İleal İnterpozisyon Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 1.5 - 2 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 2 - 4 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 6 - 7 Gün |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Sık Sorulan Sorular
- Ameliyattan Sonra Hastalık Tekrar Eder mi?
- Ameliyatsız Yöntem İşe Yarar mı?
- Ameliyat Kaç Saat Sürer?
- Yaş Sınırı Var mıdır?
- Zor Bir Ameliyat mıdır?
- İstirahat Raporu Alabilir miyim?
- İleal İnterpozisyon Ameliyatı Fiyatları Neye Göre Değişir?
- İleal İnterpozisyon Ameliyatını SGK Öder Mi?
- İleal İnterpozisyon Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
- İleal İnterpozisyon Ameliyatı Zor Mu?
- İleal İnterpozisyon Ameliyatı Zararları Nelerdir?
- İleal İnterpozisyon Ameliyatını Hangi Bölüm – Doktor Yapar?
- İleal İnterpozisyon Ameliyatı Sonrası Ne Zaman İyileşilir?
- İleal İnterpozisyon Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Banyo Yapılır?
- İleal İnterpozisyon Ameliyatı Kapalı (Laparoskopik) Yöntemle Yapılır Mı?
Tip 2 diyabet hastaları için kesin çözüm niteliğinde olan operasyon, metabolik cerrahi ameliyat olarak karşımıza çıkıyor ve diyabet hastaları için büyük bir önem taşıdığını da ifade etmekte fayda var. Ameliyat, geniş bir yelpazede fayda sağlıyor ve bahsi geçen konu ile birlikte kilo fazlalığı, yüksek tansiyon ve son olarak kolesterol hastalığının tedavisinde de önemli bir role sahip olduğunu belirtmek doğru olacaktır. Başarılı bir uygulama ile birlikte vücut sağlığının kısa sürede yeniden kazanılması mümkündür.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Hakkında
Ameliyatta öncelikli olarak mide, tüp mide haline getiriliyor ve süreç başlıyor… İkinci aşamada ise ince bağırsağın son bölümü ile birlikte ilk bölümü yer değiştiriyor ve bu da doktor müdahalesi ile gerçekleştiriliyor. Son aşamada ise ince bağırsağın son bölümü ile oniki parmak bağırsağına entegre etme işlemi gerçekleştiriliyor. Basit bir ameliyat değildir ancak hasta ve hekim konforun bu operasyon bir hayli yüksek olduğunu da belirtmek gerekiyor.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Nedir?
Tip 2 diyabet hastalığını ortadan kaldırmak ve tedaviyi daha başarılı bir şekilde gerçekleştirmek adına uygulanacak müdahale yöntemlerinden bir tanesidir. Bu operasyon ile birlikte Ghrelin adı verilen hormon devre dışı bırakılıyor ve sonrasında mideye giren gıdaların emiliminin çok daha hızlı bir şekilde yapılması amaçlanıyor. Operasyon neticesinde bu hedefe ulaşmak da çok daha kolaydır.
Kimler İleal İnterpozisyon Ameliyatı Olabilir?
Tetkiklerin doğru biçimde uygulanması neticesinde ameliyattan elde edilecek sonuçlar gayet başarılıdır. İleal interpozisyon ameliyatı, tip 2 diyabet hastalarına uygulanır ancak her hasta için bu operasyonun tercih edilmesi gibi bir durum da söz konusu değildir. Ameliyatı olacak olan kişilerin pankreas üzerinden bir incelemeye tabi tutulmaları gerekiyor. İnsülin üretme kapasitesinin korunmuş olması önemlidir ve bu detay sağlandığı takdirde diğer tetkikler ile birlikte hastanın ameliyata uygunluğu tespit edilir.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Ameliyat esnasında tansiyon kontrolü büyük bir öneme sahiptir ve bu yüzden kan basıncını ölçecek bir tansiyon aleti ve kandaki oksijen doygunluğunu takip edebilmek için de oksijen ölçüm mili kullanılacaktır. Anestezi ile birlikte diğer ilaçların akışını daha doğru bir şekilde gerçekleştirebilmek adına damar yolu açılacaktır ve bu işlem de kolunuzdan yapılıyor. Bu esnada herhangi bir acı ya da ağrı hissetmeyeceksiniz ve operasyon esnasında da aynı durum geçerlidir. Anestezi ile birlikte hasta ve hekim konforunun üst düzey seviyede olduğunu da bir kez daha hatırlatmak gerekiyor.
Ameliyatın Riskleri Nelerdir?
İleal interpozisyon ameliyatı sonrası birtakım riskler karşınıza çıkabilir ve bu risklerden bir tanesi de akciğer enfeksiyonudur. Çok sık karşılaşılan bir sorun değil ancak risk grubunda yer aldığı için sizinle de paylaşmak istiyoruz. Ağrı ve şişlik sorunu da yine riskler arasında gösterilebilir. Özellikle ameliyat sonrası dönemde çok fazla hareketsiz kaldığınız takdirde bu risk ile karşı karşıya gelebiliyorsunuz. Kalpte meydana gelecek zorlanmaya bağlı olarak kalp krizi ile birlikte kalp yetmezliği durumu da yine risklerden bazılarıdır.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Kaç Saat Sürüyor?
Ortalama 4 ila 5 saatlik bir süreç sizleri bekliyor. Yazımızın başında zor bir ameliyat olduğunu dile getirmiştik ancak anestezi uygulaması söz konusu olduğu için operasyon esnasında herhangi bir şekilde acı ya da ağrı hissi duymayacaksınız. Bu süre değişiklik gösterebilir ve operasyon esnasında hastanın göstereceği reaksiyona bağlı olarak sürenin uzayabileceğini de belirtmekte fayda vardır. Detaylı bilgi için doktorunuzdan yardım alabilir ve süre konusunda da net bilgi edinebilirsiniz.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Başarı Oranı
Teknoloji ve tıp dünyasının gelişimi bizleri çok daha iyi bir seviyeye ulaştırıyor. Son dönemde hastanelerimizin yeterliliği ile birlikte hekimlerimizin yeterliliği de bariz bir şekilde artış gösterdi. Geçmiş yıllara nazaran bir kıyas yapıldığı takdirde ileal interpozisyon ameliyatının başarı oranı da artmış durumda ve bu oran her geçen gün biraz daha yükseliyor. Ameliyat ile ilgili olumsuz düşüncelerden sıyrılabilir ve sizler de müdahale için doktorlarınızın kapısını bir an önce çalabilirsiniz.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Öncesi
Ameliyat öncesinde göstereceğiniz hassasiyet en az ameliyat sonrası dönemde göstereceğiniz hassasiyet kadar büyük önem taşıyor. Doktorlar bu konuda ciddi uyarılarda bulunuyor ve özellikle şehir dışından ameliyat olmak için gelen hastaların en az 2-3 gün öncesinde şehirde yer almaları gerektiğini ve dinlenmeleri gerektiğini ifade ediyorlar. Ameliyat öncesi dönemde fiziksel sağlığınızı korumanızda fayda var ve ameliyata daha zinde bir şekilde girmeniz operasyon sürecini de olumlu anlamda etkileyecektir. Bununla birlikte beslenme, ilaç kullanımı ve alkol ve sigara tüketimi gibi detaylar da büyük bir öneme sahip. Ameliyat öncesi dönemde tetkikler de büyük bir öneme sahiptir ve yapılacak tetkikler neticesinde ameliyat planı ve süreci de çok daha sağlıklı ve doğru bir şekilde belirlenecektir.
Şehir Dışı ya da Yurt Dışından Gelenler Ne Yapmalıdır?
Az önce de bahsettiğimiz gibi eğer ameliyatı kendi şehrinizdeki hastanelerden birinde olmayacaksanız erken bir yolculuk daha sağlıklı olacaktır. Ameliyattan 2 ila 3 gün önce ameliyat olacağınız şehre ayak basmanız, dinlenme sürenizi de arttıracaktır. Doktorunuz da bu konuda gerekli bilgileri verecek ve uygun zamanı sizinle paylaşacaktır. Yolculuk sonrası hemen ameliyata girmek çok da tavsiye edilen bir durum değil. Hastanın fiziksel olarak hazır ve daha da önemlisi dinlenmiş olması gerekiyor. Ameliyat öncesi uyku düzeni de büyük öneme sahiptir ve özellikle ameliyattan bir gün önceki gece erken saatlerde uyumaya çalışın. Bu konuda göstereceğiniz hassasiyet, operasyon sürecini de olumlu anlamda etkileyecektir.
Tedavi Yöntemine Karar Verilmesi
Tip 2 diyabet hastaları için gerçek bir çözüm olarak öngörülen ileal interpozisyon ameliyatı, başarılı operasyonlardan bir tanesidir ancak yapılacak tetkiklere bağlı olarak ameliyata gerek kalmadan da müdahalede bulunmak mümkündür. Bununla birlikte tetkiklerin bir diğer önemli tarafı ise hastanın ameliyata uygun olup olmadığını daha kısa sürede ve sağlıklı bir şekilde tespit edebilmektir. Yapılacak tetkikler neticesinde doktorunuz bir karar alacak ve bu kararı da yine sizinle paylaşacaktır. Endişe etmenize gerek yok çünkü az önce de söylediğimiz gibi gayet başarılı bir müdahale yöntemidir ve anestezi destekli bir operasyon olduğu için ameliyat esnasında herhangi bir acı hissetmeyecek ve rahat bir süreç geçireceksiniz.
Hastanın Değerlendirilmesi
Genel sağlık sorunlarının değerlendirilmesi, hastanın kullandığı ilaçların tam listesine ulaşılması ve daha önce hastanın gördüğü tedavilerin incelenmesi ile birlikte sağlıklı bir karar almak mümkün olacaktır. Ameliyat öncesi dönemde hastanın değerlendirilmesi bu yüzden büyük bir önem taşıyor. Var olan bir sağlık sorunu operasyonu olumsuz etkileyebilir ve hastanın vereceği reaksiyonu da olumsuz olarak etkileyebiliyor. Bu bağlamda genel değerlendirmenin hatasız ve eksiksiz bir şekilde yapılması gerekiyor. Doktorunuz bu konuda gerekli bilgilendirmeyi yapacak ve süreci de sizinle paylaşacaktır. Kullanılan ilaçlar ve daha önce alınmış tedaviler de yine bu değerlendirme süreci içerisinde karşınıza çıkıyor.
Hastanın Yaşı
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi ileal interpozisyon ameliyatında da hastanın yaşı önemli bir detay olarak belirlenmiştir. Genç hastalarda tedavi ve iyileşme süreci çok daha hızlı iken yaşlı hastalarda bu durum değişiklik gösteriyor ve süre genel olarak uzayabiliyor. Yaşlı hastaların genel sağlık durumu ele alındığında farklı sorunlar da meydana çıktığı için süreç biraz daha zahmetlidir. Genç hastalarda ise operasyon süreci ve operasyon sonrası dönem çok daha sağlıklı bir hal alıyor. 18 yaşından büyük her hastanın bu ameliyatı olabileceğini de belirtmek gerekiyor. Genel sağlık durumunuz ile ilgili bir sorun varsa ya da hali hazırda tedavi görüyorsanız eğer bu bilgiyi de doktorunuza vermeniz gerekiyor.
Genel Sağlık Durumu
Cerrahi müdahale öncesinde genel sağlık durumunun detaylı bir şekilde ele alınması gerekiyor ve zaten yapılan tetkikler de bunun içindir. Tetkikler neticesinde eğer hastanın farklı bir sağlık sorunu varsa öncelikli olarak bu sağlık sorununun ameliyata nasıl etki edeceğini belirlemek gerekiyor. Eğer olumsuz bir durum söz konusu ise ameliyat ertelenebilir ya da iptal edilme durumu da söz konusu olacaktır. Az önce de belirttiğimiz gibi eğer tedavi görüyorsanız ya da genel sağlık durumunuz ile ilgili bir sorun mevcut ise bu bilgiyi doktorunuz ile paylaşmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isteriz. Özellikle yaşlı hastalar bu konuda daha fazla sıkıntı yaşıyor ve sahip oldukları farklı hastalıklar nedeniyle ameliyatları da ertelenebiliyor.
Düzenli Kullanılan İlaçların Doktor ile Paylaşılması
İlaç kullanımı vücutlarınıza her zaman için fayda sağlamıyor ve özellikle ameliyat öncesi dönemde kullandığınız ya da kullanmaya devam ettiğiniz ilaçlar da risk oluşturabiliyor. İleal interpozisyon ameliyatı öncesinde kullandığınız ilaçları doktorunuz ile paylaşmalı ve bu konuda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Kan sulandıran ilaçların ameliyata olumsuz etki ettiğini bir kez daha belirtmek gerekiyor bu yüzden ilaç kullanımının ameliyattan en az 10 gün önce terk edilmesi gerekiyor. Bu konuda göstereceğiniz hassasiyet ameliyat sürecini de etkileyecektir bu yüzden es geçilmemesi gereken bir konu olduğunu bir kez daha hatırlatmakta fayda var.
Tetkikler
Ameliyat öncesi sürecin en önemli dönemlerinden bir tanesi ile karşınızdayız. Her cerrahi müdahalede bu süreç elbette büyük bir önem arz ediyor ve hem doktorun hem de hastanın gerekli hassasiyeti göstermesi gerektiğini düşünüyoruz. Yapılacak tetkikler neticesinde birtakım veriler elde etmek ve genel sağlık sorununa dair bilgi edinmek çok daha kolay olacaktır. Ameliyat olacağınız hastanede bu tetkikleri yaptırabilirsiniz ve bu süreçte de yine doktorunuz ile iletişim halinde olacaksınız. Tetkik sürecini hızlandırmak adına daha önce de bahsettiğimiz gibi geçirdiğiniz hastalıkları, gördüğünüz tedavileri ve bununla birlikte kullandığınız ilaçları da doktorunuz ile paylaşmanız gerekiyor. Bu sayede süreç daha hızlı ve daha sağlıklı bir hal alacaktır.
Kan Tahlili
Hücre değerleri, böbreklerin durumu ve kan pıhtılaşma ihtimalinin detaylı bir şekilde incelenebilmesi için kan tahliline ihtiyaç vardır. Detaylı bir kan tahlili hastanın genel sağlık durumu ile ilgili de bilgi verecektir. Doğru bir tetkik süreci için tetkiklerden 12 saat kadar önce yeme içmenin kesilmesi gerekiyor ve zaten doktorunuz da bu konuda gerekli uyarıları yapacaktır. Kan tahlili tek başına yeterli değildir ve ek tetkiklere de ihtiyaç vardır. Yine kan tahlili ile birlikte hastanın eğer varsa farklı hastalık durumu da daha net bir şekilde ortaya konulacak ve ameliyat için planlama daha kolay bir şekilde yapılacaktır.
Akciğer Grafisi
Akciğer grafisi ile birlikte hastanın akciğerlerinin ne durumda olduğu daha sağlıklı bir şekilde gözlemlenebiliyor ve ortaya konuluyor. Bununla birlikte kemik rahatsızlıkları ve yumuşak doku rahatsızlıkları da yine akciğer grafisi ile gözlemlenebilecek sorunlardan bazılarıdır. Kalp sorunlarının tespit edilmesi için de bu uygulamaya ihtiyaç vardır. Kan tahlili ile birlikte değerlendirildiğinde doktora çok daha fazla bilgi sunuyor. Tetkiklerin neden önemli olduğunu daha iyi anladığınızı düşünüyoruz. Akciğer grafisi de yine bu süreçte önem taşıyan uygulamalardan bir tanesidir. Hastane, gerekli yeterliliğe sahip ise bu uygulama da yine ameliyat olacağınız hastanede gerçekleştirilecektir. Hastane seçimlerinizi yaparken donanımsal yeterlilik konusunda da araştırmalarınızı detaylı bir şekilde yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Tüm Batın USG
İleal interpozisyon ameliyatı öncesinde gerçekleştirilecek olan tetkiklerden bir tanesi de tüm batın usg uygulamasıdır. Bu uygulama ile birlikte safra kesesi taşı varsa eğer daha net bir şekilde gözlemlemek mümkün olacaktır. Bununla birlikte safra kesesi iltihabı ya da oluşum riski de yine bu uygulama ile birlikte daha net bir şekilde belirleniyor. Böbrek kumu ve yandaş hastalıkların tespit edilmesi için de bu uygulamaya ihtiyaç duyuluyor.
EKG
Kalbin işlevinin detaylı bir şekilde değerlendirilmesi ve çözümleme yapılabilmesi için EKG uygulamasına ihtiyaç vardır. Kalp atış hızı ile birlikte kalp ritim dengesi de yine bu uygulama neticesinde çok daha net bir şekilde gözlemlenebiliyor.
Anestezi Tetkikleri
Anestezi destekli bir müdahale olan ileal interpozisyon ameliyatı öncesinde hastanın anestezi ile ilişkisine bakılıyor. Anesteziye vereceği reaksiyon olumsuz ise bununla ilgili tedbirler alınmalıdır. Tetkiklerin yapılmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi de kesinlikle budur.
Endokrinoloji Muayenesi
Pankreas düzeyinin belirlenmesi için bu uygulamaya ihtiyaç duyuluyor. En önemli tetkiklerden bir tanesidir ve hastanın ameliyattan fayda sağlayıp sağlamayacağı da bu tetkik neticesinde daha net bir şekilde ortaya çıkacaktır.
Psikolojik Muayene
Birçok cerrahi müdahale öncesi es geçilen uygulamalardan bir tanesidir. İleal interpozisyon ameliyatı öncesinde hastanın psikolojik olarak rahatlatılması gerekiyor. Aklınızda soru işaretleri varsa ya da ameliyat ile ilgili endişeleriniz sizleri rahatsız ediyorsa hiç düşünmeden bu endişelerinizi doktorunuz ile de paylaşmanız gerekiyor. Fiziksel hazırlık elbette önemli ancak bununla birlikte zihinsel olarak da ameliyata hazır olmanız gerekiyor ve doktorunuz da bu konuda sizlere en iyi şekilde yardımcı olacaktır. Az önce de ifade ettiğimiz gibi ne yazık ki birçok cerrahi müdahale öncesi bu detay ve süreç es geçiliyor. Psikolojik muayene ile birlikte hastanın sorunları dinleniyor ve ameliyat ile ilgili soru işaretleri de ortadan kaldırılıyor. Vücudu bir bütün olarak değerlendirmek gerekiyor ve yalnızca fiziksel hazırlık değil, zihinsel hazırlık da büyük bir önem taşıyor. Her iki anlamda hastanın hazır olması gerekiyor ve bu da operasyonu daha başarılı hale getiriyor.
Ameliyat Öncesi Hazırlıklar
Yeme içmenin kesilmesi, hastanın psikolojik olarak hazırlanması, uyku düzeni, kullanılan ilaçların bırakılması ve daha birçok detay karşımıza çıkıyor. Hastaların büyük bir kısmı ne yazık ki ameliyat öncesi dönemde bilinçsiz bir şekilde hareket ediyor ve bu durumda ameliyatı zor bir hale getiriyor. Olumlu sonuçlar elde etmek ve operasyon sürecini daha sağlıklı bir seviyeye taşımak adına buna ihtiyacınız var. Doktorunuzun uyarılarını göz önünde bulundurmanız ve bu uyarılar doğrultusunda harekete geçmeniz tavsiye ediliyor. Siz dikkatli davrandığınız ve gerekli hassasiyeti gösterdiğiniz takdirde emin olun elde edilecek sonuçlar da bu hassasiyetten payını alacak ve olumlu yansıyacaktır. Dilerseniz alt başlıklar halinde ameliyat öncesi hazırlık dönemine hep birlikte göz atalım ve sizleri de bu konu hakkında bilgi sahibi yapalım.
Yeme İçmenin Kesilmesi
Tetkiklerden 12 saat kadar önce yeme içmenin kesilmesi gerektiğini daha önce de ifade etmiştik ve ameliyat için de aynı durum geçerlidir. Daha sağlıklı bir operasyon geçirebilmek adına bu konuda büyük bir hassasiyet göstermeniz gerekiyor. Hafif atıştırmalıklar yeterli olacaktır ancak abartılı bir beslenme kesinlikle tavsiye edilmiyor. Yine alkol ve sigara tüketiminin de en az 10 gün öncesinden kesilmesi gerekiyor. Ameliyat günü sigara içmeniz, operasyon sürecine verebileceğiniz en büyük zararlardan bir tanesidir ve sigara içen hastaların da bu konuda daha bilinçli hareket etmeleri tavsiye ediliyor.
Alkol ve Sigaranın Kesilmesi
Zararlı içecekler listesinde en üst sıralarda yer alan ve insan sağlığını olumsuz etkileyen sigara ve alkol, vücudunuzun daha kısa sürede yıpranmasına ve daha zayıf bir hale gelmesine neden oluyor. Bu zayıflık, ameliyat öncesi dönemde oldukça sıkıntılı ve en az 10 gün kadar öncesinden bu içeceklerden uzaklaşmanız gerekiyor. Hastaların büyük bir kısmı ne yazık ki bu konuda bilinçsiz bir tutum sergiliyor. Operasyonun daha sağlıklı ilerlemesi ve yine ameliyat sonrası dönemin de daha sağlıklı geçmesi adına bu detay büyük önem arz ediyor. Hassasiyet gösterdiğiniz takdirde elde edeceğiniz sonuçlar kesinlikle çok daha olumlu ve güzel olacaktır. Doktorunuzun uyarılarını göz ardı etmek yerine bu uyarıları göz önünde bulundurarak hareket etmeniz daha doğru olacaktır.
Düzenli Kullanılan İlaçların Kesilmesi
Ameliyat öncesi dönemde ilaç kullanımı kesinlikle tavsiye edilmiyor. Özellikle kan sulandırıcı ilaçlar bu dönemde çok daha büyük bir risk taşıyor. Operasyon esnasında meydana gelecek kanamaları tetikleyen bu ilaçlardan uzak durmanızda fayda var. Ameliyattan en az 10 gün kadar önce bu ilaçları bırakmalısınız. Kullandığınız ilaçlar doktorunuz ile paylaşmanız da bu yüzden isteniyor. Doktorunuz, bu ilaçlar ile ilgili gerekli incelemeleri yaptıktan sonra sizlere gerekli bilgiyi verecektir. Zayıf bir ağrı kesici bile olsa ameliyata olumsuz etki edebilir bu yüzden dikkatli olmakta fayda var.
Ameliyat Sonrası Riskler/Komplikasyonlar
Her cerrahi müdahale birtakım risk ve komplikasyonları da beraberinde getiriyor. Ameliyat öncesi doktorun bu konuda gerekli bilgilendirmeleri yapması şarttır ve eğer hasta onay verirse ameliyat süreci başlayacaktır. İleal interpozisyon ameliyatının da birtakım riskleri mevcut ve bu riskleri en aza indirgemek adına ameliyat öncesi dönemde ve ameliyat sonrası dönemde ekstra hassasiyet göstermek gerekiyor. Oluşabilecek riskler karşısında endişelenip panik yapmak yerine hiç vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişime geçmeniz gerektiği söyleniyor. Gerekli müdahaleler ile birlikte ilgili sorunlar en kısa sürede ortadan kaldırılacak ve eski sağlığınıza da kavuşacaksınız. Ameliyat sonrası dönemde doktorunuzun uyarılarını dikkate aldığınız takdirde bu risklerin en aza indirgenmesi de mümkün olacaktır.
Ölüm
Geçmiş yılla bakıldığında şeker hastalarının büyük bir kısmının ameliyat masasında kaldığını yani ameliyatların ölümle sonuçlandığını görebiliyoruz ancak gelişen tıp dünyası ile birlikte artık bu riskin en aza indirgendiğini ifade etmek gerekiyor. İnsanların bu ameliyata ön yargı ile yaklaşmaları gayet normal fakat az önce de belirttiğimiz gibi ölüm riski günümüzde en aza indirgenmiş durumda ve ameliyatın başarı oranı da her geçen gün biraz daha yükseliyor. Ameliyat birtakım riskler taşıyor ve ölüm riski de hali hazırda bu listede yerini almış durumda ancak endişelenmenize gerek yok çünkü başarı oranı her geçen gün biraz daha yükseliyor ve riskler ekarte edilerek daha başarılı bir ameliyat karşınıza çıkıyor. Bu konuda doktorunuzdan da bilgi alabilir ve ameliyat öncesi dönem ile birlikte ameliyat sonrası dönemi de birlikte değerlendirebilirsiniz.
Anestezik Komplikasyonlar
Ameliyat öncesi gerçekleştirilecek olan anestezi tetkikleri ile birlikte hastanın anesteziye vereceği reaksiyon kusursuz bir şekilde ölçümleniyor. Hesap edilemeyen bazı durumlar neticesinde bu tetkiklerin gerçekleştirilmesine rağmen riskler meydana gelebiliyor. Çok sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir ancak panik yapmanıza gerek yok çünkü basit bir tedavi yöntemi neticesinde bu sorunu da ortadan kaldırmak mümkündür. Ameliyat sonrası dönemde sizler de herhangi bir sorun ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde hiç vakit kaybetmeden doktorunuzun kapısını çalabilir ve tedavi için harekete geçebilirsiniz.
Enfeksiyon
Her cerrahi müdahale ne yazık ki bu riski barındırıyor. Nasıl ki ameliyat öncesi dönem hasta için önem arz ediyorsa, ameliyat sonrası dönem de aynı hassasiyete sahiptir. Enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak adına sterilizasyon konusunda ekstra hassasiyet göstermeniz gerekiyor. Cerrahi müdahale esnasında da aynı hassasiyetin hekimler ve personel tarafından gösterilmesi şarttır. Aksi takdirde enfeksiyon sorunu ile karşı karşıya kalmak kaçınılmazdır. Bu konuda hem doktorunuza hem de sizlere büyük görevler düşüyor ve sorumluluklarınızı yerine getirdiğiniz takdirde bu riski de en aza indirgemiş olacaksınız. Ameliyat öncesinde ve ameliyat sonrasında doktorunuz da bu konu hakkında merak edilenleri yanıtlayacak ve sizlere bilgi verecektir.
Reflü ve Mide Yanması
İyileşme dönemi boyunca reflü ve mide yanması gibi sorunlar görülebiliyor. İlaç tedavisi mümkündür ve bu tür bir sorun ile karşı karşıya geldiğiniz takdirde hiç vakit kaybetmeden durumu doktorunuza iletmeniz yeterli olacaktır.
Halsizlik
Ameliyat sonrası yorgun ve zayıf düşen bedenleriniz sizi daha halsiz hissettirecek ve yorgunluk durumu da her geçen gün biraz daha artacaktır. Çok fazla hareketsiz kalmak yerine en azından hafif tempoda yürüyebilir ve bedenlerinizi daha hareketli hale getirebilirsiniz.
Ağız Kokusu
Tükürük salgısının azalması ile birlikte ameliyat sonrası dönemde bazı hastalarda ağız kokusu durumu meydana gelebilir. Bu sorun ne yazık ki kişiyi sosyal hayattan da her geçen gün biraz daha uzaklaştırıyor. Keton cisimcikleri ameliyat sonrası dönemde çok daha hızlı bir şekilde oluşum kaydediyor ve ağız kokusuna sebebiyet veren durumlardan bir tanesi de budur.
Safra Kesesi Taşı
Yapılan araştırmalar, ileal interpozisyon ameliyatı sonrası beş hastadan birinde safra kesesi taşı oluşumunun meydana geldiğini gösteriyor. Bu istatistik insanları tedirgin edici boyuta ulaşmış durumda ancak bu riski azaltmanın ne yazık ki bir yöntemi yok. Bu tür bir sorunla karşı karşıya geldiğiniz takdirde ekstra bir müdahaleye ihtiyaç olacaktır.
Kanama
Cerrahi müdahalelerin büyük bir kısmında ameliyat sonrası dönemde kanama riski meydana gelebiliyor. Özellikle trokar yerlerinde ve bununla birlikte zımba hattında kanamaların meydana gelmesi beklenen bir durumdur. Stapler teknolojisinin gelişmesi ile birlikte kanama riskinin geçmiş yıllara nazaran çok daha az olduğunu söyleyebiliriz. Hafif kanamalar çok fazla sorun yaratmayabilir ancak yine de konu ile ilgili doktorunuza bilgi vermeniz gerekiyor. Kanama durumu aşırı hale geldiği takdirde ise hiç vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmalısınız. Birçok hasta bu tür durumlarda endişelenip paniğe kapılıyor ve kanamayı kendi başına durdurmak adına harekete geçiyor. Yapılan en büyük hatalardan bir tanesi budur çünkü ilgili bölgenin enfeksiyon kapma riski de bu yüzden çok daha yüksek olabiliyor. Az önce de belirttiğimiz gibi doktorunuza durumu bildirmeniz ve tedavi için hiç vakit kaybetmeden harekete geçmeniz en doğru tercih olacaktır. Basit bir müdahale il bu sorun da ortadan kaldırılıyor.
Ateş ve Üşüme
Ameliyat sonrası dönemde karşı karşıya gelebileceğiniz risklerden bir tanesi de yüksek ateş ve beraberinde gelen üşüme sorunudur. Bu ikilinin normal bir durumun işaretçisi olmadığını bilmeniz gerekiyor. Ateş ve üşüme birlikte yaşandığı takdirde farklı sorunları da beraberinde getirebiliyor. Hiç vakit kaybetmeden doktorunuz ile iletişim kurmanızda fayda var. Bu durum ertelenecek ya da göz ardı edilecek bir sorun değildir ve zaten doktorunuz da bu konuda gerekli uyarıları yapacaktır. Yüksek ateş kimi zaman uykularınızı bölecek ve üşüme sorunu da titremenize ve sürekli olarak üşüyor hissine kapılmanıza sebebiyet verecektir. Dikkatli olmakta her zaman için fayda var.
Saç Dökülmesi
İleal interpozisyon ameliyatından sonra vücudunuzda birtakım değişikliklerin olması gayet normal çünkü vücut kısa süre içerisinde katabolik bir sürece dahil olacaktır ve bu süreci atlatmak da sandığınız kadar kolay değil. Saç dökülmesi de bu sürecin beraberinde getirdiği sorunlardan bir tanesidir. Ameliyattan sonraki 3 ila 6. Aylar arasında bu tür bir sorun ile karşı karşıya gelebilirsiniz. Beslenme bu yüzden büyük bir öneme sahip ve bol protein ile desteklediğiniz takdirde saç dökülmesi riskini de belli oranda azaltabilirsiniz. Bu konuda göstereceğiniz hassasiyet vücuttaki değişim oranını da azaltacak ve daha sağlıklı bir iyileşme süreci karşınıza çıkacaktır.
Fıtık
Ameliyat yöntemine bağlı olarak riskler de farklılıklar gösterebiliyor. İleal interpozisyon ameliyatı sonrası oluşabilecek sorunlardan bir tanesi de fıtık sorunudur. Fıtık riskini azaltmak ve en aza indirgemek kesinlikle sizlerin elindedir. Ameliyattan sonraki 10 günlük süre bu bağlamda büyük bir öneme sahip ve ağır kaldırmadığınız takdirde bu riskten de uzaklaşmış olacaksınız. Ağır işlerde çalışıyorsanız eğer bu durumu doktorunuz ile paylaşabilir ve rapor talep edebilirsiniz. Doktorunuz bu konuda sizlere yardımcı olacak ve yeterli süre için rapor yazacaktır. Fıtık ihtimali ne yazık ki her hastada mevcut ancak az önce de söylediğimiz gibi bu ihtimali azaltmak da sizin elinizde ve dikkatli davrandığınız takdirde büyük sorunlar yaşamazsınız.
Yoğun Bakım Gerektirir mi?
Yoğun bakım gerekliliği her hasta için söz konusu değildir ancak anesteziye bağlı bir sorun ya da risk durumu söz konusu olur veya sezilirse 3. seviye yoğun bakım yatışı verilecektir. Az önce de ifade ettiğimiz gibi bu durum hastaya bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Gözetim süresinde doktor kontrolünde olacaksınız ve vereceğiniz reaksiyonlar da yine doktor tarafından takip edilecektir. Aceleci davranmamanızı tavsiye ediyoruz çünkü hastanede kaldığınız süre zarfında doktorunuz ile iletişim halinde olacak ve iyileşme süreci için de daha hızlı adımlar atmış olacaksınız. Hastanede çok uzun sürse kalmıyorsunuz ve gözetim süresi tamamlandıktan sonra taburcu edileceksiniz. Gözetim esnasında meydana gelebilecek herhangi bir sorunda doktorunuzun müdahalede bulunması da çok daha kolay bir hal alacaktır.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Sonrası
Her cerrahi müdahale sonrası hastanın dikkat etmesi gereken birtakım hususlar da söz konusu olacaktır. İleal interpozisyon ameliyatı da önemli müdahalelerden bir tanesidir ve ameliyat sonrası süreci daha sağlıklı bir şekilde geçirmek istiyorsanız eğer sizler de detayları göz önünde bulundurmalı ve buna göre hareket etmelisiniz. Az sonra bahsedeceğimiz detayları göz önünde bulundurarak hareket ettiğiniz takdirde sizler de daha sağlıklı bir iyileşme süreci geçirecek ve riskleri de en aza indirgemiş olacaksınız. Dilerseniz bu detaylara başlıklar halinde göz atalım ve sizleri de bilgilendirmiş olalım.
Ağır Kaldırmak
İleal interpozisyon ameliyatı zor ve ciddi operasyonlarında bir tanesidir. Ameliyat sonrası dönemde beden sağlığınıza ekstra dikkat etmeniz ve doktorunuzun uyarılarını da göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Ağır bir işte çalışıyorsanız eğer 10 gün süre ile istirahat etmeniz gerekiyor ve onuncu günün sonunda yavaş yavaş hareketlilik kazanabilirsiniz. Ameliyattan sonraki 10 günlük süre zarfında ağır kaldırmak bedenlerinize zarar verecek ve daha da kötüsü ameliyatın risklerinden bir tanesi olan fıtık oluşumunu da tetikleyecektir. Bu riski en aza indirgemek ve bu riskten kaçınmak adına dikkatli davranmanızda fayda var. Dilerseniz rapor alabilir ve iş hayatına biraz daha geç dahil olabilirsiniz.
Uçakla Seyahat Etmek
Ameliyat sonrasında 2 ila 3 günlük bir dinlenme süreci sonrası uçakla seyahat etmenizde herhangi bir sakınca yoktur ancak bu konuda kesin karar verecek ve daha da önemlisi onay verecek kişi doktorunuz olmalıdır. Seyahatte herhangi bir engel görülmediği takdirde uçakla seyahat edebilirsiniz. Bazı hastaların uzunca bir süre gözetim altında tutulması gerekebiliyor ve bu hastalara da seyahat için bir süreliğine izin verilmiyor. Kontrolleri aksatmadığınız sürece sıkıntı olmayacaktır ancak gerekli kontroller neticesinde doktorunuzdan onay almanızda fayda vardır. Seyahat esnasında meydana gelebilecek bir soruna profesyonelce müdahale edilemediği için doktor onayı gerekiyor ve onay alamadığınız takdirde bu konuda ısrarcı davranmamanızı tavsiye ediyoruz.
Araç Kullanmak
Ameliyattan kısa bir süre sonra araç kullanabilirsiniz ve bunda herhangi bir sorun olmayacaktır ancak az önce de ifade ettiğimiz gibi öncesinde doktorunuzdan onay almanız gerekiyor. Eğer uzun sürecek bir yolculuk yapacaksanız mutlaka varis çorabı giymeniz gerekiyor ve bununla birlikte saat başı mola verip 10 dakika kadar dinlenmeniz de yolculuk ve sizlerin açısından daha sağlıklı bir tercih olacaktır. Kısa süreli yolculuklarda ise varis çorabına ya da kısa molalara ihtiyacınız olmayacaktır. Doktorunuzdan onay almadan hareket etmemenizi tavsiye ediyoruz çünkü bazı hastalarda hareket kısıtlanması söz konusu olabiliyor ve bu durum reflekslere de etki ediyor. Bu sorunun mevcut olduğu hastaların araç kullanması çok da doğru bir hareket olmayacaktır.
Duş Almak
Taburcu olduktan 24 saat sonra duş alabilirsiniz ancak burada da dikkat etmeniz gereken birtakım hususlar mevcut. Aşırı sıcak ya da aşırı soğuk su, ameliyat sonrası hassaslaşan bedenlerinize zarar verecektir. Ilık su ile duş almanız tavsiye ediliyor. Bakım ve temizlik konusunda da ekstra hassasiyet göstermeniz gerekiyor ve enfeksiyon riskini ortadan kaldırmak adına doğal ürünler kullanmalısınız.
Cinsel İlişki
İleal interpozisyon ameliyatından sonraki ilk 2 hafta, aşırı hareketlilik için uygun olmayan dönem olarak karşımıza çıkıyor. 2 hafta boyunca dinlenebilir ve daha yavaş hareketler ile gündelik hayatlarınıza devam edebilirsiniz. Cinsel ilişki için de bu süreye ihtiyacınız olacaktır ve 2 hafta tamamlandıktan sonra doktorunuz da onay verdiği takdirde cinsel ilişki yaşayabilirsiniz. Cinsel ilişki esnasında bedenleriniz aşırı efor sarf ediyor ve bununla birlikte ani hareketler de söz konusu olacağı için zarar görmeniz muhtemeldir. Bu riskleri ortadan kaldırmak adına biraz sabırlı olmanız gerekiyor ve az önce de ifade ettiğimiz gibi sabredeceğiniz süre de 2 haftadır. Bu konuda doktorunuzdan da bilgi alabilirsiniz ve onay verildikten sonra harekete geçmeniz söylenecektir. Cinsel ilişkinin yanı sıra ani hareketlerden de kaçınmanız gerekiyor. Aşırı efor sarf edeceğiniz eylemlerden olabildiğince uzak durun ve bu sayede iyileşme sürecini daha hızlı hale getirmek ve sağlıklı kılmak da mümkün olacaktır. Göstereceğiniz hassasiyet ve doktorunuzun uyarılarını göz önünde bulundurmanız kesinlikle sizlerin lehine olacaktır.
Hareket Kabiliyeti
Ameliyattan sonraki gün hareket kabiliyetinizi yeniden kazanacaksınız ancak ani hareketlerden kaçınmanızda fayda var. Uzmanlar, ameliyattan 4 saat kadar sonra hastanın ayağa kalkabileceğiniz ve hafif bir şekilde yürüme eylemini gerçekleştirebileceğini söylüyor. Vücudunuzu yoracak hareketlerden kaçındığınız takdirde ve birçok eylemi daha yavaş bir şekilde yerine getirdikten sonra herhangi bir sorun yaşamayacaksınız. Hastanede kaldığınız süre zarfında hastane personeli bu konuda sizlere yardımcı olacak ve yürümenizi sağlayacaktır. Hareket özgürlüğünüzü tam manasıyla kazanmanız ise daha uzun sürüyor ancak bu süre zarfında sabırlı olmanız gerekiyor ve bununla birlikte doktorunuzun uyarılarını da göz önünde bulundurarak hareket etmelisiniz.
İlaç Kullanımı
Ameliyattan sonra iyileşme sürecinin daha hızlı ve daha sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için birtakım ilaçlara ihtiyacınız olacaktır. Doktor tarafından yazılacak reçeteye uygun bir şekilde hareket ederseniz eğer bu süreç daha sağlıklı bir hal alıyor. Ağrı kesici ilaçların yanı sıra mide rahatsızlıkları ve reflü sorununu engellemek adına mide ilaçları da bu reçetede yer alacaktır. İlaçlarınız bittikten sonra doktorunuza bilgi verebilirsiniz ve eğer ihtiyaç varsa bu ilaçların dozajı arttırılabilir. İlaç kullanımının hatasız devam etmesi gerekiyor ve az önce de ifade ettiğimiz gibi bittiği takdirde doktorunuz ile iletişime geçerek yeni bir reçete alabilirsiniz. Reçete dışı bir kullanım kesinlikle tavsiye edilmiyor ve bazı hastaların yaptığı en büyük yanlışlardan bir tanesi de ne yazık ki budur.
İyileşme Süreci
İyileşme süreci hakkında net bir süre vermek elbette doğru olmayacaktır. Hastanın operasyona vereceği reaksiyon değişiklik gösterebiliyor. Genç yaştaki hastalar daha kısa sürede hareket kabiliyetini yeniden kazanıp gündelik hayata adapte olurken yaşı ilerlemiş hastalarda bu durum ne yazık ki biraz daha gecikebiliyor. Ameliyattan 4 saat kadar sonra kendinize gelecek ve hareket kabiliyetinizi az da olsa kazanacaksınız ancak tam iyileşme için net bir süreyi doktorunuzdan öğrenmeniz çok daha doğru olacaktır. Bu süre zarfında hastaların sabırlı olmaları ve bununla birlikte verilen ilaçları da aksatmadan kullanmaları gerekiyor. Bu sayede iyileşme sürecini hızlandırmak da mümkün hale geliyor.
Spor ve Egzersiz
İleal interpozisyon ameliyatı ciddi bir ameliyattır ve operasyon sonrası dönemde de hastaların ekstra hassasiyet göstermeleri gerekiyor. Spor ve egzersiz konusunda temkinli olmanızda fayda var ve hafif bir yürüyüş sizleri daha iyi hissettirecektir. Ameliyattan 1 ay kadar sonra bedenleriniz az da olsa hazır hale gelecek ve hafif tempoda yürüyüşler bedenlerinizi yormayacaktır. 1,5 aylık dinlenme süresi sona erdikten sonra yüzme sporu da gerçekleştirilebilir ancak bu konuda da doktorunuzdan onay almanızda fayda vardır. 3 aylık dinlenme süresi sonrasında ise fitness ile birlikte pilates gibi sportif faaliyetleri de sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Olabildiğince dikkatli davranmanız tavsiye ediliyor ve iyileşme sürecinde atacağınız her adım önem taşımaktadır.
Sigara ve Alkol Kullanımı
Sigara ve alkol, mide rahatsızlıklarını tetikleyici özelliklere sahiptir ve ameliyattan sonra sigara ve alkol kullanımı kesinlikle tavsiye edilmiyor. Bu konuda biraz sabırlı davranmanız gerekiyor ve en azından 1 ay süre ile midenizi dinlendirmenizde fayda vardır. 1 aylık süre içerisinde sigaradan olabildiğince uzak durmanız gerekecektir. Alkol için bu süre biraz daha uzun ve en az 3 aylık dinlenme süresi karşınıza çıkıyor. Bu süre zarfında bedenleriniz daha sağlıklı bir hal alacak ve mideniz de kendini toparlayacaktır. Toparlama sonrasında eğer doktorunuzdan onay alabilirseniz sigara ve alkol tüketimi için harekete geçmenizde bir sakınca yoktur.
Sık Sorulan Sorular
Ameliyat hakkında hastaların merak ettiği çok fazla soru var ve bu sorulara verilen yanıtlar da ne yazık ki onları tatmin etmiyor. Doğru bilinen yanlışları ortadan kaldırmak ve merak edilenleri yanıtlamak adına bu soruları başlıkları altında toplamaya çalışacağız.
Ameliyattan Sonra Hastalık Tekrar Eder mi?
Hastanın pankreas rezervi tükenmediği takdirde hastalığın tekrar etmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki hastaların %90’ından daha fazlası bir kez daha bu hastalık ile karşı karşıya gelmiyor ve ameliyatın kesin çözüm olduğunu da görebiliyoruz. Başarı oranı da her geçen gün biraz daha yükseliyor ve ameliyat, hastalara umut olmaya devam ediyor.
Ameliyatsız Yöntem İşe Yarar mı?
Tip 2 diyabet hastalığının kesin tedavisi cerrahi müdahaledir. İnsülin iğneleri ile ayakta tutulmak istenen hasta bir süre sonra bedeninin daha zayıf bir hal aldığını fark edecektir. Ne yazık ki insülin iğneleri kalıcı çözüm değildir ve ilerleyen hastalık tespit edildiği takdirde cerrahi müdahale dışında kesin bir yöntem karşımıza çıkmıyor. Cerrahi operasyonun başarı oranı çok yüksek ve hastaların bu bağlamda endişelenmemesi gerektiğini de ifade etmekte fayda var.
Ameliyat Kaç Saat Sürer?
İleal interpozisyon ameliyatı, 1.5 ila 2 saatlik bir süreye karşılık geliyor ancak hastanın vereceği reaksiyona bağlı olarak bu süre artabilir ya da azalabilir. Net bir süre bilgisi vermek pek mümkün değildir ve bu konuda doktorunuzdan bilgi almanız çok daha sağlıklı olacaktır.
Yaş Sınırı Var mıdır?
İleal interpozisyon ameliyatı olmak için hastanın 18 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. 65 yaşa kadar tüm hastalarda operasyon sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilecektir. Yaş detayı bu operasyonda büyük bir öneme sahip ve özellikle iyileşme sürecinde genç hastaların daha hızlı bir iyileşme kaydettiği biliniyor. Yaşlı hastalarda ise iyileşme süreci daha sıkıntılı ve daha uzun olabiliyor. Hastalığın erken teşhis edilmesi bu yüzden önemlidir ve genç yaşta olacağınız ameliyat ile ilerleyen yaşlarda olacağınız ameliyat arasında büyük farklar söz konusudur.
Zor Bir Ameliyat mıdır?
Her ameliyat gibi ileal interpozisyon ameliyatının da kendi içinde zorlukları ve birtakım sıkıntıları vardır. Bu aşamada doktorun tecrübesi ve aynı şekilde hastane personelinin tecrübesi de büyük önem taşıyor. Doktor ve klinik seçimlerinizi de bu detayları göz önünde bulundurarak yapmanız tavsiye ediliyor. 1.5 ila 2 saat kadar sürecek olan operasyonda anestezi uygulaması da gerçekleştirileceği için herhangi bir acı ya da ağrı durumu söz konusu olmayacaktır. Bununla birlikte hem hasta hem de doktor konforunun üst seviyelerde olduğunu da belirtmek gerekiyor.
İstirahat Raporu Alabilir miyim?
İleal interpozisyon ameliyatı sonrası hastanın durumuna göre yatış verilebilir. Bunun dışında ağır bir işte çalışıyorsanız eğer rapora da ihtiyacınız olacaktır. Operasyonu gerçekleştiren doktor, hastanın durumuna göre bir rapor düzenleyecektir ancak ağır işte çalışıyor olmanız rapor süresini uzatacak detaylardan bir tanesidir. Rapor süresi tamamlandıktan sonra doktor kontrolü gerçekleştirilecek ve eğer hasta iş hayatına hazır değilse yeni bir rapor yazılacaktır. İleal interpozisyon ameliyatı, istirahat gerektiren operasyonlardan bir tanesidir ve az önce de ifade ettiğimiz gibi rapor süresi hastanın durumuna bağlı olarak uzatılabilir. Ağır bir işte çalışıyorsanız bunu doktorunuz ile paylaşmalı ve rapor konusunda da yardım istemelisiniz. Ameliyat sonrası dönemde bolca istirahat etmenin yanı sıra hafif yürüyüşler de beden sağlığına katkıda bulunacak ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Fiyatları Neye Göre Değişir?
İleal interpozisyon ameliyatında temel amaç diyabetin ortadan kaldırılmasıdır. İlerlemiş ve durdurulamayan diyabet hastalarına müdahale gerçekleştirildiği için operasyon fiyatlarını belirleyen temel unsur alınan risk miktarıdır. Risk arttıkça operasyonu gerçekleştiren cerrahın da uzmanlığı artmaktadır. Daha uzman doktor daha fazla para demektir. Ayrıca operasyonun yapıldığı hastane de fiyat üzerinde etkilidir. İleal interpozisyon ameliyatı hakkında fiyat bilgisi almak isteyenlerin öncelikle muayene olması gerekmektedir.
İleal İnterpozisyon Ameliyatını SGK Öder Mi?
Diyabetin tedavi edilmesinde ameliyata gelene kadar birkaç yöntem daha vardır. SGK bu yöntemleri denemeyen hastaların ücretlerini karşılamamaktadır. İleal interpozisyon ameliyatının ücretini karşılamadan önce birçok uzmanın onayından geçen rapor talep etmekte; raporu aldıktan sonra da tüm ameliyat ücretinin bir kısmını karşılamaktadır. Bu konuda en iyi ve en güncel bilgi SGK aranarak öğrenilebilir.
İleal İnterpozisyon Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
İleal interpozisyon ameliyatının temel amacı fazla kilolu olmayan şeker hastalarının kesin olarak tedavi edilmesidir. Ameliyat dahilinde mideye ve bağırsaklara müdahale edilir. Bu müdahaleden dolayı, hareketsizliğe de bağlı olarak bir süre sonra bağırsağın üst kısmının mide gibi davranmaya başlaması söz konusu olabilir. Ayrıca altı ay – on iki ay arasında da emilim sorunları oluşabilir. Son risk ise ameliyattan beş yıl kadar sonra diyabetin tekrar başlamasıdır. Diyabetin tekrarlama ihtimaliyle çok nadiren karşılaşılır.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Zor Mu?
İleal interpozisyon ameliyatında hem mideye müdahale edilir hem de bağırsağın akış şeması değiştirilir. Operasyon sırasında yapılacak santimetre hesapları oldukça önemlidir. Sindirimi tamamen bozma ya da düzeltme ihtimalleri vardır. İleal interpozisyon ameliyatları ciddi bir tecrübe ister. Yapılacak hataların ortaya çıkarabileceği sorunlar oldukça ciddi olduğundan dolayı ileal interpozisyon ameliyatının zor olduğunu söylemek mümkündür. Bu zorluk hastadan ziyade cerrah için geçerlidir.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Zararları Nelerdir?
İleal interpozisyon ameliyatının sağladığı faydaların yanında ortaya çıkardığı zararlar görmezden gelinir. Yapılan fonksiyonel müdahaleden sonra bir süre için vitamin ve mineral emiliminde sorunlar oluşması normaldir. Ayrıca bir ay kadar hareket kabiliyetinde de azalma görülür. Ancak tüm bunlar kolayca telafi edilebilir zararlardır. Çok nadiren ömür boyu süren vitamin ve mineral takviyesi gerekir.
İleal İnterpozisyon Ameliyatını Hangi Bölüm – Doktor Yapar?
İleal interpozisyon ameliyatlarını genel cerrahi uzmanları yapar. Genel cerrahi uzmanlarının metabolik cerrahi konusunda uzmanlaşmış ekibi tarafından gerçekleştirilen bu operasyonlar sayesinde şeker ve şekere bağlı diğer metabolik sorunlar tamamen ortadan kaldırılır. Duruma göre operasyona endokrin uzmanları da katılabilir.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Sonrası Ne Zaman İyileşilir?
Operasyondan bir gün sonra taburcu olunur. Evde bir hafta kadar dinlendikten sonra sosyal ve iş yaşamına bazı hususlara dikkat etmek koşuluyla dönülebilir. Yaklaşık altı hafta boyunca süren özel bir diyetin tamamlanmasıyla tam iyileşmenin sağlandığı söylenir. Altıncı haftadan sonraki süreç diyabetin gerilemesi ve eğer var ise kiloların verilme sürecidir.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Sonrası Ne Zaman Banyo Yapılır?
İleal interpozisyon ameliyatından sonra karın bölgesinde açılan kesi noktaları özel pansumanlarla dış dünyadan bağımsız hale getirilir. Karın bölgesindeki pansuman noktalarına su değdirmemek imkansız olduğundan dolayı ilk üç gün duş alınması tavsiye edilmez. Üçüncü günden sonra ise kaliteli bir su ile, kimyasal sabun kullanmadan duş alınmasında sakınca yoktur.
İleal İnterpozisyon Ameliyatı Kapalı (Laparoskopik) Yöntemle Yapılır Mı?
İleal interpozisyon ameliyatının standart uygulama metodu kapalı tekniktir. Yani, gerekmediği müddetçe (ki hastaların yüzde doksan beşinde gerekmez) açık ameliyat tekniği uygulanmaz. Kapalı ameliyat tekniği sayesinde iyileşme hızlı hem de konforlu olur.