Frengi Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Frengi Şüphesiyle Hangi Kliniğe Gidilmeli?
- Frenginin Nedenleri Nelerdir?
- Frengi Önlenebilir Mi?
- Hastalık Tedavi Edilmezse Ne Olur?
- Tedavi Neyi Amaçlar
- Frengi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- İlaçları Birden Bırakmanın Sakıncası Var Mıdır?
- Hastalık Tedaviden Sonra Tekrarlayabilir Mi?
- Frengi Hastasının Gebe Kalması Riskli Midir?
- Tedavi Hamile Kişiye Nasıl Uygulanır?
- Hasta Bebeğe Yönelik Tedavi Nasıl Uygulanır?
- Tedavide Kullanılan İlaçlar Bağımlılık Yapar Mı?
- Tedavi Sürerken Cinsel İlişkiye Girmenin Bir Sakıncası Var Mı?
- Tedavi Sırasında Alkol ve Sigara Kullanılabilir Mi?
- Frengi Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
- Frengi Doğal Yöntemlerle Tedavi Edilebilir Mi?
- Frengi Ortak Tuvalet Kullanımıyla Bulaşır Mı?
- Frengi Tedavisi Nasıl Olur?
Frengi; diğer adı ile sifiliz, sert veya Frengi kankroid adlandırılan, bakterinin neden olduğu bir hastalık olan Treponema pallidum bakterisi ile bulaşmaktadır. Çoğu durumda, prezervatif kullanımı olmadan yakın temas üzerinden iletilir. Erken belirtiler tedavi edilmediğinde kendiliğinden kaybolur ve daha ciddidir bunların ikincil veya üçüncül formlarda hafta, ay veya yıl sonra vücutta belirtiler yeniden ortaya çıkar. Bu belirtiler penis, anüs veya vulva üzerinde ağrısız yaralardır.
Bu enfeksiyon hamilelik sırasında ortaya çıktığı zaman, konjenital sifilizle bulaşan fetüsü enfekte edebilir. Bu durum ciddi hale gelebilir ve malformasyonlara, kürtajın veya hatta bebeğin ölümüne neden olabilir. Frengi hastalığının bir tedavisi vardır ve tedavisi, hastanın bulunduğu hastalığın evresine göre doktor tarafından belirtilen penisilin enjeksiyonları ile yapılır.
Primer sifiliz, enfeksiyondan yaklaşık 3 hafta sonra ortaya çıkan hastalığın ilk aşamasıdır. Primer sifilizin primer semptomu, şeffaf bir akıntı ile kaplanmış sert kenarları ve pürüzsüz tabanı olan kırmızımsı bir ülsere dönüşen küçük pembe bir kabarcık ile ortaya çıkan sert şişkinliktir.
Bu ülser ağrısızdır ve genellikle enfeksiyon bölgesinde, genital organlarda görülür. Fakat aynı zamanda anal bölge, ağız, dil, göğüs veya parmaklarda da ortaya çıkabilir. Bu dönemde kasıktaki veya etkilenen bölgeye yakın lenf düğümleri de şişebilir. Bu lezyonlar genellikle 4 ila 5 hafta arasında kaybolur. Ancak enfeksiyon kişinin içinde gizli kalır ve tedavi yapılmazsa herhangi bir zamanda tekrarlayabilir.
Sert bir yapıya sahip olan kırmızı kabarcıklar ortadan kalktıktan sonra, 6-8 hafta sürebilen bir belirti süresidir. Hastalık tekrardan yeni bir belirti ile ortaya çıkacaktır. Bu sefer cilt ve iç organlar tehlikeye girecektir, çünkü bakteriler zaten vücuda yayılmıştır.
Yeni lezyonlar hastalığın evrelerinde tekrardan ortaya çıkabilir. El ve ayak tabanlarında, avuç içinde, deri, ağız, burun çevresinde küçük kahverengi granül adı verilen ağrısız pembemsi döküntü ile meydana gelir. Ciltte oluşan döküntüler, derinin tahrip olmasına ve buna bağlı olarak kaşıntıya sebep olur. Ortaya çıkabilecek diğer belirtiler şunlardır:
Vücut tarafından sulanan Ganglia;
- Baş ağrısı,
- Boğaz ağrısı,
- Kas ağrısı,
- Eklem ağrısı,
- Rahatsızlık,
- Ateş,
- İştah kaybıdır.
Bu belirtiler genellikle hastalığın birinci ve ikinci yıllarında devam eder, kendiliğinden yayılan yeni sürgünler ortaya çıkar ve semptomsuz aralıklarla daha fazla kalıcı olma eğilimi gösterir.
Sekonder sifilizden sonra bazı insanlar, kemiklerde, sinir sistemi seviyesindeki ciddi kalp problemlerine ek olarak; ciltte, ağızda ve burunda büyük, infiltre ve sert lezyonlarla karakterize olan hastalığın üçüncü aşamasına geçerler. Bu evredeki belirtiler kaslarda ve karaciğerde oluşur. En ciddi semptomlardan bazıları ise şunlardır:
Demans, genel ilerleyici felç veya kişilik değişiklikleri gibi psikiyatrik hastalıklar,
Abartılı sinir refleksleri veya ışığa cevap vermeyen öğrenciler gibi nörolojik değişiklikler,
Kalp yetmezliği veya anevrizma ve aort yetmezliği,
Bu semptomlar, ilk enfeksiyondan 10 ila 30 yıl sonra ve hastalık için herhangi bir tedavi yapılmadığında ortaya çıkabilir. Penisilin, hastalığın tüm aşamalarında hastalıktaki ilk enjeksiyonudur. Klasik tedavi şeması günde 2 ila 4 milyon uluslararası penisilin ile 3x3 haftalık enjeksiyonlar sağlar. Penisilin alerjisi bir problem olabilir ve diğer antibiyotikler kullanılabilir. Birinci ve ikinci aşama frengi bu ilaçlar sayesinde mükemmel bir şekilde iyileşir. Üçüncü aşamada, iyileşmenin etkinliği, ortaya çıkan organ hasarının niteliğine ve şiddetine bağlıdır. Önlemenin en güvenli yolu güvenilir tek eşliliktir. Prezervatif, sadece genitalleri enfeksiyondan koruduğu için sınırlı koruma sağlar.
Önleyici antibiyotik uygulaması enfeksiyon zaten sık gizlenmiş belirtileri gerçekleştiğini dezavantaj kabul edildi ancak gizli hastalığın ilerlemesi etkilenmez. Sifilizin tanı yöntemlerinin birkaç çeşidi vardır. Bunlar; basit veya daha basit olmakla birlikte, primer veya sekonder sifilizin başlangıç evrelerinde yararlı olan, bakteri varlığını değerlendirmek için bir yara örneğini gözlemlemek ve almak gerektiğidir. Bakterilerin büyük miktarda olduğu dönemde bu evre gerçekleşir. Ayrıca VDRL veya FTA-ABS gibi bakterilere karşı antikorların varlığını değerlendiren kan testleri, 2 ila 3 hafta enfeksiyondan sonra yapılabilir. Omurilikte bulunan serebrospinal sıvının toplanması, tersiyer sifiliz şüphesi durumunda, sinir sistemi seviyesinde enfeksiyonu tanımlamak için gerekli olabilir.
Frengi tedavisi, doz ve sürenin hastalığın şiddetine bağlı olacağı Penisilin gibi antibiyotiklerin kullanımı ile yapılır. Bebeğin enfekte olmasını önlemek için, gebe kadınlarda penisilin enjeksiyonları ile aynı tedavi yapılır. Tedavinin ilk yılında hasta tedavinin etkinliğini doğrulamak için her 3 ayda bir kan testi yaptırmalı ve ikinci yılda sınavlar her 6 ayda bir yapılmalıdır. Hamile bir kadın frengi ve plasenta yoluyla bebeğe hastalık aktardığında Konjenital sifiliz ortaya çıkar. Bu durumda bebeğin kemikleri, gözleri, kulakları veya dişlerinde yaralar oluşabilir. Artan karaciğer ve dalak ağrıları, deri lezyonları, anemi, sarılık, kırmızı burun akması, ağız yaraları, şişmiş bezler veya yüksek kilo kaybı oluşabilir. Ayrıca bebeğin doğduğu veya akciğer sorunları nedeniyle çocukluk döneminde gerçekleştiği de mümkündür.
Konjenital sifiliz tanısı, bebeğin lezyonlarında, vücut sıvılarında veya dokularında Treponema pallidum bakterileri veya bebeğin veya göbek kordonunun kan örneğindeki antikorların sayılmasıyla doğrulanabilir. Tedavi süreci, enfeksiyonda şüpheye düştüğünde, muayenede değişiklikler, fiziksel semptomlar veya annenin hamilelik sırasında doğru tedaviyi yapmadığından ve penisilin kas içine veya damara enjekte edilmesinden ibaret olduğu zaman meydana gelir. Bu süreçte bebeğin tedavisinde farklı yöntemlere başvurulabilir. Bu semptomlar 1 veya 2 yıllık bir sürede ortaya çıkabilir ve yok olabilir. Enfeksiyonun tedaviye devam etmemesi halinde, organizmalar vücudun her tarafına yayılabilir. Birçok organın zarar görmesine neden olabilir ve bazı durumlarda (sifilizin son aşaması) kardiyak bozukluklardan nörolojik problemlere ve hatta ölüme kadar kronik rahatsızlıklara neden olabilir.
Ancak, akıntısı sarı mukoza tahriş, deri ülserleri, sıvı tutma, kemik enfeksiyonu, ateş, karaciğer ve iltihaplı dalak, düşük kırmızı kan hücresi sayımı (kansızlık) ve sarılık olarak belirti ve semptomlar olabilir. Bu bulgular doğumda meydana gelebilir veya yaşamın ilk aylarında gelişebilir.
Çocuk doktoru çocuğunuzun belirtilerini ve semptomlarını değerlendirecek ve sifilizin varlığını belirleyebilecek kan testleri yapacaktır. Yaraların sekresyonları, sifiliz bakterilerini tespit etmek ve enfeksiyonun daha fazla kanıtını sağlamak için bir mikroskop altında incelenebilir.
Kişi ve onun cinsel eşi frengi testi esnasında bel soğukluğu ve klamidya, Hepatit B ve HIV enfeksiyonu gibi farklı hastalıklarda CYBE olarak yapılmalıdır. Gerekirse, eşiniz de tedavi almalıdır. Tüm gebe kadınların gebeliklerinin başlangıcında sifiliz tespit etmek için kan testleri yapılmalıdır. Enfekte bir hamile kadının tedavisi de gelişmekte olan bebeğe tedavi edecektir. Sifilizin penisilin ile tedavisi enfeksiyonu tedavi edebilir. Hastalar, bakterilerin enfeksiyondan atıldığını doğrulamak için kan testlerine sahip olmalıdır.
Sifiliz enfeksiyonunun ana şekli, prezervatif kullanmadan yakın ilişkidir. Vajinada veya peniste yaralanma veya yaralanma olduğunda kontaminasyon riski daha fazladır. Çünkü bakterilerin kan içine geçmesini kolaylaştırır. Treponema pallidum, veya soluk Treponema adındaki bakteri, frengi etkenidir. Frengi ile enfekte ister cinsel ilişki, her türlü cinsel temas yoluyla geçebilir. Paylaşılan diş fırçası, jilet, kullanırken kan nakli yoluyla geçen bakteri, iğne paylaşımı ile de gerçekleşebilir. Uyuşturucu bağımlıları da bu durumdan muzdarip olabilir.
Hastalığın ilk belirtileri, 4-6 hafta için 8-15 gün geçer. Bu kuluçka dönemi olarak adlandırılmaktadır. Şu anda hasta antibiyotik alarak ederse, kuluçka dönemi uzatılabilir ve frengi birincil klinik belirtileri görünmeyebilir.
Sifilizin ilk belirtisi, katı bir değişimin bedeni üzerindeki görünüştür. Treponema vücuda girdiği yerde genital bölgelerde veya anüsün yakınında, karın, uyluk, kasık bölgesi, eller, dudaklarda veya ağızda bulunur. Yani, güvenilir bir kondom bile sifiliz ile enfeksiyona karşı koruma sağlayamaz. Genellikle birkaç milimetre ile birkaç santimetre arasındaki yuvarlak yoğun bir erozyon olarak ortaya çıkar. Bu bölgelerde genel olarak döküntüler ortaya çıkar. Bu belirtiler göründüğünde, sifilizin ilk periyodu başlar. Bir ya da iki haftada, döküntü görüntüsüne yakın yerlerde lenf düğümleri artmaya başlayabilir. Böyle bir birincil dönem, çoklu sifilitik erüpsiyonların ortaya çıkmasına kadar sürer. Bu sırada hasta, halsizlik, ateş, halsizlik, eklem ağrısı şikâyet edebilir.
Klinik muayeneye ek olarak, kadın koltuğu muayenesi de dâhil, tam bir sifiliz teşhisi için bazı kan testlerine ihtiyaç vardır. Sifilizin modern tanısı mutlaka kapsamlı olmalıdır. Özellikle karmaşık durumlarda yalnızca bir analize güvenemezsiniz. RW, RPR, RPGA, RIF, RIBT, ELISA ve diğerleri tanıyı doğrulamak için beş veya altı reaksiyon almak gerekir.
Bununla birlikte, frengi hastalığının tedavisi ilaç endüstrisinin yanı sıra tıp bilimindeki tüm ilerlemelere rağmen hala güncel bir konudur. Son yıllarda, özellikle 1990'larda görülen son derece olumsuz eğilim, ne immün stimülasyon ne de vitamin terapisi yapılmadığında, primer ve hatta sekonder sifilizin "bir veya iki enjeksiyon" ile tedavi edilmesidir. Sonuç olarak, sifilizin antibiyotiğe dirençli formlarının yanı sıra yüksek antikor titrelerinin çok uzun bir süre boyunca ve hatta yaşam boyu bile kanın içinde kaldığı seröz dirençli formlar ortaya çıkmıştır.
Ağız veya deride yaralanma durumunda sifiliz bir öpücük yoluyla veya lezyonlara dokunarak da iletilebilir. Hamilelikte, tedavi edilmemiş sifiliz hastaları, hastalığı fetüse geçirebilir ve daha nadir durumlarda bu hastalık, dövme iğneleri veya kan nakli gibi kontamine nesneler yoluyla da bulaşabilir.
Buna ek olarak, sifilizin yakın temas yoluyla bulaştığından, kişinin diğer CYBH tiplerinin enfekte olması ve semptomlarının ortaya çıkması mümkün olduğunu hatırlamak önemlidir. Frengi hastalığını önlemek için, yakın temas olduğunda ve cinsel eş sayısındaki düşüşle birlikte kondom kullanılmalıdır. Tedavi sırasında seks yapmamanız tavsiye edilir. Buna ek olarak, gebe kadınlar, doğum öncesi bakımda sifilizi dışlamak için bir muayene yaptırmalı ve eğer pozitif ise, tıbbi tedavi doğru izlenmeli ve böylece hastalık bebeğe aktarılmamalıdır.
Frengi tedavisi, hastalığın kötüleşmesini önlemek için bir dizi sonuca yol açacak şekilde mümkün olan en kısa sürede kurulmalıdır. Benzatin penisilin G en etkili ilaçtır. Hastalık hemen tedavi edilmezse, etken madde iç organlara nüfuz ettiğinde ortaya çıkan sekonder sifiliz adı verilen hastalığın bir sonraki aşamasına götüren komplikasyonlar olabilir. Bu, elin avuçlarındaki yaralar ve yüzdeki yaralar, akne benzeri ve aynı zamanda cildin soyulması gibi semptomlara neden olur. Hastalığın ilerlemesi devam ederse, bir sonraki evre diğer organların etkilendiği tersiyer sifilizdir ve deri lezyonları geniş alanlara uzanır. En çok etkilenen organlar genellikle kemikler, kalp, merkezi ve periferik sinir sistemidir.
Frengi Tedavisi Türleri
En popüler kontraseptif yöntemlerden biri olan prezervatif, plansız gebeliklerin ve cinsel yolla bulaşan hastalıkları önlemenin basit ve ucuz bir yoludur. Kondom, spermi serbest bırakıldıkça ve vajinaya girmelerini engelleyerek yakalar. Ucu, erkeğin spermini toplayan ve boşalma sırasında vajinaya girmesini engelleyen bir rezervuara sahiptir. Kadın kondomları ile birlikte, cinsel yolla bulaşan hastalıklara ve hamileliğe karşı sizi koruyan tek doğum kontrol yöntemidir. En önemli şey, her seks yaptığınızda prezervatif kullanmanızdır.
Prezervatifler tüm şekil ve boyutlarda ve hassas olan, tüm materyaller ile üretilebilmektedir. Böylece alerjiniz veya hassas cildiniz olsa bile, sizin için uygun bir prezervatif vardır. Prezervatif veya prezervatif ambalajını açarken, bu işlem sırasında kırılma olasılığını önlemek için dikkatlice ve elinizle yapmanız önemlidir. Bu nedenle, açmak için makas veya benzeri diğer aletlerin kullanılması veya dişlerle birlikte kullanılması önerilmez.
Prezervatifi doğru yerleştirmek için penis tamamen dik olmalıdır. Penis sünnetli değilse, yerleştirilmeden önce glans açıkta bırakılmalıdır. Kondomun çıkıntı yapan ucu kavranır ve sıkışmaz, böylece hava girişi de olmaz. Bu küçük alanda, spermin yatırılacağı yer bulunmaktadır. Boşluk kaldığında, penisin üzerine yerleştirilir ve kondomun geri kalanı tüm penis kapatılıncaya kadar açılır. Penis boşaldığında, prezervatifin penisin daha kolay bir şekilde yapmasını engellemeden önce çıkarılması önerilir. Önemlidir için penisin sınır dışı beri, genital arasında herhangi bir temas öncesi prezervatif kullanımında sperm salgıları boşalma esnasında tutulur ve bu sıvılar cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve ulaşabilir sperm potansiyel bulaşıcı bakteriler taşıyabilir. Prezervatifin temel kullanım yöntemi de hem cinsel birleşmesinin sağlıklı olmasını hem de cinsel yol ile bulaşan hastalıkların taşınmasını engelleme amaçlıdır.
Prezervatif tek kullanım içindir, bu yüzden boşaldıktan sonra atılmalıdır. Kullanım sonrası bozulmaya uğradığı için tuvalete değil, çöp sepetine konulmalıdır. Yağlayıcı madde vajinal cinsel ilişkide veya anal cinsel ilişkide penisin girişini kolaylaştırabilir. Bazı kayganlaştırıcılar, kondomun kırılması durumunda spermi zayıflatan, fakat aynı zamanda erkeklerde de idrar enfeksiyonlarına neden olabilen spermisit içerir.
Prezervatifler eczanelerde veya kalitesinin garantisini veren herhangi bir kuruluşta satın alınabilir. Etkinliğini sağlamak için, bir sağlık otoritesi tarafından onaylanmış olanları “CE” sertifikası ile satın almanız tavsiye edilir.
Prezervatifler serin ve kuru bir yerde saklanmalı ve ambalajda belirtilen son kullanma tarihinden önce kullanılmalıdır. Ayrıca aşırı ışık ve nemden korunmalı ve ceplerinde, cüzdanlarında veya araba eldiven kutularında tutulmamalıdır. Bu endikasyonlar takip edilmezse, lâteks özelliklerini kaybedebilir ve sonuç olarak, etkisini kaybeder.
Kondomun ana avantajı, nispeten düşük bir maliyetle herkes tarafından kolayca erişilebilir olmasıdır. Büyük masraf gerektirmeyen bir üründür bir reçete ve hatta lâteks alerjisi olanlar, hemen her adamı kullanabilirsiniz olan bazı çalışmalarda biraz daha düşük etkinliğini göstermektedir rağmen Poliüretan prezervatif, ancak aynı derecede geçerlidir. Buna ilaveten, doğum kontrol yönteminin en güvenli olarak kabul edilir. Dişi bireyin cinsel birleşmesi sonucunda hamile kalması için korur. Onları istenmeyen gebeliklerden ve ayrıca, bir bariyer yöntemi olan cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan yüksek düzeyde korumaktadır.
Dezavantajlar kopma olasılığı olarak düşünülebilir. Yırtılmış bir kondom pratik olarak tüm etkinliğini kaybeder. Buna ek olarak, bazı erkekler kondom cinsiyetinin, onsuz hissedilen aynı hazzı sunmadığını düşünür. Çünkü diğer şeylerin yanı sıra, peniste hafif bir baskı uygulayabilir ve teması azaltabilir. Bir başka dezavantaj ise, penis ile ereksiyon halinde yerleştirilmesi gerektiğinde, cinsel ilişkide kendiliğinden iktidar azaltabilir, çünkü doğru yerleşimi için birkaç dakikayı durdurmak gerekir. Sifiliz uzun bir tedavi girişimi geçmişi olan daha yaşlı bir hastalıktır. Bunlardan ilki, döküntülerin merhem, kurşun, arsenik temelli merhem ve tozlarla tedavisidir. Şaşırtıcı bir şekilde, bu tedavi bazı sonuçlar vermiştir. Sifilizin (soluk treponema) etken maddesi, bu maddelere karşı duyarlıdır, bu yüzden düzenli kabulleriyle, hastalığın gelişimini yavaşlatmak ve hatta bazı durumlarda kurtulmak bile mümkün olmuştur. Soluk treponema sadece oldukça dar bir sıcaklık aralığında (yaklaşık 37 derece) hayatta kalabildiği ve üreyebildiği için, hastayı sıtma ile enfekte etmek kullanıldı. Bu hastalık uzayan sıcaklık sürelerine 39-40 dereceye kadar yükselir. Bu tür sistemik hipertermi, treponema ölümüne yol açar. Bu yöntemin günümüzde bile nadir durumlarda kullanılması ilginçtir, ancak sıcaklığı arttırmak için özel preparasyonlar kullanılmaktadır.
Bazı etkiler rashinin iyot ile tedavisi ile de sağlanmıştır, ancak bu tedavi kandaki patojenlerin sayısını etkilememiştir. Ayrıca sifilizin cerrahi tedavisi kendini göstermedi. Bir zamanlar birincil şansı kaçırmaya çalıştım. Ancak, daha detaylı çalışmaların gösterdiği gibi, hastanın kanındaki birincil aşamada çok sayıda patojen vardır, bu da ülserin çıkarılmasının hastalığın seyrini etkilemediği anlamına gelir.
Soluk treponema, kullanılan ilaçlara dirençli olmayan birkaç bakteriden biridir. Bu hastalığın tedavisinin, 70 yıldan uzun süredir penisilin kullanımına dayalı olmasına rağmen, son derece etkili bir ilaç olarak kalmaktadır. Frengi tedavisi bir venereolog tarafından ele alınmalıdır. Ancak erkekler için ürolog ve androlog, kadın jinekoloğu, konjenital sifiliz durumunda pediatrist ve ayrıca diğer uzman uzmanlar için ek istişareler talep edilebilir.
Çoğu durumda bile, modern tedavi klasik düzeni kullanır. En az üç hafta, bu süre zarfında her üç saatte bir enjeksiyon veya başka antibiyotik kullanılır. Sifilizin bu tür tedavisini evde kontrol etmek imkânsızdır. Bu nedenle bu dönemde hastaneye yatış daha sık önerilir.
Bu şema son derece sakıncalı, bu yüzden uzun bir süre boyunca doktorlar şemayı basitleştirmenin yollarını arıyorlardı. Ve günde sekiz enjeksiyon yerine, haftada sadece bir enjeksiyon alır. Ayrı bir sorun nörosifilizin tedavisidir. Hastalığın bu nispeten nadir formu, spinal kanal içine bir antibiyotik sokulmasını gerektirir. Sadece böyle karmaşık ve ağrılı bir diken, ilacı doğrudan beyne iletmenizi sağlar. Böyle bir kurs sıradan kozhvendispanserah sağlanamadığı için, hastalar genellikle nörolojik bölümlere aktarılır.
Antibiyotik içeren tedavinin ana yolu, diğer ilaçlarla desteklenmektedir. Çoğu zaman, doktor reçete, vitaminler, hepatoprotektörler teşvik anlamına gelir. Uzun süreli antibiyotik kullanımı, kadınlarda bağırsak ve vajinal floranın durumunu olumsuz yönde etkileyebilir. Bu nedenle doktor, ilaçları geri yüklemek için tavsiye edebilir. Hem erkeklerde hem de kadınlarda üreme işlevlerini korumak ve geri yüklemek için genellikle bir fizyolojik terapi önerisi önerir. Yöntemler her vaka için ayrı ayrı seçilmiştir.
Frengi tedavisi ne kadar hastalığın evresine bağlıdır. Birincil ve ikincil aşamada doktor 3-4 hafta boyunca tedavi edebilecek. Geç ikincil ve üçüncül bir sifiliz için, özellikle iç organların komplikasyonları ve lezyonları ortaya çıktığında daha karmaşık bir şema gereklidir. Bu nedenle, tüm kurtarma kontrol yöntemleri, iletken laboratuar testlerinden oluşur. Farklı prensipler üzerinde çalışırlar ve bu prensiplere bağlı olarak tedavi sürecinde ilerleme sağlanır. Sifiliz antikorlarını veya bakterilerin kendilerinin varlığını belirlerler. İyileşmenin kontrolü için, antikorlar kanda ve tam iyileşmeden sonra bir süre kaldığı için ikinci yöntemler kullanılır. Doktorun hastanın sağlıklı olduğunu kesin olarak söylemesi için, birkaç "temiz" test yapılmalıdır. Bu süreç ise son enjeksiyondan üç, altı ve on iki ay sonrasıdır.
Tedavi sırasında, cinsiyet kesinlikle yasaktır ve herhangi bir fiziksel teması sınırlamak oldukça caziptir. Bir evde aynı evde yaşayan insanların hane halkı kirlenmesini önlemek için kişisel hijyeni gözlemlemek önemlidir. Kesinlikle bireysel havlu, banyo aksesuarları, bulaşıklar, yatak çarşaflarına ihtiyacınız var. Bazı durumlarda, doktor önleyici tedavi almanızı önerir. Önemli bir konu sifilizin acil önlenmesidir. Eğer sıradan bir cinsel ilişki sırasında sifilizle enfekte olabilirseniz, dış genitalleri dezenfektan solüsyonuyla (Miramistin, Chlorhexidine) dikkatli bir şekilde tedavi etmelisiniz. Kadınlara bu çözümü şırınga etmeleri tavsiye edilir, erkekler için ise üreteryaya ulaşım sağlanması önerilir. Bu yöntemler enfeksiyona karşı tam koruma sağlamaz, ancak olasılıklarını azaltır. Ancak bundan sonra bile, tavsiye için bir veneoloğa danışmalısınız. Doktor, durumunuza uygun ek koruyucu tedavi önerecektir.
Çoğu durumda, sifiliz ile enfekte olan hamile bir kadın onu fetüse iletebilir. Kural olarak, bu 10 haftalık bir sürede gerçekleşir. Rahim içi enfeksiyon fetüs için son derece tehlikelidir. Bu gebeliklerin çoğu, doğumdan hemen sonra, düşük doğum, intrauterin fetal ölüm, ölü doğum veya ölüm ile sonuçlanır. Hayatta kalan çocuklar konjenital sifiliz ve ciddi patolojilerle doğarlar. Bunu önlemek için, hamileliğin planlama aşamasında bir tarama geçirilmesi son derece önemlidir. Buna ek olarak, bir kadın konsültasyonu sırasında, bir kadın üç kez sifiliz için test eder.
Sifiliz ile enfekte olduğu ortaya çıkarsa, doktor acil bir tedavi kursu hazırlar. Etkinliği enfeksiyonun zamanlamasına bağlıdır. İlk üç aylık dönemde, tedavi hem anne hem de bebek için etkilidir. Penisilin, fetüsün gelişimi üzerinde zararlı bir etkiye sahip değildir. Daha sonraki dönemlerde, çocuğun ne kadar acı çektiğini belirlemek için ek bir muayeneye ihtiyaç vardır. Genellikle, sifiliz olan anneler, doktor tıbbi nedenlerle hamileliği kesmeyi önerir. Böyle zor bir seçenekle karşılaşmamak için, hamilelik öncesi veya mümkün olan en erken tarihte bir test yaptırmak son derece önemlidir. Ancak, her halükarda, kürtaj yapma kararı, kendisi tarafından doktorun konsültasyonuna ve muayenenin sonuçlarına dayanmayan bir kadın tarafından yapılır. Sifilizin tedavi edilip edilemeyeceğini şimdi bir sorunuz olmayacağını umuyoruz. Antibiyotiklerin seyri, birkaç kontrol testi, gözlem ve onun hakkında endişelenmenizi azaltacaktır. Ana zorluk, bir doktora zamanında danışmaktır. Uzun süre semptomlara dikkat etmiyorsanız, sadece diğer çocukların enfekte olmasına ve aynı zamanda sağlığınızı önemli ölçüde azaltabilecek komplikasyonların ortaya çıkmasına da neden olabilirsiniz.
İlaç Tedavisi
Frengi tedavisi, enfeksiyonun neden olan etkisini baskılamak, hastalığın kendisini ortadan kaldırmak ve vücudun neden olduğu hasarı düzeltmek için tasarlanmış bir tıbbi önlemler ve manipülasyon sistemidir. Sifiliz, soluk treponema ile enfeksiyöz enfeksiyonun bir sonucu olarak ortaya çıkar ve patojenlerin ana bulaşma kaynağı, özellikle korunmasız olduğundan, bir zührevi hastalıktır. Bununla birlikte, cinsel yolla bulaşan hastalık bu hastalığa özgü olan tek değildir. Cerrahi operasyonlar sırasında, evde kan transfüzyonu ile sifiliz iletimi mümkündür. Bu hastalığın tedavisi, eğer zamanında tespit edilirse ve yeterince tedavi edilirse, doktor tavsiyelerine uymuyorsa veya tıbbi yardım almıyorsa, hastalık tehlikeli olabilir. Sifilizin sıtmanın aşılanması ile tedavisi, 20. yüzyıla kadar uygulanan sadist bir önyargı ile enfekte olanların "tedavi edilmesi" nin bir başka yoludur. Bu yöntem piroterapi olarak adlandırıldı ve hastalığın nedensel etkisinin oldukça dar bir sıcaklık aralığında insan vücudunda var olabildiği ve çoğaldığı gerçeğine dayanıyordu. Hastalığın etken maddeleri olan plasmodia, bir sıtma sivrisineğinin ısırmasıyla vücuda girer. Kana nüfuz eder ve yavaş yavaş yok edilen karaciğere girerler. Etken madde kanın içine girdiğinde, vücut sıcaklığının keskin bir şekilde yükselmesine neden olan bir toksin oluşur. Vücuttaki bu treponemada yüksek sıcaklık nedeniyle ölür. Yaklaşık 30'lu yıllardan başlayarak, bizmutla olan araçlar, sifiliz tedavisindeki cıva ve iyot preparatlarını aşamalı olarak değiştirmeye başladı. Onların lehine, daha az etkinliğe sahip bir arka plana rağmen, biraz daha az sayıda yan etki gösterdi. Bu ilaçların klinik uygulamada kullanımı, geçen yüzyılın 90'larına kadar aktif olarak kaydedildi. Bizmutizmin modern tıpta kronik sifiliz için entegre bir tedavi rejiminin bir unsuru olarak kullanıldığına da dikkat edilmelidir.
1943'te Amerikalı bilim adamları Arnold, Harris ve Magoneu tıp bilimini değiştirdi - Penisilini keşfettiler. Soluk treponema Penisilin preparatlarına karşı yüksek duyarlılığa sahiptir ve cıva buharı veya iyodür bileşikleri olarak vücuda bu gibi bir zarar vermezler. Bizmut ve arsenik tuzları, bugüne kadar, çünkü onların toksisitesi frengi tedavisinde kullanılmaz.
Zamanla bakteri ve mikroorganizmalar, onlar yeterince uzun çalışmış mevcut antibiyotiklere karşı direnç belirli bir düzeyde üretmek için öğrendiği bilinmektedir. Grup penisilin antibiyotikleri tür ilaçların özellikle atıfta - bugün bakterilerin birçok grup kendilerine karşı direnç geliştirmiş olarak çok az, bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır.
Aminoglikozid kullanımı, sadece hasta için oldukça tehlikeli olan yüksek dozlarda özelliği Treponema bastırma aktivitesine sahiptir. Monoterapinin bir unsuru olarak, aminoglikozidler kullanılmaz. Hastaya nörosifilis teşhisi konulursa, penisilin preparatları sadece intramüsküler ve oral olarak değil, aynı zamanda endoplaz olarak da uygulanır. Ayrıca, böyle bir hastaya kan-beyin bariyerinin geçirgenliğini arttırmak için piroterapi reçete edilir. Örneğin Rusya'da, penisilin ilaçlarının endoplumbik yönteminin uygulanmasının pratikte uygulanmadığı unutulmamalıdır, çünkü hastanelerde ve böyle bir prosedürle deneyime sahip HPC'lerde personel bulunmamaktadır.
Anti bakteriyel ilaç tedavisine ek olarak, sifilizli bir hasta, immün uyarıcı ajanların atanması için endikedir. İmmünostimülanlar kas içinden uygulanır ve buna ek olarak, vücudun doğal savunmasını güçlendirmek için vitamin tedavisi ve güçlendirici maddeler reçete edilir. Sifiliz için özel bir diyet verilmez, ancak sağlıklı beslenmenin genel prensiplerine bağlı kalmak zarar vermez.
İyi huylu sifilizin üçüncül döneminde iyi bir hastalık durumunda ve anti bakteriyel ajanlara karşı treponema direncinin varlığında antibiyotiklerin bir bizmut veya arsenik türevleri ile birleştirilmesiyle tedavi edilir. Bu ilaçlar eczanelerde alınamazlar - toksisiteleri nedeniyle sadece özel tıbbi kurumlarda bulunurlar.
Geçen yıl içinde sifiliz, modern tedavi prensipleri hasta üzerinde etkisi ve primer sifiliz tanısı ve ikincil frengi durumunda ise, son üç ay içinde yaptığı cinsel eş tedavi etmek ihtiyacını oldukça etkileyen bir faktördür. Bir tedavi rejiminin atanması, muayenenin sonuçlarına, bir hastanın görüşmesine, klinik muayenelerine ve analizlerine dayanarak sadece uzman bir venereolog tarafından gerçekleştirilebilir. Kendi kendine ilaç kabul edilemez.
Frengi tedavisi ne kadar sürecek ve tedavi edilip edilmeyeceği? Hastalığın etkili bir şekilde bertaraf edilmesine yönelik terapi süreci birkaç aydan birkaç yıla kadar sürebilir. Örneğin bir hastanın primer tanısı varsa, en az iki aylık bir süre boyunca sürekli bir ilaç tedavisi onu bekler. Sekonder, tersiyer, geç sifiliz tedavisi 4-5 yıl sürebilir.
Hastanın durumuna bağlı olarak, terapi hem hasta hem de hasta için yapılabilir. Deri ve zührevi dispanserler - HPC ile zorunlu kayıt alınan tıbbi muayenenin bir parçası olarak sifiliz olan hastalar. En etkili olanı, 24 saat boyunca her 3 saatte bir enjekte edilen suda çözünür penisilinler ile yapılan tedavidir, ancak sadece bir hastanede, ilgilenen doktorun gözetiminde gerçekleştirilebilir.
İlk semptomların ortaya çıkmasını önleyen inkübasyon periyodu sırasında lezyonu tanımlayın, ancak özel serolojik testlerden geçerseniz mümkündür, bu nedenle bu dönemde hastalık çok nadir görülür. Etkilenen kişinin karakteristik bir şiddete ve lenfadenopatiye sahip olması durumunda, bir venereolog, androlog veya jinekolog ziyaret edildiğinde, bir uzman zaten bir sifiliz hastasından şüphelenebilir. Genellikle önleyici muayeneler sırasında erken bir aşamada tanımlanır. Bu gibi durumlarda, vücuttaki patojeni etkilemek için acil önlemler almanız gerekir. Hastalığın başlangıç evresinin tedavi standartları, tedavi süresi boyunca tamamen cinsel ilişkiden vazgeçmeyi gerektirir. Ayrıca doktor alkollü içecek almayı reddeder. Tedavinin tüm sistemi, karaciğere zaten bir baskı yaratan penisilin antibiyotikleri ve antimikrobiyallerin alınmasına dayanmaktadır.
Buna ek olarak, doktor, enfekte olmuşların tüm cinsel partnerlerinin son zamanlarda kimlerle temas kurdukları için muayene için gönderilmesini önerecektir. Penisilin antibiyotikler tedavinin temelini oluşturur ve ampisilin Bitsillin, retarpen gibi ilaçların bir kursa ek olarak, hasta reçete edilir ve bakım ilaçlar, vitaminler ve immünomodülatörler elbette. Tetrasiklin antibiyotikler, makrolidler ve sefalosporinler ile tedavi biraz daha az etkilidir, ancak penisilin alerjisi olanlar için endikedir.
Sifilizin başlangıç evresi olan bir hastayı hastaneye yatırmak zorunlu mudur? Birincil formun bir sorusu ise, evde tedaviye izin verilir, ancak şemaya göre antibiyotik enjeksiyonlarının seyrinin mümkün olmasını sağlamak gereklidir. Hastaya sekonder sifiliz tanısı konulursa, muhtemelen bir hastaneye yerleştirilir. Birincil seronegatif hastalık tipinin tedavisinin sona ermesinden sonra, hasta bir sonraki yıl içinde venereolog tarafından tescil ve denetlenir. Seropozitif sifiliz tanısı konan hastalar, kontrol testlerinin negatif sonuçlarını aldıktan sonra 3 yıl daha doktorda gözlemlenir.
Tedavinin bitiminden sonra kontrole yönelik testlerin teslimi, ilk 6 ay boyunca her 2-3 ayda bir ve daha sonra her yarım yılda bir gerçekleştirilmektedir. Hasta annenin hamileliğinin birinci ve ikinci üç aylık döneminde, teşhis sırasında ve daha sonra 20-24 haftalar arasında bir çift tedavi yöntemi de reçete edilir.
Çocuklarda primer sifiliz, yetişkin erkeklerde ve kadınlarda olduğu gibi benzer bir şekle göre tedavi edilir. Hastaya 10-14 gün boyunca antibiyotik enjekte edilir ve immüno uyarıcı ajanlar tabletler, fitiller veya enjeksiyonlar şeklinde reçete edilir. Konjenital dâhil olmak üzere sekonder sifiliz, etken madde vücuttan kaybolana kadar tekrarlayan penisilin tedavisi gerektirir. Yeni doğmuş çocuklar için makrolid preparatları sağlanmıştır. Önceden 2 aydan kısa bir süre geçtikten sonra sifiliz hastaları ile temas halinde olan kişiler için önleyici tedavi önerilmektedir. Ayakta, hastaya 4 enjeksiyon bicillin-1, bicillin-3 veya bicillin-5 verilir. 2.4 milyon ünite tek dozda retarpen veya extensillin kullanılması kabul edilebilir.
Bir hastanede, önleyici tedavi önlemleri arasında iki hafta boyunca her üç saatte bir 400.000 birim dozda Penisilin sodyum veya potasyum tuzu preparatlarının uygulanması yer alır. Sifiliz patojenleri ile kan transfüzyonu sonrasında enfekte olmuş hastalar için, primer veya sekonder sifiliz hastaları için tasarlanmış tedaviye benzer bir tedavi rejimi sağlanır. Hastalığın gizli, geç ve kronik tipleri en kötü tedavi edilebilir. Bu aşamada, vücut zaten enfeksiyondan ciddi şekilde etkilenir, bu nedenle hasta tüm iç organları ve sistemleri etkileyen çeşitli eş zamanlı lezyonlar ve hastalıklar geliştirir. Bu nedenle, tedavi bütünlüğü ilkesine dayanmaktadır - katılan hekim sadece enfeksiyonun yok edilmesi için temel tedaviyi değil, aynı zamanda sistem, doku ve organların çalışmalarındaki bozuklukları düzeltmek için bir dizi eş zamanlı ilaç seçmelidir.
Tersiyer sifilizin tezahürleri, aktif madde benzilpenisilin ile ilaçlara maruz kalmaktadır. Penisilin ajanlarına karşı alerjik reaksiyonları olan hastalarda, desensitize edici tedavinin yanı sıra tetrasiklin ilaçlar, sefalosporinler, polisentetik penisilinler de reçete edilir.
Hasta herhangi bir antibiyotik toleranssızsa, makrolid preparatları reçete edilir.
Tedavi süresi 28 gündür. Daha sonra 14 gün içinde bir ara verilir, daha sonra 28 günlük bir tedavi tekrar edilir. Ayrıca novocain tuzu penisilini günde iki kez 600 bin dozda kullanmak da mümkündür. 10 gün boyunca, günde bir kez 1,2 milyon adet enjeksiyon ile tatbik tayin prokain penisilin uygulanır. Benzer bir konsantrasyonda, bir penisilin novokain tuzu uygulanır, 28 gün uygulanır. Kursun sonunda 14 günlük bir mola gözlemlenir ve iki haftalık bir enjeksiyon planı tekrar başlar.
Bir hastada sifiliz nedeniyle oluşan iç organ lezyonları varsa, tedavi başka bir sistem tarafından gerçekleştirilir. Genel şema, terapistle birlikte dermatovenerolog tarafından belirlenir ve daha karmaşık durumlarda, daha dar uzmanlar dâhil edilir. Bu tür tedavinin ilk şartı, hazırlık terapisinin uygulanmasıdır. Hastaya günde 4 kez 14 gün boyunca 0,5 g tetrasiklin veya Eritromisin enjekte edilir. Hazırlık tamamlandığında, hasta 28 günlük Penisilin kursuna transfer edilir. Enjeksiyonlar günde üç kez, her üç saatte bir yapılmalıdır. Maddenin dozu bir dozda 400 bindir. Bu sürenin sonunda, iki hafta ara vermeli, daha sonra benzer bir tedavi süreci gerçekleştirilmelidir, ancak 14-20 gün boyunca etkin bir şekilde kullanılmalıdır. Prokain-penisilin hastaya günde bir kez, 1,2 gün süreyle, 42 gün süreyle uygulanır. İki haftalık bir aradan sonra, tedavi 14 gün boyunca tekrarlanır. Nörosifilizin tedavisi biraz farklı bir yaklaşım gerektirir. Cinsel hastalıklar ve terapist değil, aynı zamanda bir nörologla sadece ilgili arıtma teknikleri sürecinde bir göz doktoruna görünmek oldukça faydalı olacaktır.
Bu durumda etkili ilaç, benzilpenisilin sodyum tuzudur. Bir hastaya 1,5 saatlik bir damlalık içinde 10 milyon ünite dozda uygulanır. Prosedür iki hafta boyunca günde iki kez yapılır. Ek olarak, bir penisilin solüsyonu günde 6 kez intravenöz olarak intravenöz olarak enjekte edilir. Tersiyer sifiliz tedavisinin kontrol edilmesi, tedavinin tamamlanmasından 6 ay sonra beyin omurilik sıvısının zorunlu bir kimyasal incelemesini gerektirir. Geç nörosifiliz, benzer bir şemaya göre tedavi edilir, ancak iki kez antibiyotik tedavisi yapılır. Eğer omurilikte veya beyinde sakızlı bir düğüm bulunursa, hastaya Prednizolon ile iki haftalık bir tedavi de gösterilir. Bu tür şemalar yetişkinleri, hamile kadınları ve yaşlıları tedavi etmek için başarılı bir şekilde kullanılmaktadır.
Çocuklar için, tersiyer ve ileri sifiliz Bicillin-3, Bicillin-5, Penisilin ile tedavi edilir. Hazırlık terapisi Biyohinol tarafından yapılır. Geç ve ihmal edilmiş vakalarda sifiliz tedavisi için eş zamanlı yöntemler en çok ilişkilidir - hastalara reçeteli immünomodülatörler, piroterapi, hormonal ilaçlar reçete edilir. Alınan tüm tedavi önlemleri alındıktan sonra, hastanın kontrol serolojik testlerini geçmesi gerekir ve önümüzdeki beş yıl içinde testler yılda yaklaşık yarım saatte yapılmalıdır.
Sifiliz hastalığı çok sinsidir. Çünkü günümüzde, gizli dönemlere bazen yol açan karakteristik bir çeşitlilik vardır. Bu nedenle, bir hastanın test sonuçlarında kaybolan bir hastalığı olsa bile, hala klinik kontrole ve bir veneoloğa devam etmektedir. Bir doktorun kandaki antikorların mevcudiyetini periyodik olarak kontrol etmesi için, bir kişinin periyodik olarak uygun testleri yapması gerekir. Tedaviden sonra kandaki sifiliz etkenlerinin varlığı endişe verici bir işarettir, bu da penisilin tedavisinin devam etmesi gerektiğini söyler. Kandaki negatif serolojik işlemler çok yavaş vücutta Treponema pallidum aktivitesi bastırılır durumlarda, ama hasta sero rezistentnost ya da latent sifiliz oluşturulabilir. Bu tedavi edilen vakaların yaklaşık% 5-6 oluşur. Prosedürleri bu toksik maddelerin çıkarılması için - Serorezistentnosti hümoral ve hücresel bağışıklık derin değişiklikler, hasta T ve B lenfositleri ve immünglobulinler, dikkatli bir şekilde incelenmeli ve doğru tetkikler yapılmalıdır. Terapötik plazmaferezi, spesifik antikorların seviyesinde 1-5'lik bir faktör ile bir artışı teşvik eder. Sifiliz nüksünün önlenmesi sayesinde, işlem sonrası hastaların % 60'ında seropozitif reaksiyonlar ortadan kalkmalıdır.
Frengiyi evde bağımsız olarak tedavi etmek mümkün mü? Kesin cevap hayır. Çok sayıda semptomu olan bu hastalık periyodik olarak kronik bir forma dönüşebilir. Buna ek olarak, sifilizin etkileri sadece hastayı şekil değiştiremez, aynı zamanda onu devre dışı bırakabilir, hatta ölümle sonuçlanabilir. Bu hastalık aksi yeni lezyonlar dokuların oluşumunun yüksek olasılık, hem de bir latent dönemden sonra hastalığın yeniden ortaya çıkması, orada devam eden klinik izleme, nitelikli zührevi hastalıklar uzmanı ve tüm tıbbi reçeteler net uygulanmasının denetimini gerektirir. Bu durumda, geleneksel tıbbın tarifleri sadece vücudun genel güçlendirilmesi için ek önlemler olarak ve sadece doktora danışılarak kullanılabilir. Bir lezyonun ilk belirtilerinde keşfetme (sert çıbanı, lenf düğümlerinde, ateş, vücut üzerinde karakteristik döküntü iltihabı), hemen tıbbi yardım almalısınız.
Hangi doktora ihtiyacın var? Bir birincil muayene bir terapist tarafından yapılabilir. Ardından, hastayı venereolog, ürolog, infeksiyon uzmanı ve jinekoloğa göndermelidir.
Frengi tedavisi ilk etapta sistemik ve karmaşık olmalıdır. Önem verilmiş olan ilaçların aktif maddelerinin sadece hastalıklı organizmalarda yutulması değil, aynı zamanda ilaca ilacın uygulanması ve dozajına sıkı sıkıya bağlı kalması, aksi takdirde tedavi etkisiz olacaktır. Ayrıca, tedavi unsuru klinik olayların sabit laboratuvar kalite kontrolüdür. Böyle karmaşık ve tehlikeli bir hastalığın kendi kendine tedavisi kategorize edilmez.
Penisilin Grubu Antibiyotikler
Penisilin, bir grup biyosentetik antibiyotiğin bir parçasıdır ve bakterisidal bir etkiye sahiptir. Diğer birçok antiseptik ilaçtan farklı olarak, insanlar için güvenlidir, çünkü onu oluşturan mantar hücreleri radikal olarak insan hücrelerinin dış kabuklarından farklıdır. İlacın etkisi patojenik bakterilerin yaşamsal aktivitesinin inhibisyonuna dayanmaktadır. Onlar tarafından üretilen peptidoglikanı bloke eder, böylece yeni hücrelerin oluşumunu engeller ve mevcut olanları yok eder.
Açılışından beri pnömoniye karşı ilk aktif ilaç, deri ve safra yolları, şarbon, KBB hastalıkları, sifiliz ve gonore enfeksiyonu olmuştur. Günümüzde birçok bakteri, buna uyum mutasyona ve yeni türler oluşturmak başarmış, ama şimdiye dek antibiyotik akut cerahatli hastalıklarının tedavisi için cerrahi başarıyla kullanılmaktadır ve menenjit olan hastalar için son umut kalır ve kaynar.
Penisilin ana bileşeni, ürünler üzerinde oluşan ve bozulmalarına neden olan penicillium kalıbıdır. Genellikle mavi veya yeşil bir mantar şeklinde görülebilir. Mantarın iyileştirici etkisi uzun zamandır bilinmektedir. XIX yüzyılda bile, Arap at yetiştiricileri nemli eyerlerden küfü çıkardı ve atların sırtında yaralarla bulaştı.
1897'de, Fransız Doktor Ernest Duchesne, ilk olarak kalıbın kobaylar üzerindeki etkisini tecrübe etti ve tifüsleri iyileştirmeyi başardı. Bilim adamı keşfinin sonuçlarını Paris'teki Pasteur Enstitüsü'nde sunmuştu, ancak araştırması tıbbi armatürler tarafından onaylanmadı.
Bir antibiyotiğin ortaya çıkması mutlu bir kaza olduğu için ilacın keşfinin tarihi oldukça ilginçtir. O yıllarda, Fleming İskoçya'da yaşadı ve bakteri tıbbı alanında araştırma yaptı. Oldukça özensizdi, bu yüzden testlerden sonra test tüplerini her zaman temizlemedi. Bir bilim adamı stafilokok kolonilerinin ile kirli petri kaplarına bırakarak uzakta uzun süre evden oldu. Fleming, dönüşünde kalıbın üzerlerinde çiçek açtığını ve bazı yerlerde bakteri bulunmayan alanlar olduğunu keşfetti. Buna dayanarak, bilim adamı, kalıbın, stafilokokları öldüren maddeler üretebileceği sonucuna vardı.
İlk defa, bakteriyel enfeksiyonların tedavisi amacıyla antibakteriyel ilaçların kullanımı 1941 oluştu. Penisilin icadı için 1945 yılında Nobel yaratıcısı Fleming (penisilin icat biri), hem de bilim adamlarına verildi. Onların daha da geliştirilmesi üzerinde halen çalışılmaktadır.
Rusya'da penisilini keşfeden bahsettiğimizde, ilk antibiyotik örneklerinin 1942'de Sovyetler Birliği'nde mikrobiyolog Balezina ve Ermolieva tarafından elde edildiği belirtilmelidir. Dahası ülkede, endüstriyel antibiyotik üretimi başladı. 50'li yılların sonlarında sentetik penisilinler ortaya çıktı.
Bu ilaç icat edildiğinde, uzun bir süre boyunca, tüm dünyada klinik olarak kullanılan ana antibiyotik kalmıştır. Ve penisilin içermeyen diğer antibiyotikler bile icat edildikten sonra, bu antibiyotik bulaşıcı hastalıkların tedavisi için önemli bir ilaç olarak kaldı. Tıpın kapaklı mantarların yardımıyla elde edildiği iddiası vardır, ancak bugün üretiminin farklı yöntemleri vardır. Şu anda, korunan penisilinler denilen yaygın olarak kullanılmaktadır. Penisilin kimyasal bileşimi, maddenin farklı tuzların elde edildiği bir asit olduğunu gösterir. Penisilin antibiyotikler arasında Fenoksimetilpenisilin (penisilin V), Benzilpenisilin (penisilin G), vb. Bulunur. Penisilinlerin sınıflandırılması, bunların doğal ve yarı sentetiklere ayrılmasını önerir. En etkili yöntem intramüsküler enjeksiyondur. Bu tür bir uygulamadan sonra, aktif bileşen çok hızlı bir şekilde hastanın kanına girer. Maddenin en büyük konsantrasyonu, uygulamadan 30-60 dakika sonra gözlemlenir. Tek bir enjeksiyondan sonra, sadece eser konsantrasyonları belirlenir.
Kaslarda hızlı bir şekilde kaslarda, yara eksüdalarında, eklem boşluklarında belirlenir.
Beyin omurilik sıvısında küçük bir miktar vardır. Anlamlı olmayan bir miktar da plevral boşluğa ve karın boşluğuna girecektir, bu yüzden gerekirse, ilacın doğrudan yerel olarak hareket etmesi gerekir.
Plasenta boyunca fetüse nüfuz eder. Bu böbrekler yoluyla vücuttan atılır, bu yüzden çare yaklaşık% 50'si atılır. Ayrıca bir kısmı safra ile atılır.
Uygulama sürecinde hasta penisilinin ne olduğunu ve hangi yan etkilere neden olabileceğini anlamalıdır. Tedavi sürecinde, bazen alerji belirtileri ortaya çıkar. Kural olarak, bu tür belirtiler, bu ilaçların daha erken kullanımı nedeniyle vücudun hassaslaşması ile ilişkilidir. Ayrıca, ilacın uzun süreli kullanımı nedeniyle alerjiler oluşabilir. İlaç alerjisinin ilk kullanımı daha az görülür. Bir kadın penisilin alırsa, hamilelik sırasında fetüs duyarlılığı olasılığı vardır.
Antikor deri altından, kas içinden ve damardan uygulanabilir. Ayrıca, ilaç spinal kanal içine enjekte edilir. Tedavinin en etkili olması için, dozu hesaplamak gerekir, böylece 1 ml kanda 0,1-0,3 birim penisilin bulunur. Bu nedenle, ilaç her 3-4 saatte bir uygulanır. Penisilin tabletlerinin dozajı hastalığa ve ilgili doktor tarafından reçete edilen tedavi planına bağlıdır. Kural olarak, hastalar 250-500 mg reçete edilir, ilaç 8 saatte bir alınmalıdır. Gerekirse, dozu 750 mg'a çıkartın. Hap almak yemeklerden önce yarım saat veya yemekten sonra iki saat önerilir. Tedavi süresi hastalığa bağlıdır.
Probenecid ile eşzamanlı olarak kabul edildiğinde, benzilpenisilin tübüler sekresyon azalır, bu da plazmadaki konsantrasyonunda bir artışa ve yarı ömründe bir artışa yol açar. Tetrasiklin ile birlikte kullanıldığında, benzil penisilin bakterisidal etkisi azaltılır. Bu ilaçların uyumsuz fizikokimyasal olması nedeniyle penisilin ve aminoglikozitlerin bir şırıngada veya bir infüzyon sisteminde seyreltilmesine izin verilmez. Büyük dozlarda benzilpenisilin potasyum tuzunun alınması potasyum preparatları, potasyum tutucu diüretikler veya ACE inhibitörleri ile birleştirildiğinde, hiperkalemi riski artmaktadır. Aynı zamanda, penisilin alarak karşı aktivite gösteren At Pseudomonas aeruginosa artmış kanama riski olduğu için antiplatelet ve antikoagülan kullanmakta olan, dikkatli olmalıdır.
Trombolitik ile birlikte almak tavsiye edilmez. Sülfanilamidler antibiyotiğin bakterisi etkisini zayıflatır. Kolestiramin ve penisilinlerin eşzamanlı uygulanmasıyla, ikincinin biyoyararlanımı azalır. Oral kontraseptif ile eş zamanlı olarak, oral penisilin alırken son verimi rahatsızlıklara enterohepatik dolaşım süreci nedeniyle azalabilir. Bir antibiyotik alırken, tübüler sekresyonunun inhibisyonuna bağlı olarak vücuttan metotreksat atılımı yavaşlatılabilir. Penisilini uygulamadan önce, antibiyotiğe duyarlılığı ölçmek ve belirlemek önemlidir. Dikkatle ile böbrek fonksiyonunu yanı sıra hastaları engelli insanlar için ilaç reçete akut kalp yetmezliği, bir alerjik belirtiler eğilimini veya belirgin hassasiyeti olan kişiler sefalosporinler kullanabilir. Tedavi başlangıcından 3-5 gün sonra, hastanın durumunda herhangi bir iyileşme olmazsa, diğer antibiyotiklere veya kombinasyon tedavisine reçete yazan bir doktora danışmak önemlidir.
Antibiyotik alma sürecinde, fungal süperinfeksiyonun yüksek bir tezahür olasılığı olduğundan, tedavi sırasında antifungal ilaçların alınması önemlidir. Ayrıca ilacın subterapötik dozlarının kullanılmasıyla veya tedavinin bitmemiş seyrinde, patojenlerin dirençli suşlarının ortaya çıkması da önemlidir. İçerideki ilacı alırken, çok fazla sıvı ile içmeniz gerekir. Talimatları bir çare nasıl dikileceğini tam olarak takip etmek önemlidir. Penisilinler ile tedavi sürecinde, reçete edilen rejimi çok hassas şekilde takip etmek ve dozu kaçırmamak gerekir. Resepsiyon cevapsızsa, doz mümkün olan en kısa sürede alınmalıdır. Tedavinin seyrini tahmin edilememektedir. Süresi dolan raf ömrüne sahip ilaç zehirli olabileceğinden, alınamaz. Hamilelikte bir antibiyotik reçete edilmesi, beklenen fayda sadece olumsuz etki olasılığını aşıyorsa tavsiye edilir. Madde sütüne alır ve çocuklarda şiddetli alerjik reaksiyonların gelişmesini provoke olabilir ilaçlar üzerinde emzirme dönemi kesilmelidir.
Seftriaxon
Penilisine alerjisi olan hastalar, bu ilacı etkin bir şekilde kullanabilmektedir. Frengi hastalığının tedavi için geliştirilmiş olan Seftriaxon, Penisilin ile benzer antikorlar taşır ve ciltte oluşan lezyonların ve açık yaraların iyileşmesine ve bakterinin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Azitromisin
Frengi hastalığının tedavisinde kullanılan bir diğer ilaç ise Azitromisin’dir. Bu ilaç Penisilin ile benzer antikorlara sahiptir ve genellikle Penisilin’e alerjisi olan kişiler tarafından kullanılır. Kullanım yapılmadan önce prospektüsün dikkatli bir şekilde okunması ve yan etkilerin iyi bir şekilde öğrenilmesi gerekir.
Doxycycline
Frengi hastalığında Penisilin ilacına alternatif olarak kullanılan bir diğer ilaç ise Doxycycline’dir. Sahip olduğu antikorlar ile tedavi süreci oldukça sağlıklı ilerlemekte ve kişinin cildinde oluşan kabarcıklar, döküntüler ve açık yaralar iyileşmektedir.
Frengi Tedavisi Öncesi
Frengi hastalığının tedavisine başlanmadan önce, hastanın cildinde oluşan belirtilerin dikkatli bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Buna göre uygun tedavi belirlenmekte ve hastanın tedaviye hazırlanması için bazı testler gerçekleştirilmektedir. Bu testlerin yapılması ile hastalığın hangi organlara ulaştığı ve kan yapısına bağlı olarak en uygun ilaç tedavisi uygulanır. Bu sayede hasta, tedavi sürecinde oldukça rahat etmekte ve en kısa sürede iyileşmektedir.
Hastanın Durumunun Analiz Edilmesi
Frengi tedavisi öncesinde hastalara bazı testler uygulanmaktadır. Bu testler sonucunda hastaya en uygun tedavi yöntemi seçilir. Testler arasında en önemlisi kan testidir. Kanda oluşan bakteriler organlara ulaşır ve uzmanlar tarafından organların hangilerinin tahribata maruz kaldığı tespit edilir. Buna göre en uygun ilaç tedavisi uygulanır ve hastanın düzenli bir şekilde ilaçlarını kullanılması talep edilir.
Laboratuar Testleri
Bu testler ile hastanın kan yapısı ve organların durumu incelenir. Organlarda oluşan bozulmalara göre en uygun ilaç seçilir. Ayrıca hastanın Penisilin’e alerjisi de bu testler sonucunda öğrenilebilmektedir. Bu sayede hastaya Penisilin haricinde diğer ilaçlar tavsiye edilmektedir. En uygun tedavi yöntemi Penisilin olsa da diğer ilaçlar da oldukça etkilidir.
VDRL
Antijen ve inaktif serum bir kap üzerinde karıştırılır ve daha sonra cam mekanik olarak döndürülür. Kısa çubuk şeklindeki antijen-antikor kompleksleri mikroskop ile tespit edilir. Bu testte, indikatör olarak ısıtılmamış serum ve toluidin kırmızı kullanılmıştır. Testin prensibi, azo boya tolüidin kırmızısının standart parçacıklarının, kömür parçacıkları yerine (RPR testinin tersine) temel stabilize edilmiş antijene eklenmesidir.
Antijen, kolin klorür ve EDTA (etilendiamintetraasetik asit) ilavesiyle stabilize edilir ve her gün pişirilmesine gerek yoktur. Isıtılmamış serum kullanılır. Sonuç bir mikroskop altında dikkate alınır. Tüm treponemal olmayan testler, kardiyolipin antijenine karşı antikorlar ortaya koyduğundan, sifiliz için spesifik değildirler. Reaginik antikorlar hepatit B, suçiçeği, kızamık, sıtma ve gebelik sırasında aşılamadan sonra gibi parankimatöz organ (karaciğer, böbrek, akciğer), miyokardiyal enfarktüs, arteriyoskleroz, akut viral enfeksiyonları, sistemik hastalıkları olan insan serumunda tespit edilebilir. 6 ay veya daha fazla süren kronik yanlış pozitif olmayan treponemal testleri bağ dokusu hastalıkları, cüzzam, onkopatoloji, damardan uyuşturucu kullananlar, yaşlılar hastalarda bulunmuştur.
Genel olarak, sifiliz için daha duyarlı bir test olarak kabul edilir ve treponemal testler için bir "altın standart" olarak kabul edilir. RIFC testi, beyin omurilik sıvısında spesifik antikorları tespit etmek için kullanılır. Bu testte, parlak yeşil treponemler için yüksek kontrastlı bir arka plan sağlamak üzere, çözücüye kontrast renksiz bir renk, genellikle rodamin eklenir. Yeni doğanlardan elde edilen serumda spesifik IgM antikorlarının saptanması, konjenital sifilizin varlığının bir kanıtı olarak kabul edilir. RIF yöntemi. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, testin duyarlılığı ve özgüllüğü, sifilizin sekonder ve geç formları ile% 100'e yaklaşmaktadır. Buna bağlı olarak, doğrulayıcı bir test olarak yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve otoimmün hastalıklar ve lepra hastalarında yanlış PR elde edilebilir.
Son yıllarda, çeşitli hastalıkların en umut verici alanlarından biri, hastalıkların teşhis belirteçleri ile yakından ilişkili olan proteomik teknolojilerin kullanımıdır. Kitlesel spektrometri yöntemlerini kullanarak biyolojik materyalde bulunan proteinleri ve peptidleri tanımlayın.
RPR
Hızlı bir plazma testi (RPR), frengi hastalığı taraması için kullanılan bir kan testidir. Vücudunuzun enfeksiyonla savaşmak için ürettiği nonspesifik antikorları tespit ederek çalışır.
Sifiliz, bakteriyel spiroket Treponema pallidumun neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur (STI) . Tedavi edilmezse ölümcül olabilir. Spesifik antikor testi ile kombinasyon halinde, RPR testi doktorunuzun aktif bir enfeksiyon tanısını doğrulamasına ve tedaviye başlamasına izin verir. Komplikasyonların olasılığını ve hastalığın enfekte ama şüpheli olmayan bir kişiye yayılmasını azaltır.
Doktorunuz birkaç nedenden ötürü RPR testi isteyebilir. Bu, sifiliz gelişme riski yüksek olan hastaları test etmenin hızlı bir yoludur. Sifilitik yaralar veya döküntüler varsa doktorunuz da bu testi sipariş edebilir. Doktorlar ayrıca, RPR testi kullanarak gebe kadınları frengi için düzenli olarak kontrol ederler.
Doktorlar, venipunktür denilen basit bir kan testi ile RPR testi için kan alırlar. Bu doktorun ofisinde veya laboratuvarda yapılabilir. Bu testten önce hızlı bir şekilde ya da başka özel önlemler almanıza gerek yoktur.
Test aşağıdaki adımları içerir:
- Sağlık görevlisi sizleri rahat bir sandalyede oturmanızı veya bebek karyolasına ya da bir sedyeye uzanmanızı isteyecektir.
- Ardından, damarları öne çıkarmaya yardımcı olmak için lastik tüpleri omzunun etrafına bağlarlar. Damarınızı bulduğunda, lekeyi temizlemek için lekeyi alkolle ovacak ve iğneyi damara sokacaklar. İğne ani ve keskin ağrıya neden olabilir, ancak genellikle uzun sürmez.
- Bir kan örneği aldıklarında, iğneyi damardan çıkarırlar, delinme alanındaki basıncı birkaç saniye tutar ve size bir bandaj sunarlar.
Venipunktür minimal invaziv olup çok az risk taşır. Bazı insanlar bir testten sonra ağrı, kanama veya morarma şikâyette bulunurlar. Bu semptomları hafifletmek için lolipopu deliğe yerleştirebilirsiniz.
Bazı insanlar test sırasında ateş veya baş dönmesi yakalayabilirler, baş dönmesi birkaç dakikadan uzun sürerse sağlık uzmanını bilgilendirin.
RPR'nin kan örneğinde sifiliz antikorları yoktur. Bununla birlikte, doktorunuz herhangi bir antikor görmüyorsa, frengiyi tamamen dışlayamaz. Enfekte olduktan sonra, bağışıklık sisteminizin bakteriyle savaşmak için antikorlar oluşturması gerekir. Enfeksiyondan hemen sonra, test henüz herhangi bir antikor göstermeyebilir. Buna yanlış negatif denir. Kural olarak negatif negatifler, enfeksiyonun ilk ve son aşamalarında daha yaygındır. İkincil (orta) enfeksiyon aşamasında olan kişiler arasında RPR testinin sonucu neredeyse her zaman olumludur.
RPR testi de yanlış pozitif sonuçlar verebilir, aslında bunu yapmadığınız zaman sifilizin olduğunu gösterir. Sahte pozitifliğin nedenlerinden biri, sifilizle savaşanlara benzer antikorlar üreten başka bir hastalığın varlığıdır.
Neson Testi
Bu test kapsamında hastanın hassas dokularında bir çalışma yapılır. Ciltte oluşan açık yaralar ve lezyonlardan bakteri örnekleri alınır ve hastalığın mevcut evresi hakkında gözlemler yapılır. Bunun sonucuna bağlı olarak yapılan tüm testlerin verileri biriktirilir ve en uygun tedavi seçimi yapılır.
FTA Testi
Frengi hastalığı tedavisi kapsamında kanın biyokimyasal analizi, iç organların ve sistemlerin durumunu değerlendirmek ve vücudun mikro elementlere olan ihtiyacını ve memnuniyet düzeyini belirlemek için yapılan karmaşık bir laboratuar teşhisidir. Kan kompozisyonunun biyokimyasal parametrelerine göre, karaciğer, böbrekler, pankreas ve diğer organların işleyişinin primer tanısı yapılır, metabolik süreçler (lipid, protein, karbonhidrat metabolizmaları) ile ilgili veriler elde edilir. Kan (BAC) ait konuşlandırılmış biyokimyasal analizi yürütülmesi hastalık sürecinde bir sağlık yönetimi ve hastalıkların erken tanı her yıl için önleyici tedbir, hem de gelişmekte olan somatik veya bulaşıcı hastalıklar gibi klinik iyileşme aşamasında tavsiye edilir. Biyokimyasal analiz sonuçlarının yorumlanması, bir uzman tarafından laboratuvar standartlarına ve belirlenen göstergelere uygun olarak yürütülür. Öz transkript sağlık durumunun sadece yüzeysel bir anlayış verir ve yanlış öz tanı ve müteakip kendi kendini tedavi yol açabilir. Sadece cinsiyet ve yaş göstergeleri dikkate almalıdır. Sonuçların yorumlanması, aynı zamanda mevcut ve geçmiş hastalıkların etkisi olarak nitelendirilir. Etkileyebilecek bazı ilaçlar alarak sıklıkla analizleri ve aynı zamanda analizin bir kompleksteki resmini de göz önünde bulundurun: birçok gösterge, isolojik ve patolojiktir ve sadece uzman, kan kompozisyonundaki değişimin nedenini doğru bir şekilde yorumlayabilir.
Sonuçları yorumlamada çeşitli faktörlerin etkisini dikkate almak için, hastanın genel anamnezini ve kompleksteki kan resmini değerlendiren bir uzmana danışmanız ve sadece göstergenin normlara uygunluğunun sonuçlarını değerlendirmemeniz önerilir. Doktorlar genel semptomları, şikâyetleri, mesleki aktivitenin özelliklerini, hastalık anamnezinin varlığını ve genetik eğilimleri değerlendirir.
Hastanın Tedavi Yönteminin Seçilmesi
Frengi hastalığı kapsamında en önemli süreç tedavinin seçilmesidir. Bu seçime göre hastanın iyileşme süreci takip edilmekte ve buna göre önlemler alınmaktadır. Bu önlemlerin alınması, tedavi sürecinde oluşabilecek komplikasyonların önüne geçilmek içindir. Bu sayede hastanın iyileşme süreci en doğru şekilde ilerler ve kişi en kısa sürece hastalıktan kurtulur.
Hastanın Penisilin’e Alerjisi Durumunda
Dünyada pek çok kişinin Penisilin’e alerjisi bulunmaktadır. Buna göre alerji sahibi olan hastalara farklı ilaçlar önerilmektedir. Bu ilaçlar Penisilin ile aynı özelliğe sahiptir. Ancak alerjiye sebep olmadığından tedaviye en iyi şekilde hizmet eder. Frengi hastalığının temel ilacı olan Penisilin, farklı ilaçlar ile ikame edilebilmektedir.
Frengi Tedavisi Sonrası
Hastanın tedavi süreci, hastalığın evresine göre değişkenlik göstermektedir. Erken teşhise göre tedavi süresi oldukça kısalır. Tedavinin erken teşhisi durumunda en uygun ilaçlar belirlenir ve hastalara reçete edilir. Alınan ilaçların tamamı reçete ile verilmektedir. Hasta kişilerin eczaneden kendi talepleri ile almaları imkânsızdır. Çünkü kullanılan ilaçlar doz olarak yüksek ve yan etki olarak tehlikeli yan etkilere sahip olduğundan reçete yolu ile verilmektedir.
Kontrol Süreci
Frengi tedavisi sonrasında hastaların düzenli bir şekilde kontrol sürecinde olması gerekir. Kontrollerin en önemli sebebi, olası komplikasyonların tespit edilmesidir. Bazı durumlarda hastalarda kullanılan ilaçlar ters tepki yolu ile bazı belirtiler ortaya çıkarabilmektedir. Ancak bu belirtilerin saptanması oldukça kolaydır ve tedavisi basittir. Bu süreçte hastaların her 2 ayda bir düzenli bir şekilde sağlık kuruluşlarını ziyaret etmesi gerekir.
Hastanın Yapması Gerekenler
Frengi tedavisi için hastanın yapması gerekenler oldukça basittir. Bu süreçte kişisel bakıma ve temizliğe önem verilmesi en sağlıklı tercihlerden birisi olacaktır. Özellikle genital bölge, kasık, ağız ve dişler, koltuk altları ve eklem bölgelerinin temizliğinin yapılması gerekir. Çünkü hastalık tekrardan bulaşabilme tehlikesine sahiptir. Bu yüzden yalnızca genital bölge değil, vücudun her bölgesi dikkatli bir şekilde temizlenmelidir. Ayrıca doktor kontrolleri aksatılmamalı ve ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır.
Sık Sorulan Sorular
Frengi tedavisi hakkında pek çok hasta ve hasta yakını sorular sormaktadır. Bu sorular ve soruların cevapları aşağıda yer almaktadır.
Frengi Şüphesiyle Hangi Kliniğe Gidilmeli?
Frengi hastalığının tedavisi için kadınlar jinekoloji ve dermatoloji, erkek hastalar ise ürolojiyi ziyaret etmelidir. Bu klinik merkezlerinde yapılacak olan testler sonucunda hastaların tüm tetkikleri yapılır ve tedavi süreci başlatılır.
Frenginin Nedenleri Nelerdir?
Frengi hastalığı cinsel yol ile bulaşan bir kronik hastalıktır. Bu hastalık deride döküntülere, lezyonlara ve organlarda oluşan hasarlara sebep olur. Korunmasız seks yapma ya da birden fazla cinsel ilişki eşi bu hastalığın bulaşmasına sebep olur. Bunun yanı sıra devlet tarafından yasallaştırılan genelevlerin haricinde bulunan genelevlerde yaşanan cinsel birleşmelerden de oluşur.
Frengi Önlenebilir Mi?
Frengi hastalığının önlenebilmesi için en iyi yöntemler kişisel bakım ve cinsel birleşmede kullanılacak olan prezervatiftir. Bu ürün özel bir şekilde tasarlanmakta ve lâteks özelliği sayesinde yüksek koruma sağlamaktadır.
Hastalık Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Hastalığın tedavi edilmemesi, hastanın tüm vücudunda çıkacak döküntülere ve lezyonlara sebep olur. En son evrede oluşacak bu yaralar ağrıya ve kaşıntıya sebep olur. Bu durum hastanın ömrü boyunca yaralar ile mücadele etmesine sebep olur. Frengi hastalığının tedavi edilmemesi, ölüm ile de sonuçlanabilmektedir.
Tedavi Neyi Amaçlar
Frengi hastalığı tedavisi, hastalığın olumsuz şartlarından etkilenen hastanın eski sağlığına kavuşturulmasını amaçlamaktadır.
Frengi Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Hastalığın tedavisi 6 ay ile 2 yıl arasında değişmektedir. Bunun temel sebebi, hastalığın hangi evrede olduğudur. Geç evrelerde oluşan hastalığın tedavisi oldukça sürerken; erken teşhis sonucu tespit edilen hastalık oldukça hızlı bir şekilde tedavi edilir.
İlaçları Birden Bırakmanın Sakıncası Var Mıdır?
Tedavinin kesilmesi, hastalığın vücut içerisinde gelişmesini ve tedavi edilen yerlerin eski haline dönmesine sebep olur. Bu yüzden tedavinin kesilmesi uzmanlar tarafından önerilmemektedir.
Hastalık Tedaviden Sonra Tekrarlayabilir Mi?
Frengi hastalığı, oldukça bulaşıcı bir hastalık olup tedavi sonrası da bulaşabilecek bir hastalıktır. Genellikle cinsel birleşim sonrası geçebilecek hastalık, tehlikeli ve tedavi edilmezse ölüm ile sonuçlanabilir. Bu yüzden tedavi atlatmış olan hastaların kişisel bakımlarına dikkat etmesi ve korunmasız seks yapmaması oldukça büyük önem arz etmektedir.
Frengi Hastasının Gebe Kalması Riskli Midir?
Frengi hastası olup da hamile kalan kişilerin riski oldukça yüksektir. Ancak tedavi sürecinde olumsuz bir yön bulunmamaktadır. Fetüse hastalığın taşınması, tedavi sürecini zorlaştırabilir ve henüz sinir sistemi gelişmemiş olan fetusun ölümüne sebep olabilir.
Tedavi Hamile Kişiye Nasıl Uygulanır?
Hamile kişilere tedavi, yine ilaç tedavisidir. Ancak daha az dozda olan Penisilin harici ilaçlar önerilmektedir. Bu ilaçlar da Penisilin ile aynı yapıya sahiptir. Tek farkı, alerjik etkisi yoktur ve doz olarak daha düşük bir yapıya sahiptir. Bu ilaçlar yaklaşık 6 ay boyunca uygulanır ve hamile kişi gözlem altında tutulur. Ayrıca fetüsün durumu da detaylı bir şekilde takip edilir.
Hasta Bebeğe Yönelik Tedavi Nasıl Uygulanır?
Frengi tedavisinde uygulanan temel ilaç Penisilin olarak bilinmektedir. Alerjisi olmayan bebeklere bu ilaç uygulanabilir. Eğer alerji mevcut ise Penisilin tedavisini ikame edebilecek diğer ilaçlar uygulanabilmektedir. Bu süreçte bebeğe yüksek dozda ilaç verilmez ve sürekli bir şekilde gözlem altında tutulur.
Tedavide Kullanılan İlaçlar Bağımlılık Yapar Mı?
Penisilin ve ikame ilaçların tamamı, bağımlılık yapan bir maddeye sahip değildir. Bunun sonucunda ilaçlar bağımlılık yapmaz.
Tedavi Sürerken Cinsel İlişkiye Girmenin Bir Sakıncası Var Mı?
Deri lezyonları cilt çevresinde bulunmuyorsa ve bakteriler kanda mevcutsa, cinsel ilişki için herhangi bir sakınca yoktur. Ancak yine de uzmanlar cinsel ilişkiyi bu süreç içerisinde yasaklamaktadır. Hasta kişiler cinsel ilişki gerçekleştirmek istiyorsa kondom yardımı ile yapabilmektedir. Bu süreçte cinsel ilişkinin yasaklanmasının temel sebebi, sağlıklı bireylere taşınmasını engellemektir.
Tedavi Sırasında Alkol ve Sigara Kullanılabilir Mi?
Frengi tedavisi için hastanın bağımlılık yapıcı maddeler kullanmaması önemlidir. Sigaranın içerisinde yer alan nikotin ve benzen oldukça zararlı maddelerdir. Bu maddeler de tedaviyi olumsuz yönde etkilemektedir. Bunun yanı sıra alkol içerisinde yer alan şeker ve alkol de kişinin tedavisini olumsuz yönde etkiler. Uzmanlar bu süreçte hastaların alkol ve sigara kullanımını istememektedir. Çünkü ilaçların tüm işlevleri, kullanılan bağımlılık yapıcı maddeler ile etkisiz kalır.
Frengi Tedavisinin Yan Etkileri Nelerdir?
En büyük yan etki Penisilin’e bağlı olan yan etkilerdir. Bu yan etkiler; görüş zorluğu, nefes darlığı, konuşmada ve yutkunmada zorlanma, mide bulantısı, ateş, kusma, ishal ve karın ağrısıdır. Bu belirtiler tespit edildiği takdirde en yakın sağlık kuruluşunun ziyaret edilmesi büyük önem arz etmektedir.
Frengi Doğal Yöntemlerle Tedavi Edilebilir Mi?
Frengi hastalığının tedavisi için temel unsur ilaçlardır. Bu yüzden hastalar, doğal yöntemler ile iyileşememektedir. Bu yüzden ilaçların düzenli bir şekilde kullanılması gerekir. Doğal yöntemlere başvurmak iyileşme sürecini olumsuz yönde etkiler. Uzmanların tetkiklerinin düzenlemesinin ardından ilaç tedavisinin uygulanması önemlidir.
Frengi Ortak Tuvalet Kullanımıyla Bulaşır Mı?
Frengi hastalığının sonucunda ciltte oluşan yaralar bazen makat bölümünde de ortaya çıkabilmektedir. Makat bölümünde ortaya çıkan açık yara, tuvalet zeminine temas ettiği takdirde, bakteriler temiz yüzeye geçiş sağlar ve temas edeceği ilk nesne ya da canlı dokuya bulaşır. Bu gibi durumlarda bakteri geçişi %60 civarında olmaktadır. Bulaşma yüzdesinin bu denli yüksek olmasında dolayı yüksek bulaşıcı hastalık grubuna dâhil edilmektedir. Ortak kullanım gerçekleştirilen tuvaletler kullanılacak ise, peçete ya da folyo kâğıtlar ile etrafının sarılıp kullanımı gerekir. Bunun haricinde mikrop öldürücü spreyler de kullanım öncesi büyük fayda sağlamaktadır. Ancak kullanım açısında oldukça riskli olup, bulaşma sonrasında sağlıklı bireyler Frengi hastası olmasına sebebiyet verebilir.
Frengi Tedavisi Nasıl Olur?
İlerlememiş, başlangıç evresindeki ve doğru tanı konmuş olan frengilerde tedavi oldukça basittir. Tedavinin başarı oranı hastalığın evresine göre değişmekle birlikte yüzde doksan dokuzun üstündedir. Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan penisilin, frenginin tedavisinde de kullanılmaktadır. İlk lezyonlar ortaya çıktıktan hemen sonra kalçadan enjeksiyon gerçekleştirilir. Tek seferlik bu enjeksiyon ile hastalık tamamen tedavi edilebilir. Frenginin ileri evrelere ulaştığı, birçok belirtilerinin görülmeye başlandığı dönemde ise çok daha fazla penisilin kullanılarak tedavi gerçekleştirilmektedir.