Baş Dönmesi Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Gebelikte Baş Dönmesi Görülmesi Riskli Midir?
- Yatarken Baş Dönmesi Olmasının Nedeni Nedir?
- Baş Dönmesi İçin Hangi İlaçlar Kullanılıyor?
- Sürekli Baş Dönmesine İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
- Baş Dönmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Denge Sorunundan Kaynaklanan Baş Dönmeleri Ömür Boyu Sürer Mi?
- Kulak İltihaplanması Baş Dönmesine Neden Olur Mu?
- Tansiyon Hastalığı Baş Dönmesine Neden Olur Mu?
- Diyabet Hastalarında Sürekli Baş Dönmesi Görülür Mü?
- Baş Dönmesi Yoğun Stresten Kaynaklanabilir Mi?
- Baş Dönmesi Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir Mi?
- Baş Dönmesi İçin Hangi Bölüme – Doktora Gidilir?
Baş dönmesi, kişinin kendini sersemlemiş hissetmesi ya da denge kurmasını güçleştiren bir durumdur. Birçok kişide rastlanılmaktadır ve genellikle arkasında ciddi bir durum söz konusu değildir. Kişi hareket ediyormuş hissine kapılabilir, kendisinin ve çevresinde bulunan objelerin hareket halinde olduğunu düşünür. Baş dönmesinden dolayı da denge bozuklukları ortaya çıkar.
Vücudun dengesi; kas ve iskelet sisteminden, iç kulakta bulunan denge organlarından ve gözlerden ulaşan bilgilerin beyin tarafından süzgeçten geçirilerek sağlanmaktadır. Bütün bu sistemin uyum içerisinde olması gereklidir. Herhangi birinde uyumsuz bir durum ile karşılaşılırsa vücutta dengesizlik ve baş dönmeleri meydana gelebilir. Genel olarak orta yaş ve ilerleyen yaş gruplarında görülmek ile birlikte çocukluk döneminde de görülme ihtimali bulunmaktadır.
Baş dönmesi bir hastalık olarak görülmemektedir. Bir hastalığın ya da vücut sisteminde görülen bir bozukluğun belirtisi olarak ortaya çıkar. Uzun süreli baş dönmeleri ihmal edilmemelidir.
Baş Dönmesi Tedavisi Hakkında
Baş dönmesi ve dengesizlik problemi yanında mide bulantısını da beraberinde getirmektedir. Bu gibi problemlerin detaylı ve sistematik bir muayeneye ihtiyacı vardır. Baş dönmesi tedavisinde nöroloji, kulak burun boğaz ve kardiyoloji gibi birçok bölümün birlikte çalışması gerekebilir. Kişinin baş dönmesi ve dengesizlik hali sık sık ve uzun süredir devam ediyorsa bir uzman yardımı almasında fayda vardır. Hastanede, hastanın öyküsü ve hastalığın detayları hakkında eksiksiz bilgi alınması durumunda kısa bir sürede tanı ve tedavi sürecine başlanabilir.
Baş Dönmesi Nedir? Nasıl Hissedilir?
Baş dönmesi genel olarak kişinin yaşadığı hareket illüzyonudur. Bu durumu yaşayan kişiler, çevrelerinin de döndüğünü hisseder ve beraberinde bulantı, terleme, korku ve baş ağrıları da görülebilir. Vücut sistemi bir bütün olarak çalışır ve bu şekilde denge sağlanır. Sistem içerisinde görülen hastalıklar sonucunda baş dönmesi ve denge problemleri ortaya çıkabilir.
Baş Dönmesi Nedenleri
Baş dönmesi kendinden ortaya çıkan bir durum değildir. Genellikle başka bir hastalığın belirtisi olarak görülür. Yaygın nedenler arasında migren, vertigo, kullanılan bazı ilaçlar ve hamilelik bulunmaktadır. Bunun yanında kalp kas hastalığı, kulak enfeksiyonu, vücudun fazla susuz kalması, anksiyete bozuklukları, kan basıncının ani düşmesi, fazla egzersiz yapılması ve sıcak çarpması da baş dönmesine neden olabilir.
Meniere Hastalığı
Meniere ya da halk arasında kullanılan ismi ile iç kulak tansiyonu işitme kaybına, baş dönmesine ve kulakta çınlamaya sebep olabilir. Bu hastalık daha çok orta yaş ve ilerleyen yaş gruplarında görülmektedir. Meniere, iç kulakta bulunan sıvıların düzensizliği sonucunda ortaya çıkar. İç kulak tansiyonu şiddetli baş dönmeleri, kulak çınlaması ve işitme kaybının beraber görüldüğü ataklar ile seyreder. Hastanın iç kulağında görülen zarın yırtılması sonucunda da baş dönmeleri meydana gelebilmektedir.
Vertigo
Meniere hastalığı sırasında görülen baş dönmelerine vertigo adı verilmektedir. Vertigo bir hastalık değildir, hastalığın belirtisi olarak görülür. Dengesizlik hissi ve hafif olarak görülen baş dönmeleri ile başlayan vertigo, şiddetli bir hale gelebilir ve hastanın sosyal hayatını oldukça etkileyebilir. Vertigo görülen kişilerde bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Görme bozukluğu, kusma, terleme, mide bulantısı ve kulak çınlaması görülebilecek belirtiler arasındadır.
Kulak Kristallerinin Dökülmesi
Kulak kristallerinin dökülmesi ya da kristallerin oynaması halinde kişide baş dönmesi şikayeti görülmektedir. Kafaya alınan darbeler, nörit adı verilen sinir iltihabı, yaşlılığın getirdiği bazı durumlar ve başın sürekli hareket içinde olması kulak kristallerinin dökülmesine neden olabilir. Kristallerin oynaması halinde şiddetli baş dönmeleri, mide bulantısı, denge kayıpları, kontrol edilemeyen göz hareketlerine neden olabilir. Ayrıca nadir olarak bayılma ve baygınlık geçirme gibi durumlar yaşanabilir.
İç Kulak Nezlesi
İç kulak nezlesi olan kişilerde şiddetli baş dönmeleri, mide bulantıları ve bunu takiben kusmalar görülmektedir. İç kulak nezlesinin genel sebebi ise hastanın 3 ya da 4 hafta öncesinde geçirmiş olduğu soğuk algınlığı olmaktadır.
Kronik Orta Kulak İltihapları
Kulak zarında enfeksiyon sebebi ile ortaya çıkan yırtılmalar ve delinmeler sonucunda orta kulak iltihaplanmaları görülür. Yaklaşık 3 ay süren ilaç tedavisi sonrasında bir iyileşme görülmemesi halinde orta kulak iltihabı kronik hal almaktadır. Kronik olarak görülen orta kulak iltihaplarında ve fistül adı verilen iç kulak sıvısında kaçaklar olması kişi de baş dönmesine sebep olabilmektedir. Kronik orta kulak iltihabında kolesteatom görülür. Kolesteatom ise kemiklere zarar verir ve eritir, sonucunda ise şiddetli baş dönmelerine neden olur. Bu gibi durumlarda hastanın düzenli olarak takip edilmesi önemlidir. Kronik orta kulak iltihabı tedavisinde ise cerrahi önemli bir rol oynamaktadır.
Sistemik Hastalıklar
Baş dönmesi nedenleri arasında sistemik hastalıklar da bulunmaktadır. Kişide görülen aritmiler, kalp damar sisteminde görülen rahatsızlıklar, böbrek hastalıkları, tiroit, yüksek tansiyon ve diyabet gibi rahatsızlıklar baş dönmelerine neden olabilmektedir.
Migren
Migrenin en belirgin özelliği arasında şiddetli baş ağrıları bulunmaktadır. Migrenin bir türü olan vestibüler migrende ise en belirgin özellik baş dönmesidir. Vestibüler migren atakları kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Bazı hastalarda ataklar birkaç saat ya da birkaç gün sürerken, bazı hastalarda ataklar günler sürebilir. Migren hastalarının bir kısmında vertigo ya da denge problemleri yaşanmaktadır. Bu problemler migren atağı öncesinde, atak esnasında ya da sonrasında ortaya çıkabilir. Migren belirtilerine ek olarak denge kaybı, göz kararması ve baş dönmesi görülmesi halinde uzmana başvurulmalıdır. Migren için doğru bir tedavi uygulanması halinde baş dönmeleri de ortadan kalkmaktadır.
Gebelik
Gebelik süresince baş dönmesi, halsizlik ve yorgunluk hissi görülmesi oldukça normaldir. Gebeliğin ilk 3 ayında baş dönmeleri daha fazla görülür ve devam eden süreçte azalmaktadır. Bunun sebebi ise gebelikte hormonların salgılanmasındaki artıştır. Hormonların salgılanması damarları genişleterek anneden bebeğe kan akışını hızlandırır. Kanın geri anneye dönüşü ise daha yavaş olur. Bu süreçte ise annenin tansiyonu düşer ve geçici baş dönmeleri ortaya çıkar.
Merkezi Sinir Sistemi Hastalıkları
Merkezi sinir sistemi hastalıkları arasında epilepsi, merkezi sinir sistemi tümörleri, kafa travması ve beyin dokusunda görülen hastalıklar bulunmaktadır. Tüm bu hastalıklar kişide baş dönmelerine yol açabilir.
Psikolojik Nedenler
Kişinin gün içerisinde yaşamış olduğu stres, korku aynı zamanda anksiyete bozukluğu ve depresyon gibi psikolojik nedenler vücutta belli başlı sorunlara sebep olmaktadır. Bu sorunlardan bir tanesi ise baş dönmesi ataklarıdır. Psikolojik nedenler için yardım almak oldukça önemlidir.
Yolculuk Tutması
Yolculuk tutması sonucunda kişide mide bulantısı ve baş dönmeleri sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Yolculuk sırasında kitap, telefon gibi bir yere odaklanmak beyni yanılttığı için bu tarz durumlar ile karşı karşıya kalınabilir. Aynı zamanda deniz ve uçak yolculuklarında yaşanan basınç değişimleri de baş dönmesine sebep olabilmektedir.
Bazı İlaçlar
Kişinin hastalığı için kullandığı bazı ilaçlar yan etki yaratarak baş dönmesine sebebiyet verebilir. Bazı antibiyotikler, depresyon, tansiyon ve uyku sorunu için kullanılan ilaçlar kişide baş dönmesi yaratabilir. Aynı zamanda depresyon ilaçlarını düzenli kullanan birisi baş dönmesi sebebi ile ilaçları aniden kullanmayı bırakması halinde baş dönmesi tekrar ortaya çıkabilir.
Baş Dönmesi Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?
Baş dönmesine ve denge problemlerine birçok hastalık sebep olmaktadır. Genel olarak nörolojik hastalıklar, iç kulak hastalıklar ve psikolojik durumlar bunlardan bazılarıdır. Kafanın içinde bulunan tümör de baş dönmesine sebep olurken tansiyon düşüklüğü de olabilir. Bunun gibi çok fazla durumlar söz konusudur. Baş dönmesine sebep olan hastalıkların yelpazesi oldukça geniştir. Bu tarz durumlar ciddiye alınmalıdır ve baş dönmesi yaşanması halinde doktora başvurmalıdır.
Baş Dönmesi Tedavi Türleri
Hastalarda görülen dengesizlik ve baş dönmesi şikayetlerinin tedavisi nedene yönelik olmaktadır. Her hastanın şikayetleri farklı bir nedene bağlı olduğu için öncelikle baş dönmesine sebep olan hastalık ortadan kaldırılmalıdır. Altta yatan sorunun tedavisi bu semptomları iyileştirecektir. Genellikle bir tedaviye ihtiyaç duymadan baş dönmesi şikayeti düzelebilir. Düzelmemesi halinde ilaç tedavisi ve cerrahi yöntemler uygulanır.
Hastalığa Bağlı Baş Dönmesinde Uygulanan Tedaviler
Bir hastalığa bağlı olarak baş dönmesi görülüyorsa ona uygun şekilde tedavi edilir. Kişide nefes darlığı ya da hiperventilasyon bulunuyorsa oksijen desteği uygulanır. Yapılan kan testleri sonrasında anormal elektrolit seviyeleri görülmesi halinde düzeltilmesine yönelik tedavi uygulanır.
İlaç Tedavisi
Kişi ateşli bir hastalık geçiriyorsa enfeksiyonu tedavi etmek ve ateşi kontrol altına almak için ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaçların düzenli kullanımı baş dönmesi ve enfeksiyonu tedavi etmek için önemlidir.
Cerrahi Tedavi
Kronik orta kulak iltihabında gerekmesi halinde cerrahi tedavi yolu tercih edilebilir. Ayrıca baş dönmesinin nedeni olarak kalp krizi, tümör ya da inme gibi durumlarda hastanın acil olarak tedavi edilmesi gereklidir. İlaç tedavisinin yetersiz kaldığı meniere hastalığında da cerrahi müdahale uygulanabilir.
Baş Dönmesi Tedavisi Öncesi
Tedavi öncesinde yapılan muayenede doktor bazı talimatlar verebilir. Beslenme tarzına dikkat edilmelidir ve gerekmesi halinde egzersiz yapılmalıdır.
Baş Dönmesi Sebebinin Araştırılması
Baş dönmesine sebep olan sorunun detaylı bir şekilde araştırılması daha sonra yapılacak tedavi için oldukça önemlidir. Bu süreçte hastanın hastalık hakkında detaylı bilgi vermesi beklenir.
Muayene
Muayene sırasında hastanın öyküsü dinlenir, verdiği bilgiler tanı konulması açısından önemlidir. Tanı için pek çok test yapılmaktadır. Tedavinin doğru uygulanması için testlerin eksiksiz yapılması gerekir. Test yapılmadan en az 48 saat öncesinde alkol ve uyuşturucu gibi maddeler kullanılmamalıdır. Bu gibi maddeler baş dönmesini azaltabilir ve testleri etkileyebilir. Testlerden birkaç saat öncesinde yemek yenilmemeli ve sıvı gıda alınmamalıdır.
İşitme Testi
Baş dönmesinin genel sebebi kulak problemleridir. Tedavi öncesinde detaylı işitme testi yapılmaktadır. İşitme testleri arasında; timpanogram, odyogram, BERA ve OAE bulunmaktadır. Genel olarak odyogram adı verilen işitme testi kullanılır.
Denge Fonksiyon Testleri
Baş dönmesi için birçok denge fonksiyon testi yapılmaktadır. Bunlardan ilki VNG/ENG adı verilen kalorik testtir. Bu test ile iç kulakta bulunan denge ünitesindeki daire kanallarının ve içinde bulunan sıvının hareketleri belirlenir. Test için kulak kanalına bir cihaz yardımı ile soğuk ve sıcak kalorik yani hava ya da su verilir ve kişide geçici bir baş dönmesi meydana getirilir. Bu esnada oluşan bioelektrik faaliyet ve nistagmus adı verilen istemsiz oluşan göz hareketleri video yardımı (VNG) veya yüz çevresine konulan elektrotlar yardımı (ENG) ile kayıt edilir. Kayıt edilen bilgiler bilgisayara aktarılarak baş dönmesinin sebebi öğrenilmeye çalışılır. Kalorik testi 1 saat civarı sürer ve herhangi bir ağrı duyulmaz.
Kullanılan bir diğer test ise posturografi adı verilen vücut salınımlarını ölçen bir testtir. Denge bozukluğu değerlendirme aşamasında kullanıldığı gibi rehabilitasyon için de kullanılmaktadır. Posturografi testi yaklaşık yarım saat sürer ve test esnasında hasta denge plakalarının üzerinde ayakta durmak zorundadır. Denge plakaları üzerinde farklı bölgelere uygulanan basınç ölçülerek bilgisayara aktarılır ve sonrasında değerlendirme yapılır.
Vestibüler rehabilitasyon testleri (Epley, Semon, Barbekü manevraları) ise iç kulak kristallerinin dökülmesi sonucu oluşan baş dönmelerinin tedavisinde uygulanmaktadır. Baş dönmesi ya da denge problemi yaşayan hastaların manevralardan olumlu sonuç alıp almayacağına pozisyonel testler ve muayene ile karar verilmektedir.
Son zamanlarda geliştirilerek sıklıkla kullanılan bir diğer denge fonksiyon testi ise vHIT (Video Head Impuls Test) adı verilen testtir. Test yapılırken hastanın göz hareketlerini incelemesi ve kayıt altına alması için gözlük takılmaktadır. Gözlük takıldıktan sonra hastanın sabit bir noktaya bakması gerekir. Hasta bu konumdayken, test yapan kişi hastanın başını hızlı bir şekilde 20-30 derece sağ ve sola döndürür. Son olarak orta hatta getirir, bu şekilde hastanın hareketleri kayıt alınarak değerlendirilir. vHIT testi yardımı ile her yarım daire alanını ayrı bir şekilde incelemek mümkündür. Test sonrasında değerlendirilen yarım daire kanalı hakkında detaylı bir şekilde bilgi edinilebilir.
Bilgisayarlı Tomografi
Yapılan bazı işitme ve denge fonksiyon testleri yanında bilgisayarlı tomografi (BT) de hastaya yapılacak testler arasındadır.
Manyetik Rezonans (MR)
Kulakla ilgili bazı filmler ve manyetik rezonans tanı konulması için yapılmaktadır. Ancak bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans yöntemi kulak problemlerini öğrenmek için fazla etkili değildir.
Kan Tahlilleri
Hastanın genel durumunu öğrenmek ve detaylı değerlendirme yapabilmek için kan tahlillerine de ihtiyaç duyulmaktadır.
Baş Dönmesi Tedavisi Sonrası
Hastanın durumuna göre yapılacak olan tedavi sonrasında uyulması gereken bazı konular bulunmaktadır. Bunların başında gıda tüketimi yani beslenme gelmektedir. Doktorun vermiş olduğu beslenme programına uyulmalı ve sıvı tüketimine dikkat edilmelidir.
Hastanın Dikkat Etmesi Gerekenler
Hastanın tedavi sonrasında belirli bir düzene ihtiyacı vardır. Bunun en başında sağlıklı bir diyet ve düzenli uyku gelmektedir. Alkol ve sigara başta olmak üzere kafeinli ürünlerin kullanımı da bırakılmalıdır. Baş dönmesinin sebebi vücudun susuz kalmış olması ve yüksek sıcaklık ise hastanın serin bir yerde durması, bol sıvı tüketmesi gerekir. Tüm bunlar baş dönmesini azaltan etkenlerdir. İlaç kullanımı sonrasında yan etki olarak baş dönmesi yaşayan kişiler, kullanmış olduğu ilaçları doktora başvurarak bırakmalı ya da farklı bir ilaç tedavisine geçmelidir.
Hastanın baş dönmeleri geçene kadar ani hareketlerden kaçınılması elzemdir. Denge sorunları yaşanması halinde destek alarak yürümesi daha kolay olacaktır.
İyileşme Süreci ve Takip
İyileşme sürecinde hasta belli bir süre daha baş dönmesi ve denge sorunlarını yaşamaya devam edebilir. Kullanılan tedavi yöntemine göre ve kişiden kişiye göre bu süreç değişebilmektedir. Bu süreç boyunca doktor kontrolleri aksatılmamalı ve gerekli testler yaptırılmalıdır.
Beslenme
Beslenme düzeni hastanın düzelmesi açısından oldukça önemli bir faktördür. Hastanın fazla şekerli ve tuzlu gıdalardan uzak durması gereklidir. Aynı zamanda fazla çay ve kahve kullanımı da baş dönmesini tetikleyebilir. Beslenmeye dikkat edilmemesi halinde tedavi süreci de uzayacaktır. Beslenmenin yanında egzersizinde etkisi büyüktür. Günlük kısa yürüyüşler ya da haftanın üç günü tempolu yürüyüşler yaparak hasta daha hızlı toparlanabilir.
Sık Sorulan Sorular
Gebelikte Baş Dönmesi Görülmesi Riskli Midir?
Gebelik sırasında yaşanan baş dönmeleri oldukça doğaldır. Herhangi bir riski yoktur. Genel olarak hamileliğin ilk evrelerinde sık görülen bir durumdur. İlerleyen zamanlarda baş dönmeleri azalır ya da hiç görülmez.
Yatarken Baş Dönmesi Olmasının Nedeni Nedir?
Yatarken meydana gelen baş dönmelerinin birden fazla nedeni olabilir. Kişinin yeteri kadar sıvı tüketmemesi, düzenli uyku alışkanlığının olmaması, depresyon ya da diğer psikolojik durumlar buna sebep olabilir. Yatarken yüksek yastık kullanmak faydalı olabilir. Fazla yüksek olmaması gereklidir, bu şekilde baş dönmeleri azalabilir. Gün içerisinde su içmeye ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
Baş Dönmesi İçin Hangi İlaçlar Kullanılıyor?
Baş dönmesi sebepleri herkeste farklı olacağı için ilaç kullanımı da kişiye özel olacaktır. Öncelikle gerekli testlerin yapılması ve tanı konulması gerekir. Bu süreçlerden sonra baş dönmesine sebep olan hastalık için gerekli ilaç tedavisi uygulanacaktır.
Sürekli Baş Dönmesine İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
Sürekli baş dönmesi şikayeti olan hastalar için doğal çözüm yolları da bulunmaktadır. Kolayca ulaşılabilecek bu besinleri tüketerek doğal yollar ile baş dönmesinden kurtulmak mümkün. Baş dönmesine iyi gelecek yiyeceklerin başında bal gelmektedir. Bal pek çok konuda doğal ilaç olarak kullanılmaktadır. Kan şekerinin düşmesi nedeniyle baş dönmeleri görülüyorsa içinde doğal şeker bulunan bal yiyerek kan şekeri dengelenebilir. 1 bardak su içerisine katılan 1 tatlı kaşığı bal ve biraz elma sirkesi karıştırılarak içilebilir.
Zencefil, baş dönmesine ve bunun sonucunda ortaya çıkan mide bulantısına iyi gelen besinler arasındadır. Hastanın kan akışını düzenleyerek beyne oksijen gitmesinde faydalıdır. Bu şekilde baş dönmesi de hızlı bir şekilde geçer. Taze zencefil ile hazırlanmış çay fayda sağlamaktadır. Bir başka doğal tedavi yöntemi ise rahatlıkla evde bulunabilecek olan limon. Baş dönmesinin geçmesi için 1 bardak su içine yarım limonun sıkılması ve istenilen ölçüde şeker katılması yeterli olacaktır.
Bağışıklık sistemini güçlendiren ve baş dönmesine iyi gelen bir başka besin ise nane. İçerisinde bulunan mineraller ve besleyici vitaminler hastalığa çözüm yolu olmaktadır.
Baş Dönmesi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Baş dönmesi basit bir rahatsızlık gibi görünse de altında başka bir hastalık bulunabilir. Bu yüzden tedavisi ihmal edilmemelidir. Kişi baş dönmesi atakları esnasında kendine ya da araba kullanırken başka birine zarar verebilir. Beyinde görülen tümörün ilk belirtileri arasında baş dönmesi bulunmaktadır. Bunun gibi ciddi rahatsızlıkların ilk aşamada fark edilmesi tedavi açısından daha kolay olacaktır.
Denge Sorunundan Kaynaklanan Baş Dönmeleri Ömür Boyu Sürer Mi?
Denge sorunundan kaynaklanan baş dönmeleri ömür boyu devam etmez. Denge sorunu için uygun bir tedavi yöntemi ile hasta kısa bir sürede iyileşebilir. Tedavi sonrasında hastanın dikkat etmesi noktalar bulunmaktadır. Doktor ile takip halinde olunması bu süreci kolay ve daha kısa hale getirir.
Kulak İltihaplanması Baş Dönmesine Neden Olur Mu?
Kulak iltihaplanması ve bu durumun kronik hale gelmesi baş dönmesine neden olmaktadır. Bunun için uzman doktor yardımı gereklidir. Yapılacak olan kulak testleri ile doğru bir tedavi yöntemi uygulanması halinde baş dönmesi sorunu ortadan kalkacaktır.
Tansiyon Hastalığı Baş Dönmesine Neden Olur Mu?
Tansiyon hastalığı baş dönmesine neden olmaktadır. Ani olarak değişen tansiyonlar kişide baş dönmesi ve bulantılara yol açabilir.
Diyabet Hastalarında Sürekli Baş Dönmesi Görülür Mü?
Diyabet yani şeker hastalarında baş dönmesi görülmektedir. Diyabet hastalarının beyin hücrelerinde şeker kullanımı bozulmaktadır. Bu durumda hücreler enerji alamaz ve ortaya baş dönmesi ve denge problemleri çıkabilir.
Baş Dönmesi Yoğun Stresten Kaynaklanabilir Mi?
Yaşanılan yoğun stres ve duygu durum bozuklukları baş dönmesine sebep olmaktadır. Herhangi bir hastalık bulunmaması halinde bile bu durumla karşı karşıya kalınabilir. Baş dönmesinin sık yaşanması halinde psikolojik destek almakta fayda vardır.
Baş Dönmesi Başka Hastalıkların Habercisi Olabilir Mi?
Baş dönmesi çeşitli belirtileri ortaya çıkaran bir hastalık olmaktan ziyade, denge merkezlerinin ve bilincin etkilenmesinden dolayı ortaya çıkan bir belirtidir. Doğal olarak baş dönmesinin altında akut bir sorun yatabileceği gibi kronik bir hastalık da yatabilir. Baş dönmesi şu hastalıkların habercisi olarak değerlendirilebilir:
- İyi veya kötü huylu tümörler,
- Demir eksikliğine bağlı kansızlık,
- Ana arterlerde meydana gelen damar sertlikleri,
- Dengesiz veya sürekli yüksek tansiyon,
- MS hastalığı,
-
İç kulak iltihapları. Bu hastalıklara veya sorunlara ek olarak onlarca farklı durum da baş dönmesinin sebepleri arasındadır. Travmaya bağlı olmayan baş dönmeleri için mutlaka doktora başvurulmalıdır.
Baş Dönmesi İçin Hangi Bölüme – Doktora Gidilir?
Baş dönmesine sebep olan faktörlerin yüzde seksen kadarı KBB uzmanları tarafından kolayca teşhis edilebilir sorunlardır. Doğal olarak ilk aşamada KBB uzmanına başvurulması yeterlidir. Eğer ilk muayenede ve daha derinlikli ikinci muayenede sebep bulunamazsa boyun üstü bölgeyle ilgilenen tüm doktorlara öncelik sıralamasına göre sevk mümkündür. Çoğu zaman nöroloji veya göz hastalıklarında sorun tamamen ortaya çıkarılmaktadır.