Çocuklarda Şeker Hastalığı
- Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri
- Sürekli Susama Hissi
- Gece İdrar Kaçırma ve Sürekli İdrara Çıkma
- Aşırı Yemek Yemek Ancak Kilo Alamamak
- Bulanık Görme
- Halsizlik, Yorgunluk ve Uyuma İsteği
- Ağızda Çürük Elma veya Meyve Kokusu
- Yaraların Geç İyileşmesi
- Ellerde ve Ayaklarda Uyuşma
- Vücut Isısında Düşüş
- Baş Ağrısı
- Genital Bölgede Mantar Enfeksiyonu
- Çocuklarda Uykuya Doyamama Hali
- Hızlı Nefes Alıp Verme
- Sık Sorulan Sorular
- Bebeklerde Şeker Hastalığı Görülür Mü?
- Çocuklarda Şeker Hastalığı Tedavi Edilebilir Mi?
- Çocuklarda Şeker Hastalığından Tamamen Kurtulmak Mümkün Mü?
- Çocuklarda Şeker Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nedir?
- Çocuklarda Şeker Hastalığı Tip 1 Den Tip 2 Ye Dönüşür Mü?
- Çocuklarda Şeker Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Çocuklarda Şeker Hastalığı Ölüm Riski Taşıyor Mu?
- Çocuklarda İnsülin Direnci Nasıl Olmalıdır?
- Çocuklarda Şeker Hastalığı İlerde Farklı Hastalıklara Neden Olur Mu?
- Çocuklarda Şeker Hastalığı Okula Devam Etmeye Engel Olur Mu?
- Çocuklarda Şeker Hastalığı Körlüğe Neden Olur Mu?
- Çocuklarda Şeker Hastalığının Vücuda Verdiği Zarar Nedir?
- Tip-1 Diyabet De Beslenme Nasıl Olmalıdır?
- Tip-1 Diyabet Çölyak Hastalığını Tetikler Mi?
- Çocuklarda Şeker Hastalığı Kök Hücre Tedavisi İle İyileştirilebilir Mi?
- Şeker Hastası Çocuklarda Şeker Şuruplarını Kullanmak Riskli Mi?
- Tip-1 Diyabetliler Ortalama Kaç Yıl Yaşar?
- Çocuklarda Şeker Hastalığı Görülme Sıklığı Nedir?
- Çocuklarda Şeker Nasıl Düşürülür?
Şeker hastalığı, insanların yaşamları boyunca her dönemde karşılaşabileceği hastalıklardan birisidir. Çocuklarda şeker hastalığının ise son zamanlarda sıklıkla görüldüğü gözlemleniyor. Hastalığın kontrol edilememesi durumunda erken yaşlarda çeşitli problemler ortaya çıkmaktadır. Böbrek yetmezliği, görme kaybı, damar hastalıkları ve sinir hücrelerinde zedelenme görülebiliyor. Bu sebeple çocuklarda şeker hastalığının dikkate alınması gereken önemli bir hastalık olduğu unutulmamalıdır.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Hakkında
Yapılan çalışmalara göre ülkemizde 18 yaş altında yaklaşık 17 ila 18 bin arasında şeker hastalığı bulunan çocuk tespit edilmiştir. Şeker hastalığının en büyük sorunu ise kronik bir hastalık olmasıdır. Yaşam boyunca süren hastalık, doğru bir tedavi yöntemiyle sorun olmaktan kalkabilir. Bu nedenden dolayı bu hastalığa yakalanan çocukların dışarıdan enfeksiyon veya insülin almaları sağlıkları açısından çok önemlidir. Tedaviye ilişkin izlenecek yolun önemi büyüktür. Ülkemizde hastalığın tedavisine ilişkin önemli adımlar atılmıştır. Genellikle "diyabet" olarak adlandırılan şeker hastalığının tedavisi için erken tanının önemine dikkat ediliyor. Çocuğunuzun şeker hastası olduğunu erken fark etmeniz, daha olumlu bir tedavinin olmasını sağlayacaktır. Çocuklarda diyabet hastalığının başlangıç yaşının ise 8 olduğu belirtilmektedir.
Şeker Hastalığı Nedir?
Karbonhidrat, yağ ve proteinin vücudun enerji ihtiyacını sağladığı bilinmektedir. Besin öğelerinin emilebilmesi için en küçük parçalara ayrılması gerekir. Bu öğeler arasında en önemlisi ise "glukoz" adı verilmekte olan basit şekerlerdir. Glukoz, vücudun tüm organlarının önemli bir beyin kaynağı olarak biliniyor. Hücrelerin ihtiyacı olmakta olan glukozu, pankreas bezinin salgıladığı insülin hormonu yardımıyla aldığı gözlemleniyor. Şeker hastalığının bir diğer adı ise "diyabet" olarak karşımıza çıkmaktadır. Diyabet, pankreasın yeterli seviyede insülin oluşturmaması veya üretmekte olduğu insülinin etkili bir şekilde olmaması halinde gelişen bir hastalıktır. Şeker hastası olan kişilerin glukozu kullanamadığı ve bu sebeple kan şekeri düzeyinin yüksek olduğu görülüyor. Uzun dönemde birçok doku ve organda ise hasar oluşur. Yapılan araştırmalara göre, her 12 kişiden 1'inin şeker hastalığından etkilendiği belirtilmektedir. Şeker hastası olmakta olan kişilerin yarısına kadar yakınına ise henüz tanı konulmamıştır. İnsanların çoğunun hastalığından habersiz şekilde yaşamlarına devam ettiği görülüyor. Türkiye'de 2014 yılında yapılan araştırmalara göre 7.2 milyondan fazla şeker hastası olduğu belirlenmiştir. Ancak 2 milyondan fazla bir kısmına henüz tanı koyamadığı söyleniyor.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Tip-1 Diyabet
Diyabet hastalığının belirlenmiş olan türleri bulunmaktadır. Özellikle çocuklarda tip 1 diyabetin olmasının nedeni insülin yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Hastalığın oluşması ile kan şekerinde yükselmenin fazlasıyla olduğu görülür. Kan şekerinin Tip-1 diyabet hastalarında yüksek olduğu gözlemleniyor. Şekerin kullanılmaması sebebi ile hücrelerin aç kaldığı ve enerji sağlanamadığı belirlenmiştir. Bu sebeple hücrelerin yağları ve proteinleri parçaladığı görülüyor. Bu parçalanma ile birlikte çocuklarda kilo kaybı yaşanmaktadır. Asit yapıda maddelerin açığa çıkmasının sebebi ise yağların yakılmasından kaynaklanıyor. Keton, yakılma sonucunda maddelerin açığa çıkmasına denilir. Çocuğun ketonları atmak için hızlı nefes alıp vermeye başladığı görülür. Tedavi edilmemesi halinde ise çocukta koma yaşanabilir. Çocuklarda meydana gelen tip 1 diyabet hastalığı yetişkinlerde meydana gelen tip 2 şeker hastalığından tamamen farklıdır. Tip 1 diyabet hastalığa yakalanan çocukların dışarıdan enfeksiyon veya insülin almaları sağlıkları açısından çok önemlidir. Ancak Tip-2 diyabette, erişkinlerin ilaçları ile tedavileri mümkündür. Şeker hastalığının tedavisinde dengeli beslenme ve düzenli sporun önemi büyüktür. Tip-1 diyabet tedavisinde ise aşağıdaki parametrelere yer veriliyor. İnsülin enjeksiyonu ile insülin takviyesinin yapılması Beslenmeye ilişkin plan oluşturmak Doğru aktivitelerin ve egzersizlerin yapılması
Çocuklarda Normal Kan Şekeri Değeri
Kan şekeri değerleri, glukoz düzeyini göstermekte olan tahlildir. İnsanın kanının glukoz seviyesinin belli bir aralıkta olması gerekiyor. Altında olmasına hipoglisemi ve üstünde olmasına hiperglisemi denilmektedir. Glukoz tahlilinin şeker hastalığının teşhisinde ve takibinde kullanıldığı bilinmektedir. Bozulmuş glukoz toleransı, açlık glukoz seviyesinin 90'ın üzerinde olmasıdır. Normal kan şekeri değerinin olabilmesi için 90'ın altında olması gerekiyor. Kişinin 90-126 arasında değerlere sahip olması, şeker hastalığına yakalanma ihtimalinin yüksek olduğunu göstermektedir. Kan şekeri değerlerini çocuklarda üç türde gruplandırıldığı görülüyor. Bu gruplandırma ise okul öncesi, ilkokul ve ergenlik dönemleri olarak yapılmaktadır. Okul öncesi çocukların kan şekeri düzeylerinin 100-180 mg/dL olması gerekmektedir. Gece kan şekerinin 110-200 mg/dL değerlerinde olması lazımdır. İlkokul çağındaki çocuklarda ise açlık ve öğün öncesi kan şekerinin 90-180 mg/dL olması gerekir. Gece kan şekerinin 100-180 mg/dL arasında seviyede olması gerekiyor. Ergenlik döneminde olan çocukların normal kan şeker değerlerinin 8-120 mg/dL değerinde seyretmesi gereklidir. Gece kan şekeri değerinde yükselme olabilir. Bu yükselme ile maksimum 130 mg/dL değerine ulaşılabilir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Nedenleri
Çocuklarda şeker hastalığının çeşitli nedenleri bulunmaktadır. Hastalığın nedenleri hakkında bilgi sahibi olmanız, erken teşhis için büyük önem taşıyor. Çocuğunuzun şeker hastalığına yakalandığını kolaylıkla anlayabilirsiniz. Hastalığın nedenleri arasında;
- Çevresel Faktörler
- Genetik Faktörler
- Hareketsiz Yaşam ve Obezite
- Erken Yaştan İtibaren İnek Süte Tüketimi
- Viral Enfeksiyonlar
Çevresel Faktörler
Çevresel faktörler, çocuklarda şeker hastalığının sebepleri içerisinde yer alıyor. Gün içerisinde çocukların katkılı gıda maddelerini tükettikleri bilinmektedir. Bu maddelerin tüketimine dikkat edilmemesi halinde, çocukların kolaylıkla şeker hastalığına yakalanabileceği görülüyor. Sizlerde çocuğunuzun çevresel faktörler ile şeker hastası olmasını istemiyorsanız, oluşmasına neden olabilecek etkenlere dikkat etmelisiniz.
Genetik Faktörler
Bazı hastalıkların aileden kaynaklı genetiksel olarak ortaya çıktığı görülmektedir. Genetik olmasının en büyük sebebi ise obezite olarak karşımıza çıkıyor. Aileden kaynaklı obezite olan çocuk, şeker hastalığına yakalanır. Genetik faktörlerden şeker hastalığı olan çocuğun D vitamini eksikliği ise had safhadadır. D vitaminin eksik olduğu çocukların gelişiminde büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Şeker hastalığının tedavisine ilişkin adımlar atılmazsa, kalıtsal hastalıkların ortaya çıkabileceğini unutulmamalıdır.
Hareketsiz Yaşam ve Obezite
Obezite, fazla kilolardan kaynaklanmakta olan hastalıklardan birisi olarak biliniyor. Bir çocuğun hareketli bir yaşamının olması önemlidir. Hareketsiz bir yaşam sürdüren çocuğun obezite olabilme ihtimali yüksektir. Sürekli yemek yemekten kaynaklanan hastalık sebebi ile şeker hastası da olabilirler. Çocuğun şeker hastası olmasını istemiyorsanız, daha hareketli yaşamının olmasına dikkat etmelisiniz.
Erken Yaştan İtibaren İnek Sütü Tüketimi
İnek sütü tüketiminin bebeklik döneminde çocuklara verilmesinin büyük bir yanlış olduğu unutulmamalıdır. Erken yaştan itibaren inek sütünün tüketiminden kaynaklı olarak çeşitli hastalıklar oluşabilir. Bu hastalıklar içerisinde ise şeker hastalığı (diyabet) bulunmaktadır. Tip-1 diyabet ile süt arasında önemli bir bağlantı vardır. Tip-1 diyabetli çocuklara yönelik yapılan bir araştırmada, çocukların büyük bir kısmının erken yaşta inek sütü kullanımından şeker hastası olduğu belirtilmiştir. İnek sütü protein antikorlarının yüksek olması, diyabet hastalığının oluşmasında etkilidir. Çocukların süt ihtiyacının inek sütü ile değil, anne süte ile sağlanması gerekiyor.
Viral Enfeksiyonlar
Annelerin hamilelik döneminde geçirdiği viral enfeksiyonların çocuklarda şeker hastalığına sebep olduğu görülüyor. Bu sebeple annelerin gebelik döneminde hastalıklardan korunması gereklidir. Çocuğun dünyaya gelmesinin ardından kızamıkçık ve sarılık enfeksiyonuna yakalanmamak önem taşıyor. Kızamıkçık ve sarılık hastalıklarının viral enfeksiyonlar arasında olduğu bilinmektedir. Bu hastalıklar sebebi ile çocuğunuzun şeker hastası olabileceğini unutmamalısınız. Çocuklarda viral enfeksiyonlarının etkisinin tartışması yapılamaz.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri
Çocuklarda çeşitli hastalıkların daha kolay görüldüğü biliniyor. Bu hastalıklar içerisinde ise şeker hastalığı yer almaktadır. Hastalığın belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanız, çocuğunuza erken tanı konabilmeniz açısından önem taşır. Hastalığa ilişkin belirtiler ise aşağıda yer almaktadır.
- Sürekli Susama Hissi
- Gece İdrar Kaçırma ve Sürekli İdrara Çıkma
- Aşırı Yemek Yemek Ancak Kilo Almamak
- Bulanık Görme
- Sinirlilik, Çabuk Kızma
- Halsizlik, Yorgunluk, Uyuma İsteği
- Ağızda Çürük Elma veya Meyve Kokusu
- Yaraların Geç İyileşmesi
- Ellerde ve Ayaklarda Uyuşma
- Vücut Isısında Düşüş
- Baş Ağrısı
- Genital Bölgede Mantar Enfeksiyonu
- Çocuklarda Uykuya Doyamama Hali
- Hızlı Nefes Alıp Verme
Sürekli Susama Hissi
Çocuklarda şeker hastalığının belirtileri arasında sürekli susama hissinin yer aldığı görülüyor. Çocuğunuzun su tüketiminin anormal derecede yüksek olması halinde uzman doktora başvurmalısınız.
Gece İdrar Kaçırma ve Sürekli İdrara Çıkma
Şeker hastalığının çocuklarda belirli yaş gruplarında daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Bu yaş gruplarına bakıldığında, gece idrar kaçırma ve sürekli idrara çıkmak ise normal karşılanamaz. İdrara ilişkin sorun bulunuyorsa, gerekli teşhisler için adımlar atılmalıdır.
Aşırı Yemek Yemek Ancak Kilo Alamamak
Kilo sorunu yaşayan çocukların çeşitli konularda şikayetçi oldukları gözlemleniyor. Aşırı yemek yediklerini belirten çocuklar, istedikleri kiloya ise ulaşamazlar. Böyle bir durumda şeker hastalığına ilişkin testler yapılması gereklidir.
Bulanık Görme
Kan şekerindeki ani değişimlerin göz sinirlerini etkileri ortadadır. Çocuğunuzun şeker hastalığına ilişkin gösterebileceği belirtiler arasında bulanık görmede yer alıyor.
Halsizlik, Yorgunluk ve Uyuma İsteği
Çocuğunuzun şeker hastası olup olmadığını halsizlik, yorgunluk ve uyuma isteği üzerinden anlayabilirsiniz. Çocuğun sıklıkla uyuma isteği, normal karşılanabilecek bir durum değildir.
Ağızda Çürük Elma veya Meyve Kokusu
Yapılan araştırmalara göre, ağızda çürük elma veya meyve kokusunun diyabetin habercisi olabileceği belirtilmiştir.
Yaraların Geç İyileşmesi
Yaraların geç iyileşmesinin vitamin eksikliğinden kaynaklandığı bilinmektedir. Çocukta diyabetin habercilerinden birisi olarak yaraların geç iyileşmesi de gösteriliyor.
Ellerde ve Ayaklarda Uyuşma
El ve ayak uyuşmalarının genellikle önemsenmez. Ancak şeker hastalığının çocuklara ilişkin belirtilerinden birisi olduğunu hatırlatmak gerekiyor.
Vücut Isısında Düşüş
Çocuğunuzun diyabet hastası olup olmadığını ne kadar erken fark ederseniz, tedavinin olumlu olmasına ilişkin avantaj sağlanır. Hipotermi, vücut ısısında düşüşün karşılığıdır. Vücut ısısında düşüşte diyabetin belirtilerindendir.
Baş Ağrısı
Baş ağrısı, çocuklarda ve yetişkinliklerde sıklıkla görülen bir sorundur. Yüksek veya düşük kan şekerinin sebepleri arasında baş ağrısı bulunuyor. Sıklıkla baş ağrısının olması halinde acil olarak uzman doktora başvurulması gerekiyor. Çocuk, baş ağrısı sebebi ile şikayet etmemelidir.
Genital Bölgede Mantar Enfeksiyonu
Şeker hastası olan kadınların genital bölgelerinde mantar enfeksiyonunun oluşabildiği bilinir. Bu sebeple kız çocuklarının şeker hastası olmalarının tehlikeleri arasında gösterilir. Kız çocuklarının genital bölgelerinde mantar enfeksiyonu ise kadınlardan daha fazla görülmektedir.
Çocuklarda Uykuya Doyamama Hali
Diyabet hastalığının insan vücudunda çeşitli dengesizliklere sebep olduğu gözlemleniyor. Çocuklarda bu dengesizlikler ise daha fazladır. Çocuğun uykuya doyamama halini normal karşılamanız söz konusu değil. Böyle bir durumda ilgili bölüme başvurun.
Hızlı Nefes Alıp Verme
Nefes alıp vermenin normal seviyede seyretmesi gereklidir. Eğer çocuğunuzun hızlı nefes alıp verdiğini düşünüyorsanız, acil olarak uzman doktora başvuruda bulunmalısınız. Araştırmalara göre, hızlı nefes alıp vermekte olan çocukların birçoğunda şeker hastalığı vardır. Şeker hastalığının belirtilerinden birisi olduğunu unutmamalısınız.
Tanı ve Teşhis Yöntemleri
Şeker hastalığı, pankreas adlı organın insülin üretiminden kaynaklanan bir hastalıktır. Hastalığın tanısının erken konulması, tedaviden olumlu sonuç elde edilmesinde önemli rol oynar. Şeker hastalığının tanısının hastalığın belirtileri ve kan şekeri ölçümleri ile yapıldığı belirtilmektedir. Aşağıda belirtilmekte olan durumlardan herhangi birisinin olması halinde şeker hastalığının tanısını koyabilirsiniz. Çocuklarda şeker hastalığı tanısını koyabilmek için gerekli bazı şartlar bulunmaktadır. - HbA1c değerinin mutlaka 6.5 6.5 mg/dL üstünde,
-
Açlık kan şekeri 126 mg/dL üstünde,
-
Kan şekerinin de 200 mg/dL üstünde, olması gerekir. Hastalığa ilişkin tanı konulduktan sonra tedaviye ilişkin adımlar atılmalıdır. Tedavi ise uzman doktor eşliğinde gerçekleşiyor. Tanının geç konulması halinde tedavide olumsuzluklar oluşabilmektedir.
Açlık Kan Şekeri Ölçümü
AKS ölçümü ile çocuklarda şeker hastalığının tanısı konulabilir. Ölçümün 100-125 mg/dL olması halinde gizli şekerin olduğu görülür. AKS ölçüm sonucunun 126 mg/dL veya üzerinde olması ise diyabetin sinyalidir.
Oral Glukoz Tolerans Testi
Glikozdan alınan zengin sıvı alındıktan 2 saat sonra çıkacak kan şekeri değerinin önemi büyüktür. Değerin 140-199 mg/dL olması ise gizli şekerin göstergesidir. Eğer bu değer 200 mg/dL veyahut üstünde bir değer olursa kişiye diyabet teşhisi konulur.
-
Çocuklarda Şeker Hastalığı Risk Faktörleri
Çocuklarda şeker hastalığına neden olmakta olan çeşitli riskler bulunmaktadır. Bu riskleri taşıyan çocukların kolaylıkla şeker hastası olabildiği görülüyor. Risk faktörleri ise;
-
Hazır gıda tüketimi
-
Hareketsiz yaşam tarzı
-
Obezite
-
Şeklinde bilinir.
Hazır Gıda Tüketimi
Tükettiğimiz gıdaların sağlıklı olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Çocuk sahibi olan ebeveynlerin ise bu konuda daha dikkatli olmaları gerekir. Çocukların hazır gıda tüketimine başvurmalarının çeşitli zararları bulunur. Bu zararlar ile ortaya hastalıklar çıkabilmektedir. Çocuklarda şeker hastalığı, hazır gıda tüketiminden oluşabilir. Tüketilen gıdaların hazır değil, doğal olmasına dikkat etmelisiniz. Bunun sebebi ise hazır gıdaların içerisinde katkı maddelerin bulunmasıdır.
Hareketsiz Yaşam Tarzı
Çocukların kiminin gün içerisinde daha hareketli, kiminin ise daha hareketsiz bir yaşam tarzları bulunur. Ancak hareketsiz yaşam tarzının çeşitli sorunlar ve hastalıklara sebep olabileceği unutulmamalıdır. Çocuğun kendisine güvenine ve sosyalliğine ilişkin yarattığı problemlerin hepimiz tarafından bilindiğini biliyoruz. Hareketsiz yaşam tarzının sebep olduğu hastalıklarda bulunmaktadır. Bu hastalıklar içerisinde ise şeker hastalığı yer alıyor. Çocuklarda diyabetin oluşmasının faktörleri arasında hareketsiz yaşam tarzının bulunduğunu unutmamalısınız.
Obezite
Çocuklarda obezite, en tehlikeli hastalıklardan birisidir. Obezite sebebi ile birçok hastalıkta ortaya çıkar. Bu hastalıklar arasında ise şeker hastalığı bulunuyor. Fazla yemek yemekten kaynaklanan obezite hastalığı, çocuğun diyabet değerlerinde bozukluklar oluşmasına neden olur. Diyabet hastalığına yakalanan çocukların birçoğunun obezite olduğu ise ifade edilmektedir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Komplikasyonları
Diyabet hastalığının çeşitli komplikasyonlara sebep olduğu bilinmektedir. Şeker hastalığı sebebi ile ortaya çıkan komplikasyonların ölüme sebep olduğunu unutmamalısınız. Bu sebeple çocuğunuzda şeker hastalığına ilişkin belirtiler bulunuyorsa, erken tanı ve tedavi için bir an önce adımlar atın. Hastalığın komplikasyonları arasında;
- Gözlerde Hasar Oluşumu
- Böbreklerde Hasar Oluşumu
- Nefropati ( Sinir Hasarı )
- Periferik Damar Hastalıkları
- Ayak Ülserleri
- Kalp Hastalıkları
Yer almaktadır.
Gözlerde Hasar Oluşumu
Diyabet hastalığı, katarakt gelişimini hızlandırır ve göz kaslarında felç oluşumunu tetikler. Çocuğunuzun şeker hastalığı sonucunda gözlerinde hasarlar oluşabilir. Hasara ilişkin tespit ise iyi bir göz muayenesi ile anlaşılmaktadır. Muayenede göz dibinde kanama tespiti halinde, göz anjiyosu yapılmalıdır. Göz anjiyosu ile göz dibindeki fotoğraflar çekilmektedir. Şeker hastalığının gözlerde oluşturduğu hasarlara ilişkin çeşitli alt gruplar bulunmaktadır. Diyabet hastalığı olan kişilerin gözlerinde ne yazık ki retina zarar görebilmektedir. Hasarın yavaş şekilde ilerlediği görülür. Bu süreç sonucunda retinanın işlevini yitirmesine sebep olabilmektedir. Görme merkezinde ödem oluşumu, şeker hastalığı sebebi ile karşılaşılan olumsuzluklar arasında yer alıyor. Çocukta şeker hastalığının tespiti halinde, tedaviye ilişkin acil olarak adımlar atılması gereklidir. Aksi takdirde, gözlerde hasar oluşumunun kaçınılmaz olacağını görüyoruz.
Böbreklerde Hasar Oluşumu
Şeker hastalığının oluşturduğu en tehlikeli komplikasyonlar arasında böbreklerde hasar oluşumu da yer almaktadır. Türkiye'de kronik böbrek hastalığının görülme oranının yaklaşık %15 olduğu belirtilmektedir. İstatistiklere göre, her 7 kişiden birinin kronik böbrek hastası olduğu görülüyor. Böbrek hastalarının %10'luk kısmının ise diyabete bağlı olarak böbrek hastalığına yakalandıkları açıklanmıştır. Diyabetik nefropati, şeker hastalığının böbreği bozmasına denilmektedir. Şeker hastalığının vücuttaki damar yapısını bozduğu bilinir. Böbreklerin damarlardan oluştuğunu bildiğimize göre, diyabetten en fazla etkilenen organların başında gelmesi de normaldir. Diyabet sebebi ile böbreklerde rahatsızlık bulunuyorsa, çeşitli fonksiyonların işlevini yitirdiği görülür. Şeker hastalığı, kılcal damarları olumsuz etkiliyor. Böbreklerin yapısında bozukluklara sebep olmasıyla birlikte, böbreklerin kullanılamaz hale gelmesine neden olabilir. Erken yaşta böbreklerini kaybeden çocukların ise diyabetle doğrudan ilişkileri bulunmaktadır.
Nefropati (Sinir Hasarı)
Sinir hasarı, şeker hastalığının komplikasyonları arasında bulunuyor. Diyabete yakalanan çocukların sinirlerinde hasarların oluştuğu görülmektedir. Bu sebeple ebeveynlerin komplikasyonlara ilişkin dikkatli olmaları gerekir.
Periferik Damar Hastalıkları
Şeker hastası olan kişinin sürekli takip edilmesi gereklidir. Yetişkinlerin kendi sağlıklarına ilişkin adımlar atabilmesi söz konusu oluyor. Ancak çocuklarda böyle bir durum geçerli değildir. Kendi sağlık sorunlarına ilişkin çözümler üretemeyen çocuk, şeker hastalığı sebebi ile çeşitli komplikasyonlarla karşılaşmaktadır. Bu komplikasyonlar arasında damar hastalıkları da yer almaktadır. Damar tıkanıklığıyla oluşabilecek rahatsızlıklar ve sorunlar bulunur.
Ayak Ülserleri
Diyabet hastalarının %2 ile %10'u arasında ayak ülserlerinin görüldüğü belirlenmiştir. Diyabetin oluşturduğu ayak ülserleri, çeşitli komplikasyonlara da sebep olabilir. Bu sebeple ayak ülserlerinin oluşmasının önüne geçmeniz gerekir. Çocuğunuzun şeker hastası olması halinde, tedavi için uzman doktora başvurmalısınız. Diyabetik ayak ülserlerini önlemek için çocuğun kan şekeri kontrollerini düzenli yapmanız gereklidir. Aşağıdaki önerilere de dikkate alabilirsiniz. Tansiyonun kontrol edilmesi gereklidir. Lipid seviyesine dikkat edilmeli. Çocuğun yanında sigara içmemelisiniz. Çocuğunuzun yaşamını hareketlendirin.
Kalp Hastalıkları
Çocuklar arasında diyabet hastalığını taşıyanların kalp hastalıklarına daha kolay yakalandıkları görülüyor. Diyabet hastası olan çocukların yılda en az bir kez kalp kontrolünden geçmesi gerekir. Yapılacak muayene, birçok hastalığa ilişkin erken tanı için önem taşımaktadır. Diyabetin çocuklarda kontrol altına alınmaz ise halinde, çeşitli kalp hastalıklarının oluşabileceğini unutmamalısınız. Şeker hastası olan çocuklarda kalp rahatsızlıklarının sıklıkla görüldüğü belirtilmektedir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Nasıl Önlenir
Çocuklarda şeker hastalığının önlenmesi mümkündür. Hastalığın önüne geçebilmek için ebeveynlere büyük iş taşıyor. Ebeveynlerin alabileceği önlemler içerisinde düzenli beslenme ve sağlıklı beslenmenin etkisi büyüktür.
Düzenli ve Sağlıklı Beslenme
Çocuk ve ergenlerde sınav stresinin beslenmeyi etkilediği belirtilmektedir. Diyabet hastalığına yakalanan çocukların beslenmelerinde sorun olduğu görülüyor. Düzensiz beslenme sebebi ile diyabete yakalanma riski bulunmaktadır. Bu sebeple ebeveynlerin hastalığın önüne geçebilmeleri için çocukların beslenmelerine dikkat etmeleri gereklidir. Özellikle okul çağındaki çocukların yemek saatlerinin sık şekilde değiştiği gözlemleniyor. Çocuğun yemek saatlerinin sabit olması, düzenli beslenme adına önem taşımaktadır.
Çocuklara Spor Alışkanlığı Edinme
Spor, insan yaşamı için büyük önem taşır. Yaşamın daha sağlıklı olabilmesi için mutlaka spor yapmalıdır. Sporun yaşı olmamakla birlikte, erken yaştan başlanması ise daha önemlidir. Ebeveynlerin çocuklarının spora daha erken başlatması, şeker hastalığı gibi çeşitli hastalıkların önlenmesini sağlar. Düzenli spor yapan çocukların fiziksel ve ruhsal olarak daha iyi geliştiği görülmektedir. Aynı zamanda vücut direnç sistemlerinin daha güçlü olması sebebi ile birçok hastalıktan korunursunuz.
Sık Sorulan Sorular
Ebeveynlerin çocuklarda şeker hastalığına tanı konulması için bilgilerinin olmaları gerekiyor. Aşağıda bulunmakta olan sık sorulan sorular, ebeveynlerin konuya ilişkin bilgileri olmalıdır. Sizlerde aşağıdaki sorular ve cevaplar üzerinden şeker hastalığı hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bebeklerde Şeker Hastalığı Görülür Mü?
Şeker hastalığının bebeklerde genellikle görülmediği bilinmektedir. Şeker hastalığının anne ve babadan kaynaklı olması halinde, bebeklikte şeker hastalığı görülebilir. Bu sebeple şeker hastalarına erken tanı konulmalıdır. Tanının koyulabilmesi için ebeveynlere büyük iş düşüyor.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Tedavi Edilebilir Mi?
Çocuklarda şeker hastalığının tedavisine ilişkin birçok soru sorulmaktadır. Hastalığı tamamen ortadan kaldıracak bir tedavinin söz konusu olmadığı belirtiliyor. Şuan ki tedaviye göre eksik olan insülin hormonunu yerine koyabilirsiniz. Çocuğun şeker hastalığının tedavisinde kan şekerinin ölçümünün önemi büyüktür. Kan şekerinin düzenli olarak ölçülmesi gerekir. Yapılan bu ölçüm neticesinde en uygun olan dozda insülin yapılması gerekmektedir. Teknolojinin gelişimi ile 24 saat kan şekerini kesintisiz olarak ölçen şeker ölçüm sistemleri bulunuyor. Cilt altındaki sıvının şekerinin ölçümünü sağlamaları ile dikkat çeker. İnsülin ihtiyacını ortaya koyması sebebi ile tedavide önemli rol oynuyor. Türkiye'de ise şeker hastalığının tedavisinde gelişim devam etmektedir.
Çocuklarda Şeker Hastalığından Tamamen Kurtulmak Mümkün Mü?
Tip-1 diyabete göre hastanın insülin kullanımını zorunlu olmaktadır. Pankreasın insülin üretmemesi sebebi ile tek çözümün pankreas nakli olduğu görülür. Nakil sonrasında hasta ise şeker yapı veya insülin kullanmadan hayatına devam edebilmektedir. Ancak red reaksiyonun oluşması halinde ise tekrardan insülin kullanmaya başlanabilir. Tip-2 diyabet hastalarında ise genel egzersiz ile yağ dokusunun azaltılması sağlanabilir. Böyle bir durumda ise şeker hastalığından tamamen kurtulmak mümkündür. İlaçların düzenli kullanımı ise hastanın iyileşmesinde önemli rol oynamaktadır. İlaçlarını düzenli kullanmayan hastaların ise insülin kullanmaya devam etmesi gerekiyor. Çocukların ise yetişkinlere göre daha dirençsiz olacağını düşünürsek, şeker hastalığının tedavisinde daha dikkatli olunması gereklidir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Tedavi Yöntemleri Nedir?
Diyabetin tedavisinde çeşitli yöntemler bulunur. Bu yöntemler diyabetin türüne göre farklılık arz edebilmektedir. Tip-1 diyabet olan birisine uygulanacak tedavi ile Tip-2 diyabet olan birisine uygulanacak olan tedavide farklılık olur. Hastanın kan şekerini normal duruma getirebilmek adına biran önce tedavi yapılması gerekmektedir. Yüksek kan şekeri sebebi ile damar sisteminin zarar görebileceğini unutmamalısınız. Bu sebeple çocuğunuzun hangi evrede olduğuna göre tedavi yönteminin belirlenmelidir. Tedavi yöntemini ise sizler değil, uzman doktorunuzun seçmesi gerekiyor.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Tip 1 Den Tip 2 Ye Dönüşür Mü?
Tip-1 diyabet hastalığı, çocuklarda daha sık görülmektedir. Ebeveynlerin Tip-1 ve Tip-2 hastalıklarını karıştırmamaları gerekir. Hastalıkların isimlerinin benzer olmasına rağmen oldukça farklı mekanizmalara sahip olduğu bilinmektedir. Tip-1 diyabetin insülin tedavisinin en baştan itibaren gerektiğini unutmamalısınız. Aksi takdirde çocukların insülin üretmezler ise sorunlar yaşadığı görülür. Tip-2 diyabet hastalığının toplumda daha fazla görüldüğü bilinmektedir. Türkiye'de ise bu oran %90 olarak karşımıza çıkıyor. Daha çok genetik faktörlerden oluşmakta olan Tip-2 diyabet'in tedavisinin daha geniş olduğu bilinir. Çocuklarda Tip-1'in Tip-2'ye dönüşmesi ise söz konusu değildir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Çocuklarda şeker hastalığı çok önemli olmasının yanı sıra başka hastalıklara da davetiye çıkarmaması adına tedavi olmak şarttır. Tedaviye ilişkin adımlar atılmaz ise çeşitli komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Tip-1 diyabette vücutta mutlaka insülin üretilmesi gereklidir. İnsülin üretilmezse 2. veya 3. enjeksiyonu atlamasından sonra kan şekerinde yükselme meydana gelmektedir. Bu yükselme ile çocuğun komaya girebilme ihtimali yüksektir. Tıpta "Ketoasidoz" olarak adlandırılan tablo, ölüme bile sebep olabilir. Çocuğun şeker hastası olması halinde tedavisinin kesinlikle yapılması lazımdır. Tedavi görmeyen Tip-1 hastası, böbreklerde hasar, damarlarda tıkanıklık ve gözde hasar gibi çeşitli komplikasyonlar ile karşılaşır. Ebeveynlerin şeker hastası olan çocuklarının tedavileri için hastaneye gitmeleri gerekiyor.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Ölüm Riski Taşıyor Mu?
Tip-1 diyabet hastalığı, çocuklarda görülmekte olan şeker hastalığı grubudur. Hastalığı taşıyan çocukların tedavi edilmeleri ise büyük önem taşır. Tedavi görmeyen çocukların ölüm riski taşıdıklarını bilmelisiniz. Şeker hastası olan çocuğun insülin kullanımının mutlaka kesilmemesi gereklidir.
Çocuklarda İnsülin Direnci Nasıl Olmalıdır?
Son yılların en popüler konularından birisi olan insülin direnci, sadece yetişkinlerin dilinde olan bir konu değildir. Çocuklarda da insülin direncinin nasıl olması gerektiği tartışılıyor. Şişmanlama sürecinde insülin direncinin geliştiği ve yüksek insülin düzeylerinin ortaya çıktığı görülüyor. Ebeveynler ise bu konuda bilgi sahibi olmalıdır. Uzman doktorlar, insülin direncine ilişkin ebeveynlere bilgi vermektedir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı İlerde Farklı Hastalıklara Neden Olur Mu?
Diyabet hastalığı, çocuklar için en tehlikeli hastalıklar arasındadır. Hastalığın oluşturduğu komplikasyonlar ile çeşitli hastalıklara yol açabildiği görülüyor. Bu hastalıkların bir kısmının ölümcül olduğu bilinir. Çocukların şeker hastası olmaları halinde mutlaka tedavi olmaları gereklidir. Tedavi olmayan çocuklarda farklı hastalıklar gözükmektedir. Görülmekte olan hastalıklar içerisinde; Gözlerde Hasar Oluşumu Böbreklerde Hasar Oluşumu Nefropati ( Sinir Hasarı ) Periferik Damar Hastalıkları Ayak Ülserleri Kalp Hastalıkları Yer alıyor. Şeker hastalığında erken tanı ve tedavinin önemini unutmamalısınız.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Okula Devam Etmeye Engel Olur Mu?
Tip-1 diyabet, çocuklarda görülmekte olan şeker hastalığı grubudur. Erişkinlerde görülmesinin yanında çocuklarda da görülen hastalık, okul çağında büyük problemlere neden olabilmektedir. Ancak tedavinin doğru şekilde ilerlemesi halinde bu sorunun ortadan kalktığından emin olabilirsiniz. İnsülin eksikliğinin giderilmesinin şart olduğunu unutmamalısınız. Çocuğun insülin yokluğu sebebi ile kan şekerinin düşmesi muhtemeldir. Çocuklarda şeker hastalığının belirtileri hakkında ailelerin bilinçli olmaları gerekiyor. Böylece okul hayatlarını olumsuz etkilemesinin önüne geçilebilir. Çok su içme, çok idrar yapma ve yediği halde zayıflamanın en önemli belirtiler arasında olduğu görülmektedir. Bu belirtilerin görülmesi halinde acil olarak uzman doktora başvurmalısınız. Diyabetin çocuğun okul hayatını olumsuz etkileyip etkilememesi de ebeveynlerin görevi büyüktür.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Körlüğe Neden Olur Mu?
Göz hastalıklarına ilişkin araştırmalar yapan uzmanlar, şeker hastalığının körlüğe sebep olabileceğini belirtmektedir. Çocuklarda şeker hastalığının körlüğe neden olabileceği için tedaviye ilişkin önlemler alınmalıdır. Çocuğun diyabet sebebi ile tedavi görmemesi halinde, hastalığın komplikasyonları sonucunda kör olabileceğini unutmayın. Şeker hastalığı, göz damarlarında tıkanıklığı sebep olmakta olan hastalıklar içerisindedir. Çocuklarda şeker hastalığına ilişkin tedavinin önemi unutulmamalı.
Çocuklarda Şeker Hastalığının Vücuda Verdiği Zarar Nedir?
Vücuda en fazla zarar veren hastalıklar arasında şeker hastalığı bulunuyor. Çocuklarında şeker hastası olabildiği bilinir. Hastalık sebebi ile çocukların vücutlarının zarar gördüğü görülmektedir. Bu zararlar içerisinde ise; Gözde hasar veya körlük Tansiyon yüksekliği Kalp krizi Felç Bacak veya ayak kesilmesi Sinirlerde hastalık, ağrı ve uyuşma Böbrek yetmezliği Bulunmaktadır. Çocuğunuzun vücudunda ve organlarında çeşitli zararların oluşmaması için tedaviye ilişkin adımlar atmalısınız. Tedavide erken tanının önemine dikkat ediliyor. Bu sebeple şeker hastalığının belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanız gereklidir.
Tip-1 Diyabet De Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Tip-1 hastalığına yakalanan bir çocuğun beslenmesine dikkat etmesi gerekiyor. Çocuğun beslenmesine dikkat etmemesi halinde, daha büyük sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Düzenli beslenmenin burada kilit rol oynadığı görülüyor. Her gün farklı saatlerde yemek yememiz gerekiyor. Yemek saatlerinin düzenli olması, Tip-1 diyabet hastaları için büyük önem taşımaktadır.
Tip-1 Diyabet Çölyak Hastalığını Tetikler Mi?
Çölyak hastalarının beslenmesinde sindirim ve emilim problemi olması büyük problem doğurmaktadır. Çölyak hastalığına yakalanan kişilerin buğday, arpa, yulaf ve çavdarda bulunan proteine karşı hassasiyet gösterdiği bilinir. Bu besinlerin içerisinde "gluten" yer alıyor. Tip-1 diyabet hastalığına yakalanan çocuklar, çeşitli komplikasyonlara da yakalanabilirler. Bu komplikasyonlar içerisinde ise çölyak hastalığı da bulunur. Hastalığın kronik bir ince bağırsak hastalığı olduğu bilinmektedir. Tip-1 diyabet hastalarının çeşitli besinlerden uzak durması gerekiyor. Bu besinler içerisinde ekmek, dondurma ve yağ gibi çeşitli besinler yer almaktadır. Günümüzde yaklaşık 100 kişiden birinde görülüyor.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Kök Hücre Tedavisi İle İyileştirilebilir Mi?
Tip-1 diyabet hastalığı, genellikle çocuklarda görülmekte olan diyabet hastalığı grupları içerisindedir. Mezenkimal kök hücrelerin güçlü immün sistemi baskılayıcı ve bozuk immün mekanizmalarına ilişkin tamir edici özelliği bulunmaktadır. Bu sebeple başta Tip-1 diyabet olmak üzere, çeşitli hastalıklar için şifa niyetinde olduğu söylenebilir. Kök hücre tedavisine ilişkin ülkemizde önemli gelişmeler sağlanmıştır. Türkiye'de kök hücre tedavisi ile birçok şeker hastasının tedavi edildiği görülüyor.
Şeker Hastası Çocuklarda Şeker Şuruplarını Kullanmak Riskli Mi?
Enfeksiyon hastalıkları ile karşılaşan kişilerin kullandığı şuruplarda bulunan şeker, kan şekerinde herhangi bir değişim yada kan şekerinin yükselmesine sebep olmazlar. Yapılan incelemelere göre, 1 ölçek Calpol şurup içinde 1,25 gram KH denk gelmektedir. Kan şekerini pek yükseltme imkanının olmadığı görülür.
Diyabet hastası olan çocukların 5 gramdan fazla şeker üreten şurupları kullanması kan şekerlerini bir hayli artırır. Bu durumda şurupların kullanımından vazgeçilmesi ise şart değildir. Enfeksiyon sırasında şekersiz grupların alınmasının gereksiz olacağını unutmamalısınız.
Tip-1 Diyabetliler Ortalama Kaç Yıl Yaşar?
Şeker hastalığının ömrü uzattığına ilişkin yanlış bir düşünce bulunmaktadır. Aksine, şeker hastalığının yıl içerisinde birçok ölüme sebep olduğu görülüyor. Hastalığın komplikasyonları oldukça ağırdır. Şeker hastalığı ile birlikte ortaya birçok ölümcül hastalıklar çıkabiliyor. Dünya üzerinde her 6-7 saniyede bir, şeker hastalığı sebebiyle bir insanın öldüğü belirtilmektedir. Yapılan araştırmalar sonucunda, 2016 yılında 6 milyon kişinin diyabet sebebiyle yaşamını yitirdiği açıklandı.
Diyabete yakalanan bir insanın ne kadar yaşayacağını net olarak söyleyemeyiz. Ancak diyabet hastalarının çeşitli komplikasyonlar sebebi ile daha erken ölme ihtimali yüksektir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Görülme Sıklığı Nedir?
Çocuklarda görülmekte olan diyabetin %95'inin Tip-1 diyabet olduğu bilinmektedir. Tip-1 diyabet, özellikle 5-7 yaş ve ergenlik döneminde zirve yapıyor. Dünya üzerinde diyabete ilişkin genel bir araştırma yapılırken, son zamanlarda ise daha küçük yaşlarda görülmeye başlandığı belirtilmiştir.
Diyabet'in çocuklarda hangi yaşta görüldüğünün önemi bulunmazken, erken tanının önem taşıdığı unutulmamalıdır. Erken tanının tedavinin gelişimine olumlu etkisi bulunuyor. Bunun içinde ebeveynlerin diyabetin belirtilerine ilişkin bilgi sahibi olmaları gereklidir. Bilgi sahibi olmadan hastalıkla ilgili teşhiste bulunulamaz.
Çocuklarda Şeker Nasıl Düşürülür?
Eğer doğuştan gelen tip 1 diyabet söz konusu değilse ve anlık bir yükselme var ise yapılması gereken şey su tüketiminin artırılması ve birkaç günlüğüne şekerden yoksun beslenmeye geçilmesidir. Eğer basit bir beslenme düzenine rağmen şeker seviyesi bir anda fırlamış ise çocuk hastalıkları uzmanına başvurulmalı ve pankreas işlevleri üzerine araştırmalar yapılmalıdır. Kısa aşamada yapılabilecek yegane şey beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve sıvı takviyesi yapılmasıdır.