Romatoid Artrit Tedavisi
- Sık Sorulan Sorular
- Romatoid Arteritte En Sık Tutulan Eklemler Hangileridir?
- Romatoid Arteritin Görülme Sıklığı Nedir?
- Simetrik Tutulum Nedir?
- Romatoid Artrit Hastalığı Genç Yaşlarda Da Görülür Mü?
- Romatoid Artrit Tedavisi Ne Kadar Sürer?
- Obezite Romatoid Artrit Hastalığına Neden Olur Mu?
- Romatoid Artrit Hastalığı İçin Hangi Bölüme Muayene Olmak Gerekiyor?
- Romatoid Artrit Hastalığında En Çok Hangi Eklemlerde Tutulma Görülür?
- Romatoid Artrit Hastalığına İyi Gelen Besinler Nelerdir?
- Romatoid Artrit Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Romatoid artrit, el ve ayaklarda bulunan eklemleri çevreleyen zarların iltihaplanması ve şişmesi ile oluşan hastalığa verilen isimdir. Sadece küçük eklem tutulumu ile kalmaz. Her zaman görülmemekle beraber; kalça, omuz ve diz gibi eklemleri tutan alanlarda da oluşabilmektedir. İltihaplı romatizmalar arasında en sık görülen olarak karşımıza çıkar. Eklemlerde en fazla şekil bozukluğuna ve tahribata yol açan romatizma hastalıklarından birisi olarak bilinmektedir. Romatizmal hastalık olması sebebi ile erken teşhis edilmediğinde ciddi komplikasyonlara neden olabilir. Romatoid Artrit tedavisinden olumlu sonuçlar elde etmek için erken evrede hastalığın tedavisine başlanması gerekmektedir.
Yapılan araştırmalara göre Romatoid Artrit hastalığının nedeni hala tespit edilememiştir. Hastalığın oluşmasında genetik yatkınlığın önemli olduğu belirtilmesine rağmen tamamen geçerli bir sebep olmadığını bilmelisiniz. Genetik yatkınlık ile ilişkisi olmadan da hastalığın oluşma ihtimali vardır. Ancak genetik yatkınlığın görülme ihtimalini arttırdığı belirtilir. Tamamen neden olarak bilinmemesine rağmen çevresel ve bedensel bazı faktörlerin de hastalığın ortaya çıkmasında etkisi vardır. Hastalığı tetikleyen faktörler arasında stres, üzüntü ve mikrobik gibi faktörlerinde etkili olabileceği gözlemlenmiştir. Bulaşıcı bir hastalık olmayan Romatoid Artrit, bazen hiçbir tetikleyici unsur ile ilişkisi olmadan da görülebilir. Ancak kişiden kişiye bulaşma ihtimali yoktur. Romatoid Artrit hastalığının gelişim göstermeden teşhis edilmesi şarttır. Erken tanı konulması halinde gelişim göstermemiş olacaktır.
Romatoid Artrit hastalığı için erken teşhisin önemi yüksektir. Hastalığın geç fark edilmesi ve tedaviye geç kalınması halinde olumsuzluklar oluşabilir. Gelişen hastalık sebebi ile hastayı kontrol altına almanın zorlaştığı belirtilmektedir. Hasta, bu süreç içerisinde geriye dönüşümsüz hasarlar ile karşılaşabilir. Romatoid Artrit için son yıllarda piyasaya sürülen bazı ilaçlar ile hastaların önemli bir kısmında belirgin iyilik durumu meydana gelmiştir. Tedaviye ilişkin önemli gelişmelerin olduğu belirtilirken, her geçen yıl yeni tedavilerin bulunduğu gözlemleniyor. Ne kadar tedavisinin mümkün olduğu belirtilsede tedavideki asıl amaç hastanın konforunun artırılması olacaktır. Hastalığın ortadan kaldırılması ve tamamen iyileşmenin gerçekleşmesi mümkün görünmemektedir. Bu tedavi seçenekleri ile hastalığın gelişimini engellemeye ve etkisi azaltmaya yönelik etkisi vardır. Tedavideki amaç, hastanın normal veya normale yakın etkili bir yaşantısı olmasını sağlamaktır. Kişinin yaşam kalitesinin daha olumlu sonuçlarla devam edebilmesi için hastalığın teşhis edilmesine geç kalınmaması gerekiyor. Aksi takdirde, kişinin çalışma ve sosyal hayatında bazı olumluklarla karşılaşma ihtimali yüksek oluyor.
Romatoid Artrit Tedavisi Hakkında
Hastalıkların gelişim göstermeden tedavisine başlanması gerekmektedir. Tedaviden olumlu sonuçlar çıkarmak için erken teşhisin önemli olduğunu unutmamalısınız. Erken tanısı konulan Romatoid Artrit hastalığının gelişim göstermeden etkilerini azaltmak mümkün olur. Tedavide hastalığın aktivitesini düşürmek ve eklem hasarını önlemek için erken tanı konulması gerekir. Tanı sonrasında hastalık seyrini değiştiren romatizma ilaçlarının kullanımına başlanması önem taşır. Bu ilaçlar ise aşağıda sıralanmıştır.
- Metotreksat
- Leflunomide
- Sulfasalazin
- Hidroksiklorokin Romatoid Artrit tedavilerinden metotreksat, hastanın tolere ettiği sürece mutlaka tedavide yer alması gerekmektedir. Diğer ilaçların ise ona ilave edilerek ikili ve üçlü tedaviler için kullanılması söz konusu olur. Tedavi öncesi ve tedavi sırasında ise bazı tetkikler uygulanmaktadır. Bunlar; tam kan sayımı, CRP, sedim, karaciğer ve böbrek fonksiyon testleri olarak karşımıza çıkar. Uygulanması gereken tedavilerin tamamı uygulanılsa dahi hastalığın getirdiği problemlerin önüne geçilmesinin mümkün olmadığı durumlarla da karşılaşılabilmektedir. Bazen ise hastaya ait nedenlerden dolayı kullanılmama ihtimali vardır. Bu durumda ise bir üst basamak tedavi seçeneği olan biyolojik tedavilerden başlanılması gerekiyor.
Romatoid Artrit tedavi sürecinde hastanın mümkün olduğunca aktif tutulması şarttır. Eklem açıklığının korunması için düzenli egzersizlerin yapılması önem taşır. Bu durumda ise kas gücünün korunması sağlanır. Egzersizler arasında yüzmenin iyi bir seçenek olacağı belirtilmektedir. Fizyoterapist tarafından kendi kendinize yapabileceğiniz egzersizler hakkında sizlere bilgi verilecektir.
Uzmanlara göre Romatoid Artrit hastasına hastalık süreci ile ilgili eksiksiz bilgi verilmesi gerekmektedir. Hastalık sürecinin uzun bir süreç olacağının belirtilmesi gerekirken, hastalığın eğitimine dikkat edilmesi önem taşıyor. Hastanın hastalığını iyi tanıması halinde kaygılarının azalacağı ifade edilir. Tedavinin her hastalık için farklılıklar gösterebileceği belirtilirken, hastalığın şiddetine veya hastanın durumuna göre farklı tedaviler uygulanabilecektir. Burada hasta için uygun tedavi yöntemini belirlemek ise uzman doktorun görevi olarak belirtiliyor.
Hastalıkların tedavisinde ilaç tedavisine başlanmasına halinde yan etkilerinin oluşabileceğini unutmamalısınız. Bu durumun geçerliliği ise Romatoid Artrit hastalığı içinde geçerli olmaktadır. İlaç tedavilerinin yan etkileri hakkında hastaların bilgilendirilmesi gerekiyor. İlacın belli başlı yan etkileri bulunsa da her hastada bu yan etkilerin görüleceğini söylemek yanlış olacaktır. Uzman doktor ve hasta arasında iyi ilişkinin sağlanması ile yan etkilerin ortadan kaldırılması mümkün olabiliyor. İlaçların kontrollü şekilde kullanılması gerekmektedir. Genel olarak Türkiye'de ise ilaç tedavisi kapsamında hastaların farklı denemelere yöneldiği biliniyor. Uzman doktorun belirttiklerinin dışına çıkmamalısınız.
Romatoid Artrit hastalığının tedavi sürecinin sadece belirtilen ilaçları kullanmaktan ibaret olmadığını kabul etmelisiniz. Hasta ve hasta yakınlarının eğitimi, hastanın beslenme durumu, çevresel kasların güçlendirilmesi, fiziksel tedavi yöntemlerine başvurulması, psikolojik destek, sosyal ve ekonomik rehabilitasyon gibi birçok faktörün tedavi sürecine etkisi vardır.
Romatoid artrit hastalığının tedavisi için hastanelerin romatoloji kliniklerine başvurulması gerekmektedir. Erken teşhis edilen hastalığın tedavisinin daha olumlu sonuçlar doğuracağını unutmamalısınız. Uzman doktor tarafından tedaviye ilişkin değerlendirmeler yapılır. Bu değerlendirmelerin dışına çıkmadan, belirtilenleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Kullanmanız gereken ilaçların düzenli olarak kullanılması önem taşırken, belirtilen kontrolleri ise aksatmamalısınız.
Romatoid Artrit Nedir?
İltihaplı romatizmal bir hastalık olan Romatoid Artrit, çeşitli çevresel faktörlerin etkisi ile ortaya çıkar. Hastalığın genel olarak 30-50 yaşları arasında görüldüğü tespit edilmiştir. Kadınlarda erkeklere göre 2-3 kat daha sık görüldüğü belirtilirken, dünyadaki tüm ülkelerde ve ırklarda görülebilen bir hastalık olduğu ifade ediliyor. Türkiye'de Romatoid Artrit hastalığı ise her 1000 kişiden 6 kişide görülmektedir. Hastalığın kesin tedavisi bulunmamasına rağmen yeni ilaçlar ile birlikte gelişimini engellemeye ilişkin önemli adımlar atılmıştır. Romatoid Artrit gelişimini engellemeniz, hastanın bulunduğu evredeki kontrolünün sağlanmasına neden olur. Aksi takdirde, gelişim göstermesi ile ortaya çıkaracağı olumsuzlukları da artacaktır.
Romatoid Artrit hastalığının haftalar ve aylar içerisinde yavaşça gelişim gösterdiği biliniyor. Romatoid artrit hastaları ilerleyen safhalarda şişlik ve ağrılardan dolayı ellerini kullanmada dahi zorlanabilmekte olup, ilerleyen dönemlerde tutukluklada karşılaşabilmektedirler.
Romatoid artrit hastalığı potansiyel olarak bütün eklemler üzerinde etkili olabileceği söylenebilmektedir. Bu durum halsizlik, kilo kaybı ve ateş gibi hastalıklarla da kendisini gösterebilmektedir. Yaz aylarına oranla kış aylarında daha sık oluşmaktadır. Eklemler dışında hastalığın akciğer, göz, deri ve kalp gibi organları da etkileyebileceği belirtiliyor.
Romatoid Artrit hastalığının neden olabileceği ciddi hasarları önlemek için erken teşhis edilmesi gerekmektedir. Tedaviye erken başlanması halinde daha olumlu sonuçlar elde edilir. Hastalığa yatkınlık açısından kadınların erkeklere göre daha yatkın olduğu gözlemlenmiştir. Genel olarak 30-60 yaş aralığında görülebilen bir hastalıktır.
Bağışıklık sisteminin yanlışlıkla kendi sağlıklı vücut hücrelerine saldırdığı gözlemlenir. Saldırıcı sonucunda eklemlerde ağrı, şişlik ve acı gibi olumsuzluklar oluşabilir. Romatoid Artrit, saldırının ardından çevre dokulara da zarar verebilen bir hastalık olarak belirtiliyor. Zaman içerisinde eklemlerde fonksiyon kaybı da görülebilir. Hastalığın risk faktörleri nelerdir? Romatoid Artrit hastalığının genel risk faktörlerini aşağıda görebilirsiniz.
- Bu hastalıkla her yaş grubunda karşılaşılabildiğini söylemekte fayda vardır. Ancak genel olarak 40 ila 60 yaş arasındaki bireylerde ortaya çıkıyor.
- Erkeklere göre kadınlarda daha fazla görülür.
- Ailede Romatoid Artrit hastası olmasına halinde hastalık riskiniz artacaktır.
- Romatoid Artrit gelişim riskini arttıran unsurlar arasında sigara içmekte bulunuyor.
-
Asbest veya silika, aşırı kilolu veya obez olmak gibi unsurların hastalığın gelişme riskini etkilediği belirtilmektedir. Özet ile Romatoid Artrit hastalığının eklemlerde şişme, ağrı ve kalınlığa yol açan otoimmün bir hastalık olduğu tespit edilmiştir. Genellikle ayakları, elleri ve bilekleri tutar. Hastalığın ortaya çıkardığı semptomların yaşam boyunca sürme ihtimali bulunuyor. Vücutta eklem hasarına neden olması halinde vücudun her iki tarafında da kendini belli eder. Göz, kalp ve kan damarlarına hatta akciğerlere bile zarar veren bir hastalık olarak belirtilmektedir.
Romatoid Artrit Evreleri Nelerdir?
Hastalıkların gelişim göstermesi ile bazı evrelerin ortaya çıkması da kaçınılmaz olur. Bir hastalığın gelişmeden erken evrede teşhis edilmesinin tedaviye olumlu etkisi vardır. Romatoid Artrit hastalığı da üç evreden oluşan bir hastalık olarak belirtiliyor.
- Erken Evre
- Orta Evre
-
Geç Evre
Erken Evre
Romatoid Artrit erken evresinde artroskopi ile dokuda önlem, yeni damar oluşumu ve damarlarda proliferasyon görülür. Hiperplazi gelişmesi ise sinovial bölgede gelişmeye başlayacaktır. Evrenin gelişim göstermesi ile sinovyal hücre sayısı da artabilir. Bazen bu sıranın 10.sıra olabileceği belirtilmektedir.
Erken evrede tanısı konulan Romatoid Artrit, daha olumlu sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Gelişim göstermeden hastalığın tedavisine başlanması gerekir. Romatoid Artrit hastalığının erken evrede tedavisine başlanması için teşhis edilmesi gerekirken, hastalığın belirtileri hakkında bilgi sahibi olunması halinde teşhisin kolaylaştığını unutmamalısınız.
Ara Evre
Romatoid Artrit hastalığının gelişim göstermesi ile orta evreye geçişi söz konusudur. Bu evrede ise şiddetli ağrılarla karşılaşabilirsiniz. Hastalığın neden olduğu ataklar ise artabilir. Ara evre, tedaviden olumlu sonuçlar elde etmek için geç kalınmış bir evre olmayabilir. Hastalığın daha da gelişim göstermeden mutlaka tedavisine başlanması gerekiyor.
İleri Evre
Hastalıkların gelişim göstermesi halinde ileri evreye geçilecektir. Romatoid Artrit ileri evresi, ciddi ağrılarla karşılaşmanıza neden olur. Eklemlerde eğrilmeler, kozmetik bozukluklar ve fonksiyon kayıplarını yaşayabilirsiniz. Gelişim gösteren Romatoid Artrit tedavisinden olumlu sonuçlar elde etmenin daha da zorlaşacağını unutmayın. Romatoid Artrit, tedavi edilmemesi halinde sürekli gelişim gösteren bir hastalıktır. Bu hastalığın kesin tedavisi olmamasına rağmen kontrol altına alınması mümkündür. Erken teşhis, kontrol sürecini doğrudan olumlu etkiler. Ancak ileri evreye ulaşmış bir hastanın tedavisinin kontrolü de zorlaşacaktır. Bu sebeple hastalığın erken teşhis edilmesinin önemi tartışılmaz.
Romatoid Artrit Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Bir hastalığın neden oluştuğu hakkında bilgi sahibi olmanız önemlidir. Bazı hastalıkların nedenlerini teşhis etmek ise zor olabilir. Romatoid Artrit hastalığının nedenleri hakkında farklı görüşler bulunurken, hastalığın kesin olarak nedenleri söylenemez. Nedenleri olarak göstermek yerine, hastalığın oluşmasına ve gelişmesine neden olan faktörler olarak açıklamamız gerekir. Romatoid Artrit hastalığı, aşağıdaki faktörlerle ilişkilidir.
- Genetik Faktörler
- Kötü Diş Bakımı
- Sigara İçmek
-
Viral Enfeksiyonlar
Genetik Faktörler
Genetik faktörler, Romatoid Artrit hastalığının oluşmasında etkili faktörlerdir. Ancak genetik yatkınlığı olan her bireyde hastalığın kesin olarak görüleceği söylenemez. Genetik yatkınlığı olmamasına rağmen Romatoid Artrit hastalığı ile karşılaşma ihtimali olduğunu da belirtmek gerekiyor. Aile bireylerinde Romatoid Artrit hastası var ise ihtimalin daha da yükseldiği söylenmektedir.
Ailenizde Romatoid Artrit bulunması halinde daha dikkatli olmalısınız. Belirli aralıklarla kontrollere gitmeniz tavsiye edilirken, hastalık hakkında detaylı araştırma yapmanız ve bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bilinçli bir birey haline gelmek ise tedavi sürecine doğrudan etkisi olur.
Kötü Diş Bakımı
Diş bakımınıza dikkat etmemeniz halinde farklı hastalıklarla karşılaşabilirsiniz. Bu hastalıklar arasında ise Romatoid Artrit hastalığı da yer almaktadır. Kötü diş bakımı, hastalığın oluşmasına neden olabilir. Kesin neden olarak bilinmemesine rağmen çürük dişlerin Romatoid Artrit hastalığının ortaya çıkmasında etkili olduğu belirtiliyor. Bu sebep ile dişlerinizin bakımına dikkat etmelisiniz.
Sigara İçmek
Kronik bir hastalık olarak gösterilen Romatoid Artrit, etkili bir tedavi ile kontrol altına alınabilinir. Erken teşhis edilmemesi halinde iyi sonuçlar elde edilme olasılığı düşüktür. Hastanın yaşam kalitesinin olumsuz etkilenmemesi için tedavi sürecinde hastanın gösterdiği çabanın olumlu etkisi olur. Romatoid Artrit hastalığının kesin nedeni olarak gösterilmemiş olmasına rağmen sigara içmenin hastalığa yakalanan kişilerin tedavi sürecini olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. Sigara içmek, eklem iltihaplarını kötüleştirmektedir. Hastalığı kontrol altına alan ilaçların etkisini de azalttığı gözlemleniyor.
Beslenme alışkanlıklarınıza mutlaka dikkat etmelisiniz. Hastaların sigara içmek yerine sebze ve meyveden zengin beslenme tarzı iltihabın oluşmasını engeller. Hastalığın seyrini olumlu etkilediği belirtilir. Düzenli olarak spor yapılması ile hareket kısıtlılıkları da ortadan kalkacaktır. Kısacası sağlıklı yaşamak ve sigara içmemek , Romatoid Artrit ile ilişkilidir.
Viral Enfeksiyonlar
Romatoid Artrit ile viral enfeksiyonlar arasında iki yönlü bir ilişkinin olduğu belirtilmektedir. Uzmanlara göre, Romatoid Artrit hastalığının oluşmasında etkili olabilen faktörler arasında yer alır. Viral enfeksiyonların kronik, akut veya latent enfeksiyon şeklinde seyredebileceği açıklanmıştır.
Romatoid Artrit Hastalığının Belirtileri Nasıldır?
Bir hastalığın erken teşhis edilebilmesi için belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Belirtileri hakkında bilgi sahibi olunmayan hastalığın geç tanı konulma ihtimali yüksektir. Romatoid Artrit hastalığının belirtilerinin kısıtlı olması sebebi ile diğer hastalıklardan kolay teşhis edilir. Belirtiler nelerdir?
- Eklem Ağrısı
- Eklemlerde Katılık ve Şişlik
- Halsizlik
-
Hareket Kaybı
Eklem Ağrısı
Romatoid Artrit, insanın vücudundaki bütün eklemleri olumsuz etkileyebilmektedir. Bu hastalığın farkedimesindeki en sık karşılaşılan belirtiler arasında eklem ağrısını belirtebiliriz. Vücutta etkilediği eklemler arasında çok az görülmekle birlikte boyun eklemlerini de etkilediğinden bahsedebiliriz.
Eklemlerde Katılık ve Şişlik
Tutulan eklemlerde bazı olumsuzluklar görülür. Romatoid Artrit hastalarında eklem üzerinde sıcaklık artışı ve harekette kısıtlılık yaşanabilir. Katılık, sabahları veya istirahat sonucunda en az bir saat süre ile yaşanır.
Halsizlik
Eklem dışı belirtileri de olan Romatoid Artrit hastalığının belirtileri arasında halsizlik de yer almaktadır. Uzmanlara göre halsizlik ile kesinlikle karşılaşırsınız. Ancak halsizliğin tek başına hastalığın bulgusu olarak gösterilmesi zordur. Diğer bulgular ile birlikte görüldüğünde Romatoid Artrit için şüphelenmeniz gerekir.
Hareket Kaybı
Romatoid Artrit hastalarında hareket kaybı da gözükmektedir. Hastaların genel olarak ağrılarının dinlenme esnasında şiddetlendiğini belirttiği biliniyor. Hareket sonucunda ise belirtilen ağrıların etkisinin azaldığı söylenmektedir. Hareket kaybı sebebi ile sabah vakitlerinde ciddi eklem ağrıları, yorgunluk ve hareket zorluğunun yaşanması kaçınılmaz olur. Hastaların sabah saatlerinde parmaklarını hareket ettirmeleri halinde sertliğin azaldığını fark ettikleri tespit edilmiştir. Tedavi edilmeyen Romatoid Artrit hastalığı, ilerleyen zamanlarda el parmaklarında şekil bozukluklarına neden olabilir. Kahve fincanını tutmak bile güçleşebilecektir. Elleri ve parmaklı kapatma esnasında zorluklar yaşanma ihtimali oluşur.
-
Romatoid Artrit Tedavi Türleri
Tedavisine geç kalınmaması gereken hastalıkların başında gelen Romatoid Artrit, farklı tedavi seçenekleri ile dikkat çekmektedir. Romatoid Artrit hastalığının tedavisinin nasıl yapılacağının hastanın genel sağlık durumu ile ilişkisi bulunur. Hastalığın hangi evresinde bulunulduğu da önem taşırken, ilerlemiş hastalıklar için daha farklı tedavi seçeneklerine başvurulması gerekebilir. Genel olarak üç farklı seçenek vardır.
- İlaç Tedavisi
- Cerrahi Tedavi
-
Fizik Tedavi
İlaç Tedavisi
Romatoid Artrit için genellikle ilaç tedavisi yöntemine başvurulduğu gözlemleniyor. Hastalığın şiddetine göre farklı ilaçların reçete edilebileceği belirtilir. Doktorlar tarafından en çok reçete edilen ilaçlar ise aşağıda açıklamaları ile sıralanmıştır.
- NSAİİ: Nonsteroid antienflamatuar ilaçlar(NSAİİ ler), ağrı ve iltihabı gidermek için reçete edilmektedir. Bu ilaç grubunun içerisinde ise ibuprofen, ketoprofen, naproksen sodyum içerikli ilaçların bulunduğu gözlemleniyor. Belirtilen ilaçların uzun süreli kullanılması halinde ciddi yan etkilerle karşılaşma ihtimali doğar. İlaçların mideye zarar verme ihtimali olduğundan doktorlar tarafından ek olarak mide koruyucu ilaçlar da reçete edebilir.
- Kortikosteroid İlaçlar: Bu ilaçların antienflamatuar özelliği vardır. Romatoid Artrit semptomlarını hızlı ve etkili şekilde iyileştirir. Prednizolon ve metilprednizolon içerdiği belirtiliyor. Yan etkilerinin güçlü olduğundan ilaçların düşük dozda ve kısa süreliğine kullanılmasına dikkat etmelisiniz.
- DMARD İlaçlar: Bu ilaçların ağızdan alınmasının yanı sıra enjekte edilebilen ilaçlar olduğu bilinmektedir. DMARD ilaçlar; siklofosfamid, hidroksiklorokin, azatioprin ve sülfasalazin içeriyor. Romatoid Artrit'in seyrini değiştirmeyi amaçlayan ilaçlar olarak gözlemlenirken, hastalığı modifiye ederler.
- Biyolojik İlaçlar: DMARD ilaçlara göre daha hızlı bir şekilde etki gösterdiği tespit edilmiştir. Biyolojik ilaçlar, DMARD ilaçların bir alt grubu olarak gösterilir. Ağızdan alınması ise tek seçenek değildir. İnfüzyon ile enjekte edilebileceği biliniyor.
-
JAK İnhibitörleri: Sadece ağızdan alınan ilaçlardır. Bağışıklık sistemindeki JAK yollarını inhibite ederler. Yukarıdaki ilaçların tedavide etkisiz kalması durumlarında iltihabı gidermek için iğne tedavisine başvurulduğu da gözlemleniyor. Romatoid Artrit hastaları arasında felç kalma riski bulunanlar için iğne tedavisinin zorunlu olma ihtimali vardır. Uygulanan iğne tedavisi ile hastalığın yol açtığı ağrıların hafifleyebileceği ve iltihabın azaldığı belirtilmiştir.
Cerrahi Tedavi
Romatoid Artrit tedavisi kapsamında eklemlerde kalıcı hasarın oluşması ile cerrahi müdahalenin tek çare olabileceği açıklanıyor. Eklem replasman cerrahisi, hasar gören eklem parçalarının yerine plastik ve metal parçalar konulmasını sağlayacaktır. Replasman ile kalçada, ayak bileklerinde, dizde, bileklerde ve omuzlarda istenilen sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.
Eklem replasman cerrahisi ile eskisi gibi fonksiyonların yerine getirilebileceği ve hastanın hareket kısıtlılığından kurtulabileceği gözlemleniyor. Eklem zarının çıkarılması ve tendon tamiri ise diğer cerrahi müdahale seçenekleri olarak bilinmektedir.
Romatoid Artrit, özellikle el parmak eklemlerini etkiler. İlerleyen evrelerde ilaç tedavisinin etkisiz kalması ile cerrahi tedavinin şart olabileceği belirtilir.
Fizik Tedavi
Bazı hastalıkların tedavisinde fizik tedavi yöntemine başvurulduğu biliniyor. Fizik tedavi ile tedavisi yapılabilen hastalıklar arasında Romatoid Artrit hastalığı da yer almaktadır. Uzman doktorunuz tarafından sizlere birtakım özel egzersiz hareketlerinin önerebileceğini görürsünüz. Bu hareketler ile eklemleri ve kasları güçlendirme, eklem oynaklığının korunmasını ve ağrıyı azaltmayı sağlayabilirsiniz. Özellikle eklem oynaklığının korunması ile felç arasında ilişki olduğunu unutmamanız gerekir. Koordinasyon, esneme ve güçlendirme egzersizleri ise hastalığın kontrol altında tutulmasına yardımcı olacaktır.
Romatoid Artrit hastalığının karpal tünel sendromunu tetiklememesi için el ve bilek egzersizlerinin mutlaka yapılması gerekmektedir. El ve parmaklarında karıncalanma, uyuşma ve yanma ile seyreden karpal tünel sendromunun elde fonksiyon kaybına neden olduğu biliniyor. Halk arasında bu durum bir tür sinir sıkışması olarak nitelendirilir.
Fizik tedaviye tabii tutulan Romatoid Artrit hastasının ağır yük kaldırmayı içeren egzersizlerden kaçınmalı şarttır. Eklem ve kasları zorlayan hareketlerden ve tempolu uzun yürüyüşlerden de uzak durulması gerekir. Belirtilen egzersizlerin yapılması sebebi ile eklem hasarının şiddetlendiği belirtiliyor. Yüzmenin Romatoid Artrit tedavisindeki etkisi ise tartışılmaz. Romatoid Artrit hastalarının mutlaka uygulamaları gereken egzersizlerin başında gelir.
Romatoid Artrit Tedavi Öncesi
Hastalıkların tedavisine başlamadan önce ilk olarak hastalığın tanısının konulması gerekmektedir. Bunun için hastalığın belirtileri üzerinden yola çıkılır. Romatoid Artrit belirtileri hakkında bilgi sahibi olmak, hastalığı erken teşhis etmeniz açısından önem taşıyacaktır. Rahatsızlık sonucunda doktora gitmeniz halinde tetkikler uygulanır. Tetkikler ve muayene üzerinden hastalığın kesin tanısı konulabilir.
Fiziki Muayene
Romatoid Artrit, en fazla rastlanan sistemik otoimmün, simetrik olarak eklemlerde artrite neden olan ve kronik inflamatuar bir hastalık olarak biliniyor. Hastalığın tedavi edilmemesi halinde şekil bozukluğu, sakatlık ve hasar gibi komplikasyonlarla karşılaşabilirsiniz. Tedavi için teşhisin konulması gerekirken, uzman doktor tarafından ilk olarak fiziki muayenenin yapıldığı belirtilir.
Fiziki muayene ile Romatoid Artrit hastalığının eklem bulguları ile ilgili anormal bulgulara rastlanıldığı görülmektedir.
Özellikle eklemlerde simetrik olarak hassasiyetin ve şişliğin sıklıkla saptandığı tespit edilmiştir. Muayeneyi yapan doktor tarafından hastanın eklem yakınmalarının detaylı olarak sorgulanması gerekiyor. Eklem yakınmaları, sinsi veya akut olarak gerçekleşebilir. Tutulan eklemlerdeki yakınmaların güç içerisindeki değişimleri incelenmelidir. Simetrik bir hastalık olan Romatoid Artrit, ciddi semptomlara neden olduğundan tedavisine geç kalmamalısınız.
Erken dönemde teşhis edilen Romatoid Artrit tedavisinde olumlu sonuçlar elde ediliyor. Hastalığın gelişimi sırasında ise diz, dirsek, ayak bileği ve omuz eklemleri de olumsuz etkilenmektedir. Bu sebeple gelişim göstermeden tedaviye ilişkin adımlar atmalısınız.
Tetkikler
Hastalıkların kesin tanısının konulması için bazı tetkiklerin uygulandığı gözlemlenir. Uygulanan tetkikler ise her hastalık için farklılık göstermektedir. Romatoid Artrit, aşağıdaki tetkikler sonucunda teşhis edilebilen bir hastalıktır.
- Tam Kan Sayımı
- Sedim
- CRP Testi
- RF Testi
-
CCP Testi
Tam Kan Sayımı
Romatoid Artrit tedavisine başlanmadan önce tam kan sayımına tabii olmanız söz konusudur. Hemogram testi olarak da adlandırılan bu test ile genel sağlık durumunuz hakkında bilgi sahibi olunur. Romatoid Artrit hastalığı dışında kanama bozukluğu, kanser ve bazı hastalıkların teşhisinde de uygulanan tetkiktir.
Tam kan sayımı nasıl yapılıyor? Romatoid Artrit teşhisi için tam kan sayımı yapılmasına karar verilmesinin ardından kolunuzdaki bir damardan, topuktan veya parmak ucundan kan örneği alınması gerekecektir. Tam kan sayımı testi için özel bir hazırlık ihtiyacı bulunmaz. Hastanın kullanmakta olduğu ilaç veya ilaçlar hakkında doktora bilgi vermesi önem taşır. Doktorunuz tarafından özel talimatların verilebileceğini unutmayın. Tam kan sayımı testi ile alınan kan örneğinin inceleneceği belirtilmektedir. Yapılan inceleme sonucunda hastanın genel sağlık ve hastalık hakkındaki durumu hakkında değerlendirmenin yapılması söz konusu olur.
Sedim
Vücutta sedim yöntemi ile bağışıklık sistemi ve kanser gibi hastalıkların teşhis edilmesi kolaylaşmaktadır. Sedim, birçok hastalığa dair tanının konulmasında kullanılan bir testtir. Romatoid Artrit hastalığının teşhisi için uygulanan tetkikler arasında yerini alır.
Test tüpündeki kırmızı kan hücrelerinin bir saatte ne kadarının dibe çöktüğünün ölçülmesi ile sedimantasyon değerinin bulunduğu bilinmektedir. Normal sedimantasyon değerlerinin kadınlarda ve erkeklerde farklı olduğu gözlemleniyor. Kadınlar için 8, erkekler için 5 olduğu ifade edilmiştir. Sedimantasyonun standart oranları aşağıdadır.
-
Kadınlarda;
-
50 Yaş Altı İçin: <20 nm/saat
-
50 Yaş Üstü İçin: <30 nm/saat
-
Erkeklerde;
-
50 Yaş Altı İçin: <15 nm/saat
-
50 Yaş Üstü İçin: <20 nm/saat
-
Çocuklarda: <10 nm/saat
-
Yenidoğan: <2 nm/saat
CRP Testi
Romatoid Artrit iltihaplanmasını gösteren CRP testi, hastalığın aktivitesini de test etmektedir. Hastalığın teşhis edilmesinin yanında değerlendirilmesinde ve izlenmesinde yardımcı olduğu belirtiliyor.
RF Testi
Romatoid Faktör ile Romatoid Artrit tanısı konulabilir. Romatoid Artrit hastalarının yaklaşık %80'inde önemli konsantrasyonlarda vardır. RF testi, farklı hastalıkların teşhisinde de kullanılan bir yöntem olarak biliniyor.
CCP Testi
Romatoid Artrit hastalığının erken evresinde teşhis edilmesi halinde tedaviden daha olumlu sonuçlar çıkacaktır. Erken evrede bulunan hastalar için CCP testinin uygulandığı gözlemleniyor. Hastalığın tanısının konulmasında da etkili olduğu belirtilir.
-
Romatoid Artrit Tedavi Sonrası
Hastalıkların tedavisinden olumlu sonuç elde edebilmek için tedavi sonrasındaki iyileşme sürecinin en iyi şekilde yönetilmesi gerekmektedir. Romatoid Artrit tedavisinin tamamlanmasının ardından aşağıdaki süreçlerin doğru yönetilmesine ilişkin doktorunuzdan destek alabilirsiniz.
-
İstirahat ve Egzersiz
-
Eklem Bakımı
-
Stres Kontrolü
-
Sağlıklı Beslenme
İstirahat ve Egzersiz
Romatoid Artrit tedavisi sonrasında egzersizlerle ağrının hafiflemesi ve kas kuvvetinin arttırılması sağlanabilinir. Eklemler, sert ve ağrılı olması halinde egzersizlerden kaçınmalısınız. Ancak Romatoid Artrit hastaları, düzenli egzersiz ile eklemlerinize fayda sağlayacaktır. Egzersize ilişkin önemli detaylar ise aşağıda sıralanmıştır.
-
Egzersizler yapan kişilerin genel sağlık durumlarının daha iyi olduğu bilinmektedir.
-
Romatoid Artrit sebebi ile oluşan ağrının egzersizlerle azaldığı görülüyor.
-
Kemiklerinizin daha da güçlenmesi için egzersizler yapmalısınız. Romatoid Artrit için kemiklerin incelmesinin sorun olduğu belirtilmiştir. Kemiklerin kuvvetini artırmak ve korumak için egzersizler yapılması gerekir. Kas kuvvetini de sürdürecektir.
-
Kendinizi daha iyi hissetmek için egzersiz yapmanız tavsiye edilir. Romatoid Artrit hastaları arasında egzersiz yapanların psikolojilerinin daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.
Egzersizlerin belirtilen şekilde yapılmaması ise sorunların oluşmasına neden olur. Egzersizlerin aşağıdaki gibi yapılması, Romatoid Artrit hastalarına zarar verecektir.
- Ağır ağırlıklar kaldırmak
- Tempolu koşu, özellikle asfalt yollarda koşmak
Romatolog tarafından sizler için en doğru egzersiz programı hazırlanır. Fizyoterapist ile görüşmeniz de gerekebilir. Fizyoterapist, egzersizleri nasıl yapmanız gerektiği hakkında sizlere bilgi verecektir. Yapılacak egzersizlerin yoğunluğunun seviyesine ilişkin yardımda alabilirsiniz.
Eklem Bakımı
Romatoid Artrit tedavisi sonrasında eklem bakımına dikkat etmelisiniz. Eklemlerinizin hareket ettikçe sağlamlaşacağını ve güçleneceğini unutmamanız gerekiyor. Düzenli egzersizler, dengeli bol proteinli beslenme ve aşırı kilo alımından kaçınmak gibi unsurların önemi yüksektir. Egzersiz türünüz ise durumuna uygun olmalıdır. Eklem bakımının doğru şekilde yapılmaması halinde hastaların ciddi sorunlarla karşılaşabileceği belirtiliyor.
Stres Kontrolü
Stres, hastalıkların tedavi edilmesinin ardından oluşabilen bir sorundur. Romatoid Artrit tedavisini tamamladıktan sonra stresli olabilirsiniz. Stres kontrolünü sağlamamanız ise sosyal ve çalışma hayatınızı olumsuz etkileyebilir. İkili ilişkilerde sorunlar yaşamamak için stresinizin kontrolünü sağlamaya özen göstermelisiniz. Bunun için uzman doktorunuzdan destek almanız mümkündür.
Sağlıklı Beslenme
Bir hastalığın tedavisinin yapılmasından sonra iyileşme sürecinde sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğu bilinmektedir. Sağlıklı beslenme, Romatoid Artrit tedavisinin ardından önem taşıyan anahtar unsurlar arasında yerini alıyor. Romatoid artrit hastalarının beslenmede sağlıklı ve zengin yağları içeren yiyeceklere yönelmesi gerektiği belirtilmektedir. Belirtilen beslenme düzeninin Akdeniz tarzı beslenmeye benzerliği bulunuyor. İltihabın önüne geçtiği ve eklemlerde oluşan ağrıların azalmasında faydası olduğu bilinir.
Romatoid artrit hastalarının beslenmede en çok dikkat etmesi gereken yiyecekler arasında ise A, C, D ve E vitamininin yoğun olduğu yiyecek tercihleri yapması gerektiğini belirtmekte fayda vardır. Belirtilen vitaminlerin tüketilmesinin iltihap ve ağrılar üzerinde olumlu etkisi bulunuyor. Omega 3, Romatoid Artrit sonucunda oluşan eklem ağrılarını azaltmaktadır. Balık tüketiminin tedavisi sonrasında önemi yüksektir. Süt, alkol, et, gluten gibi gıdaların tüketiminde eklem ağrılarınız artabilir. Belirtilen besinlerden hangilerinin ağrılarınızı arttırdığına dikkat etmelisiniz. Bu besinlerin tüketiminden uzak durmanız, beslenmeye ilişkin uzman doktor ile değerlendirmelerde bulunmanız gerekmektedir.
Romatoid artrit kronik bir hastalık olmakla beraber, şifalı otlarla yapılacak içecek, yiyecek ve sürülecek kürlerle tedavi etmek imkansızdır. Romatoid artrit tedavisinde ilacın yanında beslenme de bir bütün olarak değerlendirilmekte olup, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmeye çalışılması ile eklemde oluşacak ağrıların önüne geçilmesi mümkün olacaktır. Hastaların doğru ve dengeli beslenme alışkanlıklarının olması gerekiyor. Sağlık beslenmek, ağrının şiddetinin mutlaka azalmasını sağlar.
Sık Sorulan Sorular
Romatoid Artrit tedavisine ilişkin sık sorulan sorular vardır. Bu sorular ve cevaplar üzerinden hastalık hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Hastalığın erken teşhis edilmesi, belirtileri, tedavi süreci ve iyileşme süreci ile ilgili bilginizin olması ise önem taşıyacaktır.
Romatoid Arteritte En Sık Tutulan Eklemler Hangileridir?
Romatoid artrit daha çok el bileklerinde ve parmaklarda yer alan eklemlerde problem doğurduğu görülmektedir. Romatoid artrit hastalığının eklemlere zarar verdiği bilinmekle beraber, eklemlerin yanında vücudunuzda başka bölümlerde de hasarlar bırakabildikleri görülmektedir. Çoğunlukla simetrik olarak tuttuğu gözlemleniyor.
Romatoid Arteritin Görülme Sıklığı Nedir?
Bu hastalığı görülmekte olduğu yaş aralığı 20 ile 50 yaşları olduğu bilinir. Kadınlarda görülme sıklığının erkeklere göre daha fazla olduğu belirtiliyor. Her ülke ve her ırkta görülme ihtimali olduğu belirtilmiştir. Bazı ırklarda daha fazla görüldüğü tespit edilmiştir. Romatoid Artrit ile ilgili Türkiye'de önemli araştırmalar yapılmaya devam ediliyor. TRASD derneği, hastalığın görülme sıklığına ilişkin araştırmalarını sürdürmektedir. Uzmanlar tarafından Antalya bölgesinde 2004 yılında yapılan bir araştırmaya göre her 260 kişiden birinde görülen bir hastalık olduğu ifade edilmiştir.
Simetrik Tutulum Nedir?
Simetrik tutulma ile hastanın sağ elindeki parmakların tutulması halinde sol elindeki parmaklarında tutulduğu gözlemlenir. Kısacası, vücudun eş bölgelerini karşılıklı olarak etkiler.
Romatoid Artrit Hastalığı Genç Yaşlarda Da Görülür Mü?
Ancak direkt olarak yaş aralığı vermek bu yaş aralığı dışındakileri bu hastalıkla ilgili risklerin oluşamayacağı anlamına gelmemektedir. Hastalığın genellikle 20-50 yaşları arasında görüldüğü tespit edilirken, daha erken yaşlarda da görüldüğü gözlemleniyor.
Romatoid Artrit Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Bir hastalığın tedavi sürecinin tedavi yöntemi ve hastanın genel sağlık durumu ile ilişkisi olur. Romatoid Artrit tedavisinin hangi yöntem ile yapıldığının süreci doğrudan etkilediği bilinmektedir. Aynı zamanda tedavi süreci, her hasta için farklı sürebiliyor.
Obezite Romatoid Artrit Hastalığına Neden Olur Mu?
Romatoid Artrit hastalığının neden oluştuğuna ilişkin kesinlik hala bulunmamıştır. Ancak obezite, hastalığın oluşmasında etkili olabilen faktörler arasında yerini alır.
Romatoid Artrit Hastalığı İçin Hangi Bölüme Muayene Olmak Gerekiyor?
Hastalıkların tedavisine ilişkin muayene olmak için randevu almanız gerekecektir. Romatoid Artrit hastalığının muayenesini ise fizik tedavi bölümü yapar. Fizik tedavi bölümünden randevu aldıktan sonra randevu saatinde sağlık kuruluşunda bulunmalısınız.
Romatoid Artrit Hastalığında En Çok Hangi Eklemlerde Tutulma Görülür?
El bilekleri ve ele yakın bileklerdeki eklemlerde genellikle tutulma görülmektedir. Ancak hastalığın ilerlemesi ile tutulmanın vücuttaki bütün eklemlerde görülebileceği belirtilir.
Romatoid Artrit Hastalığına İyi Gelen Besinler Nelerdir?
Balık tüketmek, Romatoid Artrit hastaları için şiddetle tavsiye edilmektedir. Uzmanlara göre A, C, D ve E vitaminlerini de bol şekilde tüketmelisiniz.
Romatoid Artrit Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Eklem fonksiyonlarının azalmasıyla başlayan süreç fonksiyonların tamamen kaybedilmesiyle devam eder. Sonrasında ise ciddi organ hasarları gelişerek hayatı dahi tehdit eder hale gelir. Günümüzde birçok insanda görülmesinden dolayı basit bir hastalıkmış gibi görünen romatizma hastalıkları oldukça tehlikeli ve ölümcüldür. Tedavi edilmeleri mecburidir. Tedavi edilmemeleri halinde hastalığın, başta da romatoid artritin gelişim hızı artmaktadır.