzun vadede, koku ve tat alma bozukluğundan cinsel problemlere kadar birçok soruna yol açabilir. Bu sebeple burun tıkanıklığı uzun süredir devam ediyorsa, mutlaka bir uzmana başvurulmalıdır. Burun tıkanıklığı, aynı zamanda geniz eti büyümesinin bir belirtisi olarak da görülür.
Burundan Koku Almada Azalma
İnsanların koklama yeteneği, hali hazırda birçok hayvana nazaran zayıftır. İnsan vücudunda 6 milyon koku reseptörü bulunsa hatta 350 alıcı geni bulunsa bile yine de oldukça kısıtlı bir şekilde bu yeteneğini kullanabilir. Bazı canlılarda temel bir yaşam fonksiyonu olan koku alma, insanlardaki önemi fazla olmasa da bozuk yiyecekler ve doğal gaz salınımları gibi tehlikeli durumlardan haberdar olmamızı sağlayan önemli bir fonksiyondur. Burun tıkanıklığı sebebiyle burundan koku almada azalma meydana gelse de geniz eti sebebiyle de koku almada azalma gözlenebilir.
Ağız Açık Uyuma
Ağzı açık uyumak, genel olarak burun tıkanıklığı sebebiyle ortaya çıksa da bazı hatalı alışkanlıklar sebebiyle de görülür. Ağız açık uyumanın engellenmesi için genelde günlük önlemler yeterli olur. Fakat bu önlemler yeterli olmuyorsa, mutlaka uzman hekimlere danışılmalıdır. Ağzı açık uyumak, geniz eti büyümesinin varlığına sebep olabilir.
Egzersiz Kapasitesinde Azalma
Yapılan egzersizlerde genelde burun kaynaklı nefes-alışverişi olduğundan, yaşanacak olan tıkanıklık sebebiyle kişinin egzersiz kapasitesi düşer. Tüm bu belirtiler dışında egzersiz kapasitesinde azalma da geniz eti büyümesinin sebebi olabilir.
Uyku Kalitesinde Azalma
Burun eti büyümesi yaşayan hastalarda, ağzı açık uyuma sıkça görülür. Bu bir belirti olarak kişilere sunulur. Aynı zamanda uyku kalitesinde azalma da bunun bir sonucu olarak değerlendirilebilir.
Yorgunluk Hissi
Genelde çocuklarda ortaya çıkan bu sağlık sorununda, bademcik ve geniz eti sorunları sebebiyle yorgunluk hissi oluşabilir.
Ağız Kuruluğu
Parkinson, diyabet ve AIDS gibi birçok hastalık bu soruna sebep olabilir. Kanser tedavisinde görülen radyasyon terapisinde bulunan kişilerin tükürük bezleri zarar görebildiğinden, bu hastalarda da ağız kuruluğu görülür. Öte yandan geniz eti büyümesi yaşayan kişilerde de yukarıdaki tüm belirtilerle birlikte görülebilir.
Ağız Kokusu
Ağız kuruluğu ve sürekli olarak ağızdan nefes alıp-verme işlemlerinin gerçekleşmesi sebebiyle, bakteriler sebebiyle ağız kokusu da burun eti büyümesi rahatsızlığında ortaya çıkar.
Diş Eti Hastalıkları
Diğer belirtilerin etkisiyle, bakterilerin sebep olduğu diş eti hastalıkları da burun eti büyümesi esnasında görülebilir.
Burun Eti Büyümesi Teşhis ve Tanı Yöntemleri
Geniz eti büyümesine bir tanı koymak için, uzman bir doktor muayenesi gerekir. Bazı durumlarda geniz eti muayenesi esnasında endoskopik yöntemler ya da röntgen istenebilir.
Uyku Testi
Uyku testi tam olarak açıklamak gerekirse kişinin uyku sırasında yaşadığı normal ve anormal durumları test etmek için hastada kesin tanı için kullanılan bir testtir. Uyku esnasında parametrelerin kayıt edilmesi ile ortaya çıkan ve Polisomnografi adı verilen uyku testi, genellikle ağız ve burundan hastanın hava akışının izlenmesinin yanı sıra kan basıncı, kan oksijen seviyesi, göz hareketleri ve beyin dalga hareketlerinin kaydını da tutabilen bir teşhis yöntemidir. Uyku testi, uyku bozukluklarının teşhis ve değerlendirilmesinde kullanılır. Burun eti büyümesi tanısı konulmasına fazlasıyla yardımcı olan uyku testi, diğer hastalıklarda da kullanılabilir.
Tespiti
Geniz eti büyümesi, basit kulak burun boğaz tedavisi ile teşhis edileceği gibi yukarıda da bahsettiğimiz gibi uyku testi ile de teşhis edilebilir. Tespit edildiği andan itibaren en kısa sürede tedavi edilmelidir. Aksi takdirde kötü sonuçlar doğurabilir.
Burun Eti Büyümesi Risk Faktörleri
Burun eti büyümesi, genetik bir olay olarak görülse de bazı risk faktörleri, bu rahatsızlığı tetikleyebilir.
Kronik (müzmin) Orta Kulak İltihabı ve Sinüzitler
Kronik (müzmin) Orta Kulak İltihabı, iyi tedavi edilemeyen ve 1.5 ay aşılmasına rağmen hala süren orta kulak iltihapları ya da sıvı birikimleri sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte sinüzitlerde de ortaya çıkan iltihapların, burun eti büyümesine direkt etki yaptığı görülmüştür.
Yüz ve Çene Kemiklerinde Şekil Bozuklukları
Çenede veya ağız kısmında doğuştan ya da sonradan oluşan bozukluklar da özellikle burun çevresine doğru oluştuğunda, geniz eti belirtisi olarak gösterilir. Eğer bir geniz eti büyümesi söz konusu değilse bile bireyin gelişimini tamamlayana kadar geçen sürede bu bozukluklar, bir risk faktörü olarak ön plana çıkar.
Dişlerde Çarpılmalar ve Çene Kapanma Bozuklukları
Geniz eti ameliyatı, genellikle dişlerde çarpılmalar ve çene kapanma bozuklukları meydana geldiğinde tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Bu bozukluklar meydana geldiğinde, geniz etinin fazlasıyla sorun yarattığı düşünülür. Eğer geniz eti teşhisi konulmadan bu şikayetler mevcutsa, dişlerinde çarpılmalar ya da çenesinde kapanma bozuklukları olan kişi potansiyel bir burun eti büyümesi adayıdır diyebiliriz.
Burun Eti Büyümesi Komplikasyonları
Burun eti büyümesiyle birlikte, her ne kadar basit bir hastalık olarak görünse de çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
Enfeksiyonlar
Burun etindeki büyüme genelde enfeksiyon sebebiyle ortaya çıktığından, büyüme devam ettikçe enfeksiyonlar çeşitli organlara yayılabilir.
Kalıcı Çene Eklemi Problemleri
Her ne kadar bir diş rahatsızlığı olarak bilinse de günümüzde en tartışmalı konular arasında yer alan çene eklemi rahatsızlığı, burun eti büyümesi sonrasında da ortaya çıkabildiği gibi kalıcı bir halde hastanın vücuduna yerleşebilmektedir.
Şiddetli Kanamalar
Özellikle kadınların adet dönemlerinde ortaya çıkan şiddetli kanamalar, normalden daha fazla bir kanamaya yol açabilir. Bunun sebebi de tıpkı dişteki gibi alakasız dursa da burun etinin büyümesi olarak açıklanır.
Tat Alma Bozukluğu
Hastalık sonrasında, hasta bireyde kalıcı olarak tat alma bozukluğu görülebilir. Kişi, daha önce aldığı tatları şimdi alamadığından şikâyet eder.
Dilde Hareket Bozukluğu
Burun eti büyümesi sonrasında, üst çeneye baskı yapmaya başladığında dilin hareketleri, eskisi kadar rahat değil kısıtlanmış bir şekilde görülür.
Dişlerin Zarar Görmesi
Bahsettiğimiz gibi; üst çeneye yapılan baskı sonrasında dilin hareketleri kısıtlanacağı gibi dişler de zarar görebilir.
Ağız Kokusu Oluşumu
Hastalık esnasında oluşan ağız kokusu, hastalık sonrasında da kendini göstermeye devam edebilir.
İltihabın Kana Karışması
Hastalık esnasında ortaya çıkan, hastalığı ortaya çıkaran iltihabın kana karışarak vücuda yayılması sonrasında diğer hastalıklar ortaya çıkabilir.
Burun Eti Büyümesi Nasıl Önlenir
Burun eti büyümesi, kalıtsal sebeplere bağlı olsa da önlemenin birkaç yöntemi bulunmaktadır.
İlaç Kullanımı
Burun eti büyümesi başladığında, kişi rahatsız olmaya başlar. Uzman bir doktora göründüğünde öncelikle ilaç tedavisi denenir. Eğer ilaç tedavisine rağmen büyümeye devam ederse, cerrahi operasyonla burun eti alınır.
Soğuk Algınlığı Gibi Hastalıklardan Korunma
Burnumuz, bizi korumak için mukus salgıladığından burun eti daha hızlı bir şekilde büyüyebilir. Bu sebeple soğuk algınlığı gibi üst solunum yolları enfeksiyonlarından kaçınmak, burun eti büyümesini önleyecektir.
Alerjik Durumlardan Korunma
Burun eti büyümesi, alerjik durumlar sonucunda da ortaya çıkabilir. Alerjik durumlar sebebiyle oluşan enfeksiyonlar sonrasında, burun eti büyümesi gerçekleştiği görülmüştür. Bu sebeple alerjik durumlardan korunarak, burun eti büyümesi önlenebilir.
Sık Sorulan Sorular
Bu bölümde, burun eti büyümesi rahatsızlığı ile alakalı sık sorulan sorulara yanıt vereceğiz.
Geniz Eti Büyümesi Öksürük Yapar mı?
Geniz eti büyümesi yaşayan kişilerin genelde gece öksürükleri yaşadıkları belirlenmiştir.
Sinüziti Olan Hastalarda Geniz Eti Büyümesi Görülür mü?
Sinüzit, burun eti büyümesinin belirtisi olarak kabul edilen rahatsızlıklardan yalnızca birisidir. Bu sebeple kesin olmasa da görülebileceğini söyleyebiliriz.
Geniz Eti Büyümesi Nasıl Anlaşılır?
Yazımızda belirttiğimiz geniz eti belirtileri incelendiğinde ve uzman hekim tarafından muayene yapıldığında geniz eti büyümesi rahatsızlığı teşhis edilebilir.
Geniz eti Ameliyatı Riskli mi?
Geniz eti ameliyatının da diğer her ameliyat gibi riskleri vardır. Lokal veya genel anestezi, her koşulda risklidir. Fakat anestezi tekniği ve ilaçlarındaki gelişmeler, yadsınamaz bir boyuta ulaşmıştır. Risk olarak görülenlerden birisi de vücutta oluşan kanamadır. Titiz bir çalışma ve hastanın uygun takibi ile bu problem neredeyse hiç görülmez. Bilinen aksine ameliyat sonrasına farenjit oluşmaz. Ancak ameliyat sonrasında hiç boğaz ağrısı olmayacak da diyemeyiz. Geniz eti ameliyatı, yaklaşık olarak 20 dakika sürer.
Çocuklarda Oluşan Geniz Eti Büyüme Gerçekleştikçe Büyür mü?
Genelde çocuklarda, vücut sık olarak savunma mekanizmasını ortaya çıkardığından, ilaçlar alınsa bile büyümeye devam edebilir.
Horlama Sadece Geniz Etinden mi Kaynaklanır?
Hayır. Horlama çok farklı durumlarda meydana gelebilir. Geniz eti ile direkt olarak bağdaştırılması doğru değildir.
Geniz Eti Ameliyatında Yaş Sınırı var mı?
Geniz ameliyatında herhangi bir yaş sınırı yoktur. Ancak çok yaşlı olan ve narkoz alması doğru görülmeyen hastalar, hiçbir ameliyatı olamadığı gibi geniz eti ameliyatı da olamaz.
Ameliyat Sonrası Geniz Eti Tekrar Oluşur mu?
Geniz etinin sonradan oluşması mümkün değildir. Ameliyattan sonra o bölgenin yakılması ile beraber tekrardan geniz eti oluşumu görülmemiştir.
Geniz Eti Olan Kişiler de Burun Akıntısı Olur mu?
Hayır. Genelde geniz eti büyümesi rahatsızlığı kişilerde burun tıkanıklığına sebebiyet verir.
Geniz Eti Büyümesi Doğal Yollarla Çözülebilir mi?
Hayır. Ancak büyüme hızı yavaşlatılabilir. Çocuklarda geniz eti iltihaplanmasına karşı sarımsağın içerisinde yer alan anti-bakteriyel maddelerin etkili olduğu görülür. Aynı zamanda zerdeçal de iltihapla savaş için fazlasıyla kullanılır. Aynı zamanda zerdeçal, uyku problemini de ortadan kaldırır.
Geniz Eti Büyümesi Ameliyatı Şart mı?
Hayır. Kimi zaman ilaçla tedavi edilebilir. Ancak ilaç, geniz eti büyümesini tam olarak durdurmazsa, ameliyata başvurulur.
Uyku Apnesi Geniz Eti Büyümesi İle İlgili midir?
Uyku apnesi, geniz eti sorunları ile belirtilerini gösteren bir olaydır. Sık tekrarlayan geniz eti iltihabı ve konuşma bozukluğu gibi sıkıntılarla birlikte uyku apnesi de görülür.
Burun Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?
Burun eti büyümesinin tedavisi genellikle cerrahi, lazerle ya da radyofrekans yöntemi ile gerçekleştirilir. Eğer büyümenin tipi farklı ise cerrahi olmayan yöntemlerin de işe yarama ihtimali bulunmaktadır.
- Burun eti geniz bölgesine daha yakın kısımdan büyüyor ise ve sürekli burun kaşıntısı veya akıntısı var ise tedavi yöntemi ilaçlıdır.
- Eğer burun eti büyümesi ile beraber orta direk eğriliği de görülüyorsa tedavi cerrahi olarak gerçekleştirilir. Burun eğriliğinin düzeltilmesi sırasında burun eti de alınır.
-
Eğer burun eğriliği yok ise ve orta bölgede de büyüme söz konusu ise tedavi lazer ile yakma şeklinde gerçekleştirilir. Bazı hastalarda ise radyofrekans uygulaması kullanımı söz konusudur. Yöntemlerin tamamı kalıcı sonuçlar ortaya koyabilir. Tüm vakaların yüzde kırkında tekrar konka büyümesi ile karşılaşılmaktadır.
Burun Eti Büyümesi Nelere Sebep Olur?
Burun etinin üst solunum yolunu tıkamasından dolayı birçok belirti ortaya çıkar. Üst solunum yolu büyük oranda tıkandığı için bünye kontrolsüz biçimde ağızdan nefes almaya başlar. Böylece mikroplar normalin çok daha üzerinde vücut ile temas eder. Doğal olarak hastalık geçirme sıklığında artış gözlenir. Hırıltılı olarak nefes alınır. Sürekli baş ağrıları ortaya çıkar. Uyku sırasında solunumun kalitesizleşmesinden dolayı REM uykusuna geçmek güçleşir. Buna bağlı olarak da gün içerisinde sürekli halsizlik durumu ile karşılaşılır. Ağız florasının değişmesinden kaynaklı da tat problemleri ortaya çıkar. Uzun süre tedavi edilmeyen burun etleri ciddi ve sürekli baş ağrılarını ortaya çıkarmaktadır.
Burun Eti Büyümesi Tedavi Edilmez İse Ne Olur?
Burun etlerinin birçoğu büyüme eğilimindedir. Çoğu kişide normalden daha büyük olan burun eti tedavi edilmezse tüm burun yolunu kapatma eğilimindedir. Bu eğilimden dolayı da belirtilerin şiddetlenmesi söz konusudur. İnsanlar, ölümcül bir sonucu olmadığı için burun eti tedavisini ertelemektedir ancak bu sorun beraberinde hayat kalitesinde düşüşü getirmektedir.