Kalp Nakli Ameliyatı
Anestezi Türü | : Genel Anestezi |
---|---|
Ameliyat Süresi | : 4 - 6 Saat |
Hastanede Kalma Süresi | : 4 - 8 Gün |
İşe Dönme Süresi | : 4 - 6 Hafta |
Ameliyat ve tedavi süreçleri, kişiden kişiye farklılık arz edebilir. Ameliyat.com tedavi ve ameliyat özetlerinde, ortalama değer niteliği taşıyabilecek örnek tablolardan yararlanılmıştır.
- Kalp Nakli Ameliyatı Sonrası
- Ameliyat Sonrası Süreç
- Riskler/Ciddi Komplikasyonlar
- Organ Uyuşmazlığı Belirtileri
- Ateş
- İdrar Miktarında Azalma
- Bitkinlik
- Kardiyak Allogreft Vaskülopati Risk Faktörleri
- Hümoral Rejeksiyon
- Donörün İleri Yaşta Olması
- Alıcının Yaşlı Erkek Olması
- CMV Enfeksiyonu
- Uzun İskemik Süre
- Uzun Vadeli Yan Etkiler
- Sık Sorulan Sorular
- Kalp Nakli Ameliyatı Nasıl Yapılır?
- Kalp Nakli için Gereken Koşullar Nelerdir?
- Kalp Nakli Hangi Durumlarda Yapılamaz?
- Kalp Nakli Ameliyatında Başarı Şansı Nedir?
- Uygun Kalp Bulma Şansı Nedir?
- Kalp Nakli Yapan Doktorlar
- Kalp Nakli Ameliyatı Kaç Saat (Ne Kadar) Sürer?
- Kalp Nakli Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
- Kalp Nakli Ameliyatı Fiyatları
- Kalp Nakli Bekleme Listesine Nasıl Girilir?
- Kalp Nakli için Bekleme Süresi Nedir?
- Kalp Nakli Ameliyatı Sonrası Ani Komplikasyon Olur mu?
- Kalp Nakli Ameliyatında Ani Ölüm Riski Nedir?
- Kalp Nakli Ameliyatında Beyin Ölümü Riski Nedir?
- Kalp Naklinde Acil Çağrı Listesine Alınma Koşulları Nelerdir?
- Kalp Naklinde Hasta Seçimi Neden Önemlidir?
- Kalp Naklinde Donörün Yaşı Önemli midir?
- Kalp Uyuşmazlığı Durumunda Yeniden Ameliyat Nasıl Yapılır?
- Kalp Nakli Ameliyatı İçin Ne Kadar Sürede Tedaviye Gidilir?
- Kalp Nakli Ameliyatı Sonrası Spor Yapılır Mı?
- Kalp Nakli Ameliyatından Sonra Bir İşte Çalışılabilir Mi?
- Kalp Nakli Ameliyatı Olan Hamile Kalabilir Mi?
- Kalp Nakli Ameliyatı Sonrası Kaç Yıl Yaşanır?
- Kalp Nakli Ameliyatı Cinsel Yaşamı Etkiler Mi?
- Kalp Nakli Ameliyatı Olunmazsa Ne Olur?
- Kalp Nakli Ameliyatının Yapay Nakle Göre Avantajları Nelerdir?
- Kalp Nakli Ameliyatı İçin Kan Grupları Birbirine Uymalı Mıdır?
- Kalp Nakli Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Takvimler 1930’u gösterdiğinde kal nakli için ilk denemeler yapılmış ancak ne yazık ki başarılı sonuçlar alınamamıştır. O dönemdeki en büyük sorunlardan bir tanesi de bedenin yeni bir organı kabul etmemesi idi ancak yeni dönemde görüyoruz ki bu soruna da çözüm üretilmiş durumda ve kalp nakli ameliyatı sorunsuz bir şekilde gerçekleştiriliyor. Başarılı ilk kalp nakli ameliyatı Güney Afrikalı cerrah Christian Bernard tarafından gerçekleştirildi ve bu nakil işlemi büyük yankı uyandırdı. 1967 yılında gerçekleştirilen operasyon sonrası doktorlar bunun mümkün olduğunu gördü ve tıp dünyası kalp nakil ameliyatı için harekete geçti. Az önce de belirttiğimiz gibi ülkemizde de bu operasyon başarılı ve sorunsuz bir şekilde uygulanıyor.
Kalp Nakli Ameliyatı Hakkında
Kanser hastaları ve şeker hastalarına bu operasyonun uygulanamayacağını belirtmek gerekiyor. Yapılacak tetkikler neticesinde bu tür bir hastalığa sahip olduğunuz gözlemlenir ve ortaya çıkarsa ameliyat direkt olarak iptal edilecektir. Kalp nakli ameliyatının çok pahalı bir ameliyat olduğunu da belirtmek gerekiyor. Kalp nakil ameliyatında 55 yaş sınırı da vardır ve yine akciğer hastalığı bulunan kimselerin de kalp nakli operasyonunda yer almaları mümkün değildir. Kalp nakli ameliyatı için uygun vericinin bulunması da çok kolay değildir ve bulunan her kalbin de hastaya dahil edilmesi söz konusu olmayacaktır. Sağlıklı bir kalbe ihtiyaç var ve bu da 35 yaş altı kişilerden temin edilebiliyor.
Hangi Durumlarda Yapılır?
Kalp nakil ameliyatının gerçekleştirilmesi için birçok farklı neden karşımıza çıkıyor. Daha önce yapılmış olan operasyonun başarısız olması da yenilenecek bir ameliyata gebedir. Bununla birlikte kalp ritim bozuklukları ve aksaklık durumu da kalp nakil ameliyatını gerektirebilir. Kalp tümörleri ve kalp kası hastalıkları da yine kalp nakil ameliyatı gerektiren durumlar arasında yer alıyor. Zor bir operasyon olmasının yanı sıra uygun vericinin bulunması da uzunca bir süreci kapsıyor. Ameliyat öncesi süreçte olduğu gibi ameliyat sonrası süreçte de birtakım sıkıntılar meydana gelebiliyor ve bu sıkıntıları da göz önünde bulundurmakta fayda var.
Koroner Damarların Tıkanmış Olması
Koroner damarların tıkanmasının çok sayıda nedeni var ve birçok hastanın risk grubunda yer aldığını da ifade etmek gerekiyor. Damar tıkanması erken teşhis edildiği takdirde cerrahi müdahaleye gerek kalmadan çözümlenebiliyor. Bypass ameliyatı ya da stent desteği de damar tıkanıklığını ortadan kaldırmak için uygulanabilecek tedavi yöntemlerinden bazılarıdır ancak damar tıkanıklığı son seviyede ise kalp nakil ameliyatı gerekebiliyor. Kişinin gündelik hayatını olumsuz anlamda etkileyen ve kalp ritim bozukluklarına da neden olan bu sorun, kalp nakil ameliyatını da beraberinde getirebiliyor. Doktorlar bu yüzden düzenli kontrollerin önemini vurguluyor çünkü erken teşhis ile birlikte bu tür büyük bir operasyona gerek kalmadan tedavi mümkündür.
Kalp Kası Hasarları
Koroner kan akımında meydana gele düzensizlikler ve kesilmeler, kalp kasına da hasar verebiliyor ve birçok hastalığı da beraberinde getiriyor. Kalp kasının hasra görmesi canlılığın kaybolmasına ve kalp ritmindeki değişikliklere de neden olabiliyor. Koroner tıkanmanın kalp kaslarını savunmasız yakalaması durumu kalp nakil ameliyatına da gebe ve en çok rastlanan sorunlardan bir tanesi olduğunu belirtmekte fayda var. Bu hasar birtakım müdahaleler ile giderilebiliyor ve erken teşhis bu süreçte büyük önem taşıyor. Geç kalındığı takdirde az önce de belirttiğimiz gibi kalp nakil ameliyatına gerek duyulacaktır. Kalp nakil ameliyatı son dönemde ülkemizde de başarılı bir şekilde uygulanıyor ancak doğru kişiyi yani vericiyi bulmak bir hayli güç.
Cerrahi Olarak Düzeltilemeyen Doğumsal Kalp Anomalileri
Erken yaşta belirtileri ile kişinin gündelik hayatını ve sağlığını olumsuz etkileyen birtakım faktörler var. Cerrahi müdahale ve farklı alternatif tedavi yöntemleri ile düzeltilemeyen kalp anomalileri, doğumsal sorunlar olarak nitelendiriliyor ve bu sorunlara müdahale edilemediği takdirde de kalp nakil ameliyatına ihtiyaç duyulabiliyor. Bu kanıya varmak için birtakım tetkiklere ihtiyaç vardır ve bu esnada gerçekleştirilecek olan muayenelerden de sonuç alınamadığı takdirde cerrahi müdahale için vakit kaybetmemek gerekiyor çünkü az önce de belirttiğimiz gibi doğru vericiyi bulmak bir hayli zor ve uzun süreli bir hal alabiliyor.
Kalp Tümörleri
Kalp tümörü, doku ya da kapakçıklardan destek alarak kısa sürede büyüyen ve gelişme kaydeden oluşumlardır. İyi huylu ve kötü huylu olarak ikiye ayrılıyor ve kötü huylu tümörlerin en kısa sürede yok edilmesi gerekiyor. Kalbin kendi dokusuna bağlı olarak gelişme kaydeden tümörlere tıp dilinde primer kalp tümörü adı veriliyor ve bu tümör tedavi edilmediği takdirde kansere de neden olabiliyor. Kal dış bölgelerinden destek alarak gelişen tümör ise sekonder kalp tümörü olarak nitelendiriliyor. Kalp tümörünün erken teşhis edilmesi alternatif tedavi yöntemlerini de beraberinde getiriyor ancak hastalık ilerlemişse kal nakli ameliyatına gerek duyulabiliyor ve bu da en son istenecek şeylerden bir tanesidir. Düzenli doktor kontrollerinin bu yüzden büyük önem taşıdığını ifade etmekte fayda var.
Ciddi Ritim Bozuklukları
Gündelik hayatta erken yoruluyor ve nefes alıp vermekte güçlük çekiyorsanız kalbiniz ile ilgili bir sıkıntı olduğunu söylemek mümkündür. Doktor kontrolleri ve yapılacak tetkikler neticesinde kalp ritim bozuklukları çok daha kısa sürede ortaya çıkartılıyor. Kalp ritim bozukluğunun tedavisi mümkün ve çok sayıda tedavi yöntemi olduğunu da söyleyebiliriz ancak geç kalındığı takdirde kalp nakil ameliyatına kadar götürebiliyor. Ritim bozuklukları kişinin gündelik hayatına çabuk yorulmasına ve kısa süreli krizler geçirmesine de neden olabiliyor. Tetkikler ile birlikte bu sorun ortaya çıkartıldığı takdirde vakit kaybetmeden gerekli müdahalenin yapılması ve sorunun önüne geçilmesi de şarttır.
Önceki Kalp Naklinin Başarısız Olması
Kalp nakil operasyonu geçiren hastaların en büyük şikayetlerinden bir tanesi de tedavinin sürekli olarak tekrarlamasıdır. Önceki kalp nakil operasyonunun başarısız olması yeni bir ameliyata gebedir. Bunun farklı nedenleri olabilir ve yapılan tüm tetkiklere rağmen sonuç istenildiği gibi olmayabiliyor. Yeni bir kalp nakil ameliyatı mümkündür ve tekrarında herhangi bir sıkıntı yoktur. Ameliyat olan hastaların yorumlarına bakacak olursak eğer birçoğu ikinci bir ameliyatı geçirdiğinden bahsediyor. Endişe etmenize ya da paniğe kapılmanıza gerek yok çünkü bu da operasyonun riskleri arasında yer alıyor ve gerekli bilgilendirme hastaya en iyi şekilde yapılıyor.
Kimler için Uygun Değildir?
Kalp nakil ameliyatı zor bir operasyon ve ameliyat öncesi süreç ile birlikte ameliyat sonrası süreç te büyük bir hassasiyet gerektiriyor. Her yaş grubunun ameliyata dahil edilemeyeceğini ve birtakım hastalıkların da ameliyatı olumsuz etkileyeceğini belirtmek gerekiyor. Şeker hastaları bu listede yer alıyor ve bununla birlikte akciğer hastalıklarına sahip olan kimselerin de kalp nakli ameliyatı olması mümkün değildir. Ameliyat öncesi yapılacak tetkikler ile birlikte operasyon için uygunluk dereceniz belirleniyor ve olumsuz bir durum sezilmediği takdirde süreç başlıyor. Kanser hastası kimselerin de ameliyat için uygun olmadığını ve herhangi bir şekilde müdahale edilemeyeceğini belirtmekte fayda var. Doktorunuz da bu detaylar hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapacak ve soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır.
Aktif Enfeksiyonu Olanlar
Kalp nakli ameliyatı için birçok tetkik yapılacak ve hastanın ameliyat için uygunluğu da bu sayede belirlenecektir. Aktif enfeksiyonu olan hastalar da risk grubunda ve ne yazık ki kalp nakil ameliyatı için uygun değillerdir. Bu enfeksiyonun ortadan kaldırılması öncelikli olmalıdır, asi takdirde operasyon işçin harekete geçmek mümkün değildir. Aktif enfeksiyon ortadan kaldırıldıktan sonra diğer tetkiklere yoğunlaşmak gerekiyor ve ameliyat için uygunluk durumu belirleniyor. Ameliyatı olumsuz etkileyecek her türlü detay göz önünde bulundurulmalı ve buna göre hareket edilmelidir. Doktorlarınız da bu konuda gerekli hassasiyeti en iyi şekilde gösterecektir.
Pulmoner Hipertansiyon Gelişmiş Olan Hastalar
Son dönemde birçok insanın karşı karşıya kaldığı bu hastalık, gündelik hayatı büyük ölçüde olumsuz etkiliyor ve kişinin yaşam standartlarını da belli oranda düşürüyor. Nefes darlığı, bu hastalığın ortaya çıkardığı sorunlardan bir tanesidir ve kişinin çabuk yorulmasına, nefes almakta güçlük çekmesine neden oluyor. Göğüste başlayan ağrı bir süre sonra çarpıntıya neden olabiliyor. Hastalık, oldukça tehlikeli bir hastalık ve erken teşhiste geç kalındığı takdirde farklı sorunları da beraberinde getirebiliyor. Pulmoner hipertansiyonun önüne geçilmediği takdirde sonuç ölüm bile olabiliyor. Eğer bu tür bir hastalığınız varsa kalp nakli ameliyatı için uygun olmadığınızı ve bu durumun operasyona olumsuz etkide bulunacağını da belirtmek gerekiyor. Öncelikli olarak bu sorunun ortadan kaldırılması ve tedaviye de sonrasında başlanması gerekiyor.
Vücut Kitle Endeksi 30’un zerinde Olan Obezite Hastaları
Obezite, çağın hastalıkları arasında gösteriliyor. Obez kişilerin beslenme konusunda olduğu gibi hareketlilik konusunda da dikkatli davranmaları gerekiyor. Hepimiz risk grubundayız ancak özellikle masa başı işte çalışanlar ve gün boyu hareketten uzak işlerde yer alan kişiler bu grupta bir adım daha öne çıkıyor. Obezitenin kalp nakli ameliyatı için de önemli bir detay olduğunu ifade etmek gerekiyor. ameliyat öncesi tetkikler de bunu daha net bir şekilde ortaya koyacaktır. Kitle endeksiniz 30’ün üzerinde ise ameliyat için uygun olmadığınızı da bilmeniz gerekiyor. Ameliyat esnasında yaşanacak sorunlar göz önünde bulundurulduğunda bu tür bir riski almanın hiç de doğru olmayacağı ortaya çıkıyor.
İlerlemiş Şeker Hastalığına Sahip Olanlar
Şeker hastalarının ameliyat ve benzeri operasyonlara dahil edilemeyeceğini daha önce de belirtmiştik. Özellikle kalp nakli gibi önemli ameliyatlarda bu hastalar direkt olarak eleniyor. İlerlemiş şeker hastalığına sahipseniz eğer bunu doktorunuz ile paylaşmanız gerekiyor. Şeker hastalığının önceki evrelerinde müdahale yapmak mümkündür ancak ilerlemiş hastalıklarda ameliyat gibi riskli operasyonlar kesinlikle tercih edilmiyor. Şeker hastaları ile birlikte kanser hastalarının da ameliyat grubunda yer almadığını belirtmekte fayda var. Yapılacak tetkikler daha doğru sonuçlar verecek ve ameliyat için karar almak da çok daha doğru olacaktır. Doktorunuz da bu konudaki soru işaretlerini ortadan kaldıracak ve merakınızı giderecektir.
Tedavi Edilemeyen Kanser Hastalıklarına Sahip Olanlar
Şeker hastaları ve kanser hastalarının ameliyata girme gibi bir durumları söz konusu değildir. Tedavi edilemeyen kanser hastalığına sahip iseniz kalp nakli ameliyatı için de uygun değilsiniz. Bu durum yalnızca kalp nakli ameliyatında değil, farklı ameliyat durumlarında da bu şekildedir. Ameliyat esnasında yaşanacak sorunlar ve riskler çok fazla ve bu riskleri almak da doğru bir tercih olmayacaktır. Kalp nakli ameliyatı öncesi yapılacak olan tetkikler neticesinde hastanın ameliyata uygunluk durumu da daha net bir şekilde belirleniyor ve doktorunuz da süreç hakkında bilgilendirme yapıyor. Tedavi edilmeyen kanser hastalıkları ise ne yazık ki tetkiklere ihtiyaç duyulmadan ameliyat dışı kalacaktır.
Ciddi Osteoporoz
Kemik kalitesinin bozulması ve normal sertliğin yok olması ile birlikte osteoporoz hastalığı meydana geliyor. Kemiklerin kırılabilir bir hal alması kişinin bedensel olarak da zayıflamasına neden oluyor ve bu durum güç kaybını da beraberinde getiriyor. Yaşlı nüfusunun artması ile birlikte bu hastalık da belli oranda arttı ancak yalnızca yaşça büyük kimselerin risk grubunda olmadığını da belirtmek gerekiyor. Ciddi osteoporoz durumunda kalp nakli ameliyatı gibi bir operasyon söz konusu değildir. Bu riski hiçbir doktor almaz ve zaten kişi için de uygun değildir. Hastalığın ortadan kaldırılması ve akabinde sürecin başlaması çok daha doğru bir hamle olacaktır.
Psikiyatrik Bozukluklar, Alkol ve İlaç Bağımlılığı Olan Hastalar
Kalp nakli ameliyatı öncesi hastanın ameliyat için uygun olup olmadığı da araştırılmalıdır ve yapılacak tetkikler ile birlikte bu durum daha net bir şekilde ortaya çıkartılıyor. Kalp naklinin uygun olmadığı hastalar arasında psikiyatrik bozukluklara sahip olan kimseler de yer alıyor. Bununla birlikte kişinin alkol bağımlılığı varsa ya da ilaç bağımlılığı gibi bir durum söz konusu ise ameliyat iptal edilecektir. Öncelikli olarak bu bağımlılıkların ortadan kaldırılması gerekiyor aksi takdirde ameliyat yapılamaz. Doktorlar bu konuda uyarıyor ve gerekli bilgilendirmeleri de en iyi şekilde yapıyorlar. Ameliyata engel teşkil eden çok fazla sorun var ve bu sorunlar birtakım riskleri de beraberinde getiriyor.
Donör Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Kalp ameliyatı için süreç oldukça yavaş ilerliyor ve bu süreçte verici kişi bekleniyor. Kan grubunuz belirlendikten sonra listeye alınıyorsunuz ve uygun donör bekleniyor. Kan grubu ile birlikte vücut ölçüleri de büyük önem taşıyor. Uygun donör bulunduğu takdirde hastalar hastaneye davet ediliyor ve uygun donör için ilgili hasta sıraya alınıyor. Bu süreçte yine birtakım tektiler söz konusu olacaktır ve yazımızın bir kısmında bahsettiğimiz gibi ameliyat için en uygun olan kişi öncelikli olacaktır. Bu arada unutmadan belirtmek gerekiyor, hastaya donör yani verici hakkında bilgi sunulmasının yanı sıra aile ile görüşme durumu da söz konusudur.
Organ Nakli Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Organ nakli, canlı kişiden yine bir başka canlıya yapılabileceği gibi kadavradan canlı kişiye de yapılabiliyor. Bununla ilgili bir sınırlama yok. Yaşlı bir kimsenin organları küçük bir çocuğa nakledilebilir mi ya da kullanılabilir mi gibi bir soru da mevcut. Yaşlı insanların organları işlevini tam manasıyla yerine getiremediği için kullanılması da uygun değildir. Bu yüzden organ nakli ile ilgili bir yaş sınırı da söz konusudur. Hastanın, canlı vericisi bulunduğu takdirde 1 hafta gibi kısa bir sürede organ nakli gerçekleştiriliyor ve başarılı bir operasyon ile sonuca gidiliyor. Hepatit B ve Hepatit C hastalarının verici olmadığını da belirtmek gerekiyor. Bu konu ile ilgili de bir sınırlandırma mevcuttur.
Kalp Nakli Ameliyatı Süreci
Kalp nakli ameliyatı süreci oldukça sıkıntılı bir süreç ve ne yazık ki kısa bir sürede donör bulunması, bulunsa bile listeden sıranın gelmesi uzunca bir sürece karşılık geliyor. Acil liste ve elektif liste olarak iki farklı liste karşımıza çıkıyor ve hastanın durumuna göre bu listelerden bir tanesine yerleştirildiğini söyleyebiliriz. Donör bulunduktan sonra da ameliyat hemen başlamıyor ve hastanın genel sağlık değerlendirmesi eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Hastanın tıbbi aciliyeti ve donör uygunluğu tespit edilerek ameliyat hakkında karar veriliyor ve süreç başlıyor. Bu zahmetli süreç sonunda sizleri başarılı bir operasyon bekliyor ve ameliyat sonrası sağlığınıza kavuşuyorsunuz.
Donör Listesine Girme
Bazı özel durumlarda hasta acil listeye direkt olarak ekleniyor. Donör bulunduğu takdirde öncelikli olarak acil listesine bakılıyor ve bu listede yer alan hastalar çağrılıyor. Total yapay kalp, oksijenatör uygulaması, yüksek doz infüzyon uygulanması söz konusu ise hastanın acil listeye ekleneceğini belirtmek gerekiyor. Donör listesi belirlenirken bu tür detaylar göz önünde bulunduruluyor ve unutmadan belirtmek gerekiyor. Hastaneye çağrıldığınızda donörün kesin olarak size uygun olacağı gibi bir şey söz konusu değildir. İlgili tetkikler yapıldıktan sonra uygunluk durumu tespit ediliyor ve ameliyat için harekete geçiliyor.
Acil Liste
Kalp ameliyatı için zamanının çok daha az olduğu hastalar ve yukarıda bahsettiğimiz detaylar, donör için acil listeyi oluşturuyor. Acil listede yer alan hastaların öncelikli olduğunu belirtmek gerekiyor. az önce de ifade ettiğimiz gibi donör bulunduğu takdirde ilk olarak bu listeye bakılıyor ve sıralamada öncelikli olan hastalar hastaneye davet ediliyor. Acil listede yer alabilmeniz için durumunuzun diğer hastalara nazaran daha kritik olması gerekiyor ve bununla birlikte yukarıdaki uygulamalardan da geçmeniz gerekiyor. İki farklı liste var ve az sonra diğer liste de detaylı bir şekilde sizinle paylaşılacaktır.
Elektif Liste
Kalp nakli için konseyin karar vermesi gerekiyor ve hastanın uygunluk durumu da konsey tarafından belirleniyor. Bu karar alındıktan sonra ulusal koordinasyon merkezine de detaylı bir bilgilendirme yapılıyor. Şartları belirlenmiş olan kalp bekleme süreci bu sayede başlıyor. İki farklı liste olduğunu daha önce de belirtmiştik ve acil listenin yanında bir de elektif liste karşımıza çıkıyor. Hastaların başvuru sırası ile birlikte genel sağlık durumları ve yapılan uygulamalar da bu listede yer almalarına neden oluyor. Acil liste, öncelikli hastaların listesidir, elektif liste ise acil hastalara nazaran bekleme süresi daha uzun olan hastalar için hazırlanmış listedir.
Donör Bulunması
Donör bulunması durumunda öncelikli olarak acil listesinde yer alan hastalar hastaneye davet ediliyor ancak az önce de söylediğimiz gibi hastaneye davet edilmeniz uygun olduğunuz anlamına gelmiyor. Donör ve hasta ilişkilendirmesi için birtakım tetkikler yapılıyor ve ameliyat için en uygun olan kişi seçiliyor. Bu seçimde donörün etkisi büyüktür ve uygunluk tam manasıyla sağlandığı takdirde ameliyata karar veriliyor. Kan grubu uygunluğu, hastanın tıbbi durumu ve genel sağlık durumu en iyi şekilde değerlendirilerek ameliyat için harekete geçiliyor. Bu süreçte listede bekleme süreniz de göz önünde bulunduruluyor ve çok uzun süredir donör bekleyen hastalara da öncelik veriliyor. Bu konuda doktorunuzdan da bilgi alabilir ve soru işaretlerini ortadan kaldırabilirsiniz. Donör bulunması kimi zaman çok uzun sürebiliyor ve bulunduktan sonra uygunluk durumu da söz konusudur. Donörün sağlıklı olması ve aktarılacak hastaya uygunluk sağlaması da önemli bir detaydır.
Bekleyen Hastanın Değerlendirilmesi
Ameliyat öncesi, donör bekleyen hastanın eksiksiz bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Bu değerlendirme içerisinde hastanın tıbbi aciliyeti de yer alıyor. Aciliyet durumuna bağlı olarak hastalara öncelik tanındığını daha önce de belirtmiştik. Kan grubu değerlendirmesi de bu tetkikler arasında yer alıyor ve uygunluk durumu söz konusu ise diğer tetkiklere başvuruluyor. Donör organ boyutu ve hastanın bekleme sırasında geçirdiği süre de değerlendirme aşamasında kaşımıza çıkıyor. donör bulunması kimi zaman çok hızlı bir şekilde gerçekleşirken kimi zaman da uzun sürelere karşılık gelebiliyor ve bununla birlikte bulunan donörün uygunluğu da sıkıntılı bir sürece karşılık geliyor. Her donörün her hastaya dahil edilemeyeceği de aşikâr.
Hastanın Tıbbi Aciliyeti
Hastaların tıbbi aciliyeti de donör eşleştirmesinde büyük önem taşıyor. Listede uzun süre bekleyen hastalara öncelik veriliyor ve zaten acil listedeki hastalar da öncelikli olarak çağrılıyor. Kalp nakli ameliyatı, operasyonun yanı sıra öncesi ve sonrası ile değerlendirildiğinde de zor bir sürece sahiptir. Bu zorlu süreçte donör bekleme zamanı da sıkıntılı olabiliyor. Beklenen donörün uygunluğu da önemli ve bu süreçte hastalar psikolojik olarak da yıpranabiliyor. Acil listeden daha önce de bahsetmiştik ve eğer bu listede yer alıyorsanız diğer hastalara göre daha az bekleyeceksiniz. Hastanın durumuna göre hastaneye daveti de hızlandırılıyor ve tıbbi aciliyet de buna karşılık geliyor.
Kan Grubu(A, B, AB, 0)
Hastanın kan grubu, donör ile farklı olduğu durumlarda da kalp nakli yapılabiliyor. Bu yöntemin en büyük risklerinden bir tanesi ameliyattaki başarı oranının çok az olmasıdır ve aynı zamanda pahalı bir yöntem olduğunu da belirtmek gerekiyor. Hastanın onayı alınmadan böyle bir girişim söz konusu değildir ancak doktor bu konuda bilgi verme sorumluluğuna sahiptir. Son çare ve tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkıyor ve herhangi bir şekilde başarı elde edilemediği takdirde bu yönteme başvuruluyor. Kan grubu uyumu önemli bir detaydır ve bu detayın her daim öncelikli olması gerekiyor. Uyum sağlandığı takdirde ameliyatın başarı oranı ve sonuçlar da çok daha kusursuz olacaktır.
Alıcının Ürettiği Antikorlar
Kalp nakli öncesi dikkat edilmesi gereken detaylardan bir tanesi de hiç şüphesiz alıcının ürettiği antikorlardır. Doktorlar bu konuda gerekli işlemleri ve testleri yapıyor ancak bir kez daha belirtmekte fayda var. Ameliyatı olumsuz etkileyecek en küçük bir sorun söz konusu ise risk almak çok da doğru olmayacaktır. Antikor denetimi yapıldıktan sonra herhangi bir sorun söz konusu değilse ameliyat için harekete geçilebilir. Kalp nakli ameliyatının ciddi riskler barındırdığı aşikar ve bu risklerin en aza indirgenmesi de önem arz ediyor. Az önce de belirttiğimiz gibi ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorlar da bu sorumluluğun bilincindedir.
Donör Organının Boyutu
Donör bulunduktan sonra hastalar hastaneye davet ediliyor ve bu donör için en uygun hasta tercih ediliyor. Detaylar arasında donör organının boyutu da yer alıyor. Bu konuda herhangi bir sorun varsa ya da kişiye uyum sağlamada zorluk yaşanacaksa da bir başka hasta üzerinde inceleme ve değerlendirme yapılabilir. Tam uyum söz konusudur ve bu detaylar yerine getirildiği takdirde ameliyatın başarı oranı da çok daha yüksek olacaktır. Zorlu ve sıkıntılı bir süreç hastayı bekliyor ancak bu bekleme süresi emin olun en uygun donörü bulmak ve ameliyatı kusursuz bir sürece sahip hale getirmek içindir.
Bekleme Listesinde Geçirdiği Zaman
İki farklı liste olduğundan daha önce de bahsetmiştik. Hastaların aciliyet durumuna göre bu listeler belirleniyor. Acil liste, zamanı olmayan ve bir an önce ameliyata girmesi gereken hastaları barındırıyor. Öncelik belirlenirken bu listeye de göz atılıyor ve hastanın bu listede ne kadar süre yer aldığı da öncelikli olması için yeterlidir. Donör bulunma süreci uzun ve zahmetli olabiliyor ve bunun yanı sıra donörün uygun olup olmayacağı da şüphelidir. Bu zorlu süreçte beklemekten başka çareniz yok ve emin olun beklediğinize de değecektir. Uygun donör bulunduktan ve gerekli tetkikler tamamlandıktan sonra vakit kaybetmeden ameliyat süreci başlayacak ve gerekli bilgilendirme de doktorunuz tarafından eksiksiz bir şekilde yapılacaktır.
Hastane Koordinasyonu
Kalp nakli ameliyatı süresi boyunca hastane koordinasyonu da büyük önem taşıyor. Hastanın donörün ailesi ile görüştürülmesi ve detayların aktarılması da yine hastanenin görevidir. Bu konuda doktor ile birlikte hastane personeli de görev alıyor. Koordinasyonda yaşanacak hata olumsuz sonuçlar doğurabilir bu yüzden gerçek bir ekip çalışmasına ihtiyaç olduğunu da belirtmek gerekiyor. Bu ameliyat, profesyonel bir ekibin yanı sıra donanımsal bakımdan eksiksiz bir hastaneye de ihtiyaç duyuyor. Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi bu ameliyat her hastanede yapılmıyor. Hastane koordinasyonu doktor ve personelin sorumluluğundadır ve donörün ailesinin ikna edilmesi durumu da yine doktor ve personelin sorumluluğundadır. Gerekli bilgiler aileye de verilmeli ve mutabakat sağlanmalıdır.
Donörün Ailesi ile Görüşme
Donörün ailesi ile iletişim de büyük önem taşıyor. Az önce de belirttiğimiz gibi doktor bu konuda bir adım daha önde olmalı ve iletişimi de daha güçlü hale getirmelidir. Aileye gerekli bilgilerin verilmesinin yanı sıra mutabakatın da sağlanması gerekiyor. Donörün kime verileceği ve sürecin nasıl işleyeceği de yine donörün ailesi ile paylaşılıyor. Kalp nakli ameliyatının zor bir ameliyat olduğunu daha önce de belirtmiştik ancak ameliyat öncesi süreç de oldukça sıkıntılı ve hem donörün temin edileceği kişinin ailesi ile mutabakat hem de hasta ile mutabakat sağlanması gerekiyor. Doktor ve hastane personeline bu bağlamda büyük bir görev düşüyor.
Hasta ve Ailesi ile Görüşme
Ameliyat öncesi dönemde hasta ve aile ile görüşecek olan kişi de yine ameliyatı gerçekleştirecek olan hekimdir. Bu görüşmede hem hastanın hem de ailenin kafasındaki soru işaretleri ortadan kaldırılmalıdır. Hasta ve aile ile mutabakat büyük bir önem taşıyor ve bu ameliyata girecekseniz eğer zihinsel olarak da hazır olmanız gerekiyor. Kafanızdaki soru işaretlerini ya da merak ettiğiniz konuları cerrah ile paylaşabilirsiniz. Gerekli mutabakat sağlandıktan sonra ameliyat için harekete geçilecek ve süreç hızlı bir şekilde start alacaktır. Gecikmemesi gereken önemli operasyonlardan bir tanesi olan kalp ameliyatı, öncesi, anı ve sonrası bakımından da çok hassas ve önemli bir operasyondur.
Hasta ve Donör Ailesinin Nakli Kabul Etmesi
Bu durum da çok sık karşılaşılan sorunlardan bir tanesidir. Kimi zaman hasta nakli kabul etmesine rağmen donörün ailesi sorun yaratabiliyor ve mutabakata varma konusunda da birtakım sıkıntılar yaşanabiliyor. Az önce de ifade ettiğimiz gibi doktor ve hastane personeline bu süreçte büyük görev düşüyor. Kurulacak olan güçlü iletişim ile birlikte donör ailesini ikna etmek mümkündür. Olaya duygusal bakmak gayet normal ancak bambaşka bir insana hayat vermek ve onu güçlü bir şekilde ayakta görmek de manevi anlamda kişiyi mutlu ve tatmin edecektir. Hasta ve donör ailesi nakli kabul ettiği takdirde süreç vakit kaybetmeden başlıyor ve ameliyat için gerekli hazırlıklar da eksiksiz bir şekilde yapılıyor.
Ameliyat Hazırlıklarının Başlaması
Gerekli şartlar sağlandıktan ve mutabakata varıldıktan sonra vakit kaybetmeden ameliyat hazırlıklarının başlaması gerekiyor. Az önce de ifade ettiğimiz gibi kalp nakli ameliyatının hızlı bir sürece karşılık gelmesi önemlidir çünkü kaybedilen her dakika bile hasta için büyük önem taşıyor. Donör bulunması oldukça zahmetli bir süreç ve bulunduktan sonra uyum sorunu da ortaya çıkabiliyor. Tüm bu süreçler sorunsuz bir şekilde atlatıldıktan sonra artık ameliyat için hiçbir engel kalmıyor. Ameliyat öncesi hazırlıklar konusunda hastanın dikkat etmesi gereken birtakım hususlar var ve doktorunuz da bu hususlar konusunda sizleri aydınlatacaktır.
Donör Bekleyen Hastanın Dikkat Etmesi Gerekenler
Donör bekleyen hastalar, ameliyat öncesi süreçte çok daha hassas bir tutum sergilemek zorundadır. Ameliyat sürecini daha kusursuz ve sorunsuz bir hale getirmek adına bu detaylar büyük önem taşıyor. Doktorunuz gerekli uyarıları yapacak ve özellikle ameliyattan bir önceki gece neler yapmanız gerektiğini de sizlere söyleyecektir. Bu detayları yerine getirdiğiniz ve uyarıları göz önünde bulundurduğunuz takdirde hem sizler için hem de doktor için çok daha sağlıklı bir operasyon söz konusu hale gelecektir. Operasyon öncesi dikkat etmeniz gereken hususları başlıklar altında sizinle paylaşacağız ve aklınızdaki soru işaretlerini de bu sayede gidermeyi düşünüyoruz.
Düzenli Egzersiz
Kalp nakli ameliyatı öncesi zihinsel ve bedensel olarak rahatlamanız gerekiyor. Bunun için düzenli egzersiz programlarına ihtiyacınız olacaktır. Doktorunuz bu konuda sizlere yardımcı olabilir ve hangi sıklıklarla hangi programı uygulamanız gerektiğini de muhakkak sizinle paylaşacaktır. Kendinizi çok fazla yormayacak ve daha da önemlisi rahatlatacak hareketlerden oluşan bir egzersiz programı tercih edilmelidir. Ameliyata bedensel olarak da hazır hale gelmenizi sağlayacak egzersiz programı ile birlikte zihinsel olarak da hazırlık tamamlanmış olacaktır. İnsanlar, spor yapmadıkları için ve çok fazla hareketsiz kaldıkları için hastalıklarla mücadele etmek durumunda kalıyor ve kalp naklinin öncesinde de bu sorunlar yatıyor. Düzenli egzersiz ameliyat öncesi en çok ihtiyacınız olan detaylardan bir tanesidir ve bu konuda ekstra hassasiyet göstermenizde de fayda var.
Diş Bakımlarının Yapılması
Ameliyat öncesi her anlamda hazır olmanız gerekiyor ve diş bakımının yapılması da şarttır. Bunun için özel ürünler kullanmanıza gerek yok. Gündelik hayatlarınızda tercih ettiğiniz diş fırçası ve diş macunu bu bakım için yeterli olacaktır. Kendinizi iyi hissetmenizi de sağlayacak olan diş bakımı, ameliyat öncesi detaylar arasında da yerini almaya devam ediyor. Özellikle ameliyattan bir gün önce diş bakımı daha büyük bir önem taşıyor. Bu arada unutmadan belirmekte fayda var: Ameliyattan 1 hafta kadar önce kahve ve kola gibi zararlı içecekleri de tüketmemeniz gerekiyor ve bu içeceklerin dişlerinize de ne kadar büyük zarar verdiği ortadadır.
Kafein ve Alkol Alımında Kısıtlama
Kafein, insan vücuduna en çok zarar eren içeriklerden bir tanesidir. Kahve ve türevlerinde çok fazla yer alan bu içerik ne yazık ki bağımlılık yapıyor ve vücudu da bir bütün olarak olumsuz etkiliyor. Kafein kullanımına belli oranda kısıtlama getirilecek ve bunun yanında alkolün de terk edilmesi gerekecektir. Bu detaylar doktorunuz tarafından sizlere sunulacak ve hassasiyet göstermeniz gerekecektir. Alkolün insan vücuduna verdiği zararı hepimiz çok iyi biliyoruz ancak ameliyat öncesi dönemde bu tür zehir içecekler bünyeye çok daha fazla zarar veriyor. Sigara da terk edilmesi gereken içeceklerden bir tanesi ve en az 15 gün öncesinden bu içecekleri terk etmenizde fayda var.
Sıvı Alımının Belli Miktarda Tutulması
Operasyon ne olursa olsun öncesinde hastanın dikkat etmesi gereken detaylar muhakkak göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun en önemli nedenlerinden bir tanesi ameliyatın daha sağlıklı bir sürece sahip olmasını sağlamaktır. Ameliyat sonrası dönemde de bu hassasiyetinizin olumlu etkilerini görmeniz çok uzun sürmeyecektir. Sıvı alımının belli miktarda tutulması da yine kalp nakli ameliyatı öncesi hastalara yapılan uyarılardan bir tanesidir. Bedenlerinizin ihtiyacından daha fazlasını vücuda sokmak bu süreçte bedenlerinize zarar verebiliyor ve ameliyatın seyrine de olumsuz etki edebiliyor. Sıvı alımı konusunda doktorunuzdan bilgi alabilir ve tüketmemeniz gereken içeceklerin listesine de ulaşabilirsiniz.
Uzun Mesafe Seyahatlerin Kısıtlanması
Ameliyat öncesi dönemde hastaya getirilen kısıtlamalardan bir tanesi de uzun mesafeli seyahatlerdir. Bu konuda da ekstra hassasiyet göstermenizde var. Seyahat esnasında yaşanacak herhangi bir sorun ameliyata da olumsuz anlamda etki edebilir. Ameliyat öncesi eve kapanmanız gerekmiyor, küçük çapta geziler düzenleyebilir ve seyahat de edebilirsiniz ancak uzun mesafe seyahatler tehlike arz ediyor ve hastanın kalp ritmini de olumsuz etkileyebiliyor. İlginç gelebilir ya da anlamsız bulabilirsiniz ancak ameliyat öncesi dönemde attığınız adım bile önem taşıyor ve sizler ne kadar hassasiyet gösterirseniz alacağınız sonuçlar da bir o kadar olumlu oluyor.
Düzenli Kontrol
Ameliyat sonrası gerçekleştirilecek olan düzenli kontroller, ameliyat öncesinde de büyük önem taşıyor. Hastalığın seyri ve ne seviyede olduğu düzenli kontroller sayesinde daha kusursuz bir şekilde takip edilebilir ve erken müdahale gibi bir durum gerekiyorsa doktor müdahalesi de daha kolay bir hal alıyor. Kontrol tarihleri doktorunuz tarafından belirlenecektir ve aksatmamanızda da fayda var. Hastanın durumuna göre kontrollerin sıklığı arttırılabilir ya da azaltılabilir. Yine bu konuda karar verecek olan da hekimlerdir. Ameliyat öncesi dönemde herhangi bir sorun yaşadığınız takdirde hiç vakit kaybetmeden hekimlerinize başvurabilir ve yardım alabilirsiniz. Profesyonel destek bu süreçte çok daha büyük önem taşıyor.
Kullanılan İlaçların Kontrol Edilmesi
Ameliyat öncesi dönemde kullandığınız ilaçlar da büyük bir önem taşıyor. Her operasyonda olduğu bu operasyon öncesinde de kullandığınız ilaçların tam listesini doktorunuz ile paylaşmanız gerekiyor. Eğer bünyelerinize zarar verecek ve ameliyatı olumsuz yönde etkileyecek bir ilaç mevcutsa bu ilacın kullanımı bırakılmalıdır. Ağrı kesiciler genellikle insanlar tarafından basit ilaçlar olarak tanımlanıyor ya da görülüyor ancak bu tür önemli operasyonlar öncesinde ağrı kesiciler bile dikkatli kullanılmalıdır. Doktorunuzun tavsiye etmediği ilaçlardan özellikle uzak durmalısınız. Bu konuda gerekli hassasiyeti gösterdiğiniz takdirde ameliyatın seyri de çok daha sağlıklı bir şekilde ilerleyecektir. İlaç kullanımında göstereceğiniz hassasiyet, doktor kontrollerinde de net bir şekilde gözlemleniyor.
Hamileliğin Önlenmesi
Kalp nakli ameliyatı öncesi dikkat etmeniz gereken konulardan bir tanesi de cinselliktir. Olabildiğince uzak kalmak sizlerin lehine olacaktır. Ani hareketler, nefes alış verişlerdeki değişim ve kalp çarpıntısı bu dönemde hem sizlere zarar verecek hem de ameliyatın seyrini olumsuz etkileyecektir. Hamile kalmak gibi bir hataya düşülmemelidir aksi takdirde ameliyat ertelenecek ve iptal edilecektir. Hamilelerin kalp nakli ameliyatı olması elbette sakıncalı bu yüzden ilişkilerinizde korunmanız tavsiye ediliyor. Risk almamak adına bu süreçte cinsel ilişki yaşamamanız da çok daha koruyucu ve önlem alıcı bir adım olacaktır. Doktorunuzdan da bu konuda detaylı bilgi alabilir ve cinsellik konusunda merak ettiğiniz detayları sorabilirsiniz.
Sigarayı Bırakma
İnsan sağlığına verdiği zarar bilimsel olarak da kabul gören sigara, önemli operasyonlar öncesi terk edilmesi gerekenlerin başında ilk sıralarda yer alıyor. Kalp nakli ameliyatının ne kadar önemli ve büyük bir operasyon olduğunu bir kez daha belirtmekte fayda var ve hastanın bu ameliyata hazırlanırken attığı her adıma dikkat etmesi gerekiyor. Sigara kullanımı en az 15 gün öncesinden bırakılmalı ve bağımlılık seviyesindeki kişiler de olabildiğince azaltmalıdır. Ameliyatı olumsuz etkileyecek unsurlardan bir tanesi olan sigara kullanımı, doktorların en çok şikayetçi olduğu detaylara arasında yer alıyor. Doktorlar bu konuda uyarılarına devam ediyor ancak hastaların büyük bir kısmı bu uyarıları göz ardı ettiği için sıkıntı yaşanabiliyor. Sizler hassasiyet gösterdiğiniz sürece ameliyatın başarı oranı da artacaktır.
Uygun Donör Bekleme Sürecinde Psikolojik Olarak Güçlü Olma
Uygun donör bekleme süreci oldukça sıkıntılı ve zorlu bir süreç. Bu süre zarfında hastanın psikolojik olarak da güçlü olması gerekiyor. Bu konuda profesyonel destek alınabilir ancak öncesinde ailenizin ve çevrenizdekilerin de bu konuda sizlere yardımcı olması gerekiyor. Moralinizin yüksek olması ve umudunuzu kaybetmemeniz de en önemli detaylardan bir tanesidir. Psikolojik olarak destek almak istediğinizde doktorunuz gerekli yönlendirmeleri yapacak ve sizlere yardımcı olacaktır. Bu dönemde psikolojik olarak sorun yaşamamanız sizleri daha sağlıklı kılacak ve ameliyat öncesi dönemde ayakta kalmanıza yardımcı olacaktır.
Ameliyat Fiyatları
Kalp nakil ameliyatı fiyatları hakkında net bir rakam vermek ne yazık ki mümkün değil. Bu konuda bilgi alabileceğiniz en sağlıklı adres, ameliyatın gerçekleşeceği klinikler ve ameliyatı yapacak olan cerrahtır. Karşınıza çok farklı fiyatlar çıkacaktır ancak net rakamı ancak doktorunuzdan öğrenebilirsiniz. Büyük ve önemli bir operasyon olması masraflı bir operasyon olmasına da neden oluyor. Ülkemizde başarılı bir şekilde gerçekleştirildiğini de belirtmekte fayda var ve hekimler konusunda da sıkıntı yaşamıyoruz. Bu pahalı ameliyatın sonuçları ele alındığında başarı grafiğinin de bir hayli yüksek olduğunu görebiliyoruz ve her geçen yıl bu başarı oranı biraz daha artıyor.
Kalp Nakli Ameliyatı Öncesi
Öncesi, ameliyat ve sonrası göz önünde bulundurulduğunda ne kadar büyük ve önemli bir ameliyat olduğunu görebiliyoruz. Kalp nakli, son dönemde çok daha başarılı sonuçlar vermeye başladı ve az önce de belirttiğimiz gibi bu konuda başarılarını takdir ettiğimiz çok sayıda hekim de göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Hekimlerin başarısının yanı sıra hastaların hassasiyeti de ameliyatın başarısını etkileyen önemli unsurlardan bir tanesidir. Kalp nakli ameliyatı öncesi dikkatli olmanızda fayda var ve doktorunuz tarafından yapılan uyarıları da ayrıca dikkate almanız gerekiyor. Göstereceğiniz hassasiyet, ameliyatı olumlu anlamda etkileyecek ve bedenlerinizin bu önemli operasyona hazırlanmasını da daha kolay hale getirecektir. Ameliyat öncesi doktorunuz gerekli bilgileri verecek ve düzenli kontroller ile birlikte hastanın durumunu da takip etme şansı bulacaktır.
Ameliyata Hazırlık
Ameliyata hazırlık sürecinde hasta ve hastane personelini yine birçok detay bekliyor. Donörden alınmış olan kalbin ameliyat için hastaneye getirilmesi de oldukça sıkıntılı bir süreç ancak bu süreçte herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalındığı da görülmemiştir. Profesyonel bir şekilde taşıma işlemi yapılıyor ve sonrasında hastane personeli ile birlikte hastanın da hazırlanma süreci başlıyor. Nakil işleminin yapılacağı hasta, hastanede hazır bir şekilde bekliyor olmalıdır ve vakit kaybetmeden ameliyatın başlaması büyük önem taşıyor. Ameliyat ekibinin de hazırlıklarını tamamlaması ile birlikte operasyon için ilk adım atılıyor. Başarılı bir ameliyat sonucunda sizleri daha sağlıklı bir yaşantının beklediğini düşünerek ameliyata girmeniz yine sizlerin lehine olacaktır.
Nakil Olacak Hastanın Hastanede Hazır Bulunması
Donörden alınan kalbin nakil merkezine ulaştırılması ile birlikte sürecin çok daha hızlı bir hal alacağını da belirtmek gerekiyor. Taşıma işlemi gerçekleşirken hastanın hastanede hazır bulunması süreci de hızlandıracaktır.
Ameliyat Ekibinin Hazırlıklarını Tamamlaması
Operasyonun başlayabilmesi için ameliyat ekibinin de ilgili hazırlıkları tamamlaması ve doktora bilgilendirmede bulunması gerekiyor. Doktor, gerekli incelemeleri yaptıktan ve onay verdikten sonra operasyon başlayacaktır. Sürecin hızlandırılması hem hekim hem de hastanın lehine olacaktır ve bu yüzden personelin de gerekli hassasiyeti göstermesi gerekiyor. Her iki tarafın da aldığı sorumluluk çok fazladır.
Hasta Yakınları Süreci
Kalp nakli ameliyatı gibi büyü operasyonlarda hastanın, doktorun ve hasta yakınlarının iletişimde olması ve birlikte hareket etmesi bu süreci her zaman için daha kolay ve daha kusursuz bir hale getirecektir. Hasta yakınlarına da bu süre zarfında büyük bir sorumluluk ve görev düşüyor. Bu sorumlulukları yerine getirdiğiniz takdirde hem hastanın hem de ameliyatı gerçekleştirecek olan doktorun işini kolaylaştırmış olacaksınız. Hastanın hazır edilmesi ve hastanedeki işlemleri gibi detaylar karşınıza çıkacaktır ve bu detayları eksiksiz bir şekilde yerine getirmeniz isteniyor. Nakil sonrası hazırlıklar konusunda da yine hasta yakınlarına önemli bir görev düşüyor.
Hastanın Ameliyata Hazır Edilmesini Sağlama
Hasta yakınlarının hem hekime hem de hastaya yardımcı olması süreci çok daha hızlı ve çok daha sağlıklı hale getirecektir. Yapmaları gereken en önemli şey hastayı zihinsel ve fiziksel olarak ameliyata hazırlamak olacaktır. Ameliyat süresi boyunca hasta yakınlarının hastanede kalması da büyük önem taşıyor ve bu konuda doktor tarafından da bilgilendirileceklerdir. Hastanın ameliyata hazırlanması konusunda hasta yakınları hastane personelinden de yardım alabilir ve birlikte süreci daha hızlı hale getirebilirler. Ameliyata hazırlık sürecinde yalnızca fiziksel değil, zihinsel hazırlık da büyük önem taşıyor ve yine hastanın yakın çevresi bu süreçte büyük bir sorumluluk üstelenecektir. Yine hasta yakınlarının doktor ve diğer hastane personeli ile de sıkı bir iletişimde olması gerekmektedir.
Yatış Süreci ile İlgili İşlemlerin Yapılması
Hasta kaydı, hasta bilgilerinin girişi ve diğer prosedürlerin yerine getirilmesi hasta yakınları tarafından yapılacaktır. Bu süreci hastanın tek başına atlatması ya da bu işlemleri yapabilmesi söz konusu değildir. Hasta yakınları bu aşamada devreye giriyor ve gerekli işlemler de daha hızlı bir şekilde sonuçlandırılıyor. Hasta yakınlarının operasyon boyunca hastanede olması da yaşanacak herhangi bir sorunda iletişimi daha kolay hale getirecektir. En az hasta kadar sorumlulukları olduklarını bilmeleri gerekiyor ve bu sürecin hatasız bir şekilde atlatılması için hasta yakınları da görev bilinci ile hareket etmelidirler.
Nakil Sonrası Hazırlıkları Yapma
Bu önemli operasyonda hasta yakınlarında büyük görevler düşüyor ve bu görevlerden bir tanesi de nakil sonrası hazırlıkların tamamlanmasıdır. Hastaya uzunca bir süre yatış verilecek ve bu esnada hastanın giyeceği kıyafetlerden kişisel ihtiyaçlarına kadar tüm detayların da düşünülmesi gerekiyor. Bu zorlu operasyon sonrası hastanın tek başına kalması ya da herhangi bir şekilde işlerini kendisi yapabilmesi mümkün değildir. Nakil sonrası hazırlıklar da yine hasta yakınları tarafından yapılmalı ve hastaya yardımcı olunmalıdır. Hastane personeli de bu konuda sizlere yardımcı olacak ve sizleri yalnız bırakmayacaktır. Bu önemli operasyonu birlikte daha kolay hale getirebilir ve nakil sonrası süreci de daha sağlıklı bir şekilde tamamlayabilirsiniz. Refakat için de hasta yakınları kendi aralarında nöbetleşe hastanede kalabiliyor.
Kalp Nakli Ameliyatı Sonrası
Hasta ve hasta yakınları, ameliyat öncesi olduğu gibi ameliyat sonrası da büyük sorumluluklara sahip ancak merak etmeyin tüm bu sorumluluklar hastane personeli ile paylaşılıyor. Yoğun bakım sürecinde nelere dikkat edilmesi gerektiği, refakatçilerin ne yapması gerektiği ve hastanın ek tedaviye ihtiyaç duyup duymadığı gibi soru işaretleri de ameliyat sonrası dönemde yanıt buluyor. Vücudun kalbi kabul etmesi için gerekli süreç ve bu süre zarfında yapılacak olanlar da önemli detaylar arasında yerini alıyor. Hasta, doktor kontrolünde olacağı için en küçük sorunda müdahalede bulunmak da çok daha kolay olacaktır. Gündelik hayata dönüş de yine ameliyat sonrası kontroller ile birlikte netlik kazanacaktır.
Ameliyat Sonrası Süreç
Ameliyat sonrası hastayı yoğun bakım süreci bekliyor. Bu dönemde kontroller doktor tarafından profesyonel bir şekilde sağlanacak ve hastanın sağlık durumu da denetim altında tutulacaktır. İlaç kullanımının takibi de yine kusursuz bir şekilde yapılacak ve hastane personeli de bu konuda gerekli şekilde bilgilendirilecektir. Daha önce de belirttiğimiz gibi hasta yakınlarına yani refakatçi kişiye de büyük bir görev düşüyor. Hastanın yaşayacağı sorunlarda doktor ile iletişimi kuracak olan kişiler hastane personeli ve refakatçilerdir. Hasta ile daha sıkı iletişimde olduğu için refakatçilerin de bu konuda bilgilendirilmeleri şarttır.
Yoğun Bakım Süreci
Kalp nakli sonrası enfeksiyon riskini en aza indirgemek adına ekstra hassasiyet göstermek gerekiyor. Bu konuda doktorlar kadar hastaların da dikkatli olmasında fayda vardır. Yoğun bakım gözlem süresinin kısa tutulması enfeksiyon riskini belli oranda azaltacak ve hastanın lehine olacaktır.
Vücudun Kalbi Kabul Süreci
Vücudun kalbi kabul etme süreci hastaya ve ameliyat sonrasına bağlı olarak değişiklik gösterebiliyor. Bu konuda net bir bilgi alabilmek için doktor kontrolleri sonrasını beklemek çok daha doğru ve çok daha sağlıklı olacaktır.
Hastanın Baskılayıcı İlaçlar Nedeniyle Bağışıklık Sisteminin Zayıflaması
Ameliyat sonrası dönemde baskılayıcı ilaçları kullanmak durumundasınız ancak her ilacın olduğu gibi bu ilaçların da birtakım yan etkileri var. En önemli yan etkilerden bir tanesi ise hastanın bağışıklık sistemini zayıflatıyor olmasıdır. Bunun için de hekimler bir önlem almış durumda ve zayıflayan bağışıklık sistemini güçlendirmek için birtakım müdahaleler söz konusudur.
Günlük Hayata/Tempoya Dönüş
Ameliyat sonrası dönemde hastanın gündelik hayata hazır hale gelmesi ve normal tempoya dönmesi doktor tarafından belirlenecektir. Taburcu edildikten sonra gündelik hayatınızda kaldığınız yerden devam etmeniz pek mümkün değil çünkü ağır bir ameliyat geçiriyorsunuz ve ameliyat sonrası süreçte de hassas davranmanız gerekecektir.
Riskler/Ciddi Komplikasyonlar
Ameliyat gibi büyük operasyonların riskleri ve komplikasyonları da beraberinde getirdiğini belirtmek gerekiyor. Kalp nakli ameliyatı da birtakım risklere gebedir ancak bunun için gerekli önlemler alıyor ve ek tedaviler ile birlikte bu risklerin doğurduğu sonuçları ortadan kaldırmak da mümkün hale geliyor.
Organ Uyuşmazlığı
Kalp nakli ameliyatı sonrası en çok karşı karşıya gelinen sorunlardan bir tanesi de organ uyuşmazlığıdır. Bu tür bir sorun ile karşılaşıldığında vakit kaybetmeden gerekli müdahalenin yapılması gerekiyor. Organ uyuşmazlığı durumunda tedaviden herhangi bir şekilde fayda sağlamak mümkün değildir ve bu sorun farklı sıkıntıları da beraberinde getirebiliyor.
Vücudun Kalbi Reddetmesi
Organ uyuşmazlığına benzer sorunlardan bir tanesi de hastanın vücudunun kalbi reddetmesi durumudur. Vücut kalbi reddettiği ve uyum sağlamakta sıkıntı yaşadığı takdirde vücudun dengesi de tam manasıyla bozuluyor ve kişin sağlıklı bir şekilde hayatına devam etmesi de ne yazık ki mümkün olmuyor.
Damar Tıkanıklığı
Kalp nakli ameliyatı sonrası damar tıkanıklığı görülebilir ve cerrahi müdahale ile birlikte bu sorunu çözmek de mümkündür.
Enfeksiyon
Az önce de belirttiğimiz gibi yoğun bakım gözetiminin olabildiğince kısa tutulması gerekiyor aksi takdirde enfeksiyon riski ortaya çıkabiliyor. Kalp nakli ameliyatı sonrası en çok karşılaşılan durumlardan bir tanesi de budur.
Beyin Ölümü
Kalp nakli ameliyatının en korkutucu ve tedirgin edici risklerinden bir tanesi de beyin ölümüdür. Klinik bir tanı olarak karşımıza çıkan beyin ölümü, hastanın tüm beyin fonksiyonlarının durması anlamına geliyor.
Organ Uyuşmazlığı Belirtileri
Ameliyat sonrası organ uyuşmazlığı söz konusu olabilir ve birtakım belirtiler de organ uyuşmazlığını ortaya koyma konusunda yeterli olacaktır. Bunlardan bir tanesi nefes tıkanıklığı ve kişi özellikle gece uykularında bu sorunu çok daha fazla yaşıyor. Refakatçilerin de dikkatli olması gerekiyor ve bu tür bir sorun ile karşı karşıya gelindiği takdirde en kısa sürede hekimi bilgilendirmelerinde fayda vardır. Nefes tıkanıklığı ile birlikte yüksek ateş de organ uyuşmazlığını ortaya koyan sorunlardan bir tanesidir. Belirtiler söz konusu olduğu takdirde hekim müdahalesi gerekecektir.
Ateş
Ameliyat sonrası ateşlenmeler oldukça normal karşılanıyor ancak yüksek ateş uzun süreli devam ettiği takdirde organ uyuşmazlığına işaret olabilir. Hekim kontrolü şarttır.
İdrar Miktarında Azalma
Hasta, idrar miktarında azalma olduğunu iddia ediyorsa eğer bu durumda da erken müdahale gerekebilir. İdrar miktarının hasta tarafından düzenli olarak kontrol edilmesinde fayda vardır çünkü organ uyuşmazlığının en önemli belirtilerinden bir tanesidir.
Bitkinlik
Zorlu bir operasyon sonrası hastanın fiziksel olarak bitkin olması gayet normal bir durum ancak yüksek ateşte olduğu gibi bu durum uzun süreli hale geldiği takdirde doktorunuzdan yardım istemenizde fayda var.
Kardiyak Allogreft Vaskülopati Risk Faktörleri
Donör ve hasta arasındaki HLA uyumsuzluğu durumu en önemli risk faktörlerinden bir tanesidir. Bu risk beraberinde ve özellikle ilk altı aylık süre zarfında akut ataklarına da gebedir.
Hümoral Rejeksiyon
HLA uyumsuzluğu nedeni ile ortaya çıkan sorunlardan bir tanesidir ve bu risk faktörünün önüne geçebilmek kimi zaman mümkün olmuyor.
Donörün İleri Yaşta Olması
Vericinin yani donörün ileri yaşta olması da birtakım sıkıntıları beraberinde getiriyor. Çok acil bir durum söz konusu olmadığı takdirde doktorlar, ileri yaştaki bir donörü kabul etmemeyi tercih ediyor.
Alıcının Yaşlı Erkek Olması
Alıcının yaşlı erkek olması da risk faktörlerini daha güçlü hale getiriyor ve genç hastalara nazaran yaşlı hastalar bu riskler ile çok daha sık karşı karşıya geliyor.
CMV Enfeksiyonu
İmmünolojik olmayan risk faktörleri arasında yer alan CMV enfeksiyonu da kalp nakli ameliyatı sonrası karşılaşılabilecek sorunlardan bir tanesidir.
Uzun İskemik Süre
İmmünolojik olmayan risk faktörlerinden bir diğeri ise uzun iskemik süre olarak karşımıza çıkıyor ve yine yaşlı hastaların bu risk ile karşı karşıya kalmaları da genç hastalara nazaran daha yüksek bir orana tekabül ediyor.
Uzun Vadeli Yan Etkiler
Kronik böbrek yetmezliği ve hipertansiyon gibi yan etkiler ne yazık ki uzun vadeli yan etkiler olarak hastayı rahatsız edebiliyor. Bu tür sorunlar ile karşı karşıya kalındığı takdirde ilaç tedavisi ya da ek müdahaleler ile birlikte soruna müdahale ediliyor.
Kronik Böbrek Yetmezliği
Yaşlı hastalar, kalp nakli ameliyatı sonrası kronik böbrek yetmezliği ile çok daha fazla karşılaşıyor. Hastanın gündelik hayatına devam edebilmesi ve adapte olabilmesi için ek tedavilere ihtiyaç duyulacaktır.
Kav
Ameliyat sonrası kullanılan ilaçlardan kaynaklı yan etiler arasında Kav da yer alıyor ve uzun vadeli yan etkilerden bir tanesi olduğunu da ifade etmekte fayda var.
Diyabet
Kalp nakli ameliyatı sonrası diyabete yatkınlığınız olsa da olmasa da bu riski taşıyacağınızı bilmeniz gerekiyor. Uzun vadeli sorunlardan bir tanesi olan diyabet için ek tedavi gerekebilir.
Kemik Erimesi
Genç hastalarda çok fazla karşılaşılan bir durum değildir ancak yaşlı hastalar kemik erimesi sorunu ile baş etmek durumunda kalabiliyor.
Hipertansiyon
Kalp nakli sonrası uzun vadeli riskler arasında hipertansiyon da yer alıyor anca bu hastalığa müdahale etmek çok daha kolay.
Sık Sorulan Sorular
Kalp nakli ameliyatı, ülkemizde de başarılı bir şekilde uygulanan önemli operasyonlardan bir tanesidir. Gerek hekim gerek hastane konusunda yeterli olduğumuzu da belirtmek gerekiyor. Bu yeterlilik, ameliyatların başarı oranını da olumlu etkiliyor ve bu oran her geçen gün biraz daha yükseliyor. Hastalar ne yazık ki kalp nakli ameliyatı ile ilgili çok fazla bilgiye sahip değil ve hatalı bilgiler nedeniyle bu operasyona büyük bir ön yargı ile yaklaştıklarını da söylemek mümkündür. Ameliyat hakkında merak edilenler ve sık sorulan soruların yanıtları ile birlikte ön yargılarınızı da ortadan kaldırmaya çalışacağız. Hekimler ve klinikler ile birebir görüşmeler de ön yargılarınızı bir nebze olsun ortadan kaldıracaktır.
Kalp Nakli Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Kalp nakli ameliyatı oldukça zor ve uzun süreli operasyonlardan bir tanesidir. Ülkemizde son dönemde çok daha başarılı bir hal alan bu operasyon, büyük titizlik ve hassasiyet gerektiriyor. Bu operasyonda alıcının kalbi devreden çıkartılıyor ve yeni kalbin yerleştirilmesi ile birlikte operasyon tamamlanıyor ancak burada önemli olan yeni kalbin, beden tarafından tam manasıyla kabul edilmesidir. Eğer aksi bir durum söz konusu ise minik bir elektronik kalp piline ihtiyaç duyulacaktır. Ameliyattan sonraki günlerde kalbin kendi ritmine kavuşması beklenir ve bu süreç de bir hayli uzundur. Kalp ritmini düzenli hale getirmek ve normale döndürmek için hastaya verilen uyarıcı ilaçların yan etkileri olduğunu belirtmek gerekiyor ancak bu uyarıcı ilaçlar kullanılmadan istenilen seviyeye ulaşılamıyor.
Kalp Nakli için Gereken Koşullar Nelerdir?
Öncelikli olarak tetkiklerin eksiksiz bir şekilde yapılması ve hastanın kalp nakli ameliyatı için bekleme listesine alınması gerekiyor. Kanser ya da şeker hastalarının bu ameliyat için uygun olmadığını belirtmekte fayda var. Donör bulunduktan sonra bir kez daha tetkikler yapılacak ve donor ile hastanın uyumu araştırılacaktır. Bu araştırmada kan grubu detayı da büyük önem taşıyor. Uygunluk için onay alındıktan sonra ise kalp nakli ameliyatı gerçekleştirilebilir. Bu süreçte çok fazla tetkik yapılacaktır ve ameliyatın seyrini değiştirebilecek en küçük olumsuz durum söz konusu ise donör farklı hastalara sunulacaktır.
Kalp Nakli Hangi Durumlarda Yapılamaz?
Ameliyat öncesi gerçekleştirilecek olan tetkikler neticesinde ameliyatın yapılıp yapılamayacağı da net bir şekilde ortaya çıkıyor. Az önce de belirttiğimiz gibi kanser ve şeker hastalarının kalp nakli ameliyatı olması mümkün değildir. Bununla birlikte donör bulunduktan sonra da birtakım tetkiklere ihtiyaç duyuluyor ve bu süreçte yapılan tetkikler olumsuz neticelendiğinde de ameliyat ertelenebiliyor. Donörün bulunması ameliyatın hemen başlayacağı anlamına gelmiyor çünkü verici ile alıcı arasındaki uyum da büyük önem taşıyor. Bu uyum sağlanamadığı takdirde ameliyatın yapılması da mümkün değildir.
Kalp Nakli Ameliyatında Başarı Şansı Nedir?
Tetkikler yapılmadan ve hastanın durumu tam olarak ortaya konmadan başarı şansının yüksek ya da düşük olduğunu ifade etmek pek mümkün değildir. Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi kal nakli ameliyatı ülkemizde başarılı bir şekilde uygulanıyor ve bu konuda uzmanlaşmış çok sayıda cerraha sahip olduğumuz da aşikâr ancak hastayı görmeden ve gerekli tetkikler yapılmadan başarı oranı ya da ameliyat sonucu ile ilgili yorumlamalar yapmak kesinlikle yanıltıcı olacaktır. Doktorunuz bu konuda sizlere daha detaylı bilgi verecektir ve ameliyat sürecinin yanı sıra ameliyattan sonraki dönemde de sizleri nasıl bir sürecin beklediğini aktaracaklardır. Son dönemde artan başarı oranı, insanların bu ameliyata karşı olan ön yargılarını da kırmış durumda.
Uygun Kalp Bulma Şansı Nedir?
Bu konuda bir oranlama yapmak ya da şu kadar şansa sahipsiniz demek de kesinlikle hatalı cümle ve bilgi olacaktır. Donör bulmak elbette kolay bir süreç değil ve hastalar, uygun kalbin beklenmesi sürecinde psikolojik olarak da çok fazla yıpranıyor. Bu süreçte önemli olan umudunuzu kaybetmemek ve psikolojik destek alarak ayakta kalmaktır. Uygun kalp elbette bulunacak ancak bu süre uzayabilir ya da çok şanslı iseniz kısa sürede de temin edilebiliyor. Beklemekten başka çarenizin olmadığını bir kez daha ifade etmek gerekiyor ve bu süreçte ailenizin de psikolojik olarak destekte bulunması sizleri bir nebze olsun rahatlatacaktır.
Kalp Nakli Yapan Doktorlar
Ülkemizde başarılı bir şekilde gerçekleştirilen kalp nakli operasyonu, doktorların başarısını da gözler önüne seriyor. Kendini yetiştiren ve bu alanda uzmanlaşan çok sayıda isim var. Ülkemizin bu konuda önemli Avrupa ülkeleri arasında yer alması ve tıp dünyasında adından sıkça söz ettirmesi de gerçekten gurur verici bir olay. Bu doktorlara ulaşmak her zaman kolay olmuyor çünkü yıllar sonrasına randevu vermek zorunda kalan ve bir o kadar yoğun olan isimlerdir. İşini iyi yapan ve bu mesleği gerçekten benimsemiş olan doktorlarımız sayesinde hastalarımız da sağlığına kavuşuyor ve kalp nakli gibi büyük operasyonlarda bile endişe etmeden kendimizi onlara emanet edebiliyoruz.
Kalp Nakli Ameliyatı Kaç Saat (Ne Kadar) Sürer?
Ameliyat 4 ila 6 saatlik bir süreyi kapsıyor ancak bu süre tahmin edersiniz ki değişiklik gösterebilir. Ameliyat esnasında yaşanacak herhangi bir sorun, ameliyat süresinin uzamasına neden olabilir. Daha önce bu ameliyatı geçirmiş hastalara yapılacak olan ek müdahalelerde ise süre çok daha kısadır. Zor bir operasyon olduğunu kabul etmek gerekiyor ancak az önce de ifade ettiğimiz gibi ülkemizde bu operasyonu başarılı bir şekilde gerçekleştiren çok sayıda cerrah var ve onların kıymetini de bilmek gerekiyor. Ameliyat süresi ile ilgili daha net bilgi almak için cerrahlar ya da klinikler ile de iletişime geçebilirsiniz.
Kalp Nakli Ameliyatının Riskleri Nelerdir?
Her operasyon gibi kalp nakli ameliyatı da birtakım riskleri barındırıyor. Kısa süreli ve uzun vadeli olmak üzere bu riskleri iki grupta toplayabiliyoruz. Yaşça büyük hastaların bu riskler ile karşı karşıya gelmeleri çok daha kolaydır, bunu da belirtmekte fayda var. Şiddetli ağrılar ve yüksek ateş, organ uyuşmazlının en önemli belirtileri arasında yer alıyor ve doktor kontrolünde olduğunuz süre zarfında bu konuda çok daha dikkatli olmakta fayda vardır. Böbrek yetmezliği, kalp ritm bozuklukları ve diyabet gibi sorunlar da yine bu ameliyatın riskleri arasında yer alıyor. Kontrollerin aksatılmaması ve ameliyat sonrası dönemin oldukça hassas geçirilmesinde fayda vardır.
Kalp Nakli Ameliyatı Fiyatları
Ameliyat fiyatı hakkında net bir bilgi ve rakam vermek çok da doğru olmayacaktır. Ülkemizde elbette daha uygun fiyatla yapılıyor ancak yurt dışında bu rakamlar çok daha pahalı ve masraflı bir operasyon sizleri bekliyor olacaktır. Kalp nakli ameliyatı maddi olarak sizleri yorabilir ve ciddi bir bütçeye de ihtiyacınız olacaktır. Ameliyat hakkında tüm detayları kliniklerden ve cerrahlardan öğrenebilirsiniz ve fiyatlar konusunda da sizlere gerekli bilgileri sunacaklardır.
Kalp Nakli Bekleme Listesine Nasıl Girilir?
Başvurularınız sonrası yapılacak tetkikler neticesinde ihtiyaç durumu ve aciliyeti belirleniyor. İki farlı liste söz konusu ve hastanın sağlık durumuna bağlı olarak ait olduğu listeye yerleştiriliyor.
Kalp Nakli için Bekleme Süresi Nedir?
Bu süre hastaya ve verici bulunmasına bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Acil listesinde iseniz bekleme süreniz daha kısa olacak ve hastaneye daha hızlı bir şekilde çağrılacaksınız.
Kalp Nakli Ameliyatı Sonrası Ani Komplikasyon Olur mu?
Ani komplikasyon durumları söz konusudur ancak bu genellikle doktor kontrolünde olduğunuz dönemde gerçekleşiyor ve müdahale etmek de çok zor olmayacaktır.
Kalp Nakli Ameliyatında Ani Ölüm Riski Nedir?
Ameliyatın en büyük risklerinden bir tanesi ve hatta karşılaşmak isteyeceğimiz en son durum ölüm ihtimalidir. Beyin ölümü ve ani ölüm riski taşıyan bir operasyon olduğunu belirtmek gerekiyor.
Kalp Nakli Ameliyatında Beyin Ölümü Riski Nedir?
Hastanın beyin fonksiyonlarının çalışması beyin ölümünü de beraberinde getiriyor. Bu risk ne yazık k.i mevcut ancak bu konuda oranlama yapmak çok da doğru olmayacaktır.
Kalp Naklinde Acil Çağrı Listesine Alınma Koşulları Nelerdir?
Bu listeyi oluşturmak için gerekli tetkiklerin yapılması gerekiyor. Hastanın, diğer hastalara nazaran daha acil bir durumu söz konusu ise ve daha az zamanı varsa acil listesinde yer alacaktır. Kalp nakli öncesi uygulanan birtakım tetkikler sonucunda hastanın genel sağlık durumu ve ihtiyaç durumu daha doğru bir şekilde tespit ediliyor ve iki farklı liste de tetkikler sonucunda oluşturuluyor. Bekleme süreniz acil listede çok daha kısadır ancak bu demek değildir ki hızlı bir şekilde donör bulunacak ve ameliyat süreci başlayacak. Donörün bulunması ile birlikte yine birtakım tetkiklere ihtiyaç duyulacaktır.
Kalp Naklinde Hasta Seçimi Neden Önemlidir?
Vücudun kalbi tam manasıyla kabul edebilmesi ve kişinin gündelik hayatına sorunsuz bir şekilde devam edebilmesi için bu uyum büyük önem taşıyor. Hasta seçimi doktor tarafından yapılıyor ve uygunluk durumu için onay alındığı takdirde ilgili süreç başlıyor.
Kalp Naklinde Donörün Yaşı Önemli midir?
Kalp nakli ameliyatında belki de en önemli detaylardan bir tanesi donörün yaşıdır. Bu ameliyat için yaşlı donör genellikle kabul edilmiyor çünkü yaşlı vücudunda yer alan organlar, büyük ölçüde işlevini yitirmiş oluyor ve bu da kalp ameliyatı için uygun bir durum değildir. Kalp nakli ameliyatı oldukça önemli bir operasyon ve vericinin sağlık durumu da bu bağlamda büyük önem taşıyor. Yaşlı bir hastanın kalbi, işlevini tam manasıyla yerine getiremeyeceği için sağlıklı bir donör olmadığı da aşikâr. Doktorların büyük bir kısmı herhangi bir aciliyet durumu söz konusu olmadığı takdirde yaşlı verici kabul etmiyor. Hastaların da bu konuda yeteri kadar bilgilendirilmeleri lazım çünkü sabırsız davranabiliyorlar ve mutabakat için her vericiye razı geldiklerini de söyleyebiliriz.
Kalp Uyuşmazlığı Durumunda Yeniden Ameliyat Nasıl Yapılır?
Bir ikinci ameliyat, kalp nakli ameliyatına nazaran daha kolaydır ve süre olarak da daha kısa olduğunu ifade etmek gerekiyor. Kalp uyuşmazlığı sorunu mümkündür bu yüzden donör seçiminde ve yapılacak olan tetkiklerde çok daha hassas davranmak gerekiyor. Bu sorun çok fazla yaşanıyor ve tüm tetkiklerin eksiksiz yapılmasına rağmen de beden yeni kalbi kabul etmeyebiliyor. Endişelenmeye ya da paniğe kapılmaya gerek yok çünkü ikinci bir müdahale mümkündür ve bu müdahale ile birlikte sonuca ulaşmak da kolaylaşacaktır.
Kalp Nakli Ameliyatı İçin Ne Kadar Sürede Tedaviye Gidilir?
Kalp nakli için sıraya girildikten sonra eğer sıra gelirse ameliyat gerçekleştirilir. Kalp nakledildikten sonra yaklaşık üç ay boyunca bağışıklık sistemi kalbi reddetmeye çalışır. Reddetmenin gerçekleşmemesi için bağışıklık sisteminin sürekli baskılanması gerekir. Tüm bu reddetme ve baskılanma süreci boyunca sürekli olarak tedaviye gidilmesi gerekmektedir.
Kalp Nakli Ameliyatı Sonrası Spor Yapılır Mı?
Kalp nakli ameliyatlarından sonra yeni kalbin vücut ile tam uyum sağlaması bazen altı ayı bulabilir. Bu süreç boyunca yorucu her türlü aktiviteden uzak durulması tavsiye değil mecburiyettir. Altı aylık sürenin sonunda herhangi bir komplikasyon riski kalmaz ise spor mahiyetli hafif yürüyüşlere başlanabilir. Birinci yıldan sonra ise orta seviyeli egzersizler yapılabilir. Kalp nakli olanların ağır sporlarla uğraşmaması gerekmektedir. Spor yapılmasındaki amaç güzel bir vücut değil, kalp sağlığının korunması olmalıdır.
Kalp Nakli Ameliyatından Sonra Bir İşte Çalışılabilir Mi?
Kalp nakli ameliyatından sonra vücudun reddetme tehlikesinin geçmesiyle birlikte masa başı işlere ve hafif kondisyon gerektiren işlere dönülebilir. Kalp nakli ameliyatı olanların çalışma ya da sosyal yaşamdan izole edilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Önemli olan kalbin fonksiyonel sınırlarının bilinmesi ve buna göre hareket edilmesidir.
Kalp Nakli Ameliyatı Olan Hamile Kalabilir Mi?
Kalp nakli ameliyatı olanlar gebe kalsalar dahi bu gebeliğin bitirilmesi gerekir. Doğuma giden süreç ve doğum kalp fonksiyonlarını maksimum seviyede kullanmayı gerektirmektedir. Doğal olarak kalbin bu sınırlarda çalışması da ölüm riskini artırmaktadır. Günümüzde kalp nakli olan kadınlardan çok azı doğum yapmış ve hayatta kalmıştır. Hiçbir hasta ve doktor bu riski almamalıdır.
Kalp Nakli Ameliyatı Sonrası Kaç Yıl Yaşanır?
Kalp nakli ameliyatından sonra niyetçilik yaparak yaşam tahmini yapmak mümkün değildir. Ortalama ömür olarak beş – yedi yıl biçilse de yirmi – otuz yıl yaşayanlar da mevcuttur. Kalp – vücut birlikteliğinin iyi kurulması, operasyonu gerçekleştiren cerrahın uzmanlık seviyesi ve operasyondan sonraki süreç yaşam süresi üzerinde etkilidir.
Kalp Nakli Ameliyatı Cinsel Yaşamı Etkiler Mi?
Kalp nakli ameliyatı cinsel yaşamı etkiler. En azından altı ay – on iki ay boyunca cinsel yaşamda bazı kısıtlamalara gidilmesi mecburiyettir. Cinsel ilişki sırasında kalp normalin yüzde yetmişi kadar fazla kan pompalar. Sağlıklı bir insan için bu normal olsa da kalp nakli ameliyatı olanlar için muazzam bir değerdir. Böyle bir değerin kalbin henüz hassas olduğu bir dönemde ortaya çıkmaması için en az sekiz hafta, ideal olarak ise altı ay cinsel yaşama ara verilmelidir. Ya da düşük kondisyon gerektirecek şekilde cinsel yaşama devam edilmelidir.
Kalp Nakli Ameliyatı Olunmazsa Ne Olur?
Kalp nakli ameliyatları tercihen değil, mecburiyetten uygulanır. Kalp kapakçığı sorunları, kalp yetmezliği sorunları, hastalık tahribatları gibi durumlar kalp naklini zorunlu hale getirir. Kalp nakli olamayan hastaların tamamı bir süre sonra vefat etmektedir. Böyle bir kaderi paylaşmamak için de kalp nakli olunmalıdır.
Kalp Nakli Ameliyatının Yapay Nakle Göre Avantajları Nelerdir?
Kalbin fonksiyonlarını sürdürmesinde yardımcı olan yapay kalp cihazları enerjilerini kablo yardımıyla vücudun dışından alırlar. Ayrıca sürekli olarak ilaç kullanma zorunluluğu vardır. Kan değerleri ve pillerin durumu sürekli olarak ölçülmelidir. Kalp naklinde ise ilaç kullanımı dışında hiçbir angarya ya da durum bulunmamaktadır. Eğer mümkünse, sıra geliyorsa mutlaka kalp nakli yapılmalıdır.
Kalp Nakli Ameliyatı İçin Kan Grupları Birbirine Uymalı Mıdır?
Bazı organ nakli ameliyatlarının aksine kalp nakillerinde aranan şartların başında kan grubu uyumu gelmektedir. Hasta ile vericinin aynı kan grubundan olması mecburidir. Çok nadiren de olsa, tüm reddetme riski de gözetilerek genel alıcı ile genel verici arasında kalp nakli yapılabilir. Bu durum arzu edilmez ancak hastanın hayatının kurtarılması için mecbur kalınabilir.
Kalp Nakli Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Bazı metabolizma hastalıkları, kalp – damar hastalıkları ve romatizma hastalıkları sonucunda kalp fonksiyonlarında ciddi kayıp yaşayanlar; doğuştan kalp problemi yaşamasına rağmen uzun süredir dışardan aldıkları destekle hayatta kalanlar kalp nakli için uygun adaylardır. Temel şart hastanın kalbinin belirli bir oranın üzerinde fonksiyon kaybına uğramış olmasıdır.