Lazerle Leke Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Kimlere Lazer ile Leke Tedavisi Yapılamaz?
- Tedaviden Sonra Lekeler Tamamen Geçer mi?
- Tedavi Fiyatları Ne Kadardır?
- Lazerle Leke Tedavisi Kaç Saat Sürer?
- Lazer Tedavisi Sırasında Ciltteki Makyaj Temizlenmeli midir?
- Tedavi Hangi Lekeler İçin Uygundur?
- Lazerle Leke Tedavisinin Riskleri Nelerdir?
- Tedavi Nerede Uygulanır?
- Tedavi Sonrasında Vücutta Kızarıklık ve Yanma Olması Normal mi?
- Tedavi Süresince Seanslardan Hemen Sonra Duş Almak Sakıncalı mıdır?
- Lazer Tedavisi Sürerken Sigara Kullanmak Tedavi Etkisini Azaltır mı?
- Lazerle Leke Tedavisi Kim Tarafından Uygulanır?
- Lazerle Leke Tedavisi Cilt Kanserine Neden Olur mu?
- Tedaviden Sonra Leke Oluşabilir mi?
- Lazerle Leke Tedavisi Kaç Seans Sürer?
- Lazerle Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?
- Lazerle Leke Tedavisi Zararlı Mı?
- Lazerle Leke Tedavisi Acıtır Mı?
- Lazerle Leke Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Günümüzde hala gelişmekte olan lazer teknolojisi, birçok alanda olduğu gibi sağlık alanında da sıklıkla kullanılan bir tedavi yöntemi haline gelmiştir. Bu tedavi yöntemlerinden biri de lazer teknolojisinin estetik alanda kullanılmasını sağlayan, lazer ile leke tedavisi yöntemidir. Cilt lekeleri, zaman zaman insan sağlığını da etkileyebilen çoğunlukla estetik ya da kozmetik problemlere yol açan etkenlerdir. Genellikle yüz bölgesinde görülen bu deri lekesi vücudun diğer bölgelerinde de görülmesi olağandır. Cilt lekeleri aşağıdaki şekilde sınıflandırılmaktadır.
- Güneş Lekeleri
- Pigmente Lezyonlar
- Melasma (Gebelik Lekeleri / Melazma)
- Çiller
- Mantar Hastalıkları Nedeniyle Oluşan Lekeler
- Cafe Au Lait (Kafeola) Lekeleri
- Alerjik Reaksiyonlar
Sağlık problemleri ya da estetik problemler yaşatan bu deri lekelerinin de tedavisi lazerle mümkündür.
Lazerle Leke Tedavisi Türleri
Thulium Lazer Tedavisi
Thulium lazer, leke tedavisinde kullanılan lazer türlerinden birisidir. Thulium lazer ile gerçekleştirilen tedavi ile tek seansta uygulanan lekeler üzerinde özellikle %80-90 kadar bir etki oluşturulabiliyor. Çoğunlukla melasma(melazma) yani gebelik lekelerinin ve güneş lekelerinin tedavisinde kullanılan thulium lazer tedavisi bu alanda çok yeni olmakla birlikte çok da etkili bir yöntemdir. Tedavi sonrasında ilk üç saat ciltte kızarıklıklar görülebilir. Ancak bunlar geçici etkilerdir. Tedaviden sonra 3 ila 5 gün içerisinde iyileşme gerçekleşir. Tedavinin tam etkisi de lekenin üzerinde üç hafta içerisinde gözle görülür noktaya gelmektedir. Bu süreçte hastadan güneş koruyucu kremler kullanması ve güneşten olabildiğinde kaçınması istenecektir. Deri, lekelerden arınırken aynı zamanla yenilenir ve sıkılaşır.
Fraksiyonel CO2 Lazer Tedavisi
Fraksiyonel CO2 lazer ile oluşan lekelere yapılan ilk müdahalede %30 oranında azalma gözlemlenebilmektedir. Tedavi yaklaşık 2 ila 3 ay sürmekle birlikte tedavi sonunda cilt altında yeni kollajen oluşumu ile ciltte büyük düzelmeler görülmekte. Ayrıca bu lazer tedaviler sonucunda yenilenen ciltte gençleşme, gerginleşme ve parlaklık gibi etkiler de meydana geliyor. Ciltteki gözenekler gitgide daralıyor. Fraksiyonel CO2 lazer tedavisinde de tıpkı lazer epilasyonda olduğu gibi ufak çarpma hisleri olabilir. Bu etki de soğuk hava veya anestezi etkili kremler yoluyla en aza indirilebilmekte. Seans sayıları ve seans aralıkları da ciltteki probleme ve problemin derecesine göre değişmektedir. Seanslar sonrasında pansuman gerekli olmaz ve hasta leke tedavisi işlemi sonrasında makyaj yapabilir. Deri üzerinde kızarıklık veya pullanma gibi etkiler görülmesi de olağandır. Ancak bu gibi etkiler de 3 ila 5 gün sonra iyileşmektedir.
Q-Switch ND-Yag Lazer Tedavisi
Q-Switch ND-Yag lazer tedavisi, dövme ve kalıcı makyaj silme gibi birçok alanda kullanılabildiği gibi cilt lekelerinin tedavisinde de kullanılan çok yeni ve etkili bir lazer tedavileri yöntemlerinden bir tanesidir. Ciltte kolajen yapısını artırarak lekelerin giderilmesini ve cildin yenilenmesini sağlar. Bu lazer türü ile güneş lekeleri, doğum lekeleri ve yaşlanma etkisiyle oluşan lekeler tedavi edilebilmektedir. Ciltte kabuklanma gibi etkilere neden olmadan her seans sonunda daha iyi bir sonuç elde edilir. Cilt lekeleri gitgide açılarak geçer. Haftada bir uygulanan ortalama 10 seans sonunda tedavi sona erer. Seanslar sonrasında kızarıklık gibi etkiler görülebilir. Ancak birkaç saat içerisinde bu kızarıklıklar da kaybolur ve hasta sosyal hayatına herhangi bir zorluk çekmeden devam edebilir. Biten tedavi sonunda hastadan, bir süre sıcak su ile bölgeyi temas ettirmemesi, solaryuma girmemesi ve özenli bir şekilde güneş kremi kullanması istenecektir. Ayrıca yüz bölgesinde tedavi uygulanmış ise alkollü temizleyiciler kullanmaktan da kaçınılmalıdır.
Lazerle Leke Tedavisi Öncesi
Tedavi öncesinde hastanın cilt lekelerine neden olan etken bulunmalı ve buna uygun bir tedavi yöntemi belirlenmelidir. Tüm bunları içeren aşama da tedavi öncesi süreç olarak karşımıza çıkar.
Hastanın Durumunun Analiz Edilmesi
Öncelikle hastanın fiziksel olarak muayenesi gerçekleştirilir. Cilt lekelerinin türü ve durumu belirlendikten sonra gereken testler ve tetkikler varsa bunlar da yapıldıktan sonra hastanın genel sağlık durumu hakkında bilgi toplanır. Buna uygun tedavi şekli belirlenir. Hangi lazer türünün kullanılacağına da bu aşamada karar verilecektir.
Hastaya Uygun Tedavi Planının Yapılması
Hastaya uygun tedavi yöntemi ve lazer türü belirlenmesinin ardından bir de hastaya uygun bir tedavi planı yapılması gerekecektir. Cilt lekelerinin türüne ve yoğunluğuna göre bu planlama değişir. Örneğin, bir seansta derinlemesine bir lekenin tedavisi yapılmışsa diğer seans bir hafta geciktirilebilir. Ancak yüzeysel bir işlem yapılmışsa haftada bir yeniden yaptırmak gerekecektir. Kaç seans veya ne kadar sürede bir işlem yapılacağı da bunlar göz önünde bulundurularak belirlenir. Bu durum da hastadan hastaya değişmekte.
Lazerle Leke Tedavisi Sonrası
Tedavi yöntemi, lazer türü ve uygulama planı belirlendikten sonra tedaviye başlanır. Plana uygun bir şekilde uygulanan tedavi sonlandıktan sonra da iyileşme süreci ve hastanın dikkat etmesi gereken hususlar olacaktır. Bu aşamada tedavi sonrası süreç olarak karşımıza çıkıyor.
Kontrol Süreci
Kontrol sürecini, iyileşme süreci olarak adlandırmak da mümkün. İyileşme süreci boyunca hasta doktoru gerekli gördüğü müddetçe kontrollerini aksatmamalıdır. Örneğin, kontroller sonucunda cildin durumuna ve lekelerin son haline bakılarak gerekli görülür ise ek tedavi uygulanabilir. Bu tür durumlar da kontrol olmadan tespit edilemez. Bu nedenle kontrol sürecinin de tedavinin bir parçası olduğunu unutmamak ve boşlamamak gerekmektedir.
Hastanın Yapması Gerekenler
Tedavi sonrasında iyileşme süreci boyunca hastanın da dikkat etmesi gereken bazı hususlar olacaktır. Dikkat ve özen gerektiren hususlar da hasta için tedavinin bir parçasıdır. Dikkat edilmediği takdirde iyileşme sürecini zedeleyebilir. Bu hususlardan bazıları da aşağıda bahsedildiği gibidir.
Duş Alma
Lazer tedavisi sonrasında hastanın ilk üç ila beş gün kadar bir süre lazer uygulanan bölgeye sıcak su temasından kaçınması gerekmektedir. Bu nedenle doktorun bu konudaki tavsiyelerine uymalı ve gereken süre boyunca duş almaktan kaçınmalıdır.
Leke Giderici Krem Kullanma
Eğer lekeler, genetik bir problemden dolayı meydana geliyorsa hastanın buna dikkat ederek cilt tipine uygun, leke giderici kremler kullanması istenebilir. Bunun için doktorun önerdiği bir krem varsa hastanın onu tercih etmesi daha doğru olacaktır.
Güneş Koruyucu Krem Kullanma
Eğer hastanın güneşe karşı hassasiyeti var ise ve lekeleri güneş ışınlarından kaynaklı olarak ortaya çıkıyorsa tedavi sonrasında güneş kremi kullanmayı hiç bırakmaması gerekir. Ancak her ne olursa olsun lazer tedavisinden hemen sonra cilt hassaslaşacağından tedavi sonrasında belli bir süre bütün hastalara güneş kremi kullanımı önerilmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Her tedavi türünde olduğu gibi lazer ile leke tedavisinde de hastaların merak ettiği ve sıkça sorduğu bazı sorular mevcut. Bu sorulardan bazıları da cevapları ile birlikte aşağıdaki gibidir.
Kimlere Lazer ile Leke Tedavisi Yapılamaz?
Hamile hastalara veya farklı cilt problemleri olan hastalara lazer ile leke tedavisi yapılmaz. Ancak cilt hastalıklarında bu durum değişiklik gösterebilir. Araştırmalar sonucunda başka herhangi bir engel bulunmaz ise lekelere uygun lazer seçimi ile en iyi sonuç alınır.
Tedaviden Sonra Lekeler Tamamen Geçer mi?
Tedaviye ve lekelerin türüne göre değişiklik gösterse de genellikle lekelerin tamamına yakını bu tedavilerle yok edilebilir. Ancak tekrarlama olasılığının önüne geçmek mümkün olmaz.
Tedavi Fiyatları Ne Kadardır?
Takdir edileceği üzere ciltteki lekelerin türü, durumu ve uygulanacak tedavi yöntemi her hastada değişiklik göstermektedir. Ayrıca tedavinin uygulandığı klinik şartları da fiyatlarda belirleyici rol oynamaktadır. Bu nedenle öncelikle seçtiğiniz klinik şartlarını öğrendikten sonra gidip muayene olmalı ve net fiyatı almalısınız.
Lazerle Leke Tedavisi Kaç Saat Sürer?
Tedaviler seanslar halinde yapılmaktadır. Seans uzunlukları da hastanın cilt lekelerine göre değişir. Kimi zaman on dakika kimi zaman yarım saat sürebilir. Bu süre hastadan hastaya değişecektir.
Lazer Tedavisi Sırasında Ciltteki Makyaj Temizlenmeli midir?
İşlem esnasında hastanın cildinde herhangi bir krem, makyaj vb. kozmetik ürün olmamalıdır. Cilt her türlü kozmetik ürün kullanımından arındırılmış, temiz olmalıdır. Ancak tedaviden sonra makyaj yapılabilmektedir. Bunda bir sorun yoktur.
Tedavi Hangi Lekeler İçin Uygundur?
Lazer ile leke tedavisinin uygulanabileceği bazı leke türleri şu şekildedir; Melasma (Gebelik Lekeleri / Melazma) Güneş Lekeleri Yaşlanma Lekeleri Pigmente Lezyonlar Çiller Mantar Hastalığı Nedeniyle Oluşan Lekeler Alerjik Reaksiyonlar Nedeniyle Oluşan Lekeler
Lazerle Leke Tedavisinin Riskleri Nelerdir?
Lazer ile leke tedavisi doğru şekilde uygulandığında cilt lekelerini yok edebilmektedir. Ancak yanlış lazer tedavisi lekelerde koyulaşmaya neden olabilir. Bunun dışında alerji, kızarıklık gibi etkilere de yol açabilir. Yara ya da enfeksiyon oluşumu gibi yan etkiler en az görülen yan etkilerdir.
Tedavi Nerede Uygulanır?
Lazerle leke tedavisi, alanında uzman doktorlar tarafından yasal kliniklerde yapılmaktadır. Hangi kliniği veya doktoru tercih edeceği hastanın kendi seçimidir.
Tedavi Sonrasında Vücutta Kızarıklık ve Yanma Olması Normal mi?
Seanslar sonrasında hastanın cildinde kızarıklıklar olabilir. Bu lazerin tipik bir etkisidir. Ayrıca tıpkı lazer epilasyon sonrasında olduğu gibi leke tedavisinde de işlem yapılan bölgede çarpma ya da yanma hissi olması normaldir.
Tedavi Süresince Seanslardan Hemen Sonra Duş Almak Sakıncalı mıdır?
Evet, seanslar sonrasında hemen duş alınmaması gerekir. Lazer sonrasında bölgeye su değdirilmesi sakıncalı olabilir. Zaten doktorunuz bu konuda beklemeniz gereken süre hakkında sizi bilgilendirecektir. Bu süreye dikkat etmek önemlidir.
Lazer Tedavisi Sürerken Sigara Kullanmak Tedavi Etkisini Azaltır mı?
Sigara kullanımı, kan akışını ve kan değerlerini kötü yönde etkileyen zararlı bir alışkanlıktır. Aynı zamanda sigara kullanımı kollajen dokuların gelişiminin de yavaşlamasına neden olur. Bu nedenle tedavi süresince sigara kullanmak tedaviyi olumsuz etkileyebilmektedir.
Lazerle Leke Tedavisi Kim Tarafından Uygulanır?
Tüm tedaviler için geçerli olan bir ilke vardır ki, tedavi uzman kişiler tarafından uygulanmadığı takdirde daha kötü sonuçlara yol açabilir. Bu nedenle lazer ile leke tedavisinde de uzman doktor tarafından uygulama yapılması oldukça önemlidir. Genellikle bu tedavi estetik cerrahlar tarafından uygulanmaktadır.
Lazerle Leke Tedavisi Cilt Kanserine Neden Olur mu?
Lazer ile leke tedavisi oldukça sık gerçekleştirilen ve büyük yan etkileri olmayan kolay bir işlemdir. Cilt kanseri gibi etkilerin oluşması riski de oldukça düşüktür.
Tedaviden Sonra Leke Oluşabilir mi?
Tedaviden sonra leke oluşumu gibi etkiler görülebilmektedir. Bu tedavinin lekelere kesin çözüm olduğunu söylemek yanlış olur. Hasta gereken özen ve dikkati gösterdiği sürece leke oluşumu engellenebilir. Ancak tamamen önüne geçmek mümkün değildir.
Lazerle Leke Tedavisi Kaç Seans Sürer?
Lazerle leke tedavilerinde yöntem seçimi ve seans sayısının belirlenmesi lekenin tipine göre yapılır. Yüzeye çok yakın lekeler var ise seans sayısı az; daha derinde lekeler var ise de daha çok olmaktadır. Ülkemizdeki leke problemleri genelde yüzeysel lekeler olduğundan dolayı uygulamalardaki seans sayısının görece az olduğunu söylemek mümkündür. Seans sayısını etkileyen ikinci faktörse yüzeysel lekelerin ya da derindeki lekelerin ne kadar alanı kapladığıdır. Bir anda tüm lekelerin ortadan kaldırılması mümkün olmadığı için, alan büyüdükçe seans sayısı da artar. Ortalama üç seans uygulama yapılmakla birlikte bazen altı – yedi seansa kadar çıkılması da söz konusudur.
Lazerle Leke Tedavisi Nasıl Yapılır?
Uygulama için seçilen lazerler tür ve cihazına göre yapılan terapi prosedürü değişmektedir. Temel amaç pigment varlığının ortadan kaldırılması ve vücudun kendini iyileştirme kapasitesinin artırılmasıdır. Lazer türlerine göre uygulama şu şekildedir:
- Q-Switched lazerler, saniyelik enerji atımları ile pigmentleri parçalar. Çok ince ayar yapılabildiğinden ötürü sağlıklı hücrelerin zarar görme ihtimali azdır. Uygulamadan önce lokal anestezi uygulanır, seans yaklaşık olarak yirmi dakika sürer.
-
KTP lazerler, yüzeysel lekeler için en uygun lazer türüdür. Geniş alanlara hızlıca müdahale edilebilir. İnce kalibrasyonundan dolayı pigmentleri hassasiyetle yok eder. Lokal anestezi altında yaklaşık yirmi dakika boyuca uygulanır. Bunlara ek olarak leke tedavisi için kullanılan onlarca farklı lazer türü vardır. Uygulamadan önce bir plastik cerraha muayene olarak yada yüz estetiği konusunda uzman olan hekimlere(dr) danışılarak en uygun lazer tipi seçilebilir.
Lazerle Leke Tedavisi Zararlı Mı?
Lazerle leke tedavisinde amaç deriyle uyumsuz olan pigmentlerin yok edilmesi ve vücudun yenilenmesinin sağlanmasıdır. Doğru cihaz ile ve doğru uzman tercih edilerek yapıldığında lazerle leke tedavisi oldukça zararsızdır. Ancak tedavisi lazerle yapılan işlemler yanlış cihaz ve acemi uygulayıcı tarafından yapıldığında da bir o kadar zararlıdır. Bazı lazerler yanlış uygulanma sonucunda lekeleri yok etmek bir yana tam tersine lekeleri artırmakta ve daha fazla kalıcı hale getirmektedir. Deri üzerinde kullanılacak olan lazerler uzman kişiler tarafından yapılmalı ve deri üzerindeki bölgelerde hassasiyet kavramına dikkat edilmelidir. Lazer tedavilerinde işlem yapılan bölgenin yüz bölgesi olması bu konuda daha çok hassasiyet gösterilmesi gerekmektedir.
Lazerle Leke Tedavisi Acıtır Mı?
Uygulama sırasında genelde derinin yüzeyine, bazen de orta katmanına müdahale gerçekleştirilir. Dokulara hasar verildiği için normal şartlarda acı hissedilir ancak doktorlar bunu bildiği için operasyondan on dakika kadar önce hastanın acı eşiğine uygun düşecek şekilde lokal anestezi uygularlar. Lazer işlemine geçmeden önce de anestezinin bölgeyi ne kadar uyuşturduğunu kontrol ederler. Tam uyuşma sağlanmadan operasyona başlamazlar. Doğal olarak tedavisi lazerle yapılan işlemler sırasında hastalar acı hissetmez.
Lazerle Leke Tedavisinden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?
Lazerle leke tedavisinden sonra bölgenin iyileşme süresi iki haftayı bulabilir. Bu iki hafta ve sonrasındaki bir ay boyunca leke tedavisinin uygulandığı bölge güneşten korunmalıdır. Otuz faktörü aşmayacak şekilde güneş kremleri güneşten korunmak için kullanılmalı, bölge alerjik etki yaratabilecek maddelerden uzak tutulmalıdır. Umumi ortamlara girilmemeli, solaryumdan ise tamamen kaçınılmalıdır. İlk üç gün lazerle leke tedavisi yapılan bölgeye su değdirilmemelidir.