Açık Kalp Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 5 - 7 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 5 - 7 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 2 Ay |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Açık Kalp Ameliyatı Öncesi
- Tetkikler
- Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması ve Kullanımı
- Alınan Tedaviler ve Genel Sağlık Durumunun İncelenmesi
- Operasyon Planının ve Tedavi Sürecinin Belirlenmesi
- Hasta ile Mutabakat ve Bilgilendirme
- Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi
- Yeme-İçmenin Kesilmesi
- Kan Temini
- Ameliyata Hazırlık ve Hastaneye Yatış
- Sık Sorulan Sorular
- Açık Kalp Ameliyatı Ağrılı mıdır? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
- Ameliyat Kaç Saat Sürer?
- Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?
- Ameliyat İzleri Kalıcı Olur mu?
- Ameliyattan Sonra İstirahat Raporu Verilir mi?
- Malulen Emeklilik Gündeme Gelir mi?
- Açık Kalp Ameliyatı Geçirenler Yüzde Kaç Engelli Sayılır?
- Bebeklerde Açık Kalp Ameliyatı Tehlikeli Olur mu?
- Özel Hastanede mi Devlet Hastanesinde mi Ameliyat Olmalıyım?
- Açık Kalp Ameliyatı Geçirenler Askerlik Yapar mı?
- En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mıdır?
- Bebeklerde Açık Kalp Ameliyatı Ölüm Riski Var Mıdır?
- Açık Kalp Ameliyatı Olanlar Yüzde Kaç Rapor Alır (Verilir)?
- Açık Kalp Ameliyatı Riskli Midir? Ölüm Riski Var Mıdır?
- Bebeklerde Açık Kalp Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
- Açık Kalp Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Riski Ne Kadar Sürer?
- Açık Kalp Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
- Açık Kalp Ameliyatından Sonra Kaç Gün Hastanede Kalınır?
- Açık Kalp Ameliyatı Olanlar Engelli Aracı (Kullanabilir Mi) Alabilir Mi?
- Hangi Durumlarda Açık Kalp Ameliyatı Yapılır?
- Açık Kalp Ameliyatı Olanlar Kaç Yıl Yaşar?
- Açık Kalp Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Yoğun Bakımda Kalınır?
- Açık Kalp Ameliyatı Sonrasında Hasta Ne Zaman Uyanır?
- Şeker Hastaları Açık Kalp Ameliyatı Olabilir Mi?
- Açık Kalp Ameliyatı İle Kapalı Kalp Ameliyatı Farkı Nedir?
- KOAH Hastası Açık Kalp Ameliyatı Olabilir Mi?
Göğüs kemiğinin açılarak gerekli işlemin gerçekleştirildiği cerrahi işlemlerin tümüne açık kalp ameliyatı denir. Bu işlemlerde kalp ve akciğeri kontrol eden cihazlar kullanılır. Kalp cerrahisinde önemli bir yeri olan bu işlem farklı hastalıkların tedavisinde farklı şekillerde uygulanır. En sık tercih edildiği durum kalbi besleyen damarların tıkanması durumudur. Damar tıkanıklığı ve daralması sorununun çözümünde koroner bypass ameliyatı yapılır.
Açık kalp ameliyatları uzun yıllardır, kalp hastalıklarının tedavisinde uygulanan bir yöntem. Uygulandığı ilk zamanlarda riskleri çok daha fazlayken günümüzde riskler ve olası komplikasyonların ihtimali oldukça düşüktür. Öyle ki büyük bir cerrahi girişim olmasına rağmen her yaştan hastaya uygulanmasında bir sakınca görülmez. Bebeklerde de çok ileriki yaşlarda da başarılı sonuçlar doğurur. Açık kalp ameliyatı gerekli olduğu durumlarda tercih edilir. Daha küçük girişimlerle tedavi edilebilecek hastalıklarda uygulanmaz. Hatta bazı rahatsızlıklarda açık kalp ameliyatına alternatif yöntemler uygulanabilir. Hastalığın tedavisi için uygunsa minimal invaziv cerrahi tercih edilebilir. Bu yöntem çok daha hızlı bir iyileşme süreci, daha küçük kesiler ve daha az komplikasyon riski sağlar. Fakat her sorun için uygun bir yöntem olmaz.
Açık Kalp Ameliyatı Hakkında
Açık kalp ameliyatı kalpteki hayati problemleri gidermede etkili bir işlemdir. Hastalığa göre işlemin seyri farklılaşır. Hepsine birden açık kalp ameliyatı denmesinin sebebi göğüs kemiğinin açılması ve kalp-akciğerlerin işlem sırasında cihaza bağlanmasıdır. Ameliyatın en sık tercih edildiği durum damar tıkanıklığı ve daralması olur. Bu sorun koroner bypass olarak bilinir. Kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklık hayati olabileceği için ameliyat gerekli olur. İşlem, çeşitli kalp sorunlarının çözümüne yönelik uygulanabilir. Kalp kapaklarında darlık veya yetmezlik varsa, kalpte ritim bozuklukları yaşanıyorsa, kalpte delik, doğuştan gelen kalp problemleri, büyük atardamarlarda anevrizma(balonlaşma) veya yırtılma varsa, kalp tümörünün çıkarılması gerekiyorsa açık kalp ameliyatı uygulanır.
Açık Kalp Ameliyatı Nedir?
Göğüs kemiğinin açılarak kalbe müdahale edilen ve kalp-akciğer çalışması cihaza bağlanan işlemlere açık kalp ameliyatı denir. Kalpteki birçok rahatsızlığın çözümünde uygulanır. Kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklık, ritim sorunları, yetmezlik durumu, kalp tümörü gibi sorunlara yönelik gerçekleştirilebilir. Bebeklerden çok ileriki yaşlardan hastalara kadar hemen hemen herkese başarıyla uygulanabilen bir işlemdir. Ameliyattan önce çok ayrıntılı tetkikler gerekli olur. Bunların tamamlanması için hastanın işlemden birkaç gün önce hastaneye yatması gerekebilir. İşlemin hangi soruna yönelik yapıldığına göre süresi değişir. Fakat ortalama 4-5 saatte tamamlanır. Ameliyat bittikten sonra hasta yoğun bakıma alınır. Risk faktörlerine göre 1-3 gün yoğun bakımda kalır. Ardından normal odaya alınır. Hastanede yaklaşık 5-6 gün kalmak gerekir. Taburcu olduktan sonra iyileşme süreci evde devam eder. Ortalama bir buçuk-iki aylık bir sürede hasta günlük hayatına döner.
Açık Kalp Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Açık kalp ameliyatlarında anestezi uzmanlarımız genel anestezi yöntemiyle tüm işlemler boyunca hastanın yanında yer alırlar. Hasta anestezi ile uyutulduktan sonra işlem başlar. Göğüs duvarına 8-10 inçlik bir kesi açılır. Göğüs kemiği açılarak kalbe ulaşılır. Bu sırada kalp ve akciğerler bypass cihazına bağlanır. Cihazın görevi kanı ameliyat edilen kalbe taşımak olur. Cihazın kullanılmadığı cerrahi işlemler de yapılabilir. Bu durumda cerrah sağlıklı artere yol bulmak amacıyla damar kullanılır. İşlemin neye yönelik yapılacağına göre sonrasındaki müdahaleler değişir. Gerekli işlemler yapıldıktan sora açılan göğüs kemiği tel yardımıyla kapatılır ve kullanılan tel sonradan çıkarılmaz. Kemiklerden sonra derideki kesik dikişler ile kapatılır. Bu bölgedeki dikişler eriyebilen tarzda olur. Tüplerin yerleştirildiği alandaki dikişlerin ise alınması gerekir.
Açık Kalp Ameliyatı Uygulanması Gereken Durumlar
Açık kalp ameliyatı birçok hastalığın çözümünde uygulanabilir. En sık tercih edildiği durumlar ise damar tıkanıklıkları, kapak hastalıkları, anevrizma, doğuştan gelen sorunlar, ritim bozuklukları, kalp yetersizliği şeklinde sıralanabilir.
Damar Sertliği
Vücuttaki damarlar normalde esnektir ve bu şekilde sağlıklı çalışabilirler, kan akışını kontrol edebilirler. Bazı rahatsızlıklar sebebiyle damarda kolesterol birikir, bağ dokusu çoğalır. Böylece damar, olması gereken esnekliğini kaybeder ve sertleşir. İleriki dönemlerde sertleşme giderek tıkanma sorununa döner. Ciddi bir sorun olan damar sertliği kalp krizi, beyin kanaması gibi hayati sorunlara yol açabilir. Çok ilerlememiş sertlikler ilaç tedavisi ile aşılır. Daha büyük bir durum varsa bypass ameliyatı veya minimal invaziv cerrahi uygulanır.
Damar Tıkanıklığı
Kalbi besleyen damarlardaki tıkanıklık ve daralmalar hayati sorunlara yol açabilir. Bu sorunun çözümünde en çok yapılan ameliyatlar koroner bypass ameliyatlarıdır. Bu işlemde bacaktan toplardamar veya koldan, göğüsten atardamar alınır. Daralan veya tıkanan koroner damara yerleştirilir. Böylece kalp gerektiği şekilde beslenebilmiş olur.
Kalp Deliklerinin Tedavisi
Kalbin normal işleyişinde kan sağ, sol odacıklar arasında karışmadan ve düzenli şekilde akar. Fakat kalp kulakçıkları arasında delik varsa kan soldan sağa akar ve bu durum ciddi sorunlara neden olur. Kalpteki delik daha küçük boyutluysa hastanın hayatını kötü etkilemeyebilir. Büyük delikler ise hayati sorunlara yol açar. Kalp deliklerinin kapatılmasına yönelik tedaviler ameliyatlı veya ameliyatsız şekilde uygulanabilir.
Kalp Tümörleri
Kalbin herhangi bir bölümündeki aşırı büyümeye kalp tümörü denir. Tümör oluşumu kalpte başlayabileceği gibi başka yerlerden sıçramış da olabilir. Her kalp tümörü kanser olmaz. Kalpteki tümörün türü, yayılma durumu gibi etkenlere bağlı olarak tedavi yöntemi değişir. Bazı durumlarda tümörler açık kalp ameliyatı ile çıkarılır.
Kalp Nakli
Kalp yetmezliği evreleri olan bir sorundur. Kalp pili gibi başka yöntemlerle de çözülebilir. Son evredeki kalp yetmezliğinde ise kalp nakli gerekli olur. Ayrıca, diğer tedavilere cevap vermeyen ve ciddi sorunlar oluşturması muhtemel ritim bozukluklarında da tercih edilebilir. Kalp nakli işlemi açık kalp ameliyatlarından sayılır.
Kalp Kapağı Sorunları
Kalp kapağı sorunlarında en sık ameliyat gerektiren kapakçıklar aort ve mitral kapak olur. Nadiren de triküspid kapakta sorun yaşanır. Aort kapağına yönelik ameliyatlarda kapak tamir edilir ya da protez kapak uygulanır. Mitral kapak sorunlarında kan akışının sağlanamadığı damar değiştirilir. Triküspid kapaktaki sorunlarında da mümkünse tamir, değilse protez kapak uygulanır.
Kalp Ritmi Sorunları
Kalp ritmini bozan sorunlar çok çeşitli olabilir. Kalp ritminin düzene sokulmasında ilaçla veya girişimsel tedaviler uygulanabilir. Daha farklı bir sorun varsa kalp ameliyatı gerekli olur.
Kalp Hasarları
Çeşitli sebeplerle kalpte hasar oluşması hayati önem taşır. Sorunun boyutu ve kaynağına göre ameliyat tercih edilebilir.
Başarı Oranları
Açık kalp ameliyatları gün geçtikçe gelişiyor. Buna bağlı olarak da başarı oranları artıyor. Günümüzde açık kalp ameliyatlarında ölüm riski %1 civarında seyrediyor. Bazı yan hastalıkların bulunması bu riski arttırsa da yine de büyük oranda başarılı ameliyatlar gerçekleştiriliyor.
Hastane Şartları
Hasta ameliyattan birkaç gün önce hastaneye yatış yapar. Burada son tetkikler yapılır. Ameliyata hazırlıklar tamamlanır. Ameliyatta genel anestezi uygulanır. İşlemden sonra yoğun bakım süreci başlar. Bundan sonra tedavi normal odada devam eder. Bu süreçlerde enfeksiyon riskini önlemek için hasta yakınlarının da dikkatli olması gerekir. Taburcu olurken hastaya yara bakımı ve sonraki süreç anlatılır. Gerekli ilaçlar reçete edilir. Doktor kontrolleri planlanır.
Anestezi Türü
Açık kalp ameliyatlarında hasta genel anestezi(narkoz) ile uyutulur. Bu işlem için gerekli ön kontroller anestezist tarafından gerçekleştirilir. Oluşabilecek riskler için önlemler alınır. Genel anestezi uygulanmadan önce hastanın dikkat etmesi gereken hususlar önceden bildirilir. Bunlara uymak hayati önem taşır.
Refakatçi Gerekir mi?
Hasta ameliyattan çıktıktan sonra 5-6 gün hastanede kalır. Bazı durumlarda bu süre uzayabilir. İlk günlerde yoğun bakım ünitesine alınır. Hasta yoğun bakımdayken yanına ziyaretçi alınmaz. Yakınlarına durumu hakkında bilgi verilir. Bu süreçte refakatçi bulunsa bile yanına giremez. Hasta normal odaya geçtikten sonra da yanına çok fazla ziyaretçinin girmesi önerilmez. Bu durum enfeksiyon ihtimalini arttırır. Hastanın yanında kalacak refakatçinin de enfeksiyon riskine karşı dikkatli olması gerekir. Herhangi bir enfeksiyona sahip kişilerin hastaya yaklaşması önerilmez. Refakatçinin de hapşırdıktan-öksürdükten sonra ellerini yıkaması, hijyene özen göstermesi, diğer servislerde dolaşmaması gerekir.
Yoğun Bakım Gerekir mi?
Hasta ameliyattan çıktıktan sonra yoğun bakım ünitesine alınır. İyileşme durumuna göre bir ile üç gün arasında burada kalır. Hasta yoğun bakımdayken yanına yakınları girmez. Nadir durumlarda kısa ziyaretlere belli şartlar altında izin verilir. İyileşme normal seyrediyorsa hasta normal odaya alınır.
Açık Kalp Ameliyatı Öncesi
Hasta için açık kalp ameliyatı gerekli görüldüğünde, ameliyattan önce yapılması gereken hazırlıklar söz konusu olur. Doktorun gerekli gördüğü tetkiklerin tamamlanması gerekir. Buradan alınan bilgiler ışığında ameliyat ve sonrası planlanır. Hasta ayrıntılı olarak bilgilendirilir. Hasta ve uzman ekip işlem için hazırlanır.
Tetkikler
Açık kalp ameliyatı öncesinde gereken tetkikler ve hazırlıklar diğer işlemlere göre uzun sürebilir. Bu yüzden hastanın ameliyattan birkaç gün önce hastaneye yatış yapması gerekebilir. Ameliyatın ve sonrasındaki sürecin planlanabilmesi için tetkikler ayrıntılı olarak gerçekleştirilir.
Kan Tahlili
Kan testi, genellikle koldaki damarlardan enjektör yardımıyla alınan örnek kanın laboratuar ortamında değerlendirilmesidir. Örnek kan, hastalık şüphesine göre birkaç tüp alınabilir. Hematoloji, biyokimya, seroloji şeklinde sınıflandırılır. Vücudun genel sağlık durumu hakkında önemli bilgiler verilir. Bu yüzden hastalıkların tanısında yardımcı olur ve ameliyatlardan önce yapılır.
İdrar Tahlili
İdrar tahlilinde de idrar örneği alınır ve laboratuar ortamında değerlendirilir. Hastanın genel sağlık durumu hakkında önemli bilgiler verir. İdrar örneğinin yoğunluğu, görüntüsü, içeriği laboratuar ortamında incelenir. İdrar tahlilleri tanı koymada, var olan bir hastalığı takip etmede, genel sağlık durumunu incelemede kullanılır. Diyabet, idrar yolları enfeksiyonları, böbrek hastalıkları gibi sorunlar idrar tahlili yardımıyla tespit edilebilir.
Gebelik Testi(Kadınlar İçin)
Açık kalp ameliyatı esnasında hastaya verilen ilaçlardan bazıları gebelik durumunda sakıncalı olur. Bu yüzden doğurganlık dönemindeki kadınların ameliyattan önce gebelik testi yaptırması gerekir. Ayrıca regl döneminde yapılacak ameliyatlarda kanama riski daha yüksek olur. Bu yüzden hastanın son geçirilen regl tarihini belirtmesi gerekir.
Anjiyo
Kalbi besleyen damarlara koroner damarlar denir. Bu damarların durumunu öğrenmek için ameliyattan önce anjiyo yapılması gerekir. İşlem koroner damarlara ince cihazlarla girilerek durumlarının gözlenmesine yarayan işlemdir. Görüntülenecek damarlara kasık, el bileği, kol gibi bölgelerden ulaşılabilir. Tanı veya tedavi amaçlı kullanılabilir.
Ekokardiyografi
Ses dalgaları kullanılarak kalbin iç kısımlarının değerlendirildiği işleme ekokardiyografi denir. Transdüser adı verilen bir cihaz ile gerçekleştirilir. Cihaz, ses dalgalarının iletilmesini sağlar. Göğüsün değişik açılarından uygulanarak, daha ayrıntılı bir inceleme gerçekleştirilmiş olur. Kalpteki sorunun türüne göre farklı tekniklerle uygulanabilir.
EKG
EKG, yani elektrokardiyografi göğüs duvarına yerleştirilen elektrotlarla gerçekleştirilir. Kalbin elektriksel hareketlerini bir grafik haline getirir. Hasta işlem sırasında herhangi bir rahatsızlık hissetmez. Özellikle muhtemel ritim bozukluklarının tanısında önem taşır.
Efor Testi
Efor testi, kalbe yüklenildiğinde kalbin verdiği tepkiyi gözlemleyen tetkiktir. Kalpteki sorunların tanısında önemli rol oynar. İşlem sırasında sıklıkla hasta bir koşu bandı üzerine çıkarılır. Bandın hızı ve eğimi üç dakikada bir arttırılır. Toplamda 12 dakika sürer. İşlem sırasında hasta EKG ile izlenir. Belirli periyotlarla tansiyon ölçümü yapılır. Bandın üzerindeki işlem bittikten sonra hasta dinlenme halindeyken değerlendirilir. Açık kalp ameliyatlarından önce de kalbin durumunu değerlendirmede yardımcı olur.
Röntgen
Görüntüleme testlerinde biri olan röntgen vücuttaki iç yapıların X ışını kullanılarak görüntülenmesi esasına dayanır. Özellikle kemiklerin görüntüsünü elde etmede yararı olur. İşlem oldukça hızlı gerçekleştirilir. Acı veya ağrıya sebep olmaz. Fakat hasta az da olsa radyasyona maruz kalmış olur. Bu yüzden gerekmedikçe tercih edilmez.
BT
Bilgisayarlı tomografi (BT), vücudun incelenecek bölgesine x ışınları verilerek, bilgisayar ile görüntüsünün oluşturulmasıdır. Ayrıntılı incelemeler için uygundur. Vücuda kontrast madde verilerek sağlıklı ve sağlıklı olmayan dokuların ayrıntılı incelenmesine olanak verir. Açık kalp ameliyatlarından önce de dokuların durumunu incelemek için sıkça kullanılır.
MRI
Manyetik rezonans görüntüleme(MR) doku ve organları görüntülemede kullanılan tekniklerden biridir. Manyetik alan ve radyo dalgalarını kullanır, bu yüzden hasta radyasyona maruz kalmaz. MR cihazı, güçlü bir mıknatıs gibidir. Hasta cihazın içine yerleştirilir ve vücudun bir bölümünün görüntüleri oluşturulur. Radyolog, görüntüleri bilgisayar kullanarak değerlendirir. Ardından hekime iletir. Hasta MR çekilirken herhangi bir ağrı, rahatsızlık hissetmez. Ön hazırlık yapmaz. MR, açık kalp ameliyatlarından önce önem taşır.
Anestezi Muayenesi
Açık kalp ameliyatları hayati riskler taşıdığından ameliyatı yapan uzman genel anestezi ile ameliyatı yapacağından hastanın muayenesini çok iyi yapmalıdırlar. Ameliyatı yapan uzman doktor ameliyattan önce hastanı kullandığı ilaçları ve hastanın geçmişini öğrenmeli ki oluşabilecek risklere karşı önlem alınabilsin. Bu önlemler arasında hastanın geçirdiği ameliyatlar ve herhangi bir hastalığından dolayı kullanılan ilaçlar ameliyattan önce bilinmelidir. Ameliyat öncesinde belli başlı bazı testler uygulanır hasta ameliyata uygun mu değil mi diye genel anestezi ile yapılacak olan ameliyat işlemi hasta için tüm bilgilerin bilinmesi ameliyatın daha rahat ve sıkıntısız bir şekilde yapılmasını sağlayacaktır.
Diş Kontrolü
Açık kalp ameliyatları, herhangi bir enfeksiyon durumunda tehlikeye girebilir. Bu yüzden hastaların ameliyattan önce diş muayenelerini yaptırıp, gerekli raporu alması gerekir. Dişlerde çürük veya abse oluşumu varsa sorunlu dişlerin ameliyattan önce çekilmesi ve antibiyotik tedavisinin yapılmalıdır.
Kullanılan İlaçların Hekim ile Paylaşılması ve Kullanımı
Açık kalp ameliyatından önce hasta düzenli kullandığı ilaçlar hakkında doktora bilgi vermelidir. Bazı ilaçların ameliyattan önce kullanılması tehlikeli durumlar meydana getirir. Bu yüzden doktor kontrolünde bırakılmaları gerekir. İlaçların birçoğu bir hafta önceden bıraktırılır, bazı ilaçların ise daha önceden bırakılması gerekir. Ameliyattan sonra da yine doktor kontrolünde tekrar başlanabilir. Bu ilaçlar ameliyat esnasında kanama riski oluşturarak hayati tehlikeye yol açabilir, başka ilaçlarla etkileşime girebilir.
Kan Sulandırıcı İlaçlar
Hasta ameliyat olmadan önce kullandığı ne kadar ilacı varsa bunları doktoruna söylemelidir. Bu ilaçtan bir şey olmaz diye düşünülmemelidir kullandığı aspirine kadar ameliyat esnasında hayati risk taşımamak için kullandığı tüm ilaçları söylemelidir. Eğer hasta hastalığından dolayı kan sulandırıcı kullanıyorsa bunu nasıl devam edeceğini ameliyattan öncesi ve sonrası için doktoruna danışmalı hasta. Çünkü hasta kan sulandırıcı kullanıp ve öylece ameliyata girdiği durumda ameliyat esnasında çok fazla kanamaya neden olarak hayati risk teşkil etmektedir. Hasta ameliyattan önce mutlaka kullanılması gereken ilaçları varsa ameliyattan sonra da ameliyat olduğu doktoruna sorarak doktorun verdiği tarihten itibaren sağlık açısından tekrar kullanabilir.
Antibiyotikler
Hasta ameliyat olmadan önce hastalıklarından dolayı kullandığı ilaçların hepsini ameliyat olacağı doktorun kontrolünde kullanmalıdır. Antibiyotikler işlem sırasında anestezi ilaçlarıyla etkileşebilir. Bu da istenmeyen durumlara yol açabilir.
Diğer İlaçlar
Ameliyattan önce sayılan antibiyotikler haricinde hastanın kullandığı idrar sökücüler ve idrar sökücülerin yanı sıra steroidler ameliyat öncesinde bırakılmalıdır. Steroidler, hormon salgılamakla görevli bir bezi baskılar.Böyle olduğu içinde ameliyatın verdiği stres ve anestezi ile başa çıkması oldukça zorlaşır. İdrar söktürücüler, potasyum ve sıvı kaybedilmesine yol açar. Bu da işlem esnasında hastayı tehlikeye sokabilir. Sakinleştirici ilaçlar kan basıncını düşürür. Böyle bir durumda da hasta şoka girebilir. Hastanın sağlığı açısından her zaman kullanılması gereken ilaçları varsa bu kullanılan ilaçların doktorun vereceği tarihten itibaren bırakması gerekmektedir. Bu durumda hasta sağlığı açısından kullandığı tüm antibiyotikleri doktoruna söylemesi gerekmektedir.
Alınan Tedaviler ve Genel Sağlık Durumunun İncelenmesi
Ameliyattan önce hasta doktora daha önce geçirdiği hastalıklar varsa ameliyatlar, hala süren hastalıklar ve aldığı tedaviler hakkında bilgi vermelidir. Bu bilgiler ameliyatta doğabilecek risklerin önlenmesi için büyük önem taşır. İşlemden önce yapılan tetkiklere ve muayenelere bakılarak genel sağlık durumu incelenir. Risk oluşturabilecek durumların varlığı araştırılır.
Operasyon Planının ve Tedavi Sürecinin Belirlenmesi
Ameliyattan önce yapılan tetkikler, görüntüleme testleri ışığında işlemin nasıl yapılacağı planlanır. İşlemin hangi probleme yönelik gerçekleştirileceği, sorunun nereden kaynaklandığı ameliyatta belirleyici olur. İşlemin yöntemine karar verilir. Ameliyattan sonra uygulanacak tedavi ve rehabilitasyon sürecine karar verilir.
Hasta ile Mutabakat ve Bilgilendirme
Hastalığın ve hastanın durumuna göre en uygun tedavi süreci şekillendirilir ve ameliyat planlanır. Hasta işlemin genel seyri, oluşabilecek riskler, yan etkiler ve ameliyattan sonra onu nelerin beklediği hakkında bilgilendirilir. Hasta ve hekim ameliyat ve tedavi sürecinde ortak hareket eder.
Ameliyat Öncesi Sigara ve Alkol Tüketimi
Kalp hastalıklarının başlıca sebepleri sigara ve alkol tüketimidir. Ayrıca işlem sırasında oluşabilecek riskleri arttırır. Hayati problemler oluşturabilir. Bu yüzden açık kalp ameliyatlarından önce sigara ve alkol tüketilmemelidir. Tedavinin etkili olabilmesi ve tekrarlama olasılığının düşürülmesi içinde sigara ve alkol tüketmemek önemlidir.
Yeme-İçmenin Kesilmesi
Hastanın ameliyat sırasında midesinin boş olmaması hayati tehlike oluşturur. Anestezi uygulanmışken midede olan besinler ve mide asidi nefes borusuna kaçabilir. Bu yüzden işlemden önceki gece yarısından itibaren yeme içme kesilmelidir. Ameliyat sabah değil öğleden sonra yapılacaksa sabah sıvı alınabilir, doktorun belirttiği ölçüde besin alınabilir. Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da ameliyattan bir süre önce yeme ve içme kesilir. Bunun dışına çıkmak hayati tehlike oluşturur.
Kan Temini
Açık kalp ameliyatlarından önce genellikle hastanın kan grubuna uygun kan bağışı bulunması gerekir. Ameliyatta taze kan ihtiyacı varsa ve kan merkezlerinden gerekli kan bulunamadıysa bu prosedür gerekli olur. Kan verecek donörün de bazı kriterlere uymasına dikkat edilir. Bunlar:
- Donör, hastanın birinci dereceden akrabası olamaz.
- Donörün kan grubu, hastanın kan grubuyla aynı olmalıdır.
- Donörün bulaşıcı bir hastalığının olmaması gerekir.
- Kan sayımı, kan verecek düzeyde olmalıdır.
- Kanama\pıhtılaşma sorunu olmaması gerekir.
- Kan vereceği zamandan kısa süre önce antibiyotik, hormon ilacı ve kan sulandırıcı ilaçları almamış olması gerekir.
- Üç aylık süreçte kan vermemiş olması gerekir.
- Altı aylık süreçte cerrahi işlem veya girişimsel operasyon geçirmemiş olması gerekir.
- Bahsedilen kriterlere uygun donörler, ameliyat günü hazır olarak bekler.
Ameliyata Hazırlık ve Hastaneye Yatış
Hasta, kendisine belirtilen gün ve saatte hastaneye yatış yapar. Burada genel sağlık durumu incelenir. Hastalık geçmişi araştırılır. Edinilen bilgiler ışığında gerekli hemşirelik bakımı planlanır. Aynı gün hastaya kol bandı takılır. Bu bandın hastaneden çıkana kadar takılması önem taşır. Ameliyat zamanı yaklaştığında hastaya damar yolu açılır. Uygulanacak testler için gerekli kan örnekleri alınır. Damar yolunun üç günde bir değiştirilmesi, enfeksiyon riskini azaltır. Gerekli tetkikler tamamlandıktan sonra anestezi uzmanı hasta ile görüşür. Muayenesini tamamlar.
Hasta ameliyata hazırlanırken bağırsakları lavman uygulanarak temizlenir. Yetişkin hastalar 8-10 saat öncesinden yeme içmeyi keser. Hasta kıllardan arındırılır, makine ile tıraş edilir. Bundan sonra ılık su ve ilaçlı köpükler ile duş alınır. Bu işlem hemşire kontrolünde gerçekleştirilir.
Hasta lens, protez, takma diş gibi materyaller kullanıyorsa bunları ameliyattan önce çıkarması gerekir. Aynı şekilde oje sürülmemeli veya herhangi bir takı takılmamalıdır. Hastanede bir süre kalmak gerekeceğinden hastanın rahat ve temiz kıyafetler getirmesi gerekir.
Açık Kalp Ameliyatı Sonrası
Açık kalp ameliyatlarından sonra beş-altı gün hastanede kalmak gerekir. Bir süre göğüs bölgesinde tüpler bulunur. Bunlar zararlı sıvıların atılmasını sağlar. Ameliyat tamamlandıktan sonra hasta yoğun bakıma alınır. 1-3 gün yoğun bakımda geçirilir. Ardından süreç normal odada devam eder. Bir anormallik yoksa bu süreden sonra hasta evine dönebilir. İyileşme süreci evinde devam eder. Hasta günden güne iyileşse de tam olarak sosyal hayata dönmesi 1,5-2 ayı bulur. Bu süreçte aktiviteler yavaş yavaş arttırılır. Hastanın çok zorlanmaması, yorulmamasına dikkat edilir.
Ameliyat Günü
Ameliyat tamamlandıktan sonra hasta anestezinin etkisinden kurtulmaya başlar. Ardından yoğun bakıma alınır. İhtiyaca göre 1-3 gün yoğun bakımdan sonra normal odada tedavisi devam eder.
Ağrı
Ameliyatın gerçekleştirildiği gün hasta verilen ilaçların etkisinde olacağı için yoğun ağrı problemi yaşamaz. Yaklaşık bir ay kadar sürebilen ağrılar, ağrı kesicilerle kontrol altına alınabilir. Hastanın kendini yormamaya dikkat etmesi de ağrının hafiflemesinde etkili olur.
Ayağa Kalkma
Hasta ameliyattan sonra yoğun bakım ünitesine alınır. Burada hastanın bilinci açılsa da ellerini ve kollarını bir süre oynatamayabilir. Bu geçici bir durumdur. Hastanın iyileşme durumuna göre en uygun zamanda ayağa kalkması desteklenir. Ayağa kalkmadığı süreçte idrarını yapabilmesi için sonda yerleştirilir.
İlaç Kullanımı
Hastanede kalınan süre boyunca alınması gereken ilaçlar hemşire ve diğer görevliler tarafından verilir. Hastanın bunlardan bağımsız herhangi bir ilaç almaması gerekir.
Pansuman ve Kontrol
Hastanın göğüs duvarında ameliyat kesileriyle oluşan yaralar bulunur. Hastanede kalınan süre boyunca bölgenin bakımı uzmanlar tarafından sağlanır. Taburcu olmadan önce nasıl bakım yapılacağı hastaya öğretilir.
Yoğun Bakım
Yoğun bakım hastalara yaşam desteği sağlayan, özel olarak hazırlanmış ünitedir. Hastanın aralıksız olarak gözetim altında tutulmasını sağlar. Gerekli tüm tıbbi müdahale araçlarına anında ulaşılır. Açık kalp ameliyatlarından sonra hasta yoğun bakıma alınır. Burada 1-3 gece geçirilir. Bu süre zarfında hemşire ve diğer uzman ekip dışında hastanın yanına herhangi biri alınmaz. Yoğun bakım süresi uzayacaksa gerekli hazırlıklar yapıldıktan sonra bir yakını kısa süreliğine ziyaret edebilir. Ziyaretin kabul edilmediği durumlarda hastanın durumu hakkında yakınları bilgilendirilir. Hastanın durumu uygunsa bu sürenin ardından servise alınır.
Hastanede Kalış Süresi
Hastanede normal şartlarda 5-6 gün kalmak yeterli olur. Hasta ameliyattan çıktığında 1-3 gün arası yoğun bakımda kalır. Ardından normal odaya alınır. İyileşme durumu beklenildiği gibiyse taburcu edilir. İyileşme süreci evde devam eder.
Hareket Kabiliyeti
Hasta yoğun bakım alındığında ve bilinci açıldığında kollarını, ellerini oynatamayabilir. Bu durum geçici olur ve normal karşılanır.
Riskler, Yan Etkiler, Komplikasyonlar
Açık kalp ameliyatının bazı riskleri veya yan etkileri vardır. Bunların çoğu geçici ve kısa zamanda aşılabilir sorunlar olur. Fakat her cerrahi işlemde olduğu gibi daha ciddi riskler de bulunur. Bu risklerin oluşma ihtimali alınan önlemler sayesinde oldukça azalmıştır.
Enfeksiyon
Ameliyatta göğüs duvarına açılan kesiye bağlı enfeksiyonlar ortalama %1 civarında görülür. Hastane şartlarının iyileştirilmesi, hastaya bakan personelin eğitimi ve hijyene dikkat edilmesi bu ihtimali oldukça düşürür. Bunun yanında nadiren de olsa akciğerde enfeksiyon gelişebilir.
Çarpıntı
Kalp hızının artması çarpıntı halini alabilir. Nefes darlığı ile birlikte yaşanıyorsa doktora başvurmak gerekir.
Ödem
Ödem, şişlik sorunu damar alınan bacak veya kol bölgesinde görülebilir. Şişlik hangi bölgedeyse onu yüksekte tutmak, elastik bandaj veya varis çorabını düzenli kullanmak sorunu çözer.
Uykusuzluk
Ameliyattan sonra yoğun bakım ünitesinde gece ve gündüz algısı karışabilir. Sonraki süreçte de uyumada güçlük ve zamansız uyanma gibi sorunlar yaşanabilir. Bu geçici bir durumdur. Gündüz uyumamaya gayret ederek aşılabilir.
İştahsızlık
Ameliyattan sonra yemek yemede isteksizlik oluşabilir. Bu normal karşılanan bir durumdur. 1-2 hafta içinde geçer. Fakat bu süreçte öğün atlamamak ve sağlıklı beslenmek önem taşır.
Kabızlık
İştahsızlık ve hareketsizlik sonucu kabızlık yaşanabilir. Bunu aşmak için alınan gıdalara dikkat etmek faydalı olur veya bazı ilaçlar reçete edilebilir.
Terleme
Ameliyattan sonra hastanın hemen terlemesi sık görülen bir durumdur. Pamuklu giysiler tercih etmek ve bunları sık sık değiştirmek yardımcı olur.
Uyuşukluk
Uyuşukluk genelde damarın alındığı bölgede veya göğsün sol kısmında yaşanır. İyileşme devam ettikçe hafifler ve geçer.
İskemi
İskemi, kan akımının hücrelerin fonksiyonlarını devam ettiremeyeceği kadar düşmesi anlamına gelir. Kalp enfarktüsü olarak da geçen bu durum büyük sayılan cerrahi işlemlerin hepsinde oluşabilen bir yan etkidir. Durumun fark edilmesi önem taşır. Kalp cerrahisinin gelişmesi, ameliyat sonrası beslenme ve bakımın iyi yapılması bu riski oldukça düşürür. Günümüzde iskemi ve iskemiye bağlı ölüm oranı %1’e kadar gerilemiş durumdadır.
Ritim Bozukluğu
Ritim bozukluklarının birçok türü bulunur. Ameliyattan kaynaklanan bu problemleri çözmeye yönelik önlemler alınır. Buna rağmen ortaya çıksa bile sonrasında müdahale edilebilir. Ritim bozukluklarını önlemek amacıyla hastaya gerekli ilaçlar verilir.
Kalp Zarında Su Toplanması
Kalp zarında su toplanması bu ameliyatları geçiren hastaların ortalama %50’sinde görülür. Bunların çok küçük bir kısmı sorunlara yol açar. Böyle durumlarda kalp zarında toplanan suyun büyük bir kısmı boşaltılabilir.
Postperikardiyotomi Sendrom
Postperikardiyotomi Sendrom, cerrahi işlem esnasında kalp zarının açılması ve vücudun zara karşı reaksiyon göstermesiyle oluşur. Bölgede ağrıya ve enflamasyona sebep olur.
Göğüs Duvarı ile İlgili Sorunlar
Ameliyat dolayısıyla göğüs duvarı ve yara yerinde ağrı görülebilir. Bu duruma 60 yaş civarı hastalarda daha sık rastlanır. Bazen de ameliyattan kaynaklı kaburga kemiklerinde hasar, kırılma görülebilir. Bunlar işlem sonrasında tedavi edilir.
Akciğer Sorunları
Ameliyattan sonra akciğerlerle ilgili bir sorun yaşayan hastaların çoğunun daha önceden bir akciğer rahatsızlığı bulunur. Böyle bir sorun yaşandığında hastanede kalınan süre uzar, hastaya solunum desteği daha uzun süre verilir. Ayrıca akciğer enfeksiyonları görülebilir. Akciğerde sorun yaşanması ihtimalini bazı durumlar arttırır. Bunlar acil gerçekleştirilen ameliyat, kalp performansının kötü olması, şeker hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi sorunlardır. Bunlara bağlı olarak gelişen bazı akciğer hastalıkları hayati olabilir.
Böbrek Sorunları
Ameliyattan sonra hastaların yaklaşık yüzde onunda az idrar üretimi ve serum kreatinin yüksekliği yaşanır. Genellikle bu durum geçici olur. Nadir görülen, geçmeyen durumlar ise diyaliz gerektiren böbrek sorunlarına yol açar. Hastanın daha önceden sahip olduğu bazı hastalıklar ve ameliyat süresinin uzaması bu ihtimali arttırır.
Gastroentestinal Sorunlar
Açık kalp ameliyatından sonra nadiren bağırsak iskemisi, ülser, kolit, kolesistit gibi rahatsızlıklar görülür. Bağırsak iskemisi bunların arasında en ciddi sorunu oluşturur.
Karaciğer Sorunları
Karaciğer yetmezliğinin ameliyata bağlı olarak gelişmesi çok nadir rastlanan ciddi bir sorundur. Karaciğerdeki bazı sorunlar bu ihtimali arttırır.
Damar Sorunları
Ameliyata bağlı olarak damarlarda görülen sorunlar genellikle işlem sırasında damar içine yerleştirilen kataterlerden doğar. Akciğerde yırtılma, enfeksiyon, eli besleyen damarlarda sorun gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Kan Sorunları
Ameliyatların bazılarında kırmızı kan hücreleri zarar görebilir. Kullanılan ilaçlar trombosit hücrelerine zarar vererek kanama ihtimalini arttırabilir.
Nörolojik Sorunlar
Ameliyattan kaynaklı felç ihtimali 65 yaşın altındaki hastalarda çok düşüktür. Yaş ilerledikçe risk %5’e çıkar. Ayrıca hastaların entelektüel fonksiyonlarında geçici değişiklikler yaşanabilir. Yüzde sekiz ihtimalle depresyon görülebilir. Fakat açık kalp ameliyatları, hastalar açısından büyük oranda memnuniyet sağlar.
Yüksek Ateş
Hastanın ameliyattan sonraki süreçte ateşinin yükselmesi ve buna bağlı olarak titremesi gibi durumlarda zaman kaybetmeden doktora başvurmak gerekir.
Baş Dönmesi ve Hafıza Kaybı
Baş dönmesi ve bayılma normal karşılanabilecek bir durum olmaz. Böyle durumlarda doktora başvurmak gerekir. Fakat hafıza kaybı gibi entelektüel fonksiyonlardaki sorunlar genellikle geçici olur. Uzun dönemli bir sorun varsa doktora başvurmak ve tedavi olmak gerekir.
Nefes Almada Güçlük
Nefes darlığı sorunu özellikle çarpıntı ile birlikte görülüyorsa doktora başvurmak gerekir.
Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ameliyattan sonra iyileşme hızına bağlı olarak hasta yavaş yavaş gelişme gösterir. Genellikle hasta bir buçuk- iki ay sonra aktiviteleri daha rahat yapar hale gelir. Bu sürece kadar ağır işlerden uzak durması, yük kaldırmaması, hızlı aktiviteler için aceleci davranmaması gerekir. Dikkat edilmesi gereken hususlar doktor tarafından belirtilir. Bunlara uyulması daha hızlı bir iyileşme sağlar ve olası komplikasyonlardan korur.
Araç Kullanımı
İyileşme sürecinde kol ve ellerin yorulması omuzda ağrıya neden olur. Bu yüzden otomobil kullanmak için ameliyattan sonra iki ay kadar beklemek gerekir.
Ev İşi
Taburcu olduktan sonra bir süre de evde istirahat etmek gerekir. Fiziksel aktivitelere yavaş yavaş başlanır ve çok yorulmamak gerekir. Hafif ev işlerine 3-4 hafta geçtikten sonra başlanabilir. Fakat yine de dikkatli davranmak gerekir. İki aylık süreyi tamamlayana kadar ağır kaldırmamak önem taşır.
Cinsel İlişki
Hastalara genellikle cinsel ilişki için bir ay kadar beklemeleri önerilir. Hasta kendini zinde hissetmiyorsa bu süre daha uzun olur. Hastanın cinsel ilişki sırasında da göğüs bölgesini koruması, kendini zorlamaması gerekir.
Duş Alma
Ameliyattan 10 gün sonra duş almaya başlanabilir. İlk zamanlarda oturur vaziyette duş almak daha faydalı olur. Sabun kullanmanın herhangi bir sakıncası olmaz. Yara bölgesini fazla aşındırmadan duş alınabilir.
Beslenme
Ameliyattan çıktıktan sonra iyileşmenin olması gerektiği gibi ilerlemesi için beslenme düzenine dikkat etmek gerekir. Tuzu fazla kullanmadan gün içinde gerektiği kadar kalori alması önerilir. Hem iyileşmenin hızı hem de genel olarak kalp sağlığını korumak açısından hayvansal yağlardan uzak durulur. Bunlar tereyağı, iç yağı, kuyruk yağı şeklinde sıralanabilir. Aynı şekilde yağlı peynirden de uzak durulur. Beslenme alışkanlıklarının buna göre düzenlenmesi uzun dönemli faydalar sağlar. Protein alımına dikkat ederken kırmızı eti fazla tüketmemek gerekir. Balık, hindi ve tavuk daha sık tercih edilmelidir. Beslenme düzeninde meyve ve sebzelere ağırlık verilmelidir. Bu şekilde kalbi yoran fazla kilolardan kurtulmak ve kalbi yormamak mümkün olur. Daha kapsamlı bir beslenme planı için bir uzmandan destek almak faydalı olabilir.
Uzak Durulması Gereken Besinler
Kalp ameliyatı geçiren hastaların sağlıklı beslenmeye daha fazla önem vermeleri gerekir. Kalbin çalışmasını kötü etkileyen bazı gıdalar, beslenme programından kesinlikle çıkarılmalıdır. Bunlar sakatatlar, hayvansal yağlar ve margarin, yağlı veya kaşar peynir, dondurma, işlenmiş etler(sucuk, sosis, pastırma, hamburger), koyun ve kuzu eti şeklinde sıralanabilir. Bazı besinleri ise az miktarda tüketmek gerekir. Bunlar unlu yemekler, pirinç pilavı, bal, reçel, sütlü tatlılar, yağlı süt, kaymaklı yoğurt, yağlı kırmızı et, alkollü içecekler, yumurta beyazı olarak sıralanabilir.
Sık Tüketilmesi Gereken Besinler
Kalp sağlığını korumak ve ameliyattan sonra iyileşmeyi hızlandırmak için düzenli olarak bazı besinleri tüketmek gerekir. Yemekleri pişirme şekline de ayrıca dikkat etmek gerekir. Kızartmalarda uzak durmak, mümkün oldukça haşlama ve ızgara tüketmek önem taşır. Tüketilmesi gereken besinler beyaz et, balık, sebze, meyve, kepekli veya tahıllı ekmek, az yağlı veya yağsız peynir olarak sıralanabilir.
Sigara ve Alkol Tüketimi
Ameliyattan sonra hastaların alkol tüketimini ömür boyu kısıtlaması önerilir. Özellikle alkol ile etkileşime giren ilaçlar kullanırken tercih edilmemelidir. Kontrollü şekilde az miktarda ve sık tekrarlanmayacak şekilde alkollü içecek tüketilebilir. Sigara kalp sağlığına büyük zarar verir. Açık kalp ameliyatı geçirmiş kişilerin sigarayı kalıcı olarak bırakması gerekir. Bırakmakta zorlanan kişilerin profesyonel destek alması önerilir.
Kontroller
Hastaneden taburcu olurken ilk kontrollerin ne zaman yapılması gerektiği belirtilir. Genellikle 7-15 gün içinde kardiyolog doktoru ile kontrol gerçekleştirilir. Taburcu olduktan 3-4 hafta sonra da işlemi gerçekleştiren cerrah ile bir randevu planlanır. Bu randevularda elektrokardiyogram, akciğer filmi gibi tetkikler uygulanabilir. Gerektiğinde kan tahlili, idrar tahlili, şeker kontrolleri de gerçekleştirilebilir. Kalp kapakçığındaki bir sorundan ameliyat olanların kontrole gelirken protrombin zamanını kontrol ettirmeleri de gerekir. Ameliyatın türüne göre doktor kontrolleri süresince yapılması gerekenler değişebilir. Koroner bypass geçirildiyse altı ayda bir kan yağı kontrolü ve EKG çekimi yaptırılır. Yılda bir kez efor testi, ECHO, akciğer filmi gibi tetkikler uygulanır. Kapak ameliyatı geçirildiyse, ayda bir kez PTZ’ye bakılır. Yılda bir, ECHO, EKG ve akciğer filmi istenir. Doktor kontrollerinde, kullanılması gereken ilaçlar iyileşme durumuna göre tekrar planlanır. Herhangi bir komplikasyonun varlığı araştırılır. Bu yüzden büyük önem taşır, aksatılmaması gerekir.
Hijyen
Ameliyattan sonra enfeksiyon yaşanmaması için ayrıca özen göstermek gerekir. Hastanede kalınan süreçte hastanın yanında uzun süre kalmamak, kalabalık şekilde bulunmamak gerekir. Herhangi bir enfeksiyonu bulunan kişilerin hastaya yaklaşmaması uygun olur. Yanına gelen yakınlarının sık sık ellerini yıkaması ve başka hastaların yanında çok fazla dolaşmaması gerekir. Hastanede kalınan süreçte hastanın kıyafetleri sık sık değiştirilmelidir. Genellikle işlemden 10 gün sonra duş almak mümkün olur.
Yara Bakımı
Göğüs duvarında ameliyattan sonra geniş bir yara bölgesi bulunur. İyileşene kadar bu bölgenin darbelerden korunması, ovalanmaması gerekir. Bölgede drenlerin yerleştirildiği alanlara atılan dikişler sonradan alınır. Diğer kesi bölgesindeki dikişler kendiliğinden erir ve düşer. Yaranın iyileşme sürecinde bir yıl boyunca güneşten korunması gerekir. Aksi takdirde iz koyulaşır ve daha belirgin hale gelir. Doktor aksini söylemedikçe bölgeye başka bir krem veya benzeri ürün sürülmemelidir. Ameliyatın uygulandığı bölge her gün kontrol edilmelidir. Bölgede beklenmedik bir kızarma, aşırı hassaslaşma, şişme, akıntı gibi bir durum varsa doktora başvurmak gerekir. Bir süre bacak bacak üstüne atmamak gerekir. Bu oturuş dolaşımı kötü etkiler. Dolaşımın kolaylaşması için ayakların altına tabure, sehpa veya puf konulabilir. Bacaklarda şişme gözleniyorsa bu duruma ayrıca dikkat etmek gerekir.
Uyku Pozisyonu
Ameliyattan sonraki süreçte uyku pozisyonuna ayrıca dikkat etmek gerekir. Genellikle sırt üstü yatmak önerilir. İyileşmenin normal seyrinde devam etmesi için gerekli bir durumdur.
Kıyafet Seçimi
Hastanede kalınan süreçte ve eve döndükten sonra hastanın rahat hareket edebileceği, bol ve pamuklu giysiler tercih etmesi faydalı olur. Ayrıca enfeksiyon riskine karşı kıyafetlerin temiz olması ve sık sık değiştirilmesi gerekir.
Varis Çorabı Kullanımı
Altı ay süreyle düzenli olarak varis çorabı giymek gerekir. Uyumadan önce çıkarıp sabah uyanır uyanmaz tekrar giymek önerilir. Çoraplar sabun ve ılık su ile temizlenir ve sıkmadan kurutulur.
Ameliyat Sonrası Spor ve Egzersiz
İyileşme sürecinde çok uzun süre hareketsiz kalmak önerilmez. Hastanın kendini zorlamadan yapabildiği kadar hareket etmesi önerilir. Fakat özellikle ilk dönemlerde hastanın ağır aktivitelerden uzak durması gerekir. Spor veya düzenli egzersizlerine doktora danışmadan başlamamalıdır.
İyileşme Süreci
Hastanede kalınan ortalama bir haftanın ardından iyileşme süreci evde devam eder. Bu süreçte hasta kendini zinde hissetmeden aktivitelere başlamamalıdır. İyileşme hızına uygun olarak yavaş yavaş gündelik işlere başlaması önerilir. Genellikle iki ay sonra hasta kendine yetebilir duruma gelir. İş hayatına dönme süresi her hastada farklılık gösterebilir. Bu durum doktor kontrollerinde konuşulur.
Sık Sorulan Sorular
Açık Kalp Ameliyatı Ağrılı mıdır? Ağrılar Ne Zaman Geçer?
Açık kalp ameliyatlarından sonra omuz, sırt, göğüs gibi bölgelerde ağrı yaşanabilir. Ağrı kesici ilaçlar kullanarak ağrılar kontrol altına alınabilir. Taburcu olurken doktor gerekli ilaçları reçete eder. Bunlar dışında ilaç kullanmamak gerekir. Genellikle 4-6 hafta sonra ağrılar geçer.
Ameliyat Kaç Saat Sürer?
Açık kalp ameliyatları ortalama 6 saatte tamamlanır. Bu süre işlemin seyrine göre uzayıp kısalabilir.
Ameliyat Fiyatları Neye Göre Belirleniyor?
Açık kalp ameliyatlarının fiyatlarını nasıl karşılayabileceğiz özelde mi yoksa devlette mi yapılıyora baktığımız zaman şunları demek de fayda var evet kalp ameliyatları devlet hastanelerinde yapılıyor ve Sgk tarafından da ameliyat masrafları karşılanmaktadır. Özel hastanelerin kendi fiyat politikalarına göre ek ücretler değişir. Özel hastanelerde yapılan açık kalp ameliyatlarının fiyatları sabit olmaz. İşlemin yapıldığı şehir, kurum, işlemi gerçekleştiren doktor, hastanede kalış süresi gibi etkenler fiyatı değiştirir. Bu yüzden en net fiyat bilgisi başvurulan kurumdan öğrenilir.
Ameliyat İzleri Kalıcı Olur mu?
Açık kalp ameliyatları büyük cerrahi işlemlerdendir. Göğüs kafesini aşarak kalbe ulaşmak gerekir. Bu yüzden göğüs duvarında düz bir çizgi halinde iz oluşur. Zamanla belirginliği azalsa bölgede iz kalır. Bu izden büyük bir rahatsızlık duyuluyorsa çeşitli teknolojilerle yara tedavisi uygulanabilir.
Ameliyattan Sonra İstirahat Raporu Verilir mi?
Açık kalp ameliyatları ciddi cerrahi işlemlerin arasında yer alır. İyileşme süreci, görece daha uzundur. Bu yüzden gerekli istirahat raporları veya heyet raporu düzenlenir.
Malulen Emeklilik Gündeme Gelir mi?
Malulen emeklilik, geçirilen hastalık, iş kazası ve meslek hastalığı sonucunda meslekte kazanma gücünün en az %60’ının kaybedilmesi ile gündeme gelir. Kalp hastalıkları sonucunda bu durum yaşanabilir ama malulen emekli konusuna geldiğimiz zaman kesin bir şekilde olurum denilemez. Çünkü her hastalığın kendine özel sebebleri var emekli olabilmek için bazı belli başlı şartlara her açıdan uygun olunmalıdır. En az on yıldır sigortalı olmak, maluliyet sebebiyle sigortalı olarak çalışılan işinden ayrılmak, prim ve prime bağlı borçluluğun olmaması gibi şartlara uyan kişiler malulen emekli olabilir.
Açık Kalp Ameliyatı Geçirenler Yüzde Kaç Engelli Sayılır?
Açık kalp ameliyatlarından sonra hasta iş gücü kaybı yaşayabilir. Yaşanan kayıp sakatlık oranı cetvelindeki kriterlere göre uzmanlar tarafından belirlenir ve bir rapor düzenlenir. Hasta bunların yanlış hesaplandığını düşünüyorsa, il sağlık müdürlüğüne başvurabilir veya dava açabilir.
Bebeklerde Açık Kalp Ameliyatı Tehlikeli Olur mu?
Açık kalp ameliyatlarının gerekli olduğu durumlar bulunur. Bunlar bebeklerde de yaşanabilir. Her ameliyat gibi açık kalp ameliyatlarında da bazı riskler söz konusu olur. Fakat işlemin gerekliliği hayati öneme göre belirlenir. Tıptaki yeni gelişmeler bebeklerde de kalp ameliyatlarının başarılı şekilde gerçekleştirilmesini mümkün kılar.
Özel Hastanede mi Devlet Hastanesinde mi Ameliyat Olmalıyım?
Açık kalp ameliyatları özel veya devlet fark etmeden birçok hastanede başarıyla uygulanmaktadır. Hastane seçiminde doktor ve diğer uzman ekibe hastanın güvenmesi, hastanenin teknolojik alt yapısının yeterli olması gibi hususlara dikkat etmek daha faydalı olur.
Açık Kalp Ameliyatı Geçirenler Askerlik Yapar mı?
Açık kalp ameliyatı geçirenler, geçirdikleri ameliyatları askere alınırken belirtmelidirler. Sağlık açısından bir gereği varsa askerlikten muaf olurlar. Genellikle açık kalp ameliyatı geçirenlerin muaf olması söz konusudur.
En İyi Doktor Diye Bir Şey Var mıdır?
En iyi doktor tanımı yapmak zor olsa da kalp ameliyatlarında deneyimli doktor, işlemin başarısı şansını değiştirebilir. Hastanın kolay ulaşabildiği, iyi iletişim kurduğu, deneyimlerine güvendiği bir doktor hasta için en iyi doktordur.
Bebeklerde Açık Kalp Ameliyatı Ölüm Riski Var Mıdır?
Maalesef vardır.
Açık Kalp Ameliyatı Olanlar Yüzde Kaç Rapor Alır (Verilir)?
Rapor verilir ama en büyük ameliyatlardan sonra da 90 gün sonra işbaşı yapılabilir.
Açık Kalp Ameliyatı Riskli Midir? Ölüm Riski Var Mıdır?
Maalesef ölüm riski vardır oda %1 %2 oranındadır.
Bebeklerde Açık Kalp Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Yapılan ameliyatın tipine göre 1 saat ile 4 saat arası sürer ama daha kompleks ameliyatlar daha uzun zaman alır.
Açık Kalp Ameliyatı Sonrası Enfeksiyon Riski Ne Kadar Sürer?
Açık kalp ameliyatlarından sonra bütün ameliyatlarda olduğu gibi enfeksiyon riski vardır.
Açık Kalp Ameliyatı Kaç Günde İyileşir?
Hastalar genelde ameliyattan sonra 4- 5 gün içinde taburcu olurlar. Ancak bir kaç haftada evlerinde istirahat etmeleri gerekmektedir.
Açık Kalp Ameliyatından Sonra Kaç Gün Hastanede Kalınır?
Genelde 5 veya 7 gün arası hastanede kalınır.
Açık Kalp Ameliyatı Olanlar Engelli Aracı (Kullanabilir Mi) Alabilir Mi?
Açık kalp ameliyatından sonra sağlığına kavuşacağı için engelli aracı alamaz.
Hangi Durumlarda Açık Kalp Ameliyatı Yapılır?
Kalp, üstlendiği hayati fonksiyondan dolayı müdahale etmesi en zor organların başında gelir. Kalp üzerinde ve yakınında meydana gelen damar tıkanmalarına, kapakçık sorunlarına cerrahi yöntem ile müdahale edilir. Günümüzün trendi kapalı ameliyatı yöntemleri olsa da kalbin hayati fonksiyonlarından dolayı açık ameliyatlar daha çok tercih edilmektedir. Sorunun kompleksliği arttıkça açık ameliyata gereklilik de artmaktadır.
Açık Kalp Ameliyatı Olanlar Kaç Yıl Yaşar?
Açık ameliyatlar insanların yaşamlarına üç – beş yıl daha koymak için değil, ömürlerini olabildiğince uzatmak için yapılır. Yani kesinlik içeren sayılar vermek mümkün değildir. Başarılı geçen, komplikasyon riski sıfıra yaklaştırılmış açık kalp ameliyatlarından sonra insanlar onlarca yıl daha yaşayabilmektedir. Tam tersi durumda ise ameliyat sırasında dahi ölüm gerçekleşebilmektedir. Yani hastaya, hastalığa ve uygulanan yönteme bağlı olarak tüm veriler değişmektedir.
Açık Kalp Ameliyatı Sonrası Kaç Gün Yoğun Bakımda Kalınır?
Ameliyatın tamamlanmasının hemen ardından hasta yoğun bakım ünitesine alınır. Yoğun bakım ünitesinde değerleri sürekli olarak kontrol edilir ve komplikasyon riskine karşı önlem alınır. Yaklaşık iki – üç günlük yoğun bakım süresinin ardından hasta normal odaya taşınır. Bazı durumlarda, vücut değerlerinin kritik sınırlara yaklaşması halinde yoğun bakım süresi gerektiği kadar uzatılabilir.
Açık Kalp Ameliyatı Sonrasında Hasta Ne Zaman Uyanır?
Açık kalp ameliyatları duruma göre sekiz – dokuz saate kadar uzayabilir. Hastaya oldukça güçlü anestezi ilaçları verildiği için, operasyondan sonra uyanması ve bilincinin yerine gelmesi de biraz uzun sürer. Ortalama bir açık kalp ameliyatından sonra hasta üç – dört saat içerisinde tamamen kendine gelmektedir. Eğer kritik bir durum var ise hasta operasyondan sonra da belirli bir süre için ilaçlar ile uyutulabilir.
Şeker Hastaları Açık Kalp Ameliyatı Olabilir Mi?
Şeker hastalarının çok büyük bir bölümü aynı zamanda kalp hastasıdır da. Doğal olarak iki hasta grubu büyük bir kesişim göstermektedir. İleri seviyeli şeker damar sağlığı üzerinde ciddi etki oluşturduğundan dolayı şeker hastaları açık kalp ameliyatı olmak konusunda tereddüt yaşayabilir. Şeker hastalarının açık kalp ameliyatı olabilmeleri için:
- Diyabetin kontrol altına alınmış olması gerekir.
- Vücut değerlerinin normal seviyelerde olması ya da yaklaştırılması gerekir.
Yani öncesinde diyabete yönelik girişimler yapılarak vücut normalleştirilir ve sonrasında açık kalp ameliyatı yapılır.
Açık Kalp Ameliyatı İle Kapalı Kalp Ameliyatı Farkı Nedir?
Açık kalp ameliyatlarında operasyon bölgesine ulaşmak için göğüs kısmen ya da tamamen açılır. Bu, cerrahın görme kabiliyetini artırsada operasyon sonrasındaki sürecin uzun ve konforsuz olmasına sebep olur. Kapalı kalp ameliyatlarında ise göğüs kafesi açılmaz. Operasyon bölgesine ufak deliklerden girilerek kamera vasıtasıyla operasyon gerçekleştirilir. İyileşme süresi kısa ve konforludur. Ancak kapalı kalp ameliyatı her operasyonda kullanılamaz.
KOAH Hastası Açık Kalp Ameliyatı Olabilir Mi?
KOAH hastalığının belirtilerinin şiddetlenmesine ve hastalığın çok daha ilerleyici bir karakter kazanmasına sebep olan kalp sorununun açık kalp ameliyatı yöntemleri ile çözülmesi mümkündür. Aynı diyabet hastalarında olduğu gibi, KOAH hastalarında da ciddi bir hazırlık süreci gerekir.