Bel Fıtığı Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Bel Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Bel Fıtığı Evde Tedavi Edilebilir Mi?
- Tedavide Kullanılan İlaçlarla Birlikte Alkol Alınmasının Bir Sakıncası Var Mı?
- Tedavi Ne Kadar Sürer?
- Tedaviden Sonra Hasta Tamamen İyileşebilir Mi?
- Bel Fıtığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
- Hasta, Ameliyattan Ne Kadar Süre Sonra İyileşir?
- Ameliyattan Sonra Yatak İstirahati Önerilir Mi?
- Hasta, Ameliyattan Ne Kadar Süre Sonra İşine Devam Edebilir?
- Tedavi Sonrası Ağrılar Hemen Geçer Mi?
- Tedavi Sonrası Hastalığın Tekrar Etme Olasılığı Var Mı?
- Ameliyat Sonrası Fizik Tedavi Önerilir Mi?
- SGK Tedavi Ücretini Karşılar Mı?
- Sinire Baskı Yapan Fıtık Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Fıtık Ağrısı Ne Kadar Sürer?
- Fıtık Ağrısı İçin Hangi Doktora – Bölüme Gidilir?
- Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir Mi?
Omurga belli kısımlardan oluşmakta olup, omurilik ve sinir noktaları omurganın ana bölümlerini oluşturur. Intervertebral diskin, omurga için büyük önemi vardır. Omurga yapısının temel birimi olan omurların arasında esnek intervertebral diskler vardır. Bu diskin yapısı düz ve yuvarlak olup yaklaşık bir buçuk cm kalınlığındadır.
Intervertebral diskin bireye etkisi yürürken veya koşarken amortisörler olarak hareket etmesidir. Bunlar iki bileşenden oluşur:
- Annulus fibrosus: Bu diskin sağlam, esnek dış halkasıdır.
- Nucleus pulposus: Bu diskin yumuşak, jöle benzeri merkezidir.
Bir diskin yapısındaki jöle benzeri çekirdeğin aşınma ve yıpranma veya ani bir yaralanma nedeniyle dış halkasına doğru itmesiyle herniasyona başlar. Dış halkaya karşı bu baskı, bel ağrısına neden olabilir. Basınç devam ederse, jöle benzeri çekirdek, diskin dış halkası boyunca tamamen itilebilir veya halkanın şişmesine neden olabilir. Bu omurilik ve yakın sinir kökleri üzerinde baskı koyar. Ek olarak, diskin malzemesi sinir iltihabına katkıda bulunan kimyasal irritanları salgılar. Bir sinir kökü tahriş olduğunda, bacaklarınızdan birinde veya her ikisinde ağrı, uyuşma ve halsizlik olabilir, “siyatik” denen durum tamamen bununla alakalıdır.
Omurga yapısında bulunan belli bir diskin sorunu, genellikle omurgadaki doğal, yaşa bağlı aşınmanın ve yıpranmanın sonucudur. Bu sürece disk dejenerasyonu denir. Çocuklarda ve genç yetişkinlerde diskin yüksek su içeriği vardır. Yaşlanmaya bağlı olarak, diskin yapısında deformeler oluşmaktadır. Bunlar genel olarak, daha az esnek hale gelmesi ve omurların arasında yer alan boşlukların daralması olarak tanımlanabilmektedir. Bu normal yaşlanma süreci omurga yapısında bulunan diskleri herniasyona daha yatkın yapar. Düşme gibi travmatik bir olay da herniye olmuş bir diske neden olabilir. Bazı faktörler fıtık disk riskini artırabilir. Bunlar şunları içerir:
- Cinsiyet: 20 ile 50 yaşları arasındaki erkeklerin omurga yapısı içerisinde fıtıklaşmış bir diske sahip olma olasılığı daha yüksektir.
- Uygun olmayan kaldırma: Ağır nesneleri kaldırmak için bacak yerine sırt kaslarınızı kullanmak omurga yapısında herniye olmuş bir diske neden olabilir. Kaldırırken büküm, sırtınızı savunmasız hale getirebilir. Sırtınızla değil, bacak kas yapısına kuvvet uygulayarak kalkarsanız omurganızı koruyabilirsiniz.
- Ağırlık: Aşırı kilolu olmak, sırtınızın alt kısmındaki diskin daha fazla baskıya uğramasına neden olur.
- Omurga yapısını zorlayan tekrarlayan aktiviteler: Birçok iş fiziksel olarak talep edilir. Bazıları sabit kaldırma, çekme, bükme veya esneme gerektirir. Güvenli kaldırma ve hareket teknikleri kullanmak sırtınızı ve omurga bölgenizi korumanıza yardımcı olabilir.
- Sık sürüş: Uzun süre boyunca oturmak, araba motorundan gelen titreşim, omurga yapısının ve diskin baskıya uyarmasına neden olabilir.
- Standart yaşam tarzı: Düzenli egzersiz, diskin çevresinde fıtık oluşumu da dâhil olmak üzere birçok tıbbi durumun önlenmesinde önemlidir.
- Sigara içmek: Sigara içmenin, oksijen kaynağını diskin yapısına indirdiğine ve daha hızlı dejenerasyona neden olduğuna inanılmaktadır.
Çoğu durumda bel ağrısı, herniye olmuş bir diskin ilk semptomudur. Bu acı birkaç gün sürebilir, sonra iyileşir. Diğer belirtiler arasında şunlar olabilir:
- Siyatik: Bu, bir bacak arkasından aşağıya doğru uzanan keskin, genellikle sıkıcı bir acıdır. Spinal sinir üzerindeki baskıdan kaynaklanır.
- Bacak veya ayakta uyuşma veya karıncalanma hissi,
- Bacak veya ayaktaki zayıflık,
- Mesane veya bağırsak kontrolü kaybı: Bu son derece nadirdir ve cauda equina sendromu olarak adlandırılan daha ciddi bir sorunu işaret edebilir. Bu durum spinal sinir köklerinin sıkıştırılmasından kaynaklanır. Bu durum ise acil tıbbi müdahale gerektirir.
Bel fıtığı daha çok ileriki yaşlarda kişilerin omurga yapısının içinde bulunan diskin yırtılması, zarar görmesi ya da tamamen parçalanması sonucu ortaya çıkar. Bel fıtığının oluşumunu tetikleyen pek çok faktörden bahsetmek mümkün olabilir. Yanlış oturma pozisyonları, sürekli ağır kaldırmak, sürekli oturmak ya da omurga yapısının bel bölgesine alınan darbeler bel fıtığına neden olabilen faktörler arasında yer alır. Hastaların bel fıtığı teşhisinin konulabilmesi için ise bir ortopedi uzmanının ya da genel cerrahi doktordan randevu alınması ve doktorun hastayı görmesi gerekir.
Omurga yapısındaki bel bölgesinde bulundan disk yapısında oluşan fıtık hastalara son derece problem çıkaran hususlar arasında yer alır. Şiddetli ağrılar, yürümede yaşanan zorluklar ve buna benzer pek çok şikâyet ise hastalar arasında yaygın olarak gözlenir. Hastaların omurganın bel bölgesine yük binmesi sonucunda sınır uçlarına uygunan baskı sonucunda da bel fıtığından söz edilebilir. Bel fıtığı şikayeti ile randevu olarak hastanene başvuran hastalarda hastalık teşhisi sağlanırken ise MR çekilir ve hastalığın süreci ile ilgili detaylı bilgiler elde edilebilir.
Omurga yapısının bel çevresinde bulunan disk yapısında oluşan bel fıtığında oluşum, yerine göre farklılık gösterir. Omurga yapısında bulunan diskten sıvı taşması sonucunda kemikler baskı altında kalarak kırılabilmekte ve sinir noktalarına uygulanan baskı ile birlikte hastalık şiddetini çok daha yüksek oranda gösterebilmektedir. Bel fıtığı, ilerlediği ve kontrol altına alınmadığı takdirde ileri boyutlara taşınabilmekte ve felce sebep olabilmektedir.
Bel bölgesinden aşağısının tutmaması, bacak bölgesinde titreme, belden aşağıda oluşan uyuşukluklar, sürekli olarak gelen ağrı ve buna benzer pek çok komplikasyon bel fıtığı nedeniyle oluşur. Hastaların ise belirtilerin hemen ardından mutlaka bir ortopediye ya da genel cerrah doktorundan randevu alarak gereken tetkiklerini yaptırması önerilir.
Bel fıtığı, genç yaşlarda çok fazla görülen bir rahatsızlık olmamakla birlikte ileriki yaşlarda görülür. Hatta bel fıtığı meslek hastalığı olarak da bilinir. Hamalların ağır yükleri her gün kaldırmaları sonucu omurganın bel bölgesinde bulunan omurga diski zarar görmekte ve sonrasında fıtık oluşumu gerçekleşmektedir. Özellikle ekstrem sporlar ile uğraşan kişilerde de bel fıtığı hastalığına rastlanabilir. Bel fıtığı tespiti için randevu alan hastalara MR çekildikten sonra inceleme yapılır ve ne tür bir tedavi uygulanacağına karar verilir. İleri dereceye varmamış olan bel bölgesindeki fıtıklar; ağrı kesici ya da kas gevşetici ilaçlar ile kolaylıkla kontrol altına alınabilmektedir. Bu sayede bel bölgesinde herhangi bir ameliyata da gerek duyulmaz. Yalnız bu tedavi yöntemi sadece bel bölgesinde yeni oluşmuş fıtıklarda söz konusudur. Diğer bir husus ise bel fıtığının ileri dereceye varmaması için hastaların en dikkatli şekilde davranmaları gerektiğidir.
Bel fıtığı şüphesi bulunan kişiler olabildiğince hareket etmeli ve yürüyüş yapmalıdır. Omurga yapısının bel bölgesini zorlamadan yapılacak egzersizler bel fıtığı hastalığının ileri safhalara varmasını da engeller. Hatta tamamen bel fıtığı tedavisini egzersizler ile de sağlayabilirsiniz. Hareketsiz bir yaşam da bel fıtığı oluşumunu tetikleyebilir. Hastaların öncelikli olarak dikkat etmesi gereken husus elbette ne gibi bir durum içerisinde olduğunun randevu alınarak gerekli doktor tarafından kendisine aktarılması şeklindedir. Eğer bel fıtığının ciddiyeti ile ilgili gerekli bilgilendirmeler sağlanır ise hastalar da buna bağlı olarak daha dikkatli davranabilirler.
Omurga yapısının bel bölgesinde oluşan fıtığın oluşumunun nedenleri tamamen ortaya koyduktan sonra hangi uzmanın ne şekilde müdahale edeceğinin de belirlenmesi gerekir. Bel fıtığı, çok fazla hareket etmeden bel bölgesindeki sinir noktalarına ve disk yapısına baskı uygulayarak araç kullanımı gerçekleştiren kişilerde de görülebilir. Bu kişiler taksi ya da otobüs şoförleridir. Sürekli olarak oturmak, zaman içinde bel bölgeside bulunan disk yapısında hasarlar oluşmasına ve sinir noktalarına baskı uygulanmasına neden olabilir. Çok hareket eden ya da hiç hareket etmeyen kişiler her zaman bel fıtığı için aday kişiler arasında yer alır.
Bel fıtığı hastalığı çocuklarda çok fazla görülmez. Çocukların bel fıtığı olabilmeleri için ağırlık ya da yük ile ilgili bir geçmişlerinin olması ya da omurga yapısının bel bölgesine darbe almış olmaları gerekir. Eğer bu tarz bir durumdan bahsedilmiyorsa hastaların bel fıtığı ile karşılaşmış olmaları söz konusu olmaz. Bu rahatsızlık daha çok ileri yaşlarda görülür.
Bel Fıtığı Tedavisi Türleri
Doktorlardan randevu alınarak gerekli muayeneler sonucunda bel fıtığı oluşumu gözlenen kişilerin tedavisi için pek çok faktörden bahsedilebilir. Elbette bel fıtığının şiddeti ve evresi de tedavi yöntemleri arasında büyük önem arz eder. Örneğin artık tamamen bel bölgesinde kemiği kırmış ya da diskten bir parça koparmış olan fıtıklarda tek çözüm cerrahi müdahale olarak bilinir. Bu cerrahi tedavi yöntemlerinden birini seçen kişiler uzmanlar kontrolünde en uygun cerrahi operasyon ile iyileştirilebilirler.
İlaç tedavisi de bel fıtığı tedavisi için vazgeçilmez unsurlar arasında yer alır. Hastaların bel bölgesinde yaşadığı sorunlardan kurtulmak ve en kısa zamanda sağlıklarına konuşabilmeleri için ilaç tedavisinden faydalanmaları gerekir. İlaçlar hastalara uzmanlar tarafından reçete edilir. Bel fıtığı tedavisinde kullanılan ilaçlar oral yol ile alınan ağrı kesiciler ya da yüzeysel olarak uygulanabilen kas gevşetici nelerdir. Bel fıtığı tedavi türleri için bir araştırma yapılırken hastaların geçmişi de mutlaka incelenir. Daha önce ne gibi hastalıklar geçirdikleri, devamlı olarak kullandıkları ilaçlar olup olmadığı ve buna benzer pek çok husus çok büyük önem taşır. Bel fıtığının tedavisi için ise ön hazırlıklar yapılmalı ve sonrasında gerekli kararlar verilmelidir. Çok eski yıllarda hastalar bel fıtığı ameliyatı olduktan sonra cerrahi operasyon nedeniyle ölüm gibi risklerle karşı karşıya kalabiliyordu; ancak teknolojinin gelişmesi ile birlikte tüm bu riskler de tamamen ortadan kaldırıldı.
İlaç Tedavisi
İlaç tedavisi omurga yapısının bel bölgesindeki disklerde fıtık oluşan hastalarda uygulanabilen yöntemler arasında yer alır. Kas gevşeticiler ya da ağrı kesiciler ise bel fıtığı tedavisinde en çok kullanılan ilaçlar arasında yer alır. Hastaların ise bel fıtığı tedavisine yönelik olarak uygulanan ilaç tedavisinde son derece dikkatli olmaları ve uygun olan ilacı sadece doktorları reçete ettiğinde almaları önem arz eder. Bel fıtığında ilaç tedavisinde tüm yöntemler uzmanlar tarafından belirlenir. Hastaların da ne tür bir geçmişi olduğunun gözlenmesi bel fıtığı tedavisi için oldukça önemlidir.
Bel fıtığı tedavisinde hastalarının bir diğer önemli noktası ise ilaçların kullanım süresidir. Ömür boyu ilaç kullanımı gerçekleştirerek bel fıtığının önüne geçmek de mümkün değildir. Bu nedenle sadece başlangıç aşamasındaki bel fıtıkları için bu tür tedavilere başvurulur.
Ağrı Kesiciler
Bel fıtığı tedavisinde en çok kullanılan ilaç türlerinden biri de ağrı kesiciler olarak bilinir. Ağrı kesiciler uzun bir zaman içinde bel fıtığı hastalığının etkisini ortadan kaldırmaz; ancak geçici bir süreliğine sinir noktalarından kaynaklanan ağrıların dinmesine yardımcı olur. Ağrı kesicilerin bir diğer etkisi ise zaman zaman yaşanan bel bölgesindeki sinir noktalarından kaynaklanan ağrıların ortadan kaldırılmasıdır. Bel ağrısının yanı sıra hastalar bacak ağrıları ile de karşılaşabilir. Bacak ağrılarının temel nedeni ise yeterli önlemin alınmaması ve hastaların omurga yapısında oluşan bel fıtığının her geçen gün çok daha ileri safhalara varmasından kaynaklanır.
Bel fıtığı tedavisine yönelik ağrı kesicilerin etkileri de kullanıma göre farklılık gösterebilir. Bazı ağrı kesiciler oral yollar ile alınırken bazıları jel ya da losyon şeklinde omurga yapısının bel bölgesindeki disk yapısında oluşan fıtıklı bölgeye sürülebilir. Sinir noktalarına baskı sonucu ortaya çıkan bel fıtığı ağrılarına dışarıdan etki eden ağrı kesici jeller, pek çok uzman tarafından da reçete edilir. Her anlamda bel bölgesindeki disk ve sinir noktlarındaki fıtığının etkilerini azaltabilmek için ağrı kesici kullanımı gerçekleştirilebilir.
Antienflamatuar İlaçlar
Romatizmada ya da ağrıların dindirilmesinde kullanılan antienflamatuar ilaçlar bel fıtığının tedavi edilmesinde çok etkili değildir. Antienflamatuar ilaçların etkisi, sadece eklem ağrılarını dindirmeye yöneliktir. Bel fıtığı hastaları bu ilaçları kullandıkları takdirde bel bölgesinde kısa süreli rahatlamalar yaşayabilir. Aspirin ise bu ilaç kategorisinde yer alan en eski ilaçlar arasında yerini alır. Rantudil, Naprosyn, Etol ve Profenid gibi ilaçlar da yine bu ilaç grubu arasında önde gelen ilaçlar arasında yer alır. Hastaların tıbbi geçmişleri ve buna bağlı olarak gerçekleştirilen reçeteler kesin sonuç verebilecek niteliktedir. Hastalara tüm tetkikler uygulandıktan sonra ilaçlar reçete edilmekte ve kullanımı gerçekleştirilmektedir.
Bel bölgesindeki disk ve sinir noktalarındaki baskıyı ortadan kaldırmak ve fıtık tedavisinde etkili olan ilaçlardan jel olanlarına da rastlanabilir. Hastalar tedavi süresinde bel bölgesinde jel ya da losyon kullanımı da sağlayabilirler. Özellikle uzun vadede bel fıtığının bazı etkilerin ortadan tamamen kaldırılması söz konusu olabilir. Omurga yapısın bel bölgesinde ileri safhalarda olan bel fıtıklarında ise ameliyat sonrasında bu tür ilaçlara başvurulabilir.
Ameliyat sonrasında oluşabilecek ağrıların en aza indirilmesinde etkisi büyük olan ilaçlar çok daha farklı alanlarda da kullanılabilir.
Kas Gevşetici İlaçlar
Bel fıtığı tedavisi için doktorlardan randevu alan hastalara uzmanlar tarafından kas gevşetici ilaçlar da reçete edilebilir. Kas gevşetici ilaçların en büyük etkisi ise hastanın omurga yapısınının bel bölgesindeki sinir noktalarına baskı yapan disk fıtıklı olan bölgesine uygulanması ve burada uyuşukluk sağlayarak hastanın rahatlamasını sağlamasıdır. Pek çok hasta bel fıtığı tedavisinde bu tür ilaçlar ile hem dinlenerek hem de ilaç kullanımı gerçekleştirerek rahatlama sağlayabilir. Bel fıtığı tedavisinde uzun vadede ise ilaçlardan verim alınmaz. Omurga yapısının bel bölgesindeki disk yapısında ve sinir noktalarına olan baskı çok ileri safhada olan ve mutlaka ameliyat gerektiren bel fıtıklarında ise bu durum kesinlikle söz konusu değildir.
Bel fıtığı tedavisinde kas gevşeticiler jel olarak sunulabileceği gibi enjeksiyon ya da oral şekilde de sunulabilir. Bu sayede hastalar diledikleri zaman ilaç kullanımlarını gerçekleştirerek bel bölgesindeki disk yapısından kaynaklanan ve sinir noktalarına uygulanan baskı nedeniyle oluşan ağrı şikayetlerinden kurtulabilmektedir. Bel fıtığı hastalığının etkisi var olduğu sürece ilaçlar pozitif etki sağlamaktadır. Omurga yapısının bel bölgesindeki disk ve sinir noktalarına baskı sonucu bel fıtığı şikayeti duyan hastalar için bir diğer avantaj ise ameliyat sonrasında yaşanan ağrıların da bu ilaçlar sayesinde hafifletilebilmesidir.
Fizik Tedavi
Fizik tedavi, randevu alınarak gereli kontrolleri yapılmış ve bel fıtığı tanısı konmuş olan kişiler için bir diğer tedavi yöntemidir. Bel fıtığı hastaları ufak çaplı fizik tedavi hareketleri ile başlamakta ve daha sonrasında aktif bir tedavi çizelgesi çıkarılmaktadır. Omurga yapısının bel bölgesindeki disk yapısında ortaya çıkan fıtık probleminin çözülmesi için uygulanan en yaygın fizik tedavi yöntemi spinal dekompresyon cihazı olarak bilinir. Bilgisayarlı bir sistem olan spinal dekompresyon cihazı bel bölgesinde rahatsız olan disk yapısına baskı uygular ve ameliyata gerek kalmadan bel fıtığının iyileşmesine aracı olur. Bu yöntem genellikle bel fıtığında ameliyat aşamasına gelmek üzere olan hastalara uygulanır. Bel fıtığı ameliyatında bu yöntemin tedavi amacıyla kullanılmasında başarı yüzdesi ise %75 civarıdır.
Bel fıtığı tedavisinde bir diğer fizik tedavi yöntemi dikey traksiyon cihazı olarak bilinir. Omurga yapısında bel bölgesinde bulunan ve fıtık oluşumuna sebebiyet veren disk bölgesinde çekme uygulayarak diskin sinir noktalarına baskı uygulayarak neden olduğu ağrıların giderilmesi sağlanır. Aynı zamanda bel fıtığının tedavi edilmesi için kesinleşmiş fizik tedavi yöntemlerinden biridir. Derin doku masajı sayesinde hastaların omurga yapısının bel bölgesine derinden masaj uygulanır. Bel fıtığı tedavisinde kullanılan etkili yöntemlerden biri olarak bilinir.
Bel fıtığı tedavinde sıcak ve soğuk tedavi de yine fizik tedavide sıklıkla kullanılan yöntemler arasında yer alır. Sıcak, kan akışını hızlandırmak; soğuk ise yavaşlatmak için kullanılır. Bu tedavi sayesinde bel fıtığı hastalığının tedavisi mümkün olabilmektedir. Hastaya buz kompresi yapmak için buz torbası ya da buna benzer jeller de reçete edilir.
Hidroterapi, su terapisi olarak da bilinir. Kasların gevşetilmesi için sıcak su ile uygulanır. Tedavinin amacı hem bel bölgesindeki ağrıları azaltmak hem de bel fıtığını tamamen ortadan kaldırmaktır.
Ozon tedavisi aracılığı ile de bel fıtığını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olabilir. Kas ve adalelerin gevşemesi için uygulanan bu yöntem sayesinde hasta kısa sürede günlük hayatına geri dönebilir.
Fizik tedavi egzersizleri de yine yaygın olarak kullanılan omurga yapısında bunun bel fıtığı problemini giderme yöntemleri arasında yer alır. Uzmanların önereceği egzersizlerin yapılması ile birlikte tamamen bel fıtığından kurtulmak mümkün olabilir.
Cerrahi
Omurga yapısının be bölgesindeki disk çevresinde oluşan ve sinir noktalarına baskı yaparak ağrılara neden olan bel fıtığında cerrahi müdahaleler tamamen ileri boyutlara ulaşmış olan fıtıklarda gerçekleştirilir. Her fıtık cerrahi müdahale ile düzeltilecek diye bir kaideden bahsetmek elbette yanlış olur. Bu sebeple de bel fıtığı hastalarının randevu alarak mutlaka gerekli tetkiklerini yaptırdıktan sonra uzmanlara görünmeleri ve hangi tip ameliyatı olacaklarını araştırmaları gerekir.
Bel fıtığında disk parçalanması oluşması ya da disk yapısı içinde bulunan omurilik sıvının tamamen taşması sonucunda cerrahi müdahaleye başvurulur. Bel fıtığında cerrahi müdahale, bel fıtığının tamamen ortadan kaldırılabilmesi için en kestirme yoldur. Bel fıtığı hastaları ameliyat olduktan kısa bir süre içinde günlük hayatlarına geri dönebilir ve hareket kısıtlılıkları da ortadan kalkar. Sancısız ve acısız olan cerrahi müdahalelerin herhangi bir riski bulunmaz; ancak bel fıtığı hastalarına ameliyata girmeden önce tüm tetkiklerin tam olarak yapılması gerekir. Anesteziye karşı uyumluluk, verilecek ilaçlara karşı ne gibi tepkiler verileceği ya da buna benzer pek çok nokta önem arz eder. Bu nedenle de cerrahi müdahaleyi son derece uzman ve çok vaka görmüş olan bir uzmanın yapması gerekir.
Açık Diskektomi Ameliyatı
Açık diskektomi, lomber omurga yapısında bulunan rüptüre veya bel bölgesindeki fıtıklaşmış disk yapısı için en sık uygulanan cerrahi tedavidir. Bir disk yapısının dış duvarı, halka fibrozus zayıfladığında, disk yapısının yumuşak iç kısmının, nükleus pulposusun dışarı çıkmasına izin vermesine neden olabilir. Buna disk herniasyonu, disk prolapsusu veya kaymış disk veya şişkin disk denir. İç disk malzemesi dış disk duvarının düzenli kenarını geçince, omurga yapısında çok hassas sinir dokusuna karşı baskı yapabilir. Disk malzemesi sinir dokusunu sıkıştırabilir veya hatta hasar verebilir, bu da arka alanda ve bir veya iki bacak bölgesinde zayıflık, karıncalanma veya ağrıya neden olabilir. Açık diskektomi, hasarlı disk yapısının bir kısmını çıkarmak ve böylece sinir dokusunda baskıyı hafifletmek ve ağrıyı hafifletmek için ameliyatı kullanır.
Bel fıtığı tedavisinde cerrahi yöntem olarak açık diskektomi son 60 yıl boyunca gerçekleştirilmiş ve geliştirilmiştir. Açık diskektomi cerrahi yönteminde zamanla, prosedür iyileştirilmiş ve manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramaları gibi gelişmiş tanı araçları, doktorların hangi hastaların cerrahi müdahaleden en iyi sonuçları alacağını daha iyi anlamalarını sağlamıştır.
Omurga yapısının bel bölgesinde fıtıklı disk bulunan tüm hastalar açık diskektomi prosedürü uygulanması durumu geçerli değildir. Bel fıtığı tedavisinde çoğu insan, dinlenme, fizik tedavi, anti-enflamatuar ilaçlar ve epidural enjeksiyonlar gibi cerrahi olmayan tedavilerle sinir noktalarında kaynaklanan ağrıyı giderir. Bununla birlikte, bazen sinir noktalarına baskıdan dolayı oluşan ağrı bu terapilere cevap vermez ve daha ileri bir müdahale gerektirebilir.
Bel fıtığında sırt ve bacak ağrısı cerrahi olmayan tedaviye cevap vermiyorsa ve dört ile altı hafta veya daha uzun süre devam ederse, hastalar tarafından randevu alınarak gidilen doktor ağrıyı doğrulamak için X-ışını görüntüleme, MR veya CT taraması gibi tanı testleri yazabilir. Bel bölgesindeki diskin fıtık teşhisi doğrulanırsa açık diskektomi önerilebilir.
Bel fıtığı tedavisinde şu anda, omurga cerrahisi belirli ameliyatların gerçekleştirildiği yolda gelişmeler göstermektedir. Diskektomiler artık lokal anestezi ile özel aletler kullanılarak daha küçük bir işlem ile yapılabilir. Bazı daha basit bel fıtığı vakalarında, bu tip cerrahi müdahale önerilebilir. Bununla birlikte, açık diskektomi, herniye disklerin cerrahi tedavisi için omurga topluluğu tarafından hala “altın standart” olarak kabul edilmektedir. Bel fıtığı tedavisinde açık diskektomi, cerrahın cerrahi alanı görmesini ve keşfetmesini sağlar.
Bel fıtığı tedavisinde açık diskektomi genellikle genel anestezi altında yapılır (hasta bilinçsizdir) ve tipik olarak bir günlük hastanede kalış gerektirir. Hasta yüz üstü ya da diz çökmüş pozisyonda iken yapılır. İşlem sırasında, cerrah, omurga yapısının etkilenen bölgesi üzerinde deride yaklaşık bir inçlik bir kesi yapar. Kas dokusu etkilenen diskin üstündeki ve altındaki kemikten (lamina) çıkarılır ve retraktörler kas yapısı ve cildi cerrahi alandan uzak tutar; böylelikle cerrahın omurga ve disk hakkında net bir görüşü vardır. Bazı durumlarda, cerrahın görüntülenmesi ve daha sonra sinir dokusuna zarar vermeden diskin yapısına erişebilmesi için kemik ve ligamentlerin çıkarılması gerekebilir. Bu, ne kadar kemiğin alındığına bağlı olarak laminektomi veya laminotomi olarak adlandırılır.
Cerrah, omurga yapısının, diskin ve diğer çevre yapılarının laminasını görselleştirdikten sonra, disk duvarından ve disk yapısından dışarı atılmış olabilecek diğer disk parçalarından çıkan disk bölümünü çıkaracaktır. Bu genellikle büyütme altında yapılır. Çıkarılan disk dokusunu değiştirmek için hiçbir malzeme kullanılmaz. Daha sonra insizyon sütürlerle kapatılır ve hasta bir iyileşme odasına alınır.
Cerrahi müdahale sonrasında, insizyon yerinde ağrı hissedebilirsiniz ve orijinal ağrı ameliyattan hemen sonra tamamen rahatlamayabilir. Doktorunuz, acil postoperatif dönemde sizi rahatlatmak için ağrı kesici ilaçlar reçete edebilir. Derin nefes alma teknikleri hakkında bilgilendirilecek ve genel anestezi nedeniyle oluşabilecek sıvı birikiminden ciğerlerinizi serbest bırakmak için öksürmeye teşvik edilecektir. Gözetleme ile anesteziden tamamen iyileşir iyileşmez yürümeye başlamalısınız. Bu, iyileşmenize yardımcı olacaktır.
Bel fıtığı ameliyatı sonrasında hastaneden taburcu edilmeden önce, merdiven çıkma, oturmak ve araba ya da yataktan çıkmak gibi rahat bir performans sergilemeniz için size yardımcı olacak bir fizik tedavi uzmanı sizi ziyaret edebilir. Bel fıtığı ameliyatı tedavisinin ardından hastaneden taburcu edildikten sonra, doktorunuz durumunuza uygun bir fizik tedavi rejimi yazabilir.
Evde, uzun süre oturmama, nesneleri beş kilo gibi ağırlıktan fazla kaldırma veya cerrahi müdahaleden sonraki ilk dört hafta boyunca aşırı bükülme veya gerilmeme gibi küçük kısıtlamalar olabilir. Ayrıca, doktorunuz tarafından talimat verilinceye kadar sinir dokusuna ve disk yapısına baskı uygulamamak adına bir otomobil kullanmayı denememelisiniz.
Bel fıtığı tedavisinde yürümek, deneyebileceğiniz ilk fiziksel aktivitedir ve çok yaygın bir şekilde teşvik edilir. Yürüme, omurganızda hareketliliği korumanıza ve ameliyat bölgesinde yara izi oluşma riskini azaltmanıza olanak tanır. Birkaç hafta içinde bisiklete binebilir veya yüzebilirsiniz. Resmi fizik tedavi iyileşmenizi en üst düzeye çıkarabilir.
Bel fıtığı tedavisine yönelik olarak yapılan cerrahi müdahale sonrası fiziksel olarak zor olmayan işlerin çoğu, iki ile dört hafta veya daha kısa sürede yeniden sağlanabilir. Yoğun vibrasyona neden olabilecek ağır kilo kaldırma veya ağır iş makineleri kullanma gerektiren işlerde çalışanlar, cerrahi müdahale sonrası en az altı ila sekiz hafta beklemek zorunda kalabilir. Yine, fizik tedavi iyileşmenizde bir rol oynayabilir.
Mikrodiskektomi Ameliyatı
2004 yılında Hollanda'daki cerrahi tekniğin uygulamaya konmasıyla birlikte mikrodiskektomi ameliyatına tıbbi açıdan başvurulmaktadır. Bu ameliyat aynı zamanda “endoskopik fıtık operasyonu ”olarak da adlandırılmaktadır. Bunu bir görüntüleme operasyonuyla karşılaştırabilirsiniz. Fıtık, küçük bir insizyonla (8 mm uzunluğunda) vücudun yan tarafında çıkarılır. Lokal anestezi altında yapılır ve günlük tedavide her zaman uygulanabilir niteliktedir. Cerrahi operasyon ortalama bir buçuk saat sürer. Ardından, hasta yaklaşık 2 saat yoğun bakımda kalır ve taburcu edilir. Hızına ek olarak, endoskopik fıtık operasyonu neredeyse hiç komplikasyon olmadığından ve sadece küçük bir yara izi kalmasından dolayı avantajlıdır. Diğer bir büyük avantaj, ameliyatın hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmesidir.
Hastaların büyük çoğunluğunun omur bölgesinde bir bel fıtığı vardır. Bununla birlikte, aynı zamanda bel bölgesinde birden fazla fıtık olduğu da ortaya çıkmaktadır. Gerekirse cerrahi müdahale aracılığı ile bu fıtıklar tek bir ameliyat seansında tedavi edebilir. Sonuç olarak, cerrahi müdahalenin süresi doğal olarak neredeyse iki kat daha uzundur.
Tam anestezi ya da epidural anestezi bel fıtığı ameliyatında kullanılır. İşlem sırasında, anestezi uzmanı, operasyonu mümkün olduğunca rahat bir şekilde geçirmenizi sağlayacaktır. Bunu başarmak için, cerrahi müdahaleden önce rahatlatıcı bir tabletle çalışmaya hazırlanacak ve kolunuza bir infüzyon yerleştirilecektir. Bu infüzyon ile (gerekirse her hasta için değişkenlik gösterir) sinir noktalarına yönelik olarak ekstra ağrı giderici ve yatıştırıcı ilaç verilir. Bu çarpıcı yöntem, işlemi son derece güvenli hale getirir. Çoğu hasta daha sonra cerrahi müdahalenin ve ameliyatın çok başarılı olduğunu söylemektedir.
Bu çalışma şekli, genel anestezi veya epidurala özel risklerin mevcut olmadığı anlamına da gelir. Ek bir avantaj, sinir noktalarına zarar verme şansının çok küçük olmasıdır. Prosedür sırasında uyanıksınız ve bacak bölgeleriniz uyuşmamaktadır. Bu nedenle cerrahın önemli sinir noktalarına çok yaklaşıp ulaşmadığını kendiniz hissedersiniz. Bu cerrahi müdahalede hastaların her zaman uyanık olması da ekstra avantaj sağlar.
Bu cerrahi ameliyatın pek çok faydasından da söz edilebilir. Bunlar ise; Hızlı bir şekilde yapılır. Fıtık cerrahisi ve iyileşmesi hızlıdır. Genellikle cerrahi işlemden iki saat sonra bacak bölgesinde ağrı olmadan hareket edilebilir ve yürüyebilir ve böylece bel fıtığı ameliyatından hemen sonra eve dönebilirsiniz.
Hastalarda cerrahi müdahale sonrasında çok küçük bir yara izi (8 mm) vardır ve bu nedenle komplikasyon oluşumu yoktur.
Cerrahi müdahalede omurga etkilenmez ve sırtın en önemli kası olan musculus multifidus tamamen bozulmadan kalır.
Hastalara bel fıtığı ameliyatı esnasında ek olarak rahatlatıcı ilaçlar takviye edilir.
Bu prosedür, daha önce bel bölgesindeki bir disk noktasında fıtık geçirmiş hastalar için özellikle uygundur. (bel bölgesindeki disk bölgesinde fıtık tekrarlayan hastalar)
Prosedür bel bölgesindeki disk noktasında fıtık problemi olan ağır hastalar için de mümkündür.
Cerrahi müdahale sonrasında genellikle az sayıda komplikasyon söz konusu olur.
Tam Kapalı Bel Fıtığı Ameliyatı
Bel bölgesindeki disk yapısındaki bir fıtık operasyonunda, doktor, sinir noktaları üzerindeki basıncı ortadan kaldırarak, intervertebral disk yapısındaki çıkıntıyı ortadan kaldırır. Cerrahi müdahale esas olarak bacak bölgesindeki açıkları ve ağrıları tedavi etmeyi amaçlamaktadır. Herhangi bir sırt ağrısı bel fıtığı operasyonu ile düzeltilmez.
Genel olarak, hastaların% 80 ila 90'ı operasyondan hemen önceki duruma kıyasla durumu iyileştirir. Bacaktaki ağrı operasyondan hemen sonra hala mevcutsa, bu ağrının birkaç gün içinde haftalara indirilmesi mümkündür. Omurgada aynı yerde bir süre sonra tekrar bir fıtık olması (tekrarlama) mümkündür. Olasılık yaklaşık yüzde beştir. Fıtık, iyi sonuçlarla ameliyat edilebilir. Genellikle, bu işlem hala bir süre beklemektedir; çünkü bazı durumlarda kendiliğinden iyileşme sağlanır.
Bel fıtığı cerrahisi noktasında herhangi bir operasyonda olduğu gibi, fıtık cerrahisi ile de komplikasyonlar ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, fıtık cerrahisi operasyonlarında komplikasyon riski oldukça düşüktür. Fıtık cerrahisi sonucu oluşabilecek komplikasyonlar şunlardır:
Bir süre tutulmuş bir sinir dokusunu tedavi etmenin bir sonucu olarak semptomlarda bir artış görülebilir. (felç, his kaybı). Bel fıtığı cerrahisi amacıyla açılan yara veya intervertebral alanın iltihaplanması gözlenebilir. Bel fıtığı cerrahisi tarafından gerçekleştirilen operasyon bölgesinde bir kanama söz konusu olabilir.
Bazen bel fıtığı tedavisi, omurilik veya sinir kökü etrafındaki zarda bir deliğe neden olur. Daha sonra bir sıvı sızıntısı -beyin omurilik sıvısı - meydana gelebilir. Bu durumda, hasta ameliyattan birkaç gün sonra düz yatak istirahatını koruyarak beyin omurilik sıvısının kapanmasına izin verir. Ortaya çıkan baş ağrısı daha sonra ortadan kaybolur.
Bel fıtığı ameliyattandan hemen sonra rehabilitasyon ve fizik tedaviye ihtiyaç yoktur. Bel fıtığı cerrahisinde doğal iyileşmeyi ve her şeyden önce alt sırtın stabilize edilmesini ve günlük yaşamda uygulamanızı beklemenizi tavsiye ederiz. Nörocerrahi ile yapılan kontrol sırasında, fizyoterapiye hala ihtiyaç olup olmadığını öğrenebilirsiniz.
Bir fıtık ameliyatından sonra iyileşme her hasta için farklı olabilir. Aşağıda yürüyüş, oturma, bükme ve kaldırma gibi aktiviteler için bazı kurallar verilmiştir. Bu etkinlikleri yaparak iyileşmeyi de hızlandırabilirsiniz. Faaliyetler sırasında arkada ağrıyla karşılaşabilirsiniz. Bu muhtemelen, omurlar arasındaki sırt kaslarının daha yoğun bir şekilde sıkılaşmasından kaynaklanmaktadır. Bu sırt ağrısı bu nedenle normal bir acıdır. Egzersiz ve kas aktiviteleri yaparak, sinirlere yapılan cerrahi müdahale sonası sinirin ve ameliyat bölgesinin iyileşmesini destekleyebilirsiniz. Bel fıtığı cerrahisi sonrası ameliyattan sonra duşa izin verilir. İlk önce bandajı veya yamayı çıkarın ve duş aldıktan sonra bel bölgesinde açılan yarayı iyice temizlemeye dikkat edin. İsterseniz, bel bölgesinde açılan yarayı bir yama ile kaplayabilirsiniz, ancak 48 saat sonra gerekli olmayacaktır. İlk on dört gün, dikişlerle bağlantılı olarak banyo yapmanıza izin verilmez.
Sütürler iki hafta sonra çözülürse, tekrar banyo yapabilir; ancak süre olarak on dakikadan uzun olmamasına dikkat etmelisiniz. Dört hafta sonra alıştığınız sürece tekrar banyo yapabilirsiniz.
Bel Fıtığı Tedavisi Öncesi
Bel fıtığı tedavisinden önce randevu alan hastaların durumları belirlenir ve hangi ameliyata uygun olduğuna dair saptamalar gerçekleştirilir. Randevu sonucu muayene edilen hastalar ileri safhada bel fıtığına sahip ise kesin olarak bel bölgesinde cerrahi müdahale gerekir. Fakat ilk safhalardaki bel fıtıklarında ilaç tedavisi gerçekleştirilebilir. Tüm tetkikler uygulandıktan ve hastalar için analizler gerçekleştirildikten sonra tedavi aşamasına geçilebilir.
Hastanın Durumunun Analiz Edilmesi
Alınan randevu sonrası bel bölgesi muayene edilen hastaların durumlarının analizi, uzman hekimler tarafından gerçekleştirilir. Bel fıtığının analiz aşamasında ise elle muayene gerçekleştirilebileceği gibi belli cihazlardan da destek alınabilir. Bu cihazlar bel fıtığının durumu ile alakalı en net bilgiyi sunmaya yardımcı olur. Bel fıtığı cerrahisi tedavisine geçiş sağlanmadan önce hastaların ilaç kullanıp kullanmadıkları gibi verilerin sorgulanması önemlidir. Çünkü bel fıtığı cerrahisi aracılılığıyla müdahale gerekiyor ise kan sulandırıcı ve türevi haplar kanamanın durmasına engel olabilir.
Tıbbi Geçmişin İncelenmesi
Bel fıtığı olan hastalara ne gibi bir tedavi uygulanacağı ve gerektiğinde nasıl bir ameliyat gerçekleştirileceği belirlenirken ilk olarak tıbbi geçmişe göz gezdirilir ve hasta hakkında gerekli verilerin toplanması sağlanılır. Hasta daha önce ilaç kullanımı gerçekleştirmiş mi, herhangi bir operasyon sağlanmış mı ya da bunun gibi bir geçmişe sahip mi gibi soruların cevapları aranır. Ameliyat ya da ilaç tedavisi seçeneklerinden birine karar verileceği zaman başka hastalıkların olup olmadığı da mutlaka kontrol edilir. Bu aşamada hastaların tüm reçetelerini ve belgelerini uzmanlara sunmaları önem taşır. Tıbbi geçmişinde sorun olmayan kişiler başarılı bir şekilde cerrahi için hazırlanabilirler. Tüm işlemler uzmanların kontrolünde hızlı bir şekilde gerçekleştirilir.
Fiziki Muayene
Alınan randevu sonrası hastaların fiziki muayeneleri uzmanlar tarafından bel bölgesinde el ile gerçekleştirilir. Alanında uzman olan ve pek çok vaka görmüş olan kişiler sadece fiziki muayene gerçekleştirerek hastalığın süreci ile ilgili net bilgiye ulaşabilir. Bel fıtığı tedavisi için net bilgilere elbette fiziki muayene ile ulaşmak söz konusu değildir; ancak çok ileri olmayan fıtıklar için bel bölgesinde fiziki muayene ile tanı konulabilir. Hastalar pek çok noktada fiziki muayene sonucunda ilaç kullanımı gerçekleştirmeye başlar.
Fiziki muayenelerde bir diğer önemli husus ise cerrahiden şüphelenilmemesidir. Cerrahiden şüphelenen uzmanlar ek olarak farklı cihazlara başvurmakta ve tüm işlemlerini bu cihazlara bağlı olarak gerçekleştirmektedir.
Bilgisayarlı Tomografi
Bilgisayarlı tomografi, muayene sırasında hastanın etrafında dönen bir x-ışını tüpüdür. Vücuda nüfuz eden dar bir yelpaze şeklinde X-ışını oluşturur. Delinmiş dokuların yoğunluğuna bağlı olarak ışınlar bu şekilde farklı derecelerde zayıflatılır. En az yoğunlukta azalma akciğerlerde ve bağırsakta havaya neden olur. En güçlü zayıflama kemikler veya kalça protezleri gibi metalik yabancı cisimlerden kaynaklanır.
X-ışını tüpünün karşısında aynı yönde dönen dedektörler vardır. Gelen X-ışınlarının yoğunluk farklılıklarını ölçer ve elektrik sinyalleri üretirler, daha sonra bunları işlemek için bir bilgisayara yönlendirirler. X-ışını kaynağı ve dedektör sistemi, tarama işlemi sırasında hastanın etrafında dönmekte ve incelenen her bir vücut katmanının görünüşünü oluşturmaktadır. Tüm bu projeksiyonlar, bilgisayar tarafından enine kesitte taranan gövde seviyesini gösteren tam bir resim halinde hesaplanır. Bu nedenle gri ve tonlarında olan renkler hastalık ile ilgili net bilgilere ulaşmayı sağlar.
Bel fıtığı tanısı koyabilmek için yararlanılabilecek en etkili cihazlar arasında bilgisayarlı tomografi yer alır. Bel fıtığı şikayeti olan hastalar için uygun görülen zamanlarda tomografi uygulaması gerçekleştirilebilmektedir. Hastaların bel fıtığı oranı ve buna bağlı olarak uygulanabilecek bel fıtığı tedavi yöntemleri ise buna bağlı olarak ortaya koyulur.
MR
MR’da kullanılan radyasyon herhangi bir zarar verici yönü olmamakla birlikte, kişilerin iç organları ile ilgili üç boyutlu görüntüleri sağlamaktadır. Hastalık teşhisi, tanı ve tedavi takibi için sıklıkla kullanılır. Canlı dokular oluşturan, suda bulunan protonların dönme ekseni yönündeki değişmeyi ortaya koyan ve algılayan teknolojiye dayanır.
MRG’ler ile birlikte vücutta oluşan manyetik alan sayesinde, vücut içerisinde yer alan çeşitli doku farklılıklarını doktorların kolaylıkla incelemesini sağlamaktadır.
MRI görüntüsü elde etmek amacıyla bel fıtığı sorunu yaşayan hastanın uzun bir süre hareketsiz bir şekilde durması gerekmektedir. Kullanılan manyetik alan içerisinde protonların hızı ise görüntünün parlaklığını netleştirmektedir.
MRI tarayıcıları, vücudun kemiksiz kısımlarını veya yumuşak dokularını görüntülemeye özellikle uygundur. Beyin, omurilik ve sinirlerin yanı sıra kaslar, bağlar ve tendonlar MRG ile normal röntgen ve BT'den çok daha net görülebilir. Bu nedenle MRI sıklıkla diz ve omuz yaralanmalarını görüntülemede kullanılır.
MRI da kemik dışındaki merkezi olarak bütün organların görüntülemesi kolaylıkla yapılabilmektedir. Beyin, omurilik ve sinirler ile ilgili durumlar MRG ile çekilmesi gerekebilir. MRI çekimlerini genel olarak Dizlerde ve omuzlarda oluşan yaralanmaları ve problemleri izlemek için kullanmaktayız. Bununla birlikte, MRG, röntgen görüntüleme veya BT taramasından daha pahalıdır. Beyin yapılarını gözlemlemek ve beyin yapısındaki hangi alanlarının çeşitli bilişsel görevler sırasında “daha fazla oksijen tüketmek” gerektiğini belirlemek için kullanılır. Beyin organizasyonu anlayışını geliştirmek için kullanılır ve nörolojik durumu ve nörocerrahi riskini değerlendirmek için potansiyel yeni bir standart sunar. Her ne kadar MRG, röntgen ve BT görüntülemede bulunan iyonize edici radyasyon yaymasa da güçlü bir manyetik alan kullanır. Manyetik alan makinenin ötesine uzanır ve demir, bazı çelikler ve diğer mıknatıslanabilir nesneler üzerinde çok güçlü kuvvetler uygular. Odanın karşısındaki tekerlekli sandalyeyi fırlatmak için yeterince güçlüdür. Hastalar MR taramasından önce doktorlarını herhangi bir tıbbi veya implant formuna bildirmelidir.
EMG
EMG, elektromiyografinin kısaltmasıdır. EMG ile kaslarınızın elektriksel aktivitesi ölçülür. Ek olarak, kası kontrol eden sinir aktivitesi de ölçülebilir. Bir kas iletimi yapıldığında, kas elektrik sinyalini verir. Bu sinyaller elektrotlarla ölçülebilir. İki tür EMG araştırması vardır: iletim araştırması ve iğne araştırması. İletim testi sırasında elektrotlar cildinize yapıştırılır. İğne muayenesi sırasında özel iğneler kaslarınıza sokulur. Elektrotlar bu iğnelerdedir.
Doktor sin noktalarınız veya kaslarınızla ilgili bir sorun yaşayabileceğinizi düşünürse EMG testi alırsınız. Bunu gösterebilecek semptomlar, kollarınızda ve bacak bölgenizde tahriş, karıncalanma veya uyuşma gibi kas zayıflığı veya duygusal problemlerdir. Bir EMG çalışması, bu şikayetlerin, sinir noktalarınız veya kas yapınızdaki sorunlardan kaynaklandığını ve sorunun nerede olduğunu gösterebilir.
Diskografi
Diskografide intervertebral disk yapısındaki röntgen görüntüleri kontrast sıvısı yardımıyla yapılır. Bunlar omurların arasında bulunan kıkırdak diskleridir. Kontrast sıvısı bir iğne içinden intervertebral diskinize yerleştirilir.
Bel fıtığı teşhisi için hastalara diskografi sıklıkla uygulanır. Diskografi için tedavi masanıza yatmanız gerekir. Sırtın derisi dezenfekte edilir. Daha sonra kontrast sıvısını eklemek için intervertebral diskinize ince bir iğne yerleştirilir. Bu akışkan, intervertebral diskin bir X-ışını görüntüsünde görülebilmesini sağlar. Doktor, eğer acı çekiyorsanız ve normalde sahip olduğunuz ağrıyla karşılaşırsanız, kontrast sıvısının eklenmesi sırasında size sorabilir. Fotoğraflar çekildikten sonra bazen bir analjezik enjekte edilir ve iğne arkadan çıkarılır. Bazen birkaç intervertebral disk incelenmelidir. Diskografi yaklaşık olarak yarım saat sürer.
Tedavi Yönteminin Seçilmesi
Bel fıtığı için tedavi yöntemleri uzman kişiler tarafından sunulur. Hastalar eğer ileri derecede bel fıtığı ile karşı karşıya değilse bel bölgesinde fiziki muayene gerçekleştirilir ve bu muayene sonrasında istirahat, sert yatak istirahatı ya da ilaç tedavisi uygulanır. Bu sayede hastalar çok büyük bir sorun ile karşı karşıya kalmadan bel fıtığı tedavi sürecini başarılı bir şekilde atlatabilir.
Fiziki muayenenin yeterli olmadığı noktada ise bel fıtığı hastalarına diğer cihazlar ile müdahale sağlanır. EMG, MR ya da bilgisayarlı tomografi ise bu seçenekler arasında yer alır. Destekleyici cihazlar sayesinde bel fıtığının durumu tam olarak görülebilmekte ve bel fıtığı hastalığı ile ilgili detaylı bir tedavi planı belirlenebilmektedir. Eğer bel bölgesinde fıtık oluşumu esnasında diskte ya da bel kemiğinde deformasyonlar söz konusu ise hastalara cerrahi müdahaleler uygulanır. Kesin çözüm niteliği taşıyan bu yöntem sayesinde bel fıtığı tamamen ortadan kaldırılırken bel fıtığı hastaları ameliyat sonrası eski hayatlarına geri dönebilirler.
Başlangıç Evresinde
Başlangıç evresi için bel fıtığı tedavi yönteminin belirlenmesinde en etkili yöntem bel bölgesinde el ile muayenedir. Bel bölgesinde elle yapılan muayeneler her zaman etkili sonuç vermez; ancak hastalar bu durumda kesin ve net bir tedavi yöntemi için yönlendirilebilir. Bel fıtığında başlangıç evresinde sunulan tedavi seçenekleri genellikle ilaçla tedavi şeklindedir. Uzmanlar bel fıtığı hastalarına uygun bir reçete sunduktan sonra uymalarını bekler ve süreç rutin kontroller ile devam eder. Bazı noktalarda egzersizler ya da terapiler sunulur. Hidroterapi ise bu terapiler arasında en çok işe yarayan terapilerden biri olarak bilinir.
Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı sonrasında hastaların bol bol yüzmeleri ya da hafif yürüyüşler yapmaları da bel fıtığı riskini ortadan kaldırmaya yardımcı olabilir. Bu egzersizler aracılığıyla hastalarda bel bölgelerindeki sinir noktalarında rahatlama sağlanabilir.
İleri Evre
Bel fıtığında ileri evreye dair teşhislerin konulması sadece ileri teknoloji cihazlar ile mümkün olabilir. MR ya da bilgisayarlı tomografi ise en çok kullanılan cihazlar arasında yer alır. Hastaların bu cihazlara tabi tutulması sonucunda fıtığın evresi, yaşı ya da cinsi ile ilgili detaylı bilgiler edinmek de mümkün olur. Hastalar fıtığı tamamen görüntüleyebildikleri için hangi cerrahi müdahaleyi gerçekleştirebileceklerini de analiz edebilirler.
Bel fıtığı tedavisi için etkili olan yöntemlerden biri de kapalı bel fıtığı ameliyatı olarak bilinir. Bu ameliyatın tam olarak sağlanabilmesi için ise hastaların mutlaka tam muayeneye tabi tutulması gerekir.
Bel Fıtığı Tedavisi Sonrası
Bel fıtığı tedavisi olan kişilerin, bel fıtığının nüks etmemesi için uyması gereken belli hususlar bulunur. Bu hususlar ise hastaların tedavi sonrasında rahat etmeleri ve günlük hayatlarına geri dönebilmeleri açısından oldukça etkilidir. Bel fıtığı ameliyattından sonra kullanılacak ilaçlar, yapılacak egzersizler ya da kesinlikle kaçınmaları gereken hususlar ise önem taşır.
Bel fıtığı ameliyatı sonrasıdaki tedavi sonrası süreçte bir diğer önemli faktör ise hastaların ne zaman cinsel ilişkiye girebileceği, ne zaman iş hayatına dönebileceği ya da ne zaman araç kullanımı gerçekleştirebileceği gibi hususlardır.
Kontrol Süreci
Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı sonrasında hastalar rutin kontroller için hastaneye davet edilir. Bu davetlerde hastalar randevu alarak doktorlar tarafından detaylı incelemeler gerçekleştirilirken ne gibi komplikasyonlar geliştiğinin de kontrolleri sağlanır. Hastalar için son derece önemli olan bu sürecin kesinlikle aksatılmaması gerekir. Zaman içinde ilaçların yenileme işlemleri uzmanlar tarafından sağlanır. Bu nedenle bel fıtığı tedavisini yapacak olan uzmanın yaşanılan şehirde kalıcılığı da oldukça önemlidir.
Bel fıtığı ameliyatı olmak, tek başına yeterli değildir. Bel fıtığı şikayeti çeken hastaların da mutlaka uzmanların yönergelerini takip etmeleri ve bu yönergelerden çıkmadan bel fıtığı tedavi süreçlerini tamamlamaları gerekir. Bu sayede de bel fıtığı ameliyatı sonrası süreç çok daha hızlı ve başarılı bir şekilde atlatılmış olur.
Hastanın Dikkat Etmesi Gerekenler
Hastaların bel fıtığı ameliyatı sonrası süreçte dikkat etmesi gereken belli unsurlar da bulunur. Bel fıtığı sancılı bir süreç olduğundan dolayı bel fıtığı hastalarının yemelerine, içmelerine ve günlük aktivitelerine de özen göstermeleri gerekir. Aksi takdirde komplikasyonların oluşması kaçınılmaz bir hal alır. Hem ileri safha hem de ilk evre belli aktivitelerin yapılması ya da yapılmaması konusunda önemlidir. Bu nedenle de mutlaka belli hususlar dikkate alınmalı ve buna göre bel fıtığı tedavisi gerçekleştirilmelidir. Hastanın fıtık türünü göz önünde bulundurarak net tedavi yöntemini belirleyen ve tedaviyi uygulayan doktorlar ileriki aşamalarda da bel fıtığı hastanın rahat edebilmesine olanak sağlar.
Erken Dönemde Dikkat Etmesi Gerekenler
Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı gerçekleştirildikten sonra hastaların bazı şeyleri yapmaktan kaçınmaları gerekir. Ameliyat mikrodiskektomi adı verilen yöntem ile gerçekleştirildi ise 8 saat sonra, tam kapalı (full endoscopic) ameliyat ile yapıldıysa yaklaşık 2 saat sonra ayağa kalkabilirler.
Mikrodiskektomi yöntemi ile bel fıtığı konusunda ameliyat olan hastalar 1 gün, kapalı yöntem ile ameliyat olan hastalar ise 6 saat sonrasında hastaneden taburcu edilir.
Bel fıtığı hastalarının taburcu olduktan sonra evlerine araçları ile gitmelerinde bir sakınca bulunmaz. Sadece araç koltuğunun bel bölgesinde ameliyatın gerçekleştirildiği diskin olduğu alanın ve diskin baskıya uğramaması için 110 derecelik bir açı ile ayarlanması yeterlidir.
Bel fıtığı ameliyatı geçiren hastalar ilk 3 günlük süre içinde merdiven çıkmakta zorlanabilirler. Bel fıtığı ameliyatı sonrasındaki süreçte merdivenlerin dinlenerek ve tek tek çıkılması kolaylık sağlar. Bel fıtığı ameliyatı geçiren hastalar oturarak yemeklerini yiyebilirler. Sadece sandalyenin ameliyat geçirilen diskin ve sinirlerin olduğu alana baskı yüklenmemesi için sırt ya da bel desteğinin olması yeterlidir. Uzmanlar ne şekilde oturup ne şekilde kalkılacağına dair tüm detayları bel fıtığı hastalarına sunar. Bu yönergelerin gerekli doktorlardan randevu alarak tedavi sürecini sürdüren hastalar tarafından mutlaka takip edilmesi gerekir.
Mikrodiskektomi ile bel fıtığı ameliyatı olan hastaların ilk günlerinde belde yanma ya da batmalar görülebilir. Bu durum son derece normaldir ve bel fıtığı cerrahisi ameliyatı geçiren hastalara yatıp dinlenmeleri önerilir.
Bel fıtığı ameliyatı sonrasında hastaların ortopedik yataklarda yatmaları gerekir. Koltuk, çekyat ya da kanepe gibi yerlerde yatmak bel sağlığının bozulmasına da neden olabilir.
Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı geçiren hastalar yataklarından kalkarken önce yana doğru dönmeli ve doğrulmalıdır. Yataktan oturur pozisyonda ellerden destek alarak kalkmak da avantaj sağlar.
Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı geçiren hastaların ne zaman banyo yapabileceklerine dair kesin bilgiler uzmanlar tarafından verilir. Bu konuda mutlaka uzmanınızın tavsiyelerine uymalısınız.
Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı geçiren hastalara taburcu olurken belli ilaçlar reçete edilir. Uzmanlar yenisini reçete etmedikçe hastaların yeniden ilaç kullanımı gerçekleştirmemeleri gerekir.
Alaturka tuvaletler ameliyat sonrası ağrılara neden olabileceğinden kesinlikle alafranga tuvalet kullanmaya özen göstermelisiniz.
Bel fıtığı cerrahısı ameliyatı geçiren hastaların ayakkabılarını giyerken eğilerek değil, oturarak giymeleri tavsiye edilir. Kadın hastaların ise yüksek topuklu ayakkabılardan kaçınmaları önerilir. Özellikle ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir.
Dolaplarınız yüksekse ve yukarıdan bir şey almanız gerekiyorsa uzanmak yerine bir şeyin üstüne çıkıp almanız fayda sağlar. Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı sonrası koltuğa otururken mutlaka kontrollü ve destekli bir şekilde oturup kalkmaya dikkat göstermelisiniz.
Mikrodiskektomi ameliyatı olan hastalar 7 gün, kapalı ameliyat olan hastalar ise 2 gün sonra yürüyüş yapmaya başlayabilirler. Ancak 20 dakika gibi kısa mesafeler ile yürüyüşe başlanması tavsiyeler arasında yer alır.
Eğer masa başında çalışıyorsanız mikrodiskektomi ameliyatından sonra 15 gün, kapalı ameliyattan sonra 4 gün sonra işe dönebilirsiniz. Daha ağır işlerde çalışanlar için ise bu süre mikrodiskektomi için 2 ay, kapalı ameliyat için ise 1 aydır. Hastaların hangi ameliyatı olurlarsa olsunlar 30 kg’dan fazla ağırlık taşımamaları gerekir. Yerden bir ağırlık almanız gerekiyorsa bunu mutlaka çömelerek yapmanız gerekir.
Bel fıtığı nüks edebilecek bir rahatsızlık olduğundan kilolu kişilerin mutlaka fazla kilolarını vermeleri önerilir. Bel fıtığı cerrahisi ameliyatından sonra hastalara genellikle spor olarak yüzme tavsiye edilir.
Mikrodiskektomi ameliyatından sonra hastaların 20 gün, kapalı ameliyattan sonra ise 5 gün süreyle ameliyatın gerçekleştirildiği bel bölgesindeki diskin ve sinir noktalarının baskıya uğramaması için araç kullanmamaları gerekir. Araç kullanımı zorunlu ise şehir içi kullanım gerçekleştirilmeli ve mutlaka düşük hızda gidiş sağlanmalıdır.
Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı olmuş ve masa başında çalışan hastaların belden destekli bir yastık ile işlerini yapmaları önerilir. Hareketsizlik, bel fıtığı için olumsuz faktörler arasında yer aldığından dolayı hastaların kesinlikle arada hareket etmeleri gerekir.
Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı olmuş hastalara birtakım fiziksel hareketler, uzmanlar tarafından verilir. Bu hareketlere ise 60 gün sonrasında başlanması tavsiye edilmektedir.
Geç Dönemde Dikkat Etmesi Gerekenler
Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı olan kişilerin ameliyat etkisi geçtikten sonra da dikkat etmeleri gereken belli hususlar bulunur. Bu hususlar dikkat ile ele alınmadığı takdirde bel fıtığı ile ilgili farklı komplikasyonların oluşması söz konusu olabilir. Hastalar bel fıtığı cerrahisi ameliyatı sonrasında aşağıdaki hususlara mutlaka dikkat etmelidir.
Bel fıtığı cerrahisi ameliyatının etkisi geçtikten sonra hastaların cinsel ilişkiye girebilecekleri süre en az bir ay olmalıdır. Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı sonrası süreçte hastaların dikkat etmesi gereken faktörler arasında spor faaliyetleri de yer alır. Hastalar bel fıtığı ameliyatından bir iki ay sonrasında basketbol ya da futbol gibi faaliyetlere katılım sağlayabilirler. Bel fıtığı cerrahisi ameliyatının etkisinden sonra daha çok pilates ya da yoga gibi faaliyetler gerçekleştirilebilir. Hastaların geç dönemde dikkat etmesi gereken bir diğer unsur ise yaşamsal faaliyetlerin düzene sokulmasıdır. Ameliyat sonrasında mutlaka protein açısından zengin gıdalar ile beslenmesi tavsiye edilir. Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı sonrasında hastaların ağrılar ile mücadele etmek durumunda kalmaması için mutlaka uygun yataklar seçmeleri gerekir. Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı sonrasında hastaların beli destekleyen korseler kullanmaları da fayda sağlayan faktörler arasında yer alır.
Sık Sorulan Sorular
Bel fıtığı cerrahisi ameliyatı ile ilgili hastaların yöneltmiş olduğu pek çok sorudan bahsedilebilir. Bu sorular hem bel fıtığı tedavisi hem de tanı ile ilgili pek çok bilgiyi de içerir. Hastaların bel. fıtığı tedavi sürecinde nelere dikkat etmeleri gerektiği, ne tür ilaçlar kullanacakları ve buna bağlı pek çok faktör aşağıda detaylı bir şekilde yer almaktadır.
Bel Fıtığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Bel fıtığı tedavisi mutlaka yapılması gereken hastalıklar arasında yer alır. Bel fıtığı hastalarınınzamanında teşhis sağlanabilmesi için mutlaka belirtileri gözlediğinde bir hekimden randevu alarak başvurmaları gerekir. Bel fıtığı tedavi edilmediği takdirde kısmi ya da tamamen felç gibi durumlar ile karşı karşıya kalabilir. Bel fıtığı, uzun süreli tedavi gerektiren faktörler arasında yer alır. Bel fıtığı hastalarının pek çoğu ise tedaviden ya da ameliyattan korktuğu için tedaviye yanaşmamaktadır. Bel fıtığının tedavi süreçleri arasında en zorlu gibi görüneni cerrahi müdahaledir. Bel fıtığı hastaları ameliyat olmaktan ve ameliyat sonrası komplikasyonlardan korktuğundan dolayı hastalığa korku ile yaklaşmaktadır.
Bel fıtığı hastalarının çok daha ağır sonuçlar ile karşı karşıya kalmaması için mutlaka bir uzmandan randevu alarak görüşmesi ve geç kalmadan tedavi altına alınması gerekir. Randevu sonrasında yapılan muayene ile birlikte ameliyat gerekli görülüyor ise uzman bir hekim tarafından ameliyat planı oluşturulması ve bu plana uyum sağlanması da gerekir.
Bel Fıtığı Evde Tedavi Edilebilir Mi?
Bel fıtığı evde tedavi edilebilecek hastalıklar arasında yer almaz. Sadece erken evrede olan bel fıtıklarının daha ileri safhalara varmaması için istirahat ya da buna benzer faktörler ile desteklenmesi gerekir. Bel fıtığı hastaları ortopedik bir yatakta dinlenerek ya da bel fıtığına uygun olan egzersizleri gerçekleştirerek bel fıtığı hastalığı kontrol altına alabilir. Uzmanların reçete edecekleri ilaçlar ile de rahatlama sağlanabilir. Soğuk kompres bel fıtığının ağrılarını hafifletmeye yarar; ancak randevu alınarak hastaları muayene edebilen uzman hekimler dışında kimse bel fıtığının evde tedavisini ne yazık ki gerçekleştiremez. Bel fıtığı hastalığında sert yatak istirahatı uzmanlar tarafından en çok tavsiye edilen tedavi seçenekleri arasında yer alır. Bel fıtığı hastaları bu tarz bir tedavi yönteminden faydalanarak bel fıtığı hastalığını kontrol altına alabilir.
Tedavide Kullanılan İlaçlarla Birlikte Alkol Alınmasının Bir Sakıncası Var Mı?
Bel fıtığı tedavisi gören hastalar eğer ağrı kesici ya da buna benzer ilaçlar kullanıyor ise alkol kullanmasında bir sakınca bulunmaz. Bel fıtığı şikayeti çeken hastalar daha farklı etkileri olan ilaçlar kullandığı takdirde alkol kullanımı sakıncalı olabilir. Bu nedenle en kısa süre içinde bir uzman ile iletişime geçilmesi ve ilaçlar hakkında detaylı bilgi talep edilmesi fayda sağlayacaktır. Bel fıtığı hastalarının ise randevu alarak muayene oldukları uzmanların yönergelerine uyması ve reçete dışına çıkmaması tavsiye edilir.
Tedavi Ne Kadar Sürer?
Bel fıtığı cerrahisi tedavisi ameliyatın çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Bel fıtığı ameliyatları yaklaşık olarak 1 ile 2 saat arasında değişiklik gösterir. Fakat bel fıtığı tedavi sürecinde ameliyatın ne kadar başarılı geçtiğinin de etkisinden söz edilebilir. Bel fıtığı tedavisine yönelik başarılı ameliyatlardan sonra eğer hastalar kendilerine dikkat ederlerse yaklaşık 2-3 ay içinde eski hayat kalitelerini kazanabilirler. Fakat ilaç ile yapılan bel fıtığı tedavilerinde daha uzun zamanlardan bahsetmek söz konusu olabilir.
Tedaviden Sonra Hasta Tamamen İyileşebilir Mi?
Bel fıtığı ameliyatı sonrasında hastaların tamamen iyileşmesi mümkün olabilir. Bel fıtığı hastalarının mutlaka uzmanların yönergelerini takip etmeleri gerekir. Eğer yönergeler dikkate alınmaz ise bel fıtığı hastalarında farklı komplikasyonlar görülebilir. Bunlar arasında ilk sırada ise felç yer alır. Aşırı kilolu olan kişilerin bel fıtığı ameliyatı sonrasında sıkı bir diyet uygulamaları sonucunda ise fıtığın nüksetmesi söz konusu olabilir. Hastalar bel fıtığı ile mücadele ederken hamile kalmamalıdır. Hamilelik durumunda karın büyüdüğünden ve bel bölgesine bası uyguladığından dolayı daha kötü sonuçlar oluşmasına neden olabilir. Bel fıtığı hastalarının önce tedavi olmaları sonrasında ise ameliyat için tedavi altına alınmaları önerilir. Hamilelik döneminde de hastaların bel fıtığı ile karşılaşmaları söz konusu olabilir. Özellikle karnın zamanla şişmesi ve ağırlaşması, bel fıtığının çok daha ileri safhalara taşınmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda bel fıtığı şikayeti çeken hamilelerin sezaryene alınması dahi söz konusudur. Sezaryen ile alınan bebek sayesinde bel fıtığı problemi süren hastanın rahatlaması sağlanır. Böylece olası komplikasyonların da önüne geçilmiş olur.
Bel Fıtığı Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Bel fıtığı ameliyatı sonrasında hastalar belli riskler ile karşı karşıya kalabilir. Bu riskler hem bel fıtığı ameliyatı esnasında hem de sonrasında söz konusu olabilir. Bel fıtığı hastalarını ilk olarak etkisi altına alabilecek husus narkozdur. Hem lokal hem de genel anestezi sonrasında bel fıtığı hastaları belli sorunlar ile karşı karşıya kalabilir. Bel fıtığı ameliyatı sonrasında genel anesteziden kaynaklı olarak narkozdan uyanamama gibi durumlar söz konusu olabilmektedir. Kan pıhtısı atma, pek çok ameliyatta olduğu gibi bel fıtığı ameliyatı sonrasında da oluşabilmektedir. Bel fıtığı ameliyatı sonrasında kan pıhtısı atma riski ise felce neden olabilen önemli hususlar arasında yer alır. Bel fıtığı hastaları ameliyata girmeden önce hangi ilaçları kullandıklarını uzmanlara rapor etmelidir. Eğer kanamayı durdurmayı önleyecek ilaçlar söz konusu ise kanama durmayabilir ve çok daha büyük sorunlar ortaya çıkabilir. Bel fıtığı ameliyatında risklerden bahsederken bir diğer önemli husus olan felç tehlikesi de göz önünde bulundurulmalıdır. Uzmanlar bel fıtığını çözme konusunda müdahalede bulunurken en küçük bir hata gerçekleştirdiğinde hastalarda sinir sıkışmasına bağlı olarak felç görülebilir. Felç sonucunda ise hastaların belden aşağısı hareket edemeyeceği gibi kol ya da boyun bölgesinde de hareketsizlik söz konusu olabilir.
Hasta, Ameliyattan Ne Kadar Süre Sonra İyileşir?
Hastaların bel fıtığı ameliyatı sonrasındaki iyileşme süreci başarıya da bağlıdır. Bel fıtığı hastaları başarılı bir ameliyat sonrasında yaklaşık 1 ay içinde iyileşebilir. Kilolu olan bel fıtığı hastalarında iyileşme süresi daha da artabilir. Bu durum tamamen ameliyatın ve bel fıtığı sorunu yaşayan hastanın kilosunun durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bel fıtığı hastaları için önemli olan bir diğer husus ise bel fıtığı tedavisinde randevu alınan ve tedaviyi gerçekleştiren doktora ne kadar uyum sağladığı ile de alakalıdır. Bel fıtığı tedavi sürecinde her şeyin tam anlamıyla yapılmış olması tedavi sürecini ve tedavi sonrasını olumlu yönde etkiler. Bel fıtığı sorunu yaşayan ve hamile olan kadınlar ise bel fıtığı ile başa çıkabilmek için hamilelik dönemini iyi planlamalıdır.
Ameliyattan Sonra Yatak İstirahati Önerilir Mi?
Bel fıtığı ameliyatı sonrasında hastaların dinlenmesi önerilir. Yatak istirahatı, bel fıtığı ameliyatı zor geçmiş olan kişilere önerilir. Çünkü sürekli hareketsiz kalmak da hastaların bel fıtığı ameliyatı sonrası sürecini zora sokar. Sert ya da ortopedik yataklar sırtı desteklediğinden dolayı bu tarz yataklar tercih edilmelidir. Bel fıtığı ameliyatından sonra hastalar dinlenmelidir. Fakat bu dinlenmeler tamamen yatakta geçirilmemelidir. Çünkü hareketsizlikten doğan bel fıtıkları da yaygın olarak görülür. Bel fıtığı hastalarının hafif yürüyüşler, egzersiz yapmaları ve yeri geldiğinde dinlenmeleri daha uygun olacaktır.
Hasta, Ameliyattan Ne Kadar Süre Sonra İşine Devam Edebilir?
Bel fıtığı ameliyatı sonrasında hastalar işlerine dönebilirler. Mikrodiskektomi ameliyatı olan hastalar 7 gün, kapalı ameliyat olan hastalar ise 2 gün sonra yürüyüş yapmaya başlayabilirler. Ancak 20 dakika gibi kısa mesafeler ile yürüyüşe başlanması ve bu şekilde egzersiz yapmaları tavsiyeler arasında yer alır. Eğer masa başında çalışıyorsanız mikrodiskektomi ameliyatından sonra 15 gün, kapalı ameliyattan sonra 4 gün sonra işe dönebilirsiniz. Daha ağır işlerde çalışanlar için ise bu süre mikrodiskektomi için 2 ay, kapalı ameliyat için ise 1 aydır. Bel fıtığı hastalarının masa başı bir işte çalışmaları durumunda mutlaka belden destekleyici ürünler kullanmaları tavsiye edilir. Bu ürünler belin sabit kalmasını ve bel fıtığı hastalığının ilerlemesini de engelleyecek niteliktedir. Ağır işlerde çalışan hastaların bel fıtığı ameliyatı sonrasında son derece dikkatli olmaları gerekir. Bel fıtığının oluşumunu engelleyecek kemerler bu noktada işe yarayabilir. Bu sayede yeniden bel bölgesinde fıtık oluşumunun da önüne geçmek mümkün olabilmektedir.
Tedavi Sonrası Ağrılar Hemen Geçer Mi?
Bel fıtığı tedavisinden sonra hastalar ağrı ya da sızı ile karşı karşıya kalabilir. Bel fıtığı hastalarına randevu alarak tedavi süreçlerine dahil olan uzmanlar tarafından ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. Bu ilaçlar tamamen bel fıtığı hastalarının ağrılarını azaltmaya yönelik olarak sunulur. Bel fıtığı hastaları tarafından ağrı kesici ilaçlar oral yollar ile alınabileceği enjeksiyon aracılığı ile de alınabilmektedir. Hastaların bel bölgesindeki şikayetlerini gidermeye yönelik olarak uygulanan tedavi yöntemlerinden biri belirlenirken en az rahatsızlık hissedeceği yöntemler önerilir. Bel fıtığı hastaları ise bu yöntemlerden birini tercih ederek tedavi sürecine devam eder. Çok sancılı olan süreçler için randevu alınarak tedavi sürecine dahil edilen uzmanlar dozaj artırımına gidebilir. Bel fıtığı hastalarının ise kesinlikle kendilerine göre ilaç kullanımı gerçekleştirmemeleri tavsiye edilir.
Genel olarak, mikrodiskektomi ameliyatı sonuçları genellikle çok iyidir. bel fıtığı şikayeti olan hastalarda, bel ağrısının sırt ağrısından daha fazla iyileşme eğiliminde olduğu söylenebilir. Çoğu bel fıtığı hastası cerrahi müdahale sonrası iyileşme periyodundan sonra normal aktivitelerine devam edebilir. Bel fıtığı ameliyatlarında tipik olarak, iyileşmek için ilk semptom ağrıdır, ardından bacak ağrıları ve buna benzer semptomlar görülebilir. Son yıllarda, disk herniasyonunun tedavisi konusunda kapsamlı araştırmalar yapılmıştır. Randevu alarak tedavi sürecine dahil ettiğiniz doktorunuz hem cerrahi hem de cerrahi olmayan tedavinin avantajları ve dezavantajları hakkında sizinle konuşabilecektir. Bel fıtığı tedavisi sonrasında ağrı oluşumları bölgesel olarak farklılık gösterebilir. Bazı bel fıtığı hastalarında bel bölgesinde sorunlar yaşanırken bazı bel fıtığı hastalarında bacak bölgesinde problemler görülebilir. Bu durum da yine randevu alınarak sürece dahil edilen uzman hekimlerin reçete edeceği ilaçlar ile kontrol altında tutulmaktadır.
Tedavi Sonrası Hastalığın Tekrar Etme Olasılığı Var Mı?
Bel fıtığı tedavisi gerçekleştirmiş olan bel fıtığı hastalarının yeniden bel fıtığına yakalanma olasılığı yüksektir. Bel fıtığı hastaları kilolu ise ve bu kiloları vermek için herhangi bir diyet uygulamıyor ise bel bölgesinde bası uygulanacağından dolayı hasarlar oluşabilir. Bel bölgesinde oluşan bu hasarlar ise yeniden fıtık oluşumunu tetikler.
Ameliyat Sonrası Fizik Tedavi Önerilir Mi?
Bel fıtığı ameliyatı sonrası hastalara ameliyat sonrasında fizik tedavi ve egzersiz tavsiye edilir. Fizik tedavi ve egzersiz sayesinde hastaların daha rahat edebilmesi mümkün olmaktadır. Fizik tedavi ve egzersiz aşamasında bel fıtığı hastaları pek çok egzersizden yararlanabileceği gibi aynı zamanda su terapisinden de faydalanabilir. Su terapisi bel fıtığı hastalarının ağrılarının dindirilmesi için oldukça faydalı tedavi yöntemleri arasında yer alır.
SGK Tedavi Ücretini Karşılar Mı?
SGK, hastaların bel fıtığı masraflarını karşılar. Özel hastanelerde yapılan bel fıtığı ameliyatlarında ise bıçak parası adı verilen ekstra tutarlar talep edilebilir. Bu bel fıtığı ameliyatı devlet hastanelerinde SGK kapsamında gerçekleştirilir.
Sinire Baskı Yapan Fıtık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bel fıtıklarının birçoğu ayak sinirlerine baskı uygularlar. Bel bölgesindeki fıtığın gelişiminden itibaren bacakta ve bel bölgesinde görülen ağrının başlıca sebebi de bu baskıdır. Omurilik ve onu koruyan yapıya çok yakın olmasından dolayı sinire baskı yapan fıtık tedavisi çok daha hassas gerçekleştirilir. İlk ve orta evrede tedavinin ana unsuru hayat tarzı değişiklikleridir. Orta evrede ise ek olarak ilaç tedavisi uygulanabilir. İleri evrede ise tedavi yalnızca cerrahi olarak sağlanabilir. Bel bölgesinde sinire baskı yapan bel fıtıklarının tedavisinde mikro cerrahi yöntemler kullanılır. Fıtıklaşan kıkırdak dokuya en uygun noktadan ufak bir kesi açılır. Mikro cerrahi yöntemleri ile buradan giriş yapılarak kıkırdak doku tahliye edilir. Uygun şekilde yama ve destek yapıldıktan sonra da bel fıtığı operasyonu sonlandırılır.
Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Bacak bölgesine vuran yani bacak bölgesinde sürekli ağrı oluşturan bel fıtıklarıyla sıkça karşılaşılır. Eğer bu ağrılarla yeni karşılaşılıyorsa uyku ve oturma pozisyonu değiştirilmeli, duruş düzeltilmeli ve son olarak da hayat tarzı bütün olarak değiştirilmelidir. Sonrasında ise ilaçlı uygulamalara başvurulmalı; ilaçların işe yaramadığı durumlarda da bel bölgesinde cerrahi uygulamalara geçilmelidir.
Fıtık Ağrısı Ne Kadar Sürer?
Yanlış oturma ve yatma pozisyonu, ani hareketler yapılması ve ağırlık kaldırılması gibi durumlara bağlı olarak bel fıtıkları gelişir. Bel fıtıkları doğru pozisyonda belirti vermezler. Doğru pozisyonun dışına çıkıldığında ise bel bölgesinde başta ağrı olmak üzere birçok belirtiyi ortaya çıkarırlar. Bel fıtıklarının belirti verme süresi, yapılan harekete bağlıdır. Tam tedavi gerçekleştirilmediği sürece de bel bölgesinde belirti vermeye devam ederler. Bazen günlerce süren bel ağrılarından bahsetmek mümkündür.
Fıtık Ağrısı İçin Hangi Doktora – Bölüme Gidilir?
Bel fıtıkları ya da buna benzer tüm sırt – bacak ağrıları için ortopedi bölümüne randevu alınarak başvurulur. Burada yapılan ilk incelemenin ardından randevu alınan ortopedi uzmanları tarafından tedavi gerçekleştirilir. Çok daha kompleks ve sinirleri ilgilendiren bir durum varsa diğer bölümlerden de destek alınabilir. Eğer bel fıtığına yönelik ameliyatlı çözüm söz konusu ise ameliyat beyin ve sinir cerrahisi uzmanları tarafından gerçekleştirilir.
Fizik Tedavi Fıtığı Geçirir Mi?
Bel fıtıklarının tedavi edilmesinde ilk tercih hiçbir zaman cerrahi uygulama değildir. Hayat tarzı değişimleri, ilaç destekleri ve fizik tedavi uygulamaları her zaman ilk tercihlerdir. İlk ve orta evre bel fıtıklarında fizik tedavi ile tamamen iyileşmek mümkündür. Cerrahi uygulamalardan sonra da fizik tedavi uygulamaları zorunlu tutulmaktadır. Yani evet, fizik tedavi fıtığı geçirir; geçiremese bile geriletir.