Peygamber Sünneti (Hipospadias) Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Tedavi Ne Zaman Uygulanmalı?
- Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
- Tedaviden Sonra Problem Tekrarlayabilir mi?
- Doktor Seçerken Neye Dikkat Etmeli?
- Ameliyat Ne Kadar Sürer?
- Cerrahi Tedavi Dışında Bir Tedavi Yöntemi Var mı?
- Ameliyatı Hangi Doktor Yapar?
- Hipospadias Bebeği Nasıl Etkiler?
- Ameliyattan Sonra Kullanılması Gereken Bir İlaç Var mı?
- Ameliyattan Sonra Çocuk Nasıl Yıkanmalı?
- Ameliyat Sırasında Hasta Ağrı Hisseder mi?
- Hipospadias Tedavisi Neye Yöneliktir?
- Penis Anomalisinin Giderilmesi İçin Bir Ameliyat Yeterli Olur mu?
- Hipospadias Ameliyatı Zor mu?
- Ameliyattan Sonra Penis Düzelmezse Ne Yapmak Gerekir?
- Hipospadias Kendiliğinden Düzelir mi?
İnsanlarda birbirinden farklı çeşitte oluşabilecek hastalıklar bulunmaktadır. Bunlardan birisi olan peygamber sünneti de genellikle çocuklarda görülen, erkeklik organında meydana gelen ve dünyada sıkça rastlanabilen bir hastalık türüdür. Bu hastalıkta uygulanan tedaviler, reçete edilen ilaçlar ve hasta için verilen tavsiyelerin tamamı, aşağıda yer alan bölümlerde anlatılmaktadır.
Peygamber Sünneti (Hipospadias) Hakkında
Penis ve üretranın embriyolojik gelişiminin özellikleri nedeniyle, neredeyse tüm erkeklerde sünnet derisinin derisi, hipospadias ile alt yüzeyde tamamen kapalı kalmaz. Nadir olarak, üretra (megaameatal hipospadias) geniş bir dış açıklığı olan hipospadias olgularında, sünnet derisi değişmez ve genellikle sünnet sırasında tanı konur. Erkeklerde kriptorşidizm sonrası bu ikinci hastalığın görülme sıklığı. Hipospadias insidansı 1000 yeni doğan erkek için 5,2-8,2 Aralığında veya 200 yenidoğanda yaklaşık 1 vakada değişmektedir. Hipospadias, üretranın eksik gelişimi nedeniyle oluşur. Tam nedeni bilinmemektedir. Bazı durumlarda, hipospadiasın gelişimi genetik bir faktöre bağlıdır. Ancak çoğu hastada kalıtsal tarih yükü değildir. Eğer yeni doğmuş bir çocuk hipospadias varsa, ikinci bir çocuğun hipospadias ile ortaya çıkma riski nadirdir ve nadir bir aile öyküsü vardır. Hipospadias'ın başka bir aile üyesi, örneğin bir kuzen veya amcada bulunması halinde % 19'a, babada ve erkek kardeşte ise % 26'ya çıkar. Sadece ciddi hipospadias ve testis gelişimsel defektleri olan belirsiz bir cinsiyete sahip erkeklerin incelenmesi gerekir. Bu hastaların % 25'ine kadar genişlemiş prostatik uterus veya diğer kadın eğitimleri vardır.
Hipospadiasın diğer formları için rutin muayene gerekli değildir. Çünkü bunlar içindeki malformasyonların sıklığı yaklaşık olarak tüm popülâsyonda bir bütün olarak bulunur. Cerrahi tedavi için optimal yaş belirlenirken, hem çocukla ilgili hem de aile ile ilgili olarak duygusal yönler dikkate alınmalıdır. İdeal yaşın 6 ile 15 ay arasında değiştiği, cinsel farkındalık faktörlerinin açıklığa kavuşturulduğu, cinsiyet tanımına dikkat edildiği, ameliyatın teknik yönlerinin tanımlandığı ve ameliyat sonrası dönemde daha kolay gerçekleştirilebileceği düşünülmektedir. Gerçek şu ki, bu yaştaki bir hasta için bakım, 2-4 yaşına kıyasla büyük ölçüde basitleştirilmiştir. İkinci olarak, 1 yıldan 3 yıla kadar penisin büyüklüğü neredeyse değişmez. Üçüncüsü, idrar, bir bebekten, bir çocuk tarafından sabitlenmemiş, bağlanmayan, vb. İle bağlantılı olarak 2 çocuk bezi arasında bir tüp (kateter) ile çıkarılır. Bazen penis büyümesini indüklemek için testosteron kullanılır. Çoğu zaman bunlar küçük bir penis bulunan hipospadiasın şiddetli formlarıdır. Testosteron, ameliyattan 1,5-2 ay önce jel veya enjeksiyon olarak uygulanır. Doğrudan hipospadiasın kendisi için işlem, penisin uzunluğunda bir artışa katkıda bulunur.
Operasyon alanında kozmetik ve dokuların tamamen ayrışması arasında değişen bir dizi komplikasyon bulunmaktadır. Bunlar üretral fistül oluşumu, üretral striktür, üretranın dış açıklığının stenozu, üretranın divertikülü, cildin fazlalığı veya eksikliği, kalıcı eğrilik ve hipospadiastır. Çoğu durumda, idrar drenajı, tedavi için arzu edilen bir bileşendir. Dokuların iyileşmesini sağlar ve üretral cilt fistüllerinin oluşma riskini azaltır. Bazı yazarlar, distal hipospadiasın operasyonlarında idrar sapması uygulamamayı önermelerine rağmen, idrar sapması avantaj sağlar ve teorik olarak, özellikle kompleksi rekonstrüktif cerrahilerde komplikasyonların daha az görülmesine katkıda bulunur. İstenmeyen üreteral stent kullanımı, şiddetli vakalarda bile suprapubik sistostomi tüpünün yerini almıştır. Bazı olgularda suprapubik üriner diversiyonun bazı avantajları olabilir (özellikle tekrarlayan ameliyatlarda ve adolesanlarda). İdrar tahliyesinin süresi yaklaşık 1 ila 12-14 gündür (ortalama olarak, hipospadias formuna bağlı olarak 5-7 gün). Hipospadiasın cerrahi tedavisinde en iyi yöntem yoktur. 150'den fazla operasyon türü tanımlanmıştır. Günümüzde en sık kullanılan ameliyatlar Snodgrass (TIP) cerrahisi, üretra ilerlemesi cerrahisi, onley cerrahisi, Bracka cerrahisi, serbest yanak mukoza transplantları kullanılarak yapılan rekonstrüksiyonlardır.
Peygamber sünneti tedavisinde, potansiyel seçenek cerrahi müdahaledir. Bu müdahale sonucunda hastanın iyileştirilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede hastalık kapsamında gelişen belirtilerin tamamı ortadan kalkmış olur.
Hipospadias Nedir?
Hipospadia, idrar yolunun anormal açılması ile karakterize, idrar yolunun konjenital bir malformasyondur.
Etiyolojisi henüz aydınlatılamamış olsa da, bu malformasyonun genetik etkinin bulunduğu çok faktörlü bir bağlantı ile gerçekleştiğini söyleyen hipotezler vardır.
Erkeklerde vakaların yaklaşık % 75-87'sinde, penisin ventral tarafında bulunur ve bu şekilde düzeltici cerrahi prosedürün gerçekleştirilmesinde daha fazla başarı şansı sunar. Olguların yaklaşık % 10'unu kapsayan ikinci tip, üriner meatus skrotal keseye akar ve üretranın kalıntıları bükme bükülmesine yol açan lifli bir bant oluşturur (yani penil kurvatur oluşur). Üçüncü tip, en şiddetli form olarak kabul edilen perineal forma karşılık gelir, bu durumda penis amorftur.
Hipospadia, kriptorşidizmden hemen sonra gelen, erkek cinsel organında gözlenen ikinci en yaygın konjenital defekttir. Bununla birlikte, dünyada 125 erkekte 1 ila 4000 arasında farklı olaylar tanımlanmıştır. Son yıllarda bu durumun insidansının arttığı bildirilmiştir.
Tedavi, sünnet derhal penil rekonstrüksiyon için gerekli olduğundan, sünnetten kaçınarak doğumdan sonra başlar. Ve bazı durumlarda, pre-operatif hormon tedavisi gerekli olabilir. Ameliyat için ideal yaş 6 ile 18 ay arasındadır ve bu da duygusal travmayı azaltmaktadır. Bu kusurun düzeltilmesi için 300'den fazla cerrahi teknik rapor edilmiştir ve her bir vakaya göre hekim tarafından en uygun olanı seçilmelidir. Hipospadia, erkek genital bölgesinin ana konjenital malformasyondur ve her 300 doğumda bir vakada mevcut olan çok yaygın bir patolojidir. Hipospadinin temel özelliği, penis ucuna veya penisin başına ulaşmayan bir üretra varlığıdır. Bu nedenle daha kısadır ve dibinde açılır. Üretranın menfezinin skrotumda veya hatta perinumda, anüsün yakınında olduğu ciddi biçimlere kadar, üretranın neredeyse glansa ulaştığı hafif biçimlerden oluşurlar.
Bu problemin bariz etkilerinden biri, çocuğun idrara çıkmalarını zorlamaya zorlayarak, idrarını düşürmesi ve düzleşmemesidir. Bunun utanç verici olmasının çocuk için ne kadar olduğunu ve çok sayıda kompleks yarattığını anlamak kolaydır.
Hipospadiasın bir diğer özelliği penisin alt kısmındaki fibröz dokunun varlığıdır. Bu da özellikle çocuğun ereksiyonu olduğunda penisin eğriliğine neden olur. Son olarak, sünnet derisinin üst kısmında, sünnet derisinin üst kısmında, sünnet derisi olarak bilinen, aşağıdakinden daha fazla deri vardır. Çoğu zaman, bu abartılı cildin penisin üstünde bulunması, çok estetik olduğu için öncelikle ailenin dikkatini çeken şeydir.
Hipnoz bir çocuğun penil anomalisi olduğu için çocuğun sosyalleşmesi başladığı zaman problem yaratmaya başlar. Başlangıçta çocuk ayakta duramayacaktır, çünkü elbiselerini ıslatacaktır. Genital organın yönü normalden tamamen farklıdır ve bu da özellikle ciltte renk değişikliğinin varlığı ile dikkat çeker. Ereksiyondaki eğrilik rahatsızlığa neden olabilir.
Ameliyat rekonstrüktif olmalı ve cerrahın büyük bir el becerisi gerektirir. Eksik üretra yeniden yapılmalı, eğrilik düzeltilmeli ve kapak çıkarılmalıdır. Hipospadiasın düzeltilmesi için üç yüzden fazla farklı cerrahi teknik, idrarın kapüin derisi ile yapılması, mesanenin mukozası, diğer bölgelerden gelen cildin ağız veya transplantasyonu vardır. Her vaka en iyi şekilde farklı bir teknikle tedavi edilir. Eğer ameliyat hipospadias cerrahisinde özel deneyime sahip bir kişi tarafından yapılmazsa komplikasyonlar çok yaygındır.
Doktorunuz "ameliyat için çok genç" ifadesinde ısrar ederse, mevcut eğilim erken ve erken ameliyat etmek olduğundan, geçici olarak penis büyütmek ve büyüteçli mercekleri ve mikroskopları kullanmak için merhemler kullanmaktan şüphelenir.
Hipospadia, idrar yolunun anormal açılışı ile penisin altındaki bir noktada ucunda değil, erkeklerde görülen genetik bir malformasyondur. Üretra, idrarın aktığı kanaldır ve bu nedenle bu hastalık, idrarın yanlış yerlerden sızmasına neden olur.
Bu problemin bir tedavisi vardır ve tedavisi, üretra açılmasının düzeltilmesi için cerrahi yoluyla çocuğun hayatının ilk 2 yılında yapılmalıdır.
Ek olarak, hipospadia aşağıdakileri içeren, üretranın açılma yerine göre sınıflandırılmış 4 ana tipe ayrılır:
- Distal: Üretranın açılması penisin başına yakın bir yerde bulunur;
- Penil: Üretranın açılması penisin gövdesi boyunca yer alır;
- Proksimal: Üretranın açılması skrotumun yakınındaki bölgede bulunur;
- Perineal: En nadir görülen tiptir, üretranın açılması anüsün yakınında bulunur, bu da penis normalden daha az gelişir.
Çocuğun bu belirtileri olduğunda, sorunu teşhis etmek ve uygun tedaviyi başlatmak için çocuk doktoruna danışmanız tavsiye edilir. Bununla birlikte, doğumdan sonraki ilk saatlerde, doğum servisinde bile hipospadinin saptanması yaygındır.
Hipospadia cerrahisi, bu sorunu tedavi etmenin tek yoludur ve çocuğun 6 ay ile 2 yaşları arasında yapılmalıdır. Bu nedenle, sünnet ameliyattan önce kaçınılmalıdır, çünkü bebeğin penisini yeniden oluşturmak için sünnet derisinin kullanılması gerekebilir.
Ameliyat sırasında idrar yolunun yanlış açılması kapatılır ve penisin ucunda yeni bir çıkış yapılır, genital estetiğin iyileştirilmesi ve gelecekte normal cinsel işlevin sağlanması sağlanır.
Ameliyattan sonra çocuk 2 ila 3 gün içeride kalır ve eve dönüp normal aktiviteler yapabilir. Bununla birlikte, önümüzdeki 3 hafta boyunca ebeveynler, şişlik, kızarıklık ya da şiddetli ağrı gibi cerrahi alandaki enfeksiyon belirtilerine karşı uyanık olmalıdır.
Hipospadiasın kapitatif formu vakaların % 75'inde görülür ve defektin en kolay ve en yaygın şeklidir. Üretranın dış açılımı, genellikle darlaştırılmış (metostenosis) düşüktür, bu da idrarın zorlaşmasını sağlar. Cinsel aktivitenin başlangıcı ile artan penisin bir eğriliği olabilir.
Hipospadiasın koroner formuna, bozulmuş idrara çıkma ve penisin belirgin eğriliği eşlik eder. İdrar, çaba ile ince bir akıntıya atılır; Çocuğun sürekli olarak bacaklarına idrar yapar, bu da idrar yaparken penisini yukarı kaldırmasına neden olur.
Hipospadiasın kök formu birkaç seçeneğe sahip olabilir, çünkü etin penisin arka yüzeyinin farklı seviyelerinde yer alması mümkündür. Erkek tipi (ayakta) idrar yapmak çok zordur: Çocuklar oturmak için idrar yapmaya veya penise miden yukarı çekmeye zorlanırlar. Penisin deformitesinin belirgin şekilde belirgin olduğu, ağrı ereksiyonları vardır. Ancak, bu tür hipospadias ile cinsel yaşam mümkündür, ancak idrar yolunun dış açıklığı penisin tabanına daha yakınsa, o zaman ejakülasyon sırasında sperm vajinaya girmez.
Hipospadiasın skrotal şekli patolojinin en şiddetli tezahürüdür. Üretranın dışa açılması, skrotuma açılır ve 2 kısma ayrılır. Penis dramatik olarak az gelişmiş ve bükülmüş, hipertrofik bir klitorise benzemektedir. Skrotum, görünüm olarak labia majora'ya benzer bir yapıya sahiptir. Doğumda, bu hipospadias formundaki erkekler adrenogenital sendromlu (konjenital adrenal hiperplazi) kız çocukları ile karıştırılabilir. Hipospadiasın skrotal şekli ile idrara çıkma sadece oturma ile yapılabilir.
Penisin az gelişmesi ve deformasyonu nedeniyle, seks hayatı imkânsız hale gelir. Skrotum idrarının tahriş olması kızarıklığa ve iltihaplanmaya neden olur.
Hipospadiasın perineal formu, skrotumun arkasındaki etin yeri ile karakterizedir. Hastalarda penisin tanımlanması, skrotal klevajdır, bu genellikle çocuğun cinsiyetini belirlemeyi zorlaştırır. Hipospadiasın perineal ve skrotal formları kriptorşidizm, inguinal herni, testiküler membranların düşmesi ile kombine olanlardan daha sıktır.
Akor tipindeki hipospadiaslarda, penisin eğriliğini en üst seviyeye çağıran, az gelişmiş bir üretra vardır. Penisin ereksiyonunun ağrı ile birlikte bir yay şeklinde eğrilmesi durumunda, cinsel ilişkiye girmeyi zorlaştırır veya imkânsız hale getirir.
Yeni doğanın bir neonatolog tarafından dikkatli incelenmesi, doğumdan hemen sonra hipospadias tanısı koymanıza izin verir. Yeni doğmuş bir bebeğin cinsiyetinin, genital organların anormalliği ile doğru olarak belirlenmesi için pelvik organların bir ultrasonunun, bazı durumlarda, karyotipin belirlenmesi gereklidir. Hipospadias 100'den fazla genetik sendroma eşlik edebileceğinden, çocuğun genetik danışmanlığa ihtiyacı vardır. Pediatrik ürologlar, pediatrik endokrinologlar, pediatrik jinekologlar tarafından hipospadiaslı bir çocuğun muayenesi ve gözlemi gerçekleştirilir. Hipospadiaslı bir hastayı incelerken, üretranın dış açıklığının, boyutunun ve şeklinin bulunduğu yere dikkat edilir. İdrarın doğasını ve derecesini, ereksiyon sırasında penis eğriliğinin varlığını, özellikle cinsel ilişkiyi ortaya çıkarır.
Hipospadias tedavisi, penis fonksiyonalitesini düzeltmek ve kozmetik kusuru ortadan kaldırmak amacıyla üroloji ve plastik cerrahinin karmaşık bir görevidir. Bu durumda, erken cerrahi girişim şartlarına (1-3 yıl) tercih edilir. Halen, hipospadias düzeltmesinin çok sayıda tek adım ve adım adım cerrahi yöntemleri kullanılmaktadır.
Metotus ile birlikte etin önemsiz distopyası ile bir metotominin uygulanması ile sınırlıdır; Diğer durumlarda, üretraların plastik cerrahisi lokal flep ve serbest greft kullanılarak gösterilir. Hipospadias'taki operasyonun ana aşamaları penisin eğriliğinin düzeltilmesi, üretra eksikliğinin (üretroplasti) ve normalde yerleşmiş etin (metoplasti) yeniden yapılandırılmasıdır. Kriptorşidizm eş zamanlı olarak testisleri skrotuma indirdiğinde uygulanmaktadır.
Postoperatif dönemde idrar çıkarılması, mesane kateterizasyonu veya 7-14 gün içinde sistostomi uygulanması ile gerçekleştirilir. Gerekirse, kateterin çıkarılmasından sonra, üretra dilate edilir. Hipospadiasın cerrahi tedavisi, vakaların% 75-% 95'inde iyi fonksiyonel ve kozmetik sonuçlar elde edilmesini mümkün kılmaktadır. Hipospadiasın erken düzeltilmesi, idrarın normal doğasını, penisin tam gelişimini, travmanın çocuğun ruhsallığına ortadan kaldırılmasını sağlar.
hipospadiasın cerrahi düzeltme komplikasyonlar olabilir üretral darlık, üretra divertikül, üretral fistül, penis başının duyarlılığı kaybı görülmektedir. Komplikasyonlar sıklıkla hipospadiasın (skrotal, perineal) proksimal Hormlarında ortaya çıkar.
Hipospadiasın cerrahi olarak düzeltilmesi gereken çocuklar, pediatrik ürolog tarafından penisin büyümesi tamamlanıncaya kadar izlenir. Bu zamanda, çocuklarda ve ergenlerde, idrarın doğasını, idrar akışının şeklini ve ereksiyonun izlenmesi gerekmektedir.
Hipospadias Belirtileri Nelerdir?
Üretra, idrarın mesaneden boşaltıldığı ve vücudu terk ettiği tüptür.
Hipospadias sık görülen bir durumdur ve çocuğunuza bakımda zorluk çıkarmaz. Cerrahi genellikle çocuğunuzun penisinin normal görünümünü geri yükler. Hipospadiasın başarılı tedavisi ile çoğu erkek normal bir şekilde idrar yapabilir ve çoğaltabilir.
Hipospadias olgularında, üretra açılması, ucun yerine penisin alt kısmında yer alır. Çoğu durumda, üretra açılması penis başının sınırları içinde yer almaktadır. Daha seyrek olarak, açıklık penisin ortasında veya tabanındadır. Nadiren, açıklık skrotumun içinde veya altında bulunur.
Belirtiler ise şöyledir:
- Penis ucunun dışında üretra açılması,
- Penisin azalan eğriliği,
- Penisin dış görünüşünde oluşan farklılık,
- Anormal idrar püskürmesi.
Hipospadiaslı bebeklerin çoğu, doğumdan hemen sonra, hala hastanede olduklarında teşhis edilir. Bununla birlikte, idrar yolunun açılmasının hafif bir yer değiştirmesi (idrar kesesi) incelikli ve tanımlanması daha zor olabilir.
Hipospadias Ne Zaman Ortaya Çıkar?
Hipospadias doğumda bulunur (konjenitaldir). Bir fetüsün penisi geliştikçe, belirli hormonlar üretra ve sünnet oluşumunu uyarır. Hipospadias, bu hormonların eylemindeki bir bozukluğun sonucudur, bu da üretranın anormal gelişmesine yol açar. Çoğu durumda, hipospadiasın kesin nedeni bilinmemektedir. Bazen, hipospadias genetik faktörlerden kaynaklanır, ancak çevre da bir rol oynayabilir.
Hipospadiasın nedeni genellikle bilinmese de, bu faktörler durumla ilişkili olabilir:
- Aile geçmişi: Bu durum, ailede hipospadias öyküsü olan bebeklerde daha sık görülür.
- Genetik: Bazı genetik varyasyonlar, erkek cinsel organlarının oluşumunu uyaran hormonların değişmesinde rol oynayabilir.
- 35 yaşını geçen annenin yaşı: Bazı araştırmalar, anneleri 35 yaşından büyük olan bebeklerin hipospadias riskinin daha yüksek olduğunu düşündürmektedir.
- Hamilelik sırasında bazı maddelere maruz kalma: Hipospadias ile annenin belirli hormonlara veya bileşiklere, örneğin pestisitlere ve endüstriyel kimyasallara maruz kalması ile ilgili bir dereceye kadar spekülasyonlar vardır; Bununla birlikte, bu konuyu doğrulamak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
Muhtemelen daha fazla değerlendirme için genital ve idrar koşullarında (çocuk üroloğu) uzmanlaşmış bir cerraha yönlendirileceksiniz. Uzmanlaşmış ekipleri olan tıp merkezleri, seçenekleri değerlendirmenize ve uzman tedavisi sağlamanıza yardımcı olabilir.
Üretral orifis anormal olduğunda ve testlerde testis hissedilemediğinde, genitallerin açıkça erkek mi dişi mi (belirsiz genital bölge) olduğunu belirlemek zor olabilir. Bu durumda, çok disiplinli bir takımın daha fazla değerlendirme yapması önerilir. Bazı hipospadias türleri çok hafiftir ve ameliyat gerektirmez. Bununla birlikte, tedavi genellikle üretral menfezi yeniden konumlandırmak ve gerekirse penisin gövdesini düzeltmek için ameliyatı içerir. Genel olarak, çocuk 6 ila 12 aylıkken ameliyat yapılır.
Penis anormal bir görünüme sahipse, sünnet yapılmamalıdır. Eğer sünnet sırasında hipospadias saptanırsa, prosedür tamamlanmalıdır. Her durumda, bir pediatrik ürologa sevk tavsiye edilir.
Hipospadiasın çoğu tipi ayaktan tedavi edilen tek bir ameliyatta düzeltilebilir. Bazı hipospadias tiplerinde, defektin düzeltilmesi için birden fazla ameliyatın yapılması gerekecektir.
Üretral orifis, penisin tabanına yakın olduğunda, cerrah, idrar yolunu karşılık gelen pozisyonda yeniden yapılandırmak ve hipospadiası düzeltmek için sünnet derisinden veya ağzın içinden doku greftleri kullanmak zorunda kalabilir.
Çoğu durumda, ameliyat çok tatmin edici sonuçlar verir. Hemen her zaman, ameliyattan sonra penis normal görünüyor ve idrar ve cinsel işlev de normalleştiriliyor.
Bazen yeni idrar yolunun oluştuğu penisin alt kısmı boyunca bir delik açılır (fistül) ve bu da idrar kaybına neden olur. Nadiren iyileşme ile ilgili bir sorun var. Bu komplikasyonlar onarım için ek cerrahi gerekebilir.
Çocuğunuzun ameliyattan sonra cerrahla bir çift görüşmeye gitmesi gerekecektir. Bundan sonra, çocuğunuzun pediatrik ürologuyla düzenli takibi, iyileşmeyi doğrulamak ve olası komplikasyonları saptamak için banyoya ve ergenliğe girmeyi öğrendiğinizde tavsiye edilir.
Hipospadias Ne Sıklıkta Görülür?
Peygamber sünneti hastalığı, dünyada 120.000 kişide bir görülen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Genellikle çocuklarda görülen bir hastalık olup; 35 yaşını aşmış olan yetişkinlerde de görülebilmektedir.
Hipospadiasın ortaya çıkmasına neden olan tüm nedenler henüz tam olarak anlaşılamamıştır. Ekolojik durumun, genlerin nokta mutasyonlarının, bozucuları içeren gıdaları yiyen, tahrip edici madde içeren fetüsün hormonal statüsünü değiştiren androjenik destrojenler ve androjenik ikamelerin, zeminin oluşmasını engelleyecek şekilde değiştirildiği, bu hastalığa yakalanan kişilerin sayısının artmasında öncü bir role sahip olduğu belirlenmiştir. Günümüzde çoğu günlük yaşamımızda bulunan fungisitler, ftalatlar, pestisitler ve herbisitler, bozuculara işaret edilmektedir. Çoğu zaman, patolojinin gelişmesi, bir düşük doğumu tehdit ettiği zaman anneye verilen hormon tedavisinden veya amaçlanan hamilelikten önce 12 aydan daha az bir sürede hormonal kontrasepsiyondan kaynaklanabilir. İn vitro fertilizasyon sırasında hipospadiaslı bir çocuğa doğum yapma riski oldukça yüksektir, çünkü gebeliğin yönetimi sırasında çocuk cinsel organlarının gelişimini olumsuz yönde etkileyen kadın cinsiyet hormonları kullanılmaktadır. Kalıtsal faktörler de önemli bir rol oynar. Bu tanısı olan çocukların doğuş vakası birkaç nesildir. Sıklıkla, hipospadias diğer gelişimsel anormallikler ile birleştirilir. Bunlar kasık fıtığı, kriptorşidizm, hidronefroz, vezikoüreteral reflü, miyelomin-reflü, ürogenital sinüstür. Bu nedenle, tüm çocukların bir operasyondan önce idrar sisteminin eş zamanlı patolojisini tanımlamak için böbrek ve mesane mesanesi ve idrar torbasının ultrasonografisine ihtiyaçları vardır. Hidronefroz veya vezikoüreteral reflü varlığında, ilk aşama, üst veya alt idrar yolunun patolojisinin düzeltilmesi ve daha sonra hipospadiasın cerrahi tedavisidir. Proksimal formları, mikropeni veya palpe edilemeyen bir testis olan hastalar genellikle tedaviye farklı bir yaklaşım gerektirir. Böyle çocuklar, bir patolojiyi dışlamak için karyotipi belirlemek üzere bir endokrinolog, genetik, ek muayene yöntemleri yürütmeyi gerektirebilir.
Hipospadias kapitate, üretranın dış açıklığı, penisin baş kısmına koronal sulkusa biraz proksimal yerleştirilir. Sünnet derisi genellikle displazedir. Penis hafif bir ventral eğriliğe sahiptir. Şikâyetler, üretranın dış açıklığının daralması, ince bir idrar akımı, penisin görünüşünde bir değişikliktir.
Koroner hipospadias ise, idrar yolunun dış açılması koroner sulkus bölgesinde yer alır. Sünnet derisi dorsal yüzeyde bir "kukuleta" şeklinde bulunur. Ventral eğrilik not edilir. İdrar yaparken, jet penise bir açıyla yönlendirilir. Kapitolat ve koroner hipospadiyalar anomalilere karşı anteriordur.
Hipospadias kök üretranın dış açıklığı farklı seviyelerde bulunur. Penisin daha belirgin bir eğriliği vardır, jet aşağıya doğru yönlendirilir. Ayakta idrar yapmak için, penise mideyi sıkmanız gerekir. Kök, orta formları ifade eder.
Skrotal hipospadias veya penis-skrotal - posterior formları ifade eder. Üretranın dış deliği, skrotumda veya skrotumun sınırında ve penisin şaftında bulunur. Kavernöz cisimlerin belirgin ventral eğriliği veya penisin transpozisyonu vardır. İdrar sadece kadın tipi oturmada mümkündür. Dış cinsel organlar büyük labia ve genişlemiş klitorise benzer. Çoğu durumda, konsültasyon endokrinolog gereklidir.
Bu anomali ile üretranın dış açılımı perine üzerine açılır, kavernöz cisimler önemli ölçüde eğilir ve skrotum bölünür. Dış cinsel organlar karışık bir yapıya sahiptir. Çoğu zaman endokrinolog, genetik danışılmasını gerektirir.
Akor tipinde hipospadiyalar Bu patolojide, idrar yolunun dış açıklığı başın üst kısmında yer alır, ancak penisin değişen şiddet derecesinde bir eğriliği vardır. Eğrilik sadece derinin ventral yüzeyindeki displazisine, deri displazisinin bir kombinasyonuna ve üretra boyunca bağ doku ipliklerinin varlığına, idrar yolunun geri kalmış olmasından kaynaklanabilir.
Bu kusuru düzeltmek için yapılan işlemler, rekonstrüktif plastik kategorisine aittir. Cerrahi tedavinin temel amacı şunlardır:
-
Kavernöz cisimlerin eğriliğinin ortadan kaldırılması;
-
Ktenoz, fistül ve saç foliküllerinden yoksun idrar yolunun eksik kısmının yaratılması. Oluşturulan üretra, çocuk olgunlaştıkça penisin büyümesi ile büyür;
-
İdrar yolunun dış açıklığının başın üst kısmındaki yeri ve sıçraması ve sapması olmaksızın doğrudan bir idrar akımı sağlamak için uzunlamasına bir yön vermek;
-
Hastanın toplumda tam psikososyal uyumunu sağlamak için tüm kozmetik kusurların azami ortadan kaldırılması. Distal formun cerrahi tedavisi tek aşamada gerçekleştirilir. Mükemmel fonksiyonel ve kozmetik sonuç elde etme olasılığı yüzde 95'i geçmektedir.
Proksimal anomalilerin tedavisi daha farklı bir yaklaşım gerektirir, tek aşamalı yöntemlere tercih edilir.
Optimal Operasyon Yaşı Nedir?
Hastalık kapsamında belirlenen yaş bebeklerde 2 ay ile 5 yaş arasındadır. Bu yaş aralığında olan tüm çocuklar, Peygamber sünneti hastalığı kapsamında ameliyat edilebilmektedir.
inde bulunan bir bağlantı dokusu olan dartos flep tarafından kaplanır. Son olarak, bitişik kan damarları uygun şekilde giyilir. Bu teknik onlay adası kanatçıklarını kullanır ve korkansız orta eksenli hipospadias hastalarına uygulanabilir. MAGPI tekniğine benzer şekilde, çevresel insizyon yapılır ve penil eksen korunur. Penis defektini ölçtükten sonra, sünnet derisi dikdörtgen şeklinde kesilir ve penisin tabanındaki pedikül için saklanır. Üretra plakasında üretral plak ya da yetersizlik olmadığında anastomoz ile tübülerizasyon teknikleri gerçekleştirilir. Neo-üretra daha sonra geleneksel vaginalis veya Tunus'un dartosundan giyilir.
Snodgrass Ameliyatı
Transverse Island Fin (İpucu): Bu işlem penisin degloving ve korda düzeltilmesi ile başlar. İç sünnet derisi, bir pedikül grefti olarak şişirilir ve daha sonra, onlay flebi gibi, ventral en-cover plakasının üretral kullanımı translasyona tabi tutulur. Yaralı benzeri yapıdan kaçınmak için düzenli anastomozu göz ardı ederek dikiş yapılabilir. Ancak, üretral divertikül önlemek için giyilir.
Koyonagi Nonabura ile bir faz onarımı: Bu teknikte, şaft derisinde, perputial tabaka üzerinde düzgün bir dikiş yapmak için geniş bir greft toplanır. Hasat edilen greft daha sonra tek fazlı düzeltme için tübülerleştirilir. Bu teknik, tek fazda iki fazın başarılı bir özüdür.
Tip üretroplasti: Bu, korpusun yokluğunda bile tedavide kullanılabilen menşe noktasından uzak bir şekilde hipospadiyalarda başarılı bir tedavidir. İşlem, uç noktadan uzak uçta belirtildiği gibi bazı karmaşık işlemlerde gerçekleştirilebilir. İpucu'daki tüm girişimler kabul edildiği kadar iyi değildir, ancak yineleme sonrasında uzlaşma sonuçlarının olduğunu göstermektedir.
İki fazlı onarımlar: İlk aşama, üretral plağı kesen glansın çıkarılması ve ayrılması ve korpus korrede gergin dokuların eksizyonu gibi ek kordadan oluşur. Sünnet derisinden ince bir greft toplanır. Hasattan önce, gerekli katmanın taslağı işaretlenecek ve daha sonra keskin kesikler kullanılarak sızdırılmaktadır. Hasat edilen greft daha sonra grefti kaybetme riskini en aza indirmek ve kan travmasına ve hatta kan dökülmesine neden olmak için greftin içine dikişle işlenir. İkinci aşama, bir miktar iyileşme süresine ihtiyaç olduğu için ilk aşamadan yaklaşık 6 ay sonra yapılır. Üretral plak daha sonra boru şeklindedir ve korna daha kuvvetli bir şekilde tedavi edilir. Tercihen, dartos flep en iyi vaskülarizasyon için kullanılır ve aktarılır. Ayrıca darto yüzgeçleri plastik su yalıtım tabakaları sağlar. Son işlemde boru şeklinde 8F veya 10F stent ve üç ince katman elde edilir. Ek olarak, nispeten süptil olan sünnet grefti kullanılır.
Aynı teknik tüm olgularda ve aynı cerrah tarafından kullanıldı. Her durumda onarım, membranöz üretra ve üretral meatusun kalibrasyonu ile başladı. Çevresel bir kesim yapılmış ve preputial mukoza korunmuş, daha sonra penisin cildi tabanına ve "korreni" (penisin ventral kordonu) düzeltilinceye kadar atılmıştır. Etin pozisyonundan glansın ucuna iki yanal insizyon yapıldı, neoüretrayı kaplayacak dokuların vaskülarizasyonunu korumak için özel ilgi gösterildi. Üretral levhanın bölgesini aşmadan üretral plağın orta kısmında dikey bir kesi yapılır.
Neoüretra, ürolojik iğneli vicryl 6/0 ipliği kullanılarak sürekli subcutiküler sütür ile bir düzlemde dikilir. Daha sonra vaskülarize bir flep dorsal prepusanın subkütan dokusunun posterior kısmından diseke edilir. Bu vaskülarize dartos flebi, neoüretrayı kapatmak için ventral kısma aktarılır. Sünnet derisinin glans ve mukus dokusu neouretrada dikilir. Kalıp kateterlerinin kullanımı, proksimal olgularda 10 gün boyunca, distal durumlarda ortalama kateterizasyon süresinin 7 gün olduğu hipospadias tipine bağlıdır. 8-gauge ve 10-Fr kateter kullanılır.
Peygamber Sünneti (Hipospadias) Tedavi Öncesi
Tedavi öncesi süreçte hastanın muayene edilmesi ve gerekli tetkiklerin elde edilmesi gerekmektedir. Bu konu hakkında detaylı açıklamalar, aşağıdaki bölümlerde yer almaktadır.
Hastanın Durumunun Analiz Edilmesi
Hipospadias erkeklerde ürogenital sistemin bir malformasyonu olup, penis kafasının tabanında, idrar yolunun dış açıklığının, koroner sulkus, penisin, skrotum ve perinum bölgesinde proksimal yer değiştirmesi ile karakterizedir. Hipospadias penil kurvatür, idrar yapma bozuklukları, idrar perine deri tahrişi, psikolojik rahatsızlık ve cinsel işlev bozukluğu ile eşlik eder. Hipospadias tanısı görsel inceleme, skrotum ve penisin ultrasonu, üretroskopi, üretrografi, üroflowmetriyi içerir.
Hipospadiasın düzeltilmesi, üretroplasti kullanılarak cerrahi olarak gerçekleştirilir. Hipospadias, penisin ventral yüzeyinde diskin disfaisi ile birlikte penis ve üretranın doğuştan gelişimsel anomalisidir. Hipospadias, alt üriner sistemin erkeklerde en sık görülen malformasyonlarından biridir, sadece metathostenosis ve fimozis sıklığı açısından önemlidir. Pediatrik ürolojide, tüm ürolojik patolojilerde% 1-4 oranında hipotapadias, 500-400 yeni doğan erkek için 1 vaka sıklığında görülür. Erkek hipospadiasından farklı olarak, kadın hipospadiası üroloji ve jinekoloji kavşağında bulunan çok nadir bir patoloji olarak kabul edilir. Bu derlemenin bir parçası olarak, erkeklerde hipospadiasın çeşitli formları dikkate alınacaktır.
Hipospadias oluşumunun, gebeliğin 7-14 haftasında embriyojenez ihlaline, yani rudimenter epitelyumun farklılaşması ve üretral oluğun kapatılmasının normal süreçlerinin sapmasına bağlı olduğu bilinmektedir. Hastanın durumunun analiz edilmesine bağlı olarak ameliyat seçimi yapılmaktadır. Buna göre tedavi sürecine başlamak için ilk adım tamamlanmış olur.
Fizik Muayene
Manevralar seti Palpation, Inspection, Perküsyon ve Auscutasyon ile oluşturulmuştur. Bazı durumlarda koku da inceleme için kullanılabilir.
Palpasyon hastayı incelemek için dokunmayı kullanmaktan oluşur, hasta vücudun 1 ila 2,5 cm derinliğinde farklı bölgelerinde basınç yapar. En iyi yorum için profesyonel yetenekli olmalı ve hasta rahat ve rahat olmalıdır.
Denetim görsel gözlem ve Palpasyon kullanımı ile yapılır.
Perküsyon, birçok el becerisi gerektiren bir tekniktir; profesyonel, incelenecek alanda hızlı bir hareket gerçekleştirir ve yoğunluğu, yüksekliği, süresi ve kalitesi için değerlendirilen bir ses üretir.
Auscutasyon, insan vücudunun organları tarafından üretilen sesi duymak ve bazı anormallikleri saptamaktır.
Önce hastanın kafasını, sonra boynu, toraks, karını ve son olarak genital organı gözlemleyin; Böylece sefalopodik duyumu takip eder.
Başı incelerken, uygulayıcı kafa, burun, ağız, göz ve kulakların üst kısmına yakından bakmalıdır. Göğüs ağrısı, göğüsler, ciltte değişiklikler, kalp ve solunum sistemi için göğüs kontrol edilmelidir. Karın bölgesinde yer alan organların çalışma fonksiyonları ve hastadan alınan dışkı örnekleri detaylıca incelenmektedir. Son olarak, genital bölgeler bazı anormal durumlar için incelenir.
Bu üçlünün çok basit bir anlamı vardır: "Bak, Hissedin ve Dinleyin."
Fiziksel muayene, basit görünmesine rağmen, başlangıçtaki hastalıkların tespit edilmesine büyük ölçüde katkıda bulunur, çünkü normallikte herhangi bir değişiklik türü daha spesifik testlere yönlendirilmelidir.
İki tür mamografi cihazı vardır: konvansiyonel ve dijital. Her ikisi de meme görüntüsünün üretimi için X ışını kullanır. Fark, mamografik görüntünün yakalanma biçiminde gerçekleşir.
Konvansiyonel mamografi: Memenin röntgene maruz kalmasından sonra işlenmesi gereken bir filmle kullanılır. Göğüs resmi filmin kendisinde saklanır ve filmde teknik bir sorun varsa, yeniden yapılmalıdır.
Dijital mamografi: X-ışını elektrik sinyaline dönüştüren ve bir bilgisayara ileten bir dedektör kullanır. Dijital mamografi, geleneksellere göre avantajlar sunar. Mamografik görüntü elektronik olarak saklanabilir ve alınabilir. Radyoloğun, iş istasyonunun kendi monitöründe, bazı alanları vurgulayarak ya da genişleterek görüntüleri daha iyi analiz etmesi için görüntülemesini sağlar. Yaralanmaların tespit edilmesine yardımcı olan yazılımlar da vardır. Tüm bu araçlarla, dijital mamografi, görüntülerin analogdan daha az tekrarlanmasını gerektirebilir ve böylece radyasyona maruz kalmayı azaltabilir.
Bugüne kadar, çalışmalar genel popülâsyonda meme kanseri tespit etme yeteneği ile ilgili olarak dijital ve analog mamografi arasında anlamlı farklar göstermemiştir. Bununla birlikte, daha genç, yoğun meme kadınlarında dijital mamografi konvansiyonel mamografiden daha doğru görünmektedir.
Bunun haricinde fizik tedavi kapsamında eko kardiyoloji de bulunmaktadır. Transtorasik ekokardiyogram (TTE): en sık görülen tiptir. Doktor, cihazı göğüs veya karın duvarı dışındaki yerlere hareket ettirdikçe kalbin görüntüleri elde edilir.
Stres Ekokardiyogram: Muayene, hastanın fiziksel aktivitesi olduğunda veya kalbi daha hızlı ve daha hızlı besleyen bir ilacı enjekte ederek elde edilebilen, strese maruz kalmadan önce ve sonra yapılır. Stres ekokardiyogramı genellikle hastanın koroner arter hastalığı olup olmadığını anlamak için yapılır.
Doppler ekokardiyogram: kanın kalp, kalp kapakçıkları ve kan damarlarından nasıl geçtiğini gözlemlemek için kullanılır. Kan dolaşımı ses dalgalarını cihaza yansıtır. Bilgisayar daha sonra kalp ve kan damarlarından akan kanın yönünü ve hızını ölçer.
Transözofageal ekokardiyografi (TEE): Bu yöntem, görüntülerin elde edilmesi için oral yolla yerleştirilen ve hastanın özofagusundan geçen bir kateter kullanır. Lokal anestezi ile yapılır ve transtorasik ekokardiyogramı tamamlamak için kullanılır. Tarama, kalbin daha kalbe yerleştiğinden ve göğüs duvarındaki akciğerler ve kemikler ses dalgalarını engellemediğinden, kalbin daha keskin görüntülerini gösterir.
Gebe kadınlarda, özellikle de doğum öncesi muayenelerin bir parçası olarak kullanılan transtorasik ekokardiyografinin muayenesi için açık bir kontraendikasyon yoktur. Diğer ekokardiyogram türleri hekim veya hekim ile görüşlerini tartışabilir. Transtorasik veya Doppler ekokardiyogramları için özel bir hazırlık gerekmez.
Bununla birlikte, stres ekokardiyografisi için, hastaya, fiziksel aktivite veya ilaç enjeksiyonu nedeniyle bulantı veya tutukluğun önlenmesi için testten önce çok ağır yemek saatlerinde yemek yememesi talimatı verilebilir. Ayrıca, rahat kıyafetler ve ayakkabılar giymeniz tavsiye edilir.
Transözofageal ekokardiyografi için testten 6 saat önce oruç gereklidir. Ayrıca, muayeneden önce protezleri çıkarmak gerekebilir. Transözofageal ekokardiyografi anestezinin etkisi altında yapıldığı için, sadece hastaneye gitmenize veya hastaneden çıkmanıza izin verilmeyecektir - bu nedenle refakatçi bir kişi gereklidir.
Hastanelerde, kliniklerde veya doktor ofislerinde ekokardiyografi yapılabilir. Bel üzerindeki tüm mücevher ve kıyafetleri çıkarmak gereklidir. Hastalara cerrahi giysi önerilebilir.
Transtorasik Doppler ekokardiyografi ve stres ekokardiyografi eğitimli bir ultrason teknisyeni tarafından yapılmaktadır. Transözofageal ekokardiyografi bir endoskopist veya kardiyolog tarafından gerçekleştirilir.
Tüm ekokardiyogramlarda, kalp hızı elektrotlar tarafından izlenebilmektedir. Daha fazla bilgi için elektrokardiyografiye bakınız.
Muayenede kontrast gerektiğinde intravenöz giriş yapılabilir. Kontrast, obezite veya KOAH gibi durumlar nedeniyle kalbin net görüntülerini elde etmenin zor olduğu durumlarda kullanılabilir. Bu madde hastanın damarına enjekte edildiğinde, kan dolaşımından geçmekte ve temas ettiği organa bağlı olarak farklı bir şekilde ortaya çıkarak, bazı lezyonları veya yapıları daha kolay tespit etmeyi mümkün kılmaktadır.
Transtorasik ekokardiyografi en sık görülen tiptir.
Hasta sırtında ya da sol tarafında bir yatak ya da masada uzanıyor. Ses dalgalarının yakalanmasına yardımcı olmak için göğsün sol tarafında az miktarda jel sürülecek ve daha sonra dönüştürücü ses dalgalarını almak ve görüntüleri oluşturmak için kullanılır.
Bu cihaz yüksek frekanslı ses dalgalarını yakalar ve bunları kalp, üst karın ve sol meme başı yakınındaki bölgeyi görüntüleyen bir monitöre gönderir. Dönüştürücü ses dalgalarının yankılarını yakalar ve bunları elektriksel dürtü şeklinde iletir. Ekokardiyogram makinesi, bu elektriksel impulsları kalbin hareketli görüntülerine dönüştürür.
Doktor hastadan nefes almasını ve yavaşça nefes vermesini veya nefesini tutmasını isteyebilir. Dönüştürücü genellikle göğsünüzün farklı bölgelerine taşınır ve bu da kalbin özel görünümlerini sunar.
İlk önce transtorasik veya Doppler ekokardiyogram yapılacaktır. Buna taban çizgisi denir, bu yüzden doktor kalbin normal çalıştığını bilir.
Daha sonra hastaya bir elektrokardiyogram cihazı tarafından izlenirken koşu bandında yürümesi veya bir egzersiz bisikleti pedalının verilmesi talimatı verilecektir. Daha sonra bir yatak ya da masaya yatarsınız ve başka bir ekokardiyogram yapılacaktır.
Bazı durumlarda, kalbi zorlamak için egzersiz yerine dobutamin kullanılır. Bu ilaç, kalp atış hızınızı artırır, fiziksel aktiviteye benzer şekilde çalışır. Temel ekokardiyogramdan sonra, teknisyen, ilacın enjekte edileceği kolun alanını temizler ve dobutamin verilecek damar içine damardan bir giriş yapılır.
Tepe kalp atış hızına yaklaşık 15 dakikada ulaşılır. Maksimum kalp atış hızına ulaşıldıktan sonra ilaç duracak ve kalp atış hızı normale dönecektir. Daha sonra bir yatak ya da masaya yatarsınız ve başka bir ekokardiyogram yapılacaktır.
Tükürük salgılarını azaltmak ve mide salgılarını azaltmak için kullanılan ilaçlar, sedatifler kadar intravenöz olarak da verilebilir. Hasta rahat ve uykulu hissetmeli, ama yine de işbirliği yapacak kadar uyanık.
Kalp hızı, solunum hızı ve tansiyon prosedür boyunca izlenecektir. Ek olarak, kandaki oksijen miktarını ölçmek için kullanılan küçük bir cihaz (nabız oksimetresi), parmağa veya kulağa tutturulabilir.
Başınızı hafifçe öne yatırdığınızda sol tarafınızda uzanmanız istenecektir. Prob dişlerini korumak için bir ağız koruyucu takılabilir. Daha sonra, probun yağlanmış ucu kılavuzlanırken, doktor hastanın dilini yavaşça dışarıya doğru bastırır.
Özofagus boyunca tüpü hareket ettirmek için hastadan yutulması istenebilir. Propan yemek borusunda olduğunda, yavaşça kalp seviyesine (sağ üst atriyum) doğru hareket ettirilecek ve ultrason görüntüleri yapılacaktır.
Standart bir transtorasik ekokardiyogramda çok az risk vardır. Teknisyen, prosedür sırasında göğüste bulunan elektrotları çıkardığında yapışkan bir bandaj çıkarmaya benzer bir rahatsızlık yaşayabilirsiniz.
Transözofageal ekokardiyografi yapılırsa, tüp boğazınızın iç kısmını kazıyarak rahatsızlığa neden olabilir.
Hastaya Uygun Tedavi Yönteminin Seçilmesi
Hastaya en uygun tedavi yönteminin seçilmesi esasında, muayeneler ve yapılan testler sonucunda elde edilen bulgular incelenmelidir. Bu incelemelere bağlı olarak en uygun süreç takip edilir ve hastanın tedavi süreci tamamlanır.
Peygamber Sünneti (Hipospadias) Tedavi Sonrası
Tedavi sonrası süreçte hastanın iyileşme süreci belirlenir ve bir süre hastanede gözlem altında tutulur. Bu süreçte görevli doktorların ve hemşirelerin durum takibi yapması ve olası komplikasyonların önüne geçmesi gerekmektedir.
Kontrol Süreci
Hasta, ameliyat sonrasında düzenli olarak kontrole gitmelidir. Hastanın yaptıracağı kontroller eşliğinde durum tespiti yapılmaktadır.
Yapılması Gerekenler
Hastaların bir süre banyo yapmaması gerekmektedir. Çünkü ameliyatlı bölgenin tamamen iyileşmesi, 1 haftayı bulmaktadır. Bu süre zarfında, ameliyatlı bölgenin korunarak hijyen koşullarının sağlanması da bir tercihtir. Ancak iyileşme tamamlanmadan, bu bölgenin su ile temas etmesi oldukça risklidir. Hastaların dikkatli olması ve bebeklerde temizliğe önem verilmesi gerekmektedir.
Sık Sorulan Sorular
Hastalık kapsamında sorulan pek çok soru bulunmaktadır. Sorular ve bu soruların cevapları, aşağıda yer alan bölümde bulunmaktadır.
Tedavi Ne Zaman Uygulanmalı?
Daha çok çocuklarda görülen Peygamber sünneti hastalığı, 2 ay ila 5 yaş arasında olan çocuklara uygulanmaktadır. Bu yaş aralıkları, ameliyat için en iyi cevabın alınabileceği yaşlar olarak bilinmektedir.
Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
Çocuklarda distal hipospadiasın olağandışı bir çeşidi, MIP (megameatus intakt prepusus) - değişmemiş (sağlam) sünnet derisi tarafından tüm kenarlarda (ama tüm çevresi) çevrili, üretra (megameatus) geniş bir dış açıklığı olduğu defektin şeklidir. Çocuklarda hipospadiasın bu formunda sünnet derisi değiştirilmezse, bu çocuklarda hipospadias tanısı genellikle konulmamıştır. Cerrah sünnet sırasında hipospadias keşfettiğinde, dorsal yüzeyde bir insizyon yapılsa bile, sünnet derisi korunarak operasyon durdurulmalıdır (sünnetsiz). Bazen üretranın distal açıklığı ile penisin güçlü bir eğriliği vardır. Akor çıkarıldığında, üretranın dış açılımı daha proksimale doğru hareket eder. Bu da idrar yolunun açılması ile başın merkezi arasındaki diyastasyonu ortadan kaldırmak için deri greftlerinin hareketi ile daha karmaşık bir müdahale gerektirir. Üretranın açılması genital elemanın gövdesi bölgesinde yer aldığında, bu durumda üretral plağın yapısı (penisin ortasındaki deri, üretranın açıklığına kadar distal) ameliyat tipinin seçimi için çok önemlidir. İyi geliştirilmiş ve elastik bir üretral plakla, genellikle penisin minimal (varsa) eğrisi vardır. Penisin belirgin bir bükülmesiyle birlikte ince atrofik plak. Üretra proksimalini çevreleyen dokuların durumu da önemlidir.
Üretranın açılmasına proksimal proksimalde yetersiz miktarda süngerimsi doku varsa, üretra bu kısmı cerrahi müdahale sırasında kullanılamaz. Sadece süngerimsi dokunun iyi geliştiği goth bölümü kullanılabilir. Ne zaman skrotal, perineal üyesi hemen hemen her zaman erkeklerde hipospadias penisin şiddetli eğrilik, genişletilmiş üretroplastinin ardından akor kaldırılmasını gerektiren akor uygulanmaktadır. Hipospadiasın bu varyantları ile ciddiyetlerine rağmen, cerrahi müdahale yönteminin seçimine, yukarıda açıklandığı gibi, daha fazla “distal” leke formuna göre karar vermek daha basittir. Defektin diğer bileşenlerinden, bir rekonstrüksiyon yöntemini seçerken, penis şaftının burulması, başa sapma, üye-skrotal transpozisyonu ve anomali varyantı, hipospadias olmaksızın penisin bir eğriliği olduğunda önemlidir. Bu seçenekler, cerrahi düzeltme yöntemlerinin açıklamasında daha fazla tartışılmaktadır. Hastalık kapsamında gelişen riskler arasında penis şeklinin bozulması bulunmaktadır. Ancak bu durum geçicidir. İyileşme sürecinden sonra düzelme görülmedi ise ürologa başvurulması gerekmektedir.
Tedaviden Sonra Problem Tekrarlayabilir mi?
Hayır. Çok nadir durumlarda penis şeklinde bozukluk görülebilmektedir. Ancak bu durum da geçici olarak kayıtlara geçmiştir.
Doktor Seçerken Neye Dikkat Etmeli?
Ameliyat öncesinde doktor seçimi için; doktorun uzmanlık alanı, ameliyatlarda sahip olduğu başarı oranı ve kariyer geçmişi büyük bir önem taşımaktadır. Doktor seçimi için bu hususların dikkate alınması gerekmektedir.
Ameliyat Ne Kadar Sürer?
Ameliyat süresi ortalama 1 saattir.
Cerrahi Tedavi Dışında Bir Tedavi Yöntemi Var mı?
Hayır. Hastalığın tedavisi için cerrahi müdahale dışında herhangi bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Ameliyatı Hangi Doktor Yapar?
Ameliyatı genellikle plastik cerrahi uzmanları yapmaktadır.
Hipospadias Bebeği Nasıl Etkiler?
Hastalık, bebeklerin idrar kaçırmasına ve idrarlarını yaparken problemler yaşamasına sebebiyet vermektedir. Ayrıca penis şeklinde bozukluğa ve normalde penisin ucunda olması gereken idrar deliğinin başka bir yerde bulunmasına bağlı olarak farklı rahatsızlıklara sebebiyet vermektedir.
Ameliyattan Sonra Kullanılması Gereken Bir İlaç Var mı?
Hayır. Ameliyattan sonra iyileşme süreci, hastanın kendisini toparlaması için yeterli olacaktır. Olağandışı durumlarda uzman doktorlar, hastalarına bazı ilaçlar reçete etmektedir. Ancak bu durum oldukça nadirdir.
Ameliyattan Sonra Çocuk Nasıl Yıkanmalı?
Ameliyatlı bölge korunduğu sürece, çocuğun nasıl yıkanması gerektiği hakkında önerilere gerek duyulmamaktadır.
Ameliyat Sırasında Hasta Ağrı Hisseder mi?
Hayır. Ameliyat esnasında hastalara lokal anestezi uygulanmaktadır. Buna bağlı olarak ağrı hissedilmemektedir.
Hipospadias Tedavisi Neye Yöneliktir?
Çocuklarda ve yetişkinlerde idrar yapma problemlerine bağlı olarak geliştirilmiş bir tedavi yöntemidir.
Penis Anomalisinin Giderilmesi İçin Bir Ameliyat Yeterli Olur mu?
Evet. Bu durum genellikle tek bir ameliyat ile giderilmektedir. Bu ameliyatların başarı oranları %70’in üzerindedir. Sonuç olarak, başarı oranı yüksek olmasının yanı sıra, tek ameliyat ile penis anomalisinin önüne geçilebilmektedir.
Hipospadias Ameliyatı Zor mu?
Hayır. En fazla 1 saat süren Hipospadias ameliyatının, uygulama süreci oldukça basittir ve herhangi bir hayati tehlike taşımamaktadır.
Ameliyattan Sonra Penis Düzelmezse Ne Yapmak Gerekir?
Bu durum hastalarda çok nadir görülen bir durumdur. Böyle bir durum yaşandığı takdirde hastaların önce ürologa, sonrasında ise plastik cerrahi bölümüne başvurması gerekmektedir. Penis düzeltme ameliyatı gerçekleşebileceğinden, öncelikle ürolog muayenesi büyük önem arz etmektedir.
Hipospadias Kendiliğinden Düzelir mi?
Hayır. Hastalığın tamamen iyileştirilebilmesi için ameliyat olunması şarttır. Tedavi uygulanmadığı takdirde hastalarda büyük sağlık sorunları görülebilmektedir.