Mide Balonu Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Mide Balonu Ameliyatında Yaş Sınırı Var Mı?
- Mide Balonu Ne Zaman Çıkarılır?
- Ameliyat Sonrası Ne Kadar Hastanede Kalmak Gerekir?
- Ameliyat Süresi Ne Kadardır?
- Mide Balonu Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?
- Mide Balonu Ameliyatı Nasıl Çıkarılır?
- Mide Balonu Çıkarılmazsa Ne Olur?
- Mide Balonu Zararlı Mıdır?
- Mide Balonu Ameliyatlarını SGK Karşılıyor Mu?
- Mide Balonu Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
- Mide Balonu Sonrası Ağrı Olur Mu?
- Mide Balonu Taktırdıktan Sonra Kusma Olur Mu?
- Mide Balonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
- Mide Balonu Hangi Anestezi Türü İle Uygulanır?
Mide balonu ameliyatları çoğu kişi tarafından mide küçültme operasyonları ile karıştırılmaktadır. Fakat bunun tam aksine mide balonu ameliyatları mide küçültme ameliyatlarından önce yapılan adeta bir ön hazırlıktır. Süper obez olarak adlandırılan ve aşırı kilolu olan insanların doğal yollardan kilo verememeleri sonucunda midelerine bir tüp yerleştirme ameliyatlarına denir. Yalnızca on sekiz yaşından büyük olan ve süper obez statüsünde değerlendirilen kişiler için bu ameliyat uygundur. Kendi isteğine göre herkes mide balonu operasyonu geçiremez. Bu operasyonun kararını gerekli incelemeleri yaptıktan sonra ancak hekimler heyeti onaylayabilir. Tek başına bir doktorun mide balonu operasyonunu kararlaştırması dahi mümkün değildir. Mide balonları ortalama olarak altı ay ile on iki aya arasında kişilerin vücutlarında kalır ve kilo vermelerine yardımcı olur.
Mide Balonu Tedavisi Hakkında
Mide balonu ameliyatları bir üst başlıkta da belirttiğimiz gibi yalnızca süper obez olan ve on sekiz yaşını geçmiş kişilere bir hekim grubunun kararı ile uygulanabilir. Bunun aksi hallerde uygulanması mümkün değildir. Mide balonları mide içerisine yerleştirilen bir tüp ile hastanın aşırı gıda almasını önlemek amaçlı yapılır. Mide içerisinde içi su dolu olan bir balon düşünün. İşte bu operasyon ile bu gerçekleştirilmiş olur.
Mide balonları iki çeşit olarak bulunmaktadır. Eğer hastaya kısa süreli olarak mide balonu yerleştirilecek ise altı ay süreli olarak ayarsız mide balonu takılması karar alınır. Eğer hastanın uzun süreli olarak bu balona ihtiyacı varsa süre uzun olduğu için ayarlı mide balonu tercih edilir. Bunun kararı da yalnızca uzman hekim heyeti tarafından alınabilir. Kişi kendi isteğine göre süreyi belirleyemez. Hızlı kilo vermesi gereken hastalar bu operasyondan sonra genellikle mide küçültme ameliyatına hazır bir hale gelirler. Bundan sonra obezliğin sonunu getirecek olan adımlar çok daha hızlı bir şekilde atılır.
Mide Balonu Nedir?
Mide balonu çoğu insan tarafından mide küçültme operasyonu ile birebir aynı şekilde zannedilmektedir. Fakat bunun aksine mide balonunun hiçbir şekilde mide küçültme ameliyatı ile bir alakası yoktur. Mide balonu operasyonu yalnızca hastanın kilo vermesi açısından uygulanan bir yöntemdir. Kesin ve net olarak hastaya büyük kiloları verdirmez. Ayrıca yalnızca süper obez olarak bilinen aşırı kilolu hastalara uygulanır. Vücut kitle indeksine bağlı olarak biraz fazla kilosu olan her insana uygulanması söz konusu değildir. Mide balonu işleminde hastanın direkt olarak midesine bir insanın yumruğu büyüklüğünde balon yerleştirilir. Bu balon tıbbi malzemelerden üretilmiştir ve mideye yerleştirildikten sonra hastaya zarar vermesi, patlaması mümkün değildir. Hastanın midesinin içine yerleştirilen bu balonun içerisi su ile doludur. Böylelikle hastanın mide içerisinde geniş bir bölge kapatılmış olur. Hastaya tokluk hissi verilir. Ek olarak hasta gıda tüketmek istese dahi balonun kapladığı alan harici kadar yemek yiyebilir. Bu yüzden aşırı tüketimin önüne geçilir.
Buna ek olarak bazı durumlarda mide balonu hastaya kusma hissi verebilir. Karında ağrılara yol açabilir. Fakat bunlar genelde görülen etkilerdir. Bu yüzden risk taşımazlar. Mide balonları yalnızca hastalara bir yıl süre ile yerleştirilir. Bundan sonra hastanın bir yıllık süreç sonunda operasyon görmesi ve mideden balonun çıkarılması gereklidir. Mide balonları iki farklı çeşitte bulunur. Bu iki farklı mide balonu çeşidi aşağıda bulunan başlıklarda detayları ile anlatılmıştır. Eğer mide balonu operasyonu geçirmeyi düşünüyorsanız yazının sonuna kadar dikkatle okumanız önemle arz olunur.
Ayarsız Mide Balonu
Ayarsız mide balonları ilkel olan ilk mide balonu türü olarak nitelendirilebilir. Ayarsız denmesinin sebebi hastanın midesine yerleştirildikten sonra hiçbir zaman tekrar boyutunun değiştirilip düzenlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Ayarsız mide balonları hastanın midesinde yalnızca altı ay süre ile kalabilir. Bunun üstünü aşan durumlarda mide balonları hastanın midesine ve vücut kimyasına zarar vereceği için çıkarılmak zorundadır. Bu altı aylık süreç sonrasında mide balonları endoskopi yöntemi ile geri alınır. Bu süreç içerisinde hastanın ortalama olarak yirmi ile otuz kilo arasında kilo kaybı vermesi beklenir. Altı aylık ayarsız mide balonları ancak bunu sağlayabilirler. Bundan daha fazlasını isteyen kişiler doktorları ile görüşerek eğer imkân dahilinde ise ayarlı mide balonu tercih edebilirler. Ayarlı mide balonları ayarsız mide balonlarına göre daha gelişmiş türlerdir denilebilir. Bu konu ile ilgili olarak bir alt başlıkta daha detaylı bilgiler bulunmaktadır.
Ayarlı Mide Balonu
Ayarlı mide balonları ayarsız mide balonlarına göre daha gelişkin ve modern bir tür mide balonu olarak bilinmektedir. Ayarsız mide balonlarının keşfinden sonra yapılan çalışmalar doğrultusunda üretilmiştir. Ayarlı mide balonları hastanın midesine yerleştirildikten sonra ortalama olarak on iki ay boyunca mide içerisinde kalır. Bu süreç içerisinde hastanın kilo vermesine bağlantılı olarak boyutu küçültülebilir veya tekrardan büyütülebilir. Bu süreç içerisinde hastanın midesinde iken bu büyütme ve küçültme işlemleri kolaylıkla gerçekleştirilebilir. Ayarlı mide balonları hastaya bu on iki aylık süreç içerisinde ayarlı mide balonlarına oranla iki kat daha fazla kilo kaybı yaşatabilir. Böylelikle hasta bu süreç içerisinde ortalama olarak otuz ile kırk kilogram arasında bir kilo kaybı yaşar. Fakat ayarlı mide balonları da ayarsız mide balonlarına benzer şekilde belli bir süre sonra çıkarılmak zorundadır. Ayarlı mide balonları vücut içerisine yerleştirildikten on iki ay sonra çıkarılmaya mahkumdur. Daha fazla vücut içerisinde kalması hastanın kişisel sağlığını tehlikeye atacağından dolayı doktorlar tarafından alınır. Tekrar hatırlatmakta fayda var ki ayarlı mide balonları ve ayarsız mide balonları yalnızca hastanın midesine yerleştirilen bir su kesesinden ibarettir. Mide küçültme operasyonları ile karıştırılmaması gerekir. Kilo vermeye direkt olarak katkı sağlar fakat bunun için hastanın da çaba harcaması ve mücadele etmesi şarttır. Aksi halleder çok düşük bir verimle bir yıl sonrasında bu ayarlı mide balonları çıkarılabilir. Ortalama otuz kiloluk bir kilo kaybı beklenirken on kilogramlık bir kilo kaybı ile bir yıl sonrasında çıkartıldığı dahi olmuştur. Bu noktada doktor tavsiyelerini dinlemek son derece operasyonun hassasiyeti açısından önemlidir. Verim almak istiyorsanız bunlara dikkat etmeniz şarttır. Peki mide balonu ameliyatları herkese uygulanabilir mi?
Mide Balonu Ameliyatı Kimlere Uygulanır
Mide balonu ameliyatı yalnızca süper obez olarak bilinen hastalara uygulanır. Bunun sebebi mide balonunun bir anda aşırı kilo vermeye etki etmesidir. Vücudunda aşırı yağlanma olmayan ve süper obez kategorisine girmeyen kişilere uygulanması risk taşır. Kişiye bu balon takıldığı andan itibaren hızlı bir kilo kaybı yaşar. Eğer vücutta yeteri kadar yağ deposu oluşmamışsa bunun sonuçları ölüme kadar gidebilir. Bu yüzden süper obez olmayan kişiler ne kadar isteseler de mide balonu operasyonu yaptıramazlar. Mide balonu takılmasına karar verebilecek olan tek yetkili kişi uzman hekimlerdir. Hekimler hastaya uygulayacakları tetkikler sonrasında kişiye mide balonu takılıp takılmayacağına ekip halinde karar verirler. Tek bir doktorun onayı ile bir hastaya mide balonu takılması işlemi gerçekleştirilemez. Kurulda alınan karar sonrası ancak hastaya müdahale gerçekleştirilebilir. Ayrıca on sekiz yaşından küçük kişilere uygulanması da imkansızdır. Kişinin reşit olması ve kendi kararlarını alabilecek bir seviyede olması şarttır. Bunun aksi hallerde kişiye mide balonu operasyonu gerçekleştirilmez. Tüm bunlara ek olarak operasyon yapılacak olan kişi operasyon öncesinde belli şartnameler imzalayarak operasyonun sonuçlarını kabul eder. Eğer bu belge imzalanmazsa operasyon bu kişiye yapılamaz. Bu prosedür tüm ameliyatlarda olan bir prosedürdür. Bu yüzden kişilerin korkmasına gerek yoktur. Ölüm riski taşıyan bir operasyon değildir. Uzman hekimler ve cerrahlar tarafından operasyon tamamlanır.
Mide Balonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Mide balonu operasyonları endoskopi yöntemi ile gerçekleştirilir. Bu yöntemde kişiler genel anestezi ile uyutulur. Anestezi sonrasında gerekli tıbbi malzemeler sayesinde mideye ulaşmak için ağızdan giriş yapılır. Yardımcı borular ve hatlar sayesinde mideye iniş gerçekleştirilir. Çok hassas olarak gerçekleştirilen bu işlemler sonrasında hastanın midesine içi boş olarak adeta bir boruyu andıran plastik yapıda bir küçük boru bırakılır. Bir yumruk uzunluğunda olan bu borunun ucuna mide içerisinde bir hortum bağlıdır. Bu hortumun diğer ucu ise dışarıda olarak tutulmaktadır. Mideye boş olarak gönderilen bir balon bir zaman sonra içerisine gönderilen sıvı ile şişirilmeye başlar. Tüm bunlar optik kameralar sayesinde operasyonu gerçekleştiren cerrah tarafından saniye saniye dışarıdan ekranlar ile izlenmektedir. Balonun şişmesi ardından mide içerisinde gerekli alanı kapladığı düşünüldüğünde balona gönderilen sıvı kesilir. Bundan sonra cerrah mekanik kollar sayesinde balonun ağzını kapatarak hortumu çeker. Böylece artık içi su olarak balon hastanın midesinde serbest bir şekilde yerleşir.
Bundan sonra tüm malzemeler ağız yolundan çekilir ve hasta stabil hale getirilir. Anestezisinin sonlanması ile hasta ailesine teslim edilir ve bundan sonra hastanın iyileşme süreci başlamış olur.
Operasyon Süresi
Endoskopi yöntemi ile gerçekleştirilen mide balonu operasyonları çok uzun süreleri kapsamamaktadır. Hastanın genel anestezi altına girmesi ve anesteziden çıkarak kendine gelmesi toplam olarak bir ile bir buçuk saat aralığında bir vakit alır. Fakat bunun içerisinde hastanın anestezi altına girmesi ve çıkma süreleri de dahildir. Hastaya gerçekleştirilen operasyonun süresi ise ortalama yarım saat ile kırk dakika arasındadır diyebiliriz. Tabi ki ekstrem olarak gerçekleştirilen bazı durumlarda ameliyat süresi uzayabilir. Böyle durumlarda endişeye kapılmamanız daha iyidir. Çünkü balonla ilgili yaşanan bir problem veya endoskopi sırasında karşılaşılan bir sorun nedeniyle ameliyat uzayabilir. Uzayan her ameliyat sorunlu bir operasyon olduğunu yansıtmaz. Cerrahınız daha ince bir işçilik yapmak istemiş olabilir. Operasyonun uzun sürmesi kısa sürmesinden çok daha iyidir.
Cerrahların çok ince detaylara dikkat ederek çalıştıklarının bir kanıt niteliğindedir. Bundan dolayı en iyi cerrahlar operasyonları uzun süren cerrahlar olarak tıp camiası içerisinde bilinirler. Ayarlı mide balonu ve ayarsız mide balonu operasyonlarının süreleri de birbirlerinden farklı değildir. İkisi de aynı sürede yerleştirilir. Yalnızca ayarlı mide balonlarının daha sonradan endoskopi yöntemi ile boyutlarının küçültülüp büyütülmesi işlemleri kolaylıkla yapılabilmektedir. Bu yüzden çoğu zaman ayarlı mide balonu cerrahlar ve hastalar tarafından tercih edilir. Fakat kısa süreli mide balonu kullanılmak istenirse bu zamanlarda ayarsız mide balonu kullanımı tercih edilebilir. Genellikle mide küçültme veya farklı operasyonlar geçirecek hastaların son kalan fazla kilolarını almak için birkaç aylık dönemlerde ayarsız mide balonu tercihi doktorlar tarafından yapılabilir.
Başarı Oranı
Mide balonu operasyonu geçirmek isteyenlerin endişelenmesini gerektirecek hiçbir durum yoktur. Endoskopi yöntemi uzun yıllardan beridir uygulanmakta olan bir sistemdir. Bu yüzden kişilerin korkması yersizdir diyebiliriz. Endoskopi yöntemi çok farklı işlemler için uygulanabilir. Yalnızca bir ameliyat ve operasyon tekniğinin ismidir. Mideyle alakalı pek çok konuda endoskopiye başvurulur. Bu yüzden doktorların, cerrahların, operatörlerin büyük çoğunluğu endoskopi üzerine deneyimlidir. Mide balonu ameliyatında bu yöntemi kullanarak yalnızca mideye gerekli olan balon yerleştirilmesi gerçekleştirilir. Başarı oranı genellikle yüzde yüze yakındır diyebiliriz. Çok aşırı derecede ekstrem durumlarla karşılaşılmadığı sürece operasyon başladıktan sonra balon takılmadan operasyonun bittiği görülmemiştir. Zaten mide balonu operasyonu öncesinde hastalar doktorlar tarafından en ince ayrıntısına kadar incelenir. Ve operasyonun başarısız şekilde sonuçlanacağı öngörülür ise bu durumlarda operasyonun başarı alacak kıvama gelene kadar hastaya farklı işlemler uygulanabilir. Eğer mide balonu operasyonu geçirerek midenize balon yerleştirmek istiyorsanız doktorlarınızla görüştükten sonra korkusuzca operasyona girebilirsiniz demektir. Eğer doktorlarınız bu duruma onay veriyorsa başarısız geçecek bir operasyon görünmüyor demektir. Dünya üzerinde gerçekleşen mide balonu ameliyatlarının %92’si başarı ile sonuçlanırken Türkiye’de gerçekleşen mide balonu operasyonlarının %96’sı başarıya ulaşmaktadır. Mide balonu sayesinde pek çok insan kısa sürelerde toplu kilo vermeyi başarmıştır. Mide küçültme ameliyatlarının yolunu açan bu sistem sayesinde artık aşırı obezite hastası olan insanların ümitleri daha fazladır.
Hekim ve Klinik Tercihi
Mide vücudun en önemli organlarından bir tanesi olarak görülmektedir. Eğer vücudun besin ihtiyacını karşılayamadığı durumlar olursa bunun nihayeti ölüme kadar gider. Çünkü araçların yakıtları mazot veya benzin olduğu gibi insanın yakıtı da besinlerdir. Tüm insanlar insanın yakıtı olarak kanı görürler fakat bu şekilde değildir. Eğer beslenme yapılamaz ve bunlar enzimlerine ayrılarak vücudun gerekli organlarına gönderilemezse kişi ölür. Midenin ne kadar hayati bir organ olduğunu buradan anlayabiliriz. O yüzden mide ile ilgili bir işlem gerçekleştireceğimiz zamanlarda son derece hassas olmak zorundayız. Eğer çevremizde daha önce mide balonu operasyonu geçirip doktorundan memnun olan bir kişi varsa o kişiden doktor tavsiyesi alabiliriz. Veya internette kendimiz araştırma yaparak uzun yıllar boyunca mide balonu operasyonları yapan operatörler ile iletişime geçebiliriz. Mide balonu operasyonları devlet hastaneleri, özel hastaneler ve kliniklerde yapılmaktadır. Bu yüzden özel kliniklerde dahi uzman hekimlerle görüşerek fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. Böylece kendinize hem kişilik olarak en yakın gördüğünüz hem de uzmanlığına en çok güvendiğiniz doktor ile operasyonunuzu gerçekleştirebilirsiniz. Pek çok insan uzman doktorlarını seçmeden önüne gelen ilk hekim ile operasyona girmektedir. Elbette bunda bir sakınca yoktur fakat her zaman için uzmanlaşmış olan hekimlerle çalışmak sizlerin operasyonlarına artı durumlar katacaktır. En ufak hataya dahi sebep vermemek için doktorlarınızı önemle ve dikkatle seçmelisiniz.
Mide Balonu Tedavisi Öncesi
Mide balonu ameliyatı öncesinde hastalar doktorlar tarafından sık elenip ince okunur tabirine uygun şekilde incelenir. Bu yapılan incelemelerin tamamı hastanın operasyon öncesi ve sonrasında rahat edebilmesi ve operasyonun başarıya ulaşabilmesi içindir. Bu yüzden bu stresli dönem içerisinde kendinize daha fazla gerginlik vermemeniz ve her şeyin genel prosedürler içerisinde işlediğine inanmanız gerekiyor. Bu süreçte hastanın en başından en sonuna kadar karşılaşacağı tüm her şey hesaplanarak kendisine sunulur. Gerekli testler ve tahliller yapılır. Hastanın geçmişine dair ve geçmiş yaşantısı içerisinde geçirdiği sağlık sorunlarına dair bilgiler alınır. Eğer varsa hastanın kullandığı ilaçlar da doktorlar ile paylaşılır ki bundan sonra ki süreçte bu ilaçların bırakılması gerekecek mi gerekmeyecek mi bunlar konuşulabilsin. Hastanın beslenme alışkanlıklarından tutun da hastanın kötü alışkanlıklarına kadar tüm detaylar incelenir. Hastanın operasyon sonrasında tüketeceği gıdalar dahi ameliyat öncesinde kararlaştırılır. Ameliyat sonrasında genel bir plan ortaya konmuş ve harita çizilmiş olur. Operasyon sonrasında yalnızca hastaya gerekli bilgiler zamanı geldikçe iletilir ve buna uyulduğu süreçte hastanın iyileşmesi hızlanır. Bu sayede hızlı kilo vermek mümkün hale gelir. Ameliyat öncesinde doktorlara yalan beyanlar vermek yalnızca hastanın kişisel sağlığını tehlikeye atmaktan başka bir işe yaramaz. Yapılacak olan testler ve sonuçlarda hastanın söylediği tüm yalanlar ortaya çıkar. Bu yüzden bir an önce ameliyatı olayım mantığı ile ameliyatın sonuçlarını tehlikeye atacak yalanlar söylemekten kaçının.
Tedavi Planlaması
Tedavi süreci mide balonu operasyonları için oldukça önemlidir. Tedavi planlaması demek doktorların hastanın hastaneye başvuru yaptıktan ve ameliyat kararı verildikten sonra tüm evreleri planlamasına verilen addır. Doktorlar bu noktada artık hastanın ameliyat edilmesine ve mide balonu takılmasına karar vermiş bulunmaktadır. Bundan dolayı hastanın ameliyat süresi ve sonrasında iyileşme süreleri, öncesinde ameliyata hazırlık süreçleri gibi bütün genel süreçler hazırlanır. Tek tek ve gün gün incelenerek yazılan bu tedavi planlaması sonrasında hastaya bilgiler iletilir. Hasta da bu tedavi planlamasına uymak zorundadır. Hastaneye gelip tahlil yaptıracağınız gün ve saatlerden tutun da ameliyat sonrası ne zaman hastaneden çıkış yapacağınıza kadar olan tüm bilgiler ve tedavi planlaması içerisinde yer alır. En baştan her şeyin net ve kesin olarak belirlenmesi hastanın ameliyat sonrası iyileşme sürecini olumlu yönde etkiler. Bu planlamaya uygun hareket etmek ve doktorlara yardımcı olmak hastanın görevleri arasında yer alır. Hasta tedavi planlamasına uygun hareketler sergilediği sürece ameliyatın yönü olumlu olarak gelişecektir. Kısa sürede mide balonunun takılmasının ardından hızlı bir kilo verme dönemine girilir.
Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması
Ameliyatlar her zaman için belirli bir düzeyde risk taşıyan operasyonlardandır. Bu nedenden ötürü kişinin bünyesine giren ve kişinin tüm organlarının çalışmasına etki eden tüm ilaçlar incelenmek zorundadır. Kişi operasyon öncesinde doktorla bilgi paylaşımı yapar. Eğer daha önce geçirdiği bir ameliyat dolayısıyla bir ilaç kullanıyorsa veya yaşadığı düzenli bir hastalık yüzünden kullanmak zorunda kaldığı bir ilaç varsa bunları doktora iletmek zorundadır. Doktor bu ilaçların hayati önem arz edenlerinden var ise bunları inceler. Çok mühim olmayan ilaçları kendisi size kullanmamanızı söyleyebilir. Bunlar baş ağrısı vesaire gibi rahatsızlıklar için kullanılan basit küçük ilaçlardır diyebiliriz. Fakat kalp hastalıkları gibi veya beyin ile ilgili hastalıklar gibi hastalıklar için kullanılan düzenli ilaçlar mide balonu operasyonunuzu gerçekleştirecek olan doktorlar tarafından kullanımına son verilemez. Hayati önem arz eden ilaçlar oldukları için bunları yalnızca size veren kalp veya beyin doktorları bir süreliğine kullanmamanız konusunda izin verebilir. Böyle bir durumda doktorunuz sizden kalp doktorunuz veya beyin doktorunuzla görüşmeniz için ricada bulunur. Size vereceği kağıtlar ve belgeler ile bu doktorlara gitmeniz ve geçireceğiniz operasyon hakkında bilgi vermeniz gerekir. Doktorunuzun kağıtlara yazacağı ilaç kullanımının durdurulması gereken gün sayısına bakarak doktorunuz bir karar alır. Eğer bu süreler sizin kalbiniz veya beyniniz için risk oluşturmayacak düzeyde ise ilaçlarınızı bu günler içinde kullanmamanız için size izin verebilir. Bu izni belgeli olarak kalp veya beyin doktorunuzdan aldıktan sonra artık mide balonu operasyonunu gerçekleştirecek olan doktorunuza geri dönüş yapabilirsiniz. Doktorunuz getirdiğiniz belgeleri inceledikten sonra ilaçları kullanmamanız yönünde size talimat verir. Böylece operasyon sırasında kalbinizin veya beyninizin başka ilaçlardan etkilenmesi ve aksi bir durum oluşması engellenmiş olur. Böyle bir durumda ilaçlarınızı gizliden gizliye kullanmaya devam ederseniz ve doktorunuza yalan beyanda bulunursanız bu sizin aleyhinize gelişecek olan bir olaydır. Operasyon farklı riskler doğurabilir ve operasyon sonrasında sıkıntı durumlarla karşılaşabilirsiniz. Ayrıca yapılan olan kan testlerinde kullandığınız ilaçlar da gözükeceği için doktorunuza yalan beyan verdiğinizden dolayı hiçbir tazminat alamazsınız. Üstelik size karşı hastane tarafından dava dahi açılabilir. Bu yüzden bu tarz konularda doktorunuzla tamamıyla açık ve net konuşmanız şarttır. Bu doktorunuzun değil sizin iyiliğinize olan bir durumdur. Bundan sonraki yaşantınız içerisinde sıkıntı yaşamamanız için doktorunuzun sorduğu her soruya doğru yanıt vermeye çalışmalısınız.
Hastanın Tıbbi Öyküsü
Hastanın geçmişte yaşadığı olayları doktoruyla mutlaka paylaşılması gerekmektedir. Bunun nedeni geçmişte yaşanmış olan bir sağlık sorununun bugüne etkileri olabileceğidir. Kısacası geçmişte yaşadığınız bir böbrek veya akciğer sorunu dahi mide balonu operasyonu sırasında doktorunuzun işini yapmasına engel olarak bir anda eski sorunları yeniden çıkarabilir. Bu yüzden doktorunuz geçmiş hayatınızda yaşadığınız bütün tıbbi hikayenizi öğrenmek zorundadır. Doktorunuzun size sorduğu sorulara ilaç kullanımı hakkında bilgi verdiğiniz gibi mutlaka bilgi vermelisiniz. Aksi halde doktorunuzun öğrenemeyeceği bu bilgiler mide balonu operasyonu sonrasında size sorun çıkarabilir. Bu anlatının tamamının hastanın bebekliğinden itibaren başlayarak sünnet dahi olsa bununla ilgili tüm bilgilerin verilmesidir. Daha önce kaç kere ameliyat oldunuz kaç kere narkoz aldınız bu ameliyatlar ne ameliyatları gibiydi genel sorular tarafınıza sorulur.
Bunlardan bazıları ameliyatınızın sonraki bir zaman ertelenmesine sebep olabilecek durumlardır. Eğer arkadaş çevreniz bazı şeyleri saklamanız gerektiğini aksi halde ameliyatınızın daha uzun sürelere uzayabileceğini size söylerse onlara kulak asmayın. Eğer böyle kişileri dinleyip ameliyatınızı erken zamanda olabilmek için bu tarz sorulara yalan beyan verirseniz hem sağlığınızı tehlikeye atar hem de hastane tarafından dava edilebilirsiniz. Sağlık konularının ve ameliyatların şakaya gelmeyen bir olay olduğunu mutlaka aklınızın bir kenarında tutun. Daha önce doktoruyla gerekli bilgi paylaşımını yapmayıp sakladığı için ameliyat masasından kalkamayan pek çok insan olmuştur. Yapılan incelemeler sonucunda hastanın yalan beyanda bulunduğu ve bazı gerçekleri saptadığı için ex durumuna geçtiği öğrenilmiştir. Bu yüzden doktorların veya hastanenin hiçbir suçu yoktur. Gerekli bilgiler verilirse ona göre önlem alınarak ameliyata başlanacağı açık bir gerçektir. Bundan dolayı ailelere de hiçbir zaman tazminat verilmez ve doktorların hapishaneye girmesinin önü tamamen kapalı hale gelir. Yalnızca hasta hatasından dolayı ölüm gerçekleşir. Eğer siz veya yakınlarınız böyle bir olay ile karşı karşıya gelmek istemiyorsanız mutlaka doktorlarınıza doğru bilgi veriniz. Aksi halde böyle kötü sonuçlarla karşılaşabilir ve üzücü sonuçlar yaşayabilirsiniz.
Tahlil ve Tetkikler
Ameliyat öncesinde gerçekleşmesi gereken bazı tahliller ve tetkikler vardır. Bu tahlillerden bazıları her ameliyatta yapılan türden iken bazıları yalnızca mide balonu operasyonu geçirecek olan hastalara özel tahlillerdir diyebiliriz. Operasyon öncesinde hastanın kan değerlerini ölçmek için kendisinden ameliyattan birkaç gün önce kan alınır. Fakat normal verdiğiniz gibi bir tüp değil toplu olarak kan alımı yapılır. Genellikle ameliyat öncesinde hastadan alınan kan miktarı beş tüp ile on tüp arasında değişmektedir. Bunun sebebi kan testlerinin en detaylı şekilde yapılacak olmasıdır. Yalnızca yüzeysel bir kan taraması yapılmaz. Kan değerlerinden anlaşılabilecek olan bütün sorunlar incelenir. Vücutta kişinin dahi bilmediği rahatsızlıklar hastalıklar var ise bunlar kan testlerinde ortaya çıkar. Ayrıca idrar tahlili gibi prosedür gereği tüm tahlillerde hastaya yapılır. Bilgisayarlı görüntüleme yöntemlerinden biri olan MR adlı cihazla hastanın karın bölgesinde midesine bakılır. Röntgenlerin çekilmesi tamamlanır. Tüm bunlar tamamlandıktan sonra artık hastanın ameliyata girmeden önce bütün değerleri öğrenilmiş olunur. Böylece doktorlar ameliyat sırasında ekstrem bir olay ile karşı karşıya gelmeyeceklerini bilirler. Artık hastanın geçmişine dair tüm bilgiler öğrenilmiş, kullandığı ilaçlardan operasyona etki edecek olan varsa bunlar bıraktırılmış, hastanın tahlilleri incelenmiş ve mide bölümü bilgisayar ile görüntülenmiştir. Bundan sonra doktorlar yalnızca endoskopi yöntemini kullanarak mideye balonu yerleştirme görevine başlarlar. Fakat operasyon başlamadan önce de bir hazırlık süreci vardır. Bu hazırlık süreci aşağıda bulunan başlıklarda alt başlıklar eklenerek detaylı şekilde ele alınmıştır.
Ameliyat Öncesi Hazırlık
Ameliyat süreci kesinlikle hastaların psikolojik olarak zorlu geçirdiği bir süreçtir. Birçok hasta ameliyat öncesinde gergin ve stresli olur. Fiziki hazırlığın yanı sıra hastaların psikolojik olarak da girecekleri ameliyata hazır hale gelmeleri şarttır. Her ameliyat öncesi yaşanan bu durum mide balonu operasyonlarında daha fazla görülür. Çünkü genelde süper obez olarak tanımlanan aşırı kilolu kişiler toplum içerisine çıkmayı fazla sevmeyen insanlardır. Bunun sebebi psikolojik olarak insanların ondan nefret ettiği duygusudur. Elbette bu şekilde bir şey yoktur fakat hastalar hastanede herkesin gözü önünde aşırı kilolarıyla gezmeyi sevmezler. En çok saklamak istedikleri karın bölgelerini ameliyat ekibine açacak olmaları onları gergin hissettirir. Kendilerince iç dünyaların psikolojik olarak utanç hissederler. Tüm bunlara ek olarak bir operasyon geçirecekleri vesilesiyle gerginlikleri kat ve kat artmaya devam eder. Aşırı gergin hisseden ve bu yüzden kalp atışları hızlandığı için vücut kimyası değişen kişilerin operasyonlarının bir sonra ki güne aktarıldığı durumlar olmuştur. Eğer hastalar daha fazla beklemek istemiyor ve bir an önce operasyonun olup bitmesini istiyorlarsa mutlaka gerginliklerini sonlandırılmalıdır. Gerginliklerini hızlı bir şekilde yok eden hastalar artık ameliyat saatine hazırlanmaya başlarlar. Ameliyat saati geldiğinde hasta bakıcılar ellerinde ameliyat önlükleri ile hazırlanması için hastanın yanına geldiklerinde hastaların heyecanları biraz daha artmış olur. Fakat bu gerginlik kısa sürede geçer. Hastanın elbiselerini giyip sedyeye veya tekerlekli sandalyeye oturmasından sonra ameliyat için yolculuk başlamış olur. Ameliyathaneye geldikten sonra ameliyat masasına yatırılan hasta burada bir süre bekletilir. Hastaya anestezi uygulama genel anestezi doktoru ile hasta tarafından ilk temas kurulur. Bir süre sonra hastanın kendi doktoru ameliyathaneye girerek hasta ile konuşmaya başlar. Böylece hastanın gerginliği tamamen kaybolur. Anestezi doktoru ilk olarak damar yolu ile anestezi vermeye başlar. Hastanın biraz uykusunu getiren bu durum hastayı uyutmaz. Genel olarak anestezi hastaya oksijen maskesi ile verilir. Hastanın uyumasının ardından artık operasyona geçilebilir.
Anestezi Yöntemi
Mide balonu ameliyatlarında hastalara ağız yoluyla girildiği için genel anestezi yöntemi uygulanır. Çünkü hasta uyanık iken lokal anestezi ile bu işlemin gerçekleştirilmesinin imkânı yoktur. Ayrıca boyun bölgesinden ve hatta göğüs bölgesinden yukarıda gerçekleştirilecek olan hiçbir ameliyatta lokal anesteziye müsaade edilmez. Mutlaka genel anestezi ile işlemin gerçekleştirilmesi şarttır. Bu yüzden mide balonu ameliyatlarında hastalara genel anestezi verilir. Bu genel anestezi hastalara ortalama olarak bir buçuk saat boyunca verilir. Daha da uzadığı süreler olabilir fakat altına düştüğü pek fazla görülmemiştir. Genel anesteziden çıkan hastalar ameliyathanenin bekleme odasından alınarak ailelerine teslim edilirler. Uykuya dalarken de uykudan uyanırken de hastaların yanlarında olan kişi anestezi doktorlarıdır. Bu yüzden kişinin anestezi uzmanı ile daha önceden konuşturulması şarttır. Genel ameliyat prosedürlerinde de zaten bu vardır.
İlaç Kullanımı
İlaç kullanımı mide balonu operasyonları için oldukça önemli olan ameliyat türleri arasındadır. İlaç kullanımına dikkat edilmezse mide balonu operasyonları sonra ki dönemde sıkıntı çıkarabilir. Bu yüzden doktorunuzla görüşerek operasyon öncesinde mutlaka gereksiz olan ilaç kullanımlarını bırakmanız gerekir. Aksi halde ilaç kullanımına devam ederseniz ve doktorunuz bu durumdan haberdar olmaz ise büyük sıkıntılar yaşarsınız. Bu tarz durumlar yüzünden masada kalan ve ex olan hastalar dahi vardır. Korkutmak amacımız yok fakat bu tarz olaylardan korunmak için mutlaka ilaç kullanımlarınızı doktorunuzla paylaşmanız ve gerekli olmayanları operasyondan belli bir süre önce bırakmanız şarttır. Aksi halde çok daha sıkıntı süreçler ile karşı karşıya kalabilirsiniz.
Yeme İçmenin Kesilmesi
Mide balonu operasyonu öncesinde kişilerin mutlaka yemek yeme alışkanlıklarını değiştirmesi gerekir. Aksi halde kişiler sürekli olarak yemek yemeye ve gıda tüketmeye devam ederse aşırı kilolar nedeniyle riskli olacağı için ameliyat ertelenir. Eğer ameliyatınızın riskli bir düzeye çıkmasını istemiyorsanız ve hatta ertelenmesini istemiyorsanız operasyonlardan önce mutlaka yemek yeme alışkanlıklarınızı doktorunuzun verdiği reçeteler doğrultusunda değiştirmeniz şarttır. Günlük yaşamsal fonksiyonlarını ayakta tutabilecek kadar tüketmeniz gereken gıda listesi diyetisyenler tarafından operasyon öncesinde sizin için oluşturulacaktır. Buna uyduğunuz sürece herhangi bir sıkıntı yok demektir.
Alkol ve Sigara Kullanımı
Ameliyat öncesinde alkol tüketimi oldukça riskli bir durumdur. Mide içerisinde alkolün verdiği zarar mide balonu yerleştirildiğinde büyük sorunlara sebep olacaktır. Bundan dolayı doktorlar kişilere alkolü bırakmaları için tavsiyelerde bulunurlar. Eğer kişiler doktorlardan gizli şekilde alkol tüketimine devam ederlerse ve kan değerlerinde bunlar ortaya çıkarsa ameliyat ileri bir tarihe ertelenir veya gerçekleşmeden iptal edilerek hasta taburcu edilir. Bu durum başhekimin insafına kalmış bir durumdur. Sigara kullanımı da aynı şekilde tüm vücuda zararı olan bir durumdur. En büyük zararı verdiği organlar ise akciğer ile soluk borusudur diyebiliriz. Sigara dumanı yemek borusunu da etkilediği için burada bulunan tüm yapıyı değiştirir.
Yıpranmalara ve tahrişlere neden olur. Eğer operasyon öncesinde sigara kullanımı bırakılmaz ise operasyonda yapılan endoskopi sırasında boğazda çok derin yaralar oluşabilir. Bu yüzden doktorlar kişilere operasyon öncesinde belli bir süre ile sigarayı bırakmaları gerektiğini söyler. Eğer hasta doktorlardan gizli şekilde sigara içmeye devam ederse ve bu durum kan tahlillerinde ortaya çıkarsa hastaneye aldatmaya yönelik hareketlerden dolayı kişinin mide balonu ameliyatı iptal edilebilir. Eğer böyle bir durumla karşı karşıya kalmak istemiyorsanız ve operasyonunun bir an önce bitmesini istiyorsanız doktorlarınızın emirlerine uyarak sigarayı bırakmalısınız. En azından ameliyattan on gün önce bırakmalı ve maksimum ameliyattan on gün sonra geri başlamalısınız. Fakat sigarayı bu kadar uzun bir süre terk ettikten sonra geri başlamak mantıklı insanların yapacağı bir davranış değildir. Mide balonu ameliyatı sayesinde sigarayı tamamen bırakan pek çok insan vardır.
Hastane Yatışı için Hazırlıkların Tamamlanması
Kişilerin hastaneye yatması için gereken tüm hazırlıklar tamamlandıktan sonra doktordan hastaneye yatış için izin istenir. Doktorun verdiği tarih ve saatte hastanın hastaneye gelmesi ve odasına geçerek yatış yapması istenir. Mide balonu ameliyatları için bu zaman ameliyatın olacağı sabahtan bir önce ki gece olarak hesaplanmıştır. Kişi geceyi hastanede geçirecek yeme içme faaliyetlerine son verir ve sabah uyandığında sıra ile ameliyatlar başlar. Kişinin operasyonu bundan sonra tamamlanmış olacaktır. Bundan sonra işleyecek olan tüm aşamalar aşağıda bulunan mide balonu ameliyat sonrası bölümümüzde alt başlıklara ayrılarak detaylı şekilde anlatılmıştır. Eğer mide balonu ameliyatı olmak istiyorsanız ve detayları merak ediyorsanız bunları inceleyerek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Mide Balonu Tedavisi Sonrası
Mide balonu ameliyatından sonrasını bu başlık altında alt maddelere teker teker ayırarak sizlere anlatacağız. Mide balonu ameliyatı gününden itibaren tamamen hastanın iyileşme sürecine kadar olan dönemi kapsayan süreye mide balonu ameliyat sonrası ifadesi kullanılır. Bu süreç içerisinde kişilerin operasyonları ve tedavileri tamamlanır.
Ameliyat Günü
Ameliyat günü hastalar için oldukça gergin başlayan ve stresli şekilde ilerleyen bir gündür. Ameliyat günü geldiğinde kişilerin genellikle psikolojik olarak desteğe ihtiyacı vardır. Bu yüzden aile bireyleri, akrabalar veya arkadaşlardan birkaç kişi hastanın yanında ameliyata girene kadar bulunursa bu onu pozitif yönde etkileyecektir diyebiliriz. Hastanın operasyon sonrasında da bu psikolojik desteğe ihtiyacı olacaktır. Ameliyata ilk olarak hasta bakıcıların getirdiği ameliyat önlüğü giyilerek hazırlık yapılır. Daha sonra hasta bakıcıların refakatinde kişi ameliyathaneye alınır. Ameliyathanede ilk karşı karşıya gelinen kişi anestezi uzmanıdır. Daha sonra kişinin kendi doktoru gelerek hastaya operasyon hakkında biraz daha bilgi verir.
Hasta bu noktada artık stresi üzerinden atmış ve sakinleşmiş bir halde olur. Etrafında olan uzman ekibin profesyonelliği sayesinde korkularını yener. Verilen anesteziden sonra hastanın uyuması ve operasyonun gerçekleştirilmesine geçilir. Operasyon tamamlandıktan sonra hasta anestezi uzmanı tarafından ailesine teslim edilir. Bundan sonra hastanın kendi özel odasında tedavisine devam edilir. Tedavi sonunda hastanın odaya gelmesi ile artık yatakta tedavi başlar. Bu noktada hastanın ilk olarak birkaç saat boyunca yemek yemesi veya su içmesi yasaktır. Bunun sebebi mide balonu operasyonunun endoskopi ile yapılmasıdır.
Boğaz aşırı derecede tahriş olmuştur ve bir süre dinlenmeye ihtiyacı vardır. Doktorların her kişiye özel olarak belirleyeceği belli bir süre geçtikten sonra hasta sıvı gıdalara ufak tefek olarak tüketmeye başlayabilir. Katı gıda alımları uzun bir süre yasaktır. Zaten hastanın ilk aşamada yemek yeme isteği olmayacaktır. Aşırı derecede iştahsız bir olacaktır. Verilen ilaçlar ve yapılan ağrı kesici iğneler de buna bir etmendir. Hastanın tekrardan ayağa kalkarak yürümesi ameliyattan ortalama olarak beş altı saat sonra gerçekleştirilebilir. Fakat bu hareketler çok kısıtlı olmalıdır. Henüz yeni yerleştirilen mide balonun mideye alışması midenin de bu balonu kabullenmesi biraz uzun sürebilir. Yaşanan ağrıların tamamı normaldir. Midenin içeride bulunan yabancı bir cismi asitler ile eritmeye çabalamasının bir sonucu olarak görülebilir.
Ağrı
Mide balonu operasyonu sonrasında kişilerin karın ağrısı çekmesi oldukça normaldir. Hatta kişilerin ağrı çekmemesi doktorlarda bir şüphe uyandırabilir. Bu yüzden ameliyat sonrası yaşanan ağrılarda endişe etmenize gerek yoktur. Mideniz, vücut içerisine alınan yabancı bir maddeyi sindirmek ve yok etmek için uzun bir süre mücadele edecek ve bu yüzden de ağrılar oluşacaktır. Fakat mide balonu midenin sindiremediği özel maddelerden üretilir. Bu yüzden mideniz asla bu balonu sindirip yok edemez. Edemediği için de onu kabul edene kadar uzun süre boyunca ağrılar olacaktır. İlk ağrılar bir süre sonra ortadan kaybolacaktır fakat mide balonunun takılı kaldığı süre boyunca ara sıra ağrılar yapması normal olacaktır. Bu ağrılar hastanede bulunduğu sürece verilen ağrı kesiciler ile azaltılabilir. Daha sonrada doktorlarınızın önerdiği ağrı kesici ilaçlar ile bu ağrıları ara sıra azaltabilirsiniz. Fakat ameliyat sonrası dönemlerde sürekli hiç kaybolmayan bir ağrı olursa bu durumda doktorunuza başvurarak inceleme yapmasını isteyebilirsiniz.
İlaç Kullanımı
Mide balonu ameliyatı sonrasında ilk evrede hastaya ilaç verilmesi uygun değildir. Bunun yerine takılı olan serumlardan hastanede yatılı kaldığı süre boyunca hastaya ilaçları serum ile verilir. Damar yolundan alınan bu ağrı kesiciler ve tedaviye yardımcı olacak olan ilaçlar daha hızlı etki gösterir. Fakat hasta hastaneden taburcu olduktan sonra kullanması için verilen ilaçlar arasında yoğun olarak ağrı kesiciler vardır. Bu ağrı kesicilerin yanı sıra midenin kendini koruyabilmesi için mide koruyucu ilaçlar da bulunur. Mideniz mide balonunu yok edemeyeceği bir nesne olarak kabul ederek ona tepkisiz kalıncaya kadar bazı ilaçlar kullanılır. Sonrasında da bu ilaçların kullanımına son verilir. İlaçlarınızı düzenli olarak kullanmanız şarttır. Aksi halde mide balonu yıpranarak midenize zarar verebilir. Doktorunuzun önerdiği miktarlarda ve sürelerde ilaçlarınızı kullanmak size oldukça iyi gelecektir. Bu konu hakkında uzman hekiminiz ile bire bir görüşmeniz çok daha sağlıklı olacaktır.
Yeme İçmenin Başlaması
Yeme içme faaliyetleri mide balonu operasyonunda sonra yaklaşık olarak bir hafta ötesinde tekrar başlayabilir. Elbette bu süre boyunca hasta tamamen aç olarak bekletilmez. Yalnızca operasyondan beş altı saat sonrasında sıvı ve sıcak soğuk olmayan gıdalar ile beslenebilir. Bundan sonra ki bir haftalık süreçte katı gıdalardan uzak durması gerektiği hastaya anlatılır. Öncelikle tahriş olan boğazın daha fazla yıpranmaması amaçlanır. Sonrasında mideye yerleştirilen mide balonunun direkt olarak katı gıdalar tarafından yıpratılmaması amaçlanır. Ayrıca bu süreçte tüketilecek olan katı gıdalar mideyi çok fazla yoracaktır. Çünkü mide bu süreçte zaten içerisinde bulunan yabancı maddeyi yok etmeye çalıştığı için yoğun mesai yapacaktır. Ek olarak mide içerisine gelen katı maddeleri eritmek için de mesai harcayacağı için bu çok sıkıntılı bir durum oluşturur. Midenizin gerekli olandan dört kat daha yoğun çalıştığını bir düşünün. Bunun oluşturacağı ağrı ve sancılara katlanmanız oldukça zor olacaktır. Bu nedenle mideniz mide balonunu kabullenip ona karşı tepkisiz kalana dek katı gıdalardan uzak durmanız şarttır. Katı gıdaları tekrar tüketmeniz için minimum bir hafta gerekir. Bu süre doktor tarafından çok daha fazla uzatılabilir veya doktorun kararı ile daha da kısaltılabilir. Fakat bunların tamamı kişiye özel olarak ayarlanan diyetlerdir. Bu yüzden doktorunuzla görüşmeden kesinlikle gıda tüketimine başlamayınız. Doktorunuzun verdiği perhiz listesine uyarsanız kısa sürede ağrılarınız ortadan kalkacak ve çok daha çabuk tekrardan yemek yemeye başlayabileceksiniz demektir.
Hareket Kabiliyeti
Kişilerin operasyon sonrasında tekrardan hareket kabiliyetlerine tamamı ile kavuşması ortalama olarak iki gün sürer. Fakat bu rakam sizi yanıltmasın. Hastanın operasyon sonrasında dinlenmesi çok daha iyidir. Çünkü mide içerisine yerleştirilen balon kıpırdayıp hareket ettikçe hastaya ağrı yapacaktır. Ameliyat sonrasında ki altı saatlik süreç sonrasında kişi ilk kez ayağa kalkabilir. Sonrasında ise iki gün yürümek için yeterli bir süredir. Doktorlar ise hastaların tekrardan sokağa çıkarak gündelik yaşantılarına devam etmesi ve hareketlerinin tamamına kavuşması için en az bir hafta boyunca beklemelerini öneriyor. Bu süre zarfında mide içerisinde bulunan balonu kabul edeceği için artık onun hareket ettiğinde verdiği temaslara karşı duyarsız kalacaktır. Bu yüzden mide içerisinde herhangi bir ağrı hissedilmeyecektir. Kişiler ameliyat sonrasında dahi hareketlerinde bir sıkıntı yaşamazlar. Yalnızca güvenlik ve önlem amaçlı olarak bu kadar süre ile beklemek hastanın aleyhine değil lehine olan bir durumdur. Hastaların doktorların söylediği bu kararlara uyması kendileri için oldukça iyi adımlar olacaktır. Bir süre istirahat etmek hastalara daha iyi gelecektir. Zaten bundan sonra ki süreçte az gıda ve çok hareket gerekeceği için bu bir haftalık dinlenme sürecini iyi değerlendirmeleri bizce daha iyi olacaktır. Çünkü uzun süre boyunca hastalar tekrardan dingin ve sakin bir yaşam süremeyebilirler.
Riskler ve Yan Etkiler
Mide balonu operasyonlarında yan etkiler ve riskler elbette ki mevcuttur. Fakat bunlar korkulacak düzeyde olan şeyler değildir. Mide balonu operasyonları sonrasında genellikle ilk haftalar içerisinde hastalar yoğun ağrı hissini yaşayabilirler. Bu elbette ki bir yan etkidir. Fakat çok önemsenecek ve korkulacak bir durum kesinlikle değildir. Bu yüzden kişilerin korkmasına gerek yoktur.
Yemek ve Mide Borusunda Delinme
Yemek borusunda ve midede oluşabilecek herhangi bir deformasyonun sebebi endoskopidir diyebiliriz. Fakat boğazın bu işlem sırasında delinmesine imkân yoktur diyebiliriz. Ameliyatın risk faktörlerinden olsa dahi çoğu zaman için bu imkansıza yakın bir olaydır. On binlerce mide balonu operasyonundan yalnızca birinde görülebilecek bir olaydır. Bu yüzden kişilerin mide borusu delinmesinden korkmasına gerek yoktur. Gerekli tüm önlemler doktorlar tarafından operasyon öncesinde alınmaktadır. Hatta sigarayı bırakmanız ve alkol tüketmemeniz dahi bu amaçlarla yapılan eylemlerdir. Bu gerekli olan prosedürlere uyuyor iseniz korkmanızı gerektirecek bir durum yoktur.
Mide Ülseri
Mide ülseri mide içerisinde bulunan farklı bir yapıya sahip olan mide balonu sebebiyle gelişebilir. Mide bu yabancı maddeyi yok etmek için çok yoğun şekilde çalıştığı için bir süre sonra kendi kendine ülser olabilir. Bundan korunmak için gerekli ilaçlar doktorlar tarafından size verilecektir. Bu yüzden mide ülserinden korku duymanıza gerek yok. Yalnızca on binlerce operasyondan birkaç tanesinde mide ülseri başlangıcı görülebilir. Genellikle bunlar da doktorların erken müdahalesi sonucunda başlangıç safhasında iken yok edilir. Mide ülseri genellikle mide kanseri ile karıştırılan bir hastalıktır. Fakat mide ülserinin kanser ile uzaktan yakından hiçbir bağlantısı yoktur. Mide balonu operasyonlarında risk faktörü olarak ele alınır fakat söylediğimiz gibi çok fazla rastlanmaz.
Kramp ve Bulantı
Mide balonu operasyonlarında sonra genellikle kişilerde kramp benzeri sancılar ve mide bulantıları görülebilir. Bunun nedeni mide içerisinde bulunan yabancı bir madde olmasıdır. Bundan dolayı mide sürekli olarak çalışacak ve bu maddeyi enzimlerine ayırmak için emek verecektir. Başarılı olamadığı durumlarda kusma işlemi gerçekleştirerek bunu dışarıya atmaya çalışacaktır. Fakat bir süre sonra bunu başaramayınca artık mücadeleyi bırakacaktır. Ama uzunca bir süre daha kramp ve bulantılar devam edecektir. Mide balonu vücutta bulunduğu süre boyunca bu kramplar ve ağrılar ara ara hissedecektir. Fakat ilk takılma evresinden sonra uzun süreli kramplar ve kasılmalar kaybolacak yerini nadir bulantılara bırakacaktır. Bunlar yan etkiler olarak bilinen komplikasyonlardır. Çok fazla endişe ve telaş yapmaya gerek yoktur. Her mide balonu operasyonu geçiren hastada kolaylıkla görülebilir. Görülmemesi daha enteresan kılan bir durumdur. Bu yüzden kramp ve bulantı hiç olmaz ise doktorunuza başvurmanız daha iyi olacaktır.
Enfeksiyon
Enfeksiyon her hastalık için oldukça riskli bir durumdur. Her ameliyat sonrasında da risk faktörü olarak ele alınır. Mide balonu ameliyatları sonrasında da midenin enfeksiyon kapma ihtimali vardır. Fakat bu ihtimal oldukça düşük olan bir ihtimaldir. Enfeksiyon kapılması çok nadir olarak mide balonu ameliyatlarında karşımıza çıkar. Ayrıca en küçük operasyonlarda bile enfeksiyon risk faktörü olarak mevcuttur. Yalnızca mide balonu operasyonu geçirecek insanlar için geçerli olan bir risk faktörü kesinlikle değildir. Bu yüzden korkuya gerek yoktur.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Bu başlık altında son olarak dikkat etmeniz gereken konuları işleyecek ve sizlere aktaracağız. Her başlığı dikkatli bir biçimde incelemeniz ameliyat sonrasında nelere dikkat etmeniz gerektiği hakkında sizlere bilgi verecektir. Bunların tamamına riayet etmek ve dikkat göstermek sizin sağlığınız açısından çok daha olumlu sonuçlar doğuracaktır. Aksi halde ise mide balonu sorunları ile hekiminize başvurmanız muhtemel bir detaydır.
Fiziksel Aktivite
Fiziksel aktivite son derece dikkat edilmesi gereken etkenlerden bir tanesidir. Çünkü kişinin ne kadar ayağa kalkabilecek bir durumu olsa dahi kendisine dikkat etmesi gerekir. Mide balonunun vücut içerisinde çok fazla hareket etmemesi gerektiği için kişinin bu önlemleri alması kendi yararına olacaktır. Fakat ameliyattan bir hafta sonra kişi artık yavaş yavaş gündelik yaşantısına geri dönüş sağlayabilir.
Cinsel Aktivite
Cinsel aktivitelerin hava balonu ameliyatından sonra hemen başlaması sakıncalıdır. Cinsel aktivite sırasında çok fazla bedensel faaliyet ve sarsıntı olacağı için kişinin midesinde bulunan balon bir süre sonra oynamaya ve mideye zarar vermeye başlayacaktır. Mideye gelen bu zarar vesilesiyle kişiye büyük sancı hisleri gelecektir. Bu hisler bir zaman sonra kusmaya sebep olabilir. Fakat operasyondan yaklaşık olarak iki hafta sonrasında kişi tekrar yumuşak pozisyonlar ile cinsel birleşme yaşayabilir. Kişinin tamamen eski cinsel aktivitesine dönmesine ise en az bir ay gerekmektedir. Cinsel aktivite kişiler için çok önemli bir durumda olsa dahi buna dikkat etmeniz önemlidir. Aksi halde mide balonunun çok fazla yaşayacağı sarsıntılar nedeniyle acil şekilde hastaneye gitmeniz gerekebilir.
Beslenme
Kişi mide balonu operasyonundan sonra en az bir haftalık süreçle beslenmesine dikkat etmek zorundadır. Bu süre içerisinde katı gıdalar tüketmemeye çalışması kendisinin yararına olacaktır. Mide balonu mide içerisinde büyük ölçüde zaten çalışma sağlayacağı için mideye daha fazla sindirme emri verilmemesi gerekir. Bunlardan dolayı gıda tüketimi ilk bir hafta katı olarak yasak sıvı olarak serbesttir. Ameliyat gününde de kişinin sıvı tüketimi sırasında yalnızca ılık gıdaları alması şarttır. Aşırı derecede sıcak olan çorbalar veya çok soğuk olan sular kişi için yasaktır. Bunun sebebi mide balonunun hassasiyeti değil boğaz yoluyla yapılan endoskopidir. Endoskopi sırasında kişilerin boğazı tahriş olacağı için daha fazla bölgeyi zorlamamak adına böyle bir yöntem kişiler tarafından seçilmek zorundadır. Aksi halde boğaz yıpranmaları ve boğaz delinmeleri ile karşı karşıya gelinebilir. Çok fazla rastlanmayan bir yan etki olmasına ve risk faktörü olmasına rağmen boğazda delinmeler ancak bu gibi kurallara riayet edilmezse görülür.
Alkol ve Sigara Kullanımı
Kişinin operasyon sonrasında alkol tüketimi kesinlikle yasaktır. En az dört haftalık süreç boyunca hiç alkol tüketilmemesi gerekmektedir. Eğer kişi uygulayabiliyorsa mide balonu vücutta iken hiçbir zaman alkol tüketmemesi kişinin yararına olacaktır. Çünkü alkol içerisinde barındırdığı maddelerden dolayı kolaylıkla mide içerisinde mide balonuna zarar verebilir. Bundan dolayı doktorlar kişilere mide balonu operasyonu yapıldıktan sonra hiçbir zaman alkol tüketmemeleri hakkında uyarılarda bulunurlar. Eğer kişi alkol tüketmek istiyorsa bunu uzun aralıklarla çok az miktarda yapmalıdır. Aksi halde kendisi çok daha fazla ağrı, sancı ve kusma yaşayacaktır. Sigara ise ameliyat sonrasında en az iki hafta boyunca kişiye yasaklanır. Bundan sonra ki süreçte kişi isterse sigaraya devam edebilir fakat doktorlar içmemesi hakkında kişiye gerekli uyarıları yaparlar. Bununda sebebi boğazda oluşacak tahrişlerdir. Boğaz delinmeleri ile karşı karşıya ancak bu gibi sebeplerden dolayı karşılaşılabilir.
Beslenme Süreci
Kişi ameliyat sonrasında kesinlikle katı gıdaları bir hafta boyunca tüketmemeli buna ek olarak asla sıvı gıdaları aşırı sıcak veya soğuk şekilde içmemelidir. Aksi halde boğazda oluşan aşırı tahriş nedeniyle boğazda delinmeler ile karşılaşılabilir. Bu çok daha büyük bir sorundur ve hastaya büyük acılar verebilir. Bundan dolayı doktorlarınızın tavsiyelerine mutlaka uymanız gerekir.
Doktor Kontrolleri
Doktor kontrollerine mutlaka riayet etmeniz şarttır. Ameliyat sonrasında ilk doktor kontrolü üç gün sonra, ikinci doktor kontrolü on gün sonra yapılır. Bundan sonra doktorunuz size göre özel bir program hazırlayıp sizi ona göre kontrollere çağıracaktır. Bu kontrollere dikkat etmezseniz mide balonu ile alakalı olarak gelişen olumsuz bir durumdan haberdar olamayabilirsiniz. Bu gibi durumlar da sizin için büyük sıkıntılara ve sorunlara sebep olur. Mide balonu ile ilgili oluşabilecek herhangi bir sorun önceden rutin kontroller sırasında fark edilirse müdahale edilmesi ve hatanın kurtarılması mümkündür.
Sık Sorulan Sorular
Pek çok kişi mide balonu ile alakalı cevapları merak ediyor. Elbette tüm sorularınızı yanıtlamamıza imkânımız yok fakat internet üzerinde kişilerin en çok merak ettiği soruları toparladık. Bu soruları alanında uzman olan hekimler ile görüşerek kendilerine ilettik. Aldığımız cevapları toparlayıp sizler için bir liste haline getirdik. İşte insanların mide balonu hakkında en çok merak ettiği sorular ve cevapları şu şekilde.
Mide Balonu Ameliyatında Yaş Sınırı Var Mı?
Mide balonu ameliyatı için yaş sınırı vardır. Mide balonu operasyonu olmak isteyen kişilerin en az on sekiz yaşından büyük olması ve reşit olarak ameliyat kararını kendisinin alması gerekmektedir. Ayrıca on sekiz yaşından büyük olan herkes mide balonu operasyonu geçiremez. Bu duruma ancak doktorlar kendileri karar verirler ve hastaya öneride bulunabilirler. Bunun için kişinin süper obez teşhisi olması ve hayati fonksiyonlarının tehlikeye girmesi gerekir. Buna hekim heyeti karar vererek operasyonu başlatabilir.
Mide Balonu Ne Zaman Çıkarılır?
Mide balonları iki çeşit olarak hastalara uygulanmaktadır. Bunlardan bir tanesi ayarlı model olarak bilinen diğeri ise ayarsız olarak bilinen modeldir. Ayarlı mide balonları hastaya takıldıktan sonra maksimum on iki ay süre ile durur ve daha sonra çıkarılır. Ayarsız olarak bilinen mide balonları ise yalnızca hastanın vücudunda altı ay boyunca kalabilir. Bundan sonra çıkarılması şarttır. Aksi durumlarda mide balonları artık kimyasını kaybettiği için hastanın vücuduna zarar vermeye başlayabilir.
Ameliyat Sonrası Ne Kadar Hastanede Kalmak Gerekir?
Ameliyat sonrasında hastanede maksimum süre ile iki gün minimum süre ile ise bir gün kalmanız şarttır. Aksi durumların gelişmesi halinde bu süre daha fazla uzayabilir. Fakat genellikle hastaların hastanede kaldığı ve gözetim altında tutulduğu süre bir gün olarak belirlenmiştir. Bundan sonra hasta taburcu edilerek evine dinlenmeye gönderilir.
Ameliyat Süresi Ne Kadardır?
Ameliyat süresi kişinin ameliyat elbisesini giyip ameliyathaneye gitmesiyle geri dönüşü toplamda bir buçuk saat olarak ifade edilir. Operasyonun toplam süresi ise operatör doktorlardan değişmekle birlikte kırk dakika olarak bilinir. Bazı ekstrem durumlarda operasyonunda üç saate kadar uzadığı görülmüştür. Operasyon süresinin uzaması hasta yakınlarını endişe duygusuna yönlendirir. Fakat operasyonların uzaması çok farklı sebeplerden dolayı olabilmektedir. Bu nedenden ötürü korkmaya veya heyecanlanmaya gerek yoktur.
Mide Balonu Ameliyatı Fiyatları Ne Kadardır?
Mide balonu ameliyatlarının fiyatları kliniklere, hastanelere göre farklılık göstermektedir. Dileyen kişiler bu operasyonu hayati fonksiyonlarını tehlikeye attığı durumlarda devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yaptırabilirler. Eğer kişiler daha fazla beklemek istemiyor ve devlet hastanesinde bulunan hekimlerde operasyonu onaylamıyorsa özel hastanelere başvuru yapabilir. Özel hastanelerde bulunan başhekimler operasyon için bir fiyat çıkarıp hastaya bunu iletirler. Bu çok farklılık gösterebilecek bir alan olduğu için bu konu hakkında net bir şey söylemek zordur. Bunun için çevrenizde bulunan hastaneleri gezerek fiyat almanız şarttır.
Mide Balonu Ameliyatı Nasıl Çıkarılır?
Mide balonu çıkarılması tekrardan endoskopi yolu ile yapılır. Bu sefer hastanın midesinde bulunan balonun içerisinde ki su bir makine ile dışarıya hortumlarla çekilir. Daha sonrasında incelen ve bir küçük boru haline gelen balon dışarıya çıkarılır. Böylelikle mide balonu hastanın midesinden alınarak dışarıya çıkarılmış olur. Balonun mideye yerleştirilmesinden çok daha kolay olan bir işlemdir diyebiliriz.
Mide Balonu Çıkarılmazsa Ne Olur?
Mide balonu hastanın midesinden çıkarılmaz ise bir zaman sonra yüzeyinde oluşacak olan yıpranmalar ile patlayabilir. İçerisinde bulunan sıvılar mideye kötü etkiler yapar. Acilen hastaneye getirilen hastaya tekrar endoskopi yapılarak patlayan balon çıkarılır. Bu yüzden çıkarılma süresi gelen mide balonlarının çok daha uzun ve gereksiz yere hastanın vücudunda tutulması yanlıştır.
Mide Balonu Zararlı Mıdır?
Mide balonu zararlı olan bir operasyon değildir. Fakat kişinin kendisine ağrı sancı ve kusma açısından problemler oluşturabilecek yan etkilere de sahiptir. Eğer aşırı kilolarınız var ise ve bunlardan kurtulmak istiyorsanız mide küçültme operasyonu geçirmeniz gerekir. Fakat aşırı büyük midesi olan insanlara bu operasyon yapılmaz. Öncesinde mide balonu ile kilo verme sağlanır ve ancak ondan sonra mide küçültme işlemine gidilebilir. Bu gibi nedenlerden ötürü mide balonu zararlıdır ifadesi son derece yanlış olan bir ifadedir. Doktorlar tarafından kesinlikle kabul görmez. Fakat zorunlu olmadığı durumlarda da herkese mide balonu operasyonu yapılamaz.
Mide Balonu Ameliyatlarını SGK Karşılıyor Mu?
Mide balonu operasyonlarını SGK genel olarak karşılamaz. Ancak SGK’nın bunu karşılayabilmesi için hastanın aşırı süper obez hastalığına sahip olması gerekir. Böyle durumlarda hastanın hayati fonksiyonları tehlikeye gireceği için SGK, balon operasyonunu kabul eder ve hastaya işlem uygulanır. Bunun haricinde aşırı kilosu olan herkes kendisine SGK yoluyla mide balonu taktıramaz. Böyle bir şey mümkün değildir.
Mide Balonu Takıldıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Mide balonu takıldıktan sonra kişinin ilk haftalar içerisinde katı gıdalar tüketmemesi şarttır. Ameliyat sonrasında ki sürede hemen sıcak veya soğuk sıvıları tüketmesi de kesinlikle yasaktır. Bir hafta boyunca evde dinlenmesi ve çalışma hayatına başlamaması gerekir. Fakat masa başı işlerde çalışanlar eğer çok isterlerse hareketlerini kısıtlayarak masa başında çalışmalarına devam edebilirler. Lakin doktorlar böyle bir tabloyu dahi tehlikeli olarak gördüklerini beyan etmektedir. Sigara ve alkol tüketimi ilk günlerde kesinlikle yasaktır. Daha sonra sigara içmek isteyen hastalar olabilir fakat alkol tüketimi mide balonu çıkarılana kadar hastalara yasak hale gelir. Çünkü alkol içerisinde taşıdığı maddeler ile mide balonunu çözebilecek ve patlatabilecek bir yapıya sahiptir. Cinsel aktiviteler de ameliyattan sonra ki bir hafta boyunca yasaktır. Sonrasında kişinin cinsel aktivitesine devam etmesi mümkündür fakat çok hareketli olmamak kaydıyla. Bunlara dikkat edildiğinde ve doktorların sözlerinden asla dışarı çıkılmadığında mide balonu riskli bir ameliyat olarak görülmez. Oldukça küçük ve basit operasyonlardan bir tanesidir. Eğer sağlık durumunuz risk altında olarak görünüyorsa endişe etmeden mide balonu operasyonuna girebilirsiniz.
Mide Balonu Sonrası Ağrı Olur Mu?
Mide balonlarının ilkel uygulamalarında kusma ve ağrı hissi ile sık sık karşılaşılmakta idi. Bu olumsuz sonuçlar da en az iki hafta sürerdi ancak günümüzdeki modern mide balonu uygulamalarında ağrı ile karşılaşılması nadirdir. Eğer bir şekilde ağrı ortaya çıkmış ise de geçicidir. Yaklaşık olarak bir – iki gün içerisinde ağrı hissi tamamen ortadan kalkar. Bu süre boyunca da güçlü ağrı kesiciler ile ağrı kontrol altında tutulur.
Mide Balonu Taktırdıktan Sonra Kusma Olur Mu?
Mide balonu, midenin fiziki yapısına uygulanan ciddi bir müdahaledir. Yabancı ve büyük bir maddenin bir bütün olarak midede kalması bulantı ve kusma hissini destekleyebilmektedir. Mide bu balona alışana kadar kusma hissi olmakta ve bazen kusma gerçekleşmektedir. Operasyondan sonra bir hafta kadar kusma hissini baskılayan ilaçlar kullanılarak bu his ortadan kaldırılır.
Mide Balonu Sonrası Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Operasyondan sonra mide hacmi büyük oranda balon tarafından kaplanmış durumdadır. Yani iştah azalacaktır. İlk bir hafta boyunca sıvı – püre beslenmek mide balonunun uyum sürecini kolaylaştırır. Birinci haftadan sonra ise uzman bir diyetisyen tarafından duruma uygun olarak yazılmış diyete başlanmalıdır. Mide balonu taktırılmış olması her şeyin tüketilebileceği anlamına gelmez. Kişi, kilo vermek için çabalamalı ve olabildiğince diyet beslenmelidir.
Mide Balonu Hangi Anestezi Türü İle Uygulanır?
Mide balonu uygulaması özel endoskopi cihazları ile yapılır. Hastanın ağzından girilerek midesine büyük bir balon yerleştirilir ve sonrasında bu balon şişirilir. İnceleme – değerlendirme süreci de dahil olmak üzere operasyonun toplam süresi otuz dakika kadardır. Bu süre boyunca hastanın kusma içgüdüsünün baskılanması ve acı hissetmemesi için genel anestezi uygulaması yapılır. Nadiren de olsa lokal anestezi ile işlem gerçekleştirilebilmektedir.